Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2017- ] Nowa fiesta, jaka jest?
KubaFord 05-01-2018, 14:55 Nowa Fiesta jest juz troche na rynku
Aktualnie szukam auta seg.B i firsta wydaje sie swietna
Super sie prowadzi- pewniej jak focus, jest niezle wykonczona,
silniczek nawet 1.1 w okolicach podmiejskich daje rade
jest cichy, cichszy od Ka+ i konkurencji
cena niestety wyzsza
A wy macie jakies zdanie o nowej generacji?
Super sie prowadzi- pewniej jak focus
Akurat!
marcin'ek 06-01-2018, 21:19 ... Super sie prowadzi- pewniej jak focus...
No chopie to ublizyles Focusowi [emoji52] Fiesta jest najlepsza w swojej klasie ale do foki troche jej brakuje - inna klasa aut.
Fiesta jest na rynku chwile (od wrzesnia) ale poki co to dopiero klienci odbieraja zamowione auta i narazie malo uzytkownikow. Co do silnika to polecam 1.0 EB, nawet juz 100KM daje wiecej frajdy z jazdy niz wolnossacy [emoji4] narazie zrobilem nowa Fiesta cos ponad 100 km wiec wiele powiedziec nie umie ale zona na codzien jezdzila Fiesta poprzedniej generacji i jest zadowolona - szczegolnie z osiagow silnika ☺
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Fiesta jest najlepsza w swojej klasie
Dlaczego? Bo ty masz?
marcin'ek 06-01-2018, 23:09 Dlaczego? Bo ty masz?Owszem mam, ale nie dlatego. To zasluga producenta i zestrojenia zawieszenia, ukladu kierowniczego i innych rzeczy o ktorych wie tylko Ford [emoji6]
To zasluga producenta i zestrojenia zawieszenia, ukladu kierowniczego i innych rzeczy o ktorych wie tylko Ford [emoji6]
Ja to wyznawców nigdy nie zrozumiem...
(najtańsze, najprostsze zawieszenie, a tu pitolenie o "zestrojeniu")
marcin'ek 06-01-2018, 23:20 Ja to wyznawców nigdy nie zrozumiem...
(najtańsze, najprostsze zawieszenie, a tu pitolenie o "zestrojeniu")Wsadz do furmanki "najtansze, najprostsze zawieszenie" i pojedzie tak samo.
Jednak Polo, Corsa, Rio tez maja "najtansze, najprostsze zawieszenie" a jezdza inaczej.
Ze Ty czegos nie rozumiesz to nie znaczy ze takie nie jest.
marcin'ek 06-01-2018, 23:48 Czyli wyznaniowość górą!Masz uraz do forda, Twoja sprawa. Nie zauwazasz roznic w autach poza tymi wizualnymi, Twoj problem.
Gdzie tu wyznaniowosc, niewiem.
Ja to wyznawców nigdy nie zrozumiem...
(najtańsze, najprostsze zawieszenie, a tu pitolenie o "zestrojeniu")
a wiesz, że śrubę można wykonać z różnych materiałów i wtedy będzie miała różne właściwości, pomimo takich samych wymiarów geometrycznych?
Zawieszenie jest trochę bardziej skomplikowane i często drobiazgi, decydują o parametrach
Kolejna sprawa - zawieszenie może mieć różne charakterystyki,
np. miękkie - komfortowe czy sztywniejsze - bardziej usportowione
Czy zawieszenie może mieć różne zestrojenie / charakterystyki? => tak może mieć
2) Znam kobietę, która przesiadła się z Fiesty do Toyoty i aż pytała w serwisie i wśród znajomych,
czy to normalne, że Toyota jej tak "pływa",
bo Fiesta była sztywna
[...]
A wy macie jakies zdanie o nowej generacji?
jak dla mnie => to tylko lifting
- trochę zmienili przód i tył
- zmienili deskę rozdzielczą
NIE podoba mi się ta nowa moda, że wyświetlacz radia, wygląda jakby ktoś przykleił tablet do deski rodzielczej.
Niestety - taka moda - inni producenci też tak robią
http://bi.gazeta.pl/im/86/13/14/z21049734Q,Ford-Fiesta-2017.jpg
Na plus - zegary z graficznym komputerem, jak w Focusie mk3
pozdrawiam
Arturek
marcin'ek 07-01-2018, 10:51 NIE podoba mi się ta nowa moda, że wyświetlacz radia, wygląda jakby ktoś przykleił tablet do deski rodzielczej.
Niestety - taka moda - inni producenci też tak robią ...
Mysle ze to kwestia przyzwyczajenia, ja tez bylem negatywnie do tego nastawiony ale w ostatnim czasie korzystalem z tej mody rownierz w innych autach i zmienilem nastawienie [emoji846] Ostatnio mialem okazje pojezdzic Galaxy gdzie wyswietlacz jest wkomponowany w kokpit jak np w Focusie i musze stwierdzic ze "tablet" jest wygodniejszy, tylko moglby byc ciut w strone kierowcy skierowany.
Natomiast strona wizualna na zewnatrz jak i wewnatrz wg mnie na plus, ale wyglad to rzecz gustu a o tym sie nie dyskutuje [emoji6]
losarturos 08-01-2018, 16:52 Fakt, że rzeczywiście wygląda to jak dorodna psia kupa na środku idealnie równego i zielonego trawnika. I też misie to nie podoba. Ale z drugiej strony rozumiem, że wyświetlacz musi być na odpowiedniej wysokości, coby jak najmniej odrywać wzrok od tego co jest przed autkiem i jednocześnie w miarę blisko kierownika aby dało się do dotykowego wyświetlacza dało dosięgnąć łapką bez specjalnych wygibasów. Ale mimo to uważam, że mogli to trochę ładniej wkomponować w kokpit. ;-) A osobiście czekam na pojawienie się Fiesty Active i wtedy zobaczę czy ona mi bardziej przypasi czy Ecosport. Bo wyłażenie z niskiej Fiesty mnie już dżaźni. ;-)
marcin'ek 08-01-2018, 18:22 Fiesta Activ bedzie minimalnie wyzsza jesli wogole - to Fiesta z ozdobnikami terenowymi [emoji6] odczuwalnie wyzszy jest Ecosport, przynajmniej ten mk I. Aczkolwiek wnetrze itak bedzie jak we Fiescie.
Fiesta active ma mieć większy prześwit, więc będzie trochę wyższa od zwykłej, z 3-4cm?, ale kabina pozostanie taka sama.
Ecosport będzie znacznie wyższy >12cm, ale... Technologicznie to jest rodem z końca 2010 roku... Z dodatków posiada tylko BLIS i ksenony 25W. Reszta jest w każdym Fordzie. Dodali do tego Sync3 z B&O play i myślą, że ktoś kupi takie Titanium za prawie 90tys plnów. Można już konfigurować na stronie. Ecosport nie ma prawie nic z bajerów nowej Fiesty.
2000 części zostało zmienionych, więc raczej nie stary .
https://www.youtube.com/watch?v=5U-ouY_5AUQ&t=1115s
No i nawet klamki ma ze starej Fiesty... To tylko drugi lifting modelu z 2012 roku, a nie nowy model i nic tego nie zmieni. Technologicznie bazuje na poprzedniej Fieście po liftingu, więc prawdą jest to co napisałem wyżej.
Widać że posiadać będzie prawie co jest w nowej Fieście,to są rożnice ,
:Asystent parkowania
:Adaptacyjny tempomat
:System kontroli pasa ruchu
:Automatyczne sterowanie światlami długimi
:System monitorowania koncentracji kierowcy
:System rozpoznawania znaków drogowych
Lista do Ecosporta jest nie kompletna więc może się coś zmieni jeszcze.
Niewiem czemu dostał starą kierownice od focusa/c-maxa a nie tą od nowej Fiesty.
Prawie to jednak spora różnica.:System kontroli pasa ruchuTen system jest już chyba obowiązkowy w UE dla każdego nowego auta. Pozostałe w Focusie są dostępne od 2011 roku, a teraz zawitały do Fiesty bo to nowy model...
W Niemczech "nowego" Ecosporta można kupić od października, czyli od kiedy go produkują w Rumuni (wcześniej też był dostępny) i oficjalny cennik nie zawiera więcej opcji niż polski konfigurator... Ecosport nawet nie posiada Active city stop.
Jeśli się pojawią, to może kiedyś w przyszłości, ale wątpię.
Kierownica jest z Focusa, bo jest podgrzewana.
Skoro ten system jest obowiązkowy to czemu go niema w ecosporcie ?
Poza aktywnym tempomatem , bo ten się przydaje, to niema we Fieście niczego co by było mocno potrzebne z tej listy w nowym ecosporcie.
Kierownica w nowej Fieście może też być podgrzewana.
Ecosport przynajmniej ma ksenony... Lepsze to niż jakieś rozpoznawanie znaków i monitorowanie zmęczenia kierowcy. :P
losarturos 10-01-2018, 13:51 Ja na szczęście mam czas więc mogę poczekać jak będzie się prezentować Fiesta i Focus Acitve i porównywać je z Ecosportem. W Fieście już mi podpada fakt, że nie za bardzo jest gdzie pod ręką zmieścić 1l flaszki z czymś do picia. Zresztą 0,7 też chyba nigdzie nie wlezie. ;-)
Ecosport przynajmniej ma ksenonyTo prawda, ale to są D8S - 25W, więc maks 2000lm. Wiadomo, że lepsze to niż H7, ale do normalnych 35W ksenonów to im daleko (3500lm).
Co mnie rozwala, to konkurencja ma nawet ledy w tej klasie, a Ford jeszcze przez pół roku nie będzie mieć w kompakcie...
W klasie crossoverów Ford dał ciała na maksa, bo raz, że ma duże spóźnienie (ale to norma ostatnio u Forda), a dwa nie oferuje bajerów, które ma konkurencja. Ale to chyba z racji pochodzenia marki wynika.
Może chociaż wzorem Kugi da kiedyś ecoboosta 1,5 do ecosporta...
losarturos w tej kwestii idealnie jest w C-maxie i Kudze, 1l butelka wchodzi do schowka w podłokietniku i jeszcze nawiew na tył ją chłodzi.
KubaFord 10-01-2018, 18:46 U mnie przy zakupie wchodzi w gre silnik wolnossacy.
jak oceniacie czy sa duze roznice miedzy 70 a 85km
???glownie chodzi o to czy obroty np przy 100 km/h sie roznia
w 85konnej jest ok 2850 obr/min ale czy jest sens doplacac skoro moment obrotowy ten sam??
marcin'ek 10-01-2018, 19:23 U mnie przy zakupie wchodzi w gre silnik wolnossacy.
jak oceniacie czy sa duze roznice miedzy 70 a 85km
???
Proponuje odpuscic ten wolnossacy. Pytanie czy jezdziles poprzednia generacja z 1,2 60/82KM?
Ja tez zastanawialem sie nad wolnossacym 85KM ale parametry podane przez producenta + doswiadczenie z 60KM 1,25 (a ma 4 cylindry) stwierdzilem ze wole doplacic do 1,0 100KM. Sprzedawca tez stwierdzil ze roznicy miedzy 1,2 a 1,1 pewnie nie odczuje. Krotko mowiac 4 osoby plus klima i 60KM ma problem rozpedzic auto na 3-ce nie wspominajac o gorkach. Jesli bedziesz sam jezdzil jeszcze jakos da rade bez klimy. Z klima bedziesz czul gdy sprezarka bedzie sie wlaczac i wylaczac.
KubaFord 10-01-2018, 20:11 82 na jazdę po mieście wystarczało, jeździłem kilka razy
Jeśli już będę celował w fieste to 1.1 i tak jest drogi bo ok 48
Clio 0.9 tce z wyprzedaży można łyknąć za 46tysi
Do bujania się po mieście nic lepszego nie trzeba
To prawda, ale to są D8S - 25W, więc maks 2000lm. Wiadomo, że lepsze to niż H7, ale do normalnych 35W ksenonów to im daleko (3500lm).
Co mnie rozwala, to konkurencja ma nawet ledy w tej klasie, a Ford jeszcze przez pół roku nie będzie mieć w kompakcie...
W klasie crossoverów Ford dał ciała na maksa, bo raz, że ma duże spóźnienie (ale to norma ostatnio u Forda), a dwa nie oferuje bajerów, które ma konkurencja. Ale to chyba z racji pochodzenia marki wynika.
Może chociaż wzorem Kugi da kiedyś ecoboosta 1,5 do ecosporta...
Fakt, brak lepszych świateł we Fieście to smutek. :( Ale nie ma się co zachwycać LED-ami, bo niektórzy producenci poszli na łatwiznę i się cofnęli, oferując pełne LED-owe lampy, ale np. bez doświetlania zakrętów. Pod tym względem dużo bardziej wolę np. ksenony z Focusa.
82 na jazdę po mieście wystarczało, jeździłem kilka razy
Jeśli już będę celował w fieste to 1.1 i tak jest drogi bo ok 48
Clio 0.9 tce z wyprzedaży można łyknąć za 46tysi
Do bujania się po mieście nic lepszego nie trzeba
Nie wiem jak nowy 1.1 we Fieście, ale 0.9 TCe i 1.0 EcoBoost, jeżeli chodzi o kulturę pracy, dzieli przepaść (na korzyść Forda). Prowadzenie i ogólna dojrzałość - tutaj już Fiesta Mk7 wygrywa, w Mk8 gorzej być nie może. Jeżdżę mk7, czasem mam okazję się przejechać Clio - wiem co mówię. :)
sa duze roznice miedzy 70 a 85kmPewnie dokładnie tak jak z 1,2 60/82. Ten słabszy jest stłumioną wersją mocniejszego (tylko niższa moc) i podobnie jak w mk7 może dać się to zmienić programowo.
Ciekawe czemu w nowej Fieście jest 1,1, skoro w poprzedniej był 1,0, czyli ecoboost bez turbiny. Mam wrażenie, że "rozwiercili go".
timbersher 13-01-2018, 03:21 Odbyłem jazdę testową nowa fiestą mk8 i pod koniec sierpnia odebrałem nową mk7. Jak kto woli z zewnątrz ładniejsza mk7. W środku mk8. Właściwości jezdne, wspomaganie wydaje mi się, że są podobne. Ja bardzo chciałem wolnossący wybrałem 1.25 82km wersja trend, mam bardzo dobre doświadczenia z silnikiem 1.3 70km. Do normalnej jazdy 82km wystarczą. Po mk8 spodziewałem się więcej liderem segmentu niestety w Polsce nie będzie i zapewne pozostanie mocno niedoceniona.
spenser696969 15-01-2018, 20:03 Czy ktoś wie czym się różni silnik w nowej Fieście 85KM M6 i 120 KM M6 w 1.5 TDCI, tylko mapką?
konkurencja ma nawet ledy w tej klasie, a Ford jeszcze przez pół roku nie będzie mieć w kompakcie
Możesz to rozwinąć? Do Fiesty mk8 planują LEDy, czy mówisz już o nowym Focusie?
marcin'ek 17-01-2018, 07:23 Możesz to rozwinąć? Do Fiesty mk8 planują LEDy, czy mówisz już o nowym Focusie?Jemu chodzilo o Focusa (kompakt) - w nowym Focusie mk4 ma byc oswietlenie ledowe, natomiast we Fiescie moze dadza po lifcie, moze. Narazie nowa Fieste dopiero zaczeli klepac wiec nic nie wiadomo zeby cos planowali.
cattani75 17-01-2018, 07:41 Czy ktoś wie czym się różni silnik w nowej Fieście 85KM M6 i 120 KM M6 w 1.5 TDCI, tylko mapką?
Zapytaj SRS, tedi_k, mayak, leszcz itd... :-)
foni, marcin'ek dokładnie miałem na myśli fokę mk4. Chociaż gdzieś kiedyś widziałem jakieś zdjęcie fiesty ST z opisem LED headlamp. Czy autor miał na myśli tylko dzienne, czy mijania nie wiem.
Może właśnie ST dostanie wcześniej ledowe światła.
marcin'ek 17-01-2018, 11:27 Może właśnie ST dostanie wcześniej ledowe światła.
Moze ale watpie bo takowe bylyby dostepne do najbogatszej Vignale.
Nie kryję, że mnie to zainteresowało, gdyż jestem w "standbaju" oczekując na odbiór Fiesty właśnie w wersji Vignale. A ponieważ dostałem info, iż auta z pełną skórą mają opóźnienie w produkcji to byłbym skłonny poczekać na LEDy. Ale skoro nie ma tematu, to cisnę dealera o wywiązanie się z terminu :)
mam pytanie auto nówka i nie sprawdziłem przy odbiorze jak sytuacja wygląda pod maską ,postanowiłem to zrobić po powrocie do domu i poziom płynu chłodniczego znajduje się trochę poniżej minimum,otwieram instrukcje i czytam,że ma się on znajdować między min /max czyli co muszę dokupić i dolać ? czy zostawić to tak jak jest ?
a może to kwestia że na ciepłym silniku będzie go więcej ,muszę to jutro sprawdzić
marcin'ek 29-01-2018, 20:17 W Fieście już mi podpada fakt, że nie za bardzo jest gdzie pod ręką zmieścić 1l flaszki z czymś do picia. Zresztą 0,7 też chyba nigdzie nie wlezie. ;-)
Po kolejnym miesiacu obcowania z nowa Fiesta musze stwierdzic ze niemasz racji [emoji57] w przednich drzwiach kierowcy i pasazera wchodzi butelka 1,5L wody [emoji4] w tylnych drzwiach tez sa miejsca na butelki i na oko 0,7 (ta procentowa tez [emoji6] [emoji16]) powinno wlezc. Chyba ze te udogodnienia sa zalezna od wersji - w tym wypadku Titek.
marcin'ek 29-01-2018, 20:20 mam pytanie auto nówka i nie sprawdziłem przy odbiorze jak sytuacja wygląda pod maską, postanowiłem to zrobić po powrocie do domu i poziom płynu chłodniczego znajduje się trochę poniżej minimum
Dealer powinien zrobic przeglad tzw. zerowy/przed sprzedazny, i uzupelnic co brakuje. Ale podjedz i pokaz dealerowi i powinni uzupelnic bez problemu.
sprawdzę to jeszcze jak z pracy wrócę i silnik będzie ciepły,żeby nie wyjść na głupka że zajadę do delera i płynu będzie więcej :shock:
marcin'ek 29-01-2018, 20:29 sprawdzę to jeszcze jak z pracy wrócę i silnik będzie ciepły,żeby nie wyjść na głupka że zajadę do delera i płynu będzie więcej :shock:Plyny typu olej, plyn chlodniczy, sprawdza sie po ostygnieciu silnika, najlepiej chyba gdy temp spadnie do temp otoczenia, ok 20°C.
losarturos 30-01-2018, 18:36 W sumie to obadałem to tak na oko i nie wyglądało mi to, że gdzieś tam wlezie flaszka większa niż półlitrowa. A nie miałem takiej ani większej pod ręką coby sprawdzić. O jeszcze większych nie ma co mówić bo i tak nie są poręczne w użyciu w samochodzie. Poza tym miałem okazję obadać dziś Ecosporta i jak na razie wygląda na to, że będę celował w niego. Nie tylko z powodu lepszego miejsca na flaszki. ;-) Choć i tak wcześniej będę musiał sprawdzić jak jeździ nowa Fiesta, jej wersja Active i Ecosport. ;-) I jeszcze ostatnio miałem okazję przyjrzeć się pugowi 3008, który jest mega fajny. Tylko, że z ceną za niego to kogoś ostro pogięło. xD
marcin'ek 30-01-2018, 18:47 Co do ceny Ecosporta, przypuszczam ze tez bedzie z kosmosu. To tak jak cena Kugi i Focusa, albo Fiesty i B-maxa.
Cennik Ecosporta jest już dostępny. Ceny zaczynają się od 60kPLN, a Titek zaczyna się od 75900, więc więcej od B-maxa. Na plus to dobre wyposażenie i dosyć tanie opcje.
marcin'ek 31-01-2018, 16:51 Cennik Ecosporta jest już dostępny. Ceny zaczynają się od 60kPLN, a Titek zaczyna się od 75900, więc więcej od B-maxa. Na plus to dobre wyposażenie i dosyć tanie opcje.No i za 60k to masz nowa Fieste Tit. z kilkoma dodatkami, a za ok 75 bedzie pewnie ST - w podobnej cenie chyba byla Fiesta ST poprzedniej generacji.
za ok 75 bedzie pewnie ST - w podobnej cenie chyba byla Fiesta ST poprzedniej generacji.
Dokładnie ST zaczynało się od ok 75,5k pln, a był moment, że ST200 kosztowało trochę ponad 80k.
Natomiast nie sądzę, żeby nowe ST kosztowało tyle samo, myślę, że ceny będą startować od ok 80k.
mam pytanie odnośnie trybu auto przy klimie automatycznej są tam 3 opcje,palą się 1,2,3 lampki i czym się te opcje różnią bo w instrukcji nie widze nic na ten temat ?
marcin'ek 10-02-2018, 21:12 Intensywnoscia nadmuchu.
Ale szybkości nadmuchu jest 7 i tyle też jest diod przy pokrętle.
Raczej jak bardzo praca wentylatora ma być ograniczona gdy pracuje on w trybie auto.
marcin'ek 11-02-2018, 12:38 Ale szybkości nadmuchu jest 7 i tyle też jest diod przy pokrętle.Tak i dzialaja w trybie manualnym, ale na przycisku "auto" sa trzy diody i wskazuja intensywnosc nadmuchu w trybie auto.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180211/79cb1515a4ab92c20d32b51e6eb023f5.gif
dzięki za odp
mam jeszcze inny problem,ale z tym będę musiał udać się do aso.Mianowicie przy przyspieszaniu coś mi z tyłu wpada w wibracje taki rezonans nie wiem czy to szyba czy coś jest niedokręcone,ale mam wrażenie jakby to dochodziło z okolic bagażnika i tak się objawia przy ok 1800 rpm
marcin'ek 18-02-2018, 23:27 dzięki za odp
mam jeszcze inny problem,ale z tym będę musiał udać się do aso.Mianowicie przy przyspieszaniu coś mi z tyłu wpada w wibracje taki rezonans nie wiem czy to szyba czy coś jest niedokręcone,ale mam wrażenie jakby to dochodziło z okolic bagażnika i tak się objawia przy ok 1800 rpm
Sprawdz czy niemasz w bagazniku czegos luzem, albo pod podloga bagaznika - tam gdzie zestaw naprawczy do kol. Moze to od tlumika?
no posprawdzam to,a jak nic nie znajdę to będzie trzeba się wybrać do aso,bo irytujący dźwięk to jest na szczęście występuje przy niższych prędkościach np wbita 3 i hamuje,bo auto przede mną skręca i bez redukowania obroty schodzą do 1800 rpm,wtedy nie wciskam gazu w podłogę tylko stopniowo go dodaje zeby się wkręcił do 2000 rpm i w tym momencie coś przez parę sekund zaczyna jakby wpadać w wibracje
Ewentualnie jak nic nie będzie luźnego to wyciągnę wszystko przejadę się i będę miał wtedy pewność czy to coś w bagażniku czy coś innego ...
Generalnie mam wrażenie,że to ramka rejestracji.Ramka z tyłu z lewej strony ona jakoś taka odstająca jest,szczególnie lewy dolny róg z prawej strony lepiej dolega u was też tak jest ?
marcin'ek 20-02-2018, 01:21 ...występuje przy niższych prędkościach np wbita 3 i hamuje,bo auto przede mną skręca i bez redukowania obroty schodzą do 1800 rpm,wtedy nie wciskam gazu w podłogę tylko stopniowo go dodaje zeby się wkręcił do 2000 rpm i w tym momencie coś przez parę sekund zaczyna jakby wpadać w wibracje...
We Fiescie (1.25l) poprzedniej generacji tak mialem, w mniej wiecej takim samym zakresie obrotow na 2 i 3, gdy deplem na gaz. Dobiegalo to od wydechu, ale wg mnie to bylo spowodowane obciazeniem silnika na zbyt niskich obrotach - metalowe elementy wydechu wpadaly w rezonans.
U mnie w poprzedniej Fieście hałasowała wajcha od otwierania maski przy takich właśnie niskich obrotach, bo miała luz. Wiem, że to przód, ale może dźwięk się odbija.
dzięki za rady,ale na razie to zostawiłem,bo jakby mniej to było wyczuwalne może samo się całkowicie naprawi w końcu auto ma dopiero 600km :P irytuje mnie jeszcze 1 rzecz brak info o godzinie na ekraniku między zegarami,tym bardziej że ten tablet po odpaleniu wygaszam sobie,bo po co ma mi cały czas świecić i potem muszę go wybudzać żeby godzinę sprawdzić :evil:
Godzina tylko na wyświetlaczu radia to już w mk7 była i nie wygląda na to, że się to zmieni.
marcin'ek 22-02-2018, 14:44 Na wyswietlaczu miedzy zegarami, w ulubionych (gwiazdka) ustaw sobie komputer+audio (czy jakos tak). Praktycznie kazda stacja radiowa podaje RDSem godzine wiec bedzie ci pokazywac na wyswietlaczu.
A swoja droga to wyswietlacz sciemnia sie automatycznie zaleznie od sily swiatla, a oprocz tego mozna jeszcze ustawic sile oswietlenia recznie.
u mnie się to nie sprawdzi,bo lubię jeździć z tym cyfrowym licznikiem :diabelek: a dodatkowo muzyczka leci z pendriva,albo spotify ,ale mogli by to chociaż rozwiązać tak żeby godzina wyświetlała się na czarnym ekranie tak jak tutaj np https://i.imgur.com/dPAo2AV.png
Wojtek Wawa 06-03-2018, 08:11 Jakby ktoś był zainteresowany moimi wrażeniami przez pierwsze 6200 km w Fieście mk8, opisałem to wszystko na forum fiesty. Z żoną mamy wersję Titanium 100KM z full wypasem, więc może to być interesujące (co zamawiać, a co olać, jak działają bajery).
Dziś wziąłbym 125 KM i grzaną kierownicę, pewnie olałbym BO Play.
Link tutaj:
http://fiestaklubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=77604
marcin'ek 08-03-2018, 12:38 No i w Genewie pokazana zostala nowa Fiesta ST, jeszcze gdyby byla w kolorze Race Red [emoji41]
Na Focusa niestety trzeba poczekac do kwietnia [emoji52] https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180308/94068b128ad9f4359a16a1596cdb503a.jpg
Jakieś inne światła ma ta Fiesta ST, wygląda na ledy?
Active to samo: https://bis.gazeta.pl/im/1e/08/16/z23105054Q.jpg
marcin'ek 08-03-2018, 15:39 Jakieś inne światła ma ta Fiesta ST, wygląda na ledy?
Active to samo...
Normalne, tzn takie jak w Titku seryjnie a w ST-line za doplata, czyli soczewki + dzienne led [emoji846]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180308/2f7002d4a877993512842c2fb26e9b4b.jpg
Ja tam nie widzę soczewki :D
Światła są inne, choćby z tego powodu, że są czarne, a nie chromowane i może dlatego takie odczucia. Ale dla mnie też są jakieś inne poza tym co powyżej.
marcin'ek 08-03-2018, 17:01 Powyzsza tez ma czarne wnetrze, byc moze ST ma troche wiecej czarnego albo to gra swiatla.
Link do strony Forda - jest soczewka ☺
http://www.ford.pl/Nadchodzace/NowaFiestaST
Na stronie jest soczewka, rok temu jak pokazywali na targach też była. Tutaj to inaczej wygląda, tak samo było na IAA 2017 z Fiestą Active:
https://indianautosblog.com/wp-content/uploads/2017/09/Ford-Fiesta-Active-front-three-quarters-right-side-at-the-IAA-2017.jpg
https://indianautosblog.com/wp-content/uploads/2017/09/Ford-Fiesta-Active-front-at-the-IAA-2017.jpg
marcin'ek 08-03-2018, 22:57 Hmm, no tu wyglada jakby to wogole nie byly reflektory, tzn. wogole nie widac w srodku zadnej soczewki, nawet przy pelnych ledach musiala by jakas byc. Zreszta jakby do Fiesty byly przewidziane reflektory full led, to Vignale tym bardziej musiala by takie miec. Mnie to wyglada na reflektor bez srodka lub ewentualnie jakis koncept ktory moze trafi do wersji FL za 3 lata.
Bump: jesli sie przyjzec reflektorowi na stronie Forda to jest on praktycznie caly czarny w srodku, poza soczewka, dlugimi i dziennym led.
to wygląda jak ta lampa
http://allegro.pl/prawa-ford-fiesta-mk8-full-led-kompletna-igla-euro-i7177656204.html
To są Full LEDy. Na angielskim konfiguratorze są dostępne. :O
Gdybym jakiś czas temu nie zrezygnował z zakupu, to teraz by się we mnie porządnie gotowało. :P
https://i.imgur.com/ibct5rY.png
foni info dla Ciebie powyżej :D
Czekam na info z Ford Polska. Dealerzy nic nie wiedzą.
Na niemieckiej stronie też tego nie ma. :D Myślę że to kwestia czasu.
marcin'ek 09-03-2018, 17:56 Troche to nieladnie ze strony Forda ze na jednym rynku takie cos wprowadza a na innym niema nawet opcji [emoji35]
Myślę, że jeszcze na stronach nie zaktualizowali konfiguratorów i cenników. :D Poza tym, Fiesta chyba najlepiej się sprzedaje w UK, stąd nie dziwi ich "pierwszeństwo" w aktualizacjach.
Edit: A jednak w DE są dostępne tylko w Active, w UK we wszystkich "lepszych" tj. Titanium, ST-Line, Active, Vignale.. Ciekawe jak to będzie u nas.
no trochę szkoda ale na YT jak ogl filmik to pertyn mówił że do fiesty mają być w późniejszym czasie dostępne full led a szkoda bo bym wziął a czekać nie wiadomo ile to mi się nie chciało :evil:
Pertyn mówił, że LED-y będą pod koniec 2017 :D Tak podobno mówili na prezentacji, obsuwa o ~3-4 miesiące, ale okazało się to prawdą. :)
Ustalone. Full LED wchodzi na produkcję przełom kwietnia/maja. Cena póki co nieznana. Chyba poczekam :)
marcin'ek 10-03-2018, 21:21 Jade moja oddac do salonu, ma kilka miesiecy - mniej niz pol roku, to jeszcze nie stracila na wartosci - i czekam na ledy [emoji6]
cattani75 10-03-2018, 22:23 Może będziesz mógł dołożyć ledy? W Fusionie amerykańskim się da, to i w fiescie pewnie będzie się dało.
Ja tam w sumie nie żałuję i tak po mieście głównie jeżdżę i za dnia ,więc brak ledów nie jest odczuwalny :lol:
Jeszcze ciekawe jaka będzie dopłata do nich pewnie okolice 3k
marcin'ek 11-03-2018, 08:46 Teraz juz nie bede nic dokladal, nie oplacaloby sie. Pewnie beda w jakims pakiecie.
Mam pytanie te naklejki z adresem strony co mi dealer przykleił to mogę sobie odkleić ?
ogólnie powinni przy zakupie się pytać czy się na takie coś zgadzam,a nie auto obklejać,szkoda że przy odbiorze nie zwróciłem na to uwagi g;)
Ja prosiłem o zdjęcie i umycie szyb po nich....
bartulko 15-03-2018, 21:11 NIE podoba mi się ta nowa moda, że wyświetlacz radia, wygląda jakby ktoś przykleił tablet do deski rodzielczej.
Niestety - taka moda - inni producenci też tak robią
Na plus - zegary z graficznym komputerem, jak w Focusie mk3
pozdrawiam
Arturek
Mam to samo. Nie przepadam za "doklejaniem" na siłę tabletu.. Bałbym się, że np. dzieciaki oberwą przy pierwszej jeździe. Zegary na plus.
marcin'ek 15-03-2018, 23:45 Oj tam marudzicie, lepsza taka moda niz samo jezdzace auta [emoji852]
Troche moja Fiesta juz przejechala (od grudnia ponad 2k, wiec troche), ale dzis miala spacer autostrada i musze powiedziec ze jestem pod duuuzym wrazeniem. Przy predkosci autostradowej (140-160), znacznie ciszej w kabinie niz w moim KIA ceed 2, ba nawet ciszej niz w V-classe [emoji50] ze nie wspomne o poprzedniej Fiescie. Prowadzenie pomimo momentami mocnych podmuchow wiatru swietne - poprzedniczka na autostradzie byla bardziej narwana. Poprzeczne nierownosci (tez na autostradzie) pokonwala duzo lepiej, plynniej.
Ogolnie prowadzenie i komfort duza poprawa w porownaniu z poprzednia generacja [emoji3]
losarturos 16-03-2018, 08:07 Mam to samo. Nie przepadam za "doklejaniem" na siłę tabletu.. Bałbym się, że np. dzieciaki oberwą przy pierwszej jeździe. Zegary na plus.
O ile rozumiem samą ideę umieszczenia tego tabletu w tym miejscu, dzięki czemu jest dobrze widoczny i łatwo dostępny to realizacja tego pomysłu ani trochę mi nie podchodzi. Fajniej by to wyglądało jakby całość była bardziej obudowana. Jak na przykład kiedyś BMW to miało i... się z tego wycofało na rzecz wystającego kawałka wyświetlacza. ;-)
A najlepiej zrobić patent z Audi, czyli wyświetlacz chowany elektrycznie według potrzeb ;)
Ten w Fieście jest zadziwiająco stabilny i sztywny. Bardziej ruszały się daszki w poprzedniej generacji.
Szkoda tylko, że nie ma za nim żadnego schowka, a całe miejsce się marnuje. Bo nawet nie ma już tam napędu CD.
Mi się podoba w takiej formie jak jest,ale mógłby być jednak delikatnie skręcony w stronę kierowcy i ten podłokietnik mnie wkurza ,że nie da się trochę przesunąć do przodu g;)
marcin'ek 16-03-2018, 15:49 ...Bo nawet nie ma już tam napędu CD.
CD mozesz miec za doplata 400 pln (jesli dobrze pamietam), i schowane w schowku przed pasazerem (bez CD jest poleczka na portfel czy smartfon [emoji6]). Takie czasy ze juz podobno malo kto korzysta z CD.
marcin'ek 16-03-2018, 15:51 Mi się podoba w takiej formie jak jest,ale mógłby być jednak delikatnie skręcony w stronę kierowcy...
W pelni sie zgadzam [emoji4]
Jeszcze taka ciekawostka,jak pisałem ostatnio o tym,że coś z tyłu wpada mi w rezonans i ,że to rejestracja (dźwięk na to wskazywał ) w sumie zawaliłem sprawę,że od razu gdy te odgłosy zaczęły się robić nie sprawdziłem tego.Więc tak,chcąc się upewnić,że to rejestracja klepie podłożyłem pod ramkę 2 gumki z lewej i prawej strony ale wtedy zauważyłem już to
https://i.imgur.com/3nfknGx.jpg
https://i.imgur.com/9T7w0KK.jpg
to tylko mnie upewniło,że moje przypuszczenia wydają się być słuszne.No i podłożyłem te gumki i tak z 2 dni z nimi sobie śmigałem i zero odgłosów z tyłu :diabel2: Wyjąłem więc rejestracje trochę ją podgiąłem żeby te 2 rogi nie dolegały do klapy i teraz jest OK będę musiał tylko podjechać do kolegi żeby mi to spolerował(chyba zejdą takie ryski g:~),bo trochę mnie to wkurzyło
dodatkowo ta podkładka pod ramkę jest krzywo przyklejona,albo ta ramka średnio pasuje do tego https://i.imgur.com/6FEyiAZ.jpg
a sama podkładka,też jest średnio dopasowana do otworów
https://i.imgur.com/UiCN8jf.jpg
mogli lepiej ten montaż ramki dać na zderzak o np jak tutaj
https://i.imgur.com/R2b4mUW.jpg
bo jednak zamykając bagażnik ta ramka będzie uszkadzać lakier,chodź jak to teraz podgiąłem to zamykając zniknął też podźwięk jakby ramka odbijała się od blachy,więc też ten problem rozwiązałem :)
a u was też tak jest?,czy może mi się taka akcja zdarzyła ? widziałem ,że marcin'ek kupiłeś w tym samym salonie co Ja i ten sam kolor,więc ciekawi mnie jak u ciebie sprawa wygląda
Powiem wam,że to mój pierwszy własny samochód i tym bardziej widząc takie kiepskie rozwiązania zaczynam się denerwować
Zauważyłem,że na sklepie forda cena maty została trochę obniżona
https://ford.sklep.pl/product-pol-19475-mata-ochronna-do-bagaznika-Fiesta-oryginal-R-2145696.html
ale dalej 230 zł za trochę gumy to moim zdaniem stanowczo za dużo,a taka
http://allegro.pl/ford-fiesta-viii-od-2017-bagaznik-mata-wys-24h-i7229572018.html#thumb/1
jakoś tak średnio mi się podoba
i zastanawiam się też nad chlapaczami bo z tyłu to ścięcie zderzaka to masakra jak sie wjedzie na drogę gdzie jest trochę błota:D
AnonimowyAlkoholik 16-03-2018, 18:45 Nad chlapaczami to pomyśl i na przód, w mojej wypiaskowało progi do gołej blachy, to i pewnie w "nówce" kiedyś nastąpi
marcin'ek 16-03-2018, 23:52 ... a u was też tak jest?,czy może mi się taka akcja zdarzyła ?
No umnie to samo ale tylko z lewej strony. Ta podkladka jest jakas niewymiarowa albo krzywo przyklejona. W poprzedniej generacji byla grubsza i lepiej spasowana. Jak bedzie cieplej to sobie podkleje czyms ta ramke zeby nie obijala lakieru (w aucie niemam zadnych odglosow).
widziałem ,że marcin'ek kupiłeś w tym samym salonie co Ja i ten sam kolor
Tam w salonie, a w zasadzie przed [emoji6] to zrobilem tylko fotke, bo potrzebowalem porownac ten kolor z Blue Wave (taki mieli u mnie), a widzialem na jakims filmiku promocyjnym ze tam maja Ruby Red.
Zauważyłem,że na sklepie forda cena maty została trochę obniżona
ale dalej 230 zł za trochę gumy to moim zdaniem stanowczo za dużo...
No zgadza sie, troche za duzo. Ja ta mate i komplet dywanikow gumowych wyszarpalem od dealera gratis [emoji4] a materialowe (czy z czego one sa) chyba bede sprzedawal.
marcin'ek 16-03-2018, 23:57 Nad chlapaczami to pomyśl i na przód, w mojej wypiaskowało progi do gołej blachy, to i pewnie w "nówce" kiedyś nastąpiRaczej zalezy chyba gdzie sie jezdzi. W mojej 7,5 letniej Fiescie mk7, nie bylo chlapaczy i nie zauwazylem zeby chociaz lakier zszedl. Na dole tylnego zdezaka to i owszem, klar zaczal schodzic, ale nawet tego nie bylo specjalnie widac i zauwazylem to przypadkiem.
Silniczek 1,0 moja szwagierka wlasnie nabyła i...to forum z czasem stanie sie miejscem raczej nie dla pasjonatow a ludzi, ktorzy zmieniaja auto tuż po lub tuż przed ukonczeniem gwarancji.
Szczesliwych, którzy beda kminic: jakie dywaniki, jakie wycieraczki, jaka choinka ?
Konkurować fiesta silnikowo to moze z dacia sandero 0,9 g:~
Wiem, ze tym postem nie zasluze sobie na przychlnosc, ale zmierzch cywilizacji prawdziwych aut nadchodzi nie ubłagalnie...:evil:
wujekcybul 18-03-2018, 09:25 Silniczek 1,0 moja szwagierka wlasnie nabyła i...to forum z czasem stanie sie miejscem raczej nie dla pasjonatow a ludzi, ktorzy zmieniaja auto tuż po lub tuż przed ukonczeniem gwarancji.
Szczesliwych, którzy beda kminic: jakie dywaniki, jakie wycieraczki, jaka choinka ?
Konkurować fiesta silnikowo to moze z dacia sandero 0,9 g:~
Wiem, ze tym postem nie zasluze sobie na przychlnosc, ale zmierzch cywilizacji prawdziwych aut nadchodzi nie ubłagalnie...:evil:
Nie rozumiem co autor mial na mysli? Fiesta R2 ma bez mala 200KM i jezdzi w motosporcie jakos nie slychac, ze silniki padaja. Ford tlucze ecoboosta juz bardzo dlugo i auta maja juz duze przebiegi i nadal jezdza.:D Nie slyszalem, zeby Dacia sama silniki robila? Moze mnie oswiecisz?
No umnie to samo ale tylko z lewej strony. Ta podkladka jest jakas niewymiarowa albo krzywo przyklejona. W poprzedniej generacji byla grubsza i lepiej spasowana. Jak bedzie cieplej to sobie podkleje czyms ta ramke zeby nie obijala lakieru (w aucie niemam zadnych odglosow).
Tam w salonie, a w zasadzie przed [emoji6] to zrobilem tylko fotke, bo potrzebowalem porownac ten kolor z Blue Wave (taki mieli u mnie), a widzialem na jakims filmiku promocyjnym ze tam maja Ruby Red.
No zgadza sie, troche za duzo. Ja ta mate i komplet dywanikow gumowych wyszarpalem od dealera gratis [emoji4] a materialowe (czy z czego one sa) chyba bede sprzedawal.
ad1
Ok dzięki za odpowiedź,bo już myślałem,że to u mnie taką popelinę odwalili
ad2
heh myślałem,że to twój na avku :D też chciałem tego blue wawe ale mieli już 2 sztuki ruby reda,ale też jest ładny ten kolor :)
ad3
Mi tylko dywaniki gumowe dali gratis,a wgl wtedy nie myślałem o tej macie g;) no ale trudno poczekam może na jakiejś aukcji się pojawi i kupie
co do tych chlapaczy,może na lato zamontuje jeszcze się zobaczy :lol:
marcin'ek 20-03-2018, 00:12 ad2
heh myślałem,że to twój na avku :D też chciałem tego blue wawe ale mieli już 2 sztuki ruby reda,ale też jest ładny ten kolor :)
Mozna powiedziec ze moj, mam chyba identyczny (niewiem jakie mieli wyposazenie) jak demowka ktora dostali i pewnie nadal maja [emoji846]
ad3
Mi tylko dywaniki gumowe dali gratis,a wgl wtedy nie myślałem o tej macie
Ja zaczalem o takiej macie myslec jeszcze do poprzedniej Fiesty i ceeda, ok. 2 lata temu gdy zaczalem wozic wozek dzieciecy w bagazniku [emoji16] bez maty to sprzatanie bagaznika to masakra [emoji19]
KRUKER ale że co ? 1.0 EB nie daje rady w Fieście ? Może chodzi Ci o 1.1 (w dodatku 70 KM ) ... Jazdy próbnej nie było ? No to współczuję ...
Trza było poczekać na ST, ma się pojawić niebawem :)
marcin'ek 20-03-2018, 09:17 Ja uznalem KRUKER za spamera bo cos tam napisal ale w sumie to o co mu chodzi, ze silnik za maly? Ze chce pogadac o dywanikach czy choinkach zapachowych? Czy zal mu ze takiego auta niema?
Chyba kazdemu nie podobaja sie takie male silniki, nawet producenci zaczynaja wracac do wiekszych.
No coś na FKP czytałem, że np. focus ST mk4 ma mieć 2,3 EB :)
To niedokładnie czytałeś, bo pomyliłeś się o 0,8 litra.
marcin'ek 20-03-2018, 09:39 To niedokładnie czytałeś, bo pomyliłeś się o 0,8 litra.O 0,8 litra mniej i tylko 3 cylindry to bedzie miec nowa Fiesta ST, o Focusie ST nie slyszalem.
Ja też nie, ale czytałem. Nie trzeba długo szukać:
https://www.uk-car-discount.co.uk/news/new-275bhp-mk4-ford-focus-st
marcin'ek 20-03-2018, 10:06 Qrcze, 180KM z litra pojemnosci? Focus ST170 mial tyle z 2 litrow. Mam nadzieje ze to chociaz beda 4 cylindry. A juz mi chodzil po glowie taki ST mk4 [emoji53]
Czytałem sporo i bardzo dokładnie, wszędzie piszą o 1,5 ale niedawno kolega Pyzo wspomniał, że jednak ma być 2,3. Poczekamy, zobaczymy :)
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=77503&page=6
zdarzyło się już wam,że autko zahamowało w korku i to tak pełnym powerem ?:D mi ostatnio tak się zdarzyło nawet nie wiem jak to wywołałem czy się zamyśliłem ,czy co aż tu nagle bum auto po hamulcach trochę się wystraszyłem ale dobrze wiedzieć,że system czuwa :diabel2: lecz wydaje mi się,że system hamuje za mocno jakby ktoś za mną jechał z mniejszym odstępem to mam wrażenie że wjechałby mi w dupę g;)
cattani75 21-03-2018, 21:55 W mondeo jest podobnie, można się nieźle przestraszyć. :) Czasem potrafi zahamować przed szlabanem mimo, że niby ma się wszystko pod kontrolą. Dlatego nauczyłem się mu pomagać, dając wyraźny sygnał hamulcem, że czuwam. :-)
Maciej_87 22-03-2018, 11:31 Ja jadąc 2 tygodnie temu Fiestą z adaptacyjnym tempomatem na S3 miałem okazję doświadczyć jak fajnie działa ten system. Mianowicie leciałem prawym pasem i z prawego dojazdowego wbiła przed Fiestę jakaś Audica. Tempomat od razu ją wykrył i zaczął dość mocno hamować z tym, że nie było to gwałtowne hamowanie, ale zdecydowane i płynne. Zawsze śmigałem autami z zwykłym tempomatem i wybierając Fiestę jakoś nie ciągnęło mnie do adaptacyjnego. Teraz wiem, że decydując się na zwykły tempomat zrobiłbym duży błąd ;)
Za tą cenę w pakiecie to warto brać ACC, zwłaszcza, że jest razem z Pre-Collision Assist właśnie.
Jako,że to moje 1 nowe auto,więc nie jestem jeszcze obeznany z tematem całej tej elektroniki,ale zastanawia mnie jeszcze taka kwestia można gdzieś sprawdzać czy wyszła jakaś aktualizacja modułów umieszczonych w aucie ? i ewentualnie co wprowadziła aktualizacja ?,bo w etis jedynie można sprawdzić aktualne oprogramowanie i kiedy było ono sprawdzane
https://i.imgur.com/VirqMTI.png
I jeszcze 2 kwestia jak już są jakieś aktualizacje to na gwarancji robią je za free czy trzeba za to płacić?,a w przypadku płacenia płaci się ogólnie za aktualizacje wszystkiego czy każdy moduł to osobna pozycja ?
Niby z autem się nic nie dzieje,ale jakoś wole posiadać najnowsze oprogramowanie czy to na pc czy w aucie,bo jednak po coś te aktualizacje wychodzą :razz:
cattani75 23-03-2018, 13:19 ASO samo z siebie auta pod kompa nie podpina. Jak zapłacisz, to może Ci zrobią aktualizację.
ok dzięki za odpowiedź.Jednak zauważyłem,że jak jest dostępna aktualizacja to wyświetla się info https://i.imgur.com/NfM36rK.png już widać parę pozycji dostało aktualizacje ale to przy wymianie oleju się zapytam o możliwość i koszta wgrania :surprise:
pankrakus 24-03-2018, 15:41 Witam
1) Opłaty można sprawdzić w eTISie
http://www.etis.ford.com/home/charging.do;jsessionid=lEq6UV46_GYZDvKIAHIFkqvRJmk sqpDz0XQdX5f9.fcvas1901i
płatne jest połączenie z serwerami Forda => dealerzy są podobno trochę uprzywilejowani
2) Koledzy - nie patrzcie na samochód jak pokolenie Windows => wyścig po aktualizacje => nowszy soft nie zawsze oznacza poprawę na lepsze. Czasami wchodzą jakieś przepisy które coś ograniczają i to co było dozwolone jest zabronione i nowy soft może coś deaktywować.
Z innej branży doświadczyłem, że nowszy soft zawierał błędy których nie miał stary soft
pozdrawiam
pankrakus
Ustalone. Full LED wchodzi na produkcję przełom kwietnia/maja. Cena póki co nieznana. Chyba poczekam :)
No to w DE już mają taką opcję w konfiguratorze. Cena 750 Euro. Porównując inne dodatki u nich a u nas, obstawiam, że full LEDy będzie można zamówić za 3 kzł.
marcin'ek 26-03-2018, 16:01 To bym chetniej doplacil 3k do ledow niz 9k do automatu.
No to bardzo sympatyczna informacja dziś do mnie dotarła. Full LEDy we Fieście będą kosztować 1600zł. Tym bardziej cieszę się, że poczekałem :)
Byleby nie świeciły na 50% ;)
Jak ktoś będzie miał autko z full led to wrzućcie zdjęcie jak się to w nocy prezentuje wewnątrz i zewnątrz:)
Maciej_87 05-04-2018, 08:29 Byleby nie świeciły na 50% ;)
Dokładnie ;)
losarturos 05-04-2018, 08:39 A na 60% mogą? ;-)
Maciej_87 05-04-2018, 10:59 Mogą ;) Widziałem już nie jedne "full ledy" w fabrycznie nowym aucie pewnej marki, które świeciły jakby chciały a nie mogły.
Touch'n'go 06-05-2018, 21:34 Jak ktoś jeździ trasy i to poza autostradami i ekspresówkami to doceni ledy czy ksenony, do jazdy po miejskich okolicach i okazyjnych tras (fiesta z tą myślą jest projektowana) nie ma co bać się tych halogenów, ford ma bardzo dobre podstawowe światła halogenowe. No nie skręcają.. ale widać gdzie jechać :)
Jeździłem kilka dni testówką titanium 1.0 EB 100km 6M 5D z oknem dachowym, systemem B&O, kamerą cofania, grzane fotele,
to co na mnie zrobiło najlepsze wrażenie:
-auto jest wybitnie ciche, jak na segment B to jest MEGA ciche. Dotyczy to zarówno szumu wiatru, szumu opon, jak i wyciszenia grodzi silnika. Jeśli nowego focusa też tak wyciszą to będzie pogromcą octavii i innych flotowców:)
-układ kierowniczy jak z auta o klasę wyższego.
-system utrzymania w pasie fajny ficzer ale świadomemu wypoczętemu kierowcy trochę przeszkadza w swobodnym wybieraniu linii jazdy w pasie po łukach, trochę jakby koleiny ściągały. Ale jak grzebałem w SYNC to fajnie korygował moje gapowe uciekanie do linii. Można łatwo wyłączyć dedykowanym guzikiem na manetce kierunkowskazów i delektować się fordowską słynną precyzją układu jezdnego.
-precyzyjna skrzynia, krótki skok dzwigni, wszystkie biegi wchodzą wzorcowo
-na panelu radia dedykowany przycisk do wyłączania ekranu, no dla mnie bomba!
-fantastyczna widoczność wokół pojazdu, szyby drzwi nisko ścięte.
-dobra ergonomia przycisków, menu komputera i infotainmentu
-elektrycznie otwierany dach jest genialny ale praktyczny tylko do prędkości 50-70km/h, później łopotanie wiatru wali po bębenkach
-system B&O gra zacnie, choć bardziej dla fanów naturalnego brzmienia niż fanów dawania basów na maksa. Detale i scena są bardzo czytelne, nie przerysowane. Bas naturalny nie przesadzony. W połączeniu z wyciszeniem auta ma to sens.
-lusterka na początku wydają się dziwne i niepraktyczne ale po przywyknięciu i odpowiednim ustawieniu widać w nich wszystko
-Climatronic ma świetny patent z 3-ma stopniami dmuchawy, można ograniczyć podrywanie grzywki po starcie w rozgrzanym aucie.
-ASS buja autem przy rozruchu silnika więc dla mnie dyskwalifikacja, po starcie silnika pierwsza rzecz to odruchowa dezaktywacja ASS.
-świetna praktyczna kamera cofania, nawet ci co radzą sobie świetnie z parkowaniem to polubią taki patent kiedy widać wszystko jak na dłoni. Idealne wykorzystanie potencjału wyświetlacza 8".
-promień skrętu istnie miejski, auto zawraca w miejscu.
-w trasie jest stabilne jak poważne kombi, nawet przy 190km/h auto jedzie jak po sznurku i przy zmianach pasów nie ma tendencji do jakiegoś uciekania z drogi.
-zawieszenie ma ogromny potencjał do większych mocy, czułem się jak w poważnym aucie z założoną blokadą mocy na 100km :)
-100 koni w mieście jest bardzo sprawne ale na trasie brakuje mu cugu w średnim zakresie obrotów, trzeba mieszać biegami i kręcić wysoko żeby pojechał. Ale jedzie.
-uszczelki drzwi, przy zamykaniu drzwi nie ma klaskania jak w tanich autach, wrażenie jest jak w mondeo i lepszych autach wyższych segmentów. Nawet laicy komentowali że fajnie drzwi się zamykają.
-proste czytelne i ładne zegary, fajne podświetlenie z dużą regulacją.
-rewelacyjny wyświetlacz monochromatyczny komputera, tło ekranu jest czarne i nie błyszczy w nocy, świeci jak oled, czy tam amoled. Kontrast milion do jednego.
-fotele grzeją jak szalone, nawet zmarźluch powie że potrafią się nagrzać!
Rzeczy które mi nie podpasowały:
-miękkie fotele, dla mnie za miękkie
-1.0 EB 100KM przy około 4100 RPM ma małą czkawkę, nie wiem z czego to wynika...
-przy zmianie biegu na wysokich obrotach po puszczeniu gazu obroty spadają wolno więc po wrzuceniu kolejnego biegu i puszczeniu sprzęgła występuje szarpnięcie silnikiem, ja lubię jak sobie zgram obroty silnika ze skrzynią i nie czuć zmian biegów nawet przy dynamicznej jeździe więc mi to wydłużało zmiany biegów
-komputer sugeruje jazdę grubo poniżej 2.000rpm a wtedy w kabinie słychać mocno dudnienie po dodaniu gazu
-ekran SYNC jest wielki i blisko kierowcy ale zwrócony ku tyłowi auta więc kierowca patrzy na niego pod dużym kątem. Aż się prosi żeby go odwrócić nieco w stronę kierowcy. Nie ma o co oprzeć nadgarstek więc zdarza się podczas bujania autem nie trafić w przycisk.
-z tyłu jest bardzo mało miejsca na nogi pasażerów, nad głową też nie ma szału.
-elektrycznie otwierany dach po otwarciu przy wyższych prędkościach wali po bębenkach, wiatr wpada w łopot i dudni jak helikopter.
-wrzucając 5 bieg trochę zaczepia się o kolano pasażera.
-podłokietnik ma malutki schowek z beznadziejną tacką na drobiazgi i podczas jazdy jest prawie bezużyteczny, jak dla mnie za niski i za bardzo cofnięty.
-na 17" felgach było nieco za twardo, łączenia asfaltu, dziury i policjanty "wchodziły" do kabiny. Kręgosłup ratował miękki fotel. Myślę że mniejsze felgi dodadzą komfortu na nierównościach.
Wsiadając do tego auta po raz pierwszy można je błyskawicznie wyczuć i szybko do niego przywyknąć. Jest bardzo komfortowe, zwinne, szybkie, ciche, można w nim odpocząć wracając z pracy do domu. Moja żona jest nim zachwycona, do tego stopnia że obecnie finalizujemy zakup nowej fieściny.
losarturos 06-05-2018, 22:26 -1.0 EB 100KM przy około 4100 RPM ma małą czkawkę, nie wiem z czego to wynika...
Wynika to z tych 100 kuni. Po prostu firma elektronicznie ograniczyła moc silnika powyżej 4000 rmp i dalej ona nie rośnie tak jak w wersji 125KM. Widziałem gdzieś stare wykresy EB 1.6 150 i 182 z Focusa. W słabszej wersji powyżej 4000 moc nie rośnie tylko zostaje na poziomie 150 koniasów. Zakładam, że tu jest tak samo.
Touch'n'go 15-05-2018, 23:31 Po prostu firma elektronicznie ograniczyła moc silnika powyżej 4000 rmp i dalej ona nie rośnie tak jak w wersji 125KM.
Zgoda, moc jest przykastrowana, tylko to ta czkawka nie jest jak odjęcie gazu i dalej już wolniejsze rozpędzanie, tylko efekt był jak odjęcie i ponownie dodanie gazu.. było to powtarzalne. Odebraliśmy już naszą fiestę z tym samym silnikiem, jak nią pojeżdzę więcej to napiszę czy też ma czkawkę. I jak się silnik ułoży to jadę do doktora heko wyleczyć wszystkie czkawki :)
Mamy felgi stalówki 15" i komfort jazdy po łaciatej drodze z licznymi łączeniami asfaltu jest dużo wyższy niż na felgach 17". Jeśli dla kogoś to jest istotne, to nie warto dokładać do ładniejszych większych felg.
I jak się silnik ułoży to jadę do doktora heko wyleczyć wszystkie czkawki :)
Daj znać czy się udało, bo podobno mk8 jeszcze nie rozgryźli.
195/60 to jest spory balon i czuć to na zakrętach. Poza tym między 15", a 17" są jeszcze "szesnastki" 195/55 :D z moim zdaniem optymalnym profilem opony.
marcin'ek 16-05-2018, 13:22 195/60 to jest spory balon i czuć to na zakrętach. Poza tym między 15", a 17" są jeszcze "szesnastki" 195/55 :D z moim zdaniem optymalnym profilem opony.
Ano zgadza sie, dobry kompromis. Chociaz jesli mialbym wersje ST czy chocby ST-line z tymi 140KM, to mysle ze 17' bylyby ok [emoji6]
wujekcybul 17-05-2018, 18:49 Daj znać czy się udało, bo podobno mk8 jeszcze nie rozgryźli.
Robia ale trzeba sterownik wyjac. Zreszta ja mam mk7 i tez po kablu nie poszla, trzeba bylo wyjac i rozbierac na stole.
Robia ale trzeba sterownik wyjac. Zreszta ja mam mk7 i tez po kablu nie poszla, trzeba bylo wyjac i rozbierac na stole.
To ciekawe, bo na własne oczy widziałem jak mk7 szła po kablu, i to nie raz. :D
wujekcybul 18-05-2018, 07:36 To ciekawe, bo na własne oczy widziałem jak mk7 szła po kablu, i to nie raz. :D
Pewnie starsze rocznikowo.
Witam wszystkich użytkowników fiestuni mk8. Już się przyzwyczaiłem do jazdy trzycylindrowcem i nawet mi się to podoba ( wcześniej 1,3 duratec) . Ostatnio z ciekawości chciałem wypróbować działanie android auto ( wersja 3.2) w połączeniu z
sync3 . I co ? , I nic . Niby zrobiłem wszystko dobrze , niby jest połączenie a na ekranie sync 3 nic się nie zmieniło . Chodzi mi głównie o mapy gogle.
Czy korzystacie z android auto w waszych mk8 na ekranie wyświetlacza sync3 ?
Proszę o pomoc .
A w ustawieniach sync 3 masz android auto włączone ? Ja używam cały czas i nie miałem z uruchomieniem najmniejszych problemów
W ustawieniach sync 3 mam włączone android auto . Kabel USB oryginalny od ładowarki
telefonu .
może spróbuj na innym kablu i przy 1 podłączeniu wyskoczyły ci na telefonie komunikaty o przydzielenie uprawnień ?
Touch'n'go 19-05-2018, 00:25 Daj znać czy się udało, bo podobno mk8 jeszcze nie rozgryźli.
wgrywanie po kablu versus wyciąganie sterownika rodzi jakieś dodatkowe koszty, problemy lub ograniczenia? Nigdy nie byłem przy takim zabiegu, jestem laikiem w kwestii tuningu.. :)
Sugerowałem się tematem o EB 1.0 i udanych podniesieniach mocy, faktycznie nie zwróciłem uwagi czy to dotyczy mk7 czy mk8. Nawet jeśli obecnie jest z tym jakiś problem, myślę, że to tylko kwestia czasu :619:
Na ten moment żona ogarnia 100 koni, mówi że z przyzwyczajenia z 1.4 mpi 75km np przy zmianie pasa depcze w podłogę i zaraz musi hamować po przyspieszeniu więcej niż planowała :) jest moment z turbo, jest reakcja na gaz.. miła odmiana! Zatem przymusowe poczekanie jest w sam raz, chwilę pojeździ i przywyknie do zachowania auta i... surprise!
Co do opon, pojeździłem trochę po Warszawie na tych 15stkach, na winklach spisują się zupełnie przyzwoicie. Nie czuję żeby chciało opony zerwać z felg. Bujnie czasem minimalnie w zakręcie na wyboju ale przynajmniej kręgosłup nie wychodzi uchem. Jak dla mnie 17stki na codzienne jeżdżenie bez wariowania na winklach mocno obniżają komfort. Sam jeżdżę na 18" 245mm ale w dwutonowym aucie i nie czuć każdego kamyka jak w fieście. Ale dla osób ze sportowym zacięciem wykorzystujących fiestę do mocnej zabawy to wiadomo że 17 będą najlepsze! Są auta przy których nawet na dużej feldze jest stosunkowo miękko, niestety Fiesta jest sztywna i wyboje wchodzą do kabiny. Focus z 2015 na 16" którym jeździłem rok miał równie sztywne zawieszenie a wyboje były mało odczuwalne, nawet zaliczenie dziury nie wybijało plomb z zębów. To był genialny kompromis sztywności i sprężystości.
Żadnych komunikatów na telefonie nie było . Spróbuje dzisiaj na innym kablu.
Już wszystko śmiga . Grzechem byłoby z tego nie korzystać . Dzięki wowo 213 za zainteresowanie . Twoje wskazanie o komunikatach na telefonie naprowadziło mnie na to abym uważał co naciskał na telefonie a nie koncentrował się tylko na wyświetlaczu sync 3 . Pozdrawiam
marcin'ek 20-05-2018, 10:23 Przy podlaczaniu LG Q6 tez mi niby wlaczalo ale nie bylo map google itp. Okazalo sie ze telefon musial zrobic kilka aktualizacji softu jedna podrugiej i dopiero zaczelo wszystko smigac jak nalezy.
Pewnie starsze rocznikowo.
W sumie dopiero później o tym pomyślałem, może faktycznie tak jest. Tamte były z 2014.
marcin'ek 21-05-2018, 09:24 Fiesta Activ na zywo [emoji846]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180521/b75fa197aa74f86cbee2a8f9cb7731b6.jpg
Srodek to Fiesta Titanium ale inny wzor tapicerki foteli i zamiast piano black na kokpicie jest wzor carbon ale lakierowane na polysk. Z zewnatrz nie wyglada na taka ktora mozna by zjechac z asfaltu - spojler z przodu i boczne z dodatkiem chromu, opony 205/45/17, wysokosc jesli wieksza to minimalnie wrecz nie zauwazalnie - bardziej przypomina jakas ST-line. Relingi na dachu to chyba bardziej na ozdobe bo nie widzialem na nich miejsc mocowania belek dachowych, ani tez nie wygladaly jakby mozna bylo do nich cos zamocowac. Ten czarny tez nie bardzo pasuje do czarnych plastikow na nadkolach - przy tym kolorze moglyby byc np. grafitowe. No i przednie lampy full led (nawet kierunki), wygladaja ciekawie i nowoczesnie, ale nie bylo mi dane zobaczyc jak swieca w nocy [emoji52]
A i co do ledow to troche dziwnie zrobione - to nie sa 4 soczewki a tylko odblysniki pod ktorymi sa otwory z pojedynczymi ledami, tak wiec chyba to zwykle statyczne swiatla (nie takie jak w Mondeo czy Galaxy).
losarturos 21-05-2018, 09:52 A wiadomo coś o ile będzie podniesiona w porównaniu do zwykłych wersji? Bo jak na razie to celuję w wysokiego Ecosporta. Ale nowa Fiesta to jednak nowocześniejsza konstrukcja.
sprawdzałem na YT czy są już jakieś filmiki z tymi full led lampami,ale nic nie znalazłem jedynie kilka sekund taki filmik
https://youtu.be/tmwmtXCyxt0
i tutaj takie porównanie leda do zwykłej żarówki
https://youtu.be/luCVBp0G5uM
tutaj do kupienia zestaw
https://www.carenhancementsuk.co.uk/collections/mk8-fiesta/products/mk8-fiesta-full-upgrade-kit?variant=7964112453662
a tutaj filmik z jego instalacji chodź szkoda,że nie ma pokazane na drodze jak było przed i po https://youtu.be/BzGHjA22Fjo
Fiesta Activ na zywo
kiczowato w tym kolorze się prezentuje jeśli activ to tylko w takim bym wziął https://i.imgur.com/La9Zt97.jpg
ciekawe ile sobie policzą za te detale plastikowe.
jendrekmak 22-05-2018, 08:26 NIE podoba mi się ta nowa moda, że wyświetlacz radia, wygląda jakby ktoś przykleił tablet do deski rodzielczej.Raczej to wymóg bezpieczeństwa żeby nie zerkać nisko na konsolę odrywając wzrok od drogi. Lepszy taki przyklejony tablet niż gigantyczna nadbudówka na desce jak było w BMW serii 7 E65/66
losarturos 22-05-2018, 08:32 Raczej to wymóg bezpieczeństwa żeby nie zerkać nisko na konsolę odrywając wzrok od drogi. Lepszy taki przyklejony tablet niż gigantyczna nadbudówka na desce jak było w BMW serii 7 E65/66
Ale mimo to nowy Focus ma to rozwiązane lepiej. W Fieście i Ecosporcie, tak samo jak w Tipo, wygląda to tak jakby na siłę przykleili pierwszy lepszy tablet, z ichniej Biedronki, do deski rozdzielczej. ;-)
marcin'ek 22-05-2018, 10:01 Ale mimo to nowy Focus ma to rozwiązane lepiej. W Fieście i Ecosporcie, tak samo jak w Tipo, wygląda to tak jakby na siłę przykleili pierwszy lepszy tablet, z ichniej Biedronki, do deski rozdzielczej. ;-)
Tzn jak lepiej? Przeciez kokpit nowego Focusa wyglada jak kopiuj-wklej nowej Fiesty [emoji848]
Focushttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180522/3e8a8fb78392dece2ca3fe0415c1a312.jpg
Fiesta
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180522/f75a4d50165717a9341946f90e8acb61.jpg
LED-y są statyczne z samopoziomowaniem. Dynamiczne w tym segmencie to byłby niezły wyskok. :D
Podobno świecą tak:
https://www.motor-talk.de/bilder/led-xenon-scheinwerfer-g78902601/asset-jpg-i209186834.html
https://www.motor-talk.de/bilder/led-xenon-scheinwerfer-g78902601/asset-jpg-i209186835.html
A tutaj z bliska coś widać:
https://youtu.be/g499IEFKhwA?t=1m41s
Raczej nie będą świecić jak dobry ksenon, ale powinno być lepiej od zwykłego halogenu. ;)
losarturos 22-05-2018, 10:57 Tzn jak lepiej? Przeciez kokpit nowego Focusa wyglada jak kopiuj-wklej nowej Fiesty
Lepiej to nie oznacza, że jakoś rewelacyjnie. No i kopiuj/wklej to zdecydowanie nie jest. Ale biorąc pod uwagę, że ekran musi być łatwo osiągalny za pomocą łapki i jednocześnie nie na wysokości kolan to rozwiązanie z Focusa bardziej mi pasi od tego z Fiesty. Zresztą u innych producentów też jakichś rewelacji w tym temacie nie ma. ;-)
Ale mimo to nowy Focus ma to rozwiązane lepiej. W Fieście i Ecosporcie, tak samo jak w Tipo, wygląda to tak jakby na siłę przykleili pierwszy lepszy tablet, z ichniej Biedronki, do deski rozdzielczej. ;-)
jedynie co zmienili to oddzielili przyciski od ekranu,lepiej to by było gdyby ten ekran delikatnie skręcić w stronę kierowcy,chodź ja się już przyzwyczaiłem :one:
w tych ledowych lampach nawet fajnie ten migacz wygląda,bo ten ze zwykłą żarówką jakoś z przodu słabo świeci chodź mogli zrobić to jak w ibizie https://i.imgur.com/TsrMHEJ.jpg czyli dzienne gaśnie i zapala się migacz
marcin'ek 22-05-2018, 21:16 ...Ale biorąc pod uwagę, że ekran musi być łatwo osiągalny za pomocą łapki i jednocześnie nie na wysokości kolan to rozwiązanie z Focusa bardziej mi pasi od tego z Fiesty...
Mam wrazenie ze piszesz o jakims innym aucie [emoji52] przeciez w Focusie ekran jest ten sam i tak samo zamontowany (na szczycie konsoli) jak we Fiescie. I jak poprzednik zauwazyl, w Focusie przyciski pod ekranem sa jakby oddzielone, pozatym reszta jak we Fiescie.
marcin'ek 22-05-2018, 21:22 ... bo ten ze zwykłą żarówką jakoś z przodu słabo świeci chodź mogli zrobić to jak w ibizie czyli dzienne gaśnie i zapala się migacz
W reflektorach z dziennymi led wlasnie tak dziala, czyli przygasa dzienny na czas dzialania kierunku.
losarturos 22-05-2018, 22:42 Mam wrazenie ze piszesz o jakims innym aucie przeciez w Focusie ekran jest ten sam i tak samo zamontowany (na szczycie konsoli) jak we Fiescie. I jak poprzednik zauwazyl, w Focusie przyciski pod ekranem sa jakby oddzielone, pozatym reszta jak we Fiescie.
No i właśnie takie rozwiązanie jak w Focusie bardziej mi odpowiada. Bo nie wygląda jak tablet rodem z biedronki przyklejony ma siłę do deski rozdzielczej. ;-)
Wasabi88 23-05-2018, 07:49 LED-y są statyczne z samopoziomowaniem. Dynamiczne w tym segmencie to byłby niezły wyskok. :D
Podobno świecą tak:
https://www.motor-talk.de/bilder/led-xenon-scheinwerfer-g78902601/asset-jpg-i209186834.html
https://www.motor-talk.de/bilder/led-xenon-scheinwerfer-g78902601/asset-jpg-i209186835.html
A tutaj z bliska coś widać:
https://youtu.be/g499IEFKhwA?t=1m41s
Raczej nie będą świecić jak dobry ksenon, ale powinno być lepiej od zwykłego halogenu. ;)
Raczej będą. W clio 4 ledy świecą zdecydowanie lepiej niż ksenony w mondeo mk4 (na żarnikach z pierwszego montażu).
Zobaczymy. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to w lipcu będę miał okazję się przekonać i napiszę coś na ten temat.
Słuchajcie a przy 2 el. szybach jest opcja sterowania nimi z kluczyka?,czy taka funkcja jest w przypadku 4 el. szyb ?
No i odebrałem Fiestę ponad miesiąc przed planowanym terminem.
Są Full LED-y. Po odpaleniu nie słychać silnika, za to słychać mechanizm poziomowania. :D
Powiem krótko - za 1600/2350 warto. Jest tak jak podejrzewałem - świecą dużo lepiej od halogenów, natomiast trzeba mieć świadomość, że jest to adekwatne do dopłaty. ;-) Przez 2 miesiące jeździłem Focusem Mk3 FL i odniosłem wrażenie, że tam biksenony świeciły trochę lepiej, głownie za sprawą dynamicznego doświetlania zakrętów. Tutaj mamy statyczne LED-y i jeżeli ktoś miał doświetlanie z ksenonów to będzie tego brakowało. Natomiast obiektywnie rzecz biorąc, nie ma na co narzekać.
Ja myślę, że Twoje wrażenie, że ksenony świeciły lepiej wynika raczej z faktu generowania o ponad 50% większej ilości światła - 3200lm vs maks 2000lm dla ledów. Natomiast w przypadku lamp full LED jest kilka źródeł zamiast 1, w Fieście chyba w sumie 4, co może przyczyniać się do lepszego rozkładu światła mimo braku "skrętności". Dodatkowo sama barwa jest zimniejsza, ale nie niebieskawa jak przy ksenonach >5000K i to też potęguje wrażenie lepszego oświetlenia, bo jest po prostu biało przed autem.
Dopłata zwłaszcza w Titanium i Vignale jest rzeczywiście niska i warto kupić.
Zrób jak możesz zdjęcie jak to świeci nocą :)
Ze źródłami światła nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, ale w każdym reflektorze są 4 "kostki" LED-ów. Do mijania świecą dwie od zewnętrznej strony lampy, o tak:
https://i.imgur.com/bqncfLR.jpg
Do drogowych są dwie od wewnętrznej strony.
Rozkład jest ok, natomiast od razu zauważyłem braki światła na boki przy np. zjeździe z autostrady.
Żeby nie było - to nie żadna krytyka z mojej strony ;) tylko opinia i przedstawienie pewnego faktu w porównaniu do innych samochodów, którymi jeździłem, właśnie z ksenonami. :) Tak naprawdę w tej klasie nie ma chyba samochodu, który by miał LED-y z dynamicznym doświetlaniem zakrętów. Zresztą nawet kompakty ich nie mają, oprócz Golfa i Octavii (i pewnie nowego Focusa). Jest szał na diodowe światła, a moim zdaniem producenci poszli na łatwiznę i w wielu samochodach skrętne ksenony zastąpili statycznymi LED-ami tłumacząc to nowoczesnością podczas gdy tak naprawdę jest to oszczędność. Zresztą to działa w dwie strony, bo diodowe reflektory też są tańsze. Nawet 2350 do ST-Line/Trend'a to naprawdę dobra cena i brałbym. :)
Wracając do Fiesty, to jest bardzo dobrze. Zresztą pojeżdżę jeszcze trochę to coś więcej na ten temat napiszę. Akurat teraz się późno robi ciemno więc jest to utrudnione ;) Zdjęcia postaram się zrobić i wrzucić w najbliższym czasie.
Dobrze mnie zrozumiałeś :) dobrze pamiętałem, są 4 moduły LED. Ciekawe czy 1 świeci bliżej, drugi dalej, czy jak to działa.
Ja chyba wolałem stary niebieski cukierkowy :P
foni a jak tam u Ciebie nadal czekasz na skórę, czy już odebrałeś? ;)
ponoć wjeżdża na taśmę w ten piątek :)
oczywiście że znów opóźnienie było ze względu na full skórkę....ale już się przyzwyczaiłem do czekania :P
przed wydaniem mają dołożyć spojler z ST-Line, metalowe nakładki na pedały, czarna folia na dach oraz ceramika
marcin'ek 11-06-2018, 22:25 ...Są Full LED-y...
Zamawiales w polskim salonie czy to gdzies za granica? Bo z ciekawosci zerknalem do konfiguratora i poki co niema tam ledow.
Po odpaleniu nie słychać silnika, za to słychać mechanizm poziomowania. :D
Nieslychac silnika bo jest cieplo, a poczekaj do zimy [emoji6]
Chodzi Ci o mechanizm poziomowania reflektorow? Jest taki glosny? [emoji50]
Powiem krótko - za 1600/2350 warto... do jakich wersji sa te doplaty?
Marcin ściągnij sobie cennik od maja, tam są ledy.
1600 Titanium i Vignale bo mają dzienne led i soczewki w syandardzie, 2350 pozostale wersje.
marcin'ek 11-06-2018, 23:57 ...
1600 Titanium i Vignale bo mają dzienne led i soczewki w syandardzie, 2350 pozostale wersje.
Kurde, z jednej strony zaluje ze nie moglem zamowic w zeszlym roku (w sumie nie bylo info ze takie beda), z drugiej same reflektory wizualnie jakos srednio mie sie podobaja.
marcin'ek 12-06-2018, 00:01 mskgs jak wyglada sprawa z tylnymi, tak jak do tej pory (pozycje i stopy led), czy z tylu full led?
w sumie szkoda że w tych projekcyjnych nie zastosowali ledowych migaczy jak w full led
nocą stojąc na światłach do skrętu auto by się lepiej prezentowało :619:
Zamawiales w polskim salonie czy to gdzies za granica? Bo z ciekawosci zerknalem do konfiguratora i poki co niema tam ledow.
Tak, w polskim salonie. Zamówienie złożyłem jakoś w drugiej połowie kwietnia. Mimo że oficjalnie w cennikach LED-ów nie było, to można było je zamówić. Konfigurator jest nieaktualny, a cennika jeszcze też długo nie było po tym jak zamówiłem. ;)
Chodzi Ci o mechanizm poziomowania reflektorow? Jest taki glosny?
Może nie jakoś przesadnie, ale go słychać. ;)
mskgs jak wyglada sprawa z tylnymi, tak jak do tej pory (pozycje i stopy led), czy z tylu full led?
Tylne tak jak piszesz, czyli nic się nie zmieniło.
marcin'ek ludzie do Mondeo dokładają LEDy to i do Fiesty sobie dołożysz jak będziesz chciał ;) Zwłaszcza, że statyczne nie wymagają pewnie modułu i będą P&P.
Z tym P&P nie byłbym taki pewien, jest jeszcze kwestia samopoziomowania.
marcin'ek 12-06-2018, 09:35 Z tym P&P nie byłbym taki pewien, jest jeszcze kwestia samopoziomowania.Te poziomowanie to jest w reflektorach (jak sam piszesz), tylko gdzie jest czujnik, w reflektorze czy na tylnej osi.
Swoja droga to skoro sa to statyczne ledy, to poziomowanie mogli zalatwic za pomoca pokretla. Albo skomplikowali zeby samemu nie robic przekladek [emoji848]
Wydaje mi się, że przepisy wymuszają samopoziomowanie przy takich światłach.
Skutki ręcznej regulacji mogłyby być tragiczne. ;) Nawet automatyczne potrafią oślepiać, już mi kilku gości migało długimi. :P
Akurat przepisy są jasne. Autopoziomowanie i spryskiwacze są wymagane jeśli źródło światła ma strumień powyżej 2000lm. Nie ma to nic wspólnego z typem źródła.
A nie mrugają czasem bo masz automatyczne długie, które za wolno reagują? Ewentualnie są źle ustawione.
Nie mam automatycznych długich.
jesli ktoś lubi takie małe miejskie auto to trafny wybór
Wasabi88 13-06-2018, 14:49 Przy tych ledach układ samopoziomowania nie jest niezbędny. Renault od połowy zeszłego roku do clio i meganek wyposażonych fabrycznie w full ledy nie daje samopoziomowania.
wujekcybul 14-06-2018, 06:39 Przy tych ledach układ samopoziomowania nie jest niezbędny. Renault od połowy zeszłego roku do clio i meganek wyposażonych fabrycznie w full ledy nie daje samopoziomowania.
Pewnie maja mniejsza moc. To samo dla ksenonow w Skodzie Rapid. Tam nie ma spryskiwaczy bo moc mniejsza.
myśle o kupnie nowej FIESTY dla żony. Jej przebiegi to podrzucić syna ok. 8 km przez miasto do szkoły, następnie z 5 km przez miasto i 25 km po wiejskich drogach do pracy (raczej nie ma gdzie przekroczyć prędkości 100 km/h). Powrót tak samo. Obecnie jeździ BMW e87 1,6 115 koni, ale przebiegi są tak duże że ekonomicznie to bez sensu stąd wybór padł na nowe auto - ale nad styl przekładamy ekonomię więc biorę pod uwagę koszty przeglądów, gwarancje no i właśnie spalanie.
Czy ktoś ma rzetelne dane ile pali nowa fiesta 1.1 85 koni?
Dobrze kombinujesz silnik 85 KM będzie idealny.
Tutaj masz splanie z niemieckiego portalu:
https://www.spritmonitor.de/en/overview/17-Ford/147-Fiesta.html?fueltype=2&constyear_s=2017&power_s=83&power_e=87&powerunit=2
Chociaż widzę sporo kobiet dojeżdzających w u mnie w pracy nowym swiftem, ma bardziej ekonomiczny silnik też bez turbo. Jedyna wada to gniot twardy ...
No to powoli i ja się doczekałem.... auto widziałem w sobotę, ale czekam jeszcze na montaż spojlera. Nie wiedziałem natomiast, że wraz z lampami Full LED otrzymuje się płynący kierunkowskaz z przodu. A może wszystkie tak mają, tylko tego nie zauważyłem?
marcin'ek 02-07-2018, 13:29 Nie wiedziałem natomiast, że wraz z lampami Full LED otrzymuje się płynący kierunkowskaz z przodu. A może wszystkie tak mają, tylko tego nie zauważyłem?
Niestety albo stety, tak maja tylko full led. Przy soczewkach jest zwykla zarowka.
Dokładnie. Z innych ciekawostek: Fiesty 1.0 EcoBoost z tego roku z normą Euro 6.2 mają filtr GPF. :P
I zapewne odłączny cylinder tylko jest o tym cicho...
Nawet w nowym focusie milczą o tym
Jak to w końcu jest z tym filtrem GPF ? Dużo osób na forum posiada Fiesty 1.0 EcoBoost z tego roku i właściwie nikt nie mówi, ze taki filtr jego Fiesta ma . Może o tym nawet nie wie, a może nie ma problemu z GPF w silnikach benzynowych.
AnonimowyAlkoholik 03-07-2018, 20:04 Po niespełna roku to musiałoby być niezłe g...o żeby się już coś miało z tym filtrem dziać. Poczekaj chociaż ze 3 lata na opinie...
OK, właśnie chciałem złożyć zamówienie na MK8 1.0 i informacja o GPF trochę zbiła mnie z tropu.
cattani75 03-07-2018, 20:42 A to się jakoś wypala jak DPF?
marcin'ek 03-07-2018, 23:29 Jakis czas temu, jeszcze zanim wprowadzili GPF, czytalem ze wypalanie tego filtra ma byc prostsze m.in. z racji ze temperatura zaplonu benzyny jest nizsza niz diesela, a i program wypalania jest inny poniewaz auto benzynowe jest glownie autem miejskim.
Wiec teoretycznie nie powinno byc takich problemow jak z DPF, ale jak ze wszystkim nowym to zycie zweryfikuje jak sie to sprawdza.
Swoja droga to troche mnie dziwi ze do takich silnikow jak 1,0 wstawiaja takie cos. Rozumie 1,5 czy 2,0, ale w takim malym [emoji54]
Wypalanie jak w dieslu:
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O39909&languageCode=pl&marketCode=WD&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1876902&subTitleSelected=G1973104&topicHRef=G1970494&div=f&vFilteringEnabled=False&userMarket=POL
Myślę, że pojemność silnika nie ma znaczenia. Ot przepisy i trzeba ładować filtr.
PrzemKo80 04-07-2018, 20:30 No to powodzenia. Kolejne g***o do psucia się.
Jeszcze do tego w benzynie.
Ale ten filtr mają samochody od konkretnej daty,czy wszystkie go mają ?,bo na etis nic u Mnie o gpf nie pisze :?
Pisałem, prawdopodobnie te z normą Euro 6.2 (o tym jest informacja w etis).
Diler powiedział,że samochody które już otrzymuje mają filtr GPF.
marcin'ek 05-07-2018, 22:07 Wychodzi na to ze ASS jest teraz bee. "Nie uruchamiaj i nie wyłączaj często silnika."
marcin'ek 05-07-2018, 22:13 Myślę, że pojemność silnika nie ma znaczenia. Ot przepisy i trzeba ładować filtr.
Teoretycznie nie, ale chodzi o zmniejszenie emisji co2, i taki silnik jak 1,0 to zdaje sie powinien generowac male ilosci tego co2 w porownaniu do np. 2,0. Wiec wydawaloby sie ze 1,0 aby nie ograniczac mu mocy, powinien byc pozbawiony GPFa, przynajmniej do wprowadzenia E7.
Fiesta Mk8 ST Line 06-07-2018, 08:54 Piękna! W przyszłym tygodniu jadę złożyć zamówienie na st line 3d 1.0 100km i właśnie wacham się pomiędzy białym i Racing red. Już byłem prawie zdecydowany Na czerwony ale teraz znowu mam mętlik w głowie...
cattani75 06-07-2018, 09:05 Widziałem Racing Red w salonie! Cudo!!! :-) Nie miałbym wątpliwości, co brać.
Ale to Vignale też źle nie wygląda, chromy się nawet ukrywają. Lepiej niż Vignale w mondeo. :-)
W salonie widziałem białe ST-Line z czarnym dachem. To była inspiracja do tego aby zrobić też tak u siebie. Wraz z dachem wyklejone zostały lusterka, oraz zaciemnione zostały odblaski w tylnym zderzaku. Prosiłem też o pozdejmowanie napisów Vignale, żeby "wiochy" było mniej. Sama stylizacja jest wystarczająco "na bogato".
W mojej ocenie doskonale z grillem od Vignale prezentują się światła FullLEDy i mają one ogromny wpływ na wygląd auta. No i mam jeszcze wymieniony na większy spojler na klapie tylnej. Niby nie jest dużo większy ale wygląda genialnie :)
cattani75 06-07-2018, 09:56 Dawaj więcej zdjęć! :-)
Wasabi88 06-07-2018, 10:40 W mojej ocenie doskonale z grillem od Vignale prezentują się światła FullLEDy i mają one ogromny wpływ na wygląd auta. No i mam jeszcze wymieniony na większy spojler na klapie tylnej. Niby nie jest dużo większy ale wygląda genialnie :)
Mógłbyś cyknąć zdjęcie jak to świeci (najlepiej po zmierzchu ) ?
No to jeszcze jedno....
Na nocne to trzeba będzie poczekać....ciężko noc wytrzasnąć o tej porze roku :)
Ale lampy są bardzo ładne. Pomimo że pływający migacz to mały wypierdek, to i tak przykuwa uwagę.
marcin'ek 06-07-2018, 12:43 Mam i ja :)Gratki, wyglada ladnie ale... poki jest czysty [emoji57]
marcin'ek 06-07-2018, 12:48 ...jadę złożyć zamówienie na st line... wacham się pomiędzy białym i Racing red...
ST czyli Sport Technology (czy jak to teraz Ford tlumaczy [emoji6]), a jesli sportowe to tylko czerwony, ew. z czarnymi dodatkami. Bo jak powszechnie wiadomo, czerwony to najszybszy kolor [emoji16]
Fiesta Mk8 ST Line 06-07-2018, 16:02 Tak ma być, czerwony właśnie z czarnym dachem, ale to później. Zamawiam czerwoną Racing red. Byłem właśnie w salonie oglądałem czerwoną fieste mk8 jaką ma jeden z pracowników od pół roku. Śladów zużycia na lakierze nie widziałem. Natomiast panowie mają się dokładnie dowiedzieć czy moja fiesta w specyfikacji euro 6.2 będzie miała gpf czy nie. Twierdzą że nie, ale mają to jeszcze dokładnie sprawdzić. Jeżeliby się jednak miało okazać że tak, to moje zamówienie stanie pod znakiem zapytania.
foni a masz wersję z manualem czy automat? Bo chcę zamówić dla Żony wersję z automatem tylko Titanium z dodatkami i nie wiem jak rzeczywiste spalanie wychodzi w mieście...
i pytanie ile rabatu udało Ci się od cennika wyrwać? Ja mam ofertę na Fiestę cennikowo 79k PLN brutto po rabacie 67k PLN (oferta dla osoby fizycznej - nie firma)
Jest nowy cennik na fiestę active.
Spore rabaty
Zapytałem wyżej foniego - ale może jest gdzieś jakiś wątek? a jeśli nie to napiszcie ile można wyrwać na fiestę upustu...
ołowiany 06-07-2018, 18:28 Zapytałem wyżej foniego - ale może jest gdzieś jakiś wątek? a jeśli nie to napiszcie ile można wyrwać na fiestę upustu...
To zależy od jakiej kwoty startujesz. Na Fordzie można ustrzelić dość duże upusty od ceny wyjściowej, ale nie to jest najważniejsze. Taką mają politykę. Samochód jest tyle wart ile chcesz/musisz za niego zapłacić. % upustu nie ma nic do rzeczy.
U mnie było tak : jeden dealer zaproponował mi końcową kwotę 61,5tys / przy 13% rabacie /
Drugi dealer zaproponował mi końcową kwotę 63,0tys / przy10,8% rabacie/ + kpl. opon zimowych +voucher za 1zł na pierwszy przegląd.
U mnie tak jak pisałem wyżej 12k rabatu - cena końcowa 67k i pytam czy da się jeszcze coś urwać czy już nie ma co szukać :)
16% to dobry rabat
Ale nie jest tajemnicą, że im droższe auto tym rabat wyższy.
Co do wyposażenia to nie brałem jedynie AT, szklanego dachu, oraz felg 18".
Za tydzień będzie po chipie.
Fiesta Mk8 ST Line 06-07-2018, 22:48 Ja dostałem nieco ponad 15% od 73150
ale chodzi o zmniejszenie emisji co2, i taki silnik jak 1,0 to zdaje sie powinien generowac male ilosci tego co2
GPF jak sama nazwa wskazuje ma redukować emisję cząstek stałych, które z benzynie z bezpośrednim wtryskiem są w dużych ilościach i są mniejsze niż w dieslach.
foni no wreszcie, gratki :) Ale zdjęcia tyłu nadal nie ma ;)
marcin'ek 09-07-2018, 14:31 GPF jak sama nazwa wskazuje ma redukować emisję cząstek stałych, ...
No zgadza sie, moj blad [emoji52] tak to jest jak sie pisze po nocach [emoji6]
podlinkuje niedługo fotorelację z nakładania powłoki
na bank będą zdjęcia tyłu i wiele innych "sexownych" ujęć :)
Fiesta Mk8 ST Line 10-07-2018, 16:20 Koniec dobrych rabatów. Wszedł nowy cennik na 3 kwartał i z 11300zl rabatu udało mi się uzyskać jedynie 90200zl. Ale i tak auto zamówione.
cattani75 10-07-2018, 16:58 Koniec dobrych rabatów. (...) z 11300zl rabatu udało mi się uzyskać jedynie 90200zl.
90200 rabatu na nową fiestę wydaje się być atrakcyjne... ;-)
Gdzie jest ten nowy cennik na III kwartał ?
marcin'ek 10-07-2018, 21:21 90200 rabatu na nową fiestę wydaje się być atrakcyjne... ;-)
Heh, to ja biore jeszcze ze dwie Titanium bo wychodzi na to ze jeszcze mi doplaca [emoji1] [emoji6]
Fiesta Mk8 ST Line 10-07-2018, 22:25 90200 rabatu na nową fiestę wydaje się być atrakcyjne... ;-)Pod warunkiem że 2 dni wcześniej nie miałeś rabatu ponad 2k wyższego...
90 koła? Znaczy, zamówiłeś ST (można już) ? kiedy odbiór ?
cattani75 11-07-2018, 07:13 Pod warunkiem że 2 dni wcześniej nie miałeś rabatu ponad 2k wyższego...
Nie bądźmy pazerni. 92200 to już by była przesada. :-P
(zrobiłeś literówkę w swoim poście o wielkości rabatu, stąd ten temat :-))
Fiesta Mk8 ST Line 11-07-2018, 09:03 Tak oczywiście, rabat 9200 na wersję st line. Przepraszam za pomyłkę
No to jeszcze tył i jest komplet sesji :)
Jeździ się genialnie.
cattani75 12-07-2018, 08:20 Piękna!!!!!
Fajne,ale zamiast tego detailingu,wybrałbym opcje zostawienia auta w jakimś car-auto żeby wyciszyli te boczki przednich drzwi ,bo wpadają w wibracje i słuchanie muzyki w tym aucie siedząc na parkingu,albo jadąc nie jest zbyt komfortowe :mad:
po całej długości praktycznie gdzie się ten plastik z blachą spotyka wszystko to wibruje :(
https://transfer.sh/rbCWI/20180712_090734.jpg
to sobie sam umiem zrobić :)
znajdę czas to drzwi wygłuszę i wykleję matami oraz pianką - różnica po tym zabiegu jest szokująca (była szokująca nawet w przypadku Mondeo)
Pytanie do kolegów mających dojazdówkę w bagażniku. Jaki jest jej rozmiar? Szczególnie mnie interesuje ilu calowa?
Powinieneś mieć podany rozmiar na tabliczce identyfikacyjnej. Instrukcja podaje 175/65R14.
Czy względem nowej Fiesty ST ktoś się interesował ceną, terminem produkcji... chętnie bym porównał. Byłem u dwóch dilerów i strasznie rozbieżności względem terminu realizacji zamówienia.
Oglądałem ST-ka w Warszawie na Krakowskiej 2 tygodnie temu. Cena prezentowanej wersji >100tys pln. Zaczyna się od ok 90. dubik77 siedziałeś w niej? Bo dla mnie wyprofilowanie foteli jest co najmniej dziwne. Chodzi mi o kształt i szerokość foteli na wysokości ramion. No ja nie mogłem oprzeć pleców całkowicie, bo było mi za wąsko. Dół oparcia ma fajne trzymanie boczne, ale góra wymusza ścisk ramion. Nie byłem odosobniony w takim odczuciu.
Oglądałem ST-ka w Warszawie na Krakowskiej 2 tygodnie temu. Cena prezentowanej wersji >100tys pln. Zaczyna się od ok 90. dubik77 siedziałeś w niej?
Siedzieć nie siedzialem bo we Wrocławiu nie ma takiego samochodu. O fotelach kiedyś czytałem że są specyficzne i raczej dostosowane do osób szczupłych. Autem ma śmigać głównie żona, więc liczę że się ułoży bez problemu.
Patrzyłem na ogłoszenia gdzie można auto zobaczyć i znalazłem tylko Radom i Kraków... dobrze wiedzieć że i w Warszawie jest jakaś sztuka . Muszę zaplanować kiedyś wycieczkę.
Wasabi88 10-08-2018, 13:47 Czy któryś z kolegów orientuje się jak wygląda w St-Line sprawa oświetlenia na nogi? Czy jest tak jak w 7-ce, że wystarczy dołożyć żarówki czy może to grubsza sprawa. Z 2 strony w 7-ce lampki świecą tylko przy otwarciu samochodu a w 8-ce Titanium jest oświetlenie ciągłe - jak są włączone światła mijania.
Nowa fiesta, jaka jest?
Im dłużej go użytkuję tym bardziej widzę,że to jest jakieś dziadostwo:
Począwszy od luźnych słupków A i B-tu bardziej wizualnie mnie to drażni https://i.imgur.com/Yvvnk3b.jpg
Wpadających w wibracje boczków drzwi,między blachą a plastikiem od dołu
W prawych drzwiach na nierównościach szyba wpada w wibracje(takie mam wrażenie może to co innego)
Asystent pasa ruchu 1 dnia działa innego na tej samej drodze pomimo,że pali się na zielono to wchodząc w zakręt puszczając kierownice sam nie skręci tylko leci prosto <- może aktualizacja softu tutaj coś pomoże bo widziałem że do BCM w czerwcu była aktualizacja chodź nie wiem czy ten moduł ma coś wspólnego z tym systemem
Dodając gazu w obrębie 2k rpm coś gruchocze jakiś plastik chyba
A ostatnio kolejna akcja czyli ruszający się fotel na boki https://photos.app.goo.gl/r9eVfvNcJjX2842s6
Dopiero 4000 Km przejechane co będzie dalej ? aż strach pomyśleć
Podsumowanie:
Kiedy wbijemy się na jakąś prostą drogę to auto faktycznie jest super i cichutkie,ale kiedy jeździmy po mieście i na okrągło zwalniamy i przyspieszamy to grzechotanie zaczyna denerwować rozwiązaniem jest głośniejsze słuchanie radia.Ja i tak słucham po BT,więc przy zmianie piosenek słyszę te gruchotanie.Czekając na parkingu słyszę te boczki wpadające w wibracje,ale tu już kwestia piosenki.Zaś wibracje dochodzące z prawej strony podczas jazdy są słyszalne jadąc po wybojach,więc generalnie auto miejskie,a w mieście jest ono kiepsko wyciszone dopiero na trasie można się nim zachwycać.Ktoś powie,że mam gwarancje to mogę jechać,żeby to poprawili,ale na razie nie chce mi się tam jeździć,bo raczej na 1 wizycie się nie skończy,a wyżej wymienione usterki nie powodują unieruchomienia auta,więc odkładam to na wymianę oleju wtedy poproszę ich o poprawę chyba,że wcześniej sytuacja się pogorszy :)
Jeszcze taki detal podszybie jest głębokie naleci tam liści to trzeba odkurzaczem to wciągać bo jadąc ich nie wywieje :shock:
I szczerze powiedziawszy nie wiem czy w innych markach tego segmentu "B" są podobne akcje,bo to moje 1 własnościowe auto wcześniej jeździłem pandą od Ojca,ale zaczynam rozumieć ,że powiedzenie o forach nie wzięło się znikąd :<
Ciekawy jestem waszego zdania na temat tego auta po kilku miesiącach używania,bo testy z YT gdzie ktoś pojeździ autem przez parę godzin i się na tych testach praktycznie każdym autem zachwycają można sobie wsadzić ..
Pozdrawiam.
marcin'ek 12-08-2018, 19:46 Niewiem czy masz jakis fabrik feler czy szukasz dziury w calym. Ja nie zauwazylem zadnych luznych slupkow - fakt nie szarpalem ich zeby sprawdzic luzy, ale sprzatajac auto nie zauwazylem zeby cos bylo luzne. Zadnych wibracji od boczkow czy okna tez nie slysze choc slucham radia, czasem glosniej czasem ciszej ale nic nie slysze. Asystent pasa tez dziala wtedy gdy linie sa widoczne, i predkosc jest min. 60km/h.
W sumie moge sie zgodzic tylko z podszybiem - w rogach tego plastiku bardzo szybko zbiera sie syf, a liscie to w sumie pikus [emoji6]
Ja nie zauwazylem zadnych luznych slupkow
Mówisz,że u Ciebie to sztywno siedzi ?
https://photos.app.goo.gl/M3kb2GHyGRznLBq58
To jest oczywiście detal i przy jeździe w niczym nie przeszkadza,ale jest to tandetnie rozwiązane a,że jest to temat o tym jakie to auto jest warto pokazać takie coś :)
Zadnych wibracji od boczkow czy okna tez nie slysze choc slucham radia, czasem glosniej czasem ciszej ale nic nie slysze
To już może być kwestia muzyki jakiej słuchamy i czy to leci na "FM" czy po "BT" w tym drugim przypadku audio jest lepszej jakości więc bassy grają mocniej na "FM" raczej boczki nie dawały żadnych wibracji.Albo w twoim egzemplarzu lepiej to poskładali i nic nie słychać :027: Generalnie nie jest to jakieś moje widzi mi się,bo tutaj też jest temat o tych boczkach https://www.fordownersclub.com/forums/topic/101047-mk8-door-panel-squeak/
Asystent pasa tez dziala wtedy gdy linie sa widoczne, i predkosc jest min. 60km/h.
Tak wiem o tym,ale chodzi o to że jadąc tą samą drogą o tej samej porze 1 dnia widząc zakręt puszczam kierownice,żeby sprawdzić działanie tego systemu i ładnie auto samo wchodzi w zakręt,a następnego dnia pomimo,że wszystko się świeci na zielono.Na monitorku system widzi pasy robiąc ten sam manewr auto nie skręca tylko leci prostu do rowu g:galy To moim zdaniem coś jest nie tak.W tych samych warunkach system powinien zadziałać tak samo,ale może się mylę ?
marcin'ek 12-08-2018, 21:55 Jesli chodzi o slupki to nie sprawdzalem czy sztywno siedza czy nie, ale przecierajac je nie zauwazylem zeby sie ruszaly.
Co do asystenta to niemam w zwyczaja puszczac kierownice w zakrecie czy przed [emoji53]
auto nie skręca tylko leci prostu do rowuA czekałeś aż przejedzie linie ciągłą i wtedy zadziała? Bo tak ten system działa w Fieście. Nie utrzymuje auta na środku pasa jak będzie dopiero w Focusie mk4. On ma reagować jak już zjedziesz z pasa.
marcin'ek 13-08-2018, 22:57 A czekałeś aż przejedzie linie ciągłą i wtedy zadziała? Bo tak ten system działa w Fieście...
Nie tak. Asystent pasa reaguje w momencie najechania na linie, i faktycznie jesli pozwolic autu najechac na linie w zakrecie to momentalnie odbija i powraca na pas, ale jak boncio wspomnial nie prowadzi auta wiec bedzie jezdzil od linii do linii.
A czekałeś aż przejedzie linie ciągłą i wtedy zadziała?
Ostatnio tak zrobiłem,auto zjechało na 2 pas i gdy było w połowie na 1 i 2 to zgłupiało i nie wiedziało w którą stronę kręcić żeby z tego wyjść.Chciałem poczekać jak sytuacja się rozwinie,ale z naprzeciwka jechały auta,wiec wróciłem na swój pas :one:
I owszem w zakrętach czasem poprawia,dokręca itp,ale miałem sytuacje prosta droga zakręt 45* i auto samo trzymało się między pasami i skręciło idealnie wchodząc w zakręt potem wyskoczył komunikat żebym chwycił kierownice,ale jadąc kolejnego dnia już auto nie zrobiło takiego manewru tylko leciało prosto do rowu i miało gdzieś,że przede mną jest zakręt.Więc wybaczanie,ale moim zdaniem to kwestia softu który wymaga poprawek,a może to tak ma działać jak piszecie a ten jednorazowy wyskok to był błąd systemu ?;>
timbersher 14-08-2018, 15:44 Zaczynam bać się jeździć, jak ludzie zaczynają puszczać kierownicę w samochodzie, to wszystko to pic na wodę. 5 razy może zadziałać za 6-tym jesteś trup. Nie zwalnia to z myślenia. Prowadźcie samochody tak jakby tych wynalazków nie było, a liczcie że was uratuje w momencie zasłabnięcia czy jakiejś sytuacji losowej. Jeżdżę od kilkudziesięciu lat i nigdy nie miałem sytuacji w której zagrożone było moje zdrowie czy innych przeze mnie. Mam TPMS,y a i tak przed wejściem do samochodu sprawdzam czy są "cztery koła".
marcin'ek 14-08-2018, 16:08 ...Nie zwalnia to z myślenia. Prowadźcie samochody tak jakby tych wynalazków nie było...
W pelni sie zgadzam - komputery tez popelniaja bledy, pol biedy jesli to bedzie przy parkowaniu a gorzej jesli przy 140km/h na autostradzie. Osobiscie raczej nie zaufam maszynie jesli chodzi o prowadzenie auta, samolotu, itp. Nawet jadac autem z ACC zblizajac sie do innych aut trzymie noge na hamulcu aby w razie "w" przejac kontrole.
Nie myślcie sobie,że jeżdżę tak na co dzień :P Po prostu nowy samochód nowy system to chce sprawdzić jak działa :619:
Wasabi88 16-08-2018, 15:23 Jeździł z Was ktoś automatem? Jest dużo wolniejszy niż jego odpowiednik w manualu (1.0 100)?
KubaFord 18-08-2018, 14:42 W końcu decyzja zapadła.
Zamawiam 1.1fieste trend 5d biala,prawdopodobnie w poniedziałek pójdzie zaliczka
Czy ktoś już jeździ tym silnikiem?
Mówisz,że u Ciebie to sztywno siedzi ?
To jest oczywiście detal i przy jeździe w niczym nie przeszkadza,ale jest to tandetnie rozwiązane a,że jest to temat o tym jakie to auto jest warto pokazać takie coś :)
/[/CODE]
Własnie zanosiłem się z zamiarem zakupu dla mojej małzonki, ale patrzac na to chyba wezmę yarisa :) masakra, ale z drugiej strony mondeo mk5 ma tez pełno niedoróbek a to inny segment i cena .
Bump: Mówisz,że u Ciebie to sztywno siedzi ?
/[/CODE]
Własnie zanosiłem się z zamiarem zakupu dla mojej małzonki, ale patrzac na to chyba wezmę yarisa :) masakra, ale z drugiej strony mondeo mk5 ma tez pełno niedoróbek a to inny segment i cena .
KubaFord 20-08-2018, 11:35 Rozumiem..1.1 nikt nie ma?:razz:
A rozwazaliscie jako konkurencję Clio?
W wersji limitet jest super ładne i doposazone
|
|