Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

leszcz
30-12-2015, 15:20
bardziej niewykrywalna niż F-22
No skoro nijak nie idzie IDSem tego przestawić a uwierz mi w pewnym serwisie walczą z tym od kilku miesięcy :619:
a ja tam wpadłem w 5-10 min przestawiłem i zmykałem spod tego serwisu bo pełno szpicli a nie chciałem aby ktoś miał kłopoty.

Bump: jak się umie - VBFa

specjalnie dla Ciebie

o cholercia . Super sprawa . Da nam to "kolega" ? Ooo i logo startowe jest inne niż C+w oryginale.
No no no . :diabel2:

siebek
30-12-2015, 16:45
mayak, djpool
Dzięki za odpowiedzi. Dopiero w sierpniu wybieram się mondkiem do Polski ale mam nadzieję, że uda się umówić z jednym z naszych forumowych magików na update do 180KM.

mayak, chyba do Ciebie z Radomia będę miał najbliżej. Możesz mi wysłać PM z orientacyjnym kosztem i ile taki update trwa?

kuba0005
30-12-2015, 18:58
[I]Kolego Drogi:) Sprzętu i wiedzy mam wystarczająco dużo :) Bym Cię chyba nim zasypał:) Jest na Forum Grupa która nie pomaga tylko sie reklamuje:) a wręcz wprowadza w BŁĄD jak ktoś jest bardziej dociekliwy.
[
Nikomu wiedzy i umiejętności nie odmawiam a nawet czasem zazdroszczę że oni mają a ja nie. Jeżeli koledzy Mayak i Tedi K nie pomagają to chyba przesadzasz. Chyba nikt na tym forum tyle nie pomaga co oni.Są jak Janosik-zabierają bogatym i dają biednym. Też możesz się reklamować i pomagać.Nikt nie zabrania ale nie możesz wymagać żeby napisali ci kawa na ławę to czego się nauczyli żmudną pracą. Skoro tak zarabiają ludzie na życie - do tego uczciwie - to o co masz pretensje. Że za free ktoś ci napisze jak zarabiać kasę.Zrób coś swojego i sprzedawaj.Nikt nie broni.Masz wybór serwis albo ONI.Nikt nie wciska nic na siłę.Wymyśl sposób przemiany 150 km na biturbo 210 KM a będziesz miał kolejki. Tym bardziej,że są to bardzo atrakcyjne należności bo jak by powiedzieli 5 razy tyle to i tak się opłaca.A jak bardzo chcesz wiedzieć co i jak jedź do nich i porozmawiaj, podpatrz i rób. Mi nigdy nie napisali że nie powiedzą jak logicznie się zapytasz lub poprosisz a nie od razu pretensje.

sashxxx
30-12-2015, 19:28
[I]Kolego Drogi:) Sprzętu i wiedzy mam wystarczająco dużo :) Bym Cię chyba nim zasypał:) Jest na Forum Grupa która nie pomaga tylko sie reklamuje:) a wręcz wprowadza w BŁĄD jak ktoś jest bardziej dociekliwy.
[
Nikomu wiedzy i umiejętności nie odmawiam a nawet czasem zazdroszczę że oni mają a ja nie. Jeżeli koledzy Mayak i Tedi K nie pomagają to chyba przesadzasz. Chyba nikt na tym forum tyle nie pomaga co oni.Są jak Janosik-zabierają bogatym i dają biednym. Też możesz się reklamować i pomagać.Nikt nie zabrania ale nie możesz wymagać żeby napisali ci kawa na ławę to czego się nauczyli żmudną pracą. Skoro tak zarabiają ludzie na życie - do tego uczciwie - to o co masz pretensje. Że za free ktoś ci napisze jak zarabiać kasę.Zrób coś swojego i sprzedawaj.Nikt nie broni.Masz wybór serwis albo ONI.Nikt nie wciska nic na siłę.Wymyśl sposób przemiany 150 km na biturbo 210 KM a będziesz miał kolejki. Tym bardziej,że są to bardzo atrakcyjne należności bo jak by powiedzieli 5 razy tyle to i tak się opłaca.A jak bardzo chcesz wiedzieć co i jak jedź do nich i porozmawiaj, podpatrz i rób. Mi nigdy nie napisali że nie powiedzą jak logicznie się zapytasz lub poprosisz a nie od razu pretensje.
Kolego ja napisałem że niektórzy (bezosobowo) a Ty podajesz czyjeś nicki:) Dziwna sprawa :) Koniec tematu.

tedi_k
30-12-2015, 21:20
tedi_k specjalnie dla Ciebie tak na szybko:) reka mi się trochę drży ale no wiesz brak alko:P
https://www.youtube.com/watch?v=edv9PgXHAiU

No widzisz... Teraz lepiej. Ale pokazałeś to dopiero "wywołany do tablicy":one:
A masz pretensje, że my tu "nie pomagamy"...
To jeszcze zademonstruj proszę, że reset przebiegu też potrafisz zrobić VBFem. :one:

Touch'n'go
30-12-2015, 21:51
zmiana jest niewykrywalna - bardziej niewykrywalna niż F-22 ;) ;) ;)

Danke! To rozumiem:) podeslalbys mi na priva cennik Twoich apgrejdow? np. tez na aktywacje chinskiej kamery cofania na syncu 8"? Z ta wiedza przy negocjacjach w salonie bede wiedzial z czego zrezygnowac z czystym sumieniem na rzecz "niezbędników"! Hehe dobra robota z rozszyfrowaniem tych systemow ;)

Z gory dziekuje!

tedi_k
30-12-2015, 22:00
....Z ta wiedza przy negocjacjach w salonie bede wiedzial z czego zrezygnowac z czystym sumieniem na rzecz "niezbędników" ...

Tyle, że jak zrezygnujesz z fabrycznej kamery cofania, to możesz się "nie załapać" na fabryczną wiązkę pozwalającą łatwo i przyjemnie podłączyć kamerę chińską... A wtedy wymagana jest już grubsza "rzeźba" drutami aby kamerkę podłączyć... Najprościej jest rezygnować z wyższej mocy 2.0TDCi lub 2.0EB - to się da załatwić bezboleśnie.

leszcz
30-12-2015, 22:03
Najprościej jest rezygnować z wyższej mocy 1.5TDCi
2.0 TDCi 150KM ... chyba

tedi_k
30-12-2015, 22:46
Już poprawiłem. Zbitek myślowy.

krzysiek__m
31-12-2015, 07:54
Trochę czasu już minęło .... jakiś postęp w uaktywnieniu zwykłego tempomatu?

mayak
31-12-2015, 08:04
w Twoim silniku ciągle nie :(

Touch'n'go
31-12-2015, 15:35
Tyle, że jak zrezygnujesz z fabrycznej kamery cofania, to możesz się "nie załapać" na fabryczną wiązkę pozwalającą łatwo i przyjemnie podłączyć kamerę chińską... A wtedy wymagana jest już grubsza "rzeźba" drutami aby kamerkę podłączyć... Najprościej jest rezygnować z wyższej mocy 2.0TDCi lub 2.0EB - to się da załatwić bezboleśnie. tedi_k, rzeźba mi nie straszna:) mam na koncie parę ingerencji w wiązki i w buszowanie pod tapicerką, nigdy jednak nie wnikałem w soft samochodowy. Jeśli mówisz o dodaniu do wiązki gniazda chinch lub innego wyprowadzenia na wejście sygnału video i puszczenia kabla do klapy bagażnika to lubię takie gmeranie, byle software to umożliwiło, to będzie git. W ostateczności jeśli ingerencja w wiązki będzie odstraszająca to sygnał video puszczę do nawigacji na szybę z wejściem AV (NavRoad).

sashxxx
31-12-2015, 16:30
No widzisz... Teraz lepiej. Ale pokazałeś to dopiero "wywołany do tablicy":one:
A masz pretensje, że my tu "nie pomagamy"...
To jeszcze zademonstruj proszę, że reset przebiegu też potrafisz zrobić VBFem. :one:
Mówisz i masz:) Skoro mnie wywołujesz do tablicy to proszę bardzo:) Tylko żebym Cie jeszcze nie zawstydził:) no ale skoro odpowiadam przy całej klasie to może powinienem oficjalnie podać do wiadomości:) Co Ty na to?
Filmik specialnie dla Tedi_k

https://www.youtube.com/watch?v=pxp4HfzYyiQ
Przepraszam że wczoraj nie dałem rady odpowiedzieć,ale no wiesz jak działa butelka whisky :)
a i zapomniałem
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA CAŁEGO FORUM i UDANEJ ZABAWY!!!:)

jacek-k-wawa
31-12-2015, 18:02
tedi_k, rzeźba mi nie straszna:) mam na koncie parę ingerencji w wiązki i w buszowanie pod tapicerką, nigdy jednak nie wnikałem w soft samochodowy. Jeśli mówisz o dodaniu do wiązki gniazda chinch lub innego wyprowadzenia na wejście sygnału video i puszczenia kabla do klapy bagażnika to lubię takie gmeranie, byle software to umożliwiło, to będzie git. W ostateczności jeśli ingerencja w wiązki będzie odstraszająca to sygnał video puszczę do nawigacji na szybę z wejściem AV (NavRoad).

Problem jest w tym, ze w nowych Mondkach nie ma gniazda chinch AV a wyprowadzenie sygnału z SYNC do podłączenia orgnialnej kamery jest na takim mocno nietypowym złączu (mówię o tym złączu z tyłu SYNC, mozna je zobaczyć na paru filmikach na YT o demontażu samego SYNCa).
Wiec jeśli samochód nie będzie miał orginalnej wiązki z SYNC w kierunku bagażnika i będzie nowy (czytaj: nie będzie miał AV) to będzie pewne wyzwanie żeby się gdzieś po SYNC'a sensownie podpiąć.

Ponieważ do Rothmansa dotarła już przesyłka z za wielkiej wody zawierająca kamerę cofania i listwę z Fusiona więc zaraz po nowym roku bedziemy walczyć w tym temacie. Bedziemy raportować :-)

Najlepszego!

tedi_k
31-12-2015, 20:21
... wyprowadzenie sygnału z SYNC do podłączenia orgnialnej kamery jest na takim mocno nietypowym złączu (mówię o tym złączu z tyłu SYNC, ...

To akurat nie jest tak. Wiązka kamery cofania w Sync2 zrobiona jest na zwykłych pinach wtyczki głównej Sync2. Ale to nawet trochę gorzej - bo wbrew pozorom trudniej zdobyć te piny niż wtyczkę miniFakra - o której kolega pisze...

...Filmik specialnie dla Tedi_k
...

Bardzo dziękuję!:one:
Kolega lekcję z analizy zawartości pamięci RAM i jej mapowania na eeprom a także generalnie mapy pamięci conversa+ odrobił celująco.
Udzielam DUŻEJ POCHWAŁY:diabel2: i życzę sukcesów w całym 2016 roku.

Mam nadzieję nie być zawstydzonym, bo mnie w życiu niewiele już pewnie zdziwi... No chyba, że Kolega odkryje przede mną jak uruchomić navi w Sync2 bez używania sesji samochodu posiadającego navi uruchomioną (czyli albo programatorem, albo przez OBD albo kawałkiem softu ładowanym z USB). Jeśli tak - zapiszę się do fanclubu:568:

...Ooo i logo startowe jest inne niż C+w oryginale.
No no no . :diabel2:
Logo startowe (to pierwsze na dole) jak zapewne i cały soft Kolega sashxxx ma wprost od motrala z softu sprzedawanego bezpośrednio przez niego do wgrania ELMem. Motral daje 4 rodzaje logo do wyboru za jedyne 20euro...

leszcz
31-12-2015, 21:29
logo do wyboru

ee te drugie jest EXTRA . W jakim formacie to to jest w tym sofcie zaszyte ?

Ogólnie to trzeba koledze utworzyć osobny temat w którym będzie pokazywał co umie .
Brawo "sashxxx"

Szczęśliwego Nowego Roku 2016

leszcz
07-01-2016, 11:42
Dziś ogarnięte MK5 z 150KM na 180KM :diabel2::one: i te bajery na wyświetlaczu :one:

wojt_opole
07-01-2016, 11:57
leszcz
a do 1.5 EB benzynowych już coś robicie czy nie bardzo ?

Vedar
07-01-2016, 17:27

W temacie mojego "zapomnianego" tempomatu Ford nie dał rady. Samochód zamówiliśmy jeszcze raz i za kilka dni będę odbierał.

avio
07-01-2016, 17:58
czesc
koledzy gdzie w mk5 jest gniazdo obd ?? oraz skad mozna pobrac pelna instrukcje do navi synch 2 (duzy wyswietlacz ) w formacie elektronicznym . Dodatkowo logo microsoftu na konsoli czy jest tak istotne w systemie i po co ?
pozdrawiam

leszcz
07-01-2016, 18:26
koledzy gdzie w mk5 jest gniazdo obd
nad lewą nogą . Weź się schyl i zobacz . Ładnie opisany plastik OBD :D

Dodatkowo logo microsoftu na konsoli czy jest tak istotne w systemie i po co ?
Można zmienić . W google wpisz : sync wallpapers

avio
07-01-2016, 18:48
dzieki kolego . faktycznie jak w IV zadna zmiana . w Iv gniazdo mialem wypiete i schowane wiec potencjalenie 2 kradziez ( po pierwszej nieudanej )raczej byla juz niemozliwa . tutaj tez zastanawiam sie jak utrudnic zycie innym nieproszonym osobnikom .

MATIevo
08-01-2016, 08:12
Mam pytanie: czy ktoś próbował dołożyć podgrzewaną kierownicę? Nie wiem, czy taka kierownica jest droga, ale w konfiguratorze wymagała dopłaty 800 zł. Mam nadzieję, że w ASO nie będzie dużo droższa. Auto kupiłem "z placu" i niestesty nie mam tego bajeru :(

tedi_k
08-01-2016, 08:33
Mam pytanie: czy ktoś próbował dołożyć podgrzewaną kierownicę? Nie wiem, czy taka kierownica jest droga...(

Na allegro się goście "zacięli" na cenie ok. 500zł za kierownicę wielofunkcyjną i to bez grzania. Podgrzewana w sumie z aktywacją grzania może nie wyjść taniej niż cennikowe 800zł... No chyba, że znajdziesz amatora na swoją obecną (w zależności co ona tam ma na sobie).

kruger
08-01-2016, 10:25
Na allegro się goście "zacięli" na cenie ok. 500zł za kierownicę wielofunkcyjną i to bez grzania. Podgrzewana w sumie z aktywacją grzania może nie wyjść taniej niż cennikowe 800zł... No chyba, że znajdziesz amatora na swoją obecną (w zależności co ona tam ma na sobie).

A ja pożałowałem i teraz podczas mrozów trochę żałuję. Jak bym chciał zmienić to jesteś w stanie ją przemontować i aktywować?

daniel66
08-01-2016, 10:43
kruger a nie stracisz wtedy gwarancji?

tedi_k
08-01-2016, 11:12
...Jak bym chciał zmienić to jesteś w stanie ją przemontować i aktywować?

Tak.

kruger a nie stracisz wtedy gwarancji?

A kto w czasie przeglądu na takie rzeczy patrzy? Podłączenie do komputera nie wykrywa grzania kierownicy....

daniel66
08-01-2016, 11:16
tedi_k tak tylko zapytałem :oops:

kruger
08-01-2016, 12:31
A kto w czasie przeglądu na takie rzeczy patrzy? Podłączenie do komputera nie wykrywa grzania kierownicy....

To jak by Ci taki kierownik w oko wpadł, daj znać, ja też poszukam. Napisz, proszę koszty samej operacji, może być na PW. Jak by jeszcze aktywny tempomat się kiedyś udało rozkminić....:surprise:

mayak
08-01-2016, 13:32
znalazłem kilka filmów instruktażowych, mogą się przydać w modzeniu
https://www.youtube.com/watch?v=IqRhQHlmsTc - demontaż sync2
https://www.youtube.com/watch?v=AWb_4hfRqSM - zdejmowanie tylnego zderzaka
http://www.mediafire.com/view/07gwwg2i6lpppdm/2014_Fusion_floor_console.pdf%C2%A0 - centralna konsola
https://www.youtube.com/watch?v=3Mk4GOFq-S0 - boczki drzwiowe (przyda się przy poprawianiu car audio)

i jeszcze TOP-MOD: Bentley!!
http://photo.qip.ru/photo/bykadorov/96714496/xlarge/133064347.jpg

tedi_k
08-01-2016, 14:07
To jak by Ci taki kierownik w oko wpadł, daj znać...

Wygląda na to, że jest potrzebny moduł do podgrzewanej kierownicy...
Poza tym można kupić sam wieniec z podgrzewaniem (wychodzi cenowo całkiem sensownie) a resztę przełożyć.
Tu "amerykańskie" szczegóły: http://www.oemautopartsandaccessories.com/catalog/parts/view/n/module-dg9z14b561a/v/ford-fusion-2014/vtec/415311/pid/dbd063b77261d631/
Może kolega SRS się wypowie jak to potencjalnie w Europie wygląda z dostępnością takich części.

SRS
08-01-2016, 16:42
A ja pożałowałem i teraz podczas mrozów trochę żałuję. Jak bym chciał zmienić to jesteś w stanie ją przemontować i aktywować? zawsze trzeba liczyć że dołożenie danej opcji przy zakupie to kwota X a modyfikacja to X razy 2 lub 3 licząc zakup w ASO oczywiście , a z innych źródeł to jak komu się uda.

Pulse
08-01-2016, 17:31
znalazłem kilka filmów instruktażowych, mogą się przydać w modzeniu
https://www.youtube.com/watch?v=IqRhQHlmsTc - demontaż sync2
https://www.youtube.com/watch?v=AWb_4hfRqSM - zdejmowanie tylnego zderzaka
http://www.mediafire.com/view/07gwwg2i6lpppdm/2014_Fusion_floor_console.pdf%C2%A0 - centralna konsola
https://www.youtube.com/watch?v=3Mk4GOFq-S0 - boczki drzwiowe (przyda się przy poprawianiu car audio)

I jeszcze dwa:
https://www.youtube.com/watch?v=C6p82rB22y0 - wymiana filtra kabinowego
https://www.youtube.com/watch?v=HHVAdHHHNuk - przedni zderzak

avio
09-01-2016, 16:48
[QUOTE=leszcz;2512240]nad lewą nogą . Weź się schyl i zobacz . Ładnie opisany plastik OBD :D

dzis sie do gniazdka dobralem jednak jak zobaczylem tą lipe co zrobil ford to juz chyba bedzie moj ostatni (a mialem przed i po lifcie mk4 ). jak mozna tak umiescic praktycznie na wierzchu gniazdo przeciez wiadomo jak kradna auta to wpinaja sie boxem do niego .....i nie ma auta. w mk 4 mozna bylo je wypiac z siodla i schowac tu juz tak sie chyba nie da latwo. narazie zrobilem mu blocka ale docelowo chyba je z tamtad usune.
pytanie jeszcze o zamkniecie auta . mam system bezkluczykowy po zgaszeniu auta i odejsciu auto nadal jest otwarte lusterka niezlozone . czy nie powinien sie sam uzbroic ? cos trzeba ustawic czy juz sie nie da?
pozdro

kruger
09-01-2016, 17:18
[QUOTE=leszcz;2512240]nad lewą nogą . Weź się schyl i zobacz . Ładnie opisany plastik OBD :D

dzis sie do gniazdka dobralem jednak jak zobaczylem tą lipe co zrobil ford to juz chyba bedzie moj ostatni (a mialem przed i po lifcie mk4 ). jak mozna tak umiescic praktycznie na wierzchu gniazdo przeciez wiadomo jak kradna auta to wpinaja sie boxem do niego .....i nie ma auta. w mk 4 mozna bylo je wypiac z siodla i schowac tu juz tak sie chyba nie da latwo. narazie zrobilem mu blocka ale docelowo chyba je z tamtad usune.
pytanie jeszcze o zamkniecie auta . mam system bezkluczykowy po zgaszeniu auta i odejsciu auto nadal jest otwarte lusterka niezlozone . czy nie powinien sie sam uzbroic ? cos trzeba ustawic czy juz sie nie da?
pozdro

Oczywiście, że się samo nie uzbroi i bardzo dobrze. Samouzbrajanie jest idiotycznym patentem, ma to np. Mazda6 i ludzie to krytykują. Tankujesz, idziesz zapłacić, auto się zamyka samo z całą rodziną w środku. Już nie przesadzajmy z tym, że auto ma za nas wszystko robić, dotknij klamki od góry na tym karbowanym i po sprawie.
A poza tym masz przecież wszytko opisane w instrukcji, opcje składania lusterek również.

rychu.zychu
09-01-2016, 17:25
I jeszcze dwa:
https://www.youtube.com/watch?v=C6p82rB22y0 - wymiana filtra kabinowego
https://www.youtube.com/watch?v=HHVAdHHHNuk - przedni zderzak
Dodam coś i ja :

https://www.youtube.com/watch?v=l9y4lrxPHS8 Wymiana żarówki h7 w przednich reflektorach.

mark54
09-01-2016, 17:31
Dodam coś i ja :

https://www.youtube.com/watch?v=l9y4lrxPHS8 Wymiana żarówki h7 w przednich reflektorach.

O w mordę..... g:galy ale dali czadu, a tak prosto się wymieniało w MKIV

avio
09-01-2016, 18:11
[QUOTE=avio;2513496]

Oczywiście, że się samo nie uzbroi i bardzo dobrze. Samouzbrajanie jest idiotycznym patentem, ma to np. Mazda6 i ludzie to krytykują. Tankujesz, idziesz zapłacić, auto się zamyka samo z całą rodziną w środku. Już nie przesadzajmy z tym, że auto ma za nas wszystko robić, dotknij klamki od góry na tym karbowanym i po sprawie.
A poza tym masz przecież wszytko opisane w instrukcji, opcje składania lusterek również.

dzieki kto ma czas na czytanie ksiazki ... a pytanie jeszcze jedno czy nie uwazacie ze ledy to lekka porazka w tym aucie ? brudza sie na maxa brak spryskiwaczy , brak zrdla ciepla wiec lekkie oblodzenie w zimie co prawda sa lampy led w ktorych w kloszu jest grzanie ale nie unas chyba? w poprzednim aucie ksenon mial sprysk i po temacie a tu ? hmmm

ITPro
09-01-2016, 18:35
Taaa, i ten sprysk powodował, że płyn do szyb w zbiorniku ubywał jakby go ktoś pił - miałem ksenony w MKIV i nie zauważyłem żeby spryskiwacze coś wiele zmieniły - zimą i tak przetarcie klosza wilgotną ściereczką to najlepsze rozwiązanie.

Jak dla mnie super że w LEDach nie ma tych spryskiwaczy - do szczęścia nie są potrzebne.

kruger
09-01-2016, 18:53
Też miałem ksenon w MKIV. Po pierwsze słabo świecił w porównaniu z tymi co miałem w Passacie B6 a po drugie ten spryskiwacz wcale dużo nie pomagał. I tak trzeba było przecierać samemu.
Jak Ci LEDy słabo świecą to podjedź na jakąś stację kontroli, niech Ci ustawią prawidłowo po czym śrubką do regulacji podkręć pół obrotu w prawo. Nikogo oślepiać na 100% nie będziesz a jazda w nocy stanie się przyjemna.

avio
09-01-2016, 19:10
mozliwe ale ostatnio jechalem wieczorem padal snieg oblodzona tablica i 3/4 lampy . wiec wychodzenie i przecieranie ich to chyba nie ta epoka. jak sa czyste to ok .

MaXyM
09-01-2016, 19:19
No faktycznie, ta wymiana zarowki to szalenstwo. Wyglada na to ze projekt najpierw dotyczyl LEDow przy ktorych nie trzeba bylo opracowywac latwego dostepu do zarowek

[QUOTE=kruger;2513514]

dzieki kto ma czas na czytanie ksiazki ...

Imo na tym forum, podczas rejestracji powinien byc checkbox "zapoznalem sie z instrukcja obslugi swego pojazdu". A kazde pytanie na ktore jest w tej instrukcji odpowiedz powinno byc kwitowane parodniowym banem.

Moze by sie coponiektorzy nauczyli ze jesli im sie nie chce to czemu inni maja inwestowac czas odpowiadajac na banalne pytani.

Taaa, i ten sprysk powodował, że płyn do szyb w zbiorniku ubywał jakby go ktoś pił

Bzdura. Sprysk xenonow jest pod duzym cisnieniem. Samotnego plynu uzywa on bardzo malo w porownaniu do spryskow szyb.

sebsob
09-01-2016, 19:21
Dodam coś i ja :

Cóż za perfidia działania. Żeby nie napisać ciężej.
I to u producenta, który zazwyczaj zachowywał się racjonalnie na tym polu. I piszę to z doświadczeń własnych z MkIII i aktualnego SMaxa.
Ps. Pomyśleć, że w Escorcie miałem H4, ale to już zupełnie była bajka.

danielr
09-01-2016, 20:09
Każda złotówka z "pakiet LED" nabiera teraz kompletnie innej wartości ;) A ja głupi myślałem, że wymiana xenonów w mk4 to przesada...

kruger
09-01-2016, 21:32
A ja przeklinałem Renault Modusa mojej żony za akrobacje ze zderzakiem przy zmianie żarówek. Ale to co zrobili w Mondeo przeszło wszelkie granice absurdu i zdrowego rozsądku. Po prostu trudniej się już nie da.Kiedyś coś czytałem, że mają wprowadzić jakiś odgórny nakaz na producentów aut, żeby zmianę żarówki mógł przeprowadzić kierowca w warunkach drogowych, ale patrząc na MK5 to chyba plotki.

siebek
09-01-2016, 21:43
Spryskiwacze pomagają. U mnie zima na całego od dłuższego czasu i kloszy nie przecieram w ogóle, bo część syfu z grubsza znika po spryskaniu.
Dziwna polityka Forda żeby montować je tylko w krajach skandynawskich...

cattani75
09-01-2016, 21:58
W Polsce już też można.

pedroso
09-01-2016, 22:01
pozdro

Miałem wrażenie że mój pojazd zamyka się sam po 20 sekundach jeśli go zamkniesz i ponownie otworzysz ale sprawdzę i dam znać.

tedi_k
09-01-2016, 22:24
... mam system bezkluczykowy po zgaszeniu auta i odejsciu auto nadal jest otwarte lusterka niezlozone . czy nie powinien sie sam uzbroic ? cos ...

Nie powinien. Trzeba nacisnąć guzik aby zamknąć. Generalnie auta na razie nie myślą za kierowcę... Tylko i wyłącznie jak otworzysz centralny a nie otworzysz drzwi, to po ok. 20sek. ponownie się sam zamknie. I tak jest już od ładnych paru lat....

pedroso
09-01-2016, 22:38
Generalnie to auta Renault myślały w ten sposób jeszcze zanim zaczęto produkować pojazdy na które trzeba szukać kupującego w momencie kiedy przepali się w nich żarówka.

MaXyM
09-01-2016, 23:56
Miałem wrażenie że mój pojazd zamyka się sam po 20 sekundach jeśli go zamkniesz i ponownie otworzysz ale sprawdzę i dam znać.

Inaczej. Zamknie sie sam jesli otworzysz zamki pilotem, ale nie otworzysz drzwi zadnych. To po chwili sie zamki znowu zamkna. Tak mialem w FF1, mam w FF2 oraz MDO MK4

pedroso
10-01-2016, 06:47
Tak macie rację jednak to o co pytał avio uważam ze było lepsze dla mnie w np. mégane III, mam kartę (klucz) przy tyłku wysiadam auto sie samyka i super dlatego przebrnąłem przez wątek i proszę mi taką modyfikacje wprowadzić koniec i kropka bo magików tu nie brakuje . Co do gapowiczów (dot.poj.sluzbowych i kolegów z pracy)którzy zostaną w aucie jak ja wysiadam stosujemy środek : https://m.youtube.com/watch?v=M6wRnouGZFQ

tedi_k
10-01-2016, 11:28
...proszę mi taką modyfikacje wprowadzić koniec i kropka...

Proszę podjechać. Wymienię to MND5 na Megane III. Od ręki :one:
Innej metody nie ma - więc albo... albo...

ITPro
10-01-2016, 12:26
Bzdura. Sprysk xenonow jest pod duzym cisnieniem. Samotnego plynu uzywa on bardzo malo w porownaniu do spryskow szyb.

Nie bzdura, tylko wiem co miałem i co widziałem - jeździłem MKIV z ksenonami od momentu zakupu auta w salonie w 2008 roku do czerwca 2015 - spryskiwacze kloszy zużywały bardzo dużo płynu, a w w momencie kiedy brud na kloszu był zaschnięty i tak go nie spłukiwały.

pedroso
10-01-2016, 12:58
Innej metody nie ma - więc albo... albo...

To odpuszczam ale teraz inne mody może tak:
Jestesmy w lutym 2016 z przebiegiem 50kkm czyli rok od zakupu, za niedługo przy 60kkm robimy ostatni przeglad w autoryzowanym serwisie. Jezeli nic większego się nie wydarzy w tym okresie dojezdżamy do stycznia 2018 z rzeczywistym przebiegiem w granicy 150kkm. W lutym 2018 (po gwarancji ) najpierw podjezdżamy na korektę licznika do 80kkm. Przyjezdzamy na pierwsze badanie techniczne po 3 latach od zakupu gdzie wpisywany jest stan licznika po czym wystawiamy do sprzedaży z prawie dwukrotnie mniejszym przebiegiem. "Oczywiscie wpis nie jest ofertą handlową" tylko żartem.

sebsob
10-01-2016, 13:24
W AR 159 też zużywałem absurdalne ilości płynu przy używaniu świateł. A efekt poprawy widoczności powalający nie był.

pedroso
10-01-2016, 13:44
W AR 159 też zużywałem absurdalne ilości płynu przy używaniu świateł. A efekt poprawy widoczności powalający nie był.
Teraz jak masz 10 aut w firmie i flotę na shellu. Każdy kierowca tylko raz w miesiącu weźmie ich płyn bo mu punkty naobiecują to po roku masz ok 5000 zł wypryskane :)

MaXyM
10-01-2016, 14:53
Nie bzdura, tylko wiem co miałem i co widziałem - jeździłem MKIV z ksenonami od momentu zakupu auta w salonie w 2008 roku do czerwca 2015 - spryskiwacze kloszy zużywały bardzo dużo płynu, a w w momencie kiedy brud na kloszu był zaschnięty i tak go nie spłukiwały.

To jeszcze napisz jak zmierzyles to "bardzo duzo". Szczegolnie w porownaniu do ilosci plynu jakie wylales sam na szybe. Przeciez spryski swiatel dzialaja tylko raz na jakis czas i jak mowie ilosc plynu jaka wystrzykna jest mniejsza niz to co by polecialo na szybe w tym samym czasie.

avio
10-01-2016, 18:14
panowie nie ma o co kopi kruszyc wiecej mniej plynu w tesco kosztuje kilka zloty wiec moza psikac i psikac .jak kto woli. jedno jest pewne ledy przy deszczowo blotnej sniegowej pogodzie brudza sie i tyle a cala super technologia ma zacme . wiec tylko pozostaje window + szmatka do przecierania gogli :)
pozdro

leszcz
10-01-2016, 20:31
Dodam coś i ja :

to powinno być karane .Rozebrać pół przodu . Kryminał

MaXyM
10-01-2016, 21:26
Pamietajcie ze zgodnie z przepisami nalezy wozic ze soba zapasowa zarowke :-D

kruger
10-01-2016, 21:41
Pamietajcie ze zgodnie z przepisami nalezy wozic ze soba zapasowa zarowke :-D

W przypadku Mondeo jeszcze duży Tool Box i dyplomowanego mechanika w bagażniku:)

Rothmans
10-01-2016, 22:00
Sorki, opisałem tu problem który powinien się znakeźć w wątku dotyczącym montażu kamery cofania i tam tez go pozostawiłem. Prosze o pomoc:)

daniel66
10-01-2016, 23:19
Rothmans pisz w 1 temacie o swoim problemie. A nie w dwóch o tym samym ;)

gadula17
11-01-2016, 17:21
ktoś wie szukać w mondeo mk5 "Skrzynka bezpieczników w przedziale pasażerskim" instrukcja strona 257

djpool
11-01-2016, 17:37
ktoś wie szukać w mondeo mk5 "Skrzynka bezpieczników w przedziale pasażerskim" instrukcja strona 257

Kolego ostatnio szukałem i znalazłem te bezpieczniki w takim fatalnym miejscu
są one po stronie kierowcy, musisz odpiąć z zaczepów osłonę pod włączaniem świateł drogowych a potem masz taki jak by tunel( dziura) w głębi sa bezpieczniki bardzo głęboko schowane ja je widziałem ale nie mogłem się do niech dostać dla mnie ewentualna wymiana bezpiecznika kompletnie nie wykonalna.

rychu.zychu
11-01-2016, 18:42
to powinno być karane .Rozebrać pół przodu . Kryminał

Zadzwoniłem dziś do ASO i za taką rozbiórkę krzyknęli sobie 72 zł.

leszcz
11-01-2016, 18:47
Zadzwoniłem dziś do ASO i za taką rozbiórkę krzyknęli sobie 72 zł
nie na kumam . Ale . Załóżmy , że na trasie padnie żaróweczka i zatrzyma nas jakiś patrol do tego uprawniony ... i zabierze dowód albo każe wymienić na miejscu ....
powodzenia w rozbiórce :D

MaXyM
11-01-2016, 18:51
nie zabiora dowodu. Mozesz wezwac lawete ;) do ASO ;) Gorzej jak to bedzie piatek wieczorem ;)

kruger
11-01-2016, 19:01
Zadzwoniłem dziś do ASO i za taką rozbiórkę krzyknęli sobie 72 zł.

Eeee, to jeszcze spoko, w Renault chcą 250 zł:diabel2:

MATIevo
11-01-2016, 19:34
Wygląda na to, że jest potrzebny moduł do podgrzewanej kierownicy...
Poza tym można kupić sam wieniec z podgrzewaniem (wychodzi cenowo całkiem sensownie) a resztę przełożyć.
Tu "amerykańskie" szczegóły: http://www.oemautopartsandaccessories.com/catalog/parts/view/n/module-dg9z14b561a/v/ford-fusion-2014/vtec/415311/pid/dbd063b77261d631/
Może kolega SRS się wypowie jak to potencjalnie w Europie wygląda z dostępnością takich części.

Czy kolega SRS mógłby zabrać głos w tej kwestii? Będę bardzo wdzięczny.

SRS
11-01-2016, 19:48
rozczaruje trochę , występuje tylko całe koło kierownicy grzane jak w USA czy Europie
http://fotoo.pl//out.php?i=1068157_kierownica.png

MATIevo
11-01-2016, 20:25
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem: czy kupując używane, kompletne, podgrzewane koło kierownicy będzie działało w aucie fabrycznie bez tego bajeru?

mayak
12-01-2016, 22:35
zamiana zwykłego tempomatu na adaptacyjny - kilka fotek jest tu:
http://ffclub.ru/topic/387431/

PanPrzemek
12-01-2016, 23:10
zamiana zwykłego tempomatu na adaptacyjny - kilka fotek jest tu:

Tylko ciekawe, czy Distance Alert / wykrywanie pieszych i reszta bajerow, ktore dorzucaja do ACC dziala. Moje czytanie cyrylica kuleje, ale nie widze tam nigdzie wzmianki o montowaniu tego malego pseudo-HUD'a...

TommaszzoMK5
13-01-2016, 01:40
Witajcie :)

Samochód po zmianach u Mayaka (150 KM --> 180 KM, cyfrowy prędkościomierz, wyświetlanie ciśnienia opon plus kilka bajerów). Zmiana mocy odczuwalna - polecam. Dzisiaj byłem w ASO odnośnie problemu z termostatem, niestety nie udało się z tym niczego zaradzić. Po diagnostyce na komputerze, wszystko zostało tak jak być powinno.
Mam nadzieję że w najbliższym czasie będziemy atakować tempomat - panel sterujący zamawiam jutro - o przebiegu będę Was informować. Pozdrawiam!

gadula17
13-01-2016, 11:05
Kolego ostatnio szukałem i znalazłem te bezpieczniki w takim fatalnym miejscu
są one po stronie kierowcy, musisz odpiąć z zaczepów osłonę pod włączaniem świateł drogowych a potem masz taki jak by tunel( dziura) w głębi sa bezpieczniki bardzo głęboko schowane ja je widziałem ale nie mogłem się do niech dostać dla mnie ewentualna wymiana bezpiecznika kompletnie nie wykonalna.

znalazłem dostep utrudniony jedyna możliwość wymiany bezpiecznika to chuda reka i szczypce zakrzywione

Rothmans
13-01-2016, 12:58
tommasszoMK5
Mógłbyś wymienić niezbędne części do aktywnego tempomatu?
Konkretnie co trzeba kupić - czy tylko przyciski z lewej strony kierownicy czy całą kierownicę itp.
Zacznę sobie kompletować na eBayu.
Życzę powodzenia:)

mayak
13-01-2016, 13:15
będziemy zakładać zwykły tempomat, a nie aktywny

jacek-k-wawa
13-01-2016, 13:32
nie wiem, czy wszyscy czytają Hyde Park. Na wszelki wypdaek wrzucę tutaj coś co zamieściłem tam: pojawiająca się na horyzoncie możliwość upgrejdu z sync 2 do sync 3. Nie tanie co prawda...

http://www.oemautopartsco.com/products/myford-touch-sync-2-to-sync-3-upgrade

pedroso
13-01-2016, 15:04
No faktycznie trzeba będzie chyba na Black Friday poczekać.

pawegio
13-01-2016, 15:58
nie wiem, czy wszyscy czytają Hyde Park. Na wszelki wypdaek wrzucę tutaj coś co zamieściłem tam: pojawiająca się na horyzoncie możliwość upgrejdu z sync 2 do sync 3. Nie tanie co prawda...

no wychodzi z 8k, ale i tak to tylko jakieś 5% wartości samochodu

cattani75
13-01-2016, 16:46
Nowego. Za kilka lat będzie to 25%. :-D

mayak
14-01-2016, 07:53
chora cena - $2k to więcej niż teraz kosztuje sync2 z navi

ITPro
14-01-2016, 10:27
A to ciekawe, że na liście kompatybilnych aut nie ma Mondeo a jest Mustang?

siebek
14-01-2016, 10:31
W USA nie znają Mondeo ;)

wrzoch
14-01-2016, 10:58
W USA nie znają Mondeo ;)

Mają, tylko nazywa się Fusion.

ITPro
14-01-2016, 12:06
A jest Fusion rzeczywiście, nie zauważyłem :-)

Edit: Dla samego ekranu bym wymienił tylko ta cena...

romekkar
14-01-2016, 18:43
za miesiąc będzie na alibabie

jacek-k-wawa
14-01-2016, 19:51
za miesiąc będzie na alibabie

to jak znajdziesz to daj znać :-)

avio
16-01-2016, 15:00
witam
koledzy mam pytanie dzis po nocy zauwazylem w czasie jazdy ze nie pojawila mi sie ikona swiatel dynamicznych led ( ta biala przy głownym liczniku przebiegu) a pokretlo mam w trybie auto oraz w menu wlaczone switala dynamiczne . Czy ktos spotkal sie z taka sytuacja?
pozdro
w

Miralon
16-01-2016, 15:56
Tak. Zauważyłem że są "trzy stany" LED-ów na wyświetlaczu - myślę, że tak ma być. Jeśli dobrze kojarzę to u mnie jest tak:
1. Świecą DRL - na tablicy nie ma żadnej kontrolki
2. Świecą mijania - na tablicy jest zielona kontrolka świateł ale nie ma kontroli z A (tej o której piszesz )- nie ma w tym momencie aktywnego (na pewno) przełączania na światła drogowe i myślę, że działają LEDY- nie dunamicznie tzn. nie skręcają itd. - to jest stan u mnie przejściowy kiedy nie jest już widno na DRL ale nie jest jeszcze mocno ciemno
3. Dynamiczne LED z przełączaniem - na tablicy zielona kontrolka i ikona z A.

avio
16-01-2016, 16:25
dzieki za info . Bylem przekonany ze ikone biala A widzialem w trybie auto przez caly dzien (jako info o gotowosci ukladu ) chociaz kiedy jest widno nie ma potrzeby korgowac swiatel i byloby to logiczne te 3 stany .
jeszcze raz dzieki .
pozdro

Rothmans
16-01-2016, 20:54
Po modyfikacji Mayaka polegającej na wyświetlaniu się aktualnej prędkości numerycznie, bardzo przydatna funkcja- sprawdziłem jak się ma wyświetlana prędkość vs wskazanie prędkości na zewnętrznym GPS - i zapasu mamy tylko 3,5 km/h tzn ze jesli ustawimy tempomat na 100 km/h, prędkość wyświetlana na zegarach wynosi wtedy 99 km/h a według GPS jedziemy 95,5 km/h.

biner
17-01-2016, 12:34
Wiele czytalem na tym forum o chipach może ktoś mi wyjaśnić dlaczego 240 EB według danych producenta pali tyle samo co 203 ??? Na mój skromny rozum z czegoś ta moc musi się brać i nie chcę mi się wierzyć ze mają takie samo zużycie.

wrzoch
17-01-2016, 14:45
Nikt nie mierzy spalania na pełnym obciążeniu, tylko w pewnych warunkach. Dlatego dla tej samej budy, masy całkowitej przy silnikach o tej samej pojemności i osprzęcie, różniących się tylko oprogramowaniem jest to możliwe.

cattani75
17-01-2016, 15:11
Ale czy można z tego wyciągnąć wniosek w druga stronę, że przy jeździe np. 130 z boksem/rowerami 240 spali mniej niż 203?

Touch'n'go
17-01-2016, 20:48
Ale czy można z tego wyciągnąć wniosek w druga stronę, że przy jeździe np. 130 z boksem/rowerami 240 spali mniej niż 203?
Nie, z dodatkami na dachu spali więcej, bo jadąc ze stałą pŕędkością 130 silnik generuje (zgaduję) około 50 koni mechanicznych i oba silniki w tym zakresie zachwoują się identycznie, wzrost oporu powietrza kompensujesz dawką paliwa. Dopiero przy skrajnych obciążeniach jeden silnik skończy przyspieszać kiedy drugi jeszcze trochę pociągnie i wtedy ten drugi wypije więcej... różnicę w spalaniu podobnych aut przy lekkim obciążeniu widzisz dopiero kiedy auta jadą na różnych obrotach albo mają silniki innych generacji albo są innego typu np diesel vs PB. Jesli producent software-owo blokuje moc to przy malych dawkach paliwa (utrzymanie predkosci) silniki mają te same warunki pracy. Z tego co sam zauwazylem to silnik mocniejszy jest ekonomiczniejszy tylko wtedy kiedy wykorzystujesz jego wyzszy moment obrotowy i jezdzisz z podobnym przyspieszeniem korzystajac z nizszych obrotow czyli wczesniej zmieniajac biegi. To jest glowny powod przewagi ekonomicznej (w spalaniu) diesla nad benzyna, przy podobnej mocy wyzszy moment w nizszych obrotach.

BTW, miedzy innymi z twgo powodu pierwsze wrazenie doladowanych benzyn to to ze duzo palą, ale najczesciej kierowcy chetnie korzystaja z poszerzonego zakresu mocy w ktorym silnik no musi lyknac, nie ma rady. Jak ktos jezdzi tak delikatnie jak wczesniej (zwykłą benzyną) lub jeszcze delikatniej korzystajac z lepszego momentu w dole to faktycznie osiągnie obiecywaną przez producenta ekonomię jazdy.
Osobiście tak nie umiem :) chyba, że zgapiłem stację przed wjazdem na nowy odcinek autostrady i błyskawicznie staję się miszczem ecodrivingu :) jakie liszby wtedy komputer pokazuje... szok, że tak się da! Zasięg 800km na połowie baku? Pff no da się, ale co to za jazda:)

biner
17-01-2016, 22:28
Podobno 203 a 240 roznica polega na software oraz inny jest kolektor i może dlatego 240 ma takie samo spalanie jak 203

kruger
18-01-2016, 08:47
Miałem 3 turbodiesle, każdy zaczipowany i żaden nie palił więcej niż przed czipem. Niby dlaczego w benzynie miałby palić więcej?

pawegio
18-01-2016, 09:04
A normalne jest, że w trybie auto tylne światła się nie świecą, obserwuję to u siebie i innych mijanych Mk5-tkach?

MateuszS
18-01-2016, 09:08
A normalne jest, że w trybie auto tylne światła się nie świecą, obserwuję to u siebie i innych mijanych Mk5-tkach?

Cześć, tak jest pod warunkiem, że włączą się światła do jazdy dziennej. Tylne światła włączają się razem z światłami mijania.

MaXyM
18-01-2016, 14:14

A to inne auta niz mdo mk5 u was nie jezdza? Bo tak ma kazde auto z fabrycznymi DRLami od wielu lat. Wlasciwie od zawsze.

pawegio
18-01-2016, 20:43
A to inne auta niz mdo mk5 u was nie jezdza? Bo tak ma kazde auto z fabrycznymi DRLami od wielu lat. Wlasciwie od zawsze.

Ok, dzięki ale nie siedzę tak w tej branży żeby wiedzieć co jest od ilu lat :) A, że akurat zwracałem uwagę tylko na mijane mondeo (których cieszę się, że w-wie przybywa) to chyba taki syndrom jak kobiety w ciąży widzące wszędzie kobiety z wózkami.

avio
20-01-2016, 17:42
czesc
chcilalbym wocic do spryskiwaczy led dynamic. czy jest mozliwe ich dolozenie bo jazda z brudnym kloszem jest slaba. czy komp nie wywali bledów widzac dodatkowe napiecie obciazenie ?? czy bylby mozliwy montaz gratow z mk4 ?
co wy na to ?
pozdro

Rothmans
20-01-2016, 21:00
Na taką pogodę to i spryskiwacze nie pomogą. przekladka z mk4 to kiepski pomysł.

eosleo
20-01-2016, 22:00
@Rothmans (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=261369)

Kamera cofania :
ES7T-19G490-BA -
Od: 29-09-2014 4-/5-drzw. limuzyna
Od: 25-05-2015 4-Drzwiowy Sedan, Titanium Plus

ES7T-19G490-CA - Od: 29-09-2014 Kombi

PYTANIA!

Interesuje mnie dołożenie radarowego systemu DISTRONIC
Jeśli jest dokumentacja chętnie poeksperymentuję - dokupienie modułu, wiązki i ustawienie oprogramopwania.
Moduł powinien zapewniać uaktywnienie tempomatu adaptacyjnego i hamowanie przed nagłą przeszkodą i związane funkcje - moze warto wywołać nowy wątek w modyfikacjach?

2 Ukryte funkcje - warto by dalej to kontynuować..

Bump: Cześć, tak jest pod warunkiem, że włączą się światła do jazdy dziennej. Tylne światła włączają się razem z światłami mijania.

Trzeba sprawdzić w OBD
Powinno się dać przestawić DLR + tylne - w AUDI jest to możliwe - widziałem wiele z właczonymi DLR i tylnymi

MaXyM
20-01-2016, 22:08
ty chcesz do MK5 dolozyc system z Merca?

O ile wiem DLR+tylne to konfiguracja niedozwolona przez UE. Poza tym zalozenie "jak cos jest w AUDI to musi byc w Fordzie" jest bledne.

Rothmans
21-01-2016, 23:11
To schodzimy na ziemię:)

Czy dałoby się wyłączyć na stałe start/stop? Bo o opcji pamięci wyłączonego start/stop po uruchomieniu zapłonu to nawet nie marzę.

mayak
21-01-2016, 23:43
mogliśmy spróbować ...

Rothmans
22-01-2016, 10:31
Spróbujemy :)

jacek-k-wawa
22-01-2016, 11:29
A tak w temacie start-stopu mam pewną obserwację i chciałbym potwierdzenia, czy u innych jest tak samo (temat dotyczy raczej tylko samochodów ze skrzynią automatyczną):

dojeżdzam do skrzyżowania, zatrzymuję samochód i trzymam na hamulcu. Start-stop za chwilę gasi mi silnik. Jeśli docisnę mocniej hamulec (tak dość gwałtownie, jakbym chciał 'podpompować' ) to start-stop włącza silnik.

Tak jest u mnie, choć nie mogę potwierdzić że za każdym razem i zastanawiam się jaki jest powód takiego zachowania start-stopu. Oczywiscie wcale mi to nie przeszkadza - mogę sobie chwilke wcześniej odpalić silnik jak juz widzę, że za chwilkę bedzie zielone światło - interesuje mnie jednak co powoduje takie zachowanie.
Czy to pompa wspomagania hamulca daje dodatkowe obciążenie i to wystarczy, żeby start-stop zadecydował, ze trzeba włączyć silnik?

kruger
22-01-2016, 12:14
A
dojeżdzam do skrzyżowania, zatrzymuję samochód i trzymam na hamulcu. Start-stop za chwilę gasi mi silnik. Jeśli docisnę mocniej hamulec (tak dość gwałtownie, jakbym chciał 'podpompować' ) to start-stop włącza silnik.

I to jest piękne w Mondeo. Jak masz włączony start/stop to przy lekkim wciśnięciu hamulca na postoju nie wyłącza się silnik, dopiero jak mocniej depniesz. Dzięki takiemu rozwiązaniu sam decydujesz czy ma zgasnąć silnik czy nie. Podobne rozwiązanie jest w Mazdzie6 wyposażonej w E-Loop.

cattani75
22-01-2016, 12:47
Kolega chyba napisał dokładnie odwrotnie: jak lekko, to słaba, jak mocno - to włącza silnik. :-)

jacek-k-wawa
22-01-2016, 13:17
ok zeby było jasne - pisałem ze 'dociśnięcie' hamulca gdy stoję na światłach i mam silnik wyłączony przez start-stop powoduje włączenie silnika.

Jak do tej pory nie zauważyłem tego o czym pisze kruger - jakbym delikatnie nie naciskał hamulca to start stop wyłączy mi silnik. Może to chodzi o ustawienie sprzęgła w automacie? Będę obserwował....

Rothmans
22-01-2016, 14:51
U mnie tez jest tak jak u Krugera, lekko dochamowuje i nie zgaśnie.
Wiec jak lekko trzymam hamulec to silnik pracuje, jak docisnę hamulec to silnik gaśnie,
Spróbuje jak pisze Jacek, przy zgaszonym przez start/stop silniku wcisnąć hamulec i czy odpali - wydaje mi sie ze tak właśnie jest- ale sprawdzę dokładnie.
Trochę odpadamy od wątku i czuje zamach Moda:)

mayak
23-01-2016, 16:16
Właśnie zamontowalem klawisze tempomatu w Mondeo 5 - zajęło to 2 godziny

mayak
23-01-2016, 16:19
Pierwszy tempomat w mk5 założony i działa!!
Niestety nie działa ogranicznik, czyli tak samo jak mieli Rosjanie. Zupełnie inaczej zdejmuje się poduszkę i montuje klawisze - zajęło mi to 2h ale to był pionierskie montaż. Silnik pacjenta to 2.0TDCi

Bump: Później zrobię mały opis co i jak

mm32
23-01-2016, 16:55
Zapewne następnym razem pójdzie Ci szybciej ;)

leszcz
23-01-2016, 18:41
Pierwszy tempomat w mk5 założony i działa
gratulacje

krystianen
23-01-2016, 22:59
Właśnie zamontowalem klawisze tempomatu w Mondeo 5 - zajęło to 2 godziny

Masz zdjecie po zdjeciu poduszki? Piny zaczepy poduszki itp?

mayak
23-01-2016, 23:06
Kiere i poduszkę znajdziesz na alle

Rothmans
24-01-2016, 09:14
Gratulacje, tempomat fajna i praktyczna usługa, z ograniczenia prędkości nie korzystałem nigdy oprócz tego, że sprawdziłem czy działa.

PanPrzemek
24-01-2016, 16:21
Jak do tej pory nie zauważyłem tego o czym pisze @kruger - jakbym delikatnie nie naciskał hamulca to start stop wyłączy mi silnik.

U mnie jest dokladnie to samo. Nie wazne jak delikatnie nacisne hamulec, jezeli samochod sie zatrzyma, to gasnie. Mocne wcisniecie hamulca go nie uruchamia. Dopiero dowolnie delikatne puszczanie hamulca uruchamia silnik.

Jedyna zaleznosc jaka widze, to benzyny i hydrokinetyk vs PowerShift :P

biner
24-01-2016, 17:34
Potwierdzam że w benzynie nie ma znaczenia z jaką siłą naciskam zawsze wył. mi silnik. Powiem uczciwie że ten system s/s to mnie tak wkurza na maxa i czekam aż uda się to trwale wył. W serwisie nie chcą tego zrobic bo niby nie można.

mayak
24-01-2016, 17:45
Trzeba by poprobowac - FF3 nie ma z tym problemu

leszcz
24-01-2016, 17:47
W serwisie nie chcą tego zrobic bo niby nie można
podjedź do mm32

TommaszzoMK5
24-01-2016, 23:17
Instalacja instalacją ;)
Co ważniejsze, udało Ci się go aktywować. Pozostaje jedynie limiter - ale z tym można trochę poczekać.

mayak
25-01-2016, 12:02
Przez kilka dni jestem prawie offline, później zrobię opis

Bump: A co do ogranicznika to potrzebne jest Mondeo5 z fabrycznym tempomatem+ogranicznik i zwykłymi zegarami

Rothmans
27-01-2016, 12:36
W powershift można jeszcze na postoju z włączonym start/stop i ze zgaszonym przez start /stop silnikiem - docisnąć mocno hamulec - raz czy dwa- a start/stop się wyłączy w tym cyklu i pojawi się nie zielona a szara kontrolka przekreślonego start/stopu i włączy się silnik. Wczoraj się pobawiłem na parkingu.

boncio
29-01-2016, 15:04
Rothmans tak jest niezależnie od skrzyni. Jak wciśniesz kilka razy hamulec to spadnie ciśnienie w układzie i system włączy silnik dla bezpieczeństwa, aby na powrót było ciśnienie i działające hamulce.

mayak
31-01-2016, 23:23
mam pomysł jak aktywować tempomat w Twoim mk5

Focuss-F1
02-02-2016, 21:39
Mam pytanie bo nie doszukałem się nic na ten temat na forum. W piątek odbieram swoje mondeo w wersji Tytanium, 8cali wyświetlacz bez nawigacji ia mam pytania, 1,5 EB:
1) Czy jest jakaś szansa na dogranie nawigacji? (sprzedawca z którym wszystko załatwiałem zasugerował że podobno jest taka możliwość)
2) Jaki byłby koszt montażu kamery cofania?

leszcz
02-02-2016, 22:13
1) Czy jest jakaś szansa na dogranie nawigacji?

jest :D .... firma skanbis.pl

WoojO
04-02-2016, 09:22
Ktoś próbował dodzwonić się do tej firmy? Cały czas telefon zajęty... aż tyle klientów? :D
jest :D .... firma skanbis.pl

tedi_k
04-02-2016, 10:26
Ktoś próbował dodzwonić się do tej firmy? Cały czas telefon zajęty... aż tyle klientów? :D

Fordowskich - nie koniecznie... Innych - zatrzęsienie.
Mogę pośredniczyć - mam z nimi dobry kontakt.

Jon1915
04-02-2016, 12:43
Witam, ma ktos dostep do etis,i moze sprawdzic, podobno pokazal sie nowy update do SYNC2

Focuss-F1
04-02-2016, 14:19
Hmm mnie też na razie nie udało się dodzwonić a na maila mi odpisało że skrzynka przepełniona :)
Nie wie ktoś ile takie odblokowanie nawigacji u nich kosztuje?

mayak
04-02-2016, 14:20
500 na allegro ogłaszali

pioli
04-02-2016, 14:54
Hmm mnie też na razie nie udało się dodzwonić a na maila mi odpisało że skrzynka przepełniona :)
Nie wie ktoś ile takie odblokowanie nawigacji u nich kosztuje?
jeśli jakakolwiek firma nie odbiera telefonu ani poczty to choćby i za 50 zł robili to szkoda czasu i nerwów , w razie choćby drobnej awarii będziesz zdany na "łaskę" czy ktoś odbierze telefon czy nie.... ja rozumiem że można próbować się dodzwonić i za 6 czy 10 razem się uda...ale w ogóle....

tedi_k
04-02-2016, 19:11
jeśli jakakolwiek firma nie odbiera telefonu ani poczty to choćby i za 50 zł robili to szkoda czasu i nerwów , ...

Ale konkretnie z czym masz problem? Jakie chcesz zadać pytanie?
Jak napisałem - jeśli Wam to będzie bardziej pasowało, to mogę zrobić "skrzynkę pocztową" Skanbisu... Na razie nie znam przypadku, by urządzenie wysłane do nich nie wróciło po 3-max 4 dniach przeprogramowane.

Jeśli chcesz pytać ich "co z gwarancją Ford", to Ci odpowiem - wewnątrz urządzenia są wyraźne ślady ingerencji - żywica z pamięci flash jest zdjęta a pamięć flash jest lutowna. Taki stan jest obecnie. Trwają prace R&D nad zmianą technologii - jaki będzie skutek i kiedy - jak to w badaniach: albo się uda albo trochę później.

pioli
04-02-2016, 19:34
Ale konkretnie z czym masz problem? Jakie chcesz zadać pytanie?.
Ale czemu mnie pytasz? Przecież to nie ja chciałem dostać ofertę od tej firmy... Ja wyłącznie stwierdzam fakt że jeśli nie ma z jakąś firmą kontaktu to i również nie ma co liczyć na pomoc w przypadku jakiejś reklamacji.... A to że ty możesz być pośrednikiem to bardzo miło z Twojej strony i na pewno koledze to ułatwi sprawę, ja wypowiedziałem się ogólnie o firmach które nie odbierają telefonu ani poczty...

leszcz
04-02-2016, 20:35
pokazal sie nowy update do SYNC2
tak owszem dwa pliki się zmieniły , znaczy jeden doszedł drugi uległ zmianie (8L2T-14D546-AF.CAB oraz BT4T-14D546-EE.CAB) . Nie wiem jakie zmiany . Ale fakt masz bardzo dobre informacje :) BRAWO

tedi_k
04-02-2016, 21:45
tak owszem dwa pliki się zmieniły , znaczy jeden doszedł drugi uległ zmianie (8L2T-14D546-AF.CAB oraz BT4T-14D546-EE.CAB) . ...

Nie wiem z czym i co porównujesz, ale BT4T-14D546-EE.CAB był "od zawsze" - pochodzi z 25 września 2012r..., natomiast niczego takiego jak 8L2T-14D546-AF.CAB nie ma...

Dzisiejsza aktualizacja jest odpowiednikiem amerykańskiego 3.8 Rev2 - dodany jest jedynie plik EA5T-14F496-AD.zip zawierający (jakieś) grafiki...

EDIT
===============
Plik EA5T-14F496-AD.zip jest także w 3.8 full jaką mam, więc tak na prawdę w tej aktualizacji nie ma nic nowego.
Plik 8L2T-14D546-AF.CAB też jest w "full" - to plik dość stary z 14 stycznia 2015

===============

Generalnie - jeśli ktoś ma zapotrzebowanie na wersję 3.8 z określonym "językiem mówionym" to jestem w stanie wygenerować taki update i wystawić.
Mam na przykład gotową wersję z LangPack EU3 - "mówione": angielski, francuski, niemiecki i włoski.
"Pisane" są zawsze wszystkie, więc "pisany" PL z angielskim voice jest zawsze...

.

Jon1915
05-02-2016, 07:20
http://zapodaj.net/fe9fc5a83209a.png.html

To jest opis procedury update, ale chodzi przedewszystkim o date pod tym opisem.
Pozdrawiam

jacek-k-wawa
05-02-2016, 09:27
http://zapodaj.net/fe9fc5a83209a.png.html

czy ktoś biegły w germańskim języku może w skrócie napisać o czym piszą? Jest to w formie obrazka i nie mam tego jak to przekleić do translate.google

leszcz
05-02-2016, 10:06
napisać o czym piszą? Jest to w formie obrazka

pewnie o tym iż trzeba podłączyć pod IDS/FDRSa tak jak to zrobiono wczoraj w moim lokalnym ASO i wyszło iż jest aktualizacja i tyle.
Aktualizacja pojawiła się w jednym z dwóch aut które podłączyliśmy.

pozdrawiam Tomek

ITPro
05-02-2016, 10:14
===============

Generalnie - jeśli ktoś ma zapotrzebowanie na wersję 3.8 z określonym "językiem mówionym" to jestem w stanie wygenerować taki update i wystawić.
Mam na przykład gotową wersję z LangPack EU3 - "mówione": angielski, francuski, niemiecki i włoski.
"Pisane" są zawsze wszystkie, więc "pisany" PL z angielskim voice jest zawsze...

Czy możesz wystawić najnowszy UPDATE do Sync2 który ma menu w języku polskim? Jakieś 2-3 miesiące temu zrobiłem update do wersji 3.8 ale okazało się że nie ma w nim języka polskiego - mogę poprosić o najnowszą wersję europejską zawierającą język polski? Zrobię sobie update z USB.

BrudnyHenryk
05-02-2016, 11:17
Ja też proszę linka do najnowszej wersji EUlangpack2
Dzięki

cattani75
05-02-2016, 11:27
Taki update z usb to jakaś magia, czy po prostu należy wcisnąć "ok"?

jacek-k-wawa
05-02-2016, 12:04
Taki update z usb to jakaś magia, czy po prostu należy wcisnąć "ok"?

Magiczne 'ok' :-)

Juz gdzieś tutaj pisaliśmy - w USA plik do update SYNCa w Fusionie można sobie samemu ściagnąć ze strony Forda rejestrując się, podając swój VIN i zainstalować sobie samemu. Ford traktuje nas w Europie nieco inaczej i nie ma pewności czy jesteśmy rozwinięci na tyle, żeby nacisnąć to magiczne ok dlatego nas wysyła w sprawie tego update do ASO...

biner
05-02-2016, 12:06
no tak ale w ASO schodzi im 2 godziny :) wciśnięcie OK

biner
05-02-2016, 14:29
Czy może ktoś mi powiedzieć ile 2,0 EB w mk5 ma Nm ??? bo jak kupowałem to w katalogu było 300 a 240 PS miał 345 a teraz patrzę w katalogu i oba mają 345 tak więc nie wiem co jest kaman. Drugie pytanie czy robiąc chipa zmienia się tez sterowanie skrzynią bo czytalem na stronie V -techa że oni zmieniają standardowy program w ecu i skrzyni.

goodi
05-02-2016, 14:58
no tak ale w ASO schodzi im 2 godziny

2 roboczogodziny ;)

cattani75
05-02-2016, 15:04
Czy może ktoś mi powiedzieć ile 2,0 EB w mk5 ma Nm ??? bo jak kupowałem to w katalogu było 300 a 240 PS miał 345 a teraz patrzę w katalogu i oba mają 345 tak więc nie wiem co jest kaman. .

Jak ja kupowałem, to już oba były po 345Nm i z Vignale było jakieś zamieszanie, jeśli dobrze pamiętam, bo tam niby było 300.
Ale inny rozkład jest tych 345 w 203 i 240 KM:

http://www.automobile-catalog.com/curve/2016/2083535/ford_mondeo_turnier_2_0_ecoboost_203.html
http://www.automobile-catalog.com/curve/2016/2083550/ford_mondeo_turnier_2_0_ecoboost_240.html

biner
05-02-2016, 15:38
to juz teraz jestem głupi ile było w pierwszym katalogu, bo nie mogę znaleźć ale wydaję mi się że miałem 300 Nm ale ręki nie dam sobie uciąć

Bump: 2 roboczogodziny ;)

nie chciałeś wziąć 203 i zrobić moda na 240 6 patoli zostało by na wakacje :)

cattani75
05-02-2016, 16:07
Było 300 Nm. 345 jest od cennika listopadowego. Ale na auto-catalog zawsze było 345.

biner
05-02-2016, 16:14
chyba bez hamowni się nie dowiem :) mam nadzieję że mam 345 , nie sądze żeby taki wałek zrobili i ogołocili mnie z 45 Nm

Bump: ale z drugiej strony jakby 240 i 203 miały ten sam moment to dla 10km/h więcej i 1 s do setki nikt by nie dał 6000 PLN więcej

cattani75
05-02-2016, 17:03
Jak będę swoim nad morzem w lecie, to się pościgamy i się dowiesz. :-D

biner
05-02-2016, 17:11
to się może spotkamy i zmierzymy będe w Lubiatowie :)

goodi
05-02-2016, 17:23
nie chciałeś wziąć 203 i zrobić moda na 240 6 patoli zostało by na wakacje :)

No niestety mądry Polak po zbędnym wydatku ;)

Jak będę swoim nad morzem w lecie, to się pościgamy i się dowiesz. :-D

A gdzie bywasz nad morzem? Ja co roku śmigam na północ, może spotkamy się w 3-4 auta i spróbujemy, co są warte? :diabel2:

cattani75
05-02-2016, 17:23
Po promenadzie. ;-)

pedroso
05-02-2016, 17:50
To poproszę tylko czas i miejsce

biner
05-02-2016, 18:07
sierpień 8-15 potwierdzę 15 lutego jak zarezerwuje, Lubiatowo gmina choczewo , piękna plaża, 40 km do Łeby, to jest miejsce gdzie te debile rozważają atomówkę postawić.

Bump: @goodi ale za to oryginalny 240 będziesz miał ten warkocik z rezonatora w kolektorze,ale z drugiej strony w vinalge będzie błoga cisza.

goodi
05-02-2016, 18:19
sierpień 8-15 potwierdzę 15 lutego jak zarezerwuje, Lubiatowo gmina choczewo , piękna plaża, 40 km do Łeby, to jest miejsce gdzie te debile rozważają atomówkę postawić.

Rzut beretem ode mnie. Ja stacjonuję zwykle w Karwi. Czas też pasi, bo z reguły zajeżdżam ok. 8 sierpnia i kwitnę tam do końca wakacji.

@goodi (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=8747) ale za to oryginalny 240 będziesz miał ten warkocik z rezonatora w kolektorze,ale z drugiej strony w vinalge będzie błoga cisza.

Uwierzę, jak już dojedzie do mnie i zaliczę kilka kursów po wsi :D

kruger
05-02-2016, 21:21

Bump: @goodi ale za to oryginalny 240 będziesz miał ten warkocik z rezonatora w kolektorze,ale z drugiej strony w vinalge będzie błoga cisza.

Tego rezonatora to już chyba w MK5 nie montują.

Byłoby śmiesznie jakbyśmy się nad morzem spotkali, może już w zeszłym roku nieświadomie w Karwi się widzieliśmy:)

biner
05-02-2016, 21:28
z tego co koledzy pisali to własnie różnica 203 a 240 to jest soft i inny kolektor ktory ma ten buzer

cattani75
05-02-2016, 21:49
Wyjdzie człowiek na chwilę, a tu już pół forum wakacje zarezerwowało. ;-)

goodi
05-02-2016, 22:37
Wyjdzie człowiek na chwilę, a tu już pół forum wakacje zarezerwowało. ;-)

No to rezerwuj i Ty ;

Bump:
Byłoby śmiesznie jakbyśmy się nad morzem spotkali, może już w zeszłym roku nieświadomie w Karwi się widzieliśmy:)

Kto wie, kilka Mondeuszy z Mazowsza już tam widziałem :)

cattani75
06-02-2016, 07:47
Rezerwuję, ale póki co głowa zajęta złotym pociągiem z Antwerpii. ;-)

tedi_k
06-02-2016, 19:40
Czy możesz wystawić najnowszy UPDATE do Sync2 który ma menu w języku polskim? ....

Ja też proszę linka do najnowszej wersji EUlangpack2

Potrzebuje trochę czasu, bo udostępniam to na OneDrive'ie a tam upload tych ponad 600MB nie idzie mi zbyt szybko..

Sprawdźcie, czy te linki będą działały (OneDrive udostępnia wysyłając link wprost na podanego maila użytkownika - udostępniłem sam sobie i nie wiem czy to wystarczy abyście i Wy widzieli).

Tu jest wersja "spreparowana" przeze mnie z EULangPack3 (pisane wszystkie, mówione: angielski, niemiecki, francuski, włoski): https://onedrive.live.com/redir.aspx?cid=04c27fcc94fdac57&resid=4C27FCC94FDAC57!41114&parId=4C27FCC94FDAC57!41104&authkey=!Aqpiyo15lhAsgxc&Bpub=SDX.SkyDrive&Bsrc=Share&ref=name

Tu jest wersja "spreparowana" przeze mnie z EULangPack2 - https://onedrive.live.com/redir.aspx?cid=04c27fcc94fdac57&resid=4C27FCC94FDAC57!41817&parId=4C27FCC94FDAC57!41104&authkey=!AmwhjwsKl0TgIJs&Bpub=SDX.SkyDrive&Bsrc=Share&ref=name

Wersja oryginalnie pobrana z Australii z LangPack2: https://onedrive.live.com/redir.aspx?cid=04c27fcc94fdac57&resid=4C27FCC94FDAC57!41826&parId=4C27FCC94FDAC57!41104&authkey=!AvDy0453hYWeM5c&Bpub=SDX.SkyDrive&Bsrc=Share&ref=name

BrudnyHenryk
06-02-2016, 20:10
Link działa.
To jest 3.8.15128 myślałem, że jest już coś nowszego. Mam zainstalowany ten soft od jakiegoś czasu. Wersja oryginalna langpack2 była udostępniona tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2492633

tedi_k
07-02-2016, 08:25
Tyle, że te "ostatnie" wersje to są aktualizacje do samochodów, do których już wcześniej pobrałem 3.8.15128... To ostatnie pobranie (oryginalne z Australii) jest z 6 lutego.

BrudnyHenryk
07-02-2016, 10:05
Dziękuję za informację. Zobaczę czy da się wgrać bez problemu, czy trzeba mieszać w pliku txt.

biner
07-02-2016, 12:34
ten plik można wgrać z pendrive??? bo nigdy nie robilem aktualizacji i nie wiem jaki plik teraz mam wgrać.

Bump: jaką wersję żeby było po polsku

BrudnyHenryk
07-02-2016, 12:45
Oryginalnie polski jest w langpack2. Trzeba rozpakować na pendrive. I włożyć przy uruchomionym silniku bez start/stop. Instalacja może trwać do 45 min. Nie wolno wyłączać silnika. Radio w tym czasie się kilka razy restartuje.

tedi_k
07-02-2016, 13:22
Oryginalnie polski jest w langpack2...

Polski "pisany" jest we wszystkich LagPackach EU. Ford wysyła do polski LangPack2, bo ma taką politykę aby "języki mówione" był sąsiednie - w LP2 jest niemiecki i rosyjski (i angielski jak we wszystkich), czyli najbardziej sąsiednie. LP3 jest zdecydowanie bardziej perspektywiczny, bo ma 4 główne języki europejskie.

biner
07-02-2016, 13:26
Oryginalnie polski jest w langpack2. Trzeba rozpakować na pendrive. I włożyć przy uruchomionym silniku bez start/stop. Instalacja może trwać do 45 min. Nie wolno wyłączać silnika. Radio w tym czasie się kilka razy restartuje.
czy są jakieś ciekawe zmiany ???w tym pliku względem starszej

ITPro
08-02-2016, 09:36
Dziękuję za informację. Zobaczę czy da się wgrać bez problemu, czy trzeba mieszać w pliku txt.

No to u mnie się nie da - chciałem tą aktualizację tylko po to, aby ponownie pojawił się j. polski - ale system krzyczy, że ta wersja jest już zainstalowania i nie ma konieczności aktualizacji.

Da się ją jakoś wymusić?

biner
08-02-2016, 10:10

ale w tym spreparowanym czy oryginalnym z australi ??

ITPro
08-02-2016, 10:16
PL masz w wersji z dopiskiem EU.

tedi_k
08-02-2016, 22:41
W weekend jak będę w domu to spreparuję wersję, która być może chwyci także 15128. Teraz jestem na wyjeździe w Warszawie i nie mam warunków do uploadu 600MB...

tomsiw
09-02-2016, 11:34
W moim Sync znalazłem:
Wersja CCPU S/W: 4.32.14073_PRODUCT
Wersja oprogr. nawigacji: 3.62.5
Czy w takim razie ja mam starszą czy nowszą wersję?

BrudnyHenryk
09-02-2016, 12:23
W moim Sync znalazłem:
Wersja CCPU S/W: 4.32.14073_PRODUCT
Wersja oprogr. nawigacji: 3.62.5
Czy w takim razie ja mam starszą czy nowszą wersję?
Masz starszą wersję - możesz aktualizować.

gandolfinek
12-02-2016, 07:49
Witam,
A ja mam pytanie z innej beczki. Wiem że może to trochę "wieśniactwem" zajeżdżać, ale czy montował ktoś z Was w swoim MK5 projektor led do wyświetlenia logo np. Ford podczas otwierania drzwi jak na zamieszczonym filmie.
Link https://www.youtube.com/watch?v=o9cLq5Ei2oY
Widziałem też takie w mustangu i podobno wyświetlany "konik" :) jest tam montowany jako standard od chyba 2013 w określonej wersji modelu.
Projektor led można spokojnie kupić w necie (nawet na alledrogo: np http://allegro.pl/led-logo-projektor-ford-hd-7w-gwarancja-i5977532096.html lub http://allegro.pl/2-projektory-led-logo-ford-20-capri-scorpio-sierra-i5916473819.html) różne rodzaje, tzn. bezinwazyjne ale również i z nawierceniem tapicerki drzwiowej.
Pytam o dlatego ponieważ jestem ciekaw czy można by coś takiego zamontować w lusterku zewnętrznym w miejsce lampki do podświetlania progu podczas otwierania drzwi.
Oczywiście jestem ciekaw Waszej opinii, czy aby nie za mocno będzie zajeżdżać "wiejskim tuningiem" :)

mayak
12-02-2016, 07:53
czy aby nie za mocno będzie zajeżdżać "wiejskim tuningiem"
za mocno!!!

tedi_k
12-02-2016, 08:35
za mocno!!!

Przesadzasz.... Kupujesz projektor led z logo Bentleya, nalepiasz podobne na masce (dawałeś kiedyś zdjęcie takiego moda) i masz wózek, że tylko laski rwać...:lol: Oczywiście logo Bentleya musi być wyświetlane laserkiem w kolorze majtkowym...:diabel2:

gandolfinek
12-02-2016, 08:49
Przesadzasz.... Kupujesz projektor led z logo Bentleya, nalepiasz podobne na masce (dawałeś kiedyś zdjęcie takiego moda) i masz wózek, że tylko laski rwać...:lol: Oczywiście logo Bentleya musi być wyświetlane laserkiem w kolorze majtkowym...:diabel2:

:) no dobra koledzy zrozumiałem aluzje, nie nabijajcie się już ze mnie.
Zapytałem tylko czy ktoś to.... a w sumie to nie ważne, nie było tematu
Pozdr.

leszcz
12-02-2016, 08:59
nie nabijajcie się już ze mnie.
nie bierz do siebie . Jednym uchem wpada drugim wypada :D

pozdrawiam Tomek

cattani75
12-02-2016, 10:01
Dobrze, że się wycofałeś. :-)

wrzoch
12-02-2016, 13:27
Bentley'a to może nie, ale jakby znaczki podmienił na Aston Martina?

mayak
12-02-2016, 13:48
Bentley'a to może nie, ale jakby znaczki podmienił na Aston Martina?
świety pomysł! - jak na Astona to nikt nie kapnie się :D :D :D :D :D :D :D :D

pedroso
12-02-2016, 14:55
Ja mieszkam na wsi i według mnie fajne

mm32
12-02-2016, 15:12
Ja mieszkam na wsi i według mnie fajne
Ja mieszkam w sporym mieście i także mi się podoba ;) ,tylko dobrze by było by one jeszcze świeciły oprócz w dół z logo to jeszcze prostopadle (tak jak ori lampki w drzwi w mk4).

Rothmans
12-02-2016, 21:22
gandolfinek
Nie rób tego:)

Touch'n'go
13-02-2016, 07:17
Widzialem filmik z testow Vignale, chyba Auto Świat.. ktorys z polskich duzych programow.. łysy testował. Na zdjęciach nie rzucało mi się to tak w oczy, ale na filmie te dodatkowe chromy na tylnym zderzaku wyglądały właśnie jak dołożone z biedronkowego zestawu małego "tjunera". No zupelnie nie pasują, tak na siłę dodane żeby coś inaczej niż w zwykłym było, trzeba uzasadnić srogą dopłatę... jak niewiele trzeba żeby zepsuć tą formę, mam wrażenie, że tył został niemal nie zmieniony z mk4 bo nie mieli zbytnio pomysłu a propozycje zmian były gorsze niż stara forma tyłu. Logo wyświetlane na ziemi pasuje do koncepcji vignale, "dopchnijmy coś jeszcze". Będzie juz prawie prawie Premium! To jest ten moment kiedy praktyczność rozmija się z potrzebą.

Rothmans
13-02-2016, 10:21
Jak to mówią: herbata od mieszania słodsza się nie zrobi:)

cattani75
13-02-2016, 13:53
Chromy wokół przeciwmgielnych były tym, co mnie najbardziej odstraszyło od tej wersji. Wnętrze robi bardzo fajne wrażenie, ale widok przeciwmgielnych większych od głównych mówi, że ktoś coś nie bardzo pomyślał... Jedyna szansa to biały kolor, który ukrywa te chromy. No, może jeszcze ten brązik się broni...

Touch'n'go
14-02-2016, 05:12
Tak, te przeciwmgielne są podkreślone jak najistotniejsze światła w aucie. Jedyne co bardzo dobrze sie broni i swietnie wyroznia vignala to grill. Wszystkie wariacje z plastrem miodu, kratką itp dobrze wyglądają z tą bryłą, nawet lepiej niż chromowane linie... pozwala całości uciec od podobieństwa z astonem i nadaje indywidualności. W focusie też wszystkie wersje z czarną kratką wnoszą na plus.

Co do modyfikacji to jakoś bardzo łatwo to auto PRZEfajnic, nawet spojler fabryczny klapy jest na pograniczu fajności i przesady... ze sportowych wariacji była tylko jedna symulacja (podobajaca mi sie) jak mogłoby wyglądać ST dla mondeo i wyroznialy ją czarny grill w kratkę i wydechy podwoje bezposrednie rury a nie kombinacje przez otworki w zderzaku... nowy fusion na 2017 w najmocniejszej wersji ma takie wydechy i te wydechy to jedyne co mi sie podoba w nowym fusionie.

cattani75
14-02-2016, 07:53
A ja z kolei wolę ten standardowy grill, zwłaszcza z czarnym się ładnie komponuje. Do białego przydałoby się, żeby nie miał chromu. Znów - kwestia gustu. Ważne, żeby fajnie śmigało. :-)

markis
14-02-2016, 08:42
Do białego przydałoby się, żeby nie miał chromu.

Zdaje się, że jak zamówisz pakiet stylizacyjny, to tam właśnie grill nie jest chromowany tylko czarny...

biner
14-02-2016, 09:26
ale tylne dyfuzory ozdobne są zaślepione takim plastrem miodu i kicha wygląda. Osobiście ten pakiet stylizacyjny nie podoba mi się. Widziałem to na żywo i nawet jakby mi 2kPLN dopłacili to bym nie wziął :)

markis
14-02-2016, 09:34
Zgadza się, ale dla bieda-wersji silnikowych (takich jak moja :) ).
Chodziło mi o coś takiego:
link do ogłoszenia z OtoMoto (http://otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-nowy-mondeo-titanium-sport-240-km-od-reki-ID6y4MuH.html)

Nie widzę dokładnie, ale wydechy nie są okratowane plastrem miodu.

cattani75
14-02-2016, 10:13
To "wytłoczenie" na progu równoległe do tego na drzwiach to tak jakoś słabo wygląda... :-(

biner
14-02-2016, 10:13
Ja widziałem titanium i mial zaślepione te dyfuzory czarną blendą plaster miodu

Bump: wydaje mi się że ten biały też ma zaślepione ale za słabe zdjęcie

Bump: smieszne jest to że jak masz elektrycznie podnoszoną klapę to nie możesz zamówić spojlera :)

MaXyM
14-02-2016, 10:52
Ja mieszkam w sporym mieście i także mi się podoba ;) ,tylko dobrze by było by one jeszcze świeciły oprócz w dół z logo to jeszcze prostopadle (tak jak ori lampki w drzwi w mk4).

tyle ze ta lampka sluzy do oswietlenia ziemi (zebys nie wdepnal w kaluze) a nie na drzwi.

Touch'n'go
14-02-2016, 10:54
Widocznie spojler swoje waży... gdyby musieli projektować zupełnie zmieniony układ elektrycznych podnośników pod wagę klapy ze spojlerem to nikomu by się to nie opłaciło.. jestem przekonany, że właśnie pod silniczki klapa została wykonana z aluminium... przy takim kącie wspornika w szczelinie między karoserią a klapą początkowe wypchnięcie klapy (która w liftbacku jest prawie w poziomie) wymaga ogromnej siły i każdy gram mniej pozwala użyć prostszych tańszych silników, które zniosą więcej cykli otwarcia klapy.

"Zatkane" wyloty można wyciąć... dremel w garść i po problemie!

Oryginalny wlot wygląda dostojnie i bogato, ale czarny plaster wygląda drapieżnie!

A co do poprawiania fabryki w kwestii stylu to widziałem farbę natryskiwaną gumową zdzieralną do nadawania wyglądu matowego... taką farbą albo zwykłą folią do przyciemniania okien pokryłbym poziome linie w grillu. Na początek zanim bym się narobił zobaczyłbym mazakiem do whiteboardów czy to nie wygląda wiejsko.. duży czarny grill z chromową obwalutą wygląda jak wlot powietrza "jet fighter'a" - domena obecnych mitsubishi :)

mm32
14-02-2016, 12:38
Ta lampka jest dwu funkcyjna. Świeci w pionie byś nie wdepnął w kałuże oraz świeci w poziomie by wszyscy dookoła a zwłaszcza nadjeżdżający wiedzieli , że masz drzwi otwarte.

Touch'n'go
14-02-2016, 22:15
Przyjrzałem się dziś mk5 z pakietem sportowym, poza grillem to pupy nie urywa.. i jako-tako wyglada dopiero z kolami nie mniejszymi niz 19". Na mniejszych wyglada nieproporcjonalnie.

Luki27
20-02-2016, 17:55
Czy jest jakaś szansa wrzucenia obrazu z telefonu z androidem na wyświetlacz ? Nie chodzi mi o oglądanie filmów, tylko obsługę nawigacji/yanosika ?

Swoją drogą dotyk wyświetlacza w fordzie to porażka. W WV Golfie którym czasem jeżdźę ekran reaguje na zbliżenie palca, a wg mnie ma to wpływ na bezpieczeństwo... Może da się to poprawić jakąś folią ??

cattani75
20-02-2016, 18:21
A może właśnie to zaleta, że w czasie jazdy, kiedy trzęsie, nie reaguje na byle muśnięcie? Chociaż dużo ludzi na to narzeka...
Sprawdzę za kilka dni. :diabel2:

gandolfinek
20-02-2016, 18:32
Jeśli chodzi o pakiet stylizacyjny nadwozia to ja odebrałem parę dni temu mojego Mk5 właśnie z pakietem ACLAC. Zdjęcia trochę kiepskie bo deszcz napiernicza od paru dni. Jak wyjdzie słonko to zrobię lepsze.

wrzoch
20-02-2016, 21:31
Czy jest jakaś szansa wrzucenia obrazu z telefonu z androidem na wyświetlacz ? Nie chodzi mi o oglądanie filmów, tylko obsługę nawigacji/yanosika ?

Wrzucenie obrazu to jedno, są na to technologie jak na przykład Miracast albo WiDi, ale Ty zakładam, że chcesz spiąć jeszcze dotyk Synca Fordowego z telefonem czyli sterować telefonem przez panel dotykowy Forda. Jak to mawiała koleżanka moja "Are you crazy?".

W Miracasta albo inny remote display w Fordzie średnio wierzę. Jak masz analogowe (albo cyfrowe) wejście Video, to ewentualnie jakiegoś ChromeBoxa albo coś w ten deseń możesz sobie podpiąć i rzucić obraz i dźwięk z Androida na navi, ale na więcej nie licz.

Swoją drogą dotyk wyświetlacza w fordzie to porażka. W WV Golfie którym czasem jeżdźę ekran reaguje na zbliżenie palca, a wg mnie ma to wpływ na bezpieczeństwo... Może da się to poprawić jakąś folią ??

Dobrze rozumiem? Chcesz dodatkową przeszkodą zwiększyć czułość panelu dotykowego? Jak to mawiała moja koleżanka ...

BrudnyHenryk
21-02-2016, 06:26
Ad.1 Jest wejscie wideo, ale działa tylko na postoju (blokada systemowa). W USA mają do dokupienia dodatkową skrzynkę lockpick zdejmującą tę blokadę.

Ad.2 sync2 ma ekran oporowy (stary typ), a nowsze systemy (np. Sync3, telefony) mają ekrany pojemnościowe.
Nic tu nie zmienisz.
Jest tylko jeden (wątpliwy) plus takiego ekranu: działa w rękawiczkach.

Luki27
21-02-2016, 10:01
Dobrze rozumiem? Chcesz dodatkową przeszkodą zwiększyć czułość panelu dotykowego? Jak to mawiała moja koleżanka ...

Hmm. Różnie to bywa i jak to Ferdek mówił: Są na świecie rzeczy, które się fizjonomom nie śniły :)

Ad.2 sync2 ma ekran oporowy (stary typ), a nowsze systemy (np. Sync3, telefony) mają ekrany pojemnościowe.

A Sync3 to gdzie jest/będzie montowany ?

Jester83
21-02-2016, 10:13
W następnej generacji, np. Mondeo.

mark54
21-02-2016, 10:33
już w MKV po liftingu ma się pojawić SYNC3 z ekranem pojemnościowym

Touch'n'go
21-02-2016, 12:06
Skoro wciąż jest oferowany Sync 1 z ekranem 4,3" to pewnie przy lifcie tenże zniknie a zostanie do wyboru sync 2 lub 3, przy czym 3 za słoną dopłatą... jeszze żeby miał mirrorlinka to rozumiem. W ogóle mirrorlink wchodzi z takim bólem jakby to była technologia kosmiczna... bez sensu.. szczególnie, że tam gdzie działa to ekran telefonu nadal świeci i żre baterię, zamiast uśpić telefon i traktować go tylko jako "hardware box" z podłączonym zewnętrzym monitorem i "myszką".

A'propos myszki... skoro da się do androida podłączyć mysz, czy ktoś próbował podłączyć touchscreen na usb? Zresztą, jeśli mielibyśmy już zdublowany ekran np przez chinche, to widziałem takie ultra małe touchpady jak z laptopa które można by ułożyć gdzieś w okolicy lewarka zmiany biegów... obawiam się tylko, że to może być wciąż zbyt rozpraszające dla kierowcy.

Surplus
21-02-2016, 21:09
SYNC3 pojawi się w specyfikacji od 09.05.2016 r. (tak na 90%)

Touch'n'go
22-02-2016, 09:37
Dzięki za info. Do tego czasu pewnie już złożę zamówienie. Ciekawe czy cenę walną zaporową czy konkurencyjną dla sync2, np ~1000zł więcej za sync 3 przy tym samym zestawieniu głośników i nawigacji..

MaXyM
22-02-2016, 10:54

tyle ze ta lampka sluzy do oswietlenia ziemi (zebys nie wdepnal w kaluze) a nie na drzwi.

Ta lampka jest dwu funkcyjna. Świeci w pionie byś nie wdepnął w kałuże oraz świeci w poziomie by wszyscy dookoła a zwłaszcza nadjeżdżający wiedzieli , że masz drzwi otwarte.

Jesli masz na mysli lampki dokladane do rzwi w MK4 to masz racje. Tym "ori" jak i postami, na ktore odpowiadales zasugerowalem sie, ze chodzi o lampki w lusterkach

Luki27
22-02-2016, 11:08
Dzięki za info. Do tego czasu pewnie już złożę zamówienie. Ciekawe czy cenę walną zaporową czy konkurencyjną dla sync2, np ~1000zł więcej za sync 3 przy tym samym zestawieniu głośników i nawigacji..

Pewnie teraz przy zamówieniu nie będzie szansy rozmawiać o Sync3, bo ja bym chętnie dołożył. Obecny wyświetlacz jest uciążliwy w obsłudze. O ile w salonie można się pobawić tak podczas jazdy staje się uciążliwy. To co się da najlepiej i tak robić z przycisków. Taki wyświetlacz wpływa wg mnie całkiem mocno (ujemnie oczywiście) na bezpieczeństwo.

cattani75
22-02-2016, 11:36
Ciekawe, jak szybko chłopaki z Forum opracują przejście z Sync2 na Sync3, i ile to będzie kosztowało, jeśli w ogóle będzie wykonalne.

Rothmans
22-02-2016, 11:50
Było już w tym temacie

Bardzo drogo. A nasi pewnie to tez kiedyś bedą robić ale nieprędko pewnie. Póki co można sobie navy aktywować ale na forum jeszcze się nikt tym nie chwalił.

cattani75
22-02-2016, 11:56
Faktycznie. Skleroza.

djpool
22-02-2016, 12:42
Witam załączam kilka fotek po zmianie radia w mondeo mk5 tego 4 cal na Android 9 cali

Kilka uwag
działa płynnie nie gubi zasięgu radio, dołożona kamera cofania, DVD CD działa ok, jak korzystam spotyfile wiec potrzebuje wifi które radio ma i działa super nic nie zrywa.
Nie działa Convers, brak wizualizacji czujników parkowania ale jest dźwięk.
Jak dla mnie jest ok działa super dołożyłem, tez subwoofer.

kilka zdjęć

Bump: kolejne zdjęcia

mayak
22-02-2016, 12:56
Wow! Jestem pod wrażeniem!

Luki27
22-02-2016, 12:58
Witam załączam kilka fotek po zmianie radia w mondeo mk5 tego 4 cal na Android 9 cali

Kilka uwag
działa płynnie nie gubi zasięgu radio, dołożona kamera cofania, DVD CD działa ok, jak korzystam spotyfile wiec potrzebuje wifi które radio ma i działa super nic nie zrywa.
Nie działa Convers, brak wizualizacji czujników parkowania ale jest dźwięk.
Jak dla mnie jest ok działa super dołożyłem, tez subwoofer.

kilka zdjęć

Bump: kolejne zdjęcia
Jak Ty to zrobiłeś? Ile to kosztuje? Ekran rozumiem z dobrym czułym dotykiem?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

djpool
22-02-2016, 13:03
Jak Ty to zrobiłeś? Ile to kosztuje? Ekran rozumiem z dobrym czułym dotykiem?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka[/QUOT

Sam tego nie robiłem wszystko robił montażysta

Radio 1850 PLN+kamera cofania 320+ montaż wszystkiego razem ok 350 plan bo jeszcze subwoofer.

Tak ekran jest pojemnościowy filmy śmiało full HD.

Bump: [QUOTE=mayak;2542229]Wow! Jestem pod wrażeniem!
Podjedz to spróbujemy to skonfigurować żeby wszystko zadziałało

Mówisz i masz :) ogarnę się z robotą i odezwę się ale to na priv.

Luki27
22-02-2016, 13:12
Radio 1850 PLN+kamera cofania 320+ montaż wszystkiego razem ok 350 plan bo jeszcze subwoofer.

Super sprawa. Jakie to radyjko ? Kusząca sprawa, rozumiem, że Ty zmieniałeś to z Sync1 czy z Sync2 ?

djpool
22-02-2016, 13:13
Super sprawa. Jakie to radyjko ? Kusząca sprawa, rozumiem, że Ty zmieniałeś to z Sync1 czy z Sync2 ?

sync 1

Luki27
22-02-2016, 13:16
sync 1
To tym bardziej szacun...

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Rothmans
22-02-2016, 13:18
Bardzo fajnie wyszło - radio było z ramką właśnie do mk5 - udostępnisz namiary na radyjko z ramką i fachowca? :)

djpool
22-02-2016, 13:23
Bardzo fajnie wyszło - radio było z ramką właśnie do mk5 - udostępnisz namiary na radyjko z ramką i fachowca? :)

Nie wiem czy to nie będzie reklama wiec jak coś to mogę podać na priv.

ramka zostaje od twojego wszystko jest tak spasowane że jedynie panel od sterowania klima przekładasz i wszystko działa.

A radyjko to China
a tu link do tego sprzętu

http://www.ebay.pl/itm/ANDROID-4-4-4-QUAD-CORE-AUTORADIO-NAVIGATORE-SAT-PER-FORD-FOCUS-MONDEO-2013-/161819635907?hash=item25ad33b0c3:g:z4EAAOSwgNRV7sy c

gandolfinek
22-02-2016, 13:23
Fajnie wyszło, a pytanie czy da się z sync 2 zrobić sync z app?
Czy konieczna wymiana całości.

djpool
22-02-2016, 13:31
Fajnie wyszło, a pytanie czy da się z sync 2 zrobić sync z app?
Czy konieczna wymiana całości.

tu masz do swojego ael ja bym nie ruszał tego sony.
ja miałem sync 1 i to radyjko 4 cale

parametry są identyczne

http://audiocarshop.pl/pl/p/Radio-dedykowane-Ford-Mondeo-MK5-2014r.-up-Android-4.4.4-CPU-4x1.6GHz-Ram-1GHz-Dysk-16GB-GPS-Ekran-HD-MultiTouch-OBD2-DVR-DVBT-BT-Kam/906

gandolfinek
22-02-2016, 13:34
Z ciekawości tylko pytam i trochę z zazdrością patrzę na ... androida :) trochę bardziej funkcjonalna staje się taka baza :mrgreen:

i raczej bardziej by mnie interesowało jakby się dało tego sony'acza co mam w sync'u 2 po prostu w jakiś przecudowny sposób upgrade'ować
Ale pewnie to tylko marzenie

Jester83
22-02-2016, 13:49
Wymienimy sobie za 2-3 lata na Sync 5 :)

cattani75
22-02-2016, 13:52
gandolfinek A ten Sync2 Soniaczowy słabo działa?

gandolfinek
22-02-2016, 13:54
gandolfinek A ten Sync2 Soniaczowy słabo działa?

Działa ok. i jestem zadowolony. Tak tylko pytam przyszłościowo :)

cattani75
22-02-2016, 13:56
To tak jak ja, bo dopiero we czwartek odbieram. :-D

Rothmans
22-02-2016, 13:59
http://audiocarshop.pl/pl/p/Radio-dedykowane-Ford-Mondeo-MK5-2014r.-up-Android-4.4.4-CPU-4x1.6GHz-Ram-1GHz-Dysk-16GB-GPS-Ekran-HD-MultiTouch-OBD2-DVR-DVBT-BT-Kam/906
To radyjko wyprzedza nawet Sync 3 o kilka długości - minus to jedynie brak DAB.
Jest cyfrowy tuner FM ale to nie to samo.

Jester83
22-02-2016, 14:01
To ogólnie pretenduje do miana posta roku, gdybym miał taką wiedzę 1,5 mies. temu miałbym bardziej o czym myśleć przy wyborze wersji.

cattani75
22-02-2016, 14:47
Opłacało się zapomnieć, że poruszaliśmy ten temat rok temu. :-)

pedroso
22-02-2016, 15:48
Zapominać się nie opłaca trzeba tylko śledzić codziennie forum.

cattani75
22-02-2016, 15:50
Od początku?????? :-D

pedroso
22-02-2016, 16:01
Moderatorów tu brakuje żeby nie trzeba było bzdurnych kłótni czytać tylko konkrety :). Ten komentarz może być pierwszym z usuniętych .

cattani75
22-02-2016, 16:06
Tak naprawde przydałoby się podzielić te wątki na kawałki tematyczne, bo czytanie 200 stron raczej zawsze prowadzi do tego, że kręcimy się w kółko. Ileż w końcu różnych wad może mieć to nieszczęsne MK5? :-)

goodi
22-02-2016, 16:08
Chwilowo tylko jedną: jeszcze nie jest nasze :D

pedroso
22-02-2016, 16:54
Nie wiem czy to nie będzie reklama wiec jak coś to mogę podać na priv.

ramka zostaje od twojego wszystko jest tak spasowane że jedynie panel od sterowania klima przekładasz i wszystko działa.

A radyjko to China
a tu link do tego sprzętu

http://www.ebay.pl/itm/ANDROID-4-4-4-QUAD-CORE-AUTORADIO-NAVIGATORE-SAT-PER-FORD-FOCUS-MONDEO-2013-/161819635907?hash=item25ad33b0c3:g:z4EAAOSwgNRV7sy c

Czyli cały plastik zostaje z oryginalnego ?