Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23

oslowek
22-01-2019, 21:30
Czyli wymiana zbiorniczka płynu na taki z czujnikiem, okablowanie czujnika i aktywacja?
P.S. Forscanem da się to aktywować?

tedi_k
22-01-2019, 21:45
Pytanie, jak mogę to sprawdzić, ...

Widać to w fabrycznej konfiguracji licznika (zegarów) jak się ją zaczyta UCDSem.

mayak
22-01-2019, 22:44
można wywiercić dziurę i wsadzić czujnik do tego zbiornika co masz
kol. feniu dokładał

forscan - możliwe (nie używam)

Lewsey89
23-01-2019, 06:18
W rocznikach 2015 nie było tego czujnika. Potem pojawiły się tylko w przypadku posiadania spryskiwaczy reflektorów.

Rocznik 2018, brak spryskiwaczy reflektorów. Informacje z czujnika(kontrolka + komunikat) pojawiły się po 9 miesiącach. :lol::lol::lol:

Polarny
23-01-2019, 06:55
Lewsey89 - co znaczy pojawiła się po 9 miesiącach? Dokładałeś, czy przez 9 miesięcy nie chodziła?

kasprzak
23-01-2019, 08:01
A ja mam pytanie do samego czujnika poziomu płynu. Jest zostawiona wtyczka zawsze czy trzeba sie wpinać? Gdzie?

A druga sprawa to spryskiwacze? Jak one są montowane w Mk5? Bracket wklejany i do niego montowany spryskiwacz czy przykręcany gdzieś ?

Lewsey89
23-01-2019, 08:03
Lewsey89 - co znaczy pojawiła się po 9 miesiącach? Dokładałeś, czy przez 9 miesięcy nie chodziła?

Przez 9 miesięcy od odbioru samochodu kontrolka nie wskazywała kończącego się płynu oraz nie było, żadnego komunikatu. Płyn skończył mi się wielokrotnie, i dowiadywałem się o tym, kiedy przestawł lecieć na szybę. Na kontrolki patrzę bardzo uważnie. Łąpię się na tym, że zapala się rezerwa i od razu poruszenie: " Co się zepsuło?". Jeźdzę dieslami, tankuję do pełna więc rzadko zapala się rezerwa:p tedi_k sprawdził i napisał, że mam czujnik zamontowany w fabryce i jest aktywny. Już nie doszukuję się dlaczego nigdy wcześniej nie było informacji, a teraz jest. Cieszę się tym, że jest funkcja, której mi brakowało. Mój samochód ma jakieś humory. Latem gdy zaparkowałem samochód na włączonej wentylacji foteli to uruchomił się z podgrzewaniem(2 razy).Wczoraj samoistnie włączyło się podgrzewanie kierownicy po uruchomieniu. Gdyby był fizyczny przycisk do podgrzewania to pomyślałbym, że przez przypadek wcisnąłem. Pomyślałem, że -10 i Mondeo chce mi zrobić dobrze :). Nie doszukuję się już problemów. Spokorniałem i przyjmuję strategię ASO w myśl zasady "Nie ma błędu, nie ma usterki"

Matych
23-01-2019, 08:16
Czujnik potrafi się czasem podwiesić jeśli jest żle zrobiony,z produkcji i ciasno chodzi na zawiasku ,lub jest krzywo zamontowany w osi swojej pracy.

Polarny
23-01-2019, 10:37
Lewsey89 - a tuż przed odwieszeniem się coś było robione przy aucie? podpinane gdzieś? jakaś wizyta w ASO?

leszcz
23-01-2019, 10:39
Przez 9 miesięcy od odbioru samochodu kontrolka nie wskazywała kończącego się płynu oraz nie było, żadnego komunikatu.
Może być tak że jednak się zawiesił czujnik i np przy wjechaniu w dziurę się odwiesił . Miałem podobnie u siebie :P

Lewsey89
23-01-2019, 11:52
Polarny przecież sam sprawdzałeś po VIN co było robione, pisałem Ci na PW. Poruszaliśmy wspólnie z kolegami ten problem kika stron wczesniej. Czujnik mam od nowości, nie działał teraz działa. Uznajmy, że się zawiesił w przeszłości,a teraz już mu przesżło i chętnie ze mną wspólpracuje.:):):)

leszcz
23-01-2019, 12:03
Lewsey89 generalnie w VIGNALE i brak tego czujnika .... no słabo byłoby

Norb.81
23-01-2019, 12:12
Mam mondeo TDCI 210 Titanium z kompletnym wyposażeniem. Z tego czego nie mam na liście wyposażenia to nadmuchiwane pasy. (Co jest trochę dziwne) I cyba też czujnika poziomu płynu. Nie mam bo brak płynu nic nie pokazuje.

Wysłane z mojego Mi MIX 3 przy użyciu Tapatalka

Lewsey89
23-01-2019, 12:19
. Z tego czego nie mam na liście wyposażenia to nadmuchiwane pasy. Co jest trochę dziwne

Pasy nadmuchiwane były opcją. Jeśli ktoś jej nie zaznaczył w konfiguratorze to nie ma. Mamy w firmie Jumpera(automatyczna klima, czujnik światła, czujnik zmierchu, amortyzowany fotel kierowcy etc) przy zamówieniu nikt nie zaznaczył lusterek elektrycznych (opcja za 500złnetto). W Salonie mieli nam dołożyć lusterka ale okazało się, ze trzeba wymienić wiązke i koszt dołożenia elektrycnych, podgrzewanych lusterek w ASO to 3500-4000zł.

Hansolo
23-01-2019, 12:58
Z tym zaznaczaniem opcji to czasem jest tak, że zaznacza się jakieś ledy-sredy, szybery , panoramy bo nikt przy zdrowych zmysłach nie pomyślałby że kontrolka płynu do szyb to jakiś bajer czy luksus, nie wspominając o elektryce lusterek / na przykładzie opisanego Jumpera / .

Polarny
23-01-2019, 13:08
Lewsey89 - sorki, zakręcony jestem i myślałem, że to ktoś inny (-:

kasprzak
23-01-2019, 13:57
Jeżeli chodzi o czujnik poziomu płynu i spryskiwacze to dostałem takie info z aso

Czujnik 137,76 zł brutto
uszczelka czujnika 45 zł brutto

Zaślepka spryskiwacza
lewa 119.19 zł
prawa 119.19 zł

dysza spryskiwaczy
prawa 669 zł
lewa 215 zł
przewód 72,45 zł

Dziwi mnie różnica w cenie spryskiwacza, że prawa az tak droższa.

3 pytania :
1) czy zderzak nawet jak nie ma spryskiwaczy ma grawerkę pod otwor na spryskiwacz?
2) gdzie wpiac sie pompką?
3) jak zamocowany jest spryskiwacz?

Matych
23-01-2019, 14:00
Mam mondeo TDCI 210 Titanium z kompletnym wyposażeniem. Z tego czego nie mam na liście wyposażenia to nadmuchiwane pasy. (Co jest trochę dziwne) I cyba też czujnika poziomu płynu. Nie mam bo brak płynu nic nie pokazuje.

Jeśli jest z mnie więcej pierwszej połowy roku to nie ma. w pażdzierniku już były montowane.

Lewsey89
23-01-2019, 16:12
nikt przy zdrowych zmysłach nie pomyślałby że kontrolka płynu do szyb to jakiś bajer czy luksus, nie wspominając o elektryce lusterek / na przykładzie opisanego Jumpera / .

Najlepsze jest to, że wszystkie Jumpery zamawiane na plac mają elektrykę lusterek. Zamawiając samochód człowiek jest w takich emocjach, ze robi błędy. Przy Mondeo wysłałem konfigurację do salonu i okazało się, ze pracownik i tak to musi z palca wklepać. Po tygodniu zauważyłem, że wpisał mi czarną skórę a chciałem beżową. Szybko telefon do Salonu i udało się odkręcić.

mm32
23-01-2019, 17:36
2) gdzie wpiac sie pompką? Miejsce na pompke jest w zbiorniku.
1) czy zderzak nawet jak nie ma spryskiwaczy ma grawerkę pod otwor na spryskiwacz?
Jest od wewnętrznej strony zderzaka.

kasprzak
23-01-2019, 20:37
Miejsce na pompke jest w zbiorniku.

Jest od wewnętrznej strony zderzaka.

A jak się spryskiwacz montuje?

A co do pompki to bardzie chodziło mi o elektryczne połączenie. Zawsze jest wtyczka pod czujnik? Bo do niego jest mala dodatkowa wiazka i ona ma wyjście na ten czujnik + pompkę z tego co czytałem

leszek
23-01-2019, 21:24
Czujnik potrafi się czasem podwiesić jeśli jest żle zrobiony,z produkcji i ciasno chodzi na zawiasku ,lub jest krzywo zamontowany w osi swojej pracy.

kolego to nie stare pływaki tam elektronika optyka tym steruje :)

Matych
23-01-2019, 23:03
Tak kosmiczna technologia jeden przewód do zestawu wskażników jak w FF mk2 sprzed 15 lat zapewniam cię że jest pływakiem jak poprzedni stosunkowo niezawodny model.Kolego przestań pisać bzdury jak nie wiesz jak coś wygląda albo jak działa tak jak w wątku o tarczach do MK5 gdzie 16 mm różnicy w średnicy nie robi tobie przeszkody w montażu.

leszcz
24-01-2019, 10:02
instalowałem na laptopie forscana i taki mam komunikat.
Co z tym zrobić?
kliknij na tak

mayak
24-01-2019, 11:05
kolego to nie stare pływaki tam elektronika optyka tym steruje :)
bajki Waść prawisz :D

w mk5 jest zwykły pływak co zwiera lub rozwiera do masy

leszcz
24-01-2019, 11:05
tak jak i w MK4 :)

mayak
24-01-2019, 11:06
Czujnik 137,76 zł brutto
uszczelka czujnika 45 zł brutto
cena czujnika trochę spora, ale tak w ASO bywa
natomiast cena zwykłego oringu (podejrzewam że silikon by go zastąpił) to KOSMOS :O :O :O

leszcz
24-01-2019, 11:13
taki to czujnik.
Ciekawe czy od Mk4 pasuje do MK5

Lewsey89
24-01-2019, 11:15
taki to czujnik.

Faktycznie zaawansowana optyka rodem z łazika marsjańskiego.:lol::lol::lol:
Nie ma opcji, musiałem mieć przyblokowany ten czujnik i się po długim czasie odwiesił.

cody-25
24-01-2019, 15:02
Witam, aktywował może ktoś z was doświetlanie zakrętów w fusion/mondeo mk5 za pomocą forscana. Znalazłem informację, że trzeba zmienić następujący bit:
BCM 726-26-01 xxxx xXxx xxxx

0 = Wyłączone
1 = Włączone

Robił ktoś z was to i się orientuje czy działa?

corneliusab
24-01-2019, 15:04
Ja robilem ale ucds

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk

tedi_k
24-01-2019, 15:10
...

"Od zawsze" to ten "pływak" nie jest taki zwykły tylko zdaje się technologia "pół-kosmiczna" - w pływaku magnesik, a w obudowie kontaktron...:one::569:

leszek
24-01-2019, 19:28
Tak kosmiczna technologia jeden przewód do zestawu wskażników jak w FF mk2 sprzed 15 lat zapewniam cię że jest pływakiem jak poprzedni stosunkowo niezawodny model.Kolego przestań pisać bzdury jak nie wiesz jak coś wygląda albo jak działa tak jak w wątku o tarczach do MK5 gdzie 16 mm różnicy w średnicy nie robi tobie przeszkody w montażu.

oj tam kolego tak jak nie umiałeś zrozumieć o luzie osiowym:) pisz więc w temacie

Focuss-F1
25-01-2019, 11:27
Przedwczoraj udało mi się doposażyć mój Sync2 w Mirrorlink. Założeniem tej modyfikacji było osiągnięcie nawigacji z Google Maps na ekranie Sync2, nie interesowały mnie żadne playery do filmów czy nawigacja Navitel gdyż uważam że mapy google + Yanosik to rozwiązanie najlepsze z możliwych.
Wybrałem opcję zakupy bezpośrednio od twórcy rozwiązania plików instalacyjnych i instalowanie ich samemu (tutaj podziękowania dla Tedi_k) za którego pośrednictwem zakupiłem oprogramowanie. Zamówienie poszło sprawnie i następnego dnia po przelewie (cena była podana na forum) otrzymałem instalkę wraz z instrukcją. Instalacja jest bardzo prosta i zajmuje około 5 minut (najdłużej droga od laptopa do garażu).
Po zainstalowanie odpaliłem wszystko i jest działa….
Po pierwszym dniu testów mam kilka spostrzeżeń dla osób które się wahają tak jak ja wcześniej jak to będzie działać.
Próba pierwsza polegała na odpaleni google maps + yanosik i w drogę, wszystko działa ok (choć minusem jest nasz ekran który działa nie tak idealnie jak w sync3) ale można się przyzwyczaić i działa to fajnie, nawigacja działa dobrze i komunikaty z yanosika są na ekranie i obsługa też na ekranie. Problemem jednak w tym rozwiązaniu są: nie widzimy aktualnej godziny, nie da się dzwonić (obsługiwać telefonu) tylko za każdym razem trzeba brać telefon do ręki, ani nie da się używać spotify z ekranu. Jak dla mnie niestety było to duże utrudnienie.

http://ims-bud.nazwa.pl/files/mondeo/mirror1.jpg

W kolejnej trasie zrobiłem to tak: Odpaliłem na telefonie Android Auto + (Google Maps + Yanosik + Spotyfy) i teraz wszystkie te problemy zostały usunięte, gdyż idzie sobie nawigacja, yanosik, widać godzinę a dodatkowo mogę bez problemu obsługiwać sobie muzykę, oraz telefon tak jak w wersji z Android Auto dla Sync3 plus dodatkowo na ekranie mam yanosika (jedyny minus to jedynie nasz ekran). Dodatkowo jeżeli telefon mam nie w schowku mogę na ekranie Android Auto przycisnąć mikrofon (obsługa głosowa) i mówimy: zadzwoń do …., nawiguj do…, zagraj … i wszystkie polecenie działają bardzo dobrze więc możemy wreszcie po polsku obsłużyć nasz system.
Po tym mogę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z modyfikacji. Poniżej przesyłam kilka zdjęć jak to wygląda. Ja z mojej strony mogę polecić Mirrorlink.
Próbowałem też youtube i filmik puścić, iść idzie ale jak dla mnie to tylko taki bajer (jakość naszych ekranu sync2 nie adekwatny do obecnych standardów TV)
http://ims-bud.nazwa.pl/files/mondeo/mirror2.jpg
http://ims-bud.nazwa.pl/files/mondeo/mirror3.jpg

kivlov
25-01-2019, 11:29
Ciekawy bajer :)

Focuss-F1
25-01-2019, 11:35
No powiem że do fabryczna nawigacja to przy tym słabo działa, jeszcze tylko szukam miejsca na telefon gdzie go dać, wczoraj był w miejscu na kubki ale chciałbym coś ciekawszego wymyślić, tak by się nie plątały mi kable. Może koledzy od Sync 3 mają jakieś rady, bo niż używają pewnie Android Auto.

leszcz
25-01-2019, 12:05
Dodatkowo jeżeli telefon mam nie w schowku mogę na ekranie Android Auto przycisnąć mikrofon (obsługa głosowa) i mówimy: zadzwoń do …., nawiguj do…, zagraj … i wszystkie polecenie działają bardzo dobrze więc możemy wreszcie po polsku obsłużyć nasz system.
Po tym mogę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z modyfikacji.

no widzisz i jesteś kolejną już osobą zadowoloną . Nie potrzeba wyrzucać SYNC2 ;)

Focuss-F1
25-01-2019, 12:07
Tak jestem zadowolony bardzo, jest to co chciałem, na razie mam 2 uwagi które opisałem w wątku z mirror link czyli:
1. Podczas parkowania - jeżei jest tyłem to ok bo włącza się kamera i wszystko widać natomiast jak wjeżdżamy przodem to pikanie jest ale nie pokazuje się autko z odległością od przeszkody
2. Nie ma opcji szybkiego przełączania (chyba że ja nie znalazłem) między sync2 a mirrorlink w celu np. zaminy wentylacji, żródła audio.... tylko trzeba wyjść i jeszcze raz się łączyć od nowa.

leszcz
25-01-2019, 12:08
Ciekawy bajer
no pisane o tym od jakiegoś czasu tu
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=289015

kivlov
25-01-2019, 12:35
Ten drugim punkt mocno ogranicza moje chęci na ten mod :(

leszcz
25-01-2019, 12:37
ogranicza moje chęci
:( nie da się wszystkiego mieć

kivlov
25-01-2019, 14:28
Można tylko trzeba kupić inne auto :) Jest coś nowego do wgrania softu w MK5 bo nie wiem cyz cos po lifcie jest nowego co by przeszło?

tedi_k
25-01-2019, 17:15
Ten drugim punkt mocno ogranicza moje chęci na ten mod :(
Napisałem to w dziale audio, powtórzę i tutaj - trzeba wyraźnie stwierdzić, iż jest to raczej niemożliwe technicznie w tego typu rozwiązaniu. Wynika to z tego, że EasyConnect nie jest rozwiązaniem zintegrowanym z Sync2. Jest to zupełnie oddzielny program, przejmujący pełną kontrole nad Sync2 i "wyłączający" inne funkcjonalności... To jest trochę tak, jak gdyby oczekiwać, że w trakcie gdy kamera cofania ma włączony obraz w trakcie wrzucenia biegu wstecznego, da się z Sync2 (z Sync3 także...) wybrać telefon czy z ekranu zmienić nastawy klimatyzacji. Dokładnie z tego samego powodu nie jest to wykonalne. W obu przypadkach interfejs Sync2 (Sync3) jest nieaktywny, bo "przykryty" inną funkcją.
Tak więc to spostrzeżenie nie należy klasyfikować jako "wada" a raczej jako "cecha konstrukcyjna". Przykra, ale nie do uniknięcia.

EDIT --------------

kivlov - tutaj https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3085955&postcount=240 Kolega totek2 miał znakomity pomysł i znalazł solucję na tę "cechę konstrukcyjną".

Klawisze sprzętowe mają pracujący cały czas serwis słuchający (ach ten forumowy korektor...), więc ten serwis uruchamia obsługę klawisza 'sound' w dowolnym kontekście - także jak działa EasyConnect. A potem można przejść w dowolne, interesujące nas miejsce menu Sync2. Nie używam tego, to na to nie wpadłem...
A powrót ponownie przy działającym mirrorlink przez jego ponowne wywołanie jest szybki - co też jest zrozumiałe, jak się zobaczy...

kivlov
25-01-2019, 23:02
Totek to spoko gość :) zAwsze coś wymyśli :)
Fakt zfaktem trochę ogranicza ten SYnc, ale jest już postep, czekam na dalszy rozwój tej "aktualizacji".

trybal
26-01-2019, 15:15
Ktoś próbował tego sposobu?
https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=th&u=https://pantip.com/topic/37559369&prev=search

leszcz
26-01-2019, 15:33
trybal próbowali i polegli . Nie jesteś pierwszy który ten link dawał .

sangod
06-02-2019, 17:13
Witam, podpowedzcie proszę gdziemoxna kupić przyciski do tempomatu, szukalem po symbolach, ale nie znalazlem, na znanym portalu aukcyjnym jest ale 265 zl to troche dużo chyba? Z gory dzieki za odpowedz

leszcz
06-02-2019, 17:19
podpowedzcie proszę gdziemoxna kupić przyciski do tempomatu
W ASO są tańsze ;p -- coś koło 180zł

kuba0005
06-02-2019, 17:30
Jakie chcesz mogę ci sprzedać za 100 zł

kivlov
13-02-2019, 06:48
Czy ktoś bawił się ze zmianą wydechu w 2.0 TDCI? Wiem, że tutaj nie uzyska się super efektu ale może warto coś poprawić czy szkoda czasu bo efekt mizerny?

Norb.81
13-02-2019, 16:22
Czy ktoś bawił się ze zmianą wydechu w 2.0 TDCI? Wiem, że tutaj nie uzyska się super efektu ale może warto coś poprawić czy szkoda czasu bo efekt mizerny?Już zastanawiałem się nad modem który umożliwi włączenie aktywnego głosu w Sync 3 bo jak jeździłem w Vignale 2.0 TDCi to fajnie brzmiał ten motor w kabinie. U mnie w 2.0 TDCi Twin Turbo trochę kiszka. Ale podobno nie można tego włączyć w Forscanie bo jest potrzebny jakiś grat w raz z aktywną redukcją hałasu tak jak jest w Vignale. Ciekaw jestem ile taki grat z mikrofonami by kosztował

kivlov
13-02-2019, 16:32
Może chłopaki coś pomogą :)

Marcin EcoBoost
19-02-2019, 10:28
Witam, aktywował może ktoś z was doświetlanie zakrętów w fusion/mondeo mk5 za pomocą forscana. Znalazłem informację, że trzeba zmienić następujący bit:
BCM 726-26-01 xxxx xXxx xxxx

0 = Wyłączone
1 = Włączone

Robił ktoś z was to i się orientuje czy działa?

Robiłem wczoraj w Fusion'ie - działa

Norb.81
24-02-2019, 10:34
Ja aktywowałem. Ale w przypadku Ford Dynamic Led wiele to nie pomaga a żółty kolor świateł psuje wygląd. Gdyby można tam w ładować Ledy to jeszcze ok. Zdeaktywowałem je z powrotem.

rzepa2
24-02-2019, 23:42
Witam jest może jakiś magik z zachodniopomorskiego co by potrafił zrobić kilka modyfikacji w moim mondku z 2015 r np. podnieś moc do 180 kucyków coś odblokować jak można. proszę o kontakt

cattani75
25-02-2019, 06:24
Jeszcze niedawno ludzie podaliby Ci konkretne osoby. Teraz radź sobie sobie sam, bo za taką pomoc dostaje się na tym forum ostrzeżenie albo bana.
Rzesza adminów postanowiła poczuć smak władzy.

wojtekn
25-02-2019, 11:20
Jeszcze niedawno ludzie podaliby Ci konkretne osoby. Teraz radź sobie sobie sam, bo za taką pomoc dostaje się na tym forum ostrzeżenie albo bana.
Rzesza adminów postanowiła poczuć smak władzy.

To nie tak jak myślisz.
Powstał dział usług po to, aby się reklamować a nie w wątkach.

carboni
27-02-2019, 08:18
Pacjent Kuga 2.0 Diesel 2013r
Znajomy grzebał w menu serwisowym i po tej akcji zwariowało mu średnie spalanie, raz pokazywało 99.9 następnym razem chciał naprawić to pokazuje 3.5 oczywiście bez jakichkolwiek wartości. Pytanie jak to ewentualnie naprawić czy zrobić mu reset modułu IPC.
Reset modułu to takie przywrócenie do ustawień fabrycznych ?

boncio
27-02-2019, 14:11
Jeśli w menu serwisowym zegarów, to do poprawy pewnie parametr AFE BIAS. Fabryczna wartość to 1000.

leszek
07-03-2019, 17:57
wgranie ok ale polecam jednak hamownie.
jak nie liczysz się z kasą to hamownia chip i hamownia :)

Targus1
12-03-2019, 08:52
Witam
Czy orientujecie się i czy można w mondeo mk5 aktywować/dołożyć zdalny start? Jak tak to w jaki sposób to zrobić? Z góry dzięki za pomoc.
Mondeo wersja gold, manualna skrzynia biegów i odpalanie z kluczyka.

totek2
12-03-2019, 08:55
Zdalny start, znaczy się tak jak w amerykańskich fusionach? da sie ale tylko w autach z automatyczną skrzynią a ty masz manual.

kirhoff
12-03-2019, 09:00
I palony z guzika:)

wojt_opole
12-03-2019, 09:03
Zdalny start, znaczy się tak jak w amerykańskich fusionach? da sie ale tylko w autach z automatyczną skrzynią a ty masz manual.

a jak mam automat, w jaki sposób można dodać taki autostart ??

Targus1
12-03-2019, 09:05
Dzięki za pomoc.
A może wiecie czy po montażu haka westfali muszę go jakoś aktywować w komputerze?

kirhoff
12-03-2019, 09:24
a jak mam automat, w jaki sposób można dodać taki autostart ??

Wymiana kluczyków z kodowaniem immo. Zmiana konfiguracji auta:)

corneliusab
12-03-2019, 09:28
a jak mam automat, w jaki sposób można dodać taki autostart ??Trzeba zakupic kluczyk/i z funkcja zdalnego odpalania, aktywacja ucds-em i programowanie kluczykow

Dzięki za pomoc.

A może wiecie czy po montażu haka westfali muszę go jakoś aktywować w komputerze?
Trzeba aktywowac hak w konfiguracji auta

Tommek1976
12-03-2019, 11:33
a mozna aktywowac zdalny start ids albo etis fdrs

leszcz
12-03-2019, 15:18
Mondeo wersja gold, manualna skrzynia biegów
w manualu ryzykowna sprawa .Nie zalecam

mayak
12-03-2019, 15:37
słuszna uwaga

leszcz
12-03-2019, 15:47
Napiszę tak : aktywacja u jednego kolegi zakończyła się wypadkiem poważnym auta oraz wielkimi konsekwencjami z tym związanymi. Zostawił na biegu bez zaciągniętego ręcznego i po próbie zapalenia zdalnego auto pojechało do przodu ............... co się stało w niesprzyjających okolicznościach nie trudno sobie wyobrazić . Sytuacja nie była w PL ale w Holandii

mm32
12-03-2019, 17:04
A w jaki sposób była zrealizowana informacja (normalnie przesyłana po CAN po między IPC a TCM)że skrzynia jest w pozycji "P"?
Zdalny start w przypadku manualnej skrzyni to bujda na resorach.

leszcz
12-03-2019, 17:35
To wynalazki "Chińskie" a nie tylko kodowanie

mm32
12-03-2019, 17:41
To wynalazki "Chińskie"
Rozumiem,to warto zawsze o tym wspomnieć,że ktoś sobie chińczyka zainstalował,a nie oryginalne rozwiązanie.

WoojO
15-03-2019, 14:55
Czy ktoś przerabiał temat modyfikacji autka a gwarancji 12 lub ford protect? Jeśli dodam jakiś moduł lub wymienię to czy aso będzie się awanturować? Fabryczna gwarancja minęła, chciałem co roku przedłużać. Druga sprawa czy pod koniec leasingu auta są weryfikowane, sprawdzane przez leasingodawce? Auto zostaje u mnie.

cattani75
15-03-2019, 15:02
Leasing raczej nic nie sprawdza.
Jak zmodyfikujesz silnik, to gwarancja na silnik przepadnie, ale na radio raczej nie.

WoojO
15-03-2019, 15:42
Silnik nie. Chcę dorzucić elektryczną klapę i blisa.

andypl
15-03-2019, 21:41
Szukam kogoś z Wawy, który będzie w stanie wykonać w Mondeo MK5:

- aktywacja mapy 180KM dla 2.0 TDCI 150KM,
- autolock, ciśnienie w kołach, historia spalania
Interesuje mnie taka modyfikacja softu w zegarach jak w poniższym linku ale bez logo Ford performance...

https://youtu.be/AmueiUk08BI?t=361

Hansolo
15-03-2019, 22:57
Wejdź w dział usługi na dole strony głównej i będzie tam kolega co bywa w Wawie. Poprzedni post z linkiem został przez cenzora usunięty, któremu proponuję wysłanie CV do TVP. Pozdrawiam.

leszcz
16-03-2019, 10:25
Interesuje mnie taka modyfikacja softu w zegarach jak w poniższym
tylko kilka osób w PL mają taki soft ;)

tedi_k
16-03-2019, 17:08
tylko kilka osób w PL ...

Pisze się do niemieckiego kolegi prośbę i bez problemu się otrzymuje ów soft...
Więc się ma.
Co wcale nie oznacza,że musi się podobać i że trzeba go ogrywać...:diabel2:

andypl
18-03-2019, 14:12
Ja postanowiłem zostać przy nowszej wersji oryginalnego menu, które ma wszystko co chciałem.
Szkoda, że w ASO tego nie robią...

totek2
18-03-2019, 14:42
Szkoda, że w ASO tego nie robią.
myślę że jak by podali cenę to nie skorzystał byś z ich usług :)

mayak
18-03-2019, 14:45
rzecz w tym, że IDS z reguły nie znajduje aktualizacji do IPC w mk5

leszcz
18-03-2019, 16:03
mogą skorzystać z FDRsa :D

jvc
18-03-2019, 16:05
Panowie potrzebuję Waszej porady.
Zauważyłem (pewnie tak jest od dawna) że z tyłu nie da się otworzyć drzwi od wewnątrz pociągając za klamkę. Mam włączone ryglowanie drzwi po ruszeniu,może to ma jakieś znaczenie.

Generalnie chcąc kogoś wypuścić z tyłu muszę jak kierowca prezydenta wysiąść i otworzyć drzwi z zewnątrz :D
Też tak macie ? Bo coś chyba jest nie tak. Nie pomaga odryglowanie drzwi przyciskiem przy drzwiach kierowcy jak i pilotem, jedynie ich otwarcie z zewnątrz.

Nie mogę też zablokować drzwi tylnych tzw. blokadą rodzicielską ,czyli kluczykiem w boczku drzwi. Jest w pozycji poziomej i nie da się tego zmienić.

leszcz
18-03-2019, 16:06
Mam włączone ryglowanie drzwi po ruszeniu,może to ma jakieś znaczenie.
nie nie ma .
Pewnie coś z zamkiem ... może blokadę odblokowałeś przed otwarciem drzwi od wewnątrz.
Otwórz drzwi i na wysokości zamka masz taki mały dings plastikowy który przekręcasz na blokadę lub bez - http://www.jedz-bezpiecznie.pl/foto/testy/Bezpieczenstwo-dziecka/Wyposazenie-samochodu/20140128,08,Dziecko-w-Fordzie-Focus.jpg

mark54
18-03-2019, 16:07
A blokada otwarcia przez dzieci ?

mm32
18-03-2019, 16:10
A blokada otwarcia przez dzieci ?
Masz oczywiście na myśli elektryczną blokadę uruchamianą na panelu na drzwiach kierowcy ;)

mark54
18-03-2019, 16:13
Oczywiście :D

jvc
18-03-2019, 16:16
Nie no Panowie tej blokady mechanicznej w boczkach drzwi nie ruszałem od nowości, dziś próbowałem i nie da się jej przekręcić do pozycji pionowej (wiem że w jednych drzwiach w prawo ,w drugich w lewo)
No chyba że w zegarach jest jeszcze jakieś ustawienie... o tym nie pomyślałem.

Co do blokady elektrycznej w drzwiach kierowcy to nic to nie daje. Coś się blokuje i odblokowuje i słychać ,ale nie ma efektu żadnego.
Nie możliwe żeby padł zamek w obu drzwiach....

mm32
18-03-2019, 16:27
No to akumulator odłącz na 30 minut.

jvc
18-03-2019, 16:34
No OK, spróbuję.

jvc
18-03-2019, 17:48
Nic się niestety nie zmieniło.

edit.
Dzięki Panowie za zainteresowanie ,już wszystko działa :D

Otóż włączona była blokada otwierania szyb z tyłu , kiedyś młoda bawiła się w otwieranie i zamykanie, więc zablokowałem je na panelu drzwi kierowcy.
Nie przypuszczałem że blokuje to również otwieranie drzwi z tyłu. :)

Nie bardzo wiem po co ta blokada manualna w drzwiach tylnych ,skoro można to zablokować z poziomu kierowcy.

mm32
18-03-2019, 18:40
Nie przypuszczałem że blokuje to również otwieranie drzwi z tyłu.
Instrukcji się nie czyta :568:

jvc
18-03-2019, 18:53
Czyta, ale pobieżnie :D
Zrobiłem małe dochodzenie w sprawie i wyszło że to wina żony. Wczoraj jej pożyczyłem mondka, pojechała po koleżankę, nie gasiła samochodu i tamta nie mogła wsiąść do tylu , więc żona naciskała co tylko można żeby temu zaradzić i włączyła blokadę :D

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

mm32
18-03-2019, 19:05
A dlaczego nie mogła wsiąść do tyłu :roll:

jvc
18-03-2019, 19:19
Auto ryglowanie ? :D

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

mm32
18-03-2019, 19:27
OK,rozumiem.

Hansolo
18-03-2019, 19:32
Oj Mirek , możesz sprzedać Mondeo jak go poznasz na wylot ;) Dzielnie walczysz , ale droga przed Tobą długa :D

Matych
18-03-2019, 23:49
Nie bardzo wiem po co ta blokada manualna w drzwiach tylnych ,skoro można to zablokować z poziomu kierowcy.

może po to żeby dziecko mogło sobie uchylić szybę ale nie od razu wysiąść.

jvc
19-03-2019, 08:54
No to jedyny sensowny argument.

Hansolo
19-03-2019, 17:33
Gdyby komuś przyszło do głowy demontować plastikowy próg , to zapewne złamie kilka spinek mocujących. Dla potomnych , na tą chwilę spinki do Mdo/Fusiona są po 10 zł, ale pasują dobrze / odrobinę mniejszy prostokątny łeb / spinki od Mustanga w cenie 4,50 zł na alle numer części W716352-S300 w oryginale :) Nie wiedziałem gdzie to napisać, a ten temat jest dość dobrze śledzony.

mm32
19-03-2019, 19:42
Ja demontowalem u siebie progi jak robiłem konserwacje,połamałem tylko 1 sztuke-tą pierwszą ;)

Hansolo
19-03-2019, 19:58
płakałem tylko

U mnie obeszło się bez łez :) ,ale złamałem chyba ze trzy , mimo że już jakiś czas temu do konserwacji próg zdejmowałem. Tym razem musiałem go lekko pomalować , bo się sam zarysował ;)
Jakby coś to adres sklepu będę miał w pamięci.

cattani75
22-03-2019, 20:57
Panowie, czy ktoś już rozkmini(a)ł temat Stop&Go w przedliftach? Pompa ABS jest taka sama jak w polifcie?

Matych
22-03-2019, 22:02
Ale o co chodzi jaki przedlift jaki polift?

cattani75
22-03-2019, 23:12
Obecnie jest już poliftowe mondeo mk5 i ma Stop&Go.

Matych
23-03-2019, 09:06
No jest cennik,ale ja jeszcze samochodu z Eco blue nie widziałem.

Norb.81
28-03-2019, 00:57
Panowie, czy ktoś już rozkmini(a)ł temat Stop&Go w przedliftach? Pompa ABS jest taka sama jak w polifcie?Nie! właśnie jest inna pompa ABS podobno i do tego w naszych mondkach radar wyłącza się przy 20 km/h bo wtedy aktywuje się Lidar z Activ City Stop. W nowych mondkach podobno te dwa systemy się nie wykluczają. U nas niestety się wykluczają. Tyle wyczytałem na zagranicznych forach.

artur.lukart
29-03-2019, 11:00
przy 30km/h

Norb.81
29-03-2019, 12:04
przy 30km/hPrzy 30 km/h wyłącza się u mnie ACS a włącza się Radar i również aktywny tempomat można aktywować od 30 km/h natomiast przy 20 km/h tempomat aktywny się sam deaktywuje a aktywuje się ACS. Jest też stosowny komunikat. Kiedy mamy aktywny Radar to wiązka przed piktogramem autka jest pełna. Natomiast kiedy działa tylko ACS jest sam obrys wiązki

Norb.81
03-04-2019, 20:26
Tak ma wyglądać Sync w elektrycznych fordachhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190403/e213422306747455dd31e60503c8384e.jpg

Norb.81
03-04-2019, 20:29
A tak będą wyglądały zegary. Jest już wszystko podobno montowane w Fordzie Explorer Pług in Hybridhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190403/3320bc02e6bf1ce9179b0bb156855ab0.jpg

corneliusab
03-04-2019, 20:44
W kudze tez tak wygladaja

Hansolo
03-04-2019, 21:33
Strasznie oczo.....ne . Chyba będzie opcja zmiany barw, bo ten niebieski , doprowadziłby mnie do szału.

Norb.81
03-04-2019, 21:45
Nie jest źle, tylko zdjęcie zdjęcia tak podbiło barwę na taką oczojeb....a

Hansolo
03-04-2019, 21:50
Mam nadzieję, choć jak przestaną produkować Mondeo to pożegnamy się z Fordem. Jakoś inne segmenty nijak mi nie podchodzą.

Norb.81
03-04-2019, 21:54
Patrząc co zrobili z silnikami do Mondeo to nic dla siebie bym nie znalazł już teraz. W ostatniej chwili udało mi się kupić 210 twin turbo. Najgorsze że nie ma już 240 Ecoboost. Z benzyn mamy chyba tylko 160 Km. To katastrofa.

Hansolo
03-04-2019, 22:01
Z benzyn mamy chyba tylko 160 Km. To katastrofa.

Bluźnisz ;) Zostaniesz spalony na stosie. W Europie to już żadnych sensownych silników nie ma Ford, takich do budy Mondeo. Pomijam ON, bo też na stosie pomrzeć marnie nie chcę.

kaan1
04-04-2019, 08:45
Chyba będzie opcja zmiany barw, bo ten niebieski , doprowadziłby mnie do szału.

Pasuje do "Wystąpił błąd krytyczny XXX. Sytem może być niestabilny. Prosimy o ponowne uruchomienie systemu".

Tetryk
05-04-2019, 07:54
Mustang jeszcze jest, ma dobry silnik, i nie zamierzają go wycofywać na razie :)

Co do motorów to i ten ecoboost 240 km "nie jechał". Mogliby jakie V6 chociaż ze 3 litry z małą turbinką zapodać.
Ale pewnie floty biorą masowo 1.5 benzynę to dla tych 6 maniaków szkoda produkować :/

Norb.81
06-04-2019, 11:06
Za jakiś czas jak będziemy chcieli fajnie przyspieszać mając do dyspozycji fajny moment obrotowy, to.... Będziemy musieli kupić elektryka! Reszta pierdziawek na benzynę będzie jeździć... Tylko jeździć!

zenq
06-04-2019, 11:24
czy ja wiem... jakos audi nadal produkuje RS4/RS6 i tym podobne... nawet skoda ma 280-konnego superba, tylko w fordzie mają problemy...

Norb.81
06-04-2019, 15:02
Mustang jeszcze jest, ma dobry silnik, i nie zamierzają go wycofywać na razie :)

Co do motorów to i ten ecoboost 240 km "nie jechał". Mogliby jakie V6 chociaż ze 3 litry z małą turbinką zapodać.
Ale pewnie floty biorą masowo 1.5 benzynę to dla tych 6 maniaków szkoda produkować :/Nie jechał nie dlatego że dziadowski silnik. Silnik był super tylko skrzynia hydrokinetik nie domagał i marnował potencjał. Na PS fajnie jatał (mk5)

leszek
06-04-2019, 20:11
Nie jechał nie dlatego że dziadowski silnik. Silnik był super tylko skrzynia hydrokinetik nie domagał i marnował potencjał. Na PS fajnie jatał (mk5)

no ten hydrokinetyk masakra do sportu szajs ale do emeryta i na długowieczność myślę że nie do zajechania obecnie 160tyś i daje rade :)

Polarny
07-04-2019, 11:09
nawet skoda ma 280-konnego superba, tylko w fordzie mają problemy...
No niestety już 272 KM a nie 280 - normy spalin go trochę wykastrowały.

leszek
07-04-2019, 20:47
No niestety już 272 KM a nie 280 - normy spalin go trochę wykastrowały.

ale nadal skrzynia lepsza

Polarny
08-04-2019, 21:42
Pewnie, do pierwszych 100k km. Potem właściciel jakość zmienia znanie na temat 'lepszości' skrzyni.

Woytas
09-04-2019, 12:29
akurat dzisiaj jechałem 1.8 TSI z przebiegiem 217 tyś i skrzynia nie była ruszana od nowości , więc jak traktujesz tak masz :)

Roland074
09-04-2019, 17:01
Witam Panowie
Jestem zainteresowany zakupem tego auta: https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-vignale-180km-od-dealera-gwarancja-ID6BNp8u.html
W sumie negocjacje idą topornie: "W cenie do wykorzystania ok. 3000 zł brutto - zniżka cenowa lub dodatkowe akcesoria".
Mam też w w opcji Skodę Superb 3 2.0 TSI 220KM L&K + doposażenie z 2016r z przebiegiem 25tys km za 110tys, może jeszcze zejdzie z ceny. Ale wracając do mondeo.
Jeśli dojdzie do skutku, to mam do Was pytania:
1. Czy jest możliwość założenia tempomatu aktywnego?
2. Co trzeba by dokupić?
3. Jaki byłby koszt całkowity, podejrzewam że trzeba by podłączyć i aktywować coś w systemie i może wiecie u kogo z forum?
W poprzednim mondeo MK4 miałem temp. aktywny - super rzecz, a w tym jest tempomat ale zwykły.
Z góry dziękuję za informacje.

corneliusab
09-04-2019, 17:05
Jesli ma pre collision assist, a raczej powinien miec bo jest na dole w zderzaku radar, to mozna nawet bez zmiany lewych klawiszy uaktywnic aktywny tempomat

Djonizy Mąż Izy
11-04-2019, 17:46
Witam, mam w komputerze funkcje Tyre monitor, z tego co wyczytałem w internecie jest to monitorowanie ciśnienia w oponach, czy jest możliwość włączenia wizualizacji ciśnienia w oponach?

leszcz
11-04-2019, 18:52
czy jest możliwość włączenia wizualizacji ciśnienia w oponach?
tak jest . Do aktywacji przy pomocy odpowiednich narzędzi

Djonizy Mąż Izy
11-04-2019, 19:10
tak jest . Do aktywacji przy pomocy odpowiednich narzędzi

ale u mnie jest trochę inny wyświetlacz, taki jak tu: 103074

leszcz
11-04-2019, 19:12
ale u mnie jest trochę inny wyświetlacz, taki jak tu:
też nie ma problemu :) zdjęcia nie mam ale nie ma problemu

Djonizy Mąż Izy
11-04-2019, 19:52
też nie ma problemu :) zdjęcia nie mam ale nie ma problemu
A znacie jakiegoś Magika z dolnego śląska co ogarnia takie rzeczy?, chciałbym jeszcze zmienić język komputera na polski i wyłączyć na stałe auto-stop.

Hansolo
12-04-2019, 00:04
A znacie jakiegoś Magika z dolnego śląska

Zerknij tutaj https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=193 . Start-stop chyba programowo nikt nie ogarnia. Może się mylę, ale to do niedawna było.

mkk1
16-04-2019, 17:30
Szybkie pytanie, od czego ta wtyczka ?
Lewy tylny błotnik w mondeo kombi.
Hak ?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190416/f44b3b3228394b595e9b9f74b706cd82.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190416/f6061671ca86b2e75f393bb148186926.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190416/fa525c95e33857d8e1af1e78a82e19c1.jpg

mm32
16-04-2019, 19:18
Hak.

leszcz
18-04-2019, 08:40
wyłączyć na stałe auto-stop.
w dieslu nie da się tak ot tego wyłłączyć .
Można zmienić w ustawieniach rodzaj aku ale czy to dobry pomysł ;) ?

cattani75
18-04-2019, 08:47
A w benzynie da się wyłączyć start-stop na stałe?

cynik20
20-04-2019, 22:46
Cześć wszystkim, od dziś jestem posiadaczem MK5 2.0TDCi 150KM w kombi. Po zakupach, opłaceniu AC, podatku drogowego itp. zostanie mi ok. 4-5 tysięcy złotych, które mogę wydać na autko :)

W moim mam
- Ford Dynamic LED
- SYNC 2 z nawigacją (gada po angielsku)
- Fotele sportowe podgrzewane
- Asystent pasa ruchu
- Aktywny tempomat
- Elektryczna klapa
- System bezkluczykowy
- PowerShift

Ten wydawał mi się najbardziej kompletny z pośród aut, które miałem do wyboru, ale nadal troszkę mi brakuje :) Wolałem jednak wziąć auto z ledami niż z kamerą, bo kamerę zawsze mogę dołożyć. I tu właśnie pojawia się pytanie. Na co wydać pozostałe pieniądze? :D

Na wstępie zaznaczę, że żaden ze mnie majsterkowicz i wszystkie modyfikacje chciałbym powierzyć komuś kto się zna :)

Rzecz która serio mi się podobała, ale niestety była praktycznie niedostępna w moich widełkach cenowych to elektryka foteli z pamięcią i skóry. O ile tapicerkę wiem, że można zmienić to niestety nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej informacji o tym czy można dołożyć elektrykę foteli z pamięcią. Jeśli tak to ile taki zabieg mniej więcej by kosztował.

Na kamerę musiałbym wyłożyć ok. 2k, Sync 3 ok. 3 do tego zmiana na 180KM za jakieś 200. Nie będę ukrywał, że Sync 3 troszkę mnie odstrasza ceną :/ Fajny bajer, ale z pewnością przeżyję jeśli zamiast tego mógłbym mieć fotele elektryczne. Powiedzcie mi proszę czy moje przybliżone ceny się zgadzają z rzeczywistością i jak to wygląda w 2019 roku :) Może macie jakieś sugestie? Wiem, że pewnie jestem upośledzony i powielam wątki, ale nie mogę znaleźć żadnych konkretów (głównie o el. fotelach teraz mówię).

Aha. I czy jest opcja żeby SYNC 2 mówił po polsku? Nie żebym nie rozumiał, ale co mi tam? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

radkor
20-04-2019, 22:58
Szczerze? Zamiast elektrycznych foteli z pamięcią wolałbym Sync 3. :) W moim Mk4 mam pełną elektrykę foteli (z pamięcią (dla każdego kluczyka osobna), z podgrzewaniem i wentylowaniem oraz skórą). Z ustawiania fotela czy pamięci korzystałem może 2 razy w ciągu roku, skóra drażni latem, a wentylacja foteli to raczej bajer... Jedyne co mi się w tym wszystkim podoba to pochylanie lusterek przy cofaniu.

cynik20
20-04-2019, 23:10
Zależy mi na skórze. 4 latka jednak potrafi wszystko zasyfić a tak skórkę cyk szmatką i nie ma śladu :D No i jeśli miałbym wymieniać fotele to bym sobie na elektryczne przerobił. Mi się najbardziej podoba odjeżdżanie przy wysiadaniu i wsiadaniu ;)

No i jak już został poruszony temat wentylacji to czy jeśli na konsoli nie mam odpowiednich guzików to czy da się to jakoś rozsądnie ugryźć?

radkor
20-04-2019, 23:20
Wiesz, generalnie wszystko da się zrobić/dołożyć/zmienić. Kwestia pieniędzy jedynie. ;) Wymiana przełączników czy wiązek to nie problem.
Jest tutaj sporo forumowych fachowców, którzy na pewno się odezwą i zaoferują swoje usługi. ;)

PS. Auto jest jeszcze na gwarancji?

cynik20
20-04-2019, 23:30
Auto flotowe i wydaje mi się, że już nie, ale mam wykupioną dodatkową (ale obowiązkową przy sprzedaży dla prywatnych klientów) gwarancję komisu na 1 rok. Gwarancja obejmuje wszystkie części nieeksploatacyjne. Dziady kazali mi wyłożyć 500€ na gwarancję cobym im z rękojmią nie wyskoczył jakby coś się stało. Z jednaj strony, jako klient byłem trochę wkurzony, że nie informują o tym na stronie, przy wydawaniu kluczyków do obejrzenia itp., ale dopiero po jeździe próbnej jak już człowiek zmięknie, ale z drugiej strony rozumiem ich działanie jako sprzedawcy. Niech w 1 na 500 coś się stanie to będą w plecy, a tak każą klientom płacić za gwarancję i rączki czyste.

cattani75
20-04-2019, 23:33
Z tymi chętnymi, co tak od razu się zgłoszą, to bym uważał.
Ja od dwóch lat szukam fachowca, który zechciałby mi zamontować otwieranie bagażnika za pomocą ruchu nogą i - choć jest to możliwe do wykonania - lasu rąk chętnych nie widzę. :-(

domadm
21-04-2019, 09:45
Zmiana na 180KM to w moim przypadku było 400 zeta.
Odjeżdżanie i pamięć fotela bardzo sobie chwalę, bo jeździmy na zmianę z żoną i każdy ma swój kluczyk i profil - działa to wyśmienicie (nie mam skóry)
Jakoś nie umiem ogarnąć tego pochylania lusterek.

totek2
21-04-2019, 09:54
Sync3 w dwóch tysiącach spokojnie się zmieścisz, zmiana na 180 też obowiązkowa

cynik20
21-04-2019, 11:41
Sync3 w dwóch tysiącach spokojnie się zmieścisz

Za 2 tysiące i jeszcze mi SYNC 2 zostanie czy 2k i ktoś mi zrobi i tyle? Bo ja założyłem, że ze 3k na SYNC 3 to bym jeszcze 2 gdzieś sprzedał to by się koszt zmniejszył pewnie gdzieś do tych 2 tysięcy :)

I nadal czekam na info czy i za ile można dodać elektryczne fotele :D

leszcz
21-04-2019, 11:50
cynik20 Sync3 za około 2tyś + hub USB do S3 (około 150zł) + antena GPS około 100 zł i zostaje Ci jeszcze S2 na sprzedaż

cynik20
21-04-2019, 11:57
No i muszę jeszcze doliczyć koszty robocizny i aktywacji, bo sam tego robić nie będę :P Połączyłbym to z podniesieniem mocy i kamerą najlepiej :) O ile oczywiście, elektryka foteli nie wchodzi w rachubę ze względu na cenę tudzież zwykły zbyt wysoki poziom skomplikowania :)

kirhoff
21-04-2019, 11:59
Sync 3 z montazem i konfiguracja to okolo 2200 zl

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

cynik20
21-04-2019, 12:02
No to chyba się zastanowię. Mam ok. 4-5 tysięcy na wydanie i jak już wspomniałem wcześniej mam 3 rzeczy które bym chciał. Więc będzie albo Kamera + Sync3 lub Kamera i fotele skóra+elektryka. Poczekam na info odnośnie tych foteli bo bym chciał coś zacząć planować na mój przyjazd do Polski pod koniec maja :)

Norb.81
21-04-2019, 13:02
Osobiście mam wszystko na pokładzie, i gdybym miał coś doradzić to gdybym to ja miał wybierać to wolał bym Sync 3 w wersji Sony do tego dokupić sobie fajne głośniki bo tego używa się cały czas. Elektryka foteli fajna ale tak. Z masażu korzystałem z pięć razy a sama elektryka ma sens tylko dlatego (w moim przypadku) że są pompowane boki foteli i jest wiele innych stref ustawień. Gdybym nie miał wielokonturowych foteli to cała elektryka jest używana raz na ruski rok. Całkowicie się bez niej da żyć. Nie jest warta tej kasy. No może jak jest pamięć i trzech kierowców to lepiej to wykorzystamy. Dokładają Synca i skórę z wentylacją i podgrzewaniem a z elektryką foteli daj sobie spokój. Nawiasem mówiąc jak masz elektryczne lusterka to opuszczenie go w dół zajmuje 3 sekundy przy cofaniu.

mkk1
21-04-2019, 16:21
Dzisiaj dokładałem/aktywowałem elektryczny hak do kombi brata. Ciekawostka , po wpięciu się we wtyczkę ( bez podłączania kompa ) zadziałało . Znaczy się światła przyczepy , rozkładanie się, składanie. Żeby wyłączyć tylne czujniki parkowania modyfikujemy PAM Forscanem : 736-01-01 ma być xxx7 xxxx xx , plus zaznaczyłem enabled 3 ostatnie pozycje w IPS.

kivlov
23-04-2019, 09:43
Sync 3 nie wyjdzie tak drogo, bo można sprzedać sync 2 tylko pytanie kto kupi i za ile ?

mm32
23-04-2019, 14:48
@cynik20 (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=365938) ja u siebie dokładałem,fotele w full wersji(masaże,wentylowane,pamięć itp.,itd.) oraz sync 3(aktualnie nawet sztuke mam na sprzedaż) i wiele innych rzeczy.Jakbyś potrzebował informacji dotyczących np. wiązek to zapraszam na PW.

kot_damian
04-05-2019, 19:01
Witam, jaki jest mniej więcej orientacyjny koszt dołożenia do MK5 Trend z pakietem GOLD X:

-full led-ów
-nawigacji (mam fabrycznie sync 2)
-tempomatu
-kamery cofania

Możecie kogoś polecić z Podkarpacia?

leszcz
04-05-2019, 19:24
-full led-ów
-nawigacji (mam fabrycznie sync 2)
-tempomatu
-kamery cofania

no listę masz zacną

1-ledy - allegro + czujniki na wahaczach + HCM(chyba że Twój da się przeprogramować) elektryka + robocizna

2-tempomat - przyciski (około 180zł)+ aktywacja
3-nawigacja na SYNC3 to około 1800 + antena GPS + HUB(jak się cche to sie wymieni) + konfiguracja
4-kamera - szukać na allegro no i założenie + konfiguracja

kot_damian
04-05-2019, 19:54
full-ledy to priorytet bo raz że jakoś to auto wtedy inaczej wygląda, a dwa że świeci lepiej w nocy itp- interesuje mnie jakiś szacunkowy koszt robocizny, a najlepiej robocizny z częsciami. Dodam, że w standardzie mam Auto High Beam, ale nie wiem czy ta kamera pasuje pod full led.

Interesuje mnie koszt aktywacji na syncu 2, nie chce robić przekładki na sync 3 - siostra w kudze ma sync-3, owszem fajnie chodzi, ale mi wystarczy 2.

Tempomat widzę, że to chyba nie-drogi temat - choć nie wiem ile kosztuje taka aktywacja.

Może ktoś podać numery wszystkich części i wiązek potrzebnych do dołożenia tempomatu i full ledów?

sawoj
05-05-2019, 16:01
Niezbyt dokładnie kolega patrzy... :568:
DS7T-19C107-XD/XF/XG , DS7T-19C107-GP, DS7T-19C107-SF, DS7T-19C107-PM/PL itp...
TMC dostępny jest w każdym wariancie: zwykłe radio, radio z DAB+, radio z DAB+ i aktywną redukcją szumów itp.

BTW - obecnie Ford nie stosuje w ogóle DAB tylko DAB+.
Do tego trzeba dodać, że wymiana na Sync3 ma sens jeśli równolegle wymieni się tuner radiowy - najlepiej na taki z DAB+, TMC i aktywną redukcją szumów. Tylko wtedy jest problem, że trzeba te 3 dodatkowe mikrofony sensownie umieścić w podsufitce...
Więc może lepiej poprzestać na DAB+ i TMC... Na przykład DS7T-19C107-PM/PL
Jestem posiadaczem forda fusiona 2015 w którym był zamontowany Sync2. Po zmianie na Sync3 mam dalej problem w radio z RDS. Chciałbym wymienić radio na model EU w którym będzie działał RDS, nie musi być DAB. Moje pytanie jak sprawdzić jaki moduł radia mam w tej chwili oraz na co mogę to wymienić.
Moduł zaproponowany wyżej wymaga wymiany anteny oraz zakupu dodatkowo wzmacniacza?

Elberoth
08-05-2019, 17:21
U kogo w krakowie mogę zmienić wygląd zegarów + 150 na 180 ???

zenq
09-05-2019, 09:18
Po zmianie na Sync3 mam dalej problem w radio z RDS.

jedz do kogos, kto przekoduje w radiu cos wiecej, niz jeden parametr zamiany zakresu fal...

sawoj
09-05-2019, 19:01
jedz do kogos, kto przekoduje w radiu cos wiecej, niz jeden parametr zamiany zakresu fal...
Możesz rozwinąć swoją odpowiedź? Mam zmienione fale, wpisane RDS EU i nie działa

grzesiuj@onet.eu
09-05-2019, 20:50
no listę masz zacną

1-ledy - allegro + czujniki na wahaczach + HCM(chyba że Twój da się przeprogramować) elektryka + robocizna

2-tempomat - przyciski (około 180zł)+ aktywacja
3-nawigacja na SYNC3 to około 1800 + antena GPS + HUB(jak się cche to sie wymieni) + konfiguracja
4-kamera - szukać na allegro no i założenie + konfiguracja

A przecież pewnie miało być tanio kupione g:P

mm32
11-05-2019, 15:33
Kolejny mod ukończony,czyli mam aktywne zawieszenie ;)
Sprawa była o tyle skomplikowana,że musiałem sam zrobić wiązkę pod wszystkie elementy,a było tego troszkę,ale dałem radę

Hansolo
11-05-2019, 17:34
Kolejny mod ukończony,czyli mam aktywne zawieszenie

No ładnie , nie w kij dmuchał :D Taki mod 10/10 , a nie jakieś malowane zaciski, czy żaróweczki z alli .

totek2
11-05-2019, 18:41
Mam to zawieszenie u siebie i na trasę sport jest bardzo fajną opcją. Także gratulacje.

miroos
11-05-2019, 19:40
Co do zawieszenia adaptacyjnego - sam posiadam i mówiąc szczerze gdybym musiał z czegoś zrezygnować z wyposażenia to byłoby to na pierwszym miejscu niestety ... dlaczego? przez "mądrego" który wymyślił sposób zmiany trybu pracy (trzeba się przeklikać w menu zegarów przez ok 4-5 opcji a później wrócić tą samą drogą jak chce się mieć wyświetlony ponownie komputer pokładowy ze spalaniem). W mk4 był do tego dedykowany przycisk na konsoli środkowej (jak w innych normalnych samochodach) a tutaj to pewnie dodawali w EU coś do auta z US które tam tego nie ma, a w EU jest rzadko kupowane więc jak to Amerykanie mają w swojej naturze temat olali :)

mm32
11-05-2019, 19:45
Samo klikanie jest bardzo proste 1 lewo,3 dół,3 prawo i już, a do komputera w odwrotnej kolejności ;)

Hansolo
11-05-2019, 19:48
Chcieli wyeliminować różne plastiki w konsoli, dodatkową kablotekę i włączniki , to wyeliminowali :D Szukam dla żony P 308 i tam to już kilka przycisków zostało :mrgreen:

leszcz
11-05-2019, 19:49
A ja aktywowałem sobie "active city stop" ale u mnie była dość prosta droga bo mam aktywny tempomat ;)

cattani75
11-05-2019, 22:09
miroos widzę, że mamy podobne krakowskie myślenie. :-)
Właśnie dziś postanowiłem sobie tego użyć po jakiejś półrocznej przerwie i w głowie przeprowadziłem podobną analizę, że jednorazowe użycie tego kosztuje mnie pewnie ze 100 pln. :-D

kasprzak
13-05-2019, 10:54
Kolejny mod ukończony,czyli mam aktywne zawieszenie ;)
Sprawa była o tyle skomplikowana,że musiałem sam zrobić wiązkę pod wszystkie elementy,a było tego troszkę,ale dałem radę

Co jest potrzebne poza amortyzatorami IDS?

mm32
13-05-2019, 16:20
Co jest potrzebne
Moduł CCD, 4 czujniki na wahaczach(2 tylne i 2 przednie),nowy moduł RCM,"przekodowanie" modułu HCM o ile jest,instalacja pod to wszystko i na koniec zmiana konfiguracji w kilku modułach.

stary1977mj
13-05-2019, 18:28
A jaki przybliżony koszt tego wszystkiego?

Tetryk
14-05-2019, 07:32
Moduł CCD,

wow,
a zrobiłeś z systemem przeskakiwania dziur (https://www.ford.co.uk/shop/research/technology/safety-and-security/pothole-detection-system) czy standardowe europejskie aktywne zawieszenie?

kasprzak
14-05-2019, 08:30
Moduł CCD, 4 czujniki na wahaczach(2 tylne i 2 przednie),nowy moduł RCM,"przekodowanie" modułu HCM o ile jest,instalacja pod to wszystko i na koniec zmiana konfiguracji w kilku modułach.

A jak wrażenia?

Hansolo
15-05-2019, 07:38
Krótkie pytanko do osób które zmodyfikowały soft liczników - grube wskazówki itp , na cienkie niebieskie wskazówki, wykres spalania , cyfrowa prędkość itp. Czy stan oleju wyświetlany w kompie zmienia się z przebiegiem ? U mnie jest ciemnie pole, przy kasowaniu pojawia się pasek / nie kasuję celowo do końca /. Niestety nie pamiętam jak to było przed modyfikacją, bo zrobiona chwilę po sprowadzeniu auta . Od ostatniej wymiany zrobione około 3 tys więc myślę że już coś powinno wskazywać.

mm32
15-05-2019, 08:22
U mnie jest wartość w % i zmienia się z przebiegiem.

Hansolo
15-05-2019, 08:29
U mnie jest wartość w % i zmienia się z przebiegiem. W takim razie muszę się wybrać do dużego miasta GD :D Bo procenty to tylko widzę w barku .

wtmar
15-05-2019, 18:47
A ja mam pytanko następujące czy jak zostanie zaktualizowany soft w licznikach to prędkość cyfrowa będzie do wyboru tak jak teraz jest telefon, nawigacja i radio? oraz czy wgrane wskazówki można zmieniać czy są tylko te wgrane cały czas? Co jeszcze ciekawego jeżeli chodzi o licznik warto zrobić dodatkowego poza samą aktualizacją?

mm32
15-05-2019, 18:57
to prędkość cyfrowa będzie do wyboru tak jak teraz jest telefon, nawigacja i radio?
Będzie na środku i zamienne z radiem,navigacja itd.
Wgrywasz jeden kolor wskazówek (czerwone,zielone, niebieskie,białe itd.) i póki nie zmienisz softu to masz dany kolor.

leszcz
15-05-2019, 19:25
Co jeszcze ciekawego jeżeli chodzi o licznik warto zrobić dodatkowego poza samą aktualizacją?
aktywować kilka innych funkcji , autoryglowanie , wizualizację ciśnienia w oponach , historię spalania , alarm :P

Bump: Niestety nie pamiętam jak to było przed modyfikacją, bo zrobiona chwilę po sprowadzeniu auta . Od ostatniej wymiany zrobione około 3 tys więc myślę że już coś powinno wskazywać.
a daj vin zobaczę co masz tam ustawione ;)

Daro1
15-05-2019, 19:56
Witam wszystkich, zrobiłem sobie modyfikację w postaci wymiany całego zestawu Sync3 bez navi na Sony z nawigacją i zaczęły się problemy. Gdzie mogę zapytać o poradę pomoc, jak rozwiązać problem?

Hansolo
15-05-2019, 20:14
a daj vin zobaczę co masz tam ustawione

Tylko nie zabierz na zawsze :D

leszcz
15-05-2019, 20:17
Sync3 bez navi na Sony z nawigacją i zaczęły się problemy.
jakie problemy ?

Pewnie nie masz wgranej konfiguracji ze swojego auta w nowy APIM

Daro1
15-05-2019, 20:26
Brak możliwości podgłaśniania i ściszania pokrętłem oraz przyciskami, brak komunikatów z nawigacji tylko się wycisza na moment, brak dzwonka telefonu w głośnikach. Pewnie coś bym jeszcze znalazł. To najważniejsze.

leszcz
15-05-2019, 20:37
Brak możliwości podgłaśniania i ściszania pokrętłem oraz przyciskami, brak komunikatów z nawigacji tylko się wycisza na moment, brak dzwonka telefonu w głośnikach
nie masz wgranej konfiguracji swojego auta w ten APIM który sobie kupiłeś

Daro1
15-05-2019, 20:52
Mój apim jest uboższy od tego nowego, próbowałem forscanem ale nie udało się. Skopiowałem swój i nie wygrało do nowego. Chyba że ja robię nie to co trzeba. Mam zdjęcia tych logów ale nie umiem ich tu wysłać niestety.

leszcz
15-05-2019, 20:56
Daro1 :( niestety musisz się udać do kogoś kto będzie umiał to naprawić .

Daro1
15-05-2019, 21:02
Pierwsze pytanie czy da się to doprowadzić do pełnej sprawności bo jeśli może być problem to będę próbował oddać i pytanie nr2 czy w okolicy Krakowa jest ktoś kto może mi w tym pomóc?

sawoj
16-05-2019, 06:06
Pierwsze pytanie czy da się to doprowadzić do pełnej sprawności bo jeśli może być problem to będę próbował oddać i pytanie nr2 czy w okolicy Krakowa jest ktoś kto może mi w tym pomóc?
szukaj na forum

msowi
19-05-2019, 19:52
Musisz wgrać konfigurację APIM z auta, które miało SONY i będzie git.

leeleelee78
23-05-2019, 19:37
Witam chcialbym dolozyc tempomat do forda mondeo mk5 czy jest to możliwe?
Vin WF0FXXWPCFGY78773

leszcz
23-05-2019, 19:57
forda mondeo mk5 czy jest to możliwe?
oczywiście bez problemu ;)

Peter841
23-05-2019, 20:02
gdzie po Vinie widać czy jest mozliwość czy nie?
Jak Wy na to patrzycie?

leszcz
23-05-2019, 20:07
gdzie po Vinie
no w każdym można z jakim miałem styczność .Te nówki sztuki adblue też idą ;)

Peter841
23-05-2019, 20:12
też sie przymierzam ale musze jeszcze kilka rzeczy sprawdzić.

leeleelee78
23-05-2019, 20:39
Vin WF0FXXWPCFGY78773

Bump: Witam chcialbym dolozyc tempomat do forda mondeo mk5 czy jest to możliwe?
Vin WF0FXXWPCFGY78773

mm32
23-05-2019, 20:40
Dostałeś już odpowiedź,że jest to możliwe.

mayak
23-05-2019, 20:49
Vin WF0FXXWPCFGY78773
koledzy nie dodali jednego: ten mondeo ma silnik 1.5eb - można w nim uruchomić fabryczny tempomat, ale niestety nie da aktywować ogranicznika prędkości, poprostu klawisz nie będzie działał

ps.
dodatkowo można odblokować automatyczne ryglowanie zamków po ruszeniu, wyświetlanie ciśnienia w oponach, cyfrowej prędkości, historii spalania

leszcz
23-05-2019, 20:52
wiele rzeczy się da zrobić to już ustalone ;)

grzegorzg76
26-05-2019, 17:37
Witam,
Kto najbliżej Rzeszowa ogra zegary aby mieć cyfrowa prędkość na środku ?

Pitol321
29-05-2019, 08:30
Odnośnie przestawienia mocy 150@180

Byłem dzisiaj na hamowni.
Fabryczna 150tka przestawiona na mapę 180KM, wypluła 193KM 444Nm :diabel2:

Niemiecki tuner był mocno zdziwiony i nie chciał dać wiary, że to bez Chipa.

corneliusab
29-05-2019, 08:34
Tak z innej beczki, ile placiles za hamownie? Wynik bardzo ladny

Pitol321
29-05-2019, 10:48
Płaciłem 100 Eurogąbek

corneliusab
29-05-2019, 10:53
To nie tak zle, bede sie musial swoim wybrac[emoji16]

leszcz
29-05-2019, 11:11
Pitol321 to wirus Ci nie potrzebny już ;) wystarczająca juz moc jak na ten silnik :one:
wychodzi na to ,że miałeś mega mocną serię .Może 2x widziałem taki wykres po zmianie 150>180 i szczęki opadały :D
Z reguły jest to około 180PS/400Nm

corneliusab
29-05-2019, 11:21
Da sie na 235 KM i 500 niutkow[emoji16]

Hansolo
29-05-2019, 12:05
Leszcz pomylił znowu dyskietki i wyszło pod 200 kunia :D Kolejny raz 150 tka po zmianie na 180 mocniejsza od 180 fabrycznej .

leszcz
29-05-2019, 12:20
Leszcz pomylił znowu dyskietki i wyszło pod 200 kunia

:lol: nie nie nie trzeba było tam żadnych czarów marów . Wynik zacny u kolegi .. więcej niż zacny . Ciekawe co by było po "witamince" . Ale wg mnie nie warto już kombinować . Po "wirusie" one wychodzą coś koło 200PS i 450Nm tak więc Pitol123 wielkie gratulacje z uzyskanego wyniku

Matych
29-05-2019, 13:32
Sugerowałbym na innej sprawdzić one mają 180 w punkt,mój dotarty na dobrym oleju,w chłodny dzień na v power u Heko 180 co do kunia

Hansolo
29-05-2019, 13:34
Koledze życzę jak najlepiej,choćby i 250 po wirusie,ale lekko sceptycznie podchodzę do tego wyniku.Coś mi ta hamownia straszne gifty daje,porównywalne do słabej serii po wirusie.Oczywiście jeśli się mylę to bardzo dobrze. Vag ,Bmw z takim giftem to jak najbardzie możliwe,ale PSA-Ford to już hiper szczęście.

Pitol321
30-05-2019, 00:29
Tak jak już pisałem, Pan niemiecki Tuner robi "rozważne" chipy MK5 TDCi w okolicy wyniku jaki mi przestawiona 150tka u niego wypluła... dlatego był srogo zdziwiony i dalej jest przeświadczony, że mam zrobionego chipa.

Przemiał w Klasse-Motors mają niesamowity, hamownia jest polecana, bardzo profesjonalna i pewna.
Dlatego wypluty wynik także uważam za pewnik.

Matych
30-05-2019, 08:34
nie nie nie trzeba było tam żadnych czarów marów

Z czego to by miało wynikać na fabrycznym sofcie dodali 14 koni i 40 niutków
Przemiał w Klasse-Motors mają niesamowity, hamownia jest polecana, bardzo profesjonalna i pewna.
Dlatego wypluty wynik także uważam za pewnik.

Może dlatego że jest przemiał i ludzie mają takie wyniki jest polecana bo wypluwa zawyżone dane.

Hansolo
30-05-2019, 08:40
Tak jak już pisałem, Pan niemiecki Tuner robi "rozważne" chipy MK5 TDCi w okolicy wyniku jaki mi przestawiona 150tka u niego wypluła... dlatego był srogo zdziwiony i dalej jest przeświadczony, że mam zrobionego chipa.

Może rzeczywiście ten Hans robi przemyślane chipy , polegające na zmianie softu w 150 na soft 180 w cenie strojenia + hamownia z giftem ? :D Ma łepetyną na karku :D teraz jak już podzieliliśmy zapałkę na cztery , a flaszkę na raz , zastanówmy się skąd taki gift w serii ? TO WINA TUSKA .

Pitol321
30-05-2019, 09:17
Może dlatego że jest przemiał i ludzie mają takie wyniki jest polecana bo wypluwa zawyżone dane.

Nie takie biedne płoteczki z bida Mondeo, jak ja, tam zajeżdżają, na pomiar umawiałem się od dawna.
Spodziewałem się małej hamowni, a zawitałem do dużego zakładu tunerskiego, z wielkim garażem, kilkoma podnośnikami, a wszystko obstawione konkretnymi autami w trakcie znacznych przeróbek mechanicznych.

Słyszałem dobre opinie i znam dobrze jedno auto, które było sprawdzane na innych hamowniach i wszystko pasowało: Hyundai i30 N
Seria pasowała, poszedł chip, a po jakimś czasie dalsze fizyczne modyfikacje i po nich wyniki były porównane z inną hamownią, jak i parokrotnie na zlotach.

Uważam także, że jeśliby "oszukiwał" to nie za takie pieniądze i przy takim ryzyku wpadki na oszustwie w Niemczech.
Był szczerze zdziwiony i przeświadczony, że u mnie siedzi chip.

Na tym i tak kończę z MK5, bo niedługo będzie Edge.

leszcz
30-05-2019, 12:35
bo niedługo będzie Edge
wow bi-turbo czy benzyna ?

slawek-kali
30-05-2019, 13:06
Glupie pytanie.. widziales Edge z Europy w benzynie? :D

sbrzuc
31-05-2019, 07:34
Cześć, chciałbym dołożyć tempomat do Mk5 z 2019 roku. Wiem po Waszych wpisach że jest to możliwe :) ale operacji muszę dokonać w ASO. Czy wiecie w którym ASO w Warszawie da się to zrobić bez problemu - i za jakie pieniądze?

mayak
31-05-2019, 07:58
Spróbuj w Nobile

sbrzuc
31-05-2019, 07:59
Tam już dzwoniłem wczoraj, pan z serwisu był średnio współpracujący ("a bo się może nie dać, a to trzeba sprawdzić, a może kierownicę trzeba będzie wymieniać, a to może nie działać... :/)

Matych
31-05-2019, 08:09
Więc musisz dołożyć tempomat poza ASO-w ASO tak banalna czynność czasami przerasta wszystkich.

sbrzuc
31-05-2019, 08:12
Niestety samochód jest flotowy i tylko taka ścieżka jest możliwa.

totek2
31-05-2019, 11:43
Myślisz że ktoś zwróci uwagę na tempomat przy serwisie?
Dołóż sobie poza aso i olej ich.

Matych
31-05-2019, 13:47
dokładnie

leszcz
31-05-2019, 14:21
sbrzuc u mnie w ASO dokładają i problemu nie mają ;)

Hansolo
31-05-2019, 15:57
No to trzeba wyprowadzić jakiś "drucik, gwózdeczek , sprężynkę " i przyciski trzymać na kolanach. Jak przyjdzie serwis to kombinerki :)
Coś na tą modłę :D https://www.youtube.com/watch?v=yodgqeWhzXo

kaan1
01-06-2019, 11:21
Fabryczna 150tka przestawiona na mapę 180KM, wypluła 193KM 444Nm :diabel2:
Niemiecki tuner był mocno zdziwiony i nie chciał dać wiary, że to bez Chipa.

Trochę to dziwne. Dane katalogowe podają moc silnika, zmierzoną na hamowni silnikowej (engine dyno). Moc na kołach jest zawsze mniejsza, ze względu na obciążenia (alternator, skrzynia, wydech itd.) może spaśc nawet o 20%. Oczywiście spadek mocy silnika będzie zależał od konfiguracji auta - dlatego nie podaje się tego katalogowo.

W Twoim przypadku mając 193 KM na kołach oznacza to, że rzeczywista moc silnika to może byc nawet 230-250 KM.

Trochę to dziwne. Jak dla mnie jeśli auto na hamowni podwoziowej (chassis dyno) osiąga moc katalogową silnika to już jest super. Raczej nie wierzę w bonusy mocy silnika na poziomie 20-30%

Pitol321
01-06-2019, 19:18
A mi to lotto, czy ktoś wierzy czy nie i z jakiego powodu.
Na temat hamowni napisałem już aż nadto.
Jak ktoś chce może sobie wejść na ich stronę: https://klasen-motors.com/. Przeszukać internety itd.

Jak pisałem wyżej, test na hamowni, to ostatnie akordy MK5 u mnie. leszcz będzie 2.0TDCi biTurbo, ale ostatnie wypusty z przed-liftów, gdyż stwierdziłem, że nie opłaca się, póki co, dokładać do po-lifta. Pewnie za jakiś czas w Bydzi się nim pokażę ;) "if You know what I mean" :one:

leszcz
01-06-2019, 19:31
"if You know what I mean"
OKi :)
zapodaj VIN jak masz juz na oku jakiegoś posprawdzam co i jak

Matych
02-06-2019, 00:31
A mi to lotto, czy ktoś wierzy czy nie i z jakiego powodu. Na temat hamowni napisałem już aż nadto.

Ale nie denerwuj się -koledzy i ja nie mówią że gadasz bzdury tylko nie traktują wyniku niemieckiej 'hamowni" za wiarygodny bo cuda w tym temacie zdarzają się rzadziej niż w Nazarecie

Pitol321
02-06-2019, 13:33
Nie denerwuję się. Nie interesują mnie takie dywagacje.
Całe kruszenie kopii o zawrotne 7,33% wyższego wyniku niż teoretyczna seria, po ustawieniu mapy @180KM.

Tuner jest mega zaskoczony, bo hamował teoretycznie fabryczne 150PS.

A te historyjki o mocy z silnika i mocy z kół...
Jakoś praktycznie wszystkim wychodzi seria lub coś koło tego, czyli wszyscy mamy szczęście, a ja już 4 szóstkę praktycznie trafiłem.

To jest 7%, z czego 3-4 To teoretyczny błąd pomiaru.

Kuzynce, w Polsce z Tourana wyszło 126KM z serii 116... też magia!
A to już ponad 8% :570:

Hansolo
02-06-2019, 16:03
Kuzynce, w Polsce z Tourana wyszło 126KM z serii 116... też magia!

To akurat nie magia. VAG już od pierwszych 1,9 TDI miał ładne gifty . Mój stary poczciwy Golf 1.9 TDI silnik ALH , turbo vnt miał 97,5 konia zamiast seryjnych 90.

Niestety gifty w Fordzie to pojedyncze przypadki, ale fajnie że są.

Pitol321
02-06-2019, 16:13
Pewnie na tej złej hamowni byłeś... :lol:

Nie przesadzaj z tym wynikiem... To już grubo ponad 9% :570:

Hansolo
02-06-2019, 16:28
Pewnie na tej złej hamowni byłeś

Prawdopodobnie :D Tune-UP Gdańsk .

totek2
02-06-2019, 21:33
Hansolo, Gdańska Ty się nie czepiaj :)

kot_damian
04-06-2019, 09:08
jakie części potrzebne do tempomatu? Przyciski i wiązka? Poda ktoś numery części pod vin:

WF0EXXWPCEFM53396

Vingolf
04-06-2019, 09:35
jakie części potrzebne do tempomatu? Przyciski i wiązka? Poda ktoś numery części pod vin:

WF0EXXWPCEFM53396
U ASO nie da się zamówić takich rzeczy?

kot_damian
04-06-2019, 09:38
dlatego pytam, czy coś jeszcze potrzebne oprócz tych dwóch rzeczy?

Vingolf
04-06-2019, 09:47
dlatego pytam, czy coś jeszcze potrzebne oprócz tych dwóch rzeczy?
Lista jest spora, neistety nie podam numerów cześci, wiem że większość się sprzedaje na allegro:
- ladar aktywnego tempomatu + mocowanie (bo może się sprzedawać osobno)
- modyfikowana dolna część zderzaka, chroniąca przed zabrudzeniem ladaru
- kable
- manetka do kierownicy
- lusterko serii F
- laptop z oprogramowaniem, żeby to wszystko później działało (aktywacja).
Chyba nic nie zapomniałem.
Nawet był tutaj pewien Pan z Trójmiasta, który mógł by zamówić cały zestaw dla instalacji ACC.

totek2
04-06-2019, 09:51
Chyba piszecie o dwóch różnych tempomatach.
do Zwykłego potrzebne tylko guziki z wiązką, do aktywnego więcej gratów.

kot_damian
04-06-2019, 10:06
Tak chodziło, mi o zwykły tempomat. Czyli wiązka i przyciski?

mayak
04-06-2019, 10:07

WF0EXXWPCEFM53396

Do zwykłego tempomatu (czyli nie adaptacyjnego) potrzeba tylko kupić klawisze o oznaczeniu DG9T-9E740-RB3JA6 (numer Finis 2023237) które kosztują około 170-180zł w ASO, nie trzeba kupować żadnych dodatkowych wiązek.
Potem to już tylko montaż i aktywacja tych klawiszy.
Masz silnik 1.5eb i w jego przypadku nie da się uruchomić ogranicznika prędkości, tylko tempomat.

ps.
z użytecznych, prostych rzeczy to w tym mondeo można uruchomić jeszcze kilka ukrytych funkcji:
automatyczne ryglowanie zamków po ruszeniu, wyświetlanie ciśnienia w oponach, cyfrowej prędkości, historii spalania.
Można także odblokować fabryczną nawigację.

leszcz
04-06-2019, 10:33
Tak chodziło, mi o zwykły tempomat. Czyli wiązka i przyciski?
tak nie ma problemu z tym :) przyciski i aktywacja i chodzi ;) .

sbrzuc
05-06-2019, 09:18
sbrzuc u mnie w ASO dokładają i problemu nie mają ;)

A "u Ciebie w ASO to gdzie tak konkretnie? :)

bromsky1
05-06-2019, 11:03
Można także odblokować fabryczną nawigację.

Jak to rozumieć? Mam titanium z sync3 bez nawigacji. Da się ja włączyć? No i czy warto? :mrgreen: