Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Światła dzienne w naszych autach

Strony : 1 [2] 3 4

jaco67
01-09-2011, 22:22
Zamontowałem i podłączyłem w końcu światła w maksiu. Wszystko działa prawidłowo z jednym małym wyjątkiem. Światła do jazdy dziennej po wyłączeniu stacyjki nie gasną od razu, lecz po kilku sekundach. Przed montażem w maksiu sprawdziłem działanie LED-ów (z wykorzystaniem akumulatora zewnętrznego)- wyłączały się natychmiast (bez zwłoki) po zdjęciu napięcia z układu.
Prawdopodobnie podpięty "+" po stacyjce nie znika od razu, lecz ze zwłoką. Dzisiaj było już za późno, aby szukać "+" po stacyjce, który zniknie bez zwłoki.
Spróbuję jutro w wolnym czasie.

kanalia
02-09-2011, 18:20
Zamontowałem i podłączyłem w końcu światła w maksiu. Wszystko działa prawidłowo z jednym małym wyjątkiem. Światła do jazdy dziennej po wyłączeniu stacyjki nie gasną od razu, lecz po kilku sekundach. Przed montażem w maksiu sprawdziłem działanie LED-ów (z wykorzystaniem akumulatora zewnętrznego)- wyłączały się natychmiast (bez zwłoki) po zdjęciu napięcia z układu.
Prawdopodobnie podpięty "+" po stacyjce nie znika od razu, lecz ze zwłoką. Dzisiaj było już za późno, aby szukać "+" po stacyjce, który zniknie bez zwłoki.
Spróbuję jutro w wolnym czasie.

prawdopodobnie podpiąłeś +12 ze skrzynki pod machą, to 12 V znika po kilku sekundach od wyłączenia stacyjki,sam tak mam i jakoś mnie to nie razi...oświetla mi drogę z garażu do domu:)

nubus
08-09-2011, 08:15
Witam, montowałem ostatnio ledy philipsa, i to że gasną po chwili to jest normalne. w module który to steruje jest czujnik który bada prąd w aku, jak odpalamy i alternator już kręci napięcie to Ledy się zapalają jak gasimy auto to prąd spada po chwili do wartości w której moduł ledy gasną. Wszystko jest zależne od wartości napięcia. pozdrawiam

Kierownik1982
08-09-2011, 10:15
jakie kolego ledy philipsa zakladales

jaco67
14-09-2011, 22:06
witam
Poszperałem jeszcze raz w skrzynce bezpiecznikowej pod maską i wyczaiłem "+' znikającego bez zwłoki po wyłączeniu stacyjki. Jest to wolne miejsce na przekaźnik. Zastosowałem wtyk męski jako "stopkę" przekaźnika.

pozdro

Kierownik1982
02-10-2011, 18:11
witam.myślę na założeniem ledu dziennych do c-maxa.jakie plecacie koledzy do założenia.pozdrawiam serdecznie

tomtomasz
20-12-2011, 20:04
to i ja opowiem jak zamontowałem swoje dodatkowe ledy:

lokalizacja: włożyłem je w te ryflowane zaślepki koło przeciwmgielnych (w górny "ryfelek")... po wstępnych oględzinach uznałem to za dobre miejsce ale okazało się po wycięciu otworów że za plastikiem zderzaka jest zaraz część metalowej karoserii wobec czego światła nie weszły tak głęboko jak chciałem (są na równi z tą płaską zaślepką nad światłem (przeciwmgielnym). Plastik jest miękki i da się ciąć nożem wobec czego nie są potrzebne jakieś nietypowe narzędzia.

mocowanie: użyłem mocowań dostarczonych w komplecie i dodatkowo wkleiłem światło na klej na gorąco... w klej nie wierzę zbytnio... dodatkowo ten plastik/zaślepkę przykręciłem do zderzaka od dołu na jeden wkręt (bałem się żeby nie wypadł pod ciężarem światła, tym bardziej że wyciąłem dwa zaczepy) w tej chwili pożałowałem że zdecydowałem wsadzić światła w ten wklęsły ryfel a nie w ten wypukły (wystawały by tyle samo a nie musiałbym wycinać zaczepów)

elektryka:
+ znalazłem w skrzynce bezpieczników w miejscu na przkaźnik od spryskiwaczy świateł
- podłączyłem pod śrubę mocowania skrzynki bezpieczników
czujnik: podpiąłem bezpośrednio pod oprawkę żarówki pozycyjnych. chciałem pod wtyczkę ale nie poradziłem sobie z wyjęciem :)

wszystko zajęło mi dobrych kilka godzin podzielone na dwa dni... starałem się robić to dokładnie i w sumie to się nie spieszyłem...

najważniejsze że działa i wygląda ładnie... pokażę jak tylko cyknę fotki...

konrad_b
21-12-2011, 08:28
najważniejsze że działa i wygląda ładnie... pokażę jak tylko cyknę fotki...

czekam na fotki, rozumiem że nie masz p/mgielnych ?
jak są przeciwmgielne to chyba żadna lampa nie wejdzie obok :(
też myślałem o takim montażu

tomtomasz
21-12-2011, 21:20
przeciwmgłowe są oczywiście...

dałem płaskie ledy obok i moja druga połowa stwierdziła, że "jakby były stąd"...

światła z tej aukcji http://allegro.pl/lampy-drl-swiatla-dzienne-led-automat-wbudowany-i1971279362.html

jutro fotki... dziś nie dałem rady...

Franuśś
22-12-2011, 06:13

dałem płaskie ledy obok i moja druga połowa stwierdziła, że "jakby były stąd"...

światła z tej aukcji http://allegro.pl/lampy-drl-swiatla-dzienne-led-automat-wbudowany-i1971279362.html

Mam te same Ledy w innym aucie, całe zaparowały i Ledy się przepalają :<

konrad_b
22-12-2011, 11:31

to czekam na foty, bo mnie tam wychodziło ok 10-12cm a większość pasków ma koło 15cm
te z linka mają 16cm
hella ma takie wąskie 3xled, ale cena powala
philipsa mają 12cm i było pokazane wcześniej w tym wątku, lekko wystają
http://img38.imageshack.us/img38/6380/dsc000261024x768z.jpg
ja myślałem już o włożeniu okrągłych, ale ciężko będzie to zrobić estetycznie

tomtomasz
22-12-2011, 11:59
proszę o to link do albumu https://picasaweb.google.com/108823167611650196548/CMaxLed?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLHdgrHV7665gAE&feat=directlink ftoki robione telefonem więc wybaczcie jakość...

jak się będą przepalały to będę myślał... najwyżej nast razem kupię inne... 50pln nie majątek a ja szczerze mówiąc nie liczę na jakieś oszczędności w paliwie tylko koniecznie chciałem wykorzystać jakoś ten automat do włączania świateł... czyli taka zachcianka...

konrad_b
22-12-2011, 14:24
proszę o to link do albumu

ładnie się wkomponowały
dzięki, u siebie też tak zrobię, tylko kupię chyba philips'a ;)

basildon
02-02-2012, 20:33
a ja mam takie.

Czesiek_ze
02-02-2012, 21:03
basildon mogłeś je oświecić do zdięcia;)

basildon
02-02-2012, 21:20
chciałem nawet ale nie bylo wyraźnie widac - ciemno na dworze.

tomtomasz
02-02-2012, 23:31
a ja mam takie.

rany... parkujesz w kontenerze? :)

przepraszam za OT

Kierownik1982
03-02-2012, 15:53
witam ladnie wyglada a mozez podac nazwe tych lampek i cene

Paweł1
13-02-2012, 13:35
Wracam do tematu fabrycznych świateł dziennych. W moim maxie były włożone bezp. 45 i 71 więc dokupiłem tylko przekaznik (V23074) TYCO 2W93 14B192 BA / 2W9314B192BA i wpiąłem go w r 15 powyżej tego większego przekażnika ( taki był fabryczny poniżej ).
Efekt : W dzień (póki nie zadziała czujnik zmierzchu) świecą się mijania na 70 % jasności a cała reszta (tabl. rozdz. , tabl. rejestr., pozycyjne ) nie. Po załączeniu czujnika rozjaśniają się światła mijania i zapala się cała reszta natomiast radio przygasa. Jak chcę zapalić samochód bez świateł to z auto przekręcam na 0 . Koszt 20 zł i trzy minuty czasu. I jaka wygoda. Dodam , ze mam H7 bo być może to być przyczyną , że nie u wszystkich to działa.

dafior01
16-02-2012, 15:18
Hmmm, a jak ktoś nie ma pozycji w przełączniku AUTO - to tez da się dołożyć?

sstankie
03-04-2012, 22:52
Na ************ zakładać żarówki świecące jaśniej przy napięciu nominalnym w samochodzie a potem traktować je drutem oporowym, czyli obniżać moc im dostarczaną?

Przecież taki drut to tylko krok od pożaru w samochodzie!!!!

Zamontuj jeden z drugim OEMowe Helle albo najprostsze Philipsy, tylko nie ************ Blue Wave, albo Almost Xeneon, na których jeździ jeden z drugim w ciągu dnia (************ potrzebne) - i palić się nie będą.

Wiejski tuning oryginalnych lamp, de facto niedostosowanych do innych żarówek niż przewidziane.

Sterydowane żarówki dlatego jaśniej świecą, bo NAGRZEWAJĄ się do większej temperatury!!!!! i dlatego ich trwałość jest mniejsza!!!

Biperek
05-04-2012, 20:38
Wracam do tematu fabrycznych świateł dziennych. W moim maxie były włożone bezp. 45 i 71 więc dokupiłem tylko przekaznik (V23074) TYCO 2W93 14B192 BA / 2W9314B192BA i wpiąłem go w r 15 powyżej tego większego przekażnika ( taki był fabryczny poniżej ).
Efekt : W dzień (póki nie zadziała czujnik zmierzchu) świecą się mijania na 70 % jasności a cała reszta (tabl. rozdz. , tabl. rejestr., pozycyjne ) nie. Po załączeniu czujnika rozjaśniają się światła mijania i zapala się cała reszta natomiast radio przygasa. Jak chcę zapalić samochód bez świateł to z auto przekręcam na 0 . Koszt 20 zł i trzy minuty czasu. I jaka wygoda. Dodam , ze mam H7 bo być może to być przyczyną , że nie u wszystkich to działa.

Niestety nie u wszystkich jest to takie proste. Opisywałem w innym wątku swoje perypetie z próbą uruchomienia trybu świateł dziennych. Skończyło się zaklejeniem czujnika zmierzchowego.

PAFFCIO
09-05-2012, 14:13
Witam, czytając ten wątek widzę, że jest tu grono ogarniętych elektryków więc chciałbym zapytać (mając nadzieję na jakieś podobieństwa między mondeo mk4 a Waszymi autkami) czy ktoś z Was nie pomógłby mi w podłączeniu ledów. Chodzi mi o dokładną informację czy da się i ewentualnie jak osiągnąć efekt, który opisałem w tym poście:
http://www.forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1824918&postcount=270
Liczę na Waszą pomoc :-)

wrzoch
10-05-2012, 16:16
Witam, czytając ten wątek widzę, że jest tu grono ogarniętych elektryków więc chciałbym zapytać (mając nadzieję na jakieś podobieństwa między mondeo mk4 a Waszymi autkami) czy ktoś z Was nie pomógłby mi w podłączeniu ledów.

Widzisz, ze schematem byłoby bajecznie prosto, ale schematu nie mam. W C-Maxie/FFII z H1/H7, to od strzała mógłbym Ci rozwiązanie podać, tam to dość łatwo można zrobić wypinając kabel oporowy jeśli w ogóle jest i wpinając się w miejsce, gdzie kabel oporowy podłączony jest do przekaźnika DRL. Jeśli przekaźnika nie ma, to 19PLN albo wpięcie się bezpośrednio pod sterowanie przekaźnikiem, chociaż to ryzykowne, bo nie wiem jaka jest obciążalność tego modułu, także bezpieczniej przez przekaźnik. Niestety kabelek jeden więcej trzeba by przez ścianę grodziową pociągnąć, ale działałoby dokładnie tak jak chcesz. Co do wpinania się do przełącznika, to tam nie dostaniesz raczej informacji o tym czy jest jasno czy ciemno, na której Ci zależy, a tylko czy światła mają działać w trybie AUTO czy nie.

PAFFCIO
11-05-2012, 00:30
Ehhh, no cóż, dzięki za chęci... z przyczyn dla mnie nie zrozumiałych taki schemat to tajne/pufne więc pewnie będzie ciężko. Spróbuję, moze się uda, i wówczas pozwolę sobie odezwać się do Ciebie.
Dzięki.

wrzoch
11-05-2012, 15:54
Schematy do wszystkich Fordów wyprodukowanych do 2004 roku (modelowo), to nie problem, ale do nowszych to jakiś Święty Grall. Na szczęście mój z 2004, model 2003.

Peet_peet
11-05-2012, 21:59
a ja chciałem troszkę odgrzebać temat pierwotny.... niestety okazałem się tym nie- szczęśliwcem, którego samochód po założeniu bezpieczników i przekaźnika zaświecił tylko pozycyjnymi i tyle..... czy ktoś może opanował ten temat i jakoś obszedł takie zjawisko ?? oczywiście nie chodzi mi o montaż LED jako antidotum...

wrzoch
11-05-2012, 22:11
czy ktoś może opanował ten temat i jakoś obszedł takie zjawisko ??

Ja obszedłem.
Prawdopodobnie brakuje Ci kabla oporowego, dlatego nie świeci.
Pochwal się jakie masz dokładnie światła H1/H7? Które bezpieczniki uzupełniałeś?
Jeśli tak, to w skrzynce bezpieczników jak ją otworzysz, po prawej stronie u góry masz takie złącze wielkie z zieloną wajchą, rozpina się je podnosząc dźwignię do góry (poza komunikatem o całkowitej awarii hamulca, który znika po ponownym podłączeniu i zresetowaniu radia nic się nie dzieje). Pomiędzy pinami 1 i 26 (przeciwległe rogi) powinien być wpięty kabel oporowy. Najlepiej byłoby jakbyś się tam wpiął jakimiś kabelkami, niestety te które pasują do wtyczki są jakieś nietypowe i sprawdził czy na jednym z nich pojawia się napięcie kiedy przełącznik jest w AUTO i jest jasno, a na drugim czy pojawia się napięcie po włączeniu świateł mijania. Jeśli tak, to pomiędzy te kable wpinasz kabel oporowy i gotowe. Nie polecam eksperymentowania z rezystorami - duża moc się dość wydziela i się grzeje. Ja dorwałem kabel z akcji naprawczej z Fiesty, kosztował z 50PLN, ale się zwróciło w żarówkach, których nie musiałem wymieniać dzięki temu. Na upartego możesz zmostkować i będzie 100% w dzień i w nocy, czyli w sumie jeśli świecą Ci się pozycje, to tak jakbyś miał cały czas włączone światła jak tylko masz kluczyk w stacyjce, z tym, że w dzień nie będzie się palić chyba kontrolka świateł mijania i podświetlenie zegarów.

Peet_peet
11-05-2012, 22:17
Mam H1/H7.... a uzupełniłem bezp. 45 i 71 we wszystkich możliwych konfiguracjach... co do kabla oporowego to nie sprawdzałem jeszcze... może jurto zerknę co i jak

Zvirek
13-05-2012, 22:20
Co do dziennych w naszych maxach (przynajmniej w MKI, nie wiem jak w nowszych), to wiele zależy od konkretnego egzemplarza (ustawienia softu, kabel oporowy, przekaźnik i bezpieczniki). Najczęściej potrzeba dołożyć kabel, dwa bezpieczniki 45/71 i przekaźnik, ale nie zawsze. Wczoraj włączałem dzienne w jednym maxie w wersji ghia (miał już przewód 1-26) i się zdziwiłem - po dołożeniu R15 i F45/71 okazało się, że mijania wraz z pozycyjnymi świecą się cały czas - trzeba było usunąć F71, który w teorii jest odpowiedzialny za dzienne i wtedy było już wszystko OK.
Tak więc reguły nie ma.

PS Peet peet, kabel musi być - bez niego tryb dzienny nie zadziała.

smook
16-05-2012, 11:54
Poległem :|
Mam:
- c-max 2005 2.0tdci ghia z czujnikiem deszczu, zmierzchu (oczywiście przełącznikiem z poz. auto)
- przekażnik 2w93

I tak; przełącznik oczywiście w trybie AUTO
1) Sytuacja wyjściowa - bez przekaźnika i bezpieczników 45 i 71 oczywiście jak jest jasno nic się nie świeci, jak jest ciemno świeci się wszystko jak trzeba (mijania, wnętrze, tablica itp)
2) Bezpiecznik 45 i przekażnik - nie ma różnicy poza tym, że jak jest jasno to świecą się pozycyjne
3) bezpieczniki 45 i 71 i przekaźnik. Tu jest zabawa. Przełącznik świateł na pozycyjne lub mijania powoduje tak jakby kluczyk był w pozycji 2, przełączenie na auto powoduje to co punkt wyżej. Najfajniesze jest to, że mając przełącznik świateł na trybie pozycyjne lub mijania nie można zgasić silnika (można sobie nawet kluczyk wyjąc), po tym jak wyłącze światła silnik normalnie gaśnie.

Pytanie o mostek 1-26 tam jest cholernie ciasno - jak się do tego dobrać? Nie wydaje mi się, żebym go miał.

alosza6
21-05-2012, 09:18
W moim aucie (grand c-max 2011 titanium) światła w trybie "auto" nie gasną nawet w słoneczny dzień. Nie ma możliwości poruszania się bez świateł. Jaka to może być przyczyna?

wrzoch
21-05-2012, 10:48
W moim aucie (grand c-max 2011 titanium) światła w trybie "auto" nie gasną nawet w słoneczny dzień. Nie ma możliwości poruszania się bez świateł. Jaka to może być przyczyna?

Przeczytaj jeszcze raz swoj post, potem tytul watku I sie zastanow jaka moze byc przyczyna.

Pioo75
22-05-2012, 21:36
No to koledzy i ja prosze o pomoc. Wszystkie zdjęcia jakie widze to c-maxy przed liftem. A co powiecie i co doradzicie w kwestii i wyboru świateł LED i miejsca ich montażu. C-max z roku 2007 z lampami ksenonowymi. Mam również w lampie nad soczewką i światłem długim, długi , fabryczny pasek led przez całą lampę, który zastępuje żarówki postojowe. I teraz pytanie. Czy ten pasek może służyć jako światła dzienne, czy montujemy osobne ledy (ale gdzie, auto jest po lifcie, ma równiez halogeny). Nie widziałem na forum żeby ktoś zamontował w aucie po lifcie świateł i w którym miejscu. Jeśłi ktos to robił prosze o fotki, ewentualnie o namiar do jakiegoś dobrego fachmana w okolicach Katowic

augusti
22-05-2012, 21:54
To jest urok włączonej przez producenta opcji "świateł skandynawskich" czyli tzw dziennych. Będą działać zawsze po przekręceniu stacyjki , rozwiązanie albo wyłączyć IDS-em w serwisie lub/i zamontować ledy.

PAFFCIO
24-05-2012, 09:57
Ponieważ już zrezygnowałem z pomysłu podłączenia ledów z użyciem czujnika zmierzchowego i wiem, że NIE DA SIĘ podłączyć ich tak by na "0" nic nie świeciło, to z racje tego, że laik jestem, czy mógłby ktoś z kolegów napisać mi dokładnie (najlepiej jakieś zdjęcie) jak podłączyć w komorze silnika (zakładam, że w skrzynce z bezpiecznikami) ten mój zestaw do ledów?
Muszę podłączyć 3 kabelki, napięcie, masę i sterowanie z pozycji.
Będę wdzięczny za łopatologiczny opis :-)
Wprawdzie to wątek dla c-max'a a ja mam mondeo mk.4 ale widziałem, że tu spece nie tylko z wiedzą z maxa są :-)

Andrzej_K
26-05-2012, 06:55
Ponieważ już zrezygnowałem z pomysłu podłączenia ledów z użyciem czujnika zmierzchowego i wiem, że NIE DA SIĘ podłączyć ich tak by na "0" nic nie świeciło, (...)
Muszę podłączyć 3 kabelki, napięcie, masę i sterowanie z pozycji.
(...)

Podłączasz plus do + akumulatora, minus do - akumulatora, a "sterowanie" wcinasz do zasilania reflektora - pozycyjne.

(...)
1. Czy ktoś przerabiał podłączenie DRL w aucie z czujnikiem zmierzchowym?

Mam tak w FF II.

2. Chciałbym podłączyć światła w następujący sposób:
- chciałbym, żeby ledy zapalały się tylko przy ustawieniu przełącznika świateł w pozycję "auto".
- chciałbym, żeby w pozostałych położeniach ledy się nie paliły tzn.
* na pozycji "0" nie palą się żadne światła,
* na pozycji "pozycyjne" paliły się tylko pozycje,
* na pozycji "mijania" paliły się tylko mijania/drogowe (pozycje of course też się palą ;-p),

Część tych wymagań/oczekiwań nie ma sensu. DRL'y są m.in. po to byś nie musiał pamiętać o zapalaniu świateł. (poz. "0") Żeby spełnić Twoje oczekiwania trzeba by było zrobić nową wiązkę. Czy to ma sens?

* na pozycji "auto" paliły się ledy - gdy czujnik "mówi" dzień / mijania - gdy czujnik "mówi" noc.

Tak będzie. Odpalasz samochód - świecą dzienne, mocno się zachmurzy/zmierzch/tunel - zapalają się mijania wraz z całym oświetleniem.

trolmin
13-06-2012, 12:04
Panowie podłączę się z pytaniem..
Mam ksenony i zrobione światła do jazdy dziennej (przekaźnik + bezpiecznik). W dzień palą mi się tylko ksenony (niżej niż w opcji jako światła mijania).
Problem jest taki, że jak pale silnik w trybie auto to niekiedy ksenon potrafi zgasnąć i dopiero wyłączenie świateł i ponowne załączenie uruchamia palnik. Dodam, że mam nowe palniki i dobry aku.
Kiedy włączę światła po odpaleniu silnika 100na100 zapalą się oba ksenony.
Może ktoś podpowie. Nie po to robiłem sobie funkcje auto żeby przełączać światła przełącznikiem..:(

PAFFCIO
13-06-2012, 16:02
Część tych wymagań/oczekiwań nie ma sensu. DRL'y są m.in. po to byś nie musiał pamiętać o zapalaniu świateł. (poz. "0") Żeby spełnić Twoje oczekiwania trzeba by było zrobić nową wiązkę. Czy to ma sens?
Pomijam fakt, że w moim mondku "się nie da", jednakże, do tego bym nie musiał pamiętać ma być pozycja "auto" nie "0". I IMHO to właśnie takie rozwiązanie ma sens.

michu21
06-07-2012, 23:58
Witam.
Odgrzebię trochę temat. Jestem świeżym posiadaczem Focusa C-Max'a 2004 roczek. Mam funkcję AUTO przy włączaniu świateł. Da się ja przełączyć tak żeby w dzień odpalała tylko światła diody do jazdy dziennej a po zmierzchu normalne mijania?
Lakonicznie mówiąc. Odpalam auto w dzień na pozycji AUTO i zapalają się diody do jazdy dziennej a nie światła mijania?
Co powiecie na taki bajer, trochę kosztowny ale lepiej to wygląda niż doczepione do zderzaka światła do jazdy dziennej.
http://allegro.pl/ford-focus-swiatla-do-jazdy-dziennej-led-i2428020159.html

wrzoch
07-07-2012, 09:14
Mam funkcję AUTO przy włączaniu świateł. Da się ja przełączyć tak żeby w dzień odpalała tylko światła diody do jazdy dziennej a po zmierzchu normalne mijania?

Da się, ale będziesz musiał pociągnąć kabel od skrzynki bezpieczników pod nogami pasażera do tych świateł.
W skrzynce bezpieczników będziesz musiał zdemontować kabel oporowy, zielona złączka duża po prawej stronie pomiędzy pinami 1 i 26. Kabel ten z powodzeniem sprzedaż, bo nie da się go kupić oddzielnie w ASO (do C-Maxa), a są jeszcze ludzie, którym się akurat patent z kablem oporowym podoba.
Podpinasz się wtedy do pinu 1, najlepiej od spodu, bo nie masz już kabla, a wtyczki do tej kostki jeszcze trudniej niż kabel dostać i voi'la masz ledy jak jest jasno, a resztę jak jest ciemno (ledy zgasną).

michu21
07-07-2012, 10:16
Są gdzieś jakieś fotki, żeby zobaczyć który to kabelek? Trudno będzie przeciągnąć taki przewód od ledów do skrzynki? może jest jakiś wolny który można będzie wykorzystać.

Nie muszę dokładać żadnych innych oporników w skrzynkę nic? tylko w pin 1szy podpinam oddzielny kabelek? żadnego programowani nic a nic

co sądzicie o tym ledach z allegro ?
http://allegro.pl/ford-focus-swiatla-do-jazdy-dziennej-led-i2428020159.html prosiłbym o opinie

wrzoch
07-07-2012, 11:15
Są gdzieś jakieś fotki, żeby zobaczyć który to kabelek? Trudno będzie przeciągnąć taki przewód od ledów do skrzynki? może jest jakiś wolny który można będzie wykorzystać.

Nie muszę dokładać żadnych innych oporników w skrzynkę nic? tylko w pin 1szy podpinam oddzielny kabelek? żadnego programowani nic a nic

co sądzicie o tym ledach z allegro ?
http://allegro.pl/ford-focus-swiatla-do-jazdy-dziennej-led-i2428020159.html prosiłbym o opinie

Jeżeli masz H1/H7 z kablem oporowym i działają Ci obecnie światła dzienne, to musisz wypiąć kabel z pinu 1 i wpiąć tam kabel od LEDów.
Jeżeli chcesz sobie zachować kabel oporowy, to możesz zrobić nawet lepiej - wypnij pin26 i podłącz się do niego LEDami. Opór kabla jest rzędu 1 Ohm o ile dobrze pamiętam także nie wpłynie na napięcie podawane na LEDy.
Sprawdzenie zajmie Ci jakieś pół godziny. + LEDów do odpiętej z Pinu26 końcówki kabla oporowego, a - do masy samochodu.
O ile pamiętam zresetuje ci się radio po wypięciu tej zielonej wtyczki (po prawej stronie u góry w skrzynce), także sprawdź czy masz kod pod ręką.

Pozdrawiam

kris1978
07-07-2012, 21:02
http://www.youtube.com/watch?v=AKNdbQ5ifQw

może komuś pomoże to

Stasiu47
08-07-2012, 12:52
To jest urok włączonej przez producenta opcji "świateł skandynawskich" czyli tzw dziennych. Będą działać zawsze po przekręceniu stacyjki , rozwiązanie albo wyłączyć IDS-em w serwisie lub/i zamontować ledy.
Ok. 20 lat temu miałem Ładę Samarę w wersji skandynawskiej (świetne auto w tamtym czasie). Tam światła dzienne to nie to samo co światła dzienne w c-maxie, w którym są to normalne światła mijania, poza tym że nie można włączyć drogowych. W starej Ładzie nie zaświecało się oświetlenie tablicy rejestracyjnej i podświetlenie wskaźników.
W moim c-maxie świeci się wszystko,chociaż obecne przepisy nie wymagają świateł pozycyjnych z tyłu. A podobno to taki ekologiczny samochód.
Następny babol to to, że gdy ASS wyłączy silnik, wszystkie światła jarają się jak gdyby nic, oczywiście obciążając akumulator. Potem trzeba to akumulatorowi zwrócić i chyba całą oszczędność z tytułu wyłączenia silnika szlag trafi.
Tak wygląda spełnianie przez FORDA obowiązku instalacji w nowych autach świateł dziennych.

paablod
08-07-2012, 20:06
To tak w temacie dziennych. Zainstalowałem sobie w moim MK2 dzienne ledy w miejsce przeciwmgielnych. Wszystko ładnie działa, włączają się ze stacyjką, wyłączają z pozycyjnymi ale chciałbym mieć sygnalizację ich włączenia na zegarach z wykorzystaniem kontrolki od przednich p-mgielnych. Wszystko do tego mam za wyjątkiem połączenia tego kablem. Nie bardzo mam ochotę ciągnąć nowego kabla, gdy pod reflektorem są wolne wtyczki. Jedna z kablem biało-niebieskim i czarnym, druga już z większą ilością przewodów.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1ad9da0409c.jpg (http://naforum.zapodaj.net/a1ad9da0409c.jpg.html),http://naforum.zapodaj.net/thumbs/21ccfa6103c7.jpg (http://naforum.zapodaj.net/21ccfa6103c7.jpg.html)
I moje pytanie: który z tych przewodów idzie bezpośrednio na podszybie, gdzie go szukać i jak opisana jest końcówka? Fragment schematu mile widziany :)
I jeszcze pytanie. Czy automatyczne wycieraczki i światła mogą być wyłączone w komputerze? W swoim modelu mam (chyba) czujniki ale nie mam pomysłu jak to włączyć.

tedii
10-07-2012, 12:31
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=150877

Tu masz o kontrolce

paablod
10-07-2012, 18:30
Naprawdę nikt nie ma pomysłu, gdzie szukać końca tych kabli co są luzem pod oprawami?

tedi_k
11-07-2012, 10:54
ale chciałbym mieć sygnalizację ich włączenia na zegarach z wykorzystaniem kontrolki od przednich p-mgielnych.

A jak chcesz to zrealizować? Wszytkie kontrolki są sterowane przez odowiedni sygnał z GEMa wchodzący na procesor zegarów. Dopiero ten procesor zapala odpowiednią kontolkę. Chcesz zastąpić sygnał z GEMa tym twoim? Zalecam odrobinę ostrożności, bo można sobie załatwić procesor zegarów - a więc całe zegary... Czas gdy kontrolki były wprost wpięte w sygnalizowany układ już dość dawno minął. Teraz wszystko jest podpięte pod jakiś komputerek i sterowane niezależnie od zewnętrznego układu.

Nie bardzo mam ochotę ciągnąć nowego kabla, gdy pod reflektorem są wolne wtyczki. Jedna z kablem biało-niebieskim i czarnym, druga już z większą ilością przewodów.

Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba wiedzieć do czego są te złącza. Może ktoś wie to z praktyki - ale jak widać siedzi cicho... Jak będziesz wiedział od czego są te wtyczki, to właściwy kawałek schematu nie jest problemem. Dojść do tego po kolorach to bardziej absorbujące, niż szukanie igły w stogu...

I jeszcze pytanie. Czy automatyczne wycieraczki i światła mogą być wyłączone w komputerze? W swoim modelu mam (chyba) czujniki ale nie mam pomysłu jak to włączyć.

Oczywiście, że są. Odpowiedznie parametry w GEMie właczają funkcję automatycznych świateł i automatycznych wycieraczek. Oczywiście pod warunkiem, że zamontowana wersja GEMu obsługuje taką funkcjonalność. W focusopochodnych (FF II, C-max, Kuga) robi się tego typu konfigurację bez problemu nieco przerobionym interfejsem ELM327 za pomocą rosyjskiego programu ELMconfig.

paablod
11-07-2012, 11:04
A jak chcesz to zrealizować? Wszytkie kontrolki są sterowane przez odowiedni sygnał z GEMa wchodzący na procesor zegarów. Dopiero ten procesor zapala odpowiednią kontolkę. Chcesz zastąpić sygnał z GEMa tym twoim? Zalecam odrobinę ostrożności, bo można sobie załatwić procesor zegarów - a więc całe zegary... Czas gdy kontrolki były wprost wpięte w sygnalizowany układ już dość dawno minął. Teraz wszystko jest podpięte pod jakiś komputerek i sterowane niezależnie od zewnętrznego układu.Akurat to już mam zrealizowane. Wykorzystuję przewód od świateł przeciwmgielnych odłączony od przełącznika świateł. Podanie na niego plusa załącza tą kontrolkę. Tylko, że ten podawany plus mam pod maską w module dziennych... Próbowałem podawać tego plusa przez kable świateł p-mgielnych ale kontrolka paliła się także przy załączeniu świateł mijania, choć dzienne nie świeciły.
A co do świateł i wycieraczek - doczytałem właśnie, że muszę mieć ELM-a. Będę z nim kombinował. Dzięki za potwierdzenie.

tedi_k
11-07-2012, 11:13
Akurat to już mam zrealizowane. Wykorzystuję przewód od świateł przeciwmgielnych odłączony od przełącznika świateł. Podanie na niego plusa załącza tą kontrolkę.

Tego bym nie był pewien... GEM wypracowuje sygnał do sterowania kontrolką wg algorytmu - może np. wymagać włączonej pozycji włącznika świateł mijania (to jest warunek normalnego działania świateł p-mgielnych). Trzeba by to głębiej testować. GEM jest komputerowym sterownikiem elektryki i sygnały z niego są niezależne - tzn. wyjście na przekaźnik świateł jest inne (i niezależnie wypracowywane) niż wyjście na kontrolkę świateł...

Możesz zacząć dostawać także błędy z GEMa - normalnie sygnał włączenia świateł p. mgielnych bez włączonych świateł mijania oznacza uszkodzony włącznik. GEM takie rzeczy kontroluje i sygnalizuje odpowiednie kody błędów.

paablod
11-07-2012, 11:20
Tu pewnie masz rację, testowałem to na "krótko". Ale dopóki tego nie zrealizuję elektrycznie nie przekonam się. W najgorszym wypadku kupię 100 m drutu o poszukam dziury w podszybiu aby go pociągnąć :)

tedi_k
11-07-2012, 11:27
Tu pewnie masz rację, testowałem to na "krótko". Ale dopóki tego nie zrealizuję elektrycznie nie przekonam się. W najgorszym wypadku kupię 100 drutu o poszukam dziury w podszybiu aby go pociągnąć :)

A czy w ogóle pracujesz w oparciu o schematy elektryczne samochodu? Z wypowiedzi ciągle mam wrażenie, że "radośnie tworzysz"... :mrgreen:
Jeśli nie masz schematów i robisz "na czuja", to tym bardziej zalecam ostrożność!
Weź schematy, popatrz na którym złączu GEMa jest sygnał kontrolki p-mgielnych, sprawdź czy sygnał podawany jest jako masa czy napięcie i dopiero potem kombinuj czy nie trzeba jeszcze jakiegoś przekaźnika, który to odseparuje od zasilania DLRów...

paablod
11-07-2012, 11:31
Że posłużę się jednym z moich ulubionych cytatów "Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym kożuchu i w nim wychodzi" Poniekąd masz trochę racji, bo schematy, które mam nie bardzo dają się przypasować do kabelkowej rzeczywistości mojego focusa. Wczoraj bawiłem się wymianą led-ów w zegarach i panelu klimy. Zobaczymy czy dziś go odpalę :)

tedi_k
11-07-2012, 11:38
Że posłużę się jednym z moich ulubionych cytatów "Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym kożuchu i w nim wychodzi" Poniekąd masz trochę racji, bo schematy, które mam nie bardzo dają się przypasować do kabelkowej rzeczywistości mojego focusa. Wczoraj bawiłem się wymianą led-ów w zegarach i panelu klimy. Zobaczymy czy dziś go odpalę :)

Gratuluję odwagi!:diabelek:
Masz schematy FFII z rosyjskiego forum? Są "fabryczne" i pasują do FFII i C-maxa (sprawdzone). Jeśli masz schematy z jakieś książki "sam naprawiam..." to odrobina rezerwy silnie zalecana!

paablod
11-07-2012, 11:39
Mam, mam. Nawet znajomość rosyjskiego się bardzo przydała :)

Żeby się nie narazić i nowego "poza tematowego" postu nie dawać. Jak na razie bez strat. Mam upragnioną mocno zieloną kontrolkę i dobrze podświetlone LCD. Nawet w dużym słońcu widać (choć zdjęcie tego oczywiście nie oddaje).
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/347d5324aa61.jpg (http://naforum.zapodaj.net/347d5324aa61.jpg.html), http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7b6fb65bbd96.jpg (http://naforum.zapodaj.net/7b6fb65bbd96.jpg.html)

tedi_k
11-07-2012, 11:48
Mam, mam. Nawet znajomość rosyjskiego się bardzo przydała :)

Same schematy są po angielsku przecież:shock:
Jeśli masz schematy, to nie kombinuj, przetnij sygnał kontrolki p-mgielnych pomiędzy GEMem a zegarami i w to miejsce wypracuj sobie taki sygnał ze swoich DLRów.
Proste i bezpieczne. Jeśli potrzebny będzie jakiś przekaźnik - to trudno. Lepiej zrobić to "normalnie" niż "na skróty" i wymieniać potem GEMa, zegary albo i cały samochód po niewielkim pożarze:569:
Co do potrzebnego kabelka - trzeba go skądziś wziąć:razz: - i tyle...

Powodzenia!

SPROSTOWANIE (po dłuższej chwili ;)):
Po zerknięciu na schemat (str. 54 schematów FFII przedliftowego 2004) stwierdzam, że się pomyliłem - światła przeciwmgielne nie mają nic wspólnego z GEMem. Sygnał do kontrolki świateł przeciwmgielnych wypracowuje włącznik świateł. Z włącznika sygnały dotyczące świateł p.mgielnych nie idą na GEM tylko wprost na żarówki oraz na odpowiednie kontrolki. Możesz więc śmiało podłączać tak jak zamierzałeś - +12V z zasilania DLRów do tego przewodu z włącznika. Do tego możesz to zrobić za pomocą przewodu zasilania przednich przeciwmgielnych (zielono-białego - GN-WH na schematach) - czyli tego, który nie ma przejścia do masy . Będzie dobrze działało (kontrolka przednich p.mgielnych będzie wskazywała włączenie DLRów), jeśli we włączniku odłączysz przewód sterowania przednimi p.mgielnymi (pin 3 złączki C320 - wiązki włącznika). A więc nie jest potrzebny dodatkowy przewód!
Sorki za wprowadzenie odrobiny niepewności - choć taka wątpliwość daje asumpt do dodatkowego sprawdzenia koncepcji - a takiego sprawdzania nigdy za wiele!

wrzoch
14-07-2012, 23:37
Hmm, w ciekawą stronę to wszystko zmierza. Skusił by się człowiek na taką wersję dziennych (na razie mam 80% mocy na światłach mijania) i już z tym bujałem się długo, szczególnie szukając tego wstrętnego kabelka i pinów do wtyczki. Przeciwmgłowe rzeczywiście do bani są w tym samochodzie. Dwa razy w ciągu trzech lat jak ich używałem, to miałem wrażenie, że mniej widać niż jak je wyłączyłem. Tylko pytanie - co na to diagności powiedzą?
Można by podłączyć tak, że funkcja p. mgłowych zostanie zachowana, ale to już inne lampy są.

tedi_k
15-07-2012, 20:06
Hmm, w ciekawą stronę to wszystko zmierza. Skusił by się człowiek na taką wersję dziennych (na razie mam 80% mocy na światłach mijania) i już z tym bujałem się długo, szczególnie szukając tego wstrętnego kabelka i pinów do wtyczki. Przeciwmgłowe rzeczywiście do bani są w tym samochodzie. Dwa razy w ciągu trzech lat jak ich używałem, to miałem wrażenie, że mniej widać niż jak je wyłączyłem. Tylko pytanie - co na to diagności powiedzą?
Można by podłączyć tak, że funkcja p. mgłowych zostanie zachowana, ale to już inne lampy są.

Dla zmiejszenia obaw zawsze można jeszcze wymienić włącznik zespolony świateł na taki bez funkcji przednich przeciwmgłowych - na allegro powinno się coś znaleźć... Na szczęście nie ma obowiązku posiadać przednie światła przeciwmgłowe - a więc diagnosta nie będzie się miał do czego przyczepć... Cała pozostała część przepisu pozostaje aktualna.

wrzoch
17-07-2012, 22:57
Dla zmiejszenia obaw zawsze można jeszcze wymienić włącznik zespolony świateł na taki bez funkcji przednich przeciwmgłowych - na allegro powinno się coś znaleźć... Na szczęście nie ma obowiązku posiadać przednie światła przeciwmgłowe - a więc diagnosta nie będzie się miał do czego przyczepć... Cała pozostała część przepisu pozostaje aktualna.

Zanim zauważyłem te strzałeczki przy symbolu świateł p. mgielnych i zakumałem o co chodzi to nie wiedziałem jak je w ogóle włączyć, także jakbym ich wtedy nie miał ;)

paablod
18-07-2012, 00:19
To jeszcze pytanie do znających temat. Czy można ustawić w FF MK2/2007 włączanie podświetlenia zegarów wraz z przekręceniem kluczyka? Od kiedy mam założone dzienne nie używam przełącznika świateł i brakuje mi tej jasności zegarów.

michu21
19-07-2012, 23:16
Cytat:
Napisał Paweł1
Niestety nie u wszystkich jest to takie proste. Opisywałem w innym wątku swoje perypetie z próbą uruchomienia trybu świateł dziennych. Skończyło się zaklejeniem czujnika zmierzchowego.

Nie tyle u wszystkich co duże znaczenie będzie miał tutaj rodzaj przekaźnika. Ja też mam piny już włożone ale nie mam przekaźnika, jutro lecę na szrot poszperać za takim przekaźnikiem. Dziś dałem 20zł za niby odpowiednik w sklepie i nic nie zadziałało. Widocznie musi być taki przekaźnik jak kolega podał TYCO 2W93 14B192 BA / 2W9314B192BA Cena na allegro to raptem 10zł.
Dam znać jutro czy zadziała to ustrojstwo.

michu21
20-07-2012, 19:34
Niestety, nie zadziałał ten przekaźnik. Popatrzyłem i raczej w moim nie mam przewodu oporowego a sam raczej go nie będę podłączał. Chyba że ktoś ma zdjęcia lub instrukcję to może bym podjechał do elektryka.
Wiecie ile taki przewód w ASO forda może kosztować i jego montaż?

wrzoch
20-07-2012, 22:24
To jeszcze pytanie do znających temat. Czy można ustawić w FF MK2/2007 włączanie podświetlenia zegarów wraz z przekręceniem kluczyka? Od kiedy mam założone dzienne nie używam przełącznika świateł i brakuje mi tej jasności zegarów.

Programowo to nie wiem czy się da. Sprzętowo, to za włączenie podświetlenia odpowiada przełącznik świateł. Jeden z pinów na samym rogu wtyczki oznaczony 56e o ile dobrze pamiętam wystawia napięcie do całego podświetlenia. Jak masz regulację jasności, to napięcie wacha się od kilku do 12V. Jakbyś dobrze poszukał czy jest jakiś pin, który wystawia napięcie tylko dla włączonych świateł dzienych (miałem gdzieś rozpiskę, ale się posiała), to przez diodę puszczasz do tego pina i będziesz miał. W dzień regulacja raczej nie potrzebna. Jak mi się będzie chciało i znajdę czas, to będę nad tym kombinował. Wcześniej muszę się pozbyć popukiwania z tylnych drzwi, bo mnie drażni.

Niestety, nie zadziałał ten przekaźnik. Popatrzyłem i raczej w moim nie mam przewodu oporowego a sam raczej go nie będę podłączał. Chyba że ktoś ma zdjęcia lub instrukcję to może bym podjechał do elektryka.
Wiecie ile taki przewód w ASO forda może kosztować i jego montaż?

Do C-Maxa nie kupisz, przynajmniej rok temu się nie dało. Występuje z całą wiązką, a to kupa kasy. Ja kupowałem z akcji serwisowej od Fiesty mk5 chyba, gdzieś tutaj, nawet w tym temacie chyba jest nr części. Kosztował wtedy 50PLN. Nagrzewa się trochę, do tego ma inne wtyczki, także trzeba jeszcze dorwać kabeli z konektorkami - jeszcze ciężej dostać - też gdzieś tutaj są nr części.

michu21
22-07-2012, 22:22
Do C-Maxa nie kupisz, przynajmniej rok temu się nie dało. Występuje z całą wiązką, a to kupa kasy. Ja kupowałem z akcji serwisowej od Fiesty mk5 chyba, gdzieś tutaj, nawet w tym temacie chyba jest nr części. Kosztował wtedy 50PLN. Nagrzewa się trochę, do tego ma inne wtyczki, także trzeba jeszcze dorwać kabeli z konektorkami - jeszcze ciężej dostać - też gdzieś tutaj są nr części.

Nie chodzi mi o ASO. Jak już to szukać z anglika na części. Tylko pytanie jak rozpoznać, że to akurat te przewodzik i ile ich ma być dwa czy jeden??

C-max czy FFII to jest to samo Fiesta raczej też ma tą samą instalacje, wątpię żeby ford w każde auto ładował inną instalacje.

wrzoch
22-07-2012, 22:33
Nie chodzi mi o ASO. Jak już to szukać z anglika na części. Tylko pytanie jak rozpoznać, że to akurat te przewodzik i ile ich ma być dwa czy jeden??

C-max czy FFII to jest to samo Fiesta raczej też ma tą samą instalacje, wątpię żeby ford w każde auto ładował inną instalacje.

C-Max i FFII to praktycznie te same auta, tylko pierwsze ma wyższą budę w przeciwieństwie do Fiesty i te instalacje się różnią. Kabelek jest jeden, w zielonej wtyczce w gnieździe bezpieczników powinien być wpięty do pinów 1 i 26. Ten z Fiesty miał taką otulinę dodatkową - taką koszulkę. Z jednej i drugiej strony masz różne szerokości konektorków.

paablod
22-07-2012, 22:41
Programowo to nie wiem czy się da. Sprzętowo, to za włączenie podświetlenia odpowiada przełącznik świateł. Jeden z pinów na samym rogu wtyczki oznaczony 56e o ile dobrze pamiętam wystawia napięcie do całego podświetlenia. Temat mam nieco ogarnięty. Sprawa jest prosta o ile nie korzystasz z ledów DRL. Podświetlenie deski jest powiązane z pozycyjnymi. Jak włączysz podświetlenie włączysz też pozycyjne a te wyłączą DRL. Można to ominąć. Trzeba wyjąć bodajże końcówkę 6 ze złącza zegarów i zastosować przekaźnik. Włączenie DRL poda plus na to złącze i podświetli zegary, odłączenie wróci do poprzedniej konfiguracji zegary + pozycyjne. Zastanawia mnie czy kontrolka pozycyjnych jest zintegrowana z podświetleniem ale nie będę rozbierał po raz kolejny zegarów.

michu21
22-07-2012, 22:45
C-Max i FFII to praktycznie te same auta, tylko pierwsze ma wyższą budę w przeciwieństwie do Fiesty i te instalacje się różnią. Kabelek jest jeden, w zielonej wtyczce w gnieździe bezpieczników powinien być wpięty do pinów 1 i 26. Ten z Fiesty miał taką otulinę dodatkową - taką koszulkę. Z jednej i drugiej strony masz różne szerokości konektorków.

Kolego jak masz gdzie foto lub wiesz gdzie jest podeślij tutaj. Dzieki

luki6262
27-07-2012, 23:55
witam.

Wszystko ładnie elegancko o tych światłach dziennych ''przewidzianych'' przez forda ale...
... wypowiadają sie sami użytkownicy modelu sprzed FL. Jak to wygląda po lifcie? Gdzie bezpiecznik a gdzie przekaźnik? Może jakieś foto?

P.S Czytałem ten temat od deski do deski i niewiele wiem jak to po FL wygląda.

odświeżam starego śledzia i dorzucam zdjęcie bezpieczników c-maxa po lifcie. Nie ma żadnego plastiku, na którym sa rozrysowane numerki bezpieczników. Poprostu cała skrzynka "wyjeżdża" spod schowka. Gdzie to te bezpieczniki i przekaźnik trzeba umieścic?
pozdrawiam.

tedi_k
03-08-2012, 23:37
Proszę bardzo - oto komplet informacji o fabrycznych światłach dziennych w FF2/C-max po lifcie - czyli z GEMem jak na fotce powyżej (proszę nie sugerować się wyglądem! trzeba sprawdzić wersję GEM zgodnie z opisem poniżej!).

1) Wersja GEM.
Światła dzienne fabryczne obsługiwane są prze GEMy w wersjach (litera w miejscu gwiazdki nie ma większego znaczenia): 7M5T-14A073-D* (obsługuje DLR, nie obsługuje czujnika deszczu/automatycznych świateł), lub jedną z wersji 7M5T-14A073-E/F/J* (obsługują i czujnik deszczu/automatyczne światła i światła dzienne). Dla zainteresowanych podam, że wersja 7M5T-14A073-C* obsługuje czujnik deszczu/automatyczne światła, ale nie obsługuje świateł dziennych oraz nie obsługuje czujników ultradźwiękowych alarmu fabrycznego i szyberdachu elektrycznego. Jak komuś zależy na dołożeniu tylko czujnika deszczu/swiateł automatycznych, to taka wersja potrafi być tańsza (także mam ją na zbyciu...).
Nalepka (duża) z wersją GEMa umieszczona jest na spodniej stronie GEM i widać ją jak zajrzy się głęboko od spodu pod konsolę na miejscu pasażera. Stosowna fotka nalepki w załączeniu (GEM z fotki w wersji -C* to właśnie ten mój GEM na zbyciu i nie obsługuje świateł dziennych).

Przed zaglądaniem w sprawie wersji GEM warto wcześniej poprosić dziewczynę o opuszczenie miejsca pasażera, bo może rozpraszać :mrgreen:

2) Wiązka elektryczna
W dużym zielonym złączu na górze GEM (widocznym dopiero po wypięciu GEMa i stosownym ustawieniu go w pozycji "do wymiany bezpieczników" tak jak na fotce powyżej) musi być zrealizowane połącznie (fabrycznie drutem oporowym obniżającym napięcie i powodującym, że światła mijania świecą w trybie świateł dziennych odrobinę ciemniej) pomiędzy pinami 1 i 26. Dość często brak jest tego mostka i wówczas aby cokolwiek osiągnąć należy najpierw zrealizować to połączenie. Układ pinów w gnieździe tego złącza podany jest na załączonej fotce. Przypominam, iż jest to fotka gniazda, a więc na wtyk z kablem należy patrzeć z góry w celu zidentyfikowania stosownych pinów.
Dla utrudnienia dorobienia tego połączenia piny mają różny rozmiar: 1 to pin "średni" (trochę tylko większy od standardowego "małego" dla tego złącza, natomiast 26 to pin "duży" co od razu widać...
Można to połączenie wykonać zwykłym drutem, wtedy światła mijania będą świeciły w trybie świateł dziennych z normalną jasnością i paliły żarówki proporcjonalnie do ilości włączeń i wyłączeń...:diabel2:
Drut oporowy można dokupić z Fiesty FINIS 1684288 - dostępny bez problemu w ASO w cenie ok. 55zł. Ma on zupełnie inne konektory, więc i tak trzeba zdobyć stosowne piny z jakiegoś obciętego gniazda na szrotach. Duże gniazda niezależnie od koloru (niebieski, brązowy, zielony) mają te same typy konektorów do ewentualnego wykorzystania.

3) Przekaźnik
W celu aktywowania DLR w odpowiednim GEMie z wiązką zawierającą niezbędny mostek trzeba dołożyć przekaźnik R15. Nie jest wymagany jakiś specjalny typ, wystarczy zwykły samochodowy przekaźnik miniaturowy zwierny pasujący w to złącze. Przekaźnik ten załącza światła mijania w trybie dziennym (i tylko je - be zpozycyjnych i tylnych) natychmiast po włączeniu zapłonu - więc startujemy silnik z włączonymi światłami. Nie ma to większego znaczenia, ale trzeba o tym wiedzieć, że tak jest.
Miejsce przekaźnika R15 jest opisane na GEMie i zaznaczone na fotce poniżej.

4) Bezpiecznik
Za funkcję DLR odpowiada bezpiecznik F135 20A (żółty). I tylko ten bezpiecznik. Nie należy nic więcej dokładać ani wyjmować. Jak już mamy uruchomione fabryczne światła dzienne i zechcemy używać naszych dotychczasowych ledów Philipsa (jak ja na przykład :lol:) to wystarczy wyjąć ten bezpiecznik i wszystko wraca do stanu początkowego.
Pozycja bezpiecznika F135 jest zaznaczona na fotce poniżej - stanowi on "parę" dla przekaźnika R15.

Jeszcze komentarz o roli bezpieczników F110 i F113 przy wyłączniku świateł bez AUTO.
Generalnie dla prawidłowości działania świateł dziennych bezpieczniki te nie powinny być założone.
Bezpiecznik F110 realizuje zapalenie świateł pozycyjnych przednich, tylnych, oświetlenia tablicy rejestracyjnej i wskaźników wraz ze światłami dziennymi. W świetle obowiązujących obecnie przepisów jest to niedozwolone.
Bezpiecznik F113 jest jeszcze ciekawszy - zapala światła pozycyjne (i wszystkie inne skojarzone) wtedy, gdy jedziemy w przełącznikiem świateł zwykłym (bez pozycji AUTO) w pozycji "P" (parkingowej). Standardowo pozycja "P" ma zasilanie tylko przy wyłączonej stacyjce, bezpiecznik F113 dodaje zasilanie także przy włączonym zapłonie. Najciekawsze jest jak założymy oba bezpieczniki - i F110 i F113 - wtedy w pozycji przełącznika świateł "P" przy wyłączonym zapłonie i wyjętym kluczyku auto będzie się zachowywało tak jakby miało włączony zapłon!!! Za cuda z tym związane nie odpowiadam.:!:
Bezpiecznik F113 pozwala zrealizować dla posiadaczy "ubogiego" włącznika swiateł "fiuczer" polegający na tym, że po jego założeniu w pozycji 0 włącznika świateł będziemy mieli światła dzienne "legalne" a w pozycji "P" światła dzienne "wzbogacone" o pozycyjne.

Komentarz 2 - o zachowaniu przełącznika świateł standardowego (bez pozycji AUTO).
Przełącznik taki zapala światła dzienne w pozycji "WYŁĄCZONE" (0). I to jest oczywiste dla wszystkich. Ale dodatkowo także zapala światła dzienne w pozycji "P" (parkingowej). W takim położeniu przy wyłączonym zapłonie i wyjętym kluczyku zapalają się pozycje (jak to dla trybu parkingowego), natomiast bez zmiany pozycji przełącznika, po włączeniu zapłonu zapalą się światła dzienne standardowo (tzn. jeśli nie pokombinujemy z bezpiecznikami F110 lub F113 bez pozycyjnych i innych). I to nie jest takie oczywiste - a sensowne i przydatne.

5) Dla jakich rodzajów świateł można uruchomić DLR fabryczne
W przypadku gdy mamy odpowiednią wiązkę i GEM, światła dzienne będą próbowały działać niezależnie od tego jakie mamy reflektory! To jest tylko połączenie elektryczne nie identyfikowane przez logikę sterownika GEM!
W związku z powyższym to na użytkowniku ciąży odpowiedzialność za sensowne uruchomienie tej funkcji.
Problem polega na tym, iż zapalenie świateł mijania w trybie dzinnym nie jest poprzedzone inicjacją sterowników świateł skrętnych (AFS) i świateł ksenonowych (HID) - czyli światła nie wykonują "zeza" albo "pokłonu".
W przypadku AFS nie ma to może jakiegoś dramatycznego znaczenia, ale dla HIDów już może spowodować oślepianie kierowców z przeciwka.
W związku z tym dla HIDów (xenonów) nigdy nie aktywujemy funkcji fabrycznych DLR w podany tutaj sposób!!!
Dla świateł skrętnych (zrobionych przecież na zwykłych halogenach) można to wykonać. Konsekwencje są takie, że jeśli wieczorem wyłączymy samochód ze skręconymi (tylko w prawo - przy parkowaniu AFSy nie skręcają w lewo) światłami, to rano DLRy odpalą nam świacąc w prawo i dziwiąc kierowców z przeciwka dlaczego nasza prawa lampa tak dziwnie świeci... Pierwszy tynel po drodze (jak mamy lamy automatyczne, co dla AFSów w zasadzie jest normą) doprowadzi do zainicjowania świateł ("zeza") i będzie OK.
Tak więc dla świateł skrętnych uruchomienie trybu świateł dziennych nie jest zakazane, choć trzeba się liczyć z tym, że nasze reflektory czasami będą wyglądały dla innych (w tym być może Panów w białych czapkach...) dziwnie.

Oczywiście dla zwykłych halogenów funkcja ta została zaprojektowana, więc dla tej konfiguracji nie zastanawiamy się tylko koniecznie ją uruchamiamy!

A tak na marginesie poniższego maila niecierpliwego kolegi - numery przekaźników i bezpieczników są naniesione na obudowę GEMa, tylko trzeba się trochę przyjżeć...

UWAGA: DODAJĘ INFORMACJE PRAWNE POTWIERDZJĄCE LEGALNOŚC STOSOWANIA ŚWIATEŁ MIJANIA JAKO DZIENNYCH:

Cytat z "Regulamin nr 87 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) — Jednolite przepisy dotyczące homologacji świateł jazdy dziennej przeznaczonych dla pojazdów o napędzie silnikowym"

5.1.2 W przypadku stwierdzenia, że światła zespolone, połączone lub wzajemnie sprzężone spełniają wymagania kilku regulaminów stanowiących załączniki do Porozumienia z 1958 r., można zastosować jeden międzynarodowy znak homologacji, jednakże pod warunkiem, że takie światła nie są zespolone, połączone lub wzajemnie sprzężone ze światłem lub światłami niespełniającymi przepisów któregokolwiek z tych regulaminów.

Co oznacza tyle, iż jeśli jedno ze świateł przedniego reflektora zespolonego pełni funkcję światła dziennego, to reflektor ten musi mieć homologację (zawsze ma...) a światło pełniące funkcję światła dziennego musi byc zgodne z zapisami Regulaminu 48 oraz Reulaminu 87 EKG ONZ.

Dla ciekawych:

To jest Regulamin 48
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:323:0046:0152:PL:PDF

a to Regulamin 87:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:164:0046:0068:PL:PDF

Czyli z tym RLem na reflektorze zespolonym to po prostu mit moim zdaniem...
RL musi być obowiązkowo wybity tylko na jednofunkcyjnych światłach do jazdy dziennej!

Zgodnie z obowiązującymi przepisami można jeździć na światłach mijania (bez pozycyjnych i oświetlenia tablicy) jako światłach dziennych pod warunkiem, że spełniają one wymogi (dla wygody przytaczam całość z Regulaminu 87):

7. ŚWIATŁOŚĆ
7.1. Światłość dla każdego ze świateł nie może wynosić mniej niż 400 cd w osi odniesienia.
7.2. Poza osią odniesienia, wewnątrz pola o kącie określonym na schemacie w załączniku 6 do niniejszego regulaminu, dla każdego ze świateł światłość:
7.2.1. w każdym kierunku odpowiadającym punktom wzorcowego rozkładu światłości zamieszczonego w załączniku 3 do niniejszego regulaminu jest równa co najmniej iloczynowi minimalnej światłości podanej w pkt 7.1 powyżej i wielkości procentowej określonej w wyżej wymienionym rozkładzie dla danego kierunku; oraz
7.2.2. wynosi najwyżej 1 200 cd w dowolnym kierunku, z którego światło jest widoczne.
7.3. Ponadto w żadnym punkcie pól określonych w załączniku 6 światłość nie może być mniejsza niż 1 cd.
7.4. Światło posiadające więcej niż jedno źródło światła musi spełniać wymóg minimalnej światłości w przypadku awarii jednego ze źródeł światła, a w przypadku gdy światło wysyłane jest ze wszystkich źródeł, nie może być przekroczona światłość maksymalna.
Zespół źródeł światła, połączonych w taki obwód, że awaria jednego źródła powoduje przerwanie świecenia pozostałych, uważa się za jedno źródło światła.
8. POWIERZCHNIA WIDOCZNA
Pole powierzchni widocznej w kierunku osi odniesienia światła musi wynosić co najmniej 25 cm 2 i nie więcej niż 200 cm 2 .
9. BARWA ŚWIATŁA
Wysyłane światło musi mieć barwę białą. Jej pomiaru dokonuje się zgodnie z warunkami określonymi w pkt 10 poniżej.

Przytoczone punkty mówią, że światła mijania jako światła dzienne muszą mieć ograniczoną moc (zazwyczaj obniżone napięcie zasilania - i tak jest w naszych Fordach!).

luki6262
04-08-2012, 22:11
Konieczne jest mostkowanie pinów 1 i 26 czy jest możliwość ze bez tego zadziała? Jeżeli chodzi o elektryke to ja cieńki bolek jestem:/

dziękówka xd

tedi_k
04-08-2012, 23:31
Konieczne jest mostkowanie pinów 1 i 26 czy jest możliwość ze bez tego zadziała?

Ten mostek to podstawa działania świateł dziennych - bez tego na pewno nie zadziała. Został wprowadzony przez Forda właśnie z powodu pomysłu na założenie w ten sposób drutu oporowego w celu zmniejszenia intensywności świecenia świateł mijania w trybie dziennym. W konsekwencji tego pomysłu w znaczej części samochodów nie można uruchomić w prosty sosób świateł dziennych, bo Ford oszczędza na tym kawałku drutu oporowego (trochę droższy od kawałka zwykłego...)

tedi_k
09-08-2012, 13:32
W poście http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1860139&postcount=320 dodałem w punkcie 4 (o bezpiecznikach) opis roli bezpieczników F110 i F113 oraz parę uwag o zachowaniu się zwykłego przełącznika świateł (bez funkcji AUTO). Warto zerknąć - przydatne.

paablod
09-08-2012, 15:45
To jeszcze się dopytam. Czy ten opis dotyczy także automatycznych świateł (i może wycieraczek)? Mam w swoim mk2 przełącznik auto, czujnik deszczu, wydaje mi się, że włączoną opcje przez ELMConfig'a ale światła w pozycji AUTO święcą na okrągło a wycieraczki tylko działają manualnie. Czy w przypadku zakrycia ręką czujnika powinno się słyszeć jakieś klapanie przekaźnika wewnątrz? Od czego zacząć diagnozę problemu?

tedi_k
09-08-2012, 23:42
Od czego zacząć diagnozę problemu?

Podkreślam, że mój opis dotyczy samochodów poliftowych.
Tak czy inaczej, diagnozę trzeba zacząć od sprawdzenia wersji GEMa. Różne GEMy mają różną funkcjonalność. Na przykład wersje (poliftowe!) -B* i -D* nie obsługują czujnika świateł/deszczu. Z przedliftowymi GEMami jest jeszcze gorzej - tam zdaje się jedynie wersja (przedliftowa) -D* obsługiwała sensor.

Jeżeli GEM ma poprawną wersję, to należy przemierzyć instalację zgodnie ze schematem (zasilanie i masa na czujniku).

Przy włączaniu świateł w trybie AUTO poprzez zasłonięcie czujnika powinno być słychać nawet dokładnie dwa przekaźniki jednocześnie (jeden włącza światła mijania a drugi dołącza światła pozycyjne). Nie są one jakoś szczególnie głośne, ale jak jest cicho i się zbliżymy do GEMa, powinno być słychać. Włączenie przekaźników powinno byś słyszalne tylko jak światła się zaświecają. Jak już się świecą (i nie są to światła do jazdy dziennej) to coś jest nie tak i w związku z tym przekaźniki mogą się nie przełączać.

paablod
10-08-2012, 12:39
Dzięki. Niestety naklejka na GEM-ie się nie ostała ale po VIN w FordEtisie wynika, że to egzemplarz z automatycznymi wycieraczkami i światłami. Więc nadzieja jest ;)

tedi_k
10-08-2012, 14:07
Dzięki. Niestety naklejka na GEM-ie się nie ostała

Wersja naniesiona jest także nadrukiem na przedniej ściance (tej z wystającymi śrubami do mocowania GEMa). Druk jak druk - nie jest za duży, ale daje się odczytać.
Możesz też wstawić jakieś dobre zdjęcie gniazda wiązki dachowej (gnazdo opisane jako ROOF 1), to Ci powiem czy są piny obsługi czujnika.

BTW - jeśli to wersja z automatycznymi światłami i wycieraczkami, to co się stało, że musisz kombinować???

paablod
10-08-2012, 19:51
Dzięki, udało mi się odczytać symbol 7M5T14A073FE. Ze względu, że na parkingu mam ciężki dostęp, nie odłączę teraz tej wiązki.
A chcę to zrobić dla tego, że mam zamontowane dzienne i chciałbym aby same się wyłączały np. jak wjadę do tunelu. Pewnie po to ten czujnik zainstalowano (a fizycznie istnieje - soczewka, płytka i 3? odchodzące przewody).
Te automaty (światła i wycieraczki) od początku nie działały jak go (od)kupiłem. Stąd to zacięcie ;)

kruciak2
10-08-2012, 21:06
Mam automatyczne światła i wycieraczki. Zamontowałem światła do jazdy dziennej (+Plus po stacyjce-masa na akumulator-trzeci kabel z DRL-ów na postojówki) przełącznik świateł na Auto. Czy to normalny objaw wyjeżdżając z zaciemnionego pomieszczenia gasną światła mijania, przez ok 15 sekund świecą się tylko światła postojowe i następnie gasną postojowe a załączają sie Ledy. Czy to normalny objaw.

paablod
10-08-2012, 21:31
A czy po załączeniu stacyjki (czyli podaniu +) też masz to 15 s. opóźnienie? Ewidentnie coś powoduje zwłokę o wyłączeniu postojowych.

tedi_k
10-08-2012, 23:39
Czy to normalny objaw wyjeżdżając z zaciemnionego pomieszczenia gasną światła mijania, przez ok 15 sekund świecą się tylko światła postojowe i następnie gasną postojowe a załączają sie Ledy. Czy to normalny objaw.

Tak. Tak jest ustawiony algorytm przełączania w poliftowym GEMie w wersji -C*. Też tak miałem.
Ostatnio zmieniłem GEM na wersję -F*, ale jeszcze nie do końca sprawdziłem jak się zachowuje, bo bawię się ustawianiem fabrycznych dziennych (nadmiarowo w stosunku do moich ledów Philipsa).

Dzięki, udało mi się odczytać symbol 7M5T14A073FE.
...
Pewnie po to ten czujnik zainstalowano (a fizycznie istnieje - soczewka, płytka i 3? odchodzące przewody).
Te automaty (światła i wycieraczki) od początku nie działały jak go (od)kupiłem. Stąd to zacięcie ;)

GEM widzę masz poliftowy wersji -F* - ten jest OK, nie musisz szarpać wiązki.

Proszę doprecyzuj dla zaprowadzenia jakiegoś porządku:
1) Czy samochód jest poliftowy?
2) Jaki masz czujnik deszczu/światła - oryginalny, fordowski? Czy był fabrycznie czy był dokładany?
3) Czy sprawdziłeś, że masz i jest on dobry bezpiecznik F100 (on odpowiada za działanie czujnika deszczu/światła)?

kenji
11-08-2012, 11:05
Tedi, w swoim masz ledy zamontowane? Jest gdzieś fotka na forum? Ew. możesz zrobić?
Ja nie mam niestety styków w gnieździe przekaźnika do dziennych. Nie wiem czy chciało by mi się wymieniać GEM.

paablod
11-08-2012, 12:32
Proszę doprecyzuj dla zaprowadzenia jakiegoś porządku:
1) Czy samochód jest poliftowy?
2) Jaki masz czujnik deszczu/światła - oryginalny, fordowski? Czy był fabrycznie czy był dokładany?
3) Czy sprawdziłeś, że masz i jest on dobry bezpiecznik F100 (on odpowiada za działanie czujnika deszczu/światła)?
A nie wiem, jaki jest poliftowy :( Mam zegary z chwilowym spalaniem, tempomat itp.
Z opisu w FordEtis ma fabryczne automatyczne wycieraczki i światła. Przełącznik też z funkcją AUTO. F100 mam, nie wyciągałem go ale gdyby był spalony pewnie coś jeszcze by nie działało, a wszystko inne działa.
Ja mam inne podejrzenie. Poprzedni właściciel mógł to wyłączyć w komputerze. Ja próbowałem uruchomić ELMConfigiem ale może ten program jest "za krótki" na to? Będę na 15-tego u rodziny, sprawdzę zasilanie czujników i czy w ogóle reagują elektrycznie.
I jeszcze pytanie: czy ta zwora (opór) między pinami dla dziennych ma wpływ na działanie automatu świateł?

tedi_k
11-08-2012, 16:46
A Ja próbowałem uruchomić ELMConfigiem ale może ten program jest "za krótki" na to? Będę na 15-tego u rodziny, sprawdzę zasilanie czujników i czy w ogóle reagują elektrycznie.
I jeszcze pytanie: czy ta zwora (opór) między pinami dla dziennych ma wpływ na działanie automatu świateł?

ELMconfig bez problemu włącza/wyłącza automatyczne światła i wycieraczki. Zaznaczasz opcje w czerwonych ramkach na zdjęciu, zapisujesz do GEM i musi działać. ELMconfig w tym zakresie jest lepszy od komputera diagnostycznego ASO. Przy okazji odczytaj kody DTC GEMa i ewentualnie podaj jak nie będziesz mógł zinterpetować. Wszystko będzie wiadomo.

Zworka oporowa, przekaźnik R15 i bezpiecznik F135 są całowicie "obok" automatyki świateł. GEM o nich "nie wie" a one działają bardzo prosto - nie jest zapalona kontrola świateł - zapalają się światła mijania w trybie dziennym(bez kontrolki!); zapala się kontrolka świateł - gasną światła dzienne.

Sprawdź jednak bezpiecznik F100 - na nim wiszą dość specyficzne urządzenia (poza czujnikiem) i można nie zauważyć, że coś nie działa:
- moduł dozowania dodatku do paliwa dla diesla 1,6 ze zbiorniczkiem dodatku;
- moduł dźwigni biegów skrzyni automatycznej
- włączniki podgrzewania przedniej i tylnej szyby
- panel ręcznej klimatyzacji
- moduł nagrzewnicy dodatkowej PTC
- moduł szyberdachu elektrycznego
- włączniki podgrzewanych siedzeń
Jak widzisz da się nie zauważyć (poza ręczną klimą, jeśli taką masz), że F100 jest przepalony...

kruciak2
11-08-2012, 16:57
Tedi K dzięki za odpowiedz. jeszcze jedno pytanie ten Gem F* po czym go rozpoznać i czy można sobie go tak zmienić z C* na F* bez grzebania w oprogramowaniu ???.

paablod
11-08-2012, 17:10
Dzięki, sprawdzę w środę co mam ustawione w tych opcjach configa, wydaje mi się, że dokładnie tak jak napisałeś. Wycieraczki teraz działają w trybie manualnej regulacji częstotliwości, błędów nie mam. I dopytam się jeszcze raz, czy ten przewód oporowy musi być, czy układ zmierzchu będzie działał bez tego.
PS. W tej chwili podświetlenie zegarów mam przerobione. Świeci się zawsze, gdy któreś ze świateł są włączone. Gdy LED DRL - pełną mocą, gdy pozycyjne/mijania - z możliwością regulacji na przełączniku świateł. Opcje które wymieniłeś, wiszące na F100 działają.

tedi_k
11-08-2012, 17:19
Tedi K dzięki za odpowiedz. jeszcze jedno pytanie ten Gem F* po czym go rozpoznać i czy można sobie go tak zmienić z C* na F* bez grzebania w oprogramowaniu ???.

Rozpoznać można po napisie na nalepce albo po małym nadruku na przedniej ściance GEM. Na nalepce masz w tej chwili napis np. 7M5T-14A073-CD - (dwie ostatnie litery są wyraźnie wielkie) o wersji świadczy właśnie to przedostatnie C, ostatnie D nie ma znaczenia i w jego miejsce jest ta gwiazdka w opisie wersji. Powinieneś mieć GEM z literami - F(cośtam).

Nie da się zmienić GEM "bez grzebania w oprogramowaniau" - parametry są zapamiętane właśnie w GEM i po jego wymianie trzeba je tam wpisać!.

czy ten przewód oporowy musi być, czy układ zmierzchu będzie działał bez tego.

Przewód oporowy nie ma znaczenia dla podstawowych funkcji automatyki świateł i nie musi go tam być aby działał czujnik.
Przewód jest niezbędny tylko do tego, aby światła mijania zapalały się w trybie dziennym jak nie świacą się "normalne" światła

Tedi, w swoim masz ledy zamontowane?

Są to Philipsy DLR 4led.
Jak widać dla zamontowania musiałem wyciąć (łatwo idzie ostrym nożem) jedną pionową poprzeczkę grila.
Dla łatwego zamontowania podstawą jest mój pomysł, aby otwory do przykręcenia ledów zrobić(wytopić) odpowiednio ukształtowanym grotem lutownicy transformatorowej. Dostanie się tam wiertarką jest awykonalne.

Ledy są zamontowane całkowicie zgodnie z przepisami (jeśli chodzi o przepisy odnośnie miejsca instalacji) i prezentują się super!

tedi_k
12-08-2012, 22:39
W związku z tym, że w poście http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1860139&postcount=320 dodałem na końcu ważne informacje o prawnych warunkach stosownia naszych świateł dzinnych, niniejszym podbijam ten wątek.

Dekalog
09-09-2012, 07:38
Właśnie uruchomiłem fabryczne światła dzienne w swoim Focusie. Zasadniczo wszystko odbyło sie zgodnie z opisami podanymi w tym wątku. Jednak chcę dołożyć kilka istotnych informacji dla poszukujących przekaźnika czy mostka oporowego pomiędzy stykami 1 - 26. Przekaźnik może być np. od Opla Corsy - 17 zł w sklepie z częściami. Jest to typowy przekaźnik używany w wielu pojazdach. Jako mostek oporowy można wykorzystać przewód oporowy od Fiesty nr FINIS 1684288 (49,50 zł w ASO). Trzeba go adaptować obcinając końcówki i zaciskając złączki kupione w sklepie z częściami elektronicznymi po ok 1,20 zł, takie jak na zdjęciu. Ta mniejsza złączka jest do pinu nr 1 a ta większa do pinu 26. Pasują idealnie do wtyczki, po wciśnięciu wskakują na miejsce i nie wypinają się. Przed wpięciem drugiej końcówki sugeruję przewód oporowy zwinąć w 3 pętle żeby łatwiej było go umocować i schować razem z GEMem. Dla dopełnienia całości warto zakupić lub mieć przygotowane bezpieczniki mini. U mnie nie było bezpiecznika nr 48 - 20A. Tych informacji brakowało mi kiedy rozpoczynałem uruchomienie świateł i kompletowałem części. Gdybym od razu miał złączki to nie musiałbym kilka razy rozpinać wtyku i zaglądać do środka próbując różne rodzaje złączek i całość potrwałaby kilka minut a nie pół dnia.

http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=886&pictureid=4488

gawrone
09-09-2012, 08:16
Hej. u mnie rownież zadziałalo...wsadziłem przekaznik 20A (koszt 20zł) w gniazdo R15 i bezpiecznik 10A w gniazdo 71 ten opisany jako DTRL przełacznik w tryb AUTO i po przekreceniu zapłonu zpalają się tylko światła przednie do jazdy dziennej...gdy robi się "szarówka" na dworze czujnik zmierzchu włącza podswietlenie zegarów i tylne światła.

Dodam ze gdy włozylem bezpiecznik 45 rownież 10A w pozycji auto palily sie swiatła przod i tyl.

paablod
09-09-2012, 10:25
Hej. u mnie rownież zadziałalo...wsadziłem przekaznik 20A (koszt 20zł) w gniazdo R15 i bezpiecznik 10A w gniazdo 71 ten opisany jako DTRL przełacznik w tryb AUTO i po przekreceniu zapłonu zpalają się tylko światła przednie do jazdy dziennej...gdy robi się "szarówka" na dworze czujnik zmierzchu włącza podswietlenie zegarów i tylne światła.

Dodam ze gdy włozylem bezpiecznik 45 rownież 10A w pozycji auto palily sie swiatła przod i tyl.

Może opisałeś to działanie niezbyt precyzyjnie ale funkcja 'auto' powinna zgasić światła dzienne i zapalić mijania plus pozycyjne. A nie do dziennych dołożyć tylne. A przednie pozycyjne po zmierzchu nie powinny się palić? Chyba, że to ostatnie zdanie (o B45) mówi, że tak właśnie jest.
Ale swoją drogą gratuluję uruchomienia funkcji 'auto'. Ja wymiękłem, dołożony przekaźnik ale jest cały czas wzbudzony, żadnej reakcji na czujnik :(

Dekalog
09-09-2012, 15:02
Ja wymiękłem, dołożony przekaźnik ale jest cały czas wzbudzony, żadnej reakcji na czujnik :(

Nie poddawaj się. Kiedy uruchamiałem swoje swiatła też nie ruszyły od razu. Jeśli potrafisz posługiwać sie miernikiem uniwersalnym to dasz sobie radę. Tutaj http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108550&page=9 poczytaj wypowiedzi tediego_k. Opisuje jak sprawdzić GEMa miernikiem badając przejścia. Jeśli są ok to musi działać

gawrone
09-09-2012, 20:26
opisalem to tak jak jest...funkcja auto ma za zadanie wlaczyc swiatla a nie wylaczyc... bo dzila z czujnikiem zmierzchu... robi sie ciemno i czujnik zalacza swiatla... auto wlaczenie swiatel w innych krajach ne musi byc 24/h tylko wtedy kiedy jest ciemno i po to jest funkcja auto polaczona z czujnikiem zmierzchu... u nas funkcje auto rozumie sie przez to ze maja sie automatycznie zapalac i gasic swiatla po zapłonie bo trzeba jezdzic na wlaczonych swiatlach od rana do rana.... swiatla dzienne musza byc tylko przednie...wiec prawidlowo dziala funkcja auto ze po zmierzchu zapala dodatkow tylne swiatla oraz oswietlene zegarów...funkcja auto z dolozonym przekaznikiem oraz bezpiecznikiem ma za zadanie uaktywnic opcje swiatel do jazdy dziennej a nie za zadanie gaszenie swiatel po zaplonie.

augusti
15-09-2012, 22:07
Witam wszystkich. To i ja się pochwalę :)

Dziś mojego c-max-a i ja stjuningowałem... :) Ledy leżały już od jakiegoś czasu, wyszły wakacje i jakoś czasu i chęci nie było- niemniej jednak dziś zawalczyłem. Na razie wrzucam jedną fotkę reszta jutro bo fura brudna i wstyd pokazywać :)

Koszty: ASO wyłączenie opcji świateł skandynawskich+ aktualizacja softu 154zł, Alledrogo światła philips DLR 2x8 led 418zł razem 572zł
Robocizna: własna 1,5h+ 2 żywce
Montaż przebiegł zaskakująco szybko i bez inwazyjnie, konieczne było jedynie zdemontowanie reflektora lewego i dwóch dekielków z akumulatora i skrzyneczki bezpieczników.

Samopoczucie kiedy działają LED-y i w końcu czujnik zmierzchu- bezcenne.

boncio
16-09-2012, 17:23
Na gwarancji i sam robiłeś?
Widziałem podobnie umieszczone w C-maxie w Niemczech, ale tamte były umieszczone bardziej na zewnątrz. Nie za daleko od krawędzi auta (przepisy)?
Przecież u Ciebie czujnik zmierzchu działał wcześniej i włączał mijania na pełną moc.

augusti
16-09-2012, 19:35
Witam, montaż za zgodą znajomego kierownika ASO :).
Jeśli chodzi o wymiary jest zgodnie z przepisami i led-y wchodzą na styk (z tego co pamiętam mieści z się w ustawowych parametrach 40x60x35cm.
Jeśli chodzi o czujnik zmierzchu przy opcji "skandynawskie na stałe" wsio ryba w jakim położeniu był włącznik- mijania świeciły cały czas tą samą mocą (obojętnie czy na 0,mijania,auto), jedyną różnicą było uaktywnianie przez czujnik podświetlenia led wnętrza samochodu.
Myślałem też nad "niby oryginałami "MS Design cena powala -ok 2000zł, do tego cięcie zderzaka malowanie itp. , mają kiepską jakość więc zrezygnowałem. Te same ledy Philipsa mam jeszcze w dwóch autkach na gwarancji ( Nissan i Toyota ) i nie ma z nimi problemu.

P.S.

Swoją drogą gwarancja w dzisiejszych czasach to pojęcie względne.

boncio
16-09-2012, 20:38
To muszę przyznać, że dziwne, bo w opcji skandynawskiej światła powinny świecić słabiej, na obniżonym napięciu.
Swoją drogą, to czujnik jest zbyt czuły, bo jadąc w dzień przez las lub pod drzewami potrafi włączyć się.
W kwestii przepisów miałem głównie na myśli odległość od bocznej krawędzi.
Sam też myślę o jakiś ledach, żeby oszczędzać palniki.
Dodaj więcej zdjęć :)

augusti
16-09-2012, 20:49
To muszę przyznać, że dziwne, bo w opcji skandynawskiej światła powinny świecić słabiej, na obniżonym napięciu.
Swoją drogą, to czujnik jest zbyt czuły, bo jadąc w dzień przez las lub pod drzewami potrafi włączyć się.
W kwestii przepisów miałem głównie na myśli odległość od bocznej krawędzi.
Sam też myślę o jakiś ledach, żeby oszczędzać palniki.
Dodaj więcej zdjęć :)

Wydaje mi się że różnicą w natężeniu dziennych wynika z tego że masz ksenony a ja mam zwykłe reflektory z żarówkami h7. Przy ksenonach rzeczywiście szkoda palnika..

michu21
16-09-2012, 21:17
wsadziłem przekaznik 20A (koszt 20zł)

Kolego pokaż jaki to przekażnik? bo jest ich od groma, a sama numeryka nic nie daje. Każdy przekaźnik ma swojego rodzaju rysunek techniczny na sobie, jeżeli możesz to pokaż jaki masz ten przekaźnik....bo już na 6 testowałem i nic nie działa....myśle że chodzi o typowy odpowiedni przekaźnik....w sklepie niby maja za 80zł (zdziercy)

tedi_k
16-09-2012, 22:02
bo już na 6 testowałem i nic nie działa...

Rozumiem, że kolega sprawdził instalację, pod kątem występowania zworki C96:1-C96:26?
Bez zwory (mostka) przekaźnik nie ma prawa działać.
BTW- jest to zwykły przekaźnik pasujący w to złącze (nie ma przekaźników pasujących działających jakoś inaczej... - poza ewentualnie jakimiś dziwnymi modułami).

Właściwy kawałek schematu w załaczeniu.

michu21
17-09-2012, 21:59
Rozumiem, że kolega sprawdził instalację, pod kątem występowania zworki C96:1-C96:26?
Bez zwory (mostka) przekaźnik nie ma prawa działać.
BTW- jest to zwykły przekaźnik pasujący w to złącze (nie ma przekaźników pasujących działających jakoś inaczej... - poza ewentualnie jakimiś dziwnymi modułami).

Właściwy kawałek schematu w załaczeniu.

Nie kolego, przekaźników jest dużo, każdy ma inny schemat na sobie narysowany. Mam nawet oryginał TYCO-a1301-x17 2W93 14B192 BA(zdjęcie) wyciągnięty z lordowskiej skrzynki i nie działa.....Tak się tylko zastanawiam po co skrzynka była by przygotowana pod DRL, chodzi mi o pozostałe bezpieczniki....a nie dali by zworki ??

tedi_k
17-09-2012, 22:04
Przecież widać, że ten przekaźnik jest jak trzeba - podałem schemat podłączenia i zgadza się z tym rysunkiem na przekaźniku. Moim zdaniem kolega nie znajdzie przekaźnika pasującego w to złącze z innym schematem (może być jeszcze jedna noga ze złączem rozwiernym - tutaj nie ma ona znaczenia).

A nie działa bo nie ma zwory. Nie ma co się zastanawiać - tak wygląda właśnie kompletowanie samochodów...

michu21
17-09-2012, 22:08
Przecież widać, że ten przekaźnik jest jak trzeba - podałem schemat podłączenia i zgadza się z tym rysunkiem na przekaźniku. Moim zdaniem kolega nie znajdzie przekaźnika pasującego w to złącze z innym schematem (może być jeszcze jedna noga ze złączem rozwiernym - tutaj nie ma ona znaczenia).

A nie działa bo nie ma zwory. Nie ma co się zastanawiać - tak wygląda właśnie kompletowanie samochodów...

Co to za zworka, jak wygląda jakieś zdjęcie? to znów pojadę na zaprzyjaźniony szrot i będę grzebał sobie w skrzynkach bezpieczników kabiny...

A tak zapytam, nie potrzeba nic wpinać w skrzynkę pod maską?

tedi_k
17-09-2012, 22:18
Co to za zworka, jak wygląda jakieś zdjęcie?

A tak zapytam, nie potrzeba nic wpinać w skrzynkę pod maską?

W skrzynce w komorze silnika z tytułu tych świateł nie trzeba nic zmieniać.

Zworka to zielony kabel z czerwonym paskiem biegnący od lewego dolnego rogu dużego zielonego złącza GEM. Na zdjęciu złącze zostało sfotografowane "do góry nogami". Ten kabel "wchodzi" do wiązki i zaraz "wychodzi" do konektora 26.

Zdjęcie autorstwa kolegi "dareckiego", z którym korespondowałem na temat uruchomienia jego świateł - mam nadzieję, że mi wybaczy to użycie...8)

michu21
17-09-2012, 22:28
Czyli żeby to sprawdzić muszę wypiąć tą zieloną kostkę z skrzynki ? hmmm tylko jak, ona tam naprawdę ciężko siedzi, a miejsca wcale dużo nie ma...... czymś grozi jej wypięcie? Ten przewodzik ma standardowo taki sam kolor?

tedi_k
17-09-2012, 22:39
Czyli żeby to sprawdzić muszę wypiąć tą zieloną kostkę z skrzynki ?

Przecież cała skrzynka bezpieczników da się wypiąć i opuścić na podłogę:shock: Nie ma problemu z miejscem!
Złącza wypinane są przez podniesienie blokady złącza (dużego zatrzasku) - nic nie trzeba i nie wolno! szarpać i wydłubywać na siłę!

Jest to wiązka do komory silnika. Wszelkie wiązki w GEM powinno się wypinać z odłączonym akumulatorem - inaczej można napytać sobie biedy!

Dobrze jest też mieć choć trochę zdolności technicznych, uwagi i zdrowego rozsądku - nadmiar lewych rąk może także przysporzyć kłopotów...
:619::569:

Kable mają swoje kolory zgodne ze schematem - więc w tym miejscu ZAWSZE jest fabrycznie zielony z czerwonym paskiem.

michu21
17-09-2012, 22:43
Tak reasumując do katowic mam raptem 150km :)

tedi_k
17-09-2012, 22:51
Obecność zworki da się zmierzyć miernikiem bez odpinania akumulatora (ale PRZY WYŁĄCZONYM ZAPŁONIE):
- PRZEDLIFTOWE FF2/C-max - jeśli jest przejście z nogi 5 gniazda przekaźnika R15 na bezpiecznik F60 lub F61, to zworka jest. Inaczej - zworki brak oczywiście...

- POLIFTOWE FF2/C-max/Kuga - jeśli jest przejście z nogi 5 gniazda przekaźnika R15 na bezpiecznik F142 lub F143, to zworka jest. Inaczej - zworki brak oczywiście...

michu21
18-09-2012, 17:23
Sprawdziłem dziś dokładnie w skrzynce czy posiadam owy przewód, tak jest z tym że nie tylko wchodzi w te miejsca co na zdjęciu poniżej ale w jeszcze inne, ale mniejsza o to. Fakt jest taki, ze przewód jest, a światła nie działają....
Dokładam bezpiecznik w DRL 10A (7miejsce w dolnej lini bezpieczników) i przekaźnik ten ze zdjęcia, wszystko na odpiętym aku....wsjo podłączam odpalam na AUTO i.....nic, świeci tak jak dawniej......pytanie czemu.....

grzegorek502
18-09-2012, 19:07
Witam. Korzystając ze zdjęcia kolegi jaco67, skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika mam pytanie: czy w miejscu zaznaczonym żółtą strzałką jest +12V po zapłonie i czy można wykorzystać to miejsce do zasilania światełek dziennych LED? O ile dobrze odczytałem jest to miejsce na przekaźnik R12 (chyba jakiś wentylator). Miejsce jest puste ale uzbrojone w styki w przeciwieństwie do miejsca gdzie zasilił swoje lampy kolega jaco67 (szary przewód na zdjęciu). W mojej skrzynce to miejsce pozbawione jest styków.

tedi_k
18-09-2012, 20:46
świeci tak jak dawniej...

Się już pogubiłem - to świeci czy nie świeci?!

Przełącznik w pozycji AUTO, założony przekaźnik (i obecny przewód mostkujący - ale na prawdę a nie jak się wydaje...) - od przekręcenia kluczyka w pozycję II świacą świata mijania jako dzienne (bez pozycyjnych). To jest efekt spodziewany.
A jaki jest???

No i jeszcze mój ulubiony cytat:
Sprawdziłem dziś dokładnie w skrzynce czy posiadam owy przewód, tak jest z tym że nie tylko wchodzi w te miejsca co na zdjęciu poniżej ale w jeszcze inne, ale mniejsza o to. :D
To co - ten przewód "pląsa" po złaczu...:D Oprócz tego, że jest na swoim miejscu to jeszcze jest i w innych?!;)

Bump: O ile dobrze odczytałem jest to miejsce na przekaźnik R12 (chyba jakiś wentylator).

O ile dobrze odczytałeś, to w R12 na nodze 3 jest +12V poprzez bezpiecznik F15 30A. Tyle, że to jest stałe +12V z akumulatora a nie po zapłonie. Natomiast noga 1 tego przekaźnika sterowana jest przez PCM (a więc nie ma tam napięcia stale po zapłonie, tylko jak ustawi PCM).
Do wyboru masz napięcie po zapłonie na nodze 1 przekaźników: R1, R3, R5, R7, R8, R9

grzegorek502
18-09-2012, 21:10
A czy jest takie miejsce w tej skrzynce gdzie jest pewne 12V po zapłonie?

Dzięki. Sprawdzę.

tedi_k
18-09-2012, 21:19
...

Trzeba tylko tam uważać z prądem, bo te wejścia są sterujące, a więc intencyjnie bez poboru prądu. Wszystkie one razem zabezpieczone są bezpiecznikiem F25 10A

michu21
18-09-2012, 22:48
Przewód jest tak samo jak na zdjęciu które jest niżej, a to gdzie on idzie pląsa czy co tam robi nie wiem, ale wygląda jak by były dwa o takim kolorze wychodzące ze skrzynki. Wszystko jest, bezpieczniki są, przekaźnik tez i...niestety ale NIE DZIAŁA.

Pozycja AUTO i światła świecą tak samo jak bez tych kombinacji....

Przyczyna/powód? ? ? ? ?

tedi_k
18-09-2012, 22:57
niestety ale NIE DZIAŁA.

Pozycja AUTO i światła świecą tak samo jak bez tych kombinacji....

Przyczyna/powód? ? ? ? ?

Precyzja wypowiedzi kolegi niestety do mnie nie trafia...
Poproszę w punkatach:

SYTUACJA W JASNY DZIEŃ BEZ PRZEKAŹNIKA:
1) Przełącznik w pozycji AUTO, stacyjka w pozycji II - światła świecą czy nie?

TO SAMO (DZIEŃ JASNO), ALE Z PRZEKAŹNIKIEM
2) Przełącznik w pozycji AUTO, stacyjka w pozycji II - światła świecą czy nie?

michu21
18-09-2012, 23:15
Precyzja wypowiedzi kolegi niestety do mnie nie trafia...
Poproszę w punkatach:

SYTUACJA W JASNY DZIEŃ BEZ PRZEKAŹNIKA:
1) Przełącznik w pozycji AUTO, stacyjka w pozycji II - światła świecą czy nie?

TO SAMO (DZIEŃ JASNO), ALE Z PRZEKAŹNIKIEM
2) Przełącznik w pozycji AUTO, stacyjka w pozycji II - światła świecą czy nie?

ad1. Tak światła świecą normalnie tak jak powinny, przód wraz z pozycyjnymi i tył.

ad2. Sytuacja jest taka jak w ad1.

Do tego świeci się też kontrolka na desce rozdzielczej powinna?

Zmontować to razem z przekaźnikiem i jeździć? Może sensor zareaguje? albo gem się obudzi w tym przypadku? Jest jakieś zagrożenie z tego tytułu? Czy przyczyna jest gdzie indziej ?

BTW. W sumie to wszystko było robione na odłączonym AKU bo wymieniałem niestety podświetlenie tablicy ( rozleciało się w maczek), może GEM nie zdążył się zrestartować dobrze. Na spokojnie sobie to wszystko jeszcze raz sprawdzę na w tych dwóch opcjach i dam znać.
Jeszcze tylko jedno pytanie, jeżeli to zadziała prawidłowo to tylne światła nie mają prawa się świecić, dopiero po zasłonięciu sensora tak?

tedi_k
18-09-2012, 23:26
ad1. Tak światła świecą normalnie tak jak powinny, przód wraz z pozycyjnymi i tył.

A jakim cudem z przełącznikiem w pozycji AUTO w jasny dzień BEZ PRZEKAŹNIKA światła się świecą i to z pozycyjnymi??? To prawie nie możliwe...

Czy samochód ma xenony?
Czy samochód ma czujnik deszczu/zmierzchu?
Czy ten przełącznik z pozycją AUTO był dokładany czy fabryczny?

michu21
18-09-2012, 23:37
Czy ten przełącznik z pozycją AUTO był dokładany czy fabryczny?

Fabryka, VIN sprawdzony na stronie FORD'a i zgadza się całe wyposażenie włącznie z sensorem deszczu/zmierzchu. Nie posiadam Xenona....Jutro jeszcze raz to sprawdzę na spokojnie wszystko i napiszę co i jak wygląda w punktach.

Paweł1
19-09-2012, 15:21
A gdzie kolega robi te próby? Sprawdzać trzeba koniecznie na zewnątrz i to w słoneczny dzień. Ja mam garaż z dwoma oknami i jak w dzień wjeżdżam to wlącza się mi czujnik zmierzchu i zapalają się wszystkie światła.
Spróbuj jeszcze bez bezpiecznika 45 tylko sam 71 i przekażnik bo i takie wersje bywają.

michu21
19-09-2012, 16:13
Sprawdzone na 3 sposoby, fakt nie było słońca ale było jasno godzina testu 15:50 - 16:10...

Bezpiecznik 45 - 10A, 71 - 20A, przekaźnik ze zdjęcia, włącznik pozycja AUTO

1. Bezpieczniki w pozycjach 45 i 71 bez przekaźnika - Świeci wszystko normalnie

2. Bezpiecznik w pozycjach 45 i 71 oraz przekaźnik - Świeci wszystko normalnie

3. Bezpiecznik w pozycji 71 oraz przekaźnik - Świeci wszystko normalnie

Co teraz? bo ja nie mam pojęcia....może jest jakiś inny bezpiecznik który będzie przepalony ? lub nie włożony np w komorze silnika?

tedi_k
19-09-2012, 16:44
Sprawdzone na 3 sposoby, fakt nie było słońca ale było jasno godzina testu 15:50 - 16:10...

Jeśli info o czujniku deszcz/zmierzchu jest precyzyjne, to kolega ma po prostu uruchomione światła skandynawskie. Od tego trzeba było zacząć - kolega cały czas uparcie włącza włączone światła.8) Przecież wszędzie jest napisane, że przekaźnik WŁĄCZA a nie wyłącza... A jak coś jest włączone, to trudno jest włączyć bardziej...:D

Po kolei:
1) po pierwsze ELMconfigiem (lub komputerem serwisowym w ASO) trzeba wyłączyć światła skandynawskie - polega to na zaznaczeniu opcji, że zainstalowane są światła automatyczne.
2) Wyjąć bezpieczniki F45 i F71 - oba (F71 powoduje, że świecą z dziennymi pozycyjne - jest to w świetle przepisów zbędne, F45 powoduje, że dzienne są także na pozycji świateł parkowania - jest to mylące).
3) założyć przekaźnik.

Po takiej operacji (pod warunkiem, że zwora C96:1 - C96:26 na prawdę jest założona) światła będą świeciły tak:
W pozycji 0 włącznikia świateł - nic
W pozycji AUTO:
dzień - tylko światła mijania bez pozycyjnych i tablicy rozdzielczej
jak zadziała czujnik zmierzchu - automatycznie zwiększą jasność światła mijania i włączą się pozycje z tablicą.

Warto najpierw precyzyjnie opisać co się ma, to wtedy prościej można coś podpowiedzieć...

michu21
19-09-2012, 16:52
Jeśli info o czujniku deszcz/zmierzchu jest precyzyjne, to kolega ma po prostu uruchomione światła skandynawskie. Od tego trzeba było zacząć - kolega cały czas uparcie włącza włączone światła.8) Przecież wszędzie jest napisane, że przekaźnik WŁĄCZA a nie wyłącza... A jak coś jest włączone, to trudno jest włączyć bardziej...:D

Po kolei:
1) po pierwsze ELMconfigiem (lub komputerem serwisowym w ASO) trzeba wyłączyć światła skandynawskie - polega to na zaznaczeniu opcji, że zainstalowane są światła automatyczne.
2) Wyjąć bezpieczniki F45 i F71 - oba (F71 powoduje, że świecą z dziennymi pozycyjne - jest to w świetle przepisów zbędne, F45 powoduje, że dzienne są także na pozycji świateł parkowania - jest to mylące).
3) założyć przekaźnik.

Po takiej operacji (pod warunkiem, że zwora C96:1 - C96:26 na prawdę jest założona) światła będą świeciły tak:
W pozycji AUTO:
jak zadziała czujnik zmierzchu - automatycznie zwiększą jasność światła mijania i włączą się pozycje z tablicą.

Warto najpierw precyzyjnie opisać co się ma, to wtedy prościej można coś podpowiedzieć...

O ELMconfig już pytam :) w innym dziale, a światła te skandynawskie tak, posiadam :) hehehe

chevy
24-09-2012, 11:29
W pozycji AUTO:

Witam,
Jako, że jestem świeżym posiadaczem autka (Galaxy 2008 do tygodnia), nie bardzo wiem jak zrobić abym miał światła do jazdy dziennej. Jakoś również nie znalazłem szczegółowego opisu - było coś o przekaźniku, ale czy podejdzie to również pod mój model i rocznik? :572:
Ogólnie ideałem byłoby jakby światła włączały się jak powyżej lub ewentualnie w dzień mogą się świecić wszystkie ale żeby nie przyciemniała się deska rozdzielcza, ponieważ to jak już zauważyłem jest denerwujące.
W mojej Vectrze wystarczyło, że wszedłem w oprogramowanie i zaznaczyłem odpowiednią opcję, bez żadnych bezpieczników, przekaźników, zworek.
Czyli co po kolei musiałbym zrobić aby mieć światła dzienne?
Z poniższego foto wynika iż mam bezpiecznik nr F45, tak?
Gdzie znajdę bezpiecznik F71 i zworę C96:1 i C92:26? - W skrzynce pod kierownicą - tam jeszcze nie zaglądałem?
Gdzie włożyć przekaźnik i jak go zdobyć?

Może nieco poza tematem w tym wątku ale gdzie mogę zdobyć coś w rodzaju VAGa do Forda (sprawdzone działanie) i jakie są tego orientacyjne koszty? Program, z tego co się zorientowałem to chyba ELMConfig, tak? Jak jest funkcjonalność tego (odczyt błędów, konfiguracje auta)? :roll:

Za wszelkie informacje będę wdzięczny :)

tedi_k
24-09-2012, 11:36
posiadaczem autka (Galaxy 2008 do tygodnia

Gratuluję zakupu i uprzejmie informuję, że trzeba się udać do stosownego działu GALAXY. FF2-C-max ma zdecydowanie inną elektrykę i nie ma się co doszukiwać tak samo numerowanych przekaźników czy bezpieczników w Galaxy.

trolmin
24-09-2012, 11:40
W pozycji AUTO:

U mnie (mam ksenony) na opcji światła dzienne ksenony są pochylone do dołu. W momencie jak zadziała czujnik zmierzchu zapalają się pozostałe światła i jednocześnie ksenony podnoszą się do pozycji "mijania"

chevy
24-09-2012, 15:54
Gratuluję zakupu i uprzejmie informuję, że trzeba się udać do stosownego działu GALAXY. FF2-C-max ma zdecydowanie inną elektrykę i nie ma się co doszukiwać tak samo numerowanych przekaźników czy bezpieczników w Galaxy.

W takim razie dziękuję za informację :diabel2:

tedi_k
25-09-2012, 00:56
U mnie (mam ksenony) na opcji światła dzienne ksenony są pochylone do dołu.

Wg koncepcji Forda, światła dzienne standardowo miały funkcjonować na zwykłych (z żarówkami halogenowymi) światłach mijania, w związku z tym jest efekt uboczny braku inicjacji sterownika xenonów. Sterownik samopoziomowania po prostu "nie wie", że światła są włączone i nie wykonuje procedury inicjacji. Podobnie spryskiwacze xenonów także nie działają w tym trybie, bo światła są zasilone niejako "z boku", poza torem standardowego ich włączenia.

boncio
25-09-2012, 14:46
A u mnie xenony w opcji "dzienne" pozycjonują się prawidłowo, czyli jest pojedynczy ruch w dół i podwójny do góry. Natomiast zgadza się, że nie działają spryskiwacze oraz doświetlanie zakretów. Widać po kilku latach przemysleli koncepcję ;)

wawa111
27-09-2012, 16:57
C-MAX mam 2 m-c i czy można włączyć światła dzienne w moim autku ,poproszę o jakieś wskazówki

michu21
28-09-2012, 17:22
Ok wszyscy tutaj piszą o tym jak uruchomić. Ja mam pytanie Jak zdiagnozować czy czujnik ZMIERZCHU/DESZCZU działa prawidłowo? Jak się dobrać do tego? Jak zdemontować lusterko itp itd. Są gdzieś jakieś opisy fotki instrukcja krok po kroku ? ? ? ? ? ?

ppaw01
08-10-2012, 17:36
Czy chcąc mieć światła dzienne trzeba grzebać w elektryce?
Jakoś nie chcę nic zmieniać jak mam samochód na gwarancji.
Obecnie jakoś nie mogę zauważyć różnicy w działaniu oświetlenia nawet jak zmieniam położenie przełącznika z "zera" na "auto".
1. Każde otwarcie samochodu pilotem - załącza na chwilę światła tylne i pozycyjne
2. każde otwarcie drzwi lub bagażnika - załącza światła tylne i pozycyjne
3. włączenie zapłonu - załącza światła tylne i mijania, nie mam możliwości wyłączenia świateł
Czy jest możliwość takiego ustawienia, żeby oświetlenie zewnętrzne włączało się dopiero po włączeniu zapłonu?
Może nie mam nic przeciwko temu oświetleniu - zastanawiam się tylko czy w zimę nie ma problemu z akumulatorem.
Próbowałem różnych ustawień w komputerze, ale jedyną różnicę jaką zauważyłem to możliwość dłużej palących się świateł mijania po zamknięciu samochodu pilotem.

michu21
30-03-2013, 10:27
A ja uparcie wrócę do wątku. Trochę czasu minęło. Czy jest możliwość taka że po włożeniu przekaźnika org z ford'a i bezpieczników 45 i 71(przed FL) czujnik zmierzchu działa ale....w dzień(słoneczny) mam całkowicie wyłączone światła jak zasłonie go ręką włączają się wszystkie, tzn czujnik odbiera to jako noc.
I tutaj moje pytanie, czy do tego żeby w dzień świeciły tylko przednie potrzebny jest ten przewód co o nim już tutaj było pisane, czy może przyczyna jest inna? np. odłączyć aku i zresetować komputer?
W GEM mam zaznaczone tak jak już było na kilku fotkach też podanych w wątku.

wrzoch
30-03-2013, 11:57
A ja uparcie wrócę do wątku. Trochę czasu minęło. Czy jest możliwość taka że po włożeniu przekaźnika org z ford'a i bezpieczników 45 i 71(przed FL) czujnik zmierzchu działa ale....w dzień(słoneczny) mam całkowicie wyłączone światła jak zasłonie go ręką włączają się wszystkie, tzn czujnik odbiera to jako noc.
I tutaj moje pytanie, czy do tego żeby w dzień świeciły tylko przednie potrzebny jest ten przewód co o nim już tutaj było pisane, czy może przyczyna jest inna? np. odłączyć aku i zresetować komputer?
W GEM mam zaznaczone tak jak już było na kilku fotkach też podanych w wątku.

Akurat sprawdzić czy jest przewód jest najprościej.
Jak go nie ma, to raczej nie zabangla.

michu21
30-03-2013, 14:31
Akurat sprawdzić czy jest przewód jest najprościej.
Jak go nie ma, to raczej nie zabangla.

nie zostaje nic innego jak upewnić się rozbierając wtyczkę i sprawdzając czy rzeczywiści jest przewód.
Chociaż dziwi mnie fakt że po włożeniu przekaźnika i bezpieczników czujnik wyłączył wszystko jak dostał światło a nie włączyły się przednie światła jak u większości.
Ta zwora jest odpowiedzialna za wyłączenie oświetlenia i załączenie tylko lamp przednich ?

Ps. Jak macie gdzieś opis jak wypiąć tą zielona kostkę to proszę o info.

tedi_k
30-03-2013, 22:21
Ta zwora jest odpowiedzialna za wyłączenie oświetlenia i załączenie tylko lamp przednich ?

Ps. Jak macie gdzieś opis jak wypiąć tą zielona kostkę to proszę o info.

Wtyczki nie dajesz rady wypiąć i się za dorabianie świateł bierzesz???!!!

Przewód oporowy ("zwora") odpowiedzialny jest tylko i wyłącznie za możliwość włączenia świateł mijania jako dziennych.

michu21
31-03-2013, 16:06
Ok, to teraz już wiem wszystko. Jeszcze tylko skąd taki przewód dostać, jaki on jest wytrzymały itp. Rozumiem że nie każdy przewód jest odpowiedni a ten o którym mowa ma swoją wytrzymałość.

Ps. Jeszcze jedno po włożeniu wszystkich bezpieczników i przekaźnika przy odpalaniu pojazdu strzela przekaźnik dołożony i auto ciężej odpala. Jak tylko go zdemontuje jest cisza.

tedi_k
31-03-2013, 23:33
W wątku jest wszystko na ten temat. Nie ma sensu powtarzać w kółko info o przewodzie.

panerai_47
10-04-2013, 17:41
a czy któryś z Was ma światła dzienne zrobione z długich. Niedługo odbieram nowego c-maxa z xenonami. Tam sa światła doświetlające i dodatkowe długie na żarówkach H1. Chciałbym zrobic dzienne za pomoca świateł drogowych, aby świeciły z mocą 40%. Tak mam obecnie zrobione w focusie, kupiony modył SD-2 na allegor.

mayak
11-04-2013, 10:03
ja miałem na dzienne na długich z SD-2 w focusie przez jakiś czas
A nowy C-MAX z ksenonami nie ma przypadkiem fabrycznych LEDowych świateł dziennych? Focus mk3 ma takie

panerai_47
11-04-2013, 18:23
nowy c-max nie ma świateł led dziennych, sa włączone światła skandynawskie czyli xenony palą się non stop.

michu21
23-04-2013, 18:27
Tedi_K mam do Ciebie jedną sprawę. Potrzebuję wiedzieć jakiej długości ma być DRUT OPOROWY, który łączy pin 1 z pinem 26 oraz, jaki maksymalny opór musi wytrzymać. Grubość to pewnie standardowa 0.75mm.
Jeszcze jedno, czy GEM sam w sobie ma ustawione na jakiej mocy mają świecić przednie lampy tzn. 60-70%, czy to reguluje długość drutu oporowego.

Jednymi-słowy mówiąc potrzebuję dokładne dane na temat tego drutu. Bo mam sąsiada który zajmuję się elektryką i mi taki drut dorobi.

tedi_k
23-04-2013, 22:09
Na schematach nie ma rezystancji drutu, a jego długość nic Ci nie da.
Znamy moc żarówk - wynosi ona 55W. Czyli płynie przez nią (I=P/U) 55W/13V czyli ok. 4,25A prądu. Postaramy się dobrać opór, który dla takiego prądu da spadek napięcia powiedzmy o 2,6V (20%). R=U/I tj. 2,6V/4,25A. Wychodzi jedynie 0,6 ohma. Myślę, że trzeba wziąc drut o oporności 1 ohma i sprawdzić jak światła się ściemnią. Warto pamiętać, że na takim drucie wydzieli się P=U*I, czyli ok. 11 watów mocy!!! Czyli warto taki drut włożyć w koszylkę teflonową oraz dobrać drut oporowy, który dla 1 ohma będzie miał tak z 1 metr długości, aby ta moc miała się gdzie rozproszyć...

mayak
24-04-2013, 13:55
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1526836&postcount=41 - kabel ma około 60 cm długości i opór 0,5 Ohm

gdzieś czytałem wyniki pomiarów spadku napięcia na żarówkach po zastosowaniu tego kabelka oporowego - jak mnie pamięć nie myli było to mniej niż 1 V

Jeszcze jedno, czy GEM sam w sobie ma ustawione na jakiej mocy mają świecić przednie lampy tzn. 60-70%, czy to reguluje długość drutu oporowego.
W FF2 GEM nie zmniejsza napięcia na reflektorach przy pracy w trybie świateł dziennych i software'owo nic o DRLach nie ustawia się w GEMie - spadek napięcia powoduje tylko kabel oporowy.
W Mondeo4 i w FF3 ich GEM (=BCM) umie dać mniejsze napięcie.

wrzoch
25-04-2013, 00:18
gdzieś czytałem wyniki pomiarów spadku napięcia na żarówkach po zastosowaniu tego kabelka oporowego - jak mnie pamięć nie myli było to mniej niż 1 V

Kabelek jest jeden, żarówki są dwie połączone równolegle, czyli bez kabelka 110W pobierane przy 12V. P = UI , a U = IR czyli R = U^2 / P = 144/110 = 1,31 Ohm.
Jeśli teraz włączymy w obwód drut o oporze 0,5 Ohm, to dostaniemy.
I = U/R czyli I = 13/1,81 = 7,18A czyli
na drucie i obu żarówkach wydzieli się P = I^2 R mocy.
drut = 51,5 * 0,5 = 26W spadek napięcia = 3,59V
żarówki = 51,5 * 1,31 = 67,5W co do 130W wydzielonych na żarówkach przy 13V stanowi około 52%.

Przy oporze 0,2 Ohm:
I = U/R czyli I = 13/1,51 = 8,6A czyli
drut ~ 74 * 0,2 ~ 15W spadek napięcia na drucie ~ 1,7V
żarówki ~ 74 * 1,31 = 97W co do 130W wydzielonych na żarówkach przy 13V stanowi około 75%.

Przy oporze 0,1 Ohm:
I = U/R czyli I = 13/1,41 = 9,22A czyli
drut ~ 85 * 0,1 ~ 8,5W spadek napięcia na drucie ~ 0,92V
żarówki ~ 85 * 1,31 = 111W co do 130W wydzielonych na żarówkach przy 13V stanowi około 85%.

Nie gwarantuję, że 60% mocy dostarczonej do żarówki daje 60% strumienia światła.

Te 0,5 Ohm, to był mój rzeczywisty pomiar mojego kabla oporowego, ale jak to w szkole uczyli w niektórych przypadkach dla uzyskania odpowiedniej dokładności wymagany jest pomiar pośredni. Pofatyguję się jednak jutro do samochodu z miernikiem i sprawdzę o ile rzeczywiście jest zbijane napięcie podawane na żarówki, potem się dopasuje wartość oporu na tej podstawie.

tedi_k
25-04-2013, 00:23
Nooo - jestem pod wrażenim:D Fizykę na poziomie gimnazjalnym zdajemy na luzie:one:
Pod warunkiem, że nie wypijemy pifffka i nie zpomnimy (jak ja), że są 2 żarówki!

wrzoch
25-04-2013, 00:51
Nooo - jestem pod wrażenim:D Fizykę na poziomie gimnazjalnym zdajemy na luzie:one:
Pod warunkiem, że nie wypijemy pifffka i nie zpomnimy (jak ja), że są 2 żarówki!

Diabeł tkwi w szczegółach, a piffko zazwyczaj przesłania je bąbelkami ;)

To to akurat kiedyś poziom podstawówki był (za moich czasów), później wielokrotnie utrwalone w technikum i trochę na studiach, to sobie stwierdziłem, że błysnę. Mam nadzieję, że się nie machnąłem nigdzie.

Z napięciem stałym to pikuś jest. Z liczeniem mocy w układach prądu zmiennego dopiero zaczyna się zabawa. Tam już trzeba używać matematyki z górnej półki.

Piffko się tutaj bardzo przydaje ... na przykład do zrozumienia liczb zespolonych/jednostki urojonej ;)

A dla przypomnienia podstawowych praw elektryki/fizyki - dodatkowe dwa prawa Ohma.

drugie prawo Ohma - nie chodź z jedną, tylko z dwoma.
trzecie prawo Ohma - powyżej kolana napięcie rośnie, a opór maleje.

michu21
25-04-2013, 18:34
Kabelek jest jeden, żarówki są dwie połączone równolegle, czyli bez kabelka 110W pobierane przy 12V. P = UI , a U = IR czyli R = U^2 / P = 144/110 = 1,31 Ohm.
Jeśli teraz włączymy w obwód drut o oporze 0,5 Ohm, to dostaniemy.
I = U/R czyli I = 13/1,81 = 7,18A czyli
drut = 51,5 * 0,5 = 26W spadek napięcia = 3,59V
żarówki = 51,5 * 1,31 = 67,5W co do 130W wydzielonych na żarówkach przy 13V stanowi około 52%.

Przy oporze 0,2 Ohm:
I = U/R czyli I = 13/1,51 = 8,6A czyli
drut ~ 74 * 0,2 ~ 15W spadek napięcia na drucie ~ 1,7V
żarówki ~ 74 * 1,31 = 97W co do 130W wydzielonych na żarówkach przy 13V stanowi około 75%.

Przy oporze 0,1 Ohm:
I = U/R czyli I = 13/1,41 = 9,22A czyli
drut ~ 85 * 0,1 ~ 8,5W spadek napięcia na drucie ~ 0,92V
żarówki ~ 85 * 1,31 = 111W co do 130W wydzielonych na żarówkach przy 13V stanowi około 85%.

Nie gwarantuję, że 60% mocy dostarczonej do żarówki daje 60% strumienia światła.

Te 0,5 Ohm, to był mój rzeczywisty pomiar mojego kabla oporowego, ale jak to w szkole uczyli w niektórych przypadkach dla uzyskania odpowiedniej dokładności wymagany jest pomiar pośredni. Pofatyguję się jednak jutro do samochodu z miernikiem i sprawdzę o ile rzeczywiście jest zbijane napięcie podawane na żarówki, potem się dopasuje wartość oporu na tej podstawie.

Jaki wyszedł wynik tego sprawdzania?

wrzoch
26-04-2013, 22:08
Jaki wyszedł wynik tego sprawdzania?

1,9V mniej na dziennych. 14,0V przy włączonym silniku i światłach mijania, 12,1V przy włączonym silniku i światłach dziennych.

Przekładając to na wcześniejsze obliczenia daje to 9,24A płynące przez drut i żarówki (12,1 V/1,31 Ohm), czyli pi razy drzwi opór drutu wynosi 0,2 Ohm (1,9V/9,24A).

Tyle na temat obliczeń.
Z dodatkowych pomiarów (wpiąłem się amperomierzem w miejsce bezpiecznika 60/61 wyszło mi, że przy zapalonym silniku czyli 14V płynie przez żarówkę 3,9A (przez jedną). Dwie dałyby 7,8A, czyli taki sam prąd musiałby płynąć przez rezystor, co daje 1,9V/7,8A = 0,24 Ohm.

Czyli wartość pomiędzy 0,2 a 0,25 Ohm powinna być jak najbardziej OK do tych zastosowań.

michu21
27-04-2013, 13:56
SUKCES!! :D Wyprawa na szrot się opłaciła! DTRL uruchomione! Sorrki za meczące pytania i dzięki za pomoc.

robhary
23-05-2013, 14:17
C MAX 2010/2011 światła LED już założone -- gdzie teraz wpiąć kabelki
Lampy ksenony - czujnik zmierzchu - silnik 1,6 benzyna .
Proszę o jak najlepszy opis
Z góry dziękuję

mayak
23-05-2013, 14:26
popatrz na obrazki tu http://ffclub.ru/topic/295041/ i tu http://ffclub.ru/topic/254328/

część obrazków pojawia się po kliknięciu na teksty podkreślone na niebiesko

Ford c-max 1981
24-05-2013, 21:40
Witam. Chcialbym w swoim focusie c-maxie zalozyc ledowe switala do jazyd dziennej. Posiadam wersje skandynawska czyli po przekreceniu zaplaja sie swiatla. Czy ktos z forumowiczow ma przetestowane ledy i probowal ktos juz moze zamontowac je w plastikowej oslonie nad halogenem??

Ford c-max 1981
25-05-2013, 19:55
Tak kolego masz wszystko w porządku. Ja też mam autko z Danii i jeżdżę już tak 2 lata i jest ok. W naszych autach mamy oryginalnie zamontowane na tamten rynek automatyczne przekaźniki, które działają tak samo jak te które można kupić ze światłami do jazdy dziennej. Ja uważam, że jest to dobre rozwiązanie jeżdżąc na światłach przez cały rok i z tą myślą jest to zrobione. Ale jeśli chcesz sam włączać i wyłączać światełka wystarczy wymienić ten przekaźnik na zwykły i ot cała filozofia. Pozdrawiam

Wystrczy go wyciagnac.

Ford c-max 1981
25-05-2013, 23:23
Posiadam w aucie czujnik deszczu. Chcialbym aktywowac czujnik zmierzchu a nie posiadam wlacznika auta czy jest to mozliwe??

tedi_k
26-05-2013, 00:56
Trzeba dołożyć czujnik AUTO.

trolmin
27-05-2013, 08:34
Panowie. Chce podłączyć sterownik od świateł dziennych (11,6W pobór mocy i około 0,7A) pod zaznaczone miejsce w skrzynce bezpieczników. Jest to miejsce po jakimś przekaźniku, którego u mnie nie ma a pojawia się tam plus po stacyjce. Jest to bezpieczne, czy GEM wykryje dodatkowy pobór z tego miejsca i wyświetli błąd...?

tedi_k
27-05-2013, 17:05
GEM nie kontroluje poboru prądu ze skrzynki bezpieczników w komorze silnika. Skrzynka w komorze jest "przed GEM".

trolmin
27-05-2013, 17:31
Pytam bo wcześniej podłączyłem zasilanie sterownika led pod wolne miejsce po bezpieczniku (chyba f32) i po kilkunastu minutach miałem błąd sterownika silnika wyświetlony na konsoli.

Ford c-max 1981
27-05-2013, 21:15
Witam. Co myslicie o swiatlach do jazdy dziennej w miejsce halogenow. Chcialem zamontowac w oslone nad halogenem ale nie moge znalezc odpowiednich ledow aby swiecily do przodu a nie w bok czyli musza byc skosne i najlepiej jakby nie wystawaly klosze jak w ciagniku. Halogenow tak nie uzywam i pomyslalem sobie, ze tutaj tez mozna wrzucic. Znalazlem na allegro 2 opcje ale nie wiem jak one swieca i czy podejda pod otwory z oryginalnych. Co o nich sadzicie a moze juz ktos takie ma i moglby wrzucic fotki.
http://allegro.pl/dedykowane-swiatla-dzienne-led-ford-focus-2-lift-i3267166460.html
http://allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-nssc-510hp-okragle-12v-24v-i3248139651.html

schraczek
28-05-2013, 09:49
Witam. Co myslicie o swiatlach do jazdy dziennej w miejsce halogenow. Chcialem zamontowac w oslone nad halogenem ale nie moge znalezc odpowiednich ledow aby swiecily do przodu a nie w bok czyli musza byc skosne i najlepiej jakby nie wystawaly klosze jak w ciagniku. Halogenow tak nie uzywam i pomyslalem sobie, ze tutaj tez mozna wrzucic. Znalazlem na allegro 2 opcje ale nie wiem jak one swieca i czy podejda pod otwory z oryginalnych. Co o nich sadzicie a moze juz ktos takie ma i moglby wrzucic fotki.
http://allegro.pl/dedykowane-swiatla-dzienne-led-ford-focus-2-lift-i3267166460.html
http://allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-nssc-510hp-okragle-12v-24v-i3248139651.html

JA Ci za dużo nie pomogę bo nie znam się na tych wydajnościach LED (chyba są różne). Ja zamierzam kupić te 2w1 czyli halogen + LED tylko cena mnie na razie powstrzymuje (jakos ponad 700 PLN)
www.jafra.com.pl

trolmin
28-05-2013, 10:43
JA Ci za dużo nie pomogę bo nie znam się na tych wydajnościach LED (chyba są różne). Ja zamierzam kupić te 2w1 czyli halogen + LED tylko cena mnie na razie powstrzymuje (jakos ponad 700 PLN)
www.jafra.com.pl
Jeśli miałbym przeznaczyć taką kwotę to tylko oryginalne światła Helli.
http://www.myhellalights.com/index.php/default/daytime-running-lights/90mm-led-drl/

Czy ktoś znalazł stronę producenta tych świateł od Jafry?

schraczek
28-05-2013, 10:51
Jeśli miałbym przeznaczyć taką kwotę to tylko oryginalne światła Helli.
http://www.myhellalights.com/index.php/default/daytime-running-lights/90mm-led-drl/

Czy ktoś znalazł stronę producenta tych świateł od Jafry?

ale Hella nie ma chyba wersji 2w1...?

trolmin
28-05-2013, 11:02
Ani Hella ani Philips ani Narva czy Osram nie ma wersji 2w1. Oni zapewne wiedzą dlaczego.

Ford c-max 1981
28-05-2013, 12:17
www.jafra.com.pl

Tez sie nad nimi zastanawialem ale cena :shock::shock:

schraczek
28-05-2013, 12:43
Tez sie nad nimi zastanawialem ale cena :shock::shock:

a u mnie jeszcze 2-3 stówki w ASO za montaż i wył. opcji skandynawskiej.
Na razie zbieram... i chyba uzbieram ;)

pendrive999
28-05-2013, 16:18
jakby ktoś chciał zainstalować LEDy w miejsce halogenów, moja fototorelacja:
1. http://imageshack.us/a/img20/4802/0led.jpg
2. http://imageshack.us/a/img194/361/1led.jpg
3. http://imageshack.us/a/img856/1541/2led.jpg
4. http://imageshack.us/a/img819/9408/3aled.jpg
5. http://imageshack.us/a/img823/9408/3aled.jpg
6. http://imageshack.us/a/img692/7326/4led.jpg
7. http://imageshack.us/a/img836/3387/5ledo.jpg
8. http://imageshack.us/a/img109/2108/6led.jpg
9. http://imageshack.us/a/img259/6808/7led.jpg
10. http://imageshack.us/a/img689/4108/8led.jpg
11. http://imageshack.us/a/img545/6608/9led.jpg
12. http://imageshack.us/a/img547/1834/10led.jpg
13. http://imageshack.us/a/img547/4963/11led.jpg
14. http://imageshack.us/a/img407/2889/12led.jpg
15. http://imageshack.us/a/img11/4314/13aled.jpg
16. http://imageshack.us/a/img6/453/14led.jpg
17. http://imageshack.us/a/img694/3488/15led.jpg
18. http://imageshack.us/a/img7/7339/16led.jpg
19. http://imageshack.us/a/img716/1049/17led.jpg
20. http://imageshack.us/a/img341/5816/18led.jpg
21. http://imageshack.us/a/img515/6084/19led.jpg
22. http://imageshack.us/a/img838/9712/20led.jpg
23. http://imageshack.us/a/img547/4548/21led.jpg
24. http://imageshack.us/a/img692/2572/22led.jpg
25. http://imageshack.us/a/img856/6168/23led.jpg
26. http://imageshack.us/a/img571/668/24led.jpg

Ford c-max 1981
28-05-2013, 16:29
Kolego "pendrive999" bardzo dobra robota. Moglbys wstawic wiecej zdjec jak one swieca w dzien na zewnatrz.

joszka
28-05-2013, 18:32
ile za te ledy zapłaciłes?

Ford c-max 1981
28-05-2013, 18:37
ile za te ledy zapłaciłes?

Ceny na allegro zaczynaja sie juz od 179 zl
http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-4-led-70mm-nssc-510hp-i3225346248.html

pendrive999
28-05-2013, 19:08
w sieci selgros są po 146 zł, zdjęcia zrobię wkrótce, dzisiaj pogoda nie sprzyja

tedii
28-05-2013, 19:19
Witam. Dokonałem zamiany halogenów na ledy ponad rok temu i jestem zadowolony. Zrobiłem to podobnie jak kolega z fotorelacji. Zastosowałem jednak dodatkowo dwa rozwiązania: 1- włączyłem się dodatkowo w istniejącą instalację przeciwmgielnych, co spowodowało że kontrolka halogenów świeci jako dzienne. Oczywiście po włączeniu mijania kontrolka gaśnie a zapala się kontrolka mijania, czyli mam podgląd czy świecą dzienne i kiedy następuje przełączenie świateł. Dodatkowo w każdej chwili mogę załączyć ledy tak samo jak halogeny. 2- zdarzyła mi się sytuacja że samochód musiał być zapalony (ogrzewanie) a nie wskazane było włączone żadne światło zewnętrzne ( :oops:). Po oględzinach uznałem że trudno jest przeciągnąć kable z komory silnika do środka aby zastosować jakiś wyłącznik dziennych w razie sytuacji awaryjnej.Wykorzystałem pilot i odbiornik radiowy ze alarmu mojego starego samochodu, który był montowany dodatkowo. odbiornik w komorze silnika podłączyłem także w plus "po kluczyku" aby nie czuwał przy zgaszonym silniku, a mały pilocik mam w środku. pozdrawiam

Ford c-max 1981
28-05-2013, 19:59
Witam. Dokonałem zamiany halogenów na ledy ponad rok temu i jestem zadowolony. Zrobiłem to podobnie jak kolega z fotorelacji. Zastosowałem jednak dodatkowo dwa rozwiązania: 1- włączyłem się dodatkowo w istniejącą instalację przeciwmgielnych, co spowodowało że kontrolka halogenów świeci jako dzienne. Oczywiście po włączeniu mijania kontrolka gaśnie a zapala się kontrolka mijania, czyli mam podgląd czy świecą dzienne i kiedy następuje przełączenie świateł. Dodatkowo w każdej chwili mogę załączyć ledy tak samo jak halogeny. 2- zdarzyła mi się sytuacja że samochód musiał być zapalony (ogrzewanie) a nie wskazane było włączone żadne światło zewnętrzne ( :oops:). Po oględzinach uznałem że trudno jest przeciągnąć kable z komory silnika do środka aby zastosować jakiś wyłącznik dziennych w razie sytuacji awaryjnej.Wykorzystałem pilot i odbiornik radiowy ze alarmu mojego starego samochodu, który był montowany dodatkowo. odbiornik w komorze silnika podłączyłem także w plus "po kluczyku" aby nie czuwał przy zgaszonym silniku, a mały pilocik mam w środku. pozdrawiam

Moze kolega ma jakies fotki jak swieca w dzien ledy?? Chodzi mi o intensywnosc czy jest sie widocznym?? No i jakiej firmy sa te ledy;)

paablod
28-05-2013, 20:08
http://img22.otofotki.pl/miniaturki/vn859_P1380017.JPG (http://img22.otofotki.pl/vn859_P1380017.JPG.html)
Tak świecą 510 HP. Oceń czy mocno. Opis montażu strona wcześniej.

Ford c-max 1981
28-05-2013, 20:51
http://img22.otofotki.pl/miniaturki/vn859_P1380017.JPG (http://img22.otofotki.pl/vn859_P1380017.JPG.html)
Tak świecą 510 HP. Oceń czy mocno. Opis montażu strona wcześniej.

Z montazem nie bedzie problemu. Chodzi tylko bycie widocznym na drodze;)
Na zdjeciu wygladaja elegancko. Dzieki za fote.

trolmin
28-05-2013, 21:23
510 HP,podłączone przez przekaźnik, plus ze skrzynki w miejsce po przekaźniku.

pendrive999
28-05-2013, 21:28
powiem tak, zdjęcie i tak nie odda tego co w rzeczywistości, wiele ledów jak moje jeździ zamontowane w autach na drodze i naprawdę są dobrze widoczne z daleka nawet w dobrze słoneczny dzień.

Ford c-max 1981
28-05-2013, 21:41
powiem tak, zdjęcie i tak nie odda tego co w rzeczywistości, wiele ledów jak moje jeździ zamontowane w autach na drodze i naprawdę są dobrze widoczne z daleka nawet w dobrze słoneczny dzień.

Napewno masz racje co do zdjec. Intensywnosc swiecenie nie jest dla mnie lecz dla kierowcow z nad przeciwka abym dobrze byl widoczny dla nich. Ledy drogi nie maja mi oswietlac:D

pendrive999
29-05-2013, 08:33
rano zrobiłem fotkę i dodałem jako ostatnie do fotorelacji.

Ford c-max 1981
29-05-2013, 12:20
rano zrobiłem fotkę i dodałem jako ostatnie do fotorelacji.

Dziekuje bardzo:D

tedii
31-05-2013, 17:26
Dziekuje bardzo:D

To link do fotek które wrzuciłem po montażu robione telefonem.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=150877

robencjo
07-06-2013, 12:36
witam, przy okazji podłączenia ledów, cze ktoś wie do czego jest lużny podwójny przewód za reflektorem który u mnie bynajmniej nie jest podłączony, na zdjęciu zaznaczyłem o co mi chodzi.

trolmin
07-06-2013, 13:38
Tez to mam! W tą złączkę włożona jest gumowa zaślepka. Sprawdzałem miernikiem czy pojawia się napięcie i nic: ani po stacyjce ani po żadnych światłach.

Ford c-max 1981
07-06-2013, 18:47
Też to mam;) I nie mam pojecia od czego to jest:D

Kierownik1982
07-06-2013, 19:45
a moze do xenonow do regolacji poziomu

margul
07-06-2013, 20:19
Jak odpiąć tą wtyczkę od reflektora?
Nie mogę sobie z tym poradzić, w każdą stronę wkrętakiem odginałem, a ona nie chciała zejść.
(jak głęboko włożyć wkrętak, w którą stronę odgiąć?)

Ford c-max 1981
07-06-2013, 21:42

Jest tylko z jednej strony lewej od kierowcy. Z prawej nie zauwazylem chyba, ze gdzies jest schowana?

robencjo
07-06-2013, 22:55
po prostu weź płaski śrubokręt i podważaj po obu stronach wtyczki, poczujesz jak puści zaczep u góry stojąc na wprost reflektora, bez obawy nic się nie stanie, pierwszy raz też mordowałem się z tą wtyczką w celu osuszenia reflektora po wymianie żarówki w deszczu ;-)

jjjupiter
12-06-2013, 18:52
Jeśli można to niech mi ktoś wyjaśni o co chodzi z tą regulacją świateł w poziomie.
Szukałem jakiejś śrubki czy czegoś ale nic nie znalazłem.Jak mam je wyregulować o te 10 stopni?

mayak
13-06-2013, 09:13

nie, to jest wtyczka do skrętnych reflektor soczewkowych (tzw. AFS) - dołożyłem takie w swoim focusie
wątek o tym jest tu: http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=29368

Ford c-max 1981
13-06-2013, 23:53
[QUOTE=pendrive999;2020087]jakby ktoś chciał zainstalować LEDy w miejsce halogenów, moja fototorelacja:

Wielkie dzieki koledze za fotorelacje. Dzisiaj ledy zalozone. Szczerze nie spodziewalem sie, ze tak beda dobrze swiecily. Co do przewodow znalazlem dzisiaj po drugiej stronie owiniety wokolo wiazki czarna izolacja.
Wdlug kolegi Mayak jest to podlaczenie do reflektorow skretnych. Czy to mozliwe aby w roczniku 2004 wersji ghia byly juz kable pociagniete?? Co trzeba zrobic aby przekonac sie czy to dziala podlaczyc lampy i wlaczyc cos w kompie?? Dodam, ze mam zwykle lampy :surprise:

pawex129
26-06-2013, 13:59
[QUOTE=ford_driver;764728]tylko ze w Polsce jeśli chodzi o światła dzienne muszą się też świecić pozycyjne na tyle pojazdu

pozdrowienia

ford_driver[/QUOTE
Przepisy mówią że nie mogą świecić tylne postojówki z dziennymi

wrzoch
26-06-2013, 14:14
Przepisy dopuszczają oba rozwiązania, z tym że jedno dla samochodów do bodajże 2009 roku produkowanych, a drugie (bez pozycji z tyłu) po 2009.
Jak zwykle w Polsce jakiś baran, a dokładniej to baranów stado to prawo stanowiło i mamy syf jak wszędzie.

Patrząc na to z punktu bezpieczeństwa, to lepiej jest jak pozycje tylne się z dziennymi nie świecą, wtedy podobno szybciej jesteśmy w stanie zauważyć STOP zapalający się, bo łatwiej zauważyć pojawienie się światła niż zmianę natężenia światła. Po to między innymi wymyślili trzecie światło stopu, które jednak nie jest obowiązkowe.

Jakiego rozwiązania byś nie miał czy z pozycjami czy bez to Policja i tak nic Ci nie może zrobić jeśli dzienne masz i w dzień w warunkach dobrej widoczności (czyli zgodnie z przepisami) ich używasz.

tedii
26-06-2013, 21:48
[QUOTE=ford_driver;764728]tylko ze w Polsce jeśli chodzi o światła dzienne muszą się też świecić pozycyjne na tyle pojazdu

pozdrowienia

ford_driver[/QUOTE
Przepisy mówią że nie mogą świecić tylne postojówki z dziennymi

W Polsce nie muszą się świecić tylne światła gdy masz dzienne.

michu21
17-07-2013, 20:04
Witam,
Mam uruchomione fabryczne DRL. Czy jest taka możliwość, żeby nie świeciły się w dzień przednie lampy tylko halogeny? Kostka która wchodzi w lampę ma 7 przewodów, który z tych przewodów jest odpowiedzialny za działanie DRL? Da radę to przerobić tak, żeby w pozycji AUTO, w dzień świeciły halogeny?

Jeżeli jest taka możliwość, to proszę o podpowiedz jak to zrobić.

Pozdrawiam

tedi_k
17-07-2013, 20:23
Przeróbka bez sensu - niezgodna z przepisami. Diagnosta na stacji odeśle na przeglądzie rejestracyjnym do warsztatu w celu przywrócenia stanu zgodnego z przepisami na 100%.
Każdy ogarnięty policjant także zauważy okazję do wyrobienia planu mandatów (ostatnie notowania - musi wystawiić 17 mandatów, bo go komendant ... potraktuje grubym słowem:p).

michu21
17-07-2013, 22:08
Przeróbka bez sensu - niezgodna z przepisami. Diagnosta na stacji odeśle na przeglądzie rejestracyjnym do warsztatu w celu przywrócenia stanu zgodnego z przepisami na 100%.
Każdy ogarnięty policjant także zauważy okazję do wyrobienia planu mandatów (ostatnie notowania - musi wystawiić 17 mandatów, bo go komendant ... potraktuje grubym słowem:p).

Od groma ludzi jeździ na halogenach jako dziennych i nikogo nie łapią, nawet kierowcy Tirów. W ostateczności można tam włożyć lampy DRL. Tylko nadal nie wiem czy jest taka możliwość. Nie wystarczy przełożyć przewodu z lampy do halogenu?
Btw. Dziury i tak nie załatają, bo już ją powiększyli :D

PAFFCIO
18-07-2013, 09:14
Tak czytam i czasami brakuje argumentów...
Co z tego , że "wszyscy" tak robią? Chcesz zrobić źle i mówią Ci koledzy, że takie rozwiązanie jest "do bani"...
Dość dużo jeżdżę i strasznie wkurzają mnie takie pomysłowe Dobromiry, którzy jeżdżą na przeciwmgielnych w dzień, albo z włączonymi mijania i dodatkowo halogenami...

Czy na prawdę "musisz" kombinować i używać świateł przeciwmgielnych?
Poza tym, dość powszechną praktyką jest montaż w miejsce przeciwmgielnych stosownych świateł dziennych...ale to inne światła, klosze itp...

Oczywiście i tak zrobisz jak chcesz ale może albo zrobisz to jak bozia nakazała, albo odpuścisz i będzie o jednego pomysłowego Dobromira mniej...oczywiście bez urazy :-)

mayak
18-07-2013, 10:42
Od groma ludzi jeździ na halogenach jako dziennych i nikogo nie łapią, nawet kierowcy Tirów.
jak Cię ktoś mija z dużą prędością, to jesteś w stanie zauważyć, że to świeci zwykły halogen, a nie wstawiony w jego miejsce ledowy DRL który ma odpowiednie papiery?

Nie zapominaj, że znakomita większość Skodówek ma w obudowie świateł przeciwmgielnych dodatkową żarówkę świateł dziennych

Grinch
18-07-2013, 12:40
jak Cię ktoś mija z dużą prędością, to jesteś w stanie zauważyć, że to świeci zwykły halogen, a nie wstawiony w jego miejsce ledowy DRL który ma odpowiednie papiery?

Nie zapominaj, że znakomita większość Skodówek ma w obudowie świateł przeciwmgielnych dodatkową żarówkę świateł dziennych
Widać to po zapalonych pozycjach ;) wtedy wiadomo, że to zwykłe przeciwmgłowe.

michu21
18-07-2013, 17:53
Tak czytam i czasami brakuje argumentów...
Co z tego , że "wszyscy" tak robią? Chcesz zrobić źle i mówią Ci koledzy, że takie rozwiązanie jest "do bani"...
Dość dużo jeżdżę i strasznie wkurzają mnie takie pomysłowe Dobromiry, którzy jeżdżą na przeciwmgielnych w dzień, albo z włączonymi mijania i dodatkowo halogenami...

Czy na prawdę "musisz" kombinować i używać świateł przeciwmgielnych?
Poza tym, dość powszechną praktyką jest montaż w miejsce przeciwmgielnych stosownych świateł dziennych...ale to inne światła, klosze itp...

Oczywiście i tak zrobisz jak chcesz ale może albo zrobisz to jak bozia nakazała, albo odpuścisz i będzie o jednego pomysłowego Dobromira mniej...oczywiście bez urazy :-)

Kolego chce wykorzystać fabryczną instalację którą mam, a nie chce tracić kasy w żarówki lamp przednich, ani montować żadnych dodatkowych udziwnień jakie są dostępne w sklepach.
Chcę żeby DRL działał jak teraz, na fabrycznej instalacji ale nie na lampach przednich, tylko na halogenach. Prawdę mówiąc i tak ich nie używam bo praktycznie nic nie dają. Ostatecznie mogę wymontować halogeny a w ich miejsce wmontować LEDowe odpowiedniki.
To chyba nie będzie miało nic wspólnego z łamaniem przepisów. Nie będę miał po prostu świateł przeciwmgłowych.

Dlatego pytam, czy jest możliwość przełączenia fabrycznej instalacji DRL z lamp przednich na halogeny.

tedi_k
18-07-2013, 21:04
...czy jest możliwość przełączenia fabrycznej instalacji DRL z lamp przednich na halogeny.

Nie. Fabryczne DLR działają na instalacji świateł mijania.
Przerówbka wymagałaby dołożenia instalacji równoległej aż do GEM.
Pomysł bez sensu - lepiej już założyć dzienne światła LED...

Stasiu47
19-07-2013, 14:50
Dlatego pytam, czy jest możliwość przełączenia fabrycznej instalacji DRL z lamp przednich na halogeny.
Wszystko można tylko po co. W kompromitującym konstruktorów Forda rozwiązaniu świeci się wszystko co jest na pokładzie - prócz drogowych i przeciwmgłowych. Lepiej to badziewie wyłączyć i zainstalować ledowe DRL, które wymagają wpięcia się pod jeden kabelek i włączają się automatycznie z uruchomieniem silnika i wyłączają po właczeniu świateł mijania, również przez automat. Spraw jest prosta nawet dla laika, w każdym kupionym zestawie jest wszystko co potrzeba i dokładna instrukcja. Czekam na koniec gwarancji i na pewno wytnę to fordowskie badziewie.

michu21
19-07-2013, 18:31
Nie. Fabryczne DLR działają na instalacji świateł mijania.
Przerówbka wymagałaby dołożenia instalacji równoległej aż do GEM.
Pomysł bez sensu - lepiej już założyć dzienne światła LED...

O taką odpowiedz mi chodziło. Zostaje fabryka, która jak na razie, działa bez problemu.
Nie chcę montować "wynalazków" z allegro, a dobre LEDY kosztują.

tedi_k
19-07-2013, 19:29
...W kompromitującym konstruktorów Forda rozwiązaniu świeci się wszystko co jest na pokładzie - prócz drogowych i przeciwmgłowych. Lepiej to badziewie wyłączyć ...

Ale o czym kolega pisze????:shock:
Przecież przy włączonych fabrycznych światłach dziennych świecą aię jedynie z przodu światła mijania na 70% mocy i dokładnie nic więcej!
Ani pozycje, ani nic z tyłu ani podświetlenie deski...
Gdzie tu jest jakieś "badziewie"?

Stasiu47
19-07-2013, 22:33
Ja mam nowy model C-maxa i w nim pali się wszystko jak napisałem. Jeżeli w poprzednim modelu jest tak jak piszesz, że tylko światła mijania to już zupełnie nie pojęta jest polityka producenta. Miał lepsze rozwiązanie, a wypuścił takie coś. Myślałem, że jest to efekt szybkiej realizacji małym kosztem dyrektywy unijnej dot. wyposażenia nowych samochodów w światła do jazdy dziennej.
Przy okazji - jak światła świecą na 70% mocy. Jeżeli obniża się napięcie, np. jakimś opornikiem to zużycie prądu nie maleje, chyba, że jest to przetwornik napięcia. Tylko po co? Oszczędza się żarówki? No może przy ksenonach to ma sens.

tedi_k
19-07-2013, 22:39
...Przy okazji - jak światła świecą na 70% mocy. Jeżeli obniża się napięcie, np. jakimś opornikiem to zużycie prądu nie maleje, chyba, że jest to przetwornik napięcia. Tylko po co? Oszczędza się żarówki? No może przy ksenonach to ma sens.

Xenon to lampa wyładowcza... Nie da się obniżyć w nim napięcia lub ograniczyć jasności inną metodą.
W związku z tym xenony nie mogą pełnić funkcji świateł dziennych i muszą się świecić jako zwykłe mijania - a więc w pełnym opisanym przez kolegę "towarzystwie" - ze światłami pozycyjnymi, tylnymi i deską. To tłumaczy frustrację... Tyle, że samochód po prostu nie ma świateł dziennych!

Na 70% świecą zwykłe halogeny i wynika to z zapisów dyrektywy co do dopuszczalnej jasności świecenia świteł dziennych. Ograniczenie jasności zrealizowane jest za pomocą mostka z kabla oporowego.

ludek1967
20-07-2013, 17:50
witam czy jest taka opcja skandynawska?

tedi_k
21-07-2013, 18:07
witam czy jest taka opcja skandynawska?

Ale o co kolega pyta??? Przecież o "światłach skandynawskich" (czyli świecących się na "0" przełącznika świateł) jest ze 300 postów...

SpEcMeN
21-07-2013, 23:09
Xenon to lampa wyładowcza... Nie da się obniżyć w nim napięcia lub ograniczyć jasności inną metodą.
W związku z tym xenony nie mogą pełnić funkcji świateł dziennych i muszą się świecić jako zwykłe mijania - a więc w pełnym opisanym przez kolegę "towarzystwie" - ze światłami pozycyjnymi, tylnymi i deską. To tłumaczy frustrację... Tyle, że samochód po prostu nie ma świateł dziennych!

Na 70% świecą zwykłe halogeny i wynika to z zapisów dyrektywy co do dopuszczalnej jasności świecenia świteł dziennych. Ograniczenie jasności zrealizowane jest za pomocą mostka z kabla oporowego.

O czym kolego piszesz, ja mam xenony i świecą się tylko one w pozycji auto w dzień. Wszystkie inne światła i podświetlenie deski jest wyłączone, dodatkowo wyłączone jest autopoziomowanie świateł, ustawione są one w skrajnym dolnym położeniu. Włączenie spryskiwacza nie uruchamia spryskiwaczy świateł.

tedi_k
21-07-2013, 23:53
O czym kolego piszesz, ja mam xenony i świecą się tylko one w pozycji auto w dzień. ...

Świecenie xenonów w pozycji AUTO w dzień wynika z przeróbki - ASO tego nie zrobi i fabryka tego tak nie wypuściła. Zrobić to jest trywialnie prosto, instalacja fabryczna na to pozwala. Niestety przepisy już mniej... Xenony świecą za jasno w stosunku do dopuszczalnej jasności świateł dziennych.
Nie jest prawdą, że są w dolnej pozycji - są w takiej pozycji, w jakiej pozostały po ostatnim prawidłowym załączeniu. Sterownik HID nic nie wie o ich załączeniu jako DRL i ich nie rusza. Do tego brak spryskiwania też nie jest w tym przypadku (w kontekście obowiązujących przepisów) zaletą...

Generalnie - auta z xenonami powinny mieć ledowe DRL (fabryczne albo dokładane) lub jeździć z włączonymi mijania - tak wynika z przepisów.
A że się da zrobić inaczej - było już o tym kilkanaście razy...

Jak widać - ja wiem o czym piszę...

BTW - Kolega Stasiu47 ma nowego C-maxa opartego o FF3 - a tam nic już się nie da metodą dołokładania/wyjmowania bezpieczników, przekaźnika czy kawałka drutu zmienić w instalacji fabrycznej. Więc u niego jeśli fabryka zrobiła opcję "skandynawską", to się świeci wszystko, co przewiduje norma...

Stasiu47
22-07-2013, 15:45
Niestety przepisy już mniej... Xenony świecą za jasno w stosunku do dopuszczalnej jasności świateł dziennych.
MOM chyba jest tak, że w dzień samochód winien mieć zapalone światła mijania lub światła do jazdy dziennej. Wobec tego nie można mówić, że ksenony świecą "za mocno" skoro pojazd w takie jest wyposażony.
W dalszym ciągu nie mogę pojąć dlaczego w nowym c-maxie zrobiono taką fuszerkę chociaż w poprzednim modelu rozwiązanie zostało sprawdzone. Chciałbym dodać, że ma to też inne konsekwencje. Po zatrzymaniu silnika przez system ASS światła się palą (w sumie ok. 150W), samochód pozbawiony jest opcji świateł automatycznych, która jest wymieniona jako jedno z rozwiązań ułatwiających życie kierowcy. Ponadto wszystkie manewry np. przed garażem - na światłach, otwarcie drzwi - światła itd. Powinna być jakaś możliwość wyłączenia tych cholernych świateł.
Może ktoś wie jak na gwarancji obejść ten fordowski wynalazek i przywrócić normalne światła. Po gwarancji zrobię to na pewno.

tedi_k
22-07-2013, 18:54
MOM chyba jest tak, że w dzień samochód winien mieć zapalone światła mijania lub światła do jazdy dziennej. Wobec tego nie można mówić, że ksenony świecą "za mocno" skoro pojazd w takie jest wyposażony.
...

Xenony nie są za mocne jako światła mijania a są za mocne jako światła dzienne. Przepisy mówią, że jak samochód nie jest wyposażony w światła dzienne (a Twój nie jest) to ma jeździć na światłach mijania. W tym momencie ma zastosowanie inna definicja dopuszczalnej jasności - właściwa właśnie dla świateł mijania. Unia Europejska umie wprowadzić w przepisach stosowny poziom frustrujących komplikacji...:p

Co do przekonfigurowania świateł - w FF3/nowym C-maxie nie jest z tym tak prosto: tutaj nic się nie zrobi bezpiecznikami - wszytko sterowane jest parametrami zmienianymi komputerem serwisowym w konfiguracji pojazdu. Na razie nie ma dostępnego w prosty sposób narzędzia do zmiany konfiguracji FF3/nowego C-maxa. ELMconfig ciągle nie obsługuje tej platformy.

BTW - twój samochód jest "kadłubkiem" przed wprowadzeniem obowiązkowych świateł dziennych LED. Dołóż sobie odpowiedznie LEDy i problem zniknie (wymaga to niestety przekonfigurowania trybu działania świateł...).

boncio
23-07-2013, 13:39
BTW - twój samochód jest "kadłubkiem" przed wprowadzeniem obowiązkowych świateł dziennych LED. Dołóż sobie odpowiedznie LEDy i problem zniknie (wymaga to niestety przekonfigurowania trybu działania świateł...).

Niestety jest dokładnie tak jak piszesz. Nowy C-max jest teraz jedynym nowym Fordem bez fabrycznych Ledów dziennych, nawet za dopłatą lub do ksenonów. Mało tego poprzedni po lifcie miał z tyłu ledy, a ten nie ma...
Ale dzienne LED nie są nadal obowiązkowe, bo tylko droższe wersje jak Titanium mają je w standardzie, pozostałe nadal zwykłe mijania.

Stasiu47
24-07-2013, 13:36
Nowy c-max to nie tylko jedyny ford bez świateł dziennych LED. To w tym segmencie i przy najwyższej opcji wyposażenia jedyne takie auto w Europie. To zapewne celowa zagrywka - zostawiono sobie pole manewru do liftingu.
Założenie czy raczej dołożenie LEDów na gwarancji praktycznie odpada. Ford proponuje tylko swoje - brzydkie i drogie. Poza tym moim zdaniem nie ma alternatywy do montażu dobrej jakości świateł DRL w miejscu istniejących przeciwmgłowych. Proponowane na forach rozwiązania są brzydkie i najczęściej niezgodne z przepisami (rozstaw min. 600 mm) lub zamontowane światła są podłej jakości i świecą tak, że są niewidoczne.

Czesiek_ze
24-07-2013, 20:22
Proponowane na forach rozwiązania są brzydkie i najczęściej niezgodne z przepisami (rozstaw min. 600 mm) lub zamontowane światła są podłej jakości i świecą tak, że są niewidoczne. Przesadziłeś widziałem na tym forum kilka Maksiów z ladnymi światłami dziennymi i zamontowanych zgodnie z przepisami . :oops:

Stasiu47
25-07-2013, 16:43
Ale chyba nie modelu od 2010. Jeżeli się mylę proszę kogoś kto ma dobre rozwiązanie o radę co i jak montować.

schraczek
31-07-2013, 11:59
Ale chyba nie modelu od 2010. Jeżeli się mylę proszę kogoś kto ma dobre rozwiązanie o radę co i jak montować.

Kolega forumowicz założył na gwarancji gdzieś w ASO te z Jafra... kosztowalo go to łacznie ok. 1000 PLN.

trolmin
02-08-2013, 13:14
Pojawiły się nowe światła halogeny (LED) + DRL porządnej firmy.
http://catalogx.myosram.com/zb2b/b2b/start.do?browsername=mozilla%2F5.0%2520%2528window s%2520nt%25206.1%253B%2520wow64%2529%2520applewebk it%2F537.36%2520%2528khtml%252C%2520like%2520gecko %2529%2520chrome%2F28.0.1500.95%2520safari%2F537.3 6&browsermajor=5&browserminor=5

boncio
02-08-2013, 14:33
Wrzucę linka do strony, bo coś powyższy mi nie działa (strona główna katalogu):
http://www.osram.com/osram_com/products/led-technology/specialty-lighting/vehicle-lighting/ledriving-fog/index.jsp

Te lampy są nawet 3 funkcyjne - dzienne, przeciwmgielne i doświetlanie zakrętów. Typowo podłączane do kierunkków, ale jak ktoś ma oryginalne doświetlanie zakretów, to może podłączyć dodatkowe :)
Według oficjalnych zdjęć to przeciwmgielne są nawet lepsze niż tradycyjne zarówkowe H11. Strumień świetlny mają 10x większy niż dzienne.
http://www.fortis.wroc.pl/userfiles/file/LEDFOG%20101%20-%20prezentacja%20produktowa.pdf tutaj się nawet Focus załapał do zdjęcia :)

No ale ta cena, rekomendowana 1570 :shock:, a znalazłem za ponad 1000...

Takich podwójnych jest coraz więcej, także tylko LED i dobrze, bo ceny znormalnieją.
Nie mniej jednak dla mnie teraz numer 1.

SpEcMeN
02-08-2013, 15:31
niezłe, na jednym z serwisów aukcyjnych sa za 1072 + koszty wysyłki, poczekamy aż ceny się ustabilizują.

Stasiu47
02-08-2013, 18:30
niezłe, na jednym z serwisów aukcyjnych sa za 1072 + koszty wysyłki, poczekamy aż ceny się ustabilizują.
Niezłe? Dla mnie rewelacja. To fabryczne rozwiązanie doprowadza mnie do takiej pasji, że gotów jestem dać te pieniądze. Dzięki panowie za ten link.
We wtorek wysłałem (pocztą, bo Ford Polska nie podaje adresu mailowego) pismo m.in. w sprawie świateł dziennych, które pozbawiają mnie funkcji świateł automatycznych, a za funkcję tę moim zdaniem zapłaciłem bo była w standardzie. Do tego kilka innych spraw. Czekam na odpowiedź i spróbuję wytargować zgodę na montaż tych świateł bez utraty gwarancji.
We wrześniu jadę na urlop do Chorwacji i wolałbym jednak mieć gwarancję, bo to będzie pierwsza próba na długiej trasie i z pełnym obciążeniem.

SpEcMeN
02-08-2013, 21:36
jeszcze jest jedno rozwiązanie 2w1 ala skoda yeti ale wg. mnie mniej atrakcyjne, także dostępne na serwisie aukcyjnym za 399 + koszt przesyłki

boncio
05-08-2013, 11:50
A ja odszukałem linka do tych co kiedyś znalazłem 2w1
http://www.moto-lider.pl/index.php?p1271,swiatla-do-jazdy-dziennej-max-led-drl-duolight-dzienne-halogen
Nie spodobały mi się, więc olałem sprawę, ale jakby ktoś chciał. Nie wiem tylko czy pasują do Forda, bo nie jest na liście.
Ja i tak kupię Osrama :D

schraczek
07-08-2013, 15:24
a propos swiateł diennych.
Foto znalezione w necie...
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=868&pictureid=5658

SpEcMeN
07-08-2013, 23:06
takie coś możesz mieć za pomocą np. takiego mudułu:
http://kogiel.za.pl/sklep4/sklep.php

instalacja banalnie prosta, nie do końca zgodne z przepisami

boncio
08-08-2013, 13:39
C-max ze zdjęcia ma ksenony, a w tych lampach są dodatkowe odbłysniki do doświetlania zakrętów i moim zdaniem to one świecą. Jako że świecą prawie jak mijania, to bardzo nie oślepiają. Prawie, bo mają wiecej światła rozproszonego. Niestety świecą głównie na bok, do przodu tylko delikatnie. Też myślałem o takim rozwiązaniu, ale trzebaby robić wiązkę równoległą do istniejącej, albo pozbyć się doświetlania. No i wymianiamy żarówki co jakiś czas.

Hadzi
09-08-2013, 17:51
Mam pytanko. Czy istnieje taka możliwość by ze świateł przeciwmgielnych w Mondeo mk3 (przed liftem) zrobić światła dzienne?
Chodzi mi o to ze chciałbym by te przednie p/mgielne włączały sie tak jak światła dzienne, jak bym pokrętłem włączył mijania to wiadomo, że by gasły, ale np gdy bym kiedyś potrzebował świateł p/mgielnych (jechałbym we mgle)to najzwyklej w świecie bym mogł je włączyć razem ze światłami mijania.

tedi_k
09-08-2013, 21:13
..Czy istnieje taka możliwość by ze świateł przeciwmgielnych w Mondeo mk3 (przed liftem) zrobić światła dzienne?
...

Możliwość zawsze istnieje. Kwestia tylko ile metrów drutu się zużyje i ile dodatkowych przekaźników i przełączników dołoży...
Efekt takiej pracy będzie niezgodny z przepisami i pierwszy patrol policyjny na "mandatowym głodzie" natychmiast podreperuje sobie statystykę i zabierze dowód rejestracyjny...

Hadzi
09-08-2013, 22:24
Mandatem i zabraniem dr wcale sie nie przejmuje. nie znam sie na elektryce a chcialbym miec takie rozwiazanie. Podpowie kfos jak to zrobic czy mam jechac do elektryka? :)

panerai_47
11-08-2013, 14:28
polecam moduł SD-2. mam go zamontowanego w focusie od prawie 3 lat. Zero problemów. W nowym c-maxie tez to zrobie, tylko niestety nie mozna tego samemu zrobic trzeba pojechac do serwisu forda i musza soft zmienic, aby się swiatła mijania nie włączały. Zreszta mam juz ugadany temat w serwisie, zrobią mi to bez problemów.

Spascmar
11-08-2013, 20:09
Witam.
Trochę z innej beczki.
Właśnie sobie zamontowałem światła do jazdy dziennej firmy NSSC 510hp okrągłe. Dla wszystkich tych którzy wahają się z zakupem takich, siakich czy innych.
Będziecie mogli ocenić jak świecą na żywo.
Ja sam zdecydowałem się dla tego że ciągle zapalona żarówka mijania po kilku latach zrobiła swoje i niszczy klosz i odbłyśnik lampy - wszystko żółknie i spada skuteczność samej lampy. Lampa się wypala.
Foto jest z tel. komórkowego zrobione podczas deszczu.
http://fotoo.pl//out.php?i=588953_a.jpg
http://fotoo.pl//out.php?i=588962_b.jpg

MK2G60
12-08-2013, 18:27
Dzięki za informacje o OSRAM LEDriving FOG. Właśnie zamontowałem znajomemu który na codzień mieszka w Niemczech i ważnym aspektym była homologacja.
Znakomicie się prezentują te halogeny i działają dokładnie jak w opisie.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/s720x720/1151073_10151793073259516_2066244903_n.jpg

Wrzucę linka do strony, bo coś powyższy mi nie działa (strona główna katalogu):
http://www.osram.com/osram_com/products/led-technology/specialty-lighting/vehicle-lighting/ledriving-fog/index.jsp

Te lampy są nawet 3 funkcyjne - dzienne, przeciwmgielne i doświetlanie zakrętów. Typowo podłączane do kierunkków, ale jak ktoś ma oryginalne doświetlanie zakretów, to może podłączyć dodatkowe :)
Według oficjalnych zdjęć to przeciwmgielne są nawet lepsze niż tradycyjne zarówkowe H11. Strumień świetlny mają 10x większy niż dzienne.
http://www.fortis.wroc.pl/userfiles/file/LEDFOG%20101%20-%20prezentacja%20produktowa.pdf tutaj się nawet Focus załapał do zdjęcia :)

No ale ta cena, rekomendowana 1570 :shock:, a znalazłem za ponad 1000...

Takich podwójnych jest coraz więcej, także tylko LED i dobrze, bo ceny znormalnieją.
Nie mniej jednak dla mnie teraz numer 1.

KaiM
26-08-2013, 13:00
No to i ja się dołączę jak to może wyglądać w nowym C-Max.

Fotorelacja pendrive999 czyli Pawła zmotywowała mnie do samodzielnego montażu. Jak ktoś jest zainteresowany proszę pytać o szczegóły - bardzo fajna robótka to była.

Światła firmy NSSC model 810 A 2013 - za 119zł na Allegro. A tak się prezentują w moim Maksiku.

Nareszcie mogę zostawić pokrętło od świateł ustawione stale na pozycji Auto - palą się w dzień LEDy a jak się zrobi ciemno automat zmierzchowy załącza mijania, a te dzienne się wyłączają.

schraczek
26-08-2013, 15:43
No to i ja się dołączę jak to może wyglądać w nowym C-Max.

Fotorelacja pendrive999 czyli Pawła zmotywowała mnie do samodzielnego montażu. Jak ktoś jest zainteresowany proszę pytać o szczegóły - bardzo fajna robótka to była.

Światła firmy NSSC model 810 A 2013 - za 119zł na Allegro. A tak się prezentują w moim Maksiku.

Nareszcie mogę zostawić pokrętło od świateł ustawione stale na pozycji Auto - palą się w dzień LEDy a jak się zrobi ciemno automat zmierzchowy załącza mijania, a te dzienne się wyłączają.

A jak z kątem świecenia. Załorzyłeś je na tej skośnej części. Czy one sa przystosowane ? czy aby nie świecą po rowach :wink: ??

Z ostatniego zdania wynika że nie miałeś opcji skandynawskiej...

KaiM
26-08-2013, 16:11
Ona taka bardzo skośna znowu nie jest.... może na zdjęciu tak wygląda bo robione też trochę z boku. Ogólnie świecą do przodu - pamiętaj że to są światła do świecenia kiedy jest jasno więc o żadnych rowach nie może być mowy.

Miejsce montażu wyszło mi z obowiązujących wymiarów - przynajmniej 60cm od siebie na szerokość.

schraczek
26-08-2013, 16:14
Ona taka bardzo skośna znowu nie jest.... może na zdjęciu tak wygląda bo robione też trochę z boku. Ogólnie świecą do przodu - pamiętaj że to są światła do świecenia kiedy jest jasno więc o żadnych rowach nie może być mowy.

Miejsce montażu wyszło mi z obowiązujących wymiarów - przynajmniej 60cm od siebie na szerokość.

...jakbys mógł zrobić foto na wprost z kilku metrów byłoby super :) bo mi się podobają.
Swoją drogą na aledrogo są rożne wersje od 65 zły w zwyż (ver.2, ver.3) o co kaman ??

KaiM
26-08-2013, 18:01
Naprawdę nie wiem o co kaman, ale jak poszukasz po cenie 119zł to pewnie znajdziesz tę wersję którą ja mam. Świecą naprawdę jasno.

Dostałem jako gratis 2 żarówki W5W LED, które wymieniłem w lusterkach jako oświetlenie terenu wokół auta - dużo lepiej pasują.

Żona wróciła masz zdjęcie na wprost:

schraczek
26-08-2013, 20:39
Dzięki kolego. Ładnie pasują. Co do jasności to łba nie urywa ale jest ok. Za takie pieniądze...
Grzebales cos w kompie ? Wylaczales opcję skandynawską ?

KaiM
26-08-2013, 21:33
Proszę bardzo - też uważam że w tym miejscu fajnie pasują mu do facjaty. Coś mogę podpowiedzieć co do montażu bo dłubałem sam.

Przecież zadaniem tych świateł nie jest oświetlanie czegokolwiek tylko sprawienie aby samochód był bardziej widoczny w dzień - i do tego takie światło w zupełności wystarczy. Zdjęcie nie oddaje dokładnie ale moim zdaniem świecą naprawdę wyraźnie.
I do tego nawet w formie wyłączonej błyszczą się w słońcu - żonce się podobają :wink:

Nie nie grzebałem nic w kompie ale jak byłem w Fordzie na przeglądzie podłączali i prosiłem o sprawdzenie dlaczego światła mijania nie palą się w dzień w pozycji Auto. Odpowiedź była że wg komputera opcja skandynawska jest włączona a dlaczego nie świecą - do sprawdzenia proszę się umówić. Z sugestią że ponieważ auto sprowadzone a nie od nich - na pewno było grzebane w instalacji elektrycznej.

Sam chciałem się podpiąć i sprawdzić co komp mówi ale czekam na odpowiedź kogoś kompetentnego na ten post http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2062232#post2062232 żebym nie kupował interfejsu w ciemno.

I mam jeszcze inny temat przy tej okazji kompa - nie działają mi spryskiwacze reflektorów - jak na razie moje śledztwo doprowadziło mnie do tego że brakuje mi w skrzynce bezp. pod pokrywą silnika bezpiecznika F9. Nietypowy musze zajechać do Forda go kupić i sprawdzać dalej.

MaXyM
26-08-2013, 21:48
A to nie jest tak ze spryskiwacze reflektorow sa tylko z xenonami? W przypadku halogenow zamiast spryskiwacza jest zaslepka (co z zewnatrz wyglada tak samo)

KaiM
26-08-2013, 23:08
A to nie jest tak ze spryskiwacze reflektorow sa tylko z xenonami? W przypadku halogenow zamiast spryskiwacza jest zaslepka (co z zewnatrz wyglada tak samo)

Nie chcę zaśmiecać tego wątku więc kończąc ten offtopic - sprawdziłem że mam wszystko, spryskiwacze wężyki, specjalną pompkę przy zbiorniku - tylko ona się nie załącza.
Można do zwykłych świateł dokupić opcję spryskiwaczy - jest w konfiguratorze osobno, z ksenonami jest jakby w komplecie.

tedi_k
27-08-2013, 09:23
...sprawdziłem że mam wszystko, spryskiwacze wężyki, specjalną pompkę przy zbiorniku - tylko ona się nie załącza.
...

Czy po podaniu napięcia "na krótko" pompka się załącza?
Jeśli tak - to problem jest w konfiguracji samochodu. Nie wiem jak jest zrobiona parametryzacja spryskiwacza reflektorów w FF3, ale w FF2 za załączanie pomki spryskiwaczy reflektorów odpowiada parametr w GEM "headlamp washing time" - jeśli jest ustawiony bodajże poniżej 0,3sek, to pompka się nie załącza.

schraczek
27-08-2013, 11:30
Dzięki za informacje o OSRAM LEDriving FOG. Właśnie zamontowałem znajomemu który na codzień mieszka w Niemczech i ważnym aspektym była homologacja.
Znakomicie się prezentują te halogeny i działają dokładnie jak w opisie.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/s720x720/1151073_10151793073259516_2066244903_n.jpg

Ja tego Osrama moge kupić za 990 PLN...
Jeśli byłoby więcej chętnych mogę próbować dalej negocjować.

Dragonfly
27-08-2013, 19:44
Swoją drogą na aledrogo są rożne wersje od 65 zły w zwyż (ver.2, ver.3) o co kaman ??

wersja 2
Światła włączają się po uruchomieniu silnika i przygasają o 30% po włączeniu świateł działają jako postojowe.
wersja 3
Bez postojowych.
Dziś zamówiłem wersję 3.
Zamontuję, ocenię.

boncio
29-08-2013, 18:00
Ja tego Osrama moge kupić za 990 PLN...
Jeśli byłoby więcej chętnych mogę próbować dalej negocjować.

Ja też jestem chętny. Może temat o hurtowym zakupie?:wink:

schraczek
29-08-2013, 19:51
Ja też jestem chętny. Może temat o hurtowym zakupie?:wink:

Ja dziś złożyłem zamówienie. Dzięki temu udało mi sie sprawdzić czy da sie cos jeszcze zrobić. Niestety. 799 pln netto to najniższa cena.
Światełka ma w ofercie promocyjnej hurtownia Fortis Wroclaw (z zapisem ze do wyczerpania zapasów ).
Możesz atakować sam lub mogę pomóc np. Kupić wysłać.

Stasiu47
29-08-2013, 21:02
schraczek , a co z gwarancją?
Ponieważ gwarancja kończy mi się w kwietniu, poczekam, bo liczę, że ford jak chce dalej sprzedawać c-maxy musi zrobić ledowe światła do jazdy dziennej. Konkurencja nie śpi, dopiero co wszedł do sprzedaży Leon ze światłami w 100% ledowymi jak Mercedes, o VW, Skodach, japończykach i koreańczykach nie wspominając. Wtedy najlepszą opcją byłaby wymiana reflektorów. Proponowane przez kolegów światła są fajne, niektóre nawet niedrogie, ale to ciągle protezy.

schraczek
30-08-2013, 07:23
schraczek , a co z gwarancją?
Ponieważ gwarancja kończy mi się w kwietniu, poczekam, bo liczę, że ford jak chce dalej sprzedawać c-maxy musi zrobić ledowe światła do jazdy dziennej. Konkurencja nie śpi, dopiero co wszedł do sprzedaży Leon ze światłami w 100% ledowymi jak Mercedes, o VW, Skodach, japończykach i koreańczykach nie wspominając. Wtedy najlepszą opcją byłaby wymiana reflektorów. Proponowane przez kolegów światła są fajne, niektóre nawet niedrogie, ale to ciągle protezy.

NA razie myślę... ;)
Spróbuję uderzyć do kolegi z Wawy co założył te ledy Jafra. Jemu któreś ASO zmontowało chyba za 300 zł.
Opcja druga to samodzielny montaż. Nie stracę gwarancji na cale auto ale oczywiście przy usterkach mogą robić problemy. Mam jeszcze rok gwarancji. Zobaczymy bo o chipie też myslę poważnie.....

KaiM
31-08-2013, 08:26
poczekam, bo liczę, że ford jak chce dalej sprzedawać c-maxy musi zrobić ledowe światła do jazdy dziennej. Konkurencja nie śpi, dopiero co wszedł do sprzedaży Leon ze światłami w 100% ledowymi jak Mercedes, o VW, Skodach, japończykach i koreańczykach nie wspominając. Wtedy najlepszą opcją byłaby wymiana reflektorów.

Też uważam że to żenua że auto które weszło na rynek na przełomie 2010/2011 nie ma fabrycznych świateł dziennych LED nawet w najbogatszej wersji.
Jednak stawiam że Ford poczeka z ich wprowadzeniem na lifting modelu, gdzieś za rok najwcześniej.

Byłoby super jakby się wtedy dało po prostu przełożyć reflektory - tylko obawiam się że może to nie być takie proste.

Dragonfly
02-09-2013, 18:00
Dziś zamówiłem wersję 3.
Zamontuję, ocenię.
NSSC 810 A
https://dl.dropboxusercontent.com/u/39193547/2013-09-02%2016.03.10.jpg

Pomiędzy światłami uzyskałem 58cm.
Świecą naprawdę przyzwoicie.