Zobacz pełną wersję : Mondeo HEV, czyli hybryda
FrogsterPL 19-01-2018, 18:28 Samochód który mam na myśli trafił do nas w rozliczeniu, był używany od kilku lat. Nie wiem, co dokładnie się z nim działo w okresie pomiędzy tym jak go u nas pozostawiono, a tym jak nowi właściciele go odbierali, ale niedługo przed wydaniem zaczęło być widać, że akumulator swoje już przeszedł i wymaga wymiany. Możliwe, że problemem był zarówno jego wiek, jak i właśnie prezentowanie samochodu co chwila potencjalnym zainteresowanym.
Z autami stojącymi w salonie zdecydowanie rzadziej są problemy, bo coraz więcej salonów podłącza auta do prądu przez prostowniki, żeby można było bez obaw bawić się całym wyposażeniem bez uruchamiania układu napędowego.
Jeśli auto stoi i nie jeździ to akumulator napędowy nie jest doładowywany więc po jakimś czasie przestanie też doładowywać akumulator pomocniczny (takiego problemu nie będzie miała hybryda plug-in podłaczona do prądu). Nawet w najnowszych konstrukcjach gdzie np. układy start-stop, rozrusznika, pompa chłodzenia, klimatyzacja a nawet turbina (lub kompresor) są zasilane z 48V wciąż występuje obwód zasilania 12V. Trudno sobie wyobrazic aby np. gniazdo zapalniczki przy tylnych fotelach gdzie wozi się dzieci miało napięcie 48V
Karwos00 21-01-2018, 21:22 Aku Pb jest zawodne - z czasem traci swoje właściwości. Nie wiem dokładnie jak jest to rozwiązane - ale na pewno można obserwować objawy niedomagającego Aku. Mój od 2014 jest słaby - mechanik kiedyś kazał mi go wymienić bo po 20 min na postojowych już nie odpala. Teraz czasami resetuje się zegar. A czasami wywala błędy braku komunikacji lub spadki napięcia na modułach - ale zamrożone ramki zawsze plus minus określają błąd w czasie gdy silnik nie pracuje - tak jakby przed drugim przekręceniem kluczyka.
Aku trzyma napięcie pod obciążeniem testera - grzałki - na 10,2V. Po 3-4 dniach ma 11,54. Czas na jego wymianę bo z czasem będzie coraz gorzej. Pierwszym błędem niskiego napięcia Aku są błędy niskiego napięcia na module ABS. Oczywiście po odpaleniu jest 14,5 i nie ma błędów.
W usa setki o ile nie tysiące c-maxów i Fusion wracało do serwisu - niektórzy mieli na gwarancji wymienione nawet 10-15 akumulatorów rocznie - z napięciem zero. Wątpię żeby były to wadliwe akumulatory - raczej jakiś moduł który po prostu nie ładował aku - zanim do tego doszli wymienili pewnie tysiące akumulatorów. Od 2015 nigdzie nie widziałem wzmianek o takich problemach - pewnie coś zmienili.
Ja nie miałem takich problemów i pewnie po zimie kupię nowy. Chociaż cały czas chodzi mi po głowie sprzedaż i kupno c-maxa Energy.
a czy C-Max energy mam tak samo dramatycznie mały bagażnik jak Fusion Energy?
Karwos00 26-01-2018, 14:43 Mniejszy niż w Hybrydzie.
Mało tych hybryd przybyło. No szkoda. Moja idzie na sprzedaż na rzecz nowej tyle że Vignale:). Jakby ktoś był zainteresowany 2 latkiem to polecam;)
Witam wszystkich, zgłaszam się jako nowy użytkownik mondeo hybrid, tak się składa że bardzo podobał mi się pomysł samochodów z podwójnym napędem jako alternatywy dla diesli którymi jeździłem dotychczas.
Zdecydowałem się wzięcie demonstracyjnego auto z przebiebiem 24 tys. w wynajem długoterminowy, szczerze mówiąc bojąc się innej formy zakupu czy leasingu. Po prostu bałem się hybrydy, mając na uwadze małe doświadczenie serwisów i warsztatów w diagostyce i naprawach.
Mój model został wyprodukowany w 2015 r. a zarejestrowany i użytkowany u dealera od 2016-ego, jest to wersja Tytanium dozbrojona w kilka dodatkowych rzeczy z których najlepsze zdecydowanie są światła LED (nie wyobrażam sobie teraz mieć innych).
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z z ok.6 tyg i przejechaniu ponad 6 tys km;
Po piersze warunki zimowe i użytkowanie auta; 30% miasto 60% trasa 10% autostrada a spalanie średnie to 5,7 l. Zadawalające ale zgodne z oczekiwaniami po lekturze Waszych Postów nie jest zaskoczony. Najgorzej jest w mieście w okresie zimowym gdy silnik włącza się pomimo naładowanej baterii, tutaj spalanie jest stosumkowo duże (trudno ocenić zależy od odc. i temp).
Pozytywnie zaskoczyło mnie natomiast spalanie w trasie, przy przepisowej jeździe (choć to niełatwe) i użytkowaniu ze świadomością posiadania dodatkowej baterii spalanie poniżej 5 l to nie problem. Również na autostradzie przy prędkościach do 140 km/h spalanie poniżej 7l, też jest ok.
Podsumowując;
plusy:
- spalanie,
- przyśpieszenie, dynamika,
- światła
- wyciszenie
minusy:
- opony 16'' - bujające auto i nie wyglądające zbyt efektownie
- skrzynia która zbyt hałasuje,
- ergonomia przycisków deski oraz kierownicy i obsuga panelu dotykowego sony,
Okazuje się że w mieście (Kraków), aby przemieszczać się pomiędzy światałami w taki sposób żeby nie inrytować innych i gdzieś zdążyć, trzeba mocniej deptać. Dodając do tego warunki zimowe spalanie w mieście bez męczenia się oscyluje w granicach 6 l. Na trasie gdzie możesz się kontrolować jest naprawdę dobrze, na autostradzie też nieźle.
Z ciekawością wypatruje wiosny i lata żeby sprawdzić wyniki spalania, bo tak naprawdę to jest główny powód dla którego zdecydowałem się na taki rodzaj auta.
Mondeo Hybrid jest moim zdaniem b.dobrą alternatywą dla diesla, - podobne parametry a ciszej i mam wrażenie trochę dynamiczniej, przy podobnych kosztach paliwa.
W porównaniu z mondeo benz. 240KM, Hybird jest oczywiście słabszy i ma mniej przyjemną skrzynię ale spalanie szacuję ok. 50% mniej, co mnie przekonuje i rekompensuje mniejszą moc.
Jak na razie Mondeo Hybrid rules zobaczymy dalej.
pozdrawiam forumowiczów i apeluje do pobudki ze snu zimowego i dalszej wymiany doświadczeń
Ważne aby zrozumieć, ze hybryda odniesie sukces (w wymiarze adekwatnym do hybrydy) pod warunkiem, że nie będzie źródłem pewnych kompromisów lub wad, które nie są akceptowane przez rynek. Tez jeżdżę w Krakowie tyle że dieslem i mam spalanie średnie 6.5 litrów tańszego diesla. I raczej wyprzedzam niż jestem wyprzedzany. Poza miastem spokojnie spada poniżej 6.0 litrów i czy to jest 5.5 czy 5.0 litrów nie ma większego znaczenia gdyż nie wpływa w znaczący sposób na zużycie średnie. Na autostradzie jak mi zależy jadę 150-160 km/h wiedząc że spalanie pozostanie na poziomie max. 8 l/100 km. Nie muszę rezygnować z bagażnika. Silnik słychać bardzo słabo (na autostradzie nie przebija się przez szum kół i opływy). To co słychać przy mocniejszym przyspieszaniu nie zagłusza radia (a odsłuc***ę na poziomie 5 kresek ! w Sync 2 co chyba stanowi 1/8 skali) a dźwięk silnika jest bardzo, bardzo przyjemny nawet jak go dokręcę do 4.5-5 tyś obrotów. I nie mam aktywnej redukcji szumów. Moim zdaniem istnieje błędne przekonanie że zupełnie bezszelestna praca silnika elektrycznego jest zaletą. Moim zdaniem istotniejszy jest brak kontrastów (zupełnie cicho i szumy jazdy czy tam skrzyni). Wygląd auto dopełniają szerokie koła na 17tkach kub 18tkach, a nie kompromis.
Parę szczegółów, które powodują że ludzie wolą kupić 2 litrowego EB i tolerować dwucyfrowe spalanie niż bardzo sensowną hybrydę, a ludzie przywiązujący uwagę do spalania pozostają przy dieslu.
FrogsterPL 10-03-2018, 17:41 Silnik elektryczny nie pracuje zupełnie bezszelestnie, ale powiedziałbym, że poziom generowanego przez niego hałasu - który jest minimalny - faktycznie jest dużą zaletą, nawet jeśli skutkuje to jakimiś kontrastami w poziomie hałasu. Za zwiększony hałas w hybrydach odpowiada przede wszystkim przekładnia E-CVT, która jest obecna w większości konstrukcji hybrydowych na rynku, ze szczególnym uwzględnieniem Toyot i Lexusów (ale oczywiście obecna też w Mondeo). E-CVT potrafi dość mocno przeszkadzać, jeśli ktoś jeździ dynamicznie, ale duże znaczenie ma tutaj też rodzaj silnika spalinowego: hybrydy z V6 lub V8 nawet przy wkręcaniu ich na wyższe obroty są "bardziej kulturalne" i milsze dla ucha niż zwykłe czterocylindrówki, w nich charakterystyka pracy przekładni planetarnej praktycznie w ogóle nie przeszkadza.
Co do felg, to osobiście kompletnie nie rozumiem, czemu się uparli na "szesnastki", bez opcji zmiany na większe (pomijając Vignale z felgami 18 lub 19"). Mam nadzieję, że wybór będzie większy po liftingu. Podobnie z wersjami wyposażenia - gdyby nie to, że HEV jest dostępny tylko jako Titanium i Vignale, to na pewno sprzedawałby się lepiej.
Zgadzam się też co do bagażnika, bo to co zrobili w hybrydowym Mondeo zakrawa na ponury żart.
kaan1, twój wpis jest dokładnie tym o czym myślałem szukając ostatnio kolejnego auta. Nie jestem przeciwnikiem diesli tym bardziej że mk5 jest nieźle wyciszony (wiem bo jeździłem przez parę dni) a w wersji z manualem super oszczędny. W zakresie hałasu różnice, dotyczą postoju, ale tu przy systemie start stop nie ma tematu. Wybór hybrydy to w moim przypadku ciekawość i skłonność do zabawy autem w małe spalanie a nie względy ekologiczne. To taki trochę gadżet - zabawka i jakieś kolejne motoryzacyjne doświadczenie. W każdym razie nie żałuję wyboru i może w przyszłości jeżeli bagażnik na laptopa mi wystarczy i będę się kręcił więcej po mieście, to zdecyduję się na pług in. Tak przy okazji to testowałem to auto i muszę powiedzieć że jeździ zupełnie inaczej, inny tryb wykorzystania baterii. Jestem przekonany że w krótkim czasie większość sklepów takich jak Lidl czy Biedronka będą miały stacje ładowania i jazda pluginem po mieście może na prawdę mieć sens.
Dźwięk silnika spalinowego jest niski więc nawet stosunkowo wysoki poziom akustyczny (jeśli tylko nie ma wibracji) jest słabo rejestrowany przez ucho ludzkie. Szum silnika elektrycznego czy przekładni to wyższe tony, które mimo niższego bezwględnego poziomu akustycznego są mocniej rejestrowane przez ucho ludzkie ze względu na jego charakterystykę. Dlatego to co wygląda dobrze na papierze nie do końca znajduje odzwierciedlenie w realiach.
Hybrydy plug in są za drogie i aktualne prognozy mówią o marginalnym rynku jaki mogą zająć. Największą szansę mają pełne hybrydy - tak jak właśnie Mondeo. Wymygają jednak dopracowania. Hybryda plug będzie tańsza jeśli tańsza będzie technologia baterii - to ona góruje cenę auta. Tyle żę jak baterie potanieją, to ludzie zarzucą hybrydy plug in na rzecz aut elektrycznych - które będa jeszcze tańsze, mniej awaryjne i łatwiejsze w eksploatacji. Więc dlatego prognozy na najbliższe min. 15 lat mówią o 95% aut z silnikiem spalinowym - a technologia elektryczna, w postaci hybrydy (ale nie plug in) ma największe szanse aby coś z tego tortu wykroić
Większość producentów ograniczając koszty , tworzy hybrydy jako modyfikację wersji standardowej, dlatego pojawiają się różnego rodzaju dziwne kompromisy. Toyota zrozumiała ten problem od samego początku i dlatego zrobiła Priusa - auto od zera zaprojektowane jako hybryda i tutaj rzeczywiście można mówić o sukcesie. Tyle, że nawet sprzedaż tych milionów egzemplarzy Priusa jakie osiągnęli do tej pory podobno wciąż nie zwróciła kosztów rozwoju auta od zera - po drodze było przynajmniej kilka poważnych modyfikacji aby dopracować pojazd i pojawiały się kolejne koszty.
Jeśli idzie o przegładnię CVT - to jest ona stosowana ponieważ efektywnie (ekonomicznie) przenosi napęd - silnik spalinowy pracuje w najkorzystniejszym punkcie charakterystyki - redukując w ten sposób spalanie. Hyundai zastosował skrzynkę dwusprzęgłową i tutaj spalanie jest jednak wyższe - co nie wpisuje się w wizerunek hybrydy i oczekiwania odbiorcy, który chce wycisnąć z auta każdą kroplę paliwa.
FrogsterPL 11-03-2018, 12:16 Szum silnika elektrycznego czy przekładni to wyższe tony, które mimo niższego bezwględnego poziomu akustycznego są mocniej rejestrowane przez ucho ludzkie ze względu na jego charakterystykę. Dlatego to co wygląda dobrze na papierze nie do końca znajduje odzwierciedlenie w realiach.
Myślę, że to generalnie jest kwestia wysoce subiektywna. Przez ponad rok często służbowo jeździłem autami hybrydowymi, i o ile zgodzę się, że ciężej jest "wytłumić" ten charakterystyczny, wysoki dźwięk silnika elektrycznego, to mi to w ogóle nie przeszkadzało. Ba, w korkach nawet na swój sposób... relaksowało ;)
Co do przyszłości hybryd plug-in czy aut elektrycznych, według mnie dużo też zależy od tego, jak zostanie rozwiązana kwestia ładowarek miejskich czy choćby właśnie przy sklepach i marketach. Teraz na ogół takie ładowarki są darmowe, ale nie wierzę, by tak zostało, gdy alternatywne źródła napędu się upowszechnią.
Co do Toyoty, to oni akurat stosują technologię z Priusa gdzie się da, czasem niemalże na zasadzie "kopiuj-wklej". Aktualny Auris Hybrid czy Lexus CT 200h mają układ napędowy identyczny z poprzednią generacją Priusa, co też pozwala odzyskać nieco z poniesionych kosztów. Tym niemniej warto zauważyć, że nawet pierwsza generacja Priusów - niemalże u nas niespotykana (i zrobiona na bazie Yarisa sedan, jeśli się nie mylę) - jest autem bezawaryjnym i większość egzemplarzy nie miała nawet wymienionych akumulatorów na nowe, bo po prostu tego nie potrzebowała.
Jeśli natomiast chodzi o Hyundaia, to z tego co kojarzę z jakichś testów i porównań (z Priusem oczywiście), to faktycznie spalanie potrafi być nieco wyższe, ale bez tragedii. Znika nam jednak problem "akustyczny" z wyciem silnika spalinowego, co dla wielu osób może mieć dość duże znaczenie. Coś za coś. :)
Tak czy owak, hybryda czy nie hybryda, do każdego auta trzeba się przyzwyczaić, "wyrobić" sobie odpowiedni styl jazdy. Dyrektor/właściciel firmy w której ówcześnie pracowałem, potrafił w hybrydowym Lexusie LS 600h (5.0 V8 + silnik elektryczny, E-CVT, stały napęd 4x4) osiągnąć spalanie średnie na poziomie... grubo poniżej 6 litrów na "setkę". O_O
nie wiem skąd u niektórych to przekonanie o hałasie w hybrydzie. Tzn jeśli macie doświadczenia z aurisów i priusów to jestem w stanie Was zrozumieć, ale spróbujcie Mondeo Hybrid.
FrogsterPL 16-03-2018, 21:20 Przy mocnym przyspieszaniu i tak będzie wyraźnie słychać silnik spalinowy, nie przeskoczysz tego przy przekładni E-CVT. Niezależnie od tego, czy jedziesz Yarisem Hybrid, Mondeo Hybrid, czy też może Lexusem RX 450h. Nikt nie mówi, że hybryda jest "ciągle głośna" ;)
Właśnie problemem jest kontrast, od zupełnie cichego do głośnego
no tak przy przyspieszaniu jest jest głośniej ale w Mondeo to nie jest irytujące no i czuć, że przyspieszamy. Nigdy to nie będzie "wbijanie" do fotela ale gdybym chciał mieć ciągle przeciążenie 5G to bym wziął Fokę RS:)
Bump: tzn miałem na myśli, że czujemy przyspieszenie w stosunku do Yarisa czy Aurisa no ale one mają "trochę" kucy mniej. To trzeba uczciwie zaznaczyć
W kwestii opłat za ładowanie:
Spółka Greenway, która buduje w Polsce sieć szybkiego ładowania samochodów elektrycznych, ogłosiła wprowadzenie opłat za korzystanie z należących do niej ładowarek.
GreenWay ustalił koszt jednej kilowatogodziny na 1,89 zł brutto w przypadku ładowania prądem stałym z mocą do 50 kW oraz 1,19 zł przy ładowaniu prądem zmiennym z mocą do 22 kW.
Czyli chcąc szybko (2 godziny) naładować baterię 100 kWh zapłacimy 189 zł i przejedziemy na tym ile, 300-400 km?
cattani75 20-03-2018, 13:56 Koszt mniej więcej jak w sporo chlejącej benzynie. Tyle, że benzynę tankuje się w 2 minuty...
Ciekawe, ile stanowisk zrobią na stacjach przy autostradach, skoro już teraz przy klasycznych dystrybutorach robią się kolejki. :-D
FrogsterPL 20-03-2018, 14:22 ...i dlatego "zwykła" hybryda jest nadal całkiem fajnym rozwiązaniem :P Plug-in też, ale pod warunkiem, że ktoś ma ładowarkę w domu ;)
Greenway argumentuje, że chcą aby głównym źródłem ładowania byłą sieć domowa i korzystanie z taniej taryfy np. nocnej. To tłumaczy dlaczego cena jest tak wysoka. Ale też sygnalizuje problem. W końcu w interesie firmy powinno być stworzenie jak najwiekszej sieci ładowarek i czerpanie z tego zysku. Do tego jednak nie dojdzie jeśli cena prądu będzie zaporowa i oznaczała co najwyżej ładowania awaryjne. Myslę że problem jest w infrastrukturze i przydziałach mocy. Płaci się za utrzymanie infrastruktury i moc umowną, a przekraczanie tej mocy wiąże się z bardzo wysokimi opłatami. W tym modelu energetycznym trudno na rozsądne zarządzanie energią w sieci ładowarek. I tutaj jest następna obawa - ten czynnik może znacznie opóźniać rozwój technologii. A już myśłałem że będe za friko ładował akumulatory w bagażniku auta i ogrzewał tym dom - co za niesprawiedliwość. :572:
Nie Mondeo, ale też HEV (plugin)... https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=281763
Układ napędowy dokładnie ten sam.
Ja jestem pod ogromnym wrażeniem jak to jeździ i ile kosztuje przejechane 100km...
Zapowiada się obiecująco. Daj znać jak często auto wymusza tryb spalinowy. Tzn. mimo naładowanego akumulatora jedzie na silniku spalinowym (podobno zdarza się to przy próbach ciągłej jazdy z doładowaniem z gniazdka). Czy kalkulowałeś kwestię miesięcznego zużycia energii elektrycznej i porównania tego z deklarowaną mocą przyłączeniową domu?
...Daj znać jak często auto wymusza tryb spalinowy. ...
Modele "plugin" (Fusion, C-max) w tym zakresie zachowują się w sposób dość złożony. Wynika to z tego, że "Energi" ma 3 tryby pracy:
1) Automatyczny
2) EV (tryb elektryczny)
3) EV "zarezerwowany na przyszłość" (odłożony).
W trybie 1) auto jedzie elektrycznie jak jest to efektywne i włącza silnik spalinowy jak trzeba dodać mocy (np. gwałtowne włączanie się do ruchu, wyprzedzanie, jazda autostradowa). Tryb ten niewiele różni się od "normalnej" hybrydy.
W trybie 2) auto jedzie tylko i wyłącznie na elektryce, dopóki prądu starcza. Wyprzedzanie czy gwałtowny start ograniczone są do wydajności elektrycznego silnika trakcyjnego. Jak coś trzeba zrobić gwałtownie to wyraźnie daję się odczuć tylko "połowę" potrzebnej mocy... Zaletą jest to, że benzyny nie będzie zużywał nigdy, jeśli jeździmy "wokół komina" i zawsze nam starcza prądu na taką jazdę. W instrukcji obsługi na tę okoliczność jest specjalny akapit: "jeśli w czasie 18 miesięcy eksploatacji nie zostanie zużyte paliwo ze zbiornika, po tym czasie pojazd samoczynnie wejdzie w tryb zużycia tego paliwa, ponieważ benzyna długo przechowywana traci swoje właściwości"...:one:
W trybie 3) 95% energii "trybu elektrycznego" rezerwowane jest "na przyszłość" i samochód jedzie jedynie praktycznie w trybie hybrydowym.
Jak więc pisałem - autko ma na prawdę fajne "ficzery"...:one:
Zaletą jest to, że benzyny nie będzie zużywał nigdy, jeśli jeździmy "wokół komina" i zawsze nam starcza prądu na taką jazdę. W instrukcji obsługi na tę okoliczność jest specjalny akapit: "jeśli w czasie 18 miesięcy eksploatacji nie zostanie zużyte paliwo ze zbiornika, po tym czasie pojazd samoczynnie wejdzie w tryb zużycia tego paliwa, ponieważ benzyna długo przechowywana traci swoje właściwości"...:one:
O to właśnie mi chodziło - o tym czytałem. Dla trybu 2 (gdzie użytkownik będzie chciał jeździć jedynie na elektryce) konieczne jest okresowe przepalenie auta. Piszą o utracie właściwości paliwa co jest połową prawdy. Oczywiście paliwo straci właściwości, ale też mogą być inne efekty uboczne związane z zaleganiem paliwa w zbiorniku. Ciekawe jak interpretować te 18- miesięcy? Czy chodzi jedynie o chwilowe włączenie silnika spalinowego i już można kolejne 18-ście miesięcy jeździć tylko na elektryce - czy auto musi "przepalić" ten bak paliwa raz na 18-ście miesięcy?
grzechu913 06-06-2018, 20:25 Pewnie przepalic benzyne w calosci,albo na tyle aby duzo nowej sie zmiescilo
Wysłane z mojego JDN-L01 przy użyciu Tapatalka
...czy auto musi "przepalić" ten bak paliwa raz na 18-ście miesięcy?
Z zacytowanego akapitu instrukcji obsługi moim zdaniem wynika, że w ciągu 18-tu miesięcy musi być zużyty co najmniej 1 cały bak paliwa.
swiss_liner 26-06-2018, 07:40 Gratulacje :) przybywa nas :)
można się zakochać w tym aucie :) a podobno vignale ma dodatkowe wyciszenie i do tego jeszcze aktywne, az ciezko mi to sobie wyobrazic. Ciekawe kiedy będziemy mieli pierwszego forumowicza z hybrydą vignale :)Witam serdecznie, zapewne już nie jestem pierwszym właścicielem Mondeo Vignale (nie czytałem całego wątku do końca) ale mogę potwierdzić że system aktywnego ograniczenia hałasu w kabinie działa rewelacyjnie mimo iż już sam samochód jej cichy sam w sobie [emoji6]
Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka
cattani75 26-06-2018, 11:04 Napisz coś więcej.
Będę patrzył na HEV, jak będzie kombi bez Tetrisa 3D w bagażniku. :-)
FrogsterPL 26-06-2018, 17:29 Ja cały czas mam nadzieję, że po lifcie wprowadzą też hybrydę w tańszych wersjach, bo to jest trochę słabe, że jest wyłącznie w Titanium i Vignale... Fusiona nawet w bazowej wersji można kupić hybrydowego.
Ale obawiam się, że nie ma co liczyć na taki manewr...
https://autokult.pl/32195,ford-mondeo-w-kombi-i-hybrydzie-wreszcie-cos-praktycznego
Myślę, że wiele osób na to czekało.
Szkoda, że dopiero teraz...
cattani75 01-10-2018, 21:24 Oj tam szkoda. :-)
Ciekawe, co wyczarują z bagażnikiem, bo jeśli go choć trochę zmniejszą w stosunku do standardowego kombi, to będzie to porażka na maksa.
Zobaczymy jak wprowadzą na rynek. Póki co to w tym artykule pokazali komorę silnika ze sedana, i kombii w dieslu.
cattani75 02-10-2018, 08:23 No i pytanie, co z ceną. Bo jeśli to ma być droższe od diesla, to cała zabawa traci sens.
Teraz hybryda sedan jest w cenie TDCI 150 PS. Tyle, że diesla można mieć w wersji ze skrzynią zwykłą i tańszego o 9 tyś złotych. Pewnie relacje cenowe będą podobne. Tzn. wersja kombi będzie kosztowała 4 tyś więcej od sedana
cattani75 02-10-2018, 09:17 To by nie było źle. Pomijam wrażenia z jazdy, bo czytałem artykuły, gdzie piszą, że skrzynia strasznie zamula. qlszef co Ty powiesz na taki zarzut?
187 KM i trochę ponad 10 sek do setki. To chyba nawet gorzej niż 160 KM w benzynie. Ale wszystkie CVT tak mają
cattani75 02-10-2018, 12:31 Czyli kicha, a do tego wyje. :-/
VW Passat miał normalne DSG i to pewnie śmigało. Tyle, że kosztowaaaaaaałoooo...
CVT to szkoła japonska (Ford kupił patenty dt. hybrydy ot Toyoty). Wielu innych producentów wybiera skrzynie dwusprzęgłowe do hybryd. Wybór między kulturą pracy a niezawodnością
No nie oczekujmy po tej skrzyni, że samochód będzie wyścigowcem. Jak ktoś przesiada się ze zwykłego "automatu" to jest poirytowany. Mnie tam jednak to nie przeszkadza ponieważ lubię jeździć "o kropelce" a wiec nie dociskam gazu do podłogi. Za to jak jeżdżę płynnie po mieście to nie ma żadnych szarpnięć związanych ze zmianą biegów. Po 2,5 roku jazdy przyzwyczaiłem się na tyle, że tradycyjny automat mnie drażni:)
Inna sprawa, powiedzcie czy Wasze fury wyposażone w automat oraz ACC zachowują się podobnie. I nie pytam aby się wywyższać tylko jako ciekawostkę:). Mianowice, przykładowo jadę na tempomacie ustawionym na 120km/h. Dojeżdżam do pojazdu przede mną, który porusza się powiedzmy 80km/h. Oczywiście mój samochód także teraz zwalnia do 80km/h. Rzecz dzieje się na prawym pasie. W chwili jak mój samochód zwolnił do 80km/h to zaczął jechać w trybie EV. I teraz to co mnie zaskoczyło (po dwóch latach:D) w chwili kiedy włączam lewy kierunkowskaz, silnik spalinowy od razu się uruchamia i ustawia na jakichś obrotach tak, że w chwili kiedy faktycznie zaczynam zmieniać pas na lewy to już mam optymalną moc do wyprzedzania. Czy u Was w takiej sytuacji tzn przy włączeniu kierunkowskazu, skrzynia redukuje? czy cokolwiek się dzieje? Podsumowując, system działa tak, że włączenie kierunkowskazu jest sygnałem , że będę wyprzedzał. Klasyczny automat być może redukuje. U mnie uruchamia się silnik spalinowy a silnik EV dalej pracuje w trybie "napęd" i jest gotowy aby dać "kopa" w pierwszej fazie wyprzedzania. Sama skrzynia chyba też w jakiś sposób u mnie zmienia przełożenie ale tego sprawdzić nie mam jak.
No nie oczekujmy po tej skrzyni, że samochód będzie wyścigowcem. Jak ktoś przesiada się ze zwykłego "automatu" to jest poirytowany. Mnie tam jednak to nie przeszkadza ponieważ lubię jeździć "o kropelce" a wiec nie dociskam gazu do podłogi. Za to jak jeżdżę płynnie po mieście to nie ma żadnych szarpnięć związanych ze zmianą biegów. Po 2,5 roku jazdy przyzwyczaiłem się na tyle, że tradycyjny automat mnie drażni:)
Inna sprawa, powiedzcie czy Wasze fury wyposażone w automat oraz ACC zachowują się podobnie. I nie pytam aby się wywyższać tylko jako ciekawostkę:). Mianowice, przykładowo jadę na tempomacie ustawionym na 120km/h. Dojeżdżam do pojazdu przede mną, który porusza się powiedzmy 80km/h. Oczywiście mój samochód także teraz zwalnia do 80km/h. Rzecz dzieje się na prawym pasie. W chwili jak mój samochód zwolnił do 80km/h to zaczął jechać w trybie EV. I teraz to co mnie zaskoczyło (po dwóch latach:D) w chwili kiedy włączam lewy kierunkowskaz, silnik spalinowy od razu się uruchamia i ustawia na jakichś obrotach tak, że w chwili kiedy faktycznie zaczynam zmieniać pas na lewy to już mam optymalną moc do wyprzedzania. Czy u Was w takiej sytuacji tzn przy włączeniu kierunkowskazu, skrzynia redukuje? czy cokolwiek się dzieje? Podsumowując, system działa tak, że włączenie kierunkowskazu jest sygnałem , że będę wyprzedzał. Klasyczny automat być może redukuje. U mnie uruchamia się silnik spalinowy a silnik EV dalej pracuje w trybie "napęd" i jest gotowy aby dać "kopa" w pierwszej fazie wyprzedzania. Sama skrzynia chyba też w jakiś sposób u mnie zmienia przełożenie ale tego sprawdzić nie mam jak.
Mam automat i ACC i w momencie dotknięcia kierunkowskazu auto od razu zaczyna przyspieszać - jeśli w ciągu krótkiego czasu nie zmienię pasa i nie zniknie przeszkoda przede mną to daje po hamulcach.
187 KM i trochę ponad 10 sek do setki. To chyba nawet gorzej niż 160 KM w benzynie. Ale wszystkie CVT tak mają
Eeee ... Wystarczy dopasować do tego dobry silnik i 2 sekundy do przodu na starcie.
Hybryda nowej Toyoty Camry - 2.5 plus elektryka = 200 KM do setki 8.1
cattani75 02-10-2018, 13:40 Pytanie, jak hybryda forda wypada przy 0-50, bo to jest częściej wykorzystywane.
Hybryda nowej Toyoty Camry - 2.5 plus elektryka = 200 KM do setki 8.1
W najnowszym Motorze: Camry, łącznie 218 KM, 8.3 sek do setki, maksymalna prędkość 180 km/h
Jakby na to dopasowanie nie patrzyć (a Toyota ma tutaj największe doświadczenie) to jednak osiągi znacząco ustępują innym rozwiązaniom napędu.
Bump: Pytanie, jak hybryda forda wypada przy 0-50, bo to jest częściej wykorzystywane.
Na czas przyspieszenia do 50 km/h największy wpływ mają aktualnie chyba systemy ASS.
Zagraniczne portale motoryzacyjne podają maksa 214 kmh i 8.4 do setki.
Nie wiem gdzie szukać lepszych osiągów - zwłaszcza że hybryda to nie na trasy auto :)
a ja tam uważam, że spokojnie na trasy można jeździć hybrydami chyba że ktoś cały czas musi gonić, wyprzedzać itp oraz utrzymywać prędkość grubo powyżej dopuszczalnej
cattani75 02-10-2018, 18:14 Ile Ci pali ta machina na autostradzie przy 140? 7? Więcej?
Jest zapowiedź forda bedzie hybrid w kombi :)
Nawet stronę wcześniej ;)
swiss_liner 03-10-2018, 11:10 Witam Ile Ci pali ta machina na autostradzie przy 140? 7? Więcej?Ostatnio w 95% trasa autostradowa CH-D-PL 1450km i z powrotem 7.7l/100km. Własne wyliczenia. Komputer wyliczył 7.2l na 100km. Prędkość ok. 160km/h w Niemczech w PL średnio 130km/h.
Skrzynia uczy kierowcę świadomej, ekonomicznej jazdy. U mnie irytacja jej głośnością minęła po 3 miesiącach, kiedy zrozumiałem jak jej używać.
Jeszcze parę przemyśleń po pół roku jazdy hybryda Mondeo mi się nasuwa...
cattani75 03-10-2018, 11:34 No to pisz, pisz. :)
... Ale wszystkie CVT tak mają
To nie jest żadna "mechaniczne CVT". Skrzynia ma oznaczenie eCVT, ale zbieżność tych 3 liter jest spowodowana tym, że silnik elektryczny to "prawdziwe CVT". Nie ma żadnych ograniczeń w jego "bezstopniowości". Z "mechaniczną CVT" nie ma to zupełnie nic wspólnego (poza sensem fizycznym nazwy)
Skrzynia ta to po prostu 2 duże silniki elektryczne oraz prosta przekładnia planetarna. Opisałem to w tym wątku - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=284893
Z "czystą hybrydą" jest ten problem, że za wcześnie przełącza na napęd z silnika spalinowego. Wiadomo, że wolnossący 2.0 na cyklu Atkinsona nie ma prawa mieć żadnego sensownego momentu obrotowego. Stąd "zwalanie" na skrzynię, że "przymula"... Nie ma co przymulać, bo przekładnia planetarna to rozwiązanie proste jak budowa cepa...
Z powyższego powodu ja chwalę sobie wersję Energi - czyli "hybrid plugin". W trybie elektrycznym na światłach naprawdę podskoczyć mi może jedynie coś "bardzo grubego"...:one:
A w jaki sposób jest przenoszony napęd z silnika spalinowego na koła przy jeździe np. autostradowej? I skąd się bierze to dziwne ograniczenie prędkości maksymalnej?
...I skąd się bierze to dziwne ograniczenie prędkości maksymalnej?
Napęd z silnika spalinowego przenosi ta przekładnia planetarna.
Warto obejrzeć ten filmik z yt podlinkowany w podanym wątku. Wiele się wyjaśnia.
Ograniczenie prędkości do 175km/h wynika z dopuszczalnej prędkości obrotowej silników elektrycznych w skrzyni.
cattani75 03-10-2018, 14:05 Tak przy okazji - tedi_k, czy w Twoim elektrowozie można było mieć hak? Bo z tego, co wiem, w mondeo HEV nie można było zamówić haka. A czy dało się założyć na własną rękę, to w sumie też nie wiem.
...można było mieć hak? ....
O ile wiem, to homologacja to wyklucza. Więc nawet jak zdołasz założyć, to "ogarnięta" OSKP nie wbije Ci pieczątki "hak" do dowodu...
Proszę tylko nie podejmować dyskusji ile jest "ogarniętych" OSKP oraz jak je omijać w razie potrzeby ominięcia...:568:
Ograniczenie prędkości do 175km/h wynika z dopuszczalnej prędkości obrotowej silników elektrycznych w skrzyni.
A skąd to ograniczenie na prędkość obrotową silników elektrycznych? Silnik spalinowy jest dużo większy i zawiera całą masę elementów ruchomych i potrafi się kręcić. Samochody elektryczne też mogą jeździć szybciej, że nie wspomnę o pociągach .... Dlaczego nie zrobią tego tak, aby to auto mogło przy 200KM jechać 250 km/h, a nie 177 km/h jak wolnossący 1.2 80 KM. A tutaj mówimy o 2.0-2.5 litrowym silniku spalinowym mającym 149-170 KM, który bez pomocy silników elektrycznych sam pojechałby grubo ponad dwieście. Coś te silniki elektryczne bardziej przeszkadzają niż pomagają przy wyższych mocach i prędkościach .... Pewnie gdyby dało się je odłaczyć jakąś przekładnią to auto od razu poszłoby do przodu. A tak tylko hamują spalinówkę i zżerają paliwo. No ale CVT (czy też eCVT) nie może ich "wysprzęglić" i tak biedna spalinówka ciągnię tez złom miedziany za sobą ;) Ale tutaj święta racja, jak ktoś kupuje auto Eco to nie po to aby jeździć z takimi prędkościami, gdyż nie jest to ekonomiczne
A skąd to ograniczenie ...
Proszę obejrzyj ten wzmiankowany film. Sporo zrozumiesz.
Zwróć uwagę na przełożenie na silnikach elektrycznych...
A 2.0 litrowy silnik spalinowy na cyklu Atkinsona to coś zupełnie innego niż standardowa benzyna...
Tak, ogladałem ten film. Widzę, że problemem jest ogólne zestopniowanie w układzie silnik spalinowy - przekładnia planetrana - silniki elektryczne. Po prostu silniki elektryczne przeszkadzają przy wyższych prędkościach w tym układzie. To co jest zaletą przy ruszaniu, małych prędkościach oraz hamowaniu, przeszkadza przy dużych prędkościach gdyż, silnik elektryczny jest "spięty" z resztą napędu w określonym zakresie pracy przekładni planetarnej. A tradycyjna spalinówka jedzie na autostradzie na przełożeniu 1:1 - ma po prostu w tej sytuacji optymalniejszy zakres przełożeń dzięki stopniowej skrzyni biegów. Cykla Atkinsona na pewno ma problem z momentem obrotowym w dolnym rejestrze obrotów (i jest wspomagany elektryką), ale jednak za prędkość maksymalną odpowiada moc, a ta spokojnie pozwoli Atkinsonowi jechac szybciej jeśli nie będzie ograniczenia przekładni i silników elektrycznych. Ale jak powiedziałem ten napęd nie jest projektowany (optymalizowany) do jazdy autostradowej, gdzie najlepiej (również pod względem ekonomiki spalania) wypada diesel.
W wakacje miałem okazje jeździć przez 2 tygodnie (3000 km) Fordem Escape Hybrid w Gruzji w różnym terenie (ale praktycznie bez autostrad - może w sumie 150-200 km). Spokojnie wykręciłem 33 mpg mając na pokładzie 4 dorosłe osoby i 60 kg bagażu. Szacunek
...Widzę, że problemem jest ...
Według mnie to nie jest żaden problem tylko świadome założenie konstrukcyjne. Naprawdę nie ma żadnego obowiązku jeździć szybciej niż 175km/h gdziekolwiek.
A szczególnie w USA - na który to rynek te auta są konstruowane głównie - próba jechania szybciej skończyła by karierę próbującego szybko i efektownie.:569:
Tak więc dla mnie ten limit nie stanowi dokładnie żadnego ograniczenia. Samochód "dojeżdża" do tego limitu sprawnie i żwawo, po czym jedzie "jak na tempomacie". Uważam to za bardzo wygodne.
Efektem tego założenia jest "skrzynia biegów" prostotą budowy dorównująca cepowi...:568:
Według mnie to nie jest żaden problem tylko świadome założenie konstrukcyjne.
Moim zdaniem to jednak jest słaba strona. Oczywiście, wkrótce będziemy mieli w EU ograniczenia do 150 km/h i wtedy w zasadzie jedyne auto, które nie da rady, już nie jest produkowane (126 p). Tyle, że mówiąc o problemie nie mam na myśli prędkości maksymalnej (to tylko efekt uboczny) ale przede wszystkim ograniczoną ekonomikę jazdy autostradą.
...ale przede wszystkim ograniczoną ekonomikę jazdy autostradą.
Nie wiem na czym bazujesz tą konstatację... Nawet na autostradzie występują chwilowe "nadmiary mocy". Ten układ je w pełni wykorzystuje (na doładowanie baterii). Z drugiej strony każdy n.p. czołowy podmuch wiatru niwelowany jest automatycznie (przekładnia planetarna...) mocą silnika elektrycznego. Moim zdaniem nie ma tu żadnego marnotrawstwa ani "efektów ubocznch". Pracuje to dokładnie najefektywniej jak jest mozliwe.
BTW - nie ma nigdzie danych, ale moim zdaniem ten 2.0PB na cyklu Atkinsona ma nie więcej niż 120KM z "zerowym" momentem obrotowym... Jak widziałeś na filmie, cały układ ma 188KM, a silnik trakcyjny elektryczny ma ok. 100KM...
Widać to bardzo wyraźnie na autostradzie - byle "pod górkę" powoduje, że silnik elektryczny wskakuje z pełną mocą... (zegary u mnie pokazują "kto ile daje z siebie"...).
Nie wiem na czym bazujesz tą konstatację...
Z porównania spalania diesla w stosunku do hybrydy. Diesel w mieście i na autostardzie pali u mnie w zasadzie tyle samo (6.5 l/100km). Hybryda w mieście wydaje mi się oszczędniejsza, natomiast na autostardzie pali więcej. Więc z porównania wynika, że autostrada hybrydzie nie do końca służy. Oczywiście ekonomika spalania pewnie i tak wychodzi lepiej nż zwykłej benzyny. Jednak nie tak dobrze jak podczas jazdy miejskiej (i gorzej jak w dieslu).
...Hybryda w mieście wydaje mi się oszczędniejsza, natomiast na autostardzie pali więcej. ...
Wybacz, ale to trochę jak spostrzeżenie "jak jadę z góry, to pali mniej, a jak pod górę - to więcej"...:razz:
Takie zachowanie jest oczywistą pochodną koncepcji działania hybrydy: w mieście z oczywistych powodów jest zdecydowanie więcej "okazji" do doładowania baterii (hamowanie, jazda "na luzie" itp.) oraz momentów, w których może pracować sam silnik elektryczny (start po zatrzymaniu, jazda bez gwałtownego przyspieszania).
Z obserwacji wynika, że silnik spalinowy w mieście uruchamiany jest na ok. 50% czasu jazdy.
Na autostradzie silnik spalinowy pracuje praktycznie cały czas.
Nie bardzo może być inaczej i porównywanie jazdy hybrydą w mieście do jazdy na autostradzie jest trochę bez sensu...
Trzeba patrzeć całościowo - jeśli suma jazd miejskich i autostradowych zawiera przeważającą część w mieście, to hybryda wygrywa i jest najsensowniejszym rozwiązaniem.
Jeśli więcej jeździ się po autostradach, to należy kupić diesla.:568:
cattani75 03-10-2018, 21:47 A benzynę kiedy? :-D
A benzynę ...
Do lamusa! Przeżytek...:569:
:619:
Widział już ktoś z Was nowe wartości katalogowe splania dla różnych wersji Mondeo (wg cyklu WLTP). Albo np. świadectwo homologacji dla jakiś wersji? Ciekaw jestem jakie wartości spalania tam podają. (w katalogu Forda na stronie WWW chyba wciąż są puste pola)
cattani75 04-10-2018, 15:12 Właśnie też z utęsknieniem czekam na te wyniki dla wszystkich wersji silnikowych, ale cenniki są z 7 maja. Jak to się ma do tego, że WLTP miało wejść od września?...
Mam do Was pytanie. A więc czy serwisowanie samochodów hybrydowych jest drogie?
... czy serwisowanie samochodów hybrydowych jest drogie?
Samochód jak inne. Wymienia się olej (trochę częściej niż w dieslach bo co 10-15kkm). Filtr oleju jak inne. Filtr powietrza inny niż "standardowe", ale też dostępny. Reszta (filtr kabinowy, pióra wycieraczek, dywaniki gumowe, klocki, tarcze, łączniki stabilizatora, końcówki drążków kierowniczych, wahacze, czy co tam jeszcze) - jak w "normalnych" Fordach.
Skrzynia biegów i akumulatory "bezobsługowe" przez min. 200kkm
Co tu ma być "drogie"?
Klocki i tarcze chyba nawet rzadziej dzięki odzyskiwaniu energii podczas hamowania?
przykładowo auris hybrid koszt przeglądu po 15 kkm 800 zł czyli tyle samo co mondeo w benzynie
To rewelacji nie ma - jak można było się domyślić dodatkowy zysk idzie do kieszeni Toyoty. Raczej spodziewałbym się że będzie to koszt focusa kombi. Bo jednak auris to kompakt a nie średniak
No niestety , głupa palą a kroją jak za normalny. Oczywiście cena z delikatnym rabatem. Przegląd polegał na wymianie oleju w jednostce benzynowej filtry i połączenie się z centralą w celu weryfikacji poprawności działania jednostki hybrydowej. Ostatnia czynność trwała 1,5 godziny.
Auto Świat z 19 września:
Ford Mondeo Hybrid - ciemna strona oszczędzania
https://moto.onet.pl/testy-nowych-samochodow/ford-mondeo-hybrid-ciemna-strona-oszczedzania-or-test/em765tl
Przy okazji a 'propos oszczędzania:
Volvo XC60 T8 AWD - bez prądu traci sens
http://www.auto-swiat.pl/testy/volvo-xc60-t8-awd-bez-pradu-traci-sens-test/w1ew3p
Trudno oprzeć się wrażeniu że artykuł dt. Forda jest tendencyjny (wiadomo kto stoi za czasopismem). Nie jestem wielbicielem hybrydy Mondeo ale:
- jaki sens ma porównanie multimediów z VW (notabene w teście 2 tygodniej wcześniej pisali że Sync 3 to najwyższa półka w tej klasie aut)
- praca eCVT - nic dziwnego, pisałem o tym wcześniej, ale bez sensu porównywać to z Volvo i plug in hybrydą
- bagażnik (po prostu Ford dołożył baterię do istniejącej płyty podłogowej). Mondeo hybrid nie był od początku projektowany do tej wersji - w zasadzie jedyna wada tego auta poza ceną
...ciemna strona oszczędzania...
Bardzo mi się podoba ten teks o "nieświadomym" wyjściu z samochodu z włączonym zapłonem... Te "ryczące" zegary, napisy na nich a nawet klakson, że "kluczyk wyszedł na zewnątrz" przy włączonym zapłonie są "niezauważalne"....:one::569:
Chyba dla skończonego kretyna - czyli ewentualnie Amerykanina...:568:
Za wielką wodą z powodu takiego głupiego drobiazgu można zostać milionerem ;)
Gdyby nie sygnał dźwiękowy że się mijania świecą sam kilka razy bym zostawił auto na włączonych...:oops:
To że Auto Świat stoi za VAG to wiadomo od zawsze, mnie tylko lekko zszokowało że niby nowoczesne, oszczędne Volvo 2.0 pali więcej niż ich własne 2.5 sprzed ponad 10 lat ...
Pewnie więcej mocy to i większy apetyt
kocur
Piszesz odnośnie XC60 T8? Tam winna jest przede wszystkim masa. Ten samochód waży 2400kg! Poza tym to SUV, więc poprzez swoje wymiary skazany jest na większe spalanie względem Mk4 z 2.5T
To porównanie było z lekkim przymrużeniem oka. Bardziej mnie przeraża samo spalanie po prostu.
Ja wiem że SUV i swoje waży ale jak w teście wychodzi 15 litrów z dwóch litrów to dla mnie kosmos.
Gdzieś był artykuł niedawno że Volvo strzeliło w kolano rezygnując z większych pojemności - stare 3.2 w pierwszej generacji paliło tyle praktycznie samo.
A do tego hybryda ... jakbym miał kupić hybrydę (mając na uwagę oszczędność na paliwie) i by mi zeżarło 15 litrów to ... :)
Edit: XC60 waży 1800 - czyli tyle ile pierwsza insignia np ;)
A do tego hybryda ... jakbym miał kupić hybrydę (mając na uwagę oszczędność na paliwie) i by mi zeżarło 15 litrów to ... :)
To żyłbyś szczęśliwy w przekonaniu, że gdybyś nie wziął hybrydy to by paliło 30 ltr/100km :wink:
kocur
1800kg pewnie waży wersja "normalna". T8 waży ok. 2400kg dzięki bateriom.
Prawda jest taka, że te nowe dwulitrówki swoje niestety spalają i to nawet w wersjach niehybrydowych.
Coraz większy problem z wyborem nowego samochodu... Większość benzyn 2 litry i wyżej pali jak smok, a w Diesle pchają nieszczęsny Adblue...
cattani75 11-10-2018, 21:05 Co Ci przeszkadza adblue? Przecież nie leje się go przy każdym tankowaniu.
Samo w sobien AdBlue to nie jest wielki problem. "Schody" zaczynają się w zimie i gdy zaczyna cieknąć. Problem z dostarczaniem AdBlue do wydechu powoduje ograniczenie osiągów auta a nawet jego całkowite unieruchomienie (algorytm oczyszczania spalin uniemożliwia jazdę bez sprawnej instalacji AdBlue - jak DPF ci się zapycha to auto wciąż jednak jakos jeździ). Cieknące AdBlue ma też taką paskudną własność, że łatwo przeciska się przez najmniejsze otwory - ma bardzo niskie napięcie powierchniowe. Potrafi np. po przewodach (w środku między izolacją i żyłą miedzianą) dostać się do komputera auta i całkowicie go zniszczyć.
Bardzo awaryjne są moduły zasilania AdBLue. A w nowym VAG moduł jest zgrzewany ze zbiornikiem AdBLue. Jak padnie, to musisz wyciągać zbiornik, a to oznacza demontaż całego zawieszenia z tyłu auta.
Poszukaj też w niecie na forach opini kierowców ciężarówek w Stanach. Bardzo często mocznik nie jest równomiernie rozprowadzany w wydechu tylko ulega krystalizacji i zeszkliwieniu całkowicie "zaklejając" katalizator i wydech. Co to oznacza dla sinlika nie muszę tłumaczyć, zapachany DPF w porównaniu z tym to mały problem.
Kliknij tutaj ( W Stanach AdBlue nazywa się DEF)
https://www.google.pl/search?q=DEF+problems&rlz=1C1GCEB_enPL802PL802&oq=DEF+problems&aqs=chrome..69i57j0l5.6423j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8&safe=active&ssui=on
(https://www.google.pl/search?q=DEF+problems&rlz=1C1GCEB_enPL802PL802&oq=DEF+problems&aqs=chrome..69i57j0l5.6423j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8&safe=active&ssui=on)
cattani75
Wiem, że ogólna eksploatacja samochodu z AdBlue to nie jest wielki problem ale... AdBlue zamarza przy -11*C. U mnie zima trwa zazwyczaj od listopada do połowy kwietnia i normą są całe tygodnie z temperaturą wahającą się między -10 a -25*C. Wiem, że są systemy podgrzewające itp. ale boję się, że na dłuższą metę przy norweskiej zimie to po prostu może nie wystarczyć.
Poza tym dla mnie to kolejny niepotrzebny gadżet w Dieslu, który sprawia, że szukając następcy Mk5 rozglądam się przede wszystkim za hybrydami.
grzechu913 12-10-2018, 18:14 U nas w pracy z tym systemem adblue sa same problemy, mowab o samochodzie MAN. Samochod nie garazowany, wiec wiadomo , zima swoje robi. Jak widze jakie sa problemy z dieslami , to jedynie jakbym mial auto sluzbowe , serwisowane przez pracodawce moglbym nim jezdzic, prywatnie to nawet za darmo bym nie chcial ( chyba ze go sprzedac ) [emoji6]
Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
siebek - za chwilę będzie mondeo hybryda kombi ;)
cattani75 19-10-2018, 21:56 Oby tylko mógł mieć hak i webasto.
qlszef
Gdyby wyszedł w 2015 to bym go brał. Teraz po prawie 4 latach z Mk5 kolejnego już nie kupię ;)
cattani75 20-10-2018, 07:38 O, czemu?
Bo mi się samochody szybko nudzą ;) Po 4 latach kupić kolejne Mk5 na kolejne 4-5 lat...?
cattani75 20-10-2018, 12:53 Mk6! :-)
FrogsterPL 20-10-2018, 21:48 Ale teraz to będzie polift! :P A co do haka i Webasto - to drugie podejrzewam, że nie stanowiłoby problemu, w końcu i tak system pobiera paliwo ze zbiornika paliwa. Co do haka, tu już ciężej powiedzieć. Większość aut hybrydowych haka mieć nie może, choć zdarzają się wyjątki. W niektórych przypadkach (bodajże np. Auris Hybrid) hak może być, pod warunkiem dokupienia odpowiedniego pakietu do auta. Zobaczymy, jak to będzie wyglądać w Fordzie.
Ja tak czy owak mam nadzieję przede wszystkim na dwie rzeczy:
- po pierwsze, że w sedanie bagażnik będzie wyglądać normalniej, bez tego schodka - ale spodziewam się, że to poprawią, skoro planują hybrydowe kombi,
- po drugie - miło by było, gdyby hybryda była dostępna też w niższych specyfikacjach wyposażenia, nie każdemu zależy na Titanium czy Vignale, a to jednak winduje cenę i coś mi się wydaje, że to jeden z powodów, dla którego Mondeo Hybrid nie widuje się na drogach częściej. Dla porównania, hybrydowy Fusion w Stanach jest dostępny nawet w bazowej specyfikacji.
cattani75 20-10-2018, 23:33 Hak mógłby być tylko taki na rowery. Któraś marka ma możliwość dokupienia takiego haka, nie pamiętam już która.
siebek - ogólnie Ci się znudził czy zawiódł oczekiwania?:)
qlszef
Jeszcze się nie znudził, aczkolwiek powoli rozglądam się za czymś nowym. I nie dlatego, że potrzebuję, czy że coś jest nie tak z moim Mondkiem - po prostu mam ochotę zmienić samochód i przede wszystkim spróbować hybrydy.
Oczekiwań w żadnym wypadku nie zawiódł - jestem z niego zadowolony równie bardzo jak z Mk4, a może nawet bardziej. Gdyby Mk6 było na horyzoncie to pewnie celowałbym właśnie w ten samochód ;)
swiss_liner 26-10-2018, 09:34 Ale teraz to będzie polift! [emoji14] A co do haka i Webasto - to drugie podejrzewam, że nie stanowiłoby problemu, w końcu i tak system pobiera paliwo ze zbiornika paliwa. Co do haka, tu już ciężej powiedzieć. Większość aut hybrydowych haka mieć nie może, choć zdarzają się wyjątki. W niektórych przypadkach (bodajże np. Auris Hybrid) hak może być, pod warunkiem dokupienia odpowiedniego pakietu do auta. Zobaczymy, jak to będzie wyglądać w Fordzie.
Ja tak czy owak mam nadzieję przede wszystkim na dwie rzeczy:
- po pierwsze, że w sedanie bagażnik będzie wyglądać normalniej, bez tego schodka - ale spodziewam się, że to poprawią, skoro planują hybrydowe kombi,
- po drugie - miło by było, gdyby hybryda była dostępna też w niższych specyfikacjach wyposażenia, nie każdemu zależy na Titanium czy Vignale, a to jednak winduje cenę i coś mi się wydaje, że to jeden z powodów, dla którego Mondeo Hybrid nie widuje się na drogach częściej. Dla porównania, hybrydowy Fusion w Stanach jest dostępny nawet w bazowej specyfikacji.A propos ogrzewania postojowego, czy ktoś orientuje się czy to montowane w MK4 będzie się nadawać dla HEV?
Wiem że producent nie przewidział takowego w hybrydzie (odpowiedź ASO) ale sam nadal nie wiem jakie są przeciwwskazania..
Ktoś zagłębiał się w tym temacie dokładniej ??
Coraz częściej myślę o zakupie hybrydy. Polecacie coś? Będę wdzięczny za info ;)
Do czego ten samochód? Miasta, podróży służbowych, rodzinny? W jakiej formie hybrydy? Jaki min. dystans elektryczny Cię satysfakcjonuje? Chodzi Ci o obniżenie spalania, czy jazdę na maksa a silnik spalinowy na wszelki wypadek? No i jaki max. budżet masz?
andrew267 04-11-2018, 18:18 [QUOTE=kocur;3039738]Auto Świat z 19 września:
Ford Mondeo Hybrid - ciemna strona oszczędzania
https://moto.onet.pl/testy-nowych-samochodow/ford-mondeo-hybrid-ciemna-strona-oszczedzania-or-test/em765tl
Witam,
przeczytałem właśnie artykuł o hybrydzie i pytanie moje brzmi: czy prawdą jest, że po zatrzymaniu auta i nie wciśnięciu Engine STOP - silnik spalinowy samoczynnie uruchomi się po jakimś czasie? Trochę to niebezpieczne o ile jest to stan faktyczny.
Karwos00 04-11-2018, 18:38 W zasadzie to Hybryda nie posiada systemu Start-Stop - to wymysł zwykłego napędu - wyłączanie silnika na światłach i uruchamianie po wciśnięciu sprzęgła.
A co do hybrydy - jeżeli akurat silnik spalinowy nie pracuje i wysiądzie się z samochodu nie wyłączając silnika to normalne jest że silnik w końcu się włączy jak już bateria się wyczerpie. A jak może być inaczej - skoro samochód jest włączony to ciągle pracują jego podzespoły - czyli brak prądu w akumulatorze to włącza się silnik spalinowy. Tak jest i w Hybrydzie i w PHEV. a
FrogsterPL 04-11-2018, 20:34 Trochę to niebezpieczne o ile jest to stan faktyczny.
Źle do tego podchodzisz. Tak jak w zwykłym aucie sprawdzasz, czy silnik pracuje, tak w hybrydzie sprawdzasz, czy działa cały układ - jeśli tak, to wyłączasz go przyciskiem i w spokoju wysiadasz.
Innymi słowy, skoro ze zwykłego auta nie wysiadłbyś bez wyłączenia silnika, to dlaczego uważasz to za wadę hybrydy, że wymaga ona wyłączenia układu napędowego przed wyjściem? Chodzi dokładnie o to samo przecież :)
...Trochę to niebezpieczne o ile jest to stan faktyczny.
Niebezpieczne - bo?
Wszystkie sensowne samochody amerykańskie mają "zdalny start" w celu np. schłodzenia/nagrzania auta i jest im (i ich właścicielom...) całkiem dobrze!:one:
No chyba, że masz zwyczaj wysiadać z auta z wybierakiem biegów na "Drive" i nie przeszkadza Ci, że auto głośnym klaksonem Cię "opieprza"...
Bo ten pismak od tego artykułu wszystkie dwie szare komórki miał zajęte "szukaniem dziury w całym" i jemu to nie przeszkadzało...:568:
andrew267 04-11-2018, 21:14 Źle do tego podchodzisz. Tak jak w zwykłym aucie sprawdzasz, czy silnik pracuje, tak w hybrydzie sprawdzasz, czy działa cały układ - jeśli tak, to wyłączasz go przyciskiem i w spokoju wysiadasz.
Innymi słowy, skoro ze zwykłego auta nie wysiadłbyś bez wyłączenia silnika, to dlaczego uważasz to za wadę hybrydy, że wymaga ona wyłączenia układu napędowego przed wyjściem? Chodzi dokładnie o to samo przecież :)
absolutnie nie traktuję tego jako wadę (nawet o tym nie wspomniałem) a chodzi mi o to, że trzeba będzie o tym pamiętać przy wysiadaniu z auta. Skoro nie słychać praktycznie silnika el. to po wjechaniu do garażu i opuszczeniu fotela można o tym zapomnieć - szczególnie na początku przygody z Hybrydą. W silniku spalinowym nie da się pominąć pracującego silnika (tym bardziej w diesel-u jaki obecnie użytkuję).
FrogsterPL 04-11-2018, 21:49 Spokojnie, szybko się do tego przyzwyczaisz. Wystarczy rzut oka na wskaźniki :)
No chyba, że auto włączy się w garażu - w takich warunkach systemy zdalnego startu raczej nie powinno się używać.
...w takich warunkach systemy zdalnego startu raczej nie powinno się używać.
Tak samo na odpowiedzialność i zdrowy rozsądek użytkownika jak wysiadanie z auta z włączonym zapłonem.:568:
Spróbuj sam czy tak się da zrobić w sposób "niezauważalny"...:027:
Szczerze mówiąc zdażyło mi się 2 razy przez 2.5 roku, że nieświadomie wysiadłem z auta przy właczonym zapłonie i aktywnym start/stop. Tyle, że łatwo się zorientować, gdyż auto nie daje się zamknąć i dodatkowo sygnalizuje, opuszczenie auta - sygnał dźwiękowy. Ale jeśli ktoś jest głuchy lub ma słuchawki na uszach i zostawia auto niezamknięte w garażu (ja zawsze zamykam) - to mógłby być problem. Natomiast nie wiem czy auto w takiej sytuacji odpali kiedy układ widzi, że w fotelu nie ma kierowcy.
andrew267 05-11-2018, 11:46 [QUOTE=kaan1;3051089] Tyle, że łatwo się zorientować, gdyż auto nie daje się zamknąć i dodatkowo sygnalizuje, opuszczenie auta - sygnał dźwiękowy.
No, i to już lepiej, w moim aucie po odejściu na 2-3m zamknie się automatycznie, złoży lusterka, mignie kierunkowskazami i da sygnał dźwiękowy - nie da się tego pominąć. Jeżeli faktycznie hybryda nie zamknie się po odejściu od niego z włączonym zapłonem to OK .
Bump: Mam jeszcze jedno pytanie, czy według Was kupić hybrydę czy może lepiej plug-in których coraz więcej w Polsce z rynku amerykańskiego? Pomijam oczywiście sprawdzanie stanu technicznego, blacharsko-lakierniczego itp.
W aucie ze start/stop jak silnik został wyłączony przez start/stop, otworzenie drzwi kierowcy deaktywuje go i pojawia się komunikat o koniecznym manualnym starcie, czyli samochód przechodzi w tryb akcesoriów i start/stop nie włączy silnika. Odpalić można tylko ponownie wciskając guzik.
No chyba, że Ford wprowadził nowa logikę.
Podobnie powinno być w hybrydzie i dziwne jak tak nie ma.
Hmm - co do samoczynnego startu samochodu przy hybrydzie - a hybryda nie ma tak jak np. u mnie w benzynie że po ok kilkunastu minutach pracy silnika na biegu jałowym silnik ten automatycznie się wyłączy? Kilka razy już pojawił się u mnie taki komunikat jak latem np. siedziałem w samochodzie czekając aż dziecko dośpi swoją drzemkę ;)
swiss_liner 16-01-2019, 12:00 Hmm - co do samoczynnego startu samochodu przy hybrydzie - a hybryda nie ma tak jak np. u mnie w benzynie że po ok kilkunastu minutach pracy silnika na biegu jałowym silnik ten automatycznie się wyłączy? Kilka razy już pojawił się u mnie taki komunikat jak latem np. siedziałem w samochodzie czekając aż dziecko dośpi swoją drzemkę ;)U mnie wygląda to tak że po opuszczeniu samochodu silnik zapala się jak tylko zaistnieje potrzeba podladowania baterii aby zwykle po 3 minutach przejść w tryb elektryczny. Również gdy klucz weźmie się ze sobą. Oczywiście odpalenie silnika nastąpi w pozycji Parking. Natomiast nikt nie odjedzie samochodem gdy kluczyk nie będzie się znajdował w kabinie. Oryginalnie nie ma możliwości zdalnego odpalenia przez pilot ale przy koledzy z Niemiec przy pomocy kolegów z Chin znaleźli na to sposób [emoji4][emoji4][emoji4]
cattani75 20-01-2019, 20:58 Panowie, czy ktoś z Was dokładał hak do hybrydy, żeby przewozić rowery (a nie ciągnąć przyczepę!).
Da się? Wolno?
cattani75 21-01-2019, 15:19 Cisza w temacie. Chyba wszyscy sprzedali bryki... ;-)
Panowie, mógłby ktoś mi powiedzieć, ile palą Wasze pojazdy na pierwszych 4 km, na zimnym silniku, najlepiej żeby było z 10 zatrzymań i startów?
swiss_liner 22-01-2019, 10:46 Cisza w temacie. Chyba wszyscy sprzedali bryki... ;-)
Panowie, mógłby ktoś mi powiedzieć, ile palą Wasze pojazdy na pierwszych 4 km, na zimnym silniku, najlepiej żeby było z 10 zatrzymań i startów?Jeśli chodzi o możliwość instalacji haka, to wydaje mi się to możliwe a napewno tylko na potrzeby bagażnika rowerowego. Szczerze myślę o tym temacie i może za niedługo będę miał więcej informacji na ten temat.
Jesli chodzi o średnie spalanie to mogę się podzielić trasą o długości lekko ponad 13km (Praca+Korek+Dom) z początku października tamtego roku. Już nie pamiętam jaki był poziom naładowania baterii na starcie ale załóżmy że była na full.
9km w trybie EV
4.3km silnik spalinowy
I mój najlepszy wynik na tym odcinku to 3.9l/100km.
Dodam że był aktywny tryb EV+ który korzysta z pamięci o przebytych trasach.
Wszystko na zdjęciu poniżej... https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190122/33880051ca3b206ad12b7fcc34b39e85.jpg
cattani75 31-01-2019, 12:16 A możesz zrobić doświadczenie i sprawdzić spalanie po pierwszych 4 km po odpaleniu z rana? Chyba, że to trasa. :-/
swiss_liner
ile przejeżdżasz średnio na zbiorniku w takiej jeździe "miastowej" do pracy ?
cattani75 - wiele też zależy czy to zima czy lato. Ja mam do pracy obecnie 7km. Z domu do pracy układ terenu jest taki, że mam nieco z góry i wtedy raz mi się udało uzyskać spalanie 2,8 (czyli katalogowo;)). Ale taka jazda to masakra. Normalnie w cieplejsze dni to pokazuje mi na tym odcinku poniżej 4,0. Z kolei z pracy do domu musi być nieco pod górkę i wtedy mam zazwyczaj 5,5. Średnio wychodzi 4,5 przy założeniu ecodrivingu. W zimę jak masz ciągle włączone ogrzewanie to szału nie ma i pali jak zwykły benzyniak około średnio około 8,5 w dwie strony.
Co do wcześniejszych wypowiedzi kolegów odnośnie hybrydy na trasach to nadal twierdzę, że takim autem w tresie jedzie się całkiem dobrze pod warunkiem, że nie mamy zapędów do bicia rekordów prędkości. Tutaj w 100% popieram zdanie Tedi_K. Ja nie potrzebuję aby mój samochód śmigał 200km/h. Po naszych jakby nie było coraz lepszych drogach przepisowe 140km/h mi wystarcza a zwykle jak jadę gdzieś dalej to utrzymuję 120km/h i wtedy moje auto potrzebuje około 5,5 na 100km. Ja tam jestem zadowolony;)
cattani75 07-02-2019, 13:34 Panowie, czy jest jakiś sensowny powód, żeby w hybrydzie nie było Webasto? Czy to auto nagrzewa się w 15 sekund po odpaleniu, czy może funkcja Webasto jest realizowana np. z energii akumulatorów?
Może chodzi o brak miejsca pod maską. Hybrydy Volvo korzystają z baterii do ogrzania wnętrza ale według tego co piszą po forach to sporo energii takie elektryczne ogrzewanie postojowe pochłania. W hybrydzie Forda raczej nie starczyło by baterii.
Ale, że co? Bateria za mała, a na webasto nie ma miejsca w Mondeo i w związku z tym nie ma ogrzewania postojowego? Tak jak się nagrzewa wnętrze w zimie po porannym uruchomieniu? A szyba jest ogrzewana?
Tak jak się nagrzewa wnętrze w zimie po porannym uruchomieniuSilnikiem spalinowym przecież.
Silnikiem spalinowym przecież.
To takie postojowe ma każda spalinówka ...
cattani75 08-02-2019, 21:55 Ciekawe czy w Pasku GTE też nie da się wsadzić Webasto.
Jeśli w nocy temperatura spada poniżej 4 stopni to z rana po wciśnięciu przycisku "start" silnik spalinowy i tak się odpali nawet jeśli baterie są w pełni naładowane. Ogólnie po dłuższym postoju, jeśli temperatura jest koło zera to silnik spalinowy odpali od razu.
cattani75 10-02-2019, 14:26 Ale w autku zimno...
Cisza w temacie. Chyba wszyscy sprzedali bryki... ;-)
Panowie, mógłby ktoś mi powiedzieć, ile palą Wasze pojazdy na pierwszych 4 km, na zimnym silniku, najlepiej żeby było z 10 zatrzymań i startów?
Zależy jak jest zimno. Normalnie na takim odcinku od startu wyłączam ogrzewanie. Połowe tej drogi przejedzie wtedy na baterii. Reszte z silnikiem na ssaniu. Jak poniżej zera, to całość na silniku. Komputer pokaże wtedy jakieś 13/100 km
Karwos00 04-05-2019, 20:41 Ja jezdze hybrydy od 2014. Teraz zaczynam znowu Energy. Co prawda wywaliło mi błąd P02c0 albo jakoś tak i będę chyba musiał wymienić pompę oleju w transmisji te zewnętrzna. Może uda mi się się ja sprawdzić i może to tylko problem elektryki. Objaw to praca samochodu tylko w trybie auto.
Stannislaus 30-05-2019, 14:36 Koledzy mam pytanko. Na jakim paliwie jeździcie 95 czy 98 i czy ktoś zauważył różnice w jeździe i w spalaniu.
Mam pare pytan odnosnie fusion energi 2017
Czy długi postój np ( 4 tygodnie ) mają wpływ na żywotność wysokonapieciowego akumulatora? Słyszałem że taki akumulator należy odłączyć.
Co to jest w końcu za literka na pokrentle z literka L. L = load? Forma doładowania? Co to daje?
Czy u mnie prędkość maksymalna to 166KM/h jeżeli na tempomacie nie mogę ustawić więcej? A nawet naciskam pedał do deski, Czy może poprzedni właściciel ustawił tak ogranicznik??
Czy u was powyżej 140 też w środku jest strasznie głośno ( jakieś wycie ..)
I jakie macie odczucia podczas hamowania, macie uczucie jakiś dziwnych drgań jakby krzywe tarcze??
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Energy to ten typu plug-in?
Gdzie słyszałeś bzdury, że należy akumulator odłączać? Np. w instrukcji V90 jest napisane żeby przy kilku tygodniowych postojach zostawić min. 25% baterii (czy coś koło tego).
L to pewnie oznaczenie od Low gear, co przydaje się przy zjeździe ze stromych wzniesień.
Tak energi to hybryda in plug. .. Po prostu tak słyszałem, że niby tak trzeba robić... widocznie pomówienia i plotki
Mam zamiar kupić fusiona hybrid HEV 2017 r po lifcie z rozbitym przodem. Czy chłodnice i cały pas przedni będą pasowały od innych fusionów poliftów 2.0 , 1.5, 2.5, 2.7 EB ? Czy może lepiej szukać od mondeo EU ? Hybryda nawet po podłączeniu do prądu nie odpala - czy to poważny problem ?
Wydaje mi się że jak auto nie odpala to jest to poważny problem ;)
Nigdy auta po dzwonie, zwłaszcza naszpikowanego elektroniką - po takim strzale mogły puścić gdzieś styki czy cokolwiek i może problem z odpaleniem nie będzie jedynym ...
No to mnie wystraszyłeś ale chyba zaryzykuje i ją kupię.
Czy kompletny pas przedni do hybrydy 2017 r będzie pasował od każdego innego polifta ????
siebek Jak sprawuje się bryka ???
Cezar12
Zdecydowanie pomówienia i plotki. Nie powinno się tykać przewodów wysokiego napięcia w hybrydzie, a bez tego baterii raczej nie odłączysz ;)
biner
Zaje..fajnie ;) Ogólnie nie ma porównania do Mondeo pod praktycznie każdym względem prócz ceny. Komfort mistrzowski, a osiągi wgniatają w fotel - w trybie Power/Sport jeszcze nie wcisnąłem pedału gazu do kick-downu, bo się boję ;) Przy tym spalanie też pozytywnie zaskakuje, bo z ostatnich 730km wychodzi 3.7l/100km średnio. Na baterii jeżdżę po mieście, a na trasie używam funkcji "HOLD" która daje priorytet silnikowi spalinowemu.
Jak sie włączyć ten tryb Sport? Ja mam pokrętło do zm8any biegów i tam nie ma literki S
Cezar12
Odnośnie trybu sport, to pisałem o Volvo V90. W Mondeo nie wiem czy jest.
Cezar12
Odnośnie trybu sport, to pisałem o Volvo V90. W Mondeo nie wiem czy jest.O tuż właśnie tak sobie pomyślałem że nie o frodzie:))
Powiedzcie że to nie żart ;)
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/YNtk9kpTURBXy80MzhjMzkzNzlkMzc0NGVhNTkwNmQ3NzE3ODh lZWQ0Mi5qcGeSlQLNA8AAwsOVAgDNA8DCw4GhMAU
https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/ford-mondeo-hybrid-kombi-pomysl-dobry-ale-wykonanie-test/eqg7cze
Ogólnie same plusy ale cena / ładowność to ... wiem wiem, Auto Świat ;)
cattani75 05-08-2019, 15:34 Nie Auto Świat, tylko takie są skutki wciskania na siłę akumulatorów do auta do tego nieprzystosowanego.
Krawędź załadunkowa to chyba z jakiś 80 cm - metr?
cattani75 05-08-2019, 22:03 Bo to jest przymiarka do SUVa... ;-)
A po złożeniu oparcia kanapy, za podłogą bagażnika robi się chyba obniżenie - tak to nawet SUVy nie mają ...
Ciekawe jaki byłby zasięg i koszt przejechania 100km gdyby całą przestrzeń (baterie i zbiornik paliwa) wykorzystac na zbiorniki CNG, LNG lub LPG?
FrogsterPL 06-08-2019, 19:01 Tak czy owak, chwilowo hybrydowe Mondeo kombi konkurencji za bardzo nie ma - wszystkie inne modele to hybrydy plug-in (nie wiem jak nowy Superb, no ale dopiero co zaprezentowali wersję po lifcie). Auto jest faktycznie dla bardzo niewielkiej grupy odbiorców, ale jeśli ktoś na co dzień nie potrzebuje dużej przestrzeni na bagaż, ale jednocześnie bagażnik hybrydowego sedana jest dla niego nieakceptowalny, to przynajmniej jest jakiś wybór. Lepszy taki niż żaden.
Choć oczywiście przyznaję Wam rację, że gorzej to się tego chyba zrobić nie dało. ;)
Tak czy owak, chwilowo hybrydowe Mondeo kombi konkurencji za bardzo nie ma - wszystkie inne modele to hybrydy plug-in
Ale Plug-in to raczej przewaga niż wada
cattani75 06-08-2019, 20:29 No nie wiem. A jak nie podładujesz z gniazdka, to jedziesz jak zwykłą hybrydą czy tylko na benzynie?
No nie wiem. A jak nie podładujesz z gniazdka, to jedziesz jak zwykłą hybrydą czy tylko na benzynie?Mam plug in, jedziesz jak na zwykłej hybrydzie. Dlatego plug in ma swoje zalety ładowanie 2.30h i przyjeżdżasz do 40KM koszt ładowania to ~ 3.5KW/h ładowarka 1440W
FrogsterPL 06-08-2019, 20:43 Ale Plug-in to raczej przewaga niż wada
Dla mnie wada, głównie dlatego, że takie auta są znacznie droższe - a takie Mondeo kosztuje z grubsza tyle co diesel z automatem. Poza tym nie chciałoby mi się ciągle użerać z podłączaniem i odłączaniem kabla, zwłaszcza że pewnie nieraz bym o tym zapomniał. :D
Jak ktoś nie ma gdzie albo nie chce mu się ładować, to rzeczywiście plug-in odpada, bo dodatkowe baterie jednak trochę ważą + wyższa cena.
Jeśli jednak jest gdzie podładować to plug-in pozwala na jazdę za pół darmo na krótkich odcinkach.
Mnie na dojazdy do pracy średnie spalanie z 800km wyszło 3.7l/100km, przy czym dziennie robię 50km, a ładuję samochód 2 - 3 razy w tygodniu.
A co do bagażnika w Mk5 to uwierzcie ale można to zrobić gorzej - spójrzcie na nową E klasę kombi hybrydową. Tam bagażnik ma duży stopień w połowie głębokości ;)
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
No nie wiem. A jak nie podładujesz z gniazdka, to jedziesz jak zwykłą hybrydą czy tylko na benzynie?
Tak ma range-extender np. i3 lub Volt
Jedyna różnica miedzy zwykłą, a plug-in hybrydą, poza możliwością oczywistego ładowania baterii z sieci, jest możliwość wymuszenia trybu EV only i jechanie tylko na elektryku przez np. 50km, po czym jak bateria będzie prawie wyczerpana komputer i tak przestawi na EV auto z dodatkiem silnika spalinowego, albo tylko na spalinowym. Zależy od poziomu naładowania baterii.
Jak są nie naładowane baterie w plug-in, to startujesz na silniku benzynowym, ale podczas jazdy baterie są ładowane. Wtedy jest jak zwykła hybryda.
karoolpl 29-08-2019, 10:50 Ja mam takie pytanie z innej totalnie beczki, czy w silniku spalinowym który jest montowany w hybrydach, zmienia się w ogóle pasek rozrządu? czy jest to silnik na łańcuchu? czy w ogóle ma zupełnie inna konstrukcje i nie ma czegoś takiego jak wymiana rozrządu? i tylko zmienia się olej?
FrogsterPL 29-08-2019, 15:13 czy w ogóle ma zupełnie inna konstrukcje
Co do zasady konstrukcja silników spalinowych w hybrydach nie różni się znacząco od konstrukcji klasycznych silników. Pewne różnice oczywiście są, jak choćby brak tradycyjnego rozrusznika czy możliwość pracy w cyklu Atkinsona, ale zasadniczo nie jest to żadna kosmiczna technologia.
Tym niemniej, jak już słusznie zauważył kolega ANDROKO, 2.0 w Mondeo HEV jest na łańcuchu rozrządu - nie trzeba go profilaktycznie wymieniać.
karoolpl 30-08-2019, 10:09 Co do zasady konstrukcja silników spalinowych w hybrydach nie różni się znacząco od konstrukcji klasycznych silników. Pewne różnice oczywiście są, jak choćby brak tradycyjnego rozrusznika czy możliwość pracy w cyklu Atkinsona, ale zasadniczo nie jest to żadna kosmiczna technologia.
Tym niemniej, jak już słusznie zauważył kolega ANDROKO, 2.0 w Mondeo HEV jest na łańcuchu rozrządu - nie trzeba go profilaktycznie wymieniać.
Dzięki za odpowiedź, tak właśnie pytam apropo rozrządu bo mam w planach stać się posiadaczem hybrydy, przebieg będzie poniżej 100k i dlatego pytam odnośnie rozrządu czy nie trzeba tego robić po zakupie, tak jak to zazwyczaj robi się profilaktycznie po zakupie. Tu co prawda cała historia auta jest znana, jednak wiadomo, czasami lepiej dmuchać na zimne :) Producent w ogóle zaleca jakąkolwiek zmianę łańcucha w tym modelu? Wiadomo jak to jest że niby łańcuch to och i ach, a w rzeczywistości jest to tak samo wymienialny element jak pasek :)
FrogsterPL 30-08-2019, 18:42 Raczej nie ma tam podanego żadnego interwału wymiany łańcucha. Jeśli się nie mylę, to 2.0 hybrydy jest blisko spokrewnione ze stosowanymi w Mondeo Mk3 i Mk4 silnikami 2.0, a tam łańcuchy wytrzymują długo. Sam mam Mk3 1.8 (to w uproszczeniu to samo co ten 2.0, tylko mniejsze) z przebiegiem prawie 240 tyś. km i Mk4 2.0 z przebiegiem niespełna 120 tyś. km - w obu autach łańcucha nie trzeba było ruszać.
Czytałem na amerykańskim forum, że akumulatory w hybrydach są do wymiany jeżeli samochód stoi nieużywany przez 2-3 tygodnie. Mój stoi (samochód oczywiście ;) ) już ponad 5 miesięcy i aku zdechł. Da się naładować prostownikiem, czy szukać nowego ? Jeżeli tak, to gdzie i jakiego ?
FrogsterPL 09-09-2019, 18:55 Ale mówisz o zwykłym akumulatorze 12V, czy o akumulatorze trakcyjnym?
Jeśli o zwykłym, to po prostu kup coś o takich samych parametrach jak dotychczasowy. Dobre sklepy z częściami powinny mieć coś odpowiedniego na stanie lub na zamówienie.
Jeśli o trakcyjnym, to gorzej (nie da się "naładować prostownikiem"). Możesz poszukać jakichś serwisów specjalizujących się w naprawie hybryd, ale nie dam głowy, czy pomogą w przypadku Mondeo/Fusiona - większość klientów przyjeżdża Toyotami i Lexusami. Z drugiej strony, hybrydowe Fordy też są już stosunkowo popularne, więc jakieś szanse na pomoc są. Jeśli się nie uda, to trzeba będzie zainteresować się nową "paczką" baterii.
Nawet jeśli tym razem to kwestia tylko akumulatora 12V, to uważaj - hybrydy bardzo nie lubią braku ruchu. To jedna z głównych przyczyn awarii akumulatorów trakcyjnych. Jeśli więc auto ma stać miesiącami nieruszane, to poproś kogoś jeśli nie o regularne jazdy, to chociaż o odpalanie auta na jakiś czas choćby raz na miesiąc.
Chodzi mi o aku 12V. Podobno do aut z systemem start-stop potrzebny jest inny aku.
Hybrydy toyoty i forda robione są na tych samych podzespołach. Nie powinno więc być problemów z regeneracją baterii.
FrogsterPL 09-09-2019, 19:38 Tak, do aut ze start-stop potrzebny jest akumulator innego typu. Jeśli się nie mylę (upewnij się w serwisie/u sprzedawcy), ten typ nazywa się chyba AGM.
Co do podzespołów w Toyocie i Fordzie - jak jest w Fusionie i Mondeo to nie wiem, nie wypowiadam się. :) Wiem tylko, że C-Max faktycznie korzystał z części rozwiązań Toyoty, ale nie wiem też jak było ze współzamiennością części.
Jeśli się nie mylę (upewnij się w serwisie/u sprzedawcy), ten typ nazywa się chyba AGM.
Nie AGM, tylko zwykły EFB jest w Fordach z start/stop. Podejrzewam, że w hybrydzie jest tak samo.
Jakie akumulatory macie w swoich hybrydach ? Mam problem z doborem odpowiedniego aku za przyzwoite pieniądze. W serwisie krzyczą sobie 1300 zł za oryginalny akumulator do fusiona. Może polecacie jakiś zamiennik co by się zmieścił na tackę do bagażnika .
W serwisie krzyczą sobie 1300 zł to chyba coś im się pomyliło , do mk5 hyb w europie jest 1935737 - 390 Amp, 43 AH, Wapn/Srebro, Ford, T4, Z Kwasem
Od: 29-09-2014
i kosztuje ok. 390 zl
Kupiłem taki https://allegro.pl/oferta/akumulator-bosch-s5-agm-60ah-680a-s5a05-start-stop-7695667143 i pasuje :wink:
Kupiłem taki https://allegro.pl/oferta/akumulator-bosch-s5-agm-60ah-680a-s5a05-start-stop-7695667143 i pasuje :wink:
A w oryginale też miałeś AGM?
To był oryginalny Fusion. Nie wiem czy to AGM. Ale jeśli to nie był AGM a masz teraz AGM, to pamiętaj, że AGM wymaga troszkę innego ładowania, wyższego napięcia - może być wymagana zmiana ustawień w BMSie.
To był oryginalny Fusion. ...
Hybrydy/hybrydy plugin z USA mają zawsze zwykłe akumulatory kwasowe. Na obudowie widać wyraźnie znaczek - Pb" (ołów).
Tak, wiem. Po zmianie aku na zamiennik zawsze trzeba zapisać nowe parametry w BMSie.
Hybrydy/hybrydy plugin z USA mają zawsze zwykłe akumulatory kwasowe. Na obudowie widać wyraźnie znaczek - Pb" (ołów).
AGMy też mają Pb i też są kwasowe. Tyle że płyty sa oddzielane matami a nie cieczą/żelem
AGMy też mają Pb...
OK. Tyle, że te oryginalne aku od Forda są w cenie ok. 300zł. AGM nie są droższe od zwykłych?
Mój akumulator AGM - BOSCH S5 AMG 60AH 680A S5A05 START STOP kosztował 530 zł
OK. Tyle, że te oryginalne aku od Forda są w cenie ok. 300zł. AGM nie są droższe od zwykłych?
Czyli raczej nie są AGM, Więc nie trzeba kupować AGMa, wystarczy wstawić zwykły. Na to chciałem zwrócić uwagę ANDROKO.
no i znów przepłaciłem :)
Gdzie mogę znaleźć schemat podłączenia przewodów do chłodnicy klimatyzacji, wody i oleju skrzyni biegów...fusion hybrid.
Stannislaus 13-12-2019, 08:41 Koledzy czy ktoś z Was wymieniał czujnik temperatury zewnętrznej.
Coś zaczął mi wariować gdy na zewnątrz jest "0" mi pokazuje po odpaleniu 15-16 stopni, podczas jazdy spada o jakieś 2,3 stopnie.
Chodzi mi o:
- czy po podłączeniu kompa da się zdiagnozować usterkę ( ASO chce 330 PLN)
- lokalizację i jak się do niego dobrać samodzielnie (nowy czujnik już mam)
- czy wymiana jest na zasadzie wypiął-wpiął, czy trzeba jeszcze jakąś kalibracje forscanem robić.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
karoolpl 25-01-2020, 00:09 Mam takie pytanie z ciekawości. Jeżeli chodzi o tryb EV+ w Mondo Hybrid, jeżeli system multimedialny to Sync 3 ale bez nawigacji, to skąd EV bierze informację o położeniu? Mimo wszystko ma gps ale jest w radiu nieaktywny? czy posiada swoją własną antene gps? czy działa to jeszcze na innej zasadzie?
Jak radio posiada antenę GPS, to jaki jest mniej więcej koszt aktywacji? Auto z polskiego salonu z oryginalnym synciem 3 na pokładzie. Jakoś ultra na tym Mi nie zalezy bo można navi albo z tel albo z android auto, ale tak z ciekawości wolę się dowiedzieć :)
------
edit
-----
już wszystko wiem
Witajcie. Mam pytanie do użytkowników aut PHEV i jednocześnie instalacji fotowoltanicznej na dachu. Jakie macie doświadczenia z tym rozwijającym się tematem? Warto?
Za standardową instalację wychodzi jakieś 20tys. Wiadomo potem "tankowanie" za free.
Pytanie czy to się zwróci? Liczyłem setki razy i u mnie się nie spina - instalacja plus auto za minimum 80 tys = 100 tys. Musiałbym z 15 lat tym autem jeździć ;)
Za standardową instalację wychodzi jakieś 20tys. Wiadomo potem "tankowanie" za free.
Czy rzeczywiście będzie "za free"? Energetyka zwraca tylko część wyprodukowanej i wprowadzonej do sieci energii - z reguły 80%.
Poza tym dochodzi kwestia wymiarowania instalacji. Nie uzyska się takiego stopnia wykorzystania i sprawności jak w przypadku domu - dla ładowania samochodu wskaźniki opłacalności będą niższe
Liczyłem optymistycznie że standardowa instalacja na domku - około 5 kW pokryje tankowanie.
Czyli tym bardziej instalacja się nie zwróci - pozostanie bycie "eko" na dzielni :)
To musiałbyś mieć dwie instalacje - jedną dla domu, drugą dla auta. Przeznaczenie instalacji domowej do zasilania auta, mija się z celem gdyż prąd wykorzystałbyś w domu. Nie zapłacisz za tankowanie auto, to będziesz płacił za energię w domu. Więc lepiej nie płacić za dom. Aby móc miec to i to, należałoby podwoić moc instalcji - ale wtedy nie będzie efektywnie pracowała.
karoolpl 30-04-2020, 11:28 Cześć,
mam pytanko do użytkowników hybryd, mianowicie czy zdarza się Wam przy przełączaniu dźwigni zmiany biegów z pozycji P na Drive, że jest lekki opór, jakiś dźwięk, wibrowanie na pedale hamulca? Zdarzyło mi się tak 2 razy w ciągu ostaniego miesiąca. Po wrzuceniu już na D, auto sprawuje się normalnie, skrzynia pracuje prawidłowo, żadnych dziwnych dźwięków etc.
Sytuacja miała 2 razy miejsce po 1-szym uruchomieniu pojazdu w danym dniu, parkuje w hali, żeby zaparkować muszę podjechać do przodu, później do tyłu, więc nie mam takiej okazji żeby np. zjeżdzać z górki i od razu wrzucać Parking, tylko auto jest na płaskim, zaciągam ręczny i wrzucam P. Kolejne przełączenia już działają bez zarzutu.
Auto z polskiego salonu bez jakichkolwiek uszkodzeń, usterek, przebieg ~85 tyś km, mam jeszcze gwarancje ponad rok (lub 100k)
gkowalczyk 08-06-2020, 21:30 Panowie przymierzam się do zakupu hybrydy, ale myślałem o aucie sprowadzanym z USA , jakieś doświadczenia, rzeczy na które trzeba uważać, może jakieś firmy pośredniczące godne zaufania?
Cześć, pytanie do posiadaczy Hybryd, najlepiej takich z kilkuletnim stażem (mam na oku sedana z 2015 roku, 70k przejechane)
1) skrzynia biegów, czy występują jakieś problemy, co ile trzeba wymieniać olej (km/lat)
2) spalanie, realne, miasto/trasa/autostrada
3) bateria, jak z jej żywotnością, czy się psuje, w ogóle jak z usterkami w samym układzie hybrydowym, czy jest tego dużo (i czy ktoś miał do czynienia ewentualnie z naprawami tego układu, jakie to są wtedy koszty)
andrew267 13-06-2020, 18:51 Cześć, pytanie do posiadaczy Hybryd, najlepiej takich z kilkuletnim stażem (mam na oku sedana z 2015 roku, 70k przejechane)
1) skrzynia biegów, czy występują jakieś problemy, co ile trzeba wymieniać olej (km/lat)
3) bateria, jak z jej żywotnością, czy się psuje, w ogóle jak z usterkami w samym układzie hybrydowym, czy jest tego dużo (i czy ktoś miał do czynienia ewentualnie z naprawami tego układu, jakie to są wtedy koszty)
Ad 1) dotychczas nie wystąpiły u mnie żadne problemy ze skrzynią, choć auto przejechało dopiero 12kkm
Ad 2) ostatnio resetowany licznik 4kkm temu - średnie spalanie 6,3/100km. Na pewno dużo rolę gra tutaj temperatura na zewnątrz czyli temp. samego akumulatora trakcyjnego. Zimą na początku żarł 13l/100km aż do momentu, kiedy bateria osiągnie powiedzmy temperaturę pracy.
Ad 3) jak wcześniej wspomniałem 12kkm to naprawdę nie dużo ale problemów żadnych nie mam.
Moja wersja to Vignale (pełna oprócz aktywnego tempomatu). Największą robotę robią fotele - grzane i wentylowane. Nie jestem w stanie (oczywiście za wyjątkiem okrojonego miejsca w bagażniku) podać konkretnej wady tego auta. To moja pierwsza hybryda z automatem i kolejne auto też będzie takie.
Pozdrawiam i życzę przyjemności z jazdy
Po odłączeniu PCM, średnie spalanie na komputerze pokazuje między 14 a 20 l. Przed odłączeniem PCM wynosiło 5,5 l. Trzeba to jakoś skalibrować żeby wróciło do poprzedniego stanu ?
teraz pokazuje w km/l wcześniej było w l/km. Da się to ustawić przyciskami w samochodzie ? Czy trzeba podłączać pod kompa ?
Wystarczy zmienić na l/km :) .... piękny monolog mi wyszedł :)
nic takiego u mnie sie nie dzieje
Cześć,
mam pytanko do użytkowników hybryd, mianowicie czy zdarza się Wam przy przełączaniu dźwigni zmiany biegów z pozycji P na Drive, że jest lekki opór, jakiś dźwięk, wibrowanie na pedale hamulca? Zdarzyło mi się tak 2 razy w ciągu ostaniego miesiąca. Po wrzuceniu już na D, auto sprawuje się normalnie, skrzynia pracuje prawidłowo, żadnych dziwnych dźwięków etc.
Bump: Mam przejechane 92kkm
ad 1. Żadnych problemów ze skrzynią
ad 2. jeżdżę 90% po miescie ale nie stoję w korkach. Mam zazwyczaj płynny dojazd do pracy. W tej chwili średnie (lato/zima) mam 4,8
od 3. Nie zauważyłem spadku wydajności baterii.
Ogólnie przez 4 lata nie było żadnych problemów.
Tak jak pisał kolega od Vignale to faktycznie fotele z masażem i wentylacją są mega fajne. Bardziej korzystam z wentylacji niż masażu. To raczej gadżet ale fotele, które mają tą funkcję można bardziej dopasować pod siebie. Mam na myśli to że poza masażem można "pompować" poszczególne poduszki w fotelu i to jest świetne
pozdrawiam
[QUOTE=eyesore;3257595]Cześć, pytanie do posiadaczy Hybryd, najlepiej takich z kilkuletnim stażem (mam na oku sedana z 2015 roku, 70k przejechane)
karoolpl 12-07-2020, 22:41 Cześć, pytanie do posiadaczy Hybryd, najlepiej takich z kilkuletnim stażem (mam na oku sedana z 2015 roku, 70k przejechane)
To i ja dorzucę 3 groszę od siebie, jako że mam cięższą nogę.
1. Jak jeźdże to póki co 0 problemów, to co pisałem z przełączaniem, to zdarzyło się z 3 razy, obecnie od ponad miesiąca żadnych takich rzeczy. Byłem w serwisie na gwarancji celem sprawdzenia, wg. serwisu wszystko jest ok, i faktycznie sprawdzali, bo mam kamerkę w aucie która nagrywa w trybie parkingowym i normalnym podczas jazdy i trochę nad autem spędzili czasu.
2. Realnie z cięższą nogą w mieście to około 7l, trasa jak tak do 120, różne zakręty, wioski etc. to tak od 5.5 do 6l. Autostrada, jazda około 160 km/h to jakieś 8.2, 140 km/h to jakieś 7.3 ~ 7.5. Jak jeździ czasem moja żona to np. w mieście zejdzie jej około 5 litrów. Więc różnie, jednak jak na taki gabaryt auta, to nawet jak pali mi około 8 litrów, to uważam za super wynik, tym bardziej e benzynowej jednostce i 187 KM mocy.
Nawet sprawdzałem w ile zbierze się do 100 km/h, wg. aplikacji na tel najlepszy wynik jaki mi wyszedł to 7.9 sekundy, wiadomo to aplikacja na tel, więc poprawkę trzeba brać, ale osiągi jak na taki zespół napędowy, uważam za super, tym bardziej porównując np. do 2 litrowej gnojówki, to tak jak ciskasz pedał, to spali pewnie więcej (poprzednie MK4 z 2.0 tdci, średnio wychodziło mi około 8 litrów).
3. Póki co żadnych przygód, ford daję gwarancje na 5 lat/100k km, jednak w mondku układ elektryczny jest podkupiony z toyoty, a hybrydy toyoty jeżdża już kilkanaście lat i serwisów coraz więcej i ceny coraz niższe :)
widzę, że kolegów z hybrydami przybywa:) Ford zawalił temat że nie promował specjalnie hybrydy monedo. Pewnie czuli, że ten bagażnik nie pozwoli na sukces. Tym niemniej uważam, że w tamtym czasie (rok 2016) hybrydowym Fordem jeździło się dużo lepiej niż hybrydowymi Toyotami. Ówczesne aurisy były słabsze, bardziej wyły i przy 45km/h jechały tylko silnikiem spalinowym nawet jeśli bateria była "pełna" (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić). Mondek na EV mógł jechać nawet 135m/h (oczywiście nie mówię, że ze startu) i nie wył aż tak podczas przyspieszania. Mam nadzieję, że doczekam następcy z takim układem jak ma nowa Kuga.
CzarekFord 15-07-2020, 11:21 Jakby co ja dziś odebrałem hybrydę więc jakby ktoś miał pytania to chętnie odpowiem :)
jeździ się zdecydowanie inaczej niż dieslem mondeo z 2007 - ale generalnie niezależnie od prędkości jest dużo ciszej, nawet przy maksymalnych (choć przy rozpędzaniu przy dużych prędkościach hybryda trochę wyje ale nie jest to uciążliwe).
Mnie zaskoczyło to że hamulce ładują akumulator przy dowolnych prędkościach, przy dużych pasek naładowania akumulatora rośnie w oczach :)
Ogólnie moduł trenera przy hamowaniu jest genialny, nie trzeba się zastanawiać czy się zahamowało dobrze czy źle, po zatrzymaniu samochodu (np. na światłach) od razu dostajemy informację ile % energii która była do odzyskania została odzyskana.
Auto jest o wiele bardziej dynamiczne od diesla na mieście, mimo iż nie wydawał mi się wcale mulasty. Chyba też lepiej trzyma się drogi, przynajmniej póki co (może dlatego że diesel był kombi?).
czy masz już może przejechane 100k, chodzi mi o infor co tam trzeba zrobić po tym przebiegu. Jdę w trase do Chorwacji i chciałbym zrobić mały przegląd.
karoolpl 16-07-2020, 18:17 CzarekFord Masz Fordpass? (https://www.ford.pl/dashboard#/) tam jak sobie klikniesz Serwis i Konserwacja (service detail), zakładka okresy międzyprzeglądowe, masz wszystko to co powinni zrobić przy danym przebiegu
Stannislaus 16-07-2020, 18:58 Koledzy czy ktoś próbował włączyć alarm obwodowy w mondeo hybrid forscanem. Na youtube jest procedura zmian w module Bcmii dla Mk5 ale u mnie były inne wartości w linijce gdzie trzeba zrobić zmianę wartości a że to moje początki z forscanem bałem się coś uwalić.
Czy po zmianie wartości gdy procedura się nie powiedzie można wrócić do do poprzednich usawień , czy trzeba najpierw zrobić kopię ustawień modułu i później ja przywrócić.
karoolpl 17-07-2020, 09:53 Stannislaus
Ja sobie robię kopie zawsze, a w necie dostepny jest tez as build auta, czyli wartości modułów po wyjechaniu z fabryki.
Jeżeli boisz się pogrzebać z tym, to odezwij się do kogoś z forum w okolicy, hajs który chcą nie jest wygórowany, podejrzewam że za sam alarm to pewnie do 100 pln max, a masz pewność że robić ktoś z pojęciem.
Albo działasz sam, i wpisujesz wartości, ja próbowałem przy kilku rzeczach, jak coś było nie tak, to np. klawisze na kierownicy zamiast przełaczać np. stacje to wbudzały dzownienie :d powrót do poprzednich ustawień rozwiązywał problem. Jednak są pewne wartości i ustawienia w aucie których bez dobrej wiedzy lepiej nie ruszać :)
Stannislaus 17-07-2020, 15:33 Dzięki kolego.
Chyba cię posłucham i poszukam kogoś bigłego w tym temacie.
A może znasz kogoś kogo mógł byś polecić z Gdańska lub okolic. Z Elbląga to w zasadzie "rzut beretem" :)
karoolpl 18-07-2020, 07:44 Stannislaus to tutaj z okolic Gda, to masz totek2 :) znajdź tu na forum sobie kontakt, albo na pw do Niego napisz :)
Z Elbląga to w zasadzie "rzut beretem"
Mieszkam w Borkowie, między gdańskiem a straszynem, czyli do samego Gdańska nie musisz sie pchać.
dzięki za odpowiedzi wszystkim
Już jestem szczęśliwym posiadaczem "mikrofalówki" (dzwięk ładowania i prąd w samochodzie ;) )
Samochód mam 10 dni i juz zrobione ponad 1000 km, więc pierwsze obserwacje mam którymi można sie podzielić
1) Jazda w mieście, w końcu na spokojnie, bez ciśnienia można jeździć po mieście (miałem wcześniej 1,5 EB, 6-stopniowa skrzynia biegów, reka czasami bolała od machania biegami w mieście), skrzynia biegów cudo, przyśpieszenie jak w formule (na poczatku trzeba uważać i nauczyc się przyśpieszać bo miałem dwie sytuacje gdzie przez tego kopa praktycznie liczyłem włosy w uchu facetowi w samochodzie z przodu). Zabawa z odzyskiwania energii z hamowania + spalanie, dwa pomiary 4,7 i 4,8 (nie ma co ukrywać, jeździłem troche jak pipa z uszami ale w tym samochodzie aż chce się człowiek delektować spokojną jazdą).
2) Trasa. Na początku sie skwasiłem, wyszło mi na zwykłej trasie, miasto/wioski, do 140km/h aż 8,5 litra (nie wiem co sie wydarzyło bo potem znacznie mniej wychodziło).
Potem trasa troche S1 (predkosc do 160km), korki na Sce, i dojazd do Dziwnówka gdzie predkosc czasami była 40 a czasami 100 km/h, w jedną stronę 6,5 w drugą 5,5 (!!!).
Kolejna trasa, tam gdzie wcześniej było 8,5, teraz wyszło 6,4.
3) Jazda, w miescie jak wyżej, bajka, automat i spokojna jazda w mieście powoduje ze człowiek wychodzi zrelaksowany z samochodu (zazwyczaj wychodzę z samochodu po jeździe w miescie tylko wku#$%).
Trasa, 160 km/h, cicho w samochodzie, mozna normalnie rozmawiać, jadac Ska z taka predkościa nie miałem wrażenia że wiatr mnie zduchnie czy coś podobnego (o dziwo przy takiej predoksci w 1,5 EB miałem wrażenie że po każdym ekranie wiatr trochę trząsł samochodem).
Sam samochód, wnętrze piękna jasna skóra, podświetlanie w całym samochodzie, brakuje tylko foteli masujących. Niestety mały bagaznik to problem, dwie baby nad morze i cały bagaj zawalony (coś co w 1,5 eb było super, trupa można było włożyć na prosto :D ). I cisza, cos pieknego, samochód tak wytłumiony że wychodząc z samochodu zdziwiłem sie że grała muzyka w knajpie obok gdzie były poprawiny (czyli wiadomo, głośno było). Podjeżdzając nic nie słyszałem w aucie.
Jak na 10 dni i przejechane 1K na ten moment, mogę powiedzieć że super samochód, zobaczymy co dalej. No i jestem ciekaw spalania na autostradzie, szczególnie że za miesiac jazda do Włoch i Chorwacji.
eyesore - nie czytałem wcześniejszych wątków. Czy Ty masz plug-in?
eyesore - nie czytałem wcześniejszych wątków. Czy Ty masz plug-in?
Nie, ładowane przez hamowanie.
skrzynia biegów cudo, przyśpieszenie jak w formule
to z tym przyspieszeniem trochę Cię poniosło ;)
to z tym przyspieszeniem trochę Cię poniosło ;)
wiadomo ze to moje odczucia :mrgreen:
ale ma potężne kopyto jak dla mnie,
w 1,5 EB nie było takiego kopa, po za tym zauważyłem ze cisnąc do podłogi nie bedzie tego efektu, najpierw trzeba delikatnie a potem zdecydowanie i miarowo cisnąć pedał gazu, daje to wtedy najlepszy efekt niż chamskie butowanie do podłogi
to spróbuj tak.....jedź np pod lekkie wzniesienie na silniku spalinowym powiedzmy z prędkością 40km/h-60km/h przy baterii naładowanej tak chociaż na 25%. W takiej sytuacji odpuść całkiem pedał gazu i w ułamku sekundy brutalnie wdepnij do podłogi. To się dopiero zdziwisz odnośnie "kopa":) Efekt "wbijania" w fotel jest podobny do sportowej fury. Oczywiście możesz to też zrobić podczas jazdy na płaskim terenie tylko wtedy trudniej wymusić aby pracował silnik spalinowy.
cattani75 23-07-2020, 13:14 ...
co mnie tu kolega Cattani75 wykropkował?:)
cattani75 23-07-2020, 13:56 Nie Ciebie, tylko siebie, bo pomyliłem wątki. Wkleiłem tu info o cenach skody w różnych wersjach napędu. :-)
czy ktoś z kolegów posiadający HEVa mieszka gdzieś w okolicach górnego śląska i byłby skłonny spotkać się gdzieś w celu porównania aut? Kiedyś tu pisałem o problemie po wymianie audio. Jakiś czas temu poczyniłem kolejne prace i nie wiem czy teraz już w moim aucie jest ok czy nadal powinienem czegoś szukać. ASO w okolicy już nie mają hybryd więc nie bardzo jest się do kogo zwrócić. Oczywiście podjadę gdzie będzie trzeba aby nikoko na koszty paliwa nie narażać choć w hybrydzie są symboliczne:) Będę wdzięczny za pomoc.
cattani75 23-07-2020, 19:06 Niedawno Mk5 HEV był w Fordzie Partnerze w Krakowie na Jasnogórskiej. Możesz zapytać czy nadal mają, a potem A4 i wio. :-)
Zadzwonię tam ale szczerze mówiąc to wolałbym kogoś z kolegów posiadaczy takiego samochodu. Mam złe doświadczenia ze "specjalistami" z ASO. Ostatnio jak byłem w ASO w moich rejonach i chciałem coś zaprezentować "miszczowi" serwisu to chciałem aby On się przejechał trochę moim autem. No i wyobraźcie sobie sytuację, że gość wchodzi do mojego auta, zapina pasy, wciska przycisk "start/stop" i po chwili go wyłącza. Mija kilka sekund i czynność powtarza tzn włącza i za chwilę wyłącza guziczek "start/stop". Powtórzył to 3 razy. Ja siedzę lekko zdziwiony ale myślę, że gość coś sprawdza. Po tym czwartym razie nieśmiało zapytałem czemu tak robi. A "miszcz" mi odpowiada......."no bo przecież rozrusznik nie startuje". Tłumaczył się tym, że z hybrydą miał do czynienia 4 lata temu na pobieżnej prezentacji. Muszę coś dodawać?
cattani75 23-07-2020, 20:58 Ja tylko chciałem Ci powiedzieć, że tam mieli HEVa. Jeśli się okaże, że mają, to mam tam bardzo fajnego sprzedawcę. Napisz do mnie na priv, to pogadamy. :-)
karoolpl 27-08-2020, 22:29 Pytanie, czy ktoś z Was forumowicze wsadzał felgi np. 18 cali do hybrydy? Ewentualnie jak tak to jaki model polecacie?
Zastanawiam się nad zakupem 4 18 calowych felg i do tego opony wielosezonowe np. michelin crossclimate+, jak czytam opinie i porównuje zimy jakie u Nas ostatnio występują, to faktycznie taka opona ma coraz więcej sensu, nie wiem czy ktoś jeździ na podobnym zestawie?
Obecnie mam oryginalne alu 16 cali i to co Mnie strasznie irytuje, to że jak jest troszeczkę deszczu to przy ruszaniu często potrafi zrywać przyczepność, to samo jadać np. 120 po ekspresówce i ostrzejszy zakręt i czuje że auto zaczyna płynąć. Strasznie irytujące i chcę w końcu coś z tym zrobić :)
Edit,
Koła zmienione na 18 i opony 235/45, bajka, auto lepiej trzyma się drogi i ma się większe poczucie kontroli. Do tego kwestia wyglądu, zdecydowanie na plus, tym bardziej że udało mi się wyrwać oryginalne felgi od ST line :)
gino1977 25-11-2020, 14:50 Hello,
Dołączam do grona posiadaczy z HEV Vignale.
Nie będę się powtarzał po kolegach - dla mnie auto jest mega. Przesiadka MK4 Titanium z 1.6 tdci. Poprzednie Mondeo też było super - jednak w mieście lepiej mi w Vignale. :)
Pozdrawiam
PS. Poprzednie Mondeo na sprzedaż - w super stanie, po serwisie i dobrej cenie jakby ktoś szukał :)
andrew267 26-11-2020, 04:45 Witam,
pojawił się u mnie wczoraj problem z odmrażaniem przedniej szyby, a mianowicie nie działa mi grzanie przedniej szyby (tylna jest ok). Wyczytałem wstępnie że problem może leżeć w rozładowanym akumulatorze. Co prawda auto ma 2 lata (czerwiec 2018r.) ale często stoi nawet tydzień bez uruchamiania a potem to tylko do 10 km i znów postój. Nie miałem na razie czasu sprawdzić stopnia naładowania (zrobię to dzisiaj).
Ale do brzegu - czy ktoś z Was ma wiedzę, czy po wyciągnięciu, naładowaniu i ponownym montażu aku do auta potrzebna jest procedura przyuczania czy jak to się tam zwie? Oprócz tego - jak mam wyciągnąć aku i zamknąć auto no i jak je póżniej otworzyć? W zwykłych benzynach aku jest z przodu a tu ... Proszę o pomoc bo jest coraz mroźniej i grzanie przeniej szyby bardzo się przydaje.
Pozdrawiam wszystkich
gino1977 26-11-2020, 09:53 Witam,
pojawił się u mnie wczoraj problem z odmrażaniem przedniej szyby, a mianowicie nie działa mi grzanie przedniej szyby (tylna jest ok). Wyczytałem wstępnie że problem może leżeć w rozładowanym akumulatorze. Co prawda auto ma 2 lata (czerwiec 2018r.) ale często stoi nawet tydzień bez uruchamiania a potem to tylko do 10 km i znów postój. Nie miałem na razie czasu sprawdzić stopnia naładowania (zrobię to dzisiaj).
Ale do brzegu - czy ktoś z Was ma wiedzę, czy po wyciągnięciu, naładowaniu i ponownym montażu aku do auta potrzebna jest procedura przyuczania czy jak to się tam zwie? Oprócz tego - jak mam wyciągnąć aku i zamknąć auto no i jak je póżniej otworzyć? W zwykłych benzynach aku jest z przodu a tu ... Proszę o pomoc bo jest coraz mroźniej i grzanie przeniej szyby bardzo się przydaje.
Pozdrawiam wszystkich
Hej,
Akumulator jest po lewej stronie pod klapką w bagażniku. Szczerze to nie łączyłbym grzania ze stanem akumulatora - może pojeździj trochę na L, żeby rozruszać auto i dobrze doładowąć całość
cattani75 26-11-2020, 09:59 Jak najbardziej grzanie szyby jest związane ze stanem aku.
gino1977 26-11-2020, 10:38 Jak najbardziej grzanie szyby jest związane ze stanem aku.
Nie przypuszczałem - dziękuję za informację.
2 letnie auto - hmmmm - to raczej pojeździć wystarczy.
gino1977 29-11-2020, 12:21 Hello,
Czy ktos dysponuje informacjami technicznymi odnośnie silnika spalinowego w hybrydzie? Budowa, zastowowane rozwiazania. Nie mogę tez namierzyc listy czynnosci serwisowych podczas przegladow. Wspomożecie? :)
Witam.
Również dołączyłem do grona "hubrydowców". Mam pytanie, czy u was przy odpalonym silniku (spalinowym) i gwałtownym dodawaniu gazu słychać głuche stukanie z komory silnika. Słyszę to gdy auto jest na P dodaje gazu aby silnik spalinowy się uruchomił i dodaję lekko lecz gwałtownie (pulsacyjnie) gazu i wtedy słychać to "PUK" wygląda to na odgłos ze skrzyni biegów. Nie wiem czy tak ma być. Jak jest u was? Posłuchajcie proszę u siebie. Auto jest nowe i nie wiem czy zgłaszać to w serwisie.
cattani75 30-11-2020, 08:18 Na "P" dodajesz gwałtownie gazu? Nie wiem, jak w hybrydzie, ale w normalnym aucie to bardzo dobry krok w kierunku popsucia auta! Na "P" nawet nie powinno się stać z włączonym silnikiem, a co dopiero gazu dodawać...
Na "P" dodajesz gwałtownie gazu? Nie wiem, jak w hybrydzie, ale w normalnym aucie to bardzo dobry krok w kierunku popsucia auta! Na "P" nawet nie powinno się stać z włączonym silnikiem, a co dopiero gazu dodawać...
Miałem kilka automatów i pierwszy raz słyszę że na P nie powinno się stać z włączonym silnikiem. To niby jak miałbym odpalić auto? I nie gwałtownie tylko pulsacyjnie i nie do oporu tylko max 2200obr/min . A tak w ogóle nie oto pytałem.
cattani75 01-12-2020, 06:49 Bo w skrzyni jest mechaniczna blokada na "P", której dajesz w kość?
Może dlatego właśnie stuka.
Odpalasz z hamulcem i wtedy rolę blokady przejmuje hamulec.
W hybrydach jest zupełnie inaczej. Na P blokowane są tylko koła i załączany jest generator prądu bez skrzyni biegów bo tam takiej nie ma. Przekładnia eCVT to nie A8 czy PowerSchift. Dobra po temacie stukanie ustało samoistnie - przynajmniej na razie.
gino1977 02-12-2020, 08:31 Hej,
Jakie macie spalanie zimą?
Hybryda pomoć bierze ciepło z kolektora - jest to prawda?
Wychodzi mi ponad 7l ;) na trasie 9 km
Pozdrawiam
Średnia 6l/100km trasa 8km 50/50 miasto-poza. Wczoraj trasa 130km spalanie 5.6l
Pytanie do właścicieli hybryd. Czy po wciśnięciu pedału hamulca słyszycie jakby terkotanie spod maski. Pewnie to pompa hamulcowa (vacum) tylko ten dźwięk trochę jakby głośny.
Widzę że to forum coś umilkło.
Czy jest tu ktoś z Mondeo Vigniale Hybrid kombi. Taka sytuacja. Zamawiałem autko w tym roku, w specyfikacji do produkcji jest jak byk napisane System Sound Premium 12 głośników i subwoofer a tu zonk. Wczoraj coś mnie tchnęło i zacząłem przysłuchiwać się głośnikom. Przód Ok, centralny Ok, tył drzwi Ok, woofer Ok i.... gdzie są tylne "surroundy". Robię test głóśników (EJECT + SEEK) NIE MA. Telefon do serwisu umawiam wizytę na dziś. Ekipa "fahofcuf" dobiera się do tapicerki z tyłu i odkrywa że głośników w ogóle nie zamontowano. Koleś z laptopem podpina się do SYNC-a - nic - głośników brak w systemie. Po numerze VIN okazuje się że Ford zamontował 10 głośników. A najlepsze jest to że kupujący ten model są przekonani że mają 12 głośników. NIEPRAWDA. Wszystkie modele kombi sprzedane u tego deelera (i chyba nie tylko u niego)mają tylko 10 głośników sprawdziliśmy wszystkie VIN-y. Sprawa zgłoszona do Forda, czekam na reakcję. Moja decyzja jest i będzie jedna - w grę wchodzi tylko doposażenie auta w system który zamawiałem choćby wiązało się to z odebraniem auta do fabryki (montowni) żadne inne opcje typu myjnia, serwis, sraty taty nie wchodzą w grę. Sprawdźcie u siebie czy was też tak Ford zrobił w "wała".
siudek2 Czy sprawdzali tylko vignale hybrid? czy inne wersje silnikowe też? Sprawdzę u kolegów, którzy niedawno odebrali swoje kombi czy mają, mój na dniach ma dotrzeć do dealera i mają go sprawdzić.
Jak wykonuje się ten test głośników? Jakoś normalnie na odpalonym Syncu? Czy jakoś inaczej? I jak wygląda ten test? Kolejno leci dźwięk z każdego głośnika?
Sprawdzali tylko hybrydy. Test wykonujesz wciskając EJECT + Seek w prawo głośniki uruchamiają się po kolei.
siudek2 Coś nowego w temacie brakujących głośników - temat chyba szerszy bo kolega, który odebrał swojego przed miesiącem też nie ma 12 głośników ...
Na razie czekam na reakcję centrali Forda
Z tym zawsze były jaja. Ja pisałem o problemie z głośnikami około kwietnia 2016 lub nieco później. W hybrydzie sedan nie było suba mimo że zakupiłem ten system premium. Na pocieszenie mogę Wam powiedzieć że jak nie zrobicie sobie audio sami, to ten premium jest i tak lipa.
Z innej beczki teraz widzę u dealerów że taki Vignale kombi hybrid można dostać w dobrej cenie. Wiem, że to już weteran na rynku ale nie chce SUVów itp. Ja mam jeszcze SYNC 2 a teraz już jest SYNC 3.4 który działa lepiej. Dodatkowo wtedy nie można było mieć podgrzewanej kierownicy a teraz już "nagle" można to zamówić. No i można mieć kombi. Jak myślicie warto ? Za około 150K konkurencja wypada biednie a już na pewno nie będzie hybrydą co ja akurat sobie chwalę
cattani75 16-02-2021, 23:00 Ale to kombi hybrydowe w mondeo to ma próg załadunku jak SUV albo Nysa, Żuk czy Tarpan. :-D
Na szczęście nigdy nie musiałem targać żadnych ciężkich gratów do auta i myślę że tak już będzie:) jeśli będę musiał przewieźć coś ciężkiego to pozwolę to wykonać innym i dowiozą pod sam dom. A torby wakacyjne raczej nie pakuję tak abym nie mógł podnieść więc ten wysoki próg mnie nie boli ;)
siudek2 - w ofercie jaką dostałem od dealera teraz wyraźnie napisali że kombi hybryda ma 10 głośników.
pytanie do właścicieli młodych, poliftowych hybryd. Czy macie na lewym wyświetlaczu (obok wskaźnika poziomu paliwa) taką bateryjkę, która wskazuje poziom naładowania? Dziś jechałem demówką i tej bateryjki nie było. Może to się jakoś włącza/wyłącza? U mnie ta bateryjka po prostru jest.
Ta świecąca kontrolka oznacza, że trzeba wymienić akumulator. Dlatego w nowych nie świeci :wink:
serio nie ma tu nikogo z nowszą hybrydą? Jest możliwe aby wskaźnik naładowania baterii zniknął? Może magicy od softu coś wiedzą?:)
Czy jest możliwość zamontowania haka do bagażnika rowerowego do Vignale Hybrydy?
Z tego co widzę, to z tym będę miał problem.
roso - planujesz zakup nowego?
roso - planujesz zakup nowego?
Raczej taki 3,4 letni mnie interesuje.
To prawdopodobnie po mojej interwencji. Zgłosiłem niezgodność towaru z umową i maja mi domontować te dwa brakujące. Poza tym w instrukcji obsługi jak byk jest ikonka naładowania baterii jak i tryb EV+, ford pozbył się tego nie informując kupujących - z tym też walczę.
Sam sobie odpowiem. Hybryda nie ma homologacji na hak, jak ktoś zamontuje, to nie przejdzie przeglądu.
siudek2 - nie mów, że tego EV+ również nie ma tak jak bateryjki? Serio???? Ja akurat ten EV+ bardzo sobie chwalę. Swoją drogą ciekawe po co to usunęli.
|
|