Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Jakie dobrać koła (Felga/Opona) - ET, średnica itp.?
Witam
Jestem nowym użytkownikiem na forum jak i nowym użytkownikiem Forda Mondeo MK5 (Kombi).
Nadchodzi sezon zimowy i czas zmiany opon. Tutaj pojawia się pytanie, ponieważ chciałby zmienić od razu obecne felgi (mam 18') na Felgi 17' (+ opony).
Pytanie na które nie mogę znaleźć niestety odpowiedzi to jakie Felgi będą odpowiednie do Mondeo MK5? Chodzi mi o normalnie/standardowe felgi zalecane przez producenta. Niestety nie mogę tego nigdzie znaleźć (książka serwisowa, instrukcja, naklejki na drzwiach itp.) Jeśli ktoś mógłby od razu polecić fajne opony na zimę (rozmiary, modele/producent) to byłbym również wdzięczny.
Chciałbym kupić sam felgi + opony a nie brać bezpośrednio od salonu bo tam liczą sobie naprawdę dużo.
Pozdrawiam
Model ALU:
Rozmiar felg 17"
Szerokość 7.5"
Rozstaw 5x108
ET 52,5(55)
Ot. centr. 63,3
Model STALOWE:
Rozmiar felg 16''
Szerokość 6.5''
Rozstaw 5x108
ET 50
Ot. centr. 63.3
http://ford.sklep.pl/product-pol-17551-4-felgi-stalowe-Ford-6-5-x-16-03-07-1752346-x4.html
No i popraw tytuł tematu zgodnie z tym, bo trafi niebawem do zsypu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
17" opony są mniej dostępne i droższe od 18". Każdy producent ma felgi dedykowane do marki i np do MK5 pasują DEZENT RE, Dezent TD,Dezent TX 18" 525zl szt opona od 500do ... Za 17 " felgę 425 zl ale opona zrekompensuje różnicę. Do tej całej zabawy dolicz sobie czujniki zestaw po rabacie 550 zł.
Bump: tak więc komplet z 17" 5100 , 18" ta sama cena może nawet niższa jak weźmiesz opony za 500 np hankook
17" opony są mniej dostępne i droższe od 18"
To jaki rozmiar opon 17" jest homologowany do mk5 jeśli są droższe od 18" ?? g:galy
romekkar 15-10-2015, 18:36 ktoś zakładał już zimówki z mk4? leżą mi w garażu, więc bez sensu kupować nowe
to jaki rozmiar opon 17" jest homologowany do mk5 jeśli są droższe od 18" ?? G:galy
235/17/50
Witam
Dziękuję za informacje, w szczególności komentarze Mariusz i Biner okazały się bardzo pomocne.
Faktycznie Biner ma racje, opony 17" sa droższe i mniej dostępne niż 18" może dlatego, że jest to nietypowy rozmiar 17". Tak domniemam oczywiście.
Pewnie kupię sobie na razie opony 18" (zimówki).
Pozdrawiam
gomore
albo 16" ja zastanawiam się coraz bardziej nad tymi balonami,wizualnie nie za ciekawie ale praktyczne na 5 no i cena.Co do indeksu to nie przejmuję się biorę FV od dealera i wrazie czego będzie argument.
Bump: koła dedykowane przez FORD POLSKA
wojt_opole 21-10-2015, 09:15 do mondeo MK5 nie pasują koła z MK4 !! (standardy)
rozkminiałem temat od dłuższego czasu
mam oryginalnie 17" koła z oponami letnimi 235/50/17
na zimę myślałem o czymś kapkę węższym ale i ford i sprzedawcy opon nie zalecają a wręcz ostrzegają o konsekwencjach zakładania opon nie homologowanych do naszego modelu!! Jedyny rozmiar opony zimowej na felgę 17" to dalej 235/50/17. Opony to koszt ok 1000pln/szt !!! sic!!
U dealerów mają teraz "promocję" na koła 16" stalowe z czujnikami i oponami (średniej klasy) zimowymi. Całość 3100zł brutto. Wydaje się to być najsensowniejsza propozycja o ile nie oczekujesz pełnego lansu zimą na 17/18" felgach.
ps. na aledrogo znalazłem taki komplet 16" z forda za ok 2k. Kupiłem, dziś przychodzi :) także warto szukać...
ps2. opony/felgi homologowane do mk5 to :
215/60 R16
235/50 R17
235/45 R18
235/40 R19
michalpgd 21-10-2015, 15:20 Jedyny rozmiar opony zimowej na felgę 17" to dalej 235/50/17. Opony to koszt ok 1000pln/szt !!! sic!!
Kupiłem takie Micheliny w ASO - z wymianą i przechowaniem letnich na zimę wyszło łącznie 3300 zł.
wojt_opole 21-10-2015, 19:29 michalpgd - dobra cena ! u nas nie mieli takiej :(
A co polecacie przy wyjazdach w góry i zakładaniu czasem łańcuchów, 16" stalowe,czy 16 " alu na zimę? Czy łańcuchy nie porysują alusów?
Łańcuchy tylko na stalowki tak zaleca producent
Dzięki za info. Miałeś na myśli producenta auta, felg, czy łańcuchów?
Pytam, bo mam dwie oferty, wydaje się, całkiem niezłe:
1. Satlówka + Semperit SpeedGrip 2 + czujnik ciśnienia + nakrętki + kołpak = 790 PLN
2. Alu + Semperit SpeedGrip 2 + czujnik = 950 PLN
Ja wziąłem ten zestaw na alu a koleś powiedzial mi ze jak łańcuchy to tylko stal.
Bump: I dostałem abat 8% czyli dalem za komplet alu 3530
Polecam stalówki 16" z tego sklepu:
https://felgeo.pl/search.php?filter_traits%5B2%5D=1341919954&filter_traits%5B1253528279%5D=&filter_traits%5B1341919891%5D=&filter_traits%5B1341919411%5D=
- w ocenie ,,mojego" wulkanizatora zdecydowanie lepsze od oryginałów - twardsze!!!
A co do łańcuchów, to tylko PEWAG zapewni 100% ochronę każdej feldze aluminiowej też!!!
do mondeo MK5 nie pasują koła z MK4 !! (standardy)
........
ps2. opony/felgi homologowane do mk5 to :
215/60 R16
235/50 R17
235/45 R18
235/40 R19
Może mi ktoś jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czemu z MK IV nie pasują do MK V??
Skoro np http://olx.pl/oferta/felgi-aluminowe-ford-oryginalne-5x108-16-focus-mondeo-smax-cmax-nowe-CID5-IDdaKsx.html#625c8bf5a7 ma takie samo ET, szerokość, średnicę i t p to czemu ma nie pasować.
Myślę nad tymi wyżej bądź tymi http://olx.pl/oferta/oryginalne-kola-ford-c-max-focus-titanium-CID5-IDcObRh.html#c4362af4d2 lub takie http://allegro.pl/ford-oryginal-7jx16-5x108-et50-j-nowe-i5881986695.html i wydaje mi się że wszystko ok.
Jakieś uwagi ????
wojt_opole 04-01-2016, 08:07 labusm
to nie kwestia techniczna tylko kwestia homologacji
technicznie będą pasować bez problemu, ale jak nie daj Boże będziesz miał dzwona na oponach nie homologowanych to jest szansa że ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania ponieważ producent samochodu nie zezwolił na używanie (z jakiegoś powodu) takich właśnie opon...
dziwne, ale prawdziwe
labusm
to nie kwestia techniczna tylko kwestia homologacji
technicznie będą pasować bez problemu, ale jak nie daj Boże będziesz miał dzwona na oponach nie homologowanych to jest szansa że ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania ponieważ producent samochodu nie zezwolił na używanie (z jakiegoś powodu) takich właśnie opon...
dziwne, ale prawdziwe
No dobra, rozumiem kwestię innych niż przewidziane rozmiary opon. Chodzi mi o same felgi. Planuję kupić średnicę 16, rozmiary pasują, ford przewiduje 16 w wersjach np gold, rozmiar opon planuję 215/60 i takie są przewidziane. Więc jeśli technicznie felgi pasują do mojego samochodu, to ja nie widzę problemu. A wy???
Czy któreś z podlinkowanych wyżej nie spełniają wymogów ?
wojt_opole 04-01-2016, 08:45 jeżeli chodzi o felgi z linków to nie widzę problemów :)
cattani75 05-01-2016, 21:06 A czemu opony 215/60/16 są ok, a 215/55/17 są już nie ok? za mało gumy w stosunku do stopów aluminium?... :-/
Ktoś uzyskał jakąś odpowiedź poza "bo nie"? Albo umie to sensownie wyjaśnić?
Raczej pytanie powinno brzmiec czemu ktos kupuje tak waska opone do tak duzego, ciezkiego i szybkiego auta.
cattani75 05-01-2016, 22:54 A jakie są 16ki? Właśnie 215! Więc producent dopuszcza tak wąską oponę, ale tylko na kole 16. Czemu?
Oczywiscie ze dopuszcza, tak samo jak mozesz kupic dobre klocki hamulcowe jak i ten najtanszy shit. Ale chyba nie myslisz, ze opona 215 daje takie same mozliwosci/bezpieczenstwo jazdy jak kapec 235?
Dlatego pytam, czemu ktos kto kupuje auto za 100 tysi, oszczedza na oponach, kupujac te najgorsze?
No chyba ze celem jest zalozyc na nie zimowki i jezdzic po sniegu/blocie - wtedy by to bylo usprawiedliwione.
romekkar 06-01-2016, 06:54 mam założone zimówki z mojej starej mk4 i nie widzę żadnego problemu w trakcie użytkownia
cattani75 06-01-2016, 09:09 Podobno w zimie lepiej mieć węższe opony, więc 215/55/17 wydawałyby mi się sensowne.
A co do oszczędności, to może właśnie z tego bierze się możliwość kupna bryki za 100 koła. :-)
A co do oszczędności, to może właśnie z tego bierze się możliwość kupna bryki za 100 koła. :-)
To po pierwsze, po drugie rozmiar opony MUSI być homologowany bo ubezpieczenia w razie czego nie dostaniesz.
To po pierwsze, po drugie rozmiar opony MUSI być homologowany bo ubezpieczenia w razie czego nie dostaniesz.
Nie widzę powodu, dla którego dali homologację na 215/60/16 a nie dali na 215/55/17.
Szerokość opony jest taka sama, średnica chyba też ( nie liczyłem) więc przyczepność do nawierzchni jest taka sama , powierzchnia styku opony z podłożem też.
Szkoda, że nie homologowali jeszcze konkretnych producentów, bo inne są be.
Oponę 235/50/17 produkuje tylko kilku producentów , kosztuje 1000 PLN. Paranoja. :(
Kupiłem felgi 16, zamówię opony 215/60/16 homologowane i jeszcze mi kasy zostanie na co ino tylko :)
Zawsze mozesz kupic 235/45/18. Sa tansze a ladniej beda wygladac niz 17" :)
mam założone zimówki z mojej starej mk4 i nie widzę żadnego problemu w trakcie użytkownia
Bo nie byles w sytuacji w ktorej brakowaloby ci przyczepnosci. A w zimie sie jezdzi wolniej i ostrozniej, dlatego napisalem ze na zime moga byc
No dobra, co homologowane już wiemy.
To powiedzcie mi na jakich rozmiarach zimowych opon jeździcie ??
Bo właśnie szlag mnie jasny trafił, bo 16 mi nie weszły na zaciski.....
Zanim kupiłem felgi i do nich opony zapytałem w serwisie o możliwość założenia 16 zamiast 17 i nikt się nawet nie zająknął, że to nie zagra.
Nawet gdy kupowałem samochód, to w tamtym salonie chciałem od razu kupić zimówki na felgach 16 i na moje nieszczęście nie mieli na stanie, a słowem się nie zająknęli że nie będą pasować.
Teraz mam kupione felgi, których nie oddam, bo ich nikt nie przyjmie, zostaje mi sprzedać gdzieś w Polsce, opon raczej też nie oddam, bo naklejki zdarte i raczej ich też nie oddam.
Mam utopioną kasę którą może kiedyś odzyskam, a dalej zimówek na aucie nie ma.
Więc pytam grzecznie jak wygląda praktyka , na czym jeździcie???
Więc pytam grzecznie jak wygląda praktyka , na czym jeździcie???
Ja nie zmieniałem felg, założyłem na swoje 18' zimówki Continentala 235/45/18
daniel66 08-01-2016, 14:18 Ja ma 215/55/16 fele stalowe.
Ja ma 215/55/16 fele stalowe.
Temat dotyczy MK5, ty masz chyba MK4?
daniel66 08-01-2016, 14:28 sorry nie ogarnalem :)
Ja ma 215/55/16 fele stalowe.
A jakie masz letnie zakładane? Też 16 czy 17?
daniel66 08-01-2016, 14:31 A jakie masz letnie zakładane? Też 16 czy 17?
Grzeczne 16 :(
Grzeczne 16 :(
Pewnie dlatego wszystko pasuje :)
a dalej zimówek na aucie nie ma.
I dlatego o zmianie opon trzeba myslec na poczatku listopada a nie czekac na pierwszy snieg.
I dlatego o zmianie opon trzeba myslec na poczatku listopada a nie czekac na pierwszy snieg.
Normalnie tak, tyle ,że samochód odebrałem 30.12.2015, więc sorry, ale w listopadzie nie myślałem jeszcze o zimówkach do niego.
Chociaż nie, próbowałem wyciągnąć od salonu zimówki w cenie.
No i wtedy nie wiedziałem jeszcze jaki miałby być rozmiar zimówek, więc siłą rzeczy nie mogłem nic zrobić naprzód.
Najpierw koń, potem bat....:)
wojt_opole 08-01-2016, 18:29 ja mam stalowe 215/60 R16 na zimę i 17" alu na lato
ja mam stalowe 215/60 R16 na zimę i 17" alu na lato
No to nie rozumiem dlaczego mnie nie chcą wejść 16
Są dwie przyczyny:
- miałeś orginalnie 16 na lato a założyłeś 17 . Większe wejdą
- może z moim ET jest coś nie tak i np za głęboko wchodzą
Kupiłem 16 ET 50 szerokość 7''
17 oryginały mają ET 50, ale szerokość 7,5''
Może coś w tym jest...
Ktoś wie, jakie parametry ma oryginalna 16, na której wychodzą mondeo np Gold?
Może to tu jest problem
wojt_opole 08-01-2016, 19:20 labusm
oem (zakupione razem z autem) mam 17" alusy
jak kupiłem "zwyczajne" i bez problemu weszły
kupiłem komplet CD391 na internetach jak z oferty tu : http://chwalinski.com.pl/images/stories/2015/20150904-ofeta-kol-big.jpg
ps. kupując felgi i opony pamiętaj o czujnikach ciśnienia bo inaczej komp przy każdym uruchomieniu drze ryja o awarię opon...
ps2. felgi widzę w opisie mają 6,5J x 16 xET50 - to może być problem Twoich nie pasujących 7"...
ja mam stalowe 215/60 R16 na zimę i 17" alu na lato
A ja mam na zimę Ford-owskie 16 cali alu a na lato 17 cali na których auto było kupione. Wszystko wchodzi wszystko działa... Opony zimowe 215/60 R16 (felga 6.5jx16 Et50)
Więc naprawdę nie wiem co może być nie tak, że koledze 16 nie wchodzą...
Musi być w nich coś dziwnego ;) Na 16 tkach u mnie między zaciskiem a felgą jest jeszcze ok. 1 cm odległości
A ja mam na zimę Ford-owskie 16 cali alu a na lato 17 cali na których auto było kupione. Wszystko wchodzi wszystko działa... Opony zimowe 215/60 R16 (felga 6.5jx16 Et50)
Więc naprawdę nie wiem co może być nie tak, że koledze 16 nie wchodzą...
Musi być w nich coś dziwnego ;) Na 16 tkach u mnie między zaciskiem a felgą jest jeszcze ok. 1 cm odległości
Chyba problem leży w tym, że oryginalnie montowane felgi 16 do tego modelu mondeo mają szerokość 6,5 cala, ja kupiłem 7-calowe o tym samym ET też oryginalne forda. Może te moje wchodzą głębiej pod samochód i zaczynają dociskać zaciski ze względu na swoje wewnętrzne zaokrąglenia. Pół cala to ponad 12mm, więc może tu jest brakujący centymetr.
Pasowałoby mieć taką ,,twoją " 16 i przymierzyć, wtedy człowiek byłby mądrzejszy. Tak to tylko mogę gdybać
wojt_opole 09-01-2016, 21:58 labusm
trochę tego nie rozumiem...
masz auto za 100tyś a dywagujesz nad felgą za 100zł
podjedź do salonu/serwisu, porównajcie koła i po temacie
chociaż jeżeli kupiłeś z nie tym ET to szkoda wachy na jazdę gdziekolwiek, zła fela = do żyda, kup nowe i po temacie ;)
labusm
masz auto za 100tyś a dywagujesz nad felgą za 100zł
(...)
chociaż jeżeli kupiłeś z nie tym ET to szkoda wachy na jazdę gdziekolwiek, zła fela = do żyda, kup nowe i po temacie ;)
Przeca labusm pisze, że ET to samo:)
A jak mam 3 auta po 100 tys. albo 2 po 150 tys. to do 300 zł za felgę mam nie dywagować :D (przepraszam nie mogłem się powstrzymać).
A poważniej - kolega labusm prześle mi na priv-a info dot. felg które ma, ja to porównam z tym co mam na jednym z aut po 100 tys. :diabel2: i nie będzie musiał czekać do poniedziałku aż ASO otworzą...Zrozumcie człowieka - denerwuje się to i nas o pomoc/wsparcie prosi. Miłej niedzieli.
wojt_opole 10-01-2016, 10:09 Miralon labusm
nie chodzi o zgryźliwości a o rozwiązanie tematu oczyiwście
z tym ET się wyrwałem błędnie
labusm napisał "Kupiłem 16 ET 50 szerokość 7''
miralon i ja (i inni posiadacze odpowiednich felg) mamy szerokość 6,5 - stąd jego problem
tak czy siak, felgi na allegro i po temacie :)
miralon i ja (i inni posiadacze odpowiednich felg) mamy szerokość 6,5 - stąd jego problem
tak czy siak, felgi na allegro i po temacie :)
A to z pewnością jest rozwiązanie, ale myślę, że warto wyjaśnić przyczynę "dla potomności", żeby nikt podobnego błędu nie popełnił.
Jak mi kolega podeśle wymiary problematycznej felgi to sprawdzę z tą naszą 6.5Jx16 ET50 i będziemy wiedzieć. 6,5 cala czy 7 cali to bez znaczenia, jeśli to zacisk jest problemem i się nie mieści. Mam pewne podejrzenia ale czekam na info od labusm
A to z pewnością jest rozwiązanie, ale myślę, że warto wyjaśnić przyczynę "dla potomności", żeby nikt podobnego błędu nie popełnił.
Jak mi kolega podeśle wymiary problematycznej felgi to sprawdzę z tą naszą 6.5Jx16 ET50 i będziemy wiedzieć. 6,5 cala czy 7 cali to bez znaczenia, jeśli to zacisk jest problemem i się nie mieści. Mam pewne podejrzenia ale czekam na info od labusm
Witam i dziękuję za zainteresowanie, przynajmniej ktoś nie popełni mojego błędu
Nie wiem jakich wymiarów oczekujesz, ale to co wiem, to to że felga ma rozmiar 16x7' ET 50
Przy próbie założenia na tył okazał się problem, zacisk tak dotykał felgi, że koło przestało luźno się obracać w powietrzu na podnośniku.
Z tego co wiem, felgi, które są w ofercie forda do mondeo ma szerokość 6,5 cala
Zobacz na zdjęciu jak to wygląda u mnie. Słabo widać, ale zostaje ok. 10 mm. Zobacz też na rysunek http://www.felgi-opony.com/images/media/felgi_stalowe/felgi_stalowe_rozmiar.jpg
i zwróć uwagę że szerokość felgi nie ma wpływu na pojawienie się problemu o którym piszesz. Podobnie ET nie ma na to właściwe wpływu. Wpływ ma wewnętrzna średnica felgi, a rozmiar 16 cali mówi o średnicy "pod oponę".
Popatrz na profile felg http://www.felgi.pl/gfx/Articles/zestawienie-profili-przekroju-5.png
Felgi aluminiowe Forda mają profil H2 - sprawdź jaki jest profil u Ciebie bo jeśli inny to to może być przyczyną.
Tylko już się pogubiłem - rozumiem że to nie są felgi Ford-a?
u mnie w tym miejscu nie wchodzi - jak zaznaczone strzałką
piotrek1919 15-01-2016, 19:15 Witam Panowie,
czytam to wszystko i już zgłupiałem. W przyszłym tygodniu odbieram MK5 z salonu muszę im dostarczyć koła zimowe do założenia i zmontowania czujników na nich.
Kupiłem alusy 16` 5 x 108 , szerokość 6,5` , et 52,5
Do tego kupie opony 215/60 16 ( wedlug zalecen producenta )
Wejdzie mi ta felga, bo kolega widzę ma problem . Producent zaleca et 50 ja kupiłem 52,5 . Czy to duża różnica że coś nie będzie pasić ?
W czym w końcu ma problem kolega w złej szerokości ?
Z góry dzięki za zainteresowania się tematem :)
gandolfinek 25-01-2016, 10:46 Mam pytanie, czy zakładał ktoś (próbował) felgi aluminiowe 18" z ET mniejszym niż 50 - np 45 lub 42. Jestem ciekaw czy pasowały i nigdzie nie ocierały.
Mam fajne na oku ale wolałbym się najpierw poradzić zanim podjadę przymierzyć i ewentualnie zakupić.
piotrek1919 25-01-2016, 18:47 Panowie i felga weszła jednak obciążniki jakby nakleili to by obcierały o zaciski :/ zmuszony byłem założyć stalówki bo opony już kupione i nie szło oddać. :/
Mam pytanie, czy zakładał ktoś (próbował) felgi aluminiowe 18" z ET mniejszym niż 50 - np 45 lub 42. Jestem ciekaw czy pasowały i nigdzie nie ocierały.
Mam fajne na oku ale wolałbym się najpierw poradzić zanim podjadę przymierzyć i ewentualnie zakupić.
kolego mniejsze ET powoduje wysunięcie felgi do zewnątrz auta więc nie będzie Ci nic ocierać jaką masz szerokość felgi 8? czy 8,5 ?
gandolfinek 22-02-2016, 12:08 Z tego co pamiętam to chyba 8 (jest na pewno taka jak w oryginale dedykowanych przy 18'). Ale jak będą właśnie bardziej wstawać do zew. to podczas max skrętu lub prawie max nie przytrze mi się o nadkole?
Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka
Ja właśnie zmiana na letnie. Wiem, że dość wcześnie ale świeżo zakupione felgi więc już kusiło mnie żeby zobaczyć jak się prezentuje.
Oryginalne 19 forda mają 8,0 et 55 te czarne nowo zakupione mają 8,5 et 45 czyli felga szersza i do tego bardziej wysunięta do zewnątrz o 16 mm.
Świeżo założone ale pierwsze 300 km przejechane. Trochę miasta 100 km po normalnych drogach i 200 km autostrada.
Nic nie ociera wszystko jest ok tyle że ja mam sportowe zawieszenie wiec auto jest sztywne nie wiem jak na zwykłym zawieszeniu.
Jak mieli ustawiony klucz? Bo pewnie już mu zaczynają psuć nakrętki/szpilki (tradycyjnie). Sprawdziłeś czy jesteś je w stanie po nich odkręcić?
gandolfinek 23-02-2016, 07:31 Ja właśnie zmiana na letnie. Wiem, że dość wcześnie ale świeżo zakupione felgi więc już kusiło mnie żeby zobaczyć jak się prezentuje.
Oryginalne 19 forda mają 8,0 et 55 te czarne nowo zakupione mają 8,5 et 45 czyli felga szersza i do tego bardziej wysunięta do zewnątrz o 16 mm.
Świeżo założone ale pierwsze 300 km przejechane. Trochę miasta 100 km po normalnych drogach i 200 km autostrada.
Nic nie ociera wszystko jest ok tyle że ja mam sportowe zawieszenie wiec auto jest sztywne nie wiem jak na zwykłym zawieszeniu.
A zrób fotkę z boku... tzn aby było widać czy wystaje koło od nadkola
Tak na marginesie, jeśli są wysunięte o 16mm to pewnie częściej będziesz musiał myć MDO :)
Kurczę jak patrzę na te podnośniki pod progiem z tworzywa to mi zawsze przychodzi do głowy myśl co będzie jak któryś z geniuszy nie spojrzy jak prawidłowo ustawić podnośnik czyli tak aby nie opierał się o próg. Chyba z tego strachu nie oddałbym póki co auta poza ASO - oni jak coś zniszczą bez szemrania naprawiają (przynajmniej "moje" ASO).
Ale felgi "agresywne" - mnie się podoba.
gandolfinek 23-02-2016, 07:39 Kurczę jak patrzę na te podnośniki pod progiem z tworzywa to mi zawsze przychodzi do głowy myśl co będzie jak któryś z geniuszy nie spojrzy jak prawidłowo ustawić podnośnik czyli tak aby nie opierał się o próg. Chyba z tego strachu nie oddałbym póki co auta poza ASO - oni jak coś zniszczą bez szemrania naprawiają (przynajmniej "moje" ASO).
Ale felgi "agresywne" - mnie się podoba.
O kurcze faktycznie, ale ja to będę miał dopiero problem, mam pakiet stylizacyjny i dodatkowe listwy na progach które są delikutaśnie niżej niż w normalnym modelu. Ciekawe czy mi tego nie pourywają. Na szczęście przekonam się dopiero w przyszłym sezonie, bo mam wydane MDO już na letnich ...
akurat podnośnik jest za progiem ale to fakt próg gnie się strasznie oczywiście musi być jakiś klocek bo próg jest dużo niżej niż podłoga ... alufelgi kupiłem w okolicach Zielonej Góry powrót do Torunia i jazda do mojego wulkanizatora... na felgi zakładali mi opony, które były na oryginalnych fordowskich felgach bo na te fele forda założyłem zimówki. Przed Toruniem uczucie lekkiego bicia kół na kierownicy co się okazało chłopacy w tej zielonej złe wyważyli koła oraz dali złe pierścienie centrujące średnica była dobra lecz pierścień nie chował się w całości wystawał około 2mm ale przez to felga nie dotykała w pełni piasty efekt koła zaczynały się odkręcać.
Jutro wrzucę zdjęcie od przodu i od tyłu auta by było widać w których miejscach wystają
Wracając do progów są bardzo elastyczne w lato będąc w jednej z miejscowości nadmorskich (wiadomo jak tam ludzie parkują gdzie się da i byle by stanąć blisko plaży nie patrząc na innych) musiałem wyjeżdżać z parkingu i zawiesiłem się na progach zrobiły się płaskie w tym miejscu aż do podłogi (głupota straszna próg zwalniający wyższy od krawężnika a zaraz za progiem ostry zjazd z górki) w momencie gdy auto przednimi kołami zjechało z progu i zaczęło zjeżdżać z górki tylne koła były jeszcze na prostym i auto uderzyło w próg mimo że cały manewr był wykonywany bardzo delikatnie i powoli auto uderzyło progami i wyglądało to nieciekawie. Strach w oczach ale na szczęście okazało się że na progach ani śladu.
W ASO też dają d.... z prawidłowym podnoszeniem. W Lipskim BS źle mi podłożyli podnośnik i plastikowy próg wgiął się aż do drzwi! Na szczęście jest bardzo elastyczny i wrócił do właściwego kształtu. Wstyd i klapa serwisu, żeby tego nie wiedzieć.
Rothmans 23-02-2016, 11:49 Niestety niektóre serwisy mają takie podnośniki bez nieco dłuższych łap i trochę te progi podginają - taki podnośnik trafił mi się w Ford OMC ul. Krasnobrodzka, zwróciłem im uwagę ale inaczej się nie da na takim podnośniku. Mimo że auto oparte było w odpowiednim punkcie to łapy były za grube - szukajcie łap w kształcie kółka na wystającym gwincie:)
Krzywdy taki z krótszymi łapami podnośnik nie zrobi ale wygląda słabo.
Generalnie serwisy powinny sie zaopatrzyć w gumowe podkładki ale to pewnie musi ktoś wymusić:) lub musimy zwracać na to uwagę.
gandolfinek
We Włocławku podnośnik na diagnostyce mają ok:) warsztatowych nie sprawdzałem.
gandolfinek 23-02-2016, 12:14 Niestety niektóre serwisy mają takie podnośniki bez nieco dłuższych łap i trochę te progi podginają - taki podnośnik trafił mi się w Ford OMC ul. Krasnobrodzka, zwróciłem im uwagę ale inaczej się nie da na takim podnośniku. Mimo że auto oparte było w odpowiednim punkcie to łapy były za grube - szukajcie łap w kształcie kółka na wystającym gwincie:)
Krzywdy taki z krótszymi łapami podnośnik nie zrobi ale wygląda słabo.
Generalnie serwisy powinny sie zaopatrzyć w gumowe podkładki ale to pewnie musi ktoś wymusić:) lub musimy zwracać na to uwagę.
gandolfinek
We Włocławku podnośnik na diagnostyce mają ok:) warsztatowych nie sprawdzałem.
Miło słyszeć, serwisuje tam też moje MK4 i poprzedniego focusa też miałem u nich także jestem o nich spokojny :diabel2: póki co nie zawiodłem się.
Co do opon/wymiany to jeżdżę na Żwirową do TopGum'u i tam się "gumuję". Z tego co pamiętam mają kilka rodzai podnośników także w następnym sezonie (bo teraz mam już letnie) będę musiał zwrócić im uwagę aby wpuścili mnie na odpowiednie stanowisko no i żeby nic nie połamali/pogięli.
Rothmans 23-02-2016, 14:46 Mi żwirowa będzie jeszcze 3 razy za darmo gumy zmieniać bo ostatnio porysowali mi felgi przy zmianie na zimówki- jak odczepiali oryginalne ciężarki- wypadek przy pracy i dogadane - a i jeszcze pordzewiały mi ich ciężarki, teraz przez zimę wiec sobie z nimi porozmawiam na wiosnę:)podnośniki mają ok. Widać w necie.
Co do serwisu to ok ale tak jak wszyscy małe mają doświadczenia z mk5
gandolfinek
wrzucam Ci forty tak jak chciałeś auto trochę brudne ale tyle o ile widać
Bump: 2 ostatnie przód
Jakie powinny być zakładane Opony Letnie do mojego C-MAX ?
w dowodzie Rejestracyjnym mam wbite: 195/65R15 87T
gandolfinek 25-02-2016, 10:06 gandolfinek
wrzucam Ci forty tak jak chciałeś auto trochę brudne ale tyle o ile widać
Bump: 2 ostatnie przód
Dzięki, no widzę że nie jest źle - spodziewałem się bardziej wystających. A jeszcze jedno masz 19"? Ja prawdopodobnie założę 18", chociaż musze to przemyśleć jeszcze. Na 19" to mój "rekin" pewnie by się lepiej prezentował :) (pakiet stylizacyjny z plastrem miodu itp.)
tak mam 19
myślałem o pakiecie stylistycznym ale jak zamawiałem żaden dealer w Polsce nie był mi w stanie powiedzieć jak ten pakiet tak naprawdę wygląda :P
znalazłem w necie kilka zdjęć ale jakoś nie wziąłem go. I z tego co pamiętam wykluczał się przy jakimś pakiecie który brałem chyba pakiet z otwierana klapa bo pakiet stylistyczny miał spojler a to wykluczało możliwość brania z el. klapa
gandolfinek 25-02-2016, 12:12 tak mam 19
myślałem o pakiecie stylistycznym ale jak zamawiałem żaden dealer w Polsce nie był mi w stanie powiedzieć jak ten pakiet tak naprawdę wygląda :P
znalazłem w necie kilka zdjęć ale jakoś nie wziąłem go. I z tego co pamiętam wykluczał się przy jakimś pakiecie który brałem chyba pakiet z otwierana klapa bo pakiet stylistyczny miał spojler a to wykluczało możliwość brania z el. klapa
No własnie - ale ja wziąłem bez spojlera i mam otwieraną klapę elektrycznie (pakiet styl. nadw. nr 1.)
A co do wyglądu? To powiem że fajnie wygląda, zamieszczałem gdzieś na forum zdjęcia (co prawda robione podczas deszczowej pogody ale coś tam widać :) )
Generalnie każdego co spotykam to mi zazdrości i potwierdza że dobrze zrobiłem że nie wziąłem bez pakietu, ze standardowym grilem. Wyróżnia się i to zajeb.... no i jest jedyny w swoim rodzaju. :) Myślę też że dużo takich po ulicach nie będzie jeździć :)
EDIT: znalazłem http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=217103&page=27
Pakiet byłby idealny jak byś miał te chromowe wydechy ,szkoda że nie dali tych końcówek. Kiedyś jak będę się nudził to kupię sobie grila gornego i dolnego i podmienia,ale narazie aston mi sie podoba.
biner o właśnie zapomniałem o tym, że chciałem mieć te końcówki wydechu a nikt w salonach w których byłem ani nawet z centrali ford polska nie był mi w stanie odpowiedzieć czy te końcówki będą przy pakiecie stylistycznym no niestety tak jest jak się zaraz po premierze zamawia to niewidomych jest mnóstwo
gandolfinek 26-02-2016, 13:10 biner o właśnie zapomniałem o tym, że chciałem mieć te końcówki wydechu a nikt w salonach w których byłem ani nawet z centrali ford polska nie był mi w stanie odpowiedzieć czy te końcówki będą przy pakiecie stylistycznym no niestety tak jest jak się zaraz po premierze zamawia to niewidomych jest mnóstwo
Końcówki będą tylko przy silnikach 2.0, czyli 203/240KM benzyna i chyba od 180KM diesel
Pakiet nie ma nic do rzeczy, jeśli silnik jest mniejszy a wzięło się pakiet to jest tak jak u mnie plaster miodu na końcówce wydechu.
Patrząc na cennik poprzedni (nie aktualny wg którego ja kupiłem MDO) jeśli się spojrzy na pakiet stylizacyjny nadwozia - to te końcówki były bez względu na pojemność i moc, natomiast w aktualnym cenniku i katalogu już ich nie ma - ale jest "miodzio"
Raazeerr 26-02-2016, 13:56 Witam. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji więc zapytam was panowie.
Czy felgi oryginalne fordowskie o parametrach 5x108 8x18 ET52,5 będą pasowały do Forda mondeo mk4 2011 rocznik? I jaką gumę można by na tą felge założyć? 235/45? 235/40? A może 245?
Chce kupić konkretnie te felgi:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6006917207
Witam
Ponieważ odebrałem swoje Mondeo Mk5 na felgach 16" które zostaną na zimę, zamierzam zakupić alufelgi na lato, wstępny wybór padł na felgi Anzio Turn 18 cali http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/anzio-turn-polar-8-00x18-5x108-00-et48-00#13169279http://. Chciałem upewnić się czy felgi będą pasowały do mojego samochodu.
Parametry felgi:
Średnica: 18″
Szerokość: 8,00″
Rozstaw śrub: 5x108
Odsadzenie ET: 48,00
Otwór centralny: 70,10 Kolor
Głównie chodzi mi o parametr ET który według katalogu Forda powinien wynosić 55 a dla wybranej felgi ma wartość 48. Inny jest też otwór centralny ale pierścienie centrujące powinny rozwiązać problem.
Jeśli chodzi o opony to wiadomo 235/45/R18.
Ewentualnie mam jeszcze pytanie odnośnie czujników ciśnienie, czy takie które znalazłem w swojej okolicy będą dobre http://allegro.pl/4x-czujnik-cisnienia-opon-kol-ford-c-kuga-mondeo-i5953482487.html
będą pasowały po prostu odsuną się o 7 mm do zewnątrz auta bo szerokość felgi zostaje ta sama na 16' też jest 8?
Właśnie że nie, teraz felga ma szerokość 6,5 " ale ET jest 50.
czyli teraz masz r16 o szerokości 6,5 i et 50? a chcesz zmienić na r18 szerokość 8 i et 48?
jeżeli tak to ET ma niewielką różnice lecz felga będzie dużo szersza. Nie masz się czym przejmować bo moje oryginalne 19' maja szerokość 8 i et 55 czyli 7 mm bliżej środka pojazdu niż te twoja. A jeżeli chodzi o wystawanie na zewnątrz też nie będą wystawały teraz kupiłem na lato szersze bo 8,5 i et 45 czyli o 9mm bardziej wystają niż te co chcesz kupić
czyli teraz masz r16 o szerokości 6,5 i et 50? a chcesz zmienić na r18 szerokość 8 i et 48?
jeżeli tak to ET ma niewielką różnice lecz felga będzie dużo szersza. Nie masz się czym przejmować bo moje oryginalne 19' maja szerokość 8 i et 55 czyli 7 mm bliżej środka pojazdu niż te twoja. A jeżeli chodzi o wystawanie na zewnątrz też nie będą wystawały teraz kupiłem na lato szersze bo 8,5 i et 45 czyli o 9mm bardziej wystają niż te co chcesz kupić
No to dobrze bo już kupiłem i czekam na dostawę :-)
Mam jeszcze pytanie odnośnie czujników ciśnienie w oponach,mianowicie gdy teraz przełożę koła na letnie,mówimy o innym komplecie kół z czujnikami które kupiłem w ASO,to czy będą prawidłowo działały czy trzeba je jeszcze w jakiś sposób konfigurować?
cattani75 16-03-2016, 16:06 Chyba trzeba zrobić reset. Niektórzy mówili, że po zrobieniu zmiany w konfiguracji, że wyświetla się ciśnienie poszczególnych kół, coś nie do końca to działało. Sprawdź w wątku chyba o modyfikacjach i konfiguracjach.
Ja kupiłem oryginalne w ASO i potrzebny był reset. W komputerze masz opcje ciśnienie w oponach i tam jest opcja zerowania - to wystarczy. Pamiętaj by koła zimowe z czujnikami były w odpowiedniej odległości od auta. Ja wracałem z kołami zimowymi w aucie a letnie założone i głupiał co chwile dawał sygnał żeby sprawdzić ciśnienie w kołach. Niestety auto nie podaje dokładnie, które koło.
przy zmianie kół zwracajcie uwagę na stan tarcz. U mnie po zimie wyglądało to tak.
Niestety auto nie podaje dokładnie, które koło.
Podaje, tylko trzeba się wybrać do kolegów, którzy wiedzą jak aktywować ten ficzer ;-)
przy zmianie kół zwracajcie uwagę na stan tarcz. U mnie po zimie wyglądało to tak.
Nie podoba Ci się rdza na piaście? Daj spokój- normalna sprawa. Przynajmniej w moich autach zawsze po zimie tak było. Bywało i tak, że się koła zdjąć nie dało bez przyłożenia sporej siły fizycznej.
Bump: Ja kupiłem oryginalne w ASO i potrzebny był reset. W komputerze masz opcje ciśnienie w oponach i tam jest opcja zerowania - to wystarczy. Pamiętaj by koła zimowe z czujnikami były w odpowiedniej odległości od auta. Ja wracałem z kołami zimowymi w aucie a letnie założone i głupiał co chwile dawał sygnał żeby sprawdzić ciśnienie w kołach. Niestety auto nie podaje dokładnie, które koło.
Hmmm. w MK5 system jest uproszczony w stosunku do MK4 i nie ma odbiorników pozwalających na samoadaptację. Koła się wprogramowuje. Przynajmniej w moim MK5 ;)
Nie podoba Ci się rdza na piaście? Daj spokój- normalna sprawa. Przynajmniej w moich autach zawsze po zimie tak było. Bywało i tak, że się koła zdjąć nie dało bez przyłożenia sporej siły fizycznej.
Warto przeczyścić i przesmarować, bo może być problem ze zdjęciem koła jak gumę złapiesz i auto na chybotliwym lewarku stoi. W serwisie mieli problem ze zdjęciem więc lepiej dmuchać na zimne.
Warto przeczyścić i przesmarować, bo może być problem ze zdjęciem koła jak gumę złapiesz i auto na chybotliwym lewarku stoi. W serwisie mieli problem ze zdjęciem więc lepiej dmuchać na zimne.
A to tak, jak najbardziej.
Potwierdźcie mi - czy alufelgi z MK4 pasują do MK5 ? Oczywiście rozmiar opon jest inny, ale czy felgi są w 100% takie same (nie chodzi mi o wzór, tylko o rozmiar)?
Myślę o felgach 18"
Zaczynam powoli myśleć o kołach i gumach na zimę. Mam oryginalne 17" Ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na zimę - wolałbym całe koła niż przekładkę?
cattani75 07-08-2016, 21:40 Ja kupię opony 215/55R17.
Sprytny pomysł z punktu widzenia oferty rynkowej. W sumie wychodzi mi, że koło będzie wieksze jedynie o 0.22% od 235 R17 50 - czyli praktycznie bez różnicy. Zalecana 16tka jest 0.36% mniejsza. Rozmiar nie jest wśród zalecanych ale w takiej sytuacji chyba nie jest do zakwestionowania. Na ALU - sprawdzałeś rozmiary dostępnych felg - myślałeś o modelu? Masz upatrzone jakieś gumy - ja preferuję marki premium - w sumie w KRA dobrze spisują się Conti - dużo wody a i dobrze radza sobie na śniegu przy wypadzie w góry.
cattani75 08-08-2016, 07:43 Chyba wezmę Conti TS850P albo Goodyear UG Performance G1. Są po 600. Felgi chyba odpuszczę, bo to by były kolejne 2 tys.: felgi plus czujniki.
Co znaczy odpuścisz? Szerokość gumy chyba nie będzie pasowała na Twoje aktualne obręcze - co masz?
cattani75 08-08-2016, 08:55 235/50R17. Zaraz się dowiem od fachowca czy będzie ok. :-)
cattani75 08-08-2016, 09:25 Gumiarz mówi, że z powodu braku homologacji w razie jakiegoś kuku mogą być problemy z odszkodowaniem i przeglądem. :-/ Spotkany na wakacjach policjant też to sugerował. No i teraz już nie wiem. Przecież na 16kach to auto wygląda okropnie (pomijam że koszt felg, opon i czujników będzie wyższy niż przy zakupie samych opon 17tek). :-/ Łańcuchy też pasują tylko do 16tek.
Ok. Teraz rozumiem. Pisałeś o 215 dlatego myślałem że bierzesz nowe felgi. W sumie same gumy to można wziąć w tym nietypowym homologowanym rozmiarze 235x50R17. Widziałem w necie Nokiany po 600. Ludzie chwalą te gumy. Zgadzam się że 16 gwałtownie studzą emocje związane z wyglądem auta. W sumie te 215 x55 R17 brzmi bardzo rozsądnie ale wymaga nowych obręczy. Profil i szerokość gumy jest pomiędzy tymi homologowanymi.
Średnica tylko 0.2% większa tj. Pomijalnie mało. Mniej niż te homologowane 16tki. Może warto napisać do Ford Polska? Z tego co widzę to wszyscy mają ten sam problem i opinię o 16. Nawet dealerzy nie oferują gum zimowych do 17 tylko namawiają do średnich gum i 16tek alu
cattani75 08-08-2016, 10:32 Gumiarz mi powiedział, że te 215 na tę felgę mogą iść. Dla niego problemem jest tylko brak homologacji.
cattani75 08-08-2016, 10:34 Tych 16tek nie trzeba zakładać na auto, żeby mieć o nich zdanie - taczki mają mniejsze balony. ;-)
Myślę o wzięciu całych kół. Boje się o uszkodzenia czujników o felg przy przekładkach. Dlatego węższa gumą i obręcz zniwelowałyby częściowo zakup kompletu
cattani75 08-08-2016, 10:43 To jak tak, to może lepiej wziąć 18ki i za jakiś czas zamienić 17ki na zimowe, a 18ki na letnie, a teraz mieć większe zimówki?
215 na 235? Ja byłbym ostrożny. Już dwa razy widziałem jak w dobrym zakładzie chłopacy męczą się z założeniem wąskiej gumy. Jest problem ze wstępnym uszczelnieniem. Muszą wyrzucać sprężone powietrze z butli aby chwyciły krawędzie gumy i uszczelniły. Efekt jest taki że zmiana opon trwa godzinę a zwykła 15 min. Być może w tym przypadku będzie inaczej ale to co widziałem raczej mnie zniechęca. No chyba że są jakieś inne triki.
Myślę o wzięciu całych kół. Boje się o uszkodzenia czujników o felg przy przekładkach. Dlatego węższa gumą i obręcz zniwelowałyby częściowo zakup kompletu
Raczej nie ma się czego bać. Zmieniałem już dwa razy same gumy i czujnikom nic się nie stało. A w temacie homologacji może być problem z odszkodowaniem jeśli opony nie są w zalecanym rozmiarze.
cattani75 08-08-2016, 10:45 Mnie zniechęca zdanie dwóch z dwóch pytanych niezależnych fachowców nt. homologacji.
cattani75 08-08-2016, 11:06 17ki mają też jeszcze jedną wadę - nie mogą mieć łańcuchów, a więc Austria w zimie będzie problemem. :-(
Argument dt łańcuchów jest bardzo istotny. Z czego wynika problem łańcuchów dla większych felg? Specyficzny dla forda. Homologacją czy brak miejsca ze względu na szerokość. Czy to znaczy że 18 19 też muszą ubrać do łańcuchów 16tki. Czy w innych autach też tak jest?
cattani75 08-08-2016, 11:56 Może chodzi o szerokość opony? No bo o co innego?
Argument dt łańcuchów jest bardzo istotny. Z czego wynika problem łańcuchów dla większych felg? Specyficzny dla forda. Homologacją czy brak miejsca ze względu na szerokość. Czy to znaczy że 18 19 też muszą ubrać do łańcuchów 16tki. Czy w innych autach też tak jest?
Do moich 18' bez problemu są łańcuchy i skarpety
cattani75 08-08-2016, 14:02 A zakładałeś i jechałeś? Bo łańcuchy są do każdej opony, ale czy auto je przyjmie i nic nie będzie haczyć?
A zakładałeś i jechałeś? Bo łańcuchy są do każdej opony, ale czy auto je przyjmie i nic nie będzie haczyć?
Kupiłem skarpety więc o tym czy auto przyjmie łańcuchy nie mogę nic sensownego napisać. Ale zaskoczyłeś mnie, że mimo dedykowanego rozmiaru łańcuch może nie pasować, jeszcze nigdy nie miałem z tym problemu.
To jak tak, to może lepiej wziąć 18ki i za jakiś czas zamienić 17ki na zimowe, a 18ki na letnie, a teraz mieć większe zimówki?
Rozważam też taką możliwość. Ale z tego co widzę to te 18 nie wyjdą chyba taniej niż nietypowe 17 z serii. Boję się że załatwię te felgi 18tki w zimie i nie będzie co zamienić. Jak widać temat jest. Mnie się spodobał ten pomysł z 215x55R17. Gdyby ford polska wypowiedział się pozytywnie to chyba będzie ok? Ciekawe czy na innych rynkach też są tylko takie konfigurację. Jak będę miał chwile i dostęp do kompa to poszukam po innych krajach. Gdyby np. w uk były dopuszczone inne rozmiary to moim zdaniem chyba załatwiłoby to sprawę
cattani75 08-08-2016, 15:16 kruger Patrz instrukcja obsługi. :-/
kruger Patrz instrukcja obsługi. :-/
Kurczę, nie mam pod ręką - auto na parkingu. Piszą że łańcuchy tylko do 16tek?
cattani75 08-08-2016, 16:19 Piszą jakoś tak dziwnie, że tylko do wskazanych opon, a ta gwiazdka jest przy 16kach jeśli dobrze kojarzę. Wcale się nie zdziwię, jeśli źle to czytam.
cattani75 08-08-2016, 19:10 Oto wpis w instrukcji:
*Łańcuchy przeciwśnieżne zakładaj wyłącznie na wskazane opony.
* występuje tylko przy 215/60R16.
Bump: Jest też wpis:
Wskazówka: Stosuj wyłącznie koła i opony odpowiednich rozmiarów. Stosowanie kół i opon innych rozmiarów może doprowadzić do uszkodzenia pojazdu i spowoduje unieważnienie jego homologacji.
Bump: Tu można sobie poprzymierzać felgi. Jakieś propozycje dla 16"?
http://www.felgi.pl/felgi/ford/mondeo/kombi/v/2-0-177kw#&&/wEXCAUHU3J0UHJtcwW9ATUxMsKnMcKn4pSC4paSMMKnMcKn4pS C4paSNDA5NsKnMcKn4pSk4paSMTAyNMKnMcKn4pSk4paSMjA0O MKnMcKn4pSk4paSMTY3NzcyMTbCpzHCp+KUpOKWkjHCpzHCp+K UpOKWkjLCpzHCp+KUpOKWkjjCpzHCp+KUpOKWkjI2ODQzNTQ1N sKnMcKn4pSk4paSMTA3Mzc0MTgyNMKnMcKn4pSk4paSNMKnMcK n4pSk4paSMTbCpzHCp+KUpAUCVmgFBTE1MzA2BQNDUGcFATEFC EF2YWlsT3B0BQExBQNJUFAFATAFB0NTUFVWaXMFA+KUpAUEQlB JZAUBMgUDRGlhBQIxNn27EemNnB+YWTyG0C967Mfcn5IR
Na 16tki alu z gumami zimowymi, Ford miał w ubiegłym roku promocję - myślę że w tym roku powtórzą. Jeśli będę brał szesnastki to będę tą opcję rozważał poważnie (komplet kosztował jakieś 3200 - alusy, gumy + czujniki). Na razie będę drążył temat dt. innych rozmiarów.
cattani75 08-08-2016, 20:58 To były kiepskie opony - chyba Semperit. Już lepiej kupić oryginały na alledrogo z czujnikami.
A może SRS nam powie (bo widział już pińcet mk5 od spodu), jaki jest powód, że łańcuchy mogą być tylko na 16", a tak naprawdę na oponach 215 i/lub feldze 6.5? Faktycznie na 235 i/lub feldze 7.5 braknie miejsca na łańcuch?
cattani75 12-08-2016, 14:03 A wie ktoś, na jakim indeksie prędkości opon była homologacja MK5? 17" są W, a 16" z reguły H - a to już dwa stopnie różnicy. Może zimówki też wolno kupić tylko od jednego producenta? :619:
Bump: Jakie indeksy macie na letnich oryginalnych 16"?
Właśnie tutaj jest punkt zaczepienia. Z tego co rozumiem to Mk5 homologowano na wąskich 16 z wysokim profilem oraz szerokich 17 z niższym profilem. Dlatego 215x55R17, który praktycznie nie różni się średnicą od 17 fabrycznych to może być dobrą opcja ale ja brałbym na drogach o tej samej szerokości. Ciekawe skąd się bierze trwa obawa dt. Homologowanych rozmiarów. W czasopismach motoryzacyjnych zwracają jedynie uwagę na kwestię rozmiary koła że nie powinno przekraczać 2%. Przy badaniu technicznym też to nie jest weryfikowane pod kątem dopuszczenia do ruchu. Koło tylko nie może wystawać poza obrys.
Trzeba powoli o zimie myśleć i po głębokiej analizie stwierdziłem że kupie całe koła 18ki (mam 17ki fabrycznie, kupowanie opony w tym nietypowym rozmiarze po 1000zł sztuka mija się z celem , a na 16 nie mógłbym patrzeć, nie po to auto kupowałem oczami żeby je teraz oszpecać)
Czy ktoś kupował jakieś felgi 18ki niefabryczne? Chętnie zobaczę zdjęcia jak mądek się prezentuje na czymś innym niż to co oferuje producent. Zastanawiam się też nad kolorem, zawsze mi się podobały ciemne felgi, typu gunmetal, ale nie wiem czy nie zginą na mondeo (deep impact blue)
cattani75 12-08-2016, 15:36 Obawa o homologację wynika wprost z instrukcji, gdzie jest napisane, że się ją traci przy zastosowaniu innych opon - cytowałem ją kilka postów wyżej. Wynika też z rozmów z policjantem i gumiarzem.
Dodatkowo tylko na 16 można założyć łańcuchy (patrz instrukcja i cytat wyżej).
Biorę 16 i nie patrzę na auto z boku. :-(
Czy wersja np. Tytanium (poza tymi najsłabszymi) jest homologowana z kołami 16? Czy mocniejsze i cięższe auta mogą wymagać minimum 17tek (szerszych) wg homologacji?
Według kodeksu drogowego:
Kodeks Drogowy nakłada wymóg, aby opony montowane na tej samej osi byly:
- tej samej marki
- tego samego rozmiaru
- tej samej kategorii zastosowania (na przyklad : na autostrady, na warunki śniegowe, terenowe)
- tej samej struktury (diagonalne lub radialne)
- o tym samym symbolu prędkości (T, H, V, W...)
- o tym samym indeksie nośności
Mam obawę że 16tki mogą nie spełnić wymagań prędkości i indeksu nośności jakie miały seryjne 17tki. Tak chyba było w tych zestawach oferowanych przez dealerów.
cattani75 12-08-2016, 19:58 Ale auto jest także homologowane na 16. Dlatego zastanawia mnie, jakie są indeksy na fabrycznych 16. Bo 17 mają indeks W (270 km/h), a 16 jakie można kupić na rynku to głównie tylko H (210).
Jeśli jest homologowany to czy homologacja podaje typ (nośność i indeks prędkości) dla kół 16ek i czy to dotyczy wszystkich wersji silnikowych? Jak patrzę do cennika to dostępnośc 16tki dt. pewnych określonych wersji silnikowych (i wyposażeniowych) - myślę że głównym czynnikiem może tutaj być dopusczalna masa pojazdu. Trochę to dziwne - narzuca się 3 rozmiary a zupełnie ignoruje najważniejsze aspekty wg Kodeksu drogowego
cattani75 12-08-2016, 20:30 Nie widziałem niestety świadectwa homologacji, choć nie wiem czy nie miałem go w ręce przy odbiorze auta. :-D Ale chyba poszedł ten papier do leasingu.
Podpytam we wtorek handlowca - może wydobędzie mi skądś takie świadectwo?
cattani75 17-08-2016, 19:42 Dopytałem dziś sprzedawcę o to, co jest w homologacji auta (swojej nie mam), sprawdził i... jest tam tylko jeden rozmiar opon - ten, na którym auto wyjechało. Czy to oznacza, że nie można zmienić kół z 17" na 16", bo traci się homologację (zgodnie z instrukcją!)?
Jakiś absurd...
Dopytałem dziś sprzedawcę o to, co jest w homologacji auta (swojej nie mam), sprawdził i... jest tam tylko jeden rozmiar opon - ten, na którym auto wyjechało. Czy to oznacza, że nie można zmienić kół z 17" na 16", bo traci się homologację (zgodnie z instrukcją!)?
Jakiś absurd...
No właśnie tego się spodziewalem. Ci co kupili na 17-19 nie mogą mieć łańcuchów w zimie - zakaz wyjazdu na narty do Austrii. :razz: Dalej - w zimie w Austrii sprzedaja MK5, które nie ma praw wyjechac z salonu :razz:
Dlatego uważam, że ten tekst o utracie homologacji to nad interpretacja i nabijanie kientów w butelkę - ale kto się odważy sprawdzić. Chyba właściciele Tytanium powinni wystosowac zbiorowy list do Ford Polska z zapytaniem na czym mają jeździć w zimie w warunkach i miejscu wymagającym stosowania łańcuchów. Oby tylko do cennika nie dodali "płozy zimowe: 9900 zł z żółtą nalepką - jak na zapasie - ograniczenie prędkości do 5 km/h" :one:
A przy okazji moglibyście mi podpowiedzieć, jakie zimówki sugerowalibyście do standardowych felg aluminiowych 16 cali, które są fabrycznie montowane np. z pakietem Gold X? Czy do powiedzmy 300 - 400zł / szt. można kupić jakieś sensowne opony?
Dzięki
cattani75 18-08-2016, 22:25 Poszukaj testów. Najlepiej wypadają Continental TS850, albo Goodyear Ultragrip G1, Pirelli Sotto Zero, Nokian WRD4, Dunlop Winter Sport 5. Generalnie marki premium.
Malenstwo8 19-08-2016, 07:09 Ja wczoraj zanabyłem Continental WinterSport TS 810 - komplet nowych opon wyrwałem za... 800 zł :) - Taka okazja :) jestem jakieś 2k do przodu lekko :) Rozmiat oczywiście 235/50/17.
cattani75 19-08-2016, 08:20 Gdzie to kupiłeś?
Gdzie to kupiłeś?
Na parkingu od przydrożnego sprzedawcy - od razu napompowane - felgi z czujniki były w gratisie - taka promocja dla pierwszego klienta:one:
Ja po przeczytaniu wątku o oponach całorocznych na FCP zaczynam coraz bardziej zastanawiać się nad tym rozwiązaniem. Poprzeglądałem trochę testów i jest parę modeli, które wypadają naprawdę dobrze w porównaniu z dedykowanymi oponami lato zima - np. Goodyear 4Seasons albo Michelin CrossClimate. Zakłądając, że ktoś nie jeździ w ekstremalnych warunkach wydaje się to być naprawdę sensownym rozwiązaniem.
cattani75 19-08-2016, 21:52 Też taki wariant brałem docelowo pod uwagę (po zniszczeniu pierwszych kompletów: letniego i zimowego). Pozostaje jednak problem łańcuchów śnieżnych.
Gdzieś czytałem, że Ford podpisał umowę z Michelin i nowe auta mają być oferowane z oponami CC - nie jestem tylko pewien jakich rynków to dotyczy. A na te 17tki są takie opony? Słyszał ktoś coś o cenie?
cattani75 20-08-2016, 07:08 Chyba widziałem MCC na oponeo.
Chyba widziałem MCC na oponeo.
Tak za 1300 zł. za sztukę ale w rozmiarze 235x45R18. Nie ma dla 235x50R17
R18 są w miare standardowe natomiast R17 juz raczej nie. Cena jest chora - cztery opony 5200 :surprise:. Za tyle to kupię komplet oryginalnych, praktycznie nie używanych felg R17 Forda na Allegro (2500) z czujnikami na starych letnich. Letnie wyrzucę i dokupię zimowe Nokiany za 2800. Razem 5300. Dodatkowo jazda na 18 w zimie mnie nie przekonuje. MOże przejściowo do kolejnych przekładek zimowych i letnich
Malenstwo8 23-08-2016, 08:46 Gdzie to kupiłeś?
Miałem farta. Znajomy ma wulkanizację i przechowalnię opon. Skądś miał cały komplet. Tak go zapytałem od niechcenia, a wyszedł niezły deal :)
No i mam ofertę i muszę się zdecydować. Nowe 17tki lub 18tki z nówkami zimowymi Conti i czujnikami. Oryginały kół przywożone z Niemiec. Jeżdżę teraz na oryginalnych, letnich siedemnastkach. Co zrobilibyście - wybrali 17tke czy jednak osiemnastkę? Wybierając 18tkę mogę przy wymianie (za jakieś 4-5 lat) zamienić typ ogumienia między felgami - kupię letnie na 18-tkę a zimowe na 17tkę. Co radzicie i czy widzicie jakieś ryzyko w ofercie - może spotkaliście się juz z taką ofertą?
cattani75 08-09-2016, 19:33 A cena? :-D
4300 za 18tki, 3700 za 17tki. Co myślisz?
cattani75 08-09-2016, 20:01 Różnica niewielka. Chyba bym wziął te 18-ki. A jaki wzór? Nie masz tego więcej?
cattani75 08-09-2016, 20:08 Drugie felgi 17 to chyba nie ma sensu. Przy wariancie opon zalecanych przez Forda łańcuchów i tak nie założysz.
Ja chyba pójdę jednak w 215/55/17. Podpytam jeszcze w Stacji Kontroli Pojazdów j przeczytam OWU AC.
17tki jak w Titanium 5x2 (albo 5x1). 18tki 5x1 - mnie pasuje bo mało się brudzą i łatwiej czyszczą :razz: Jest więcej - u nas za miedzą więc można podjechać i oglądnąć przy zakupie. Tymi łańcuchami się mało przejmuję - ja raczej na narty w takie regiony nie jeździłem. Kumple jeżdżą do Włoch i też nie korzystali. W starych autach miałem łańcuchy i nie korzystałem. 90% czasu śmigam w Krakowie lub w trasie - 1-2 tygodnie w Tatrach w zimie. Raz założyłem z ranka w Zakopanem to łańcuch się urwał - na szczęście nic się nie stało. Olałem auto - poszedłem do baru - po dwóch godzinach pojechałem - piaskarka zrobiła swoje. Gdyby mnie przycisło do felgi wymienię na mniejsze - w tej cenie nie będę stratny. Nowe felgi pewnie za 2500 pchnę od ręki. Gumy z czujnikami wychodzą mnie 300-400 zł za sztukę. Za 16ki ze średnimi oponami i tak wybulę 3200 w serwisie
cattani75 08-09-2016, 20:50 U nas za miedzą w KRA? :-)
Nooo ... jutro chyba podjadę
cattani75 Musisz przeczyścić skrzynkę. Może zostały im w salonach komplety z ubiegłej zimy (tak jak u nas sprzedawali 16tki) - inne źródło nie przychodzi mi do głowy. I czyszczą magazyny przed sezonem.
cattani75 08-09-2016, 22:02 To daj cynk, co zobaczyłeś. :-) Podpytaj czy mają więcej i o inne szczegóły, zwłaszcza pochodzenie, bo może to z jakiegoś Tira zdjęli i będziemy wszyscy oglądali foldery Mk6 w jednej celi za paserstwo. :-D
Tir w lecie na alusach i zimówkach ... takie rzeczy tylko w Niemczech ... :razz:
cattani75 08-09-2016, 22:12 Nie, nie. Tir jeździ nadal, tylko spalanie spadło, bo mu się nacisk na oś zmniejszył. :-D
Kurcze. Gościu mówił o 3 kompletach tylko. Dwanaście kół. To tyle co ma tir. Tyle że osiem osiemnastek i cztery 17tki. Wychodzi na to że na napędzanej osi miał węższe. Ma to sens. Na zimę. :razz:
No i mam ofertę i muszę się zdecydować. Nowe 17tki lub 18tki z nówkami zimowymi Conti i czujnikami. Oryginały kół przywożone z Niemiec. Jeżdżę teraz na oryginalnych, letnich siedemnastkach. Co zrobilibyście - wybrali 17tke czy jednak osiemnastkę? Wybierając 18tkę mogę przy wymianie (za jakieś 4-5 lat) zamienić typ ogumienia między felgami - kupię letnie na 18-tkę a zimowe na 17tkę. Co radzicie i czy widzicie jakieś ryzyko w ofercie - może spotkaliście się juz z taką ofertą?
Bierz 18stki. Ładniejsze felgi, auto na nich lepiej wygląda a do tego opony tańsze.
Voldemord 09-09-2016, 11:36 Właśnie zacząłem się rozglądać za zimówkami. I już widzę, że wesoło nie będzie. 16" wydają mi się za małe. Z kolei 17" + felgi + czujniki wyjdzie ok 5 tyś.
Poza tym jestem zielony w tym temacie i nie ogarniam jakie ET i szerokość felg powinno być.
cattani75 09-09-2016, 16:10 17" szerokość 7.5, ET 55
16" szerokość 6.5, ET 50
Voldemord 09-09-2016, 16:43 17" szerokość 7.5, ET 55
16" szerokość 6.5, ET 50
Dzięki wielkie, będę wiedział czego szukać.
Trochę się juz rozglądałem za zimówkami - w zasadzie od kwietnia. I widzę, że w zasadzie to wybór jest kiepski. Jesli ktoś akceptuje 16tki to jeszcze jeszcze. Ale dla większych kół bieda. Same gumy do 17tki wychodzą 2400 zł w najtańszej wersji premium- Nokian. Kilka stówek więcej kosztują 18tki - mają normalną wymiarówkę. Wymiana na drugi zestaw z obręczami to od 3000 w alu.
Pytanie do specjalistów - czy jak kupuję oryginalne felgi z czujnikami to auto rozpozna te nowe czujniki - czy trzeba coś programować (oczywiście poza zerowaniem ciśnienia w panelu wskażników)
Nie było pytania - znalazłem odpowiedź w innych postach. Wziąłem osiemnastki z Conti i czekam z utęsknieniem na zimę aby włożyć, nowe, większe buty
kodzak86 16-09-2016, 20:45 Witam, pomoże ktoś dobrać opony letnie pod felgi, parametry poniżej. Dodam, że będę nakładał pierścienie zmieniające rozstaw śrub. Mondeo MK3 2002r.
Model: RZE811
Rozmiar felg: 17''
Szerokość: 7.5''
Rozstaw: 5x112
ET: 45
Ot. cent.: 57.1
Wykończenie: HB - DYMIONE
Czujniki TPMS: Kompatybiln
taajniak 23-09-2016, 09:41 Cześć,
Potrzebuje małej porady...
Upatrzyłem sobie takie felgi:
http://cmswheel-konfigurator.cmswheels.de/article/rims/car_selection/rim_selection_3D/resetFilter/true/PKWIDCode/P00037770087888
Generalnie będę je chciał zostawić na lato i przerzucić opony oryginalne letnie na te właśnie felgi. Pytanie za 100 punktów, czy "fordowskie" opony wejdą bez problemu na te koła ?
Drugie pytanie, gdzie można kupić opony zimowe z czujnikami w komplecie ? Oczywiście zimówki na te standardowe 17" fordowskie.
cattani75 23-09-2016, 11:34 Chyba słabo działa tenn link.
Czujniki np. ford.sklep.pl Numer czujnika to 1862980.
Co do felg, to istotna jest mocowanie 5x108, otwór centralny >=63.4, szerokość felgi (w mk5 to 6.5" dla 16", 7.5" dla 17" i 8" dla 18") i odpowiednie ET (50, 55 i 55), choć to już można troszkę poluzować.
Są też tabele szerokości felg i pasujących do nich opon.
No i zima idzie, koła trzeba kupować...
Wyliczyłem sobie że chcąc mieć komplet 17 cali z czujnikami ponad 5000 jak nic...
16" w ofercie salonowej w krk widziłem za 3900 brutto komplet z oponami Fulda Kristal Control HP - ma ktoś może kontakt na coś tańszego?
Poważnie się zastanawiam nad zakupieniem zimówek 17" i przekładaniem opon na oryginalnej feldze - ma ktoś doświadczenia czy "da się z tym żyć" czy raczej od razu inwestować w kompletne koła z czujnikami?
Ja przekładam tylko opony, felgi są całoroczne:). Robię tak już na trzecim aucie z alufelgami i jakoś nie zauważyłem szybszego zużycia felg.
cattani75 03-10-2016, 13:53 Ja kupiłem w Krk felgi Anzio 4x345, czujniki 4x115 i GY UG1 4x445. Czyli całość za ok. 3600 i przynajmniej zostaną mi felgi i czujniki.
Ja kupiłem w Krk felgi Anzio 4x345, czujniki 4x115 i GY UG1 4x445. Czyli całość za ok. 3600 i przynajmniej zostaną mi felgi i czujniki.
W jakim rozmiarze wziąłeś ostatecznie?
Bump: No i zima idzie, koła trzeba kupować...
Wyliczyłem sobie że chcąc mieć komplet 17 cali z czujnikami ponad 5000 jak nic...
16" w ofercie salonowej w krk widziłem za 3900 brutto komplet z oponami Fulda Kristal Control HP - ma ktoś może kontakt na coś tańszego?
Poważnie się zastanawiam nad zakupieniem zimówek 17" i przekładaniem opon na oryginalnej feldze - ma ktoś doświadczenia czy "da się z tym żyć" czy raczej od razu inwestować w kompletne koła z czujnikami?
Na Allegro są oferty oryginalnych 16tek alu Forda z różnymi nowymi gumia (od klasy budżetowej do premium). Za 4 patyki można wyhaczyć komplet nowych osiemnastek z oryginalnymi czujnikami Forda i nowymi gumami zimowymi Conti 850
cattani75 03-10-2016, 16:46 Wziąłem 16". W razie czego mogę założyć łańcuchy. A może będzie tyle śniegu, że nie będzie widać, że to taaaaaakie balony? ;-)
Wziąłem 16". W razie czego mogę założyć łańcuchy. A może będzie tyle śniegu, że nie będzie widać, że to taaaaaakie balony? ;-)
W takim razie życzę dużo śniegu ... i śmiganka na nartach - tego wymaga ofiara
Ja kupiłem w Krk felgi Anzio 4x345, czujniki 4x115 i GY UG1 4x445. Czyli całość za ok. 3600
Dla jakiego rozmiaru opony?
cattani75 03-10-2016, 18:16 215/60/16
to doleje oliwy
ja dziś założyłem do sprawdzenia opony zimowki z mojego MK3 16x205x55 bez czujników i jest git tylko kontrolka pokazuje problem:)
więc można i tak :) zobaczę jak się jeździ
cattani75 04-10-2016, 08:50 Gorzej, jeśli w razie dzwona ubezpieczycielowi się to nie spodoba. :-/
Rothmans 04-10-2016, 14:54 Gorzej, jeśli w razie dzwona ubezpieczycielowi się to nie spodoba. :-/
Dodam, że ubezpieczalnia na 99% zwróci na to uwagę i po prostu nie wypłaci- oczywiście pozostaje spór i droga sądowa.
Dodam, że ubezpieczalnia na 99% zwróci na to uwagę i po prostu nie wypłaci- oczywiście pozostaje spór i droga sądowa.
Kiedyś już to dyskutowaliśmy - była kwestia homologacji z danymi oponami. Ale jak ktoś kupuje Titanium z 17kami i załozy jakiekolwiek inne (nawet te z opcji od dealera - wg instrukcji, np.16tki) to też ma auto na niehomologowanych oponach. Czasami jest też tak, że zimówki nie występują w takich samych (wysokich) indeksach prędkości jak letnie - więc też teoretycznie niewłaściwe opony - nawet jeśli rozmiarówka się zgadza.
cattani75 04-10-2016, 17:44 Tutaj nie do końca się zgodzę, bo naklejka na progu oraz instrukcja pozwalają na więcej niż jeden rozmiar, byle z podanej listy.
Indeks prędkości może być niższy w zimówkach, ale indeks nośności absolutnie nie.
Tutaj nie do końca się zgodzę, bo naklejka na progu oraz instrukcja pozwalają na więcej niż jeden rozmiar, byle z podanej listy.
Indeks prędkości może być niższy w zimówkach, ale indeks nośności absolutnie nie.
Kwestia interpretacji - nigdzie nie jest jasno to napisane ;) Ta tabela mówi tylko jakie ma być ciśnienie w danej wersji silnikowej i dla danego rozmiaru kół. Nie mówi, że koła można zmienić na inne niż te co są w świadectwie homologacji. Czy instrukcja jasno mówi, że stosowanie ogumienia o rozmiarach innych niż podane jest niedopuszczalne lub stwarza zagrożenie?
cattani75 04-10-2016, 21:41 Tak. Napisane jest, że tracisz homologację i że może być niebezpieczne.
W poprzednim aucie (Nissanie) w tym wyciągu z homologacji były podane ze trzy rozmiary opon. W Mondku jest jeden:
Tak. Napisane jest, że tracisz homologację i że może być niebezpieczne.
Ale jest napisane że tylko te konkretne, czy że jeśli ogumienie jest niewłaściwe?
cattani75 05-10-2016, 06:55 Przeczytaj w instrukcji. :-) Nie mam jej w głowie. :-) Ale pamiętam, że nie umiałem jej zinterpretować na swoją korzyść. ;-)
Przeczytaj w instrukcji. :-) Nie mam jej w głowie. :-) Ale pamiętam, że nie umiałem jej zinterpretować na swoją korzyść. ;-)
Zaglądnę - ale ja mam problem że zawsze interpretuję na własną korzyść - urodzony optymista :razz: Zobaczymy czy tym razem też mi się uda ...
cattani75 05-10-2016, 12:51 Ja też jestem optymistą, ale... nie uda Ci się. :-D
Ja też jestem optymistą, ale... nie uda Ci się. :-D
No więc cytuję to co znalazłem:
"Serwisowanie opon należy zawsze zlecać Autoryzowanemu Dealerowi" - po takim stwierdzeniu dylemat dt. innych rozmiarów przestaje istnieć :razz:
Dział Zakładanie koła jezdnego:
"Ostrzeżenia. Stosuj wyłącznie koła i opony odpowiednich rozmiarów. Stosowanie kół i opon innych rozmiarów może doprowadzić do uszkodzenia pojazdu i spowoduje unieważnienie jego homologacji. Patrz Ciśnienie powietrza w oponach strona ... . "
Czyli unieważnienie homologacji nastąpi wtedy kiedy koło i opony będzie odpowiedzialne za uszkodzenie auta i zostanie to jednoznacznie wykazane. Czyli to nie właściciel, ale druga strona ma udowodnić (sądownie?) że istnieje więź przyczynowo-skutkowa. Sam producent mówi "może",co oznacza, że stosowanie kół i opon innych niż w tabeli nie wiąże się jednoznacznie z ryzykiem uszkodzenia auta i nie oznacza unieważnienia homologacji - istnieje jedynie prawdopodobieństwo zaistnienia takiej sytuacji - o czym informuje użytkownika. Nawet jeśli się to stanie to czy "unieważnienie homologacji" jest podstawą utraty ubezpieczenia? Przecież są auta które nie wymagają homologacji, poruszają się po drogach publicznych i można je ubezpieczyć. Przeglądnąłem warunki polisy i nigdzie nie jest wspomniane o warunku homologacji. Jest jedynie stwierdzenie, że odpowiedzialnością nie są objęte szkody polegające na niewłaściwym dobraniu paliwa, płynów i materiałów eksploatacyjnych - koło z oponą chyba nie jest materiałem eksploatacyjnym? Inaczej, opona musi być właściwie dobrana do felgi, ale koła nie jest materiałem eksploatacyjnym samochodu - jest elementem konstrukcyjnym. Więcej polisa nie porusza kwestii homologacji a jedynie ważnych badań technicznych. Na wypadek można podczas zrobic badanie i wpisać jako uwagę w zaświadczeniu, że auto było na takich a takich feglach i oponach czyli spełniało warunki dopuszczenia do ruchu :one: Oczywiście dobry prawnik moze być potrzebny gdyż ubezpieczyciel moż się chcieć bronić przed wypłatą odszkodowania i dotykamy tutaj sedna sprawy - czy skórka jest warta wyprawki ...
cattani75 05-10-2016, 19:45 Wg mnie spowoduje na pewno utratę homologacji, a może być niebezpieczne.
Każdy robi, jak uważa. Ja rozmawiałem w tej sprawie raz z gumiarzem, a drugi raz z policjantem z Wydziału Dochodzeniowo Śledczego, który się zajmuje wypadkami. Żadnego z nich nie pytałem czy wolno. Mówiłem, co chcę zrobić i... obaj od razu mi zwracali uwagę na błąd, jaki chcę popełnić.
Wg mnie spowoduje na pewno utratę homologacji, a może być niebezpieczne.
Każdy robi, jak uważa. Ja rozmawiałem w tej sprawie raz z gumiarzem, a drugi raz z policjantem z Wydziału Dochodzeniowo Śledczego, który się zajmuje wypadkami. Żadnego z nich nie pytałem czy wolno. Mówiłem, co chcę zrobić i... obaj od razu mi zwracali uwagę na błąd, jaki chcę popełnić.
Oczywiście rozważam tutaj tylko takie możliwości, gdzie inne rozmiary dobrane są w rozsądnych (zgodnych, ze sztuką) granicach - czasami naprawdę można widzieć niezłe kwiatki na drogach. I na pewno jest wiele rozmarów poza tymi "homologowanymi" które nie są bardziej niebezpieczne. Gorliwi nawet udowodnią, ze mogą być bezpieczniejsze - przynajmniej w pewnych warunkach. Oczywiście, wg papierów może nastąpić "unieważnienie homologacji" - ale co to tak naprawdę oznacza? Po drogach publicznych można się poruszac zupełnie bezpiecznie pojazdami niehomologowanymi. Oczywiście nie namawiam tutaj to tych odstępstw - dyskusja jest czysto teoretyczna - sam na zimę wybrałem "te z tabeli" - właśnie dla świętego spokoju.
Bump: udało się ustalić, że unieważnienie homologacji oznacza w praktyce jedynie ściągnięcie odpowiedzialności z importera na wypadek gdyby modyfikacja spowodowała jakieś szkody:
"Korzystanie ze sprzętu, który jej nie posiada powoduje, że za uszkodzenia lub szkody spowodowane użytkowaniem odpowiada użytkownik."
Tutaj są obowiązujące akty prawne, które określają czy opona spełnia wymagania homologacji. Tzn. każda opona (nie tylko ta wymieniona w instrukcji obsługi) jest OK jeśli spełnia te wymagania. Ponieważ producent zweryfikował zgodnośc 4 rozmiarów, więc one na pewno spełniają wymagania homologacji pojazdu - producent to potwierdza i za to odpowiada. Ale to nie oznacza że inne nie spełniają. Po prostu producent tego nie potwierdza - obowiązek przechodzi na użytkownika. Czyli auto z takimi oponami nie będzie zgodne ze wzorcem homologacyjnymi, ale to nie oznacza że nie spełnia wymagań homologacji pojazdu dla opon.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R0458-20150224&from=EN
https://www.v-test.pl/akty-prawne/
Podsumowując załącznik 2, w uproszczeniu - wymagania homologacyjne to:
- wszystkie opony muszą mieć taką samą budowę
- opony na tej samej osi muszą być tego samego typu
- rozmiar ma być tak dobrany aby nie dochodziło do blokowania koła przy obracaniu kierownicą i pracy zawieszenia w warunkach skrajnych
- minimalna nośność to conajmniej połowa maksymalnego technicznie obciążenia osi
- dopuszczalna prędkość nie mniejsza niż ta dla pojazdu
- dla opon zimowych te prędkość może być mniejsza ale w środku samochodu w widocznym miejscu musi być odpowiednie ostrzeżenie - z tym że opona musi mieć przynajmniej 160 km/h
-
Tyle i tylko tyle.
I świetnym zamiennikiem homologowanej 215x60R16 jest 215x55R17. Lepszym niż homologowana 235x45R18. Gdyż ma tylko 0.6% różnicy średnicy (R18 ma 0.64%, a dopuszcza się do 1-2% bez problemu). Opona mieści się bez problemu we wnęcę. Ważne jedynie aby miała nośność i indeks prędkości nie mniejsz niż R16, I będzie bezpieczniejsza od R16, gdyż jedyną różnicą w praktyce jest ciut mniejszy profil, co tylko pozytywnie wpływa na prowadzenie auta. Dodatkowo nie będzie problemów z łańcuchami gdyż szerokość koła taka jak w szesnastce, a więcej miejsca wokół piasty. Ale 215x55R17 jest standardowa i tania -a to już nie jest dobry biznes dla producenta i stacji autoryzowanych. 16tka to balon, więc ludzie chcą kupować 17tki - no więc niech kupują 235x50R17 za 1000 zł za sztukę
cattani75 05-10-2016, 23:17 Dokładnie takie samo miałem zdanie i logikę o 215/55/17, ale nikt nie chciał powiedzieć "można" - zarówno firmy oponiarskie, jak i ubezpieczyciel czy sam Ford.
cattani75 06-10-2016, 06:57 Kaan, przeczytałem Twój dokument - to tylko dotyczy tego, jak robić homologację.
Tymczasem ja kiedyś znalazłem dokument ETRTO, gdzie jeden z punktów brzmi:
Strona 25 z pliku ETRTO RECOMMENDATIONS - EDITION 2015 09 23.pdf (mozna pobrać stąd: http://www.etrto.org/page.asp?id=1764&langue=EN):
Changes in tyre size, structure, load and speed rating should not be made without first seeking advice from the tyre or vehicle manufacturer as the effect on safety, car behaviour and clearances must be considered.
Therefore, when replacing tyres, it is essential to fit either the size and type identical to those fitted on the car originally, or the alternatives recommended by tyre manufacturers in their official literature.
Więc pytałem oficjalnie producentów opon i kazali stosować to, co w instrukcji.
Kaan, przeczytałem Twój dokument - to tylko dotyczy tego, jak robić homologację.
Tymczasem ja kiedyś znalazłem dokument ETRTO, gdzie jeden z punktów brzmi:
Strona 25 z pliku ETRTO RECOMMENDATIONS - EDITION 2015 09 23.pdf (mozna pobrać stąd: http://www.etrto.org/page.asp?id=1764&langue=EN):
Changes in tyre size, structure, load and speed rating should not be made without first seeking advice from the tyre or vehicle manufacturer as the effect on safety, car behaviour and clearances must be considered.
Therefore, when replacing tyres, it is essential to fit either the size and type identical to those fitted on the car originally, or the alternatives recommended by tyre manufacturers in their official literature.
Więc pytałem oficjalnie producentów opon i kazali stosować to, co w instrukcji.
Tak oczywiście. Wymagania EU mówią co należy zrobić (sprawdzic, dopełnić) aby zapewnić homologację. I to robią producenci dla wybranych rozmiarów - ale im się nie opłaca robić to dla większej liczby opcji - robią minimum które chcą i które potrzeba (wychodzą z założenia, że jest to w interesie dostawcy opon aby sprzedać swoją rozmiarówkę - np. każda osoba może coś takiego zlecić w Niemczech do TUV). Ale oznacza to, że osoba która dokona doboru kół i opon wg tej dyrektywu EU również zapewni że są dobrane prawidłowo - oczywiście aby uzyskac homologację musiałaby przeprowadzić takie postępowanie we własnym zakresie. To się nie opłaca, ale też nie ma takiego wymagania i potrzeby. Nie dziwię się, że dla Forda dostawcy premium (Conti, Michelin) zrobili coś takiego (homologację opny) - ale w ich interesie jest sprzedawać droższe opony niż tańsze - więc jest jedna opcja budzetowa tj. 16tki, a reszta to już na kieszeń klienta gotowego zapłacić ekstra 500 zł za oponę.
W tym tekście angielskim jest "should" - czyli zalecenie. Do wymagania w języku angielskim w przepisach stosuje się zawsze "shall". Jeśli ktoś nie użył "shall" to jest to jednoznaczne potwierdzenie, że chodzi o wybór i zalecenie a nie obowiązek, wymaganie.
I to jest właśnie nasz wybór jako użytkowników. Chcemy zaoszczędzić 500 zł na oponie to przenosimy ryzyko z producenta na siebie i musimy w razie czego być gotowym do obrony własnego stanowiska - ale przepisy daja nam taką możłiwość. Stać nas płacić 500 zł extra za oponę bo po prostu podobają nam się większe koła lub zależy nam na prezentacji (lansie) oraz doceniamy uroki życia w komforcie gdzie za ewentualne problemy odpowiada producent/importer - wybieramy koła 17,18,19. A zapytany producent, importent, czy autoryzowany dealer (bądź stróż prawa) nie może nic więcej powiedzieć ponad to co jest w homologacji - gdyż tylko w tym zakresie mogą się wypowaidać. Warsztat oponiarski też więcej zarobi na większych kołach - więc w jego interesie nie jest proponować użytkownikowi opcji alternatywnej. No chyba, że trafisz na warsztat który chce się pozbyć zalegających opon w alternatywnych rozmiarze, wtedy okaże się "Panie - nie ma problemu - będzie Pan zadowolony i zobaczy Pan że nie będzie żadnych problemów). Oczywiście zaprzyjaźniony zakład tego Ci nie powie, bo mu zależy na Tobie i wie że sprawa jest wygrana ale może wymagać dodatkowego zachodu w przypadku szkody - i nie chce aby przyjaciel miał później pretensję, że za 2000 zł wciągnął kogoś w dyskusję gdzie gra idzie o uznanie wypłaty ubezpieczenia w kwocie 100000 zł.
Podsumowując można stosować inne rozmiary i zgodnie ze sztuką (wymaganiamy dyrektywy EU) ale robi się w pełni świadomie, że za oszczędnościami mogą iść dodatkowe chwilowe komplikację i dyskomfort.
cattani75 06-10-2016, 07:50 I dla tegoż właśnie spokoju wziąłem 16". Może przy okazji spalanie spadnie poniżej 17 w mieście? :-D
No właśnie, a ja okazyjne oryginalne 18tki - ciekawe czy mi wzrośnie - szerokość ta sama ale bieżnik zimowy :pomysl: Ale jak ktoś ma auto warte 20-30 tyś (i niekoniecznie ma polisę AC) to jego wybór zapewne będzie inny. Może używać spokojnie 215x55R17 i w zimie i w lecie, bez kompromisu wygląd / cena i jakichkolwiek zmartwień - musi jedynie dobrać dobrze felgę oraz oponę o stosownym indeksie prędkości i nośności. Nawet nie wiem czy Ford ma felgę z wtakim rozmiare pasującą na MK5 czy trzeba szukać u dostawców niezaleznych - którzy "o dziwo" takowe posiadają, chociaż pasuję chyba tylko do Mondeo, a w każdym razie do niewielu aut - gdyż Ford posiada specyficzny kształt felgi - na początku tego postu sprawa była poruszana, jak uniknąć tarcia felgi o elementy układu hamulcowego
Pytanie do osób które już zmieniały koła (w obrębie standardu Forda). Czy zmieniając koła 235x50R17 and 235x45R18 potrzeba coś zmienić, dodać - pierścienie centrujące, inne nakrętki? Jaki jest zalecany moment dokręcenia śrub?
cattani75 06-10-2016, 16:42 Pierścienie centrujące to wtedy, gdy otwór w feldze jest większy niż 63.4. Rozstaw śrub 5×108.
Pierścienie centrujące to wtedy, gdy otwór w feldze jest większy niż 63.4. Rozstaw śrub 5×108.
Rozstaw śrub się zgadza - obydwie felgi Forda katalogowe z pierwszego montażu (17" 5x2 i 18" 5x1) chyba mają taki sam otwór? Więc jeśli mam do 17tki pierścienie w standardzie z fabryki to ewentualnię będę mógł je użyć do 18tki - chociaż chyba otwór w felgach jest 63.4
cattani75 06-10-2016, 21:27 Będziesz mógł użyć tych pierścieni, jeśli otwór w 18" jest taki sam jak w 17". :-D
Albo 18tja nie potrzebuje pierścienia czyli jest 63.4 - prawda?
cattani75 07-10-2016, 08:39 Jak jest w feldze 63.4, to będziesz mógł tylko użyć pierścienia zdegenerowanego w sensie matematycznym. :-)
Jak jest w feldze 63.4, to będziesz mógł tylko użyć pierścienia zdegenerowanego w sensie matematycznym. :-)
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Jeśli felga ma odpowiedni otwór - nominalny (jaka średnica dla Mk5?) pierścieni nie stosuje się. Jeśli otwór w feldze jest większy niż średnica wtedy należy je stosować. Oczywiście jeśli otwór w feldze byłby za mały - to nie da się jej do auta zastosować. Obydwa rodzaje felg są oryginalne fordowskie wg cennika opcji przy zakupie nowego auta - czy jest możliwe, że w ogóle wymagają pierścieni i nie są dostosowane do Mk5 bez użycia pierścieni?
cattani75 07-10-2016, 09:28 Myślę, że obie są bez pierścieni. Dlatego żartowałem o pierścieniu zdegenerowanym. :-)
Myślę, że obie są bez pierścieni. Dlatego żartowałem o pierścieniu zdegenerowanym. :-)
Piatek jest ... wyraźnie jestem zmęczony pracą ... pora iść do domu :)
Wyjdzie w praniu - no chyba, że znajdzie się na forum dobra duszyczka która ma temat rozeznany i podpowie wcześniej
Krasnal007 10-10-2016, 12:40 Czy parametry felg ALU i Stalowych roznia sie miedzy soba ? Kilka postow wyzej kolega podawał dane dla 17" ALU i 16" STAL
a ja chcialem kupic, Aluminiowe 16":
Czy
Szerokość 7.5"
Rozstaw 5x108
ET 52,5(55)
Ot. centr. 63,3
jest poprawne ?
Quadrifoglio 10-10-2016, 15:28 do mondeo MK5 nie pasują koła z MK4 !! (standardy)
rozkminiałem temat od dłuższego czasu
mam oryginalnie 17" koła z oponami letnimi 235/50/17
na zimę myślałem o czymś kapkę węższym ale i ford i sprzedawcy opon nie zalecają a wręcz ostrzegają o konsekwencjach zakładania opon nie homologowanych do naszego modelu!! Jedyny rozmiar opony zimowej na felgę 17" to dalej 235/50/17. Opony to koszt ok 1000pln/szt !!! sic!!
Właśnie odebrałem swojego mkV na 17.
http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2016/10/20161007_164659-1-e1476109820341.jpg
Ciężko, ale da się znaleźć zimowe opony 235/50/17 za 500 zł/szt! I nie są to opony chińskie czy indyjskie.
Mam nadzieję za kilka dni je mieć, to napiszę co i jak.
[/IMG]
koledzy podpowiedzcie czy lepiej będzie się jeździć na 16 czy lepiej na 18 w zimie bo 16 mam z poprzedniego forda ale jak ma bujać bo wysoki profil to kupie 18 tylko felg mi szkoda :) czujniki na razie oleje bo funkcje da się wyłączyć i nie będzie pikać :)
Krasnal007 10-10-2016, 22:09 Ja kupiłem w Krk felgi Anzio 4x345, czujniki 4x115 i GY UG1 4x445. Czyli całość za ok. 3600 i przynajmniej zostaną mi felgi i czujniki.
Podrzuc namiar gdzie to nabyłeś ?
Przeczytalem cały ten wątek i generalnie jest lipa straszna. W zasadzie juz chcialem zostac na 17" (w ramach tego co mowi ford) ale łancuchy ... nie lubie juz na starcie pozbawiac sie jakis mozliwosci.
ergo kupie taki zestaw jak Ty, chociaz chyba inne opony wrzuce.
A jak napisales chwile pozniej ze masz nadzieje ze spalanie spadnie pozniej 17 w miescie to spadlem z krzesla ... temat jest na osobny watek.
cattani75 10-10-2016, 22:20 O spalaniu, to był żart. Smutny. ;-)
Opony i felgi kupiłem w oponyturbo.pl
Mam nadzieję, że nie zginę za reklamę. :-) Ale goście solidni, więc czemu ich nie polecić?
A czujniki TPMS chyba w ford.sklep.pl
O spalaniu, to był żart. Smutny. ;-)
Wypraszam sobie takie żarty - ja nie chcę aby mi podskoczyło do 18tu :wink:
Voldemord 14-10-2016, 17:09 Pytanie do szanownych forumowiczów - kto ma białe auto z czarnymi felgami? Najlepiej jakbyście zdjęcia wkleili. Chciałbym założyć mondeo czarne buty, ale żona ma obiekcje. Potrzebuje fotki, aby ją przekonać :D
madamaszek 14-10-2016, 17:27 Pytanie do szanownych forumowiczów - kto ma białe auto z czarnymi felgami? Najlepiej jakbyście zdjęcia wkleili. Chciałbym założyć mondeo czarne buty, ale żona ma obiekcje. Potrzebuje fotki, aby ją przekonać :D
A nie lepiej swojego w Photoshopie pokolorować ? [emoji6]
cattani75 14-10-2016, 17:47 Na felgi.pl można sobie zrobić przymiarki felg do zdjęcia.
Voldemord 14-10-2016, 18:03 A nie lepiej swojego w Photoshopie pokolorować ? [emoji6]
Byłem słaby z plastyki :one:
Na felgi.pl można sobie zrobić przymiarki felg do zdjęcia.
Patrzyłem - nie widać w ogóle jak to będzie realnie wyglądało.
To może powiedzcie które lepsze? :
http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/cms-c22-cbg-6-50x16-5x108-00-et50-00#16879366
http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/cms-c12-mb-6-50x16-5x108-00-et50-00#17118465
http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/cms-c22-gg-6-50x16-5x108-00-et50-00#16879236
madamaszek 14-10-2016, 18:25 Kilka fotek znalezionych w necie:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161014/65283cc86925753ad6cbc445ae3a781a.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161014/ca437eac14b10ca0831796ab82786897.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161014/f5da29439d1ed04e6e2b1aa5813ee273.jpg
cattani75 14-10-2016, 18:31 To może powiedzcie które lepsze? :
http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/cms-c22-cbg-6-50x16-5x108-00-et50-00#16879366
http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/cms-c12-mb-6-50x16-5x108-00-et50-00#17118465
http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/cms-c22-gg-6-50x16-5x108-00-et50-00#16879236
Pierwsze albo trzecie. :-)
Byłem słaby z plastyki :one:
Patrzyłem - nie widać w ogóle jak to będzie realnie wyglądało.
To może powiedzcie które lepsze? :
czarne 16 to tak średnio, zginą całkiem przy wysokiej oponie, z daleka będzie wyglądać jak stalówka bez kołpaka. Ale 1 najładniejszy wzór
Voldemord 17-10-2016, 12:52 czarne 16 to tak średnio, zginą całkiem przy wysokiej oponie, z daleka będzie wyglądać jak stalówka bez kołpaka. Ale 1 najładniejszy wzór
No właśnie o to była dyskusja z żoną :) że czarne się z gubią przy tych balonach. Dlatego w końcu wybrałem czarne z polerowanym przodem:
http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/anzio-spark-black-6-50x16-5x108-00-et50-00#16660169
Krasnal007 17-10-2016, 12:54 Mam zamiar nabyc droga kupna opony (zalecane 16") + felgi oraz czujniki oryginalne ze strony ford.sklep.pl, teraz z takim kompletem mam zamiar wybrac sie do wulkanizatora.
W instrukcji stoi ze nowych czujnikow auto samo sie nauczy. Tymczasem wulkanizator1 (KRK, parking pod bonarka) sugeruje oplate 20PLN za montaz jednego czujnika .. oraz kolejne 20PLN za kalibracje każdego z nich .. (po co kalibracja skoro maja sie same wcztac!?)
Zadzwoniłem do ASO na powstańców (KRK), zakladajac ze tam bedzie moze nie taniej, ale bez sciem i slysze podobna spiewke: "jezeli czujniki sa nowe to trzeba je bedzie skalibrowac, a wiec do 20-tej oddwonimy z oferta dla Pana.."
Zgupiałem. O ile jestem w stanie zrozumiec oplate 20 za montaz czujnika, (mam swiadomosc lekkiej dysproporcji ceny do tego co faktycznie trzeba zrobic.)
To zupelnie nie rozumiem o jakiej kalibracji jest mowa ? Ktos z Was to przerabiał? jak to wyglada?
Skoro dostane felgi i czujniki i bede mial je "w rece" za nim pojade do serwisu celem założenia opon, to czyba jestem w stanie bezł kłopotu zamontowac te wentle z czujnikami w felgach i pojechac tylko na załozenie opon i wyważenie, potrzebuje jakiegos specjalistycznego sprzetu do tej operacji ?
Pozdrawiam
cattani75 17-10-2016, 12:57 No właśnie o to była dyskusja z żoną :) że czarne się z gubią przy tych balonach. Dlatego w końcu wybrałem czarne z polerowanym przodem:
http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/anzio-spark-black-6-50x16-5x108-00-et50-00#16660169
Ta felga nie jest polecana na zimę (polerowany przód)!
Voldemord 17-10-2016, 12:58 Ta felga nie jest polecana na zimę (polerowany przód)!
A co jej jest, że na zimę się nie nadaje?
cattani75 17-10-2016, 13:01 Mam zamiar nabyc droga kupna opony (zalecane 16") + felgi oraz czujniki oryginalne ze strony ford.sklep.pl, teraz z takim kompletem mam zamiar wybrac sie do wulkanizatora.
W instrukcji stoi ze nowych czujnikow auto samo sie nauczy. Tymczasem wulkanizator1 (KRK, parking pod bonarka) sugeruje oplate 20PLN za montaz jednego czujnika .. oraz kolejne 20PLN za kalibracje każdego z nich .. (po co kalibracja skoro maja sie same wcztac!?)
Zadzwoniłem do ASO na powstańców (KRK), zakladajac ze tam bedzie moze nie taniej, ale bez sciem i slysze podobna spiewke: "jezeli czujniki sa nowe to trzeba je bedzie skalibrowac, a wiec do 20-tej oddwonimy z oferta dla Pana.."
Zgupiałem. O ile jestem w stanie zrozumiec oplate 20 za montaz czujnika, (mam swiadomosc lekkiej dysproporcji ceny do tego co faktycznie trzeba zrobic.)
To zupelnie nie rozumiem o jakiej kalibracji jest mowa ? Ktos z Was to przerabiał? jak to wyglada?
Skoro dostane felgi i czujniki i bede mial je "w rece" za nim pojade do serwisu celem założenia opon, to czyba jestem w stanie bezł kłopotu zamontowac te wentle z czujnikami w felgach i pojechac tylko na załozenie opon i wyważenie, potrzebuje jakiegos specjalistycznego sprzetu do tej operacji ?
Pozdrawiam
Czujniki się same wczytają po kilkunastu minutach jazdy ponad 40 km/h. Piszę o tym w wątku o Czujnikach TPMS, że się długo nie wczytują . :-)
cattani75 17-10-2016, 13:02 A co jej jest, że na zimę się nie nadaje?
Polerowany przód. Piszą o tym fachowcy. :-) Powinna mieć na oponeo znaczek śnieżynki/chmurki.
Voldemord 17-10-2016, 13:02 Zadzwoniłem do ASO na powstańców (KRK), zakladajac ze tam bedzie moze nie taniej, ale bez sciem i slysze podobna spiewke: "jezeli czujniki sa nowe to trzeba je bedzie skalibrowac, a wiec do 20-tej oddwonimy z oferta dla Pana.."
Pozdrawiam
Mam taką samą informację po wizycie w ASO - czujniki należy po zamontowaniu skalibrować. Ale ja zamawiam czujniki w serwisie, więc kalibracja w cenie.
cattani75 17-10-2016, 13:03 A ja wiem, że nie muszą, bo mam je na aucie.
Krasnal007 17-10-2016, 14:10 A ja wiem, że nie muszą, bo mam je na aucie.
No wlasnie o tym mowie, jestes zywym przykladem na to ze ASO wali scieme i probuje wyciagnac kase za "kalibracje" podczas gdy serwisant pewnie wyjedzie z salonu zrobic 2km zeby sie czujniki zaczytały. Ciekawy jestem co mi napisza.
Ale juz widze ze wybiore sie do non-ASO wulkanizatora zeby mi złozył całośc do kupy. Dzieki za potwierdzenie.
cattani75 17-10-2016, 14:12 Wysłałem Ci wiadomość na priv.
może ktoś wrzucić zdjęcie mondka na 16?
rozważam aktualnie 2 opcje:
- kupno felg 16 + opony + czujniki co mnie wyniesie max 4tys (minusy to boje się że wygląd mocno ucierpi a głównie ze względu na wygląd kupiłem to auto, z plusów brak problemów z łańcuchami i tańsza opona w razie kuku)
- kupno nokianów na aktualne nieszczęsne 17ki, co mnie wyjdzie jakieś 2800 brutto - ten komplet zostanie na zime, a jeśli budżet pozwoli to na lato sprzedam fabryczne opony (z przebiegiem 12tys) i kupie komplet na 18
pomóżcie podjąć decyzje :)
czy te wymiary felg 16 są "plug&play" do mondeo?
Średnica:16″
Szerokość:6,50″
Rozstaw śrub:5x108
Osadzenie ET:50,00
Otwór centralny:63,40
cattani75 17-10-2016, 21:55 Tak. To są wymiary pod mk5.
Krasnal007 17-10-2016, 22:38 Otwór centralny:63,40
A nie 63,30 ?
rychu-893 18-10-2016, 07:14 Hej,
W sieci znalazłem, że do Fusiona z USA felga R16 to z szerokością 7 ( http://www.wheel-size.com/size/ford/fusion/2016/ ), a u nas MK5 szerokość 6,5. Jak to jest, mogę założyć 6,5? Felga węższa więc chyba powinni być ok? Mam zamiar kupić na zimę komplet 16stek.
gandolfinek 18-10-2016, 07:53 - kupno nokianów na aktualne nieszczęsne 17ki, co mnie wyjdzie jakieś 2800 brutto - ten komplet zostanie na zime, a jeśli budżet pozwoli to na lato sprzedam fabryczne opony (z przebiegiem 12tys) i kupie komplet na 18
Właśnie robię identycznie jak Ty, zta różnicą że nie kupiłem Nokianów a Michały Alpiny PA4 za 850zł/szt z montażem.
Na nowy sezon kupuję 18-stki w komplecie a 17-stki zostaną z zimówkami.
Kupował kiedyś ktoś coś z tego sklepu http://www.sklepopon.com/opona-zimowa/nokian-wr-d4-235-50-r17-100-v-xl-80404 ? Ponad stówe taniej niz na oponeo, opinie mają ok
Kupowałem u nich miesiąc temu. Nie mam żadnych negatywnych uwag. Moje były o połowę tańsze niż twoje, i proporcjonalnie po 50 zł tańsze niż w oponeo.
Też brałem z tego sklepu. Opona wysłana z magazynu producenta. Wszystko ok.
madamaszek 18-10-2016, 14:12 Mała przestroga dla tych co zamierzają kupić opony Nokian - zwróćcie uwagę na kraj produkcji. Właśnie wróciłem od wulkanizatora, który zmontował mi te opony na nowych stalowych 16-tkach. Na dwóch kołach musiał założyć odważniki 50 gramowe (to dużo). Moje opony są z Rosji i większość sklepów właśnie takie sprzedaje (są gorszej jakości). Jeśli możecie wybrać to szukajcie ze Skandynawii (Finlandia, Szwecja).
ja dziś sprawdziłem i zamontowałem zimówki z mojego starego modelu na stalowych felgach 16 205/55/16 i jest ok tylko świeci kontrolka ciśnienia
może ktoś wrzucić zdjęcie mondka na 16?
- kupno nokianów na aktualne nieszczęsne 17ki, co mnie wyjdzie jakieś 2800 brutto - ten komplet zostanie na zime, a jeśli budżet pozwoli to na lato sprzedam fabryczne opony (z przebiegiem 12tys) i kupie komplet na 18
pomóżcie podjąć decyzje :)
Też poszedłem w tym kierunku (mam 17tki), z tym że akurat udało mi się okazyjnie kupić całe oryginalne koła 18 z nowymi zimówkami Conti. Co dalej to zobaczę: Zamiana letnie <-> zimowe po 3-4 sezonach; opchnę całe koła 17tki i kupię same opony 18tki na lato, wymienię 17tki na drugi komplet 18etk, a może trafią się 19 tki na lato (to opchnę 17tki) - czekam i poluje na kolejną okazję :razz:
Na dwóch kołach musiał założyć odważniki 50 gramowe (to dużo).
Wcale nie. Codziennie przechodzę koło kugi, która na jednym kole ma 30 ciężarków po 5g. :-)
Na ostatnio wyważanych kołach mam przedział 25-25g, ale pamiętam, ze maksymalnie kiedyś naliczyłem 90g na kole.
Kuga ma duże i ciężkie opony, w dodatku jeśli są czujniki to mamy kolejne 40g wagi. 150 g to jednak masakra, albo felga coś nie tak albo opony niezbyt...
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
madamaszek 18-10-2016, 22:20 Oponiarz dowiedział się z pewno źródła że te opony z Rosji, które zalały nasz rynek, są drugiego sortu (stąd i cena atrakcyjna). Nie byłem pierwszy z tymi oponami u niego. Powiedział że i tak mam szczęście że tylko 2 opony.
A felgi kupiłem dobrej firmy - ALCAR.
Różne opony miałem w życiu w różnych autach. Ale spostrzeżenie jedno. Wszytskie testy i obserwacje dla świeżej opony to jedno, a jej zachowanie w drugim, trzecim roku i kolejnym roku użytkowania to drugie - tutaj wychodzą największe różnice (koła zrywają przyczepność, robi się głośniej, rośnie spalanie, pojawiają się drgania).
Krasnal007 19-10-2016, 09:39 Oponiarz dowiedział się z pewno źródła że te opony z Rosji, które zalały nasz rynek, są drugiego sortu (stąd i cena atrakcyjna). Nie byłem pierwszy z tymi oponami u niego. Powiedział że i tak mam szczęście że tylko 2 opony.
A felgi kupiłem dobrej firmy - ALCAR.
A jak poznać te rosyjskie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
madamaszek 19-10-2016, 10:39 A jak poznać te rosyjskie?
Na oponie jest napisane Made in Russia
Krasnal007 19-10-2016, 11:34 Na oponie jest napisane Made in Russia
Ale jak poznać zanim się kupi? Oto jest pytanie [emoji41]
cyrkiel83 19-10-2016, 14:19 Witam
Również szukam rozwiązania problemu z oponami na zimę...dla swoje forda...
Posiadam te nieszczęsne 17 i co tu zrobić, bo co by nie mówiąc 16 się nie chce a 17 trochę drogę, jak na obecne zimy...
fachowcem nie jestem wiec doradzacie :
znalazłem informacje że dla felg 7.5 x 17' ( a takowe ford posiada) można stosować opony o szerokości od 215 do 235 . czy te 215 to nie jest dobry kompromis bo cenowo lepiej wygala, a i rozmiarowo praktycznie nie wiele się rożni.
cattani75 19-10-2016, 14:52 Ale nie jest na liście dopuszczanych przez producenta...
Quadrifoglio 19-10-2016, 15:22 Witam
Posiadam te nieszczęsne 17 i co tu zrobić, bo co by nie mówiąc 16 się nie chce a 17 trochę drogę, jak na obecne zimy...
znalazłem informacje że dla felg 7.5 x 17' ( a takowe ford posiada) można stosować opony o szerokości od 215 do 235 . czy te 215 to nie jest dobry kompromis bo cenowo lepiej wygala, a i rozmiarowo praktycznie nie wiele się rożni.
Można kupić zimowe 17 po niecałe 500 zł/szt.
Toyo Snowprox 945 235/50/17
Kupiłem w zeszłym tygodniu, nie wiem czy już nie zdrożały.
Przy takiej cenie nie ma co się pchać z 16 byle opony były tańsze.
madamaszek 19-10-2016, 16:20 Jeśli bierzecie pod uwagę stosowanie łańcuchów zimą to tylko 16ki i to najlepiej na felgach stalowych.
FJORD 40+ 19-10-2016, 17:19 Witam
znalazłem informacje że dla felg 7.5 x 17' ( a takowe ford posiada) można stosować opony o szerokości od 215 do 235 . czy te 215 to nie jest dobry kompromis bo cenowo lepiej wygala, a i rozmiarowo praktycznie nie wiele się rożni.U mnie okazało sie że tańsze będą opony na 18 tki których używłem w lecie niż 17 tki i gość polecił mi zamiennik na 17tki 225/55 uniroyale po 515zl.Nie wiem czy dobrze to czy żle ale w piątek będę zakładał
Ale jak poznać zanim się kupi? Oto jest pytanie [emoji41]
Zapytać? Poprosić o zdjęcie - a może jest podane (jak na oponeo) :pomysl:
Oponiarz dowiedział się z pewno źródła że te opony z Rosji, które zalały nasz rynek, są drugiego sortu (stąd i cena atrakcyjna). Nie byłem pierwszy z tymi oponami u niego. Powiedział że i tak mam szczęście że tylko 2 opony.
Nastraszyłeś mnie, ale właśnie przyszły nokiany, Made in Finland, data produkcji 3016, więc :one:
cattani75 20-10-2016, 16:50 Wow! Future Tyre! ;-)
FJORD 40+ 20-10-2016, 20:19 rzepak a te oponki z 3016 przylegają do podłoża czy suną troszkę ponad???oczywiscie żarcik:razz:
Wow! Future Tyre! ;-)
A po co komu będą zimowe w 3016? :razz: Wtedy będą dwa zestawy letnie i tropikalne :one: a Finlandii nie będzie się już opłacało produkować opon
Oponiarz dowiedział się z pewno źródła że te opony z Rosji, które zalały nasz rynek, są drugiego sortu
Dobre :D
Spytaj go o to źródło ;)
Wybacz ,ale większej bzdury nie słyszałem.
madamaszek 20-10-2016, 22:20 Dobre :D
Spytaj go o to źródło ;)
Wybacz ,ale większej bzdury nie słyszałem.
Być może to jakaś teoria spiskowa, ale wyrobił sobie własną opinię na podstawie wyważania kół z tymi oponami (made in Russia). Dla niego odważnik 50gr to dużo na kole auta tej klasy. Nokiany to może nie klasa Conti, Michelin, itp. ale powinny być lepsze od Kormoranow czy Dembicy.
|
|