Zobacz pełną wersję : [Kuga 2020- ] Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14

Piotr_24
08-12-2022, 21:25
Jest akcja serwisowa dla FHEV, poprawia obliczenia dystansu do pokonania ;)
Polecam... odpowiedź dlaczego kilka stron wcześniej.

Kris Dus
09-12-2022, 10:27
Cześć, na dniach odbieram Kuge 2.5 FHEV i przeglądając forum wychodzi ze salon nie ma w obowiązku zaktualizować i/lub wprowadzić wytyczne akcji serwisowych. Raczej wychodzi , ze trzeba o wszystko się upominać.
W związku z tym mam pytania:
1. czy może ktoś podpowiedzieć o jakie bezwzględnie mam się upomnieć, a może w ogóle nie odbierać auta
2. Czy przy przebiegach 20-25k rocznie pakiet serwisowy jest opłacalny? ( to mój pierwszy ford więc peace plese -wcześniej miałem Forestera i chyba drożej nie będzie :)
3. Czy podczas docierania tego silnika 2.5 jakieś specjalne wymagania - czy spokojna jazda do 120km/k do 3k obr będzie ok.

Pozdrawiam Kris

tomaszjan31
11-12-2022, 19:07
No i wracam do wątku kilka stron wcześniej, wycofane spryskiwacze reflektorów.
Wczoraj w nocy padał marznący deszcz i reflektory skute lodem. Dzisiaj wieczorem padający śnieg zamarzał na reflektorach, a co za tym idzie widoczność mocno spadała.
Nawet jak sie udało usunąć lód z reflektora to za pół godz. powtórka. Jak czyściłem lampy?
Na szczęście miałem w bagażniku zimowy płyn do szyb, polewałem i ścierałem rękawiczką. Skrobaczka nie wchodzi w gre, żeby nie porysować szkła, a właściwie lichy plastik lampy p.

smokeh
11-12-2022, 20:41
W świecie FULL LED zamarzające reflektory to standard. Za małe wypromieniowanie temperatury powoduje, że jeśli nie ma się garażu to płyn/odmrażacz w bagażniku będzie podstawą przed wyjazdem (albo potem na trasie).
Druga sprawa to czekam kto podrzuci znowu temat wyłączającego się tempomatu adaptacyjnego w w czasie jazdy z powodu marznącego deszczu itp. Miałem roku temu, całkiem częste.

qualin
12-12-2022, 06:34
Ja mam zawsze w aucie butelkę odmrażacza adbl frost eater. Ale generalnie używam głównie jak zaczynam podróż bo spryskiwacze w trasie w miarę ogarniają.

Co do tempomatu to normalnie, że oblodzony radar nie będzie działał prawidłowo.

Mi 8 miesięczny syn ostatnio paznokciem zadrapał plastik na kierownicy xD
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20221212/f012754cf883f1a8cc3d8c01ddc32a8c.jpg

Wysłane z mojego V2145 przy użyciu Tapatalka

winiak
13-12-2022, 16:00
Cześć, na dniach odbieram Kuge 2.5 FHEV i przeglądając forum wychodzi ze salon nie ma w obowiązku zaktualizować i/lub wprowadzić wytyczne akcji serwisowych. Raczej wychodzi , ze trzeba o wszystko się upominać.
W związku z tym mam pytania:
1. czy może ktoś podpowiedzieć o jakie bezwzględnie mam się upomnieć, a może w ogóle nie odbierać auta
2. Czy przy przebiegach 20-25k rocznie pakiet serwisowy jest opłacalny? ( to mój pierwszy ford więc peace plese -wcześniej miałem Forestera i chyba drożej nie będzie :)
3. Czy podczas docierania tego silnika 2.5 jakieś specjalne wymagania - czy spokojna jazda do 120km/k do 3k obr będzie ok.

Pozdrawiam Kris

Ad.1. Możesz zapytać od razu o akcję 22S47. Jeżeli Kuga wyprodukowana była niedawno, to może ma już modyfikacje wykonane w fabryce. W salonie mogą to łatwo sprawdzić od chwili kiedy będzie nadany VIN.
Ja otrzymałem list polecony z potwierdzeniem odbioru od dilera, a w nim Ford Polska tłumaczy całą sytuację i PROSI (nie wymaga czy grozi utratą gwarancji) aby zgłosić się telefonicznie lub zapytać podczas wizyty u Dilera. Cyt: "Ford nie wydał zalecenia zaprzestania korzystania z pojazdu w związku z tą akcją serwisową, można więc nadal użytkować pojazd".

Ad. 2. Mimo że jest to 3-cia już chyba generacja przekładni eCVT, wolę dmuchać na zimne i mieć ten pakiet serwisowy. Mimo to, oczywiście zmieniać olej co 50..60tys km.

Ad. 3. W tym napędzie nie jesteś w stanie kontrolować obrotów - komputer je dobiera do obciążenia. Widzisz za to wskaźnik mocy układu, nie ciśnij :).
Zachęcam zmienić olej po około 3tys km, potem po kolejnych ~10tys. Jak robiłem pierwszą zmianę przy ~3, to olej był co prawda ładny, czysty, ale jak przetarłem bagnet to był szary - więc się silnik docierał. Przy drugiej zmianie, bagnet już nie wskazywał docierania, za to olej po 10tys już wskazywał spore zużycie - robię dużo krótkich dystansów, więc zmiana co 10tys wskazana nawet w instrukcji obsługi. (Wymiany pomiędzy przeglądamy wykonuję w zaprzyjaźnionym warsztacie, na fakturkę z wpisaniem numerów rejestracyjnych).

Narpiew
16-12-2022, 17:22
Hej,

To mój 1 post, ale idealnie będzie tu pasował.

Mam dwie kugi, ale tutaj o tej najnowszej...

2.5 FHEV - Odebrana 20 grudnia 2021 roku, wyprodukowana w hiszpanii.

1. Po miesiącu auto całkiem padło, laweta i do ASO. Uszkodzony był bezpiecznik głównej wiązki zasilania - część niby nie do wymiany (podobno wymienia się całą wiązkę). ASO po konsultacji z FORD Polska zabrało ten bezpiecznik z innego auta którego ktoś jeszcze nie odebrał.

2. Po 3 miesiącach - awaria ekranu dotykowego, akurat jak byłem w Austrii - Pomogło wgranie SOFTu w ASO.

3. Po 6 miesiącach - awaria hamulca postojowego - Tu szereg napraw, 6 wizyt w ASO, aż w końcu pod koniec listopada udało im się zlikwidować błąd... W tym czasie również na gwarancji wymieniono u mnie tarcze hamulcowe tylne które nie ścierały się równo.

4. Tydzień temu - wołanie o wymianę oleju, w ASO sprawdzono, że wymiana powinna być po 2 latach lub 30k kilometrów, a jakoś oleju 2% (wg. jakiegoś systemu ASO).

5. Dziś - problem z lusterkiem kierowcy - otwiera się skokowo, silnik działa dłużej niż trwa otwieranie, dodatkowo zamyka się "dalej" niż lewe.
Ponadto nieprawidłowo działa czujnik martwego pola, na Poniedziałek jestem znowu umówiony w ASO...

6. W międzyczasie jeszcze wycinali mi dziury w osłonie silnika i lamelkach chłodnicy jako akcja serwisowa. Podobno problem z hamulcami to też część akcji serwisowej związanej z czujnikami ABS...

7. Dodatkowo - osłona drzwi (ten "dynks" co wyskakuje przy otwieraniu) nie działa w prawych tylnych, a otwiera się do połowy w lewych tylnych...

A z zalet - niskie spalanie, 6.5 litra z 16k km zrobionych - głównie miasto i autostrady. Cicho w porównaniu do starych wersji - ale ANC nie mam, nie było możliwości dokupić (wersja ST Line X, taka wszystko mająca oprócz ładowarki (bo wydłużyłoby to czas realizacji o kilka miesięcy), szyberdachu i haka).

A spostrzeżenia - zakup 8 letniej gwarancji to był dobry wybór... moje auto psuje się bardziej niż Alfa Romeo...

qualin
17-12-2022, 00:13
Psujące się alfy to mit. Zaciekawiłes mnie tymi tarczami. Mi powiedzieli w aso, że nierówno się ścierają od adaptacyjnego tempomatu i nic z tym nie zrobią.
Co do przedłużonej gwarancji to zobacz co obejmuje ;)

Narpiew
18-12-2022, 09:19
U mnie też nie chcieli, ale finalnie wymienili - wpisał serwis to jako "bicie" tarcz, a nie nierównomierne ścieranie. Od wymiany jest dobrze, a tempomat adaptacyjny ciągle używam.

Z dodatkowych błędów - wczoraj, awaria czujników parkowania, co ciekawe... komunikat podczas jazdy.

To auto (mój egzemplarz) to wielka porażka na kółkach.

pogz
18-12-2022, 10:17
a mieliście może taki przypadek w FHEVie, że jadąc długą trasę z wpiętym kablem usb i android auto, kończąc trasę wypinacie tel ale kabel dalej zostaje wpięty, a po dwóch dniach nad randem w mróz -10C aku padnięty i trzeba na kable furę odpalać? Po odpaleniu wypiąłem kabel i auto jeździło standardowo ~15-20km dziennie po mieście i od tygodnia zero powiadomień w apce na tel. o słabym aku i wyłączaniu funkcji zdalnych w celu oszczędzania baterii...(wcześniej z wpiętym non stop kablem, takie powiadomienie miałem 4-5 razy dziennie)

Seba_S
18-12-2022, 16:06
a mieliście może taki przypadek w FHEVie, że jadąc długą trasę z wpiętym kablem usb i android auto, kończąc trasę wypinacie tel ale kabel dalej zostaje wpięty, a po dwóch dniach nad randem w mróz -10C aku padnięty i trzeba na kable furę odpalać? Po odpaleniu wypiąłem kabel i auto jeździło standardowo ~15-20km dziennie po mieście i od tygodnia zero powiadomień w apce na tel. o słabym aku i wyłączaniu funkcji zdalnych w celu oszczędzania baterii...(wcześniej z wpiętym non stop kablem, takie powiadomienie miałem 4-5 razy dziennie)

Ja mam cały czas wpięty kabel telefonu do połączania iPhone i nigdy mi się samochód nie rozładował. Dodatkowo mam w gniazdku podłączona cały czas kamera samochodowa. Myśle, że powodu rozładowania akumulatora musisz poszukać gdzie indziej. No chyba, że masz zwarcie na kablu ładowarki

mond007
18-12-2022, 22:48
Przez weekend miałem okazję testować Kugę PHEV, użyczoną przez dealera. Wersja ST Line X. Powiem tak, przy Mondeo Vignale słabo wypada jakość kabiny, plastik fantastik, wszystko trzeszczy, stuki i trzaski w słupku B kierowcy, klapa bagażnika na nierównościach powoduje hałas nie do zniesienia. Dodatkowo silnik, przy skrzyni w pozycji N, wydaje dziwne odgłosy i trzęsie całą budą. Auto za ponad 200k, dramat. Nie będzie kolejnego forda…
Tak działa silnik:
https://photos.app.goo.gl/21WvQjKN712c94xc6

young81
19-12-2022, 08:08
https://photos.app.goo.gl/21WvQjKN712c94xc6[/QUOTE]

dramat ..... i jeszcze ten brak pokrywy silnika ...Fordzie coraz bardziej mnie zaskakujesz.....

tomaszjan31
19-12-2022, 09:23
Powiem tak, przy Mondeo Vignale słabo wypada jakość kabiny

Nie możesz porównywać kuge do mondeo bo inna klasa a zwłaszcza topowe vignale.
Weź pod uwagę że jak by mondeo dzisiaj było mk6 nie kosztowałoby 190tysi a bliżej 250tys w topowej wersji

Bump: wszystko trzeszczy, stuki i trzaski w słupku B kierowcy, klapa bagażnika na nierównościach powoduje hałas nie do zniesienia

Użytkuje kuge i nie mam pojęcia o czym kolega pisze

Bump: Dodatkowo silnik, przy skrzyni w pozycji N, wydaje dziwne odgłosy i trzęsie całą budą.
To prawda, podobno w aso mają już jakiś na to pomysł, pisali użytkownicy że jakimś tłumiku drgań, ale z tą trzęsącą sie całą budą to kolega trochę pojechał .

Bump: Auto za ponad 200k, dramat

Jak większość pojazdów tej klasy, dacia teraz potrafi kosztować 90tysi a pamiętamy bieda wesal za 39tyś:027:

andi_r
19-12-2022, 20:09
Miałem drobną kolizję nie z mojej winy i przez 2 tygodnie jeździłem na koszt OC sprawcy Kia Sportage(2021), rocznikowo nawet młodszą od mojej Kugi(2020). O ile wcześniej już byłem przyzwyczajony do Kugi i zaczynałem trochę szukać dziury w całym, to teraz od nowa doceniam jej komfort i CISZĘ. W porównaniu do Sportage, to niebo a ziemia. Nie rozumiem jak ktoś może narzekać w niej na jakiekolwiek odgłosy w kabinie :) - poza świetnie grającym sprzętem tam nic nie słychać :) No chyba że Kugi z początku produkcji były staranniej wykonane....

qualin
20-12-2022, 00:57
Miałem drobną kolizję nie z mojej winy i przez 2 tygodnie jeździłem na koszt OC sprawcy Kia Sportage(2021), rocznikowo nawet młodszą od mojej Kugi(2020). O ile wcześniej już byłem przyzwyczajony do Kugi i zaczynałem trochę szukać dziury w całym, to teraz od nowa doceniam jej komfort i CISZĘ. W porównaniu do Sportage, to niebo a ziemia. Nie rozumiem jak ktoś może narzekać w niej na jakiekolwiek odgłosy w kabinie :) - poza świetnie grającym sprzętem tam nic nie słychać :) No chyba że Kugi z początku produkcji były staranniej wykonane....Nie no cisza i spokój xD masz tutaj początek produkcji (02.2020)

https://photos.app.goo.gl/Ak9ZmaZGZwiHWP7s9

young81
20-12-2022, 06:37
tez miałem Kia Sportage na zastępstwo jak mój Ford był na gwarancyjnej wymianie akumulatora , moje wrażenia podobne ,plastik fantastik , wszytko trzeszczy , auto zupełnie nie w moim guście......nowoczesne wnętrze znudziło mi się po 2 dniach użytkowania......róznica miedzy Fordem a Kią jak miedzy Lexus a Ford....

xyz2
20-12-2022, 09:20
Podpowie ktoś do czego służy ten przycisk "P" po prawej stronie lewarka zmiany biegów? Myślałem że to wspomaganie parkowania ale po wciśnięciu tylko się podświetla off. https://i.ibb.co/7V06c70/park.jpg

tomaszjan31
20-12-2022, 11:46
wyłączenie czujników parkowania

smokeh
20-12-2022, 12:19
Przycisk przydaje się jak podjeżdżasz np. blisko ściany albo zaspy i czujniki tak nawijają, że nawigacji nie idzie ustawić np. Generalnie oczyszcza ekran i wycisza :)

grande1970
20-12-2022, 21:54
dramat ..... i jeszcze ten brak pokrywy silnika ...Fordzie coraz bardziej mnie zaskakujesz.....

ale wada, to dosłownie tragiczne, kawałka plastiku nie dali. Mi to nie przeszkadza bo jeżdżę z zamkniętą maską silnika...

young81
21-12-2022, 06:33
no dramat , auto za 150-200 tys wygląda pod maska jak duży fiat bo Ford wprowadził oszczędności

pogz
21-12-2022, 08:48
no dramat , auto za 150-200 tys wygląda pod maska jak duży fiat bo Ford wprowadził oszczędności

fakt, biednie to wygląda :D ojciec ostatnio odpalal mi aurisem 2012 i tekst "a gdzie jest pokrywa? ;)) szkoda, ze w EU nie ma EDGE hybrydy, to byłby chyba odpowiednik mondeo tylko podwyższony ;)

lukast
21-12-2022, 15:51

Ciekawe czy to tylko kwestia oszczędności - zauważcie, że w toyotach hybrydy też nie mają pod maską pokryw i wyglądają podobnie. Może jakies kwestie związane z termiką wchodzą w grę

pogz
21-12-2022, 17:59
Ciekawe czy to tylko kwestia oszczędności - zauważcie, że w toyotach hybrydy też nie mają pod maską pokryw i wyglądają podobnie. Może jakies kwestie związane z termiką wchodzą w grę

nie wiem jak w toyocie, ale w mondeo hybrydzie miałem ;)

tomaszjan31
21-12-2022, 22:59
Oszczędności i tylko tyle. W aso można zamówić wraz z mocowaniem.
Ja kupiłem inną drogą 300zł nowa

lukast
21-12-2022, 23:32
Oszczędności i tylko tyle. W aso można zamówić wraz z mocowaniem.

A co to znaczy że wraz z mocowaniem? Poza pokrywa coś dodatkowego jest potrzebne?

Bump: Oszczędności i tylko tyle. W aso można zamówić wraz z mocowaniem.

A co to znaczy że wraz z mocowaniem? Poza pokrywa coś dodatkowego jest potrzebne?

PS w takim razie nie tylko Ford oszczędza bo Szwagier w nowej Toyocie też nie ma :D

tomaszjan31
22-12-2022, 09:11
Dwa "grzybki", które wchodzą w pokrywę były w bloku oryginalnie, a dwa trzeba było dokupić, kilkanaście złotych

young81
22-12-2022, 09:45
i te kilkanaście złotych robi robotę w Fordzie......szukam nowego auta dla teścia i oglądamy różne marki i Ford przy konkurencji wygląda bardzo słabo .....stosunek jakości i wykonania do ceny za bardzo sie komuś z księgowych Forda rozjechał.....

kuba1961
22-12-2022, 09:49
i te kilkanaście złotych robi robotę w Fordzie......szukam nowego auta dla teścia i oglądamy różne marki i Ford przy konkurencji wygląda bardzo słabo .....stosunek jakości i wykonania do ceny za bardzo sie komuś z księgowych Forda rozjechał.....

A co jest konkurencją ?

young81
22-12-2022, 09:50
A co jest konkurencją ?

Renault , Skoda , Peugeot, Citroen, Toyota

kuba1961
22-12-2022, 09:52
Toyota jest konkurencyjna cenowo ?

young81
22-12-2022, 09:56
Toyota jest konkurencyjna cenowo ?

Toyota to jet ten sam pułap cenowy co Ford ,,,jak aj Kupowałem swoją Kuge kolega w podbnym czasi brał Rav4 i wtedy było to porównywalne ......teraz Ford powyjmował o sie da z samochodu głupie osłony , schowki , emblematy , wielowahcze , za wszystko inne trzeba dodatkowo doplacić za głupią ładowarkę lub gniazdo USB o dywanikach już nawet nie bedę głośno wspominał....jeszcze trochę to szyby na korbki pozakładają

kuba1961
22-12-2022, 10:05
Nie wiem o jakim czasie piszesz, kiedy kupowałem swoją to cena Toyoty z słabszym wyposażeniem była o 20 tyś. wyższa. A co do porównań to zdaje sobie sprawę że Toyota ma lepsze wykończenie i co najważniejsze (ma pokrywę na silnik - bardzo ale bardzo ważna rzecz - robi robotę). Niestety nie to jest najważniejsze w samochodzie. To są "****ryki", choć teraz samochód oceniany jest po właśnie takich duperelach. Nikt nie pisze o precyzyjnym układzie kierowniczym czy właściwym zestrojeniu zawieszenia. To jest nie istotne. Ważne elementy to eleganckie felgi, materiał siedzeń czy dodatki wykończenia karoserii.

qualin
22-12-2022, 10:05
Kolejna akcja serwisowa dotycząca aut wyprodukowanych między 14.11.2019, a 30.04.2021.
Możliwe wadliwe mocowanie pasów bezpieczeństwa.

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10007153

young81
22-12-2022, 10:20
Nie wiem o jakim czasie piszesz, kiedy kupowałem swoją to cena Toyoty z słabszym wyposażeniem była o 20 tyś. wyższa. A co do porównań to zdaje sobie sprawę że Toyota ma lepsze wykończenie i co najważniejsze (ma pokrywę na silnik - bardzo ale bardzo ważna rzecz - robi robotę). Niestety nie to jest najważniejsze w samochodzie. To są "****ryki", choć teraz samochód oceniany jest po właśnie takich duperelach. Nikt nie pisze o precyzyjnym układzie kierowniczym czy właściwym zestrojeniu zawieszenia. To jest nie istotne. Ważne elementy to eleganckie felgi, materiał siedzeń czy dodatki wykończenia karoserii.

jak ja kupowałem swoją to było to porównywalne , nawet z korzyścią cenowo dla Toytoy , kolega za wersje Executive w hybrydzie 2,5 Fhev placił 150k ja za swoje Vignale w dieslu ponad 160k ....hybryda Fhev w Kudze wtedy lekko 180k w wersji Vignale ....a kwestia ładnych felg materiału siedzeń ogólnej sylwetki itp. to rzecz gustu , dlatego kupiłem Kuge nie Rav4 . Jak Ci na tym nie zależy to po co przepłacać kup najtańsze wozidło z według ciebie najlepszym układem kierowniczym i po sprawie .......kwestia precyzyjnego układu kierowniczego , zestrojonego zawieszenia to również kwestia dyskusyjna , jeden będzie wolał miękko drugi twardo...........tak osłony i inne pierdołki nie są najważniejsze w samochodzie ale decydując się na kupno nowego samochodu nie chcesz mieć gorszego niż miałeś, mam budżet na auto 150-180k a wiec wole dopalcic te 20k i kupić auto kóre wygląda współcześnie z którego nie wyciągnięto schowka na okulary , w którym klamki dotykowe działają we wszystkich drzwiach , i pod maską jest głuopia osłona za 300pln żeby auto wyglądało jak pojazd wyprodukowany w czasach współczesnych a nie w fabryce FSO na Żeraniu, tego księgowi Forda chyba nie rozumieją.

qualin
22-12-2022, 10:49
Ale księgowi Forda chociaż rozumieją co to odpowiednie wygłuszenie auta. Ci w toyocie nie bardzo ;)

young81
22-12-2022, 10:51
Ale księgowi Forda chociaż rozumieją co to odpowiednie wygłuszenie auta. Ci w toyocie nie bardzo ;)

W Toyocie akurat od początku tego nie wiedzieli.......ale poczekaj jak w Fordzie dojdą ze na tym tez można zaoszczędzić to jeszcze to poprawią...

tomaszjan31
22-12-2022, 12:03
i te kilkanaście złotych robi robotę w Fordzie......szukam nowego auta dla teścia i oglądamy różne marki i Ford przy konkurencji wygląda bardzo słabo .....stosunek jakości i wykonania do ceny

Np. Honda, która wg. mnie w ogóle nie jest lepiej wyciszona, napęd spalinowy jako generator i gorzej wyposażony wersja elegance awd wychodzi 177tyś z "ekstra "lakierem dopłacanym. Rabatów nie dają, tylko dywaniku gumowe gratis...
Brat tylko dlatego zamówił, bo mówi sie że to legenda niezawodności i kiedyś był z tych pojazdów zadowolony.:027:

Moim zdaniem teraz dopiero sie dowie co robi, a przetłumaczyć sobie nie da, tym bardziej że przesiada sie z kultowego x5.
ps Jakby co to bedzie do zbycia luty, marzec x5 xdrive 25d 2019r przelot 30klocków

somer1
22-12-2022, 17:24
[QUOTE=qualin;3437235]Kolejna akcja serwisowa dotycząca aut wyprodukowanych między 14.11.2019, a 30.04.2021.

Dzwoniłem do Forda i jakoś nikt nic nie wie. Czy wy dostajecie jakieś powiadomienia o akcjach serwisowych?

qualin
22-12-2022, 18:20
[QUOTE=qualin;3437235]Kolejna akcja serwisowa dotycząca aut wyprodukowanych między 14.11.2019, a 30.04.2021.

Dzwoniłem do Forda i jakoś nikt nic nie wie. Czy wy dostajecie jakieś powiadomienia o akcjach serwisowych?W ASO to oni nigdy nic nie wiedzą. Podałem link w którym masz dokładnie opisane co i jak. To oficjalna strona urzędowa UE odnośnie akcji serwisowych.

Narpiew
24-12-2022, 07:06
Kolejne co zauważyłem - lampy tylne latają u mnie jak po solidnym dzwonie... zakładam, że woda gdzieś tam się dostała i rozsadziła mocowania... Anyway, tak nie powinno być więc auto znowu trafi do serwisu...

qualin
25-12-2022, 09:57
Kolejne co zauważyłem - lampy tylne latają u mnie jak po solidnym dzwonie... zakładam, że woda gdzieś tam się dostała i rozsadziła mocowania... Anyway, tak nie powinno być więc auto znowu trafi do serwisu...Tylko pamiętaj, żeby takie rzeczy na podstawowej gwarancji porobić bo rozszerzona nie obejmuję żadnych zewnętrznych elementów nadwozia.

angelz
28-12-2022, 13:39
Cześć,
Przesiadłem się na Kugę po 6 latach uzytkowania Mondeo mk4 titanium X i choć jeżdżę dopiero 2 tygodnie mam już pewnie spostrzeżenia:
- fotele przednie - jak niemal u wszystkich mnie też razi za krótkie siedzisko i prawie brak trzymania bocznego, szkoda też, że nie da się fotela kierowcy ustawić jeszcze niżej. Po kolejnych korektach ustawień coraz bardziej się przyzwyczajam/oswajam ale ciągle to nie to. Przy braku elektryki w fotelu pasażera regulacja tez nie jest przyjemnością. Ma ktoś porównanie czy w tych fotelach z dopłatą +2700PLN jest lepiej?
- brak osłony silnika i akumulatora, słabo to wygląda pod maską (choć przy problemie belki z tyłu u innych to i tak mały Pikuś)
- zawieszenie jak dla mnie ciut za miękie (felgi 19"), trzeba się pewnie przyzwyczaić
- nieco irytujące jest to, że nie zapamiętuje ostatnio wybranego trybu jazdy (inne znane mi auta - nie tylko fordy - też tak mają, dość dziwne dla mnie)
- AA nie jest bezprzewodowe ale dzięki ładowarce indukcyjnej + strumieniowaniu spotify przez BT nie zawsze jest potrzebne ...
- klapka wlewu paliwa nie jest zamykana - serio?!
- asystenci działają bardzo dobrze, nie testowałem jeszcze tylko parkowania
- ta pseudo roleto-zasłonka też wydawała mi się dziwnym rozwiązaniem ale z drugiej strony nie trzeba za każdym razem odsłaniać i zasłaniać rolety jak chce sie coś shować wyjąć z bagażnika więc nie jest tak źle.

Jak również i pytania:
- brak pakietu Pakiet Technology - analizował już ktoś głębiej temat zamiany z full LED statyczne na matrycowe?
- start/stop - analizował już ktoś możliwość dezaktywacji? Normalnie by mi ten system nie przeszkadzał ale auto nie ma 2 lat i wymagało wymiany akumulatora bo nie odpalał bez wcześniejszej sygnalizacji, że bateria słaba. Serwis oczywiście w zaparte twierdził, że akumulator jest w doskonałej kondycji, 2 lawety później jednak wymienił. Póki co bez problemów ale ta niepewność zostaje...
- co oznaczają wpisy z etisa?:
* Bez Autoalarmu - niby wiadomo ale kolejny:
* Z Autoalarmem (Pats)
* Bez zdalnego sterowania rozrusz. - a można z aplikacji odpalić ...

Podsumowując póki co jestem zadowolony, zobaczymy jak będzie z czasem :)

qualin
28-12-2022, 14:02
Co do zawieszenia to polecam sprężynki Eibacha pro kit. Sam mam u siebie i jestem bardzo zadowolony. Mocno poprawiła się na plus charakterystyka jazdy w zakrętach.
Kuga nie ma świateł matrycowych led, są tylko adaptacyjne led. Takie bardziej analogowe bo masz ruchome soczewki, które przez zmianę położenia oświetlają bądź wycinają drogę przed Tobą. Nie wiem jak w Kudze, ale np w Fieście mk8 potrzeba zmieniać wiązki i pogrzebać w kompie przy zmianie świateł. Póki masz podstawową gwarancję to lepiej nie tykaj.

angelz
28-12-2022, 15:29
A przy statycznych full LEDach nie ma doświetlania zakrętów? Tak, myślałem o adaptacyjnych ;)

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

qualin
28-12-2022, 15:44
Fabrycznie nie ma chociaż w konfiguracji ludzie mieli, ale fizycznie nie było. Chyba da się włączyć doświetlanie przeciwmgłowymi, ale to musisz zapytać jakiegoś magika od forscana itp.
W adaptacyjnych doświetlanie jest w kloszu reflektora.

tomaszjan31
29-12-2022, 09:06
Chyba da się włączyć doświetlanie przeciwmgłowymi, ale to musisz zapytać jakiegoś magika od forscana itp.

Da sie jak wyżej

Bump: klapka wlewu paliwa nie jest zamykana - serio?!

W żadnej kudze mk1 mk2 i mk3 nie była zamykana

Bump: brak osłony silnika i akumulatora

Chcesz powiedzieć we w dieslu luż też nie dają ? Z maja 2022 jeszcze była

Bump: szkoda też, że nie da się fotela kierowcy ustawić jeszcze niżej.

Jesteś przyzwyczajony z mondka do niższej pozycji

Fiestaczek
02-01-2023, 15:10
W żadnej kudze mk1 mk2 i mk3 nie była zamykana

W PHEV jest zamykany wlew paliwa, a otwiera się go przyciskiem przy kierownicy.

W Focusie MK3 była nie zamykana, da się dokupić wkładkę z zamkiem (Amazon).

tomaszjan31
02-01-2023, 19:00
W PHEV jest zamykany wlew paliwa

Tak, to prawda, jedynie phev w mk3 ma zamykaną klapkę. W Fhev, ecoblue, ecoboost zamykana klapka nie występuje.
W Focusie MK3 była nie zamykana, da się dokupić wkładkę z zamkiem

Tak można, jednak jest to półśrodek

Kris Dus
04-01-2023, 20:53
Jest akcja serwisowa dla FHEV, poprawia obliczenia dystansu do pokonania ;)
Polecam... odpowiedź dlaczego kilka stron wcześniej.

Mozesz cos więcej dodac? Bo wlasnie to zauwaylem u siebie po 3 tyg. I wychodzi ze na 100 kkm doda mi 5kkm...a w aso zdziwienie i o zadnej akcji nie wiedzą

tomaszjan31
07-01-2023, 22:54
Czy powinienem reklamować parujące światło tył ? W instrukcji obsługi piszą o przednich że mogą i mają odpowiednie "odparowywacze" A co z tylnymi?

qualin
07-01-2023, 23:16
Dopóki nie masz wody w lampach to nic z tym nie zrobisz. Ten typ tak ma. Wymieniają dopiero jak woda jest.

angelz
08-01-2023, 08:22
Rozkładanie lusterek działa u Was płynnie? W porównaniu do mondeo mk4 mam wrażenie, że jakoś bardzo skokowo chodzą...

tomaszjan31
08-01-2023, 09:12
Szarpie, w mk1 i mk2 pracowały płynnie

gzik
08-01-2023, 19:27
Rozkładanie lusterek działa u Was płynnie? W porównaniu do mondeo mk4 mam wrażenie, że jakoś bardzo skokowo chodzą...

Też tak mam. Chodzą skokowo i dosyć głośno. W Kudze mk2 działają super.
Wyłączyłem składanie przy zamykaniu.
Żona w panikę w padła i dzwoniła spod market że samochód nie chce się zamykać.:P

Narpiew
09-01-2023, 11:41

Prawe działa płynnie, lewe skokowo - auto w ASO, zobaczymy co wyczarują.

xyz2
11-01-2023, 12:15
Ostatnio po wejściu do auta dostaję często komunikat że nastąpi odłączenie zasilania celem oszczędzania akumulatora czy coś w tym stylu. Więc postanowiłem podładować akumulator 12V o oznaczeniu EFB+C 60Ah. Na ładowarce mogę wybrać ładowanie 12V lub 12V AGM. Niech mi ktoś potwierdzi EFB to nie jest AGM i powinienem wybrać zwykłą opcję 12V. I druga rzecz - mam też opcję REPAIR gdzie napięcie może wzrosnąć do 16.5V. Czy to bezpieczne dla elektroniki czy lepiej tego trybu nie używać, a jeśli już to na odłączonym akumulatorze? Dotyczy ładowarki NOCO Genius 10.

Edit: nie wiem czy na miniaturce widać to wklejam link do instrukcji https://www.akumulatory24.pl/images/instrukcje_noco/genius10_pl.pdf (strona 4, 5)

tomao
11-01-2023, 12:50
Jeśli jest EFB, to nie AGM. 16,5 V na podłączonym do samochodu lepiej nie próbować.

tomaszjan31
11-01-2023, 14:25
Z tymi aumulatorami cos jest na żeczy, wiele osób już wspominało że wymieniali w ramach gwarancji, mnie chyba też bedzie to dotyczyć. Jak wsiadam do samoochodu rano mam tylko 12,2 Podczas jazdy caly czas 15,3.
Zgłaszanie usteki przeważnie wiąże sie z zostawieniem pojazdu na dzien do kilku, więc czekam i zbieram usterki żeby pozostawić do naprawy na dłużej.
1. szarpanie na zimnym motorze w pozycji N lub P
2. nierówno ścierają sie klocki tarcze tył hamulca
3 akumulator
4 dolna listwa progowa tył wyskakuje z zatrzasków
5 Podczas mroźnych poranków przy zdalnym odpaleniu po kilku minutach pojawia sie kontrolka klucz /serwis/ po wyłączeniu i włączeniu znika.
6 Akcja serwisowa zw z wycinaniem żaluzji dolnej części.
Czy przy tylu usterkach można próbować wyszarpać na kilka dni pojazd zastępczy?
Podejrzewam że w jeden dwa dnie tego nie ogarną

angelz
11-01-2023, 23:13
Prawe działa płynnie, lewe skokowo - auto w ASO, zobaczymy co wyczarują.Jakieś efekty?

qualin
16-01-2023, 14:08
Ktoś wymieniał zabezpieczenie krawędzi drzwi? Moja kobieta urwała ostatnio wysiadając z auta. Jaki może być koszt tego?

Greg180866
16-01-2023, 17:47
Ktoś wymieniał zabezpieczenie krawędzi drzwi? Moja kobieta urwała ostatnio wysiadając z auta. Jaki może być koszt tego?

Sprawdź czy masz na pewno urwane. Ja też tak miałem i okazało się, że z części wewnętrznej zsunęła się tylko część zewnętrzna osłaniająca krawędź drzwi. Łatwo to się zakłada.

Narpiew
17-01-2023, 07:32
Jakieś efekty?

Hej,

Auto odebrałem z ASO w piątek - ale szczerze mówiąc sprawdziłem tylko czy lampy z tyłu zrobili.
Z tego co się dowiedziałem to wymienili mi silnik w lusterku + czujnik martwego pola więc mam nadzieję, że już będzie ok.

Dam znać jak sprawdzę.

qualin
17-01-2023, 08:46
Sprawdź czy masz na pewno urwane. Ja też tak miałem i okazało się, że z części wewnętrznej zsunęła się tylko część zewnętrzna osłaniająca krawędź drzwi. Łatwo to się zakłada.Mam urwane, nie da się założyć.

geodel2
17-01-2023, 12:31
Hej,

Auto odebrałem z ASO w piątek - ale szczerze mówiąc sprawdziłem tylko czy lampy z tyłu zrobili.
Z tego co się dowiedziałem to wymienili mi silnik w lusterku + czujnik martwego pola więc mam nadzieję, że już będzie ok.

Dam znać jak sprawdzę.

A w sumie co z lampami zrobili? Bo moja lewa tył lata dość mocno prawa delikatnie,

idoru
17-01-2023, 20:02
Dzień dobry wszystkim! Właśnie jestem po arcyciekawej lekturze tego wątku, a tak się składa, że pojutrze odbieram Kugę FHEV.
Mam pytanie, czy jest coś szczególnego na co radzicie zwrócić uwagę przy odbiorze? Oczywiście oprócz standardowego sprawdzenia, czy kupuję to co zamówiłem, czy nie ma widocznych uszkodzeń, czy wszystkie urządzenia i systemy działają, czy wykonano wymagane akcje serwisowe i aktualizacje (określiłem to w zamówieniu) oraz czy nie ma niepokojących objawów (jak np. szeroko tu opisane szarpanie)?
To moja 2 hybryda (1 Forda) więc wiem mniej więcej czego się spodziewać, jednak -jak każde auto i Kuga ma swoje narowy ;-)
Będę wdzięczny za wskazówki - z góry dzięki!

tomaszjan31
17-01-2023, 20:43
oraz czy nie ma niepokojących objawów (jak np. szeroko tu opisane szarpanie)

Szarpanie tylko na zimnym motorze, jak odbierzesz pojazd z ogrzewanej hali to nie zdiagnozujesz problemu.
Ciekawy jestem czy będziesz miał juz wycięte listwy w dolnej części żaluzji i zrobione otwory w osłonie dolnej. Ktoś pisał ze w smax już w ogóle nie ma żaluzji. No może ford już rozwiązał problem w inny sposób.
Bardzo jestem ciekawy, prosze podziel sie dalej tymi spostrzeżeniami jak już odbierzesz pojazd

Rafaello22
18-01-2023, 10:06
Czy u kogoś z Kolegów podczas jazdy na nierównościach występuje trzeszczenie/trzaski słyszalne z okolic słupka B ?

tomaszjan31
18-01-2023, 13:07
Rafaello22 poszukaj w tym wątku, pisali koledzy

qualin
18-01-2023, 13:12
Czy u kogoś z Kolegów podczas jazdy na nierównościach występuje trzeszczenie/trzaski słyszalne z okolic słupka B ?Wrzucałem wcześniej filmik.

BarKac
18-01-2023, 17:30
Dzień dobry wszystkim! Właśnie jestem po arcyciekawej lekturze tego wątku, a tak się składa, że pojutrze odbieram Kugę FHEV.
Mam pytanie, czy jest coś szczególnego na co radzicie zwrócić uwagę przy odbiorze? Oczywiście oprócz standardowego sprawdzenia, czy kupuję to co zamówiłem, czy nie ma widocznych uszkodzeń, czy wszystkie urządzenia i systemy działają, czy wykonano wymagane akcje serwisowe i aktualizacje (określiłem to w zamówieniu) oraz czy nie ma niepokojących objawów (jak np. szeroko tu opisane szarpanie)?
To moja 2 hybryda (1 Forda) więc wiem mniej więcej czego się spodziewać, jednak -jak każde auto i Kuga ma swoje narowy ;-)
Będę wdzięczny za wskazówki - z góry dzięki!

Ja odbierałem we wrześniu i po około 2 tygodniach byłem w serwisie wymienić akumulator. Głównym objawem było to, że bagażnik otwierał się tylko na włączonym silniku i w aplikacji Forda była informacja o braku połączenia z powodu oszczędności energii (komunikat w mniej więcej takim brzmieniu).
A tak to generalnie bez innych objawów tutaj, wcześniej opisywanych. Tyle, że ja też trzymam auto w garażu.

idoru
19-01-2023, 21:09
Dzięki, auto czarny FHEV ST Line X odebrane. Brak jakichkolwiek zastrzeżeń oprócz zarysów od klamek - ale ten typ tak ma - błąd na poziomie projektu tolerancji przerw miedzy klamką a drzwiami. Trzeba zgłaszać i prewencyjnie oklejać. Ford zapewne nic z tym nie zrobi bo musiałby przeprojektować klamki lub zagłębienia drzwi ;-)
Ryzykant ze mnie, więc po odbiorze na śląsku (nie pytajcie dlaczego, ale pozdrawiam Bytom) pojechałem do domu do trójmiasta. Żadnych niespodzianek - kilka spostrzeżeń:
1. Opcje związane z wyciszeniem warte są dodatkowej kasy. Tu 5+
2. Prowadzenie przy prędkościach nieprzepisowych na duży +
Prowadzenie przy prędkościach dozwolonych ++. Jest Fordowsko OK.
3. Czuć ciężar. Hamulce jak w PF 125 - "Uwaga hamulce tarczowe" - tu także trzeba hamulce wziąć pod uwagę - bo są przeciętne - prawie 2 tony nie staną ze 140 na 50 m.
4. W samochodzie z każdego zakamarka wychodzą księgowi. Żal d.pę ściska. Za...bali nawet schowek na okulary. O wielowahaczu nie wspomnę...
5. Spalanie duży +. Ale jestem "weteranem hybryd" (10 lat z Toyotami i c-maxem) więc wiem czego się spodziewać. Po miesicie 5.0-5.2. Rozsądna autostrada (110-120) - ok. 6. Nierozsądna autostrada=9.0.+ 2 tony wymagają niutów do rozpędu i zatrzymania o czym pisałem wyżej.
6. Wykończenie - bardzo nierówne. od świetnego po katastrofalne - patrz pkt. 4.
7. Siedzenia (ST line X, alcantara/skóra z węża strażackiego). Ale Ford aktualnie po porostu wżadnym aucie nie ma dla mnie wygodnych siedzeń. Dla osoby 1.85+ brakuje 10-15 cm siedziska. Moja żona 1.55 chwali ;-) Ale, ale - oprócz krótkiego siedziska fotele rewelacja. ok. 600 km jednym cięgiem bez dużego zmęczenia - a kręgosłup mam w strzępach. Nawet brak podparcia uda da się jakoś zrekompensować dobrym ustawieniem + użyciem adaptacyjnego tempomatu .
8. adaptacyjny tempomat = ++++ dobrze wydane pieniądze. Skumałem o co chodzi na wysokości Sosnowca, wyłączyłem po 5 godzinach pod domem.
9. Jeżu Malusieńki! Czemu nie wziąłem adaptacyjnych ledów. O ja głupi zidiociały!
Standardowe pseudo światła to generalnie obraza XXI wieku w aucie na 170k. To poziom Trabanta. Ledy statyczne są na poziomie Aurisa z 2017. A ja w pomroczności ciemnej pominąłem pakiet Technology /bo nie chciałem tego plastiku przez pomyłkę zwanego ekranem przeziernym/ i w naiwności myślałem ledy to ledy....

Od poniedziałku auto zaczyna standardowe życie - dom-praca. Czy to dobre auto wyjdzie w praniu 95% miasto w korku 1-2 dłuższe (3000-4000 km) w roku.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Zarobiliście dla mnie gumowe dywaniki co dostaliśmy extra po wypunktowaniu badziewia jakie w niektórych miejscach wciska Ford (starta farba pod klamkami, brak wieowahacza, brak nakładek na progi, niezgodne z reklamą gniazda USB(mix A i C - zupełnie inaczej niż w zamawianej specyfikacji itd).

tomaszjan31
19-01-2023, 22:01
1. Opcje związane z wyciszeniem warte są dodatkowej kasy. Tu 5+

Co masz dokładnie na myśli?tu także trzeba to wziąć pod uwagę że 2 tony

Nie, ma ok 1700kg

Bump: Czemu nie wziąłem adaptacyjnych ledów. O ja głupi zidiociały!
Standardowe pseudo światła to generalie obraza XXI wieku w aucie na 170k.

Nie wiem jak standardowe ledy świecą, ale adaptacyjne w normalnych warunkach również nie zachwycają, według mnie biksenony w mk2 lepszą robiły robotę

idoru
20-01-2023, 06:48
Co masz dokładnie na myśli?

Nie, ma ok 1700kg

Bump:

Nie wiem jak standardowe ledy świecą, ale adaptacyjne w normalnych warunkach również nie zachwycają, według mnie biksenony w mk2 lepszą robiły robotę

Szyba "Soundscreen" + z tego co pamiętam od poziomu X -z pakietem B&O jest aktywna redukcja szumów. A nawet jak nie ma to jest lepiej niż nieźle. Na pewno o klasę lepiej niż w RAV4, którą jeździłem kilka lat (rocznik 2019).
Co do wagi - przesada zamierzona, acz niewielka.
Policzmy - 2 osoby = 150 kg (większość moje ;-) + koła i opony letnie = 50 kg, + paliwo i płyny (katalogowa waga zapewne jest na sucho) tez 50 kg. + bagaże. Pi x drzwi 300 ;-)

Co do ledów - prawda wybitne nie są, ale w porównaniu do Toyoty (Auris i RAV4) nie ma przepaści. Osobnym skandalem jest to, że to, że do aut za 170k Ford w podstawowych wersjach pakuje słabiutkie halogeny - to miałem na myśli pisząc "standardowe światła".
Zgadzam się też z kolegą, że odejście od bixenonów - to krok wstecz. Co z tego że ładne i tanie. Ale jak dobitnie pokazuje ten wątek -teraz ksiegowi rządzą. Jak by wynaleziono jeszcze tańsze światła niż halogeny, to Ford by je zamontował ;-)
Ja po prostu z uwagi na to, że stwierdziłem, iż nie potrzebuję tego plastikowego gadżetu przed oczami zrezygnowałem z pakietu Technology. Niepotrzebnie. Szczególnie, że HUD można nie włączać ;-). Cóż przepadło.

qualin
20-01-2023, 09:13
Nie masz halogenów w podstawie tylko ledy w soczewce na mijania. Halogen jest na długich.
I nie zgodzę się, że ledy to krok wstecz w stosunku do biksenona. W Fordach żeby biksenon świecił sensownie trzeba było soczewki wymieniać na jakieś z audi itp.
Miałem forda na ksenonie, teraz mam dwa na ledach. Jeden na statycznych, drugi na adaptacyjnych i nie wziąłbym już auta bez ledow.

Narpiew
20-01-2023, 10:56
A w sumie co z lampami zrobili? Bo moja lewa tył lata dość mocno prawa delikatnie,

Szczerze mówiąc nie wiem co zrobili - mówili, że zdemontowali i jakieś bolce? Zatrzaski wsadzili bo ich nie było.

Co do lusterka - ktoś pytał wcześniej - lewe otwiera się płynnie, prawe skokowo i dalej słyszę silnik który pracuje dłużej niż powinien. Będę ich dalej o to cisnął... klient z piekła rodem.

tomaszjan31
20-01-2023, 11:22
I nie zgodzę się, że ledy to krok wstecz w stosunku do biksenona.

Zgadzam sie z tobą, jednak wszystko zależy od mocy danego źródła.
W kugach mk3 zastosowali ledy o słabej mocy. Nie wiem jak jest u wszelakiej konkurencji, ale w samochodzie Od mojejg:DD jest mega różnica na niekorzyść kugi

somer1
20-01-2023, 15:42
170 tysi dałeś? brutto?
dobra cena tyle to ja dałem za swoja dwa lata temu. Tyle ze ze wszystkim oprócz panoramy. A ledy statyczne dobrze świecą. Daj mu się dotrzeć

Szuiram76
20-01-2023, 18:10
ST Line X plus jakieś pakiety (czy możesz podać konfig) czy samo St Line X?

qualin
20-01-2023, 21:32
Zgadzam sie z tobą, jednak wszystko zależy od mocy danego źródła.
W kugach mk3 zastosowali ledy o słabej mocy. Nie wiem jak jest u wszelakiej konkurencji, ale w samochodzie Od mojejg:DD jest mega różnica na niekorzyść kugiMi się wydaje, że pierwsze wersje wyposażone w spryskiwacze miały mocniejsze ledy. Bo spryskiwacze są wymagane od jakiegoś poziomu jasności światel. Więc może ich wywalenie było spowodowane obniżeniem jasności ledow.

tomaszjan31
21-01-2023, 00:12
Mi się wydaje, że pierwsze wersje wyposażone w spryskiwacze miały mocniejsze ledy.

Kiedyś już tu rozważałem tą opcje, ale forumowicze przekonywali ze są takie same, więc nie wiem. Trzeba by było po nr vin sprawdzić w dziale części jak ktoś ma dostęp

idoru
21-01-2023, 08:59
ST Line X + Winter. Po pewnych kombinacjach związanych z niewywiązaniem się dealera z umowy znalazł się "zamiennik" od ręki, utrzymując pierwotną cenę. W sumie wyszło 183 k.
Ledy statyczne.

W ST Line za bodajże 173 (jest kilak u dealerów "od ręki") - są halogeny - jako podstawa. O to mi chodziło. Szczególnie, że dziś nawet w Dacii dostaniesz Ledy za auto o połowę tańsze.

smokeh
21-01-2023, 10:11
Proszę nie zapominać, że
Auto High Beam - system automatycznego sterowania światłami drogowymi
jest w wersji X, a więc od LEDów statycznych, tak więc to nie tylko rozmowa halo czy LEDy.
Dopóki nie zgłoszą akcji przywoławczej na LEDy, albo te nie będą się sypały po 2-3 latach to o halo szkoda gadać, czyli omijać autka bez X w specyfikacji.

qualin
21-01-2023, 14:01
W ST Line za bodajże 173 (jest kilak u dealerów "od ręki") - są halogeny - jako podstawa. O to mi chodziło. Szczególnie, że dziś nawet w Dacii dostaniesz Ledy za auto o połowę tańsze.

Od 2021 nie ma halogenów w podstawie. Światła mijania mają żarówkę LED w soczewce.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230121/3b41b56f07192b3b196743e0b65c4519.jpg

idoru
21-01-2023, 19:58
Od 2021 nie ma halogenów w podstawie. Światła mijania mają żarówkę LED w soczewce.

Bazowałem na instrukcji na str. 483 jest H7 i H9.

qualin
22-01-2023, 00:14
W instrukcji jest bo były takie światla w 2020.

idoru
22-01-2023, 08:40
Dzięki za sprostowanie!

Narpiew
23-01-2023, 07:11
Dla mnie wielkim rozczarowaniem jest brak keylessu w tylnych drzwiach... nie wiem dlaczego to wywalili, we wcześniejszej generacji to jest a teraz nie.

angelz
23-01-2023, 08:09
Zawsze możesz po gwarancji doposażyć:D

drMEX
23-01-2023, 09:23
Dla mnie wielkim rozczarowaniem jest brak keylessu w tylnych drzwiach... nie wiem dlaczego to wywalili, we wcześniejszej generacji to jest a teraz nie.
W roczniku 2020 keyless jest również na tylnych klamkach. Oszczędności w toku produkcji...

young81
23-01-2023, 12:34
W październiku wymienili mi akumulator na gwarancji..dziś powiadomienie w aplikacji ze włączono tryb oszczędzania baterii ....auto jeździ codziennie minimalny jednorazowy przejazd to 45km......Fordzie zaskakujesz mnie coraz bardziej podejrzewam ze do wakacji będzie jeszcze jedna gwarancyjna wymiana akumulatora...

Stryju86
24-01-2023, 09:10
Cześć,

Chciałem dać mały update po przejechaniu 3500km. Pojawiło kilka bolączek wieku dziecięcego, z którymi będę chciał jechać przy okazji otwartej akcji serwisowej
- zacinanie się lusterka przy składaniu
- szumy w okolicach lewego słupka koło kierowcy (najprawdopodobniej uszczelka)
- brak możliwości aktualizacji map do najnowszej wersji (spędziłem ponad miesiąc pisząc z działem technicznym sync i be powodzenia)
Czy udało się komuś pozytywnie rozwiązać któryś z powyższych problemów w serwisie ??

Przy okazji odwiedzin w serwisie planuje wymienić olej i stąd dodatkowe pytanie czy przy pierwszej wymianie kupowaliście olej proponowany przez forda czy wybieraliście coś innego ??

qualin
24-01-2023, 12:47
Ja od samego początku kupuje swój olej i płukankę (millers).

maniunio
24-01-2023, 14:28
Ja przy pierwszym podejściu do wymiany pozwoliłem zalać fordowskie szczyny bo inaczej nie da się tego nazwać. Musiałem dolewać 100ml co 1000km. Następnym razem przywiozłem swój olej (Motul) i nie musiałem dolewać ani kropelki od tamtej pory. To tyle jeśli chodzi o olej od Forda.

lukast
25-01-2023, 00:48
Ja przy pierwszym podejściu do wymiany pozwoliłem zalać fordowskie szczyny bo inaczej nie da się tego nazwać. Musiałem dolewać 100ml co 1000km. Następnym razem przywiozłem swój olej (Motul) i nie musiałem dolewać ani kropelki od tamtej pory. To tyle jeśli chodzi o olej od Forda.

Bo się silnik dotarł. Silnik przez pierwsze parę tys się układa, dociera i może brać więcej oleju niż docelowo. Podejrzewam że to miało większe znaczenie niż producent oleju ;)

qualin
25-01-2023, 06:14
Pomijając już nawet fakt jakości oleju to w ASO za Castrola chcą 400 zł. Ja kupuję Millersa w hurtowni za 170 zł.

Rafaello22
25-01-2023, 08:35
Czy ASO nie robi problemów jak przyjeżdżamy ze swoim olejem (..kwestie gwarancji)?

qualin
25-01-2023, 15:05
Nie może bo to niezgodne z unijnym prawem. Aczkolwiek potrafią marudzić i dają do podpisania kwita, że to na Twoją odpowiedzialność. U Plichty w Gdańsku nie ma problemu ;) (jest też taniej jak u konkurencji).

Rafaello22
25-01-2023, 20:09
Dziękuję za informację :)

lukast
26-01-2023, 16:23
Pomijając już nawet fakt jakości oleju to w ASO za Castrola chcą 400 zł. Ja kupuję Millersa w hurtowni za 170 zł.

Jak masz pewne źródło to fajnie. Ale czasem lepszy castrol fordowski ale pewny w ASO niż podróbka Millersa czy motula gdzieś kupion
A.A swoją drogą są jakieś niezalezne testy olejów 0w20 by mieć jakiś pogląd który realnie lepszy?

Szuiram76
26-01-2023, 21:26
są testy robione przez użytkowników na oilclub.pl zajrzyj, poczytaj - są oleje nowe lub przepracowane.

Wiele jest bardzo dobrych olejów 0w20, osobiście polecam Amsoil SS lub Shell Ultra - Shella aktualnie używam.

Jest wiele pewnych sklepów z bardzo dobrymi olejami - millers lub motul to dobre oleje, ale są lepsze.

lukast
27-01-2023, 23:23
są testy robione przez użytkowników na oilclub.pl zajrzyj, poczytaj - są oleje nowe lub przepracowane.

Wiele jest bardzo dobrych olejów 0w20, osobiście polecam Amsoil SS lub Shell Ultra - Shella aktualnie używam.

Jest wiele pewnych sklepów z bardzo dobrymi olejami - millers lub motul to dobre oleje, ale są lepsze.

Dzięki, zerknę. Co polecasz? Amsoil używałem kiedyś w Toyocie, że niby taki super, ale potem po 4 latach jedna z panewek umarła i... do dzisiaj nie wiem jaka była przyczyna (rzeczywisty przebieg 160k, pewny). Być może to nie miało związku z olejem, byc może trafiłem na podróbkę Amsoil, ale od tego momentu wychodzę z założenia że lepszy pewny castrol niż egzotyczny w Europie olej. Pewnie wybiorę coś z dwójki millers/Motul, ale jestem otwarty na sugestie.

P405
28-01-2023, 08:31
Zobacz PMO, Eurol, Ravenol, ostatnio zalałem auta Mannolem z nowej serii estrowej.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Szuiram76
28-01-2023, 13:03
Ja polecam Amsoil Signature Series (to jest olej tylko do benzyny - do diesla są inne Amsoile), to olej o bardzo dobrej jakości oraz skutecznie minimalizuje zjawisko LSPI , w zasadzie mało brakuje do idealnego, jedyna wada to cena, olej trzeba zmieniać co 10k km jeżeli dużo jeździsz w mieście jak Wawa, a jak dużo trasy to możesz przeciągnąć do 15k km - w lato na pewno taki zaleje ponownie do swojego Ecoboosta.
Z ciekawych olejów to Shell Ultra w technologii GTL czyli uzyskany z gazu a nie z ropy, co wyklucza wiele nieczystości - teraz na zimę taki zalałem za namową kolegi; wersja 0w20.

Warto patrzeć na oleje posiadające specyfikację API SP - stworzona by chronić silniki turbo z bezpośrednim wtryskiem oraz przed problemem z LSPI.
Jeżeli bardzo chcesz używać Motula to sugeruje sprawdzenie:
MOTUL 8100 ECO-LITE 5W20 DEXOS1 GEN2 API SP

Z tańszych alternatyw rzeczywiście można popatrzeć na
Mannol 0w20 C5 API SP - znajomy załał i troche pojeżdził, naprawdę był zaskoczony jakością bo olej sprawdził się na trasie gdzie znacznie przekraczał regulaminową prędkość, lecz PAO w nim to jest tylko śladowe ilości.

qualin
28-01-2023, 16:42
Ja leję od lat do fordów Millersa. Do obecnych 5w20 wg instrukcji. Też posiada specyfikację API SP. Zmieniam w obu fordach co 10-15 tys km. Między wymianami nigdy nie musiałem nic dolewać.

klucho
28-01-2023, 20:31
Hej, miał ktoś tę zaznaczoną akcję? O co tak naprawdę tam chodzi?
https://images90.fotosik.pl/643/b4540fd2995eb411med.jpg
W akcjach serwisowych na polskiej stronie po podaniu VIN mam "Brak akcji serwisowych", w FordPass pusto a tymczasem ETIS pokazuje nawet 2szt. I komu tu wierzyć?
Auto wyprodukowane w styczniu 2022.

qualin
28-01-2023, 21:32
Appka i strona forda to praktycznie to samo i zawsze info tam jest z dużym opóźnieniem. W etis jest najszybciej. Czyli do nowych dalej montują wadliwe wtryskiwacze xD spoko

lukast
30-01-2023, 23:41
Hej, miał ktoś tę zaznaczoną akcję? O co tak naprawdę tam chodzi?
https://images90.fotosik.pl/643/b4540fd2995eb411med.jpg
W akcjach serwisowych na polskiej stronie po podaniu VIN mam "Brak akcji serwisowych", w FordPass pusto a tymczasem ETIS pokazuje nawet 2szt. I komu tu wierzyć?
Auto wyprodukowane w styczniu 2022.

Podpowiesz jak zajrzeć do Etis ? Jest jakiś sposób jako osoba prywatna ?

klucho
31-01-2023, 06:06
Niby guzik rejestracji jako niezależny serwis jeszcze jest (ja tak dołączyłem w 2021). Możesz spróbować https://www.etis.ford.com/home/loginForm.do
Jak się uda to po zalogowaniu wpisujesz VIN i mimo komunikatów o wygaszaniu to powinno akcje serwisowe jeszcze pokazać.

qualin
31-01-2023, 16:28
Nie trzeba mieć konta, żeby zobaczyć akcje serwisowe na naszym samochodzie.
Wchodzisz tutaj i wpisujesz tylko Vin:
https://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do;jsessionid=k3lLr2mjJOMheURFN GinK9tHbzqecqVfPkw0I2df.ito034585

klucho
31-01-2023, 20:09
A nie prawda :) , dopóki się nie zaloguję mam pusto w "Zaległe akcje serwisowe" po wpisaniu VIN. Po prawej stronie pokazuje tylko symbol auta , wersję silnikową i kolor.
Ale dopiero po zalogowaniu zapełnia się pole po lewej z akcjami serwisowymi.

tomao
31-01-2023, 20:15
Teraz akcje serwisowe można sprawdzić tu:
https://www.fordserviceinfo.com/FSA

qualin
31-01-2023, 21:57
A nie prawda :) , dopóki się nie zaloguję mam pusto w "Zaległe akcje serwisowe" po wpisaniu VIN. Po prawej stronie pokazuje tylko symbol auta , wersję silnikową i kolor.
Ale dopiero po zalogowaniu zapełnia się pole po lewej z akcjami serwisowymi.Wiem co pisałem. Proszę bardzo. Tu masz bez logowania. Nie mam konta na etis https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230131/8c66696fd0f5017978847f50d17c042b.jpg

klucho
31-01-2023, 23:07
Dzięki tomao za link, nie znałem tego.
A co do Etis to nie działa w znanym mi przypadku auta z 2022. Może się faktycznie ta strona już zwija. Bez zalogowania Ford stwierdza że nie dostępne w aktualnie wybranym kraju (w preferencjach ustawione na Polskę) a po zalogowaniu bez ceregieli pokazuje co trzeba chociaż ustawienia cały czas te same.
https://images91.fotosik.pl/643/b58ad77f302818c8.jpg
Chyba trzeba sie przerzucić na tą witrynę fordserviceinfo i już.

qualin
04-02-2023, 22:52
Stukania ciąg dalszy. Zawsze wychodzi jak robię dłuższą trasę. Podczas jazd wokół komina nie. Jak byłem w ASO to oczywiście była cisza xD

https://photos.app.goo.gl/Y4tBWfWErnPEV5J96

angelz
05-02-2023, 09:47
Bardzo dziwne odgłosy. Jesteś pewien że to nic z bagażnika? Może tak się niesie, że akurat słyszysz jakby od słupka B. Może pasażer z tyłu miałby lepszy osąd?

klucho
05-02-2023, 11:33
Zagadkowe to stukanie. Ja bym poszarpał relingi, lusterka, listwy drzwi, sprawdził domkniecie i szczelność szyb, generalnie wszystko co tuningowałeś i z czym byłeś na akcjach serwisowych (np. z klamkami wycierającymi lakier?). Czasem wystarczy że coś zmieniasz i już potem nie leży jak z fabryki.

qualin
05-02-2023, 13:25
Ile mogłem tyle sam sprawdziłem. Wg mnie to listwy na drzwiach od podmuchów powietrza hałasują, ale tylko wtedy jak na samochodzie polezy śnieg. Wydaję mi się, że woda z topniejącego śniegu dostaje się pod listwy i zamarza.

angelz
06-02-2023, 12:21
Jeśli zamarza woda pod tą listwa i jak się ten lód odklei może i się tłucze podczas jazdy... naciągane ale jak lepszych pomysłów brak... Zjedź wtedy na myjnie i polej ciepła wodą chociaż sprawdzisz czy wtedy ustanie. Ja parkuje też na zewnątrz i nie miałem takich problemów.

auto-diagnostic
08-02-2023, 19:19
Stukanie za oknem kierowcy jest i u mnie. Też podczas mrozu i śniegu, w sumie od kilku dni to występuje. Tylko podczas jazdy powyżej 70km/h. Dzisiaj samochód postał na słońcu, śnieg roztopił się na nadwoziu i cisza w czasie jazdy.

Ma ktoś założony zestaw obniżenia zawieszenia Eibach® w Fordzie Kuga MK3? Moja Kuga jest w wersji Vignale z kołami 20" i planuję zmienić sprężyny na te z ST-line albo Eibach (podobna cena). Może ktoś bardziej doświadczony doradzi, który wariant wybrać?

qualin
09-02-2023, 01:00
Ja mam eibacha i koła 20 ;)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230209/c5b9667ad4a71935f154d1056ae7f678.jpg

auto-diagnostic
09-02-2023, 06:37
Tak, bardzo ładne te felgi i dobrze prezentują się z modyfikacjami kolorystycznymi (czarne boczne listwy). Kilkukrotnie jeździłem Kugą st-line, której sztywność i komfort zawieszenia były dla mnie ok. Czy sprężyny Eibach oprócz obniżenia zawieszenia o około 2,5cm dają efekt pogorszenia komfortu na tle St-line? Prawdopodobnie jako jedyny na tym forum masz takie porównanie:)

qualin
09-02-2023, 10:15
Szczerze to nie ma dużej różnicy. Na nierównościach jest prawie to samo co było na sprężynach z Stline. Na pewno jest poprawa w zakrętach bo przez niższy środek ciężkości auto się tak nie buja i prowadzi się teraz jak kompakt. Mogę też dodać, że moja kobieta nawet nie zauważyła zmiany zawieszeniaz, a to już ponad rok jak siedzi eibach. Baaa nawet kiedyś mówiła, że Kuga jest mniej twarda jak nasza Fiesta Active xD

auto-diagnostic
09-02-2023, 11:23
To fajnie, że kobieta zadowolona. Moja nie lubi jak to mówi samochodów "bujaczków":) to pewnie się spodoba taki zabieg. A jeszcze dopytam, czy wymianie podlegały tylko sprężyny, czy jakieś dodatkowe elementy (amortyzatory, odbojniki, górne mocowania amortyzatorów itd.)?

P.S.
Muszę jeszcze dodać, że ta Twoja Kuga naprawdę super wygląda na tym zdjęciu, gratulacje. A miałem brać czerwoną w Stline X...
Podeślij jeszcze parę zdjęć jak możesz...

qualin
09-02-2023, 12:50
Tylko same sprężyny + zbieżność itp.
Wymieniałem w ASO żeby nie stracić gwarancji. Z eibachem jest ten plus, że możesz go kupić też w ASO bo jest dostępny w katalogu akcesoriów i nie tracisz gwarancji na zawieszenie po montażu u nich.
Co do zdjęć to zajrzyj do mojego tematu w dziale z autami. Jest ich tam całkiem sporo ;)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230209/c8c53895d9855d46e2e745f0dc65cd59.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230209/6018da5a38c1163c4fc6e0bc8a5babdc.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230209/bfff1193e2453f084cf68946c15e873a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230209/6da71d9e073affee0dbc3e169598a76b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230209/8950fc0683a779a5084f219547f9cb87.jpg

lukast
09-02-2023, 18:39
Co do zdjęć to zajrzyj do mojego tematu w dziale z autami. Jest ich tam całkiem sporo
Hej. Gratuluję auta, przejrzałem twój wątek :) Mam pytanko, gdzie kupujesz olej Millers do swojego autka? Masz jakieś pewne źródło?

qualin
09-02-2023, 21:46
Mam dobrą i pewna hurtownie u mnie lokalnie. Ale mają też sklep internetowy https://filtrytotu.pl/

tomaszjan31
10-02-2023, 12:03
Ponowie pytanie, szukam użytkowników, którzy w ramach gwarancji wymieniali tarcze hamulca tył/nierównomierne ścieranie/ i wibracji silnika na biegu jałowym fhev

qualin
10-02-2023, 21:37
Ja zgłaszałem tarcze to mi powiedzieli, że ten typ tak ma, i że to od aktywnego tempomatu się tak ścierają.

tomaszjan31
10-02-2023, 21:41
że to od aktywnego tempomatu się tak ścierają.

Mi wmawiali dzisiaj że to typowa cecha hybrydy:mad:
Ale ktos tu sie chwalił że mu wymieniali i znają problem

tomao
12-02-2023, 19:36
Niektórzy producenci w hybrydach montowali bębny z tyłu. Przy odzysku energii hamulce, szczególnie na tyle, są odciążone. Jeszcze jak się dynamicznie pojeździ i hamuje, to ma szansę popracować.

Bartek1985
13-02-2023, 14:40
jak to włączyć ?

Narpiew
14-02-2023, 09:28
Ponowie pytanie, szukam użytkowników, którzy w ramach gwarancji wymieniali tarcze hamulca tył/nierównomierne ścieranie/ i wibracji silnika na biegu jałowym fhev

U mnie wymienione na gwarancji, za pierwszym razem Ford Polska powiedział "nie", za drugim zgłosiłem, że tarcze biją - wtedy wymienili bez gadania.

Po wymianie problem nie występuje.

Nikelajer
14-02-2023, 09:58
jak to włączyć ?

Też to właśnie zauważyłem bo wgrywałem plik z dziennikiem po aktualizacji. Ale akurat przy aucie nie jestem więc nie sprawdzę.

Ktoś wymieniał już pióra wycieraczek? Szliście w oryginały czy zamienniki np.:
Bosh Aeorotwin A 986 S (339701400T)
https://wildcar.pl/wycieraczki-samochodowe/32888-wycieraczki-ford-kuga-iii-2019--4047023060853.html

tomaszjan31
14-02-2023, 12:01
Narpiew Czy jesteś wstanie wysłać mi na pw protokół z wymiany? oczywiście dane personalne usuniesz

A na znany problem szarpania silnika wymieniają mi kpl sprzęgło

Narpiew
14-02-2023, 18:10
Narpiew Czy jesteś wstanie wysłać mi na pw protokół z wymiany? oczywiście dane personalne usuniesz

A na znany problem szarpania silnika wymieniają mi kpl sprzęgło

Protokół wymiany? Ja dostałem tylko kluczyki i auto :D
Bez papierów itp, właściwie to każda naprawa auta u mnie tak wygląda.

somer1
14-02-2023, 20:01
https://wildcar.pl/wycieraczki-samochodowe/32888-wycieraczki-ford-kuga-iii-2019--4047023060853.html[/QUOTE]

dałem sobie wymienić przy pierwszym serwisie za 170 zl. Po pol roku znowu to samo dziadostwo. Lepiej iśc w zamienniki

andi_r
20-02-2023, 07:35
Witam, montował już ktoś z Was komplet kamerka przód + tył? W jaki sposób pod podsufitką poprowadzić kabelek do tylnej kamery? Czy jest taka możliwość? U mnie w ST-Line ta podsufitka wygląda jakby była nie do ruszenia

young81
20-02-2023, 10:25
Witam, montował już ktoś z Was komplet kamerka przód + tył? W jaki sposób pod podsufitką poprowadzić kabelek do tylnej kamery? Czy jest taka możliwość? U mnie w ST-Line ta podsufitka wygląda jakby była nie do ruszenia

montowałem , 20min i po sprawie , podsufitkę lekko odchylasz i wpychasz przewód, osłony ze słupków demontujesz delikatnie

Greg180866
22-02-2023, 15:57
Witam Kolegów. Właśnie wróciłem z montażu haka w ASO i niestety podnoszenie klapy elektryczne ze sterowaniem nogą raz działa a raz nie. Jak sobie przypominam ktoś z forumowiczów miał podobny problem i go rozwiązał ( była chyba mowa nawet o dostarczeniu do ASO szkicu poprawnego rozmieszczenia antenek).Niestety pomimo użycia wyszukiwarki nie mogę się doszukać tego postu. Proszę o pomoc, pozdrawiam.

grzechu913
22-02-2023, 19:54
U mnie działa,ale sam zakładałem ,zrobię Ci zdjęcie jutro i podeślę . Chyba że znajdę w tel z montażu a będzie na nim widać to wkleje.

Znalazłem,zaznaczone na czerwono [emoji6]

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230222/793eec8d523e1b5ab2a5173521209ef7.jpg

Greg180866
22-02-2023, 20:46
Ok. Pięknie dziękuję. Mam teraz wyjazd, jak wrócę, to popracuję i dam znać. Pozdrawiam.

luck76
26-02-2023, 22:57
Witam Kolegów. Właśnie wróciłem z montażu haka w ASO i niestety podnoszenie klapy elektryczne ze sterowaniem nogą raz działa a raz nie.

Dobierając hak do swojego auta, doradca polecił mi Brinka, jako jedyny nie sprawiający problemów i zgodny ze smart openerem.

zywieccc
27-02-2023, 10:42
https://wildcar.pl/wycieraczki-samochodowe/32888-wycieraczki-ford-kuga-iii-2019--4047023060853.html

Od ponad miesiąca używam tego Bosh-a, jak na razie spoko. Ciche, dobrze zbierają, zaskoczony jestem bardzo pozytywnie. W Mk2 gdzie wycieraczki miały 700mm nie mogłem trafić na dobre, zawsze głośno chodziły albo źle zbierały.

angelz
27-02-2023, 11:44
Potrzebuję opinii. Jestem w aso bo nawiew ustawiony na maxa nie powodował zbytniego ruchu powietrza w kabinie. Filtr pyłkowy okazał się kompletnie mokry - wymieniony miesiąc temu na przeglądzie. Dowiedziałem się że ten model tak ma. WTF?
Edit: Akcja serwisowa podszybia ponoć nie jest z tym związana.

Skurek20
27-02-2023, 12:42
Dowiedziałem się że ten model tak ma. WTF?

Ten model w fabryce tak ma, ale akcja z podszybiem u mnie na to pomogła

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

MONDU
27-02-2023, 17:16
Potrzebuję opinii. Jestem w aso bo nawiew ustawiony na maxa nie powodował zbytniego ruchu powietrza w kabinie. Filtr pyłkowy okazał się kompletnie mokry - wymieniony miesiąc temu na przeglądzie. Dowiedziałem się że ten model tak ma. WTF?

Nie pamiętam jak to się nazywa ,ale miałem to samo u siebie.Słaby nawiew i mokry filtr kabinowy.U mnie była nieszczelna jakaś obudowa filtra która jest mocowana do ściany grodziowej od strony silnika. Zostało to w aso przyklejone i jest w porządku.Podobno niektóre egzemplarze miały tą przypadłość w 2020 roku

angelz
27-02-2023, 17:41
Właśnie coś tam skleili + nowy filtr i przynajmniej leci powietrze z nawiewów. Czekam na deszcz żeby sprawdzić czy efekt pozytywny będzie długotrwały.

MONDU
27-02-2023, 20:37
Widzę ,że kolega ma ecoblue z 2020.I to by się zgadzało z tym zamoczonym filtrem kabinowym, co u mnie miało miejsce.Dla przypomnienia podpowiem o wymianie sitka w zaworze egr w ramach akcji serwisowej w 2021r

Bartek1985
28-02-2023, 16:21
Cześć mam takie pytanie czy waszych kugach też tak jest że jak ktoś z tyłu naciśnie zamykanie klapy i w tym czasie odpalicie samochód to klapa nie zamknie tylko stoi w miejscu i trzeba jeszcze raz nacisnąć zamykanie klapy

klucho
28-02-2023, 18:59
Nie zauważyłem, chociaż jestem w stanie to sobie wyobrazić, że tak może być. Ale jak już siedzisz za kółkiem to po lewej masz przycisk i możesz sam domknąć. :)
PS. A w smaxie gasną xenony przy odpałce... :(

tomao
28-02-2023, 19:17
Najgorsze w Fordach, że w ogóle się światła główne zapalają po kilku sekundach na zapłonie zamiast dopiero po uruchomieniu silnika. Z klapą może tak być, bo na czas rozruchu wszystko jest "wygaszane".

angelz
01-03-2023, 15:26
Widzę ,że kolega ma ecoblue z 2020.I to by się zgadzało z tym zamoczonym filtrem kabinowym, co u mnie miało miejsce.Dla przypomnienia podpowiem o wymianie sitka w zaworze egr w ramach akcji serwisowej w 2021rTak. Też zrobili przy okazji. Dziękuję za czujność. Etis nie pokazuje już zaległych akcji serwisowych.

benykuleczka1
16-03-2023, 22:30
Czy jest ktoś, kto zanabył Kuge 3 z dieslem 2.0 ecoblue 120ps? Jeśli tak, to czy rzeczywiście czuć okrojoną moc, czy to bardziej na papierze jest?

tomaszjan31
16-03-2023, 23:31
Patrząc na sam papier to mocno ciśnie sie na oczy moment obrotowy aż o 60 niutków mniejszy.
A dlaczego kierowcy po powrocie od tunerów wracających do domu mają rogala na twarzy choć dostali tylko 20-30km i 40nm więcej.
Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę, że kuga trochę waży a i niskim kompaktem też nie jest.

Przecież jest teraz jeszcze wiele mk3 w salonach 2.0 190ecoblue

Mackaktus
17-03-2023, 07:42
Witam. Mam pytanie do posiadaczy wersji plug-in.
1. Czy w waszych modelach nawet po pełnym załadowaniu baterii, przy niskich temperaturach zewnętrznych - poniżej około 2 stC samochód startuje na prądzie a po ok 1 km przechodzi na silnik spalinowy (mimo że ma cały czas włączony tryb elektryczny) a następnie po 5-6 km wraca samoczynnie na elektrykę . Oczywiście w serwisie uznali, że wszystko jest ok: "Ten typ tak ma".
2. Czy podczas jazdy na silniku elektrycznym (tryb tylko elektryczny), po nagłym przyspieszeniu włącza się silnik spalinowy (i to jest ok. choć czasem bez pytania o potwierdzenie) ale potem nie bardzo chce wrócić do stanu elektrycznego i to jest dla mnie dziwne . Dopiero po całkowitym wyłączenie zapłonu wraca do pracy elektrycznej (choć też nie zawsze).

drMEX
17-03-2023, 12:20
Wszystko się zgadza. Na mrozie nawet lekkim startuje na PB - wydaje się że ma to sens aby się rozgrzał. Podczas energicznego przyspieszenia odpala się silnik i z reguły działa aż nie osiągnie określonej temperatury, potem się samochod przełączy sam na prąd. Jak jest silnik rozgrzany to szybciej się nawraca na elektryczność

somer1
17-03-2023, 18:11
czy u was po wyłączeniu zapłonu , wycieraczki zostają w dowolnym położeniu, czy wracają do pozycji zero? Czy zdarza się, ze załączają się bez powodu pomimo suchej szyby? I czy czasami nie załączają się automatycznie pomimo opadów, a potem nie dostosowują prędkości do ilości deszczu i pracują z normalną szybkością? Oczywiście wszystko w automacie. regulacja czułości rzadko pomaga.

Skurek20
18-03-2023, 12:22
czy u was po wyłączeniu zapłonu , wycieraczki zostają w dowolnym położeniu, czy wracają do pozycji zero? Czy zdarza się, ze załączają się bez powodu pomimo suchej szyby? I czy czasami nie załączają się automatycznie pomimo opadów, a potem nie dostosowują prędkości do ilości deszczu i pracują z normalną szybkością? Oczywiście wszystko w automacie. regulacja czułości rzadko pomaga.Dokładnie tak to (nie) działa

benykuleczka1
19-03-2023, 18:00
Przecież jest teraz jeszcze wiele mk3 w salonach 2.0 190ecoblue

Tak wiem, tyle że temat kupna nie jest "na dziś". Zresztą nie wiadomo nawet jak długo będą jeszcze klepać diesla, niemniej jednak moc w nowych autach okroili. Pewnie chcą być eko na papierze to taki myk robią. Jestem ciekaw czy w rzeczywistości jest tak okrojony i mocno to czuć, czy papier swoje a real swoje. No ale to jak już zauważyłeś musiałoby być zamawiane teraz auto a przeca w salonach jeszcze stoi trochę tych "normalnych".

Nikelajer
19-03-2023, 19:50
czy u was po wyłączeniu zapłonu , wycieraczki zostają w dowolnym położeniu, czy wracają do pozycji zero? Czy zdarza się, ze załączają się bez powodu pomimo suchej szyby? I czy czasami nie załączają się automatycznie pomimo opadów, a potem nie dostosowują prędkości do ilości deszczu i pracują z normalną szybkością? Oczywiście wszystko w automacie. regulacja czułości rzadko pomaga.

Nie sprawdzałem umiejscowienia po wyłączeniu zapłonu, ale wycieraczki żyją swoim życiem. Wielokrotnie w ASO zgłaszałem i wg. ich testów (polanie wodą ze szlaucha ogrodowego/popsikanie troche wody na szybę) powodowało, że wycieraczki się uruchamiały więc testy przeszły pomyślne :roll:

nie raz miałem taką sytuację, że cała przednia szyba zawalona wodą po minięciu cięzarówki, a wycieraczki po o wiele za długiej chwili się załączały.. ręczne wymuszenie pracy powodowało, że przez chwilę pracowały tak jak powinno, a po kilkunastu minutach już po swojemu

Marcin-Prezes
20-03-2023, 20:06
Witam :) jest na stronie forda z aktualizacjami do pobrania -aktualizacja map. Po pobraniu na pena i aktualizacji w aucie juz po raz 3-ci wyskakuje po godzinie błąd z kodem MEM_ERROR3 (aktualizacje robię od tygodnia) Czy macie lub mieliście taki kłopot ostatnio? Pierwszy raz przy aktualizacjach mam taki problem a z wcześniejszymi było zero problemu. Dziś przed chwilą chciałem ponownie pobrać plik ze strony a tu- info że mapy są aktualne hahah a niby żadna aktualizacja nie przeszłą.....i o co chodzi????

Skurek20
20-03-2023, 21:48
U mnie poszło bez problemu. Trwało w sumie chyba z 10 godzin, ale po wszystkim działa bez zarzutu

piotrszc
21-03-2023, 00:03
Witam :) jest na stronie forda z aktualizacjami do pobrania -aktualizacja map. Po pobraniu na pena i aktualizacji w aucie juz po raz 3-ci wyskakuje po godzinie błąd z kodem MEM_ERROR3 (aktualizacje robię od tygodnia) Czy macie lub mieliście taki kłopot ostatnio? Pierwszy raz przy aktualizacjach mam taki problem a z wcześniejszymi było zero problemu. Dziś przed chwilą chciałem ponownie pobrać plik ze strony a tu- info że mapy są aktualne hahah a niby żadna aktualizacja nie przeszłą.....i o co chodzi????

U mnie w podobnej sytuacji pomogło wymuszenie sczytania zainstalowanej wersji systemu. Połączyłem samochód z hot-spotem telefonu a następnie z poziomu menu systemu Ford Sync wybrałem opcję sprawdzenia dostępnych aktualizacji. W czasie tej operacji do do systemu Forda trafia zainstalowana wersja systemu Sync oraz map. Nie próbowałem aktualizacji przez hotspota, ale po ponownym sprawdzeniu aktualizacji - już z komputera, aktualizacje były widoczne.

smokeh
21-03-2023, 09:26
Jak to jest koledzy z aktualizacją SYNC3/Map przez serwis? Mają jakiś sposób offline?
Ja ostatnio aktualizowałem mapy i zajęło mi to około 2,5 h za kółkiem i jakieś 180km w trasie. Masakra. Wgrywane przez USB.
Poza tym nie polecam przy kręceniu się ostatnio po Wawie. Zdecydowanie mapki nie ogarnęły tematu i poległy w starciu z GMaps przez AA.

andi_r
21-03-2023, 10:42
Witam
Ostatnio wyjmowałem do wyczyszczenia gumowy dywanik od strony pasażera, a tu taka niespodzianka:
https://photos.app.goo.gl/KQRZvzbtThfPX7ebA
W serwisie rozebrali do gołej blachy, i mimo kilkukrotnych prób wodnych nie odkryli źródła przecieku. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z dużą ilością wody w kabinie po stronie pasażera? Wg mechaników filtr kabinowy suchy....

tomaszjan31
21-03-2023, 10:57
a tu taka niespodzianka:

Masz szklany dach ?

andi_r
21-03-2023, 11:02
Masz szklany dach ?

nie, poza tym całe wnętrze suche, zero śladów wody

tomaszjan31
21-03-2023, 11:12
Czytałem na forum jak ktoś wspominał o relingach, ale sytuacja dotyczyła wody w bagażniku.
Myślę że jeśli sytuacja z filtrem jest starannie wykluczona to można szukać na klejeniu przedniej szyby, też były przypadki tu opisywane

andi_r
21-03-2023, 11:17
Czytałem na forum jak ktoś wspominał o relingach, ale sytuacja dotyczyła wody w bagażniku.
Myślę że jeśli sytuacja z filtrem jest starannie wykluczona to można szukać na klejeniu przedniej szyby, też były przypadki tu opisywane
O relingach nie myślałem, dzięki za podpowiedź

Nikelajer
21-03-2023, 15:13
A ktoś gdzieś kiedyś też coś na temat uszczelki pod przednią szybą pisał, że przez nią do fitra kabinowego był przeciek i z filtra dalej przeciekało. Może coś w tym kierunku?

a dobra, doczytałem że filtr kabinowy suchy..

Bartek1985
27-03-2023, 15:57
Cześć czy zegarek sam wam się przestawił czy musieliście ręcznie go przestawiać ?

somer1
27-03-2023, 18:43
Cześć czy zegarek sam wam się przestawił czy musieliście ręcznie go przestawiać ?

musiałem przestawić ręcznie

Narpiew
28-03-2023, 10:19

Też ręcznie, mimo że mam ustawione na automat i podłączony telefon i apka

winiak
31-03-2023, 10:28
Witam. Mam pytanie do posiadaczy wersji plug-in.
1. Czy w waszych modelach nawet po pełnym załadowaniu baterii, przy niskich temperaturach zewnętrznych - poniżej około 2 stC samochód startuje na prądzie a po ok 1 km przechodzi na silnik spalinowy (mimo że ma cały czas włączony tryb elektryczny) a następnie po 5-6 km wraca samoczynnie na elektrykę . Oczywiście w serwisie uznali, że wszystko jest ok: "Ten typ tak ma".
2. Czy podczas jazdy na silniku elektrycznym (tryb tylko elektryczny), po nagłym przyspieszeniu włącza się silnik spalinowy (i to jest ok. choć czasem bez pytania o potwierdzenie) ale potem nie bardzo chce wrócić do stanu elektrycznego i to jest dla mnie dziwne . Dopiero po całkowitym wyłączenie zapłonu wraca do pracy elektrycznej (choć też nie zawsze).

Silnik załącza się z kilku powodów:
1) niska temperatura otoczenia, baterie zimne i zabezpieczenie przed rozładowaniem wymusza podniesienie temperatury baterii,
2) niska temperatura otoczenia, moduł klimatyzacji wymusza włączenie silnika celem ogrzania wnętrza,
3) wysoka temperatura otoczenia, niewystarczające naładowanie baterii, klimatyzacja wymusza włączenie silnika celem naładowania baterii / zapewnienia energii do chłodzenia wnętrza,
4) zbyt mała ilość energii w baterii bądź mocniejsze naciśnięcie pedału przyspieszenia (widać to dobrze na ekranie "Trener EV") wymuszają włączenie silnika.
5) akumulator 12V jest rozładowany (częste krótkie odcinki, widać po natychmiastowym wyłączeniu usług zdalnych).

Każdy z w/w przypadków powoduje utrzymanie włączonego silnika aż:
a) silnik osiągnie minimalną temperaturę (z obserwacji wychodzi mi ~30stC),
b) temperatura w kabinie osiągnie zadaną wartość; być może nie bezpośrednio, ale jednak układ zniża temperaturę silnika i wydłuża rozgrzewanie = patrz punkt a), ale zauważyłem, że zimą silnik pracuje aż osiągnie wyższą temperaturę - stąd wnioskuję, że warunek b) jest niezależny od a)
c) bateria EV osiągnie minimalną (optymalną) temperaturę.
d) napięcie na akumulatorze 12V wzrośnie do nominalnej wartości.

Podsumowując, to wszystko dla naszego dobra - komfortu, trwałości silnika i baterii.

Jeden life-hack ;) - jeżeli temperatura na zewnątrz jest 10...20stC (nasz cały okres przejściowy wiosna+jesień), można po uruchomieniu auta wyłączyć od razu moduł wentylacji (on-off, nie AC). Spokojnie można objechać po bułki lub dziecko odwieźć do szkoły na samej baterii ;).

tomaszjan31
31-03-2023, 12:18
Spokojnie można objechać po bułki lub dziecko odwieźć do szkoły na samej baterii

Pewnie że można, juz tu pisali o tym rekordziści ecodrivingu, tylko innym użytkownikom dróg publicznych poruszającym sie za tobą mają zdecydowanie podwyższone ciśnienie i tętno

tomao
31-03-2023, 12:33
poruszającym się za tobą mają zdecydowanie podwyższone ciśnienie i tętno
Są takie godziny i takie okolice, że i tak się będzie najszybszym :572:

tomaszjan31
31-03-2023, 12:58
Tak, zwłaszcza w dużych aglomeracjach:619:

bobanr
05-04-2023, 09:08
Obserwacja "Trenera EV" wciąga.

Adam_BG
10-04-2023, 17:25

Musiałem ręcznie prestawić, chociaż jesienią sam się przestawił. Teraz zauważyłem że jest wiadomość na której pisze że przy letniej zmianie czasu GPS nie działa :shock:

rider75
16-04-2023, 11:18
Cześć mam takie pytanie czy waszych kugach też tak jest że jak ktoś z tyłu naciśnie zamykanie klapy i w tym czasie odpalicie samochód to klapa nie zamknie tylko stoi w miejscu i trzeba jeszcze raz nacisnąć zamykanie klapy
Tak właśnie kiedyś wyjechałem spod sklepu z otwartym bagażnikiem. :)

Bump: Czy u was też tak szybko spada wskaźnik żywotności oleju? U mnie pokazał się komunikat o wymianie oleju po 6 miesiącach i ok 7 tys km. Rozumiem, że żona praktycznie jeździ tylko dom- praca i może rzeczywiście zużycie jest większe, ale serwis co pół roku to chyba lekka przesada.

tomaszjan31
16-04-2023, 12:22
Pomijam fakt że myślący właściciel samochodu wymienia olej w silniku co 10tyś a zwłaszcza w motorze, który pracuje na krótkich odcinkach i niekorzystnych dla niego temperaturach pracy, to prawdą jest ze komputer, który oblicza rożnymi algorytmami zużycie oleju zdecydowanie przekłamuje i trzeba patrzeć na to z rozsądkiem.
No chyba ze użytkownik ma pojazd nap przykład w najem 2-4 letni więc może mieć wszystko głęboko schowane

Adam_BG
16-04-2023, 12:34
Bump: Czy u was też tak szybko spada wskaźnik żywotności oleju? U mnie pokazał się komunikat o wymianie oleju po 6 miesiącach i ok 7 tys km. Rozumiem, że żona praktycznie jeździ tylko dom- praca i może rzeczywiście zużycie jest większe, ale serwis co pół roku to chyba lekka przesada.[/QUOTE]

U mnie die pokazał po 16000km/po 10 miesiącach. Głównie jazda miejska, ale też się lekko zdziwiłem. Olej był tylko jak potwierdzili w serwisie chodzi głównie o jakość oleju.

klucho
16-04-2023, 16:53
Zdaje się że coś drgnęło w temacie akcji serwisowej 22S73. Dziś pojawiło mi się to w aplikacji Forda i zapraszają na umówienie się z serwisem.
https://images90.fotosik.pl/657/086cc8a5ca6ce9ffmed.jpg

smokeh
17-04-2023, 19:44
W sprawie 22S73. Ostatnio umawiałem serwis jakoś po majówce i wspominali, że może będą w stanie wykonać prace z tej akcji. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.

Nikelajer
17-04-2023, 19:49
Jadę jutro do ASO akurat to się dopytam jak nie zapomnę. U mnie też już oficjalnie na koncie ford.pl jest info o tym (wcześniej tylko w etis było)

Za dużo się nie dowiedziałem- zapisali mnie na akcje. Będą wymieniać wiązkę z przewodem ale nie mają jakiegoś klipsa i czekają na dostawę. Do tego po wymianie dojdzie przeprogramowanie. Naprawa nieinwazyjna. Więcej nie był mi w stanie doradca powiedzieć.

geodel2
18-04-2023, 22:35
Kuga zadziwia mnie :)
Podczas umawiania się na przegląd gwarancyjny dowiedziałem się o ponownej Akcji serwisowej pt wtryskiwacze tym razem....
Panowie dwa pytania
- jak się umawiacie na przegląd gwarancyjny i akcje serwisową Ford nie daje aut zastępczych w cenie? w Bemo chcą dodatkową opłate

- jak u was otwiera się schowek przedni przed pasażerem? tzn chodzi mi o uchwyt od otwierania chodzi lekko czy tak trzeba konkretnie pociągnąc jak by się zacinał...

kuba1961
18-04-2023, 22:39
Przegląd gwarancyjny to nie awaria więc chyba auto zastępcze nie jest obowiązkowe. Schowek u mnie otwiera się lekko.

Yakac
19-04-2023, 21:38
Wiecie może ile wchodzi oleju przy wymianie do Kugi PHEV 2,5?
Po jakim czasie wymienialiście olej. Jak dzwoniłem do ASO to kazali przyjechać po 2 latach lub 20 tys km.

tomaszjan31
19-04-2023, 22:15
Dwa lata lub 30tyś

antitank
19-04-2023, 22:39
Ja tam pilota nie potrzebuje, będę to miał w app na telefonie bo zestaw fabryczny.Druga sprawa to mając piec, bardzo ładnie dział jako dogrzewacz silnika, mam w Focusie i dziś nawet porównałem że zawsze do tego miejsca w foce temperatura stała na eksploatacyjnej a kuga podniosła się do pierwszej kreski i to latem a co będzie zima? Polecam również wymienić olej silnikowy po pierwszym tysiącu, mam jakieś tam filmiki to w wolnym czasie wrzucę jak wyglądał olej(srebrzanka) i filtr

Wymieniałeś olej w ASO czy samodzielnie/w autoryzowanym zakładzie? Zbliża mi się pierwszy 1000km, a wiadomoże przy zakupie na moje pytanie kiedy wymiana oleju, 3 razy dostałem odpowiedź 30 tys. albo 2 lata :619:

Yakac
20-04-2023, 09:44
Ja mam teraz 5,5 tys.km przebiegu, ale chyba wymienię we własnym zakresie, bo jak dzwoniłem przed chwilą do ASO to oni wymieniają po 2 latach lub 30 tys.km. zależnie co pierwsze. Mój samochód to PHEV i jeździ głównie (ok. 90%) na samym prądzie, więc silnik spalinowy nie popracował za dużo w tym czasie. Myślicie, że jest sens zmieniać olej teraz?

Skurek20
20-04-2023, 23:09
Wiecie może ile wchodzi oleju przy wymianie do Kugi PHEV 2,5?
Po jakim czasie wymienialiście olej. Jak dzwoniłem do ASO to kazali przyjechać po 2 latach lub 20 tys km.Wchodzi 5,4l wg instrukcji. U mnie w praktyce po 5l jest minimalnie poniżej maximum.
A wymiany co druga robiłem w serwisie. W ten sposób miałem wymianę za rozsądną cenę co 10-15 tysięcy. Filtr i olej z Amazona, bo mało kto prowadzi 5w20, a sama usługa za stówkę w niezależnym serwisie.

qualin
20-04-2023, 23:10
5w20 kupisz w każdym dobrym sklepie motoryzacyjnym. Kupuje taki od 2019 i nigdy nie miałem problemu.
Ja robię wymianę co 15 tys w ASO. Z własnym olejem. Filtr i korek biorę z ASO. Place im za całość 200 zł.

Szuiram76
21-04-2023, 05:31
Filtr i olej z Amazona, bo mało kto prowadzi 5w20,

Że co? Przecież 5w20 można normalnie kupić , to musi być jakaś desperacja że nie potrafisz znaleźć oleju i kupujesz na Amazonie...
mocny kandydat do olejowej bzdury roku

qualin
21-04-2023, 10:10
Wracając do akcji z wtryskiwaczami to w UK przedłużają gwarancje na wtryskiwacze na 15 lat.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230421/faf9aed7d48e6aac530a6eb65f0decfc.jpg

Skurek20
21-04-2023, 17:13
5w20 kupisz w każdym dobrym sklepie motoryzacyjnym. Kupuje taki od 2019 i nigdy nie miałem problemu.
Ja robię wymianę co 15 tys w ASO. Z własnym olejem. Filtr i korek biorę z ASO. Place im za całość 200 zł.

Wysłane z mojego V2145 przy użyciu TapatalkaWiem że na forum motoryzacyjnym to nie będzie najpopularniejsze stanowisko, ale samochód to tylko przedmiot użytkowy. Szukanie "dobrych" sklepów motoryzacyjnych wykracza daleko poza moje pojęcie użytkowania pojazdu.

Jeśli oleju nie ma wśród tych pięciu które prowadzi większość warsztatów, to znaczy że jest trudno dostępny. W Niemczech nie znam sklepu z takimi pierdołami, w Polsce nie mam czasu ani na szukanie po mieście, ani na zamawianie online. Amazon ma sensowne ceny, odroczoną płatność i darmową dostawę. I niewiele jest rzeczy których tam nie znajdę. Jeśli ktoś mi powie, że mogę powalczyć bo oszczędzę 10€ to go zabiję śmiechem.

To samo tyczy warsztatu. Ty sie umawiasz, targujesz, walczysz o swojego grata. Mi robią usługę od ręki, albo żegnamy się bez żalu. Odkręcić korek spustowy, filtr i wymienić olej umie każdy kowal na wsi. Zaleta warsztatu to utylizacja oleju, ale do tego nie potrzebuję ASO. A skoro moje ASO życzy sobie 170€ to adieu. Robili tylko obowiązkowe przeglądy i naprawy gwarancyjne. Gwarancja się skończyła, więc już grata nie zobaczą.

Yakac
21-04-2023, 23:50
U mnie w 2.5 PHEV na korku wlewu oleju pod maską napisane 0W20.
Instrukcji przy zakupie nie dostałem.
Ktoś zalewał olej 0w20 we własnym zakresie?

somer1
22-04-2023, 19:44
zalałem 5W 20 . W ASO podali ,ze taki ma być.

qualin
22-04-2023, 19:52
U mnie w 2.5 PHEV na korku wlewu oleju pod maską napisane 0W20.
Instrukcji przy zakupie nie dostałem.
Ktoś zalewał olej 0w20 we własnym zakresie?Instrukcję masz on-line oraz w ford pass.

Yakac
23-04-2023, 17:31
Panowie z silnikami 2,5 PHEV - a jak macie napisane na korku wlewu oleju? 0w20 czy 5w20?
bo w instrukcji napisane 5W20 a na korku 0W20...

qualin
23-04-2023, 18:25
Patrz na instrukcje. Korki często są od innych modeli.

janir1
24-04-2023, 09:19
Witam wszystkich, właśnie zmieniłem mojego C-Max 1.0EB na czarną Kugę 2.0Ecoblue Titanium X AWD. Pierwsze spostrzeżenia to słabe spasowanie elementów nadwozia maska i przednie lewe drzwi do poprawki w serwisie oraz nie działająca tylna klapa ruchem stopy chociaż powinna - też do sprawdzenia. Wrażenia z jazdy niezłe chociaż mam wrażenie, że w C-Max było ciszej. Pytanie do kolegów z UCDS czy można permanentnie wyłączyć system Start-stop i jaka jest procedura bo drażni mnie ta ekologia maksymalnie.

qualin
24-04-2023, 09:24
Co do otwierania bagażnika to może wykonujesz zły ruch nogą. Trzeba jakby kopnąć w przód i w tyl, jak robisz ruch z lewej na prawo lub odwrotnie to klapa nie będzie działać.

janir1
24-04-2023, 10:32
Co do otwierania bagażnika to może wykonujesz zły ruch nogą. Trzeba jakby kopnąć w przód i w tyl, jak robisz ruch z lewej na prawo lub odwrotnie to klapa nie będzie działać.

"Kopaliśmy" na wszystkie możliwe sposoby w domu i w serwisie i chłopaki stwierdzili, że niestety auto na serwis. Mam też Kugę II i tam działa bezproblemowo.

tomaszjan31
24-04-2023, 13:01
Kugę 2.0Ecoblue

Słuszny motor dla tego pojazdu. Zadowolenie gwarantowane

young81
25-04-2023, 07:15
Witam wszystkich, właśnie zmieniłem mojego C-Max 1.0EB na czarną Kugę 2.0Ecoblue Titanium X AWD. Pierwsze spostrzeżenia to słabe spasowanie elementów nadwozia maska i przednie lewe drzwi do poprawki w serwisie oraz nie działająca tylna klapa ruchem stopy chociaż powinna - też do sprawdzenia. Wrażenia z jazdy niezłe chociaż mam wrażenie, że w C-Max było ciszej. Pytanie do kolegów z UCDS czy można permanentnie wyłączyć system Start-stop i jaka jest procedura bo drażni mnie ta ekologia maksymalnie.

Pojeździsz trochę to Start Stop sam Ci się wyłączy jak akumulator zacznie siadać ......2-3msc

Bump: Witam wszystkich, właśnie zmieniłem mojego C-Max 1.0EB na czarną Kugę 2.0Ecoblue Titanium X AWD. Pierwsze spostrzeżenia to słabe spasowanie elementów nadwozia maska i przednie lewe drzwi do poprawki w serwisie oraz nie działająca tylna klapa ruchem stopy chociaż powinna - też do sprawdzenia. Wrażenia z jazdy niezłe chociaż mam wrażenie, że w C-Max było ciszej. Pytanie do kolegów z UCDS czy można permanentnie wyłączyć system Start-stop i jaka jest procedura bo drażni mnie ta ekologia maksymalnie.

Pojeździsz trochę to Start Stop sam Ci się wyłączy jak akumulator zacznie siadać ......2-3msc

Nikelajer
25-04-2023, 23:29
A propo wiadmości qualin z 21.04 to Ford i na naszym rynku zaczął informować o akcji. Dostałem dziś maila:

Szanowny właścicielu Forda Kuga,

Ford Motor Company zawsze oferuje swoim klientom samochody najwyższej jakości, a w przypadku pojawienia się jakichkolwiek problemów, czujemy się zobligowani do tego, by natychmiast o nich informować. Dlatego w imieniu firmy Ford chcielibyśmy jak najszybciej przekazać istotne informacje dotyczące Twojego samochodu, zanim otrzymasz oficjalne powiadomienie pocztą.

Bezpieczeństwo naszych klientów zawsze pozostaje dla nas bezwzględnym i oczywistym priorytetem, a wszelkie potencjalne problemy traktujemy bardzo poważnie. Od niedawna wiemy, że w niewielkiej liczbie pojazdów użytkowanych na terenie Ameryki Północnej doszło do wystąpienia pożarów wywołanych przez wadliwe wtryskiwacze paliwa, których wada spowodowała wyciek paliwa na gorące obszary komory silnika. Do tej pory nie otrzymaliśmy żadnych informacji o pojawieniu się podobnych problemów w Europie – a dla zilustrowania skali warto wiedzieć, że po europejskich drogach porusza się ponad 50 000 pojazdów z tym samym silnikiem i wtryskiwaczami. Niemniej jednak chcemy zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa. Zapraszamy Cię do złożenia wizyty u dealera Forda, by skontrolować stan pojazdu i zamontować specjalnie opracowany przewód, który będzie w stanie odprowadzić paliwo w razie wycieku. Ponadto, Twój samochód zostanie wyposażony w odpowiednio opracowane oprogramowanie. W przypadku wykrycia spadku ciśnienia paliwa oprogramowanie zredukuje moc silnika, a na zestawie wskaźników uruchomi się ostrzegawcza kontrolka.

W trosce o utrzymanie pełnej satysfakcji z poziomu bezpieczeństwa Ford udzieli również przedłużonej gwarancji na okres 15 lat lub 240 000 km (w zależności od tego, co nastąpi wcześniej), która obejmować będzie nieszczelne wtryskiwacze w przyszłości. Jeśli stwierdzone zostanie przedostawanie się na zewnątrz paliwa z któregokolwiek z nich, wszystkie wtryskiwacze zostaną wymienione bezpłatnie.

Wysłaliśmy niezbędne instrukcje serwisowe do wszystkich naszych dealerów, dlatego też chcielibyśmy poprosić o skontaktowanie się z lokalnym dealerem Forda w celu przeprowadzenia kontroli i podjęcie wszelkich niezbędnych działań. W większości przypadków naprawa może zostać wykonana w ciągu kilku godzin, ale ze względu na harmonogram warsztatu może okazać się, że Twój samochód będzie musiał pozostać w serwisie przez cały dzień. Twój Dealer Forda pomoże zorganizować odbiór i dostawę Twojego pojazdu lub zaoferować bezpłatne auto zastępcze, aby zapewnić Ci mobilność podczas tego istotnego przeglądu. Prosimy o sprawdzenie dostępności wymienionych usług podczas rezerwacji.

tomao
26-04-2023, 10:14
na terenie Ameryki Północnej
Znowu Ford robi akcję w europie tylko dlatego, że w stanach im się dobrali do d...

smokeh
26-04-2023, 14:13
Zobaczymy jak to będzie uznawane jak auto będzie sprzedawane albo z importu. Czy nie zostanie to "zapomniane".

janir1
27-04-2023, 16:24
[QUOTE=young81;3453824]Pojeździsz trochę to Start Stop sam Ci się wyłączy jak akumulator zacznie siadać ......2-3msc

Widzi kolega nie chce mi się tak długo czekać i zawsze wyłączam tę super funkcję od ręki, więc jeśli ktoś coś wie jak to dezaktywować w nowych furach będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Co do klapy to dziś wyszło, że najprawdopodobniej moduł RGTM nie widzi anteny pod zderzakiem i decyzja o wymianie na nowy - 7 dni czekania.
Ogólnie wrażenia z jazdy autem całkiem pozytywne motor nieźle sobie radzi z tą masą, jedyne co trudno mi się przyzwyczaić do automatu jednak na ten moment wolę "wajchowanie" i decydowanie samemu który bieg i kiedy zapiąć. Mam wrażenie, że skrzynia na siłę chce szybko dobić do 7 lub 8.
Po kontakcie z kompem w serwisie dziś objawiła się nowa funkcja na liczniku sugerująca ograniczenie prędkości lub zbliżanie się do krętych zakrętów i co za tym idzie zdjęcie nogi z gazu - taka nowość.

tomaszjan31
27-04-2023, 21:19
Przypomnijcie mi proszę temat z ford pass. Informacja o ruchu drogowym wiem że będzie nieaktywna, no chyba ze przedłużę subskrypcje. A co z innym informacjami, jak status, funkcje i ustawienia, zdalne odpalanie?

angelz
28-04-2023, 07:17
Widzi kolega nie chce mi się tak długo czekać i zawsze wyłączam tę super funkcję od ręki, więc jeśli ktoś coś wie jak to dezaktywować w nowych furach będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

klik (zmienic na kuga mk3) (https://pl.aliexpress.com/item/1005004892965547.html?spm=a2g0o.detail.1000014.2.f be92276q7bkHJ&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40000.326746.0&scm_id=1007.40000.326746.0&scm-url=1007.40000.326746.0&pvid=58eea743-7b66-410f-9b53-1147c2a1393b&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40000.326746.0,pvid:58eea743-7b66-410f-9b53-1147c2a1393b,tpp_buckets:668%232846%238112%23598&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000030919072505%2 2%2C%22sceneId%22%3A%2230050%22%7D&pdp_npi=3%40dis%21PLN%21230.64%21113.01%21%21%21%2 1%21%400b0a23b016765790859234757e6531%211200003091 9072505%21rec%21PL%212341485912)

Zapamietuje ostatni stan przycisku. Jakby ktos znalazl jeszcze cos co zapamietuje tez tryb jazdy...

Przypomnijcie mi proszę temat z ford pass. Informacja o ruchu drogowym wiem że będzie nieaktywna, no chyba ze przedłużę subskrypcje. A co z innym informacjami, jak status, funkcje i ustawienia, zdalne odpalanie?

Otwieranie/zamykanie auta, odpalanie zdalne, pozycja, stan paliwa itp zostaje.

klucho
30-04-2023, 18:33
Na stronie Forda jest info Sync3 Update Available 3.4.23088
Pewnie jakieś bzdety się zmieniły ale może w końcu zacznie działać przesyłanie pliku dziennika? :wink:

Markus
01-05-2023, 21:43
Update 3.4.23088 zainstalowany, jednak plik dziennika u mnie jak zwykle "nie przesyłalny".

klucho
02-05-2023, 10:22
Ford zdaje się znów dał ciała. Pokazuje że dostępna 3.4.23088 a do ściągnięcia przy aktualizacji typu "Pamięć USB" jest nadal stara wersja.
Markus, sprawdź u siebie w aucie czy faktycznie zmieniło Ci cyferki czy nadal masz 3.4.22251.

Yakac
02-05-2023, 21:09
Z tym korkiem dziwna akcja moim zdaniem, jak można dawać korek z napisem 0W20 gdy faktycznie do auta idzie olej 5W20 zgodny z normą WSS-M2C948-B (tak mówi instrukcja).

Przy okazji - 5 litrów wystarczy na wymianę? czy dokupić litra na dolewkę? Ktoś pisał, że po wlaniu 5 litrów prawie maks. stan

qualin
02-05-2023, 21:23
Do 1.5 wchodzi 5,05 litra. Zawsze kupuję 5tke bo te 50 ml nie zrobi żadnej różnicy. Nigdy w ASO nie chcieli więcej jak 5 litrów ode mnie.

Yakac
02-05-2023, 21:39
hmm a ja mam motór 2,5 (PHEV) ;) ktoś wymieniał we własnym zakresie i może napisać ile wchodzi?

Markus
03-05-2023, 16:28
Masz rację, faktycznie mam po aktualizacji wersję 3.4.22251, chociaż niby instalowałem 3.4.23088 i sync w aucie melduje się jako aktualny. Niezły bajzel.

Yakac
04-05-2023, 14:36
Apropos klamek drzwi tylnych i wycierającego się pod nimi lakieru - jak temat rozwiązaliście? Czy Ford zajął się tym problemem po zgłoszeniu na przeglądzie?
Ja do czasu pokazania problemu w ASO podkleiłem pod klamkę zwykły silikonowy odbijacz (jak do mebli). Teraz jest ok i klamka nie wyciera lakieru, ale siarka straszna... Ciekawe co ASO wymyśli? Chyba nie będą obu drzwi lakierować? A może jakoś klamki poprawiają?

qualin
04-05-2023, 14:46
Znajomy zgłaszał kilka razy i się szarpał z ASO. Stanęło na tym, se mogą mu pomalować 8 elementów w aucie, drzwi + błotniki xD

smokeh
05-05-2023, 15:04
No i Kuga po serwisie 30k/2 lata. Przy okazji zrobili tą akcję z wtryskiwaczami. Jak z wgraniem softu poszło to nie wiem do końca, bo pojechałem na trasę testówką, ale złapałem moment po montażu rurki do odprowadzania paliwa. Zdjęcia poniżej. Uwineli się w 3h z całością (olej/filtr, płyn hamulcowy, akcja). Moje autko w ASO Kielce było pierwsze z akcją z trasy i drugie w całości (pierwsze było nowe przed wydaniem klientowi).

klucho
08-05-2023, 18:24
Masz rację, faktycznie mam po aktualizacji wersję 3.4.22251, chociaż niby instalowałem 3.4.23088 i sync w aucie melduje się jako aktualny. Niezły bajzel.
Ford chyba zrobił wycof z tego bajzlu i pokazuje teraz na stronie tak jak poprzednio: "Dostępna aktualizacja 3.4.22251".
Miałem wątpliwości, że ta wersja powstała ale skoro fmods podają listę zmienionych plików w 3.4.23088 https://pastebin.com/wXrj15Yr to chyba istnieje.
Jeśli jednak aktualizacja miałaby coś napsuć w autach to może lepiej że nie wyszła.

antitank
08-05-2023, 22:18
Wczoraj miałem przegląd (nastepny rok użytkowania Kugi 1.5 150KM R4 za mną).
W zleceniu byl wpis olej klienta. Faktycznie Bemo Motors w Jelonku na Obornickiej nie robiło problemu z wymianą oleju na mój, tak że nie miałem wyprawy w inne rejony Polski.
Dzisiaj dzwoniłem do dealera Bemo Rzeszów i dział serwisu wycenił mi wymianę oleju na 910 zł. Gdy przytargam swoją oliwę to wyszło 400 zł. Chyba sam się zabiorę wymianę:pomysl:

tomaszjan31
08-05-2023, 23:56
dział serwisu wycenił mi wymianę oleju na 910 zł. Gdy przytargam swoją oliwę to wyszło 400 zł. Chyba sam się zabiorę wymianę

Dodatkowo zaoszczędzisz 2h na głupie procedury

Yakac
10-05-2023, 22:17
Zapytam posiadaczy aut PHEV - myślicie, że jest sens zmieniać olej po roku i przejechanych ok 6 tys.km. z czego na silniku spalinowym ok 1tys. km a reszta na elektrycznym. Niektórzy koledzy pisali, że po ok 3 tys. km zmieniali olej i filtr we własnym zakresie, niezależnie od harmonogramu przeglądów w ASO. Ale tak myślę czy w przypadku hybrydy PHEV ma to sens?

qualin
10-05-2023, 22:20
Olej zmienia się nie tylko jak się dużo jeździ, ale także jak prawie wcale. W drugim przypadku zmieniasz raz na rok.

lukast
14-05-2023, 01:13
Ciekawe co ASO wymyśli? Chyba nie będą obu drzwi lakierować? A może jakoś klamki poprawiają?

No niestety. Oni nie potrafią inaczej. U mnie wada fabryczna w narożniku maski wielkości 3 mm i zamiast zrobić jakoś ładnie zaprawke to chcą lakierować całą maskę ;)

smokeh
14-05-2023, 11:37
Kuga/Escape 2023 nareszcie wygląda jak Bad Boy, szczególnie w tym kolorze i z silnikiem 2.0 250KM.
https://www.youtube.com/watch?v=RSCTkmlHwGM
Ciekawe ile przypłynie z USA w kontenerach...

P.S. Sporo poprawione, ale ta klima ekranowa i beznadziejny pasek pod ekranem (testowałem w Foczce), to nie się nie popisali.

Kupujcie ludziska póki jeszcze sprzedają z pokrętłami Klimatronika ;)

qualin
14-05-2023, 11:41
Mi się obecna bardziej podoba jak polift. W FL jakoś ten przód słabo do tyłu auta pasuje. Nie jest tak spójnie jak teraz. No i brak fizycznych przycisków to dla mnie dyskwalifikacja z automatu.

Sethh
14-05-2023, 12:04
Przód ma fajny, taki z Jaguara. Brak przycisków to dramat czasów i oznaka kompletnego ich zdurnienia.

tomaszjan31
14-05-2023, 13:57
Przód zdecydowanie ładniejszy od teraźniejszej. No i dalej w usa prawdziwy motor r4 ze sporym zapasem mocy. Inne swiatła p. Obie soczewki skrętne w reflektorze, moze lepiej świecą od naszych Z wyglądu jak w bmw

qualin
14-05-2023, 14:02
Tyle, że w USA są raczej ksenony niż ledy. U nich do zeszłego roku był zakaz montowania reflektorów adaptacyjnych. Zmienili przepisy, ale dalej nie jest to takie proste i oczywiste.

Narpiew
15-05-2023, 08:13
Asystent wzywania pomocy
Awaria
Serwis!

Groźny błąd? Mam już serdecznie dosyć tego auta... co chwilę sypie jakimiś błędami, a nawet 30 tyś KM nie ma zrobionych.

smokeh
15-05-2023, 09:11
Konkrety proszę pisać. Elektronika monitorująca to jedno, wady wrodzone to drugie.
Jest gwarancja, jest forum, jest ASO.

maniunio
15-05-2023, 10:57
Też miałem problem z tym asystentem wzywania pomocy i w sumie samo mu przeszło w zeszłym roku i problem nie pojawił się do dzisiaj.

reeverend
15-05-2023, 11:41
U mnie także był komunikat o awarii asystenta wzywania pomocy. Zgłoszenie do ASO poskutkowało wymianą całego modułu (antena / "płetwa rekina") na dachu, niestety rozebrali całą podsufitkę z tyłu (jak dotąd nic nie trzeszczy i nie skrzypi).

Narpiew
15-05-2023, 13:03
To zgłoszę ten problem, i tak muszę kolejny raz oddać auto bo znowu lampy z tyłu latają, te "cuda" wyskakujące z drzwi przy ich otwieraniu się blokują, panel dotykowy raz działa raz nie, a teraz jeszcze ten błąd.

angelz
15-05-2023, 14:50
Kojarzy ktoś czym się różni:
collision mitigation sys #2
od
collision mitigation sys #3
?

auto-diagnostic
17-05-2023, 11:16
Lampy z tyłu latają bo to są latające lampy:) Taka konstrukcja i lepiej sobie darować ten temat. Moduł asystenta wzywania pomocy wymienili mi na nowy, po tym jak go aktualizowali bez powodzenia przez 2 tygodnie. Ogólnie polecam robić wszelkie aktualizacje przez serwis, który wówczas ponosi odpowiedzialność za to, gdy np padnie aktualizowany moduł.

mskgs
17-05-2023, 15:04
Tyle, że w USA są raczej ksenony niż ledy. U nich do zeszłego roku był zakaz montowania reflektorów adaptacyjnych. Zmienili przepisy, ale dalej nie jest to takie proste i oczywiste.

Przecież w USA normalnie są LED-y. Jeżeli przez "adaptacyjne" rozumiesz matrycowe, to podobno faktycznie był zakaz. Jeżeli przez "adaptacyjne" rozumiesz: skrętne, wydłużające wiązkę światła przy większych prędkościach, to takie tam są normalnie montowane.

MAan
18-05-2023, 19:55
Wiem, że już się temat przewijał.
Ostatnio odstawiłem do serwisu hybryde do naprawy tłukącego się silnika po odpaleniu. Serwis wymienił świece zapłonowe i.... nie uwierzycie!!!!
Nie pomogło!
Wiem, że to dość popularna przypadłość, choć serwis pierwszy raz spotkał się z takim problemem, stąd pytanie, czy ktoś jest może po skutecznej naprawie?

winiak
24-05-2023, 09:49
Apropos klamek drzwi tylnych i wycierającego się pod nimi lakieru - jak temat rozwiązaliście? Czy Ford zajął się tym problemem po zgłoszeniu na przeglądzie?
Ja do czasu pokazania problemu w ASO podkleiłem pod klamkę zwykły silikonowy odbijacz (jak do mebli). Teraz jest ok i klamka nie wyciera lakieru, ale siarka straszna... Ciekawe co ASO wymyśli? Chyba nie będą obu drzwi lakierować? A może jakoś klamki poprawiają?

Zabezpieczyłem folią, minął rok i jest jak nówka. Opisałem to w wątku poniżej:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=329129

Bump: Masz rację, faktycznie mam po aktualizacji wersję 3.4.22251, chociaż niby instalowałem 3.4.23088 i sync w aucie melduje się jako aktualny. Niezły bajzel.

Pytałem o to w ASO 3-tygodnie temu na przeglądzie. Powiedzieli, że mają opóźnienie z aktualizacją Sync 3 do Kugi i możliwe że będzie coś nowego na koniec maja.

Bump: Zapytam posiadaczy aut PHEV - myślicie, że jest sens zmieniać olej po roku i przejechanych ok 6 tys.km. z czego na silniku spalinowym ok 1tys. km a reszta na elektrycznym. Niektórzy koledzy pisali, że po ok 3 tys. km zmieniali olej i filtr we własnym zakresie, niezależnie od harmonogramu przeglądów w ASO. Ale tak myślę czy w przypadku hybrydy PHEV ma to sens?

Pierwszą wymianę robiłem przy przebiegu ~3000km. Na bagnecie były ślady docierania się silnika. Olej był czysty, ale niewielkie ślady brokatu można było wypatrzeć.
Kolejną wymianę zrobiłem przy około 11tys km. Olej był już mocno zużyty! Pokonuję dużo krótkich odcinków, często nie niedogrzanym silniku.
Trzecia zmiana przy 20tys km w ASO. Rekomenduję zmianę oleju co ok 10tys, jeśli jeździcie głównie po mieście.
Pierwsze dwie zmiany w zaprzyjaźnionym zakładzie (Shell 5W20, według specyfikacji z instrukcji). Wlaliśmy 5L, jak wróciłem do domu to dolałem jakieś 0,2 żeby się znaleźć pod górną granicą na bagnecie.
Olej ok 250zł za 5L, filtr 55zł, robocizna 95zł (Wrocław).

keplak
24-05-2023, 19:54
Witam. Wróce do tematu , który chyba był już omawiany ale nie wiem jak z interpretować zapis w carfaxie a dot. akcji serwisowej 22S47 Under Hood Fire . Podobny wpis mam jak rozkodowywałem VIN. Reasumując to znaczy , że moje auto jest już po tej akcji w USA czy nie . Proszę o pomoc i dziękuję

Ewentualnie może któryś z szanownych kolegów ma możliwość sprawdzenia w fordzie czy ta akcja miała miejsce czy nie .

klucho
25-05-2023, 17:01
Powiedzieli, że mają opóźnienie z aktualizacją Sync 3 do Kugi i możliwe że będzie coś nowego na koniec maja. Ja już nie miałem siły do supportu Forda i wgrałem ściągniętą z cyanlabs. Plik po aktualizacji wygarnąłem interrogatorem i nie tylko go przyjęło na stronie Forda ale i po 2 dniach pokazało mi że mam aktualną 3.4.23088. Map F12 póki co jeszcze nie widać, tylko sypie błędem (podobno też nie tylko u mnie).
może któryś z szanownych kolegów ma możliwość sprawdzenia w fordzie czy ta akcja miała miejsce czy nie Wpisz VIN i pokaże zaległości https://www.fordserviceinfo.com/FSA

keplak
25-05-2023, 20:07
Dzięki szukam serwisu , który mi to zrobi .

keplak
26-05-2023, 09:45
Witam. Informacja dla innych posiadaczy auta z USA . Odezwał się do mnie Ford Bemowo Warszawa , że zrobi mi tę akcję naprawczą . Jak na razie tylko oni choć w Niemczech nie ma problemu każdy autoryzowany serwis robi . Pozdrawiam .

smokeh
27-05-2023, 17:45
30kkm przejechane. Dłuższe trasy. Permanentne niedoładowanie accu. Przestało działać bezkluczykowe otwieranie tylnych drzwi. Długie miesiące bez AS/S, nonstop alerty o głębokim uśpieniu pojazdu na apce.
Accu wymienione na gwarancji. Niecały miesiąc przed jej zakończeniem. Potem to już tylko płacenie za nuffkę.
No i do zobaczenia za 2-3 lata z nowym accu.