mskgs
16-07-2019, 10:30
Ja kiedyś brałem w ING i żadnego weksla nie było. Sama obsługa ok. Ale płaciłem w terminie. ;)
Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2017- ] Nowa fiesta, jaka jest? mskgs 16-07-2019, 10:30 Ja kiedyś brałem w ING i żadnego weksla nie było. Sama obsługa ok. Ale płaciłem w terminie. ;) dadlik 16-07-2019, 11:10 no i super, teraz działa! Dziękuję! A coś, ktoś w sprawie mirrorscreen? U mnie jak na filmiku wszystko robię, dochodzę do momentu kiedy gość naciska 2 x na dużym ekranie ikonę z "licznikiem" i u niego mirrorscreen żąda potwierdzenia dostępu, a u mnie nic się nie dzieje... Kwestia wersji AA, czy może dlatego że to jest system VW, a nie Sync? Mirrorscreen w AA wymaga roota w telefonie. Fiesta Mk8 ST Line 16-07-2019, 11:20 A możesz po polsku? Nie ogarniam zbytnio tych tematów... swampshark 16-07-2019, 12:45 Trzeba mieć odblokowane konto root w androidzie. Robi się to przy pomocy kabla USB i odpowiedniego programu. Są tez aplikacje na telefon, ale to zależy od modelu telefonu i wersji systemu Fiesta Mk8 ST Line 16-07-2019, 13:01 Dziękuję, w takim razie raczej sobie odpuszczę bo rozumiem że grozi to utratą gwarancji na telefon. Poczekamy na nowego AA, może będzie bardziej funkcjonalny (ma mieć możliwość ostrzegania o Fotoradarach i radarach jak Yanosik i ma pokazywać dozwoloną prędkość) Baron von Puffenstein 17-07-2019, 15:35 Czyli root jest potrzebny tylko do mirror-screena? Do google maps nie? Wolę się upewnić, bo u Huawei'a różnie bywa z ROOT'em (i bootloaderem). :| Jak z aktualizacjami systemu multimedialnego w Fordzie (ogółem)? Częstotliwość update'ów itp jacky-x 17-07-2019, 16:26 Pierwsze dwa zdania tak jak napisałeś, tylko twierdzące, bez pytajników. Co do update sync3, podczas użytkowania (1,5miesiąca) dostałem jedną aktualizacje, zrobiona bezproblemowo. Pozdr cattani75 26-07-2019, 21:18 Panowie, czy ktoś z Was miał taki objaw, że przy pokonywaniu w miarę szybko (40+ km/h) zakrętu w prawo czuć jakby lewe koło wibrowalo i słychać delikatny stukot? Było tak zarówno na oponach fabrycznych, jak i po wymianie na Michalki Crossclimate. Co to może być? Przebieg aż 650 km. Przy jeździe na wprost auto idzie jak po szynach, zakręt w lewo też ok. Fiesta Mk8 ST Line 26-07-2019, 23:19 Nic a nic, nawet dużo szybciej. Generalnie jazda tym autem po zakrętach to sama przyjemność. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka marcin'ek 27-07-2019, 09:10 Nic a nic, nawet dużo szybciej. Generalnie jazda tym autem po zakrętach to sama przyjemność. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu TapatalkaDokladnie tak, czy to zimowki czy letnie jedzie swietnie [emoji3] jedyne wibracje to od asystenta pasa. Moze to wina hamulcy, tarcza moze krzywa czy cos. Podobnie mialem kiedys w foce, tyle ze tam tarcze byly zuzyte i zanim sie to pojawilo auto stalo ok3 tygodni wiec i rdza byla na tarczach. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka cattani75 27-07-2019, 09:22 Tak właśnie myślałem. Najdziwniejsze, że to tylko przy prawym zakręcie występuje. Opona? Felga? Zawieszenie? Poduszka silnika? Amortyzator? Szlag mnie już trafia. Nowe auto i wtopa. Podobnie jak z mondeo - tam chyba z 5 razy zbieżność ustawiałem, żeby przestał ściągać w lewo. Ech... biner 28-07-2019, 08:32 Czas zmienic marke. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka rydzadam 01-08-2019, 08:55 Pierwsze wakacje (3.600km) nowym autem za nami. Strzeliło też dzisiaj pierwsze 10.000km. Małe podsumowanie: jestem pod mega wrażeniem, przede wszystkim komfortu jak na tak niewielkie auto, precyzji prowadzenia podczas szybkiej jazdy, sprawności systemów takich jak aktywny tempomat, ostrzeżenia "zbliżeniowe", również o pieszych i rowerzystach, świetne LED-y, itp., wydajności klimy, dobrego radia i całego systemu multimedialnego, .... wymieniać można by dalej. Z rzeczy wkurzających zauważyłem jedynie: nieco trzeszczące, wpadające w rezonans, niektóre plastiki. Nie zawsze, ale czasami brzęczą oraz trzeszczący głośnik w drzwiach kierowcy przy głębszych basach - chyba będę reklamował przy przeglądzie. Silnik - rewelka. Minimalnie za mało momentu poniżej 2000 obrotów, ale później jest bardzo dobrze. Przyspiesza zauważalnie nawet jeszcze przy 170-180 km/h. Wbrew obawom co niektórych moich kolegów-niedowiarków, ten mini-silnik nie "wybuchł" ani się nie "stopił" na niemieckiej autostradzie pomimo jazdy na długich odcinkach, po 100-200 km z prędkością 180-190km/h. Trochę śmierdziało plastikami i jakby płynem chłodniczym spod maski jak się zatrzymałem na parkingu, ale przy temperaturze zewnętrznej 35 stopni w cieniu i takim dużym obciążeniu silnika, wcale się nie dziwię. Zużycie paliwa przy bardzo dużych prędkościach - powyżej 10-11, ale ostatecznie średnio na autostradzie nie przekroczyło 8,5. Na drogach krajowych przy szybkiej jeździe - 6 do 6,5. Generalnie - auto gorąco polecam. cattani75 01-08-2019, 11:12 Czas zmienic marke. Nie, wystarczyło zmusić gumiarza do porządnego wyważenia kół... :-) edekp1977 02-08-2019, 17:55 zasiadłem dzisiaj w nowej fieście w salonie, zdaje się że podstawowa wersja i od razu zaskoczyły mnie fotele bez trzymania bocznego jak w jakimś matizie, spory krok do tyłu w stosunku do poprzedniej wersji gdzie fotele trzymają ok, tkanina foteli w poprzedniej wersji też jest lepszej jakości. rydzadam 02-08-2019, 21:42 zasiadłem dzisiaj w nowej fieście w salonie, zdaje się że podstawowa wersja i od razu zaskoczyły mnie fotele bez trzymania bocznego jak w jakimś matizie, spory krok do tyłu w stosunku do poprzedniej wersji gdzie fotele trzymają ok, tkanina foteli w poprzedniej wersji też jest lepszej jakości. Nie wiem w jakiej wersji siedziałeś. Może faktycznie najbidniejszej. W Active fotele są bardziej jak OK. Robiłem na urlopie przebiegi po 3 godziny bez wysiadania z auta, a dziennie razem nawet po 10 godzin. Przeżyłem. Co do trzymania bocznego może takie było tylko wrażenie. Umów się na jazdę próbną. Zweryfikujesz. wowo213 03-08-2019, 08:01 Fotele są ok wygodnie się w nich siedzi(Titanium).Mnie bardziej irytuje,że fotel(kierowcy) gdzie mam regulacje góra-dól,odcinek lędźwiowy rusza się na boki delikatnie.Zgłaszałem to,ale TTTM.Od razu podeszliśmy do innej fiesty i tez tak było.Wniosek z tego taki,że kupując kiedyś nowy samochód dokładniej się mu przyjrzę.Moim zdaniem jest to porażka Tutaj nagranie pod fotelem jak to wygląda https://i.imgur.com/OdWRjYx.mp4 2 problem którego na szczęście nie słychać przy słuchaniu radia,to grzechotanie przy dodawaniu gazu,nierówności drogi też to wywołują i puszczanie sprzęgła.Widziałem,że jest rozwiązanie tego problemu TSI Nr. 18-2383 Niby zamontowanie dodatkowego oringu rozwiązuje problem,bo jest luz na tych przewodach i to one gruchoczą https://i.imgur.com/CP8eUm3.png Jeszcze z tym nie byłem,więc nie wiem czy faktycznie działa Poza tymi 2 większymi problemami to fajne autko.Mógłbym się jeszcze doczepić,że klapę bagażnika praktycznie trzeba ręcznie otwierać,bo siłowniki są słabe g:~ cattani75 03-08-2019, 08:16 Właśnie - też mam wrażenie, że silnik mi grzechota, zwłaszcza przy dodawaniu gazu. Ale czyżby w roczniku 2019 nie usunięto problemu w fabryce? ASO (a raczej doradca) twierdzi, że wszystko jest ok, że ta silniki tak mają, że po kilku tysiącach to minie, że to kwestia zawieszenia silnika w ST-Line itp. itd. A auto jeździ wg mnie jak diesel/traktor/stary fiat bez oleju. :-) Tyle, że... żonie ten dźwięk nie przeszkadza. :-D marcin'ek 03-08-2019, 09:39 No ja nie zauwazylem zeby cos "gruchotalo". Pozatym wg mnie, jak taki oring ma cos usztywnic? To jest uszczelka wiec raczej idzie o uszczelnienie. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka wowo213 03-08-2019, 12:03 Nie wiem jak ma to coś usztywnić,ale tutaj jest 9 stron tematu o problemie grzechotania https://www.motor-talk.de/forum/ford-fiesta-mk8-knarrender-sound-im-armaturenbrett-t6419489.html I w postach idzie wyczytać,że rozwiązuje to problem https://i.imgur.com/cWTdKiw.png https://i.imgur.com/Hic2Wwk.png https://i.imgur.com/4npkwOa.png https://i.imgur.com/24oRUu0.png Tutaj jeszcze inna opcja rozwiązania spięcie tych rur 2 opaskami https://i.imgur.com/jigZHRF.jpg Więc jak widać coś jest na rzeczy :) Ja poproszę ich o zamontowanie tych o-ringów przy okazji wizyty. cattani75 04-08-2019, 12:11 Nie, wystarczyło zmusić gumiarza do porządnego wyważenia kół... :-)Jednak trzeba zmienić markę. ;-) Wyważenie kół "pomogło" na krótko. Problem wrócił. W każdym prawym niezbyt ostrym zakręcie czuć pod stopami miarowe stukanie. Masakra. To plus dźwięk silnika i cała radość z nowego auta idzie w druty. Ech... edekp1977 04-08-2019, 16:52 Jednak trzeba zmienić markę. ;-) Wyważenie kół "pomogło" na krótko. Problem wrócił. W każdym prawym niezbyt ostrym zakręcie czuć pod stopami miarowe stukanie. Masakra. To plus dźwięk silnika i cała radość z nowego auta idzie w druty. Ech... miałem tego typu problem z klimatyzacją jak samochód był jeszcze na gwarancji, odpuściłem po kilku nieskutecznych naprawach i zrobiłem klime poza ASO. Z perspektywy czasu uważam że zrobiłem źle, trzeba było do skutku w ASO, mają naprawić i koniec, niech wymienią połowę samochodu ale ma być zrobiony. marcin'ek 04-08-2019, 19:43 Wyważenie kół "pomogło" na krótko. Problem wrócił. W każdym prawym niezbyt ostrym zakręcie czuć pod stopami miarowe stukanie... Pytanie czy wywazenie faktycznie pomoglo czy tylko to stukanie "nie mialo okazji" aby dac o sobie znac(?). Jesli pomoglo to ewidentnie problem z kolem albo zawieszeniem. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka cattani75 04-08-2019, 22:10 No to ciekawostki ciąg dalszy - popołudniu pojechałem na serię krótkich i dynamicznych zakrętów: stuki były. Wracamy wieczorem do domu z weekendu, najpierw stuki są, a potem cudownie znikają i ponowna jazda testowa już w Krakowie potwierdza zaistnienie cudu. O co chodzi? Od czego to jest zależne? Bo nawet nie od fazy księżyca... Żeby było śmieszniej dziś moją uwagę przykuł dość wysoki dźwięk przebijający się w kabinie, zwłaszcza gdy jest w miarę cicho (jak się wsłuchać, to radio na poziomie 3-4 go nie zagłusza). Wieczorem po jeździe testowej zawieszenia :-P odkryłem, że dźwięk włącza i wyłącza... przycisk klimatyzacji. Noż po prostu... brak kulturalnych słów!!!!! Fiesta Mk8 ST Line 05-08-2019, 06:32 Ja to muszę zobaczyć na własne oczy bo aż nie wierzę. Żadne z powyższych nie występuje u mnie, a fiesta ma już 12 tyś. Silniczek chodzi cichutko, zawieszenia nie słychać, plastiki nie trzeszczą. Jedynie co, to opony trochę szumią, ale to ponoć normalne w PS4. Może jak się przejedziesz moim autem to Cię to zmotywuje do ponownej wizyty w ASO bo to nie jest normalne w tym aucie. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka cattani75 05-08-2019, 06:54 Właśnie jestem umówiony na czwartek do ASO w temacie klimy. Bardzo chętnie skonfrontuję moją fiestę z Twoją, ale to dopiero we wrześniu, chyba że będziesz w tym tygodniu w Krakowie. :-) Zawieszenie albo koła; odkryłem zależność - włącznikiem/wyłącznikiem stukania jest dłuższa trasa (40-50 km). :-D :-D Ze stukaniem na razie nie jadę, bo co im powiem - że czasem mi stuka, ale teraz właśnie, kiedy jestem u panów, to nie stuka? :-( foni 05-08-2019, 08:35 Pisk o którym mówisz, to może być awaria wiatraczka przy czujniku temperatury w kabinie (od sterowania klimą). Temat kojarzę z Mondeo i to wszystkich generacji, choć zazwyczaj występował po dużo większym czasie eksploatacji. Niech ASO sprawdzi. cattani75 05-08-2019, 09:13 Być może jutro się okaże w ASO. Postaram się to nagrać, choć mam obawy czy znów nie zdarzy się cud i pisk nie zniknie. :-) Kurczę, fajne nowe autko, chyba najładniejsze, jakie miałem i takie wtopy. Pamiętam, że z mondeo z kolei walczyłem z ustawieniem zbieżności, żeby nie ściągał w lewo i chyba dopiero po roku się udało, jak podałem w ASO dokładne koordynaty i stałem nad gościem. Tyle, że tam ściągał zawsze, a tu problemy są albo ich nie ma. Dźwięku silnika chętnie posłucham kiedyś u Fiesta Mk8 ST Line, choć pytanie, czy faktycznie przebieg nie ma tu znaczenia - póki co ASO mówi, że "auto nowe i wszystkie tak chodzą, więc nawet nie ma co zlecenia otwierać, bo ten Active, którego słuchaliśmy na placu to ma już 6000 przejechane, a ten pana St-Line dopiero 1000". Ok, poczekam. :-) Fiesta Mk8 ST Line 05-08-2019, 09:33 Mój od nowości chodził tak samo, nic się w temacie nie zmieniło, nie jest ani ciszej ani głośniej i na pewno nie przypomina ten dźwięk diesla... cattani75 05-08-2019, 09:43 No to musimy zrobić zlot małopolskich ST-Line. :-) A może to kwestia, że Ty masz 3 drzwi, a ja 5? ;-) A czujesz/słyszysz takie charakterystyczne grzechotanie przy ruszaniu do przodu albo na wstecznym? mskgs 05-08-2019, 10:55 Żeby było śmieszniej dziś moją uwagę przykuł dość wysoki dźwięk przebijający się w kabinie, zwłaszcza gdy jest w miarę cicho (jak się wsłuchać, to radio na poziomie 3-4 go nie zagłusza). Wieczorem po jeździe testowej zawieszenia :-P odkryłem, że dźwięk włącza i wyłącza... przycisk klimatyzacji. Noż po prostu... brak kulturalnych słów!!!!! Takie piszczenie i jakby coś się przelewało? :D "Norma". :P cattani75 05-08-2019, 10:59 Nie, nie przelewa się nic. To jest wysokiej częstotliwości pisk. marcin'ek 05-08-2019, 11:20 A może to kwestia, że Ty masz 3 drzwi, a ja 5? ;-) A czujesz/słyszysz takie charakterystyczne grzechotanie przy ruszaniu do przodu albo na wstecznym? Ja tez mam 5d ale Titanium, i zadnych takich dzwiekow nie slysze. Moze z tym stukaniem to te przewody o ktorych ktos wczesniej wspominal. Podczas skretu wpadaja w drgania i wtedy slychac, a dzwiek sie czasem dziwnie potrafi rozchodzic. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Fiesta Mk8 ST Line 05-08-2019, 12:45 Nic nie słyszę, nic nie trzeszczy, nie piszczy, nie rzęzi. Może dlatego że już stary jestem i problemy ze słuchem mnie dopadły? Spotkanie bardzo chętnie, tyle że jak latam do Krakowa to raczej Mondeo, bo zawsze jest coś/ktoś do zabrania. Ale pomyślę, może trzeba przedmuchać GPFa... 13.08 odstawiam auto do ASO, jest jakaś akcja serwisowa na wymianę całej kolumny kierownicy, może w tym kierunku powinieneś pójść? Dostałeś wezwanie? Sprawdź w ASO po VINie czy Twojej fiesty też dotyczy ta akcja. U mnie spotkali się z tym pierwszy raz, wcześniej była jakaś akcja na dokręcanie jakiejś śrubki w kolumnie kierownicy, ale u mnie to jakiś grubszy temat, do wymiany dwadzieścia kilka części. Właśnie je zamówili. marcin'ek 05-08-2019, 14:10 ...jest jakaś akcja serwisowa na wymianę całej kolumny kierownicy... A cos wiecej na ten temat? Bo poki co ja nic nie dostalem. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka wowo213 05-08-2019, 17:14 Na uoik ani fordetis brak info o akcjach serwisowych marcin'ek 05-08-2019, 19:28 Na uoik ani fordetis brak info o akcjach serwisowychNo jak tam nic niema to moze to tylko plotka. Jakby mieli wymieniac cale kolumny kierownicze, to raczej nie byloby to traktowane jako blachostka typu luzny/nieszczelny przewod "chlodniczy". Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Fiesta Mk8 ST Line 05-08-2019, 20:06 Nie plotka tylko dostałem wezwanie na taką akcję. Jak znajdę papier to wrzucę zdjęcie. Do wymiany cała kolumna w sumie ponad 20 części. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190805/1ebb986cedd685d86e56db214a970a70.jpg cattani75 05-08-2019, 22:12 Jakby ktoś chciał posłuchać mojej dieslowo-benzynowej Fiesty... https://www.dropbox.com/s/d8ml79mj5wzpz26/20190805_202751.mp4?dl=0 https://www.dropbox.com/s/i9imvi5nx8hrd6j/20190805_202045.mp4?dl=0 Może panikuję?... :-) Jakby nie było, stukanie zawieszenia zniknęło, piszczenie klimy też jakby mniej natarczywe... nie ma z czym do ASO jechać. biner 05-08-2019, 23:06 Faktycznie jak diesel,strasznie glosna. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka marcin'ek 05-08-2019, 23:48 Jakby nie było stukanie zawieszenia zniknęło, piszczenie klimy też jakby mnie natarczywe... nie ma z czym do ASO jechać. Juz wiem czemu zniknelo ... Boi sie jechac do ASO [emoji16] moze postrasz jeszcze troche to i 150 kucy wykrzesa bez dlubania [emoji6] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka wowo213 06-08-2019, 00:29 U mnie zimą zmiana kierunku nawiewu zaczęła wydawać niepokojące dźwięki (jakby coś tarło )potem się przyzwyczaiłem i zapomniałem o tym,ale ostatnio zauważyłem,że problem sam zniknął(widocznie się wyrobiło) także czasem nie ma co zaraz do ASO dzwonić tylko pojeździć trochę :D I jeszcze z takich opcji które mnie mega wkurzają w tym aucie,to moment w którym pasażer otwiera drzwi i wszystko gaśnie.Brawo dla osoby która taki system wymyśliła,bez możliwości wyłączenia go w ustawieniach :569: Ciekawy jestem czy w innych modelach też tak jest.Jeśli tak to kiedyś przy zmianie auta trzeba będzie odwiedzić inne marki,bo ta opcja mnie doprowadza do szału.Szkoda,że przed zakupem nie wiedziałem o tym :) Chodź z drugiej strony czy w tej cenie idzie kupić coś lepszego ? hmm.. btw co do hałasu przy skręcaniu to zauważyłem tutaj taki wątek https://i.imgur.com/zjiJVz5.png https://fiestast.de/index.php?thread/17336-knack-ger%C3%A4usch-beim-einlenken/ Nie mam konta a nie chce mi się specjalnie zakładać,więc kto ma problem niech poczyta :) cattani75 06-08-2019, 06:20 moment w którym pasażer otwiera drzwi i wszystko gaśnie. (...) Ciekawy jestem czy w innych modelach też tak jest. W mondeo też tak jest. :-( boncio 06-08-2019, 10:47 cattani75 ja tam nie słyszę nic dziwnego, normalna praca ecoboosta R3. No trochę głośno jak na nową Fiestę. Wyłączanie radia przez pasażera z przodu jest w każdym Fordzie teraz i jest to opisane w instrukcji. cattani75 06-08-2019, 11:18 Dla mnie on tak dziwnie chrobocze, ale skoro uważacie, że to ok, to tylko się cieszyć, że TTTM, a nie że zaraz coś wybuchnie. :-) marcin'ek 06-08-2019, 12:07 Mi cos w "tablecie" bzyczalo przy obr 1800-2000, i jakos nie moglem sie do tego zabrac. Ostatnio zauwazylem ze po ok 1,5 roku przestalo [emoji3] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka cattani75 06-08-2019, 13:22 Słuch Ci się po prostu przez ten czas pogorszył... ;-) p.saw 22-08-2019, 23:11 Córka jeździ fiestą mk8 (2017r). Ma lampki doświetlające podłoże w lusterkach składanych elektrycznie. Problem polega na tym, że przy otwieraniu pojazdu nie zawsze się zapalają a właściwie to bardzo rzadko się zapalają. Od czego to zależy ? xMaraSSx 23-08-2019, 07:52 Od zaciągnięcia hamulca "ręcznego"? p.saw 23-08-2019, 10:10 "ręcznego"? Sorry, że zapytam jeszcze raz. Poważnie od zaciągniętego ręcznego, czy to jakiś żart? Kto to wymyślił? Nie bardzo rozumiem co ma jedno do drugiego, czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie? Chętnie się dowiem. ;) mskgs 23-08-2019, 10:34 Nie zależy, ja w zasadzie nie zaciągam ręcznego i normalnie świecą. No chyba że w drugą stronę - jak się zaciągnie to nie świecą. :D maniek_wroc 23-08-2019, 23:17 Nie to nie ma znaczenia żona zawsze zaciąga ręczny i lampki doświetlające podłożę zawsze się świecą, jak nie zaciągnie to też świecą ... więc wygląda na to że coś jest nie tak ... zgłaszaj do serwisu jako usterkę. p.saw 23-08-2019, 23:33 Wydaje mi się, że powinny się zapalać gdy jest ciemno, czyli sterować powinien czujnik zmierzchu. Problem, że nie zawsze zapalają się gdy jest ciemno. Córka dostała przykaz, że ma obserwować. Wcześniej nie zwracała uwagi. Myślałem, że jest coś w instrukcji w temacie (aktualnie nie mam do niej dostępu :) ) lub ktoś miał takie doświadczenia. Jeśli się potwierdzi to pójdzie do ASO jako usterka w ramach gwarancji. wowo213 24-08-2019, 08:03 Problem polega na tym, że przy otwieraniu pojazdu nie zawsze się zapalają a właściwie to bardzo rzadko się zapalają. Zapalają się przy każdym otwarciu/zamknięciu auta,czy to w dzień,czy noc.Tak samo jak lampy.Oczywiście mając w ustawieniach włączone Leaving Home Light z opóźnieniem 10s wowo213 23-09-2019, 14:22 Pytanko https://i.imgur.com/uWQRCUF.jpg https://i.imgur.com/IPUwE2r.jpg U was też to tak wygląda ?Wydaje Mi się,że wcześniej tego nie było,ale też nie zaglądałem w to miejsce :-P I jak się nazywa wgl ta część która tak wystaje ? Wasabi88 25-09-2019, 09:07 U mnie wygląda to podobnie: wowo213 25-09-2019, 13:33 Jak to widzę to zaczynam rozumieć,że powiedzenie o fordach nie wzięło się znikąd :mad: Btw. Pytałem jednocześnie na innym forum o ten problem,a w między czasie szukałem na portalu rozebranego przodu,żeby zobaczyć jak to wygląda https://i.imgur.com/xUX4B06.png Otrzymałem tez odpowiedź Ja miałem podobny problem w swojej fieście w wersji St-Line, dokładnie w tym samym miejscu jak na zdjęciach, zgłosiłem to w ASO przy wymianie oleju i poprawili to bez problemu Nie chce mi się specjalnie z tym jechać,a wymiana oleju wypadnie mi w lutym wtedy to zgłoszę i mam nadzieje,że i u Mnie to poprawią,bo słabo to wygląda :surprise: Wasabi88 25-09-2019, 14:49 Gdyby nie Twój post to nie zwróciłbym nawet na to uwagi. wowo213 25-09-2019, 19:22 hehe xd Ja też myjąc na myjni bezdotykowej nie zauważyłem tego,ale już gdy myłem przed domem to przy wycieraniu grilla rzuciło mi się to w oczy :> WooYeeK 30-09-2019, 10:21 Witam wszystkich, robię przymiarki do nowej Fiesty, tylko w wersji ST. Czy są tu jacyś użytkownicy tego auta? Czy Ford ogarnął te Ecoboosty w temacie przegrzewania? W sieci wyczytałem, że kiedyś takie problemy występowały. No i jak ten silnik 1,5 Ecoboost 3 cylindrowy, ktoś jeździ może i parę słów może napisać? foni 30-09-2019, 10:30 1,5 Ecoboost 3 cylindrowy, ktoś jeździ może i parę słów może napisać Papcie spadają. WooYeeK 30-09-2019, 12:09 Rozumiem, że STekiem jeździsz? To, że papcie spadają to jestem tego świadomy :D ile kilometrów zrobiłeś, jakieś problemy, mniejsze lub większe? Przeczytałem cały ten temat i co z tym płynem chłodniczym który zniknął kilku osobom? U Ciebie zero problemu? marcin'ek 30-09-2019, 12:24 Plyn zniknal przy 1,0EB. Natomiast co do 1,5 to problem byl w foce, i to w bodaj w przypadku 1,6. Edit: Aha, i teraz przy temp. w okolicach 10'C to jest juz w okolicach minimum. Tak wiec kij wi co sie dzieje z plynem, brak sladow wyciekow przy silniku. W listopadzie na przegladzie kaze aso sprawdzic nagrzewnice, bo nic innego mi do glowy nie przychodzi. Silnik eco, bo pije plyn chlodniczy zamiast oleju [emoji1] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka foni 30-09-2019, 12:50 Aż takiego doświadczenia z ST nie mam. Miałem po prostu okazję jeździć przez kilka dni i zrobić kilkaset kilometrów. Silnik, jak i cały układ napędowy zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. A układ jezdny, wraz ze szperą, skłaniał do oklasków. Oddając auto podsumowałem: gdybym miał męża, to bym kupił! A tak jest Fiesta Vignale, która kobiecie jest bliższa sercu i oku. Nie panikowałbym odnośnie problemów z tym silnikiem. No chyba, że chcesz to auto upalać na co dzień, ale to wtedy każde idzie zajechać. Szczerze mówiąc, to na mnie większe wrażenie zrobiła Fiesta ST niż Focus ST pomimo tego, że większy brat jest szybszy. Po prostu fun z jazdy Fiestą ST niewiarygodnie odstaje od (i tak wysokich) oczekiwań. WooYeeK 30-09-2019, 14:19 Auto ma robić za zwykły codzienny pojazd, w żadnym wypadku do jakiegokolwiek pałowania, po prostu, ładne, fajnie jeżdżące auto do dynamicznej jak i spokojnej jazdy, głównie do pracy. Uważam, że lepiej jest mieć więcej koni i skorzystać z nich od czasu do czasu, niż ich nie mieć. Szkoda, że nikt nie użytkuje. Zawsze fajnie by było poczytać opinie z pierwszej ręki. Dobry znajomy jeździ albo jeździł(auto chwilowo oczekuje na nowy silnik) ST200, generalnie bardzo zachwalał, niestety w aucie przy 60tyś, pół roku po gwarancji obróciły się panewki. Silnik do wymiany, no nie fajnie za bardzo. Fiesta Mk8 ST Line 30-09-2019, 21:55 Jak na codzień to ja bym bardziej szedł w kierunku St-line + wirus. Przynajmniej plomby zostaną Ci na swoim miejscu, a fun jest nadal. https://youtu.be/C95V8NPuNss Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka WooYeeK 01-10-2019, 07:20 Przerobiłem wszystkie filmiki na YT, polskie i zagraniczne, Pertyn mówi jedno, ludzie drugie, niektórzy twierdzą, że ST200 jest twardsza a miałem okazję nią jechać i nie czułem żadnego dyskomfortu, że za twardo. Poza tym mój Focus ma też twarde zawieszenie na niskim profilu opony i jest okej. No i ST Line jest tylko 5 drzwiowa, niedopuszczalne! ;) rydzadam 01-10-2019, 10:46 Pierwsze 15kkm za mną, zrobiłem to w 5 miesięcy. Jazda Fiestą niezmiennie mnie cieszy. Rewelacyjne auto na każdą okazję, i do miasta i do przelotów 180-200 km/h. Nie ma do czego się przyczepić prócz trzeszczących plastików w okolicach "tabletu". Zgłoszę to na przeglądzie. Zobaczymy, co powiedzą ;) Prawdopodobnie do wymiany będzie też charczący głośnik w drzwiach kierowcy. Poza tym - rewelka. Umówiłem się na wymianę oleju w ASO. Serwis/książka mówi: co 30.000 km - jakiś kosmos (!) w tak wysilonym, zaturbionym motorze. Jadę teraz, przy 15.000. Piszę o tym również dlatego, że zaskoczyła mnie cena - 620 zł. Oszaleli :) Trochę za późno było, żeby się wycofać, nie będę siary robił, ale kolejne wymiany oleju będę robił przyjeżdżając ze swoim Castrolem 0W20 i to pewnie w innym, dobrym, niezależnym serwisie. Tompit 02-10-2019, 13:40 Witam, posiadam Fiestę ST ale MK-7 182, jeździ niesamowicie, mega fun z jazdy, w zakrętach jak przyklejona, przyspieszenie niesamowite. A nowa podobno jest jeszcze lepsza, także musi być konkret. Co do zawieszenia wcale nie jest mega twarde, kto tak mówi albo nie jeździł samochodem z twardym zawieszeniem albo takich nie lubi, a swoją Fiestę użytkuję na co dzień, dojazdy do pracy, sklepu i dla zabawy i uważam, że jest nawet "komfortowe". Drugie auto to Renault Twingo RS w wersji CUP i tu jest dopiero twarde zawieszenie, a i tak nie ma tragedii. Nowa Fiesta ST MK-8 już jest zamówiona, do końca października powinna być do odbioru, wtedy mogę napisać jak się ma do MK-7 WooYeeK 02-10-2019, 18:10 Spoko, ja jeśli kupię to w przyszłym roku dopiero, ale chętnie poczytam o wrażeniach. No i zanim ja kupię, to Ty już trochę kilometrów zrobisz, więc będziemy mieć na bieżąco informacje jak tam silnik się sprawuje ;) mskgs 02-10-2019, 18:53 Jeździłem nową ST przez 2 dni i zrobiłem ~400 km. Fenomenalny samochód, jazda sprawia niesamowitą frajdę, większą niż niejedno mocniejsze auto. Natomiast z całej tej jazdy mam jedną konkluzję: gdybym miał ten samochód na własność, to MUSIAŁBYM nim jeździć na tor. Po prostu Fiesta ST na zwykłych drogach się marnuje i czuć, że czegoś brakuje, nie ma gdzie wykorzystać wszystkich możliwości... Potrzeba miejsca, żeby nią poszaleć, a tego na publicznych drogach nie ma, niestety. ;-) Zawieszenie jest do przeżycia, chyba że jedziemy po wybitnie nierównej drodze, to robi się mało przyjemnie. Fiesta Mk8 ST Line 03-10-2019, 07:05 Przerobiłem wszystkie filmiki na YT, polskie i zagraniczne, Pertyn mówi jedno, ludzie drugie, niektórzy twierdzą, że ST200 jest twardsza a miałem okazję nią jechać i nie czułem żadnego dyskomfortu, że za twardo. Poza tym mój Focus ma też twarde zawieszenie na niskim profilu opony i jest okej. No i ST Line jest tylko 5 drzwiowa, niedopuszczalne! ;)To się coś zmieniło, albo jest błąd konfiguratora, bo ja mam St-line 3D Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka WooYeeK 06-10-2019, 08:51 Widocznie jak wprowadzili te wersje ST-Line Black i Red które mogą być 3-drzwiowe, zwykle ST-Line może być tylko 5-drzwiowe B4Bci4 z Bydzi 16-10-2019, 19:10 Witam ,mam pytanie odnośnie zakupu Fiesty, czy kupować Titanium czy może zainteresować się wer Active2 , co ew dokupić z pakietów by były znośnie wyposażone cattani75 16-10-2019, 22:46 To, co Ci potrzebne, albo temu, komu kupujesz. B4Bci4 z Bydzi 17-10-2019, 00:38 To, co Ci potrzebne, albo temu, komu kupujesz. miałem na myśli osoby które miały okazje zapoznać się z tymi 2 modelami i ich spostrzeżeniami, dały by mi ew możliwość konfrontacji przy jazdach próbnych tym autkiem, i zwrócenia uwagi na jego mankamenty, wiem że Fiesta ogólnie jest fajna, tylko nie wiem co wybrać /jaki model i doposażenie, czy duże są różnice między Tit i Act 2 w użytkowaniu codziennym? /poza podniesieniem podłogi oczywiście itd./ liczę na osoby co miały okazje pojeździć tymi 2 modelami, autko będzie dla kobiety, sam jeżdżę Focusem mk4 ale Fiesty kompletnie nie znam cattani75 17-10-2019, 06:37 Active jest nieco wyższy i to czuć. Z doposażenia - co kto potrzebuje. Dla mnie konieczne jest wszystko, co jest dostępne :-), warte uwagi są na pewno ledy, aktywny tempomat itp. itd - tak samo jak w focusie, to nie jest kwestia modelu czy marki auta, jeśli gadżety są podobne/identyczne. foni 17-10-2019, 08:21 Zależy jak ogarniającą temat masz kobietę. Ja brałem opcję full a Ona i tak korzysta głównie z grzania kiery. Zrobiłem chipa, choć jej pewnie do jeżdżenia wystarczyłoby 50KM. Żonsia nie czuje zmiany opon, a gdyby nie czujniki to nie wiedziałaby że jedzie na flaku. Także ten... jak masz inaczej to zazdroszczę ;-) A poważnie, to pewnie Active bardziej się wyróżnia i wygląda bardziej sexy. Zamów kolor, który jej się podoba, weź ciemne szyby, wybierz z nią felgi, a może i oklej co nieco dla bajeru... Z wyposażenia to skup się na bezpieczeństwie (!!), warto kupić lepsze audio, weź fabryczną navi (rzadko która ogarnia podłączanie AndroidAuto, bo nigdy nie wie gdzie ma telefon), kamera cofania i czujniki to konieczność, oraz zapewnij ciepło w dupkę i w rączki. Full LEDy to pierwsze co bym zaznaczył. Jak lubi, to pewnie i za szklany dach okaże wdzięczność ;-) Cała reszta dla (przeciętnej) kobiety to majonezy, których nie potrzebuje bo ich....nie rozumie. rydzadam 17-10-2019, 12:26 Ja oglądałem zarówno ST-Line, zwykłą Fiestę, jak i Active 2. To ostatnie to najlepsze rozwiązanie w większości przypadków. Nieco wyższa (krawężniki dziury, studzienki, śnieg), ale mimo to prowadzi się wręcz idealnie od 0-200 km/h. Nietypowy wygląd to coś, co się Kobiecie na pewno spodoba w Activie + bardzo ładne seryjne felgi. Tylko jak pisze Kolega, panie zaczynają wybór auta od ...koloru ;) Reszta się prawie że nie liczy :) Ciemne szyby z tylu to podstawa, tylny spoiler też dodaje urody. A w środku, za niewielką dopłatą podłokietnik i niebieskie oświetlenie. Grzenie siedzeń, LED-y - podstawa. Kamera - czy ja wiem (??). Wczoraj moja żona wjechała tyłem naszego Kaszkaja w inne auto na podwórku, pomimo posiadanej kamery. Skuteczniejsze są czujniki z "pikadełkiem", one raczej wystarczą. NAVI - szkoda pieniędzy, chyba, że będzie używać. Ja używam komórki, a w dłuższych trasach - łączę z AndroidAuto. Panie najczęściej nie używają nic :) Systemy bezpieczeństwa - jak uważasz. Ja dopłaciłem za akt.tempomat+Pre Collision, czy jakoś tak. Dla Kobiety zdecydowałbym się jeszcze na kontrolę martwego pola, bo jest w pakiecie z systemem kontroli przy cofaniu z parkingu. Jazda próbna porównawczo różnymi modelami nie ma sensu. Nie wyczujesz za bardzo różnicy na tych paru, czy parunastu kilometrach. Oba mile Cię zaskoczą. cattani75 17-10-2019, 13:23 Moja żona nie zaczęła od koloru, a od wersji (wygląd przodu). Jeździła i ST-Line i Activem. I padło na ST-Line e wszystkim, co się rusza i nie rusza, w kolorze Desert Island Blue. Żona wciąż szczęśliwa, a dodatków używa. jacky-x 17-10-2019, 13:48 B4Bci4 z Bydzi Chciałem ci odpisać już wczoraj, ale specjalnie poczekałem, aby jako użytkownik Active 2 cos uzupełnić w pojawiających sie postach, a nie doradzic co kupic, bo to zawsze jednak zależy od indywidualnych preferencji i odczuć a te i tak zawsze da sie zweryfikować tylko jazdą, ale zwrócic uwagę na pewne sprawy zawsze warto. Titanium, bardzo fajne, ale jakos to nie było do konca to, a Active2 to znowu od razu ... to jest to i jazdy próbne to potwierdziły, co nie znaczy że któraś jest lepsza gorsza, jest po prostu inna i tu nie tylko chodzi o te prawie 2cm, ale o tym pózniej. Ogólnie napisałbym dokładniutko to co rydzadam, więc może o tych kilku dośc istotnych (lub mniej) róznicach, bo te jednak są a wielu o nich nawet nie wie. -wyższa o prawie 2cm, szersza o 1cm, inna stylizacja- gril, dodatkowe osłony plastikowe, podwozie z dodatkowymi osłonami, znaczek active z boku, na progu listwa ochronna, przełącznik na śliską nawierzchnię, inna charakterystyka sprężyn, wspomagania,hydrauliczny tłumik odbicia itd można by jeszcze parę rzeczy wymienić, a z wyposażenia podstawowego bogatszego jak w titanium, min. koła 17-stki, bardzo fajne felgi, B&O czy pakiet comfort 5. Jest niestety też droższa na starcie. Teoretycznie Active sprzedaje się najgorzej, tylko pojedyncze sztuki, ale jak juz do kogoś trafi swiadomie z przemyślanego wyboru, to ... nie odda :wink: Zwróc też uwagę czy nie przeszkadzają ci druciki z ogrzewanej szyby (mnie akurat nie). Pozdr Fiesta Mk8 ST Line 18-10-2019, 07:27 A moja pierwsze co wyłączyła to aktywny tempomat. Strasznie ją wkurzał podobnie jak i mnie. Ledy must be bo zwykłe soczewki o dupę rozbić. Navi niekoniecznie bo jak jej kupisz porządny uchwyt np z ładowaniem indukcyjnym to będzie używać AA. Kamera może i mało przydatna ale jak jej nie będzie to ona będzie marudzić. Silnik 1.0 EB wystarczający nawet w 100KM (zawsze boxa za kilka stówek możesz założyć), ale i tak oczywiście najważniejszy jest kolor... Jak moja weszła do salonu to z Active, Titanium i ST-Line od razu wybrała te ostatnią, na Active'a nawet nie chciała spojrzeć a titek taki "nijaki", jak stwierdziła... Wyposażenie dla kobity jest zawsze na dalszym miejscu niż wygląd! Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka marcin'ek 18-10-2019, 14:29 ... ale i tak oczywiście najważniejszy jest kolor... ... Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Nie koniecznie kolor, moja chciala wersje z "tym srebrnym wokol szyb", choc nad kolorami tez myslala (desert island blue, ruby red) a reszta to powiedziala ze jej obojetnie. Co do mocy to zalezy z czego sie przesiada. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka B4Bci4 z Bydzi 25-10-2019, 21:16 Wszedł nowy cennik z 21-10 o nr 4/2019 czy ktoś się może orientuje czy dotyczy tylko wyprzedaży czy można na nim też konfigurować nowe auto? Salon jakoś nie określił mi się w zapytaniu ofertowym WooYeeK 28-10-2019, 14:48 Ktoś wie jaki jest interwał wymiany rozrządu w 1,5 Ecoboost? W 4 cylindrowym był pasek i wymiana była co 240kkm lub 10 lat :o to pewnie w 3 cylindrowym skoro jest łańcuch to pewnie jest dożywotni znając Forda :D W 1,0 Ecoboost też jest łańcuch? Ile tam macie kkm? pmis 29-10-2019, 10:28 Wszedł nowy cennik z 21-10 o nr 4/2019 czy ktoś się może orientuje czy dotyczy tylko wyprzedaży czy można na nim też konfigurować nowe auto? Salon jakoś nie określił mi się w zapytaniu ofertowym Na dzień dzisiejszy żaden salon z którym rozmawiałem nie przyjmuje zamówień na produkcję (a rozmawiałem z kilkunastoma). Wychodzi, że cały ten cennik to taki trochę pic na wodę fotomontaż - obowiązuje tylko na wyprodukowane samochody. Równie dobrze zamiast całego cennika mogli po prostu ogłosić, że wyprodukowane samochodu dostaję x% rabatu - mniej zamieszania by było. B4Bci4 z Bydzi 29-10-2019, 10:44 Na dzień dzisiejszy żaden salon z którym rozmawiałem nie przyjmuje zamówień na produkcję (a rozmawiałem z kilkunastoma). Wychodzi, że cały ten cennik to taki trochę pic na wodę fotomontaż - obowiązuje tylko na wyprodukowane samochody. Równie dobrze zamiast całego cennika mogli po prostu ogłosić, że wyprodukowane samochodu dostaję x% rabatu - mniej zamieszania by było. wczoraj rozmawiałem z handlowcem, zanosi się iż będą zmiany w wyposażenia standardowego co poszczególnych rodzajów, pewnie cennik niedługo się pojawi już na nowe auta, u mnie akurat facet chciał przyjąć zamówienie, ale zrezygnowałem cena mi nie odpowiadała, /zero upustu/ czyli wychodzi iż nie chcą teraz przyjmować zamówień AleksChuck 29-10-2019, 17:44 Moja Fiesta jest wyprodukowana od miesiąca i stoi na fabryce cały czas bo nie mogą jej sprowadzić, dlatego nie dziwne że nie chcą przyjmować zamówień. rydzadam 31-10-2019, 09:48 Moja Fiesta jest wyprodukowana od miesiąca i stoi na fabryce cały czas bo nie mogą jej sprowadzić, dlatego nie dziwne że nie chcą przyjmować zamówień. To chyba norma. Moja opuściła fabrykę 23.03, a do salonu przyjechała dopiero 10.05. AleksChuck 31-10-2019, 13:26 Ale to transport miałeś ponad miesiąc czasu, a moja nawet nie wiadomo kiedy będzie transportowana i czy w ogóle w tym roku bo ma silnik 1.5 marcin'ek 31-10-2019, 15:02 To o co chodzi tak naprawde z tym 1,5? Chcialem foke z tym EB, to sprzedawcy abo cos tam sciemniali abo walili prosto z mostu, tak czy tak nie przyjmuja zamowien na Focusa z 1,5. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka AleksChuck 31-10-2019, 15:08 Nie wiem, salon mi nie chce powiedzieć, czekam od czerwca na swój egzemplarz a ostateczną datę mam 6 grudnia, będzie to odbiorę, nie to rezygnuję i tyle bo nie mam zamiaru czekać dłużej niż na egzotyczne samochody. tryhp3 02-11-2019, 00:29 Kamera może i mało przydatna ale jak jej nie będzie to ona będzie marudzić. Chyba, że nie będzie mieć świadomości, że coś takiego istnieje. W tej wielkości samochodzie jest to mało przydatne. O ile w moim Focusie polubiłem się z czujnikami parkowania o tyle z kamery korzystam w zasadzie tylko ze względu na hak. Fiesta Mk8 ST Line 02-11-2019, 08:41 Problem w tym że w mondeo mam kamerę, a żona czasem nim jeździ. I za każdym razem jak wraca to marudzi że u niej w fiescie nie ma kamery, a światła są strasznie słabe. Dlatego w planach mam dołożenie Full Led i tę nieszczesną kamerę. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka rydzadam 05-11-2019, 07:00 Problem w tym że w mondeo mam kamerę, a żona czasem nim jeździ. I za każdym razem jak wraca to marudzi że u niej w fiescie nie ma kamery, a światła są strasznie słabe. Dlatego w planach mam dołożenie Full Led i tę nieszczesną kamerę. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Dobra kamera nie jest zła, o ile akurat nie jest brudna albo zaparowana ;) Jednak czujniki są ważniejsze. Najgorszą opcją jest posiadanie kamery i jednocześnie brak czujników cofania. Nie wiem, jak jest obecnie w Fordach, ale w Nissanie mamy taki układ. Nie zawsze w kamerę się patrzy, a jeśli nawet, nie uchroni Cię ona przed stuknięciem tyłem w przeszkodę, bo nic nie "pika" kiedy trzeba. Dużą wadą czujników w autach, którymi miałem okazję jeździć, również we Fieście, jest fakt, że czujniki działają jedynie w chwili, gdy jest wrzucony wsteczny. Jak zrzucimy bieg, a auto nadal się toczy do tyłu, nic nas nie ostrzega. To błąd, nad którym producenci muszą popracować. Inna sprawa, której w Fordzie brakuje, to rozwiązanie, które samo zatrzyma (czyli zahamuje awaryjnie) auto w momencie zbliżania się do przeszkody i jednoczesnego braku reakcji kierowcy. Tak jest np. w nowym Foresterze. Nie wiem, jak w innych nowych autach. marcin'ek 05-11-2019, 09:53 ...Jak zrzucimy bieg, a auto nadal się toczy do tyłu, nic nas nie ostrzega. To błąd... Nie zgodze sie z toba, bo np w Oplu (brat ma) czujniki pikaja caly czas, niezaleznie od biegu - mnie osobiscie to na dluzsza mete by wkur...lo. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka rydzadam 06-11-2019, 05:58 Nie zgodze sie z toba, bo np w Oplu (brat ma) czujniki pikaja caly czas, niezaleznie od biegu - mnie osobiscie to na dluzsza mete by wkur...lo. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka OK. Cały czas to trochę bez sensu. Chodzi mi o toczenie się auta do tyłu. wowo213 06-11-2019, 13:51 Inna sprawa, której w Fordzie brakuje, to rozwiązanie, które samo zatrzyma (czyli zahamuje awaryjnie) auto w momencie zbliżania się do przeszkody i jednoczesnego braku reakcji kierowcy. Tak jest np. w nowym Foresterze. Nie wiem, jak w innych nowych autach.Przecież jest we Fordzie a nawet fieście taki system (za dopłatą) https://www.youtube.com/watch?v=TVf07UogoYg cattani75 06-11-2019, 14:03 Ale rydzadam ma na myśli taki system działający, gdy auto jedzie do tyłu, a nie do przodu. boncio 06-11-2019, 16:29 I pomyśleć, że to można zrobić softem. Mając oczywiście czujniki z tyłu i ew. Blissa. cattani75 06-11-2019, 16:47 Jak? rydzadam 07-11-2019, 10:19 I pomyśleć, że to można zrobić softem. Mając oczywiście czujniki z tyłu i ew. Blissa. W zasadzie logiczne. Soft powinien wystarczyć. Warunek zadziałania: bieg wsteczny wrzucony, bo wtedy działają (sygnalizują) czujniki + osiągnięcie wysokiego ryzyka kolizji, czyli algorytm przeliczający prędkość zbliżania do przeszkody i odległość do niej. Nie jest to proste do ogarnięcia, jednak możliwe. Do tego trzeba się dostać do kompa auta i tęgą głowę, żeby taką nakładkę "wprogramować" w sterownik. boncio 07-11-2019, 14:41 cattani75 skoro inne marki mają tę funkcję bez dodatkowych sprzętów z tyłu, to jasno sugeruje, że to soft. Kwestia dodania kodu przez Forda. Niedługo odbieramy auto z taką właśnie funkcją, więc przetestuję kiedyś. W ogóle Ford jest strasznie oporny z pewnym wyposażeniem jak kamera z przodu, że o bocznych nie wspomnę nawet w klasie D, a co dopiero B. My za to mamy inne rzeczy ;) cattani75 07-11-2019, 15:30 Coś mnie zaćmiło. :-D Moje pytanie "jak?" dotyczyło zupełnie innego wątku i innego problemu, który wydawał mi się średnio obsługiwalny samym softwarem. :-D :-D AleksChuck 19-11-2019, 09:09 Wczoraj odebrana Fiesta ST, wrażenia niesamowite. losarturos 19-11-2019, 09:22 Wczoraj odebrana Fiesta ST, wrażenia niesamowite. Domyślam się, że właśnie po to wybrałeś ST. kemal_ 24-11-2019, 08:11 Dużą wadą czujników w autach, którymi miałem okazję jeździć, również we Fieście, jest fakt, że czujniki działają jedynie w chwili, gdy jest wrzucony wsteczny. Jak zrzucimy bieg, a auto nadal się toczy do tyłu, nic nas nie ostrzega. To błąd, nad którym producenci muszą popracować. W mojej Fieście MK7 z 2013r. (fabryczne czujniki przód i tył) nawet po zrzuceniu wstecznego czujniki działają do momentu rozwinięcia prędkości bodaj 20 albo 30km/h wtedy są automatycznie wyłączane ewentualnie można je wyłączyć dedykowanym przyciskiem na konsoli ;] Mondek16 28-11-2019, 11:00 Mam pytanie do posiadaczy nowej fiesty. Szwagier kupił wersję SyncEdition z silnikiem 85 KM i nie ma w niej osłony silnika od spodu. Ja kupiłem Titanium z silnikiem 1.0 100KM i mam taką osłonę od dołu. Oba autka odebraliśmy zaledwie tydzień temu. Zapytam czy w wersji SYNC EDITION z tym silniczkiem 85KM powinna być ta osłona czy nie ? Macie taką osłonę ? Dziękuję marcin'ek 28-11-2019, 11:46 Zdaje sie dla wolnossaka niema takiej oslony, tak samo jak aktywnych zaluzji za grilem. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Mondek16 28-11-2019, 11:57 Zdaje sie dla wolnossaka niema takiej oslony, tak samo jak aktywnych zaluzji za grilem. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Dzięki za info. Może jeszcze ktoś ? A co to są żaluzje za grilem bo w Titaniumie tego nie widze. wowo213 01-12-2019, 11:18 A co to są żaluzje za grilem bo w Titaniumie tego nie widze. https://i.imgur.com/wLWdyl5.png Mondek16 02-12-2019, 09:12 Dzięki wielkie :) B4Bci4 z Bydzi 02-12-2019, 22:12 https://i.imgur.com/wLWdyl5.png to tylko reklama marcin'ek 03-12-2019, 11:17 to tylko reklama No niewiem, o ile w czasie jazdy nie sprawdzisz czy faktycznie sie zamyka i poprawia aero, to przy obecnych temperaturach (ok. 0*C) przy zimnym silniku zamykaja sie i faktycznie silnik sie szybciej nagrzewa. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka wowo213 03-12-2019, 13:37 to tylko reklama Może i reklama ,ale zamyka się i otwiera,więc nie jest to tylko atrapa 8) Mondek16 03-12-2019, 13:46 Mam pytanko: Jak dotrzeć nową fieste z silnikiem 1.0 EcoBust ? przejechałem na razie 500 km bujając się tak pomiędzy 2-3 tys obrotów. Ktoś ma jakieś pomysły albo doświadczenie ? jak długo i na jakich obrotach ? czy częściej zmieniać bieg na wyższy czy raczej później ? Korzystać ze Start/Stop lub Eco jazdy ? Dziękuję edekp1977 03-12-2019, 22:07 jeździć normalnie, a nie żadne ekojazy na niskich obrotach. Jak jeździsz sporo na krótkich odcinkach to po zimie (niezależnie od przebiegu) wymień olej. AleksChuck 04-12-2019, 09:39 Ja ST docieram w miare ostro, staram się tylko nie przekraczać 6 tyś obrotów i nagrzać za nim miodu mu dam. A tej atrapy z przodu raczej nie mam albo 1.5 ma mocniejsze chłodzenie bo żeby wskazówka temperatury wody osiągnęła połowę to muszę z 10-15 km po trasie zrobić. foni 04-12-2019, 13:49 czy częściej zmieniać bieg na wyższy czy raczej później ? Uświadom się w temacie LSPI i..... szerokiej drogi! Bardzo fajny silniczek. rydzadam 05-12-2019, 06:38 Mam pytanko: Jak dotrzeć nową fieste z silnikiem 1.0 EcoBust ? przejechałem na razie 500 km bujając się tak pomiędzy 2-3 tys obrotów. Ktoś ma jakieś pomysły albo doświadczenie ? jak długo i na jakich obrotach ? czy częściej zmieniać bieg na wyższy czy raczej później ? Korzystać ze Start/Stop lub Eco jazdy ? Dziękuję Może ja jestem starej daty / starej szkoły, dlatego też docierałem Fiestę przez pierwsze 2tkm, jak zawsze uczyli żeby robić z każdym silnikiem, bez względu na jego zaawansowanie techniczne. Jednak nie jakimś eko-drivingiem, tylko rozsądnie jeżdżąc, nie przekraczając ok. 3000-3500 obr. i przede wszystkim nie dając w palnik, zwłaszcza na niedogrzanym silniku. Taka praktyka na pewno nie zaszkodzi. Ważne, żeby wymienić olej po 10, max. 15 tkm, a nie czekać do 30 tkm, jak chce ASO. Może i męczące takie docieranie, ale w moim przypadku 2 tkm to 2-3 tygodnie jeżdżenia. Co do dogrzania silnika, to teraz przy temp. 0 stopni i włączonym grzaniu kabiny temp. płynu podchodzi do nominalnej powoli, bardzo powoli, nawet 15 minut przy spokojnej jeździe. Nie sugerujcie się też tą wskazówką, jak chcecie przypałować silnik. Podłączałem czytnik pod OBD i okazuje się, że temp. oleju potrzebuje jeszcze kolejne min. 5 minut zanim dojdzie do optymalnych 90-100 st.C. WooYeeK 05-12-2019, 11:11 Przede wszystkim to po dotarciu, ok 1500km, olej z filtrem oleju wymienić. Bo naprawdę sporo opiłków pływa w takim oleju. Oczywiście na serwisie Ci powiedzą, że nie ma takiej potrzeby, tylko że tam najczęściej pracują idioci niemający pojęcia o niczym, bo jedyne co potrafią to powiedzieć to "ten typ tak ma" i olej się wymienia tak jak producent przewidział, co 30kkm, utylizowałbym ich wszystkich za te herezje i nie tylko we Fordzie, bo wszyscy producenci mają z dupy wzięte interwały wymian oleju. Mondek16 05-12-2019, 11:25 Dzięki koledzy. W temacie docierania chyba już wszystko jasne. Co racja to racja - olej po 2 tys zamierzałem wymienić i tak zrobię. A na razie tak go delikatnie 2-3 tys obrotów prowadzę. Nawet spalanie mam na poziomie 5,5-5,7 w mieście. Pozdrawiam marcin'ek 05-12-2019, 18:40 ... wszyscy producenci mają z dupy wzięte interwały wymian oleju. Nie z dupy tylko dokladnie ustalone z ksiegowymi. A Ty/My mamy wymienic auto na nowe maksymalnie po skonczeniu przedluzonej gwarancji (w przypadku Forda), czyli zanim zaczna sie powazne awarie. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Fiesta Mk8 ST Line 05-12-2019, 19:44 Przede wszystkim to po dotarciu, ok 1500km, olej z filtrem oleju wymienić. Bo naprawdę sporo opiłków pływa w takim oleju. Oczywiście na serwisie Ci powiedzą, że nie ma takiej potrzeby, tylko że tam najczęściej pracują idioci niemający pojęcia o niczym, bo jedyne co potrafią to powiedzieć to "ten typ tak ma" i olej się wymienia tak jak producent przewidział, co 30kkm, utylizowałbym ich wszystkich za te herezje i nie tylko we Fordzie, bo wszyscy producenci mają z dupy wzięte interwały wymian oleju.Wymieniłem u mnie po 2k km. Nic nie zauważyłem opiłków ani w oleju, ani w filtrze. Ale samopoczucie mam lepsze ;) Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka WooYeeK 05-12-2019, 21:45 W jednym będą w innym nie, jasne że to żadna reguła, ale wymiana oleju po dotartym silniku powinna być czymś obowiązkowym a za słuchanie nieuków w ASO kryminał. midoll1 10-12-2019, 15:38 Cześć. Gdzie kupujecie pióra/wycieraczki do przodu "nowej" MK8 fiestuchy? Te które są na popularnych serwisach aukcyjnych nie pasują z uchwytem... Fiesta Mk8 ST Line 10-12-2019, 18:30 Ja jeszcze nie miałem takiej potrzeby, ale też z chęcią się dowiem, gdzie poza aso Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka marcin'ek 10-12-2019, 18:42 Ostatnio te kupilem https://allegro.pl/oferta/piora-wycieraczki-bosch-ford-fiesta-mk8-2017-8507897290?utm_medium=app_share&utm_source=facebook i pasuja cacy, a zbieraja tez dobrze. Sorry, nie zauwazylem ze sie skonczyla. Tu https://allegro.pl/oferta/bosch-wycieraczki-aerotwin-ford-fiesta-od-2017-8441718324?utm_medium=app_share&utm_source=facebook sa takie same. Ewentualnie na ford.sklep.pl sa jeszcze. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka midoll1 11-12-2019, 16:57 Dzięki Kolego. Ostatnio te kupilem https://allegro.pl/oferta/piora-wycieraczki-bosch-ford-fiesta-mk8-2017-8507897290?utm_medium=app_share&utm_source=facebook i pasuja cacy, a zbieraja tez dobrze. Sorry, nie zauwazylem ze sie skonczyla. Tu https://allegro.pl/oferta/bosch-wycieraczki-aerotwin-ford-fiesta-od-2017-8441718324?utm_medium=app_share&utm_source=facebook sa takie same. Ewentualnie na ford.sklep.pl sa jeszcze. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka AleksChuck 11-12-2019, 17:52 W mojej nowej ST wycieraczka od strony kierowcy strasznie rozmazuje, dlatego dzięki za linka, za takie grosze to kupię, bo najbliższy termin na serwis to połowa stycznia. Wasabi88 12-12-2019, 15:15 Cześć, czy u Was też tak wyglądają półosie? Moje auto ma pół roku i dopiero 9 tysięcy km. Wygląda jakby miała ochotę za 2 lata pęknąć. xMaraSSx 12-12-2019, 18:38 Półoś to kawał stali, powierzchownym nalotem nie ma się co przejmować. wowo213 13-12-2019, 13:19 Cześć, czy u Was też tak wyglądają półosie? Już od 1 dnia tak wyglądała u mnie michal661 16-12-2019, 13:09 Witam, chciałem zapytać czy Wasze fiesty mk8 to też taki jeżdżący kawał rozczarowania. Od nowości wydobywają się metaliczne stuki z okolic prawego przedniego koła. Od początku coś wpada w rezonans w okolicach pedałów. A od przekroczenia magicznych 3000km w kabinie występują dość głośne trzaski jakby z deski rozdzielczej po stronie pasażera. Samochód ma przejechane 6000km a ja w ciągu żadnego z tych kilometrów nie mogłem sie cieszyć tym samochodem bo cały czas coś występowało... Mondek16 16-12-2019, 13:14 U mnie (1Tys przebiegu) nie zauważyłem drastycznych niedoróbek. Jade jutro na regulacje ręcznego bo żeby się zatrzymać to trzeba go bardzo wysoko podciągać (u szwagra, odbierał fiestę swoją razem ze mną też jest tak z tym ręcznym). Dzięki za info przyjrzę się temu o czym piszesz. Fakt jeszcze jeden że jak na silnik benzynowy to pomruk ma raczej z diesla i jest głośny. Nie podoba mi się to za bardzo. 100 koni też szału nie robi (miałem kiedyś Fcusa z 100 konnym silnikiem) ale daje rade. cattani75 16-12-2019, 13:45 Mój też jakoś tak dziwnie chrobota/chrobotał. Dźwięk zaiste dziwny, choć chyba już się do niego przyzwyczaiłem. No i do tego taki trochę diesel. Drgania z kolei występowały (ale tylko w prawych zakrętach), choć być może pomogło wyważenie kół. West_GD 16-12-2019, 18:44 Na razie 4.000km za mną. Dwie wizyty w ASO i dwie naprawy (w tym wymiana sprężarki klimatyzacji). Coś wpada w wibracje pomiędzy podszybiem a kierownicą, jechałem z takim wibrującym "buczeniem" 400km autostradą i myślałem, że po powrocie do domu wystawie to auto na sprzedaż. Miałem wszystkie Fiesty od mk3, dobrze wspominam tamte auta. Mk8 w porównaniu do ostatniej mk7,5 to trzeszcząca padaczka. marcin'ek 16-12-2019, 22:46 Coś wpada w wibracje pomiędzy podszybiem a kierownicą... To "tablet". Umnie na szczescie tylko jak po kostce jade albo miedzy 1800-2000obr glownie jak jest zimno. Ponaciskaj tylna obudowe na dole przy desce, od samego naciskania trzeszczy. Ale zauwazylem ze jak sie to przycisnie i tak przytrzyma to jest cisza. Chcialem tam (miedzy tablet a deske) jakis kawalek gumy wcisnac ale jeszcze nie doszlem do tego bo autem glownie zona jezdzi, a jej to nie przeszkadza [emoji16] Na pocieszenie powiem ze w bmw 1 siorki, cala deska potrafila trzeszczec. Szwagier wetknal miedzy deske a slupki cos jakby kolki zeby nie trzeszczalo. Myslalem ze to zapachy i jakas nowa moda w niemcach [emoji1787] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Fiesta Mk8 ST Line 17-12-2019, 07:25 U mnie po roku i 15kkm na razie cisza. 2 wizyty w ASO, 1 wymiana Edge protector, 2 akcja serwisowa na wymianę kolumny kierownicy. W kabinie nic nie trzeszczy, jazda 90% miasto, spalanie 8.0. Żona uwielbia to auto. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka marcin'ek 17-12-2019, 12:35 Umnie nawet zadnej akcji serwisowej nie bylo. Niemam z czym do aso jezdzic (tylko olej zmieniac), jedynie ostatnio ASS zlapal jakis blad i sie wylaczyl a ze auto na gwarancji to pojechalem i naprawili. Pozatym to w sumie nic. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka wowo213 17-12-2019, 20:05 Jade jutro na regulacje ręcznego bo żeby się zatrzymać to trzeba go bardzo wysoko podciągać U Mnie też tak jest,więc chyba wszystkie tak mają.Przyzwyczaiłem się już dawno U Mnie pojawia się jeszcze dźwięk o którym tu jeszcze nikt nie wspomniał.Chodzi o ręczną zmianę kierunku nawiewu z opcji "auto",a także przy odpaleniu/zgaszeniu auta,wtedy klapy się zamykają/otwierają i słychać skrzypienie przez moment.Na zagranicznym forum https://www.motor-talk.de/forum/fiesta-mk8-mit-klimaautomatik-mechanik-der-lueftungsklappen-macht-geraeusche-t6713962.html pojawił się temat o tym,ale nic z niego nie wynikło oprócz tego,że trzeba by deskę rozdzielczą zrzucić,a to średnio mi się widzi,więc odpuściłem A tak to ogólnie początkowo najdrobniejszy hałas Mnie irytował i już z tym chciałem jechać do aso.Jednak pojeździłem trochę i na ten moment główne odgłosy które się u Mnie pojawiają to te klapy z nawiewu i prawy boczek jest jakby gorzej spasowany.Im głośniej słucham tym bardziej to słychać. Także na razie jestem zadowolony z auta. ps. Od początku coś wpada w rezonans w okolicach pedałówten rezonans powodują te rury https://i.imgur.com/fUQq78B.png Jest na to instrukcja serwisowa która mówi o zamontowaniu takich o-ringów https://i.imgur.com/P48ukQo.png U niektórych one rozwiązują problem u innych nie.Wtedy montują jeszcze takie opaski https://i.imgur.com/Jr0dqXq.jpgdość głośne trzaski jakby z deski rozdzielczej po stronie pasażeraMożliwe,że to tablet powoduje te odgłosy.Jest na to nr TSI: 18-2016 chodzi w nim o zamontowanie filcu między śrubą a plastikiem Od nowości wydobywają się metaliczne stuki z okolic prawego przedniego koła. Chyba nie jesteś jedyny,bo widzę,że tutaj https://www.motor-talk.de/forum/starke-geraeusche-vorne-rechts-t6748662.html też użytkownik o to pyta,a pewnie szukając głębiej znalazło by się więcej tematów o tym.Najlepiej było by to zgłosić w ASO rydzadam 18-12-2019, 07:01 Co do dziwnych dźwięków to fakt, trzeszczy nieco "tablet" lub jego okolice. Ja na szczęście zawsze słucham muzyki podczas jazdy, więc mi to nie przeszkadza. Już przy głośności 3-4 trzeszczenie niesłyszalne, więc dla mnie OK. Inny dziwoląg to dość głośne łupnięcie w prawym przednim kole przy każdym zjechaniu z nierówności, np. niskiego krawężnika, progu zwalniającego, itp. Efekt, jakby sprężyna była pęknięta albo silentblock wahacza składał się z samego metalu, bez gumy :) Zgłoszę to na przeglądzie. Trzeci irytujący dźwięk to nieco trzeszczące basy jednego z głośników przy głośniej odtwarzanej muzyce. Też da się z tym żyć, ale może to zgłoszę w ASO. Poza tym auto mega fajne. Jestem pod wrażeniem. Zrobiłem już 23 tkm i nie zamieniłbym go na żadne inne w tej lub podobnej cenie. Trzeba sobie zdawać sprawę z dwóch rzeczy: Fiesta Active kosztuje około 70-80 tzł, w zależności od wersji, a nie np. 100-150 jak pierwsze leprze Audi czy BMW. Do tego we wspomnianych markach też się różne cuda dzieją i to wcale nie rzadko. Ja za sukces uważam przejechane 23 tkm bez najmniejszej usterki. Auto zachowuje się i wygląda nadal jak prosto z fabryki. Co do mocy, to w wersji "140" jest bardziej jak wystarczająca. Jak ktoś ma wersję 100-konną i mu za mało, to za 1500-2000 zł może ją podnieść do 145-150 KM ;) marcin'ek 18-12-2019, 16:48 U Mnie pojawia się jeszcze dźwięk o którym tu jeszcze nikt nie wspomniał.Chodzi o ręczną zmianę kierunku nawiewu z opcji "auto",a także przy odpaleniu/zgaszeniu auta,wtedy klapy się zamykają/otwierają i słychać skrzypienie przez moment... Umnie tez to jest i bylo nawet w Focusie mk2, wiec ja nawet na to uwagi nie zwrocilem [emoji846] Niewiem czy to trzeszczenie ale faktycznie jakis taki specyficzny odglos. Co ciekawe po wlaczeniu juz silnika, nic takiego nie slychac. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka wowo213 19-12-2019, 07:59 W takim razie dobrze,że nie ma się czym martwić :D PrzemKo80 20-12-2019, 08:09 Trochę odbiegnę od tematu i zapytam kiedy Waszym zdaniem pojawi się wersja Fiesty po lifcie? Obecna od 2017 roku. Staram się trzymać zasady że te po lifcie maja mniej chorób z dzieciństwa :D Fiesta Mk8 ST Line 20-12-2019, 10:29 obstawiam 2021 cattani75 20-12-2019, 13:01 W połowie 2020 ma być chyba mild-hybrid. boncio 20-12-2019, 13:25 Zmiany w silnikach to inna sprawa. Też obstawiam wzorem poprzedniego modelu lift po 4 latach. PrzemKo80 20-12-2019, 22:25 Dzięki za odpowiedzi. Właśnie w 2021 roku będę miał powód do zastanowienia. Zostać przy wolnossącym czy przejść może na ecoboost mild hybrid. W przyszłym roku zobaczymy jak się sprawują. Ale interesuje mnie tylko wersja Fiesty po lifcie. Mmoże będzie mniej problemów i błędy poprzedniczki usunięte :D Fiesta Mk8 ST Line 21-12-2019, 08:14 Twierdzisz że fiesta ma problemy? Poczytaj w dziale focus o mk4. A potem wróć tutaj i przeproś ;) Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka wowo213 21-12-2019, 12:56 Hehe dokładnie.Wchodzę sobie z ciekawości i problemy naszych fiest to błahostki w porównaniu do tego co tam się wyprawia :p a pewnie nowy model,może i będzie miał poprawione niedociągnięcia,ale wątpię,żeby obyło się bez problemów.. edekp1977 21-12-2019, 13:07 wjeżdżałem na parking za aktualnym modelem focusa, jakby mi się zdawało... to co było widać na dole było pokryte rudym nalotem, więc po zatrzymaniu się i oddaleniu właściciela zajrzałem z ciekawości pod spód no i zaskoczenie - rdzawy nalot na podwoziu, niby nic ale tak wyglądające podwozie u mnie było po 7 latach, a to prawie nowy samochód- wyglądał na max 1 rok, więc coś na rzeczy z tą jakością focusa jest. PrzemKo80 21-12-2019, 22:44 Twierdzisz że fiesta ma problemy? Poczytaj w dziale focus o mk4. A potem wróć tutaj i przeproś ;) Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka rzeczywiście Focus wypada blado na tle naszej Fiesty i nie twierdzę że macie poważne błędy. Ale poczekam jeszcze trochę :D Mondek16 20-01-2020, 10:56 Apropos wymiany oleju w nowej fieście. Mam 2 tys przebiegu i zadzwoniłem na serwis aby umówić się na wymianę oleju. Dowiedziałem się, żeby się wstrzymać do 5tys dlatego że po tym przebiegu silnik zmienia charakterystykę. Czy ktoś coś podobnego zauważył ? Mam tez pytanie. Zauważyłem ze fiesta strasznie się brudzi z tyłu. Czy montaż chlapaczy tylnych coś daje w tym temacie ? Bump: edekp1977 20-01-2020, 11:20 montaż chlapaczy jak najbardziej tak, szczególnie z przodu ze względu na wypadające kamyki spod kół. Warto pomyśleć o zabezpieczeniu podwozia antykorozyjnym, zwłaszcza że pod tym względem u forda bez zmian czyli kiepsko. Robiłem po 7 latach, bo już facet na przeglądzie kręcił nosem i podwozie było rude, taki zabieg to około 1-1,2 tys. Mondek16 20-01-2020, 11:32 Dzięki za info edekp1977 Podwozie robię zawsze jak odbieram nowego forda. O dziwo w tym roku odbierałem ja i szwagier w ten sam dzień nowe Fiesty. Jakież było jego zdziwienie jak wszedł pod samochód w garażu i zobaczył, że guma na przegubie przedniej osi jest rozerwana ! Nawet w serwisie byli zdziwieni ale wymienili na gwarancji. Trzeba sprzwdzać nie tylko z zewnątrz :) marcin'ek 20-01-2020, 14:52 Warto pomyśleć o zabezpieczeniu podwozia antykorozyjnym, zwłaszcza że pod tym względem u forda bez zmian czyli kiepsko. Robiłem po 7 latach, bo już facet na przeglądzie kręcił nosem i podwozie było rude... W jakiej wersji? Ja w poprzedniej generacji robilem po 7 latach i jedyne za co ruda sie brala to byl tlumik - generalnie prawie wszystkie elementy wydechu na podwoziu. Watpie wiec zeby w nowej generacji na tym zaczeli oszczedzac, tym bardziej ze dopiero co se z tym poradzili. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka marcin'ek 29-01-2020, 04:40 Takie pytanie, dziala Wam "dostosowanie glosnosci do predkosci pojazdu"? Chodzi mi o faktyczne dzialanie, nie tylko ustawianie tego w menu. Mam ostatnia aktualizacje Sync3..., zreszta od poczatku nie slysze zeby to dzialalo. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Fiesta Mk8 ST Line 29-01-2020, 21:34 Wiesz że nie sprawdzałem. Zawsze to wyłączam bo wolę jednak sam decydować. Nigdy to nie działa jak powinno. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Vito2m 01-02-2020, 20:44 Witam czy ktos z kolegow posiada Fieste MK8 z sinike 1,5tdci? Potrzebuje informacje co jest przymocowane do obudowy filtra powietrza m czesc zostala rozbita , zostaly mi tylko 6 przewodow z pinami i zolta kostka w ktora wchodza piny , bardzo prosze o kontakt i pomoc mi rozszyfrowac problem Temat wyjasniony , do zamkniecia dadlik 11-02-2020, 10:41 Mam pytanie dotyczące SYNC2.5. Jak mogę zdobyć najnowszą wersję software i jak ją zainstalować? Dlaczego, sprawdzając dostępne aktualizacje na stronie Forda, otrzymują info o braku aktualizacji? pietrex 24-02-2020, 23:10 Witam, Zastanawiam się nad zakupem fiesty i mam kilka pytań: 1. Czy silnik 1.0 100 km daje radę w mieście i na trasie? Dlaczego od tego roku Ford obniżył do 95km? I jak wyglada realne spalanie przy normalnej jeździe? 2. Czy warto dopłacić do ST-Line (wydaje się, ze wersja Titanium jest bogatsza) 3. Czy korzystacie z systemów typu tempomat adaptacyjny, front assist itd? Cena dopłaty jest bardzo duża, a konkurencyjne modele maja ta wyposażenie w ofercie i stad moje pytanie czy warto, bo niestety większość modeli wyprzedazowych Forda nie ma ich w standardzie. 4. Jak jest z trwałością silników ecoboost? Dziennie robię sporo km, a rocznie może wyjść ok. 40000 km. 5. Czy w ciągu roku zdarzają się promocje na nowe modele czy tylko wyprzedaże rocznika wychodzą korzystnie? 6. Ile kosztują serwisy Forda i czy częstsza wymianę oleju co 10/15 tysięcy km również robicie u nich? 7. Czy FORD SYNC 2.5 jest ok, czy warto dopłacić do nowszej 3? 8. Ogólne wrażenia. Będę wdzięczny za wszelka pomoc i odpowiedzi :) cattani75 25-02-2020, 07:44 ST-Line jest sztywniejsza i niżej zawieszona od Titanium, a do tego z wyglądu ma charakter inny niż karp wyjęty ze stawu w środku nocy. ;-) Silnik 1.0 daje radę, a zawsze można zrobić chipa. Z systemów wsparcia korzystam, a życia bez ACC sobie nie wyobrażam, chociaż są tacy, co uważają, że to zbędna rzecz. :-) Ford daje dobre rabaty, zwłaszcza jeśli bierzesz auto na firmę. A o ogólnych wrażeniach poczytaj w tym wątku... :-) DAMIAN-24 25-02-2020, 07:56 1. W salonie mówili, że moc obniżona bo jakieś tam kolejne normy musiał spełnić... 2. Warto - titanium jak kolega wyżej napisał wygląda jak przestraszony karp, ST-line i ST wyglądają bardzo dobrze 3. Ja nigdy nie korzystałem z adaptacyjnego tempomatu przy manualnej skrzyni biegów ale już wybierając automat nie wyobrażam sobie auta bez tej opcji. 4. Fiesty MK7 z tymi silnikami mają już po 200-300 tys. km i jeżdżą, nie jest to 1.9 TDI ale jak dbasz i nie przeciągasz wymian oleju itd. to jeździ. 5. Promocje rzadko ale rabat w okolicach 7-10k dostaniesz zawsze jak dobrze ponegocjujesz. 7. Warto dopłacić do SYNC3, dla mnie działa odczuwalnie płynniej. 8. Najlepiej wyciszone auto w swojej klasie, często lepiej niż konkurencja w kompaktach. Mało pali na autostradzie 7.5-8l i daje kupę przyjemności z jazdy. A resztę masz na 67 stronach tego wątku, wystarczy poczytać ;) Fiesta Mk8 ST Line 25-02-2020, 09:36 1. kupiłem z takim właśnie silnikiem i na początku spokojnie dawała radę. Potem wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia i wskoczył box podnosząc moc do 123KM i moment do 193Nm. Po jakimś czasie i to było już mało do komfortowego wyprzedzania, więc ostatnio zagościł chip (bo dopiero teraz w okolicy można było ograć 1.0EB z GPF) no i teraz to jest już diabeł... Wiadomo, kręcą te silniki jeszcze wyżej, ale 143KM i 200Nm to już odpycha się zacnie i kusi do złego... W każdym razie nie warto dopłacać do mocniejszego 1.0 EB, bo dostajesz tylko więcej KM, a Nm nie. I to za spore pieniądze. 2. Warto. Po pierwsze w ST-Line masz tarcze z tyłu w 1.0 EB, a kwestię wyglądu obrazowo opisali koledzy wyżej. Zawieszenie twardsze, ale bez wyrzeczeń. Są minusy, nie zamówisz wszystkich tych pakietów co w Titanium, ale u mnie to była rzecz drugorzędna 3. Mam ten pakiet Technology i szczerze powiem, że jakbym miał zamawiać raz jeszcze, to bym go chyba nie zamówił. Tempomat adaptacyjny mam wyłączony na rzecz tradycyjnego, nie potrafię się z nim dogadać. W każdym razie bardziej mnie rozprasza niż ułatwia jazdę. Ten system antykolizyjny działa, ale wyświetla w tekście jakieś głupoty o poduszce pasażera, podobno błąd w tłumaczeniu na PL. Światła automatyczne, w sensie automatycznej zmiany z mijania na drogowe działa średnio, ma opóźnienia w załączaniu drogowych, w mondeo działa to super więc mam porównanie. Moim zdaniem nie warto. Zamiast tego zamówiłbym full led. 4. Nie wiem, bo przejechałem (żona przejechała) dopiero 18kkm, ale z tego co piszą to nie ma się czego bać. Weź gwarancję na 7 lat i śpij spokojnie. 5. Wiadomo że najlepiej na koniec roku, ale te 15% od cennika na auto z placu to raczej z palcem w nosie ogarniesz. Przejedź się po kilku salonach w każdym pokaż ofertę poprzedniego i na pewno dostaniesz niezłą cenę. 6. Pierwszą wymianę po 2 tys robiłem w niezależnym warsztacie, na oryginalnym oleju i filtrze, nigdzie się tym nie chwaląc. Pozostałe obowiązkowe przeglądy będą w ASO do gwarancji i nie kombinuję z własnym olejem bo to najlepsza podstawa dla ASO do odrzucenia gwarancji na silnik w razie "W". Koszt ok 800zł pierwszy przegląd. 7. Z tego co czytałem to 2.5 ma jakieś zwiechy, ja mam Sync 3 z B&O i jestem zadowolony. Navi nie brałem bo i tak jeżdżę na AA 8. Z całą pewnością popełniłbym zakup tego auta raz jeszcze, jest rewelacyjna i morda mi się zawsze śmieje jak mam okazję nią pojeździć. Ale koniecznie ST-Line z 1.0EB. Reszta "dupereli" według indywidualnych upodobań. Acha, spalanie z samego miasta ok 8l (jazda raczej dynamiczna), autostrada po chipie spadła na ok 7l przy 150km/h, a poza miastem raczej piątka z przodu. Do zaakceptowania, aczkolwiek nie jest to najoszczędniejsze auto w klasie. Za to daje mnóstwo fanu z jazdy! marcin'ek 25-02-2020, 16:37 1. W miescie 100KM spokojnie daje rade, choc mi nie wystarcza (autem jezdzi zona i dla niej jest ok). Spalanie w miescie zima nawet ok.8 ale silnik nie dogrzany, natomiast ekspresowka czy autostrada to 5,5-6L przy 150-160km/h bez przy spokojnym operowaniu gazem. PS. Przy tej predkosci 100KM to itak juz duzo sily niema. 2. Ja mam Titanium, choc wolalbym ST-Line/ST m.in. z powodow jak koledzy wspomnieli i jeszcze wiecej frajdy z jazdy (ale wersje wybrala zona) wiec warto. 3. Nie posiadam ale jak ktos wspomnial np. Adaptacyjny tempomat to tylko z automatem. 4. Potwierdzam wersje kolegow. Ale nie lepiej diesel przy takich przebiegach? 5. Jak kupowalem sie interesowalem, teraz juz nie. 6. Sama wymiana oleju z filtrem cos kolo 500, natomiast przeglad po 2 latach z wymiana i przechowaniem kol dalem cos ok. 900. 7. S3 jest lepszy, ma np loga stacji. Pytanie czy najnowsza wersja (obecnie instalowana fabrycznie) nie zachowuje sie podobnie jak w Focusie. 8. Jezdzac Fiesta, szczegolnie w zakretach, morda sie smieje. Zreszta zona tez zadowolona, tak.samo jak z poprzedniej generacji. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka arekmiz 26-02-2020, 10:50 Takie pytanko mam: Jakie są parametry felg alu w tym wozidle (Fiesta 1,0eb 100KM, 2019)? Pytam, bo żona jest na 95% zdecydowana kupić takie auto na wyprzedaży, ale ten egz. ma stalowe felgi (opony 195/60R15). Więc po zakupie chciałbym zrobić żonie prezent i kupić aluski, a stalowe przeznaczyć na zimówki. :) DAMIAN-24 26-02-2020, 11:13 https://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/obr%C4%99cze-aluminiowe?model=fiesta&year=2017 Tutaj masz parametry wszystkich alufelg dostępnych w tym modelu. arekmiz 26-02-2020, 12:37 Prawie wszystkie parametry. Brak średnicy otworu centrującego i rozstawu śrub. :) Będę kupował gdzie indziej niż u Forda. :) DAMIAN-24 26-02-2020, 15:12 To akurat w europejskich osobowych Fordach zawsze jest takie samo ;) Otwór 63.4mm, rozstaw 4x108 w małych autach(Fiesta, Puma, EcoSport itd.) i 5x108 od Focusa w górę. arekmiz 26-02-2020, 16:00 OK, dzięki. :) kemal_ 27-02-2020, 19:49 7. Z tego co czytałem to 2.5 ma jakieś zwiechy, ja mam Sync 3 z B&O i jestem zadowolony. Navi nie brałem bo i tak jeżdżę na AA Jak się sprawuje to nagłośnienie od B&O, warto dopłacać do tej opcji? Fiesta Mk8 ST Line 27-02-2020, 21:50 Nie miałem do czynienia ze zwykłą więc nie mam porównania. B&O gra dobrze, choć Sony w mondeo gra lepiej. Podejrzewam że gdyby wytłumić boczki to ten zestaw może grać naprawde dobrze bo teraz czasem słychać plastiki przy głośnym słuchaniu. Tak planuję na wiosnę. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka midoll1 08-03-2020, 19:25 Hej. Robił może ktoś z Was aktualizację oprogramowania do SYNC w fiestuszce? Mam auto z 2018 r. i po wpisaniu VIN na stronie forda widzę, że mogę ściągnąć jakiś upgrade 2,4 GB. Tylko nie wiem czy warto... Ktoś się podzieli opinią? Fiesta Mk8 ST Line 09-03-2020, 10:19 U mnie się raczej nic nie zmieniło, w mondeo też zassałem, ale też nie widzę różnicy. Może mapy są nowe, ale nie wiem bo nie korzystam z navi forda. marcin'ek 09-03-2020, 17:42 Jesli masz S3 3.0 to wizualnie drobne detale sie zmienia (zaleznie jaka aktualnie masz wersje) i z rzeczy "nie widocznych" zwykle cos sie zmienia. Co do szczegolow jest tu watek dotyczacy aktualizacji SYNC3, juz dluuugi ale jak przebrniesz przez niego [emoji6] to powinienes znalezc co Cie interesuje a nawet wiecej [emoji4] https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska%2Eo rg%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D264180&share_tid=264180&share_fid=42379&share_type=t&link_source=app Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Fiesta Mk8 ST Line 09-03-2020, 19:08 Mam wersję 3.0 Kompilacja 19205 mapy F7 Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka midoll1 09-03-2020, 20:34 Jesli masz S3 3.0 to wizualnie drobne detale sie zmienia (zaleznie jaka aktualnie masz wersje) i z rzeczy "nie widocznych" zwykle cos sie zmienia. Co do szczegolow jest tu watek dotyczacy aktualizacji SYNC3, juz dluuugi ale jak przebrniesz przez niego [emoji6] to powinienes znalezc co Cie interesuje a nawet wiecej [emoji4] https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska%2Eo rg%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D264180&share_tid=264180&share_fid=42379&share_type=t&link_source=app Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Heh. Mam wersję sprzed...2 lat, nie robiłem żadnej aktualizacji od czasu zakupu nowego auta. Dzięki za link. Poczytam, może jakoś przebrnę przez te...78 stron :O andrzej9000 12-03-2020, 08:25 2. Warto. Po pierwsze w ST-Line masz tarcze z tyłu w 1.0 EB, a kwestię wyglądu obrazowo opisali koledzy wyżej. Zawieszenie twardsze, ale bez wyrzeczeń. Są minusy, nie zamówisz wszystkich tych pakietów co w Titanium, ale u mnie to była rzecz drugorzędna No nie wiem, chyba nie w kazdym 1.0. W najnowszym (MY2020) cenniku wyglada to tak: https://i.imgur.com/FLu9sla.png Fiesta Mk8 ST Line 12-03-2020, 08:38 No to się pozmieniało, jak to w fordzie, oszczędności. Jak ja zamawialem to wszystkie 1.0EB miały tarcze. Ford teraz ma argument żebyś dopłacił do 125 albo 140 bo wtedy dostaniesz tarcze. Pewnie im mocniejsze wersje nie schodziły bo każdy ogarnięty wiedział ze to tylko soft, który można łatwo i stosunkowo niedrogo zmienić, dostając w gratisie jeszcze sporo Nm. A teraz? Na bębnach takie st-line raczej słabo wygląda... Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka andrzej9000 12-03-2020, 11:08 No to się pozmieniało, jak to w fordzie, oszczędności. Jak ja zamawialem to wszystkie 1.0EB miały tarcze. Ford teraz ma argument żebyś dopłacił do 125 albo 140 bo wtedy dostaniesz tarcze. Pewnie im mocniejsze wersje nie schodziły bo każdy ogarnięty wiedział ze to tylko soft, który można łatwo i stosunkowo niedrogo zmienić, dostając w gratisie jeszcze sporo Nm. A teraz? Na bębnach takie st-line raczej słabo wygląda... Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Pelna zgoda. I przez to pewnie skoncze z silnikiem 125, ale akurat teraz jest spoko oferta na wersje ST-Line X wiec nie bede plakal. Z dodatkami i rabatem moze nawet uda sie zejsc ponizej 85k. BTW - od razu Cie zapytam, jako ze jestes wlascicielem ST Line, a w Warszawie nijak nie mozna umowic sie na jazde probna ta wersja (tylko Active albo Titanium ...). Jak to utwardzone zawieszenie radzi sobie z latami na polskich drogach, studzienkami itp.? Trzeba mocno zwalniac czy do przezycia? :D Wasabi88 12-03-2020, 13:39 Mogliby zmniejszyć różnicę w cenie między wersją 100 a 125 KM na przykad do 2 tysięcy. Wtedy sam bym się skusił. Bębny w St-Line będą wyglądać lipnie (tak jak w Ibizie FR 95 KM). Co do komfortu jazdy st-linem na 17" felgach jest na prawdę nieźle. Nie masz się czego bać. Jedynie trzeba pamiętać, że auto siedzi niżej niż inne wersje i łatwiej porysować zderzak o krawężnik. cattani75 12-03-2020, 14:53 Ale jest jednak dość sztywno. Czuć to. Fiesta Mk8 ST Line 13-03-2020, 00:48 Ale bez przesady. Uważam to zawieszenie jako niezły kompromis pomiędzy komfortem a sportem. Faktycznie siedzi nisko i sam porysowalem zderzak od spodu już na samym początku. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka andrzej9000 13-03-2020, 08:38 Nie mam duzych wymagan - jezdze Lupo z 2001 ktore jest i niskie, i sztywne - wiec to co piszecie mnie uspokaja. Priorytetem jest przyjemnosc z jazdy. Dzieki! :) timbersher 24-03-2020, 07:04 Mam pytanie do osób, które posiadają silnik 85km 1,1 co za jednostka. Czy podobna jest do tej starej 1,25 z wielopunktowym wtryskiem? marcin'ek 24-03-2020, 08:03 Na poczatku tego watku bylo o silniku 1,1. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka loizik 02-05-2020, 17:20 Mam takie pytanie po co jest skrajnie lewy przełącznik świateł oznaczony jako "O". W instrukcji pisze że jest to wyłączenie świateł a jak ustawię na tą pozycję to bardzo mocno święcą mi ledy, nie rozumiem tego. cattani75 02-05-2020, 17:53 Bo świecą Ci dzienne. Za to mijania są wyłączone. loizik 03-05-2020, 09:24 W pozycji O świecą dużo mocniej jak dzienne. Fiesta Mk8 ST Line 03-05-2020, 10:12 Raczej Ci się wydaje. W pozycji 0 świecą dużo mocniej niż pozycyjne, ale tak samo jak dzienne. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka loizik 03-05-2020, 11:53 w pracy mam luxometr pożyczę i sprawdzę może faktycznie mi się wydaje) Fiesta Mk8 ST Line 05-05-2020, 21:06 I jak? Co pokazał luxometr? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka loizik 06-05-2020, 16:47 Mam już w domu ale jakoś nie było jeszcze czasu do garażu się udać. loizik 11-05-2020, 17:58 Świecą wyraźnie jaśniej 3 pozostałe na jednakowym poziomie Fiesta Mk8 ST Line 12-05-2020, 17:26 Czyli na 0 jasno, na mijania i automacie ciemno i na pozycyjnych też ciemno? W takim razie jest coś skopane. Powinno być: na pozycyjnych ciemno, na mijania ciemno, na 0 jasno i na automacie gdy dzień jasno, jak automat włączy sam mijania to wiadomo - ciemno. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka loizik 13-05-2020, 13:57 Na automacie z mijania czy bez ledy świecą tak samo skoro macie inaczej będę musiał to zgłosić. Dzięki za info. Bump: Na automacie z mijania czy bez ledy świecą tak samo skoro macie inaczej będę musiał to zgłosić. Dzięki za info. Fiesta Mk8 ST Line 13-05-2020, 15:44 No to na bank cos jest uwalone Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka cattani75 10-06-2020, 23:11 https://motofilm.pl/2020/06/ford-fiesta-2020-zyskuje-technologie-mild-hybrid-i-nowe-wyposazenie/ losarturos 12-06-2020, 07:43 https://motofilm.pl/2020/06/ford-fiesta-2020-zyskuje-technologie-mild-hybrid-i-nowe-wyposazenie/ Jednostka napędowa z technologią mild hybrid może współpracować z siedmiobiegową, dwusprzęgłową automatyczną skrzynią biegów. Tylko, że w takiej na przykład nowej Pumie nie może. Bo w ogóle nie ma takiej opcji do wyboru. Ale może kiedyś się przełamią i Puma też się doczeka automatu z hybrydą. cattani75 12-06-2020, 08:08 O tej Pumie z automatem 7-biegowym też coś czytałem niedawno, także będzie. :-) marcin'ek 12-06-2020, 10:14 Z ta dwusprzeglowa nie jest to blad? Zdaje sie Ford zrezygnowal z dwusprzeglowek na rzecz hydrokinetyka. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka losarturos 12-06-2020, 11:56 O tej Pumie z automatem 7-biegowym też coś czytałem niedawno, także będzie. :-) Mnie chodzi o to, że do automatu na razie nie dodają hybrydy. PrzemKo80 12-06-2020, 14:22 https://www.samar.pl/__/19/19.m/13/19.t/2/19.2a/108516/Ford---Fiesta-po-modernizacji--Teraz-tak%C5%BCe-hybryda-.html Tu macie info. No to za 2,5 roku albo Fiesta MildHybrid ( liczę juz na wersję po lifcie ) albo Puma :) Mógłbym w przyszłym roku ale wiek dziecięcy nowych silników MildHybrid mnie zniechęca :D wolę poczekać. mskgs 12-06-2020, 15:41 Skrzynia 7-biegowa jest ze zwykłym EcoBoostem 125 KM. Np. na niemieckiej i angielskiej stronie Forda są już cenniki. Manual - EcoBoost mHEV, Automat - zwykły EB. marcin'ek 12-06-2020, 16:20 No to za 2,5 roku albo Fiesta MildHybrid ( liczę juz na wersję po lifcie )... Biorac pod uwage ze Ford do tej pory wypuszczal fl/nowa wersja co 3-3,5 roku, to po nowym roku powinna sie pojawic Fiesta po lifcie. Chyba ze Corona namieszala na tyle ze bedzie pozniej. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka losarturos 12-06-2020, 16:39 Ale Fiesta jest dla mnie już za niska. Szukam crosa. I chyba poczekam na nową genrację Ecosporta bo do Pumy i tak się nie mieszczę. ;-) PrzemKo80 12-06-2020, 22:22 Biorac pod uwage ze Ford do tej pory wypuszczal fl/nowa wersja co 3-3,5 roku, to po nowym roku powinna sie pojawic Fiesta po lifcie. Chyba ze Corona namieszala na tyle ze bedzie pozniej. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Też tak myślę. Połowa roku 2017 wyszła więc przyszły rok może być. Ale mi się bardziej Puma podoba. Poczekamy, ocenimy :) cattani75 20-07-2020, 19:43 Wracając do tematu fiesty - polecam wizytę "gdzie trzeba": 148 KM i 219 Nm. :-D :-D Teraz to jedzie niesamowicie. Fiesta Mk8 ST Line 21-07-2020, 00:20 A nie mówiłem? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka mskgs 21-07-2020, 21:59 Zobaczcie sobie na konfigurator Fiesty na stronie Forda. Titanium zawsze felgi 16" w standardzie, w 2020 zmienili na 15". :572: Cena w górę, wyposażenie w dół. Brawo :lol: Chyba że to jakiś błąd (cennika jak zwykle brak), ale w niemieckim cenniku jest to samo :D rydzadam 21-08-2020, 11:22 Zobaczcie sobie na konfigurator Fiesty na stronie Forda. Titanium zawsze felgi 16" w standardzie, w 2020 zmienili na 15". :572: Cena w górę, wyposażenie w dół. Brawo :lol: Chyba że to jakiś błąd (cennika jak zwykle brak), ale w niemieckim cenniku jest to samo :D Może downsizing dotyczy także felg :D marcin'ek 21-08-2020, 12:13 I pewnie jakies opony eco. W sumie to musza sobie odbic koszty nowych reflektorow z ledami w mijania [emoji1] Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka bartek1013 22-08-2020, 16:37 Witam, na wstępie dodam że przewertowałem wątek. Jestem na etapie rekonesansu, jeżeli chodzi o wybór samochodu. Po wielu miesiącach i oglądania "rodzynków" z otomo... stwierdziłem że wezmę salonówkę więc wybór padł na Fiestę. Mam do Was kilka pytań, za każdą merytoryczną odpowiedź będę wdzięczny. 1. Jaką wybralibyście wersję mając do wyboru Active/St Line? Poza zwiększonym prześwitem i kilka kg więcej na rzecz Activa większej różnicy chyba między nimi nie ma? Dodam tylko, że auto użytkowane będzie użytkowane na co dzień w dużym mieście. 2. Jeden ze znajomych mi ziomków, twierdzi że w przypadku EB warto Skrócić interwał wymiany oleju do 8000/9000 km, nie uważacie że to trochę szybko? Oczywiście nie jestem pazerny, tylko zastanawiam się czy zbyt częste wymiany też nie będą miały jakiegoś ujemnego wpływu. Auto docelowo będzie docelowo robić między 11 a 14 tysiaków rocznie. 3. Skonfigurowałem sobie auto, dodałem lampy, lakier, lotkę i system automatycznego zamykania lusterek. Do tej pory najniższa, telefoniczna oferta jednego z salonów to 71300, zastanawiam się na ile jest to atrakcyjna cena. Macie jakieś doświadczenia, jeżeli chodzi o negocjacje? Koniec roku chyba nie ma zbyt wielkiego przełożenia na upusty w przypadku aut na zamówienie? to póki co tyle, za każda odpowiedź dzięki wielkie :) cattani75 22-08-2020, 16:45 ST-Line jest sztywniejsza od Active i niżej się siedzi. To są dwa różne auta. jacky-x 22-08-2020, 21:02 Tak jak napisał cattani75 (ma ST-line a ja Active2) to sa jakby nie patrzeć na podobieństwa jednak inne autka. Tak z pamięci kilka różnic Activa: - Rozstaw kół +1cm - Wyższy prześwit - Przełącznik na śliska nawierzchnię - Dodatkowa osłona układu napędowego - Dodatkowe osłony nadwozia - Osłona aluminiowa progu - Inne zawieszenie (miększe) - HYDRAULICZNE TŁUMIKI ODBICIA ! - Róznice designierskie itd Obie sa kierowane do innej grupy odbiorców. St-lainowcy raczej stronia od Activa i odwrotnie. Ja wstępnie przymierzałem sie do titanium, ale czekałem specjalnie na Activa bo wg zapowiedzi to była raczej moja bajka i jak się okazało zapowiedzi mnie nie zawiodły i od ponad roku jestem szczęsliwym jej posiadaczem, ale nikomu bym nie sugerował co wybrać bo jak podkresliłem to zależy od preferencji i powiem oba sa bardzo fajne, ale wybrac trzeba jedna dla siebie i swoich preferencji. Pozdr Fiesta Mk8 ST Line 23-08-2020, 13:54 A co do rabatu, jak dostaniesz w granicach 18% na auto pod zamówienie lub 20% na auto z placu to bierz. Więcej raczej będzie ciężko. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka bartek1013 23-08-2020, 16:42 Mimo wszystko bardziej podoba mi się ST i chyba zdecyduje się na tą wersję. W opcjach widziałem, że można zamówić felgi 18-stki, które trochę mnie kuszą ale przy usztywnionym zawieszeniu i dużym kole obawiam się o swoje uzębienie :D Fiesta Mk8 ST Line 23-08-2020, 16:49 17 od st-line są ładne i naprawdę wystarczające. I tak gumy za wiele nie zostaje. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka cattani75 23-08-2020, 19:07 Mimo wszystko bardziej podoba mi się ST i chyba zdecyduje się na tą wersję. W opcjach widziałem, że można zamówić felgi 18-stki, które trochę mnie kuszą ale przy usztywnionym zawieszeniu i dużym kole obawiam się o swoje uzębienie :D ST czy ST-Line? 18" to już plomby będą wypadać. 17" wystarcza. rydzadam 24-08-2020, 08:32 Witam, 1. Jaką wybralibyście wersję mając do wyboru Active/St Line? Poza zwiększonym prześwitem i kilka kg więcej na rzecz Activa większej różnicy chyba między nimi nie ma? Dodam tylko, że auto użytkowane będzie użytkowane na co dzień w dużym mieście. 2. Jeden ze znajomych mi ziomków, twierdzi że w przypadku EB warto Skrócić interwał wymiany oleju do 8000/9000 km, nie uważacie że to trochę szybko? Oczywiście nie jestem pazerny, tylko zastanawiam się czy zbyt częste wymiany też nie będą miały jakiegoś ujemnego wpływu. Auto docelowo będzie docelowo robić między 11 a 14 tysiaków rocznie. 3. Skonfigurowałem sobie auto, dodałem lampy, lakier, lotkę i system automatycznego zamykania lusterek. Do tej pory najniższa, telefoniczna oferta jednego z salonów to 71300, zastanawiam się na ile jest to atrakcyjna cena. Macie jakieś doświadczenia, jeżeli chodzi o negocjacje? Koniec roku chyba nie ma zbyt wielkiego przełożenia na upusty w przypadku aut na zamówienie? to póki co tyle, za każda odpowiedź dzięki wielkie :) Kieruj się wyglądem, między innymi. Active może się podobać, a dla innych jego wygląd może być zbyt pretensjonalny. Mi się bardzo podoba i był to świadomy wybór. Na plus Activa przemawia między innymi 2 cm większy prześwit. Niby niedużo, ale przy pokonywaniu krawężników każdy cm się liczy. Do tego progi są osłonięte, co też trochę pomaga. Co do wymiany oleju, zalecany interwał 30.000 km to jakiś żart. Ja wymieniam co 15.000, tylko, że u mnie jest to 5 miesięcy. U Ciebie - proponuję 1 x roku, co starczy, jak piszesz, na około 10-15 tkm. PrzemKo80 26-08-2020, 12:24 Dajcie znać jak ktoś stanie się posiadaczem silnika mHev 125/155 km czyli miękkiej hybrydy. Zastanawiam się nad tą opcją w Fieście ale najpierw chciałbym poznać opinie użytkowników :D rydzadam 27-08-2020, 09:22 Dajcie znać jak ktoś stanie się posiadaczem silnika mHev 125/155 km czyli miękkiej hybrydy. Zastanawiam się nad tą opcją w Fieście ale najpierw chciałbym poznać opinie użytkowników :D Umów się na jazdę próbną, jak już te Fiesty będą. Ja myślę o jeździe próbnej nową Pumą. W ostatnim Motorze jest też test nowego Focusa 1,5 mildhybrid. Wiem, że to inne auto, inny silnik, ale można poczytać. PrzemKo80 27-08-2020, 22:42 Umów się na jazdę próbną, jak już te Fiesty będą. Ja myślę o jeździe próbnej nową Pumą. W ostatnim Motorze jest też test nowego Focusa 1,5 mildhybrid. Wiem, że to inne auto, inny silnik, ale można poczytać. Jeździłem już pumą mildhybrid 155km. :D Wrażenia pozytywne ale czekam na informacje użytkujących na codzień :D motion950 19-10-2020, 16:15 Zrobiłem dziś objazdówkę po salonach, nie ma wersji z tą miękką hybrydą na jazdy próbne. Ogólnie straszna bieda w salonach. W jednym salonie gość mówił, ze zamiast full led są lampy LED które po prostu zamiast halogenowej mają żarówkę ledową. W ogłoszeniach widzę „projektorowe led”. Czy ktokolwiek z Was widział jak to świeci? Czy to jakiś nowszy wynalazek niż fullled i ma szanse świecić równie dobrze? PrzemKo80 19-10-2020, 17:51 Zrobiłem dziś objazdówkę po salonach, nie ma wersji z tą miękką hybrydą na jazdy próbne. Ogólnie straszna bieda w salonach. W jednym salonie gość mówił, ze zamiast full led są lampy LED które po prostu zamiast halogenowej mają żarówkę ledową. W ogłoszeniach widzę „projektorowe led”. Czy ktokolwiek z Was widział jak to świeci? Czy to jakiś nowszy wynalazek niż fullled i ma szanse świecić równie dobrze? http://forduzywane.dekra.pl/SzczegoloweInformacjePojazdNowy.aspx?id=178183 tu w Siedlcach póki co na razie jedyna chyba fiesta z mild hybrid. marcin'ek 20-10-2020, 00:10 W ogłoszeniach widzę „projektorowe led”. Czy ktokolwiek z Was widział jak to świeci? Czy to jakiś nowszy wynalazek niż fullled i ma szanse świecić równie dobrze? Ford zastapil zarowke h7 dioda led. Podobno dzieki temu spalanie jest nizsze - nie jest to zauwazalne ale o iles tam obniza emisje co2. Rozwiazanie to jest dostepne od tego roku (bodajze od kwietnia), wiec owszem nowszy wynalazek., ale jak to swieci (?) - jest tu osobny watek odnosnie wymiany reflektorow na full led, i jak narazie nikt tam nie pisal czy swieci lepiej czy gorzej czy moze tak samo (jak full led). Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka wowo213 29-01-2021, 22:51 Byłem dzisiaj na przeglądzie i wyszło na rolkach, że różnica 8% w hamowaniu między lewym, a prawym kołem na przedniej osi. Jak było u was ?. Zastanawiam się czy ta różnica nie jest spowodowana systemem EBA ,EBD. Był to mój 1 przegląd w życiu więc nie wiem, czy 8% z 30% możliwych to wartość którą należało by się przejmować, diagnosta mówił, że nie, ale chciałbym poznać wasze zdanie.. Waldzior 02-02-2021, 11:37 Kupiłem Fiestę z wyprzedaży rocznika 20 , 1.0 st-line 140KM , wyposażona jest w projekcyjne światła LED , powiem wam że świecą one bardzo dobrze , porównuję je do Astry K z 17 roku bo taką miałem , tam były żarówki H7 + soczewki , Astra przy Fieście świeciła słabo , żółte światło i krótki zasięg oświetlanego pola . PrzemKo80 04-02-2021, 09:17 Też się zastanawiałem nad nową Fiestą ale poczekam do przyszłego roku i biorę jednak Forda Puma w wersji 155 mild hybrid. Póki co wstrzymuje mnie manulana skrzynia i czekam z niecierpliwością na automat w wersji mild hybrid! Ale gratuluje wyboru bo Fiesta jeździ się super! Grey_M 05-02-2021, 21:33 Kupiłem Fiestę z wyprzedaży rocznika 20 , 1.0 st-line 140KM , wyposażona jest w projekcyjne światła LED , powiem wam że świecą one bardzo dobrze , porównuję je do Astry K z 17 roku bo taką miałem , tam były żarówki H7 + soczewki , Astra przy Fieście świeciła słabo , żółte światło i krótki zasięg oświetlanego pola . U mnie zagościła w wersji Titanium ale tylko skromne 95 KM. Mimo to przyjemność z jazdy na wysokim poziomie :) Małżonka jak pierwszy raz się przejechała to pytała czy aby na pewno nie jedzie na długich światłach bo tak dobrze działają te LEDy. orbik1987 12-02-2021, 08:51 Jak ta 95 konna przyspiesza? Daje radę w mieście i coś wyprzedzić na autostradzie? Grey_M 12-02-2021, 11:34 Jak ta 95 konna przyspiesza? Daje radę w mieście i coś wyprzedzić na autostradzie? Poniżej 10 sekund na pewno do 100 doleci, czasem mam wrażenie że nawet szybciej jak sam jadę - mowa oczywiście o suchym asfalcie. Zawsze można włączyć tryb sport, jakoś tak fajniej wkręca się na obroty. Do miasta nic więcej nie potrzeba, mały zwinny, dobrze się prowadzi. Bagażnika trochę mi brakuje ale szafy nim przewozić nie będę. Autostradą i ekspresówkami zrobiłem w sumie prawie 600 km ale jakoś specjalnie nie katowałem na obrotach bo jeszcze silnik nie dotarty. Ale jest 6 bieg i nie powiem żebym narzekał na brak mocy - biorąc pod uwagę że to tylko litrowy silnik. Zawsze można przeprogramować na 125 koni bo silnik jest ten sam tylko program zmieniony na 95 KM. Na razie tego nie robiłem, ale wiem że się spokojnie da. orbik1987 12-02-2021, 11:46 Dzięki za opinie:) przymierzamy się właśnie do zmiany fiesty żony z wersji 60KM na tą 95 koni. W focusie mamy 125 i jest akceptowalnie. Z tego co mówisz to fiesta idealnie się nada dla niej do jazdy obwodnicą i staniem w korkach:) WWY 12-02-2021, 12:08 Tylko pamiętajcie ze wersje Fiesty szybko się zmieniają i silnikami i wersjami i wyposażeniem w danych wersjach. Ja mam fiestę 1.1 benzyna duratec bez turbiny 85 km. Mam tryb Eco, a nie mam trybu sport :D Ogólnie mam auto od września 2019 i jest na prawdę super. Czasem przytnie android auto, kilka razy zrestartowałem sync 2.5 - nie wiem czy można było inaczej, ale pomaga absolutnie na wszystko. Tak zero problemów. Lata do 140 na spokojnie i 160 po trasach szybkiego ruchu. Jako małe auto, wybrał bym ponownie to samo. Bump: Tylko pamiętajcie ze wersje Fiesty szybko się zmieniają i silnikami i wersjami i wyposażeniem w danych wersjach. Ja mam fiestę 1.1 benzyna duratec bez turbiny 85 km. Mam tryb Eco, a nie mam trybu sport :D Ogólnie mam auto od września 2019 i jest na prawdę super. Czasem przytnie android auto, kilka razy zrestartowałem sync 2.5 - nie wiem czy można było inaczej, ale pomaga absolutnie na wszystko. Tak zero problemów. Lata do 140 na spokojnie i 160 po trasach szybkiego ruchu. Jako małe auto, wybrał bym ponownie to samo. Grey_M 12-02-2021, 13:44 Dzisiaj rano przy temperaturze -8 włączyłem podgrzewanie szyb przednich i tylnych i całe ogrzewanie ile fabryka dała i po niecałej minucie mogłem ruszać w drogę. A na przeciwko mnie sąsiad Audi A4 jak dobrze widziałem odmrażał, to jak odjeżdżałem to jeszcze miał lód na przedniej :) Także jak to w powiedzeniu - mały ale wariat. Moja Fiesta rocznik 2020 z silnikiem 1.0 ma turbinę, ile ona pociągnie, zobaczymy :) Android auto w wersji 3.0 póki co niezawodny, nic nie tnie ale to dopiero 998 zrobionych kilometrów to jeszcze czuć nowość w środku :D orbik1987 14-02-2021, 16:47 Oglądałem ostatnio fiestę wersja titanium z automatyczną klimatyzacją, ale coś mi nie daje ona spokoju. Na pokrętle od regulacji temperatury nie ma wyświetlacza, temperatura wyświetla się na ekranie dotykowym. Czy fiesta (koniec 2020 - ) tak ma czy sprzedający próbuje wcisnąć kit? marcin'ek 14-02-2021, 18:42 Panel klimy powinien miec wlasny wyswietlacz temperatury (w pokretle lub osobno), z innym rozwiazaniem sie nie spotkalem - pomijam te "nowosci" typu tablety zamiast tradycyjnych przyciskow i pokretel. Natomiast wyswietlacz (tablet) napewno pokazuje temperature zewnetrzna. A, jeszcze moze byc skala temperatury na pokretle, jak np. w Volvo bylo. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka orbik1987 14-02-2021, 21:07 Temperatura zewnętrzna ok, ale dodatkowo była druga, która zmieniała się przy kręceniu pokrętłem. Pokrętło jak i panel jest inne niż w wersji z manualną klimatyzacją. Znalazłem broszurę z fiesta na 2021 i na grafikach nawet w wersji vignale nie ma wyświetlacza w pokrętle tylko właśnie przeniesiono na tablet. W instrukcji dla fiest do marca 2021 też nie ma zaznaczonego wyświetlacza w pokrętle. Chyba po prostu cięcia kosztów w produkcji. marcin'ek 15-02-2021, 02:47 A no to ciekawe [emoji848] Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka orbik1987 15-02-2021, 06:04 Tutaj na stronie 11 i 14 mamy dwa zjdęcia, gdzie widać, że temperatura wybierana pojawia się na tablecie: https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/brochures/cars/BRO-ford_fiesta_new.pdf I później w sekcji Titatnium i Vigniale jak sobie powiększycie też nie ma wyświetlacza. W instrukcji to samo: Manualna: https://i.ibb.co/Lz4QMX1/manual.jpg (https://imgbb.com/) Automatyczna: https://i.ibb.co/3m1K8wG/aut.jpg (https://imgbb.com/) Oczywiście cały panel za wyłączeniem pokrętła od temperatury wygląda tak jak w automatycznej czyli tak: https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/eyJmbiI6InduNDFlYzlkMXFuNTMtT1RPTU9UT1BMIiwidyI6W3 siZm4iOiJ3ZzRnbnFwNnkxZi1PVE9NT1RPUEwiLCJzIjoiMTYi LCJwIjoiMTAsLTEwIiwiYSI6IjAifV19.XXpbFXaoIpBV9N5a3 PtvysGLwcGsBljng7R7npaDVKY/image;s=1080x720 a nie tak: https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/eyJmbiI6IjUzdjF2NmNmZXo5aDItT1RPTU9UT1BMIiwidyI6W3 siZm4iOiJ3ZzRnbnFwNnkxZi1PVE9NT1RPUEwiLCJzIjoiMTYi LCJwIjoiMTAsLTEwIiwiYSI6IjAifV19.3BWbCBb0t31N81Hfu H2udjW7A96Y2TvJT6sC0ajgN3A/image;s=1080x720 Grey_M 15-02-2021, 09:09 Fiesta rocznik 2020, zakupiona w 2021, wersja titanium, klimatyzacja automatyczna, panel wygląda tak: https://i.ibb.co/SXswfx5/IMG-20210127-171334.jpg (https://ibb.co/PZmGDYF) Może trochę niewyraźny, ale jak będzie okazja, zrobię za dnia. Temperatura wyświetla się na tablecie. Fiesta Mk8 ST Line 15-02-2021, 09:18 Oszczędności panie, oszczędności... Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka DAMIAN-24 15-02-2021, 09:28 Już dawno zaczęli oszczędzać - full led już w zeszłym roku nie miał samopoziomowania jak na początku :) Teraz kolejne rzeczy dochodzą. Cieszę się, że mi akurat fajna wersja przejściowa się trafiła bez sampoziomowania leda ale już z ładowarką indukcyjną i przeniesionym wzmacniaczem od B&O. Jednam z normalnym panelem od klimy. Teraz w ST ponoć ograniczyli jeszcze moment obrotowy z 290 do 250Nm... Grey_M 15-02-2021, 11:46 Pokrętło z licznikiem jakoś do mnie nie przemawia, za mały wyświetlacz i za nisko, jak jadę to musiałbym za bardzo odwrócić uwagę żeby zobaczyć co tam się pokazuje. To zdjęcie gdzie jest max ac i max na szyby też jakoś tak mało intuicyjnie, nie wiem, może jakbym pojeździł to bym się przekonał. A to co wrzuciłem to jakoś wydaje mi się logicznie rozmieszczone. Jak zwiększam temperaturę to mi się pokazują wielkie liczby na tablecie i nie muszę jakoś specjalnie odrywać wzroku od drogi (nie wiem czy w innych wersjach jest tak samo). marcin'ek 15-02-2021, 11:59 No u mnie jest (po jakiejs aktualizacji SYNC3), a auto z poczatku produkcji. Normalnie nie zaglada sie na wyswietlacz (w przypadku auto. klimy), ustawie pare razy do roku i tak jezdze. Ale pierwsze miejsce gdzie bym szukal info jaka mam temp ustawiona to panel klimy. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka orbik1987 15-02-2021, 12:05 Fiesta rocznik 2020, zakupiona w 2021, wersja titanium, klimatyzacja automatyczna, panel wygląda tak: Może trochę niewyraźny, ale jak będzie okazja, zrobię za dnia. Temperatura wyświetla się na tablecie. Dzięki za potwierdzenie :) DAMIAN-24 15-02-2021, 12:41 Pokrętło z licznikiem jakoś do mnie nie przemawia, za mały wyświetlacz i za nisko, jak jadę to musiałbym za bardzo odwrócić uwagę żeby zobaczyć co tam się pokazuje. To zdjęcie gdzie jest max ac i max na szyby też jakoś tak mało intuicyjnie, nie wiem, może jakbym pojeździł to bym się przekonał. A to co wrzuciłem to jakoś wydaje mi się logicznie rozmieszczone. Jak zwiększam temperaturę to mi się pokazują wielkie liczby na tablecie i nie muszę jakoś specjalnie odrywać wzroku od drogi (nie wiem czy w innych wersjach jest tak samo). Ale w wersji z wyświetlaczem na pokrętle na szczęście też na wyświetlaczu SYNC 3 się wyświetla zmiana temperatury więc możesz patrzeć gdzie chcesz :) Grey_M 15-02-2021, 13:14 Ale w wersji z wyświetlaczem na pokrętle na szczęście też na wyświetlaczu SYNC 3 się wyświetla zmiana temperatury więc możesz patrzeć gdzie chcesz :) A to w porządku :) ja to jestem zdania, że im więcej elektroniki tym więcej szans, że coś przestanie działać :D marcin'ek 15-02-2021, 15:12 Najlepsze jest to ze Fiesta i Focus uzywaja tej samej technologii, a to co sie dzieje w Focusach... tylko sie cieszyc ze z Fiesta niema takich problemow [emoji2] Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |