Zobacz pełną wersję : [Kuga 2020- ] Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

gutozaur
01-07-2021, 19:49
W manualu miało nie być tempomatu adaptacyjnego, a jest. ;)Ale to mozliwe że dodadzą to aktualizacja? No i trzeba będzie chyba pamiętać żeby nie zostawiać auta na biegu. Ja zawsze zostawiam na biegu i nie zaciągam ręcznego chociaż chyba on sam się zaciąga. Co do tempomatu to nie wiem bo już był jak kupowałem samochód i działa świetnie. Jak robiłem trasę to ponad 100km nie miałem nogi na pedałach.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

tomaszjan31
01-07-2021, 19:52
to możesz odpalić samochód z telefonu więc można się bez niej obejść.

Nie zrezygnowałem, czekam nadal... Nie masz kolego racji, diesla w zimowe poranki na biegu jałowym nie podgrzejesz. Z nagrzewnicą mokrą wsiadasz do samochodu z rozgrzaną całą instalacją cieczy, silnika i co najważniejsze masz ciepło w środku.
Zastanawia mnie jak koledze edarek udało sie otrzymać samochód z konfiguracji skoro fabryki od dawna stoją. No chyba że tak jak ktoś wyżej wspomniał pojazd już wczesniej był do produkcji a teraz to juz był tylko wyczekiwany transport

gutozaur
01-07-2021, 19:55
Nie zrezygnowałem, czekam nadal... Nie masz kolego racji, diesla w zimowe poranki na biegu jałowym nie podgrzejesz. Z nagrzewnicą mokrą wsiadasz do samochodu z rozgrzaną całą instalacją cieczy, silnika i co najważniejsze masz ciepło w środku.
Zastanawia mnie jak koledze edarek udało sie otrzymać samochód z konfiguracji skoro fabryki od dawna stoją. No chyba że tak jak ktoś wyżej wspomniał pojazd już wczesniej był do produkcji a teraz to juz był tylko wyczekiwany transportNigdy nie miałem diesla więc nie wiedziałem, że jest taki problem. Co do samochodów to gdzieś czytałem że przez to że brakuje półprzewodników samochody są wyprodukowane i brakuje im tylko niektórych elementów i dokładają je później więc może tak to działa.

tomaszjan31
01-07-2021, 20:00
samochody są wyprodukowane i brakuje im tylko niektórych elementów i dokładają je później więc może tak to działa.

Nie, fabryka forda w Hiszpanii, Niemczech i Turcji stoi juz miesiąc . Moja wirtualna kuga nie ma nadanego nr vin. wiec jest dalej wirtualna.

gutozaur
01-07-2021, 20:04
Nie, fabryka forda w Hiszpanii, Niemczech i Turcji stoi juz miesiąc . Moja wirtualna kuga nie ma nadanego nr vin. wiec jest dalej wirtualna.A czemu stoją?

tomaszjan31
01-07-2021, 20:09
A czemu stoją?

Fabryka, która dostarczała półprzewodniki w Japonii poszła z dymem, a przynajmniej jej część, drugi producent półprzewodników musiał wstrzymać produkcje na Tajwanie z powodu suszy i braku wody, skad jeszcze biorą jeszcze to nie wiem

xyz2
01-07-2021, 20:09
Umowę podpisałem 19 czerwca. Wrzesień mam na umowie i mam nadzieję, że się wyrobią.

Jesteś pewien że wrzesień 2021 a nie 2022 ;)
Ja zamówiłem dokładnie tydzień później tyle że ST-Line i mam wpisany IV kwartał (informacyjnie bardziej na Mikołaja). Choć część handlowców mówiła że może być i 2022.

Orzel75
01-07-2021, 20:16
... skad jeszcze biorą jeszcze to nie wiem
Kilka fabryk jest w Texasie, ale wszystkie stanęły
zimą z powodu zielonej energii, a raczej jej braku ;) Wstrzymali cały przemysł bo ludzie zamarzali w domach.
Swoją drogą nasza polityka też zmierza w tym kierunku, trzeba się przyzwyczajać.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

edarek
01-07-2021, 20:46
... Ja zamówiłem dokładnie tydzień później tyle że ST-Line i mam wpisany IV kwartał (informacyjnie bardziej na Mikołaja). Choć część handlowców mówiła że może być i 2022.

W podobnym terminie po mnie pojechał mój "teść" i dostał taką samą informację, jak Ty - IV kwartał. On zamawiał jednak Pumę. Ja mam jakieś informacje w połowie lipca dostać, ma być już podobno coś więcej wiadomo.

Bump: ... Pakiet Driver Assistance...

Możesz rozwinąć, co jest w tym pakiecie?
Co do fabryk, to nie wiem, jak wygląda sytuacja. Moja produkuje się we Florencji.

qualin
01-07-2021, 22:49
Ja mam skrzynię w manualu w zamówieniu i również ma być taka możliwość.Nie ma takiej możliwości. Tylko auto z automatem odpalisz zdalnie telefonem. W manualu nie ma takiej możliwości, nie ma też centrowania na pasie ruchu. To są opcje zarezerwowane tylko dla automatów niestety.

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka

Orzel75
02-07-2021, 03:19
...Nie masz kolego racji, diesla w zimowe poranki na biegu jałowym nie podgrzejesz. Z nagrzewnicą mokrą wsiadasz do samochodu z rozgrzaną całą instalacją cieczy, silnika i co najważniejsze masz ciepło w środku.

Jak zimą odpalasz samochód z aplikacji, to automatycznie zostaję włączone grzanie foteli i kierownicy, więc jak wsiadasz po kilku minutach to masz całkiem komfortowe ciepełko. Analogicznie latem odpala się klima schładzając wnętrze.
Nagrzanie diesla to faktycznie problem, trzeba ok. 30 km przejechać, żeby miał standardową temp. Przynajmniej przy sporych mrozach jak tej ostatniej zimy.

young81
02-07-2021, 05:15
Umowę podpisałem 19 czerwca. Wrzesień mam na umowie i mam nadzieję, że się wyrobią.

ja zamawiałem w grudniu w umowie miałem marzec, teraz mam mówione ze będzie we wrześniu już mało w to wierze ........zapomnij o aucie w tym roku , fabryka w Valencii na ten moment nawet nie ma planów produkcyjnych.....

young81
02-07-2021, 07:52
Bump: W podobnym terminie po mnie pojechał mój "teść" i dostał taką samą informację, jak Ty - IV kwartał. On zamawiał jednak Pumę. Ja mam jakieś informacje w połowie lipca dostać, ma być już podobno coś więcej wiadomo.

Bump:

Możesz rozwinąć, co jest w tym pakiecie?
Co do fabryk, to nie wiem, jak wygląda sytuacja. Moja produkuje się we Florencji.

We Florencjii???? Chyba Valencii..

Martingg
02-07-2021, 08:24
Jak się w kwietniu/maju dowiadywałem o zamówienie Kugi to czas oczekiwania 7-9 msc :D

edarek
02-07-2021, 11:10
Zadzwoniłem dzisiaj do dealera w Bemo i rzeczywiście w manualu nie ma opcji odpalania auta zdalnie. Widocznie, jak byłem zamawiać auto, to niedosłyszałem o automacie. Co do terminów, to powiedział, że moje auto, jak to nazwał jest "bezpółprzewodnikowe" i ten termin może być realny. Fabryka miała ruszyć od 1go lipca, ale jest poślizg do 15go.

Bump:

We Florencjii???? Chyba Valencii..
Z tym może też źle dosłyszałem. ;) Wychodzi na to, że Valencja.

qualin
02-07-2021, 11:19
Coś ci makaron na uszy ten dealer nawija. Raczej się na te terminy nie nastawiaj. Skąd może znać termin skoro fabryka stoi? xD poza tym jest kolejka zamówień złożonych przed Tobą.

edarek
02-07-2021, 11:36
Nie twierdzę, że na pewno w tym terminie będzie, ale u tego samego gościa zamawiamy już chyba 6 auto. Raczej na nawijanie makaronu na uszy by sobie nie pozwolił. Zobaczymy w połowie miesiąca, jak coś będzie wiedział.

tomaszjan31
02-07-2021, 14:28
to automatycznie zostaję włączone grzanie foteli i kierownicy, więc jak wsiadasz po kilku minutach to masz całkiem komfortowe ciepełko

Będziesz miał tylko ciepło w pupu i łapu, a przy ogrzewaniu postojowym wchodzisz już do ciepłego środka a silnik w zimowe poranki ma już prawie temp. roboczą.
Mam to wspaniałe rozwiązanie w trzech samochodach i nie wyobrażam sobie w dieslu nie mieć.

Orzel75
02-07-2021, 14:32
...Mam to wspaniałe rozwiązanie w trzech samochodach i nie wyobrażam sobie w dieslu nie mieć.

Ja mam w przyczepie kempingowej i tu sobie nie wyobrażam wyjazdów zimą bez tego ustrojstwa ;) w samochodzie mi tego jakoś specjalnie nie brakuje ;)

young81
02-07-2021, 14:40
Zadzwoniłem dzisiaj do dealera w Bemo i rzeczywiście w manualu nie ma opcji odpalania auta zdalnie. Widocznie, jak byłem zamawiać auto, to niedosłyszałem o automacie. Co do terminów, to powiedział, że moje auto, jak to nazwał jest "bezpółprzewodnikowe" i ten termin może być realny. Fabryka miała ruszyć od 1go lipca, ale jest poślizg do 15go.

Z tym może też źle dosłyszałem. ;) Wychodzi na to, że Valencja.

Nie jestem dilerem, i Ci powiem ze ten termin jest nierealny..... Dlaczego twoje półprzewodnikowe auto ma być produkowane przed moim zamówionym 7 miesięcy wcześniej???

edarek
02-07-2021, 14:53
Nie jestem dilerem, i Ci powiem ze ten termin jest nierealny..... Dlaczego twoje półprzewodnikowe auto ma być produkowane przed moim zamówionym 7 miesięcy wcześniej???

Myślę, że nie ma co dalej gdybać. Będę wiedział więcej, to na pewno nie omieszkam Was poinformować.

piotras31
02-07-2021, 20:21
Ja swoje zamówiłem w kwietniu-w przyszłym tygodniu odbieram.
ST-Line X

tomaszjan31
02-07-2021, 20:25
No nie wiem jak kolega to załatwił, jakie pakiety ?

edarek
03-07-2021, 06:24
Ja swoje zamówiłem w kwietniu-w przyszłym tygodniu odbieram.
ST-Line X

Wróciła we mnie nadzieja. ;)

kuba1961
03-07-2021, 11:02
Jak czytam te problemy z dostawą autka. To cieszę się że mam zasadę kupowania tego co jest na placu. Człowiek widzi co bierze :).

Capsell
03-07-2021, 12:35
Jak czytam te problemy z dostawą autka. To cieszę się że mam zasadę kupowania tego co jest na placu. Człowiek widzi co bierze :).

I godzi się na to, że w nowym samochodzie nie ma wszystkiego co by chciał...
Nie do przyjęcia :D

qualin
03-07-2021, 12:37

Nie do przyjęcia :DNo patrz ja trafiłem taki co miał wszystko co chciałem, a nawet więcej xD

Orzel75
03-07-2021, 12:45
No patrz ja trafiłem taki co miał wszystko co chciałem, a nawet więcej xD

Ja trafiłem taki co teoretycznie miał wszystko co chciałem ;)
Ale jak to w życiu bywa teoria a praktyka to dwa różne światy ;)

qualin
03-07-2021, 12:47
Ja mogłem wybierać spośród kilkunastu dostępnych w całej Polsce, które spełniały moje kryteria. Trafiłem u mnie w Gdańsku więc nie musiałem nawet nigdzie jeździć bo np po Fiestę jechałem aż do Katowic, tylko tam była inna sytuacja bo w takiej wersji wyposażenia już nie produkowali więc szukaliśmy ostatnich egzemplarzy.

Orzel75
03-07-2021, 12:54
Ja mogłem wybierać spośród kilkunastu dostępnych w całej Polsce...

W mojej konfiguracji był tylko jeden pasujący w 100%

kuba1961
03-07-2021, 13:14
Już chciałem koledze odpowiadać ale odpowiedzieliście szybciej :). Dodam tylko że cena takiego mojego poprzedniego samochodu w moim przypadku była o dużo dużo niższa od ceny zamawianego. U Forda to mój 7 tak kupiony samochód.

Shraen
03-07-2021, 15:06
W moim przypadku, Kuga Vignale 2.0 Diesel zamówiona w Lutym 2021, odbiór na umowie Maj 2021, realny aktualny termin to I kwartał 2022 (produkcja koniec roku + transport do Polski).

Także pewnie zostaje czekać lub anulować zamówienie :(

edarek
03-07-2021, 20:40
Nie do przyjęcia :D

No właśnie ja nie chciałem się godzić. Nie jestem pewien, ale w salonie nie było nic, poza dieslem z kolorem, który od razu wpadł mi w oko i taki zamówiłem. Ja chciałem w benzynie, do tego nie było tam kilku rzeczy. Nawet jak przeglądałem oferty na stronie, nie było nic w tym kolorze, a poza tym sporo nowych było z rocznika 2020. Nie wiem również, czy kupując gdzie indziej, niż tu, gdzie już braliśmy auta, dostałbym taki rabat.

qualin
03-07-2021, 20:55
Te z 2020 często mają jeszcze wyposażenie, którego już nie montują w autach z 2021, jak np spryskiwacze reflektorów ;)

gutozaur
03-07-2021, 20:56
Taki rabat czyli jaki? Ja też kupowałem tam gdzie zawsze i usłyszałem że nie ma samochodów i więc nie ma rabatów. Nie całą stówkę zrabatowalem żeby bylo równe 123 000 zł.

edarek
03-07-2021, 20:58
Być może, nie wiem. Wiem natomiast, że to, co kiedyś było w standardzie, teraz jest opcją.

qualin
03-07-2021, 21:00
Spryskiwaczy nie ma nawet w opcji. Tak samo gniazdka 230V. Podobno nie montują już też aluminiowych nakładek na pedały i listw ozdobnych na progi, ale tego akurat nie weryfikowałem.

edarek
03-07-2021, 21:03
Taki rabat czyli jaki? Ja też kupowałem tam gdzie zawsze się usłyszałem że nie ma samochodów i więc nie ma rabatów. Nie całą stówkę zrabatowalem żeby bylo równe 23 000 zł.

23000 zł rabatu? Ja dostałem 21000 + 600 na wyposażenie typu chlapacze, taca do bagażnika.

qualin
03-07-2021, 21:04
Też dostałem 23 tys

gutozaur
03-07-2021, 21:05
Poprawiłem bo mi się źle napisało. Dostałem niecałe 100 zł. 1,5 stline prawie ze wszystkim prócz chyba skręcających świateł. Nie pamiętam jaki to pakiet.

qualin
03-07-2021, 21:06
Pakiet technology (adaptacyjne ledy + hud) ;)

gutozaur
03-07-2021, 21:10
No to tego nie mam, a tak mam wszystko co było w pakietach.

qualin
03-07-2021, 21:11
Ja nie mam tylko pakietu STLine czyli felgi 19 + czerwone zaciski + większy spojler i nie mam panoramy.

gutozaur
03-07-2021, 21:11
No tego też nie mam.

edarek
03-07-2021, 21:13
Poprawiłem bo mi się źle napisało. Dostałem niecałe 100 zł. 1,5 stline prawie ze wszystkim prócz chyba skręcających świateł. Nie pamiętam jaki to pakiet.

W Titanium dodatkowo płatny ten metalizowany lakier, przyciemniane szyby z tyłu, pakiet winter i koło zapasowe. Elektryczny bagażnik jeszcze.

gutozaur
03-07-2021, 21:15
Ale jaka cena bo może wyjdzie na to samo. Stline i vignale mają nadkola i zderzaki w kolorze nadwozia więc co kto lubi.

Orzel75
03-07-2021, 21:18
...w salonie nie było nic, poza dieslem z kolorem, który od razu wpadł mi w oko ...

Zdradzisz jaki kolor i jakie pakiety dobrałeś?

edarek
03-07-2021, 21:41
Ale jaka cena bo może wyjdzie na to samo. Stline i vignale mają nadkola i zderzaki w kolorze nadwozia więc co kto lubi.

No właśnie ja chciałem, żeby nadkola i listwy ma drzwiach nie zlewały się z całością i dlatego Titanium. Przy tym kolorze bardzo fajnie to wygląda. Poza tym, to jednak nie jest lakier, który łatwo się rysuje. Skrzynia manual.
Mam takie coś z dodatków:
* przyciemniane szyby – w tylnej części nadwozia 1080.00
* Koło zapasowe – 450.00
* Lakier metalizowany - Solar Silver 2200.00
* Pakiet Winter 1 (GTBAB): 2450.00
* Elektrycznie i zdalnie otwierana klapa bagażnika - 1900
+ taca do bagażnika i chlapacze
Cena po rabacie 110 880 zł.

gutozaur
03-07-2021, 21:48
No właśnie ja chciałem, żeby nadkola i listwy ma drzwiach nie zlewały się z całością i dlatego Titanium. Przy tym kolorze bardzo fajnie to wygląda. Poza tym, to jednak nie jest lakier, który łatwo się rysuje. Skrzynia manual.
Mam takie coś z dodatków:
* przyciemniane szyby – w tylnej części nadwozia 1080.00
* Koło zapasowe – 450.00
* Lakier metalizowany - Solar Silver 2200.00
* Pakiet Winter 1 (GTBAB): 2450.00
* Elektrycznie i zdalnie otwierana klapa bagażnika - 1900
+ taca do bagażnika i chlapacze
Cena po rabacie 110 880 zł.A z pakietów co bo tak aż nie wierzę że nic bo jak ja kupowałem to te samochody były prawie na maxa doposażone. I silnik 1.5 manuał?

qualin
03-07-2021, 21:51
Napisał przecież co ma ;)
Taka "bieda edition" trochę i deczko drogo jak za takie wyposażenie i wersję. To jest zwykle titanium?

edarek
03-07-2021, 21:55
A z pakietów co bo tak aż nie wierzę że nic bo jak ja kupowałem to te samochody były prawie na maxa doposażone. I silnik 1.5 manuał?
Nie wiem, co masz na myśli, bo z pakietów mam tylko Winter. Jeśli chodzi Ci o wyposażenie typu kamera, czujniki, tempomat, to zaraz wkleję tu całość, żeby nie pisać tyle. ;)
Tak, 150 KM, skrzynia manual.

gutozaur
03-07-2021, 21:55
No tak zmęczony jestem, ale tam jeszcze chyba kilku rzeczy brakuje więc cena wydaje się adekwatna. Wychodzi na to że wszędzie jest taka sama polityka i rabaty są symboliczne. Ja zapłaciłem niecałe 100 zł mniej niż znalazłem na stronie i ściągnęli mi do Szczecina z Rzeszowa za free.

qualin
03-07-2021, 21:57
Mój bazowo był za 153, a kupiłem za 130. Bardziej negocjowałem warunki leasingu niż sama cenę auta ;)

edarek
03-07-2021, 22:01
... i ściągnęli mi do Szczecina...

Pomorska, czy Ustowo? ;)

gutozaur
03-07-2021, 22:02
Napisał przecież co ma ;)
Taka "bieda edition" trochę i deczko drogo jak za takie wyposażenie i wersję. To jest zwykle titanium?

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu TapatalkaAle to tak jest że te dodatki to już nie jest taka duża dopłata o ile to nie jest marka premium. Dla jednego 10 000 zł to dużo i bez sensu bo nie będzie korzystał a inny nie wyobraża sobie życia bez kilku wybranych rzeczy. Ja też brałem trend foke mk3 trend edition bo to był mój pierwszy nowy samochód i kryterium było 100% cena. Miał wszystko co chciałem czyli czujniki przód, tył i felgi. Reszta była niepotrzebna i nadal uważam że to była dobra decyzja. Teraz gdybym mógł cofnąć czas to bym brał automat ale co się odwlecze... Następny będzie automat, zresztą jak mi się focus posypie za 10 lat to wszystkie będą już na prąd to wyboru nie będzie.

gutozaur
03-07-2021, 22:05
Pomorska, czy Ustowo? ;)Ustowo, na pomorskiej też byłem ale tylko po to żeby zobaczyć białą perłę bo na ustowie nie mieli. Pogadałem ze sprzedawcą że może da lepszą cenę niż Ustowo to powiedział że oni nie są konkurencja dla siebie i żebym kupił tam.

gutozaur
03-07-2021, 22:27
Mój bazowo był za 153, a kupiłem za 130. Bardziej negocjowałem warunki leasingu niż sama cenę auta ;)

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu TapatalkaA co do leasingu to fakt, dostałem wydawało mi się dobra ofertę ale żona miała koleżankę która się tym zajmuje i dostałem od niej ofertę 4500 zł tańsza. Wysłałem ja sprzedawcy i dał mi 200 zł niżej. Od koleżanki znów dostałem 200 zł niżej i sprzedawca nie przebił oferty ale dał 1000 zł do wydania w salonie to kupiłem dywaniki i mate do bagażnika i resztę dostałem w gotówce.

young81
04-07-2021, 07:36
Pomorska, czy Ustowo? ;)

A ty gdzie brałeś?? Bo zaraz się okaże że ten sam diler co ja, i nam obu różne bajki opowiada o terminie realizacji... Byle sprzedać

edarek
04-07-2021, 09:21
A ty gdzie brałeś?? Bo zaraz się okaże że ten sam diler co ja, i nam obu różne bajki opowiada o terminie realizacji... Byle sprzedać

Ja zamawiałem też na Ustowie.

Shraen
04-07-2021, 11:14
Ważne żeby umowę spisać, zaliczkę wziąć a potem niech czekają.

Ja to jak dożyje odbioru to przy odbiorze będę musial wszystko dokładnie sprawdzić czy na czymś nie przyoszczedzili

young81
04-07-2021, 11:46
Ja zamawiałem też na Ustowie.

Ja na pomorskiej.... Diler ten sam Bemo..... Musisz się uzbroić w cierpliwośc, jeszcze nie jedna bajeczka przed tobą, ja już termin miałem przekładany 4 razy...... Zapomnij o wrześniu

Cardenal
04-07-2021, 12:03
Szanowni,
Przekazuję pewne informacje a nie bajeczki/domysły.
Moje auto zostało wyprodukowane 1 lipca 2021. Jest już na ETIS.
Pakiety technology, asystenci kierowcy itd. - nie ma tylko panoramy. FHEV.
Auto zamówione w marcu br.
Teraz produkują jedynie FHEV, PHEV. W drugiej kolejności (jesień) inne napędy, choć z pakietami wymagającymi dużej ilości półprzewodników jest wielki znak zapytania.

luck76
04-07-2021, 12:23
A co do leasingu to fakt, dostałem wydawało mi się dobra ofertę ale żona miała koleżankę która się tym zajmuje i dostałem od niej ofertę 4500 zł tańsza. Wysłałem ja sprzedawcy i dał mi 200 zł niżej. Od koleżanki znów dostałem 200 zł niżej i sprzedawca nie przebił oferty ale dał 1000 zł do wydania w salonie to kupiłem dywaniki i mate do bagażnika i resztę dostałem w gotówce.

Dostałem ofertę z rabatem prawie 33k, a biorąc pod uwagę, że za rocznik 2020 rabat dla MR2021 to ok 3,5k PLN, dla porównywalności, przyjmij że wyniósł on 29,5k PLN. Kupowałem w marcu 2021 auto z produkcji z końcówki października 2020.

Bump: Spryskiwaczy nie ma nawet w opcji. Tak samo gniazdka 230V. Podobno nie montują już też aluminiowych nakładek na pedały i listw ozdobnych na progi, ale tego akurat nie weryfikowałem.

Pytanie na ile są to istotne elementy wyposażenia. Ktoś już tu pisał o warunkach jakie nakładają wymóg mycia kloszy. Zmiana gniazda w konsoli centralnej jest chyba jedną z niewielu przemyślanych zmian. Pakowanie dla pasażerów tylnego rzędu kloca ładowarki usb ogranicza wygodę i możliwość wstawienia tam np. lodówki, posiadającej i tak z reguły drugą wtyczkę do zapalniczki. Inna sprawa, że przy okazji usunęli gniazdo zapalniczki w schowku konsoli centralnej pod podłokietnikiem i to już jest słabe bo ciągniesz albo z przodu albo z bagażnika. Akurat nakładki na pedały są w opcji w pakiecie ST-line, ale wymusza to wydanie ekstra kasy za większy spojler i czerwone zaciski, czego nie każdy potrzebuje, podobnie jak w/w pedałów, czy gniazda.

Bump: Napisał przecież co ma ;)

No to pojechałeś :)

Każdy ma inne upodobania stylistyczne. Pomijając stylistykę, między wersjami Titanium i ST-line jedyną różnicą jest brak w tej pierwszej w standardzie przedniej szyby akustycznej. Ale już chyba o tym pisaliśmy :)

qualin
04-07-2021, 12:55
Dostałem ofertę z rabatem prawie 33k, a biorąc pod uwagę, że za rocznik 2020 rabat dla MR2021 to ok 3,5k PLN, dla porównywalności, przyjmij że wyniósł on 29,5k PLN. Kupowałem w marcu 2021 auto z produkcji z końcówki października 2020.

Bump:

Pytanie na ile są to istotne elementy wyposażenia. Ktoś już tu pisał o warunkach jakie nakładają wymóg mycia kloszy. Zmiana gniazda w konsoli centralnej jest chyba jedną z niewielu przemyślanych zmian. Pakowanie dla pasażerów tylnego rzędu kloca ładowarki usb ogranicza wygodę i możliwość wstawienia tam np. lodówki, posiadającej i tak z reguły drugą wtyczkę do zapalniczki. Inna sprawa, że przy okazji usunęli gniazdo zapalniczki w schowku konsoli centralnej pod podłokietnikiem i to już jest słabe bo ciągniesz albo z przodu albo z bagażnika. Akurat nakładki na pedały są w opcji w pakiecie ST-line, ale wymusza to wydanie ekstra kasy za większy spojler i czerwone zaciski, czego nie każdy potrzebuje, podobnie jak w/w pedałów, czy gniazda.

Bump:

No to pojechałeś :)

Każdy ma inne upodobania stylistyczne. Pomijając stylistykę, między wersjami Titanium i ST-line jedyną różnicą jest brak w tej pierwszej w standardzie przedniej szyby akustycznej. Ale już chyba o tym pisaliśmy :)Nie pisałem o wersji tylko pakietach, bo to co napisał to tak naprawdę taka podstawa jest.

edarek
04-07-2021, 13:56
Dla mnie sporo tych "gadgetów" jest po prostu zbędne. Do tej pory moje auta nie miały żadnych wynalazków, poza tempomatem w Kia i asystentem ruszania pod górę w Focusie, co akurat jeżdżąc sporo po górach mi się przydaje. Wychodzę z założenia, że im więcej tego jest, tym więcej może się popsuć. Poza tym sporo z tych wynalazków, to nie obrażając nikogo ogłupiacze zwalniające kierowcę z myślenia.

luck76
04-07-2021, 15:26
Dla mnie sporo tych "gadgetów" jest po prostu zbędne. Do tej pory moje auta nie miały żadnych wynalazków, poza tempomatem w Kia i asystentem ruszania pod górę w Focusie, co akurat jeżdżąc sporo po górach mi się przydaje. Wychodzę z założenia, że im więcej tego jest, tym więcej może się popsuć. Poza tym sporo z tych wynalazków, to nie obrażając nikogo ogłupiacze zwalniające kierowcę z myślenia.

Dokładnie.
Wychodzę z tego samego założenia :)
Dla mnie auto ma być wygodne a nie wyglądać. Pertyn ostatnio świetnie na swoim vlogu przy okazji recenzji focusa sedan podsumował naleśnikowe opony vs komfort pl dróg. Chyba że nad wygodę stawiasz to jak Cię widzą inni :) Tak samo przy innej okazji podsumował sprawowanie się na pl drogach systemów wspomagających kierowcę. Samochód kupowałem dla żony, więc opierałem się na jej wyborach wizualnych, ale dla mnie jako faceta, najważniejsze jest żeby jeździł i jak najmniej się psuł. Każda instalacja doprowadzająca płyn do spryskiwaczy, a może być ich od 3 do 7 to potencjalny fuck-up. Podobnie jak wszelkiej maści radary i silniki ciągle mielące w reflektorach :D

piotras31
04-07-2021, 15:28
No nie wiem jak kolega to załatwił, jakie pakiety ?

Nie wiem czy to o mnie mowa?
Jeśli tak , to dobrałem :
Technology
Winter
Koło dojazdowe
Alarm

edarek
04-07-2021, 17:38
... podsumował naleśnikowe opony vs komfort pl dróg...
Swego czasu do Fusiona kupiłem alufelgi 16" z oponami z profilem 45. Nigdy więcej... Jakbym na samych felgach jeździł. Dlatego tu wolę 17" z większym balonem.

... Samochód kupowałem dla żony, więc opierałem się na jej wyborach wizualnych, ale dla mnie jako faceta, najważniejsze jest żeby jeździł i jak najmniej się psuł...
Tym sposobem właśnie jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Focusa Mk3 Trend combi. Jechać tym autem w dłuższą drogę, to jakieś nieporozumienie. Ale jej się podobał.

qualin
04-07-2021, 17:47
Co kto lubi, ale mówienie, że np adaptacyjne ledy są niepotrzebne bo to tylko zbędny bajer i kolejna rzecz która się może popsuć jest trochę słabe. Jeżeli ktoś wcześniej s takimi nie jeździł to może tak uważać, ale ja odkąd takie mam nie wyobrażam sobie wrócić do zwykłych świateł. Często jest tak że uważamy jakieś dodatki za zbędne dopóki na sobie nie sprawdzimy jak one funkcjonują. Też chciałem tylko statyczne i cieszę się, se wziąłem adaptacyjne. Statyczne mam w Fieście i jest duża różnica w jeździe noca między Kuga a fiesta.
Tak samo wielkość kół w Kudze to tak naprawdę niewielka różnica bo nawet na felgach 20 calowych jest tyle opony, że komfort jazdy na tym nie cierpi prawie wcale. Jeszcze w żadnym swoim aucie nie miałem takiego wielkiego balona jaki mam w Kudze na 20tkach xD Nawet Fiesta na fabrycznych 17 ma o wiele niższy profil opony i wg mnie jest mniej komfortowa od Kugi STLine na 20tkach.

tomaszjan31
04-07-2021, 17:55
W moim przypadku, Kuga Vignale 2.0 Diesel zamówiona w Lutym 2021, odbiór na umowie Maj 2021, realny aktualny termin to I kwartał 2022 (produkcja koniec roku + transport do Polski).

Już sam nie wiem co mam myśleć o tych zamówieniach do produkcji i ich odbiorach...
Jedni zamawiają w kwietniu i z początkiem lipca już odbierają, pomimo że w fabryce taśma miesiąc stoi, kolega Shraen z lutego vignale ma termin na 2022r ja również z lutego Vignale mam napisane na koniec września. Aż nie chce sie wierzyc w roczny czas realizacji. Przy takich przestojach to ford z torbami pójdzie

edarek
04-07-2021, 18:23
Co kto lubi, ale mówienie, że np adaptacyjne ledy są niepotrzebne bo to tylko zbędny bajer...

A czy ja konkretnie napisałem, że ledy, to zbędny bajer? Napisałem, że niektóre rzeczy, np. dla mnie asystenty pasa ruchu, czy radary jakieś. Nie wspomniałem, że to bajery, tylko rzeczy zbędne dla mnie. Start/stop to też rzecz zbędna dla mnie, ale wymuszona przepisami. Całe szczęście dająca się wyłączyć. Wracając do świateł, to jak najbardziej jestem za ledami. Nawet próbowałem zamiast halogenów zamienniki żarówek montować, ale niestety to się nie sprawdza, choć jaśniej jest na pewno.

qualin
04-07-2021, 18:26
Radary to też przydatna sprawa. Szczególnie system pre collision. Ostatnio typ mi na czołówkę wyskoczył i Kuga od razu zaczęła hamować. Tak samo cross traffic alert przy wyjeżdżaniu tyłem z bramy lub parkingu to genialna sprawa.

luck76
04-07-2021, 19:01
Co kto lubi, ale mówienie, że np adaptacyjne ledy są niepotrzebne bo to tylko zbędny bajer i kolejna rzecz która się może popsuć jest trochę słabe. Jeżeli ktoś wcześniej s takimi nie jeździł to może tak uważać, ale ja odkąd takie mam nie wyobrażam sobie wrócić do zwykłych świateł. Często jest tak że uważamy jakieś dodatki za zbędne dopóki na sobie nie sprawdzimy jak one funkcjonują. Też chciałem tylko statyczne i cieszę się, se wziąłem adaptacyjne. Statyczne mam w Fieście i jest duża różnica w jeździe noca między Kuga a fiesta.
Tak samo wielkość kół w Kudze to tak naprawdę niewielka różnica bo nawet na felgach 20 calowych jest tyle opony, że komfort jazdy na tym nie cierpi prawie wcale. Jeszcze w żadnym swoim aucie nie miałem takiego wielkiego balona jaki mam w Kudze na 20tkach xD Nawet Fiesta na fabrycznych 17 ma o wiele niższy profil opony i wg mnie jest mniej komfortowa od Kugi STLine na 20tkach.

No i mamy sprawę wyjaśnioną. Każdy ma to co lubi i nikt nie oceni per „bida” lub „fullwypas” edyszyn :)

qualin
04-07-2021, 19:10
A żeś się przyczepił. Bieda edition się kiedyś określało właśnie auta z podstawowym wyposażeniem, a nie samochód dla biedaka czy coś w tym stylu xD

young81
04-07-2021, 19:41
Już sam nie wiem co mam myśleć o tych zamówieniach do produkcji i ich odbiorach...
Jedni zamawiają w kwietniu i z początkiem lipca już odbierają, pomimo że w fabryce taśma miesiąc stoi, kolega Shraen z lutego vignale ma termin na 2022r ja również z lutego Vignale mam napisane na koniec września. Aż nie chce sie wierzyc w roczny czas realizacji. Przy takich przestojach to ford z torbami pójdzie

Dokładnie pójdzie z torbami, ja bardzo żałuję mojej decyzji zakupu Forda, jakbym wiedzial że tak będą traktować swoich klientów nie zdecydował bym się na, zamówienie tego auta a ich biadolenie ze globalny problem itp.. słuchać tego juz nie mogę, szwagierka zamówiła w marcu Audi z silnikiem diesla i już jeździ, kolega z pracy Rav4 zamówienie w styczniu auto w marcu, sąsiad d kupił nowego Tuscona w lutym i w czerwcu odbiór..... Wszyscy mogą tylko nie Ford, załamuje mnie to że oni nawet teminu realizacji podać nie potrafią, jakbym miał pewność że jak teraz zsmowie auto innego producenta i otrzymal w ciągu 3msc to bym juz to zrobił....

andi_r
04-07-2021, 20:56
Ja kupiłem Kugę "z placu". Czekałem tylko z tydzień na wyszykowanie.
Mam w niej wszystkie możliwe opcje, łącznie z niepotrzebnymi czerwonymi zaciskami i 19" felgami, oraz spryskiwaczami kamer :) jedynie bez pakietu technology.
I mam taką refleksję: Gdybym siedział i zamawiał auto do produkcji u dealera to części opcji bym nie zamówił, stwierdził bym że szkoda na to kasy (tak było przy poprzednim Fokusie, zamawianym od podstaw). Przyznaję, że część funkcji odkryłem dopiero po odbiorze, np automatyczne parkowanie (funkcja dla twardzieli, kto ma to wie o czym piszę).
I muszę przyznać że to był dobry zakup, dostałem duży upust a dodatkowe wyposażenie okazuje się naprawdę ułatwiające życie.

Orzel75
04-07-2021, 22:12
Przyznaję, że część funkcji odkryłem dopiero po odbiorze, np automatyczne parkowanie (funkcja dla twardzieli ...

Hehe, to fakt, jak zacząłem to sprawdzać to z czystym sumieniem przyznam, że samochód parkuje w miejscach w które ja bym się nie pchał, a nogę mam zawsze 0,5mm nad pedałem hamulca ;)

Shraen
05-07-2021, 08:12

Zapewne hybrydy się sprzedają, a stare dobre silniki to są przekładane na dalszy plan.
Zresztą ford się szczyci że za ileś tam lat nie będą już produkować spalinowek.
Więc moim zdaniem to taka gra priorytetów, ostatkami zasobów róbmy hybrydy bo większy na nich zarobek.

A dla zastanowienia się, w których wersjach jest więcej półprzewodników, spalinowy czy hybryda?

smokeh
05-07-2021, 09:01
Moją Kuge brałem z "placu" przez BEMO.
Ponad miesiąc temu rezerwowana do zamówienia. Teraz są wszędzie pustki i fabyki stoją, a dealerzy zamawiają nawet bez Driver Assistance, żeby tylko dostać cokolwiek na salon w pierwszej kolejności. Otomoto to strona widmo. Auta, które są sprzedane albo w innych specyfikacjach.
Kto nie kupił wcześniej to niestety musi poczekać na nową Kugę.

Mój Ecoboost 1.5 pali ~7.1 średnio po 1500km. Nie widziałem jakoś potrzeby za dieslem przy tych wartościach. Może spalanie spadnie trochę po roku tak jak miałem poprzednio przy nowym Focusie 1.6 125KM.

W kwestii głośności trzech cylindrów. Przy wybraniu pakietu X jest dodatkowo szyba przednia i boczna Soundscreen. Jest ciszej :). Dlatego wolę Titanium X od "zwykłego" ST-Line.

qualin
05-07-2021, 09:24
Zwykły STLine ma w standardzie też przednią szybę soundscreen ;)

edarek
05-07-2021, 10:12
...W kwestii głośności trzech cylindrów...

Może jestem do tyłu z technologią, i czyżby już nie pakowali do Kugi 1.5 EcoBoost silników czterocylindrowych?

qualin
05-07-2021, 10:15
Nie. W mk3 masz 3 cylindry z opcją wyłączania jednego.

Cardenal
05-07-2021, 12:16
Zresztą ford się szczyci że za ileś tam lat nie będą już produkować spalinówek.
Więc moim zdaniem to taka gra priorytetów, ostatkami zasobów róbmy hybrydy bo większy na nich zarobek.

Wg mojej wiedzy chodzi o limity unijne CO2. Pewnie Fordowi brakuje i dlatego hybryda ma priorytet.

emte3
05-07-2021, 20:56
Zwykły STLine ma w standardzie też przednią szybę soundscreen ;)
I nie wygląda jak ... ;)
A najbardziej bawią mnie komentarze, że Titanium niby wygodniejszy, bo ST Line taki twardy ;)
Już pisałem, że w rodzinie jest Titanium na balonach 17-tkach, Vignale na 18-tkach i mój STLine na 19-tkach. Jedyna zauważalna różnica to trochę gorsze prowadzenie w Titanium, a większego komfortu nijak nie uświadczyłem.

Ostatnio trochę utaplałem auto w błocie, przewyższenie ponad 200m i sporo błota.

120567
120568
120569
120570

dniklewicz
05-07-2021, 23:06
Jedyna zauważalna różnica to trochę gorsze prowadzenie w Titanium, a większego komfortu nijak nie uświadczyłem.

Każdy swoje chwali :) Ja nie widzę różnicy między STLine na 19" i Vignale na 19", obie wersje świetnie się prowadzą i obie mają fotele, które absolutnie nie zachęcają do szybkich zakrętów.

qualin
05-07-2021, 23:18
Fotele to zdecydowanie najgorszy element w Kudze. Jak dla mnie są mega słabe. Nie dość, że nie trzymają na boki to mają za krótkie siedzisko i bolą mnie uda w trasie. O braku wentylacji nie wspomnę już nawet xD

tomaszjan31
06-07-2021, 09:51
Czy te "dziurkowane" fotele w Vignale cokolwiek pomagają w upalne dni ?

qualin
06-07-2021, 13:48
W ASO jakiś żart. Muszę odstawić auto na wymianę oleju i naprawę deski rozdzielczej bo mi po lewej stronie źle fabryka spasowała i wystają metalowe elementy, zlikwidować buczenie w prawym kole (pewnie łożysko) I zrobić przegląd stanu karoserii. Zapewne potrwa to dłużej niż 1 dzień więc potrzebuje auto zastępcze. W ASO każą sobie płacić za auto zastępcze kiedy oddaję swoję na naprawy gwarancyjne. Jakiś żart. Mondeo odstawiałem kilka razy do ASO kiedyś i to nie ma gwarancyjne naprawy i miałem za każdym razem zastępcze za free.

Fiestaczek
06-07-2021, 15:21
Odnośnie centrowania w pasie ruchu i wyłączaniu tempomatu jak się wciśnie sprzęgło ;) Stary, dobry Focus MK3 z aktywnym tempomatem i manualną skrzynią nie wyłącza ACC po wciśnięciu sprzęgła. Funkcja centrowania w pasie ruchu też jest, niestety nie ma dedykowanego przycisku, żeby ją włączyć (trzeba np UCDSem aktywować), a w czasie jazdy można ją jedynie wyłączyć.

Ja wziąłem Kugę PHEV STLine-X "z placu". Z rzeczy, które chciałem brakuje tylko szyberdachu.

Jeżeli chodzi o priorytety produkcji - przypominam, że producenci płacą podatek od "średniej emisji CO2 sprzedanej floty pojazdów" - bardziej się opłaca im sprzedawać hybrydy niż spalinówki.

Orzel75
06-07-2021, 15:34
... przypominam, że producenci płacą podatek od "średniej emisji CO2 sprzedanej floty pojazdów...

Tak sobie wmawiasz, że producenci?
Jak Orlen płaci akcyzę i inne podatki w paliwie, hehe ;)

dniklewicz
06-07-2021, 20:56
Czy te "dziurkowane" fotele w Vignale cokolwiek pomagają w upalne dni ?

Nie ma z nimi problemu, nawet jak nie zasłaniam panoramy roletą to nie ma efektu parzenia po postoju na słońcu. Żona jeździ na zmianę Focusem mk3 i wg niej materiałowe fotele w Focusie bardziej dają się we znaki w upał niż skóra w Vignale. Bardzo dobra izolacja termiczna razem z wydajną klimą w Kudze robią swoje.

luck76
06-07-2021, 20:57
Tak sobie wmawiasz, że producenci?
Jak Orlen płaci akcyzę i inne podatki w paliwie, hehe ;)

Fiestaczek wie co pisze, taka prawda - unijne przepisy

tomaszjan31
06-07-2021, 22:50
Nie ma z nimi problemu, nawet jak nie zasłaniam panoramy roletą to nie ma efektu parzenia po postoju na słońcu

To bardzo dobra wiadomość dla mnie, obecnie mam tapicerka skórzana ciemna Salerno, która w dłuższych podróżach potrafi przykleić sie do pleców w upalne dni, potrafi sie też dobrze nagrzać na słońcu. Jedyny pozytywny tego efekt to przyjemny zapach skóry w samochodzie.
Żona jeździ na zmianę Focusem mk3 i wg niej materiałowe fotele w Focusie bardziej dają się we znaki w upał niż skóra

Tutaj nie mogę sie zgodzić, materiałowa w upalne dni sie tak mocno nie nagrzeje i lepiej odprowadza wilgoć z pleców, celowo nie napisałem pot:D

Orzel75
06-07-2021, 23:04
...unijne przepisy

Przepisy przepisami ale to my płacimy a nie producent :(

emte3
07-07-2021, 04:33
wydajną klimą w Kudze robią swoje.
I tutaj spore rozczarowanie po przesiadce z MK5.
Porównując do Mondeo jest bardzo słabo

luck76
07-07-2021, 09:22
Przepisy przepisami ale to my płacimy a nie producent :(

Naturalnie, że płacimy, ale pamiętaj że każdy prowadzący biznes zakłada poziom marży przy której uzyska odpowiednie poziomy: EBITDA, ROE oczekiwanych przez dostawców kapitału. Z drugiej strony musi być sprostać konkurencji a także dostosowywać ceny do oczekiwań rynkowych. Jeśli nie wyprodukuje odpowiedniej liczby aut spełniających normy emisji, zapłaci karę którą jak sam zauważyłeś, musi przenieść na kupującego - tzn podwyższyć cenę, wykastrować auta z ficzerów itd. Dlatego stawia na pojazdy które w globalnym ujęciu pozwolą mu osiągnąć oczekiwaną marżę kosztem wydłużenie czasu oczekiwania na pojazdy ją obniżające.

young81
07-07-2021, 11:46
Naturalnie, że płacimy, ale pamiętaj że każdy prowadzący biznes zakłada poziom marży przy której uzyska odpowiednie poziomy: EBITDA, ROE oczekiwanych przez dostawców kapitału. Z drugiej strony musi być sprostać konkurencji a także dostosowywać ceny do oczekiwań rynkowych. Jeśli nie wyprodukuje odpowiedniej liczby aut spełniających normy emisji, zapłaci karę którą jak sam zauważyłeś, musi przenieść na kupującego - tzn podwyższyć cenę, wykastrować auta z ficzerów itd. Dlatego stawia na pojazdy które w globalnym ujęciu pozwolą mu osiągnąć oczekiwaną marżę kosztem wydłużenie czasu oczekiwania na pojazdy ją obniżające.

a czy według Ciebie nowe Diesle nie spełniają normy CO2 ??? Maja taką samą jak hybrydy......oczekiwania rynkowe sa takie jakie ma klient a czesc z nas wybrała diesle których nie moze sie doczekać bo Ford postanowił produkowac teraz tylko hybrydy...to po co mają te diesle w ofercie ???? Mogli wycofać i nie było by krzyku a tak olewają tych którzy według twojego myślenia są mniej eko .....

luck76
07-07-2021, 16:33
a czy według Ciebie nowe Diesle nie spełniają normy CO2 ??? Maja taką samą jak hybrydy......oczekiwania rynkowe sa takie jakie ma klient a czesc z nas wybrała diesle których nie moze sie doczekać bo Ford postanowił produkowac teraz tylko hybrydy...to po co mają te diesle w ofercie ???? Mogli wycofać i nie było by krzyku a tak olewają tych którzy według twojego myślenia są mniej eko .....

Gdzieś pisałem o dieslach? Nie przeczę też, że to greenwashing w najczystszej postaci :)

Bump:

Jakby Ci to wytłumaczyć.... może tak jak małemu dziecku....
Jest niedzielny deszczowy poranek. Jutro masz klasówkę. Mama chce, żebyś dostał z niej dobrą ocenę i grozi, że jak złapiesz słabą ocenę, będziesz miał szlaban na zabawę do końca roku i obetnie Ci całe kieszonkowe. Ty chcesz pobawić się też jeszcze dziś z kolegami, stąd zakładając, że może się jeszcze rozpogodzić, najpierw się uczysz, żeby mieć pewność że dostaniesz piątkę, a po południu pograsz z kumplami. Oni nie mają jutro sprawdzianu i mają przy okazji wylane na pogodę. Tłumaczysz kumplom - oni to rozumieją. Dealerzy nie tłumaczą no i potem są żale. Prawda jest taka, że nieważne czy to benzyna czy diesel. Teraz muszą narobić tych hybryd, bo nie wiedzą kiedy wrócą normalne dostawy komponentów. Więc jeśli teraz natłuką tych benzyn i diesli i zabraknie na hybrydy (FHEV, PHEV a nie MHEV) to wtedy zainkasują takie opłaty (de facto kary), że odrobienie tego w wyższych marżach będzie trudne. Jak chcesz zrozumieć zasady pobierania opłat, polecam ten artykuł: https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/producenci-aut-zaplaca-kary-za-nadmierna-emisje-kto-zmiesci-sie-w-nowym-limicie/m9m6nel

qualin
07-07-2021, 16:36
Dodać trzeba, że Ford ma co nadrabiać bo właśnie przez małą sprzedaż hybryd i elektryków został anulowany Focus RS MK4.

luck76
07-07-2021, 16:47
Dodać trzeba, że Ford ma co nadrabiać bo właśnie przez małą sprzedaż hybryd i elektryków został anulowany Focus RS MK4.

O! o! otóż i to! Smutne ale prawdziwe. Nie można mieć pretensji do producentów przez unijne przepisy. Tańczą jak im grają. Zawsze możesz wziąć VAGa na wungiel.

gutozaur
07-07-2021, 16:54
To wszystko idzie w złą stronę. Za szybko to jest zakazywane a normy spalania są obsurdalne od tego roku, dlatego pewnie takie rabaty były na stline bo naprodukowali tego i przez pandemie wszystko stało. Już nie mówię że te testy spalin były śmieszne i w rzeczywistości samochody niby spełniające tę wymagania to spełniają je przez daną chwilę. Dopiero teraz poszli po rozum do głowy i wymyślili realne testy dające realne wyniki ale nie wiem kiedy to wchodzi w życie.

dniklewicz
07-07-2021, 22:06
to po co mają te diesle w ofercie

No i w końcu pewnie Ford usunie diesla 2.0 190KM z Kugi, tak samo jak to zrobił nie tak dawno PSA z dieslem 2.0 180KM w wielu swoich modelach po wprowadzeniu hybryd. Jak ktoś chce ten silnik to raczej powinien się spieszyć.

I tutaj spore rozczarowanie po przesiadce z MK5.
Porównując do Mondeo jest bardzo słabo

Może elektryczna klima w hybrydzie działa inaczej, bo używam na pierwszym poziomie auto i chłodzi mocno.

Tutaj nie mogę sie zgodzić, materiałowa w upalne dni się tak mocno nie nagrzeje i lepiej odprowadza wilgoć z pleców, celowo nie napisałem pot

Moje doświadczenia z materiałową tapicerką w mocny upał są raczej takie, że grzeje i klei się jak dzika :D Ogólnie podchodziłem sceptycznie do tapicerki w Vignale z tego samego powodu i gdyby była możliwość zamówienia wersji materiałowej to wtedy pewnie bym tak zrobił. Po kilku upalnych i słonecznych dniach jestem mile zaskoczony. Oczywiście brakuje wentylacji foteli, bo wtedy byłoby już w ogóle super :)

Shraen
08-07-2021, 09:32
No i w końcu pewnie Ford usunie diesla 2.0 190KM z Kugi, tak samo jak to zrobił nie tak dawno PSA z dieslem 2.0 180KM w wielu swoich modelach po wprowadzeniu hybryd. Jak ktoś chce ten silnik to raczej powinien się spieszyc

Sytuacja zatacza koło. 6 lat temu brałem nowego focusa MK3,5. Wziąłem silnik 1,6 125KM a za miesiąc temu silnik przestał być dostępny na rzecz EcoBoosta ( w salonie mi go proponowali, bodajże 1,4 150KM?). Coś czuję że z Kuga będzie podobnie. Ostatnia partia diesli a potem tylko hybryda albo 1.0 benzyna xd

smokeh
08-07-2021, 10:59
Sytuacja zatacza koło. 6 lat temu brałem nowego focusa MK3,5. Wziąłem silnik 1,6 125KM a za miesiąc temu silnik przestał być dostępny na rzecz EcoBoosta ( w salonie mi go proponowali, bodajże 1,4 150KM?). Coś czuję że z Kuga będzie podobnie. Ostatnia partia diesli a potem tylko hybryda albo 1.0 benzyna xd

Silnik 1.6 125KM był dostępny dłużej. Poległ 1 września 2018 roku. W 2018 roku dealerzy wszystkich marek kupowali na place wszystko co było dostępne bo weszła nowa norma spalania. Ja kupiłem MK3.5 Focusa w grudniu 2018 1.6 125KM. Było dużo dostępnych aut i masa wyprzedaży. Auto z końcówki produkcji i dobrze spasowane i wyposażone (P.S. niedługo na sprzedaż ;)

Nowa Kuga też jest w benzynie i nic nie trzeszczy. Focus MK4 to niestety lista niekończących się wpadek i pracy księgowych.
Miałem brać hybrydę, ale doczytałem o problemach z akumulatorami -> zasięgiem i zrezygnowałem. Po 2000km spalanie na poziomie 7L jest wystarczające.

tomaszjan31
08-07-2021, 14:27
Oczekując na zamówioną kuge niepokoi mnie sytuacja, że ford z powodu braku płynności komponentów może zacząć montować inne niesprawdzone układy od niesprawdzonych dostawców

luck76
08-07-2021, 14:51
Oczekując na zamówioną kuge niepokoi mnie sytuacja, że ford z powodu braku płynności komponentów może zacząć montować inne niesprawdzone układy od niesprawdzonych dostawców

No tak. Już teraz rozumiem dlaczego zniknęło tyle dobra z Alibaby. Wszystko przez Forda :)

Bump: Oczekując na zamówioną kuge niepokoi mnie sytuacja, że ford z powodu braku płynności komponentów może zacząć montować inne niesprawdzone układy od niesprawdzonych dostawców

Zawsze istnieje ryzyko, że dostawca o najlepszej nawet renomie się wysypie i dostarczy wadliwy komponent. Natomiast w tak dużych organizacjach sourcing to nie są zabawy małych chłopców, szczególnie w dobie industry 4.0 :)

tomaszjan31
08-07-2021, 15:00
Wszystko przez Forda

Ten problem nie dotyczy tylko Forda. Ten kto ma ten sprzedaje i zarabia, a z ewentualnymi konsekwencjami sie będą później przejmować

young81
08-07-2021, 18:37
No tak. Już teraz rozumiem dlaczego zniknęło tyle dobra z Alibaby. Wszystko przez Forda :)

Bump:

Zawsze istnieje ryzyko, że dostawca o najlepszej nawet renomie się wysypie i dostarczy wadliwy komponent. Natomiast w tak dużych organizacjach sourcing to nie są zabawy małych chłopców, szczególnie w dobie industry 4.0 :)

Panedmia i kłopoty z komponentami, dobitnie pokazały jaki Ford ma sourcing, w porównaniu do innych marek to dno dna i metr mułu.... Industry 4.0 to może ma Toyota, Ford udaje że ma....

gutozaur
08-07-2021, 18:39
Panedmia i kłopoty z komponentami, dobitnie pokazały jaki Ford ma sourcing, w porównaniu do innych marek to dno dna i metr mułu.... Industry 4.0 to może ma Toyota, Ford udaje że ma....Być może skupiają się na rynku amerykańskim bo tam nieźle sobie radzą i lepiej im tam dawać te komponenty

qualin
08-07-2021, 19:03
No patrz, a moja siostra jak zamawiała Tiguana przed pandemią to czekała 8 miesięcy. Wtedy nie było problemu z częściami, a jaki okres oczekiwania. Nie ma co psów wieszać na Fordzie bo zazwyczaj terminy u nich nie przekraczały 3 miesięcy.

young81
08-07-2021, 20:45
No patrz, a moja siostra jak zamawiała Tiguana przed pandemią to czekała 8 miesięcy. Wtedy nie było problemu z częściami, a jaki okres oczekiwania. Nie ma co psów wieszać na Fordzie bo zazwyczaj terminy u nich nie przekraczały 3 miesięcy.

Ale pewnie z góry wiedziała że będzie dzue czekać te 8 msc...... Ford w odróżnieniu od innych producentów wróży teraz z fusów i dla, auta zamówionego w grudniu nie ma nawet terminu realizacji....

qualin
08-07-2021, 20:46
Nie wiedziała. Najpierw mówili, ze będzie za 3 miesiące, później, że za 6, a ostatecznie był po 8 miesiącach.

young81
09-07-2021, 05:24
Nie wiedziała. Najpierw mówili, ze będzie za 3 miesiące, później, że za 6, a ostatecznie był po 8 miesiącach.

Widzisz ja miałem czekać 3 Msc potem 6 a teraz nawet nie mówią kiedy, nic nie wiedzą nawet nie potrafią zaplanować przestoju fabryki, system planowania maja wyłączony , diler nic nie wie i wszystko co mówi to wróżenie z fusów....

W momencie przyjmowania zamówienia dobrze wiedzieli ze terminy które obiecują są nierealne, jakbym to wtedy wiedział salon Forda omijał bym szerokim łukiem, a teraz nie mam wyjścia i muszę czekać , bo inni przynajmniej uczciwie mówią że jak teraz zamówię to auto będzie za 10msc

qualin
09-07-2021, 06:00
Skąd wiesz, że inni uczciwie podają? Może też podają termin z dupy i po 10 miesiącach się okaże, że masz czekać kolejne miesiące. Tego nie wiesz.

young81
09-07-2021, 07:11
Skąd wiesz, że inni uczciwie podają? Może też podają termin z dupy i po 10 miesiącach się okaże, że masz czekać kolejne miesiące. Tego nie wiesz.

W tym samym czasie jak ja zamawiałem , zamawiała moja szwagierka ( Audi) z góry powiedzieli ze odbiór czerwie -lipiec) auto odebrała w koniec czerwca.....kolejny przykład Kolega z pracy zamówił Rav4 4msc czekał 4msc.....szef zamówił nowego Lexusa w styczniu powiedzieli 4msc czekał 4msc......
Ford powiedział 3msc po 3msc powiedzieli ze 1,5 msc opóźnienia , ale proszę się martwić Państwa auto jest priorytetowe będzie produkowane w 1 kolejności , przecież zamówione były w tamtym roku itp, a teraz są przecieki i informacje na tym forum ze auta zamówione po tym terminie są już w rękach nowych właścicieli, bo są tak jakby półprzewodnikowe :) ....żenada po stronie forda nie zna granic , po 1,5 miesiąca opóźnienia informacja ze auta jeszcze nie ma i może będzie w 3 kwartale , ale UWAGA wspaniałomyślny Ford daje możliwość rozwiązania umowy bez konsekwencji , zaliczkę oddamy w ciągu 3 tygodni tylko trzeba osobiście przyjechać i podpisać papier.......przez te ich zwodzenie jestem w momencie ze kupując auto innego producenta mam informacje ze czas oczekiwania 8-10msc a wiec nie ma sensu żebym czekal kolejne tyle bo nie zakładam ze Ford jest az tak cienki ze auto będą produkować 1,5roku....place puste i nie znajdę nic co mnie interesuje, jestem bez auta które powoli jest dla mnie dużą potrzebą , ponieważ stare się już sypie poza tym potrzebuje 2 auto......szczerze w końcu ten Ford dla mnie będzie , ale ja nie będę miał nawet radości i satysfakcji z tego samochodu bo producent i diler już mnie wystarczająco do niego zniechęcił...

gutozaur
09-07-2021, 07:19
A co z samochodami dostępnymi od ręki? Nie ma tam nic co was interesuje? Na stronie można sprawdzić co jest dostępne chociaż nie wszystkie ogłoszenia są aktualne bo moje po zakupie wisiało jeszcze z miesiąc. Zamówiłem auto i po 2 tygodniach było u mnie. Łącznie z rejestracją czekałem 3 lub 4 tygodnie.

young81
09-07-2021, 07:26
A co z samochodami dostępnymi od ręki? Nie ma tam nic co was interesuje? Na stronie można sprawdzić co jest dostępne chociaż nie wszystkie ogłoszenia są aktualne bo moje po zakupie wisiało jeszcze z miesiąc. Zamówiłem auto i po 2 tygodniach było u mnie. Łącznie z rejestracją czekałem 3 lub 4 tygodnie.

W moim przypadku nie ma nic o by mnie interesowało ,zamawiałem auto które jest skonfigurowane według moich oczekiwań , nie chce teraz brać tego co jest i to w wyższych cenach bo popyt jest większy niż podaż....

patricos82
09-07-2021, 07:55
W tym samym czasie jak ja zamawiałem , zamawiała moja szwagierka ( Audi) z góry powiedzieli ze odbiór czerwie -lipiec) auto odebrała w koniec czerwca.....kolejny przykład Kolega z pracy zamówił Rav4 4msc czekał 4msc.....szef zamówił nowego Lexusa w styczniu powiedzieli 4msc czekał 4msc......
Ford powiedział 3msc po 3msc powiedzieli ze 1,5 msc opóźnienia , ale proszę się martwić Państwa auto jest priorytetowe będzie produkowane w 1 kolejności , przecież zamówione były w tamtym roku itp, a teraz są przecieki i informacje na tym forum ze auta zamówione po tym terminie są już w rękach nowych właścicieli, bo są tak jakby półprzewodnikowe :) ....żenada po stronie forda nie zna granic , po 1,5 miesiąca opóźnienia informacja ze auta jeszcze nie ma i może będzie w 3 kwartale , ale UWAGA wspaniałomyślny Ford daje możliwość rozwiązania umowy bez konsekwencji , zaliczkę oddamy w ciągu 3 tygodni tylko trzeba osobiście przyjechać i podpisać papier.......przez te ich zwodzenie jestem w momencie ze kupując auto innego producenta mam informacje ze czas oczekiwania 8-10msc a wiec nie ma sensu żebym czekal kolejne tyle bo nie zakładam ze Ford jest az tak cienki ze auto będą produkować 1,5roku....place puste i nie znajdę nic co mnie interesuje, jestem bez auta które powoli jest dla mnie dużą potrzebą , ponieważ stare się już sypie poza tym potrzebuje 2 auto......szczerze w końcu ten Ford dla mnie będzie , ale ja nie będę miał nawet radości i satysfakcji z tego samochodu bo producent i diler już mnie wystarczająco do niego zniechęcił...

Ale się koledze maruderstwo włączyło. Podpowiem Ci coś. Póki co żyjemy w wolnym kraju, zawsze możesz się wycofać z umowy i kupić wspomnianego Lexusa, Toyote, czy gdzie tam jest lepiej. Myślę, że lepsze to, niż płakanie na forum do poduszki, jaki to Ford zły. Proste?

Dwa, fabryki na całym świecie mają problem z produkcją, brakuje surowców, większy popyt niż podaż uruchamia implikacyjną lawinę przestojów. Tutaj zacznie się kwestia szczęścia i kto więcej zapłaci, ten będzie pierwszy. Taki jest rynek, gdybyś jeszcze nie zauważył. Znajomy handluje na dużą skalę sprzętem komputerowym (laptopy, serwery, infrastruktura sieciowa). Myślisz, że tam jest lepiej?

Trzy, dilerzy aut również dzielą się na lepszych i gorszych, na tych, którzy mają większy obrót aut i tych, którzy mają mniejszy. Kto będzie potraktowany przez producenta z wyższym priorytetem? :D

Zatem kolego przyjmij na klatę, jak mężczyzna, jak ten świat jest zbudowany. Mam nieco odruch wymiotny, jak słyszę takie płakanie. Nikt Cię biczem do zakupu auta nie zmusza, proste.

Miłego dzionka robaczki ;)

Martingg
09-07-2021, 07:56

wszystko przez braki elektroniki, spłonęła jeszcze jakaś fabryka, która robiła elektronike głównie dla Forda :D także tego są takie skutki. Interesuje sie NX i sprzedawca w salonie powiedział że Lexus i Toyota kupiły elektroniki na zapas bo wiedzieli, że taka sytuacja może nastąpić i czas oczekiwania tam na samochód to własnie 3-4 msc, najgorzej jest ogólnie z całym Fordem i z KIA Sorento bo tutaj jest dużo chętnych i czas oczekiwania podobny do Kugi.

young81
09-07-2021, 08:22
Ale się koledze maruderstwo włączyło. Podpowiem Ci coś. Póki co żyjemy w wolnym kraju, zawsze możesz się wycofać z umowy i kupić wspomnianego Lexusa, Toyote, czy gdzie tam jest lepiej. Myślę, że lepsze to, niż płakanie na forum do poduszki, jaki to Ford zły. Proste?

Dwa, fabryki na całym świecie mają problem z produkcją, brakuje surowców, większy popyt niż podaż uruchamia implikacyjną lawinę przestojów. Tutaj zacznie się kwestia szczęścia i kto więcej zapłaci, ten będzie pierwszy. Taki jest rynek, gdybyś jeszcze nie zauważył. Znajomy handluje na dużą skalę sprzętem komputerowym (laptopy, serwery, infrastruktura sieciowa). Myślisz, że tam jest lepiej?

Trzy, dilerzy aut również dzielą się na lepszych i gorszych, na tych, którzy mają większy obrót aut i tych, którzy mają mniejszy. Kto będzie potraktowany przez producenta z wyższym priorytetem? :D

Zatem kolego przyjmij na klatę, jak mężczyzna, jak ten świat jest zbudowany. Mam nieco odruch wymiotny, jak słyszę takie płakanie. Nikt Cię biczem do zakupu auta nie zmusza, proste.

Miłego dzionka robaczki ;)
Po piersze :
Chyba po to jest forum żeby wyrażać swoja opinie , w mojej ocenie jestem zawiedziony postawą forda i takie mam prawo , i jakbyś przeczytał kilka postów wcześniej jak bym wiedział ze tak będzie omijał bym salon forda szerokim łukiem i poszedł do salonu Toyoty lub innego producenta, wystarczy by jak by mi uczciwie powiedziano ze na auto będę czekał rok czasu i będę w kolejce za samochodami półprzewodnikowymi jak to ktoś tu ładnie nazwał :) w momencie kiedy je zamawiałem ( początek grudnia 2020) wszystko było pieknie i kolorowo...a fabryki stanęły już w styczniu , informacja o opóźnieniach była w marcu
Po drugie:
Czy ja gdzieś napisałem ze Ford jest zły ??? samochód wybrałem świadomie, fordami jeżdżę od 10 lat i na sam produkt nie narzekam, ale uczciwość i rzetelność producenta jest na tragicznym poziomie.
Po trzecie:
Przyjmować na klatę mogę najgorszą prawdę ale brak profesjonalizmu mnie irytuje , jak masz odruch wymiotny to nie komentuj i nie odpisuj , argument ze nikt mnie biczem do zakupu auta nie zmusza......no tak , samego zakupu nie przemyślałem i poszedłem na żywioł to tylko auto za sto parę tysięcy , nie mam prawa oczekiwać fachowej i uczciwej obsługi, to że problemy maja wszyscy to wiem ale jakby uczciwie powiedziano mi ze auto będzie spóźnione tyle czasu to mógłbym się wycofać już 5 miesięcy temu i pójść np do salonu Toyoty....

patricos82
09-07-2021, 08:36
Mylisz niestety pojęcia fachowej i uczciwej obsługi z wydarzeniami losowymi, na które NIKT nie ma wpływu.

Jak wybuchnie wojna i będą braki w dostawie prądu i wody, również będziesz miał postawę roszczeniową wobec operatorów?

Zmieńmy skalę na mniejszą. Wyobraż sobie, że prowadzisz małą działalność, np. tworzysz meble z drewna. Dzisiaj dostajesz pierdyliard zamówień. Jutro tartak oznajmia Ci, że nici z dostarczeniem surowca, bo lasy nie wyrabiają i nie wiadomo, kiedy wszystko ruszy. Nie są w stanie Ci nic konkretnego przekazać. Co robisz ze swoimi klientami? Prosisz cierpliwie czekać, czy anulujesz wszystkie zamówienia i zamykasz działalność, by za chwilę nie mieć za co żyć?

Shraen
09-07-2021, 08:57
Ale z drugiej strony dobrejj praktyki i dobrych tych manier należy poinformować klienta o możliwym dużym opóźnieniu.

Orzel75
09-07-2021, 09:00
Przyjmować na klatę mogę najgorszą prawdę ale brak profesjonalizmu mnie irytuje , jak masz odruch wymiotny to nie komentuj i nie odpisuj , argument ze nikt mnie biczem do zakupu auta nie zmusza......no tak , samego zakupu nie przemyślałem i poszedłem na żywioł to tylko auto za sto parę tysięcy , nie mam prawa oczekiwać fachowej i uczciwej obsługi, to że problemy maja wszyscy to wiem ale jakby uczciwie powiedziano mi ze auto będzie spóźnione tyle czasu to mógłbym się wycofać już 5 miesięcy temu i pójść np do salonu Toyoty....

Ten rok jest specyficzny. O tym, że rynek samochodowy złapie czkawkę trąbili już od dawna, z różnych powodów czasowo zamknięto praktycznie większość liczących się fabryk półprzewodników na całym świecie. Zostały zerwane łańcuchy dostaw i nikt tego nie był w stanie przewidzieć. Jakoś na początku roku była informacja, że jedynie Toyota ma zapas półprzewodników na bieżącą produkcję na ten rok. Praktycznie każdy samochód jest półprzewodnikowy. Reszta producentów czeka na części.
Zresztą poczytaj sobie o hucznej premierze PS5 i ich dostępnością, wszystkie branże związane z elektroniką klękły przez brak podzespołów.

qualin
09-07-2021, 09:02
Oczywiście, że mogłeś iść do Toyoty i wziąć ravke. Pewnie byś już nią jeździl, tylko czy byłbyś w 100% zadowolony z zakupu? Ravka się fatalnie prowadzi i ma mega słabe wnętrze. Chyba lepiej poczekać na auto, którym będzie się chciało codziennie jeździć, a nie wziąć to do będzie szybciej, a później płakać na forum toyoty jaka to ona biedna jest ;)

young81
09-07-2021, 09:09
Mylisz niestety pojęcia fachowej i uczciwej obsługi z wydarzeniami losowymi, na które NIKT nie ma wpływu.

Jak wybuchnie wojna i będą braki w dostawie prądu i wody, również będziesz miał postawę roszczeniową wobec operatorów?

Zmieńmy skalę na mniejszą. Wyobraż sobie, że prowadzisz małą działalność, np. tworzysz meble z drewna. Dzisiaj dostajesz pierdyliard zamówień. Jutro tartak oznajmia Ci, że nici z dostarczeniem surowca, bo lasy nie wyrabiają i nie wiadomo, kiedy wszystko ruszy. Nie są w stanie Ci nic konkretnego przekazać. Co robisz ze swoimi klientami? Prosisz cierpliwie czekać, czy anulujesz wszystkie zamówienia i zamykasz działalność, by za chwilę nie mieć za co żyć?

Ale z drugiej strony dobrejj praktyki i dobrych tych manier należy poinformować klienta o możliwym dużym opóźnieniu.

Dokładnie, wypadało by żeby mówili prawdę od początku i wszystko by było OK , wtedy mógłbym podjąć decyzję czy czekać te 8msc czy szukać czegoś innego , ale Ford wołał dawać złudne obietnice że wszystko w porządku itp

luck76
09-07-2021, 09:16
Oczywiście, że mogłeś iść do Toyoty i wziąć ravke. Pewnie byś już nią jeździl, tylko czy byłbyś w 100% zadowolony z zakupu? Ravka się fatalnie prowadzi i ma mega słabe wnętrze. Chyba lepiej poczekać na auto, którym będzie się chciało codziennie jeździć, a nie wziąć to do będzie szybciej, a później płakać na forum toyoty jaka to ona biedna jest ;)

Widzisz, każdy lubi co innego dlatego jest w czym wybierać. Ale nie pisz pls że coś jest gorsze, lepsze, bieda, wypić, bo każdy inaczej oceni to samo. Wystarczy dodać „moim zdaniem” i po kłopocie :) co do Ravki, moim skromnym zdaniem problem jest w wyjącym napędzie a autko prowadzi się zacnie. Z mojego punktu widzenia, jakość materiałów i rozplanowanie wnętrza w nowej Ravce jest lepsze niż w Kudze. Gdybym miala normalny automat lub manual z benzyną w Selekcie, rozważył bym :)

qualin
09-07-2021, 09:18
Ravka i zacne prowadzenie? Serio? xD

tomaszjan31
09-07-2021, 11:16
Dealerzy chętnie zwracają w całości zaliczki z pierwszego kwartału, bo zamówione wcześniej pojazdy do produkcji sprzedadzą nowym nabywcą bez żadnych rabatów i jeszcze z pocałowaniem w rączkę

young81
09-07-2021, 15:47
Najnowsze informacje od Dilera..... Auto dopiero w przyszłym roku......

Shraen
09-07-2021, 16:02
Zero zaskoczenia

qualin
09-07-2021, 16:11
Najnowsze informacje od Dilera..... Auto dopiero w przyszłym roku......To rezygnuj, bierz ravke i za 4 miesiące będziesz jeździł toyotą [emoji14]

luck76
09-07-2021, 17:01
Ravka i zacne prowadzenie? Serio? xD

a co? Widzę, że dalej ciśniesz w swojej nieomylności. Uwierz, każdy inaczej odbiera tą kwestię. Jeśli w ogóle miales okazje prowadzić… Wybierz się w góry zimą i spróbuj sił.
Ale co ja tam będę ględził. Wiadomo, nikt nie odbierze palmy pierwszeństwa Fordowi. Żaden RAV4 4WD Toyoty nie sięga do pięt napędzanej na jedną oś Kudze w kwestii prowadzenia. No w sumie zapomniałem. Ty masz takie laczki, że śnieg cały Twój, nie mówiąc o mistrzostwie na prostej, bo jak każdy duzy chłopiec wie - szerszy kapec na prostej daje moc ;) a tak poważnie. To co pozwala pokonywać zakręty na jednej osi (szeroki kapec) jest niczym przy przeniesieniu napędu na dwie osie (ale znów dodam, to tylko moja opinia i mogę się w przeciwieństwie do Ciebie mylić). Miuego dnia imienniku :)

qualin
09-07-2021, 17:22
Prowadzenie auta to nie sama jazda zima po śniegu w górach.
A wycieczki w kierunku mojej osoby sobie daruj. Rozmawiamy tutaj o samochodach.

young81
09-07-2021, 17:34
To rezygnuj, bierz ravke i za 4 miesiące będziesz jeździł toyotą [emoji14]

Jakbym wiedział 7 msc temu jak zamawiałem że Ford jest tak solidną firmą gdzie termin realizacji to 17msc bo przecież nowa Kuga to samochód tak zaawansowany technologicznie ze nie potrafią go wyprodukować to bym tak zrobil....

luck76
09-07-2021, 17:47
Prowadzenie auta to nie sama jazda zima po śniegu w górach.
A wycieczki w kierunku mojej osoby sobie daruj. Rozmawiamy tutaj o samochodach.

Wybacz jeśli dotkłem słowem, nie miałem niecnych zamiarów :)
Wracając do kwestii prowadzenia No to pojedź sobie w lecie np na Furkapass to zobaczysz o co chodzi. Kuga nie jest mistrzem prowadzenia patrząc na ogół suvow tej klasy, leciwy Tucson AWD ją zjada na śniadanie :) moim zdaniem jest niezła w kategorii FWD info tego mi wystarczy :) ale nie możesz uogólniać, nawet w odniesieniu do Ravki. Stara owszem gorzej się sprawuje ale nowa jest imho lepsza

dniklewicz
09-07-2021, 17:49
Żaden RAV4 4WD Toyoty nie sięga do pięt napędzanej na jedną oś Kudze

Kuga ma wersję AWD (moim zdaniem z większymi możliwościami przeniesienia napędu) tak samo jak RAV4 ma wersję FWD.

qualin
09-07-2021, 17:54
Wybacz jeśli dotkłem słowem, nie miałem niecnych zamiarów :)

Wracając do kwestii prowadzenia No to pojedź sobie w lecie np na Furkapass to zobaczysz o co chodzi. Kuga nie jest mistrzem prowadzenia patrząc na ogół suvow tej klasy, leciwy Tucson AWD ją zjada na śniadanie :) moim zdaniem jest niezła w kategorii FWD info tego mi wystarczy :) ale nie możesz uogólniać, nawet w odniesieniu do Ravki. Stara owszem gorzej się sprawuje ale nowa jest imho lepsza

Sorry, ale jeździłem tucsonem po zakrętach i cisnąłem go mocno. Nie ma podjazdu do Kugi nawet mimo mocniejszego silnika. Kuga to też nie jest mistrz zakrętów czy auto sportowe, ale w swojej półce cenowej wypada najlepiej jeżeli chodzi o właściwości jezdne.

Orzel75
09-07-2021, 17:57
Wrzućcie trochę na luz ;)

Jak szukałem auta w zeszłym roku, to z dostępnością też było kiepsko. Różnica jest taka, że ja szukałem samochodu z placu i wcale nie brałem pod uwagę tylko Forda, a ten rok się jeszcze bardziej posypał.
Co do gór i Forda zimą, to w całkiem fajnych zaspach przejechałem z Czech przez Małą Upę do Karpacza z przyczepą kempingową ;) 4x4 w Kudze naprawdę daje radę, ludzie patrzyli na mnie jak na kosmitę ;)

luck76
09-07-2021, 19:23
Wrzućcie trochę na luz ;)

Jak szukałem auta w zeszłym roku, to z dostępnością też było kiepsko. Różnica jest taka, że ja szukałem samochodu z placu i wcale nie brałem pod uwagę tylko Forda, a ten rok się jeszcze bardziej posypał.
Co do gór i Forda zimą, to w całkiem fajnych zaspach przejechałem z Czech przez Małą Upę do Karpacza z przyczepą kempingową ;) 4x4 w Kudze naprawdę daje radę, ludzie patrzyli na mnie jak na kosmitę ;)

AWD owszem, szczególnie napędzana węglem. Natomiast posiadany przezemię benzyniak z przednią osią nie jest jakiś przec***asty, w czym dodatkowo nie pomagają liche boczki oparć niczym w służbowym rapidzie :)

xyz2
09-07-2021, 20:56
Miesięcznie jest rejestrowanych ok 100 do 150 kug, więc nie za wiele w skali kraju na tle innych suv-ów i czekamy. Co do napędu AWD to oglądałem porównanie w terenie pomiędzy RAV4, Tucson oraz kilku innych tegorocznych modeli i niestety Kuga była sporym rozczarowaniem gdzie pod 2 górki nie dała rady podjechać.

Orzel75
09-07-2021, 21:00
...Kuga była sporym rozczarowaniem gdzie pod 2 górki nie dała rady podjechać.

Kwestia opon i kierowcy, na rolkach napęd ciągnie nawet jak tylko jedno koło ma przyczepność więc Kuga wypada bardzo dobrze.

tomaszjan31
09-07-2021, 21:09
szczególnie napędzana węglem

Węglem mówi kolega...
Natomiast posiadany przezemię benzyniak
No tak super ekologiczne auto
Nawet na baterie nie jest eko, zwłaszcza jak ładujesz w polszy , Turów, Ostrołęka, Bełchatów i inne. Jak motor wysokoprężny truje jednym to motor o zapłonie iskrowym truje drugim.

xyz2
09-07-2021, 21:11
Kwestia opon i kierowcy, na rolkach napęd ciągnie nawet jak tylko jedno koło ma przyczepność więc Kuga wypada bardzo dobrze.

https://youtu.be/etluZrWfq-s jeśli się dobrze wkleiło to można i całość obejrzeć.

mskgs
09-07-2021, 21:31
Co kto lubi, ale mówienie, że np adaptacyjne ledy są niepotrzebne bo to tylko zbędny bajer i kolejna rzecz która się może popsuć jest trochę słabe.

Wystarczy, że rzadko jeździsz w nocy i adaptacyjne światła są już zbędnym bajerem... tym bardziej że dopłata prawie 9k PLN jest absurdalna, tyle nawet Audi nie chce za Matrix LED-y. :p Nie rozumiem tego określenia "bieda" - tak jakby kupno samochodu polegało na tym, żeby pochwalić się przed znajomymi, a nie na tym co się chce/co jest potrzebne.

Orzel75
09-07-2021, 21:32
...] jeśli się dobrze wkleiło to można i całość obejrzeć.

Przykro mi ale ten film do mnie nie przemawia. Zdążyłem już się zaprzyjaźnić z tym napędem ;) Testowane w Puszczy bydgoskiej. Tak jak pisałem wcześniej - kierowca + dodam jeszcze obycie z samochodem i mamy małą katastrofę jak na filmie. Tu masz rolki
https://youtu.be/bQEoVZ_Gyj0 więcej mi do szczęścia nie potrzeba.

qualin
09-07-2021, 21:35
Wystarczy, że rzadko jeździsz w nocy i adaptacyjne światła są już zbędnym bajerem... tym bardziej że dopłata prawie 9k PLN jest absurdalna, tyle nawet Audi nie chce za Matrix LED-y. :pIdąc tym tokiem rozumowania to jak ktoś mało jeździ to nawet nie potrzebuje Kugi za 150 tys bo Sandero za 40 będzie tak samo jeździć i nie ma sensu dopłacać xD

mskgs
09-07-2021, 21:42
Jest różnica między mało jeździ w ogóle, a mało jeździ w nocy... Chyba mieszasz te dwie rzeczy. Ktoś może potrzebować Kugę ze względów użytkowych (rozmiar/bagażnik/dostęp do niego) i wtedy raczej nie kupi Sandero. Może mu się zwyczajnie podobać, ale nie potrzebuje lepszych świateł, albo po prostu woli te pieniądze przeznaczyć na wakacje czy cokolwiek innego...

luck76
10-07-2021, 06:48
Węglem mówi kolega...
No tak super ekologiczne auto
Nawet na baterie nie jest eko, zwłaszcza jak ładujesz w polszy , Turów, Ostrołęka, Bełchatów i inne. Jak motor wysokoprężny truje jednym to motor o zapłonie iskrowym truje drugim.

Dlatego wciąż uważam, że wszystko to czysty greenwashing i daleko mi do hybryd/elektryków :)
Trzeba poczekać na wodór i to nie ten pozyskiwany w procesie rafinacji ropy (odpad). Ale pewnie doczeka tego moje dziecko a nie ja, No chyba ze za 25 lat kupię sobie jakiegoś ecosporta :)

luck76
10-07-2021, 08:34
Idąc tym tokiem rozumowania to jak ktoś mało jeździ to nawet nie potrzebuje Kugi za 150 tys bo Sandero za 40 będzie tak samo jeździć i nie ma sensu dopłacać xD

Jak mało jezdzisz i nie masz wymagań w zakresie jakości produktu - święta racja, ale kolega wspomniał o rzadkim podróżowaniu NOCĄ. Też miałem podobne spostrzeżenia ale ugryzłem się w język :) Podobnie w kwestii innych dodatków. Dla siebie w życiu nie brałbym elektrycznej klapy ale żona jest głównym użytkownikiem i to ona z reguły jeździ na zakupy i wychodzi z lidla objuczona jak wielbłąd torbami :) Podobnie z elektronicznym panelem wskaźników - przemawiają do mnie analogi :) za to bardzo żałuje, że nie ma automatu. Mi nie potrzebny a jej sie by przydał. Z uwagi na liche w ocenie wielu fotele, wziąłem z elektrycznym siodłem kierowcy wiec można trochę podciągnąć uda do góry, chociaż przy AGRachw Oplu Grandlandzie imho bledną (rodzice mają więc miałem co porównać). Szeroki lacz pewnie pomaga na krętych kaszubskich ścieżkach, natomiast na autostradzie i po mieście (Strzyza, Wrzeszcz, Oliwa) zdecydowanie łatwiej prowadzi mi się Kuga ze standardową szerokością 225, gdy mam okazje ją prowadzić (podobną szerokość ma nasza firmowa RAVka.

qualin
10-07-2021, 09:43
Ja więcej jeżdżę po Trójmieście jak po kaszubskich zakrętach ;) po samych Kaszubach to ja jadę raz na miesiąc jak lecę w trasę pod Pile przez Kartuzy, Kościerzynę, Brusy i Chojnice ;)

Sethh
10-07-2021, 20:36
Chciałem zamówić diesla vignale z pakietem driver assistance (adaptacyjny tempomat i blis to dla mnie absolutny must have) i usłyszałem, że ten pakiet dla diesla został zablokowany i nic nie wiadomo czy lub kiedy zostanie odblokowany.
Znalazłem jeden salon, który miał w produkcji taką wersję i w ofercie pod pozycją "rabat" widniało "stolica Maroka". No tak bardziej poważnie, to widniało tam zero. Dostałem informację, że to nie jest tak, że dealerowi odbiło całkowicie i chce mnie skroić, lecz Ford zablokował rabatowanie tych wersji, które jeszcze mogły w konfiguratorze zaznaczyć ten pakiet.
Zamówiłem Tiguana. A Ford za to zablokowanie rabatowania ma u mnie prawie bana. Są jakieś granice.

young81
10-07-2021, 21:17
Chciałem zamówić diesla vignale z pakietem driver assistance (adaptacyjny tempomat i blis to dla mnie absolutny must have) i usłyszałem, że ten pakiet dla diesla został zablokowany i nic nie wiadomo czy lub kiedy zostanie odblokowany.
Znalazłem jeden salon, który miał w produkcji taką wersję i w ofercie pod pozycją "rabat" widniało "stolica Maroka". No tak bardziej poważnie, to widniało tam zero. Dostałem informację, że to nie jest tak, że dealerowi odbiło całkowicie i chce mnie skroić, lecz Ford zablokował rabatowanie tych wersji, które jeszcze mogły w konfiguratorze zaznaczyć ten pakiet.
Zamówiłem Tiguana. A Ford za to zablokowanie rabatowania ma u mnie prawie bana. Są jakieś granice.
Ja zamówiłem taka wersję w grudniu.... Wczoraj dowiedziałem się że auto dostanę w przyszłym roku i pakiet drive asistance musi wylecieć bo bo tego nie założą do diesla...... Informacja po 7msc od zamówienia auta i każą kolejne 7-8 czekać..... Czy według was jest to poważne zachowanie i szanowanie swoich klientów??? Czy niektórzy z was nadal będą mi pisać że pandemia i ogólna sytuacja na świecie że kryzys na rynku elektroniki i premierę konsoli PS5 też musieli przełożyć ..... To ogólnie jest jeden wielki żart w wykonaniu Forda...

qualin
10-07-2021, 21:23
Serio zamiast wylewać gorzkie żale to zrezygnuj o tyle. Po co się tak męczyć. Nie pisze tego ze złośliwością. Widać, że Ciebie to bardzo meczy więc w czym problem? Jeżeli nie wiadomo czy w ogóle dostaniesz auto to popatrz za jakimś innym. Jeżeli chodzi o pakiety to wg mnie robią to specjalnie, żeby na siłę ludzi do hybryd przekonać. Mnie dziwiło dlaczego w benzynie niektóre pakiety były niedostępne, a teraz widzę ida jeszcze mocniej po bandzie i wycinają nawet te, które ludzie najczęściej dobierali. Zapewne w hybrydach są wszystkie opcję dostępne.

Sethh
10-07-2021, 21:40
Zachowanie Forda jest żenujące. I nie piszę o czasie oczekiwania, bo z tym wszystkie marki mają kolosalne problemy. Chodzi o to co robią z pakietem driver assistance. Rozumiem (powiedzmy, bo jakoś inni sobie radzą), że nie potrafili sobie zapewnić dostaw w odpowiedniej ilości. Rozumiem, że ja usłyszałem jasno, że nie mogę zamówić tego co chcę. Może nawet rozumiem, że skoro mają za mało komponentów to wybrali akurat diesla, jako najmniej przyszłościowy napęd, żeby tutaj zablokować. Ale to, że ludzie, którzy już mają zamówionego diesla z tym pakietem dowiadują się teraz, że go nie dostaną to już jest dla mnie skandal. Czyli jakbym ja sobie w poniedziałek poszedł do salonu i wziął hybrydę z DA to będzie "spoko", a ktoś kto 7 miesięcy temu zamówił diesla słyszy "nie da się". Nie umiałbym tego opisać parlamentarnymi słowami.

young81
10-07-2021, 21:42
Serio zamiast wylewać gorzkie żale to zrezygnuj o tyle. Po co się tak męczyć. Nie pisze tego ze złośliwością. Widać, że Ciebie to bardzo meczy więc w czym problem? Jeżeli nie wiadomo czy w ogóle dostaniesz auto to popatrz za jakimś innym. Jeżeli chodzi o pakiety to wg mnie robią to specjalnie, żeby na siłę ludzi do hybryd przekonać. Mnie dziwiło dlaczego w benzynie niektóre pakiety były niedostępne, a teraz widzę ida jeszcze mocniej po bandzie i wycinają nawet te, które ludzie najczęściej dobierali. Zapewne w hybrydach są wszystkie opcję dostępne.

Tak boli mnie to że Ford traktuje swoich klientów w ten sposób.... A ja, widzę że Ty masz problem z tym żeby pogodzić się z tym że producent twojego auta w twoim mniemaniu chyba najlepszego na rynku,) wnioskuję tak czytając twoje polemikę z innymi użytkownikami np w temacie rav4), w temacie rzetelnego i profesjonalnego handlu jest na, poziomie Mariana Pazdziocha handlującego chińskimi gaciami na obskurnym rynku.

qualin
10-07-2021, 21:43
Tak boli mnie to że Ford traktuje swoich klientów w ten sposób.... A ja, widzę że Ty masz problem z tym żeby pogodzić się z tym że producent twojego auta w twoim mniemaniu chyba najlepszego na rynku,) wnioskuję tak czytając twoje polemikę z innymi użytkownikami np w temacie rav4), w temacie rzetelnego i profesjonalnego handlu jest na, poziomie Mariana Pazdziocha handlującego chińskimi gaciami na obskurnym rynku.Weź człowieku przeczytaj jeszcze raz to co napisałem powyżej, ale na spokojnie i ze zrozumieniem, a wycieczki personalne i porównania sobie może daruj bo to żałosne jest.
Jakby mi ktoś powiedział, że dostanę auto za 1.5 roku to poszukalbym sobie inne zamiast codziennie płakać na forum jaki to poszkodowany jestem. Wcale Forda nie bronie i nie jestem jakimś fanboyem marki. To że sam kupiłem i jeżdżę nie znaczy, że kocham fordy. Serio już dawno powinieneś się ogarnąć. Od pisania na forum nie dostaniesz auta szybciej.

Shraen
10-07-2021, 22:08
Wygląda na to że wersje Kugi z konfiguratora do 2021.25 miały możliwość wyboru tych pakietów.
Wersje 2021.50 i wzwyż nie maja takiej możliwości.

Stara:
https://www.ford.pl/oferta/dopasuj/bp/ice#/model?catalogId=WSEAL-CTD-2019-KugaPOL202125

Nowa:
https://www.ford.pl/oferta/dopasuj/bp/ice#/model?catalogId=WSEAL-CTD-2019-KugaPOL202150

Ja mam zamówienie full pakiet 2021.25, na umowie widnieje specyfikacja. W poniedziałek dzwonie do salonu pytać co tu się odkręca. Bo na moje skoro zmieniają specyfikacje produktu to coś jest nie halo w stosunku do klienta.

dniklewicz
10-07-2021, 22:09
pakiet drive asistance musi wylecieć bo bo tego nie założą do diesla

To tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że diesel 190KM wyleci z oferty jesienią w następnym roku modelowym i jego miejsce marketingowo "zajmie" FHEV AWD.

Shraen
10-07-2021, 22:39
Rozne kombinacje pokazują różne rzeczy. vignale nie ma dostępnego pakietu reflektorów, at linę X ma, bez względu na wersję silnikową

Orzel75
10-07-2021, 22:51
...skoro zmieniają specyfikacje produktu to coś jest nie halo w stosunku do klienta.

Hmm, jakby Ci to powiedzieć, u mnie specyfikacja nie zgadza się z ofertą i umową, więc to co na papierze niekoniecznie musi być zgodne z prawdą.

young81
10-07-2021, 22:55
Wygląda na to że wersje Kugi z konfiguratora do 2021.25 miały możliwość wyboru tych pakietów.
Wersje 2021.50 i wzwyż nie maja takiej możliwości.

Stara:
https://www.ford.pl/oferta/dopasuj/bp/ice#/model?catalogId=WSEAL-CTD-2019-KugaPOL202125

Nowa:
https://www.ford.pl/oferta/dopasuj/bp/ice#/model?catalogId=WSEAL-CTD-2019-KugaPOL202150

Ja mam zamówienie full pakiet 2021.25, na umowie widnieje specyfikacja. W poniedziałek dzwonie do salonu pytać co tu się odkręca. Bo na moje skoro zmieniają specyfikacje produktu to coś jest nie halo w stosunku do klienta.

Wcześniej na umowie były też spryskiwacze reflektorów, ale stwierdzili ze nie będą ich zakładać i ich po prostu nie ma, szukasz auta porównujesz go z konkurencją, decydujesz się na Forda czekasz na niego jak na nowego Bentleya 14msc i na końcu okazuje się że dostajesz wydmuszkę okrojona z pakietów bo mają globalny problem....

tomaszjan31
10-07-2021, 23:08
Straszycie i straszycie, wg konfiguracji dalej można wszystko zamawiać, z dealerem rozmawiałem w piatek i nic nie mówł o przesunięciach na przyszły rok

Sethh
10-07-2021, 23:18
W poniedziałek dzwonie do salonu pytać co tu się odkręca. Bo na moje skoro zmieniają specyfikacje produktu to coś jest nie halo w stosunku do klienta. Nie wiem czy jest sens dzwonić do salonu. W Fordzie to co zamówiłeś nie ma znaczenia. Liczy się tylko to, co jest aktualne na moment produkcji. Jak stwierdzą, że warto coś usunąć to to zrobią i przyjedzie okrojony samochód.

Bump: Straszycie i straszycie, wg konfiguracji dalej można wszystko zamawiać, z dealerem rozmawiałem w piatek i nic nie mówł o przesunięciach na przyszły rok

Jasne, wszyscy sobie przecież bajki piszą, że fabryki zamknięte, a dealer wcale nie ma interesu, żeby klienta nie przestraszyć odległymi terminami :D

tomaszjan31
10-07-2021, 23:26
Jasne, wszyscy sobie przecież bajki piszą, że fabryki zamknięte, a dealer wcale nie ma interesu, żeby klienta nie przestraszyć odległymi terminami

No nie do końca masz racje, klientów flotowych to sobie cenią...

Sethh
10-07-2021, 23:34
No nie do końca masz racje, klientów flotowych to sobie cenią...

No widać właśnie jak cenią. Na chwilę obecną nikt nie ma pojęcia kiedy produkcja ruszy.

Shraen
11-07-2021, 06:31
Nie wiem czy jest sens dzwonić do salonu. W Fordzie to co zamówiłeś nie ma znaczenia. Liczy się tylko to, co jest aktualne na moment produkcji. Jak stwierdzą, że warto coś usunąć to to zrobią i przyjedzie okrojony samochód.

Bump:

Jasne, wszyscy sobie przecież bajki piszą, że fabryki zamknięte, a dealer wcale nie ma interesu, żeby klienta nie przestraszyć odległymi terminami :D

A co w przypadku jak nie zamontują kupionego pakietu? Jak to później rozliczają? Zmienią finalnie cenę samochodu?

young81
11-07-2021, 08:21
A co w przypadku jak nie zamontują kupionego pakietu? Jak to później rozliczają? Zmni Jezusa finalnie cenę samochodu?

Tylko tyle pewnie mogą zrobić.... Chociaż ja mam informacje ze kuga idzie do góry 5tyspln i zaraz, będą się tłumaczyć wyższa ceną

Cardenal
11-07-2021, 08:55
No widać właśnie jak cenią. Na chwilę obecną nikt nie ma pojęcia kiedy produkcja ruszy.
Produkcja ruszyła, Moja Kuga została wyprodukowana 1 lipca. Tyle że FHEV.
Wg specyfikacji na ETIS ma wszystko co zmawiałem (m.in. pakiety kierowcy).

Sethh
11-07-2021, 09:38
A co w przypadku jak nie zamontują kupionego pakietu? Jak to później rozliczają? Zmni Jezusa finalnie cenę samochodu?Tak hardkorowych przypadków raczej do tej pory nie było. Myślę, że salony mogą być bezczelne. Ssanie na rynku jest takie, że wiedzą, że w razie rezygnacji sprzedadzą to auto na pniu i to za cenę wyższą niż zamówił to pierwotny klient.Produkcja ruszyła, Moja Kuga została wyprodukowana 1 lipca. Tyle że FHEV.To dobrze wiedzieć, że coś drgnęło.

Shraen
11-07-2021, 10:11
Gratulacje, szybkiego odbioru.
Ale to akurat mówili że hybrydy się produkują, większą obsuwę mają stricte spalinowe

young81
11-07-2021, 10:58
Produkcja ruszyła, Moja Kuga została wyprodukowana 1 lipca. Tyle że FHEV.
Wg specyfikacji na ETIS ma wszystko co zmawiałem (m.in. pakiety kierowcy).

Coś tam produkują, moja w dieslu stała dlatego że nie mieli pakietu driver asistance, teraz do Polski podobno jedzie jedna w dieslu bez tego pakietu wyprodukowana w czerwcu.... Wiem bo będę miał możliwość jej zakupu..... gdzie tu logika i równe traktowanie klientów???

Shraen
11-07-2021, 12:15
Ja to już zaczynam powoli szukać alternatywy dla Kugi, bo ta niepewność kiedy, czy wogole i z jakim wyposażeniem przyjdzie zamówienie strasznie mnie stresuje. Zamiast się cieszyć z nowego samochodu to nerwy.

Co byście polecili w podobnych pieniądzach? Wiem że pytam o gusta i guściki, narazie zbieram alternatywy, bez dyskusji co lepsze. Tiguan/Ravka/Tucson.
Ważne żeby było ok 200KM, najlepiej diesel, nie hybrydy

qualin
11-07-2021, 12:47
Za chwilę diesla od nikogo już nie kupisz więc lepiej się pospieszyć.
UE chce przyspieszyć wprowadzenie zakazu sprzedaży spalinowych aut.

https://whatsnext.pl/532190-zakaz-sprzedazy-spalinowych-samochodow-w-europie/?utm_source=wykop.pl&utm_medium=link-6184189&utm_campaign=wykop-poleca

gutozaur
11-07-2021, 13:07
Ja to już zaczynam powoli szukać alternatywy dla Kugi, bo ta niepewność kiedy, czy wogole i z jakim wyposażeniem przyjdzie zamówienie strasznie mnie stresuje. Zamiast się cieszyć z nowego samochodu to nerwy.

Co byście polecili w podobnych pieniądzach? Wiem że pytam o gusta i guściki, narazie zbieram alternatywy, bez dyskusji co lepsze. Tiguan/Ravka/Tucson.
Ważne żeby było ok 200KM, najlepiej diesel, nie hybrydyPrzed Kuga sprawdzałem Volvo XC40, ravke, Mazde cx5, tiguana, atece i tucsona. Najlepiej mi się jechalo Atecą i Mazda. Mazda jednak wyła dość mocno tak jak ravka. Tucson odpadł bo silnik słaby. Mazda bo wyła i w środku było średnio ładnie no i trochę strach przed kradzieżą. Volvo fajne ale mniejsze niż Kuga a chciałem jak największego samochodu. Ravka też w środku trochę lipa. W tiguanie było głośno z tyłu, aż byłem zdziwiony. No i taki nudny środek i zewnętrze. Ja na to mówię dziadkowóz. Najbardziej zastanawiałem się między Atecą, mazda i Kuga. Wypadło na Kuge bo i silnik ok, i wygląd na zewnątrz i wewnątrz ok no o wcześniej też kupiłem forda mnie nie zawodzi do dzisiaj. Jeszcze cupra formentor wchodziła w grę ale jak kupowałem to jeszcze nie bylo silników 1.5, teraz są i ceny są porównywalne. Ogólnie jestem zadowolony ale gdybym miał jeszcze raz kupić to chyba bym poszedł w formentora choć nie żałuję zakupu. Nie wiem tylko jakie te samochody i czy w ogóle mają diesle bo mnie ten silnik nie interesował.

Orzel75
11-07-2021, 13:33
Ja to już zaczynam powoli szukać alternatywy ...
Ważne żeby było ok 200KM, najlepiej diesel, nie hybrydy

Ja brałem pod uwagę Seata Atece ale w 2020 nie było diesla 190KM, w tym roku powinien już być.
i Skodę Karoq, ta z kolei słabo mi wpadła w oko. Brałem też poprawkę na wagę bo targam przyczepę 1300DMC i w efekcie padło na Kugę z Viatolem ;)

Edit: W zeszłym roku w salonie Seata zapewniali mnie że Ateca diesel 190KM czeka na homologacja i w ciągu kilku miesięcy będzie w ofercie. Właśnie sprawdziłem i chyba mam pypcia na oczach ;) bo nie ma :) Także tak to jest z handlowcami :)

Shraen
11-07-2021, 20:36
Ja brałem pod uwagę Seata Atece ale w 2020 nie było diesla 190KM, w tym roku powinien już być.
i Skodę Karoq, ta z kolei słabo mi wpadła w oko. Brałem też poprawkę na wagę bo targam przyczepę 1300DMC i w efekcie padło na Kugę z Viatolem ;)

Edit: W zeszłym roku w salonie Seata zapewniali mnie że Ateca diesel 190KM czeka na homologacja i w ciągu kilku miesięcy będzie w ofercie. Właśnie sprawdziłem i chyba mam pypcia na oczach ;) bo nie ma :) Także tak to jest z handlowcami :)

To pewnie chodziło im o Cupre xd

Orzel75
11-07-2021, 20:41
To pewnie chodziło im o Cupre xdO Cuprze w dieslu jeszcze nie słyszałem ;)

Co do Volvo to u mnie odpadł w przedbiegach bo limit 180km/h mnie nie kręci, ale kwestia gustu ;)

Shraen
11-07-2021, 21:03
Bajeczka handlowca ��

Bump: O Cuprze w dieslu jeszcze nie słyszałem

Co do Volvo to u mnie odpadł w przedbiegach bo limit 180km/h mnie nie kręci, ale kwestia gustu ;)

Ja patrzyłem na na xc60, ale przy dobrej konfiguracji i silniku to cena Kugi*2, no i trochę dziadzio wóz.

Martingg
12-07-2021, 09:00
Bajeczka handlowca ��

Bump:

Ja patrzyłem na na xc60, ale przy dobrej konfiguracji i silniku to cena Kugi*2, no i trochę dziadzio wóz.

za 150 kupisz nowego NX w pakiecie Business tylko hybrydy która wyje lub benzyna która pali 10l ~~ ;) brałem pod uwagę Kuge również, ale wziąłem Lexusa na weekend i się zakochałem :D

Z moich odczuć, a juz się trochę rozglądam za nowym wozidłem:
Kuga automat 150k pln, a chce tylko automat no i czas oczekiwania długi ... kiepskie fotele reszta na +
Tucson mały (mam 192cm wzrostu) za mną ciężko się wcisnąć
Outlander stara technologia i słabe silniki
Tiguan dla mnie do tego co oferuje vs cena jest jednak za drogi i mi się nie podoba
Karoq/Kodiaq słabo wyciszone i takie bezpłciowe
Rav4 wyje jeszcze głośniej od NX, mojemu tyłkowi nieprzypasowany fotele poza tym ok
Sportage to samo co Tucson
Sorento czas oczekiwania dłuższy niż na Kuge ...
Santa FE cena trochę boli 200k ~~ poza tym prawie klon Sorento
Koleos fajny, duży, wygodny, głośne zawieszenie na wybojach i brak autoholda poza tym całkiem ciekawy samochód
Seat nie brałem pod uwagę
C5/5008 brak autohold + dosyć ciasne
x3/q5/gle to też tak lekko koło 200k pln

to tyle odemnie ;) najbliżej mi do NX, potem chyba Koleos szczególnie że widziałem za 130~~ pln automat benzyna w full opcji Initiale Paris, tylko mission impossible przejechać się benzyna u nas ... potem chyba Kuga.
Ogólnie mając te 100-150 ~~ tyś nie jest łatwo znaleźć coś fajnego gdzie nie ma za dużo ALE.

qualin
14-07-2021, 10:03
Właśnie sobię siedzę w ASO na serwisie Kugi i tak rozmawiałem z kierownikiem to nie tylko z Kugami jest problem. Mówił, że ludzie zamawiali np Mondeo w grudniu i na chwilę obecną odbiory mają zaplanowane dopiero na listopad.
Tak samo nie mówcie, że u innych marek jest lepiej bo nie jest. Znajoma zamówiła T-Roca jakoś w lutym. Miał być odbiór na lipiec. W czerwcu dostała info, że najszybciej będzie w sierpniu, a teraz dzwonili i mówili, że nie wiadomo kiedy będzie jej auto, ale powinno być do końca roku.

luck76
14-07-2021, 11:07
Właśnie sobię siedzę w ASO na serwisie Kugi i tak rozmawiałem z kierownikiem to nie tylko z Kugami jest problem. Mówił, że ludzie zamawiali np Mondeo w grudniu i na chwilę obecną odbiory mają zaplanowane dopiero na listopad.
Tak samo nie mówcie, że u innych marek jest lepiej bo nie jest. Znajoma zamówiła T-Roca jakoś w lutym. Miał być odbiór na lipiec. W czerwcu dostała info, że najszybciej będzie w sierpniu, a teraz dzwonili i mówili, że nie wiadomo kiedy będzie jej auto, ale powinno być do końca roku.

Kolega zamawiał w marcu Merca GLC coupe. Tam zrobili inaczej. W umówie odbiór wpisali z zapasem na listopad a na gębę powiedzieli, że jeśli nie będzie problemów logistycznych z częściami to będzie na lipiec. Z drugiej strony dealer za opóźnienia montuje dodatkowe wyposażenie, np Webasto.

Bump: Właśnie sobię siedzę w ASO na serwisie Kugi i tak rozmawiałem z kierownikiem to nie tylko z Kugami jest problem. Mówił, że ludzie zamawiali np Mondeo w grudniu i na chwilę obecną odbiory mają zaplanowane dopiero na listopad.

Kolega zamawiał w marcu Merca GLC coupe. Tam zrobili inaczej. W umówie odbiór wpisali z zapasem na listopad a na gębę powiedzieli, że jeśli nie będzie problemów logistycznych z częściami to będzie na lipiec. Z drugiej strony dealer za opóźnienia montuje dodatkowe wyposażenie, np Webasto.

qualin
14-07-2021, 11:09
Nie porównujmy marki budżetowej do premium xD
W Fordzie nie chcą nawet dawać dobrowolne rekompensat za niezamontowane wyposażenie, a gdzie tu mówić żeby coś gratis dali.

xyz2
14-07-2021, 11:22
A co jeśli kupiłeś i na umowie masz pakiet A, B, C a dostarczyli auto z pakietem B,C.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Shraen
14-07-2021, 11:35
A co jeśli kupiłeś i na umowie masz pakiet A, B, C a dostarczyli auto z pakietem B,C.

Jeszcze chbya nikt takiej sytuacji nie miał (odbiór), z tego co kojarze to przewinął się temat że komuś powiedzieli że napewno jednego pakietu nie zamontują mimo że był w zamówieniu/umowie (bodajze adaptacyne ledy)

qualin
14-07-2021, 12:00
Jeszcze chbya nikt takiej sytuacji nie miał (odbiór), z tego co kojarze to przewinął się temat że komuś powiedzieli że napewno jednego pakietu nie zamontują mimo że był w zamówieniu/umowie (bodajze adaptacyne ledy)Były tylko przypadki że ktoś miał w umowie doświetlanie zakrętów a auto fizycznie nie było w to wyposażone. Ford dobrowolnie nic w tym temacie od siebie nie proponował ale w końcu można było ugrać rekompensatę i wybrać sobie z katalogu Forda akcesoria lub oddać auto.

young81
14-07-2021, 12:21
Jeszcze chbya nikt takiej sytuacji nie miał (odbiór), z tego co kojarze to przewinął się temat że komuś powiedzieli że napewno jednego pakietu nie zamontują mimo że był w zamówieniu/umowie (bodajze adaptacyne ledy)

To u mnie , chodziło o pakiet Driver Asistance.....usłyszałem tez ze mogę w każdej chwili zrezygnować i nie będą mi utrudniali procedur a co do braku pakietu to ze i tak idzie do góry o co najmniej 5tys a wiec tez by byli stratni i takie tam no ze ewentualnie się dogadamy z ceną ale tak naprawdę sami nie wiedza kiedy auto będzie najwcześniej przyszły rok... Pakietów Driver Asistance nie montują w żadnych autach od lutego a wiec jeżeli ktoś kupił taki po tym terminie to ma auto z zapasów z placu i to dotyczy wszystkich modeli.....i info od dilera ze będzie jeszcze gorzej przyszły rok wcale nie zapowiada się lepiej......

Orzel75
14-07-2021, 12:48
Były tylko przypadki że ktoś miał w umowie doświetlanie zakrętów ...

Jeszcze stałe zasilanie w gnieździe haka 13 pin ;)
Dziś wymieniałem olej, wczoraj umówiłem wizytę, w styczniu czekałem tydzień. Salon taki jakby trochę pusty ;)

qualin
14-07-2021, 12:54
Ja czekałem prawie 2 tygodnie u mnie na wizytę, która miałem dzisiaj. W salonie było tłoczno, ale raczej na serwisie niż dziale sprzedaży.
Taka ciekawostka to boczne listwy drzwiowe z STLine są drogie i dostępność mega słaba. Kierownik serwisu rozwalił u siebie i mówil, ze dramat żeby to dostać xD

Posiedziałem sobie trochę w Explorerze i powiem tak. Za takie pieniądze bym go w życiu nie kupił. Wnętrze to dramat, tandetne plastiku takie amerykańskie do bólu, tak samo słabe skóry. Szczerze w aucie za taką kasę mogli się bardziej postarać bo to wnętrze odpycha. Wg mnie w kugach są lepszej jakości materiały we wnętrzu i nie ma takiego poczucia tandety nawet w przypadku plastików.

xyz2
14-07-2021, 13:08
To u mnie , chodziło o pakiet Driver Asistance.....usłyszałem tez ze mogę w każdej chwili zrezygnować i nie będą mi utrudniali procedur a co do braku pakietu to ze i tak idzie do góry o co najmniej 5tys a wiec tez by byli stratni i takie tam no ze ewentualnie się dogadamy z ceną ale tak naprawdę sami nie wiedza kiedy auto będzie najwcześniej przyszły rok... Pakietów Driver Asistance nie montują w żadnych autach od lutego a wiec jeżeli ktoś kupił taki po tym terminie to ma auto z zapasów z placu i to dotyczy wszystkich modeli.....i info od dilera ze będzie jeszcze gorzej przyszły rok wcale nie zapowiada się lepiej......Ale chodzi o to że wynegocjowałeś jakiś tam rabat a za resztę czyli wersja bazowa plus każdy pakiet zapłaciłeś konkretną cenę. A że w trakcie trwania umowy cena idzie do góry to może iść dla nowych klientów a nie do zamówionej wczesniej wersji. Wg. mnie to jeśli przychodzi auto i nie ma tego pakietu to cena automatycznie w dół o kwotę z umowy za dany pakiet.

Shraen
14-07-2021, 13:10
Ale chodzi o to że wynegocjowałeś jakiś tam rabat a za resztę czyli wersja bazowa plus każdy pakiet zapłaciłeś konkretną cenę. A że w trakcie trwania umowy cena idzie do góry to może iść dla nowych klientów a nie do zamówionej wczesniej wersji. Wg. mnie to jeśli przychodzi auto i nie ma tego pakietu to cena automatycznie w dół o kwotę z umowy za dany pakiet.

Tylko że niektóre pakiety to są tzw 'deal breakery', bez nich albo byś wziął coś innego albo wogole byś takiego auta nie chciał..

Sethh
14-07-2021, 13:25
Tak samo nie mówcie, że u innych marek jest lepiej bo nie jest.Jest. Ford jest w czarnej dupie, pozostałe marki są na razie tylko w dupie.Ale chodzi o to że wynegocjowałeś jakiś tam rabat a za resztę czyli wersja bazowa plus każdy pakiet zapłaciłeś konkretną cenę. A że w trakcie trwania umowy cena idzie do góry to może iść dla nowych klientów a nie do zamówionej wczesniej wersji. Wg. mnie to jeśli przychodzi auto i nie ma tego pakietu to cena automatycznie w dół o kwotę z umowy za dany pakiet.Zależy od salonu. Formalnie na umowie jest paragraf, że jeśli cena się zmieni, to ponosisz ryzyko, że przy odbiorze będzie trzeba zapłacić więcej. Są salony, które ten paragraf usuwają. Ale uważam, że to wszystko i tak zależy od woli salonu. Jeśli ktoś ma paragraf, to i tak salon może stwierdzić, że bierze podwyżkę na siebie. A jeśli paragrafu nie ma, ale cena poszłaby jakoś kosmicznie do góry to salon może zamówienie anulować, bo w sumie co mu szkodzi? Kar nie ma. I tak samo w sytuacji, gdy auto przyjdzie bez pakietu. Jak się powie klientowi, że cena się nie zmieni, to klient albo auto weźmie mimo to, albo zrezygnuje z zamówienia, a auto i tak się sprzeda od strzała przy obecnych brakach.

Shraen
14-07-2021, 13:45
Jest. Ford jest w czarnej dupie, pozostałe marki są na razie tylko w dupie.Zależy od salonu. Formalnie na umowie jest paragraf, że jeśli cena się zmieni, to ponosisz ryzyko, że przy odbiorze będzie trzeba zapłacić więcej. Są salony, które ten paragraf usuwają. Ale uważam, że to wszystko i tak zależy od woli salonu. Jeśli ktoś ma paragraf, to i tak salon może stwierdzić, że bierze podwyżkę na siebie. A jeśli paragrafu nie ma, ale cena poszłaby jakoś kosmicznie do góry to salon może zamówienie anulować, bo w sumie co mu szkodzi? Kar nie ma. I tak samo w sytuacji, gdy auto przyjdzie bez pakietu. Jak się powie klientowi, że cena się nie zmieni, to klient albo auto weźmie mimo to, albo zrezygnuje z zamówienia, a auto i tak się sprzeda od strzała przy obecnych brakach.

U mnie na szczęście jedynym zapisem o możliwości zmiany ceny to zmiana podatków (typu vat 24% itp).
Dodatkowo w umowie jest że obie strony oświadczaja że auto jest w pełni zgodne z załącznikiem (specyfikacją) zamówienia.

Ciekawi mnie jak to rozwiążą jakby faktycznie przyszło bez pakietu który dobierałem.

Vignale + pakiet ledy i wyświetlacz przezierny + pakiet technology
https://i.ibb.co/VHNbQ5Q/kuga-wyposazenie.png" alt="kuga-wyposazenie

qualin
14-07-2021, 14:49
A to już hud nie jest w pakiecie technology razem z ledami adaptacyjnymi?

Sethh
14-07-2021, 14:50
U mnie na szczęście jedynym zapisem o możliwości zmiany ceny to zmiana podatków (typu vat 24% itp).A ile masz paragrafów w umowie?

Shraen
14-07-2021, 14:50
A to już hud nie jest w pakiecie technology razem z ledami adaptacyjnymi?

Strony brakło, to jest ten sam pakiet xD

Sethh
14-07-2021, 14:51
A to już hud nie jest w pakiecie technology razem z ledami adaptacyjnymi?Masz na kolejnej stronie.

qualin
14-07-2021, 14:53
Masz na kolejnej stronie.To po co pisał pakiet ledy + wyświetlacz przezierny + technology xD
To tak jakby napisał że ma 2x technology ;)

Shraen
14-07-2021, 14:54
A ile masz paragrafów w umowie?

Częsci - lcizba paragrafów

A) 1 - Dane
B) 1 - Dane zamówienia
C) 15
D) 6
E) 5
F) 3
G) 2
H) 4

Grupa BEMO

Bump: To po co pisał pakiet ledy + wyświetlacz przezierny + technology xD
To tak jakby napisał że ma 2x technology ;)

Dobra mój błąd, bije sie w pierś :D

Sethh
14-07-2021, 15:14
Częsci - lcizba paragrafów

A) 1 - Dane
B) 1 - Dane zamówienia
C) 15
D) 6
E) 5
F) 3
G) 2
H) 4

Grupa BEMODziwne to. Mam zupełnie inną umowę. Wprawdzie na Pumę, ale nie powinno być różnicy. A paragrafy mam tylko w ogólnych warunkach sprzedaży.

tomaszjan31
14-07-2021, 16:16
Tak samo nie mówcie, że u innych marek jest lepiej bo nie jest

Rav4 jak sie zdecyduje w tym tygodniu to sierpień II-ga połowa do odbioru
Toyota RAV 4 Executive 2.5 Hybrid 222KM AWD 192000zł ze szkalnym dachem
W drodze do europy...
Powiem szczerze samochód z wyglądu zewnątrz srednio sie mi podoba, środek zdecydowanie już lepiej. Na minus głośna skrzynia i gorsza trakcja .

qualin
14-07-2021, 16:19
Akurat o Toyocie już nie raz tutaj inni pisali. Oni jako jedyni mają duży zapas półprzewodników dlatego ich produkcja idzie normalnie ;)

tomaszjan31
14-07-2021, 16:27
Ciekawi mnie jak to rozwiążą jakby faktycznie przyszło bez pakietu który dobierałem

W bmw jest tak, przyszło bez tego i tego, odbiera Pan, czy zwracamy zaliczkę.
U wspomnianego niemieckiego producenta nawet kolory nadwozia w zamówieniach sie zmieniają z powodu braku dostępności lakierów

Orzel75
14-07-2021, 18:10
W bmw jest tak, przyszło bez tego i tego, odbiera Pan, czy zwracamy zaliczkę.

Słowo klucz - zaliczka. Gdybyś wpłacił zadatek to już by tak chętnie nie rezygnowali i nie proponowali zwrotu.

gutozaur
14-07-2021, 18:49
To zależy tylko i wyłącznie od człowieka z salonu. Ja wpłaciłem kiedyś zadatek na Fiestę ale się wycofałem wiedząc że przepadnie. Mimo to po krótkiej rozmowie dostałem zwrot.

Sethh
14-07-2021, 19:25
To zależy tylko i wyłącznie od człowieka z salonu. Ja wpłaciłem kiedyś zadatek na Fiestę ale się wycofałem wiedząc że przepadnie. Mimo to po krótkiej rozmowie dostałem zwrot.

Bajecznie prosta sprawa. Tym gestem być może w przyszłości zarobią na Tobie wielokrotność tego zadatku.

gutozaur
14-07-2021, 19:52
Zarobili bo wróciłem kilka lat później po Kuge.

dniklewicz
15-07-2021, 08:43

To już cena po rabacie?

Orzel75
15-07-2021, 09:43

W drodze do europy...

Wszystko kwestią gustu i potrzeb. U mnie odpadła ze względu na skrzynię CVT, ale znajomy taką przyczepę targa i narazie nie narzeka. Toyota rabaty miała zawsze symboliczne.

dniklewicz
15-07-2021, 12:28
Toyota rabaty miała zawsze symboliczne.

Na Corollę kombi 2.0 HSD proponowano mi rabat ponad 13000 PLN czyli ok. 9%. Pełna opcja, zamówienie na produkcję. Jeden z wyższych rabatów (zaraz po Fordzie) ze wszystkich ofert, które brałem pod uwagę.

qualin
15-07-2021, 12:30
Najmniejszej to chyba Skoda daję. Jak liczyli mi nową Octavię za ok 130 tys to rabatu tylko 2 tys dawali xD
W Kia podobnie, ale minimalnej więcej można ugrać.

tomaszjan31
15-07-2021, 13:47
To już cena po rabacie?

Rabaty wstrzymane. Handlowiec w pełnym uśmiechu oznajmił mi że o rabat mogę zapytać w grudniu

maniunio
15-07-2021, 18:43

Ja jestem jednym z takich, o których wspomniałeś. Mam zamówione Mondeo w St-line z dieslem 190KM A8 i odbiór z kwietnia był kilka razy przekładany i obecnie jest produkcja na wrzesień ale i tak do końca niewiadomo czy zostanie wyprodukowany. Mogliby mi przyspieszyć gdybym zmienił pakiet posiadający adaptacyjny tempomat na taki ze zwykłym tempomatem.
Obecnie na dniach idę obejrzeć Kugę Vignale również z dieslem 190KM ale bez słynnego pakietu Driver Assistance. Cóż...takie czasy mamy i nie będę wybrzydzał bo będę czekał dwa lata na auto.

PS. Pakiet Driver Assistance jest normalnie dokładany do hybryd w Kudze ponieważ posiada inną skrzynię. Problem jest z tempomatem adaptacyjnym przy dieslu.

PS2. Ostatnio również zmieniła się mocno polityka rabatowa w Fordzie i rabaty już nie są raczej atrakcyjne.

Martingg
15-07-2021, 19:55
W drodze do europy...
Powiem szczerze samochód z wyglądu zewnątrz srednio sie mi podoba, środek zdecydowanie już lepiej. Na minus głośna skrzynia i gorsza trakcja .

Niedalbym tyle za RAV4 :D ale co kto woli ;)

Bump: Najmniejszej to chyba Skoda daję. Jak liczyli mi nową Octavię za ok 130 tys to rabatu tylko 2 tys dawali xD

W kia standardowy rabat 5-8% od katalogu przynajmniej przy Sorento

qualin
15-07-2021, 19:57
Niedalbym tyle za RAV4 :D ale co kto woli ;)

Bump:

W kia standardowy rabat 5-8% od katalogu przynajmniej przy SorentoNa Proceeda GT dawali mi jakieś 5 tys rabatu.

young81
15-07-2021, 20:44
Ja jestem jednym z takich, o których wspomniałeś. Mam zamówione Mondeo w St-line z dieslem 190KM A8 i odbiór z kwietnia był kilka razy przekładany i obecnie jest produkcja na wrzesień ale i tak do końca niewiadomo czy zostanie wyprodukowany. Mogliby mi przyspieszyć gdybym zmienił pakiet posiadający adaptacyjny tempomat na taki ze zwykłym tempomatem.
Obecnie na dniach idę obejrzeć Kugę Vignale również z dieslem 190KM ale bez słynnego pakietu Driver Assistance. Cóż...takie czasy mamy i nie będę wybrzydzał bo będę czekał dwa lata na auto.

PS. Pakiet Driver Assistance jest normalnie dokładany do hybryd w Kudze ponieważ posiada inną skrzynię. Problem jest z tempomatem adaptacyjnym przy dieslu.

PS2. Ostatnio również zmieniła się mocno polityka rabatowa w Fordzie i rabaty już nie są raczej atrakcyjne.
W jakim kolorze ta Kuga?? Może proponują nam ta samą...

Cardenal
16-07-2021, 08:35
PS. Pakiet Driver Assistance jest normalnie dokładany do hybryd w Kudze ponieważ posiada inną skrzynię.

Potwierdzam. Moja Kuga (prod. lipiec 2021) ma ten pakiet.:)

luck76
16-07-2021, 08:36
Najmniejszej to chyba Skoda daję. Jak liczyli mi nową Octavię za ok 130 tys to rabatu tylko 2 tys dawali xD

U dealera dawali mi w ofercie na Karoq Sportline upust 7tys od 142tys PLN i do tego mogłem jeszcze dostać 7% rabatu flotowego czyli ok 10tys. Razem byłoby 17tys. Inna sprawa, że modę był mocno doposażony, wiec porównywalna konfiguracja Kugi wyszłaby ok 135tys po rabatach a wiec 10t więcej od Forda,więc mówienie o poziomie rabatów nie ma większego sensu. Ważne ile na końcu płacisz za podobna konfiguracje. Fakt, że to był 1q2021, wiec nie wiem co teraz dają :)
Nie wziąłem z jednego tylko powodu. Żona nie chciała :)

qualin
16-07-2021, 08:40
Mi suvy od skody totalnie nie leżą wizualnie, ani na zewnątrz ani wewnętrz. Chwilę myślałem tylko nad Octavią, ale odpuściłem. Swoją drogą ostatnio był u mnie znajomy nowym Superbem w max opcji i padłem jak zobaczyłem oświetlenie nóg na zwykłych żarówkach. Wszędzie ledy, matrixy i inne cuda, a w nogach żarówki. To nawet moja fiesta ma tam już ledy.

Shraen
16-07-2021, 08:43
Mi suvy od skody totalnie nie leżą wizualnie, ani na zewnątrz ani wewnętrz. Chwilę myślałem tylko nad Octavią, ale odpuściłem. Swoją drogą ostatnio był u mnie znajomy nowym Superbem w max opcji i padłem jak zobaczyłem oświetlenie nóg na zwykłych żarówkach. Wszędzie ledy, matrixy i inne cuda, a w nogach żarówki. To nawet moja fiesta ma tam już ledy.

Może to 2w1? Oświetli i ogrzeje :D

qualin
16-07-2021, 09:06
W sumie w logo jest kura więc może w nogach da się kurczaki hodować dlatego żarówki do ogrzewania xD

smokeh
16-07-2021, 10:08
To u mnie , chodziło o pakiet Driver Asistance.....usłyszałem tez ze mogę w każdej chwili zrezygnować i nie będą mi utrudniali procedur a co do braku pakietu to ze i tak idzie do góry o co najmniej 5tys a wiec tez by byli stratni i takie tam no ze ewentualnie się dogadamy z ceną ale tak naprawdę sami nie wiedza kiedy auto będzie najwcześniej przyszły rok... Pakietów Driver Asistance nie montują w żadnych autach od lutego a wiec jeżeli ktoś kupił taki po tym terminie to ma auto z zapasów z placu i to dotyczy wszystkich modeli.....i info od dilera ze będzie jeszcze gorzej przyszły rok wcale nie zapowiada się lepiej......

Potwierdzam. Auto rezerwowałem w końcu maja do zakupu w czerwcu. Driver Assistance jest. Auto rocznik 2020... Stare zapasy.

Orzel75
16-07-2021, 10:48
Potwierdzam. Auto rezerwowałem w końcu maja do zakupu w czerwcu. Driver Assistance jest. Auto rocznik 2020... Stare zapasy.

Kupę lat zmieniałem samochòd co 3 lata, ale już się nastawiłem psychicznie, że Kuga zostaję ze mną na dłużej. Od przyszłego roku wprowadzają aktywne limitery prędkości, z dieslami będzie pewnie jeszcze gorzej, a od 2035r. zakaz rejestracji samochodów z silnikami spalinowymi na terenie całej UE.

qualin
16-07-2021, 10:50
Coś czuję ze spalinowe auta używane mocno podrożeją od 2035 xD
Wczoraj z ciekawości sprawdziłem po ile chodzą używane Kugi (2020) z podobnym wyposażeniem jak moja i ceny są mniej więcej takie same za używkę co ja dałem za nowe w salonie xD

smokeh
16-07-2021, 11:21
Coś czuję ze spalinowe auta używane mocno podrożeją od 2035 xD
Wczoraj z ciekawości sprawdziłem po ile chodzą używane Kugi (2020) z podobnym wyposażeniem jak moja i ceny są mniej więcej takie same za używkę co ja dałem za nowe w salonie xD

Używane 2020? To raczej auta demo...

qualin
16-07-2021, 11:33
Aż tak głęboko nie wnikałem. Niektóre miały po 15-20 tys przebiegu.

Forest27
16-07-2021, 16:29
Ogólnie samochody używane nie tylko obecnie trzymają cenę, ale idą w górę (to nie dotyczy tylko naszego kraju). Czytałem, że w stanach trzeba zapłacić za roczny samochód około 1500$ więcej niż za ten sam nowy z salonu, których jednak nie można obecnie dostać. Wszystko przez problemy z częściami i produkcją.

luck76
16-07-2021, 16:44

Led/żarówka - jeno źródło światła. Co więcej - wymiana wewnętrznych źródeł w okolicach nóg nie wpływa na homologację w przeciwieństwie do wymiany zewnętrznych źródeł światła, które wymagają homologacji. Także jeśli ktoś zmieniał na takowe, niech się zastanowi czy woli zmienić (kij wie po co, za wyjątkiem trwałości) i postawić znak zapytania przy wypłacie odszkodowania w przypadku szkody (w tym z OC sprawcy jeśli udowodni, że nie widział modyfikowanego oświetlenia - a takich jest coraz więcej). Obym nie wykrakał jak przy Dziadkowozie :) Tu niestety taka prawda, że VAG w tej tematyce, mimo że nudna jak flaki z olejem, bije Forda.

Bump: Aż tak głęboko nie wnikałem. Niektóre miały po 15-20 tys przebiegu.

No no, zaraz okaże się, że nowego FHEVa taniej kupisz jak ten EB będzie trzymał cenę :D

piotras31
16-07-2021, 19:38
No i stałem się szczęśliwym posiadaczem Kugi dzięki Panu monroe.
Dzięki za super cenę ,obsługę i poświęcony czas nie tylko Pana .
Kilka fotek z powrotu.

monroe
16-07-2021, 20:59
piotras31
Bardzo dziękuję, mnie też było bardzo miło, bo całkowicie normalny i konkretny z Ciebie klient (to forum internetowe więc pozwalam sobie przejść na "Ty"). Polecam się na przyszłość i mam nadzieję, że Kuga będzie długo służyła... :)

maniunio
16-07-2021, 22:24
W jakim kolorze ta Kuga?? Może proponują nam ta samą...

W kolorze White platinum. Podobno z czarnym dachem wygląda to dobrze ale dopóki nie zobaczę na własne oczy to się nie przekonam. Oglądanie w przyszłym tygodniu najpewniej ;) szkoda ze jednak nie St-line ale i tak szczęście że jest cokolwiek...

young81
17-07-2021, 05:41
W kolorze White platinum. Podobno z czarnym dachem wygląda to dobrze ale dopóki nie zobaczę na własne oczy to się nie przekonam. Oglądanie w przyszłym tygodniu najpewniej ;) szkoda ze jednak nie St-line ale i tak szczęście że jest cokolwiek...

To albo przyjechały takie 2, albo będziemy ogladac to samo auto, ja jestem już zdecydowany na jej zakup i jest podobno zarezerwowana dla mnie.

Orzel75
17-07-2021, 07:18
To albo przyjechały takie 2, albo będziemy ogladac to samo auto, ja jestem już zdecydowany na jej zakup i jest podobno zarezerwowana dla mnie.

Za chwilę będą licytacje robić ;) Znajomy tak dom sprzedawał miesiąc temu, sprzedał kilkadziesiąt tysięcy drożej niż planował.

gutozaur
17-07-2021, 07:20
Jak tak czytam to może zaraz wystawie swojego. AAA sprzedam forda.

maniunio
18-07-2021, 08:54

No to teraz zrobiło się śmiesznie. Powiedz mi tylko jeszcze w którym salonie i się temat rozwiąże. Ten o którym wspominam również jest niby dla mnie "zarezerwowany" :)

young81
18-07-2021, 10:06
No to teraz zrobiło się śmiesznie. Powiedz mi tylko jeszcze w którym salonie i się temat rozwiąże. Ten o którym wspominam również jest niby dla mnie "zarezerwowany" :)

Szczecin pomorska

razes
18-07-2021, 13:33
pamiętam, raz kupiłem sobie Forda na Pomorskiej w Szczecinie.....
Był super !!! :D Piszę serio bez podtekstów :D

maniunio
18-07-2021, 14:42
Szczecin pomorska

To nie masz czego się obawiać, ja w Gdyni w Eurocarze. Jest szansa uzyskania na priv info o rabacie jaki udało się Tobie uzyskać? Chyba że jeszcze nie rozmawiałeś na ten temat

misza51
20-07-2021, 05:43
Witam
Odebrałem autko w marcu br. i jestem bardzo zadowolony. 99,9 % super ale.....
Miękka osłona bagażnika, czy jak to się nazywa, doprowadza mnie do szału. Wystarczy, że w bagażniku jest coś wyższego, niewymiarowego.....od razu ta osłona spada. moim zdaniem jest bardzo słabo zamocowana. Macie może jakieś patenty na ten problem. Kropelki i innych takich nie biorę pod uwagę.

gutozaur
20-07-2021, 05:57
Witam
Odebrałem autko w marcu br. i jestem bardzo zadowolony. 99,9 % super ale.....
Miękka osłona bagażnika, czy jak to się nazywa, doprowadza mnie do szału. Wystarczy, że w bagażniku jest coś wyższego, niewymiarowego.....od razu ta osłona spada. moim zdaniem jest bardzo słabo zamocowana. Macie może jakieś patenty na ten problem. Kropelki i innych takich nie biorę pod uwagę.Jeśli masz przyciemniane szyby możesz ja ściągnąć.

misza51
20-07-2021, 07:00
Dzięki , ale nie po to chyba jest takie rozwiązanie w tym aucie. Może to jest tester na zdenerwowanie.

gutozaur
20-07-2021, 07:04
Dzięki , ale nie po to chyba jest takie rozwiązanie w tym aucie. Może to jest tester na zdenerwowanie.No nie po to. Czasem się zastanawiam czy oni to robią specjalnie żeby mieć co poprawiać w lifcie czy żeby samochód był jak najtańszy. Też mnie to denerwuje. Najlepszym rozwiązaniem jest zwijana roleta i taka powinna być wszędzie. Tak samo brak obicia drzwi jest dziwne ale pewnie znów chodzi o koszty. Dobrze że Kuga jest tak dobrze wyciszona bo inaczej ciężko by było to wybaczyć.

luck76
20-07-2021, 10:38
No nie po to. Czasem się zastanawiam czy oni to robią specjalnie żeby mieć co poprawiać w lifcie czy żeby samochód był jak najtańszy. Też mnie to denerwuje. Najlepszym rozwiązaniem jest zwijana roleta i taka powinna być wszędzie. Tak samo brak obicia drzwi jest dziwne ale pewnie znów chodzi o koszty. Dobrze że Kuga jest tak dobrze wyciszona bo inaczej ciężko by było to wybaczyć.

Ta szmata w bagażniku to faktycznie kupa…. Co masz na myśli pisząc o odbiciu drzwi?

qualin
20-07-2021, 10:43
Mi ta "roleta" jeszcze sama nie wypadła, ale irytuje mnie jak szelesci mi na nierównościach :/ poza tym bas jest gorszy w Kudze z powodu braku normalnej rolety. W Fieście i Kudze mam B&O i w Kudze bas jest taki płytki przez brak "skrzyni" basowej za jaką robi bagażnik z roletą/półka.

czmuchowski
20-07-2021, 10:47
Mam 1.5 EcoBoost, przejechane 8400 km. Generalnie jak na razie jestem zadowolony. Spalanie średnio 8.0/100km. Jest tylko jedna rzecz która mnie drażni tj. skrzypienie dobiegające z okolic tylnego prawego słupka ale trudno powiedzieć dokładnie czy z okolic drzwi czy raczej z bagażnika a może z siedzenia. Wszystkie wymienione strefy nie skrzypią gdy je ręcznie maltretuje. Skrzypienie pojawia się gdy np. wyjeżdżam z garażu i jest różnica wzniesień tj tył już idzie w dół a przód jest jeszcze na płaskim. Wie ktoś może co to może być? W serwisie mnie olali ;(

gutozaur
20-07-2021, 10:48
Ta szmata w bagażniku to faktycznie kupa…. Co masz na myśli pisząc o odbiciu drzwi?Mam na myśli jakiś materiał na drzwiach od strony kabiny. Trochę się wyratowali przetłoczeniami ale nadal wygląda to słabo.

qualin
20-07-2021, 10:51
Mam na myśli jakiś materiał na drzwiach od strony kabiny. Trochę się wyratowali przetłoczeniami ale nadal wygląda to słabo.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu TapatalkaMoże i wygląda nie najlepiej, ale jest chociaż praktycznie jak się wozi dzieciaki z tyłu bo jest łatwo z czyszczeniem ;)

young81
20-07-2021, 11:35
Vignale ma takie samo obicie drzwi ???

qualin
20-07-2021, 11:36
Tak

7hc
20-07-2021, 14:48
Skrzypienie pojawia się gdy np. wyjeżdżam z garażu i jest różnica wzniesień tj tył już idzie w dół a przód jest jeszcze na płaskim. Wie ktoś może co to może być? W serwisie mnie olali ;(
Próbowałeś zdjąć tą "szmatę" bagażnika, nad którą jest właśnie debata? Może ona gdzieś się specyficznie ociera, albo któryś z jej uchwytów skrzeczy :)

Może i wygląda nie najlepiej, ale jest chociaż praktycznie jak się wozi dzieciaki z tyłu bo jest łatwo z czyszczeniem
I ja też narzekałem na początku, że przyoszczędzili, ale jak czyściłem boczek po moich dzieciach to dopiero doceniłem ten pomysł :D

luck76
20-07-2021, 16:00
Może i wygląda nie najlepiej, ale jest chociaż praktycznie jak się wozi dzieciaki z tyłu bo jest łatwo z czyszczeniem ;)

To samo pisać miałem :)

Bump: Vignale ma takie samo obicie drzwi ???

Nie, w Vignale masz alcantarę i mahoń :)