Zobacz pełną wersję : NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[ 14]
15
16
17
18
19
20
21
XxXSTUDIXxX 10-06-2013, 22:36 Dodaje zdjęcia może ktoś mi powie jak podłączyć ta zmieniarke
Na 1 zdjęciu wtyczka na kolejnym wtyczka w navi i następne to opis wtyczki zmieniarke.
Niech ktoś powie jak to polaczyc
http://img.tapatalk.com/d/13/06/11/be3u6u6u.jpg
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
bigcarus 12-06-2013, 16:01 Witam,
Ma ktoś namiary gdzie w wawie można tanio wykasować nieszczesny VINUNLOCK ?
Podłączyłem antena HRS GT5 pod napęd i cały czas pokazuje brak satelit, o co kaman ?.
Cześć jestem szczęśliwym posiadaczem NAVI DENSO, niestety ostatni upgrade 2010 i jeżdżę od niedawna po polach:) jeśli macie jakiegoś linka do nowszej wersji będę wdzięczny. Pozdrawiam społeczność.
... upgrade 2010. ...
Czego upgrade zrobiłeś?
Płytę z mapami wrzuca się do czytnika DVD Navi w bagażniku i bez żadnego upgrade ma działać - po prostu czyta dysk i wyświetla mapę na ekranie.
Chodzi mi tu o upgrade map. U mnie czytnik jest akurat w schowku od strony pasażera.
Map się nie upgreduje. Wyjmuje się jedną i wkłada drugą.
A tak poza tym, prosisz się o bana tym linkiem.
No tak w Focusie jest w schowku. Ale nie robi się upgrade map - wrzucasz i masz. No chyba, że płyta jest już zużyta, albo na niej nie ma Polski.
Oki miałem na myśli gdzie by tu zakupić dvd z aktualnymi mapami ;)
... dvd z aktualnymi mapami ;)
Navteq (http://www.navigation.com/Jaguar-X-Type-2006/jaguar-eu/catalog/en_GB/GBP/) nie ma jeszcze aktualnych map.
Witam
Koledzy stałem się posiadaczem forda z taką właśnie nawigacją denso, czy jest gdzieś instrukcja obsługi ?
Jakie są najnowsze mapy i czy komunikacja jest w języku polskim i czy jest np. konieczność upgrade całego systemu np. na obsługę w języku polskim.
Czy to jest jakaś zmieniarka można więcej płyt włożyć ?
Jakie formaty obsługuje w/w sprzęt
Czy można oglądać filmy lub zdjęcia na w/w sprzęcie.
1. Instrukcja- http://www.sygulap.republika.pl/instrukcja.pdf
2. Mapa Polski- 2010r. lektor angielski.
3. Nie ma żadnej konieczności robienia upgrade, nic to nie da, nie zmieni obsługi na j. polski.
4. Jest opcja ze zmieniarką na 6 płyt.
5. Radio/CD obsługuje pliki Audio Track i MP3.
6. Bez znacznej ingerencji w sprzęt nie można.
A jakaś nazwa mapy i jaki jest koszt zakupu albo czy można gdzieś pobrać demo lub coś podobnego żeby sprawdzić jak działa i jak jest dokładność map na Polskę.
Jak rozpoznać wersje na 6 płyt ?
Dlaczego nie zmieniać na j. polski coś się uszkadza ?
Jakie ingerencje trzeba by było zrobić może jakieś info lub link do poczytania.
Chłopie, masz temat woda, poczytaj troszkę. Masz pytania? Dzwoń, 668855686, bo wszystko jest w temacie tym opisane.
Masz jeszcze to:
http://forum.fordclubpolska.org/search.php?searchid=5199527
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=82282
Miłej lektury.
bigcarus 14-06-2013, 15:20 Jesli ktoś jest z Wawy i okolic i ma problem z VIN UNLOCK w denso walcie do paolo, potrafi ogarnać temat ;)
Dzięki za info navi zaktualizowane na mapy 2009-2010 chyba nowszych nie ma chyba że się mylę.
Mam jeszcze pytanie co do odtwarzacza w środku czy potrafi czytać płyty dvd bo nagrałem sobie muzę w mp3 na dvd ale wyskakują nr ale po chwili wywala error dysk i nie wiem czy może nie czyta dvd czy za szybko nagrana płyta a może przez to że sesja nie zamknięta na płycie.
... co do odtwarzacza w środku czy potrafi czytać płyty dvd ...
Nie.
bigcarus 15-06-2013, 19:54 Denso dokładane do mondeo i nie działa mi przycisk AUTO, ktoś ma jakies pomysły ?
XxXSTUDIXxX 15-06-2013, 21:16 A co miałeś wcześniej. Czy tylko przestał działać. Jeśli tak to musisz wyczyścić przycisk. Tak samo jak w pilocie do TV. Najlepiej te gumowe przyciski umyć zwykłym mydlym i wysuszyc to najczęściej pomaga. A jak nie daj znać. Coś po myślimy!
bigcarus 16-06-2013, 08:39 Wczesniej miałem panel climatronic i wszystko było ok, może to przycisk, oby..
Druga sprawa, udało mi sie zdobyć mapy z 2010r. tylko dlaczego auto porusza sie poza ulicą ? trzeba zrobić update navi ?.
Mapa jaka miałem nie miała Polski wiec nie mam jak sprawdzić czy to wina navi.
...dlaczego auto porusza sie poza ulicą ? trzeba zrobić update navi ?
Jeśli na ekranie wyświetlacza w trakcie nawigowania masz w lewym, górnym rogu ikonkę z przekreślonym globusem, to w tym tkwi problem. Znaczy to, że nawigacja nie widzi satelit=uszkodzona antena GPS.
... nawigacja nie widzi satelit=uszkodzona antena GPS.
Ew. brak przejścia zasilania z Navi DVD w bagażniku do anteny na dachu.
Luknij na ten link (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1991521&postcount=3133) może pomoże.8)
bigcarus 18-06-2013, 20:19 Jakie są ostatnie dostępne mapy do denso ? widziałem z jaguara xf ale nie wiem czy to poleci w mondeo.
Jakie są ostatnie dostępne mapy do denso ?
2010r.
XxXSTUDIXxX 18-06-2013, 21:19 Witam mam prośbę do forumowiczów.
A mianowicie czy ktoś posiada denso wraz ze zmieniarke cd jeśli tak to czy może udostępnić podłączenie.
Lub zidecia wszystkich wtyczek tak żeby było widać podłączenie będę wdzięczny.
A ja dzisiaj znalazłem w samochodzie wśród papierów od auta instrukcję obsługi navi denso w języku polskim. I to prawie 40 stron.
XxXSTUDIXxX 20-06-2013, 21:37 To musiałem w nim nie sprzątać :-)
XxXSTUDIXxX 23-06-2013, 17:47 Siemka ma może ktoś opis wtyczki przy DVD z navi tej 24 pinowej
We wtyczce piny są ponumerowane, a tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=38655&d=1357504616) masz schemat połączeń odtwarzacza DVD Navi z ekranem dotykowym.
XxXSTUDIXxX 26-06-2013, 19:12 panowie jeszcze jedna prośba potrzebuje rozpiskę reszty wtyczek z denso
Jesli ktoś jest z Wawy i okolic i ma problem z VIN UNLOCK w denso walcie do paolo, potrafi ogarnać temat ;)
Ale żeś Pawłowi Werbung-a strzelił :D
Mam mondka z 12.2003 z denso. Z mapami walczę od tygodnia aż oczy mi się plączą od czytania:-) Mój problem polega na tym że mam ściągnięte mapy nagrane na kilku płytach CD-R wg instrukcji i żadna nie działa. Wtedy doszedłem do wniosku że może mam zły soft w Denso? Czy aby mieć mapę 09-10r. trzeba zmienić soft? Jeżeli tak to proszę o link. Dzięki za odp
dzeter mapy nagrywane są na płycie DVD-R, a nie CD-R. Soft nie ma nic do tego. Mapa, nawet ta najnowsza będzie hulac na starym sofcie bez żadnych problemów.
juri2069 01-07-2013, 21:54 Dzeter czasami wystarczy rozkręcić czytnik map DVD który jest w bagażniku i wyczyścić laser , bardzo łatwa i szybka robota a pomaga :)
... wystarczy rozkręcić czytnik map DVD który jest w bagażniku i wyczyścić laser ...
Przecież Dzeter napisał:
... mapy nagrane na kilku płytach CD-R wg instrukcji i żadna nie działa. ...
a powinien:
dzeter mapy nagrywane są na płycie DVD-R, a nie CD-R. ...
juri2069 01-07-2013, 22:02 Ale profilaktycznie gdyby DVD mu nie poszła to warto przeczyścić bo miałem rok temu ten sam przypadek. To forum więc chciałem pomóc, czasem najbardziej banalna rzecz może być przyczyną.
XxXSTUDIXxX 02-07-2013, 18:29 Podlaczylem zmieniarke na razie tylko tak czy działa. No i działa tylko mam pytanie czy zmieniarka może dostać zasilanie po stacyjce chodzi o to czy może mieć zasilanie cały czas?
XxXSTUDIXxX 02-07-2013, 20:33 Opiszę wam jak podłączyć zmieniarke oryginalna pod denso 2004r
ACP+ do CAN + na złączu głównym
ACP- do CAN - na złączu głównym
GND do ziemi przy DVD bo zmieniarke mam w bagazniku
12+ do 12+ po stacyjce czyli do +12VACC na złączu glównym
Oraz
R+ do AUX R+ na złączu A
R- do AUX R- na złączu A
L+ do AUX L+ na złączu A
L- do AUX L- na złączu A
Dodaje zdiecia z których korzystałem
W razie pytań pisać pomogę
http://img.tapatalk.com/d/13/07/03/ane6yhe3.jpg
http://img.tapatalk.com/d/13/07/03/ta6aqugy.jpg
http://img.tapatalk.com/d/13/07/03/aza4u5us.jpg
Tylko +12V podłączylem na pin 9 na ostatnim zdjęciu (jest bez opisu pod GND)
juri2069 04-07-2013, 13:21 Czy ktoś mi wyjaśni następującą rzecz??
Dzwoniłem do forda w rzeszowie bo jest promocja na aktualizację map. I pytałem o swojąDENSO z 2004 roku.
Otóż po vinie w serwisie wyszło że posiadam nie DENSO a TRAVEL PILOT DX oraz zmieniarke na 10 płyt której fizycznie nie mam.
Zaznaczam że po vinie pozostałe informacje o samochodzie się zgadzają.
I teraz nie potrafie sformuować pytania he he czy jest cośtakiego możliwe??
Powiedzieli mi że do denso nie ma aktualizacji ale ja posiadam travel pilot i takowa jest.
Zaproponowali mi wizytę i bezpłatne sprawdzenie i wyjasnienie sytuacji....
Mam radio takie jak foto nr 27
http://fordclub.kei.pl/vbulletin2/showthread.php?t=176346&
... Otóż po vinie w serwisie wyszło że posiadam nie DENSO a TRAVEL PILOT DX oraz zmieniarke na 10 płyt której fizycznie nie mam. ...
Pewno poprzedni właściciel wymienił na DENSO.
Na foce pierwszej to twój (były) oryginał (nr 22 (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346)), a fotka druga to co posiadasz na pokładzie obecnie - nr 27 (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346).
... Powiedzieli mi że do denso nie ma aktualizacji ...
Bo nie ma.
... travel pilot i takowa jest. ...
No to pewno jest.
... Zaproponowali mi wizytę i bezpłatne sprawdzenie i wyjasnienie sytuacji. ...
He he he. Przywrócą Ci bezpłatnie oryginalnie zamontowaną nawigację, a do tego znajdą kopę innych problemów, których nie powinieneś lekceważyć.:D
Bezpłatnie - dobre sobie - w ASO. A z czego "wyżyją":?::D
juri2069 04-07-2013, 15:12 No kurcze bezpłatnie sprawdza o co chodzi w tym samochodzie a wiadomo każda usługa jest płatna.
benio czy to pierwsze zdjęcie to taka navi jak była początkowo??
To faktycznie mogłem mieć zmieniarke na 10 płyt tylko gdzie ona jest ?? Może ja o niej nawet nie wiem hehehe. Chyba że nie pasowała do nowej navi którą ktośwymienił....
Niby tamten travel pilot DX byl montowany w fiescie i fusion....
Troszke niezrozumiała jest dla mnie sytuacja w moim samochodzie:)
Reasumując oryginalnie u mnie była travel pilot DX i zmieniarka na 10 płyt ale ktoś zmienił na denso i zmieniarke sprzedał badz też chyba że nie wiem gdzie ona jest :)
juri2069 podaj VIN, sprawdzimy, czy mają rację.
juri2069 04-07-2013, 15:18 a jeszcze lepiej. Jak sobie sprawdzałem po vinie sam to wyszło że posiadam navi dotykową kolorową a w serwisie forda wychodzi im że mam travel pilot DX
Bump: No właśnie napisałem że wychodzi że kolorowa
WF0WXXGBBW4A50525
a U NICH WYCHODZI ŻE TRAVEL PILOT
Tak samo po vinie u mnie wychodzi że tylne zawieszenie samopoziomujące którego u mnie nie ma...Chyba że chodzi o czujnik do automatycznej regulacji xenonów
Nie wiem czy tak łatwo zmienić z travel pilot dx na denso tym bardziej ze w denso jest sterowanie klimą.... Cos jest namieszane u kogos:)
Proszę mi jeszcze powiedzieć jeżeli ktoś ma zmieniarkę to gdzie się ona znajduje
juri2069, po Twoim VIN-ie.
Nawigacja. z kolorowym ekranem dotykowym.
Bez dod. odtwarzacza CD.
ASO Forda= w tym wypadku FUCK.
Dodatkowa zmieniarka CD jest w bagażniku, zamontowana na osłonie DVD-navi (w miejscu, gdzie Ty masz kieszeń pustą).
juri2069 04-07-2013, 20:12 Aha czyli ASO ford rzeszów mają jakieś dziwne informacje na temat mojego samochodu ale dziwne to bardzo bo wszystkie pozostałe dane się zgadzają ale żeby taki byk..... Chyba że te niby Denso miały jakieś odmiany travel pilot itd ale w to wątpie.....
Aha czyli ASO ford rzeszów mają jakieś dziwne informacje na temat mojego samochodu ale dziwne to bardzo bo wszystkie pozostałe dane się zgadzają ...
Działanie celowe, żeby zwabić klienta do siebie.:surprise:
... Chyba że te niby Denso miały jakieś odmiany travel pilot ...
Nie ma niby DENSO - albo jest, albo jest inny sprzęt.:?
Udało mi się podłączyć zmieniarkę do denso (kupiłem w końcu oryginalną wiązkę od radia do bagażnika rozszytą na dvd i zmieniarę). Widzę, że w magazynku płyty przelatują od 1 do 6, na ekranie navi pojawiło mi się 6 płytek, tylko problem w tym, że nie mogę żadnej wybrać, tak jakby był by pusty magazynek, czy to może być kwestia dopisania VIN-u do zmieniarki? Moja jest z innego auta.
XxXSTUDIXxX 10-07-2013, 02:33 A jak wyświetla ci płyty na wyświetlaczu linia ciągła do okoła czy przerwana?
Tak jak na zdjęciu, czyli linia przerywana, zmieniarka jest oczywiście oryginalna od tej nawigacji, tylko tak jak pisałem z innego auta.
XxXSTUDIXxX 11-07-2013, 02:30 Czyli nie widzi żadnej płyty.
Gdy płyta jest cała na biało i do okoła ciągła linia to wtedy po naciśnięciu danej płyty odtworza ci się utwory.
W jakim formacie nagrane są płyty? Bo z tego co wiem, to zmieniarka nie czyta plików .mp3, jedynie audio.
XxXSTUDIXxX 11-07-2013, 10:29 Dokładnie tylko pliki audio:)
TAPNIETE Z SG N7000
XxXSTUDIXxX 11-07-2013, 12:33 Tak ma wyglądać 5 płyt jest w zmieniarce a 1 brak
http://img.tapatalk.com/d/13/07/11/arynugu7.jpg
TAPNIETE Z SG N7000
Ja mam włożone oryginalne płyty, były od razu w zmieniarce, którą kupiłem, więc zakładam, że powinno hulać.
No więc wrzuć je na kompa i sprawdź jakie rozszerzenia mają pliki z muzą (tak dla pewności). A może stare i porysowane płyty?
Wkładałem też swoją oryginalną płytę i było to samo, bardziej mnie zastanawia, czy problem może leżeć po stronie dopisania vin-u do zmieniarki? Czy jest ktoś z Warszawy z możliwością sprawdzenia tego?
XxXSTUDIXxX 11-07-2013, 14:29 Moim zdaniem problem leży w samej zmieniarce. Bo gdyby to była wina vin-u to wogole by nie paszla
TAPNIETE Z SG N7000
Może wykonaj "Clear" a następnie "Refresh" na ekranie jak to widać w załączniku w konfiguracji Denso.
XxXSTUDIXxX 11-07-2013, 15:28 A bym u siebie zrobił ale możesz napisać jak to zrobić?
TAPNIETE Z SG N7000
Naciskamy i trzymamy przez ~5 sekund klawisz MENU (hardware) na konsoli (lewy górny nad szczeliną CD). Po pojawieniu się ekranu z możliwością wprowadzenia kodu (1) wklepujemy "842520" i klikamy na ekranie "Enter".
Dalej nie pamiętam która to opcja. Sprawdzę w pojeździe i dam znać.
Zrobiłem u siebie to odświeżanie i niestety jest jak było :/
Po wejściu w menu serwisowe i zakładkę GENERAL INFO sprawdź co za napis masz przy CDDJ: ?
Masz mieć YES (u mnie jest NO, bo nie mam zmieniarki).
No to dalej:
po wejściu w GENERAL INFO i głębiej w Msg Check przy CDDJ masz tak jak Benio, czy ja?
W CDDJ mam wszystkie 3 jak Benio. Z tego co wyczytałem na forach to jednak bez podpięcia pod WDSa się nie obędzie :/. Jutro będę chciał podjechać do kogoś kto ma taki sprzęt i sparować zmieniarę z denso.
Panowie jest sukces, po podpięciu do IDSa ukazał się nieprawidłowy VIN, po wybraniu odpowiedniego i zatwierdzeniu na ekranie denso ukazało się 6 załadowanych płytek CD :D. Mogę szczerze polecić warsztat w Piastowie (okolice Warszawy) ul. Prusa 7.
XxXSTUDIXxX 12-07-2013, 12:52 A jednak wina vin-u.
TAPNIETE Z SG N7000
... po podpięciu do IDSa ukazał się nieprawidłowy VIN, po wybraniu odpowiedniego i zatwierdzeniu na ekranie denso ukazało się 6 załadowanych płytek CD :D. ...
Gdzie widniał nieprawidłowy VIN?
Gdzie widniał nieprawidłowy VIN?
W programie od ids-a wyswietliło vin zmieniarki, który był inny niz mam.
XxXSTUDIXxX 14-07-2013, 14:57 Witam nabyłem mapę 2010 r ale mam problem z navi nie wiem jak sprawić żeby pokazała moja pozycję. Proszę o radę.
TAPNIETE Z SG N7000
XxXSTUDIXxX 14-07-2013, 16:16 NAVI pokazuje cos takiego nie wiem ale z tego co ktoś wcześniej pisał to chyba nie działa antena
http://img.tapatalk.com/d/13/07/14/bu3ata3u.jpg
mam orginalną antene mam nadzieje ze coś pomoże
TAPNIETE Z SG N7000
Dokładnie,jak jest ten dolny "globusik" to nie widzi satelit i tym samym nie może ustalić Twojej pozycji. Antena może być oryginalna ale może nie mieć połączenia. Jeżeli po wejściu w menu serwisowe przy GPS będą same zera to chyba będzie problem z sygnałem z anteny.
XxXSTUDIXxX 14-07-2013, 17:14 Jak wejde w menu serwisowe (1981) to co mam nacisnąć żeby to sprawdzić??
Po wejściu w menu serwisowe naciskasz: NAVIGATION INFO, a następnie GPS INFO.Jeżeli przy satelitach będziesz miał same zera to masz problem z anteną. Jak wejdziesz w GPS INFO to zrób zdjęcie.
XxXSTUDIXxX 14-07-2013, 18:07 Ok jutro wstawie fotke
XxXSTUDIXxX 14-07-2013, 18:16 Dobra byłem przed chwilą i są same zera dodaje fote
http://img.tapatalk.com/d/13/07/15/mehyqaju.jpg
Czyli tak jak mówiłeś to antena?
TAPNIETE Z SG N7000
Mam nadzieję że samochód nie stoi gdzieś w garażu bo wtedy antena nie łapie. Ciekawe jak tam połączenie anteny w stopce, najlepiej zdemontować schowek na okulary i wtedy można sprawdzić czy gdzieś nie zaśniedziało lub coś nie styka. A gorsza możliwość to niestety zakup nowej anteny.
XxXSTUDIXxX poczytaj tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1991521&postcount=3133).
Dokładnie, poczytaj ten post Roberta.
XxXSTUDIXxX 14-07-2013, 18:45 Ok zdemontuje świetle nie kabiny na podsufitce bo mię mam schowka na okulary i sprawdzę. A zdiecie było robione pod gołym niebem.
Dzięki za pomoc jak cos to napisz co i jak
TAPNIETE Z SG N7000
Ostatnio miałem ten sam problem, po zamontowaniu nowej anteny z allegro za 36 zl wszystko hula.
Witam,
Mam navi denso. Z tyłu w panelu zmieniarki cd jest dvd do navi. Wyciągnalem oryginalną plytę, po czym wlozylem z powrotem i odpalając navi mam komunikat: "DIe eingelegte disk ist keine karten DVD". I nie mogę nic zrobić. jak przytrzymam przycisk menu wyskakuje "podaj" pin. ale pinu do dvd nie mam, mam tylko do radia, ale gdy ten wpisuje nic się nie dzieje. Pomoże ktoś? Dodam, że wszystko działa radio cd. tylko wlaczajac przycisk navi - jest taki komunikat jak dalem wcześniej.
pozdrawiam.
P.S mam karte:
KEYCODE: XXXX - ten pin mam/
KEYCODE DVD: xxxxxxx - a tego nie. jak go zdobyć?
juri2069 17-07-2013, 21:44 pewnie przeczyscic laser u mnie pomoglo.
Mam pytanko do ludzi na czasie.... Dlaczego do prawie kazdej navi są najnowse mapy 2013 a do DENSO ford nie zrobi?? Ktos jest w temacie???? Jest nas wielu i wiele fordow ma denso i na pewno by poszlo jak cieple bułeczki
... Dlaczego do prawie kazdej navi są najnowse mapy 2013 a do DENSO ford nie zrobi?? ...
Tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2029269&postcount=3243) o tym napisano.
juri2069 17-07-2013, 23:27 nie wiem gdzie bo nic tam nie ma tylko strona jaguara po angielsku :P Tylko interesuje mnie czy kiedyś będą czy juz nie :P
KEYCODE DVD: xxxxxxx - a tego nie. jak go zdobyć?
Keykode by móc grzebać w ustawieniach DVD to 1981 lub 842520.
Zalecam jednak byś za bardzo jako nowicjusz nie bawił się w menu serwisowym, bo możesz zrobić "kuku" i przestanie wszystko hulać.
Twój problem jak wcześniej pisał juri2069, to albo brudny laser, albo porysowana płyta z nawigacją.
mariuszmajewski 18-07-2013, 13:03 Może być jeszcze padający laser i czyszczenie nic nie pomoże, a ze zdobyciem nowego na wymianę nie jest łatwo niestety.
Pierwszy raz, na czyimś Mondeo miałem okazję wgrywać soft do Denso (czarny ekran). Nie mając płyt x4 CD-RW, DVD-RW nagrywałem na płytach CD-RW i DVD-RW o wyższej prędkości nagrywania. Płyty nagrywane były na starych "blaszankach" w różnych progach: Nero, ImgBurn, Alcohol 120% i bez pozytywnego rezultatu. Zakup płyt na allegro CD-RW o max. speed x4 i wypalenie ich z prędkościami x4, x3, x2, x1. Po wypaleniu ich podjechałem do znajomego z udupionym Denso i zapodałem jako pierwszą z softem x4 i ruszyło wgrywanie softu, aż do pomyślnego finiszu=wszystko hula.
Reasumując, płyta CD-RW w tym przypadku z możliwością nagrywania od 1 do 4, szybsze nie dają rady, wypisuje komunikat= brak softu, załaduj soft.
Pozdro, Manieczek.
XxXSTUDIXxX 20-07-2013, 19:32 Witam pomoglo czyszczenie stylów przy antenie były max zabrudzone. I wszystko śmiga aż miło jak ktoś będzie chętny na mapę eurpy z polska dać znać 2009/2010 Prześle
Pozdrawiam
Pisać na priv
TAPNIETE Z SG N7000
XxXSTUDIXxX 20-07-2013, 19:35 Znalazłem na chomikuj polskie menu do denso ale nie umiem go wgrać nie wiem czemu nawet znalazłem plik ISO ale po włożeniu do napędu DVD nie pomoglo. Mam pytanie czy musi być nagrany na płycie DVD czy na cd też może być?
TAPNIETE Z SG N7000
Na CD-RW z prędkością nie większą jak x4.
mariuszmajewski 23-07-2013, 10:56 Znalazłem na chomikuj polskie menu do denso ale nie umiem go wgrać nie wiem czemu nawet znalazłem plik ISO ale po włożeniu do napędu DVD nie pomoglo. Mam pytanie czy musi być nagrany na płycie DVD czy na cd też może być?
TAPNIETE Z SG N7000
Sam kiedyś sobie edytowałem i chciałem wgrać - ale niestety nie widział aktualizacji. Nie jestem pewien czy był to błąd nagrania płyty, brak zmiany w ew. plikach kontrolnych, a może po prostu początki padania lasera.
pomoglo czyszczenie stylów przy antenie były max zabrudzone. Możesz mi podpowiedzieć skąd czyściłeś te styki - od środka czy od dachu. Pytam bo mam to samo u siebie w Focusie (07) i BARDZO chciałbym zreaktywować NAV... W Focusach jest takie same dojście? Czym czyścić, WD40...?
Należy zdemontować podstawę bata anteny FM (podstawa=antena GPS). Demontaż w Mondeo po zdjęciu schowka na okulary i oświetlenia wnętrza. Jak jest w Foce, nie wiem, musisz popatrzeć. Wyczyścić przykręcane gniazda wtyczek kabli antenowych sprayem do elektronicznych połączeń i dokładnie wyczyścić pędzelkiem. Zamontować z powrotem stosując do uszczelnienia anteny GPS silikon sanitarny, a styki gniazdo/wtyk potraktować delikatnie miedzianym smarem.
XxXSTUDIXxX 25-07-2013, 10:43 Ja wymontowalem antenę całkiem jest przykre ona na 1 srubke na toks i wciaglem wtyczki i wyczyscilem. A potem wszystko zamontowalem a reszta to tak jak napisał Mariusz
TAPNIETE Z SG N7000
juri2069 25-07-2013, 20:02 kolego STUDI chce się upewnić : to chodzi o te same zera pod literkami : lev ??
Bo u mnie tez jest globusik i tam też są same zera.
I drugie pytanie do wszystkich : Czy to możliwe że przez te zera ( o ile o to chodzi ) to np wpisując ulice w moim mieście , gdzie mam 2 km , pokazuje mi węgry , 800 km.
A miasto oraz ulice teoretycznie znalazło ale szlak wie gdzie :D
i jeszcze jedna sprawa o to czyszczenie.: Rozumiem po wywaleniu swiatelek tam jest srubka na torxa i oczywiscie wtyczka do anteny ( kostka ) ??
I jak ją odepne to popsikać sprejem do elektryki , przeczyścic pędzelkiem , potem podczyścic dach samochodu z góry i od wew. , potem osadzić antene na silikonie, a wczesniej psikane gniazdo potraktować smarem miedzianym ?? Czy dobrze napisałem ?? :)
Chodzi właśnie o te zera, niestety ale navi nie widzi satelit.
Tak, przez te zera pokazuję Ci te herezje z wyszukiwaniem.
Co do czyszczenia to trzeba to zrobić jak opisał Mariusz i powinno "zadziabać".
tam jest srubka na torxa i oczywiscie wtyczka do anteny ( kostka ) ??
I jak ją odepne to popsikać sprejem do elektryki , przeczyścic pędzelkiem , potem podczyścic dach samochodu z góry i od wew. , potem osadzić antene na silikonie, a wczesniej psikane gniazdo potraktować smarem miedzianym ?? Czy dobrze napisałem ?? :)
Tak, tak, tak.
juri2069 25-07-2013, 21:10 dzieki dzieki dzieki :D
w niedziele dam znać czy pomogło :)
XxXSTUDIXxX 25-07-2013, 21:33 Witam dodam zdiecie jak wygląda antena 1 wtyczka.
W antenie nie ma kostki jest na wcisk jak odkręcasz srubke.
http://img.tapatalk.com/d/13/07/26/yduvajyn.jpg
Niestety nie mam zdiecia tego przyłącza ale jest na wcisk
Tapniete z sg n7000
juri2069 26-07-2013, 06:38 i ten wcisk w antenie tak samo psiknac sprejem i potem smarem pomiziac??
XxXSTUDIXxX 26-07-2013, 09:57 Jak rozbierzesz to w środku jest boleć pokryty złotem i reszta to ziemia sprawdź Czy nie masz przejscia miedzy bolcem a ziemia
TAPNIETE Z SG N7000
juri2069 27-07-2013, 08:31 Witam jednak czyszczenie nie pomogło..... Wypsikałem bardzo dokładnie i wyczyściłem pędzelkiem , smar miedziany dalem , silikon odpuściłem bo szkoda blachy smarować octem.
Chyba czeka mnie kupno anteny, chyba że jeszcze mogę sprawdzić czy aby na pewno.
Może jest ktoś z Krosna lub okolic kto ma DENSO i moglibyśmy podmienic aby sie upewnić??
Z Krosna lub Stalowej woli i okolic :) Równierz w srode będę w rzeszowie Więc jeśli ktoś by był na trasie krosno - janów lubelski to poprosze o pomoc :)
... Chyba czeka mnie kupno anteny, chyba że jeszcze mogę sprawdzić czy aby na pewno. ...
Zanim kupisz nową antenę możesz ją sprawdzić moim sposobem jaki tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1954750&postcount=3032) opisałem, a wtedy będziesz pewien, czy zakup jest konieczny.:lol:
Chyba czeka mnie kupno anteny, chyba że jeszcze mogę sprawdzić czy aby na pewno.
Jeśli się jednak okaże, że to "trafiona" antena, zawsze możesz kupić zamiennik za "psie" pieniądze z wtykiem HRS GT-5.
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=hrs+gt5
juri2069 27-07-2013, 14:38 o dzieki za pomysł. Sprawdziłem i do anteny dochodzi 5V wiec czeka mnie kupno , aczkolwiek wolałbym używkę taką samą bo gdzie zamontuje dodatkowy gps? Jeśli na dachu to trzeba dziurke wiercić dodatkową....
A może da sięto naprawić?? Polak potrafi , coś bym może pokombinował ??:D
Bump: Benio pisałeś coś o puszcze czyli o czym ?? Puszką nazywasz GPS który jest na dachu?? CZy navi??
U mnie z napędu teżwychodzi 5V skoro dochodzi do dachu. Ale o jaką puszke chodzi ?:D
... coś o puszcze czyli o czym ?? ...
Puszka to takie metalowe pudełko, które jest przymocowane do dachu, ale od środka kabiny nad schowkiem na okulary. Do tej puszki dochodzą 3 kabelki. W tą właśnie puszkę wsuwasz styki anteny dachowej.
Poczytaj tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1894121&postcount=2920).
juri2069 27-07-2013, 17:33 aaa fajna sprawa. Tylko żeby puszką wyjąć to trzeba odpiąć te 3 kabelki, czy da się je odpiąć??
Aaaaa zaraz zaraz, w tym rzecz że do mojej puszki dochodzi 5V , na dachu jak sprawdzałem na tym mosiężnym bolcu to było 5V Czyli u mnie ''puszka jest dobra''
Zatem do wymiany antena.
Postaram, się znaleźć na aledrogo coś używanego , jeżeli nic nie znajde to będę zmuszony kupić coś jak kolega Mariusz zaproponował tylko że będzie problem z miejscem bo jeżeli na dachu to trzeba będzie wiercić na kabelek
... Zatem do wymiany antena. ...
Dla pewności, że to odbiornik anteny GPS sprawdź podłączając ją bezpośrednio pod napęd DVD Navi (jak widać w załączniku).
Jeżeli zakupisz nową antenę to nie wierć nic w dachu tylko znajdź eksperymentalnie miejsce w bagażniku (może na plastiku przy półce obok słupka), w którym sygnał z satelit jest najmocniejszy.
juri2069 28-07-2013, 08:51 tak tez zrobie ale nie wiem kiedy bo narazie czasu nie mam. Jak cos zrobie dam znac. Dzieki
Po moich zabiegach po tutejszych wskazówkach u mnie jednak nie dało się NAV zreanimować :mad: Podstawka lekko zaśniedziała, a styki optycznie czyste... więc, może nie brak napięcia a coś grubszego... nowa antena?!
Prysnąłem tylko penetratorem (było napisane, że też do instalacji elektr.), bez smaru miedziowego - czy ten brak smaru może być przyczyną? Tam na styku są powstają jakieś luzy, że trzeba pomagać prądowi :shock: ?
Co do Benia pomysłu ze sprawdzeniem napięcia to stoję przed ściągnięciem DVD, ale nie mam nerwów by wyjąć te DVD (w focusie są w schowku pasażera) prawie wyrwałem - jakieś podpowiedzi..? Rozumiem, że zwykły kabel to testu 5V wystarczy...
... Rozumiem, że zwykły kabel to testu 5V wystarczy...
Tak - byle nie za długi (<1m).
Tak - byle nie za długi (<1m).
OK. A jakieś pomysły na DVD w schowku, jak tam się dostać? Tak samo macie w Mondeo...?
W Mondeo Mk3 napęd DVD Navi jest w bagażniku.
Tak, wiem. Źle zadałem pytanie. Rozumiem, że tam macie lepsze dojście...:P Chodzi czy jest jakiś patent na demontaż... stelaż/uchwyt jest taki sam??
Może tutaj (http://marowe31.pl/montaz_navi_ford_focus.html).
juri2069 29-07-2013, 19:10 Zizzy jeżeli w ''dachu'' masz 5 V to znaczy że wszystko jest ok tylko sama antena nawaliła.....
Co innego jeżeli w dachu ( po zdemontowaniu anteny ) nie masz napięcia 5 V . Wtedy grubsza robota i trzeba szukać wcześniej... - z tego co zauważyłem to nie napisałeś o napięciu....
Tylko po zdemontowaniu anteny trzeba z powrotem dokręcić lekko śrubkę bo nie styka i nie daje napięcia , można się wprowadzić w błąd
Dzięki za link, ale zarejestrować się nie idzie...:<
Co do anteny to popsikałem już nowym Kontaktem raz jeszcze, dałem smar miedziowy i ... nic. Levele na 0, satelity przekreślone - jechałem 30 km, nic...
Do DVD się nie dostałem jeszcze, ale jak to kolega Juri2069 napisał, iż szybciej będzie sprawdzić napięcie od dachu dotykając miedzianego złącza. A teraz pytanie: co to jest w NAV Menu (po kodzie 1981) wartość Giro Voltage: ok. 2500 (mV) ?? Czy to jest napięcie na nadajniku i jakie ma być??
Bump: masz 5 V
Sorry, że takie pytanie - ale czym to sprawdzić? U elektryka miernikiem? :>
Co z tym wskaźnikiem w NAV menu: Giro voltage:?:
Bump: Tylko po zdemontowaniu anteny trzeba z powrotem dokręcić lekko śrubkę bo nie styka i nie daje napięcia , można się wprowadzić w błąd
Jaką śrubę?? ten torx T20 od wewnątrz?? Możesz jaśniej ...:wink:
juri2069 29-07-2013, 20:44 tak ten torx bo jak sprawdzalem to mi pokazywało 1 V a jak dokręciłem , bo nie było styku , to pokazało 5 V czyli u mnie od navi do dachu wszystko jest ok i mi siadła antena na dachu najprawdopodobniej.
No moża u mechanika miernikiem , ale nie ma sensu za to płacić , sam sprawdź lub do jakiegoś sąsiada....
miernikiem na dachu , jeden koniec do tego cieniutkiego walcowatego złotego bolca, a drugi koniec do masy , więc pewnie w tym przypoadku właśnie ta śrubka ( torx ) dokręcona, aby stykała.
Jak ci pokaże napięcie 5 V to znaczy ze siadła antena na dachu a jak mniejsze to znaczy ze albo kabel albo nawi.
Tak tutaj pisali pare wypowiedzi wyżej , wystarczy przeczytac i zobaczyc zdjecia
ak ci pokaże napięcie 5 V to znaczy ze siadła antena na dachu
Sprawdziłem. Jest 5V od puszki. Na antenie jest 2.1 oma oporu ?? Czy coś można z tego wysnuć... czy przez ECU można ostatecznie wywnioskować, że antena padła?
Pięknie - 3 stówy za stopkę :diabelek:
robinson1970 31-07-2013, 09:40 Jeżeli idzie o cenę nowej stopki w serwisie to koszt nowej 409 zeta-sprawdzałem w Ren-Car w Rybniku i taka jest aktualna cena katalogowa.
Lepszym i sprawdzonym w moim mondku sposobem jest zakup zamiennika na aledrogo za ok 40 zł. Trzeba lekko zeszlifować wąsy wtyczki HRS 5GT i hula aż miło :P Ja osobiście dałem znajomemu autko na 15 minut i przełożył mi oryginalną wtyczkę. Odbiornik jest na magnes i klej z pięciometrowym kablem więc można go schować w dowolne miejsce w aucie-u mnie w sedanie wyciągnąłem go na półkę przy tylnej szybie i leży sobie luźno. Możecie podpytać Mariusza (fachowiec w dziedzinie Denso) widział na własne oczy bo w zeszłym tygodniu odwiedziłem go z problemem padniętego napędu.
Pozdrawiam @ll a szczególnie Mariusza-wszystko hula jak ta lala :surprise:
Zizzy, skoro na końcówce kabla antenowego do stopki GPS masz 5V, a poziom sygnału w menu serwisowym zero na wszystkich satelitach, to ewidentnie padła antena. Wskazuje na to tak samo rezystancja anteny- 2,1 Ohma. Przy 5V masz zatem prąd o natężeniu powyżej 2A. Możesz zawsze kupić zamiennik anteny GPS na allegro:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=hrs+gt5
A tutaj ori:
http://ford.sklep.pl/product-pol-15213-antena-dachowa-podstawa-Ford-z-systemem-nawigacji-1508610.html
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-stopka-mocowania-anteny-dachowej-1508610-FORD-z-ukl.-nawigacji-GPS/793
A tutaj używka-ori, coś jakby nieco inna, ale zawsze możesz dopytać sprzedającego:
http://tablica.pl/oferta/antena-do-ford-mondeo-mk3-z-gps-nawigacja-bat-anteny-1s7f-18828-CID5-ID308N7.html#c864ff2c2c
BTW: Dzięki Robert za pozdrowienia, wzajemnie.
Dzięki. Po wakacjach kupię nową stopkę - nie lubię prowizorek. Zabezpieczę tym razem stopkę silikonem dla blacharzy - jest taki terostat, który jest neutralny dla blachy, gdyż silikon powoli weżre się w lakier i dalej - by do tego znów po kilku latach nie wracać. Napiszę po.
Jednak jak przyjdzie nowa to ją sprawdzę, a jak nie zadziała to ją odeślę z racji kupna na odległość, i wtedy będę w kropce.
Panowie, czas pomyśleć o nowych mapach 2012 na DVD dla DENSO. Przed zakupem oryginału, chciałbym sprawdzić czy warto wydać krocie i na popularnym serwerze do dzielenia się danymi oto jest 16 plików .rar ów map po 500 MB każdy...
Czy ktoś wie jak 16 x 0,5 GB czyli ok 8 GB wejdzie na płytę DVD o rozmiarze 4,7 GB. To się jakoś po rozpakowaniu instaluje na mniej czy jak...?? (oczywiście po 24 h plik się skasuje)
robinson1970 31-07-2013, 20:40 Nie ma nowszych map niż 2009/2010 dla Denso. Te o których piszesz (2012/2013) mają rozmiar przekraczający 4,7 GB więc wchodzą na płytę dvd9 a takowych napęd denso niestety nie czyta-sprawdzałem na dobrych płytach DL (Verbatim,TDK) i to w paru napędach dvd fordowskich w różnych modelach-mondeo,focus z różnych roczników i niestety pokazuje komunikat że płyta dvd nie zawiera plików z mapami.
A jeżeli idzie o PL to daj sobie spokój z szukaniem-jest parę firm które chcą zarobić i nikt nie wypuści softa z pl.
A jeżeli idzie o PL to daj sobie spokój z szukaniem-jest parę firm które chcą zarobić i nikt nie wypuści softa z pl.
Skąd my to znamy? Kto sobie "uwalił" napęd?
Zapewne to zbieg okoliczności, ........ ale!!!
Zdarzyło się, że i ja po kilkunastu miesiącach demontowałem podstawę anteny (dzisiaj), ponieważ nie widziała satelit. Potraktowałem ją sprayem do elektroniki i następnie delikatnie smarem miedzianym wszystkie połączenia na wcisk i gwintowane. Po tej operacji i umocowaniu ponownym podstawy anteny na silikon sanitarny (jak wcześniej) hula, że hej. A trasę miałem 80km i wspomagałem się automapą, choć bez satelit Denso prowadziło mnie bezbłędnie żyroskopem.
Nie znalazłem tego na Forum (może za słabo szukałem:D), co dzisiaj wyczaiłem.
Otóż po włączeniu nawigacji w Denso (mapa na ekranie) coś tam próbowałem i przytrzymałem przez ~3sek. klawisz "NAV" i ku mojemu zaskoczeniu pojawiły sie dane wpółrzedne pozycji pojazdu. Kiedyś takich danych szukałem w nawigacji, ale że nie znalazłem (bez wchodzenia w tryb serwisowy) to dałem sobie spokój. A dzisiaj eureka, a może nie bo ktoś już to odkrył.:wink:
Zastanawiam się jeszcze, czy jest możliwość wprowadzenia do nawigacji celu dojazdu w postaci danych współrzędnych.
Nie ma nowszych map niż 2009/2010 dla Denso
A to: http://allegro.pl/mapy-dvd-denso-2012-ford-mondeo-focus-c-max-s-max-i3422977751.html?source=mlt :?:
Zizzy, kolejny raz Ci piszę. Czy Ty widzisz, że te mapy 2011`12 są na Europę Zachodnią? Na PL najnowsza, to 2010r.
Zastanawiam się jeszcze, czy jest możliwość wprowadzenia do nawigacji celu dojazdu w postaci danych współrzędnych.
Jest, na pewno. Kiedyś też to robiłem, ale żeby to było mi przydatne....... Nie. Więc odpuściłem.
... Kiedyś też to robiłem, ale żeby to było mi przydatne....... Nie. Więc odpuściłem.
Razu jednego było mi to potrzebne, jak kiedyś mój syn wracał ze "stolycy" pociągiem, który gdzieś w polu się zepsuł i zatrzymał na kilka godzinek. Wtedy otrzymałem współrzędne pozycji postoju, wprowadziłem do innej, dodatkowej nawigacji i trafiłem.:D
Było to raz, ale jednak.
Zizzy, kolejny raz Ci piszę. Czy Ty widzisz, że te mapy 2011`12 są na Europę Zachodnią? Na PL najnowsza, to 2010r.
Mariusz, nigdzie nie napisałem, że chcę na PL:027:?! (też nie napisałem JAKĄ chcę...)
Mam PL 2010, ale planuję wyjechać na Zachód, aby zarobić na nową stopkę antenową :wink:, a jak zostanie do nową Kugę :wink: ...
Pytanie: czy ta mapa 2012 Zachód z linka będzie działać na DENSO (touch screen Focus 2007) czy nie? Oraz: czy dostępne w necie pliki po 8 GB dadzą się zgrać na jakąś płytę, jaką i czy będą działać na w/w NAV?
benio, w takim przypadku rozumiem. Nie miałem takiej potrzeby korzystania z navi, więc jej nie zgłębiałem. Jesteś/jesteśmy bogatsi o pewne, nowe doświadczenia w tej materii. Zapewne ktoś przeczyta ten post i zrozumie go do końca, skorzysta z niego w razie nieodzownej potrzeby.
Zizzy, nie chcę zaśmiecać tematu postami, które przewijały się przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Poświęć choć troszkę czasu i poczytaj wątek choćby od połowy, albo od początku (ja to zrobiłem i nie żałuję).
Na PL najnowsza, to 2010r.
Rozumiem, że nie będzie nic na DVD nowszego, teraz rządzą karty SD... :diabelek: eh...
Rozumiem, że nie będzie nic na DVD nowszego, teraz rządzą karty SD...
Jeśli dla Ciebie samochód to Navi, to go zmień. Ford nie jest zainteresowany nowymi mapami do Denso. Kropka..... Ja z tym potrafię żyć.
juri2069 31-07-2013, 22:28 ja też aczkolwiek szkoda bo przez ( dzięki ) EURO przybyło dużo nowych dróg :)
europa zachodnia jest na płycie DL i w denso działa.jak nie zadziala to trzeba soft nowszy wgrać.przynajmniej u mnie tak było.
Jeśli dla Ciebie samochód to Navi, to go zmień.
Takimi nierzeczowymi "wywodami" JEDNAK zaśmiecasz forum...
Takimi nierzeczowymi "wywodami" JEDNAK zaśmiecasz forum...
Więc poproszę Moda o skasowanie moich postów w tym temacie.
europa zachodnia jest na płycie DL i w denso działa.jak nie zadziala to trzeba soft nowszy wgrać.przynajmniej u mnie tak było.
Cincin, a jaki masz soft w Denso, że jak twierdzisz DL Ci działa:?:
jaki masz soft w Denso
Pisząc "soft" macie na myśli UPDATE??
U mnie wgrany Software Update Disc z 2006 r. Po tym zadziała Zachód '12 ?
To wiemy nie od dzisiaj, że jest na DL-u. Tyle, że nikt jak do tej pory nie pochwalił się screenami z tej navi. Z drugiej strony, potrzebna mi jest ona, jak k...... m..... . A i tak jak wrzucisz jakieś screeny, to do końca nie wiemy, czy pochodzą one z mapy 2012r EuWest.
Benio, u mnie jest tak.
Pierwsza fotka po wprowadzeniu celu podróży, druga bez celu.
robinson1970 01-08-2013, 09:42 Opis z aukcji
"Mapa Europy Zachodniej 2011/2012r
Mapa Europy Środkowo- Wschodniej 2010r
DVD 2 Europa Środkowo - Wschodnia:
Albania, Austria, Belgium, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Czech Republic, Croatia, Estonia, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Macedonia, Moldova, Montenegro, Netherlands, Poland, Portugal, Republic of Ireland, Romania, Serbia, Slovakia,
Slovenia.
Na aukcji licytujesz płytę DVD 2
czyli o jakiej mapie koleś pisze ?
Wg mnie o tej z 2010 a nie 12/13
Jak chcesz to zalicytuj i napisz co pokazuje nawigacja
Nie będę licytował, bo taką mam. Zależy mi na Zach EU. Przytoczyłem tę aukcję aby pokazać, że coś takie ogólnie jest dostępne.
Teraz jest kwestia: czy jak zassam 8 GB z netu tę mapę i wypalę skutecznie na DL-u to czy na moim DENSO zadziała :?: Jak już pisałem mam update z 2006. Jest nowszy update do DENSO (lub jaki mam być) bo na necie nie mogłem znaleźć:(
mariuszmajewski 01-08-2013, 11:31 Tyle, że nikt jak do tej pory nie pochwalił się screenami z tej navi.
Mam takową nagraną i działała, jednak nie sprawdzałem nawigowania na tym, ponieważ nie jeździłem na zachodzie. Czy uda mi się zrobić zdjęcie wczytanej płyty tego nie wiem, pada mi laser, jeszcze czyta tłoczone, ale nagrywane losowo.
Co do zmiany FIRMWARE to nie ma on wielkiego wpływu na czytanie płyty. Jak płyta jest kiepska to nic nie pomoże.
Co do zmiany FIRMWARE to nie ma on wielkiego wpływu na czytanie płyty. Jak płyta jest kiepska to nic nie pomoże.
To samo miałem napisać. Nagrywałem swego czasu tą płytę i u mnie, jak i u kilku innych nie "widział" jej napęd, więc w tej kwestii za dużo nie chciałem pisać.
mariuszmajewski 01-08-2013, 20:12 Więc wersja 2009/2010 mapy zachodniej prezentuje się tak jak na załączonych zdjęciach. Wybór krajów i wyznaczone trasy do Barcelony i Paryża.
Odnośnie nagrywania płyt to zdziwiłem się, że płyty dwuwarstwowe wczytały się bez problemu a zwykła z problemami. Nagrałem płytę (jednowarstwowa, Europa Wschód) na starej nagrywarce 2,4x i na innej nagrywarce 4x. Okazuje się, że stara nagrywarka już chyba nie wydala i kopia jest słabo czytana, wersja nagrana z prędkością 4x wczytała się poprawnie, trasę wyznaczyłem bez problemów. Ciekawe ile podziała :)
No to Zizzy będzie zapewne zadowolony z Twojego posta. :one::one:
Czy ktoś może orientuje się czy te mapy już są gdzieś? Z tego co tutaj wyczytałem to Denso montowane są również w Jaguarach. Wujek google pokazał mi, że niby jest taki update do denso z mapami 2012/2013. Tutaj link do info: http://www.eunavmaps.net/navigation-...-xf-xk-xk8-xkr.
Posiada ktoś jakieś info na ten temat ?
mariuszmajewski 02-08-2013, 06:52 Jak dla mnie to dziwna strona, mapy niby mają, ale nawigacja do Jaguara jest na 4 płytach, gdzie na stronie NAVRTEQa jest na dwóch. W dodatku cena jest połowę mniejsza, komplet na Europę Wschód i Zachód kosztuje 299Euro (NAVTEQ), a u nich wyjdzie niecałe 170 Euro za 4 płyty. Chyba lepiej uważać.
Mford jakbyś poczytał przynajmniej kilka wcześniejszych postów to wiedziałbyś gdzie jesteśmy z DENSO i mapami do niego.
Więc wersja 2009/2010 mapy zachodniej prezentuje się tak
Czy update'owałeś swoją NAV by ta działała? Próbowałeś nowsze na Zach EU? I ile zajmuje GB mapa, o której piszesz?
mariuszmajewski 02-08-2013, 11:16 Upgrade FIRMWARE'u kiedyś robiłem, ale zmian nie odczułem żadnych, mapa na płycie DVD+DL czyli ok 8,7GB danych. Nie mam najnowszych map, bo nie ma Europy wschodniej, za mało jeżdżę po zachodzie, żeby zmieniać mapy.
:surprise: Haha, nie mogę!!! Dzisiaj w nocy jadę na wakacje, a NAV zadziałała właśnie dziś!!:shock:
Nie napisałem, ale wczoraj postanowiłem (jestem uparty, czyt. nie lubię się poddawać:619:) odkręcić po raz 3 lub 4 podstawkę NAV i prysnąć Kontaktem do elektroniki mega obficie - aż kapało z niej - dałem więcej smaru miedzianego i nie działało po tym wczoraj, ale dziś TAK!!:surprise::surprise::surprise:
Podstawka jest zanitowana i oprócz otworu z gwintem na torx i drugiego ze złączem na antenę "złotą" nie ma jak się tam płyn czyszczący dostać - czyli Panowie, jak reanimujecie podstawkę do NAV to nie oszczędzajcie płynu...
P.S. Na zdjęciu są dwa Level-e na 0...:( myślę, że jak NAV przestanie działać jest kwestią krótkiego okresu czasu... ale oby nie :P Co to są za 2 kolumny wartości w GPS INFO??
Napiszę po trasie jak NAV się spisywała - a teraz w droooooogę..!!! 8)8)8)8)8)8)8)8)8)8)8)8)8)
:one:... P.S. Na zdjęciu są dwa Level-e na 0...:( myślę, że jak NAV przestanie działać jest kwestią krótkiego okresu czasu... ale oby nie :P ...
To jest normalne, bo w zależności od miejsca, w którym pojazd się znajduje może nie "docierać sygnał" z danych satelit.:one:
robinson1970 07-08-2013, 21:23 Czy ktoś może orientuje się czy te mapy już są gdzieś? Z tego co tutaj wyczytałem to Denso montowane są również w Jaguarach. Wujek google pokazał mi, że niby jest taki update do denso z mapami 2012/2013. Tutaj link do info: http://www.eunavmaps.net/navigation-...-xf-xk-xk8-xkr.
Hejka
Widzę ,że (chyba) jesteś także na dvhk :P
Looknij na podpięty Nawigacje seryjne i post nr 311 Linki catshare nie działają ale egofiles jak najbardziej-ja zassałem (do testu oczywiście na 24h) i jutro sprawdzę czy działają
pzdr :619:
Hejka
Widzę ,że (chyba) jesteś także na dvhk :P
Looknij na podpięty Nawigacje seryjne i post nr 311 Linki catshare nie działają ale egofiles jak najbardziej-ja zassałem (do testu oczywiście na 24h) i jutro sprawdzę czy działają
pzdr :619:
Niestety odkryłeś moją mroczną tajemnicę ;) Mapy odszukałem i nagrałem, lecz nie mam jak sprawdzić ponieważ pojawił się u mnie kolejny problem. Kiedy chciałem włożyć nagraną płytę do napędu DVD, okazuje się, że jest tam już jakaś płyta. No więc widząc jedyny przycisk napędu klikam w niego i nic. Żadnej reakcji. Nie mogę wyjąć płyty z napędu klikając w przycisk. Czy w tych napędach jest jakiś inny sposób wysuwania płyt czy mam napęd dvd uszkodzony? Dzięki za pomoc.
Nie mogę wyjąć płyty z napędu klikając w przycisk. Czy w tych napędach jest jakiś inny sposób wysuwania płyt czy mam napęd dvd uszkodzony?
Wygląda na to, że jesteś kolejnym nieszczęśliwym posiadaczem uszkodzonego mechanizmu DVD. Podobną sytuację miał Robinson1970. Do wyjęcia płyty służy jedynie przycisk Eject. Rozbierz obudowę napędu i wyjmij płytę ręcznie. Napisz PW do Robinsona, a on Ci powie jak poradził sobie z problemem.
robinson1970 08-08-2013, 13:07 Hejka Mario i wszyscy userzy :P
Nie musi pisać na pm-odpowiedź jest prosta-w napędzie dvd u mnie padła mechanika wysuwania i ładowania płyt ( pech czy felerny soft ale stało się to przy próbie wgrania softu pl do panelu). Nie wiem czy to sprawa mechaniki czy elektroniki sterującej mechaniką-dobry elektronik do tego by doszedł ale mi na tym jak na chwilę obecną nie zależy :p
Problem rozwiązałem podmianą napędu (kupiłem u faceta z tablicy,który nie wiedział do końca co sprzedaje bo osobno miał panel i osobno napęd-twierdził że to zmieniarka- a jak wiadomo oba elementy tworzą spójną całość). Zapłaciłem psie pieniądze za napęd (226 zeta z przesyłką) i śmiga-problemem jest tylko sparowanie panelu z dvd bo woła za każdym włączeniem że CHECK FAILED coś tam i trzeba wklepywać kod serwisowy.Po 15-tym sierpnia mam zgłosić się do magika na wpisanie nr-u vin i sprawa się skończy
I jeszcze jedno-kolo jak wysłał napęd to w środku była oryginalna płyta z mapami Forda więc jak pisałem wcześniej sprzedawał towar nie wiedząc do końca co to jest.Mam więc dwie oryginalne płyty z mapami-od szkopa przy sprowadzeniu i od faceta z tablicy(obie na europę zachodnią mogę więc jedną odsprzedać jak by ktoś chciał)
juri2069 08-08-2013, 18:00 Jeżeli oryginalne to pewnie z lat 2004- 2007 więc od tego czasu dużo się pozmienialo :)
Opiszę swój nietypowy przypadek i będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Moja nawigacja działa do dnia, kiedy na ekranie pojawiła się przekreślona ikona satelity. Po przeczytaniu wątku (dodam, że nie dałem rady ogarnąć wszystkich stron 8) ) diagnoza padłą na antenę. Ale tu zdziwienie nastało dość sporawe, okazało się, że w aucie nie mam oryginalnej anteny, tylko jakiś zamiennik. Dodam, że z możliwością regulacji kąta "natarcia" anteny he he. Więc na pewno nie jest to antena ze stopką gps, czyli wcześniej już ktoś to musiał robić. Macie jakieś sugestie, jak odnaleźć moją antenę, która może być gdziekolwiek :D ? Może trzeba by było szukać po kablu do celu, tylko który z kabli dochodzących do denso jest kablem od anteny gps?
No i sam sobie odpowiedziałeś. Po nitce do kłębka. W napędzie DVD Denso masz 2 przewody, ten cieńszy jest od gps.
Dobra, znalazłem antenę pod... podszybiem... Generalnie to dlatego jej nie mogłem znaleźć, bo wiązka szła standardowo do anteny na dachu, ale tam kabel był urżnięty, dolutowany kabel od anteny kupionej pewnie na allegro i szedł z powrotem po słupku, wychodził na zewnątrz i był przyczepiony pod podszybiem. Całą antena była uwalona czymś białym i kruchym, co pewnie spowodowało zwarcie. Idę składać samochód do kupy :D
robinson1970 10-08-2013, 23:12 Czy ktoś może orientuje się czy te mapy już są gdzieś? Z tego co tutaj wyczytałem to Denso montowane są również w Jaguarach. Wujek google pokazał mi, że niby jest taki update do denso z mapami 2012/2013. Tutaj link do info: http://www.eunavmaps.net/navigation-...-xf-xk-xk8-xkr.
U mnie nie zadziałały:mad:
Poczytałem że trzeba do x-type ale już nie mam sił na zgrywanie DL bo są za drogie :568: i dam sobie spokój-zostanę na mapach 2010
Snajper_881 11-08-2013, 17:09 Koledzy, czy mając fabryczne DENSO, mam wiązkę do modułu BT ? Mam mikrofonik koło schowka na okulary pod obudową więc wygląda na to, że jest chyba wiązka. Jak można to sprawdzić, czego szukać pod DENSO za plastykami ?
Snajper odkręć jedną śrubkę mocującą plastikową osłonę tunelu środkowego obok stóp pasożyta (po jego lewej) lub kierownika (po jego prawej) i delikatnie wyszarpnij z zaczepów. Tam powinien być 2-rzędowy albo wolny wtyk lub wpięty w moduł bluetooth'a (http://www.motor-talk.de/bilder/wo-ist-das-voice-bluetooth-modul-g18687411/02-i203353741.html) (lepsza opcja:D).
Mam kolejne pytanie. Poniewaz jutro będę odpinał napęd DVD i próbował naprawić uszkodzony przycisk z kolegą elektronikiem, nie jestem pewien czy nie będzie potrzebny PIN po ponownym wpięciu napędu. Wydaje mi się, że gdzieś tu o tym czytałem i że będzie potrzebny ale wolę się upewnić. No i czy nie będzie dodatkowych niespodzianek po odłączeniu :)
... będzie potrzebny PIN po ponownym wpięciu napędu... )
Tak, będzie potrzebny. Ale uwierz na 99%, że to nie jest kwestia przycisku EJECT, a mechaniki napędu.
Tak, będzie potrzebny. Ale uwierz na 99%, że to nie jest kwestia przycisku EJECT, a mechaniki napędu.
Jeśli mechaniki to mój znajomy powinien sobie z tym poradzić. Zresztą jutro się okaże. Pozdrawiam.
czasami dłużej trzeba przytrzymać ten przycisk żeby płyta wyszła
robinson1970 13-08-2013, 19:47 Jeśli mechaniki to mój znajomy powinien sobie z tym poradzić. Zresztą jutro się okaże. Pozdrawiam.
I jak sprawa napędu ? Naprawione ? Bo jeżeli tak to może bym skorzystał z usług znajomego a że daleko nie mam to mogę się wybrać na zwiedzanie grodu cieszyńskiego :P tak przy okazji i napić się u braci zza miedzy ciapowanego browca :razz:
I jak sprawa napędu ? Naprawione ? Bo jeżeli tak to może bym skorzystał z usług znajomego a że daleko nie mam to mogę się wybrać na zwiedzanie grodu cieszyńskiego :P tak przy okazji i napić się u braci zza miedzy ciapowanego browca :razz:
Kurczę, sprawa się skomplikowała i musiałem przełożyć działania przy napędzie na jutro i do końca nie wiem jak to wyjdzie, bo jestem umówiony na rano a wyskoczyła mi wizyta u klienta ... też rano:( Jeśli kolega znajdzie czas po południu będę wiedział jeśli nie to pewnie będę musiał czekac do piątku....
cypis998 15-08-2013, 21:55 padł mi akumulator a nie znam codu do denso czy po numerze fabrycznym z radia idzie zdobyc cod?
cypis998
Tak, można. Nazwał bym to jednak odzyskaniem=kasa, a nie zdobyciem. Podjedź sobie do ASO Ford daj im dowód rej. samochodu, podaj nr seryjny radia, to wtedy pomogą.
... nie znam codu do denso ...
Zażądaj od poprzedniego właściciela, który powinien Ci przekazać razem z książką obsługi pojazdu.
Czy mapy 2011-2012 (najnowsze ?)
west europe 2012 464110-9060
east europe 2010 464110-7550 (taka sama od 2009r)
To są już dwie płyty, czy jedna ?
Znaczy jak jadę do DE to muszę zmienić płytę... ?
Wyprowadźcie mnie z błędu...
Tak, można. Nazwał bym to jednak odzyskaniem=kasa, a nie zdobyciem. Podjedź sobie do ASO Ford daj im dowód rej. samochodu, podaj nr seryjny radia, to wtedy pomogą.
Panowie pytanie, ponieważ jeszcze nie dogadaliśmy sie z miom kolegą od elektroniki to nie zabrałem się jeszcze do odłączenia napędu dvd. Ale apropo kodów to mam tylko napisany Key Code i numer a ponizej mam pole "key code DVD" i brak kodu. Czy to znaczy , że musze mieć 2 kody czy jest to jeden ogólny kod? Ktoś miał podobny problem?
... że musze mieć 2 kody czy jest to jeden ogólny kod?
Jeden kod.
Mondi_2004 21-08-2013, 23:06 Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem Forda Mondeo, mam problem z nawigacją, otóz podobno nie ma sygnalu GPS, podłączyłem antenę zewnętrzną i też nic, czy jest ktoś w W-wie, kto może pomóc to dokładnie zweryfikować?
Mondi_2004, na tej samej stronie tematu masz kolegę z Wawki cincin.
Mondi_2004 22-08-2013, 10:19 Cincin może mi pomóc?
Pytałeś o kogoś z Wa-wy, więc Ci podałem na tacy. Napisz PW do niego, to się dowiesz.
Tutaj masz drugiego usera z Wa-wy i miał podobny problem jak Ty.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2044963&postcount=3314
bigcarus 23-08-2013, 19:00 Podłączyliśmy antenę wewnętrzną pod napęd i poszło.
Jargielek 24-08-2013, 16:50 Czy Denso odczyta płytę DVD z muzyką?
XxXSTUDIXxX 25-08-2013, 13:16 Jest tylko do płyt z mapa
TĄPNIETE Z SG GT N7000
Witam Ziomala :) zadzwoń do mnie to się umówimy i pomogę. 533 985 657
Bump: Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem Forda Mondeo, mam problem z nawigacją, otóz podobno nie ma sygnalu GPS, podłączyłem antenę zewnętrzną i też nic, czy jest ktoś w W-wie, kto może pomóc to dokładnie zweryfikować?
Witam Ziomala zadzwoń do mnie to się umówimy i pomogę. 533 985 657
Uwaga Panowie!!!
Krążący po necie (chomikuj) rzekomo polski soft do Denso upierdziala fizycznie napęd DVD. To już drugi identyczny przypadek na forum. Pierwszym nieszczęśnikiem był robinson1970, drugi zadzwonił do mnie o soft oryginalny, bo po wgraniu "polskiego" nie dość, że czarny ekran, to brak jakiejkolwiek reakcji ze strony napędu. Nie może wyjąć płyty z "polskim" softem, zablokowane sanki od napędu w pozycji nieustalonej. Nawet ręczne wyjęcie płyty nic nie daje, bo napęd jest w pozycji takiej, że nie zabiera, ani nie oddaje płyty. Próby ręcznego, poprawnego ustawienia mechanizmu zabierania płyty nic nie dają, po prostu "zimna dupa".
XxXSTUDIXxX 28-08-2013, 16:57 Dzieki za posta. Dobrze wiedziec
robinson1970 29-08-2013, 14:54 Świeta prawda-poszukam tego kola z cham-i-kuj i zapodam jego nick i plik fake do Denso rzekomo PL. Na MKP była akcja zbiorowego spolszczenia ale w firmie gdzieś z pomorza i trzeba było do nich wysłać napęd i coś ok 500 zeta więc połasiłem się na ten plik i uwaliłem napęd :shock:
Mariusz-pamietam o tej blokadzie lub schemacie tylko najpierw ja miałem urlop a zaraz po mnie znajomy.Wraca od poniedziałku do pracy więc załatwię albo jedno albo drugie a do montażu nie potrzeba elektronika. Jak masz troszkę pojęcia o elektryce auta to sam założysz :pomysl:
kuba.kowalek 30-08-2013, 19:53 Witam,
Panowie, pytanie, gdzie znajduje sie czytnik DVD do navi w s-max'ie 2008? Auto nie posiada zmieniarki. Szukałem w schowku pod siedzeniem pasażera i kierowcy, w bagazniku nad lewym i prawym nadkolem, schowek w desce rozdzielczej od strony pasażera i nic....
kuba.kowalek
Tutaj Denso? W tym roczniku? Chyba pomyłka.
kuba.kowalek 30-08-2013, 22:18 Mariusz, cos chyba źle sie wrzuciło bo widze tylko czerwony napis Denso, daj może do link do wyslij.to czy czegos podobnego. A jesli nie Denso to co to może być?
kuba.kowalek
https://www.google.pl/search?q=nawigacja+denso&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.51495398,d.Yms,pv.xjs.s.en_US.M4-36_38X9A.O&biw=1152&bih=767&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=6f4gUt-uFMXOhAfO_YEo#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Q-TBbDWYzpx4jM%3A%3BVj1dHVoH9kCmZM%3Bhttp%253A%252F% 252Fimg14.tablica.pl%252Fimages_tablicapl%252F8700 0195_1_644x461_ford-mondeo-mk3-05-nawigacja-denso-turek.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftablica.pl%252Fofer ta%252Fford-mondeo-mk3-05-nawigacja-denso-CID5-ID3htW9.html%3B615%3B461
Tyle, że obrazek ten jest z klimą jednostrefową.
Czyżby w S-maxie zakładali to jeszcze w 2008r?
waldmaropole 11-09-2013, 19:18 Witam, mam pytanie: chciałbym się pozbyć mojej nawigacji Denso na rzecz jakiegoś kombajnu ale jak rozwiązać temat klimatyzacji? chodzi mi o podłączenie klimatronika czy kable są takie same? czy są szanse aby to działalo? pozdrawiam.
Snajper_881 12-09-2013, 15:28 Snajper odkręć jedną śrubkę mocującą plastikową osłonę tunelu środkowego obok stóp pasożyta (po jego lewej) lub kierownika (po jego prawej) i delikatnie wyszarpnij z zaczepów. Tam powinien być 2-rzędowy albo wolny wtyk lub wpięty w moduł bluetooth'a (http://www.motor-talk.de/bilder/wo-ist-das-voice-bluetooth-modul-g18687411/02-i203353741.html) (lepsza opcja:D).
Czy to możliwe, że mając fabryczne DENSO niemam kabli do modułu BT ? :shock: :mad:
bigcarus 12-09-2013, 15:30 waldmaropole ,musisz kupić konsole środkową ( akurat mam taką do sprzedania ),ramkę z zegarkiem i przyciskami ( też mam ) i panel do climatronika. Kombajn pewnie bedzie 2 din więc trzeba by jeszcze ramkę dokupić.
Przewody od klimy są takie same wiec wystarczy wsadzić wtyczki i będzie śmigać
Czy to możliwe, że mając fabryczne DENSO niemam kabli do modułu BT ? :shock: :mad:
Tak, możliwe, jak najbardziej.
Witam
Da się do denso podłączyć zmieniarkę cyfrową
Panowie mam pytanie mam S-max 2007 i ten kombajn DENSO wszystko w nim działa nic się nie zawiesza ale dźwięk z głośników jest taki sobie dlatego moje pytanie czy można podłączyć jakiś wzmacniacz pod tą nawigację ?? żeby sobie rozbudować w miarę fajny system audio :619:
XxXSTUDIXxX 16-09-2013, 10:36 Jasne ze można
TAPNIETE SG GT-N7000
Hej dwa dni temu kupiłem forda mondeo 2008 r. 2,2 w wyświetlaczu nawigacji wyświetla się brak sygnału gps, nie mogę zmienić trasy. Proszę o pomoc.
Snajper_881 16-09-2013, 20:27 Hej dwa dni temu kupiłem forda mondeo 2008 r. 2,2 w wyświetlaczu nawigacji wyświetla się brak sygnału gps, nie mogę zmienić trasy. Proszę o pomoc.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=35061
2008 to już chyba mk4, a tam zdaje się inny sprzęt jest niż DENSO.
songoku01 29-09-2013, 09:38 Witam , mam problem z navi Denso. Radio i cd nie działają i całe menu odnośnie audio jak i volume jest jakby zawieszone.
To co udało mi się wyszukać w necie to wszyscy piszą, że reset wystarczy zrobić i działa popranie, lecz u mnie jest ten problem ,że reset pomagał na początku ,teraz już nawet po dobowym odpięciu akumulatora dalej to samo.
Na załączonym zdjęciu , przedstawione jest jak wygląda radio, sześć cyferek zamiast nazw stacji radiowych i cisza w głośnikach.
W ASO rozkładają ręce i jedyna ich propozycja to wymiana na nowy za 4000pln :-)
Wiem, że było kilka takich przypadków może komuś udało się to naprawić lub ma jakieś namiary na jakiś serwis.
Z góry dziękuje za pomoc
songoku01, jedyne co mogę Ci na obecną chwilę poradzić, to prześledzenie tego wątku. Było o tym na pewno, na 300%, ale rozwiązania problemu nie pamiętam. Wiem, że w owym przypadku był prozaiczny.
Życzę powodzenia i miłej lektury.
PS: nie musisz czytać wątku od początku, zacznij od ostatnich dwóch lat.
Tutaj podobny problem, bez rozwiązania przyczyny:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=185867&highlight=denso
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=117807&highlight=denso
songoku01 29-09-2013, 11:27 dzięki za linki, ale to też już miałem okazje czytać i też tylko reset proponują :-(
Jesteś z Małopolski, uderz więc tutaj, jak coś:
http://www.nawigacjakrakow.pl/ford,147.html
songoku01 29-09-2013, 17:23 oki, dzięki będę dzwonił jutro, może coś poradzą
vipszybki 06-10-2013, 19:33 Witam, wczoraj dzwoniłem do ASO Forda w moim mieście z pytaniem czy jest jakaś nowa mapa do nawigacji DENSO na Europę wschodnią i Polskę. Gość powiedział, że jest najnowsza mapa 2012 czy tam 2013 do kupienia. Czy ktoś słyszał o czymś takim lub jeszcze lepiej czy ma coś takiego i czy jest to warte zachodu (pod kątem aktualizacji dróg Polski). Bo ja przekopałem cały internet i wszystko co znalazłem to tylko Europę wschodnią 2010 i zachodnią 2011-2012.
vipszybki
Więc zadzwoń jutro jeszcze raz do ASO i powiedz, że masz autko z 2005r., ponieważ mówiąc rozgarniętym :wink: panom/paniom w ASO słowo DENSO wiedzą o modelach nawigacji w Fordach tyle, co ja o budowie statku kosmicznego! :)
Na 100% chodzi im o płytę/kartę SD do navi http://www.impuls-security.pl/logo%20blaupunkt.png
vipszybki 06-10-2013, 19:47 No właśnie, powtarzałem 2 razy, że mam mk3 z 2005 roku (bo sam byłem zaskoczony) i gość mówił, że była płyta DVD z mapą w promocyjnej cenie 400 zł do końca września, ale jak będzie zainteresowanie to promocja ma być przedłużona, bo normalnie to kosztuje ok 1000 zł. I wyraźnie mówił że chodzi o płytę DVD, bo dopytywałem...
Więc zadzwoń jutro jeszcze raz do ASO i powiedz, że masz autko z 2005r., ponieważ mówiąc rozgarniętym :wink: panom/paniom w ASO słowo DENSO wiedzą o modelach nawigacji w Fordach tyle, co ja o budowie statku kosmicznego! :)
Na 100% chodzi im o płytę/kartę SD do navi http://www.impuls-security.pl/logo%20blaupunkt.png
vipszybki, podjedź więc do ASO, a zrobisz takie oczy :shock:, jak Pan Ci zaproponuje płytę do Denso.
vipszybki 06-10-2013, 20:14 Czyli rozumiem, że "wasza" wiedza na temat nowych map do nawigacji jest taka sama jak moja :). Z ciekawości zadzwonię jeszcze raz, albo podjadę. Jak coś to dam znać. PZDR
Witam.
Mam problem, Denso mi umarło - czarny ekran nic nie działa oprócz przycisków klimy i nawiewów. Przetrząsnąłem to forum i wyszło że muszę wgrać update (soft?) nie wiem czy to to samo.
Czy ktoś może podać link, bo nie mogę nigdzie znależć, a nawet można się naciąć na felerny.
Pozdrawiam.
...muszę wgrać update (soft?)
...Czy ktoś może podać link...
Podaj maila, to Ci prześlę pewny, sprawdzony i działający, bądź też pofatyguj się do mnie, to Ci wgram.
robinson1970 09-10-2013, 22:14 Bliżej masz do mnie niż do Mariusza a ja też posiadam soft na płycie i kompie.Sam wgrywałem do swojej navi i działa.Mieszkam w Wodzisławiu Śl.Jak by co wal na pm
Podaj maila, to Ci prześlę pewny, sprawdzony i działający, bądź też pofatyguj się do mnie, to Ci wgram.
Dzięki chłopaki. Na razie się podniosło i działa. Naładowałem akumulator i się poprawiło, dziwne trochę ale chodzi wszystko. Na wszelki wypadek Mariusz podam ci maila : fred_146@wp.pl
Dzięki pozdr.
Po fred jest podkreślnik
bigcarus 11-10-2013, 19:21 vipszybki i jak z tymi mapami? zaginął w akcji :D
fred146
Soft'a masz na mailu.
Witam
Kupilem właśnie S-maxa z 2006 r.
Prosilbym o pod rzucenie na mail lasotapawel@poczta.onet.pl nowszego softu.
Jeżeli ma Ktoś płytę z "w miarę aktualną" mapą Polski to byłbym wdzięczny.
Pozdr
Prosilbym o pod rzucenie na mail lasotapawel@poczta.onet.pl nowszego softu.
Masz samochód z 2006r więc po co Ci nowszy soft? Bo za bardzo nie rozumiem? Czy na tym sofcie masz jakoweś problemy z systemem?
Pytanko do właścicieli kombajnu Denso.
Czy komuś z Was udało się wykonać test klimy wg poniższej instrukcji?
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=925642&postcount=14
Próbuję i za czorta nie chce wejść w ten tryb testu. A może należy się posługiwać jakimś innym manualem?
Hej Mariusz,
Rozmawialiśmy wczoraj telefonicznie na temat mojego DENSO. Na wstępie chciałbym Ci serdecznie podziękować za rady oraz podpowiedź na temat "wyjmaków" - moje panel dotykowy działa już prawidłowo;)
Dla zainteresowanych, jeżeli Wasze DENSO zacznie się kiedyś samo wyłączać i włączać podczas jazdy, to rozwiązanie problemu jest banalne :
1/ należy zakupić 4szt wyjmaków koszxt ok.15PLN ( takie same są dla SKODY i VW )
2/ za pomocą w/w wyjmaków wysunąć panel dotykowy z kieszeni w kokpicie
3/ dobrze docisnąć wszystkie wtyczki
4/ wcisnąć DENSO ponownie na swoje miejsce
Co do Twojego pytania na temat testu klimatyzacji, u mnie podziałały oba sposoby:
Self-test :
1) Nacisnąć przyciski "OFF i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "Auto" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi"
2) System zacznie self-test i ZAPISZE ewentualne kody błędów DTC (Diagnostic Trouble Codes).
3) Naciśnięcie przycisku "odmrażanie" spowoduje wymazanie błędów i wyjście z self-testu.
4) Naciśnięcie jakiegokolwiek innego przycisku spowoduje wyjście z self-testu bez wymazania kodów błędów DTC
Odczyt błędów DTC
1) Nacisnąć przyciski "off i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "headroom" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi"
2) Kody błędów DTC (sporadyczne) zostaną wyświetlone.
3) Naciśnięcie przycisku "odmrażanie" spowoduje wymazanie błędów
Musisz jedynie mieć kluczyk w stacyjce na pozycji II i przejść w Denso na sterowanie klimą , następnie chwilę poczekać bowiem kody błędów pojawiały się u mnie po pewnym czasie. Zaraz po kupnie mojej V-ki nie działała mi klimatyzacja, w serwisie rozkładali ręcę, wtedy za pomocą w/w metod naprawiłem ją sam w garażu w przeciągu 10 minut. Jeżeli nic Ci nie wyskakuje to może zwyczajnie nie masz żadnych błędów ;)
Pzdr
Makar00, cieszę się, że w jakiś sposób mogłem Ci pomóc. :)
Wracając do kwestii klimy, próbowałem chyba z 10 minut wg tej instrukcji i lipa i nic. Prawdę powiedziawszy klima działa u mnie bez zarzutu, ale z czystej ciekawości chciałem sprawdzić test, a tu zonk. Popróbuję jeszcze, ale nie wiem z jakim skutkiem.
A ta chwilka, to ile czasu? Bo może zbyt nerwowy jestem i nie doczekałem się na żadne info.
Edit: kluczyk mam w położeniu II i ekran przełączony na klimę (bez rezultatu). Może ten czas na diagnostykę jest istotny?
Pozdro, Mariusz.
Jeżeli nic Ci nie wyskakuje to może zwyczajnie nie masz żadnych błędów ;)
Być może.
Chociaż z drugiej strony:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1432162&postcount=3
I cały temat:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=74590
Według mnie nie masz, żadnych błędów. Z ciekawości wyszedłem teraz do mojego mondziaka, żeby sprawdzić te procedury i też nie wywaliło mi żadnego błędu ( ostatnio jak sprawdzałem 2 tyg temu pojawiał się jeden ).
sylwester067 07-11-2013, 23:12 Witajcie mam kilka pytań apropo denso, przepraszam jeśli będą banalne, ale posiadam swoje autko od paru dni i na razie mało co o nim wiem, wcześniej nie miałem styczności z żadnym fordem. A więc chciałem się dowiedzieć czy jest możliwe, że np. jest u mnie wypuszczona instalacja pod zmieniarkę? Bo w jej miejscu jest kieszonka, jesli tak, to ta kostka będzie leżała gdzieś luzem, czy będzie gdzieś podpięta?
Drugie pytanie skąd można ściągnąć aktualizację do nawigacji?
I trzecie jeśli dobrze zrozumiałem po przejrzeniu tego tematu, gdy po kliknięciu przycisku Phone na wyświetlaczu pojawia się napis Mute on, czy jakoś tak, to nie ma modułu BT?
Dziękuję za odpowiedzi i wszelką pomoc, pozdrawiam.
sylwester067, na trzecie pytanie uzyskasz odpowiedź wpisując swój nr VIN tutaj: http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do;jsessionid=E2C78DEAD63E1BDC6 EC557F29791160F.eccvas506
Na drugie- aktualizacja systemu/softu? (po kiego grzyba, nie ma takiej potrzeby)
aktualizacja map na Europę i Polskę? (w internecie, na aukcjach allegro, od forumowiczów w celu przetestowania :) )
Na pierwsze- powinna leżeć z tyłu w bagażniku po lewej pod osłoną na cztery wkręty (jeśli wogóle jest).
Hej
Ma ktoś mapę Polski do Denso
chętnie kupie albo zgram , jeżdżę maksiem od roku i wkońcu wpadłe na taki dobry pomysł
albo pożyczę na testy :wink:
orr, mogę pożyczyć do testów.
sylwester067 08-11-2013, 17:51 Dziękuje kolego za odpowiedź, sprawdziłem vin i mam trochę nie jasności, chodzi mi o pytanie trzecie czy ta opcja "Z pakietem telefon. - Wzór A" oznacza, że jest moduł bt, bo wydaje się, że u góry przy lampce jest mikrofon, a apropo pierwszego pytania, chciałem się dowiedzieć, czy ta kostka może być gdzieś wpieta? bo luzem żadna nie leży każda jest gdzieś podpieta, będę miał trochę więcej czasu to porobię zdjęcia.
robinson1970 08-11-2013, 20:43 orr ja też mogę pożyczyć :P (do testu) więc masz teraz dylemat czy jechać na północ do Mariusza czy na południe do Roberta (droga taka sama tylko do mnie A4 i A1)
dzięki za szybką reakcje akurat jade na północ więc będzie po drodze
sylwester067
Gdybyś miał fabrycznie zamontowany moduł wpis po VIN-ie byłby tej treści:
Z MODUŁEM INTERFEJSU BT.
Tak samo po VIN-ie byłby wpis:
Z DODATKOWYM ODTWARZACZEM CD.
Opcja mało prawdopodobna, że poprzedni właściciel zamontował w/w moduły/urządzenia "na własną rękę".
Mam pytanie.
Mapy do denso dostanę na rok 2013 - 2014????
Czy ostatnia modyfikacja była 2012-2013...
Snajper_881 11-11-2013, 05:59 Panowie a ja mam od początku posiadania samochodu problem z jakością odbioru radia. Dobrze odbiera tylko RMF i to też nie zawsze, reszta stacji zasięg jest tragiczny. Padła mi kiedyś antena GPS, więc stopka i w zasadzie bat jest nowy, GPS działa ale tragiczny poziom odbioru radia pozostał. Ktoś się może orientuje co może być problemem ?
witam po kilku miesiącach...słuchajcie musiałem rozłączyć akumulator, wymieniałem rozrusznik (mmniejsza o to) no i po ponownym podłączeniu aku, trzeba wpisać pin do Denso. Spoko pin mam, ale mam do wyboru tylko liczby z przedziału 1-6 na touchscreenie?! a w pinie występuje u mnie liczba 8...W trybie serwisowy zrestartowałem do ustawień fabrycznych, ale na niewiele się to zdało..
No to lipa Kolego. Kilku userów miało taki sam problem, jednym się udało innym nie udało się przywrócić Denso "do życia" (albo o tym nie poinformowali).
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=60790&highlight=denso
robertmat 14-11-2013, 15:49 Ponieważ jest to mój pierwszy post na początku witam wszystkich Forumowiczów. Wczoraj stałem się posiadaczem c-maxa z 2004 roku z nawigacją denso. Nie wiem czy nawigacja działa bo nie mam do niej płyty, ale nie to jest dla mnie najważniejsze. Działa obsługa klimy i funkcje radia, ale jest pewne ale...Radio gra tylko chwilę po czym milknie. Wszystko działa, ale nie wydobywa się dzwięk z głośników. Gra tylko chwilę po włączeniu na małym poziomie głośności. Jeśli da się głośniej milknie. Podobnie dzieje się bez zwiększania głośności, tylko po pewnym czasie. Czy zna ktoś taki przypadek? Proszę o sugestie czy uszkodzenie jest w samym urządzeniu? Czy zna ktoś namiar do kogoś kto naprawia takie rzeczy?
No to lipa Kolego. Kilku userów miało taki sam problem, jednym się udało innym nie udało się przywrócić Denso "do życia" (albo o tym nie poinformowali).
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=60790&highlight=denso
No nie tak źle, dałem radę:)...dzięki za linki
Czy zna ktoś namiar do kogoś kto naprawia takie rzeczy?
http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/ford.html
http://www.audiomaniak.eu/kontakt.html
http://www.nawigacjakrakow.pl/denso-visteon,148.html
Jak masz włączone radio wejdź w MENU (twardy/czarny klawisz), następnie w VOLUME PRESET (na ekranie dotykowym) i sprawdź ustawienia głośności. Może tam jest coś namieszane. Uzupełnij swój profil- skąd jesteś?
No nie tak źle, dałem radę:)...dzięki za linki
Dla pokoleń- co zrobiłeś, co pomogło?
Kilka razy 3 lub 4 odłączałem aku, aż na ekranie maiłem dostępny cały cyfrowy panel od 0-9..i już.Niestety odkąd pożegnałem definitywnie prace w Polsce,moje Mondeo tygodniami stoi nieruszane, aku rozładowało się praktycznie do 0.
Pozdrawiam
robertmat 15-11-2013, 07:40 Mariusz dzięki za odpowiedź. Myślę jeszcze o zmianie softu bo w tej chwili jest tam chyba oryginalny bo z 2003 roku. Kilka stron wcześniej pisałeś, że możesz przesłać nowszy soft na maila. Czy jest to soft v4.40? Bo taki znalazłem w sieci. Jeśli masz inny to prosiłbym cię (jeśli możesz oczywiście) o przesłanie go na PW.
robertmat
Soft Ci mogę wysłać, nie ma problemu, ale to na pewno nie w nim tkwi problem. Jak już chcesz wgrywać nowszy soft, to poczytaj sobie jak się to robi, bo możesz zostać z czarnym ekranem :(:p
Na PW nie dam rady wysłać, ponieważ nie ma tam możliwości dodawania plików, a po spakowaniu waży on 5MB. Podaj zatem maila i rozważ, czy na pewno chcesz nowszy soft.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=157877&highlight=czarny+ekran
robertmat 15-11-2013, 13:23 Dzięki za ostrzeżenie. W takim razie odpuszczę sobie zmianę softu. Poszukam raczej kogoś kto to naprawi.
Niestety, żaden z powyższych serwisów nie naprawia nawigacji DENSO. Zna ktoś może taki, który podejmie się naprawy?
robertmat, a sprawdzałeś za moją sugestią w menu-volume preset?
robertmat 15-11-2013, 19:35 Mariusz w menu wszystko jest OK. Przywracałem nawet ustawienia fabryczne i też nic to nie zmieniło. Radio kiedy chce wtedy zagra, ale tylko cicho po zgłośnieniu milknie.
Mam jeszcze pytanie odnośnie nawigacji. Czy jest możliwość sprawdzenia czytnika DVD? Nagrałem dwie mapy i żadnej nie czyta. Po włożeniu płyty po chwili wyskakuje komunikat że ta płyta nie zawiera map. Czy świadczy to o uszkodzeniu czytnika czy może próbować z innymi płytami?
robertmat
po pierwsze- dobrej jakości płyta DVD (Verbatim, Sony, TDK)
po drugie- nagrywać z prędkością nie większą jak x8
po trzecie- czasami trzeba w opcjach nagrywania wybrać DVD-ROM (jak nie czyta płyt przy "normalnym" nagrywaniu)
Jeśli te wszystkie zalecenia nie pomogą, to wskazuje na uszkodzony/brudny laser w DVD.
Nie ma możliwości sprawdzenia prawidłowego czytania napędu DVD poza włożeniem dobrze nagranej płyty z mapami, bądź też płyty z softem.
robertmat 16-11-2013, 08:14 A czy w DENSO jest możliwość ustawienia zegara? W lewym górnym rogu mam wyświetlony czas, ten sam który między zegarami. Nie wiem jak go przestawić. Nie pobiera też czasu z RDS. Jest na to jakieś lekarstwo?
A czy w DENSO jest możliwość ustawienia zegara?
W Mondeo nie ma z racji zegarka analogowego (wskazówkowego) nad Denso. W C-Maxie jest taka możliwość, ponieważ nie posiada on w/w zegarka. Próba rozkminienia tego faktu jest nie rozwiązana do tej pory, jak zmienić na stałe w Mondeo, by był po każdorazowym załączeniu Denso. U Ciebie, po załączeniu radia (C-Max) trzymasz przez około 10sek. twardy/czarny MENU. Po tym czasie na ekranie pojawi się napis ENTER CODE (bodajże tej treści napis) i wpisujesz kod 1981 i zatwierdzasz ENTER. W którejś z zakładek na ekranie jest opcja, SET TIME/DATE. Ustawiasz, zatwierdzasz i klawiszem na ekranie BACK wychodzisz z menu serwisowego.
UWAGA!
Jedną z opcji w menu serwisowym jest S/W UPDATE. Jeśli naciśniesz ten klawisz bez softu na płycie ekran stanie się czarny i jesteś w "malinach" z Denso.
Tak à propos, wszystko o czym piszesz jest w tym temacie. Jak Ci się kiedyś będzie nudzić, to usiądź z piwkiem i przebrnij przez cały temat, bo warto.
roadrunnner 16-11-2013, 11:00 Koledzy, chodzi mi po głowie montaż zestawu BT/VC w moim Mondku 04r z navi DENSO i chcę tego dokonać z pomocą tego:
http://allegro.pl/samontuj-wiazka-nokia-bt-vc-ford-focus-kuga-mondeo-i3679824620.html
i np. tego:
http://allegro.pl/modul-bluetooth-ford-focus-ii-mondeo-kuga-fiesta-i3691763158.html
Dowiedziałem się jednak, że ten oryginalny zestaw nie obsługuje żadnych smartphone'ów i da się go sparować tylko z telefonami starszej generacji (nie android/windows).
I tu moje pytanie do posiadaczy takiego zestawu, czy to prawda?
Kolejna sprawa dotyczy podłączenia i połączenia modułu BT z Denso...
Trzeba coś robić żeby się połączyły oprócz fizycznego podłączenia?
I najważniejsze:
Czy muszę zrobić aktualizację softu w DENSO?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc! :)
robertmat 16-11-2013, 11:54 Mariusz dzięki za podopowiedź. Staram się czytać, ale tak jak mówisz, większość tematów dotyczy mondeo a wątek jest dość rozległy. Po zadaniu pytania znalazłem dość dokładny opis dotyczący ustawiania zegara w c-maxie. Chociaż przyznam, że nie jest on prosty. Trochę dziwne, że tak prostą rzecz można tak skomplikować. Podejrzewam, że większość użytkowników c-maxa z DENSO jeździ z nieustawionym zegarem, chyba że innym pobiera czas z RDS-u lub navi.
Pytanie z innej beczki. Jaki program polecacie do nagrywania płytek. Ja nagrywałem Alcoholem 120%, ale jak dotąd bez efektów. Dzisiaj kupiłem płyty verbatim DVD-R i spróbuję, ale może powinienem zastosować inny program?
szymson88 16-11-2013, 13:11 Witam,
mam focusa titanium z 2007 r. Mam Denso z Europą zachodnią, polski oczywiście nie łapie. Mam już na płytce Eastern Europe 2010, ale nie wiem jak to wgrać. Nie mam zmieniarki w bagażniku, w schowku też nie widzę (mam klimatyzowany schowek). Czy jest taka opcja, że wgrywa się mapy wkładając płytę nad wyświetlaczem - tam gdzie standardowo CD z muzyką??? Komputer pokazuje, że mapy Europa zachodnia są wgrane Nawi się uruchamia. Jakieś pomysły?
Dodaję zdjęcie, zastanawia mnie to DVD: ? ? ? http://imageshack.com/a/img401/6430/1k9x.jpg
|
|