emte3
19-04-2018, 11:25
235/55/17 mam na zimę, na lato 235/45/18- z tym, że się już "kończą".
Felgi mam natomiast 8,5'', stąd zastanawiam się nad 245/45/18
Felgi mam natomiast 8,5'', stąd zastanawiam się nad 245/45/18
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Jakie dobrać koła (Felga/Opona) - ET, średnica itp.? emte3 19-04-2018, 11:25 235/55/17 mam na zimę, na lato 235/45/18- z tym, że się już "kończą". Felgi mam natomiast 8,5'', stąd zastanawiam się nad 245/45/18 Strat69 20-04-2018, 09:52 ostatecznie wybrałem Uniroyal 235/45/18 Adriand2 10-06-2018, 13:04 WItam Mam pytanie, mam opony fabryczne 235/50/17 Jaki rozmiar jeszcze wejdzie na fabryczną alufelge ? przemo_1981 13-09-2018, 00:10 Obecnie mam opony letnie na oryginalnych felgach St-Line, które nota bene średnio mi się podobają (nawet zastanawiam się, czy ich nie sprzedać). Najprawdopodobniej felgi te wylądują z oponami zimowymi i szukam felg do letnich kół. Szkoda, że kolega taajniak nie wrzucił zdjęć auta z felgami Momo Massimo gdyż jest to bardzo ciekawa alternatywa felg, chociaż osobiście bardziej podobają mi się felgi Momo Revenge Black (https://allegro.pl/felgi-momo-revenge-8x18-5x108-et45-i7546634545.html). Mam jednak obawy pod kątem utrzymania czystości, lepsze byłyby felgi bardziej "otwarte", takie jak zamontował BladeMasta (zdjęcia w tym poście (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2889276&postcount=473)). Pitol321 13-09-2018, 04:49 Mam na lato 18" Platin p70, czarny mat, o podobnym wzorze. Z utrzymaniem ich w czystości nie ma większego problemu. Oczywiście myjnia automatyczna nie domywa tych felg i dla pełnego "blasku" szmatka w dłoń... Wydaje mi się jednak, że więcej roboty mam z utrzymaniem ori srebrnych 17stek. przemo_1981 13-09-2018, 08:42 Pitol321 mógłbym mieć do Ciebie prośbę byś wrzucił zdjęcie auta z tymi Platin p70? taajniak 13-09-2018, 10:31 Szkoda, że kolega taajniak nie wrzucił zdjęć auta z felgami Momo Massimo gdyż jest to bardzo ciekawa alternatywa felg[...]. Zrobię zdjęcie po południu i wrzucę na forum. Co do utrzymania czystości, nie ma z nimi żadnego problemu. Ps. Masz biały samochód, więc całe czarne felgi super będą wyglądać ;). Chyba na twoim miejscu też bym wziął te momo revenge. Pitol321 13-09-2018, 10:36 Kiedyś już je wrzucałem, może nawet w tym temacie, ale sam nie mogę już znaleźć :roll: przemo_1981 16-09-2018, 23:04 Wpadły mi w oko felgi Brock B38 (zdjęcia poniżej) oraz B37 (http://www.rcdesign.de/konfigurator/#23082186!E3899C0) jagmar 27-09-2018, 12:12 Witam! Po poprzednim mondeo zostały mi felgi z oponami zimowymi. Felgi to taki wzór: http://www.eurocar.pl/var/self/storage/images/media/images/mondeo14/198786-1-pol-PL/mondeo_medium.jpg na nich są opony w rozmiarze 215/55/16. i teraz dwa pytania: 1) czy te felgi bez problemu mogę wrzucić do mk5 ? 2) czy opony 215/55/16 mogę na nich zostać czy muszę kupić 215/60/16 ? pozdrawiam Hansolo 27-09-2018, 12:30 Felgi wejdą bez problemu, a opony możesz zostawić, choć licznik będzie przekłamywał w którąś stronę. W którą to poszukaj w jakimś kalkulatorze opon/felg. klocolus 27-09-2018, 12:31 Felgi powinny podejść (zwróć jeszcze uwagę na ET) natomiast niższego profilu opon bym nie ryzykował - nie dość że auto może wyglądać gorzej to przede wszystkim mogą być problemy z odszkodowaniem w razie W. Jak już zakładać inne niż homologowane przez producenta to większe/szersze/o większej nośności. jagmar 27-09-2018, 12:43 mogą być problemy z odszkodowaniem w razie W własnie tego się obawiałem... A szkoda bo moje opony mają przejechane góra 2 tyś km... ale koszt nowych opon to jakieś 1200-1400 zł wiec z drugiej strony szkoda dla takiej kasy ryzykować potem przeprawy z ubezpieczycielem... kaan1 27-09-2018, 14:43 Zakładając, że obydwie gumy mają taki sam indeks prędkości i nośności (zgodny z wymaganym), to niższy profil chyba jednak jest bezpieczniejszy od wyższego. Nie podajesz wartości tych indeksów dla aktualnych opon i nie porównujesz ich z wymaganiami dla auta. A to jest kluczowy aspekt w odpowiedzi na Twoje pierwsze pytanie jagmar 27-09-2018, 15:39 Zakładając, że obydwie gumy mają taki sam indeks prędkości i nośności (zgodny z wymaganym), to niższy profil chyba jednak jest bezpieczniejszy od wyższego. Nie podajesz wartości tych indeksów dla aktualnych opon i nie porównujesz ich z wymaganiami dla auta. A to jest kluczowy aspekt w odpowiedzi na Twoje pierwsze pytanie Wydaje mi się że te, które teraz mam założone to dokładnie takie: 215/55 R16 97 H XL Ale chyba przez swój rozmiar odpadają ze względu na "brak homologacji" przez producenta na ten rozmiar czy nie ? (w kwestii ubezpieczenia w razie W) kaan1 27-09-2018, 16:11 Kwestia ubezpieczenia tutaj https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=249525 Płacisz AC? Masz coś w OWU, co wskazywałoby na podstawę odmowy wypłaty odszkodowania? Na pewno indeks nośności i prędkości musi być dochowany. Istnieje możliwość doboru opon o mniejszym indeksie prędkości, ale w aucie musisz mieć kartkę z informacją w widocznym miejscu jagmar 28-09-2018, 10:14 Kwestia ubezpieczenia tutaj https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=249525 Płacisz AC? Masz coś w OWU, co wskazywałoby na podstawę odmowy wypłaty odszkodowania? Na pewno indeks nośności i prędkości musi być dochowany. Istnieje możliwość doboru opon o mniejszym indeksie prędkości, ale w aucie musisz mieć kartkę z informacją w widocznym miejscu Oczywiście płacę AC. Przejrzałem dzisiaj OWU w kwestii "Wyłączenia odpowiedzialności" - nie ma tam nic o rozmiarze opon ani homologacji. Jest tylko, że musi mieć ważne badania techniczne. Dodatkowo rozmawiałem ze znajomą, która kupę lat pracuje w ubezpieczeniach i stwierdziła że nie zna przypadku żeby towarzystwo z tego powodu odmówiło wypłaty - dodatkowo by musiało udowodnić że inny rozmiar opony doprowadził do zdarzenia. kaan1 28-09-2018, 15:12 - dodatkowo by musiało udowodnić że inny rozmiar opony doprowadził do zdarzenia. Właśnie, musieliby udowodnić więź przyczynowo-skutkową (i to z udziałem rzeczoznawcy). Jeśli OWU nie ma takowych wyłączeń, to odmowa wypłaty ubezpieczenia w sytuacji zmiany rozmiaru opony, miałaby tyle samo uzasadnienia co zmiana wzoru fegli ALU (nawet w tym samym rozmiarze). A racji bytu nie miałyby żadne wersje specjalne, tuningi i auta importowane - dodatkowo ubezpieczyciel podważałby wynik badań technicznych. Oczywiście pozostaje aspekt psychologiczny i ewentualnego sporu z ubezpieczycielem, gdyż to on będzie opóźniał wypłatę odszkodowania i używał własnej armii prawników celem zmęczenia przeciwnika. Dla świętego spokoju możesz poprosić o wniesienie adnotacji do badania technicznego o rodzaju opon. Wtedy masz czarno na białym, że auto przeszło badanie z danymi oponami, a montaż opon nie nastapił po badaniu technicznym (taki argument może użyć ubezpieczyciel). reszta to własna ocena ile oszczędzasz i czy to jest dla Ciebie akceptowalne jak dojdzie to sporu - który ostatecznie wygrasz. Oczywiście wciąż zalecam stosowanie się do zasad doboru ogumienia (respektowanie indeksów nośności i prędkość - ewentualnie kartka) tak aby róznica we wskazaniach predkościomierza była minimalna, a sam guma nie była zbyt wąska lub ocierała o elementy auta. Homologacja dotyczy typu i importera. Jeśli jest wymagana w przypadku modyfikacji od użytkownika, to jest to jasno zdefiniowane w przepisach np. instalacja gazowa lub montaż haka (legalizacja). Importer nie może powiedzieć, że dopuszcza inne rozmiary jak w świadectwie homologacji gdyż byłoby to jednoznaczne z zapewnieniem zachowania osiągów i parametrów po modyfikacji. A np. spalanie, czy emisja zanieczyszczeń może się po takiej zmianie ogumienia pojawić, a importer nie ma możliwości tego weryfikacji i daltego trzyma się tego co dostał od producenta i co było przebadane. Homologacja to proces, w wyniku którego nowy typ pojazdu zostaje dopuszczony do ruchu. Władza homologacyjna na podstawie pozytywnych wyników badań uprawnionej jednostki technicznej, wydaje świadectwo homologacji typu pojazdu, uprawniające do jego rejestracji. Świadectwo to jest potwierdzeniem spełnienia wymagań technicznych określonych w odpowiednich aktach prawnych. Czyli badanie techniczne decyduje. Homologacja jest po to aby importer mógł sprzedawać auta od ręki po dostawie bez konieczności przeprowadzania badan technicznych. No i jeszcze jeden komentarz. Jeśli kwestia homologacji byłaby istotna, to oznaczałoby, że nikt z prywatnych importerów (zwłaszcza modeli aut nie sprzedawanych w kraju) nie miałby po co ubezpieczac auta AC. Gdyż takie auta sprowadzane indywidualnie, nie mają ważnego w kraju świadectwa homologacji, np. auta sprowadzane z Chin. A to co podaje świadectwo homologacji adla innego kraju jest bez znaczenia u nas. Więc jak wyegzekwować zgodnośc tozmiaru ogumienia dla tego typu auta ? A z ciekawostek? z informacji producenta w instrukcji wynika, że mając 17cali w 2.0 Ecobiuście lub 19tki w 2.0 TDCI nie mozna jeździć przez dłuższy okres z prędkościami w powyżej 160 km/h, gdyż instrukcja nie przewiduje zalecanej wielkości ciśnienia w oponach :-) klocolus 29-09-2018, 12:24 Właśnie, musieliby udowodnić więź przyczynowo-skutkową (i to z udziałem rzeczoznawcy). Racja, aczkolwiek obstawiam że część ubezpieczycieli odmówi wypłaty a potem musisz się szarpać po sądach(tak jak zreszta pisales). Znam z autopsji te same powtarzajace sie problemy i szukanie powodow do odmowy lub zanizenia wyplaty odszkodowania przez niektore TU (i to z oc sprawcy a z ac bedzie tylko trudniej). Ja bym osobiscie nie ryzykowal zakladania opon o nizszych parametrach niz homologowane aby sie potem w sądzie nie zdziwić. BTW Sam bym chętnie sobie zalozyl 215/50/17 do mk4 przedlifta aczkolwiek "prawidlowy" rozmiar to 235/45/17 (215/50/17 sa do polifta niby to samo auto tylko inny papierek). 235 sa zdecydowanie za szerokie. Ale jezdze na 215/55/16 ze wzgledu na homologacje bo inaczej jak trafie na szkode z oc sprawcy z Hestii to bede krzyczal "o k**wa" ;) kaan1 29-09-2018, 13:38 Znam z autopsji te same powtarzajace sie problemy i szukanie powodow do odmowy lub zanizenia wyplaty odszkodowania przez niektore TU (i to z oc sprawcy a z ac bedzie tylko trudniej). Dlatego proponuję wpisanie rozmiaru opon do uwag podczas badania technicznego pojazdu. Taka adnotacja może ostudzić ewentualne harce ubezpieczyciela, który widząc że góry startuje z przegranej pozycji, raczej będzie unikał generowania dodatkowych kosztów którymi zostanie obciążony po przegranym procesie (a jak wygra to i tak nic nie stracisz, gdyż koszt sądowe obciążą polis i zmieszczą się w kwocie gwarantowanej przez OC). Większośc osób oczywiście woli bez ryzyka dopłacic kilka stówek i jeździć jak w instrukcji. Ale są i tacy co za 10 zł przejazdu dla zasady wytoczyli z powodu remontów i ograniczeń prędkości sprawę zarządzcy autostrady A4 i wygrali. Tak jak pisałem, gdyby wszyscy się bali to nikt nie ubezpieczyłby auta sprowadzonego z zagranicy ze względu na lukę w dokumentacji i homologacji. maxmax21 01-10-2018, 08:42 Jak zapatrujecie się na temat dwóch kompletów alufelg vs jedne alufelgi i zmienianie opon? Zastanawiam się nad sensem kupowania drugich alufelg przy nowym samochodzie, gdzie faktycznie zimy już nie takie ostre jak kiedyś? Da się w temacie tej dyskusji wypracować jedno stanowisko, czy jak zwykle "to zależy ... " ? :) Mariusz 01-10-2018, 10:19 Jak zapatrujecie się na temat dwóch kompletów alufelg vs jedne alufelgi i zmienianie opon? Moje zdanie na ten temat jest takie. Na sezon letni alufelgi. Na sezon zimowy stalówki z oryginalnymi, fordowskimi kołpakami. Dlaczego tak? Zakładam, że jadąc zimą np. na zakręcie zarzuca Ci tyłek (dużo większe prawdopodobieństwo niż latem) i tylnym kołem uderzasz o krawężnik uszkadzając felgę. Koszt felgi stalowej nieporównywalny z kosztem alu. Nie każdy musi się zgodzić z moją opinią na ten temat. biner 01-10-2018, 13:37 Jak zapatrujecie się na temat dwóch kompletów alufelg vs jedne alufelgi i zmienianie opon? Zastanawiam się nad sensem kupowania drugich alufelg przy nowym samochodzie, gdzie faktycznie zimy już nie takie ostre jak kiedyś? Da się w temacie tej dyskusji wypracować jedno stanowisko, czy jak zwykle "to zależy ... " ? :)Zima zniszczy ci felgi,wiem bo mam zime na alu oryg i od srodka widze jakpo 2 sezonach luszczy sie lakier Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka klocolus 01-10-2018, 13:44 Jak zapatrujecie się na temat dwóch kompletów alufelg vs jedne alufelgi i zmienianie opon? Zastanawiam się nad sensem kupowania drugich alufelg przy nowym samochodzie, gdzie faktycznie zimy już nie takie ostre jak kiedyś? Da się w temacie tej dyskusji wypracować jedno stanowisko, czy jak zwykle "to zależy ... " ? Jak zwykle ile osób tyle opinii. Ja jeżdżę na jedym komplecie felg alu lato + zima tylko zmieniam opony 1. Nie muszę nosić z piwnicy kół tylko same opony 2. Wyważenie warto zrobić a kosze wymiany opon a wymiany kół z wyważeniem jest zbliżony. Chociaż jeżeli ktoś rzeczywiście lubi duże felgi i niski profil to chyba lepiej mieć dwa komplety. MichałMONDEO2017 06-10-2018, 11:25 Witam Forumowiczów i posiadaczy Nowych Mondków mk5. Mam zamiar kupić felgi do swojego auta i mam wielki problem z wyborem odpowiednich :/ Dlatego postanowiłem się poradzić Was. Proszę o poważne podejście do sprawy. Kto może ma ochotę pomóc i ma możliwości proszę o zdjęcia Waszych aut na felgach. Nie chce powielać czyichś wyborów ale nie widząc jak felga wygląda na aucie ciężko dobrać odpowiednie. Dzięki za pomoc.... Pitol321 06-10-2018, 11:31 Tutaj masz cały temat o tym: Jakie dobrać koła (Felga/Opona) (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=232134) MichałMONDEO2017 06-10-2018, 11:35 Dzięki za zainteresowanie tematem. Trochę mnie źle zrozumiałeś...Ja wiem wszystko od strony technicznej, chodziło mi raczej o to jak poszczególne felgi wyglądają na samochodzie. Ja mam klasyczne 17 a chciałbym zobaczyć co i jakie mają inni... pozdrawiam Hansolo 06-10-2018, 13:55 Tu masz 17 klasyczne z MK4. Możesz poszperać w ogłoszeniach o sprzedaży MK5 za granicą i u nas , tam też różne felgi się trafiają, niekoniecznie fabryczne. adam127777 06-10-2018, 18:06 Ja mam na 18" STLine i sobie chwalę bardzo, takie jak w tym ogłoszeniu: https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-st-line-od-dealera-gwarancja-ID6BoEV0.html#33b18e530b lemon 08-10-2018, 17:38 Mam okazję kupić kuplet felg borbeta 18x8" ET45 z oponami dunlop Winter Sport 5 w rozmiarze 225/40/18 92V XL. Podejdą do mondka mk5? Wg przelicznika powinno być 225/45/18 ale jak założę wszystkie koła to nie powinno być problemu. Średnica koła wychodzi 4% mniej więc przy 100km/h będzie 95 z hakiem. Trochę dużo ale opony mają 1500km przebiegu i są z 2017 roku i wyglądają jak nowe. Felgi też są fajne i wyglądają od moich ori 16" o niebo lepiej. Brać czy omijać? Hansolo 08-10-2018, 18:00 Bierz jeśli dobra cena. Opony zjeździsz, a jak uznasz że lepiej zimą na 16" to 18-stki sprzedasz bez trudu. Jeździłem kiedyś na starszym modelu Dunlopa Wintersport 3D i były rewelacyjne. jvc 08-10-2018, 18:44 Ja bym się jednak mocno zastanowił nad takimi oponami. Po pierwsze to jednak opona jest sporo niższa od oryginału 235/45R18 i przy ciężkim mondku może być nie ciekawie przy większej dziurze. A po drugie i co chyba ważniejsze, w Mondeo jest większy indeks nośności. 92 to zbyt mało. Nawet w mk4 było minimum 93. Pomijając że nośność to bardzo ważna sprawa to przy takim rozmiarze i takiej nośności opony... patrz pkt. 1 :) Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka lemon 08-10-2018, 19:54 Właśnie nośności się obawiałem najbardziej bo to 630 vs 690kg. 60kg na koło to trochę sporo. Odpuszczam temat. medmatthew 10-10-2018, 15:32 Witam! Posiadam montowane fabrycznie 16" koła na letnich oponach (215/60 R16 95 V). Zamierzam kupić same zimowe opony i chciałbym rozwiać swoje wątpliwości. W kolejnym roku będę chciał kupić kompletne całe koła 17" - jak byłem jakiś czas temu w ASO FORDa i pytałem o kwestie dot. gwarancji/homologacji, to mi powiedzieli, że bez problemu zmiana kół na większe jest możliwa, ale pod warunkiem, że musi się wszystko zgadzać jak na naklejce przy drzwiach auta odnośnie możliwych rozmiarów. No i teraz wracając do kupna zimowych opon. Z naklejki na drzwiach wynika, że mogę wybierać w przypadku 16" tylko poniższe: - 215/60 R16 95 V - 215/60 R16 95 W - 215/60 R16 99 V Przy R16 nigdzie na naklejce nie ma indeksu prędkości H (która mnie interesuje), którą nawet Ford sprzedaje jak widzę na stronie Ford-Akcesoria jako kompletne koła. Jak to się ma do potencjalnej utraty homologacji itd. ? Kiedyś podobny temat był poruszany Podsumowując załącznik 2, w uproszczeniu - wymagania homologacyjne to: (…) - dopuszczalna prędkość nie mniejsza niż ta dla pojazdu - dla opon zimowych te prędkość może być mniejsza ale w środku samochodu w widocznym miejscu musi być odpowiednie ostrzeżenie - z tym że opona musi mieć przynajmniej 160 km Czy to znaczy, że w środku auta mam sobie napisać drukowanymi literami - nie jedź więcej niż ?? ;-) I druga kwestia na przyszłość. Jak się ma poniższa uwaga z instrukcji Forda do zmiany 16" na 17" ? "Wskazówka: Jeżeli zmieniasz opony na opony o innej średnicy niż te, które były zamontowane fabrycznie, prędkościomierz może nie pokazywać prawidłowej prędkości. Zabierz pojazd do ASO aby przeprogramować układ sterowania pracą silnika". Czy osoby, które zimą jeżdżą na 16", a latem przesiadają się na 17", faktycznie mają duże rozbieżności w prędkości auta ? Są to rzeczy zauważalne ? kaan1 11-10-2018, 10:00 Jak to się ma do potencjalnej utraty homologacji itd. ? Czy to znaczy, że w środku auta mam sobie napisać drukowanymi literami - nie jedź więcej niż ?? ;-) Ad 1.) Nie ma coś takiego takiego jak utrata homologacji z punktu widzenia użytkownika. Możesz jedynie nie przejśc badania technicznego a auto nie zostanie dopuszczone do ruchu. Tak się stanie jak bieżnik będzie mniejszy niz 1.6 mm lub opona będzie wystawała poza obrys auta. Poczytaj tutaj: https://www.oponeo.pl/artykul/jaki-rozmiar-opon-do-mojego-auta Pamiętaj, że warto przestrzegać rozmiaru opon, który został homologowany (jest zalecany) przez producenta auta do naszego pojazdu. Zalecane rozmiary opon (homologowane) gwarantują bezpieczeństwo oraz pełnię osiągów. https://www.motofakty.pl/artykul/co-jest-dozwolone-przy-tuningu-auta.html https://expressbydgoski.pl/nie-wszystkie-przerobki-aut-sa-dozwolone-sprawdz-czego-nie-wolno-modyfikowac-w-samochodzie/ar/10844170 Homologacja i odpowiednie właściwości Polskie prawo nie zabrania zatem tuningowania auta, ale określa wymogi jakie musi spełniać każdy pojazd. Tuning samochodów jest dopuszczalny pod warunkiem jednak, że tuningowane elementy wyposażenia pojazdu posiadają stosowną homologację, a ponadto właściwości tych urządzeń odpowiadają szczegółowym warunkom technicznym. Co to oznacza? Na przykładzie tylnych lamp zespolonych, można powiedzieć, że w pojeździe mogą być zamontowane lampy np. o innym kolorze klosza, aniżeli fabryczny pod warunkiem, że wstawiona lampa spełnia wymogi homologacyjne .... Pamiętajmy, że homologacja odnosi się zawsze do produkcji seryjnej pojazdów. Jeśli w pojeździe wprowadzone zostały już zmiany, wtedy poszczególne elementy potencjalnie mogą do siebie nie pasować. A może nowe felgi lub zderzaki? Wielu z właścicieli, którzy zdecydowali się na tuning optyczny, montują nowe felgi i opony. W tym przypadku powinni pamiętać, aby nie wystawały one poza obrys pojazdu. Dopuszczalna głębokość bieżnika opony wynosi natomiast 1,6 mm. Ad 2.) Tak, w miejscu widocznym dla kierowcy ma być kartka z napisem prędkość maksymalna XXX km/h. Problem wynika z tego, że dla wielu aut i rozmiarów ogumienia nie ma opon zimowych z indeksem prędkości dopuszczonym dla opon letnich i pojazdu. Jak nie trudno się domyśleć, przy założeniu że wolno stosować jedynie opony i rozmiary podane przez producenta, takie aut nie jeździłyby zimą. Co byłoby absurdem, gdyż u nas w kraju mogłyby jeździć po śniegu i lodzie auta na letnich, a nie mogły jeździć na zimowych które mają niemalże identyczny rozmiar, ewentualnie niższy indeks prędkości. cegla66 23-10-2018, 09:21 Witam, przeglądnąłem wątek i nie znalazłem informacji jakie sa homologowane wymiary felgi 18'? (et itd). Może ktoś podesłać info? Mariusz 23-10-2018, 09:55 jakie sa homologowane wymiary felgi 18'? Takie. cegla66 23-10-2018, 10:27 Dzięki bardzo ale jakie powinno być ET? Mariusz 23-10-2018, 13:03 ET? Kuźwa, GOOGLE się kłania: https://allegro.pl/kategoria/do-samochodow-aluminiowe-257711?srednica-felgi=18%22&rozstaw-srub=5x108&stan=nowe&string=mondeo%20mk5&producent-felg=Ford%20(oryginalne%20OEM)&order=m&bmatch=baseline-cl-pn-aut-1-3-1017 ET=55, lub podobne. cegla66 23-10-2018, 13:19 Na allegro sam umiem poszukać...to nie jest wiarygodne źródło informacji.Przykład pierwszy z brzegu - opony letnie wrzucone w kategorie zimowe. Co oznacza podobne? dla jednego to 50, dla drugiego 0,5. 17 wiem ze mają być 52,5 lub 55. dla 18 takich informacji nie znalazłem. Na alledrogo et48 też są wystawione jako do Mondeo... bishke 19-01-2019, 22:17 Panowie, chciałbym poprosić o pomoc w odpowiedzi na pytanie czy felgi 19'' z oponami 235/45 będzie można zamontować w mk5 2.0 tdci z 2017 roku? ET felg 52,5. Przekopałem temat i wiem jeszcze mniej niż wiedziałem przed. Producent zaleca 235/40 przy takim rozmiarze felgi, jednak pytanie jest o 235/45. Bardzo dziękuję za odpowiedź! cegla66 20-01-2019, 03:13 Bedzie mozna. medmatthew 22-02-2019, 09:31 Chce zmienić obecnie posiadane koła R16 (fabrycznie) na R17 i szybkie pytanie dotyczące takowej możliwości. Mój silnik to 1.5 EB, a w przypadku posiadanej w aucie naklejki z rozmiarem kół (jak poniżej), przy kołach R17 nie ma wskazanego tego silnika. Czy to znaczy, że nie powinienem dokonywać takiej zmiany i "skazany" jestem tylko na R16, bo np. później auto nie przejdzie badania technicznego ? https://ibb.co/KhSQkBg cegla66 22-02-2019, 09:38 Jezeli chodzi o PT to mozesz wsadzić 12 cali albo 22 cale. Pelna dowolnosc. Jedyne co to opona nie moze wystawac poza obrys bkoynikow wiec opony 335 nie wsadzisz. Jezeli chodzi o rozmiar z naklejki-ja mam naklejke tylko na 235\40\19 bo taki wariant wybrala osoba kupujaca nowe auto. 19 sa za doplata, normalnie w titanium sa 18. W usa chyba maja takiego stajla ze na naklejce jest tylko to co w co wyposazono auto. Ps. Polecam 18, felgi w tej samej cenie a jak zobaczysz na opony to 235\50\17 jest bardzo malo popularnym rozmiarem i w rozmiarze 235\45\18 znajdziesz wiele opon w takiej samej cenie jak 17. Jezeli chodzi o komfort na 18 jest super - mam na zime ale wizualnie nawet 18 wyglada bida bo ginie w nadkolu. Jak chcesz podesle foto na 18 medmatthew 22-02-2019, 09:51 Tak, tylko nie chodzi o same możliwości fizyczne i dowolność kół, tylko o to aby np. przy badaniu technicznym ktoś się nie doczepił, że przy R17 wpisany jest inny silnik, bo poza tym średnica koła i prędkość opony będą dokładnie takiej jak na naklejce. Odnośnie R17 to w mojej ocenie w zupełności wystarczy - R18 to już wchodzenie w "naleśnik", a to akurat IMHO średnio wygląda ;-) cegla66 22-02-2019, 09:56 Rozumiem indywidualne preferencje ale na PT nie maja prawa sie doczepic. kaan1 22-02-2019, 16:22 ps. na aledrogo znalazłem taki komplet 16" z forda za ok 2k. Kupiłem, dziś przychodzi :) także warto szukać... Warto polować na allegro. Ja robiłem to po zakupie auta na wiosnę już w lecie i po 3 miesiącach polowania udało mi się "wyrwać" oryginalne alu Forda 18" z Conti Winter za 4 tyś. cegla66 22-02-2019, 16:52 Kurde nienwiem czym sie podniecacie. Ja dedykowane dezenty 18 cali nowki i zomowki nexena nowki za komplet 3300... A wszystko nowe medmatthew 22-02-2019, 17:07 Byłem w ASO - chciałem zamówić felgi 17" - i uzyskałem info, że skoro na naklejce w aucie przy pozycji kół R17 nie widnieje mój silnik 1.5 EB, to nie powinienem zakupywać tego rozmiaru czy jakiegokolwiek innego i jestem "skazany" tylko na fabryczne R16. Stwierdzili, że mogę oczywiście na własną odpowiedzialność wymienić - nawet u nich - ale w razie jakiegoś wypadku/awarii to gwarancja/ubezpieczenie z pewnością się do tego przyczepi. Tak więc super :/ kaan1 22-02-2019, 17:39 Tak, tylko nie chodzi o same możliwości fizyczne i dowolność kół, tylko o to aby np. przy badaniu technicznym ktoś się nie doczepił, że przy R17 wpisany jest inny silnik, bo poza tym średnica koła i prędkość opony będą dokładnie takiej jak na naklejce. To podjedź do dowolnego diagnosty i spytaj go czy będziesz miał problem z przeglądem technicznym gdy będziesz na takich kołach 17tkach. A jak przegląd przejdziesz (możesz nawet poprosic o uwagę dt. rodzaju kół wpisaną do zaświadczenia) to nie ma prawa nikt tego później kwestionować. Uwaga producentów dt. rodzaju kół i homologacji dt. osiągów i spalania, które deklarują dla modelu - sprawy te są jasno regulowane w przepisach dt. dopuszczenia pojazdów do ruchu publicznego. cegla66 22-02-2019, 17:57 Jaaa. Wiedzialem ze poziom w aso jest niski ale nie przypuszczałem ze az tak. Do naszych fuzionow przewidziano 4 rozmiary opon i felg z danym et, calami, szerokoscia i wysokoscia. 16 masz to wiesz jaki, pozostale to 17 18 i 19 cali. Nie bede sie rozpisywal nad wszystkimi danymi bo jest to juz w tym watku. Jezeli chodzi o gwarancje to jak najbardziej moga odmowic bo w umowie na nowe auto pewnie pisze ze nie mozesz wozic wunder bauma jak nie jest kupiony w fordzie ale zakladam ze nie kupiles nowego fusiona i nie bedziesz go zwozil do ado w usa. Jezeli chodzi o ubezpieczenie to oczywiście ze moga odmowic wyplaty odszkodowania ale tylko i wylacznie w momencie uzywania kol w niehomologowanym rozmiarze! A do naszych aut homologacja jest na 4 rozmiary. Popros kogos kto ma mondeo niech Ci wysle fote z naklejka z cisnieniem i rozmiarami. W europejskich wersjach sa wszystkie rozmiary a nie tylko ten z ktorym zostalo auto sprzedane. Jak wiesz amerykanie specyficzny narod i mogliby sie pogubic jakby mieli 4 rozmiary do wyboru. medmatthew 22-02-2019, 18:08 Jezeli chodzi o gwarancje to jak najbardziej moga odmowic bo w umowie na nowe auto pewnie pisze ze nie mozesz wozic wunder bauma jak nie jest kupiony w fordzie No widzisz, a ja chciałem kupić te felgi przecież u nich w Fordzie i mimo to takie zdziwienie :-) Natomiast niewątpliwie macie rację, że coś jest nie halo - w końcu kupując nowe auto, też mogłem od razu z tym samym silnikiem wybrać R17, tylko stwierdziłem że dokonam podmianki w późniejszym czasie. Rozwiązanie z podjechaniem do diagnosty też dobry pomysł - z pewnością spróbuję. Ciekaw jestem bardzo - może ktoś z forumowiczów wstawi zdjęcie - co jest wyszczególnione na naklejce u osób posiadających 1.5 EB, ale którzy kupowali te auto już na fabrycznych R17. cattani75 22-02-2019, 19:13 Czemu chcesz kupić w ASO? Lubisz przepłacać tak ze dwa razy? medmatthew 22-02-2019, 19:53 A znasz sklep, gdzie mogę kupić takie felgi kompletnie nowe ? cattani75 22-02-2019, 20:07 Sklepów z felgami jest tysiąc pięćset sto dziewięćset w Internecie, a w każdym z nich tyle samo modeli felg. Do wyboru do koloru. A że nie będą identyczne jak fabryczne? Ale mogą być ładniejsze. Ja np. kupowalem w oponyturbo.pl cegla66 22-02-2019, 20:14 Poza ori sa tez felgi dedykowane do danego modelu auta. Ja wlasnie kupilem takie dezenty do mk5 medmatthew 22-02-2019, 20:51 Być może źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o kompletnie nowe oryginalne felgi Forda. Wiem, że jest triliard sklepów z felgami. Kiedyś nawet kupowałem RIALE do innego auta. Tak czy owak, to nie o felgę się rozchodzi w odniesieniu do możliwości jej kupna, tak więc będę wdzięczny jeśli ktoś podeśle fotkę z naklejką dot. kół ze swojego mondka 1.5 EB, posiadając fabryczne R17 - albo nawet nie tyle co fotka, co zwykłe info wystarczy co tam jest :-) cegla66 22-02-2019, 21:05 Uparles sie na te 16 cali to pogrzebalem. Szach mat http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O31031&languageCode=pl&marketCode=WD&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1519055&subTitleSelected=G1703170&topicHRef=G1703171&div=f&vFilteringEnabled=False&userMarket=POL cattani75 22-02-2019, 21:07 Na stronie forda jest katalog akcesoriów, w tym felg, są też instrukcje obsługi z rozmiarami kół. cegla66 22-02-2019, 21:18 No wlasnie to wrzucilem post wyżej. Instrukcja na stronie forda medmatthew 22-02-2019, 21:21 Uparles sie na te 16 cali to pogrzebalem. Szach mat ������ http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O31031&languageCode=pl&marketCode=WD&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1519055&subTitleSelected=G1703170&topicHRef=G1703171&div=f&vFilteringEnabled=False&userMarket=POL No tak, ale o tym już mówiliśmy w sensie, że możliwe są wszystkie 4 rozmiary, czyli od 16" do 19". Instrukcja jest przecież dla wszystkich Mondeo ta sama, a naklejka na aucie to zupełnie inna sprawa - przynajmniej tak właśnie twierdzi ASO :-) cegla66 23-02-2019, 05:50 Ale w instrukcji jasno wymieniono jakie kola mozna stosowac do 1.5. zreszta ja koncze bo widze ze tutaj nawet slowo papierza nie pomoze. ASO to najwyzsza instancja wiec powodzenia na 16 calach medmatthew 23-02-2019, 08:46 Niepotrzebnie się obruszasz i niepotrzebnie insynuujesz jakobym ASO uważał za wyrocznię - gdyby tak było, to nie podejmowałbym wątku tutaj. Instrukcji Mondeo nie rozgraniczali na wersję jaką kto kupił, i jaki silnik - każdy otrzymywał taką samą. A to, że przy silniku 1.5 EB widnieją wszystkie możliwe rozmiary nie ma nic do rzeczy w odniesieniu do tego co poruszyłem i co usłyszałem w ASO, chyba że usilnie próbujesz udowodnić, że nie rozumiesz, że chodzi o fakt kupna samochodu fabrycznie nowego z danym rozmiarem kół i z tego co przedstawiło ASO, jeśli na etapie kupna auta z silnikiem 1.5 EB zdecydowałbym się od razu na R17, to miałbym to w naklejce - i o to chodzi, i stąd ciekawość czy inni użytkownicy 1.5 EB z R17 faktycznie tak mają. Tylko tyle i aż tyle. cegla66 23-02-2019, 08:59 Po 1 nie obruszam sie Po 2 uwazasz aso za wyrocznie skoro nie da sie Ciebie przekonac zadnymi argumentami i mocnymi dowodami ze do fusiona czy mondeo homologowane sa 4 rozmiary. Po 3 kazdy uzytkownik ktory kupil auto z 16 ma wlepe 16, z 18 ma wlepe 18 itd. Po 4 nie musze Ci nic udowadniac bo jak widze nie ma takiej mozliwosci Po 5 pytales czy przejdziesz PT a nie kto ma jaka wlepe, pozniej zaczales grzebac. Dostałeś informacje ze PT przejdziesz na 235\50\17 i felga z wlasciwym rozstawem, et i otworem centrujacym i nadal Ci to nie wystarcza Wg mnie pozostaje -udac sie do pimotu -przeczytac swoja umowe ubezpieczenia -przeczytac kodeks drogowy Jezeli to nie przyniesie oczekiwanych skutków pozostaje wróżbita Maciej Powodzonka i daj znac co ustaliles medmatthew 23-02-2019, 09:19 No widzisz, jednak się obruszasz i ironizujesz - zupełnie niepotrzebnie. Napisałeś co miałeś napisać i jeśli nic więcej do dodania nie masz, to po co takie "wycieczki" w moim kierunku ? Od samego początku pisałem w odniesieniu do naklejki w aucie. Poza tym jesteś w błędzie, bo każdy użytkownik, który kupił Mondeo ma naklejkę z różnymi możliwymi rozmiarami w calach i przyporządkowanymi do nich typami silników, a nie tylko jednym, a to że przy akurat fabrycznym R16 i 1.5 EB jest wg naklejki tylko jedna możliwość to właśnie o to się cała sprawa rozchodzi. Innymi słowy gdybym kupił 2.0 EB albo diesla na R16, to wg naklejki miałbym dowolną możliwość wyboru rozmiaru cali koła. To, że to wszystko jest bez sensu z tym co powiedział ASO, to chyba logiczne i nikt nikogo przekonywać nie musi - chodzi tylko o porównanie tych naklejek kto co ma, a do stacji diagnostycznej właśnie z ciekawości i tak pojadę. cegla66 23-02-2019, 10:07 Widze ze masz jakies kompleksy bo strasznie wszystko bierzesz do siebie. Nie wiem gdzie tu ironia, obawiales sie o pt to przeczytaj kodeks, obawiasz sie o ubezpieczenie to przeczytaj umowe ubezpieczenia. Dodatkowo widze ze rejestrujesz tylko czesc z przeczytanych wyrazow bo pisalem ze w eb 2.0 mam wlepe tylko z 29 calami. Hawk i szerokosci oraz eiecej dystansu bo takie napiecie moze spowodowac sloneczny braz na bieliznie medmatthew 23-02-2019, 10:23 O matko, przeczytaj swoje ostatnie posty raz jeszcze jeśli naprawdę nie widzisz w jakim stylu pisałeś, bo oczywiście "wycieczki" o wróżbicie to pisałeś na serio no nie. I teksty o kompleksach też zostaw dla siebie - po co w ogóle takie rzeczy człowieku piszesz ? Wrzuć na luz, serio! :) A przypomnij, Ty masz Fusiona czy Mondeo ? Bo chyba to pierwsze, co wyjaśnia, czemu masz naklejkę z tylko jednym rozmiarem. Dla mnie EOT. cegla66 23-02-2019, 11:36 Reasumujac-jezdzij na 16 skoro nie chcesz zaglebic sie w temat i nie wierzysz ludziom ktorych sam pytasz sie o zdanie medmatthew 23-02-2019, 11:47 No właśnie ja się zagłębiam, tylko to Ty usilnie nie piszesz w temacie :-) I proszę zacytuj mnie, gdzie pisałem wprost, że komuś tutaj nie wierzę ??? Przedstawiałem jedynie stanowisko ASO i tylko tyle, sam mając do tego ograniczone zaufanie. W stacji diagnostycznej za duża kolejka była, wiec ponownie odwiedziłem ASO. Tym razem trafiłem na inną osobę, która miała zupełnie inne zdanie. Przede wszystkim jednak podszedłem do nowego 1.5 EB Titanium wystawionego na R17 i okazało się, że jest identyczna naklejka jak u mnie, tak więc jak widać pod kątem oczywiście silnika do rozmiaru kół, nie ma ona większego znaczenia. Temat rozwiązany - dziękuję za pomoc :) Pa6lo 08-03-2019, 18:31 Siema, Szukam kogoś z podkarpackiego lub małopolskiego kto ma mondeo mk5 na kołach 18sto i 19sto calowych. Chciałbym się spotkać i przejechać kawałek. Muszę kupić koła na lato i zastanawiam się nad rozmiarem. 19Cali będzie lepiej wyglądało ale pytanie jest czy auto nie straci za dużo na komforcie jazdy do którego się przyzwyczaiłem. (Teraz mam 17cali). cegla66 08-03-2019, 18:38 Zapraszam ale 19 jakos za 2 tyg dopiero bo musze zakupic gumy na lato.jak cos tonpisz prv leszek 13-03-2019, 19:01 koledzy co myślicie o gumach 255/35/18 zamiast 235? kam1919` 13-04-2019, 16:45 Panowie co myślicie o felgach do Forda Mondeo MK5 białego, sedan. Dane felg: R3H3 Wheels, 5x108, 8x18', ET45 piasta 72,1mm - pierścienie c. Volvo Ford. Do tego opony 235/40 R18 Będzie pasował taki zestaw bo nie za bardzo się na tym znam? rockybalboa 30-04-2019, 11:16 Szanowni obecnie na mk5 mam opony 235/50/17 a mam okazje nabyć nowe opony w bdb cenie o rozmiarze 235/45/17. Pytanie , czy ktoś ma takie opony na mk5? wiem, że zmienią się wskazania itd. Chodzi mi o sam fakt przełożenia, czy auto wygląda normalnie czy będzie widać, że 45 są mniejsze? peteypee 30-04-2019, 18:21 Nie masz nikogo kto ma mk4 ? Tam taki rozmiar jest zazwyczaj. Teoretycznie bedzie niżej o 0,5 cm, twardziej/sztywniej - to zależy jakie opony. U mnie dyrektorek ma takie zimowki w mk5 i wyglądają lepiej niż letnie toyo na profilu 50. Te na 50 strasznie wyglądają jak balony ale może taki model opony. OptimusPrime 09-08-2019, 19:37 Witam, potrzebuję zakupić koła na zimę.Auto ma dość duże zaciski i tarcze ( na moje oko ...nie znam rozmiaru), nie wiem czy 16 tki się zmieszczą. Proszę o informację co do szczegółów felgi stalowej, jak i opony zgodnych z wymogami by nie mieć konfliktu z rzeczoznawcą OC,AC auta przy stłuczce ( sądzę że ta obawa jest mało zasadna....) OptimusPrime 13-08-2019, 07:40 Cześć, przeczytałem wszystkie odpowiedzi w tym dziale... Pacjent Fusion MK5 lift 17 r. 1.5 PB 180 KW obecnie letnie 18 cali opona wielosezonowa. Potrzebuję na zimę kupić 16 tki stalowe z Waszych informacji to : szerokość 6.5' rozstaw 5x108 ET 50 otwór cent. 63.3 ( mam nadzieję że się zmieszczą zaciski dość duże). Opona 215 /60/ R16 Pytanie co do czujników ciśnienia, czy podejdą standardowe do Forda Mondeo ( obawa związana z komunikacją między oponą a komputerem - czy ta sama częstotliwość). Pozdrawiam Robert. Matych 13-08-2019, 08:35 Nie, nie podejdą to inna częstotliwość. OptimusPrime 13-08-2019, 15:32 Nie, nie podejdą to inna częstotliwość. Czyli potrzebuję używki, ktoś wie jakie, jak wyglądają by się nie oszukać ? Może fotografia, oznaczenie ? mario13 14-08-2019, 14:28 Czyli potrzebuję używkiNie nie potrzebujesz,możesz kupić nowe, np. na portalach aukcyjnych.Ja tak kupiłem nówki po 80 zł szt. OptimusPrime 28-08-2019, 20:28 Podpytam co do otworu centrującego 63.4 również będzie pasować ? Sprzedawca potwierdza że tak. p_rafal 29-08-2019, 12:29 Witam. Jakie dokładnie opony przewidział producent do 2015r 2.0tdci liftback ? (pytam bo nie odebrałem jeszcze samochodu, a akurat nie zapamiętałem tych parametrów) Felgi 17". 235 / 50 R 17 Jaki indeks prędkości i nośności? Domyslam się że bez XL? Jakieś marki preferowane? Myslałem o goodyear efficientgrip performance. Proszę o pomoc, sprawa dosyć pilna bo mam odebrać auto, są łyse a wyjazd się szykuje. Pozdr paszeko62 09-09-2019, 14:14 Witam.a takie felgi wejda 8j x18 et35 beda schowane czy beda wychodzic? Fiesta Mk8 ST Line 09-09-2019, 20:42 https://www.willtheyfit.com/ Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka tacim 23-09-2019, 10:51 Ja w Mondeo mam 16 cali przy 150 koniach mimo Titanium obstawiam, że bardziej chodzi tu o moc auta niż wyposażenie. Teraz mogę nabyć 18" na aucie wyglądają mega dobrze tylko opona ma 235/40 zamiast 235/45 zalecanych z tego co wyczytałem. Bez opon nie chce sprzedać. I chyba kupię takowe a opony dojadę i wymienię. wudar 30-09-2019, 19:55 Witam, Panowie mam pytanie. Kupiłem felgi ori Ford 8Jx18H2,787J-1007-CB. Jeżdżę na nich, jest OK. Szukam ze zwykłej ciekawości, z jakiego modelu Forda są. Dokładnie te https://archiwum.allegro.pl/oferta/ford-oryg-5x108x63-3-et55-8jx18h2-787j-1007-cb-i7409927684.html paszeko62 01-10-2019, 07:29 Witam.Czy 19-stki wejda do forda fusiona 2013r.pozdrawiam marcin_walczak 12-10-2019, 07:04 Pytanie do fachowców...czy w Mondeo MK5 (2015 ) mogę zmienić koła z oryginalnych 17-calowych na 16 cali? Czy czujniki (jeśli są) będą wywalać błędy... Chodzi o zakup opon , niestety 235/50R17 ceny kosmos, dlatego rozważam zakup 16.. cattani75 12-10-2019, 07:07 Nie będzie błędów, ale zachowaj oryginalny rozmiar dla 16". rosiczka92 14-10-2019, 09:49 siemka wszystkim:) Czy moge zalozyc opony zimowe 215/55/16?? Mk5 150 koni? rosiczka92 16-10-2019, 19:51 ?? kto ma jakas wiedze?? cattani75 16-10-2019, 22:45 A co masz napisane na naklejce przy łączeniu progu i słupka B po stronie kierowcy? rosiczka92 17-10-2019, 07:24 A co masz napisane na naklejkę przy łączeniu progu i słupka B po stronie kierowcy? tak wiem ale moze ktos juz zakladal bo mam zimowki po jednej zimie i nie chcialbym ich wywalac:wink: MixaKent 19-10-2019, 12:23 Witam wszystkich Jestem posiadaczem Forda Focusa Active 2018 Chciałbym się dowiedzieć jakie felgi pasują do tego auta Chodzi mi o to jakie jest ET na oryginalnych felgach I czy mogę na zimę kupić 16? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk WoojO 20-10-2019, 00:07 Hej! Zaraz przyjedzie stado walców i cię rozjedzie za niezgodność z tematem :D To jest temat o mondeo mk5. Co do rozmiaru opon to zobacz naklejkę na słupku. Fele i ET: https://www.wheel-size.com/size/ford/focus/2019/ :) paszeko62 20-02-2020, 10:21 chcialbym wrzucic na lato 20 stki.ford fusion hybryda 2014 rok.moze ktos mial podbny problem i go rozwiazal.wejda czy nie i przy jakiej opnie Fiesta Mk8 ST Line 20-02-2020, 12:21 A dlaczego miałoby nie wejść? Przecież koło czy 16" czy 20" ma tę samą średnicę. Pytanie jak sobie samochód poradzi przy przyspieszaniu z takim klockiem? Silnik w tym aucie to nie jest jakiś demon mocy. Opona np 235/35R20 i felga 8J20 ET45, albo opona 245/35R20 i felga 8,5J20 ET40. To tylko przykłady, możliwości jest więcej. paszeko62 20-02-2020, 14:42 A dlaczego miałoby nie wejść? Przecież koło czy 16" czy 20" ma tę samą średnicę. Pytanie jak sobie samochód poradzi przy przyspieszaniu z takim klockiem? Silnik w tym aucie to nie jest jakiś demon mocy. Opona np 235/35R20 i felga 8J20 ET45, albo opona 245/35R20 i felga 8,5J20 ET40. To tylko przykłady, możliwości jest więcej. Dzieki ci kolego.a te ET jest dobre bo bym chcial zeby kolo bylo rowne z bokiem auta. wiesz o co chodzi?pozdrawiam.moze jakies linki do fajnych felg w tych wymiarach. :p Fiesta Mk8 ST Line 20-02-2020, 14:45 https://xfelgi.pl/info/kalkulator-ET-felg paszeko62 20-02-2020, 16:28 https://xfelgi.pl/info/kalkulator-ET-felg ok.znam to.chodzi o to jak to wyglada na samochodzie!moze ktos juz mial taki setup. Fiesta Mk8 ST Line 20-02-2020, 22:43 Nie wiem czy jest ktoś odważny na forum z mondeo mk5 i 20". Ja teraz na lato zakładam 19" ale oryginalne, więc ET będzie seryjne. A takich zdjęć w necie jest mnóstwo. Z tego co czytam to większości jednak ludzie idą w dół z rozmiarem kół w mondeo, większość ma 17 lub 18" Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Znalazłem jednego rodzynka na necie, wygląda śmiesznie z tymi małymi tarczami i naleśnikami zamiast opon. Ale jakie parametry felgi, informacji brak... https://mondeo-mk5.de/gallery/index.php?image/732-ford-mondeo-vignale/ Evildick 01-03-2020, 15:23 Witam wszystkich. To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Kupiłem Mondeo Mk5 2.0 kombi 150KM rok produkcji 2016. Stoję przed zakupem felg i opon na lato, zdecydowałem się na 18". I tu pytanie, jak jest w tym samochodzie z otworem centrującym, bo jedni podają 63,3mm a inni 63,4mm. A drugie pytanie, czy do mojego samochodu podejdą felgi o takich parametrach: Rozstaw śrub: 5x108 Szerokość felgi: 8J Osadzenie felgi: ET55 Otwór centrujący 63,4mm Fiesta Mk8 ST Line 01-03-2020, 17:01 Podejdą. A różnica 0.1mm naprawde jest pomijalna. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka MichałMONDEO2017 02-05-2020, 09:08 Witam. Mam pytanie odnośnie montażu felg fordowskich 19" ale nie do Vingale ani Titanium tylko do "zwykłego" Mondka 2.0 180 koni. CZy jak założe takowe felgi nadmienie że wklejka na boku przy drzwiach kierowcy zezwala na takie 235 40 19 96Y to czy nie będzie to miało wpływu ani problemu z jakimkolwiek aspektem dotyczącym gwarancji ?? To jest nowe auto i zależy mi na tej gwarancji ?? Z salonu wyjechał na 16" Na ubezpieczenie raczej też nie powinno mieć wpływu ... poproszę kogoś "mądrego" kto się orientuje.... cattani75 02-05-2020, 09:43 Skoro na naklejce jest napisane, że można to na pewno można. Dyskusja by była, gdybyś chciał inną szerokość opony itd. itp. MichałMONDEO2017 02-05-2020, 09:52 Dzięki za szybką reakcję :) a przy okazji jak już się rozpisałem to zapytać chce użytkowników 19 na "normalnym" zawieszeniu bez regulacji na te 3 tryby. Czy jazda na 19 i 40 profilu oprócz troszkę gorszych odczuć komfortu co do 17 zużycie zawieszenia przy jeździe "normalnej" jest zauważalne?? np po iluś tys poszła jakaś część hmm jak by to wyrazić "szybciej" niż w normalnych warunkach?? zawile to napisałem ale chyba wiadomo o co ..... Fiesta Mk8 ST Line 02-05-2020, 12:46 Nic się nie dzieje oprócz tego ze wiesz po czym jedziesz. Ale to jest raczej naturalne na profilu 235/40 Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka p.saw 02-05-2020, 12:57 No i wiesz, że wjeżdżanie na wysokie krawężniki to już raczej odpada.;) Chyba, że opona ma "mega" rant ochronny. Fiesta Mk8 ST Line 02-05-2020, 15:59 Albo wyjeżdżasz pod innym kątem niż zwykle. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka MichałMONDEO2017 02-05-2020, 16:40 HeHe krawężniki omijać z daleka:) chyba że żonka się zapomni :) ale n ie o to chodzi tak na serio to o zawieche czy bardzo dostaje na tych oponach czy ba się zaraz o amory końcówki itp Fiesta Mk8 ST Line 02-05-2020, 18:09 Niektóre wersje wyjeżdżają z fabryki na 19" więc raczej konstruktorzy uwzględnili ten aspekt. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka MichałMONDEO2017 02-05-2020, 18:20 Tak wyjeżdżają ale to raczej Vingale... Titanium wyjeżdża na 17 a mój zwykły szarak na 16 ... dlatego miałem wątpliwości ci do 19 acz kolwiek na wyklejce takowe są dopuszczone ...wolałem się upewnić i dopytać niż potem pojechać do serwisu z usterką i się zdziwić :) Fiesta Mk8 ST Line 02-05-2020, 20:27 St-line też wyjeżdża na 19" za "niewielką" dopłatą. Nie ma znaczenia czy ma aktywne zawieszenie czy nie. W każdym razie ja 19" założyłem przy przebiegu 15 tyś, czyli prawie nowe auto, produkcja 2019. Od początku było 18". Poza tym sporo ludzi jeździ nawet na 20" i mondeo żyje. Nie dajmy sie zwariować 19" w mondku to żadne mecyje... fiesta mojej żony wyjechała z salonu na 17" a gdzie jej do mondeo? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka MichałMONDEO2017 03-05-2020, 08:26 Zgadzam się z Tobą kolego w 100 prockach :) po prostu ciekawy byłem jak się zawieszenie sprawuje i ogólnie... trochę może pobolewa to że tak małe tarcze są z przodu chyba wymienie na większe:) ale zauważyłem ten sam problem w innych autach też...mógłbyś podesłać swojego mondka na 19 ??:) Fiesta Mk8 ST Line 03-05-2020, 10:16 Ja mam auto na gwarancji wiec swap hebli odpada, choć przyznam że wypadałoby dać coś większego. Zdjęcie poniżej https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200503/5b9abdf853fd067de6fe331a0606ceb9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200503/e4d0b07b976dde79fed04df0c3688f89.jpg Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka paszeko62 03-05-2020, 13:08 Ja mam auto na gwarancji wiec swap hebli odpada, choć przyznam że wypadałoby dać coś większego. Zdjęcie poniżej https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200503/5b9abdf853fd067de6fe331a0606ceb9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200503/e4d0b07b976dde79fed04df0c3688f89.jpg Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka mozesz napisac dokladnie rozmiar felgi i rozmiar opn?dziekuje z gory i pozdrawiam.fajne autko MichałMONDEO2017 03-05-2020, 13:45 Meeeeeeega Ci wyszło :) to St line?? kurde felgi mam takie same ale .... wizualnie kolor u Ciebie fajniejszy ... Bump: Fiesta Mk8 ST Line 03-05-2020, 16:37 Felgi są grafitowe, u Ciebie wyglądają na srebrne. To oryginalna felga z pakietu st-line 8J19 ET55, opony też seria 235/40R19. Auto wyjechało z fabryki jako titanium, teraz jest St-line. U mnie w temacie masz wszystko po kolei jak jesteś ciekawy. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka MichałMONDEO2017 03-05-2020, 17:26 U mnie takie same felgi jak u Ciebie...srebrne lekko dymione takie były w orginale...do czarnego to chyba najbardziej pasują...czyli przerobiłeś sobie z titanium na st line.?? Gdzie mogę to zobaczyć i ile Cię to kosztowało?? cattani75 03-05-2020, 17:46 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=297915 Fiesta Mk8 ST Line 03-05-2020, 20:51 O kosztach całościowych nie pisałem. Gentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają ;) A jakby się żona dowiedziała... A co do felg to musiały więc wychodzić w 2 wersjach kolorystycznych. Moje są ewidentnie grafitowe, tak jak ta https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk5-fusion-alufelga-19-st-line-9141682549?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Michuuu1990 04-05-2020, 08:17 Witam. Chce kupić felgi 17" do mojego mk5. Po ostatnim aucie zostały mi ładne oponki 225/55. I tu jest moje pytanie , czy taki zestaw nie będzie za "wysoki"? Ma/miał ktoś takie opony? Pozdrawiam zaku75 04-05-2020, 11:15 Chce kupić felgi 17" do mojego mk5. Po ostatnim aucie zostały mi ładne oponki 225/55. I tu jest moje pytanie , czy taki zestaw nie będzie za "wysoki"? W zależności na czym teraz jeździsz, jeżeli na 16-tkach to przynajmniej według mnie same plusy, autko będzie wyższe o ok 7mm więc tego nie zauważysz, prędkościomierz będzie pokazywał bliżej prawdę, no i wizualnie trochę lepiej BiPi 04-05-2020, 12:30 Ja zdecydowanie polecam 19 Przeslkoczylem z 17 i dla mnie prowadzi sie lepiej a spadku komfortu nie odczulem. A to jak auto wyglada teraz to juz inna kwestai. madtrack 04-05-2020, 22:07 Cześć Koledzy. Podpowiedzcie mi proszę, czy Felgi o parametrach 7.5Jx18, ET 52.5, 5x108 będą pasowały do Mondeo MK5? Oczywiście założę oponę tak jak mam napisane na słupku dla 18'' tj. 235/45 R18. cattani75 04-05-2020, 23:28 Jeśli tylko otwór będzie od 63.4 to tak. gandolfinek 05-05-2020, 12:07 Ja zdecydowanie polecam 19 Przeslkoczylem z 17 i dla mnie prowadzi sie lepiej a spadku komfortu nie odczulem. A to jak auto wyglada teraz to juz inna kwestai. Zdecydowanie potwierdzam, również przesiadłem się z 17 na 19 i póki co spadku komfortu nie odczułem. A wygląd :D:lol::D, no cóż ... jak dla mnie to mega :619: MichałMONDEO2017 05-05-2020, 14:52 Ja zdecydowanie polecam 19 Przeslkoczylem z 17 i dla mnie prowadzi sie lepiej a spadku komfortu nie odczulem. A to jak auto wyglada teraz to juz inna kwestai. HEHE jestem zaaaaaaaa :):):):) wstawiajcie zdj swoich mondków..... lsulima 05-05-2020, 20:22 Wyglądają prawie tak fajnie jak te: https://www.instagram.com/p/B_q6LIVBfYG/?igshid=wdk8882e7ed [emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk cattani75 05-05-2020, 20:31 Mnie ostatnio korcą te (to oczywiście nie mondkowy rozstaw śrub :-D): https://arena-wheels.de/autec-astana-as-8j-x-18-zoll-et-44-lk-5x112-alufelge-felge-kba-neu-383990.html BiPi 05-05-2020, 20:40 Nie wiem jak dodac zdjecie jak koledzy wyrzej wiec link https://zapodaj.net/014406770c03b.jpg.html karoolpl 31-08-2020, 21:38 Cześć, ktoś może mi podać indeksy nośności dla hybrydy dla opon 235/45 R18? szukałem już sporo informacji na ten temat w internecie, nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Hybryda z racji baterii jest cięższa, więc profilaktycznie chciałem wsadzić opony z indexem nośności 98, ale może podejdzie z niższym? cattani75 01-09-2020, 07:34 Sprawdź w instrukcji obsługi. karoolpl 01-09-2020, 07:38 W instrukcji za groma nie widzę takiej informacji, ani tej online, ani tej która ściągałem, są jedynie rozmiary, brak indeksów cattani75 01-09-2020, 07:40 A plakietka na słupku B kierowcy? karoolpl 01-09-2020, 13:04 Tam są tylko rozmiary i ilośc ciśnienia, 0 info o indeksie, dlatego właśnie napisałem, bo przejrzałem wszystko co mogłem i nigdzie takich informacji nie znalazłem Matych 01-09-2020, 13:19 Indeks nośności dobiera się na podstawie wagi samochodu i jego maksymalnej prędkości- na ogół jest z dużym zapasem, a nie dlatego że włożymy 20 kg bateryjkę do bagażnika.Na tabliczce znamionowej mamy pod pozycją H i I maksymalne obciążenia osi pojazdu. kaan1 02-09-2020, 08:11 Tam są tylko rozmiary i ilośc ciśnienia, 0 info o indeksie, dlatego właśnie napisałem, bo przejrzałem wszystko co mogłem i nigdzie takich informacji nie znalazłem Nie wiem jak jest w hybrydzie ale u mnie na nalepce na słupku jest napisane że do kół 18 jest indeks obciążenia 98 i indeks prędkości Y. Dla kół siedemnaście cali są mniejsze indeksy. Nalepka jest wspólna dla wersji z różnymi silnikami spalinowymi, a rozmiary opony wypisane na wysokości wersji silnikowych ale we wspólnej ramce więc w sumie to jest kwestia interpretacji. Trochę wynika z tego że nawet jak się ma mocniejsza wersję to mozna jeździć na węższych gumach. zenq 02-09-2020, 11:20 w fusionie z kanady tez mam z indeksami, jednak nalepka jest tylko dla konkretnego auta. Matych 02-09-2020, 14:22 Dokładnie nie sądzę że w hybrydzie jest inaczej. kaan1 02-09-2020, 17:31 No więc, wygląda na to że 16,17 i 18 są dopuszczalne we wszystkich modelach tylko muszą mieć różne ciśnienia. Indeks obciążenia i prędkości zależy tylko od średnicy felgi/gumy. 16tki zawsze pompujemy do tej samej wartości ciśnienia, natomiast 17ki i 18ki pompujemy w zależności od rodzaju wersji napędowej. 2.0 litra to będzie dla hybrydy. No chyba że ma inną nalepkę karoolpl 02-09-2020, 19:11 Zwracam honor, faktycznie na wlepce wszystko było, dopadła Mnie przypadłość młodego Wałęsy sprzed kilku lat :P To przy okazji pochwale się, stałem się dziś posiadaczem 18 calowych felg, oryginał forda :) sabaciontko 02-09-2020, 20:19 Mozna wiedziec jaki koszt takich przepięknych alusów ? karoolpl 02-09-2020, 22:22 sabaciontko Znalazłem na alledrogo komplet za 3500, utargowałem do 3300, ale alusy były z TPMS. Szukałem jakichś fajnych 18, bo na 16 traciłem przyczepność, i po dogłębnej analizie forum i cen opon, wyszło że faktycznie najbardziej opłacalna jest 18 calowa. Trafiłem przy okazji na jakiś wątek tu na forum i widziałem tam te felgi. Są to oryginalne felgi Forda do ST line. Chciałem pierwotnie kupić jakieś nowe 4 sztuki, i takie 18 z już sensownym wzorem wychodziły mniej więcej 2600~3000 zł, oczywiście bez czujników, ale na całe szczęście trafiłem na aukcję :) LINK (https://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/obr%C4%99cze-aluminiowe/obr%C4%99cz-aluminiowa-18%22/2237418) ale warto szukać ją po oznaczeniu GS7J-AA Udało mi się znaleźć komplet w naprawdę wizualnie idealnym stanie, jedyne co to musiałem dołożyć 100 zł w wulkanizacja żeby jedną felgę lekko naprostować, bo wewnętrzny rant miał lekkie bicie. Co mi zostało to jedynie dokupić programator TPMS za 49 zł i nauczyć ponownie gdzie który jest, bo automatyczna procedura po przejechaniu kilku km wywala błąd TPMS. Podpiąłem się forscanem i widzę odczyty z czujników i błąd po wygooglowaniu wskazuje na właśnie ponowne nauczenie. Opony, obecnie mam co prawda z wysokim bieżnikiem ale któraś jest naprawiania na boku, a wiadomo że taka opona kwalifikuje się do utylizacji (przynajmniej tak twierdzą materiały które do tej pory przeanalizowałem) :) Felgi na zdjęciu super, na żywo jest jeszcze lepiej :D Matych 02-09-2020, 22:29 Noszę się zamiarem zmiany bo poskąpiłem przy zakupie,już mi się nie opłaca -śliczne. zenq 03-09-2020, 09:42 bardzo ładnie, pasują mu :) karoolpl 03-09-2020, 09:53 To dla porównania w załączniku jak było na oryginalnych 16 vs jak teraz, różnica jest ogromna :) karoolpl 03-09-2020, 11:24 Jeszcze pytanie odnośnie opon, musze kupić 4 nówki i zastanawiam się co zrobić, czy teraz jeszcze kupować letnie na powiedzmy jakieś 2 m-ce czy juz kupić zimówki i wpakować zimówki i jakoś powoli przejeździć ten cieplejszy okres? (dużo km we wrześniu nie robie, jedna trasa dalsza 260 km, a tak to głównie po mieście się będę kręcił). Inna opcja to pojeździć na letnich, które mają bieżnik ponad 7mm, ale 2 opony były naprawiane na bokach, i jakoś spędza mi to sen z powiek :P kaan1 03-09-2020, 12:02 A może całoroczne? Jeśli kręcisz się na Pomorzu to chyba będzie ok? Zwłaszcza że hybrydą z większymi prędkościami raczej sie nie jeździ :-; karoolpl 03-09-2020, 12:11 Zastanawialem sie, ale wczoraj dostalem info od kolegi ktory pracował dluższy czas w Micheline, że crossclimaty+ po 2 latach pekaja na bokach i wszyscy którzy wzieli sobie z fabryki oponki, to poodawali po 2 latach :) Co do reszty, to ciężko mi się wypowiedzieć, kolega śmiga na nokianach i sobie chwali, ale jednak jakoś dalej tak mi się ciężko przekonać do wielosezonu :D w tym roku goodyear zrobił 3 generacje swojej opony, ale również mało informacji na ich temat i w moim rozmiarze to podaj 1200 zł za sztukę :O Co do jazdy hybrydą z prędkościami większymi, to ja mam akurat cięższa nogę i jak jade sam, to na ekspresówce jadę około 155/160 km/h, i tu mnie zaskakuje hybryda, bo przy 155 pali 8.3, 8.4, a przy 160 to i koło 9 kręci, takie magiczne 5 km/h :D, mimo wszystko takie spalanie jest dla Mnie jak najbardziej akceptowalne. W mieście potrafie zejść do 5.5, a przy dynamiczniejszej jezdzie, to jakieś 7, więc dalej jest super :) Przyśpieszenie z gazem w podłodze też jest przyjemne :D mondeo70235 25-09-2020, 20:45 Koledzy przepraszam że zasmiecam forum ale mam pilne pytanko gdyż kupuje rano używki alu na zime 16 i pytanie brzmi mondeo mk5 wzorcowe alu to 6,5 et 45 a te które mam kupić to 7,0 et 50 wiec felga na zewnątrz wyjdzie 1,5mm a wewnątrz w strone zawiecha wyjdzie 11,5 mm czy bedzie ok po prostu zgłupiałem pcz 25-09-2020, 22:04 Koledzy przepraszam że zasmiecam forum ale mam pilne pytanko gdyż kupuje rano używki alu na zime 16 i pytanie brzmi mondeo mk5 wzorcowe alu to 6,5 et 45 a te które mam kupić to 7,0 et 50 wiec felga na zewnątrz wyjdzie 1,5mm a wewnątrz w strone zawiecha wyjdzie 11,5 mm czy bedzie ok po prostu zgłupiałem moim zdaniem bez problemu spasuje... fabrycznie homologowane 16" mają szerokość opony 215 a 18" i 19" to 235 więc ta różnica w ET powinna mieścić się w granicach tolerancji szerokości dla całego koła karoolpl 25-09-2020, 22:55 moje 18 oryginalne z kolei maja 8J ET55, więc powinny podejść te 16. Ja miałem 16 oryginalne (w sumie dalej mam bo czekają na chętnego) i tak szczerze po przejściu na 18 nie czuje różnicy w komforcie, tomiik 26-09-2020, 00:31 Koledzy przepraszam że zasmiecam forum ale mam pilne pytanko gdyż kupuje rano używki alu na zime 16 i pytanie brzmi mondeo mk5 wzorcowe alu to 6,5 et 45 a te które mam kupić to 7,0 et 50 wiec felga na zewnątrz wyjdzie 1,5mm a wewnątrz w strone zawiecha wyjdzie 11,5 mm czy bedzie ok po prostu zgłupiałem Wejda bez problemu MaxMaxtm 29-09-2020, 11:05 reasumując Wasze wczesniejsze wypowiedzi jakie opony zimowe polecacie do hybrydy na felgę 18 rozmiar, firma, model ?? stary1977mj 04-10-2020, 11:06 Czy opony 225/55/17 nie będą za duże,?Czy ktoś z Was lata na takim rozmiarze?Chce kupić takie wielosezonowe. karoolpl 04-10-2020, 15:17 reasumując Wasze wczesniejsze wypowiedzi jakie opony zimowe polecacie do hybrydy na felgę 18 rozmiar, firma, model ?? a jaki masz budżet? ja wsadziłem michaliny pilot alpin 5, opona jest bardzo cicha, pomimo pogody zrobiłem na nich już z 1 tyś km, i zarówno jak było troche cieplej jak i mokro, to póki co opony sprawują się świetnie, i co już wspomniałem, w hybrydzie bardzo skupiałem się na hałasie, a te są mega ciche (68 dB), może i sam pilot alpin przezanczony jest do "mocniejszych" aut, ale mi sie zdarza jeźdić po 160/170 autostrada, czy jakas*dobrą 2pasmówką i faktycznie trochę zauważyłem na 18 vs 16 wzrost spalania, ale nie więcej niż 0.5 litra przy najbardziej ekstremalnej jeździe, ale same opony super. Tańsze (też z grupy Michelin) z trochę podobnym bieżnikiem są kleber krisalp hp3, ale one maja taki specyficzny świst jak przyśpieszasz, ale takie miałem w MK IV i bardzo fajne oponki. Co do innych marek, cięzko mi się wypowiadać, czytałem sporo testów, jedne mniej drugie bardziej stronnicze i jeszcze polecane były vredestainy, hankooki, conti i dunlopy, z takich bardziej budżetowych to nie powiem co, bo w sumie jakoś różnica w cenie była taka, że lepiej opłacało się dołozyć do czegoś premium darjo1 04-10-2020, 15:23 Czy opony 225/55/17 nie będą za duże,?Czy ktoś z Was lata na takim rozmiarze?Chce kupić takie wielosezonowe. Mam taki rozmiar od marca tego roku,Bridgestone Weather Control A005. Na mokrą nawierzchnię super, suche lato bez najmniejszych problemów przy prędkościach autostradowych. Po 15 tys. km zostało 7-7,2 mm bieżnika. Teraz czekam na zimę :lol: stary1977mj 04-10-2020, 19:41 A jaki silnik masz i jakie indeksy tej opony?Masz wzmacniane XL? darjo1 05-10-2020, 15:29 A jaki silnik masz i jakie indeksy tej opony?Masz wzmacniane XL? 2,0 180KM,widzę taki sam jak Twój opony oczywiście 101 W XL. Widzę że cena poszybowała w górę, w marcu płaciłem za szt. 496 zeta. kubaziemniak 15-10-2020, 07:59 Mam dylemat odnośnie felg, proszę o poradę... https://allegro.pl/oferta/felga-alufelga-18-et-49-5x108-ford-jaguar-volvo-8123787099 Są to felgi używane i podobno wszystko jest z nimi spoko, jeździły na mondeo, tylko zastanawia mnie szerokość 8,5 ? Zastanawiam się lepiej kupić używane oryginalne czy dać sobie spokój i kupić nowe. Z nowych zastanawiam się nad trzema, tylko myślę jak z trwałością takiej felgi https://allegro.pl/oferta/4x-nowe-felgi-ford-s-max-focus-galaxy-kuga-mondeo-9315950553 https://allegro.pl/oferta/alufelgi-anzio-18-5x108-ford-kuga-galaxy-s-max-9266641927 https://allegro.pl/oferta/felgi-proline-bx-700-18-5x108-et52-5-ford-mondeo-8941260102 amajcher 16-10-2020, 20:28 Cześć, ktoś może mi podać indeksy nośności dla hybrydy dla opon 235/45 R18? szukałem już sporo informacji na ten temat w internecie, nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. ... Tabelka ze słupka B dla hybrydy EU (zwykła, nie amerykanski plug-in z dużo większą baterią) wygląda tak jak na foto. karoolpl 16-10-2020, 23:26 wiem wiem, ogarnąłem, miałem jakas pomroczność jasną :) teraz śmigam na 18 2.4 z przodu i 2.2 z tyłu Bump: Mam dylemat odnośnie felg, proszę o poradę... https://allegro.pl/oferta/felga-alufelga-18-et-49-5x108-ford-jaguar-volvo-8123787099 Są to felgi używane i podobno wszystko jest z nimi spoko, jeździły na mondeo, tylko zastanawia mnie szerokość 8,5 ? Zastanawiam się lepiej kupić używane oryginalne czy dać sobie spokój i kupić nowe. Z nowych zastanawiam się nad trzema, tylko myślę jak z trwałością takiej felgi https://allegro.pl/oferta/4x-nowe-felgi-ford-s-max-focus-galaxy-kuga-mondeo-9315950553 https://allegro.pl/oferta/alufelgi-anzio-18-5x108-ford-kuga-galaxy-s-max-9266641927 https://allegro.pl/oferta/felgi-proline-bx-700-18-5x108-et52-5-ford-mondeo-8941260102 Jak kupisz nowe to masz gwarancje, a jakość nie powinna być jakaś tragiczna, a z używanymi to zawsze jakieś ryzyko jest, ja kupiłem oryginalne forda używane, ale w idelanym stanie, a mimo to jedna felge musiałem podprostować :) amk 17-10-2020, 07:36 Do felg od jaguara będziesz musiał dokupić zestaw nakrętek bo mają inne wykończenie gniazd (płaskie, a u forda stożki). Wydaje mi się że śruby od Toyoty powinny pasować, ale nie sprawdzałem tego w praktyce. Kiedyś też byłem blisko kupienia felg od jaguara, ale ostatecznie padło na fordowskie. Szerokość nie powinna być problemem. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka amajcher 25-10-2020, 11:13 A felgi 18'' od Volvo S90 / V90 by podeszły? Jest szansa że będą wyglądać na Mondeo MK5 jak za 1 mln $ ;-)... Patrząc na fi=63.4 i szerokość 8'', i rozstaw śrub 5x108 powinny pasować do Mondeo (hybrid=sedan). ET=42 vs zaciski hamulców: o ile widzę w innych ogłoszeniach do Forda są 55... Czy to w ogóle jest zakładalne 1:1 czy trzeba będzie kombinować ? https://www.willtheyfit.com/ mówi że mniejsze ET oznacza wysunięcie koła na zewnątrz (jak na obrazku). Nie widzę żadnych postów & foto na www żeby ktoś tak robił, ale jest sporo ogłoszeń na portalach sprzedażowych typu "sprzedam koła do Ford/Volvo'. No i wreszcie czy dekielek zapasuje z Ford-owskich ;) ... nestoran 06-11-2020, 18:02 Z góry sorry bo chyba takie posty już były. Przy zakupie dodali mi zimowe opony pirelli w rozmiarze 225x55x17. Czy takie opony podejdą do mondeo mk5 kombi. Chyba pojadę i je oddam. Mieszkam w Szwecji i sprawa homologacji i ubezpieczalni z tego co się orientuje nie gra tutaj żadnej roli. herradi 21-11-2020, 18:10 Witam, czy ktoś przerabiał temat zakładając na 19 calowe felgi opony 235x45 ? am123 22-11-2020, 19:03 Udało się. Przesiadka z oryginalnych R16 na inne R18. Ford-owskie na mnie nie robiły wrażenia wyglądem, za to znalazłem 2 rodzaje ciekawych z Volvo. 'Wentylatory' i 2x5 ramion (takie jaj na foto kilka postów powyżej). Zapodaję foto po założeniu żeby podzielić się jak to wyszło. Zestaw: - Felgi oryginalnie z Volvo 18'' szer 8'' śruby 5x108mm otwór 63.4mm (czyli dotąd jak w Fordzie), ale ET 42mm, tzw. wentylatory - Opony zimowe Bridgestone Blizzak LM05Z 235/45/R18 98V - Dekielki fi65mm zewn (fi64mm mocowanie rozpórki wewn) z logo Ford (komplet z allegro, mają tam różne marki aut i różne średnice, można dobrać do felg) - Wentyle, czujniki ciśnienia, i śruby przełożone z oryginalnych/poprzednich felg R16 Ford-a. Wnioski: Wygląd: oceńcie sami, dla mnie to zestawienie jest ładniejsze niż firmówki i większość które widzę dookoła. Prowadzenie: de-lux. Precyzyjne. Na 16-stkach auto pływało/huśtało na boki i przy hamowaniu. 'Balony' nie brzmi przyjemnie, ale wydaje się być adekwatne. Na 18stkach jest poczucie kontroli nad tym gdzie/jak auto jedzie w zakręcie takie jakie powinno być. W zimie szerokość 18stek=235mm (w 16stkach 215mm) powinna być atutem. Komfort: 16 były miękkie jak kanapa, 18 są twardsze, ale plomby nie wylatują ;-) - jest OK. Komfort prowadzenia rekompensuje lekką utratę miękkości. Przy wjeździe na krawężnik ok 6cm w poprzek (wjazd w boczną uliczkę) słychać i czuć lekkie stuknięcie więc trzeba uważać. Głośność: w normie, nie przeszkadza, wydaje się że podobne jak na poprzednich 16tkach (Michelin Energy Saver). W MK5 Hybrid EU jest aktywna redukcja szumu (ANC) więc może to nie być reprezentatywne. Największy dylemat był z ET. Standardowo w Fordzie jest 55mm, a w Volvo 42mm, czyli 13 mm bardziej na zewnątrz. Wyszło jak na foto. Mam nadzieję że przy przeglądzie okresowym nikt nie zatrzymuje z tego powodu dowodu rejestracyjnego... Jak dla mnie wygląda bez przegięcia (górna krawędź opony ciągle delikatnie chowa się pod nadkolem t.j. opona nie wystaje poza obrys auta patrząc z góry), ale w mniejsze ET już bym nie szedł... pcz 22-11-2020, 20:16 Wygląda super, mniejsze ET więc też bardziej wystają z wnęki. Ja się zastanawiam nad felgami z nowej Pumy ST-Line https://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/obr%C4%99cze-aluminiowe/obr%C4%99cz-aluminiowa-18%22/2393075 (http://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/obr%C4%99cze-aluminiowe/obr%C4%99cz-aluminiowa-18%22/2393075) 18"x7" i właśnie w tym problem, że są 7" i montowane na nich są opony 215mm, jak myślicie czy 235mm da radę na nie wsadzić do mMondeo MK5 czy jednak musi być szerokość felgi 8" ? __________________________________________________ http://www.youtube.com/watch?v=LSoibjFZDqY&t=1s cattani75 23-11-2020, 11:47 Standardowo w Mondeo 235 jest na 7.5". am123 23-11-2020, 21:04 czy jednak musi być szerokość felgi 8" ? Tu jest tabelka + co się zmienia przy wartości skrajnych: https://intercars.pl/poradnik/opony-i-felgi/dobor-opon-do-felg-czyli-szerokosc-opony-a-szerokosc-felgi/ "... zbyt duża szerokość opony do felgi sprawi, że podczas jazdy praktycznie wcale mogą nie pracować rowki boczne odpowiadające za sprowadzanie wody spod kół. W ten sposób bieżnik nie będzie mógł niwelować efektu aqaplaningu i zdecydowanie wzrośnie prawdopodobieństwo wystąpienia poślizgu na mokrej nawierzchni." Niby w tabelce felga 7'' się jeszcze łapie na oponę 235mm i 1 cal na szerokości felgi to tylko 1.2cm "skosu" po każdej stronie opony, i wydaje się że w dobrą stronę bo rant felgi będzie "wciągnięty" czyli lepiej chroniony przed zarysowaniem itp, ale jak z zachowaniem się konkretnie mk5, to już najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś kto ma oponę 235mm na feldze 7''... Fiesta Mk8 ST Line 23-11-2020, 21:54 Mondeo po lifcie dostało homologację dla 215, może zamiast naciągać balon na 7" pójdziesz w tę stronę? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka p.saw 23-11-2020, 22:06 Standardowo w Mondeo 235 jest na 7.5". Ale dla 17" czy 18" ? Gdzieś jednak obiło mi się o uszy, że dla 235/45R18 standardowa (salonowa) felga to 8". Może ktoś kto ma Vignale lub ST-line to potwierdzić ? Fiesta Mk8 ST Line 23-11-2020, 22:34 Dla st-line zarówno 18 jak i 19" jest 8" i opony 235 Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka darnag 26-11-2020, 21:05 Witam. Mam pytanie do fachowców. Zakupiłem felgi do mondeo mk5 19 cali od galaxy. Wszystkie rozmiary się zgadzają, jest tylko różnica w nakrętkach bo w mondeo jest średnica 12 mm a galaxy 14 mm i są trochę większe. Proszę o info czy to ma jakiś wpływ na montaż i bezpieczeństwo. Pozdrawiam. Fiesta Mk8 ST Line 26-11-2020, 22:48 Nakrętki w mondeo są 19mm i w Galaxy pewnie tak samo, nie wiem o czym piszesz... Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka darnag 26-11-2020, 22:53 Miałem na myśli średnicę śrub czyli otworu nakrętek a nie średnicę na klucza. mario13 26-11-2020, 23:02 Nakrętki w mondeo są 19mm i w Galaxy pewnie tak samo, nie wiem o czym piszesz...Kolega pytał o średnicę szpilek.W Mondeo średnica ma 12 mm a w Galaxy ma 14 mm. BTW. Moim zdaniem spokojnie można zakładać i śmigać. Sprawdź tylko jaka jest różnica średnicy otworów w felgach pomiędzy ori Mondeo a Galaxy.Strzelam,że nie będzie różnicy. darnag 26-11-2020, 23:13 Uzupełniając poprzedni wpis: nakrętki mondeo:skok gwintu: 12x1.5, średnica podkładki: 27 mm, wysokość nakrętki: 35 mm. Galaxy: skok gwintu: 14x1.5, średnica podkładki: 28 mm, wysokość nakrętki: 35 mm. Bump: Rożnica jest bo podobny do galaxy można założyć od mondeo ale trochę z oporem. Pomysł jednak dobry. Jutro zmierzę otwory. mario13 26-11-2020, 23:34 Rożnica jest bo podobny do galaxy można założyć od mondeo ale trochę z oporem To o niczym nie świadczy. Trzeba wziąć pod uwagę dokładność otworu centrującego,wiek felgi i producenta felgi. Zmierz otwory na szpilki i napisz co wyszło. Jeżeli nie ma różnicy(podejrzewam,że nie będzie) to zakładaj. darnag 27-11-2020, 08:46 To jest adres do tej felgi ze strony forda. https://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/obr%C4%99cze-aluminiowe/obr%C4%99cz-aluminiowa-19%22/1889413?model=galaxy&year=2015. Natomiast na tej stronie (https://www.mador-opony.pl/pl/i/Tabela-rozmiaru-piast-i-rozstawow-samochodow-osobowych/20) znalazłem potwierdzenie średnicy piasty tzn. chyba też otworu centrującego i w obu samochodach jest taki sam. Wieczorem zmierzę średnicę otworów na szpilki w w obu felgach ale przecież nakrętki są stożkowe to nie powinno mieć to chyba wpływu. darnag 27-11-2020, 17:46 Piątek a ja w pracy. Wszystko pod górę. A może ktoś ma dostęp do alufelg od galaxy i poda wymiar otworu na szpilki mierzony od wewnątrz felgi bo otwór jest stożkowy. W felgach od mondeo ma on 15mm. Ciekawe czy to ma jakieś znaczenie bo felgi na aukcjach są te same i do galaxy i do mondeo. Tm255 09-12-2020, 17:20 Witam co prawda jest zima ale zapytam o opony na lato które będę musiał wymienić na feldze 18.Czy trochę szersze 245/45/18 będą też oki bo Fusion przypłynął na 235/45/18 a chcę nowe felgi alusy kupić i opony nowe:) kaan1 11-12-2020, 10:05 i bo Fusion przypłynął na 235/45/18 a chcę nowe felgi alusy kupić i opony nowe:) Też stoję przed podobnym zakupem opon na przyszłe lato - dlaczego chcesz zmieniać rozmiar felgi na szerszy - tam dosyć ciasno jest ... Tm255 11-12-2020, 13:00 Nie felgę tylko ciut szerszą oponkę co by ładniej się prezentował tylko pytanie do znawców czy tak można.Czy raczej pozostać przy oryginale 235/45/18 p.saw 11-12-2020, 15:37 ciut szerszą oponkę co by ładniej się prezentował tylko pytanie do znawców czy tak można.Czy raczej pozostać przy oryginale 235/45/18 Ładniej? 235 to wystarczająco szeroka opona dla MK5 dla 18". Nie widzę uzasadnienia. Tm255 11-12-2020, 15:49 Oki temat wyjaśniony zostaje rozmiar fabryczny winhelm 19-12-2020, 19:42 Witam wszystkich. W moim mondeo MK5 2018r. mam fabrycznie założone felgi aluminiowe 17", chciałbym kupić drugie w tym rozmiarze na wymianę pod zimówki . I tu pytanie jakie parametry powinna mieć ta felga bo w instrukcji danych brak. Chodzi o rozstaw śrub, rozmiar śrub, odsadzenie itp. Jeśli ktoś ma proszę o info p.saw 19-12-2020, 22:36 Przecież w tym wątku masz wszystko opisane. winhelm 19-12-2020, 23:15 Przecież w tym wątku masz wszystko opisane. Przeglądałem i nie znalazłem odpowiedzi, jeśli znasz to napisz p.saw 20-12-2020, 10:25 To nie przeglądaj tylko przeczytaj np. na pierwszej stronie. No to jeszcze skopiuje i załączę np. z postu #2 skoro kolega ma z tym problem. Model ALU: Rozmiar felg 17" Szerokość 7.5" Rozstaw 5x108 ET 52,5(55) Ot. centr. 63,3 I moja uwaga: Oryginał ET to 55. paszeko62 20-12-2020, 10:33 Ładniej? 235 to wystarczająco szeroka opona dla MK5 dla 18". Nie widzę uzasadnienia. jakie felgi do tych opon najwazniejsze chyba ET bys zaproponowal p.saw 20-12-2020, 15:45 8" i ET najlepiej 52-55. ET może być od 45 w górę. Przy 45 będą bardziej wystawać z nadkoli. Musi (powinno być) 5x108 i otwór centralny 63,3 (63,4). Inny otwór centralny będzie wymagał pierścienia centrującego. Mnie bardzo podobają się np. te: https://allegro.pl/oferta/felgi-18-5x108-ford-focus-rs-st-mondeo-mk3-mk4-mk5-8984866444 paszeko62 20-12-2020, 18:07 8" i ET najlepiej 52-55. ET może być od 45 w górę. Przy 45 będą bardziej wystawać z nadkoli. Musi (powinno być) 5x108 i otwór centralny 63,3 (63,4). Inny otwór centralny będzie wymagał pierścienia centrującego. Mnie bardzo podobają się np. te: https://allegro.pl/oferta/felgi-18-5x108-ford-focus-rs-st-mondeo-mk3-mk4-mk5-8984866444 dziekuje za odpowiedz.jeszcze moze podpowiesz jakie et zeby kola byly rowno z nadkolami.:p winhelm 20-12-2020, 18:29 To nie przeglądaj tylko przeczytaj np. na pierwszej stronie. No to jeszcze skopiuje i załączę np. z postu #2 skoro kolega ma z tym problem. Model ALU: Rozmiar felg 17" Szerokość 7.5" Rozstaw 5x108 ET 52,5(55) Ot. centr. 63,3 I moja uwaga: Oryginał ET to 55. Bardzo dziękuję :) ale czy otwór centralny to nie 63,4 ? p.saw 20-12-2020, 22:12 dziekuje za odpowiedz.jeszcze moze podpowiesz jakie et zeby kola byly rowno z nadkolami.:p Nadkola są nierówne dlatego koło nigdy nie będzie równo. ;) Moim zdaniem najlepiej pasowałyby z ET48 ale takich nie znalazłem. Bardzo dziękuję :) ale czy otwór centralny to nie 63,4 ? Tak. emte3 21-12-2020, 18:41 Przez 4 lata jeździłem na 18'' z ET45 i bardzo fajnie auto się prezentowało. edit. Nawet znalazłem zdjęcia: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2782651&postcount=19 paszeko62 21-12-2020, 21:48 Nadkola są nierówne dlatego koło nigdy nie będzie równo. ;) Moim zdaniem najlepiej pasowałyby z ET48 ale takich nie znalazłem. Tak. https://www.olx.pl/oferta/alufelgi-18-cali-ford-focus-mondeo-c-max-s-max-kuga-volvo-5x108-CID5-IDHyYBW.html#8566256a1c g:P p.saw 22-12-2020, 10:47 Szkoda, że sprzedawca nie napisał kto jest producentem. Ja raczej celuję w średnią półkę ale sprawdzoną czyli: Borbet, Ronal, Dezent . Ewentualnie Alutec, Rial, AEZ, MAK, MSW, GMP ... Wolę kupić nowe, nawet jak wypadają drożej. To jest zakup teoretycznie na mój cały okres eksploatacji auta (do 5 lat). I tysiąc w tą czy w tamtą nie ma dla mnie znaczenia. :) Np. takie: http://felgi-niemieckie.pl/konfigurator/159384/29/174/2471/18/dezent.ta.br.8.00.x.18.et.45.5x108.br.dark..schwar z.frontpoliert.html Rozmawiałem dzisiaj w ASO z kolegą czy są jakieś problemy z mniejszym ET np. 45. Potwierdził, że auto wygląda lepiej i teoretycznie jest stabilniejsze na zakrętach. Minusem jest to, że bardziej wystają z nadkoli ale bez przesady. To może spowodować wypiaskowanie tylnego fragmentu drzwi pasażera i przylegającego w tym miejscu błotnika. Chociaż w mondeo się z tym nie spotkali a raczej np. w 3 drzwiowej fieście. Zostawiam to bez komentarza. ;) paszeko62 22-12-2020, 12:57 Szkoda, że sprzedawca nie napisał kto jest producentem. Ja raczej celuję w średnią półkę ale sprawdzoną czyli: Borbet, Ronal, Dezent . Ewentualnie Alutec, Rial, AEZ, MAK, MSW, GMP ... Wolę kupić nowe, nawet jak wypadają drożej. To jest zakup teoretycznie na mój cały okres eksploatacji auta (do 5 lat). I tysiąc w tą czy w tamtą nie ma dla mnie znaczenia. :) Np. takie: http://felgi-niemieckie.pl/konfigurator/159384/29/174/2471/18/dezent.ta.br.8.00.x.18.et.45.5x108.br.dark..schwar z.frontpoliert.html Rozmawiałem dzisiaj w ASO z kolegą czy są jakieś problemy z mniejszym ET np. 45. Potwierdził, że auto wygląda lepiej i teoretycznie jest stabilniejsze na zakrętach. Minusem jest to, że bardziej wystają z nadkoli ale bez przesady. To może spowodować wypiaskowanie tylnego fragmentu drzwi pasażera i przylegającego w tym miejscu błotnika. Chociaż w mondeo się z tym nie spotkali a raczej np. w 3 drzwiowej fieście. Zostawiam to bez komentarza. ;) no to teraz ju prawie wszystko wiem ;)) wesolych swiat wszystkim zycze!:D darnag 27-12-2020, 12:26 Tutaj raczej nikt Ci nie odpowie. Strona zmieniła się niestety na niekorzyść. Oryginalne felgi to 7,5x17, ET 55, rozmiar śrub M12 i rozstaw 5x108. Strona forda: https://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/obr%C4%99cze-aluminiowe/obr%C4%99cz-aluminiowa-17%22/1880378?model=mondeo&year=2014. Jeżeli zamienniki to wybierz w np. oponeo wg marki i tam zobaczysz inne przykłady z różną szerokością felgi i innym osadzeniem. paszeko62 27-12-2020, 15:17 Tutaj raczej nikt Ci nie odpowie. Strona zmieniła się niestety na niekorzyść. Oryginalne felgi to 7,5x17, ET 55, rozmiar śrub M12 i rozstaw 5x108. Strona forda: https://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/obr%C4%99cze-aluminiowe/obr%C4%99cz-aluminiowa-17%22/1880378?model=mondeo&year=2014. Jeżeli zamienniki to wybierz w np. oponeo wg marki i tam zobaczysz inne przykłady z różną szerokością felgi i innym osadzeniem. takie bych lyknal ino 18 stki g:P karoolpl 28-12-2020, 09:34 Te są mega fajne: https://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/obr%C4%99cze-aluminiowe/obr%C4%99cz-aluminiowa-18%22/2237418?model=mondeo&year=2014# ale ciężko je kupić i znaleźć np. 4 w ofercie, sprzedaja po sztuce na alledrogo i w różnym stanie, najłatwiej szukać ich po nazwie: GS7J-AA p.saw 28-12-2020, 13:52 To są od ST Line. Też o nich myślałem ale wypadają relatywnie drogo. Fiesta Mk8 ST Line 28-12-2020, 16:40 Poza tym ciężko zdobyć bez uszkodzonych rantów, a że są polerowane, większość handlarzy jak ma komplet to je lakieruje w całości, a wtedy już nie są takie atrakcyjne. https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-mk5-focus-mk3-5x108-18-8j-et55-10041031739?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka Yonek84 05-03-2021, 20:53 Witam Panowie czy ktoś się orientuje czy do mondeo mk5 podejdą felgi 19x85. Et 42? Opona 235/40 dzięki za pomoc BiPi 05-03-2021, 21:26 Spokojnie wchodzą bo na takich jezdze:) Yonek84 06-03-2021, 13:17 Dzięki BiPi za odpowiedź a jakie jest max ET do mondeo mk5 takie by było legal ET40??? Kamil fusion czy mondeo 10-03-2021, 14:45 Koledzy mam szybkie pytanie czy felgi 18 et 40 będą ok ?czytałem wątek pisano że graniczne jest 42 różnica niewielką może ktoś ma temat za sobą p.saw 10-03-2021, 21:23 Ja bym poniżej 42 nie schodził. Kamil fusion czy mondeo 11-03-2021, 20:01 ok dziekiiii paszeko62 12-03-2021, 10:45 Spokojnie wchodzą bo na takich jezdze:) a 20-stki wejda reszta jak powyzej.pozdro BiPi 12-03-2021, 15:36 a 20-stki wejda reszta jak powyzej.pozdro Myślę że wejdą ale już 20 spore koło się robi paszeko62 13-03-2021, 08:30 Myślę że wejdą ale już 20 spore koło się robi wlasnie o to biega ;) a teraz ile masz cm miedzy blotnikiem a opona?mierzyles? BiPi 13-03-2021, 08:58 wlasnie o to biega ;) a teraz ile masz cm miedzy blotnikiem a opona?mierzyles? Nie mierzyłem. Ale przy uponoe 235/40r19 jest miejsce jeszcze. Zastanawiałem się czy może 235/45 Nie kupić teraz ale nie wiem.czy można. Bo szczerze 40 nisko hee ale prowadzi się lepiej niż na zimowych 215/55r17 paszeko62 13-03-2021, 14:52 [QUOTE=BiPi;3326925]Nie mierzyłem. Ale przy uponoe 235/40r19 jest miejsce jeszcze. Zastanawiałem się czy może 235/45 Nie kupić teraz ale nie wiem.czy można. Bo szczerze 40 nisko hee ale prowadzi się lepiej niż na zimowych 215/55r17[/QUOTE ponoc 1.5cm roznicy miedzy 19 a 20.u mnie wpadna na lato 235/40r20,co myslisz?ciekawe czy 240/40r20 wleza?g:okulary i jak to sie ma do ubezpieczenia w razie W BiPi 13-03-2021, 15:15 [QUOTE=BiPi;3326925]Nie mierzyłem. Ale przy uponoe 235/40r19 jest miejsce jeszcze. Zastanawiałem się czy może 235/45 Nie kupić teraz ale nie wiem.czy można. Bo szczerze 40 nisko hee ale prowadzi się lepiej niż na zimowych 215/55r17[/QUOTE ponoc 1.5cm roznicy miedzy 19 a 20.u mnie wpadna na lato 235/40r20,co myslisz?ciekawe czy 240/40r20 wleza?g:okulary i jak to sie ma do ubezpieczenia w razie W Masz upatrzone feler? Podeślesz? paszeko62 13-03-2021, 20:12 jak bede tak daleko to pochwale sie.pozdro. winhelm 24-03-2021, 18:05 piękne :) 7.5x17 5x108 ET55 118657 am123 25-03-2021, 19:57 Fajniutkie. Jak będą na autku to foto też można wrzucić. To dlatego, że typowe (oryginalne z Forda) można łatwo znaleść, ale tu przecież rozmawiamy głównie o nietypowych zestawieniach, więc jak komuś się udało coś fajnego poskładać to ma sens się podzielić :). Robcio79 27-03-2021, 15:35 Witam Mam pytanie. Posiadam zimówki 235/50/R17. Czy ktoś z Was jeździł na letnich w rozmiarze 235/45/R17 ? Wiem że rekomendowane przez forda są 235/50/R17. Kamil fusion czy mondeo 02-04-2021, 19:45 Właśnie zakupiłem felgi 18 et 45 za 1000zl plus małe malowanie 400 oto efekt Bump: Właśnie zakupiłem felgi 18 et 45 za 1000zl plus małe malowanie 400 oto efekt Qrka 13-04-2021, 23:22 Hej, chcę założyć na lato koła do w/w auta na feldze 19 cali, zamiast fabrycznych 16 cali Ford dopuszcza w tym modelu rozmiar felgi R19 8J ET55 z oponą 235/40R19. Po weryfikacji sporej ilości ogłoszeń, widzę że w dobrej cenie można zakupić felgi R19 8J ET52.5 No i mam do Was pytanie o ten nieszczęsny ET. Czy mogę spokojnie i bez obaw założyć ET52.5 zamiast dopuszczalnych ET55? Fiesta Mk8 ST Line 14-04-2021, 00:10 Będziesz miał całe 2,5mm bardziej wysunięte felgi na zewnątrz, kwestia raczej pomijalna... Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka BiPi 14-04-2021, 05:33 Ja te mam z innym.ET 19cali u siebie i szczerze lepiej to wygląda bo koła się fajnie licują z nadkolami kaan1 14-04-2021, 12:54 Będziesz miał całe 2,5mm bardziej wysunięte felgi na zewnątrz, kwestia raczej pomijalna... Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka Same opony różnią się czasami więcej. Jedne mają rant ochronny fegli a inne nie Qrka 14-04-2021, 15:53 Czyli rozumiem brać i nie przejmować się gromami w stylu "opona będzie zahaczać o nadkole"? Fiesta Mk8 ST Line 14-04-2021, 16:51 Tam jest jeszcze dobre 3 cm luzu do rantu błotnika. Ja jeszcze do takiego zestawu będę zakładał dystanse 22mm... Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka Archtenshi 16-04-2021, 08:20 Witajcie, chcę zmienić koła na lato, z 16' na 17'. Czy taki zestaw będzie odpowiedni? Będzie to ze sobą współgrać? Opony 215/45 R17 91 W Felgi 8.00x17 5x108.0 ET 45 Fiesta Mk8 ST Line 16-04-2021, 08:55 215 na 8J będzie trochę naciągnięte, sugerowałbym szerszą oponę lub węższą felgę. Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka Archtenshi 16-04-2021, 09:18 215 na 8J będzie trochę naciągnięte, sugerowałbym szerszą oponę lub węższą felgę. Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka Właśnie niestety nie ma węższych felg z tego modelu, jedynie 16', a czy w takim razie takie opony 225/45 R17 94 W? Czy jeszcze szersze? A proszę mi jeszcze powiedzieć, skoro sugerowany zamiennik od fabrycznych jest 215/45 R17, to można wstawić trochę szersze? Fiesta Mk8 ST Line 16-04-2021, 09:32 Opona na jakiej mk5 wyjechało z fabryki to 235/50R17 i felgi 7,5J, masz w sieci różne kalkulatory, zarówno te przeliczające wymiary zamiennikow opon, te dopasowujące szerokość opony do felgi, jak i pokazujące ET. Kombinuj. Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka p.saw 16-04-2021, 12:38 Witajcie, chcę zmienić koła na lato, z 16' na 17'. (...) Opony 215/45 R17 91 W Felgi 8.00x17 5x108.0 ET 45 Czy pytasz o mk5? Bo wygląda, że masz 2012 r czyli mk4. Archtenshi 16-04-2021, 13:59 Czy pytasz o mk5? Bo wygląda, że masz 2012 r czyli mk4. Masz rację, wszedłem w zakładkę Mondeo i szukając odpowiedniego posta nie zwróciłem uwagi, że to dotyczy MK5, mój błąd. Dodałem już post w odpowiednim miejscu. Ale przynajmniej dzięki koledze zrozumiałem te szerokości i w ogóle, zagłębiłem się w temat :) WojtekFusion 20-04-2021, 15:17 Witam, szukam felg aluminiowych i opon na zimę o średnicy 17 cali do Fusiona 2017 r polift. Znalazłem pozostałe dane, choć nie wiem czy są ok- rozstaw 5x108, otwór centrujący: 63,4mm? ale pytanie mam takie: jaki zakres szukać jeśli chodzi o ET w przedziale tak aby opona ani nie wystawała ani koło się nie chowało w nadkolu ? 50- 55 czy jakiś inny zakres ? Fiesta Mk8 ST Line 20-04-2021, 15:56 52-55 dla 8J to fabryka. Wtedy są schowane. Według mnie dla 8J idealne ET to 45 Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka peju 21-04-2021, 10:17 Panowie, a takie opony: https://www.oponeo.pl/dane-opony/firemax-fm601-235-45-r18-98-w-xl-zr#323598825 ? Mają na tym serwisie ponad 3000 komentarzy w tym 97% pozytywnych z rekomendacją użytkowników. większość komentarzy zaczynająca się od uprzedzeń do chińczyka a potem po dłuższym użytkowaniu kończy się pozytywnym zaskoczeniem. reszta opon ma komentarzy w ilości od ok 200 do 1000 w porównaniu z tymi. Dodatkowo, niektórzy piszą, że jak na tą klasę to są ciche opony, ale sprawdzam też najdroższe opony za 800zł i też mają wg etykiety ten sam poziom hałasu 70dB. To jestem ciekaw jak jest z tą głośnością jak wszystkie wg parametrów są takie same. am123 21-04-2021, 18:36 Właśnie zakupiłem felgi 18 et 45 za 1000zl plus małe malowanie 400 oto efekt Bump: Właśnie zakupiłem felgi 18 et 45 za 1000zl plus małe malowanie 400 oto efekt No ciekawe... A jak u pozostałych forumowiczów? Przyszła wiosna, zmieniamy "papucie" na letnie, można się pochwalić po przekładce (jakieś foto = wygląd, + info co to za felga, jeśli jest znane). Fabryka wiadomo jak wygląda (foto są w folderach i w salonie), ale najciekawsze są inne/nietypowe zestawienia (felga/opona/nadwozie), czyli takie jak tu część z nas zapewne ma... ? kaan1 22-04-2021, 16:29 Zmieniłem Conti PC5 na Michelin Primacy 4 - 235x45R18. Jest teraz promocja w Michelin - przy komplecie opon można zaoszczędzić 200zł adimali 23-04-2021, 09:05 Witam. Planuje zakupic letni zestaw felg i opon, po rozmowie z kolega wulkanizatorem jednak zdecydowalem sie na oryginalne felgi. Po przewertowaniu forum i zebranych opiniach zdecydowalem sie na: https://m.olx.pl/oferta/alufelgi-18-ford-mondeo-mk5-s-max-kuga-fusion-c-max-focus-galaxy-5x108-CID5-IDnxeCo.html?reason=observed_ad Rozmiar akuratny, dokupie jeszcze czujniki. Pytanie jakie aktualnie opony sa warte polecenia w klasycznym rozmiarze 235/45/18 ? Tak jak kolega pisal wczesniej Primacy 4? Szukam na Oponeo :) adam127777 26-04-2021, 22:01 https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-eagle-f1-asymmetric-5-235-45-r18-98-y-xl-fp#331399462 Ja kupiłem takie po tym jak oryginalne Conti jesienią wyzionęły ducha jako slicki. GY ze względu że mam zimowe i są OK, dzisiaj po wymianie i przejażdżce na suchym jestem zadowolony. Michal_86 02-05-2021, 13:27 Cześć, jakie koła polecacie do Mondeo MK5 na lato? mam aktualnie zimówki 215/55 r 16 i nie wyglądają może super, ale wiem, że nie muszę się obawiać krawężników. Planuję kupić felgi 18 calowe z oponami 225/40 na lato. Czy to jednak nie za niski profil? Argi-Marcin 02-05-2021, 13:34 Dziwny profil. 235 45 jest dla R18 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk JackSparr0w 02-05-2021, 13:35 Ja mam 245/35/20r + eibach i nie jest źle. Kwestia jakie drogi i ile jeździsz. Do felg 18" ja bym dał profil 45 bo będzie słabo wyglądać jesli auto nie obniżone https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210502/25e0bde8ee1a8cd7142f3e3b26e1a114.jpg Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Michal_86 02-05-2021, 13:42 Jeżdżę po wszelkich możliwych drogach, po których da się jechać, ale większość to autostrady i krajówki. Przebiegi nie małe. Po 2000-3000 km miesięcznie. JackSparr0w 02-05-2021, 14:03 To dosyć dużo. Ja bym założył 235/45/r18 lub 235/40/r19 Ogólnie w mk5 duża felga nie obniża bardzo komfortu, wydaje mi się że jedynym minusem jest większy opór toczenia co przejawia się na spalanie i moc. Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka emil8383 02-05-2021, 20:21 Ja właśnie założyłem 18ki w rozmiarze 235/45. To jest oryginalny rozmiar i wygląda całkiem spoko. Różnicy komfortu względem zimowek 235/50r17 nie widzę. Powiedziałbym, że nawet lepiej się jeździ. Wcześniej miałem mk4 i można było zakładać 235/40r18 i to była granica profilu. Przy mk5 nie zmniejszaj koła bo będziesz roczarowany wyglądem. Przy zakupie felg i opon praktycznie możesz iść w 19” bo cenowo wyjdzie podobnie ale ja jednak obawiałem się o komfort i uszkodzenia felg. winhelm 26-05-2021, 19:25 Fajniutkie. Jak będą na autku to foto też można wrzucić. To dlatego, że typowe (oryginalne z Forda) można łatwo znaleść, ale tu przecież rozmawiamy głównie o nietypowych zestawieniach, więc jak komuś się udało coś fajnego poskładać to ma sens się podzielić :). Proszę bardzo :lol: am123 27-05-2021, 21:32 :-) mhf 26-06-2021, 21:46 Witam, Mam komplet praktycznie nowych opon letnich 205/55 R16 (użytkowane niecały jeden sezon na Ford Focus). Czy można je do końca tego lata wykorzystać w Mondeo Mk5 kombi (prod. 10.2016)? Ford rekomenduje dla Mk5 215/60 R16, stąd pytanie. Też 16”, ale proporcje jednak inne niż w focusie. Dzięki |