cezarg1410
04-08-2020, 18:32
Co to właściwie oznacza mały wyświetlacz w ff3? To był jakikolwiek duży ? :)
Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Dołożenie DAB+ do standartowego radia. Strony :
1
[2]
cezarg1410 04-08-2020, 18:32 Co to właściwie oznacza mały wyświetlacz w ff3? To był jakikolwiek duży ? :) tedi_k 04-08-2020, 19:04 ...mały wyświetlacz w ff3... A pytanie czego się tyczy??? W zegarach FF3 są dwie wersje - z małym i dużym wyświetlaczem... Podobnie w Mondeo MK5 - w dyskusji z kolegą powyżej - są zegary "convers+" i "małe zegary" (którymi się "chwali" kolega powyżej...). O co więc jest pytanie? djanek 04-08-2020, 19:24 Proszę wziąć narzędzia sprzed "kilku lat" oraz "mały licznik" z 2015 roku i to wszystko sobie uruchomić. Bo ja patrzę wstecz te kilka lat - i jakoś ŻADNEGO POSTU Kolegi nie widzę...:shock: Czyżby Kolega to już WTEDY wiedział, tylko "nie chciał powiedzieć"??? Pisałem, ze czytam wasze poprzednie posty, ja jestem na forum od kilku miesięcy także nie ma możliwości że "nie chciał powiedzieć", szukam i uczę się, :) Co do małych wyświetlaczy to poniżej już w innym poście prezentowałem LKA i rozpoznawanie znaków w moim Mondeo MK5 z 2017 tedi_k 04-08-2020, 20:09 ... innym poście prezentowałem LKA i rozpoznawanie znaków w moim Mondeo MK5 z 2017 Przecież MY17 i późniejsze takie wychodzą z fabryki. "Żadna sztuka". Inaczej było w modelach MY15, MY16. Nie dało się i tyle w temacie. cezarg1410 02-09-2020, 09:51 W dniu wczorajszym udało mi się wymienić moją fabryczną antenę JM5T-19G461-CA na taką obsługującą DAB czyli JM5T-19G461-DA. W tym wypadku: bat anteny bez DAB jest IDENTYCZNY jak bat anteny pod DAB. W mojej ocenie wystarczy więc wymiana samej stopki. Potwierdziłem to również testami: odbiór DAB jest identyczny zarówno na nowym bacie pod DAB jak i na moim fabrycznym bez DAB. wasi69 05-10-2020, 17:59 Czy F1BT-18C815-XH posiada DAB+ i podejdzie do Focusa 3.5 ? :) Dziękuje z góry za wszelką pomoc CHARONSKI 05-10-2020, 19:10 Czy ktoś może sprawdzić jaka jest różnica w dźwięku między dąb+,a radiem internetowym np .po kablu,bo nie wiem czy warto sobie d.. zawracać tymi kilkoma śmiesznymi stacjami w dab :) myślę że to pytanie głównie do tedi k :) djanek 05-10-2020, 19:22 Czy ktoś może sprawdzić jaka jest różnica w dźwięku między dąb+,a radiem internetowym np .po kablu,bo nie wiem czy warto sobie d.. zawracać tymi kilkoma śmiesznymi stacjami w dab :) myślę że to pytanie głównie do tedi k :) Może trochę podpowiem. Po zmianie na DAB dostroiłem kilka stacji, z jakością różnie. Mówiąc szczerze dupy nie urywa :). Wszystko zależy od bitrate nadawania. Mogę potwierdzić, że internetowe radia śmigają w większej części ładniej. Osobiście słucham muzyki ze spotyfi. Jakość ładna. CHARONSKI 05-10-2020, 20:21 Dzięki, właśnie się tego obawiałem, że dołożenie tego dab nie ma większego sensu,chyba że dla samej satysfakcji ,no i żeby trochę grosza wyrzucić w błoto:) djanek 05-10-2020, 20:36 [QUOTE=CHARONSKI;3286750 .... sensu,chyba że dla samej satysfakcji ,no i żeby trochę grosza wyrzucić w błoto:)[/QUOTE] W Warszawie jest odbiór, natomiast już na obrzeżach sygnał zanika. tedi_k 05-10-2020, 21:01 ...dab nie ma większego sensu,... Właśnie świeżo (w tym roku) stał się obowiązkowy we wszystkich fabrycznych radiach nowych samochodów sprzedawanych w salonach... Przynajmniej za za jakiś czas będzie "spokój" z takimi dyskusjami...8) djanek 05-10-2020, 21:09 Przynajmniej za za jakiś czas będzie "spokój" z takimi dyskusjami...8) Zawsze można radio wyłączyć i żony posłuchać w czasie jazdy. Jakość i tematyka the best :) CHARONSKI 05-10-2020, 22:12 Tedi k ,maseczki też się w tym roku stały obowiązkowe :) tombalt 06-10-2020, 06:51 Cytat: Napisał CHARONSKI ...dab nie ma większego sensu,... Zapewne kiedyś były takie głosy odnośnie FM... jagred 06-10-2020, 11:11 Czy ktoś może sprawdzić jaka jest różnica w dźwięku między dąb+,a radiem internetowym Taka roznia jak miedzy filmem na HBO a filmem na youtubie. CHARONSKI 06-10-2020, 16:39 Jagred ,zgadujesz czy jesteś pewien ,bo kolega dianek w poście 258 pisze zupełnie co innego tedi_k 06-10-2020, 17:31 Czy ktoś może sprawdzić jaka jest różnica w dźwięku między dąb+,a radiem internetowym ... Przetnę tę powyższą jałową dyskusję prostym podsumowaniem: różnica pomiędzy DAB+ a radiem internetowym jest dokładnie taka sama jak MP3 skompresowanymi "bardziej" i "mniej"... Wszystko zależy którą stację DAB+ porównujemy z którym radiem internetowym i jaki jest akurat net "pod ręką" do słuchania tego radia... DAB+ jest (upraszczając) takim samym stratnym rodzajem kompresji cyfrowej jak te stosowane w radiach internertowych. Różnica jakości w takiej sytuacji zawsze wynika z zastosowanych parametrów kompresji. DAB+ ma tutaj (potencjalnie) przewagę - podobnie jak DVBT czy DVBS (telewizja cyfrowa) ma potencjalnie przewagę nad kompresją stosowaną w YT... CHARONSKI 06-10-2020, 18:27 Widzę ,że muszę uprościć pytanie,mnie nie interesuje teoria bo ją znam,interesuje mnie tylko i wyłącznie , informacja od osób które , korzystały lub korzystają z obu źródeł jakie są ich odczucia.Tylko w poście 258 i 260 otrzymałem taką informację,reszta to filozofowanie.Ale oczywiście na jednym poście nie chcę polegać ,choć kolega dianek wygląda na wiarygodnego i konkretnego:) djanek 06-10-2020, 18:31 ......na jednym poście nie chcę polegać Sądzę że w Poznaniu znajdzie się ktoś kto ma DAB i pozwoli koledze zweryfikować organoleptycznie :) CHARONSKI 06-10-2020, 18:42 Ja nikogo nie znam i dlatego pytam , ale widzę ,że nawet w całej Europie nikt tego nie rozgryzał,bo jest tylko Twoja podpowiedź i to po 3 moim zapytaniu w różnych datach. tedi_k 06-10-2020, 18:42 ....muszę uprościć... To ja uproszczę odpowiedź. W ogóle nie słucham radia internetowego. Wcale. Słucham czasem DAB+. Działa bardzo dobrze ("jakość cyfrowa") - jak jest się w zasięgu. W związku z tym wg mnie DAB+ ma OGROMNĄ przewagę nad radiem internetowym. Tyle z praktyki. Bez "filozofowania".:569: BTW - zawsze poraża mnie lenistwo takich "dociekliwych Kolegów"...:568: Napisałem powyżej - obecnie KAŻDE NOWE AUTO U DEALERA MUSI MIEĆ DAB+! Co więc Kolegę powstrzymuje przed "przypadkowym" odwiedzeniem jakiegoś salonu Forda i pod pozorem oglądania nowej Kugi ST-Line posłuchania sobie "jak gra DAB+"??? Przecież żadna cudza odpowiedź nie jest jak na razie dla Kolegi miarodajna...:568::569: djanek 06-10-2020, 18:45 Lubię słuchać muzyki w czasie jazdy, sama przyjemność. Napisałem o moich odczuciach. W jakości jest odczuwalne na niektórych stacjach. Jak poruszam się po Wawie to często słuchał radia FM lub DAB, natomiast w trasie Spotyfi. Stanowczo jakość lepsza. Jak będziesz w okolicy, zapraszam do odsłuchu CHARONSKI 06-10-2020, 19:01 Tedi ,no rzeczywiście jestem bardzo dociekliwy,że chcę poznać opinie innych.Mam nadzieję , że jak zawsze trochę złośliwe żartujesz:).Na przyszłość jak nie chcesz to nie odpowiadaj. Na tą chwilę, dopiero teraz jest Twoja konkretna odpowiedź.Ty jesteś bardzo zadowolony z dab - na to czekałem po moim zapytaniu. Oczekuje na odpowiedzi innych użytkowników bo na razie mamy remis. Jakoob 06-10-2020, 19:46 Powiem nieco przewrotne. Skupiłbym się na wygłuszeniu auta, zwłaszcza drzwi bo to nigdy nie była mocna strona Fordów. Audio w Fordach jest wręcz tragiczne - kto słuchał muzyki np. w Audi wie o czym mówię. Oczywiście to różne, nieporównywalne klasy aut jednak mówimy wyłącznie o dźwięku. Dopiero po temacie wygłuszenia można iść w stronę jakiegokolwiek DAB. Odczucia są tak subiektywne jak jednemu 1.0 ecoboost rwie asfalt a drugiemu nie jedzie. Najlepiej sprawdzić samemu. jagred 07-10-2020, 09:21 CHARONSKI ja mam DAB i dab dziala jak telewizja cyfrowa, na tej samej zasadzie, w koncu to radio cyfrowe na stabilnym pasmie. Czyli jest czysto jak jestes w zasiegu. Radio internetowe jak youtube - jak masz dobre źródło i dobry zasieg jest tak samo. Jak masz słabe zrodlo to nagle kompresja ci rozwala wszystko. Problemem nie jest jakosc tylko co tam jest. Widzieliscie kanaly w dab? Jedyne czego slucham to polskie radio dzieciom. https://mvno-gsm.pl/radio-cyfrowe-dab/stacje-radiowe-w-dab/ sabaciontko 07-10-2020, 19:31 CHARONSKI Problemem nie jest jakosc tylko co tam jest. Widzieliscie kanaly w dab? https://mvno-gsm.pl/radio-cyfrowe-dab/stacje-radiowe-w-dab/ Oferta stacji DAB w Polsce to straszne g.... Draculescu 07-10-2020, 20:32 To jest ciekawa wypowiedź odnośnie DAB+ : " Przejściem na DAB+ nie jest zainteresowana na razie żadna z ogólnopolskich rozgłośni radiowych. Kiedyś w rozmowie z*Dyrektorem Muzycznym w radio ESKA*zapytałem o proces cyfryzacji radia w Polsce, oto jaką odpowiedź otrzymałem: Przepraszam, ale nie jestem upoważniony do składania deklaracji w kwestii uczestnictwa w tym projekcie. Mogę jedynie ograniczyć się do mojej osobistej refleksji. I nie zgodzę się z panem, że stacje komercyjne nie zauważają procesu cyfryzacji. Zauważamy od dawna. Proszę w prosty sposób znaleźć w sieci odpowiednią aplikację, zainstalować w swoim smartfonie i już. Dziesiątki stacji w zasięgu ucha. To jest realna, sensowna cyfryzacja i nie potrzeba do niej ogromnych publicznych pieniędzy, nie wspominając już o pieniądzach z kieszeni słuchacza na zakup odpowiednich odbiorników. " Całość tu; https://antyweb.pl/lista-internetowych-stacji-radiowych-z-regularna-ramowka/ Ja mam DAB+ ale ze względu na kiepską ilość rozgłośni radiowych używam FM lub apek z radiem internetowym (telefon parowany bt z SYNC3). Jak jest stacja internetowa z dobrym bitrate to FM wysiada z jakością dźwięku. CHARONSKI 07-10-2020, 20:55 Radio FM w Fordzie ,do każdej nawet najgorszej apki ,to jest przepaść .To wiem, i w związku z tym od dawna nie używam FM.Ale nie mogłem się nadziwić wszystkim co dokładali dab ,zamiast korzystać z internetu.Ale chciałem posłuchać odczuć innych sluchaczy-dziękuje.To , że radio dab oferuje wielkie g..to już inny temat,ale skreślający całkowicie na najbliższe lata ten wynalazek:) Greg Poznań 08-10-2020, 10:56 Ostatnio po upadku Trójki z powodów oczywistych przeniosłem się do sieci i jeśli mogę polecić, to aplikacja Triode (dla Apple) genialnie współpracuje z naszym Sync3. Po połączeniu przez BT od 2 miesięcy za każdym razem po sparowaniu się, po odpaleniu auta włącza ostatnią słuchaną stację internetowego radia, tak samo po Car Play, tu jeszcze lepiej się to ma, bo pokazuje nawet loga stacji i okładki odtwarzanych płyt/utworów. Aplikacja działa nawet na słabym 3G w trasie, pojeździłem ostatnio trochę i nie można narzekać. Nie wiem czy jest na Androida, bo nie mam jak sprawdzić, ale nawet na stacjonarny sprzęt jest jako aplikacja niezależna, może warto zamiast się szarpać z anteną DAB pójść w tą stronę. CHARONSKI 08-10-2020, 13:00 Ja polecam Radio Paradise-lepszego radia nie słyszałem,Replaio Radio,Tuneinradio Parch 09-10-2020, 08:12 Ja natomiast polecam radio PROFETO. :619: Ale bezsensowna dyskusja się zaczęła. Wątek jest o dołożeniu DAB+, a nie o przewadze tej, czy innej technologii. Draculescu 16-10-2020, 23:32 " Mamy kolejną stację radiową, tym razem przeznaczoną dla kierowców, rusza Polskie Radio Kierowców. Dostępne będzie w +DAB oraz w aplikacjach mobilnych na Androida i iOS." Źródło: https://antyweb.pl/nowa-stacja-radiowa-polskie-radio-kierowcow-juz-dziala/ Greg Poznań 17-10-2020, 17:11 Radio 357 to dopiero będzie petarda :-) Już mamy Radio Nowy Świat i to uważam za super, ale te dwa w kupie pełnia szczęścia https://patronite.pl/radio357 sabaciontko 17-10-2020, 19:02 Dokładnie . Ponadto jeżeli jesteś patronem to możesz puścić RNŚ w Patronite Audio stream z wysokim bitrate. Draculescu 17-10-2020, 19:50 Radio 357 to dopiero będzie petarda :-) Już mamy Radio Nowy Świat i to uważam za super, ale te dwa w kupie pełnia szczęścia https://patronite.pl/radio357Tu nic nie znalazłem żeby mieli zamiar nadawać w DAB+. Temat tyczy się DAB+ , a nie radia internetowego. Greg Poznań 17-10-2020, 20:21 Radio 357 to dopiero będzie petarda :-) Już mamy Radio Nowy Świat i to uważam za super, ale te dwa w kupie pełnia szczęścia https://patronite.pl/radio357 Może warto zacząć się interesować fajnymi stacjami po upadłej "pisowskiej Trójce" i słuchać i pisać, żeby dołączyli do DAB+? PS: Teraz lepiej szczególarzu>?? :-P Nic tylko czepiać się ten naród potrafi ... Draculescu 17-10-2020, 21:05 Przecież to rozgłośnia musi sama chcieć nadawać w DAB+. Do tego wydać kasę na licencję. Więc to nie takie proste. Nadawanie w necie jest tańsze. Greg, tu masz dlaczego DAB+ nie leży w sferze zainteresowań rozgłośni radiowych: https://antyweb.pl/lista-internetowych-stacji-radiowych-z-regularna-ramowka/ CHARONSKI 17-10-2020, 21:50 Jak tu porównywać te parę śmiesznych stacji z DAB+, do tysięcy radia internetowego.Skończy się tak jak z programami w 3D. Greg Poznań 17-10-2020, 21:52 Przecież to rozgłośnia musi sama chcieć nadawać w DAB+. Do tego wydać kasę na licencję. Więc to nie takie proste. Nadawanie w necie jest tańsze. Greg, tu masz dlaczego DAB+ nie leży w sferze zainteresowań rozgłośni radiowych: Ty tak serio czy udajesz?? Bo zaczynam wątpić ... puk puk! jest tam kto? hahahaha Draculescu 18-10-2020, 23:20 Ty tak serio czy udajesz?? Bo zaczynam wątpić ... puk puk! jest tam kto? hahahaha Do GregPoznań: No to skoro wiesz że jest inaczej z rozgłośniami DAB to może to opisz, a nie rób mi takich uwag bo to świadczy o twojej kulturze. Zacytowałem Ci informacje z netu. Przeczytałeś je? Co do DAB+, nie ma co sobie tym zawracać glowy. Lepiej pomyśleć o module modemu LTE np z użyciem taniego telefonu ( raczej każdy taki znajdzie w szufladzie ) i słuchać radia internetowego. Tvvardy 19-10-2020, 16:44 Mam DAB tylko dlatego, że byłem w Norge i tam stacji FM jak na lekarstwo bo wszystko nadaje w DAB, które odbiera w tunelach czasami gubi sygnał w dolinach.A jadąc 1000 Km coś grać musiało. W Polsce nie używam bo to są stacje Polskiego Radia. Jeśli inne stacje przeszły by na DAB to bym używał. tedi_k 19-10-2020, 17:10 ... Jeśli inne stacje przeszły by na DAB to bym używał. Wbrew opiniom w tym wątku ostatnio (od ok. roku) sporo lokalnych stacji zaczyna nadawać "testowo" na DAB. Główne stacje komercyjne bojkotują, ale o dziwo małe lokalne stacje wchodzą w DAB+. Jak stacja nadaje z 1 nadajnika, to koszty "cyfryzacji" nadawania są pewnie niezbyt duże i można sobie na to pozwolić... wasi69 13-12-2020, 20:58 Czy ACM z koncówką L* lub L** wszystkie mają dab? Na początku wątku widziałem tylko LM i LAM wymienione, a co z resztą? tedi_k 13-12-2020, 22:41 Czy ACM ... https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3303129&postcount=365 cezarg1410 17-04-2021, 20:37 Gdyby ktoś był zainteresowany przeszczepem radia CV4T z Kugi... W dniu dzisiejszym udało mi się je w końcu tak skonfigurować (w Focusie MK3 FL) że błąd U2101 zniknął z ACMa. W razie coś służę AsBuiltem/Direct Configiem. tom4sz 10-05-2021, 10:19 Witam Czy jest możliwość wybrania źródła dab bez podłączonej anteny dab? W fordzie fusion mam podłączoną tylko czarna fakre od anteny na dachu. Sławek1977 10-06-2021, 20:45 Hej! W związku z okazyjnym zakupem radia KUGA CV4T-19C107-NH (DAB/TMC) z 2017r postanowiłem zamienić radio f1bt-18c815-lh (DAB/TMC) na powyższe. przed isntalacja nalezy jeszcze 3ci PIN wyciągnąc i zaizolować z dużej wtyczki. Ze schematu widać że jest tam doprowadzane napięcie (jeśłi dobrze odczytuję) po włączeniu silnika ? Koledzy ze wschodu twierdzą, że bez tego radio milknie po włączeniu silnika.... nie experymentowałem - wyjąłem.. Te radio od ma inną instalację niż Focus? Bo wg moich schematów w obu kostkach pin 3 jest wolny. Jutro będę montował podobne i nie chciałbym się zdziwić. Sławek1977 11-06-2021, 13:10 Dobra, sam sobie odpowiem - rozmieszczenie pinów jest takie same. Podpowie ktoś czy acm CV4T-19C107-LJ ma dab i tcm? cezarg1410 11-06-2021, 13:13 Sławek1977 Jeśli chodzi o kostki to P&P nic nie trzeba przerabiać. W kwestii DAB I TMC. Mi się wydaje, że LJ może nie mieć DAB... Ja mam NJ i tam już DAB jest. djanek 11-06-2021, 15:09 Gdzieś, kiedyś na forach znalazłem. Może coś pomoże Stare modele (do 02.04.2019): DS7T-19C107-xx i HS7T-19C107-xx Nowe modele (od 02.04.2019): JS7T-18D818-xx DS ... Ex bez DS ... Gx DAB DS ... Jx DAB - dla SCD DS ... Mx bez DS ... Nx DAB DS ... Px DAB DS ... Rx DAB DS ... Sx DAB DS ... Tx bez DS ... Ux bez DS ... Vx DAB DS ... Xx DAB HS ... Dx DAB HS ... Lx bez HS ... Mx DAB HS ... Nx DAB HS ... Px bez HS ... Rx bez DAB - dla SCD HS ... Sx bez HS ... Tx DAB HS ... Ux DAB HS ... Vx bez JS ... Gx bez JS ... Jx DAB tedi_k 11-06-2021, 22:34 Gdzieś, kiedyś na forach znalazłem. ... To są ACM z rodziny Mondeo MK5 (S-max MK2, Edge, nowe Galaxy). Koledzy powyżej pytają o radio do Kugi - a to inna rodzina... steell 24-06-2021, 16:57 Zagwozdka z ukłądem antenowym ACM. Jakiś czas temu wymieniłem ACM na europejski. Auto to fusion 2015 rok. Antena oryginalna na dachu z syriusem tego nie zmieniałem narazie. Dołożyłem za radą Tadeusza linię na białe wejscie wraz ze wzmacniaczem i przewodem pod deską jako antenę. Błędów od ACM brak, radio gra poprawnie, nawet DAB gra na paru stacjach. Niby wszystko ok ale mam zagwozdkę. W tunelu przy nogach kierowcy jest złącze kabli antenowych. Są dwa koncentryki, jeden to antena AM/FM a drugi to sirius. Co ciekawe po rozpieciu złacza czyli odłączeniu anteny na dachu radio gra dalej, rozumiem że działa AF i druga linia antenowa ale gra też DAB co mnie całkowicie zaskoczyło, na FM nie widzę różnicy w jakosci odbioru mimo ze antena tylna rozpieta. Jak sprawdzić czy oryginalna tylna antena działa dobrze? Ikona AF na sync 3 nie zaświeca sie tak jak TA na niebiesko, coś w konfiguracji jeszcze pomerdane? Jak sprawdzic czy główna antena działa? Idę trudniejszą drogą i chciałbym zamontować na dachu zamiast obecnej anteny, płetwę z fusiona MK4, rozbierałem ją i wyglada na to ze w srodku jest tylko układ GPS, cała antena AM/FM/DAB to blacha i parę elementów pasywnych, nie ma wzmacniacza. Wzmacniacz chcę dołożyc na tylnym słupku /niebieski/. https://i.ibb.co/vv0v1xC/IMG20210616140321.jpg (https://ibb.co/vv0v1xC) https://i.ibb.co/HGrsT2Z/IMG20210616140338.jpg (https://ibb.co/HGrsT2Z) Kusi mnie zamiana na coś takiego ale musi działąć :) https://i.ibb.co/MDzJx72/IMG20210617160043.jpg (https://ibb.co/MDzJx72) https://i.ibb.co/gdQhD5g/IMG20210617160049.jpg (https://ibb.co/gdQhD5g) Tvvardy 28-06-2021, 17:03 Wbrew opiniom w tym wątku ostatnio (od ok. roku) sporo lokalnych stacji zaczyna nadawać "testowo" na DAB. Jeśli chodzi o Szczecin. Nadaje 19 stacji doszedł nowy MUX PR 1,2,3,4 Radio dzieciom, kierowców, Szczecin, Szczecin Extra, Radio 24, Chopin, Poland Doszły stacje nadawane z Pazimu MUX Dabcom: Disco Radio, Mega Radio, Muzyczne Radio, Radio Bezpieczna Podróż, Radio Nuta, Radio Profeto, Radio Super FM Szczecin, tedi_k 28-06-2021, 20:49 Od tamtej pory nic się nie zmieniło ... Coś chyba nie do końca "tak" jest z ACMami od Forda... W amerykańskim C-maxie mojej żony z zalożonym ACM z Mondeo MK5 jest podobnie, a w tym samym miejscu moje radio z Outlandera pokazuje ponad 20 stacji na DAB+...:568: Nie mam jakoś zdrowia "dociekać" co z fordowskimi ACMami może być "nie tak"... Nie mówiąc już o tym, że moje radio z Mitsu umie bez problemu wyświetlać "pokazy slajdów" charakterystyczne dla transmisji DAB+... Fordowskie ACMy "nie mają ani śladu" takich możliwości... Tvvardy 28-06-2021, 21:14 W Szczecinie jest tylko MUX PR w Śląskiem MUX PR i Radia Bielsko w Małopolskim MUXy Radia Andrychów PR i Diecezji Tarnowskiej. am123 08-11-2021, 19:16 Uruchomienie DABa w Mondeo Hybrid (EU, 2015) udało się. Uruchomienie DABa to generalnie nic nowego (i ten wątek w tym pomaga - dziękuję z jego prowadzenie), ale daję znać przełożenie czego na co zadziałało. puszka ACMa (radia, lokalizacja: środkowa konsola, poniżej panelu LCD) przed wymianą (w ForScan): ACM - Moduł sterujący sprzętu audio Nr części: DS7T-19C107-EK (latest known: DS7T-19C107-ES) Strategia: DS7T-14D099-EK Kalibracja: DS7T-14D100-EE DACMC - Moduł sterujący C cyfrowego zespołu audio Nr części: ES7T-14F509-CA Strategia: ES7T-14F539-AA puszka ACMa po wymianie (w ForScan): ACM - Moduł sterujący sprzętu audio Nr części: EM2T-19C107-HK (latest known: EM2T-19C107-HN) Strategia: EM2T-14D099-HJ Kalibracja: EM2T-14D100-HE DACMC - ModuĹ‚ sterujÄ…cy C cyfrowego zespoĹ‚u audio <tu moduł się nie przedstawia kim/czym jest, przypuszczam że to kolizja najprawdopodobniej wbudowanego do tego ACMa DACMC z zainstalowanym już DACMC w bagażniku, który przedstawiał się wcześniej jak wyżej> Wnisek: lepszy (tu) byłby model ACMa bez wbudowanego DACMC. Zostawiam sobie stary ACM, wtedy zawsze można przełożyć i programowo/Forscanem dojść do tego DACMC. ACM-dawca pochodził z Ford-a Edge (alle_ro), ma TMC, DABa, i ANC. Po zamianie pudełka ACM (wygląda że oryginał zawiera w sobie też moduł DACMC) nie było sterowania głośnością/barwą ani z panelu radia ani z kierownicy, oraz duża/stała głośność radia. Przełączanie/strojenie stacji działało. Zmieniłem (przepisałem z oryginału) 2 pierwsze rekordy (727-01-01 i 727-01-02) w ACMie (tam gdzie jest konfiguracja wyjść i ANC) na te z oryginału (ForScan, widok AsBuilt) i działa ok. Do tego trzeba załączyć DAB-a w APIM (moduł z panelem LCD, mnie Sync2), żeby pokazywał DABa w menu wyboru źródeł sygnału. 7D0-01-01 xxxx xxxA xxxx Wzmacniacz antenowy jest na prawym słupku C, pod plastikiem w okolicy prawego zagłówka na tylnej kanapie. Wymiana DS7T-18C847-HA (czerwony, wersja AM/FM) na DS7T-18847-XA (niebieski, AM/FM/DAB) Za antenę w tej hybrydzie / sedanie służy miedziana mozaika ogrzewania tylnej szyby. Druga antena ( DS7T-15603-CA )jest w bagażniku, pod plastikiem pomiędzy kołem zapasowym a uchwytem w który z góry wchodzi zamek klapy bagażnika. Anten nie ruszamy. Na czas złożenia siedzeń pas bezpieczeństwa zawinąłem w supełek bo jak ostatnio się zwinął/wciągnął, to już mu tak zostało na stałe (i była konieczna wymiana całego tego zwijacza). koszt: ACM (280) + wzmacniacz (80) = 360 pln i kilkanaście wieczorów na rozpoznanie tematu / zakupy / montaż. Plus 'Fun' w gratisie ;-) Dodatkowo narzędzia ForScan (150pln, ale miałem go już wcześniej) Dźwięk z DAB-a jest elegancki, a system (nie-Sony, ale na lepszych/zmienionych głośnikach) gra ładnie :) Wydaje się też że ANC przeżył ta operację (jak wyłączałem go w configu na próbę to wtedy było trochę bardziej słychać silnik, czyli wygląda że coś tam działa). CHARONSKI 08-11-2021, 21:17 Rok minął od mojego wpisu,ile tam tych programów w DAB + w Poznaniu?:) djanek 13-11-2021, 21:15 ACM-dawca pochodził z Ford-a Edge (alle_ro), ma TMC, DABa, i ANC. ................ Wydaje się też że ANC przeżył ta operację (jak wyłączałem go w configu na próbę to wtedy było trochę bardziej słychać silnik, czyli wygląda że coś tam działa). Rozumiem że ANC miałeś wcześniej w oryginale ? am123 14-11-2021, 08:28 Tak, był wcześniej. Nie dokładałem ANC sam, chciałem tylko żeby przeżył ;). djanek 15-11-2021, 16:01 Tak, był wcześniej. Nie dokładałem ANC sam, chciałem tylko żeby przeżył ;). Swego czasu rozpatrywałem dorzucenie funkcjonalności ANC u siebie. Rozumiem, że trzeba mieć odpowiednie radio, moduł DACMC no i trzy mikrofony w podsufitce ?. Tu pytanko rodzi się, czy jak mam standardowe SYNC3 Forda (APIM i wyświetlacz) no i radio standardowe to czy przy zmianie będę musiał przerabiać okablowanie ? am123 15-11-2021, 19:46 Ja tylko powiem że nie wiem jak zrobić ANC od zera, zwłaszcza w diesel-u (czyli zapewne nie-sedanie) którego nie mam. No bo wiązki w każdym nadwoziu są inne. Jak np. dokładałem kamerkę cofania to okazało się że nie mając jej fabrycznie miałem w klapie bagażnika wiązkę przewodów bez linii dla kamerki właśnie, i przeszczepiałem te przewody z wiązki-dawcy :). Ale pewnie są od tego tu lepsi fachowcy... Mi jeszcze z torem audio/ANC kojarzył się tajemniczy wzmacniacz audio siedzący po prawej stronie w bagażniku vs. ten wbudowany w ACMa. Może ktoś wie co on zasila - wszystkie głośniki (wtedy ten w ACMie jest nieaktywny?), tylko tył (?), inne rozwiązanie? Podobno też ważna jest wersja/rodzaj strategii ANC wgranej w te moduły (do diesla inna, więcej niskich tonów w silnika a przy hybrydzie więcej średnich). krzys1968 31-12-2021, 18:25 'Witam szanownych kolegów. Po uruchomieniu DAB w APIM i próby sprawdzenia ACM w konfiguracji go brak, gdzie Forscan go widzi podczas odczytu modułów. Pytanie, jaka wersja Forscana jest potrzebna? No i życzę wesołego sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku. djanek 31-12-2021, 18:35 'próby sprawdzenia ACM w konfiguracji go brak, gdzie Forscan go widzi podczas odczytu modułów.. Musisz mieć interfejs z przełącznikiem HS/MS lub automatyczny. Ewentualnie nie korzystaj z zapisanego profilu. Co do forscana z przedziału ostatniego roku a nawet dalej wykrywa ACM. No i jeszcze najlepiej aby była licencja rozszerzona zarejestrowana krzys1968 31-12-2021, 20:00 z zapisanego profilu. licencja rozszerzona 1 odrzucilem , 2 posiadam , 3 viaken ANDROKO 01-01-2022, 18:45 co sądzicie o takim zestawie do fusiona : https://allegro.pl/oferta/modul-tuner-dab-do-sprzetu-z-androidem-cyfrowe-r-8107462977 djanek 02-01-2022, 12:32 1 odrzucilem , 2 posiadam , 3 viaken Wrzuć zdjęcie interfejsu am123 02-01-2022, 14:46 co sądzicie o takim zestawie do fusiona : https://allegro.pl/oferta/modul-tuner-dab-do-sprzetu-z-androidem-cyfrowe-r-8107462977 W radiu w poruszającym się pojeździe (to samochodzie) b.ważna jest instalacja antenowa. Bez dobrej anteny nie będzie sukcesu... Do DAB-a i FM w Mondeo antena zajmuje całą tylną szybę (naklejona na szybę jako folia). Zaraz obok jest wzmacniacz tego sygnału, i potem kabelkiem koncentrycznym w stronę radia. Do DAB-a ten wzmacniacz musi obsługiwać pasmo ~170-230 MHz. W Fusion co najwyżej może być system albo pod FM (88-108 MHz) albo FM+Sirius (wtedy dochodzi jeszcze ~2320-2332 MHz). Jak widać system amerykański zapewne NIE przeniesie częstotliwości jakie używa DAB. Tak więc potrzebne byłoby przełożenie wzmacniacza antenowego na europejski. Lokalizacja wzmacniacza w hybrydzie EU (też sedan, więc może być podobnie do Fusion-a) jest na foto w poście #306 Do tego urządzania potrzebny jest jeszcze android i aplikacja. Czyli pewnie Sync do wymiany na panel z androidem (?). I tu szczerze mówiąc sam jestem zainteresowany: czy są jakieś dobre / sprawdzone "APIM"-y z androidem ? Pytam, bo ceny tych paneli do Mondeo to kilka kPLN, więc wybór jest istotny ... krzys1968 02-01-2022, 16:12 Wrzuć zdjęcie Taki djanek 02-01-2022, 18:54 Niby Internet podaje że powinno być OK, którą wersję masz ForScan ? A masz odpowiednie sterowniki do tego interfejsu ? tedi_k 02-01-2022, 19:50 ....W Fusion co najwyżej może być system albo pod FM (88-108 MHz) albo FM+Sirius (wtedy dochodzi jeszcze ~2320-2332 MHz). Jak widać system amerykański zapewne przeniesie częstotliwości jakie używa DAB. ... Wbrew temu co Kolega napisał to WIDAĆ DOKŁADNIE, że "system amerykański NIE PRZENIESIE" częstotliwości DAB+. SIRIUS to radio SATELITARNE i ma antenę zintegrowaną z anteną GPS - bo to te częstotliwości są "do siebie podobne"... W Polsce DAB+ nadawany jest w paśmie 174 - 230 MHz (nieco "powyżej" FM) i to pasmo musi przenosić dodatkowo wzmacniacz anteny FM. Ani amerykański ani "standardowy" europejski wzmacniacz antenowy AM+FM nie przenosi tego pasma i z tego powodu musi być wymieniony na wzmacniacz AM+FM+DAB. am123 02-01-2022, 21:04 No tak, taka właśnie była intencja tej wypowiedzi, ale zabrakło kluczowego słowa 'nie' :) . Chyba za szybko to pisałem... Poprawiam w moim oryginalnym poście powyżej i dziękuję za tą korektę. cosmosky 10-01-2022, 20:37 czesc, mam pytanie czy moglby ktos podac link do kodow ACM do forscana do nowszych ACM, tj po 2020 roku? na necie znajduje linki do excela ale uwzgledniaja kody do starszych ACM zrobilem upgrade ACM (w swoim nie mialem DAB)..bylo plug&play z fiesta 2020 B&O na nowsze o 2mce radyjko z puma tez B&O....wszystko dziala jak trzeba....ale ciekawosc wziela gore...no i przegladam kody i nijak sie maja do kodow, ktore mialem w swoim ACM :) przyklad wpisu nowszego: 727-01-01 9C33 16FC 1021 w excelach ktore znalazlem nie ma takich wartosci jak FC pomijam, ze pozostale rowniez sie roznia a oba ACM pod B&O z 10 glosnikami z wooferem dzieki edit: nieaktualne... znalazlem te kody nazwane jako ACM 2021+ totalnie niekompatybilne, inna ilosc itd ...niezla macierz wartosci..w innych wierszach itd ...ale porownujac do "starego" ACM 2018-2020 przy okazji w nowym poustawialem podobnie jak w starym... ...ten nowy fabrycznie mial inne m.in. inne nastawy EQ itd ..gorzej to brzmialo..teraz w koncu gra jak trzeba ispw 09-02-2022, 17:38 Witam. Pozwolę sobie podłączyć się do tematu i zadać pytanie. Potrzebuję informacji czy ACM o numerze CV4T-19C107-LK do Kugi obsługuje DAB+ i TMC djanek 09-02-2022, 18:16 U mnie wstawiłem EM2T-19C107-CK i mam DAB + Tvvardy 12-02-2022, 16:20 W Szczecinie jest tylko MUX PR Doszedł nowy MUX Dabcom 8 stacji, nadawanych z Pazimu: Disco Radio, Mega Radio, Muzyczne Radio, Radio Bezpieczna Podróż, Radio Nuta, Radio Profeto, Radio Super FM Szczecin, Radio Jasna Góra Razem nadaje 19 stacji krzys1968 16-04-2022, 10:06 Witam wszystkich i na wstepie zycze Spokojnych i Zdrowych Swiat . Po zmianie na ACM z Kugi znika glos z radia po wlaczeniu zaplonu , nie dziala tez sterowanie z kierownicy i i nie da sie wylaczyc . Zamontowany jest Sync 2 . am123 16-04-2022, 12:46 Zobacz ma post #306, może to coś pomoże / naprowadzi: ... "Po zamianie pudełka ACM (wygląda że oryginał zawiera w sobie też moduł DACMC) nie było sterowania głośnością/barwą ani z panelu radia ani z kierownicy, oraz duża/stała głośność radia. Przełączanie/strojenie stacji działało. Zmieniłem (przepisałem z oryginału) 2 pierwsze rekordy (727-01-01 i 727-01-02) w ACMie (tam gdzie jest konfiguracja wyjść i ANC) na te z oryginału (ForScan, widok AsBuilt) i działa ok. "... sabaciontko 17-04-2022, 12:34 krzys1968 Miałem to samo. W przypadku braku dżwięku przy zapłonie , usunąć 3 pin we wtyczce C240B (ACM -> APIM) (26pin) ACM . krzys1968 17-04-2022, 19:47 krzys1968 Miałem to samo. Dzieki Mariusz. Jednak Lukasz referee mial racje bo pisal o tym ze 3 pin nalezy wyjac z wtyczki . Czyli w przedlift wyciagamy 3 pin polift nie trzeba referee 20-04-2022, 12:14 W polift tez należy. 3ci pin to zasilanie jakie włącza się po kluczyku. Obojętnie czy przed czy polift (robiłem w polif taki przypadek - głowiłem sie 30min zanim sobie przypomniałam o tym 3cim pinie) Samochód jak jest bieda werszyn i ma bieda ACM (1 kostka) jak przechodzimy na 2 kostki to 3ci pin wyciągamy. inaczej po zapłonie cyrki bedą. cezarg1410 20-04-2022, 13:14 No tak to by się zgadzało, że ważne jest co tam fabrycznie było. Jak nic nie wyciągałem jak miałem tę Kugę u siebie i działało ok. No ale fabrycznie było S3. lukaszooo 20-04-2022, 13:28 Przy s3 tego pinu nie ma. charzo 05-07-2022, 17:17 Panowie czy ACM F1BT-18C815-KH ma DAB ? EW1 11-07-2022, 16:54 Ktoś może robił przeróbkę instalacji antenowej w Fusion USA ? Zmieniłem ori antenę na antenę z focusa mk3 (AM/FM/DAB) ale nie pasuje mi złącze "fakra prosta czarna żeńska" by połączyć istniejącą wiązkę fabryczną z fusiona z anteną focusa . O ile na kablu z anteny fakra czarna męska dała się bez problemu założyć to kabel antenowy fusiona jest za gruby (diaelektryk ma około 2mm gdy w europejskim kablu ma około 1,5mm) . Złącza fakra nie znalazłem aby dało się zmieścić diaelektryk 2mm ,więc chyba trzeba wymienić wiązkę anteny i założyć pasujący kabel do europejskich złącz fakra charzo 30-05-2023, 06:15 Koledzy czy ten ACM CV4T-19C107-NG ma DAB+ i TMC i czy będzie pasował do Focusa MK3.5 ? kln1920 30-05-2023, 06:35 Na pierwszą część pytania nie odpowiem, ale do Focusa będzie pasować po przerobieniu mocowania :) sabaciontko 31-05-2023, 16:21 ACM CV4T-19C107-NG ma DAB+ i TMCPosiada. charzo 05-06-2023, 09:45 czy w SYNC3 widać jakoś że TMC jest aktywny, czy powinien pojawić się jakiś przycisk włącz lub wyłącz TMC ? Sebol1708 28-07-2023, 12:21 Mam pytanie: Te dwie wtyczki to są od DAB i UKF dobrze myślę ? bo wymieniłem ACM na nowe i chciałbym mieć DAB mam też Założony Sync3, moje FF3 to wersja USA i czy musze wymienić antenę na EUR ? znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/antena-gps-dab-ford-focus-mk3-jm5t-19g461-ca-11353729926 tedi_k 28-07-2023, 12:25 ... dobrze myślę ? ... Nie wiem co Kolega "myśli", ale na zdjęciu jest ewidentnie ACM USA (żółta wtyczka to antena satelitarna systemu Sirius, czarna wtyczka radio FM USA) - taki ACM w takiej wersji NIGDY nie miał, nie ma i mieć nie będzie DAB... Więc akurat do niego to żadna wymiana anteny nic nie poprawi... Sebol1708 28-07-2023, 12:43 Tak to zdjęcie starego radia dla przykładu. a to nowe. Czy ta antena to będzie ok, z tej aukcji tomao 28-07-2023, 13:18 Będzie ok, tylko w czarnej została reszta wtyczki, gniazdo chyba nieuszkodzone. Ma być ACM od Kugi (taki jest na zdjęciu, gra lepiej)? Antej 28-07-2023, 13:29 Ja tam sobie chwalę wymianę na ACM z Ligi. Miałem DAB, zrezygnowałem, nie żałuję Sebol1708 28-07-2023, 17:55 Jeszcze jedno ta czarna wtyczka to od FM i DAB, a ta niebieska to do GPS czy odwrotnie, bo mam założony Sync3 i tam potrzebny jest sygnał GPS jak montowałem to dołożyłem jakąś chińską i padła ale tam jest inne wejście niż te z aukcji. A bat mogę wykorzystać ze swojej czy muszę kupić inny Antej 28-07-2023, 18:08 Obie są od AM/FM. GPS jest do APIM i nie ma nic wspólnego z ACM w FF3 Sebol1708 28-07-2023, 18:39 To jaka będzie do APIM ? tedi_k 28-07-2023, 20:01 ... https://allegro.pl/oferta/antena-gps-dab-ford-focus-mk3-jm5t-19g461-ca-11353729926 Obie są od AM/FM. GPS jest do APIM i nie ma nic wspólnego z ACM w FF3 Pytanie dotyczyło anteny z linku. Jeszcze jedno ta czarna wtyczka to od FM i DAB, a ta niebieska to do GPS... "Podejrzenie" kolegi jest prawidłowe. Niebieska jest od GPS a czarna od FM (i DAB+ jeśli ta wersja anteny faktycznie obsługuje DAB+, bo na moją pamięć to -CA to był FM + GPS a -DA to był FM,DAB+ i GPS). Więc co do tego DAB+ to trzeba się u sprzedającego "3 razy upewnić"... Dla anten GM5T (ta z linku jest JM5T - nie ma takich w Microcacie, choś są na Allegro i sam je kupowałem i działały...) zasada jest następująca: GM5T-..-AD - zwykła antena FM; GM5T-..-BD - antena DAB+/FM; GM5T-..-CD - antena FM + GPS; GM5T-..-DD - antena DAB+/FM + GPS. Na moją pamięć ta sama zasada kodowania "składowych" dotyczyła też anten JM5T, choć zakładać się nie będę... BTW - ważna uwaga co do instalacji antenowej - instalacja antenowa w Focusie USA jest dość istnie inna niż w EU. Antena "żółta" (Sirius) odpowiedzialna jest za zasilanie fabrycznej (USA) anteny GPS (a dokładnie 2-funkcyjnej GPS+Sirius) i po odpięciu tej żółtej wtyczki fabryczna antena GPS przestaje działać. Z tego powodu pewnie trzeba było zakładać jakiegoś badziewnego chińczyka... Niestety przewód amerykański GPS+sirius jest nie do wykorzystania bo ma założony spliter dzielący sygnał na GPS i Sirius i ten spliter też jest zasilany z amerykańskiego ACM po "żółtej" wtyczce. Tak więc czeka Kolegę "trochę rzeźby" z przewodami... Antej 28-07-2023, 21:03 Ok. Linku nie otwierałem, w załącznikach jest ACM. Z racji zrezygnowania z DAB zdemontowałem "full" stopkę anteny i wstawiłem FM+GPS. DAB+FM+GPS poszło w karton na poczet modów w innych autach. Sebol1708 29-07-2023, 09:11 Ok dzięki, a masz może jakieś linki do przewód, a one są prowadzone sufitem czy schodzą do bagażnika i idą podłoga. Może jakiś schemat. Antej 29-07-2023, 09:23 "przypadkiem" mam nigdy niemontowaną wiązkę dachową. Idzie dachem , po slupku, w nogi pasażera. sabaciontko 29-07-2023, 17:06 czy w SYNC3 widać jakoś że TMC jest aktywny, czy powinien pojawić się jakiś przycisk włącz lub wyłącz TMC ? Oprócz aktywacji w ACM , nic więcej się nie włącza. Sebol1708 31-07-2023, 06:16 Mama takie pytanie po co jest w FF3 ta antena GPS na przedniej szybie? tedi_k 31-07-2023, 06:52 ..FF3 ta antena GPS...? Z którego roku FF3 i i z jakim wyposażeniem ("małe audio", Sync2, Sync3...)? Co Kolega nazywa "anteną GPS", bo są tacy co połączenia masowe grzania przedniej szyby (wersji EU) próbowali tak nazywać... Sebol1708 31-07-2023, 20:16 Z 2013r. ale mój jest USA i u mnie to jest inna bajka ale widzie tą antenę GPS w katalogu części ale to jest chyba tylko do wzywania pomocy, a nie do Sync3. tedi_k 31-07-2023, 21:00 Z 2013r. ale mój jest USA... Pytanie było proste: "jakie audio"... To determinuje o czym rozmawiamy. W USA nie było "małego audio" z wzywaniem pomocy i navi. Było ewentualnie małe audio z Sync1/1.1 - wtedy owa "antena GPS" to jest moduł GPSM a nie żadna antena GPS. Wtedy on (ten moduł GPSM...) jest faktycznie na przedniej szybie. Tak samo jest dla Sync2. I te 2 przypadki zapewne wyczerpują temat u Kolegi. Czyli chodzi o moduł GPSM - do SYnc3 nijak się nie nadający ani nie przydatny... Sebol1708 01-08-2023, 20:47 Wiecie może gdzie się podłącza ten przewód zasilający wzmacniacz bo jest ucięty przy nowej wiązce ? lukaszooo 01-08-2023, 21:36 Sebastianie. Miałeś sync 2 i moduł gpsm za lusterkiem. Teraz założyłeś sobie Sync3 i musisz dołożyć antenę GPS zakończoną złączem fakra. Sebol1708 02-08-2023, 19:19 Tak wiem zakupiłem właśnie taką antenę GPS, DAP i FM dzisiaj zamontowałem pociągnąłem nową instalację bo ta z USA się nie nadaje i nie do końca to dobrze działa, jak chcę zaktualizować zegar i datę po GPS to wyskakuje błąd GPS nie dostępny spróbuj później (chyba że trzeba aktywować przez program) i słabo łapie sygnał DAP chyba że mój bat jest od tej starej z USA i jest krótki może jest nie dobry. I jeszcze jedno mam pytanie podłączyłem tą antenę do w ACM do tego złącza fakra czarnego koloru a co z tą białą ona ma zostać pusta ? Chyba że coś ominąłem (nie zrozumiałem). Sebol1708 05-08-2023, 16:09 A do czego jest ta różowa kostka (fakra) w po lifcie Wiązka FOCUS MK3 WIĄZKA KONSOLI BV6T14401CSC tedi_k 05-08-2023, 18:27 ....BV6T14401CSC To jest wiązka PRZEDLIFTOWA. Pokazane połączenia (zdjęcie wielkości znaczka pocztowego, więc trzeba się domyślać...) są podłączeniami do PRZDELIFTOWEJ navi 5 cali - służyły do odbioru TMC w tej navi. Sebol1708 05-08-2023, 21:37 Ok dzięki pomyliłem się co do tej wiązki, a możesz mi Tedi k odpowiedzieć co do tego pytania wyżej Tak wiem zakupiłem właśnie taką.... Sebol1708 09-08-2023, 06:41 Witam Zamontowałem taką antenę JM5T-19G461-CB i mam pytanie gubi sygnał DAB czy to słaba jakość anteny czy DAB to słabo działa jak u was i nie działa mi jeszcze GPS w Sync3 może trzeba założyć od MK4. tedi_k 09-08-2023, 07:21 ... nie działa mi jeszcze GPS w Sync3... No to niech się kolega cofnie do postu #347 https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3464947&postcount=347 i jeszcze raz sobie uważnie przeczyta co tam napisałem w BTW... Sebol1708 09-08-2023, 15:45 Zamontowałem instalację z EU. a może trzeba jeszcze zamontować wzmacniacz taki. DAB w końcu działa, kupiłem taka antenę AM5T-18828 GPS czwartą z kolei, ale GPS dalej mi nie działa już nie wiem co może być z tym sygnałem. slav-kiler 02-03-2024, 15:35 Witam , pytanko - Ford smax mk1 radio Sony zmienione na poliftowe z DAB .gdzie znajdę wzmacniacz antenowy aby wymienić na fm + DAB . Parch 02-03-2024, 15:54 Nad lewą boczną szybą z tyłu, w przestrzeni bagażowej. Między słupkiem C i D. slav-kiler 02-03-2024, 16:41 Dziękuję , będę szukał . Znalazłem , wymieniłem , DAB działa w Gdańsku . lordwader 24-04-2024, 21:51 Panowie odświeżę nieco temat, było w treści wątku dużo o różnych ACM, pytanie jaki symbol ACM (najlepiej sony z uwagi na jakość dźwięku) pasuje do kugi mk2 oraz posiada DAB i TCM? A może ktoś chciałby się pozbyć takiego modułu? pozdr. charzo 09-07-2024, 21:52 czy coś się zmieniło z TMC ? mam ACM F1BT-18C815-LM, odbiera DAB ale nie pobiera żadnych informacji TMC przycisk w APIM SYNC3 pokazuje po naciśnięci że pobranie informacji może chwile potrwać ale po dłuższej chwili i tak nic nie ma. Czy da się to jakoś naprawić ? jadja 03-12-2024, 13:02 Chciałbym zapytać czy antena (właśnie ją kupiłem) https://allegro.pl/oferta/antena-dachowa-ford-focus-mk3-am5t-18828-gps-dab-15685758677 będzie miała zasilenie dla wzmacniacza DAB, gdy zostanie podane napięcie na wzmacniacz anteny FM? Chodzi o to, że mam radio Android i jako DAB+ sticka USB. Antena DAB+ na szybę sprawuje się słabo i stąd zakup dachowej. Radio Android przekazuje napięcie 12V po przewodzie antenowym, a więc będzie OK dla FM. Natomiast stick USB daje napięcie na antenę 5V. Muszę zatem użyć tutaj separator antenowy, ale czy wzmacniacz DAB+ w antenie otrzyma 12V ze wzmacniacza FM? tomao 03-12-2024, 13:12 Zakupiona antena jako podstawowa wymaga zasilania, normalnie dostaje je z radia osobnym przewodem (nie wiem jakie napięcie). jadja 03-12-2024, 13:17 Chyba już znam odpowiedź. To cytat od kolegi tedi k: ""Czarna fakra" - antena AM+FM i (jeśli jest) DAB jednocześnie; "Cienki czarny kabelek" - zasilanie wzmacniacza antenowego w stopce "Niebieska fakra" - antena GPS (jeśli jest). Nie ma nic "nadmiarowego". Myślałem, że cienki czarny kabelek to sygnał antenowy DAB+. Jeśli to zasilenie anteny dachowej, to potrzebuję zatem tylko separatora zasilania dla sticka z DAB+, ale także separatora na FM, aby nie szło tędy 12V po przewodzie antenowym z radia. Chyba, że da się w Androidzie wyłączyć softowo napięcie po antenie. Muszę to sprawdzić. I tak wstawiłem już wcześniej separator, ale może okazać się w tym przypadku niepotrzebny. macioo85 18-12-2024, 17:40 Cześć Mam ACM F1BT-18C815-LAP czy posiada on TMC i DAB? Zakupiłem antenę AM5T-18828-DB Po włączeniu wszystkiego wyświetla i wyszukuje radio DAB kilka stacji ale nie da się tego słuchać ciągle przerywa i wyświetla stacja niedostępna. Najlepiej odbiera jak samochód stoi. TMC nie działa. tomao 18-12-2024, 19:48 wyszukuje radio DAB Jeśli jest dostępny zakres DAB i wyszukuje, to ACM ma obsługę. Ile jest do anteny nadawczej? U mnie w promieniu 30 km potrafi podczas jazdy co jakiś czas przerywać na jakieś 3 sekundy. macioo85 18-12-2024, 19:53 Mieszkam pod Warszawą około 8 km. Ostatnio jeździłem renault scenic i tam radio DAB nie dość że znalazło dużo więcej stacjonowało jeszcze nie przerywało. Tą samą lokalizacja. mayak 18-12-2024, 21:24 tak jak pisałem, potrzeba wymienić wzmacniacz antenowy na taki co przepuszcza także DAB, czyli coś takiego: https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk5-wzmacniacz-anteny-dab-ds7t-18c847-xb-16824686537 tomao 18-12-2024, 21:40 Przed wymianą wzmacniacza nie łapał w ogóle nic na DAB, po wymianie mam tak jak pisałem (Mondeo kombi, antena w szybie). W Focusie do anteny dachowej nie zaglądałem, z zachowania wnioskuję, że wzmacniacz obsługuje DAB i w obu autach te same objawy. macioo85 19-12-2024, 16:29 Panowie. Są dwie anteny idące z ACM jedną białą wtyczką druga czarna. Czytałem gdzieś na forum że biała to sam FM i ten kabel idzie do szyby tylniej one niej oryginalnie wtopiona jest antena a nad nią wzmacniacz ale tylko FM. Kupiłem wspomniany wyżej wzmacniacz z DAB i wpoiłem go tam i zrobiłem miedzianą taśmę na długości szyby. I nic to nie dalo. Dodatkowo ten wzmacniacz z DAB potrzebuje zasilania z radia a oryginalnie zgodnie z schematami nie ma tam tego zasilania. Bo oryginalnie montuje się tam według mnie wzmacniacz tylo fm który jest zasilany po białym kablu antenowym. Drugi kabel antenowy czarny idzie na dach razem z kablem zasilającym z acm. I tylo antena dachową ma GPS, tmc, i właśnie DAB. Kupiłem taką, która zgodnie z informacją też z tego co się dowiedziałem tu na formum z przedostatnią literką D. Po podłączeniu jest lepiej ale tak jakby brakowało zasilaniami radia to wzmacniacza antenowego. Lub kupiłem uszkodzoną antenę. Ale jak to sprawdzić? Ktoś wie ile volt powinno być na zasilaniu anteny ? tomao 19-12-2024, 17:01 Opis anten i wzmacniaczy się zgadza, DAB jest tylko na dachu. macioo85 19-12-2024, 21:09 Jeszcze raz sprawdziłem połączenia nad podsufitką wygląda na ok. Sprawdziłem ile mam na kablu zasilającym antenę zewnętrzną i jest tam normalnie 12V. Plus idzie do podstawki a masę bierze z karoserii. Może tu jest błąd. Jak zakładałem antenę to od dołu posmarowałem ją smarem silikonowym bo pod starą zauważyłem, że była woda. I teraz nie ma masy albo jest bardzo słaba. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk sabaciontko 23-12-2024, 19:46 W Focusie do anteny dachowej nie zaglądałem, z zachowania wnioskuję, że wzmacniacz obsługuje DAB i w obu autach te same objawy. Dla porządku w Mondeo MK5 wzmacniacz radia jest ukryty klapie bagażnika i są 2 typy :AM/FM oraz AM/FM/DAB - antena nie ma znaczenia , natomiast w Focus MK3 - wzmacniacz FM lub FM/DAB umieszczony jest w stopce anteny. W FF MK3 proponuję sprawdzić także czy posiadamy właściwy bat od anteny ,wersje do FM oraz DAB/FM się różnią. macioo85 23-12-2024, 19:47 A jak rozpoznać bat do DAB? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk tomao 23-12-2024, 20:14 Mondeo MK5 wzmacniacz radia jest ukryty klapie U mnie kombi, to wzmacniacz FM/DAB nad prawym oknem bagażnika i trzeba się było męczyć z podsufitką. Antej 23-12-2024, 20:32 Baty nie mają znaczenia. Było o tym. macioo85 23-12-2024, 20:33 A jest jakieś rozwiązanie aby namierzyć właściwy bat? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk tedi_k 24-12-2024, 22:27 ... namierzyć właściwy bat?... Bat - jak napisano wyżej - nie ma istotnego znaczenia. DAB+ nadawany jest na wyższych częstotliwościach niż FM, więc teoretycznie wystarczy krótszy bat niż dla FM. Jednak Ford z jakichś wzglęów stosował dla DAB dłuższe baty. Miały one wytłoczony napis "DAB" na tym "koralu" na szczycie anteny. macioo85 27-12-2024, 14:38 Zakupiłem antenę GM5T-19G461-DB i pomogło. Są stacje i działa idealnie nawet przy zamkniętych drzwiach w garażu. Być może anteny przedliftowe z radiem sync 3 nie bardzo współpracują. Przed i piliftowe różnią się kształtem stopki oraz wtyczką zasilającą ma taki plastik, który wystarczyło przyciąć i udało się zaadoptować bez większych problemów. |