Zobacz pełną wersję : NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21

Mariusz
28-09-2014, 12:17
Nie pokusiłeś się czasami o podmianę softu na niby polski z chomika? Jeśli tak, to sprawa jasna. Ten soft to fake, blokuje napęd DVD i powoduje czarny ekran. Odłączenie klem/klemy w takim przypadku nic nie pomoże. Jeśli to coś innego, to przybliż okoliczności w/w stanu Denso.

Zizzy
29-09-2014, 09:49
Nie pokusiłeś się czasami o podmianę softu na niby polski z chomika? Jeśli tak, to sprawa jasna. Ten soft to fake, blokuje napęd DVD i powoduje czarny ekran. Odłączenie klem/klemy w takim przypadku nic nie pomoże. Jeśli to coś innego, to przybliż okoliczności w/w stanu Denso.

Nie. Nic nie było kombinowane odkąd mam auto - 4 lata. Wszystko działało jak należy "wczoraj", a nazajutrz wciskam pokrętło ON/OFF/VOLUME i... nic. Ekran nie działa - czarno... Czasami, raz na x razy, ale bardzo rzadko, przy wciśnięciu słychać jak DVD zaskoczy - prowadnica z laserem :?:, sekundę, ale nic z tego nie wynika :572:
Dodam, że elektryk sprawdzał i jest 12V wszędzie z tyłu ekranu i DVD. DVD wyciągnięte już ze schowka. Bezpiecznik OK. Przyciski wokół ekranu działają, diody nań świecą - od początku usterki nie działa/świeci wyświetlacz, nie ma "muzyki"..., żadne z urządzeń nie chce wysunąć płyty. Był odłączany aku na ponad. 30 min. - bez rezultatu.

Prosiłbym o pomoc w diagnozie/naprawie znawców Denso - może ktoś z okolic Wrocławia by się z forumowiczów znalazł i zechciałby to naprawić. Będę niedługo zmuszony zlecić to jakiejś firmie. Czy ktoś miał do czynienia z Denso z firmą BBA-Reman z Krakowa:?:

P.S. Rozumiem, że to nie laser. Rozumiem, że jak jedno urządzenie (ekran, DVD) jest zepsute, to drugie teoretycznie też - tzn. są kompatybilne ze sobą i nic nie zadziała :?: Np. Jak padło DVD to ekran nie zaświeci...:?:

Mariusz
29-09-2014, 15:32
P.S. Rozumiem, że to nie laser. Rozumiem, że jak jedno urządzenie (ekran, DVD) jest zepsute, to drugie teoretycznie też - tzn. są kompatybilne ze sobą i nic nie zadziała :?: Np. Jak padło DVD to ekran nie zaświeci...:?:

Ekran nie ma wpływu na pracę napędu DVD (serce całego urządzenia- to w nim jest soft). Uszkodzony ekran w żaden sposób nie blokuje możliwości "wyplucia" płyty z napędu DVD w schowku (navi), jak i płyty z muzyką nad wyświetlaczem. Odwrotnie natomiast jak najbardziej. Czyli uszkodzony napęd DVD w schowku (Focus) ma bezpośredni wpływ na wyświetlacz i działanie całego "kombajnu". Na Twoim miejscu pokusiłbym się o kupno używki DVD i jego podmianę. Jeśli się okaże, że to nietrafna diagnoza zawsze możesz go oddać sprzedającemu bez podawania przyczyny (chyba 10 dni).
http://allegro.pl/3s7t-10e877-ae-denso-czytnik-dvd-ford-mondeo-mk3-i4574791158.html
http://allegro.pl/czytnik-naped-dvd-nawigacji-denso-ford-mondeo-mk3-i4631765430.html

Mariusz
30-09-2014, 07:37
Będę niedługo zmuszony zlecić to jakiejś firmie.

Może tej: http://www.baza-firm.com.pl/elektronika-i-elektromechanika-samochodowa/warszawa/astel-daniel-roszczyk/pl/163008.html
jeden z userów ją chwali w kwestii Denso.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2228646&postcount=3921

Spróbuj "uderzyć" do tego usera:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2254934&postcount=70

vvooyyttaass
30-09-2014, 11:16
Mariusz, możesz mi również pomóc ?
Sprawa opisana jak niżej.
Mam problem z radiem-nawigacją DENSO. Niestety zablokowałem je wpisując kilkukrotnie błędnie key code. Teraz radio pyta o kod PIN. Byłem w ASO odczytywali numery seryjne radia + czytnik płyt DVD (navi) i niestety po tygodniu wielkiego szukania kodu poddali się i oddali kasę.

Wiem już, że trzeba radio rozebrać i wylutować pamięć flash żeby ją skasować i zakodować na nowo.

Jest jakiś inny mniej inwazyjny sposób ?

Mariusz
30-09-2014, 11:44
Jest jakiś inny mniej inwazyjny sposób ?

Niestety nie znam żadnego sposobu, nawet tego co opisałeś, choć o nim słyszałem. W tej kwestii nie pomogę.

Zizzy
02-10-2014, 09:22
Ekran nie ma wpływu na pracę napędu DVD (serce całego urządzenia- to w nim jest soft). Uszkodzony ekran w żaden sposób nie blokuje możliwości "wyplucia" płyty z napędu DVD w schowku (navi), jak i płyty z muzyką nad wyświetlaczem. Odwrotnie natomiast jak najbardziej. Czyli uszkodzony napęd DVD w schowku (Focus) ma bezpośredni wpływ na wyświetlacz i działanie całego "kombajnu". Na Twoim miejscu pokusiłbym się o kupno używki DVD i jego podmianę.

Dzięki za odp., Mariusz!
5 stów za używkę, 10-letnią (na naklejce jest data produkcji z formacie amerykańskim), ciężko to mi może przyjść..:572:.ale jak ma działać... Ale ile to podziała:?:Rozumiem, że w ASO za to 3 razy więcej, o ile mają:?: Nowe bardziej pewne. Myślę jeszcze nad naprawą czytnika DVD... dam znać.

Kolejna sprawa: czy wystarczy podpiąć inny czytnik DVD i będzie działać:?: Nie będzie konfliktu nr seryjnych czy innych przebojów. Aha, na aukcjach są napędy z nr produktu 4M5T...AE i ...AG, a mój jest ...AF:!: Nie będzie z tym problemów:?:

Nikt z forum z okolic Wrocka nie naprawi DVD:?:

Czy można zamontować cały panel radia z CD z Focusa innego niż wyposażenie z ekranem dotykowym - czy osprzęt media u wszystkich Focus'ów 05-11 działą na tym napędzie w schowku - ktoś kombinował z podmianą z ekranu dotyk. na radio seryjne (muszę znać alternatywy;))?

P.S. 2 górne klucze do wyciągania ekranu się zaklinowały, po użyciu nadmiaru siły fizycznej - ciągu i dojściu do mechanizmu blokującego, wyciągnąłem klucze ale ekran nie chce się za nic wcisnąć do środka :evil: Masz ci babo placek!

Mariusz
02-10-2014, 20:40
czy wystarczy podpiąć inny czytnik DVD i będzie działać:?: Nie będzie konfliktu nr seryjnych czy innych przebojów. Aha, na aukcjach są napędy z nr produktu 4M5T...AE i ...AG, a mój jest ...AF:!: Nie będzie z tym problemów:?:

Wystarczy podpiąć czytnik o numerze jednym z poniższych z załącznika nr1. Zauważ, że nr jego to de fakto data produkcji od-do. Niczym w sensie funkcjonalności w/w nie różnią się. Jedynym problemem po spięciu wszystkiego razem jest fakt, że pojawi się komunikat o niezgodności VIN-ów w DVD i wyświetlaczu. IDS/WDS-em należy napędowi przypisać ten sam nr VIN co wyświetlaczowi. Druga możliwość, to wejść w menu serwisowe i przycisnąć button VIN UNLOCKING. Należy to jednak robić każdorazowo po włączeniu radia/navi/CD. Jest to zatem irytujące, zatem lepiej raz przypisać zgodny VIN do napędu DVD.

Czy można zamontować cały panel radia z CD z Focusa innego niż wyposażenie z ekranem dotykowym - czy osprzęt media u wszystkich Focus'ów 05-11 działą na tym napędzie w schowku - ktoś kombinował z podmianą z ekranu dotyk. na radio seryjne (muszę znać alternatywy;))?

Możesz dokonać downgrade radia i w tym wypadku napęd DVD ze schowka potrzebny Ci nie będzie. Drugą dość istotną sprawą jest dopasowanie nowego/innego radia wymiarami do otworu po Denso. Następna to kwestia przycisków od sterowania klimy, które są wkomponowane w całość w Denso, choć to jest także do przerobienia. Wszystko jednak wymaga sporo czasu, chęci, umiejętności i "rzeźby".

Zizzy, jeszcze coś mi przyszło do głowy. Czy masz w Foczce moduł BT lub BT/VC. Jeśli tak, to go odłącz i sprawdź wtedy działanie całego kombajnu. Czytałem już tutaj w temacie o problemach z blokowaniem się wyświetlacza spowodowane modułem BT/VC.

Zizzy
03-10-2014, 11:45
O, proszę. Mam BT/VC. Mariusz, "zabij" mnie - ale jak to odłączyć... Tylko nie pisz proszę, że z tyłu ekranu, bo jak pisałem w P.S.'ie - zaklinował mi się i wyciągnąć go sam nie dam rady...:evil: Może i na to ktoś ma sposób - góra odstaje, dół ekranu siedzi na miejscu.

Drugie-kluczowe pytanie: Kto zrobi mi to IDS-em, czy samemu:?:

Z góry dzięki, stary:!:

Mariusz
03-10-2014, 16:11
Mam BT/VC. Mariusz, "zabij" mnie - ale jak to odłączyć...

W Foczce bodajże za schowkiem pasożyta, widoczny po wyjęciu napędu DVD.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRzSBDz9iLK-_lffB4GNJGeR4ShdtoztVMz998WMcs0JANgU_QBww

Drugie-kluczowe pytanie: Kto zrobi mi to IDS-em, czy samemu:?:

Każdy kumaty elektromechanik z w/w sprzętem, ASO niepotrzebne. Na forum też jest kilku takich Asów. Zależy skąd jesteś, bo może masz do któregoś z nich rzut beretem.

zaklinował mi się i wyciągnąć go sam nie dam rady...:evil: Może i na to ktoś ma sposób - góra odstaje, dół ekranu siedzi na miejscu.

Zapewne wiązka kabli podeszła z tyłu i blokuje możliwość wciśnięcia. Należy wyjąć raz jeszcze i wsuwać patrząc, czy nic z tyłu nie wadzi.

Zizzy
03-10-2014, 16:37
W Foczce bodajże za schowkiem pasożyta, widoczny po wyjęciu napędu DVD.

Mariusz, dzięki. Co dokładnie z tym modułem BT chodzi:?: Wiem, że tę wiązkę od DVD odpinałem... wisi. Co mam jeszcze zrobić z tym BT:?:
Tak się zastanawiam, czy to od dziur się mogło DVD posypać... i nie mogę się powstrzymać: co za czasy były, by w aucie dawać soft na permanentnej optyce :shock: Teraz rozumiem, że np, nowy Focus działa na flash'u i nie ma jakichś DVD pochowanych po aucie:!:

Mariusz
03-10-2014, 19:23
Moduł BT masz wypiąć (tak jakby nie istniał), zaś napęd DVD wpiąć jak był. Czasem zdarza się, że ów moduł bruździ w całej sprawie i jego wadliwe działanie wprowadza zamęt.

Soft w aucie wgrany jest na stale do "kości", zaś jego aktualizacja/podmiana/wgranie odbywa się jedynie przy pomocy płyty CD RW i optyki DVD, jak to nazwałeś.
Na stałe optyka DVD potrzebna jest jedynie w trakcie nawigowania przy włożonej weń płycie DVD R i mapami na niej.

Zizzy
04-10-2014, 09:27
Moduł BT masz wypiąć

OK, sprawdziłem. DVD podłączone bez BT i dalej to samo, czyli: "Ciemność. Widzę ciemność!" :diabelek:

Z tym softem to ciekawe, o tyle, że od ponad roku nie używam NAV (zepsuty-skorodowany nadajnik GPS w antenie) więc DVD nie pracowało i... się zepsuło:!: Mam 134k przebieg (nie stan licznika) i wygląda na to, że DVD nie "przemęczało się" zbytnio. Mało na NAV jeździłem, nigdy w DVD nie grzebałem - ciekawe :?:

Wiem, że niektóre urządzenia psują się "same", ale zaczynam podejrzewać, że to może nie DVD. Może soft się posypał...:?::?::?: Czy jest taka możliwość przy tych "moich" symptomach:?:

Z używką zrobię tak, że podjadę do gościa z aukcji (trudno - polecę za wachę, ale zwrotu kasy mogę nie dostać - różni ludzie są), podepnę DVD i zobaczę czy ekran w ogóle zadziała, później - jak piszesz - w MENU - VIN unlock, i jak wszystko zadziała to kupię...

Aha, BBA-Reman odmówili naprawy - nie mają testerów do tego modelu - ale wstępnie wycenili potencjalną regenerację na 1100 PLN:!::!: Na necie nikt się nie chwali, że się specjalizuje w DENSO, więc jak coś to będę szukał naprawy w serwisach komputerowych - ale z racji wtyczki, nie wiem czy nie będzie problem z podłączeniem zasilania - zobaczymy.

Pytanie za 100 pkt: czy mają te czytniki DVD w ASO i czy ktoś tam je kupował:?:

Mariusz
04-10-2014, 15:49
Pytanie za 100 pkt: czy mają te czytniki DVD w ASO i czy ktoś tam je kupował:?:

Za 100pkt. odpowiadam Ci, że nie mają, ale zawsze mogą zamówić i sprowadzić klientowi skoro jest zainteresowany jego kupnem. Swego czasu pytałem się o cenę jednostki centralnej (wyświetlacza). Sprowadzą jak coś za UWAGA!!! ok. 4000€ (cztery tysiące).

Zizzy
04-10-2014, 16:19
cenę jednostki centralnej (wyświetlacza). Sprowadzą jak coś za UWAGA!!! ok. 4000€ (cztery tysiące).

:shock: No to DVD, powinno być z klocka euro tańsze :wink:

Czy możliwe jest tak jak pisałem, aby soft padł lub coś innego niż te DVD. Dziwne skoro DVD przez ostatni rok prawie nic nie działało - rozumiejąc, że każdy start ekranu odbywał się w - jak piszesz - z pamięci flash, a nie tak jak myślałem, z płyty w DVD:?:

Mariusz
04-10-2014, 19:21
Czy możliwe jest tak jak pisałem, aby soft padł lub coś innego niż te DVD.

Wygląda na to, że z DVD jest coś nie tak, skoro nie można wysunąć z niego płyty. Udaj się z napędem do serwisu RTV celem mechanicznego usunięcia płyty, skoro nie chce wysunąć się samoistnie przyciskiem EJECT. Poproś o ewentualny przegląd mechanizmu dlaczego sanki/napęd wysuwu nie działa. Jeśli z tym się uporasz można spróbować wgrać soft na nowo do DVD.
Jeśli nie, to zakup używki z jakiejś aukcji.

lares7106
19-10-2014, 14:37
Panowie, przygasa mi ekran wyświetlacza w Ford mondeo Mk3
http://i57.tinypic.com/2wn0nyf.jpg

Jak myślicie czy to jest początek końca wyświetlacza?, raz ekran jest normalny, z kolorami, zaraz znów kolorów brak... Dodam że dotyk działa normalnie/

Czy możliwe że powstały zimne luty i przez to ten cały problem ?
Czy ktoś z Was miał podobny problem i został on rozwiązany ?

Proszę o pomoc w granicach możliwości.

Tyle osób, a nikt nie miał takiego przypadku ?

bednar1982
24-10-2014, 15:02
Koledzy czytałem i czytałem zakładka po zakładce nie znalazłem nic na temat;
gdzie mogę pobrać aktualizację update i mapę polski na denso.

Jestem nowy wiec bądźcie tolerancyjni :)

Mariusz
24-10-2014, 15:44
gdzie mogę pobrać aktualizację update

Na co, po co i dlaczego?
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=157877&page=8

gdzie mogę pobrać mapę polski na denso.

Kupić możesz, bywa na allegro, niektórzy userzy także oferują się ze sprzedażą.
A tutaj masz oryginały:
http://www.navigation.com/Jaguar-X-Type-2005/jaguar-eu/catalog/en_GB/EUR/

ZbyszekGan
03-11-2014, 18:39
Witam wszystkich. Działa wam automatyczna zmiana podświetlenia panelu jaśniej w dzień i ciemniejsze w nocy bo nie wiem jak to ustawić, jak przestawienie ręcznie to jest ok, z automatu nie chce zaskoczyć.

Mariusz
03-11-2014, 21:32
Działa wam automatyczna zmiana podświetlenia panelu jaśniej w dzień i ciemniejsze w nocy

Działa ona (Auto) na zasadzie (i u mnie oczywiście działa):
- bez świateł mijania=dzień
- ze światłami mijania=noc

ZbyszekGan
04-11-2014, 17:11
Działa ona (Auto) na zasadzie (i u mnie oczywiście działa):
- bez świateł mijania=dzień
- ze światłami mijania=noc
No rzeczywiście tak działa jak najbardziej, szkoda tylko że na światłach jeździ się u nas całą dobę(przez to nie zauważyłem, że to działa).

Mariusz
04-11-2014, 17:27
szkoda tylko że na światłach jeździ się u nas całą dobę.

Niekoniecznie na mijania. Można jeździć na dziennych (dokładanych), lub też z modułem SD-2:
http://kogiel.za.pl/sklep4/sklep.php

grono28
07-11-2014, 14:00
cześć próbowałem wgrać soft...jego spolszczenie i klękł mi najprawdopodobniej czytnik dvd...po wyciągnięciu płyty ręcznie u fachowca nie daje znaków życia i nie chce wciągnąć płyty z org. softem doradzisz co zrobić...czy uwaliłem czytnik był odłączany od zasilania aby wyjąć płytkę ...proszę o info na maila grono28@o2.pl
z góry wielkie dzięki...!!!

Bump: cześć próbowałem wgrać soft...jego spolszczenie i klękł mi najprawdopodobniej czytnik dvd...po wyciągnięciu płyty ręcznie u fachowca nie daje znaków życia i nie chce wciągnąć płyty z org. softem doradzisz co zrobić...czy uwaliłem czytnik był odłączany od zasilania aby wyjąć płytkę ...proszę o info na maila grono28@o2.pl
z góry wielkie dzięki...!!!

Mariusz
07-11-2014, 15:07
cześć próbowałem wgrać soft...jego spolszczenie i klękł mi najprawdopodobniej czytnik dvd...

Następny mądry, jak śmierć u dupy, to do pokuty:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2276622&postcount=3985
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2066986&postcount=3419
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2158849&postcount=3669

benio
07-11-2014, 20:08
... co zrobić ...
Niestety chyba pozostaje zakup czytnika:1 (http://allegro.pl/3s7t-10e877-ae-denso-czytnik-dvd-ford-mondeo-mk3-i4703258614.html),2 (http://allegro.pl/3s7t-10e877-ae-denso-czytnik-dvd-ford-mondeo-mk3-i4761440017.html),3 (http://allegro.pl/ford-c-max-cmax-czytnik-4m5t-10e887-af-i4760996116.html), albo 4 (http://allegro.pl/nokia-bluetooth-ford-c-max-focus-s-max-kuga-mondeo-i4763031710.html).:(

golowy
07-12-2014, 00:40
Panowie mam problem z moim denso. być może jest tutaj gdzieś odpowiedź ale po przeczytaniu 40 stron dostałem oczopląsów :/.
Od jakiegoś czasu po odpaleniu auta zawiesza mi się radio i cd. Muszę odpinać akumulator a to drażni. Navi działa ok, panel dotykowy również. Lecz gdy przełączę na cd lub radio to dupa..
Gdzie szukać przyczyny?
Dodam że objawy te zauważyłem wraz z podwyższonymi obrotami silnika (ja temp jest poniżej 0) i falowanie temp. na wskaźniku również jak temp np -5 (nigdy tego nie było, termostaty nowe org.)

benio
07-12-2014, 21:19
Na początek sprawdź ładowanie akumulatora, i czy nie jest on może niedoładowany.
Denso powinno dać się włączyć również przy wyłączonej stacyjce - jeżeli tak nie jest to brakuje stałego zasilania.

golowy
08-12-2014, 10:59
Ładowanie 14,6v, pełny test miałem aku, rozruchu i ładowania. Wszystko jest ok. Radio się włącza i bez zapłonu. Navi chodzi, panel reaguje ale nie ma ani radia ani cd. Brak dźwięku, rozruchu cd, panel pika ale nie reaguje na zmianę. Po zresetowaniu aku stacje są cały czas zaprogramowane i radio chodzi ok aż postoi dłużej. Dziś spróbuję wgrać na nowo oprogramowanie zobaczymy czy ono się nie zawiesza. Wgrywałem je nowe ok 0,5 roku temu bo nie chcący bawiąc się menu serwisowym miałem czarny ekran. Aha i radio zawiesza się tuż po włączeniu zapłonu zanim zakręcę rozrusznikiem.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=117807
tutaj ten sam problem i bark rozwiązania

benio
08-12-2014, 21:32
Golowy,
spróbuj jeszcze odłączyć moduł bluetooth - jeżeli go posiadasz.

golowy
08-12-2014, 22:12
nie mam modułu bluetooth, na menu serwisowym jest NO, zresztą nawet ręką go nie wymacałem, widziałem centralkę na zwykły tel.
Dzisiaj wgrałem na nowo oprogramowanie, zobaczymy jak to będzie.

Pogodny
10-12-2014, 17:33
Czy istnieje USB BOX pod nawigację DENSO?
Bo póki co na każdych boxach widnieje tekst typu, że kompatybilne ze wszystkimi radiami poza denso :/

golowy
10-12-2014, 18:29
I Dalej CD i FM się zawiesza. Wgranie oprogramowania nic nie dało, pochodziło 2 dni i znowu, wyświetlają się kafelki jak przy włączonym FM tyle że zamiast stacji są nr od 1 do 6. Musiałem znowu resetować przez odłączenie aku. Skoro dzieje się to jak są temp. Ujemne obstawiam że to jakiś zimny lut lub coś w tym stylu.
Oddam go do znajomego elektronika zobaczymy czy coś poradzi. Navi działa ok, więć napęd w bagażniku jest sprawny. Ale cd w radiu się nie rozkręca a nawet nie da się wyjąć płyty, zero reakcji. W przyszłym tyg zdam relację czy problem udało się rozwiązać bo na internecie znalazłem kilka takich przypadków a nikt nic nie napisał jak sobie z tym poradził.
Jeżeli jakieś sugestie to chętnie wysłucham bo nawet nie wiem do kogo mam się z tym zgłosić w Olsztynie :/

golowy
11-12-2014, 00:06
Znalazłem ciekawy opis naszych denso:

http://www.fordwiki.co.uk/index.php?title=Touchscreen_Sat_Nav_-_Information_and_Diagnostics_-_PART_1

można się dużo dowiedzieć. Znalazłem coś na temat tej usterki:

Radio / CD modules sometimes fail on the CAN BUS chips inside. This will give you a screen with 6 rectangular boxes, numbered 1-6. Repair is often uneconomical therefore a replacement unit will need to be sourced.

Więc spróbuję zanieść je do elektronika, niech sprawdzi zimne luty i kondesatory. echhh.. będę zdawał relacje i czy mi się udało. Jak ktoś coś ciekawego wyczyta z tego artykułu proszę o podpowiedź.

Tutaj jeszcze wypowiedź jakiegoś speca od denso:
Its a communications error between the radio unit and the remainder of the system or a power issue to the radio.

If the NAV is working ok, Look in the Ford Wiki for diagnostics for the Touchscreen Nav. Under General Info, press MSG CHECK to give you CAN information. The radio is referred to as the ACU. All the buttons to the right of it including the ACU button should be orange.

If they are, then there is a power problem. If they are all white, its a communications and or power problem. podał bym linka ale chyba nie można...

weksla31
14-12-2014, 00:52
A napewno masz dociśniętą wtyczkę (tą duża)?

golowy
14-12-2014, 22:59
Wtyczka sprawdzona, wszystko już dawno przejrzałem. Na razie radio chodzi ok od 4 dni. Albo ma na to wpływ temp na zewnątrz lub... Skok napięcia spowodowany tym że nie włączam grzania fotela. Tzn bo zapominałem czasami go wyłączyć i np z rana po włączeniu stacyjki od razu działa a wiem że bardzo dużo prądu ciągnie grzanie. Taki mój domysł. Choć jak rozmawiałem przez telefon z elektronikiem do którego będę niósł radio zasugerował że to najczęściej w tego typu radiach wina sypiącego się cd (nie czytnika) tylko sterownika, błąd komunikacji miedzy nimi i dlatego się zawiesza i nawet płyty nie można wyciągnąć. Postaram się je zanieść w tym tyg zobaczymy czy uda mu się znaleźć usterkę. jak się zawiesi to poprzez menu serwisowe można sprawdzić czy to wina połączenia (w linku kilka postów wyżej jest to opisane jak to zrobić) ale brak opisu z czym konkretnie, w każdym razie jest jakiś trop wtedy.

tomek922
19-12-2014, 19:13
Mam dokładnie to samo co kolega "GOLOWY" - nie ma ktoś może jakiegoś magika w Poznaniu ? Od tego typu spraw ? Byłeś wg u tego elektryka? Jakieś wieści co mogło być z Denso.
Pozdrawiam

golowy
29-12-2014, 16:14
Dziś dopiero zaniosłem radio do elektronika, u mnie w Olsztynie tylko jeden się tego podjął, Zaniosłem mu sam moduł tzn odkręciłem wzmacniacz i cd (6 śrubek do odkręcenia) i jutro mam dzwonić po 14 czy coś znalazł. Zauważyłem że radio po odpięciu tej dużej wtyczki zachowuje się tak samo czyli pojawia się 6 kostek. No i im zimniej na zewnątrz tym częściej to się dzieje. Odezwę się jutro czy coś udało się ustalić

golowy
31-12-2014, 00:58
Odebrałem radio od elektronika, robił je co prawda w ciemno powiedział że poprawił 2 zimne luty na styku od kostki, ale nie ma pewności że to akurat to bo nie ma tego radia sprawdzić. Zauważyłem że jeżdżąc bez tego modułu audio na panelu ten sam widok. po sprawdzeniu w błędach gdy mi się znowu zawiesiło , pokazało brak jakiegokolwiek połączenia czyli brak zasilania do radia. (na rys ACU powinny być pomarańczowe) więc jeżeli to nie zimne luty to najprawdopodobniej uszkodzony jest sterownik czyli procesor. Dam znać za kilka dni czy coś to dało

golowy
03-01-2015, 16:05
No i Dupa.... Nic to nie dało, a nawet zaczęło się robić coraz częściej. Nie mając nic do stracenia zaryzykowałem "wygrzanie" lutów na wszystkich procesorach zarówno od wzmacniacza i cd za pomocą lutownicy gazowej. Bardzo trudna, ryzykowna operacja ale już mnie to zaczyna mocno wkurzać. Delikatnie rozgrzewałem luty za wszystkich mikroelementach. Mało kto się chce tego podjąć bo każdy mówi że ok 1 na 20 taki "operacji" kończy się totalną martwicą sprzętu. Mój na szczęście zadziałał zobaczymy czy cokolwiek to dało bo już skończyły mi się już pomysły. jak nie pomoże to chyba zostało szukanie używki :(
Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?

gembird
11-01-2015, 19:01
czy do aktualizacji mapy w navi Denso jest koniecznie potrzebny czytnik DVD?

kolopeter
11-01-2015, 19:39
Raczej tak,bo na dvd masz mapy,a nie w pamięci.

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

marek55202
12-01-2015, 20:12
witam gdzie moge znaleź polską mape do denso z polskim menu

RECONDO
12-01-2015, 20:24
golowy odpuść sobie: wymień odpowiednie moduły albo oddaj do serwisu DENSO.

golowy
13-01-2015, 00:58
golowy odpuść sobie: wymień odpowiednie moduły albo oddaj do serwisu DENSO.

Już sobie odpuściłem. Kupiłem na allegro używkę bez wyświetlacza bo był pobity. Gość zapewnia że działa na 100% i nawet jak był pobity to leciała muzyka. Ja po podłączeniu do siebie (oczywiście wyświetlacz przełożony) zauważyłem że nie widzi modułu audio. Po podłączeniu kostki czasem słychać cd jak zaburczy tzn jak by miał wypluć płytę ale dalej ale nie można wbić kodu pin jak by radia nie było. Te nowe radio trzeba sparować z napędem dvd w bagażniku żeby było widoczne? Jak podepnę moje normalnie prosi o pin, jak od niego to nic. Coś robię nie tak czy jednak jest uszkodzone? opcja VIN UNLOCK nie nie daje.

artorcida
17-01-2015, 00:13
Podepnę się pod temat, a mianowicie, moje DENSO przestało widzieć satelity wiec podążając za wskazówkami forumowiczów trop padł na uszkodzoną antenę. Kupiłem zamiennik, podłączyłem i tu pojawił się problem, nawigacja pokazała moją pozycję, ale gdy się zacząłem przemieszczać na ekranie moja pozycja się nie zmieniła, oprócz kierunku w którym się poruszam, tzn. przy każdej zmianie kierunku kursor obraca się ale ciągle pozostaje w tej samej pozycji na mapie.
Próbowałem szukajki ale nic konkretnego nie wyskakuje, przeszukałem również ten temat ale poddałem się po kilkudziesięciu stronach.
Dołączam zdjęcie ekranu z informacją GPS jaka pokazała się po podłączeniu nowej anteny, czy może mi ktoś poradzić gdzie leży problem oraz wytłumaczyć co oznacza "T" i "P" w rubryce "St"?

Z góry dziękuje.

Mariusz
17-01-2015, 01:04
artorcida, wg nawigacji jesteś w Liverpool, czyli git. Jaki kraj (Country) masz wybrany? Może zbyt krótki odcinek przejechałeś po wymianie anteny i ta nie zdążyła jeszcze się połapać? Mając włączone menu serwisowe przejedź się z takim ekranem jak wrzuciłeś i sprawdź, czy współrzędne GPS się zmieniają. T,P- nie wiem, może typ polaryzacji (nieistotne).

artorcida
17-01-2015, 03:40
wg nawigacji jesteś w Liverpool, czyli git
To się zgadza z tym że zdjęcie zrobiłem stojąc pod domem, a ze współrzędnych wynika że pojazd znajduje się około półtora kilometra od mojego domu.
Jaki kraj (Country) masz wybrany?
Auto jest angielskie, tu jeździło od nowości wiec podejrzewam że krajem ustawionym w navi jest UK.
Może zbyt krótki odcinek przejechałeś po wymianie anteny i ta nie zdążyła jeszcze się połapać? Mając włączone menu serwisowe przejedź się z takim ekranem jak wrzuciłeś i sprawdź, czy współrzędne GPS się zmieniają
Dokonałem drugiego testu na odcinku ponad 30 km (miasto i autostrada) co ciekawe tym razem ikona o braku połączenia z satelitą/ami była widoczna cały czas, a mimo to kursor wędrował po mapie, nie koniecznie po drogach, a już na pewno nie w kierunku w którym ja się poruszałem. dodam że przed awarią działy się podobne rzeczy.

Mariusz
17-01-2015, 10:31
podejrzewam że krajem ustawionym w navi jest UK.

Sprawdź zatem i jeśli nie jest, to ustaw UK.

... ikona o braku połączenia z satelitą/ami była widoczna cały czas, a mimo to kursor wędrował po mapie, nie koniecznie po drogach, a już na pewno nie w kierunku w którym ja się poruszałem.

Normalna sprawa, zbyt długo samochód poruszał się bez sygnału GPS i navi "zgłupiała". W tunelach i miejscach o ograniczonym sygnale GPS navi korzysta z wbudowanego żyroskopu do określenia pozycji (no ale nie za długo, bo "zgłupieje").

neron520
18-01-2015, 08:54
Witam czy ktoś może mi pomóc po odłączeniu akumulatora zniknął panel do wpisania pinu pojawia się tylko panel z sześcioma cyframi znalazłem poradę żeby odłączyć aku z powrotem ale nic nie daje z góry dziękuje za pomoc.

Mariusz
18-01-2015, 11:05
neron520 niewesoło. Jeśli masz moduł BT odłącz go i spróbuj ponownie.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=172605

neron520
18-01-2015, 11:52
Dzięki Mariusz jutro sprawdzę po pracy oby coś dało w serwisie zrobili tylko wielkie oczy i powiedzieli że mogą mi wymienić na nowe niema jak to serwis taką diagnozę sam sobie mogę postawić jeszcze raz dziękuje już drugi tydzień się z tym bujam i nic nie daje

juri2069
18-01-2015, 12:15
Spróbuj wyłączyć akumulator jeszcze raz na kilka minut i podłączyć

neron520
18-01-2015, 13:40
Juri robiłem tak nawet dzisiaj i raz mi sie nawet udało ale radosc była zawczesna zgasiłem autko było git poszłem do domu myślę super niestety po zejściu spowrotem radio padło chyba klątwa .

Bump: Jutro będe w pracy sprubuje wyłączyć na osiem godz aku może cos da .

artorcida
18-01-2015, 14:03
Sprawdź zatem i jeśli nie jest, to ustaw UK
Mariusz sprawdziłem i ustawione było UK
no ale nie za długo, bo "zgłupieje"
Czy w związku z tym powinienem włączyć navi i zostawić na dłuższy czas żeby się skalibrowało, lub coś w tym stylu?

Mariusz
18-01-2015, 23:21
Skoro napisałeś, że:

...tym razem ikona o braku połączenia z satelitą/ami była widoczna cały czas ...

to
... Czy w związku z tym powinienem włączyć navi i zostawić na dłuższy czas żeby się skalibrowało ...

nic to nie da.
Sprawdź dlaczego pomimo nowej anteny GPS ta gubi sygnał z satelit, ponieważ tutaj tkwi problem. Może antenę masz w mało dostępnym miejscu dla satelit, może niepewnie jej wtyczka siedzi w gnieździe napędu DVD w schowku pasożyta?

artorcida
20-01-2015, 03:08
Sprawdź dlaczego pomimo nowej anteny GPS ta gubi sygnał z satelit, ponieważ tutaj tkwi problem
Wyszło szydło z worka, okazało się że kabel był luźny we wtyczce. Dzisiaj próbując wyciągnąć wtyczkę wyszedł sam kabel (dodam że byłem ostrożny). Tak więc antena do zwrotu i poczekam na nową.

Mariusz dzięki serdeczne za pomoc!

kamil996
20-01-2015, 08:23
Ile Cie taka impreza kosztowała? Wymiana anteny?
I do tego jest ona zintegrowana z antena fm?

Mariusz
20-01-2015, 11:17
... jest ona zintegrowana z antena fm?

Nie, ponieważ:
... moje DENSO przestało widzieć satelity wiec podążając za wskazówkami forumowiczów trop padł na uszkodzoną antenę. Kupiłem zamiennik, podłączyłem i tu pojawił się problem, nawigacja pokazała moją pozycję ...

Oryginał anteny GPS z FM:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-stopka-mocowania-anteny-dachowej-1508610-FORD-z-ukl.-nawigacji-GPS/793
używka:
http://allegro.pl/podstawa-antena-nawigacja-gps-ford-mondeo-mk3-i4920206734.html
http://allegro.pl/podstawa-antena-nawigacja-gps-ford-mondeo-mk3-i5010114811.html

Zamiennik anteny GPS bez FM:
http://allegro.pl/antena-gps-hrs-gt5-mercedes-alpine-kenwood-clarion-i5007166333.html
http://allegro.pl/antena-gps-hrs-gt5-mercedes-pioneer-40632-gdansk-i4974229187.html
http://allegro.pl/antena-gps-hrs-gt5-command-alpine-clarion-pioneer-i4936922613.html

kamil996
21-01-2015, 08:32
I zostałeś teraz bez fm czy fm sobie dziala a antene gps masz w innym miejscu?

Druga sprawa, jakie aktualnie najnowsze mapy można dostac do Denso?

Trzecia sprawa, gdzie dokładnie w MK3 znajduje się naped z plyta z mapami? :p

Mariusz
21-01-2015, 09:25
jakie aktualnie najnowsze mapy można dostac do Denso?

http://www.navigation.com/Jaguar-X-Type-2005/Western-and-Eastern-Europe-2009-2010/jaguar-eu/product/T1000-15470/en_GB/EUR/

gdzie dokładnie w MK3 znajduje się naped z plyta z mapami?
http://fordwiki.co.uk/images/a/a1/Satnav19.jpg

artorcida
21-01-2015, 12:55
Ile Cie taka impreza kosztowała? Wymiana anteny?
I do tego jest ona zintegrowana z antena fm?
Jak w linku który wrzucił Mariusz, zamiennik to z przesyłką koszt około 50zł.
I zostałeś teraz bez fm czy fm sobie dziala a antene gps masz w innym miejscu?
Uszkodzony odbiornik GPS nie ma wpływu na odbiornik fm, radio dalej odbieram bez problemów. Zamienna antena GPS to taki kwadrat około 2cm na 2cm z magnesem, można go doczepić gdzie kolwiek na karoserii. Ja aktualnie czekam na drugą antenę ponieważ pierwsza okazała się wadliwa. Rozważam też zakup oryginalnej stopki.

kamil996
21-01-2015, 13:23
Rozumiem. Ale wlasnie, ja mam inny problem. U mnie podejrzewam problemy z antena fm lub samym denso, radio po prostu albo po 5s przerywa albo calkiem szumi i tyle. GPS wyglada na sprawny.

Jakies patenty na tania naprawe?

Bat ze sniedzi czyscilem i nic.

artorcida
22-01-2015, 01:12
Wygląda na to że gdzieś coś nie łączy między anteną a radiem, sprawdź kabel. Spróbował bym najpierw inną antenę, przynajmniej będziesz wiedział czy to jej wina.

kamil996
22-01-2015, 23:56
W sensie sam bat?

artorcida
23-01-2015, 12:05
W sensie sam bat?
Tak.

artorcida
25-01-2015, 03:40
Czy ktoś może mnie oświecić czy ten moduł BT/VC podejdzie do mojego denso z maxa 2005 8M5T-19G488-AK?

Mariusz
25-01-2015, 16:04
8M5T-19G488-AK?

Nie.

artorcida
25-01-2015, 19:48
W takim razie jakiego modułu powinienem szukać?

Mariusz
25-01-2015, 20:04
Angielskojęzyczny z końcówką A...

http://www.fotoszok.pl/out.php/t2301857_1.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/2301857_1.jpg.html)

http://www.fotoszok.pl/out.php/t2301858_2.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/2301858_2.jpg.html)

http://www.fotoszok.pl/out.php/t2301859_3.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/2301859_3.jpg.html)

artorcida
26-01-2015, 01:12
Dziękuję

kassaw
13-02-2015, 20:54
Panowie czy wymieniając sterownik wyświetkacza lcd będę musiał wpisywać mu mój numer VIN. A drugie pytanie czy cod pin będzie stary czy muszę mieć nowy z nowego sterownika.

Mariusz
14-02-2015, 16:44
Czy wymieniając sterownik wyświetkacza lcd będę musiał wpisywać mu mój numer VIN.

Tak, ponieważ sterownik wyświetlacza to jednocześnie napęd DVD. W nim jest elektronika i sterowanie wyświetlaczem.

http://www.service24shop.de/images/product_images/popup_images/5259_0.jpg

Czy cod pin będzie stary czy muszę mieć nowy z nowego sterownika.

Stary.

kassaw
15-02-2015, 14:16
Dzięki za odpowiedź. Właśnie pogrzebałem w aucie i znalazłem jedną sprzeczną rzecz. Otóż w menu serwisowym znalazłem info
http://www.fotoszok.pl/upload/bd13ac9d.jpg

A potem wyjąłem radio i znalazłem moduł z tym numerem, drugi od dołu
http://www.fotoszok.pl/upload/81cc63a5.jpg

a dokładniej
http://www.fotoszok.pl/upload/e24fee09.jpg

Wychodzi na to że sterownik wyświetlacza to nie napęd DVD. Pytam o to ponieważ mam zamiar zamontować w aucie BT i wcześniej już napisano że będę musiał wymienić moduł wyświetlacza.

Mariusz
16-02-2015, 08:07
Wychodzi na to że sterownik wyświetlacza to nie napęd DVD.

Odłącz zatem wtyczkę z gniazda napędu DVD i zobaczysz co będzie.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1286022&postcount=1245
gpspro.lt/image/data/hhuh/smart/get.pdf

galaxy172
18-02-2015, 18:29
Mam pytanko , jaki napę DVD DENSO mogę zastosować zamiast 6M2T 10E887 AD . Są jakieś zamienniki czy musi być identyczny model ?

Mariusz
19-02-2015, 00:01
galaxy172

galaxy172
19-02-2015, 08:12
Więc tylko te dwa modele wchodzą w gre?? A inne wogole nie beda startowac czy nie bedzie wszystkich funkcji??

Mariusz
19-02-2015, 10:08
galaxy172 jestem przekonany, że te też powinny współgrać:

galaxy172
19-02-2015, 17:08
To już lepiej bo te pierwsze ciezko dostac. DZIĘKI .

Bump: A te 3S7T 10E887 , bo ich jest najwięcej :)

golowy
19-02-2015, 23:13
Koledzy mam pytanko. Po przebojach i wszelakich prób naprawienia modułu audio po kilku miesiącach poddałem się i kupiłem używany panel. Teraz jest komunikat że nie zgadza się nr seryjny. W poniedziałek jadę do serwisu który będzie próbował je sparować ze sobą, jak się nie uda nie wezmą kasy. Pytanie brzmi czy ktoś wie w jakich opcjach się to robi i na co ich ewentualnie nakierować? Mam jeszcze niezależny serwis ford ale gość powiedział że nigdy tego nie robił. w Aso chcą 200zł niezależnie czy się uda czy nie a też nie wiedzą jak. Dlatego jak by ktoś podpowiedział ew na co ich nakierować byłbym wdzięczny.

benio
21-02-2015, 22:06
Zdaje się, że należy wprowadzić VIN Twojego pojazdu do "nowego" Denso.
Poniżej zrzut z WDS'a.

golowy
22-02-2015, 11:30
Dziękuję Ci bardzo za info. Oby sobie z tym poradzili :)

RECONDO
22-02-2015, 11:51
Dzięki za odpowiedź. Właśnie pogrzebałem w aucie i znalazłem jedną sprzeczną rzecz. Otóż w menu serwisowym znalazłem info
http://www.fotoszok.pl/upload/bd13ac9d.jpg

A potem wyjąłem radio i znalazłem moduł z tym numerem, drugi od dołu
http://www.fotoszok.pl/upload/81cc63a5.jpg

a dokładniej
http://www.fotoszok.pl/upload/e24fee09.jpg

Wychodzi na to że sterownik wyświetlacza to nie napęd DVD. Pytam o to ponieważ mam zamiar zamontować w aucie BT i wcześniej już napisano że będę musiał wymienić moduł wyświetlacza.

I masz rację. DVD jest niezbędne do działania navi ale za sam wyświetlacz odpowiada modul ze zdjęcia. Zapytaj czy jest ktoś na forum kto zamieniał ten moduł z innego modelu i z jakim efektem.

grzebykl
23-02-2015, 21:56
Kupię niedziałającą antenę GPS. Może być sama metalowa podstawa.
Moja uległa uszkodzeniu a elektronika jest sprawna.

ARTi_V6
28-02-2015, 16:27
Witam

Pytałem już na MKP, ale zapytam też tutaj :P

Jest coś takiego w opcjach ekranu jak "Twilight". Po kliknięciu na to ekran się ściemnia jak w nocy ale mapa pozostaje w jasnym motywie jak za dnia. Fajne to bo mapa jest bardzo czytelna podczas jazdy wczesnym wieczorem kiedy jest jeszcze dość widno i nocny motyw jest zbyt ciemny.

Teraz pytanie do Was koledzy, włącza się Wam to automatycznie? U mnie automat przełącza tylko pomiędzy nocą a dniem - opcji Twilight nie bierze pod uwagę.

https://lh4.googleusercontent.com/-mJjXdYzGz9M/VPDaN6KudhI/AAAAAAAAAyE/en1QuSAk2Eo/w653-h490-no/2015-02-27%2B21.14.29.jpg

Justyna000
02-03-2015, 20:28
Witam. Niedawno stałam sie posiadaczką Forda Mondeo Mk3 Ghia. Mam jednak mały problem z wgraniem map do nawigacji. Poprzedni własciciel sie posiadał płyty... Jezeli ktos wie gdzie można pobrać takie mapy to prosze o linka :) Wiem, że jest problem z językiem polskim dlatego nie będzie mi przeszkadzało jeżeli będzie w jezyku angielskim lub holenderskim :)

damian6819
03-03-2015, 11:53
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=212066 ;)

robinson1970
13-03-2015, 22:52
Witam. Niedawno stałam sie posiadaczką Forda Mondeo Mk3 Ghia. Mam jednak mały problem z wgraniem map do nawigacji. Poprzedni własciciel sie posiadał płyty... Jezeli ktos wie gdzie można pobrać takie mapy to prosze o linka :) Wiem, że jest problem z językiem polskim dlatego nie będzie mi przeszkadzało jeżeli będzie w jezyku angielskim lub holenderskim :)

Hej Justyna000
Dawaj na pw - coś się poradzi,nie pytaj o linki bo nikt nie poda ich na forum.
Lepiej poszukaj u wujka Gugle
Jeżeli jesteś z okolic śląska to możemy nawet sprawdzić na miejscu :one:

grzegorek502
17-03-2015, 21:28
Witam. Mam problem. Dziś po południu w moim sprzęcie przestało działać radio. Rano jeszcze wszystko było OK a po wyjściu z pracy odpalam sprzęta, włączam radio a tu cisza. Nie odbiera żadnej stacji. Słychać szum i nic poza tym. Działa zmieniarka, tzn odtwarza płyty więc końcówka mocy jest OK. Miał może ktoś podobny problem. Poradźcie co robić. Odłączyłem akumulator mając nadzieję, że może twardy reset pomoże ale niestety nie pomogło.

grzegorek502
20-03-2015, 12:24
Witam. Czy posiada ktoś na zbyciu sprawny tuner radia do naszej navi?

golowy
21-03-2015, 13:07
a sprawdzałeś oczywiście czy antena się nie wysunęła? tuner radio to cały wzmacniacz wraz z kodem itd. Moduł audio dzieli się na 2 części odtwarzacz cd i moduł sterujący audio . Chyba że padła sama głowica to każdy elektronik Ci to wymieni.

grzegorek502
21-03-2015, 22:58
Oczywiście antena jest w porządku.A gdzie jeśli można spytać dostępna jest głowica do tego ustrojstwa? Bo nie jest to przecież pierwsza lepsza głowica UKF-u.

golowy
22-03-2015, 23:49
w c-maxie jest chyba 1 antena co się orientuję, w mondeo są wejścia na 2. wymontuj i poszukaj elektronika który Ci to zrobi. Radio jest robione przez sony więc z tym chyba nie powinien mieć problemu. podzwoń po zakładach i się podpytaj kto się tego podejmie.

endrius33
24-03-2015, 21:15
Witam.
Może temat był już gdzieś opisywany bynajmniej nie mogę znaleźć.
Mam w swoim aucie navigację DENSO. Po włączeniu A/C oraz AUTO oraz zgaszeniu silnika pojawia mi się napis IGNITION OFF NO A/C AVAILABLE a po przełączeniu kluczyka pojawia się napis Climma Off
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/24/65e03b3cb33a85f07e0610f2d3fc6c7f.jpgCoś nie tak z moją klimatyzacja?

Mariusz
25-03-2015, 00:09
endrius33, czy widziałeś kiedykolwiek pracującą klimatyzację na wyłączonym silniku, tym bardziej jak kluczyk w stacyjce obrócisz do położenia I?
Z klimą i zachowaniem się wyświetlacza oraz komunikatem na nim jest jak najbardziej wszystko w porządku.

woytek75
25-03-2015, 19:29
Witam wszystkich. Mam uszkodzony moduł bluetooth Typ RX-1C 4M5T-19G488 BT Nokia. Wariował wyświetlacz po uszkodzeniu akumulatora. Podpięty był do radia Denso w moim Mondeo MK3 2006. Szukałem na Allegro, ale są różne numery. Czy jest jakiś katalog zamienników?
Znalazłem modem w fajnej cenie, ale jest z MK4 i ma dodatkowe gniazdo.

http://allegro.pl/ford-modul-bluetooth-mondeo-mk4-lift-8m5t-19g488-a-i5171921221.html

http://allegro.pl/modul-bluetooth-voice-ford-focus-mk2-tdci-wroclaw-i5121831121.html

http://allegro.pl/ford-modul-bluetooth-8m5t-19g488-ak-i5204844501.html

Nie zależy mi na komendach głosowych, bo klimę ustawię sam ręcznie, daleko nie mam. Chciałbym tylko bezpiecznie rozmawiać przez tel. podczas jazdy?

benio
25-03-2015, 19:46
Tylko pozycja 2 jest właściwa.

woytek75
25-03-2015, 19:52
Czyli można kupować w ciemno?
Jeszcze jedno, czy wystarczy podłączyć i powinno śmigać, czy trzeba jeszcze coś ustawić. Nie chciałbym wmawiać sprzedającemu, że nie działa jak wystarczy tylko coś przełączyć w meni radia?

Mariusz
25-03-2015, 23:44
Czyli można kupować w ciemno?

Tak, można, jeśli nie jest uszkodzony.

czy wystarczy podłączyć i powinno śmigać?

Tak.

Snajper_881
31-03-2015, 16:18
Hej, panowie orientuje się ktoś czy taki moduł BT będzie współpracował z DENSO ? Samochód jest z grudnia 2003 ale po IFL i soft w DENSO sam updateowałem.
Z tego co wiem, ma być RX 1C i tak jest A oznacza podobno język ENG a Y wersję softu, w tym przypadku wskazuje na dość nową.
http://allegro.pl/ford-modul-radia-4m5t-19g488-ay-bluetooth-bez-usb-i5126447855.html#tabsAnchor

RECONDO
31-03-2015, 16:25
Będzie ok.

Snajper_881
31-03-2015, 16:31
Dziękuje Recondo ! :)
Ewentualnie czy ktoś może potwierdzić, że z nowymi smartfonami nie będzie problemu z łącznością ? Słyszałem, że niestety może tak się zdarzyć, choć osobiście trochę wątpię, BT to BT.
Widzieliście to https://www.youtube.com/watch?v=JIff8_Q8lBI ?

Snajper_881
08-04-2015, 15:59
Panowie podpiąłem dzisiaj moduł BT. Mondeo jest z grudnia 2003. W DENSO pojawiło się nowe MENU BT i telefon niby się połączył z modułem, niby bo wyświetla się klawiatura albo do wpisania kodu w celu sparowania albo do wyboru numeru telefonu, niestety jest nieklikalna, nie aktywna. Dowiedziałem się, że trzeba wymienić moduł CD, nie rozumiem co on ma wspólnego z BT ale skoro tak trzeba. Mam do zdobycia z 29 września 2004, czyli sądząc po dacie powinien już obsługiwać BT, czy ktoś może potwierdzić ?

RECONDO
08-04-2015, 16:48
Będzie ok.

Gehu89
14-04-2015, 12:52
Panowie mam pytanko (chyba dobrze trafiłem z tematem). Jak to jest z aktualizacją map do tej nawigacji Denso? Mam takie coś w S-maxie z 2007 (przy zakupie auta było jakieś oprogramowanie z 2 płytami - jedna gdzieś zaginęła). Mniejsza z tym.. potrzebuję aktualne mapy do tej nawigacji (przede wszystkim Polska, Niemcy i Skandynawia). Jakie są koszta, gdzie i jak można takie coś dostać? I jeszcze jedno.. czy jest jakaś możliwość zmiany języka na PL?

Ciężko się przebić przez to forum.. multum jest tych tematów odnośnie navi ;) Byłbym wdzięczny za szybkie info tutaj bądź na priv kogoś obcykanego - jak to wygląda.

Mariusz
14-04-2015, 16:11
Gehu89 lektor navi tylko po angielsku, najnowsza mapa na PL, D-2010r. Kupić na znanych portalach aukcyjnych.

endrius33
15-04-2015, 18:39
Czy ktos probowal sam spolszczyc nawigacje DENSO?!

Snajper_881
15-04-2015, 19:47
Witajcie.
Panowie, w związku z tym, że fabrycznie nie miałem wiązki do BT zakupiłem tzw. "leniucha" z allegro, od komorowskich. Od ich wiązki odchodzi długi kabel do wpięcia mikrofonu. Okazało się, że mam jakiś mikrofon, prawdopodobnie fabryczny w podsufitówce koło lampki. Mikrofony takie na allegro mają wtyczkę która pasuje do wtyczki którą mam w wiązce. Jednak idąc po kablu od mikrofonu nie mogę znaleźć wtyczki. Ktoś wie gdzie końcówka kabla od mikrofonu wraz wtyczką może się znajdować ?

Snajper_881
17-04-2015, 15:38
Panowie, podpiąłem moduł BT, wymieniłem moduł CD na taki który obsługuje BT, telefon się łączy teoretycznie z modułem, kod sparowania wpisałem 0000. Niestety jak wbijam nr. telefonu na DENSO nie ma możliwości połączenia, klikam na zieloną słuchawkę i nie łączy się. Z telefonu jak wybieram również cisza w głośnikach. Telefon to SAMSUNG GALAXY S2 z androidem. Czy może to być wina zbyt nowego telefonu ? https://www.youtube.com/watch?v=Yc-n4_uukbk&feature=youtu.be

Mariusz
17-04-2015, 16:08
Postępowałem przed chwilą identycznie jak Ty i łączy się bez problemu. Nie jest to wina telefonu na pewno (skoro się widzą), ale co jest nie tak pojęcia nie mam. Czyżby nie tak coś z Twoim "leniuchem" od Komorowskich? Ale gdyby tak było, to miałbyś jedynie ciszę w głośnikach, a tutaj wygląda jakby nie reagował na naciśnięcie słuchawki po prawej po wybraniu numeru, choć ta się podświetla. Naprawdę- nie wiem.

benio
17-04-2015, 23:27
Snajper sparuj jeszcze jakiś inny telefon i sprawdź.
Jeżeli nie ruszy to może trzeba będzie sprawdzić i wprowadzić do podzespołów zestawu poprawny VIN.

endrius33
18-04-2015, 21:59
Panowie skąd pobrać update softu? Moje Denso posiada soft z 12/2004 roku

Mariusz
19-04-2015, 14:20
soft z 12/2004 roku

Że tak spytam- a po co Ci nowszy? Też mam z 2004r i nie wiem, czy jest nowszy, a wszystko ryra jak należy.

endrius33
19-04-2015, 15:22
Mój odtwarzacz nie chce odczytywac płyt DVD+R DL z mapami. Myślałem że to prze to ale chyba w plikach brakuje lodaind.kwi i dlatego DVD stoi na wczytywaniu map

Mariusz
19-04-2015, 15:39
ale chyba w plikach brakuje lodaind.kwi i dlatego DVD stoi na wczytywaniu map

W sofcie jest tylko jeden plik LOADING.KWI

endrius33
19-04-2015, 15:41
Ale czy przy każdej mapie jest ten plik?

Mariusz
19-04-2015, 15:46
Pytasz o soft i piszesz, że brakuje Ci pliku loading.kwi. Odpowiadam Ci więc, że w sofcie są tylko i wyłącznie trzy pliki umieszczone przeze mnie w poprzednim poście w załączniku.

endrius33
19-04-2015, 15:49
Chodzi mi o plik na plycie z mapami. Mam jedna plyte ze wschodnie Europa i tam jest ten plik i mapa smiga. Mam tez mape zachodniej Europy, którą wypalałem na płyte. W tej mapie nie ma tego pliku a DVD w aucie nie chce jej czytać stad te domysły.

Mariusz
19-04-2015, 15:54
Tak natomiast wygląda struktura plików w mapach na PL i East Europa/2010r.

endrius33
19-04-2015, 16:01
U mnie tak wschodnia
61350
i zachodnia
61353

grzegorek502
22-04-2015, 10:00
Witam. Mam problem ze zmieniarką CD. Na wyświetlaczu Denso w prawym górnym rogu mam komunikat CDDJ ERROR. Co może być przyczyną? Jak to sprawdzić? Czy posiada ktoś może schemat zasilania i podłączenia zmieniarki do naszej nawigacji w c-maxie?

RECONDO
22-04-2015, 21:59
Na komputer trzeba jechać...

VikingV
23-04-2015, 06:00
Witam. Jestem tu nowy więc prosze o wyrozumiałość. Posiadam mondeo mk3 z navi denso, lecz jest to auto od ''helmuta'' i nie posiadam mapy polski oraz polskiego menu. Ktoś poratuje płyta bądż dobra rada? Pozdrawiam.

Mariusz
23-04-2015, 10:03
VikingV
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2387894&postcount=4091
Polskie menu:
http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/ford.html

mariuszmajewski
24-04-2015, 13:37
Czy ktos probowal sam spolszczyc nawigacje DENSO?!

Kiedyś przygotowałem sobie płytę z polskimi opisami, niestety wgrać mi się tego nie udało. Nie wiem czy jest jakieś zabezpieczenie na płycie czy coś podobnego, w każdym bądź razie system nie widział tak przygotowanej płyty i aktualizacji wykonać nie mogłem.

robinson1970
02-05-2015, 23:44
Mój odtwarzacz nie chce odczytywac płyt DVD+R DL z mapami.

endrius-napęd nie poczyta dualek bo nie i już. Tylko 4,7 GB i to dobrych firm-Sony,Verbatim.
Musisz mieć osobno eu wschodnią i zachodnią ale pokrycie map jest słabiutkie,ostatnia mapa dla naszych mondziaków jest z 2009,potem były SD lub właśnie DL-nie do naszych napędów

mariuszmajewski
08-05-2015, 09:37
endrius-napęd nie poczyta dualek bo nie i już. Tylko 4,7 GB i to dobrych firm-Sony,Verbatim.

Nie jest to prawdą. Tylko na płycie dwuwarstwowej zmieścisz mapę Europy Zachodniej. W przypadku takich płyt (w moim czytniku) lepiej sprawował się Verbatim DVD+R DL. W przypadku płyt jednowarstwowych możesz tanią płytę DVD R kupioną z kiosku wrzucić. Problem leży bardziej po stronie nagrywarki. Ale o tym było już wielokrotnie pisane w tym temacie.

RECONDO
08-05-2015, 11:45
DVD z Denso będzie czytać płyty DL? Z tego co wiem podwójny zapis pojawił się już po wprowadzeniu Denso do Forda więc jak jest możliwe czytanie podwójnego zapisu - oczywiście mam na myśli wykorzystanie PEŁNYCH możliwości płyty.

mariuszmajewski
08-05-2015, 21:13
Mam nagraną mapę Europy Zachodniej 2009-2010 na Verbatimie i mapę Jaguara 2008-2009 na TDKu. Po śladach na płytach widać, że były w aucie :)
Działać działa, bo sprawdzałem wyznaczanie tras z Polski do Hiszpanii czy Francji. Nie pamiętam, czy fotki wrzuciłem na forum czy tylko jakiś priv szedł z taka informacją. Sam jedną trasę zaliczałem z mapą na płycie DL.

RECONDO
08-05-2015, 21:23
Auto jak widzę masz z 2006r, być może zmienili laser na nowszy a skoro tak.... to ciekawy jestem czy najnowsze mapy od Jaguara nagrane na DL odpalą w MDO....

Mariusz
08-05-2015, 22:31
mariuszmajewski tutaj o tym piszesz:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2053748&postcount=3379

RECONDO
11-05-2015, 13:27
OK, faktycznie idzie, w innym przypadku potrzebne byłyby dwie płyty - ciekawe tylko jak byłoby z rzeczywistym nawigowaniem. Czy próbował ktoś nagrać mapę od nowych Jaguarów z Denso - mapy zajmują po ok 7gb.

roadrunnner
18-05-2015, 00:00
Że tak spytam- a po co Ci nowszy? Też mam z 2004r i nie wiem, czy jest nowszy, a wszystko ryra jak należy.

Może jednak ktoś wie skąd wziąć nowy soft, linki podane w poprzednich postach tego tematu niestety nie działają...

Mam Denso ze stycznia 2004r. i niestety nie chce współpracować z modułem BT/VC. Wykluczam winę modułu bo sprawdzałem z kilkoma różnymi, wykluczam też nieprawidłowe podłączenie/instalacje bo Denso z modułem przełożone z innego auta u mnie działają.

Pytanie do znawców tematu;
Czy wystarczy wgrać do Denso nowy soft czy trzeba poszukać samego Denso wyprodukowanego po grudniu 2004 bo słyszałem taką opinię...

Mariusz
18-05-2015, 10:40
czy trzeba poszukać samego Denso wyprodukowanego po grudniu 2004 bo słyszałem taką opinię...

W tej kwestii wypowiadał się w tym wątku kolega RECONDO i jeśli dobrze pamiętam pisał, że moduł BT/VC współpracuje tylko z nowszymi modułami Denso (po lifcie). Wydaje mi się (niech mnie poprawi RECONDO, jeśli źle piszę), że musisz mieć moduł CD jeden z zaznaczonych na fotce. Soft niczego nie zmieni wg mnie.

roadrunnner
18-05-2015, 22:54
W tej kwestii wypowiadał się w tym wątku kolega RECONDO i jeśli dobrze pamiętam pisał, że moduł BT/VC współpracuje tylko z nowszymi modułami Denso (po lifcie). Wydaje mi się (niech mnie poprawi RECONDO, jeśli źle piszę), że musisz mieć moduł CD jeden z zaznaczonych na fotce. Soft niczego nie zmieni wg mnie.

Czyli powinienem szukać Denso wyprodukowane po drugiej połowie sierpnia 2014?
K-woli ścisłości mówimy o samym module radia/CD, bez touchscreen'a i napędu DVD?

Czy jak wymienię sam moduł radia/CD to "dogada się" z resztą mojego Denso?

Mariusz
18-05-2015, 23:05
mówimy o samym module radia/CD, bez touchscreen'a i napędu DVD?

Tak, bez touchscreen'a i napędu DVD.

Czy jak wymienię sam moduł radia/CD to "dogada się" z resztą mojego Denso?

Tak, ale poczekaj na odpowiedź od RECONDO. Podejrzewam, że to właśnie w tym module jest zapisany nr VIN. Dlatego po wymianie należy przypisać temu modułowi odpowiedni VIN (taki jak był w poprzednim module).

Czyli powinienem szukać Denso wyprodukowane po drugiej połowie sierpnia 2014?

Po lifcie, czyli po 2003r=2004, 2005, 2006.

roadrunnner
19-05-2015, 00:27
Po lifcie, czyli po 2003r=2004, 2005, 2006.

Ale moje auto jest po lifcie, dokładna data produkcji (auta) 28-01-2004. Samo Denso jest chyba jeszcze z 03r. (chyba) i nie bangla...

Mariusz
19-05-2015, 09:42
Sam sobie odpowiedziałeś; auto ze stycznia 2004r, Denso zapewne z 2003r.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2195133&postcount=3854
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2194326&postcount=3804

roadrunnner
19-05-2015, 20:59
Sam sobie odpowiedziałeś; auto ze stycznia 2004r, Denso zapewne z 2003r.

Dzięki Mariusz, Wsio jasna! Będę szukał niniejszym radia/CD po XII 2004

magracek
22-05-2015, 21:57
Witam
Mam problem z panelem nawigacji ponieważ ostatnio po uruchomieniu auta raz działa a czasami się wyłącza cały panel . Klimatyzacji też nie da rady ustawić :((
Po pewnym czasie włącza się ale znów wyłącza takie problemy powtarzają się np. podczas dłuższej podróży
Jeżeli ktoś może pomóc to proszę o info :))

benio
25-05-2015, 21:10
Czy dysponuje ktoś z szanownych Forumowiczów oscylogramem sygnału synchronizacji nawigacji Denso (pin 22 czytnika Navi DVD)?

kassaw
26-05-2015, 11:16
Witam.
Po wielu podchodów do auta i montażu bluetootha wkońcu go mam. Ale jak to zwykle bywa nie wszystko poszło jak trzeba. Zakupiłem sprzęt BT/VC RX-1C, mikrofon, kabelek i manetkę. Wszystko podłączyłem w/g schematu

http://www.fotoszok.pl/images.php/t224626_blue14.jpg (http://www.fotoszok.pl/view.php/224626_blue14.jpg.html)

Auto odrazu wykryło BT i pojawiła się ikonka na wyświetlaczu. BT odrazu wykrył telefon, szybki kod i połączenie udane

http://www.fotoszok.pl/images.php/t224625_wp-20150519-002.jpg (http://www.fotoszok.pl/view.php/224625_wp-20150519-002.jpg.html)
http://www.fotoszok.pl/images.php/t224623_wp-20150518-003.jpg (http://www.fotoszok.pl/view.php/224623_wp-20150518-003.jpg.html)
http://www.fotoszok.pl/images.php/t224624_wp-20150519-001.jpg (http://www.fotoszok.pl/view.php/224624_wp-20150519-001.jpg.html)

Niestety tutaj koniec sukcesów. Po połączeniu z innym telefonem nie słychać żednego rozmówcy. Nie ma żadnej informacji o przychodzącym połączeniu. Przycisk VOICE nie odbiera połączenia. Ponadto po wcisnięciu przycisku VOICE nie zgłasza się sterowanie głosowe.
Mikrofon sprawdziłem ma 8,59 k OM. Manetka cała działa (poza VOICE).
Przycisk PHONE zmienił funkcję z MUTE na menu BLUETOOTH. Pojawiła się regulacja siły głosu telefonu. Niby auto wykryło moduł BT/VC. Prosze o podpowiedź co sprawdzić czy zrobić. Dzieki z góry.

RECONDO
26-05-2015, 11:45
Zmienić na początek pilot przy kierownicy.

kassaw
26-05-2015, 12:31
OK. Manetke sprawdze u kolegi w aucie czy działa.

A może ktoś wie co oznaczają symbole Rq i ERq na ekranie sprawdzenia komunikacji urządzeń.

http://www.fotoszok.pl/upload/1be6d613.jpg

U mnie pod pozycją DISP (wyświetlacz) i VRM (bluetooth) te ikony raz są raz ich nie ma.

kassaw
26-05-2015, 20:19
Zmienić na początek pilot przy kierownicy.

Sprawdziłem manetkę i wydaje mi się że jest sprawna. Do manetki podpiete są 2 kable. Brązowo/żółty i biało/czarny. Wziołem dwie manetki i porównałem oporności.

http://www.fotoszok.pl/upload/e933a6e1.jpg

Do br/żół dałem "+" a do biało/czar dałem "-" kabla multimetra.
Oto wyniki:
Opór początkowy: 5,059 kΩ
przycisk MODE: 1,063 kΩ
przycisk VOL + : 150 Ω
przycisk VOL - : 57 Ω
SEEK ↑ : 304 Ω
SEEK ↓ : 565 Ω
VOICE : 2,040 kΩ

W oby dwóch manetkach były bardzo zbliżone pomiary. Także pilot do radia jest sprawny.
Czy ma ktoś jakiś pomysł na mój milczący bluetooth.

RECONDO
26-05-2015, 23:04
OK. Czy sprawdzałeś pilota w zestawie w innym aucie by potwierdzić że działa z BT/VC? Następnie: Po połączeniu z innym telefonem nie słychać żednego rozmówcy. - to znaczy że system działał z jakimś telefonem? Następnie: z jakiego miesiąca masz DENSO?

kassaw
27-05-2015, 09:01
Ok. Manetkę sprawdze jeszcze raz w aucie po południu jak kolega wróci z pracy.
Co do telefonu to sprawdzałem 3 różne i wszystkie się łączyły z BT. Chodziło mi o to, że nie słychać dzwoniącego ani odbierającego, na łączy kompletna cisza w dwie strony.
Denso zrobiłem kilka fotek całego sprzętu:
od tyłu
http://www.fotoszok.pl/upload/9014764f.jpg
z boku
http://www.fotoszok.pl/upload/3c762a9d.jpg
od góry
http://www.fotoszok.pl/upload/28cc473a.jpg
napęd w schowku
http://www.fotoszok.pl/upload/66c99cf5.jpg

Rozumiem że w całym audio od dołu jest:
sterownik kimatyzacji
sterownik wyświetlacza
sterownik nawigacji
napęd CD

Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. W menu denso sterownik navi mam numer 4M5T-10E887-AE,

http://www.fotoszok.pl/upload/75357850.jpg

a nigdzie takiego sprzętu nie znalazłem.

Mariusz
27-05-2015, 10:46
Chyba wszystko jasne. Masz sterownik wyświetlacza nie współpracujący z BT/VC. Jego symbol to: 3M5T-10E889-AD. Musisz mieć nowszy sterownik, by mógł współpracować z BT/VC.
Musisz zatem szukać sterownika o tych numerach co w załączniku.

A tutaj posty kolegi RECONDO odnośnie Twojego problemu ze zbyt starą wersją sterownika:

Cytat RECONDO:
/Zapomnij o BT/VC w DENSO jakiegokolwiek Forda do VIII 2004r./

Twój C-Max jest: Data produkcji: 30.06.2004r.

Masz fizycznie zamontowany w aucie moduł nawigacji=napęd DVD (załącznik nr 2), a w menu serwisowym pokazuje (załącznik nr 3). To raczej jednak nie stanowi problemu, tak uważam.

RECONDO
27-05-2015, 11:42
Wszystko już w temacie. Musisz wymienić moduł CD na wersję po sierpniu 2004, obecnie masz z kwietnia.... Jezeli Twój kolega ma Denso w aucie wystarczy przełożyć by się przekonać.

Mariusz
27-05-2015, 12:01
Musisz wymienić moduł CD na wersję po sierpniu 2004

A nie moduł/sterownik wyświetlacza? Drugi od dołu.

RECONDO
27-05-2015, 12:42
Nie, sterownik LCD nie kontaktuje się z BT, w tym przypadku moduł CD jest winowajcą. Swoją drogą tyle już o tym było, że dziwię się montażyście ��

Snajper_881
27-05-2015, 12:56
No tak, ale ja zakupiłem wiązkę od Komorowskich na allegro, moduł BT (sprawny, sprawdzony), wymieniłem moduł CD i dalej cisza...Telefon się łączy z modułem BT, można wpisać numer ale na słuchawkę zieloną mogę sobie klikać bez końca, nic nie zmienia, DENSO nie wybiera numeru. Tutaj jest jeszcze jakiś inny myk... https://www.youtube.com/watch?v=Yc-n4_uukbk&feature=youtu.be

RECONDO
27-05-2015, 13:31
Wyślij moduł do mnie, sprawdzę.

kassaw
27-05-2015, 14:52
Dzięki za wszelkie wskazówki.
Snajper mam ten sam objaw, co na linku z youtube, poza tym co pisałem wcześniej.
No i jestem w kropce, nie wiem co zamówić, i nie chce na marne wydawać kasy.
Sprawdze jeszcze gdzie idą kable z manetki. Może to coś wyjaśni.
Recondo masz racje, najlepiej będzie chwilowa podmiana modułu CD.

hagi
27-05-2015, 19:13
Przeczytałem prawie cały wątek i mam kilka pytań, które potwierdzą czy dobrze zrozumiałem:

- Jeżeli mam denso prawdopodobnie z 2003 roku (c-max jest z marca 2004) to bez wymiany modułu cd nie uruchomię bluetooth. Oczywiście tego modułu też nie mam. I jedno i drugie muszę zakupić. I czy to jest model RX-1C?

- Czy zamiast tego ktoś próbował zainstalować zestaw bluetooth np.: nokia ck-200

Snajper_881
27-05-2015, 19:28
Dzięki za wszelkie wskazówki.
Snajper mam ten sam objaw, co na linku z youtube, poza tym co pisałem wcześniej.
No i jestem w kropce, nie wiem co zamówić, i nie chce na marne wydawać kasy.
Sprawdze jeszcze gdzie idą kable z manetki. Może to coś wyjaśni.
Recondo masz racje, najlepiej będzie chwilowa podmiana modułu CD.

Wątpię by manetka miała coś wspólnego. Tutaj albo jest jakiś myk gdzieś indziej albo po prostu mam zepsuty moduł CD, teoretycznie powonień obsługiwać BT, jest z września 2004 roku. Najprościej by było z kimś innym podmienić całe radia, moduł CD to za dużo roboty, wykluczyłbym w moim przypadku np. wiązkę zakupioną na allegro. Z drugiej strony moduł BT jest widoczny w DENSO i telefony się z nim łączą.

RECONDO
27-05-2015, 19:32
Jak pisałem możesz podesłać CD do mnie - sprawdzę na swoim aucie, poza tym pilot ma znaczenie: by móc mieć BT/VC musiałem wymienić w swoim Denso z 2003r właśnie moduł CD oraz pilota.... ten który miałem nie działał z navi.

kassaw
27-05-2015, 21:45
Jednak manetka ma duże znaczenie. Sprawdziłem i u mnie kable od manetki idą do sterownika navi (visteon - ten drugi od góry) oraz do napędu dvd w schowku. Jednym słowem obydwa urządzenia potrzebują sygnały z manetki do prawidłowej pracy.
Do sterownika navi wchodzi na złącze B pin 6 i 8, a do napędu DVD na pin 3 i 4.
Mam prośbę do Snajpera i Recondo - pochwalcie się jakie macie numery sterownika navi (ten moduł 2 od góry firmy visteon). Bo mam podejrzenia że to właśnie on też musi być wymieniony na 4 z przodu.

RECONDO
27-05-2015, 21:48
Wymieniaj jak czujesz potrzebę. Mój ma numer 3.

Mariusz
27-05-2015, 23:56
I jedno i drugie muszę zakupić. I czy to jest model RX-1C?

Tak. Tak.

BT/VC (angielski lektor)
http://allegro.pl/ford-focus-mk2-ii-2-0-tdci-bluetooth-voice-control-i5234043125.html
http://allegro.pl/zestaw-bluetooth-nokia-rx-1c-ford-mondeo-mk3-lift-i5323599150.html
http://allegro.pl/bluetooth-ford-mondeo-focus-s-max-galaxy-fiesta-i5036209449.html

BT/VC (niemiecki lektor)
http://allegro.pl/ford-focus-ii-bluetooth-voice-control-4m5t19g488bv-i5396681051.html

kassaw
28-05-2015, 10:05
Znalazłem w necie info o systemie audio:
https://www.ebknl.nl/ccmsafbeeldingen/294-Bijlage%206-Overzicht%20Visteon%20producten.pdf

strona 2

oraz na stronie 10 w biuletynie informacyjnym (patrz załącznik).

Z tego wynika że ford traktuje system audio jako całość modułu CD i sterownika NAVI (1 i 2 moduł od góry).
Recondo możesz mieć racje że tylko moduł CD trzeba wymienić. Kto wie który z nich odowiada za BT.

Mariusz
28-05-2015, 11:38
Należy zatem szukać takich modułów (załącznik nr 1).
Odnośnie numeru 4M5T-18B988-A* to coś nie teges, bo to wg Microcat'a /Zespół Ramy Podwozia Nawigacji z Kolorowym Ekranem Dotykowym/ (załącznik nr 2).
Choć na e'bay mamy:
http://www.ebay.fr/itm/auto-radio-GPS-CD-Ford-CMAX-Focus-4M5T18B988AH-/371296742269
http://www.ebay.it/itm/FORD-NAV-MODULE-C307-C214-4M5T-18B988-AC-/201079755893
A na allegro:
http://allegro.pl/nawigacja-z-radiem-4m5t18b988ae-ford-focus-mk2-i5248762802.html

kassaw
29-05-2015, 08:00
Przejrzałem cały internet i niestety nigdzie nie ma w sprzedaży modułu CD ( na allegro jast jeden ale taki sam jaki mam teraz). Może ktoś z forum ma na sprzedaż?

Snajper_881
29-05-2015, 16:27
kassaw szybciej kupimy całe DENSO i tak zamierzam zrobić, czasami trafiają się na allegro w dobrej cenie. Należy pamiętać o dacie produkcji, żeby znowu się nie stało to samo :)

kassaw
29-05-2015, 22:09
No tak szybciej bedzie kupić cłe denso. Ja jeszcze poczekam, a może się trafi.
Znalazłem w necie coś dla lubiących elektronikę.
http://www.eserviceinfo.com/equipment_mfg/Visteon+Ford_32.html

Jest to schemat całego systemu audio. Fajna sprawa jak ktoś lubi grzebać w układach.

RECONDO
30-05-2015, 11:39
Jak to nie ma CD? A to: http://allegro.pl/modul-sterownik-naped-cd-mp3-denso-ford-mondeo-mk3-i5357562001.html Dzwonić i pytać o daty.

Snajper_881
30-05-2015, 14:19
Właśnie od tego sprzedawcy kupowałem swój moduł CD z datą XY.wrzesień.2004 i niestety nie zabanglał...

roadrunnner
31-05-2015, 05:21
Radio-CD wymienione na sztukę z sierpnia 2006, czyli nowsze już chyba być nie może i BT/VC dalej nie działa z tym że teraz nawet nie da się włączyć BT w menu telefonu więc o parowaniu nie mam mowy.
VC też nie działa, przycisk na pilocie dalej obsługuje radio.
Czy ktoś ma pomysł co z tym jeszcze mogę zrobić?
Koledzy biegli w temacie, jestem skłonny podjechać i zapłacić za efektywną pomoc w rozwiązaniu problemu...

RECONDO
31-05-2015, 10:02
W takim przypadku należy znaleźć przyczynę stagnacji - proponuję skontaktować się z posiadaczem DENSO z BT/VC i poprzekładać poszczególne elementy w celu znalezienia/wyeliminowania problemu. Jak będziesz przejazdem w Białym zapraszam do kontaktu.

roadrunnner
31-05-2015, 11:29
W takim przypadku należy znaleźć przyczynę stagnacji - proponuję skontaktować się z posiadaczem DENSO z BT/VC i poprzekładać poszczególne elementy w celu znalezienia/wyeliminowania problemu. Jak będziesz przejazdem w Białym zapraszam do kontaktu.

Powiedz tylko kiedy to przyjadę!

RECONDO
31-05-2015, 12:50
W lipcu o każdej porze dnia i nocy...

kassaw
31-05-2015, 19:13
Jak to nie ma CD? A to: http://allegro.pl/modul-sterownik-naped-cd-mp3-denso-ford-mondeo-mk3-i5357562001.html Dzwonić i pytać o daty.

Dzwoniłem już 4 dni temu do tego pana i moduł jest ze stycznia 2004. Także dalej w poszukiwaniu. Dzięki za zainteresowanie.

RECONDO
01-06-2015, 10:15
Szukać cierpliwie.

Dmger
01-06-2015, 15:53
Ostatnio po odpięciu aku zablokowało mi się radio. Jako że nie posiadałem kodu - umówiłem się w ASO Forda w Inowrocławiu.
Przed przystąpieniem do wykonania usługi opiekun klienta zabrał auto na stację diagnostyczną, następnie na serwis w celu odblokowania radia. Po serwisie autko trafiło do myjni gdzie gruntownie je umyto wewnątrz jak i z zewnątrz.

Koszt usługi?
62 zł. a na fakturze w uwagach kod do radia.

Na dodatek co się dowiedziałem:
-po 3 błednych próbach radio blokuje możliwość wpisywania kodu na 30 minut;
-po 10 błędnych próbach radio na stałe blokuje możliwość wpisania kodu a wtedy ASO nie pomoże. Chyba że mają sprawnego elektronika-podwykonawcę na mieście, który wyciągnie kość z radia i zaprogramuje na nowo :)

hagi
02-06-2015, 10:33
Prosiłbym o info jaki model zmieniarki mogę podłączyć do denso. I czy ma w ogóle sens szukanie ewentualnie emulatora zmieniarki na karty SD. I czy to zadziała z denso?

Mariusz
02-06-2015, 16:14
jaki model zmieniarki mogę podłączyć do denso.

http://allegro.pl/zmieniarka-cd-denso-dvd-radio-ford-mondeo-mk3-i5076029925.html
http://allegro.pl/zmieniarka-cd-nawigacji-denso-ford-mondeo-mk3-i5323575813.html
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=pd&string=zmieniarka+denso&bmatch=seng-v6-sm-isqm-4-default-0519

Paleczny
03-06-2015, 13:48
Witam

Szukałem, szukałem, nie znalazłem...
Czy ktoś z kolegów orientuje się skąd ściągnąć najnowszy soft do Denso?
Umarło i potrzebuję płyty, najlepiej z 4.40 lub nowsze jeżeli istnieje.

Sprawa mega pilna
Dzięki z góry za pomoc

Mariusz
03-06-2015, 14:25
Czy ktoś z kolegów orientuje się skąd ściągnąć najnowszy soft do Denso?

Tutaj na forum nie ma. W necie jest na pewno (gdzieś na czeskiej stronie), tylko broń Boże z chomika polską wersję, bo to szit i ściema.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2066986&postcount=3419
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2158849&postcount=3669
Podaj maila, to Ci podeślę. W razie pytań dzwoń- 668855686.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=157877&page=10
Jak nagrać:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1523727&postcount=22

Boguss82
22-06-2015, 11:47
czy ktoś ma płyte z mapą Polski do DENSO?? nagrywałem na kilku płytach i wciąż jest problem z odtworzeniem.

może napisze ktoś jaka mapa, jaka plyta, z jaką prędkością nagrywana.

pomimo kilku prób wciąz nie ma efektu. może coś źle robie

Mariusz
22-06-2015, 12:09
Płyta DVD R-, prędkość nagrywania x4 (może być mniej, nie więcej) na kompie stacjonarnym.
Ver. 464110-7550.

bruneros
29-06-2015, 12:44
Plik 464110-7550.iso pobrany z chomika (o zgrozo!) nagrany imgburn x4 na verbatimie wszystko działa, nie dewastuje nawigacji.

edit...
mape polski wyswietla, ale po polsce nie wyznacza trasy. cos ktos wie dlaczego ?

benio
30-06-2015, 21:19
Dla zainteresowanych wrzucam oscylogram sygnału synchronizacji nawigacji Denso (pin 22 czytnika Navi DVD).

mariuszmajewski
06-07-2015, 11:19
mape polski wyswietla, ale po polsce nie wyznacza trasy. cos ktos wie dlaczego ?
Prawdopodobnie problemy z odczytem danych z płyty. Inne objawy to brak wyświetlenia listy państw w menu.

tomeu
07-07-2015, 11:57
Mariusz OGROMNE DZIĘKI za uratowanie mojego radia, świetny kontakt i fachową pomoc! JESTEŚ WIELKI!!!

Mariusz
07-07-2015, 12:49
tomeu miło mi. W miarę swoich możliwości i skromnej wiedzy staram się pomagać jak tylko mogę. :one:

tomeu
07-07-2015, 13:51
tomeu miło mi. W miarę swoich możliwości i skromnej wiedzy staram się pomagać jak tylko mogę. :one:

Mariusz robisz to w rewelacyjnym stylu :one: :one: :one:

majster1977
18-07-2015, 17:13
Witam,
Kupiłem Forda Mondeo MK3 kombi z 2006 roku z oryginalnie zamontowaną nawigacją Blaupunkta, niestety z uszkodzonym wyświetlaczem. Wobec tego postanowiłem zmienić to na DENSO. Zamontował mi to fachowiec i wszystko działa, ale... Jednostka centralna jest z grudnia 2003 roku. Nie czyta płyt z mp3. Czyta tylko oryginalne płyty CD AUDIO i takie nagrywane na komputerze w formacie AUDIO. Czy da się coś na to poradzić ? Podobno DENSO z późniejszego okresu produkcji może czytać mp3 ? Wiem, że produkowane było do 2006 roku. Poza tym dziwne jest to, że podczas odtwarzania płyty CD nie można jej ani zapauzować ani zastopować na chwilę bez przełączania się na radio lub wysuwania płytki. Czy to jest normalne w tym sprzęcie, że nie ma przycisku STOP lub PAUZA ? Czy da się coś zrobić żeby podłączać do tego DENSO np. pendrive z muzyką mp3, albo odtwarzacz mp3 ? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Robert

KmL22
20-07-2015, 10:55
Czy ktoś orientuje się, czy po podłączeniu samego radia Denso (bez zmieniarki) w miejsce SONY 6000CD do Mondeo po lifcie 2005r. (pomijam inną konsolę) samo radio, mp3 i klima będą działać bez problemu? Bez dvd, to wiadomo, że nawigacja nie będzie działać, ale kostki z radia/klimatyzacji są te same, czy to oznacza, że sterowaniem klimą i radio będą działać?

Mariusz
20-07-2015, 17:41
Jednostka centralna jest z grudnia 2003 roku. Nie czyta płyt z mp3.

Dziwne, nie słyszałem nic na ten temat. Skąd masz takie info? Podaj źródło.

Czy to jest normalne w tym sprzęcie, że nie ma przycisku STOP lub PAUZA ?

Jest PAUZA, wciskając przycisk VOICE na joysticku (zdjęcie w załączniku). STOPU niestety nie ma.

Czy da się coś zrobić żeby podłączać do tego DENSO np. pendrive z muzyką mp3, albo odtwarzacz mp3 ?

Nie da się. Przynajmniej nie jest to możliwe bez przeróbek o których nie słyszałem, by ktoś tak zrobił.

Czy ktoś orientuje się, czy po podłączeniu samego radia Denso samo radio, mp3 i klima będą działać bez problemu?

Nie.
Do prawidłowego działania całego sprzętu niezbędne jest posiadanie czytnika map DVD, nawet gdy z nawigacji nie korzystasz.

KmL22
21-07-2015, 11:31
ok, dzięki Mariusz za odp. Wyczytałem też, że dodatkowo trzeba dołożyć do kostki z radia dwa kabelki can+ i can-

kamil996
26-07-2015, 16:14
Witam, wracam do tematu map w Denso :) słyszał ktoś o jakimś udanym przeportowaniu map z Denso Toyota/Lexus? Bo te mapy są swobodnie dostępne w necie, nawet na rok 2015.
Ktokolwiek widział ktokolwiek wie, bardzo prosze o podjęcie tematu, moze razem coś wskóramy :)

golowy
30-07-2015, 10:30
Jest PAUZA, wciskając przycisk VOICE na joysticku (zdjęcie w załączniku). STOPU niestety nie ma.

a ja np nie mam żadnego przycisku voice. A pauza przydała by się nie raz. Mam tylko seek, vol, i ten po środku ale on nic nie robi. Tylko przy dłuższym przytrzymaniu zmienia źródło aux, fm i cd. Chyba że mam coś przestawione w ustawieniach?

a co do map to i ja z chęcią bym je podmienił :)

glowackiford
30-07-2015, 10:33
ja w swoim mam przycisk voice

golowy
30-07-2015, 11:22
Kolego zrobisz foto tego przycisku? Może udało by mi się podmienić po prostu ten joystick?

kubek86
17-08-2015, 19:42
hej
Mam małe pytanko. W moim Denso umarło radio, w mojej okolicy nikt nie chce nawet na to spojrzeć, więc znalazlem na eBayu nowy moduł - czy wystarczy go podmienić na zasadzie plug&play czy mogę napotkać jakieś problemy?

Mariusz
17-08-2015, 21:16
W moim Denso umarło radio

A coś bliżej?

W moim Denso umarło radio, w mojej okolicy nikt nie chce nawet na to spojrzeć

Uderz do tego gościa, oferuje się z pomocą w ich naprawie- 502265085.

kubek86
17-08-2015, 21:56
Hmm cos bliżej? - całe audio zamilkło - nie ma radia, CD, aux-a. Reszta działa bez zarzutu

Mariusz
17-08-2015, 22:04
Reszta działa bez zarzutu

Rozumiem, że navi działa? Zadzwoń i pogadaj z nim.

kubek86
17-08-2015, 22:21
Tak, navi dziala. sterowanie nawiewami też. Zwyczajnie bez niczego całe audio umarło

golowy
23-08-2015, 14:23
Czyli po włączeniu radia/cd widzisz tylko 6 ponumerowanych kostek? Jeżeli tak to masz uszkodzony moduł audio i jest to usterka nie do naprawienia. Tylko wymiana modułu (jak Ci się uda znaleźć sam moduł) lub cały panel. Do tego wizyta u kogoś kto ma kabelek do forda (taki jak mają w ASO) i sparowanie urządzeń bo wyskoczy Ci niebieski ekran z komunikatem że nie zgadza się nr seryjny urządzenia (z dvd w bagazniku) i że nie prawidłowy vin auta.
Sam walczyłem z tym pół roku szukając pomocy w kilkudziesięciu firmach , u wielu elektroników i tylko straciłem czas i pieniądze.

kubek86
23-08-2015, 14:27
Dokładnie tak jak piszesz. Na Ebayu udało mi się zakupić nowy moduł (przynajmniej wg sprzedawcy) jak przyjdzie zobaczymy co będzie dalej.

golowy
23-08-2015, 21:44
Fajnie że Ci się udało znaleźć sam moduł , ja szukałem kilka miesięcy bo za te panele używane chcą kosmiczne pieniądze, totalnie tego nie warte. mi się udało kupić cały panel za 500zł a ten uszkodzony ktoś odkupił za 350zł chyba dla samego wyświetlacza. więc wyszedłem na tym w miarę ok :)

MaTTns
25-08-2015, 16:33
Potrzebuje zakupić płyty z mapami. Czy ktoś z forum chciałby się pozbyć nadmiaru czy muszę posilić się tymi z allegro?

grzesiek.g1
25-08-2015, 23:43
też chętnie kupię ;)

robinson1970
28-08-2015, 15:29
Nic nie musicie na aledrogo kupować tylko wystarczy poszperać - gdzieś na końcu internetu :p idzie złapać obraz map. Ja znalazłem takie 464110-7550 i to są pasujące do forda i jaguara.
Nagrywać na markowych płytach z najmniejszą możliwą prędkością najlepiej na komputerze stacjonarnym.
Dodatkowe info na priv ;)

saxoband
28-08-2015, 18:28
Witam posiadam w fokusie z 2006 roku nawigację denso z dużym kolorowym,dotykowym panelem,problem mój polega na tym iż gdy włączę radio czy nawet jak włączę zapłon całość się wyłącza i tak włącza się i wyłącza kilkanaście razy aż w końcu zaskoczy i działa bez zarzutu(do momentu wyłączenia zapłonu potem problem powraca na nowo) oprócz nawigacji,gdy włączę nawigacje wyświetla brak płyty z mapami.Może ktoś potrafi mi pomóc co mam zrobić od czego zacząć.z góry dziękuje.

Mariusz
28-08-2015, 20:53
saxoband, jeśli masz moduł BT/VC odłącz go i sprawdź, czy sytuacja się powtarza. Moduł ten jest w focusie prawdopodobnie za schowkiem pasażera, obok napędu DVD nawigacji. W Mondeo jest on w tunelu, podwieszony pod Denso.
Podaj VIN, to sprawdzę, czy fabrycznie masz zamontowany moduł BT/VC.

endrius33
11-09-2015, 11:28
Koledzy.
Proszę o pomoc, wskazówki.
Chcę do swojego C-Max'a z DENSO zamontować moduł BT.
Moduł już mam ale niestety nie mam wiązki.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć jaką wiązkę mam dokupić?
Dzięki za pomoc

kassaw
15-09-2015, 15:55
Temat zamontowania bt/vc był opisany w tym dziale szeroko. Poszukaj i poczytaj to napewno wszystkiego sie dowiesz. Kabelek możesz kupić nowy jak i używany z innego auta. Ja u siebie musiałem dolutować do swojej wiązki radia. Bt zadziałał ale okazało się że mam jeszcze do wymiany moduł CD. A ten towar jest trudno dostępny. A i poza tym musisz wymienić manetkę (pilota) radia.

passenger44
20-09-2015, 20:18
Witam

Czy ktoś wie skąd pobrać mapy polski ??

Jeszcze jedno pytanie - otóż gdy włożę tą płytę do dvd normalnie radio ją czyta lecz wybranie czegokolwiek jest bardzo oporne ( bardzo długo myśli zanim przejdzie dalej ) (oczywiście wszystko robione na postoju w włączonym zapłonem ) myślałem ze płyta jest porysowana więc pojechałem do wypożyczalni dvd aby ją wyczyścić .
Niestety czyszczenie nie pomogło - więc obstawiam ze to laser .
Czy są jakieś sposoby aby go wyczyścić ???
Czy mogę bezpiecznie bez uszkodzenia niczego wyjąć napęd dvd ( w schowku jest ) i rozkręcić go i samemu wyczyścić laser ??

Mariusz
20-09-2015, 20:49
Czy ktoś wie skąd pobrać mapy polski ?

§14
Zabrania się zamieszczania treści nawołujących do przemocy, o charakterze rasistowskim, szowinistycznym, pornograficznym oraz innych naruszających obowiązujące prawo (w tym dotyczących nielegalnego oprogramowania). Dotyczy to również zamieszczania odnośników (bezpośrednich i pośrednich) do takich treści.

Czy mogę bezpiecznie bez uszkodzenia niczego wyjąć napęd dvd ( w schowku jest ) i rozkręcić go i samemu wyczyścić laser ??

Tak.

passenger44
20-09-2015, 20:56
§14
Zabrania się zamieszczania treści nawołujących do przemocy, o charakterze rasistowskim, szowinistycznym, pornograficznym oraz innych naruszających obowiązujące prawo (w tym dotyczących nielegalnego oprogramowania). Dotyczy to również zamieszczania odnośników (bezpośrednich i pośrednich) do takich treści.

Tak.

Rozumie :)
Zle sformułowałem pytanie więc ponowie

Gdzie można kupić mapy polski do tej nawigacji ?

Mariusz
20-09-2015, 21:20
Gdzie można kupić ?

http://allegro.pl/ford-dvd-mapa-navigation-mondeo-nawigacja-denso-i5658252698.html

passenger44
20-09-2015, 22:17
ok dziękuje - licytacja rozpoczęta - ale wnioskuje ze sprzedawca woła zbyt dużo za te płyty biorąc pod uwagę ze są już nieaktualne ( mapy nie aktualizowane ) .

A do czego służy ta kratka zaznaczona strzałką na zdjęciu poniżej :

http://iv.pl/images/95860272380130080757.jpg

Domyślam się ze jest to miejsce na kolejne przyciski ale mogę się mylić.

endrius33
21-09-2015, 05:59
To jest miejsce na np. karty, blankiet jaki dostajesz przy wjeździe na płatna autostrade itp.

passenger44
22-09-2015, 19:34
Dzisiaj znalazłem oryginalną płytę DVD z mapami polski ale niestety po włożeniu ją do czytnika pokazuje się napis ze włożona płyta nie jest z mapami (czy cos w tym stylu )
ktoś wie o co chodzi ?

Czy po wgraniu nowego softu do radia zniknie mi język polski ??

Mariusz
23-09-2015, 11:19
ktoś wie o co chodzi ?

Laser w czytniku DVD niedomaga. Wyczyścić laser, bądź podregulować jego czułość.

Czy po wgraniu nowego softu do radia zniknie mi język polski ??

Po co nowy soft?
Język polski masz w dotychczasowym sofcie? Jeśli tak, to wgrywał ktoś spolszczenie w jednej z firm robiących to na terenie PL (w necie spolszczenie niedostępne).
Wrzuć zatem jakiegoś skrina z obrazem Denso na polskim sofcie.
Jeśli wgrasz soft dostępny na necie dotychczasowy zostanie usunięty z pamięci.

passenger44
23-09-2015, 15:54
Aby wyczyscic laser musze wyjac napęd DVD ?
A jak podregulowac czułość ?

Menu polskie było wgrywane w Polsce bo po włączeniu navi jest adres strony www która to zrobiła
screny wrzucę jak będę w domu

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

passenger44
23-09-2015, 16:54
wrzucam screny z polskim menu:

http://iv.pl/images/12412567675316146123.jpg x
http://iv.pl/images/59424666225429909504.jpg x
http://iv.pl/images/78827734949267714270.jpg x
http://iv.pl/images/61414975513138972852.jpg x
http://iv.pl/images/70476069287423320696.jpg x
http://iv.pl/images/58135345594197902945.jpg x
http://iv.pl/images/73261749308372719941.jpg

passenger44
23-09-2015, 20:29
Wyczyszcilem laser ale niestety nic to nie dało takie same objawy jak i przed czyszczeniem .
Jak podlegoruwac czułość ?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Mariusz
26-09-2015, 11:14
Jak podlegoruwac czułość ?

Jak przy każdym laserze; przy soczewce.

passenger44
26-09-2015, 18:37
Tylko jest problem aby się do niego dostać
Laser od góry jest zasłonięty jakimś mechanizmem ciężko go wyczyscic a co dopiero podregulowac

passenger44
27-09-2015, 13:15
Witam
Widzę ze mało kto odwiedza ten wątek ;)
Ale mimo to mam jeszcze parę pytań

1.
Jaka jest najnowsza wersja oprogramowania radia ?
u mnie jest cos takiego:

http://iv.pl/images/40082402444600341815_thumb.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=40082402444600341815.jpg)

2.
Do czego służy ten głośniczek w tylnych drzwiach pasażera??

http://iv.pl/images/69423596009613860377_thumb.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=69423596009613860377.jpg)

3.
Co to za oprogramowanie BMW co ten koleś używa na tym filmie poniżej ( patrz : 0:18 ) :

https://youtu.be/hdsR0BWYfqs

vxz80
05-10-2015, 16:38
Wiam posiadam c-max ( 2005) z dvd czy istnieja jakies mapki polskie ktore mozna wgrac ? czy tylko płyta ktora jest dodana ... Oraz czy jest polskie menu ?

Mariusz
06-10-2015, 08:12
czy jest polskie menu ?

Ja pierdziu, ...... 5 postów wyżej na tej samej stronie:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2459312&postcount=4204
http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/ford.html

czy istnieja jakies mapki polskie ktore mozna wgrac ?

http://allegro.pl/ford-dvd-mapa-navigation-mondeo-nawigacja-denso-i5712070959.html
http://allegro.pl/mapy-dvd-denso-2012-ford-mondeo-focus-c-max-s-max-i5701661863.html

sticko
06-10-2015, 11:41
Witam.
Jako, że jestem nowy na forum i nowy jako użytkownik Forda proszę o cierpliwość ;-)
Jestem też szczęśliwym lub nie...użytkownikiem navi Denso z mapami 2009/2010 na EU zachód bez PL...wczoraj byłem u magika który zajmuje się wgrywaniem map (w Łodzi - średniak z wiedzy o mapkach i autach) i próbował wgrać mapkę Toyoty gdyż jak to stwierdził Ford nie wymyslił map dla Polski a można wgrać Toyoty i też będzie śmigać. Po włożeniu 2/3 rożnych płyt, a wyjęciu oryginału Forda z DVD na ekranie pojawiała się info że "nie czyta/nie ma płyty z mapą DVD". Magik stwierdził, że on tego nie zrobi bo chyba trzeba będzie wgrać nowy soft ale on o tym nie ma pojęcia. Z tego co widzę na forum mapy polski nawet z polskim lektorem są dostępne...tylko pytanie co z tym softem?Czy można samemu to ogarnąć bez większej wiedzy w tym temacie czy jednak trzeba zainwestować kilka zł w profesjonalistę który to ogarnie, czy ma ktoś instrukcję jak to zrobić, i jaką wersję mapy najlepiej zakupić i wgrać.
Proszę o pomoc:lol:

Mariusz
06-10-2015, 19:07
sticko, zmiana softu nie ma najmniejszego sensu, to nie w nim tkwi problem. Problem jest w samym czytniku DVD, a dokładnie z laserem/soczewką. Spróbuj go wyczyścić, lub poproś w punkcie RTV o podregulowanie mocy lasera.

sticko
06-10-2015, 19:35
Czyli mówisz, że to raczej nie kwestia softu lecz albo czytnika DVD albo zbyt słabej jakości płyty i szybkiego zapisu? Skoro czytnik czyta oryginalną płytę Forda z mapą EU to skąd ta pewność że to problem z nim problem?

Mariusz
06-10-2015, 19:48
Ponieważ płyta oryginalna to tzw. "tłoczonka", a tą co próbowałeś czytać to wypalana. Nagraj ją na dobrym nośniku DVD z prędkością nie większą jak x4. Jak nie pomoże to czyszczenie, lub regulacja lasera.

piniu10
06-10-2015, 19:57
Ją mam pytanie odnośnie kontaktów w radiu. Jak skopiować książkę telefoniczną by była widoczna w radiu. Po podłączeniu przez BT można odbierać i wybierać numery ale funkcja książki jest nie aktywna. Telefon Galaxy S5. Czy jest to możliwe by się pojawiła?

Wysłane z mojego PMT7077_3G przy użyciu Tapatalka

Mariusz
06-10-2015, 20:00
Czy jest to możliwe by się pojawiła?

Nie.

Dmger
10-10-2015, 10:29
Co to za oprogramowanie BMW co ten koleś używa na tym filmie poniżej ( patrz : 0:18 ) :

https://youtu.be/hdsR0BWYfqs

To jest roadrunner zainstalowany na zewnetrznym komputerze raspberry pi i podlaczony jako aux.

fido
10-10-2015, 11:53
Zastanawiam się czy takie cudo można podłączyć do nowszego sprzętu w mk4 navi blaupunkta

passenger44
11-10-2015, 12:18
To jest roadrunner zainstalowany na zewnetrznym komputerze raspberry pi i podlaczony jako aux.

A nie orientujesz się gdzie znajdę instrukcje zainstalowania tego zestawu w sowim denso ??

Jeszcze jedno czy aby podłączyć raspberry pi potrzebuje miec zamontowany Adapter multimedialny MARI ??

piniu10
21-10-2015, 21:48
Ma ktoś ostatnie mapy polski na zbyciu?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

misieqq
31-10-2015, 20:58
A nie orientujesz się gdzie znajdę instrukcje zainstalowania tego zestawu w sowim denso ??

Jeszcze jedno czy aby podłączyć raspberry pi potrzebuje miec zamontowany Adapter multimedialny MARI ??

Tak, potrzebny do tego jest adapter multimedialny, a instrukcji jako takiej nie ma bo nigdy jej nie zrobiłem. Są tylko te dwa posty na forum:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2226246&postcount=298,
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2226662&postcount=301

piniu10
31-10-2015, 21:48
Chce kupić kamerę cofania. Macie jakieś propozycje? Znalazłem kilka na allegro ale ceny są różne od 90zl do 150. I jeszcze jedno. Którędy poprowadzić kabel sygnałowy z klapy do środka auta?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Mariusz
31-10-2015, 23:06
Macie jakieś propozycje?

http://www.twenga.pl/kamera-cofania-do-samochodu-ford-mondeo.html
http://www.xsonic.pl/kamera-cofania-dedykowana-do-ford-mondeo-mk3-2000-2007-wszystkie-nadwozia-p-9360.html
Skoro chcesz się bawić w rozbudowę Denso, poczytaj to:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=203806&highlight=rozbudowa+denso

randallwa
12-11-2015, 18:56
Witam, szukałem podobnego tematu na forum (jednakże temat o denso ma ponad 400 stron więc nie wiem kiedy miałbym to wszystko przejrzeć).
Lecz do sedna. Jestem posiadaczem Mondeo Mk3 z 2006 roku z Denso i przy uruchomieniu zapłonu lub też samego radia bez kluczyka pojawia się taki problem jak na załączonym filmie https://www.youtube.com/watch?v=uMfZnhnhEsg
Czasem po kilku sekundach załapuje i radio się uruchamia - a czasem mogę jechać 50km i cały czas wygląda to tak samo. Może ktoś miał podobny problem i go naprawił?

Pozdrawiam

misieqq
12-11-2015, 22:30
to najprawdopodobniej wina modułu bluetooth, (nie lubi słabego akumulatora i niskiego napięcia) na początek proponował bym go odpiąć i zobaczyć czy pomogło.

randallwa
12-11-2015, 23:00
Właśnie to zrobiłem i pomogło :) teraz tylko kwestia wymiany modułu na nowy. Dziękuję :)

Mariusz
13-11-2015, 13:06
kwestia wymiany modułu na nowy.

Po co nowy? Cena w ASO zaporowa.

Te masz z wersją angielskojęzyczną VC
http://allegro.pl/bluetooth-ford-mondeo-mk4-s-max-galaxy-focus-mk2-i5756697922.html
http://allegro.pl/bluetooth-ford-mondeo-focus-s-max-galaxy-fiesta-i5036209449.html
http://allegro.pl/ford-focus-mk2-ii-2-0-tdci-bluetooth-voice-control-i5234043125.html
http://allegro.pl/zestaw-bluetooth-nokia-rx-1c-ford-mondeo-mk3-lift-i5431685871.html
http://allegro.pl/zestaw-bluetooth-nokia-rx-1c-ford-mondeo-mk3-lift-i5431685899.html

Te z wersją niemieckojęzyczną VC
http://allegro.pl/ford-focus-ii-bluetooth-voice-control-4m5t19g488bv-i5396681051.html
http://allegro.pl/ford-focus-ii-bluetooth-voice-control-4m5t19g488bn-i5726291229.html

endrius33
13-11-2015, 13:26
lub tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=232833
i tu:
http://allegro.pl/modul-bluetooth-4m5t-19g488-ap-i5786419620.html

misieqq
13-11-2015, 16:55
ewentualnie, w miarę możliwości można próbować reanimować "uwalony" moduł
http://www.talkford.com/community/page/fordwiki/_/mondeo/mondeo-mk3/screen-flicker-problems-denso-nav-systems-r179

lares7106
15-11-2015, 18:13
Mam płytę z mapami do Denso ( wypalaną ), ale powoli zaczyna szwankować, czy jak ją przegram na nową płytę to będzie działać czy muszę ją nagrać wykonujac obraz ISO ?

Mariusz
15-11-2015, 22:43
Zawsze robię obraz płyty, by nie mieć wątpliwości, że "pójdzie".

Mateusz S-MAX
21-11-2015, 15:09
Witam mam delikatny problem z moja navi denso czasami znika mi telefon i ikona nie wyświetla się. Po odłączeniu akumulatora działa wszystko ok. Poradzi ktoś coś? I drugie pytanie potrzebuje polskie mapy do navi denso ford s-max czy wie ktos gdzie w okolicach warszawy mogłbym w miare niedrogo ja kupić?

faron
04-12-2015, 15:45
Witam, kupiłem Forda Mondeo mk3 wyposażonego w nawigację Denso, problem polega na tym, iż w schowku nie ma wejścia AUX. Prawdopodobnie gniazdo AUX wraz z kablem zostało wymontowane. Jeśli ktoś ma zdjęcia takiego kabla to chętnie bym zobaczył jak wygląda. Oczywiście jeśli ktoś ma taki kabel na zbyciu chętnie odkupię. Chciałbym móc słuchać muzyki nagranej na cyfrowym nośniku, więc jeżeli istnieje inny sposób podłączenia takowego, np. jako zmieniarkę, również proszę o taką informację.

Foczka 23
07-12-2015, 15:30
Witam panowie. Posiadam focusa c max z fabrycznie zalozona navi denso. Moj problem polega na tym iz na duzym wyświetlaczu między zegarami nie wyswietla mi daty godziny i temperatury, wogole nie ma tej kreski nad miejscem w którym wyświetlane powinny byc te dane. Jest tylko napis ford. Za odpowiedzi z gory Dziękuję pozdrawiam.