Zobacz pełną wersję : NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Mariusz
23-06-2009, 18:47
samuelk1! Masz zapewne VNR900 i do niej nigdzie nie dostaniesz mapy na Polskę i Europe Wschodnią.

wacekdagama
23-06-2009, 18:52
86271-70V985...ta Polski nie ma!!! to są właśnie mapy "ogólnodostępne" na torrentach, mają z naszego regionu tylko Czechy. Posiadam mapę z końcówką 9961.
Kolego wacekdagama w okolicach Wdzydz Kiszewskich, Olpucha , Starej Kiszewy czyli jednych z bardziej znanych miejscowości turystycznych na Kaszubach nawiguję po leśnych duktach!!!
Dokładnie :
http://www.allegro.pl/item653406057_mapa_dvd_polska_europa_ford_denso_20 09_najtaniej.html
ale nie od tego sprzedawcy.

Czy jestes pewny ze ta nawigacja z tej aukcji to ta sama co twoja? Od kogo kupowales? Podaj namiary jak cos to z checia sie zaopatrze.

siteman
23-06-2009, 18:56
numer partii ten sam! 150 zł, tyle ja zapłaciłem...nie mam już a archiwum w mailach (troszkę już upłynęło czasu) ale znajdę z pewnością kolesia, jak tyko wrócę do domu i dobiorę się do mojego "głównego komputera".Ogłoszenia jednak dość długo było na allegro, sam wahałem się chyba z miesiąc.Targu dobiliśmy offline, ale oprogramowania wydaje się być jak najbardziej oryginalne.

RECONDO
23-06-2009, 18:57
Przecież podał numer części. To ta mapa. Używałeś wcześniejszej wersji i mówisz że warto......?

siteman
23-06-2009, 19:12
podał numer części zupełnie innej mapy, na nią już chyba wszyscy się nacięli (nie jestem w tym temacie świętoszkiem ;) ).
Czy tą oznaczoną ....... 9961 warto kupić, jeszcze nie wiem, ja brałem, bo cena była okazyjna, czy wnosi ona istotne zmiany?...już napisałem

RECONDO
23-06-2009, 19:20
W sumie..... miałem jakiś czas temu "ciśnienie" na zakup takiej mapy ale obecnie jak będzie atrakcyjna cena to czemu nie. Aktualnie korzystam na długie trasy z innego, tańszego i bardzie "medialnego" rozwiązania: http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=43379&page=32

siteman
23-06-2009, 19:27
Ja w zasadzie jeżdżę na pamięć, Mondka mam prywatnie, służbowo Transita, gdzie mam nawigację za 4 stówki z "Biedronki"...:).... i mówi po polsku i jest niebo bardziej dokładna od tego, czy raczy nas Navteq...a i można przykleić ją na szybie przed nosem i nie będzie rozpraszać naszej uwagi...taka mała konkluzja z mojej strony...

wacekdagama
23-06-2009, 19:52
Hmmm no wlasnie tylko czy miedzy 2007/2008 Ford (gadajacy), a tym z allegro z koncowka 9961 jest duza roznica? Jesli nie to bez sensu kupowac.

Mozesz podac czy 2007/2008 masz No: 464210-9240 ? Ja mam taka.Moze masz dokladniejsza ze te "dukty" pokazuje ;)

siteman
23-06-2009, 20:02
może tak być kolego, napisałem wyżej , że w samym Gdańsku na nowej mapie jest już zaznaczona nowa W-Z-ka, inny różnić w zasadzie nie dostrzegłem.

lukaszsk
23-06-2009, 21:27
Tutaj cena jest już dość wysoka
http://www.allegro.pl/item664377719_ford_dvd_navigation_2009_2010_denso_ nawigacja_pol.html

past555
23-06-2009, 23:41
Kolego Wacekdagama,
czy dawno używasz tej mapy?
Ja tez taką mam. Fajnie że gada. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić jej na trasie ani w innym mieście.
Zaletą jej jest to że obejmuje wiele krajów.
Pozdrawiam:)

wacekdagama
24-06-2009, 10:32
Od niedawna ale kiedy na samym poczatku mapa zle wyznacza moje miejsce zamieszkania w 20tys miescie to lipa. Chce zeby mnie poprowadzila inna droga niz zakopianka do krakowa, to prowadzi mnie przez katowice to porazka, skoro ja znam jeszcze 2 lub 3 inne trasy zeby nie stac w korku na zakopiance.

RECONDO
24-06-2009, 10:40
Może ta będzie OK http://www.allegro.pl/item664393141_jaguar_dvd_navigation_2009_nawigacja _polska.html

macslad
24-06-2009, 11:43
mapa zle wyznacza moje miejsce zamieszkania w 20tys miescie

Kolego, a na czym to złe wyznaczanie polega? Nie ma ulicy, numeru, czy jeszcze czegoś innego...?
A może masz problem z anteną GPS?

wacekdagama
24-06-2009, 12:30
No tak jak napisalem. Pozycje GPS wyznacza dobra. Wyznaczylo zly nr domu oddalony okolo 200m od mojego, czyli malo dokladny plan.

siteman
24-06-2009, 15:00
Niestety nawigowanie z Denso jest dość kłopotliwe, nie wspomnę już o wyznaczaniu miejsca docelowego. Jeżeli miasto jest powiatem, to pół biedy, gorzej, gdy nie jest..Mógłby ktoś wpaść na pomyśl i dodać wyszukiwanie punktu docelowego po współrzędnych geograficznych. Tego mi najbardziej brakuje.

macslad
24-06-2009, 15:53
Wyznaczylo zly nr domu oddalony okolo 200m od mojego, czyli malo dokladny plan.

Z tym się zgodzę, myślałem, że jakieś większe odchyłki miałeś.

Slawko
07-07-2009, 22:16
Proszę o trzymanie sie tematu.
Wszystko o zakupach proszę pisac w tym temacie http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=73874.

Tu nie piszemy o zakupach map!

temat zostaje odblokowany

siteman
07-07-2009, 22:38
temat odżył??:)Panowie i Panie, lub raczej odwrotnie, mapa oznaczona jako 2008/2009 to w zasadzie ta sama mapa co 2007/2008...kiszka...nie ma nowszej dla naszej części europy, może ta od Jaguara, ale tego potwierdzić nie mogę. Mapa od Toyoty na 2009 jest w tej chwili najdokładniejszą do Denso....

FOX2
07-07-2009, 23:57
siteman, testowałeś płytę z 2008/2009? Jaki miała numer?

Mariusz
08-07-2009, 10:03
Siteman, zgadzam się z Tobą, że Toyota 08/09 jest najlepsza jak do tej pory. Szkoda tylko, że nie gada. I z tego właśnie powodu korzystam z Jaga 07/08.

mazik73
08-07-2009, 13:47
mapa oznaczona jako 2008/2009 to w zasadzie ta sama mapa co 2007/2008...kiszka..
Nie zgadzam się, jest o wiele dokładniejsza. W 2007 nie było np. większości autostrady A2, w 2008/9 jest cała, wiele lokalnych dróg wokół Warszawy zaistniało, kategorie dróg są lepiej oznaczone, co powoduje, że algorytm nawigacji lepiej sobie z nimi radzi.
Nie mówiąc już o krajach-sąsiadach. Wreszcie nie da się zgubić. A Chorwacja poprawiona znacznie, wszystkiej jej autostrady i drogi lokalne baaardzo aktualne.
Jeżdżę ją od 2 miesięcy i poznałem jej wszystkie zalety. Jest tak aktualna jak Toyoty i na dodatek gada. Więc nie ma co się zastanawiać tylko brać :)

ZibiM
08-07-2009, 14:35
Witam !
Od miesiąca jestem w posiadaniu tej mapy ,i powiem szczerze nie jestem z niej zadowolony.
mapa z jaguara dwu dyskowa ,części zachodniej nie czyta ,a Polska daleko odbiega od rzeczywistości .Przykład mieszkam w prawie 100 000 tysięcznym mieście, a mojej ulicy nie mogę wpisać .GPS wyświetla poprawnie ale na liście nie ma takiej ulicy i koniec nie zaznaczyć "HOME".muszę zapisywać sąsiednią ulice. dalej jechałem w Bieszczady nie chciałem A4 do Krakowa (powód znany) wiec wybrałem górami,drogi z Żywca do Suchej Beskidzkiej nie ma, długo kazał mi nawracać załapała dobiera w Makowie dalsza trasę.A miejscowość docelowa do wieś, bez nazwy ulic tylko numery domów ,to doprowadziła mnie do granicy wsi i koniec "GAME OWER"
Żałuje że jest to dotykowa nawigacja , bo kumpel ma bez i wgrał sobie AUTOMAPE jest naprawdę dokładniejsza od dotykowych.:(

FOX2
08-07-2009, 15:49
Gdybym mógł prosić o bardziej szczegółowy i przejrzysty opis. Co, od czego, i dlaczego jest lepsze bądź gorsze. Mile widziane byłby nazwy producentów, numery seryjne, roczniki itd. Póki co nie bardzo się łapie w tym jaka mapa jest lepsza od innej i dlaczego g;)
Myślę, że nam wszystkim byłoby łatwiej. Pozdrawiam

sq2lxk
12-07-2009, 11:46
Ok kupiłem forda mondeo z 2004 roku z kwietnia, wersja ghia full opcja skóra itd, jednak niestety antena od gps uszkodzona chyba, bo sygnał w menu serwisowym zero. Odkręciliśmy niby nie wygląda od spodu tak strasznie jak poprzednich kolegów od spodu, przeczyściliśmy igiełką ten wtyk, tam w środku jednak nadal zero brak reakcji, sygnał zero. Jak doczytałem się oryginał kosztuje 230 zł, więc chyba nie jestem w stanie wydać tyle na to tylko, a zamienników się nie doszukałem. Więc mam pytanie jaki wtyk jest tam hrs ale jaki bo są dwa okrągłe i kwadratowe
http://allegro.pl/item673471957_gps_hrs_gt5_antena_command_pioneer_c larion_alpine.html czy ta
http://allegro.pl/item676069157_antena_gps_hrs_pioneer_avic_avic991h vt_avic_x1_fv.html

macslad
12-07-2009, 18:23
Wtyk jest kwadratowy, ale dla pewności sprawdź w czytniku DVD w bagażniku.

ragejm
12-07-2009, 19:53
mój
podwiesiłem go przed godziną na kablach do denso
żadnych testerów tylko zmiana w menu serwisowym i oto efekt

ps1 uaktywnienia i zaprogramowania wymagała funkcja rozpoznawania mowy (może dlatego , że moduł nówka - wczoraj przyszedł z magazynu z niemiec)

Witam, mam pytanie, czy da się przeprogramować moduł rozpoznawania mowy, mam samochód z niemiec, a moduł mówi i rozpoznaje niemiecki. Zależy mi na jezyku angielskim albo polskim. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

jacek

Mariusz
12-07-2009, 21:04
ragejm, nie ma takiej możliwości, a już na pewno nie na polski język. Z tego co wiem wiążę się to z wymianą modułu (koszt ~800zł), ale jak narazie nie ukazała się wersja w języku polskim i pewnie się nie ukaże.
Pod koniec tej strony masz tłumaczenia komend głosowych z niem. na nasz http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=51180&page=2

grzegorek502
13-07-2009, 19:31
Witam.
Czy ktoś orientuje się jaka zmieniarka płyt pasuje do Denso i gdzie fabrycznie była montaowana w focusach c-max.

wasylakos
13-07-2009, 21:46
Czy w nowych wersjach map, albo moze po updatecie firmware'u navi wyświetlają się nazwy mijanych przecznic? Korzystalem ostanio z automapy i uważam, ze to bardzo pomaga. Używam mapy toyoty 2006 rok i Denso bez update'u.

siteman
13-07-2009, 21:56
Nie zgadzam się, jest o wiele dokładniejsza. W 2007 nie było np. większości autostrady A2, w 2008/9 jest cała, wiele lokalnych dróg wokół Warszawy zaistniało, kategorie dróg są lepiej oznaczone, co powoduje, że algorytm nawigacji lepiej sobie z nimi radzi.
Nie mówiąc już o krajach-sąsiadach. Wreszcie nie da się zgubić. A Chorwacja poprawiona znacznie, wszystkiej jej autostrady i drogi lokalne baaardzo aktualne.
Jeżdżę ją od 2 miesięcy i poznałem jej wszystkie zalety. Jest tak aktualna jak Toyoty i na dodatek gada. Więc nie ma co się zastanawiać tylko brać :)

kolego a sprawdź, jaką wersję mapy podaje Ci Denso ....ja mam 2008/2009 ale Denso pokazuje mi 2007/2008....to jest ta sama mapa...(pokazywało, bo udało mi się wyreklamować-oddać).Zgadzałoby się to z info, jakie dostępne jest na stronie Navteq-a.Nie ma nowszej mapy do Forda, jak 2007-2008. Nowsze nie obejmują Polski.
Jest nowsza Jaguarowska.

ragejm
14-07-2009, 00:02
ragejm, nie ma takiej możliwości, a już na pewno nie na polski język. Z tego co wiem wiążę się to z wymianą modułu (koszt ~800zł), ale jak narazie nie ukazała się wersja w języku polskim i pewnie się nie ukaże.
Pod koniec tej strony masz tłumaczenia komend głosowych z niem. na nasz http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=51180&page=2

Dzięki za informacje. Czy wiesz gdzie kupić EN wersję modułu ? Niemiecką wersję sprzedam, chętnych jest więcej niż przypuszczałem.

Pozdrawiam

Jacek

RECONDO
14-07-2009, 09:27
Allegro i ASO. Powodzenia w szukaniu.

Mariusz
14-07-2009, 10:24
RECONDO, hi hi. Ile szukałeś modułu do swojego Mondzia? Czy też pomógł nieoceniony DOCENTO?

sq2lxk
16-07-2009, 21:56
Kupiłem antenkę za 39 zł podłączyłem i śmiga navi jak miło. Mam problem z unable route ale pewnie mam te punkty i dlatego.

RECONDO
17-07-2009, 09:02
Swój kupiłem zupełnie przypadkiem, szukałem innej części ale udało się. W tej kwestii DOCENTO pomógł innym.

berater
17-07-2009, 21:20
W tej kwestii DOCENTO pomógł innymPotwierdzam:)

sq2lxk
20-07-2009, 02:21
Powstał niestety niezły bajzel już troche z tą dokładnością. Jak ma się sprawa faktycznie, która najdokładniejsza. Ja mam ford 2007-2008 i dróg jest bardzo wiele, niestety jest problem z nazwami miejscowości przy tych drogach. Są tylko te główniejsze. Jaka mapa jest najdokładniejsza obecnie i chodząca na denso?

wacekdagama
20-07-2009, 08:49
Od wczoraj mam problem. Wczesniej wszystko dzialalo jak nalezy. Wsiada i wlaczam navi, wybieram cel podrozy i... nie mozna wpisywac adresu. Dziala GPS i dobrze pokazuje ale nie mozna wybrac nic poza zapisanymi 5 punktami i domem.

Brak takze wyboru krajow. Mam mape z Toyoty 2008/2009 i do wczoraj bylo ok wszystko. Nie chcialo mi sie wczoraj odkrecac z tylu i wyjmowac plyty, czy to moze byc przyczyna ze cos tam sie zacielo? GPS dziala dobrze czyli nic z antenami raczej. No wlasnie jest 1 czy 2 anteny do navi? Pierwsza wyglada jak radiowa i jest na poczatku dachu a druga jak taki trojkat i jest pod koniec dachu.

Ktos mial podobny problem ze nie mial podswietlonych opcji do wyboru adresu, zapisanych punktow itp? Dodam, ze na chwile podczas jazdy pokazaly sie opcje ale zniknely po chwili.

macslad
20-07-2009, 10:51
Kolego spróbuj wprowadzać dane na postoju. Denso niestety wyłącza możliwości zmiany adresu podczas jazdy. (całkiem zresztą niepotrzebnie :)).

A co do tych anten to nie wiem co Ty masz tam pomontowane ale antena do GPS jest w stopce anteny radiowej na dachu i to wszystko.

Pozdr.

wacekdagama
20-07-2009, 14:55
Dzis sprawdzalem i dziala wszystko w garazu wiec pewnie to przez to ze bylo auto w ruchu tak jak napisales.

Deszcz nie ma z tym nic wspolnego? Bo wczesniej wydawalo mi sie ze zmienialem w trakcie jazdy i dzialalo wszystko.

ragejm
23-07-2009, 00:31
Witam,

Czy ktoś ma spis jakie zmieniarki obsługuje Denso ? Może ktoś testował symulator nazywany na Allegro xcarlink ? Czy to pasuje ?

---------------------------------------------------
Zamienię moduł BT/VC niemiecki na wersję angielskojęzyczną, dogadamy się :-)

past555
23-07-2009, 23:43
Koledzy ok. miesiąc temu chciałem wymienić oprogramowanie w DENSO. Wtedy kolega SITEMAN napisał:

Kolego dzięki niemu pójdą Ci nowe mapy, z tego co pamiętam, to upgrade jest niezbędny.

http://rapidshare.com/files/101314519/Update.rar
do admina:to jest link tylko do update!!!

wypal to konieczne na CD-RW lub DVD-RW.
Włącz zapłon, włącz NAVI (domyślnie jest ustawiony auto update).
włóż płytę do Denso (w bagażniku) i czekaj aż system załaduje nowy soft i zrestartuje się)..

Potem odpuściłem temat, ponieważ nawigacja zaczęła mi źle działać. Gubiła czasem sygnały z satelit.
Rozkręciłem wszystko co można było a co dotyczy anteny (mam parę fotek - mogę podzielić się nimi oraz doświadczeniami nabytymi w czasie penetracji anteny).I nic. Pojechałem do fachowców -podłączyliśmy nową i zadziałało i
kupiłem od nich nową antenę. Oczywiście uniwersalną a nie oryginalną. Zamontowałem z przodu, nad nogami kierowcy. Działa choć sygnał nie jest taki jak na dachu (DENSO pokazuje od 22 do 45).

Teraz mogę już powrócić do zasadniczego tematu.
Próbowałem wgrać nowy soft zgodnie z zaleceniami kolegi Sitemana (jeszcze raz dziękuję za pomoc:) ),
ale mino prób na kilku nośnikach CD-RW - moje DENSO nie widzi płytki.
Może mam złe ustawienia Nero, albo muszę skorzystać z DVD-RW.
Niestety powyższy soft jest skonfigurowany do wypalenia na CD-RW i z prób wypalania na DVD nic nie wyszło.
Może potraficie mi pomóc?
Pozdrawiam

berater
24-07-2009, 09:05
Denso niestety wyłącza możliwości zmiany adresu podczas jazdy. (całkiem zresztą niepotrzebnieMojemu jest wszystko jedno czy w czasie jazdy czy na postoju. Łyka zmianę adresu bez szemrania. Może to kwestia rocznika i oprogramowania.

Bien11
24-07-2009, 19:43
i wszystkie pozostale opcje masz dostepne podczas jazdy? chyba nie.

Normalnie jest tak ze mozesz tylko wybrac miejsca specjalne i preferencje reszta nie dziala.

dramich
29-07-2009, 08:17
Witam jestem nowy na forum

Potrzebna pomoc - mam MKIII z denso bez BT już sprawdził, mam uchwyt na telefon nokie - wąskie stare modele od 3100 do 7250 wkładam nokie 6320i (specjalnie kupiona w tym celu) i sprawa wygląda tak mogę dzwonić wybierając numer na telefonie, moge odebrać naciskając słuchawkę na telefonie.

Za nic nie mam kontaktów, sms ów itp poprostu nawigacja działa jak zestaw głośnomówiący i nic więcej. na nawi się wyświetla duża ikona telefonu i tyle nic więcej - bym chciał chociaz wybierać na niej numery.

Teraz pytania:
1. Jak sprawdzić czy da się z tym coś zrobić?
2. Jak się da coś z tym zrobić to co trzeba - może update nawigacji może włączenie jakieś opcji w menu serwisowym

Logika by podpowiadała że wystarczy wsadzić telefon i już coś się pokaże
Jeszcze ejdna informacja - na liście telefonów na uchwycie nie ma 6320i - jest 6320 mało prawdopodobne żeby to był problem ale nie takie "rzeczy" juz widziałem

Przy okazji zeby was nie męczyć dodatkowo - czy jest dostępna mapa zawierająca i europę wschodnią i zachodnią - głupio tak po przejechaniu granicy austrii lecieć ze sróbokrętem do bagażnika. Jeśli jest to podajcie jej nazwę - nie ciele to sobie znajdzie.

Pozdrowienia dla forumowiczów!

Mariusz
29-07-2009, 09:28
Jeśli chodzi o mapy, to nie ma tak , by na jednej płycie była wschodnia i zachodnia.
A problem pierwszy i drugi----- lektura na wieczór w tym wątku właśnie.
Pozdrawiam i miłego czytania (jest tego multum)!

RECONDO
30-07-2009, 13:43
Witam jestem nowy na forum

Potrzebna pomoc..........

Pozdrowienia dla forumowiczów!

Podaj zdjęcie uchwytu.

Snajper_881
30-07-2009, 19:27
Witam!
Panowie, mam problem z DENSO. Mianowicie wszystko działało elegancko, aż dziś wsiadam do auta, włączam radio a tutaj duża ikona telefonu na wielkość prawie całego wyświetlacza i napis PHONE. Navi działa, Radio AM/FM martwe(nieda się wejść na zakładke radia), CD nie odtwarza, MP3 przez AUX rownież nie. Jednym słowem zero dzwięku. Wskazówki głosowe NAVI działają. Co robić? Próbowałem resetować DENSO na wszystkie znane mi sposoby, odłączyłem aku (5 minut) i nic to nie dało.Panowie, co z tym zrobic?:(

RECONDO
30-07-2009, 21:14
Do DOCENTO zadzwoń. Pomoże.

widmo82
30-07-2009, 21:57
mam pytanie do osoby ktora wyciela mojego posta w ktorym pytalem o kopie bezpieczenswa oryginalnej plytki z navi: czemu zostal wyciety i dlaczego bez powiadomienia?

dramich
30-07-2009, 23:03
RECONDO zdjęcia uchwytu: (duże żeby było widać szczegóły):

http://img189.imageshack.us/img189/7522/dsc7639.th.jpg (http://img189.imageshack.us/i/dsc7639.jpg/)

tył po zdjęciu z uchwytu
http://img132.imageshack.us/img132/1604/dsc7640.th.jpg (http://img132.imageshack.us/i/dsc7640.jpg/)

Po podłączeniu pokazuje hands free czy coś takiego - ktos dzwoini odbieram naciskając na telefonie i głosnomówiący działa.

RECONDO
31-07-2009, 09:07
Wszystko jasne. Na jakiej podstawie sądziłeś że będziesz mieć pełną opcję obsługi telefonu? Twój zestaw, z tego co opisałeś, działa znakomicie. Tak jak powinien. Polecam lekturę: http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=43379&page=33

dramich
31-07-2009, 11:00
Recondo przejżałem twój wątek - jesteś wykręcony w kosmos, chyba mozesz sie doktoryzować z modyfikacji.
Ciekawe jakby wyglądała taczka po twoich zmianach.

Pytanie w temacie - z tego co czytam jedyne sensowne rozwiązanie to montaż modułu BT z voice control i tu pytanie ile kosztuje urzadzenie, montaż i kto może mi to zrobić?

Napisałeś w jednym wątku "Fabryczny uchwyt plus pasujący telefon. " - gdzie go kupić, ile kosztuje i jak zamontować?

RECONDO
31-07-2009, 14:53
Prawie wszystkie zmiany dokonane w aucie - a wszystkie związane z multimediami - to zasługa DOCENTO. To prawdziwy doktor nauk motoryzacji. Jeżeli chodzi o:
I. Moduł BT - od ręki można zakupić w ASO, niestety nie znam dokładnej ceny ale coś ok 650zł. Montaż w ASO, u elektryka lub d.n.m DOCENTO.
II. Swój uchwyt kupiłem na allegro - za caly komplet z anteną i modułem RX zapłaciłem 300zł, warto szukać na szrotach bogactwo aut z UK przełamuje wszelkie granice (mój moduł BT też jest od angola).
Moduł BT z VC jest idealnym rozwiązaniem - szkoda tylko że tak ubogim wobec możliwości telefonu, na długie trasy jednak bezapelacyjnie polecam jednak fabryczną konsolę - pisanie/odczytywanie smsów na dotykowym panelu podczas jazdy... miodzio.

dax6666
06-08-2009, 12:24
nie doczytalem wiec zapytam :

po wlaczeniu navigacji mam komunikat ze nie ma plyty DVD ( albo jakos tak ) . Plyta oryginalna jest w czytniku. O co chodzi ? Co powinienem zrobic z ta nawigacja.

Wgrywac cos , to mam troche stracha. Moze wszystko wysadzic w powietrze i bedzie lipa.
Moze nalezy najpierw odczytac cos w trybie serwisowym i zapodac na forum. Ci , ktorzy sa w temacie , beda wiedzieli co jest nie tak.

Prosze o podpowiedz co mam spisac z nawigacji , aby ustalic wersje softa i ewentualnie na jakie dane i ustawienia zwrocic szczegolna uwage.

z gory dziekuje za pomoc
moze uda sie to wreszcie odpalic. Cala reszta dziala TOP

ps. jeszcze dodatkowe pytanie : jak sprawdzic czy mam prawidlowy sygnal GPS ? Czy to gdzies jest wyswietlone ?

Mariusz
06-08-2009, 15:32
Jeśli chodzi o sygnał GPS to jest wyświetlony w trybie serwisowym.
Po drugie, albo źle nagrałeś płytę z nawigacją, lub ze zbyt dużą prędkością, max. *4

RECONDO
06-08-2009, 17:20
Wyjąć i włożyć płytę... pomaga?

lukaszsk
06-08-2009, 20:04
Przepraszam że sie głupio zapytam bo sądzę że jest to oczywiste mam nadzieję że mówiąc czytnik masz na myśli ten w bagażniku ?

Mariusz
06-08-2009, 23:29
Jeśli chodzi o to coś w bagażniku to nie tylko czytnik nawigacji, to poza tym całe jego serce, odczytywanie pozycji z GPS-u, żyroskop itd.

dax6666
09-08-2009, 14:39
ja mam oryginalna plyte navi , wiec nagrana jest chyba ok.

Bede wdzieczny za rozwiniecie innych watkow moich pytan. Wkladanie i wyciaganie nic nie daje. To sie sprawdza w innej sytuacji... i prawie zawsze pomaga :)

Mariusz
09-08-2009, 16:35
Sprawdź w takim razie, czy możesz ją "otworzyć" na PC-ie. Jeśli tak to coś SERCU dolega, może laser?

RECONDO
09-08-2009, 16:41
Najłatwiej jest zrobić: sprawdzić własną płytę w innym napędzie a do swego włożyć inną płytę.

dax6666
09-08-2009, 19:47
faktycznie, mozna sprobowac ta plyte w innej navi. Ale gdzie tu znalezc taka nawigacje. Auto jezdzi juz w NL , a tam jak na lekarstwo takich aut.

Moze to byc wina softu ?

a z tym zyroskopem to chyba przesada. Wydaje mi sie , ze jest to zwykly czytnik DVD. Musi byt tylko kompatybilny z Denso. Moge sie jednak mylic..

macslad
09-08-2009, 21:45
a z tym zyroskopem to chyba przesada. Wydaje mi sie , ze jest to zwykly czytnik DVD. Musi byt tylko kompatybilny z Denso. Moge sie jednak mylic..

Żadna przesada.
Tam jest żyroskop. DENSO "potrafi" nawigować po zaniknięciu sygnału z satelity. A żeby to robić musi orientować sie co do położenia samochodu i wykonywanych skretów, a czyni to właśnie dzięki żyroskopowi.

RECONDO
10-08-2009, 09:24
faktycznie, mozna sprobowac ta plyte w innej navi. Ale gdzie tu znalezc taka nawigacje. Auto jezdzi juz w NL , a tam jak na lekarstwo takich aut.

Moze to byc wina softu ?

Gdyby czytnik był tylko czytnikiem to po co mu sygnał z anteny.

dax6666
10-08-2009, 10:17
cos w tym chyba jest.. A tak na marginesie , to jakie wtyczki powinny byc zalaczone do czytnika. Nie wiem czy dobrze popatrzylem , ale tam byla chyba jedna szeroka kostka. Moze innych nie zauwazylem.

W tunelach i innych miejscach po utracie sygnalu GPS , nawigacja czyta dalej mape z bufora , ktory ma chyba ze 12 MB. Tak to powinno dzialac .
To tak jak z czytnikiem CD. Jezdzimy po roznych wybojach , a muzyka jest odtwarzana bez zaklucen. To bufor za to odpowiada. Czyta plyte ,,do przodu ,, a nie w czasie rzeczywistym.

RECONDO
10-08-2009, 10:29
Dokładnie tak. Na odległość ciężko będzie Ci pomóc. Sprawdź może miejscowe forum - może jest ktoś obok Ciebie z takim wypasem w aucie.

macslad
10-08-2009, 10:35
Widzę, że jesteś teoretyk, tyle, że muzyka na CD "wie" co ma dalej zagrać ileś tam minut w przód, a nawigacja skąd ma wiedzieć gdzie i kiedy skręcisz bądź zawrócisz (czyt. zorientować się w terenie)) no chyba, że jeszcze tam jakaś wróżka z Tobą jeździ. Poza tym w menu serwisowym są parametry, typu przejechana odległość, to czy auto jedzie do przodu czy do tyłu, oraz prędkość obrotowa właśnie żyroskopu.

Przeczytać mapę to nie wszystko, trzeba również wiedzieć gdzie się na niej jest.
Pozdr.

RECONDO
10-08-2009, 12:55
Navi pobiera też informację z pompy ABS.

Bien11
13-08-2009, 12:40
od jakiegos czasu mam kolejny problem z nawigacja

Poprostu praca systemu jest irytujaco powolna.
Przez chwile po uruchomieniu nie moge wprowadzic adresu. Zdarza sie z nie jest wstanie wytyczyc trasy po 10 min.

w czym problem? czytnik? soft?

C MAX ZEUS
14-08-2009, 16:33
jeśli chodzi o to coś w bagażniku to nie tylko czytnik nawigacji, to poza tym całe jego serce, odczytywanie pozycji z gps-u, żyroskop itd.
...............................................
Mam pytanie :czy nawigacja w maxie przywiezionym z niemiec ma szanse na pracę na mapie polskiej i w polskim języku i jak to można uczynić? Czy kupując na allegro płytkę z oprogramowaniem za 450zł
nie szczelę gafy ! Proszę o pomoc w tej sprawie

Mariusz
14-08-2009, 16:45
A po co zaraz uciekać się do allegro.
A o polskim lektorze zapomnij, jak narazie nie jest taka opcja dostępna.

Bien11
14-08-2009, 20:15
od jakiegos czasu mam kolejny problem z nawigacja

Poprostu praca systemu jest irytujaco powolna.
Przez chwile po uruchomieniu nie moge wprowadzic adresu. Zdarza sie z nie jest wstanie wytyczyc trasy po 10 min.

w czym problem? czytnik? soft?

wydaje sie ze to kwestia plyty, choc nie chce mi sie wierzyc ze sie wyeksploatowala. Tak czy inaczej teraz wogole nie dziala

Druga rzecz jaka zauwazylem to ze na toyocie 2006 mam podpisane miasta, dzielnice, ulice
a w wersi 2007 juz nie!
Wczesniej jakos tego nie dostrzeglem. Nie wiem czy moze byc to blad zapisu.
Wszystko nagrywane min predkoscia na tych samych plytach i sprzecie

siteman
16-08-2009, 15:33
Witam po urlopie

Prawie 4 tys km po polskich drogach z mapą Forda (08-09, która w rzeczywistości jest tą samą mapą, co 07-08 ) a w zasadzie Jaguarowską i mapą 08-09 od Toyoty.Wrażenia...?...Mapy Fordowsko-Jaguarowskie to shit w porównaniu do tego, co mamy od Toyoty.To nic, że nie "gada", ale poziom szczegółowości i wyboru optymalnej trasy dyskredytuje mapy "gadające".

Mojemu Denso tak przypadły do gustu mapy Toyoty, że w zasadzie nawigowanie Fordowsą jest niemożliwe a bynajmniej śmieszne.Otóż cały czas zamiast prowadzic mnie jak najkrótszą drogą do celu, prowadzi mnie najkrótszą do „ major rouds” co czasami bywa dość śmieszne.Zamiast jechać do miejscowości drogą powiatową dajmy na to 100 km, navi wytycza mi trasę krajówkami i wychodzi 150 km...i można bawić w ustawienia wytyczania trasy a navi i tak ustawia własny priorytet i już.

Bien11
16-08-2009, 22:32
a takie male pytanie. Toyota 2008/2009 wyswietla nazwy miast i ulic na mapie?

RECONDO
16-08-2009, 22:44
Zrobiłem 2200km z DENSO (rok temu jeszcze nie miałem takiej zabawki) i jestem umiarkowanie zadowolony z działania map - szkoda wielka że system nie zmiania sam mapy (w moim przypadku z RP na SK) w przypadku przekroczenia granicy.

Mariusz
17-08-2009, 18:58
a takie male pytanie. Toyota 2008/2009 wyswietla nazwy miast i ulic na mapie?

Nie. Nie wyświetla!

tosteer
18-08-2009, 23:45
Witam.
Od ok. 2 tygodni jestem posiadaczem Mondeo Mk III z navi denso (o ile się nie mylę wersja bez BT). Szukałem na forum dość intensywnie (aczkolwiek mogłem coś przeoczyć) i nie znalazłem podobnego przypadku do mojego.
Chciałbym się poradzić co mogę sprawdzić i czy ewentualnie upgrade softu by coś dał w moim przypadku. Mianowicie po włączeniu urządzenia, działa radio, CD, NAVI (tel. jeszcze nie sprawdziłem) ale cały panel od klimy jest nieaktywny. Przyciski w ogóle nie reagują. Ale tylko te boczne od klimy. Reszta bez zarzutu. Przez to nie mogę zrobić self testu klimy. Dodam tylko, że po przekręceniu stacyjki nawiew jest na nogi, z siłą huraganu i na mega niską temp. i nic nie da się z tym zrobić. Jeżeli na ekranie dotykowym wcisnę "clima off" wyświetla sie napis: "ignition off, no a/c available". Kompletnie nie wiem co z tym zrobić czy to wina sterowników (jak zasugerował mi jeden pan podłączając moje autko do kompa - zrywało połączenie) czy może styków, zimnych lutów, itp. Może ktoś coś poradzi. Naprawdę będę wdzięczny. Teraz muszę jeździć z otwartymi szybami i z wyjętym bezpiecznikiem od A/C a nie uśmiecha mi się to tak samo jak wizyta w ASO i słona zapłata za samą diagnostykę.
Pozdrawiam
Przepraszam - przez pomyłkę zamieściłem tego posta nie w tym temacie co trzeba!

Mariusz
19-08-2009, 00:14
Do ASO nie masz po co jechać. Będą patrzeli na DENSO jak na kolejny cud świata :shock: Ale co Ci poradzić - pojęcia nie mam, jedyne co mi przychodzi do głowy to jakiś dobry elektromechanik.

RECONDO
19-08-2009, 00:37
Dzwonić do Auto Hobby w Białymstoku i popytać DOCENTO ale wygląda na to ze masz zepsuty moduł klimy - można zresztą łatwo to sprawdzić: wystarczy podpiąć wtyczki klimatyzacji do innego panelu/modułu sterowania, nie musi być nawet od DENSO, zwykły też wystarczy.

macslad
19-08-2009, 01:27
Pewnie to nie naprawi Twojej awarii, ale jest w DENSO w trybie serwisowym coś takiego jak test przycisków. Zrób go, przynajmniej będziesz wiedział, czy w ogóle przyciski reagują. To taka moja pierwsza myśl.
Pozdr.

RECONDO
19-08-2009, 01:36
Można ale problemem nie są przyciski - objawy są jak przy zepsutym module klimy.

tosteer
19-08-2009, 08:52
Test przycisków pozytywny, w sensie działają :/ tak więc pewnie to moduł padł.
Pytanie tylko czy wymieniać, naprawiać czy co z tym robić?
Z tym Denso mam pierwszy raz do czynienia. Ogólnie fajna rzecz ale jeśli będę musiał grubo zapłacić za działanie klimy to się lekko wnerwię.
Nie mam też tych blaszek do wyciągnięcia tego ustrojstwa. Czy to muszą być jakoś specjalnie wyprofilowane blaszki czy wystarczą płaskie zwykłe?
Ogólnie dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam

P.S.
Tak się teraz zastanawiam czy jeżeli przyciski jednak działają to self test klimy nie powinien zadziałać?

RECONDO
19-08-2009, 10:02
Jeżeli upewnisz się że padł moduł klimy zawsze możesz, w przypadku braku dostępności modułu do DENSO, zastosować "zwykły" moduł sterujący (musi być AUTO) pod deską jest sporo wolnego miejsca będzie można go ukryć.

lamana
20-08-2009, 12:16
Witam
Mam pytanie. Czy da się podłączyć do DENSO w jakiś sposób DVD lub TV?
Słyszałem, że można dorobić jakieś gniazdo do podłączenia urządzenia zewnętrznego?

Mariusz
20-08-2009, 15:37
Napisz PW do DAVE760902. On zapewne Ci coś powie na ten temat.

ragejm
23-08-2009, 21:20
Witam,

Wracam z mojego Mondka z kilkoma pytaniami:

1. Czy ktoś powie dokładnie gdzie w MKIII jest dokładnie moduł bt/vc schowany, w instrukcjach do Fiesty i innych całkowicie go tam nie ma :-) Czy muszę wyciągać nawigację (Denso) ?

2. Update- nagrałem zgodnie z sugestiami na CD-RW, jednak tak jakby nie była widoczna, ani z automatu ani z trybu serwisowego. Czym to może być spowodowane ? W trybie serwisowym jest taki ekran z porównaniem wersji, pokazuje wersję aktualną ale wersja z płyty jest N/A. Pomóżcie, co jest grane ?

3. Menu serwisowe w Denso - skoro zahaczyłem ten temat to czy ktoś ma jakiś czszegółowy opis/instrukcję tego menu ? Duża częśc jest zrozumiała ale wiele rzeczy niebardzo. Będę wdzięczny.

4. Podłączenie TV/kamery cofania - widziałem że temat się pojawia ale nie do końca zostaje wyjaśniony, czy ktoś pomoże, co i jak jest możliwe ?

Ostatnia myśl to taka że post zrobił się juz strasznie obszerny i ciezko znajdowac odpowiedzi, moze by tak najkonkretniejsza wiedze zebrac i wydac w postaci artykulu badź ebooka na forum ?

Pzd

Jacek

RECONDO
23-08-2009, 21:26
Sporo pytań.. jestem leniuch więc odpowiem na 1. resztą niech się zajmą koledzy. By się dostać do modułu trzeba:
- otworzyć prawe przednie drzwi auta;
- paść na kolana;
- odkręcić/zdjąć boczną prawą osłonę tunelu;
- pochylić głowę nisko;
- niżej.....;
- sięgnąć prawą ręką we wnękę i wymacać modulik (zamontowany jest na blaszce z jednym wkrętem).

ragejm
23-08-2009, 22:02
Wielkie Dzięki RECONDO :-)

Pozostało:

2. Update- nagrałem zgodnie z sugestiami na CD-RW, jednak tak jakby nie była widoczna, ani z automatu ani z trybu serwisowego. Czym to może być spowodowane ? W trybie serwisowym jest taki ekran z porównaniem wersji, pokazuje wersję aktualną ale wersja z płyty jest N/A. Pomóżcie, co jest grane ?

3. Menu serwisowe w Denso - skoro zahaczyłem ten temat to czy ktoś ma jakiś czszegółowy opis/instrukcję tego menu ? Duża częśc jest zrozumiała ale wiele rzeczy niebardzo. Będę wdzięczny.

4. Podłączenie TV/kamery cofania - widziałem że temat się pojawia ale nie do końca zostaje wyjaśniony, czy ktoś pomoże, co i jak jest możliwe ?

Ostatnia myśl to taka że post zrobił się juz strasznie obszerny i ciezko znajdowac odpowiedzi, moze by tak najkonkretniejsza wiedze zebrac i wydac w postaci artykulu badź ebooka na forum ?

tosteer
24-08-2009, 19:21
Trochę to trwało (wielkie dzięki dla Docento), ale z Focusa panelu nie podpiąłem lecz wziąłem zwykły panel od Mondeo i wszystko działa oprócz regulacji nawiewu. Pytanie czy też jest walnięty moduł, czy też może problem tkwi gdzie indziej. Self test nie działa. Po podpięciu pod denso efekt taki sam jak poprzednio (mróz na nogi i wiatrak na maksa). Wg Docento, który ma naprawdę rozległą wiedzę na ten temat, to ustrojstwo nie powinno się włączyć bez podpiętego modułu klimy, spróbowałem i.... u mnie się włącza. Utknąłem w martwym punkcie stąd pytanie za 100 pkt: co to może być?? :shock:

Recondo czy możesz powiedzieć a propos poprzedniego postu czy ten boczek po odkręceniu śrubki (u mnie tylko jedna) trzeba jakoś mocniej pociągnąć. U mnie trzyma jak cholera (chyba że przeoczyłem jakąś śrubkę) a nie chciałbym tego od razu uszkodzić.

Pzdr

ragejm
24-08-2009, 20:32
Hej Tosteer,

Sorki że odpowiadam za Recondo, ale właśnie wróciłem z "otwarcia boczku", i podpowiem że: odkręciłem śrubkę (jest tylko jedna) ale faktycznie mocno trzymało na zaczepach, jest ich chyba 5, bardziej od góry. Trzymają mocno, ale proponuje pociągać od jednej strony mocno ale delikatnie żeby nie wyłamać. Mnie łatwiej było zacząć od strony siedzenia. Nie ma ukrytych śrub ani nic innego jak tylko zaczepy. Przed założeniem powrotnym, sprawdź czy wszystkie blaszki są na zaczepach, jak nie to trzeba je założyć albo poprawić.

tosteer
24-08-2009, 21:17
Ooo dzięki wielkie. Już raz się za ten boczek zabierałem ale bałem się że coś połamię. To jutro spróbuję.
Pzdr

RECONDO
24-08-2009, 23:05
Dokładnie jak pisze ragejm.

ragejm
25-08-2009, 00:53
Hej RECONDO,

Mam nadzieję że się nie gniewasz że Cie wyręczyłem :-)

Widzę że "inni" chyba nie są w stanie mi pomóc, czy znasz odpowiedź na którekolwiek z pytań które zadałem:

Update- nagrałem zgodnie z sugestiami na CD-RW, jednak tak jakby nie była widoczna, ani z automatu ani z trybu serwisowego. Czym to może być spowodowane ? W trybie serwisowym jest taki ekran z porównaniem wersji, pokazuje wersję aktualną ale wersja z płyty jest N/A. Pomóżcie, co jest grane ?

Menu serwisowe w Denso - skoro zahaczyłem ten temat to czy ktoś ma jakiś czszegółowy opis/instrukcję tego menu ? Duża częśc jest zrozumiała ale wiele rzeczy niebardzo. Będę wdzięczny.

Podłączenie TV/kamery cofania - widziałem że temat się pojawia ale nie do końca zostaje wyjaśniony, czy ktoś pomoże, co i jak jest możliwe ?

Z góry dzięki

BR Jacek

wojtass
25-08-2009, 01:04
co od update to spróbuj nagrać na DVD verbatim na "-" i jak najwolniejszą prędkością... u mnie pomogło....

RECONDO
25-08-2009, 10:10
Z updatem "wiecznie są problemy" z moich doświadczeń i lektury na forum wynika że jest to w zdecydowanej większości kwestia płyty i szybkości nagrania.

Niestety instrukcji MENU serwisowego w j.polskim nie posiadam, miałem oryginalną instrukcję do DENSO w j.niemieckim ale nie pamiętam czy był tam taki opis.

Dokładka "zewnętrznych mediów" jest możliwa, w kostce jest sporo wolnych pinów - wygląda na to że "coś planowano" ale pewnie wyszło jak wyszło (DOCENTO twierdzi że mozliwość podłączenia jest ale czy warto? system ma zbyt małą paletę kolorów by obraz był dobrej jakości). Na forum jest właściciel DENSO z podłaczonym DVD ale zdjęć czy filmiku z prezentacją brak.

Mariusz
25-08-2009, 10:50
To ten gościu pewnie: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=75414

m-cin
25-08-2009, 11:11
Pytanie czy też jest walnięty moduł, czy też może problem tkwi gdzie indziej.

A takie głupie pytanie: w jaki sposób DENSO dowiaduje się, że włączono zapłon? Może tu tkwi błąd - jeśli nie jest to po CAN, a jakimś stykiem z głównego komputera sterującego, może nie łączy i nie daje zezwolenia na pracę modułu klimy?

Pozdrawiam
m-cin

RECONDO
25-08-2009, 11:12
Jest to po CAN - prawdopodobnie.

Tak to ten forumowicz... musimy poprosić o foteczki z "jakości".

Mariusz
25-08-2009, 11:40
Dave mało bywa na forum. Pisałem do niego kilka PW i bez echa, no cóż.

tosteer
25-08-2009, 12:44
m-cin: właśnie z tego co już się dowiedziałem to jest po can.

Tylko ten buczący wentylator mnie zastanawia. Miałem kiedyś w Galancie podobny problem i tam był zimny lut na płytce od klimatronika. Tylko kur... już drugi moduł i nic. Czy jest przy wentylatorze jakaś kostka/płytka, która steruje jego prędkością (czyli pewnie podanym napięciem na szczotki)? Może jest zwarcie i albo coś pali albo źle odczytuje dane. Albo jakiś łeb w Niemczech bawi się w pomysłowego Dobromira i połączył coś na krótko.
Sam nie wiem, KTO MOŻE NIECH POMOŻE!!!!
Pzdr

oslowek
26-08-2009, 16:05
Witam,
czy ma ktoś może zdjęcie lub rysunek płaskich uchwytów do wyjmowania DENSO? Nie chciałbym czegoś tam pogiąć czy połamać. Może jakieś wymiary uchwytów to sobię dorobię?
Pozdrawiam
Ondraszek

RECONDO
26-08-2009, 20:09
Będą OK. http://www.allegro.pl/item713249366_klucze_wyjmaki_do_demontazu_radia_fo rd_dar_65240.html

Piotrekk
28-08-2009, 17:53
Witam mam pytanie gdzie w C-maxie znajduje się moduł bluetooth ??

wide
31-08-2009, 20:26
Witam
z pewnością już ten temat był na forum poruszany, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, kwestia jest tego typu, że mam "Toyota-Lexus Navi DVD 2008-2009v1 DVD 3 North" jest tam mapa Polski, nagrałem to wolniutko na płytę dvd r dl +, jednak nie działa, pytanie moje brzmi czy jest to kwestia nagrania płyty (to będę próbował dalej), czy po prostu ta mapa "nie pójdzie w moim denso", mam upgrade biosu navi, poprzednie mapy toyoty działają (2007-2008),
pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi,
wide

ragejm
31-08-2009, 21:38
Witam,

Sorki że tutaj, ale chyba najłatwiej do Was dotrzeć tutaj :-):

Mam do odstąpienia moduł 8M5T-19G499-AK Bluetooth/Voice Controller, mogę sprzedać ale najchętniej zamienie na pasujący do MKIII z angielskim. Zapytania na prv

macslad
01-09-2009, 12:04
nagrałem to wolniutko na płytę dvd r dl +, jednak nie działa,
U mnie działa bez problemu. Spróbuj inną nagrywarką, choć ja nagrywałem w laptopie ImgBurnem na prędkości 1x i chodzi bez problemu.

tosteer
03-09-2009, 13:11
ragejm: nagraj na dobrej jakości płytkę DVD-R (bez RW) jak najwolniej się da. Powinno pójść. U mnie RW też nie zdało egzaminu za to R- bez problemu wczytało.
To samo z mapami. Nagrywać na R- powinno pomóc.
Pzdr

Mam jeszcze małe pytanko, a właściwie to dwa. Panel klimy już działa, ale wentylator za cholerę nie reaguje na zmianę prędkości (sterownik wentylatora nie wykazuje uszkodzeń). Orientuje się ktoś co to by mogło być? Zmiana napięcia jest przekazywana na wentylator.
I 2 sprawa. Trochę się bawiłem z moim Denso i teraz za każdym razem wyświetla się napis po włączeniu że nie pasuje do samochodu. Robię za każdym razem VIN Unlock ale nie zapamiętuje tego. Jakby miał ktoś jakies sugestie będę wdzięczny. Dodam, że mimo wszystko radio działa tylko bez wyświetlania stacji (wyświetlany jest napis o braku kompatybilności urządzenia z samochodem). Po odblokowanie VIN jest ok. Ale musze powtarzać czynność za każdym włączeniem urządzenia.
Pozdrawiam

docento
05-09-2009, 21:05
vin unlock jest jednorazową komendą (dla serwisu) , w twoim przypadku trzeba przy pomocy ids/wds zaprogramować właściwy vin w module który wymieniłeś (jak sądzę to moduł klimy ) i po kłopocie

Bien11
06-09-2009, 19:44
pytanie do uzytkownikow nawigacji.

Mozecie mi podac poziom sygnalu odbioru satelit w waszych denso?
Chodzi mi o te dane z menu serwisowego

siteman
07-09-2009, 19:52
Witam
z pewnością już ten temat był na forum poruszany, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, kwestia jest tego typu, że mam "Toyota-Lexus Navi DVD 2008-2009v1 DVD 3 North" jest tam mapa Polski, nagrałem to wolniutko na płytę dvd r dl +, jednak nie działa, pytanie moje brzmi czy jest to kwestia nagrania płyty (to będę próbował dalej), czy po prostu ta mapa "nie pójdzie w moim denso", mam upgrade biosu navi, poprzednie mapy toyoty działają (2007-2008),
pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi,
wide

kolego ta mapa jest chyba z navi TNS 600, te nie chodzą, napewno chodzą TNS 300-310, ta mieści się na zwykłym dvd+r

klaniecki
07-09-2009, 20:55
witam.Na komputerze posiadam Update do nawigacji forda Denso aby móc odtwarzac mapy z Toyoty.Problem tkwi w tym ze niewiem na jaka plyte mam ten update nagrac...cd-r;cd-RW;dvd;dvd-RW? Pilnie proszę o odpowiedz poniewaz nie chce zmarnowac 15 płyt aby sam sie o tym przekona...z góry dziekuje za odpowiedz

siteman
07-09-2009, 20:58
musi być RW nie ważne ,czy DVD ,czy CD.

klaniecki
07-09-2009, 21:33
A jesli chodzi o plyte do map toyoty to jaka ona musi byc..napewno dvd.Lecz jaka- zwykla dvd-R czy tak samo jak w poprzednim poscie musi byc ona RW

macslad
07-09-2009, 21:50
Update na CD-RW, mapa na zwykłym DVD byle dobrej jakości i nagrana z małą prędkością.

klaniecki
07-09-2009, 22:09
Dzieki bardzo jutro przetestuje..zrobilbym to juz dzisiaj ale sklepy pozamykane:)
Mape nagram juz dzis..bo płyte dvd mam Sony wiec dobra..;]

ehh przepraszam ze post pod postem lecz ja w moim fordzie Mondeo posiadam nawigacje dotykowa wiec niewiem czy mapa tns300-310 pojdzie w nim po zainstalowaniu updata?

lukaszsk
07-09-2009, 22:48
tns 300-310 pójdzie na pewno natomiast tak jak napisano wcześniej nie pójdzie tns 600

safelock
07-09-2009, 22:48
ehh przepraszam ze post pod postem lecz ja w moim fordzie Mondeo posiadam nawigacje dotykowa wiec niewiem czy mapa tns300-310 pojdzie w nim po zainstalowaniu updata?

Pójdzie nawet bez update.

klaniecki
08-09-2009, 18:32
Zrobiłem tak jak mowiliscie nagralem Update na płyte cd-rw lecz nadal nic się nie robi...Niewiem juz co zrobic...Moze cos doradzicie?
Nagrywalem płytke z prędkością 10x moze za szybko?
jesli ktos ma update ze sprawdzonego linku do pobrania to bardzo bym prosil o jego wstawienie.

lukaszsk
08-09-2009, 19:08
nagraj płytkę z najmniejszą dostępną prędkością x1 góra x2

klaniecki
08-09-2009, 19:22
Przepraszam ze 2 raz zadaje te samo pytanie lecz Update nagrywa sie napewno na płytę cd-rw? czy moze na DVD
Jeszcze 1 sprawa/...w Nero najmniejsza mozliwa predkoscia na jaka moge nagrac płyte cd-rw jak i DVD jest 4x jak zrobic abym mogl nagrac z predkoscia 1x?

Mariusz
08-09-2009, 19:33
Innym progiem, nie nero.
A tu masz link, myślę, że to nie piractwo:
Sorry, ale link prowadzi też do nielegalnego oprogramowania.

możesz podać link do konkretnego pliku

safelock
08-09-2009, 21:04
Jesli nero nie pozwala mniejsza niż 4 to oznacza ze sobie kupiłes płytę CD-RW HS (high speed) i nie nagrasz powolniej niż x4.
Lepiej sobie nagraj ten obraz na dvd-r

macslad
08-09-2009, 21:05
http://www.imgburn.com/index.php?act=download to jest chyba legalne, tym spróbuj nagrać.

Legalne, legalne :)

klaniecki
08-09-2009, 21:33
Racje ma chyba ten kolega 2 posty wyzej,płyta jaka zakupilem musi byc HS poniewaz niemoge nagrac ponizej 4x:) Myslicie ze jak nagram płytę DVD+ z Predkoscia 1x lub 2x To ten Update powinien w koncu ruszyc?

safelock
08-09-2009, 22:12
niejest powiedziane. Ja nagrywalem na nagrywarce laptopowej (chyba samsung) i za holere nie działało, jak nagrałem na nagrywarce liteon model z przed 2-3 lat ruszylo jak ta lala :)

macslad
08-09-2009, 23:23
Reguły nie ma, u mnie na laptopowej nagrywarce poszło od razu, ale część kolegów faktycznie miało z tym kłopoty i dopiero stacjonarny komp okazał się skuteczny. Nie pozostaje nic innego jak zakupić parę płytek i eksperymentować :).

Pozdr.

klaniecki
09-09-2009, 14:14
Mclasd a z jaka prędkoscia nagrywales plytke? i Dvd czy CD

macslad
09-09-2009, 14:36
X 1 Trwa to pieruńsko długo, ale działa :)

klaniecki
09-09-2009, 15:30
No problem najwiekszy jest taki ze u mnie najmniejsza predkosc z jaka moge nagrac plytke jest to 4x....niewiem co zrobic...i moj Update po wypakowaniu wazy niecale 19 mb twoj tez tyle wazy?

macslad
09-09-2009, 16:47
Podałem Ci link kilka postów wyżej, czym to nagrywałem. Nie pamiętam teraz z jaką prędkością ten update nagrywałem, ale na pewno najwolniejszą z możliwych może to i było x4 natomiast DVD z mapa na 100% nagrywałem x1. Co do wielkości update to nie pamiętam ile zajmował. Ale updatem to się za bardzo nie przejmuj, bo mapy toyoty chodzą na starym sofcie również.

klaniecki
09-09-2009, 17:14
U mnie mapy toyoty nie chodza na starym sofcie...nagrywalem je z predkoscia 4x...mam nadzieje ze gdy zainstaluje updata beda dzialac

klaniecki
09-09-2009, 18:28
Drodzy koledzy,nagrałem update na płyte DVD-r z prędkoscia 1x lecz....nadal nie działa zmieniarka ja chwile czyta i zaraz wyjmuje....czy naprawde nic nie trzeba ustawiac w tym trybie serwisowym aby odczytalo ta plyte? i mam jeszcze 1 pytanie jesli nagralem poprzednio na płyte CD-RW to moge ja skasowac i ponownie nagrac Update? i tak do oporu?

siteman
09-09-2009, 20:25
musi być RW !!

klaniecki
09-09-2009, 20:47
Nagrywałem na CD-RW z predkoscia 2x i tez nie poszło...
Mam proźbe chciałbym aby ktoś wysłał mi działającą płyte z Updatem oraz mapami przez poczte w liscie poleconym,za pobraniem.Poniewaz wydaje mi sie ze moja nagrywarka tego nie zrobie...za koszty wysyłki zapłace oraz ewentualnie jakies koszta za chęc wysłania mi tego oraz poswiecenia własnej płyty;] Prosze z tą sprawa wysyłac mi wiadomosc na PW z numerem telefonu.Oddzwonie najszybciej jak sie da:) bardzo mi zależy:]

klaniecki
09-09-2009, 22:38
Kupie ostatnie 2 płyty...wiec bardzo prosze doradzcie mi jakie...moge nagrac je z predkoscia 1x....kupic DVD-rw czy cd-RW czy moze zwykla cd albo dvd?

siteman
10-09-2009, 17:20
kolego cd-rw styka, daj maila, to podeślę Ci na 100% działający update, albo dodaj do podpisu skąd jesteś, może w okolicy jest ktoś z forum, kto Ci pomoże.Mam jeszcze jeden pomysł, sprawdź w trybie serwisowym, czy masz ustawione autoupdate, bo można to wyłączyć.

klaniecki
10-09-2009, 19:24
Podalem ci moj emeil na PW lecz dla pewnosci umieszczam go tez tutaj;]

klaniecki@interia.pl
Jutro kupie 2 płyty cd-rw nagram je z predkoscia 1x jesli nie pójdzie to juz nie wiem.....

klaniecki
11-09-2009, 22:32
[.....................................]

[edit by Slawko]
Mapy sie kupuje, a nie .....

vitek1
11-09-2009, 23:51
Płyt RW bym nie polecał bo są słabo kompatybilne, nawet nie wszystkie odtwarzacze dvd czytają. + lub - R, poza tym dla max. kompatybilności należy sfinalizować płytkę po nagraniu
Prędkość nagrywania nie ma znaczenia

Mariusz
12-09-2009, 06:01
Chciałbym sie zapytac czy ktos ma mapę 2008/2009 rok.Jesli tak to prosilbym o link skad to pobral.Bo mapa 2007-2008 jest troche...lipna....nie prowadzi dobrze do celu...

A i niewiem dlaczego lecz nie ma zadnego lektora,ani angielskiego ani polskiego...ktos wie jak go zalączyc?

Podanie linku do navi to piractwo.
Jeśli chodzi o lektora to jest, ale w navi JAGA, niegadająca to TOYOTA.

klaniecki
12-09-2009, 08:24
Chciałbym się zapytac...jesli mapy z toyoty TNS 300-310 odbieraja mi bez update to po co on wlasciwie jest??

alooca
12-09-2009, 08:29
A ja chciałbym Ci zaproponować poczytanie wątku zanim zadasz kolejne idiotyczne pytanie.

klaniecki
12-09-2009, 08:42
Moze tobie wydaje sie ze jest to idiotyczne lecz ja przez caly czas myslalem że Update jest po to aby móc odbierac mapy z toyoty TNS 300-310
Lecz jesli on do tego nie jest to moze mi wytlumaczysz do czego jest zamiast krytykowac moje pytanie

alooca
12-09-2009, 08:49
Zaproponowałem również poczytanie wątku. Dalszą dyskusję z Tobą uważam za bezprzedmiotową.

berater
12-09-2009, 08:54
Moze tobie wydaje sie ze jest to idiotyczneChodzi o to, że idziesz na łatwiznę. Gdybyś przeczytał z uwagą cały temat, miałbyś odpowiedź na swoje wątpliwości.

siteman
12-09-2009, 09:03
Płyt RW bym nie polecał bo są słabo kompatybilne, nawet nie wszystkie odtwarzacze dvd czytają. + lub - R, poza tym dla max. kompatybilności należy sfinalizować płytkę po nagraniu
Prędkość nagrywania nie ma znaczenia

na innej iż RW update nie działa, musi być RW

klaniecki
12-09-2009, 09:25
Chodzi o to, że idziesz na łatwiznę. Gdybyś przeczytał z uwagą cały temat, miałbyś odpowiedź na swoje wątpliwości.

Ehh niewiem ....czytalem juz caly watek lecz konkretnej odpowiedzi nie znalazlem...Moze powiesz mi Do czego tak wlasciwie jest Update skoro chodza mi w fordzie Mondeo mapy z toyoty TNS 300-310 2007/2008 rok

Slawko
12-09-2009, 10:18
klaniecki, (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=54280)
jest to juz napisane, skoro sprawia Ci trudność zrozumienia tego, to nawet jak ktoś to jeszcze raz napisze, to też nie zrozumiesz.

Bien11
13-09-2009, 11:38
Panowie, zwracam sie ponownie z prosbą o podanie poziom sygnalu odbioru satelit w denso
Jaki powinien byc prawidlowy odbior i co mozna jeszcze zrobic dla jego poprawy

Caly czas mam problemy z sygnalem raz jest raz nie. Szczerze mowiac pare razy bylem bliski uszkodzenia urzadzenia, kiedy to akurat w waznym dla mnie punkcie traci polozenie

siteman
13-09-2009, 13:18
sprawdzę jutro, jakie mam wartości, ale jak mi często zaczął gubić sygnał, to wkrótce padła mi antena GPS

Mariusz
13-09-2009, 18:16
U mnie sprawy wyglądają następująco. Jak samochód stoi w garażu (murowanym) brak jest sygnałów z GPS (przekreślony globus) wcześniej tak nie było. Podejrzewam, że kończy się powoli antena. Wyjadę z garażu i muszę odczekać kilkanaście sekund, by zginął globus.
Odnośnie poziomów sygnału (po wyjechaniu z garażu):

ID``````Lev`````St
21``````44``````T
16``````40``````P
5```````0```````-
29``````43``````P
6```````0```````-
18``````0```````-
31``````0```````-
10``````18``````P
Wartości niezerowe zmieniają się nieco w czasie +/- 3.
Nie wiem co oznaczają literki przy St-T,P? Może ktoś z Was wie.
Pozdrawiam, Mariusz.

Ale, ale z tego co się orientuję to nawet jeśli mamy przekreślony globus, np. jadąc w tunelu to rolę nawigowania powinien przejmować żyroskop i tak się dzieje, bo doświadczyłem tego osobiście.

Bien11
13-09-2009, 18:33
U mnie jest tak:

Lev nie przekracza 20 - 25 na najmocniejszych satelitach a w garazu nigdy nie mam. Globus pali mi sie czesto co przy dluzszej jezdzie powoduje utrate pozycji.
Jezeli trace pozycje to pomaga gdy zatrzymam samochod na 5 - 10 min wtedy odzyskuje. Z kolei wystarczy lekko puknac w stopke by sygnal zniknal na pare sekund

Najsmieszniejsze ze kupilem nowa stopke po tym jak zaczalem tracic pozycje pare miesiecy temu i pomoglo ale jak widac nie na dlugo..

Pytanie do Sitemana wymieniles antene na orginala czy kupiles zewnetrzna??

Mariusz
13-09-2009, 18:36
A czy na pewno dobrze przykręciłeś kabel antenowy do anteny/stopki?
Sprawdź jeszcze połączenie przy "sercu" navi w bagażniku.

Mariusz
13-09-2009, 18:43
Przed chwilą byłem sprawdzić następującą rzecz. Włączyłem tryb testowy na poziom sygnałów z satelit no i teraz miał ich 5, a nie jak wcześniej 4. Przesłoniłem dłonią stopkę i wszystkie sygnały schodziły do wartości zera. Po zabraniu dłoni wracały do poziomu 32-48.

Bien11
13-09-2009, 20:03
przykrecilem raczej dobrze zreszta poczatkowo po wymianie byla poprawa.
Stopke dodatkowo uszczelnilem sylikonem tak zeby sie woda nie dostawala.

Nie chce mi sie wierzyc ze ta antene to g... i poprostu ponownie sie zepsula chociaz....

Napewno nie bede kupowal drugiej ale mysle zeby jakas dobra antene zewnetrzna podlaczyc.
Zdaje sie jednak co potwierdzaja ludzie z niemieckiego forum ze dach to najlpesze miejsce dla anteny a wszystkie inne oferuja gorszy odbior. No ale ja narazie nie mam prawie wogole

czekam na wasze opinie na ten temat

RECONDO
13-09-2009, 22:26
Mam fabryczną antenę ale nawet nie wiem czy działa: zakupiłem ją razem z fabrycznym zestawem GSM. Po zamontowaniu oczywiście uzyskałem "fabryczną" szczelinę (ciekawy jaki konstruktor ją wymyślił) jednak pozbyłem się jej prostym sposobem: zakupiłem matę wygłuszającą, odmierzyłem, powycinałem, przykleiłem - przy dokręcaniu została dodatkowo dociśnięta - teraz jakakolwiek woda może jedynie spłynąć. Od początku DENSO w aucie mam antenę z allegro zamontowaną pod deską po stronie pasażera - na wzmocnieniu. Antena działa OK, czasami się gubi jednak nie są to częste przypadki - nie wiem jak działa fabryczna.

Bien11
14-09-2009, 12:43
u mnie antena jest raczej szczelna, sylikonowalem bardzo precyzyjnie i efekt byl dobry. widac jak brod z wody osadza sie na sylikonie

RECONDO jaki masz model anteny i jak przeciagnales kable z bagaznika?

klaniecki
14-09-2009, 16:55
Koledzy mam pytanie....Jak skasowac listę miast w TNS 300-310..bo szłyszalem ze mozna miec tam tylko 20 miast czy jednak nieskonczona liczbe?

Mariusz
14-09-2009, 17:57
Poczytaj w tym wątku, jest na 300%! Przeczytaj od 87 strony i szukaj wątków, gdzie pisałem o tym ja i jakie odpowiedzi uzyskałem.

klaniecki
14-09-2009, 19:41
mozna powiedziec ze znalazłe....bylo napisane przez Pana MDC czy jakos tak ''Kasowanie historii jest w SETUP/stored - edytujemy tu wpisy o ulubionych i możemy wyczyścić historię planowanych tras. '' lecz gdzie wlasciwie nalezy wejsc aby dostac sie do
Setup/Stored

lukaszsk
14-09-2009, 19:55
Załącz navi potem wciśnij menu i troszkę poszukaj to nie jest aż takie trudne żeby o każdą pierdołę pytać na forum.

macslad
14-09-2009, 20:30
klaniecki zacznij może od zpoznania się z tym http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/FORD/DENSO-_O będzie i Tobie łatwiej i nie będziesz o każdą pierdołę pytał na forum.
Miłej lektury.

Mariusz
14-09-2009, 22:55
klaniecki zachowujesz się jak duże dziecko. Ileż można prowadzić Cię za rączkę? Rozumiem pięć razy. Wykaż choć troszkę inicjatywy i weź się w końcu za dogłębne czytanie treści postów, masz wszystko podane jak na talerzu i to tak za mało dla Ciebie!

P.S. : I nie MDC, lecz MDMcapital, nota bene autor tego wątku. Widać jak wnikliwie czytasz treści postów/wątków!

klaniecki
18-09-2009, 16:29
Przeszukalem Całą Navi lecz....Nie znalazłem miejsca w krórym mozna kasowac liste Miast docelowych zaznaczonych wczesniej.....

Jesli plyta jest DVD+r to da sie wogole na niej to skasowac>?

Slawko
18-09-2009, 17:05
oczywiscie , że tak. W navi denso jest nagrywarka DVD DL i DS wraz z LightScribe oraz ze specjalna opcją wielokrotnego nagrywania płyt DVD-R oraz DVD+R. Jest to ewenement na sklalę światową i patent DENSO, dlatego nigdzie nie jest stosowana. Z tego co wiem, to od stycznia 2010 roku ma być montowany napęd BLU-Ray z możliwością nagrywania oraz moduł wydawania poleceń głosowych z fonetyką specyficzną dla języka polskiego.

Mariusz
18-09-2009, 17:17
Klaniecki BRAWO!!! Skasować dane na DVD R+ :D
Slawko, do****łe........ ,że aż buty spadają, dobre!

alooca
18-09-2009, 17:21
Skąd się biorą tacy ludzie?

Mariusz
18-09-2009, 17:23
To pewnie klony Ogrów/ Troli- bez urazy dla forumowiczów. O nikim się nie wypowiadam, taka tam dygresja :) :) :) :)

klaniecki
18-09-2009, 18:36
Odpowiedzcie porostu czy jesli nagralem Mape na Płytke DVD+r to czy w navi mozna skasowac ta liste miast czy nie
o to mi chodzilo...bo to ze nie da sie kasowac danych na plytce dvd+r to wiem doskonale...

Mariusz
18-09-2009, 18:43
W pamięci Denso masz 5 ostatnich docelowych miejsc podrózy. Skasować ich się nie da, kolejne wprowadzane są nadpisywane, czyli jeśli jakiś cel podróży jest na piątej pozycji i wprowadzasz nowy, to on jest automatycznie kasowany. Nota bene, gdybyś przeczytał jak Ci pisałem od strony 87 to byś sam spostrzegł i zauważył!

Slawko
18-09-2009, 20:39
no klaniecki, mimo wszystko jestem pełen podziwu dla Ciebie. Po takich tekstach, to większość zaczyna się pluć, a Ty na spokojnie. Bravo :)

Andy1000
22-09-2009, 13:54
Postanowiłem dołożyć do Denso moduł BT. Przede wszystkim do telefonu, ale kontrola głosowa też bardzo mi się przyda.
Rzeczywiście pracownicy w ASO nie byli szkoleni w tej sprawie i jest to dla nich poważny problem.
Jestem z Warszawy i do Białegostoku (Docento) mam trochę daleko.
Moja nawigacja przedstawia się jako: 4M5T-10E887-AF
Na podstawie waszych postów wytypowałem moduł 4M5T-19G488-AE (RX-1C)
(ma być koniecznie aglojęzyczny).
Pan w ASO (Big Auto Handel) może mi sprowadzić 7M5T-19G488-AE.
Pytanie: Czy będzie kompatybilny? Ta 7 na początku ma w tym przypadku jakieś znaczenie?

Druga sprawa to podłączenie modułu. W tej chwili mam instalację kablową (cradle phone) z modułem nazywanym bodajże RX-23. Mam na nim oznaczenie 1S7J-19A446-AB.
Moduł jest podłączony jednym kabelkiem pod głośnik, drugim pod mikrofon. Z Denso łączy go kabelek podobny do sieciowego od kompa, z oznaczeniem: 4S7J-19A442-AA.
Pytanie 2: Czym podłączyć RX-1C do Denso? Zamówić jakiś dodatkowy kabel? Jeśli tak to jaki?

RECONDO
22-09-2009, 14:39
Moduł powinien być OK. By go podłączyć konieczna jest instalacja (w ASO mają schematy).

jarekmoszk
22-09-2009, 14:54
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Czy do nawigacji dotykowej Denso można podłączyć dodatkową zmieniarkę CD a jeżeli tak to jakiej należy szukać i czy potrzebne jest jakieś dodatkowe okablowanie? Dodam, że w moim mondku nie ma dodatkowych instalacji elektrycznych w miejscu gdzie mogłaby znajdować się zmieniarka. Z góry dziękuje odpowiedź. Pozdrawiam

Andy1000
22-09-2009, 14:56
By go podłączyć konieczna jest instalacja (w ASO mają schematy).

Mają, albo i nie mają. W BIG Autohandel nawet wymieniany na tym forum p. ---------- rozłożył ręce.
Pojadę jeszcze do Ursyn Car, na pewno nie wiedzą, ale może szukać potrafią lepiej.

RECONDO
22-09-2009, 14:57
Zmieniarka tak, kabel tak. Można szukać na allegro.

Snajper_881
22-09-2009, 15:27
Witam!
Czy moduł 4M5T-19G488-BM typ: RX-1C będzie pasować do DENSO?
Czy muszę dokupić jakieś kable do podłączenia? Mam zainstalowalny zestaw do starych siemensów (nie używany), podpięty pod głośniki i mam mały mikrofon w lewym przednim słupku u góry przy samej podsufitówce. Czy będzie można go wykorzystać?

jarekmoszk
22-09-2009, 15:46
Dzięki, jaki typ zmieniarki CD bo na Allegro jest kilka modeli?

macslad
22-09-2009, 16:12
mam mały mikrofon w lewym przednim słupku u góry przy samej podsufitówce

A czy ten "mikrofon" na słupku to przypadkiem nie czujnik pojemnościowy od alarmu?

Snajper_881
22-09-2009, 18:56
Nie, czujniki ruchu mam na podszybiu wewnątrz. To jest mikrofon od tego zestawu do Siemensa. Tylko czy będzie pasować do modułu BT?

Mariusz
22-09-2009, 19:41
Nie, czujniki ruchu mam na podszybiu wewnątrz. To jest mikrofon od tego zestawu do Siemensa. Tylko czy będzie pasować do modułu BT?

Podejrzewam, że nikt Ci na Twoje pytanie nie odpowie. Podepnij BT i sam się przekonasz. Standardowo jest montowany przy oświetleniu wnętrza na podsufitce.
A'propos--- jak chodzi navi Toyoty 2008/09? Poradziłeś sobie ze skalą, myślę, że pamiętasz o czym piszę?

blur
22-09-2009, 19:56
Witam

Jestem ciekawy czy ktos dokonywal operacji odwrotnej ... tzn zamiany denso na normalny panel z normalnym radyjkiem ? Interesuje mnie coś takiego ... za ile to mozna zrobic :)

Jakby kos byl chetny to sprzedam moje denso :). Stan perfekt ..wszytsko działa.

pozdrawiam

Wesoly_krk
22-09-2009, 20:05
Witam mam problem po wymianie anteny GPS nie mogę wyznaczyć trasy czy trzeba coś zresetować co zrobić żebym mógł w końcu używać Navi?? Globus przekreślony się NIE świeci, wskazuje prawidłowe położenie.

Mariusz
22-09-2009, 20:13
Witam mam problem po wymianie anteny GPS nie mogę wyznaczyć trasy czy trzeba coś zresetować co zrobić żebym mógł w końcu używać Navi?? Globus przekreślony się NIE świeci, wskazuje prawidłowe położenie.

Czym się objawia niemożliwość wyznaczenia trasy? Czy występuje po podaniu celu podróży napis: Calculate route? Coś za mało napisałeś, by móc Ci pomóc.

Wesoly_krk
22-09-2009, 20:16
Zaraz przyjdę i wam dokładnie powiem co wyskakuje za okno:) tylko zejdę do samochodu.

Wesoly_krk
22-09-2009, 20:26
A więc po wpisaniu adresu lub miejsca do którego chce się dostać i wciśnięciu Dest. do wytyczenia wyskakuje okno "Unable to calculate route";/

Mariusz
22-09-2009, 20:49
Czyli niemożliwe wytyczenie trasy.
Wpisz najpierw nazwę miejscowości, a później dopiero nazwę ulicy---- powinno pomóc! Tak myślę.

Czapson
22-09-2009, 22:24
Witam wszystkich w tej kopalni wiedzy. Przekopałem narazie pierwsze 60 stron i jestem pod wrażeniem - szacuneczek Panowie!
Mam od kilku dni MKIII z nawigacją Denso. Rocznik auta to kwiecień 2004, więc jeszcze sprzed zmian, które nastąpiły w Deso w sierpniu 2005.
Oczywiście zmieniarka w bagażniku, chyba Clarion.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z podłączaniem sprzętu typu iPod / iPhone do tego radyjka?
Nie chodzi mi o rozwiązania typu FM Modulator, ani wpinanie minijacka w gniazdo aux - znawcy appla wiedzą ile radości daje sterowanie ipodem w kierownicy :)
Do tej pory w moich poprzednich samochodach (Citroen, Volvo) kupowałem rozwiązania Dension, które gwarantowały idealne sterowanie całą muzyką z iPoda czy iPhona przez panel radia lub kierownicę. Zawsze odbywało się to tak, że urządzenie Appla było podpinane do radia przez emulator zmieniarki CD.
Teraz odezwałem się do speca, który wcześniej konfigurował mi sprzęt i nie potrafi mi pomóc. Nie bardzo wie, co to za radio, nie kojarzy producenta sprzętu 'Denso'.
Może jeśli jeszcze nikt nie podłączył iPhone, to chociaż ktoś wie, jaki jest symbol tego Denso lub z jakim innym radiem to cacko jest kompatybilne?
Z góry dziękuję za podpowiedzi, bo dla mnie samochód bez iPoda jest trochę niepełnowartościowy...

RECONDO
23-09-2009, 08:43
Witam

Jestem ciekawy czy ktos dokonywal operacji odwrotnej ... tzn zamiany denso na normalny panel z normalnym radyjkiem ? Interesuje mnie coś takiego ... za ile to mozna zrobic :)

Jakby kos byl chetny to sprzedam moje denso :). Stan perfekt ..wszytsko działa.

pozdrawiam

Żaden kłopot.

Snajper_881
23-09-2009, 13:41
Podejrzewam, że nikt Ci na Twoje pytanie nie odpowie. Podepnij BT i sam się przekonasz. Standardowo jest montowany przy oświetleniu wnętrza na podsufitce.
A'propos--- jak chodzi navi Toyoty 2008/09? Poradziłeś sobie ze skalą, myślę, że pamiętasz o czym piszę?
A dziękuje, wystarczyło się przejechać kawałek po parkingu ARMADY i sie skalibrowała:wink: :one:. Was juz wtedy nie było...
Mapka jakby dokładniejsza niż Jagurara jednak brakuje mi punktów POI które nie są wyświetlane na NAVI.g:~
Pozdrawiam!

berater
23-09-2009, 17:46
Zaznaczam, że znam się na elektronice jak świnia na perłach.
Mam być może lamerskie pytanie:
Jak oceniacie możliwość wymiany samego wyświetlacza naszego panela DENSO na inny, choćby taki jaki jest użyty tutaj: http://allegro.pl/item746807728_8_cali_dotykowy_panel_lcd_monitor_vg a_wyswietlacz.html
Oczywiście dopasowany wielkością. Wydaje się, że podłączenie się do tego wyświetlacza z naszym sterowaniem klimą, nawiewami, radiem czy nawigacją itp nie powinno sprawić problemu.
Raz na zawsze skończyłby się problem z podłączeniem dodatkowych źródeł sygnału i kiepską rozdzielczością.
Bredzę, czy ma to jakiś sens ?

Wesoly_krk
23-09-2009, 17:56
No tak ale to też nic nie daje wpisanie najpierw miejscowości:( co robić??
Denerwuje mnie to bo już nie raz potrzebowałem pomocy navi, a ona jest bezużyteczna;(

Snajper_881
23-09-2009, 18:17
A nie trzeba czasem skasować stare punktu DESTINATION ?? Gdy często się korzysta z nawi (tak jak Ja ) to dość często widzę ten komunikat. Poprostu jakby brakowało chyba jej pamięci aby obliczyć trase. Trzeba skasować stare punkty.

Wesoly_krk
23-09-2009, 18:25
A jak się je kasuje?? Mam nadzieję że to o to chodzi:(

siteman
23-09-2009, 20:56
Teraz odezwałem się do speca, który wcześniej konfigurował mi sprzęt i nie potrafi mi pomóc. Nie bardzo wie, co to za radio, nie kojarzy producenta sprzętu 'Denso'.
Może jeśli jeszcze nikt nie podłączył iPhone, to chociaż ktoś wie, jaki jest symbol tego Denso lub z jakim innym radiem to cacko jest kompatybilne?
Z góry dziękuję za podpowiedzi, bo dla mnie samochód bez iPoda jest trochę niepełnowartościowy...

Kolego Denso to tylko moduł navi w bagażniku(DVD-ROM), panel w samochodzie to Kenwood.

blur
24-09-2009, 06:18
Żaden kłopot.

O widzisz to fajno.

Kilka krótkich żołnierksich pytań:
1. Czy wiązka od Denso będzie pasowć do panlenu klimatronika ?
2. Czy muszę wymienić panel środkwoy żeby włóżyć radyjko (chce na 2 din) i panel klimatronik a ... podejrzewam że tak ?
3. Czy na coś szeczgólnego muszę uważać robią taką przekłądkę ?

pozdrawiam
Arek

RECONDO
24-09-2009, 08:38
1. wiązka pasuje - klima nie jest integralną częścią DENSO - jest to osobny moduł;
2. panel może zostać jednak zależy jakie radio chcesz zamontować, poza tym kupujący od Ciebie DENSO będzie tez potrzebować tego panelu;

Mariusz
24-09-2009, 13:19
A jak się je kasuje?? Mam nadzieję że to o to chodzi:(

Kasujesz tak:
NAVI- Menu- Stored Location- Next Page- Previous Dest. (ikonka z chorągiewką)- Del. All

jarekmoszk
24-09-2009, 14:09
Kolego "Czapson" w schowku po stronie pasażera masz gniazdo mp3 na mini Jack. Po dłuższym przytrzymaniu klawisz CD pojawi się menu mp3. Z tej strony pobierzesz instrukcję do Denso http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/FORD/DENSO-_O pozdrawiam

Czapson
29-09-2009, 09:54
Kolego "jarekmoszk", o wejściu AUX przez minijacka w schowku oczywiście wiem, ale to nie jest to o co mi chodzi...
Takie podłączenie nie pozwala na sterowanie muzyką z iPoda przez panel radia czy kierownicę. I oczywiście nie ładuje telefonu, więc po kilku godzinach odtwarzania muzyki bateria może się po prostu rozładować.
No i te kabelki wijące się wszędzie po samochodzie :(:(
Szukam innego rozwiązania, tak, żeby przez Denso zarządzać iPodem / iPhonem i to wszystko przez jeden wychodzący kabelek...

Czapson
29-09-2009, 09:59
Kolego Siteman - masz może więcej danych na temat tego panelu Kenwood? Jakiś symbol, model, kompatybilność?
Jesteś pierwszym, który podał mi taką odpowiedź - Kenwood nie przewinął mi się nawet na amerykańskich forach. Jeśli to prawda to jest światełko w tunelu :)

jarekmoszk
29-09-2009, 10:53
No to sorki, sądziłem, że chodzi Ci jedynie o możliwośc podłączenia dodatkowego źródla muzyki.

Czapson
30-09-2009, 16:21
Byłem dziś w serwisie Forda w Gdyni i po wprowadzeniu nr VIN okazało się, że w komputerowym katalogu części jest tylko panel wyświetlacza nawigacji, moduł komputer + czytnik DVD i na tym koniec. Samochód wg katalogu Forda nie ma radia... Na rysunku za slotem na płytę CD jest nawet tacka pod radio, ale nic na temat modelu czy chociażby producenta nie wiadomo. Pan od części nawet się zdziwił, że to się nazywa Denso...
Może jednak jest ktoś, kto już swoje Denso wyjmował i wie, co za Kenwood tam siedzi?
A może istnieje możliwość wstawienia tam innego modelu radioodtwarzacza?

Wesoly_krk
30-09-2009, 17:00
Kasujesz tak:
NAVI- Menu- Stored Location- Next Page- Previous Dest. (ikonka z chorągiewką)- Del. All

To nic nie dało może macie inne propozycje?? Nawigacja nadal jest bezużyteczna ;/

Mariusz
30-09-2009, 17:30
To nic nie dało może macie inne propozycje?? Nawigacja nadal jest bezużyteczna ;/

Przypomnij mi , jak to się objawia. Nie chcę szukać Twoich wcześniejszych postów!

Mariusz
01-10-2009, 10:02
Odnalazłem post z treścią Twego problemu. Wymień może płytkę, wypal nową.
Teraz wpadło mi na myśl: może masz źle wybrany kraj, ma być Polska.

jarekmoszk
01-10-2009, 10:25
A więc po wpisaniu adresu lub miejsca do którego chce się dostać i wciśnięciu Dest. do wytyczenia wyskakuje okno "Unable to calculate route";/

Miałem to samo w swoim, zmiana softu w navi załatwila sprawę , mamnadzieję, że na zawsze

Wesoly_krk
01-10-2009, 17:11
A ma ktoś nowego softa?? Jak go trzeba wypalić na płycie i jakiej??

jarekmoszk
01-10-2009, 19:06

Zrobiłem to w jednym z serwisów, co prawda "na boku". Przeczytaj uważnie całego taga, ze ZROZUMIENIEM! a znajdziesz wszystkie wiadomości, dane i namiary.

Czapson
01-10-2009, 19:14
Wracam do tematu denso i podłączenia iPoda.
Trochę pogrzebałem w necie, zadzwoniłem w jedno miejsce i dowiedziałem się, że raczej na pewno Kenwood w tym całym zestawie odpowiada za procesor dźwięku, a nie za radio samo w sobie.
Wyciągnąłem dziś cały panel i wszędzie widnieje logo VISTEON. Ale nalepek jest kilka, dotyczących poszczególnych elementów i jedna od całości, ale nie bardzo mogę wywnioskować, co to za model.
Szukam w necie i wyskakują różne symbole, a wszyscy niby piszą o tym samym...
Czy w związku z tym, ktoś z Was wie, co to za model Visteon?
Będę naprawdę wdzięczny, bo to w końcu rozwiałoby moje wątpliwości i pozwoliłoby mi cieszyć się muzyką z iPhone.

Mariusz
01-10-2009, 19:51

Wypalić należy na CD RW koniecznie z jak najmniejszą prędkością. A soft jest dostępny na stronie PEB.

Mariusz
02-10-2009, 11:35
Wracam do tematu denso i podłączenia iPoda.
Trochę pogrzebałem w necie, zadzwoniłem w jedno miejsce i dowiedziałem się, że raczej na pewno Kenwood w tym całym zestawie odpowiada za procesor dźwięku, a nie za radio samo w sobie.
Wyciągnąłem dziś cały panel i wszędzie widnieje logo VISTEON. Ale nalepek jest kilka, dotyczących poszczególnych elementów i jedna od całości, ale nie bardzo mogę wywnioskować, co to za model.
Szukam w necie i wyskakują różne symbole, a wszyscy niby piszą o tym samym...
Czy w związku z tym, ktoś z Was wie, co to za model Visteon?
Będę naprawdę wdzięczny, bo to w końcu rozwiałoby moje wątpliwości i pozwoliłoby mi cieszyć się muzyką z iPhone.

Zadzwoń i spytaj tego gościa, on ma do sprzedania mondeo z Denso i z tego co pisze ma podłączenie ipoda!
http://moto.allegro.pl/item757830955_ford_mondeo_st220_2004_rok.html

Czapson
02-10-2009, 17:04
Dzięki 12345mario!
Napisałem do gościa, ale oczywiście chodziło mu o to, że ma wtyk AUX w schowku...
Czyli dalej jestem w punkcie wyjścia :(
Muszę poznać symbol tego Visteona, inaczej niczego nie wymyślę.
Przeszukuję net i naprawdę pojawiają się różne symbole, jedni piszą o Visteon 7000, inni o 9000, jeszcze inni podają różne 3 cyfrowe kody z literką C z przodu. A przy większości takich postów są zdjęcia takich samych Denso, jak moje :(

siteman
03-10-2009, 14:23
Kolego z tego co ja wiem, to touchscreen dla Visteona zrobił Kenwood. Jeśli rozebrałeś panel, to z pewnością zauważyłeś, że jest tam kilka elementów, moduł klimy, nawigacji i audio.Nie mogę niestety przypomnieć sobie i odnaleźć, gdzie tego Kenwooda namierzyłem.Jak znajdę, napiszę.

Snajper_881
04-10-2009, 13:38
Witam!
Panowie, czy zestaw głośnomówiący np. firmy Parrot 3200 da się podłączyć do DENSO tak, żeby wyciszało radio podczas rozmowy?
Moduł BT/VC jak wiemy to koszt około 700zł a dobrej jakości zestaw BT około 350-400zł.
Pozdrawiam!

berater
04-10-2009, 20:24
Moduł BT/VC jak wiemy to koszt około 700złJak doliczysz mikrofon i wiązkę to wyjdzie jeszcze więcej.

RECONDO
04-10-2009, 20:53
Na allegro od Angoli trzeba szukać - koszt za komplet ok 350zł.

Czapson
05-10-2009, 07:01
Siteman - widziałem jedną nalepkę Kenwooda i kilka nalepek Visteona. Natomiast przy żadnej z nich nie znalazłem symbolu, który kojarzyłby mi się, czy wyglądał tak, jak inne symbole Kenwood bądź Visteon.

lociec
05-10-2009, 20:52
Po pierwsze wielkie dzięki za ten wątek! To prawdziwa kopalnia wiedzy!
Niedawno stałem się posiadaczem focusa z 2005 z nawigacją denso i przez ostatnie dni zgłębiałem ten temat (tyle mi zajęło czytanie wszystkich postów). Chciałem dorzucić swoje 3 grosze.

W focusie napęd DVD znajduje się w schowku pasażera. Aby się do niego dostać należy otworzyć schowek, otworzyć plastikową osłonkę znajdującą się w sklepieniu schowka (PICT7530), odkręcić 2 motylki i napęd ukazuje się naszym oczom (PICT7532).

Płytki do napędu wkładamy/wyjmujemy tylko przy włączonym wyświetlaczu (radiu).

Mam starą wersję softu, załadowałem mapę toyoty tns 300/310 (chyba 2008/09) i napęd trochę pomielił, ale nawigacja śmiga. Może grafika nie jest zbyt piękna, ale mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawowała - nie miałem jeszcze okazji testować jej w warunkach bojowych. Informacyjnie: nagrywałem na DVD-R z prędkością x2 na laptopowej nagrywarce.

Teraz zabieram się za temat bluetootha. Mam u siebie uchwyt CR-3 i z tego, co pisaliście świetnie sprawuje się, ale ze starszymi modelami telefonów, a nie będę telefonu zmieniał, żeby mi do auta pasował. Wolałbym mieć bluetootha i mieć możliwość podłączenia każdego telefonu. Wiem, że znajduje się nad nawigacją w schowku i w najbliższym czasie postaram się do niego dostać.

I jeszcze jedno: czy ktoś ma może instrukcję do menu serwisowego?

siteman
06-10-2009, 19:03
Na allegro od Angoli trzeba szukać - koszt za komplet ok 350zł.

jak znajdziesz takiego linka, to proszę podeślij.Szukam od dłuższego czasu i wynik jest mizerny...

Czapson
07-10-2009, 21:27
To znowu ja ze swoimi pytaniami o podłączenie iPoda do Denso.
Nie mogę dojść do tego, jaki to jest model Visteona, ale gościu, od którego będę kupował przystawkę dla iPhona, zasugerował, żebym sprawdził, do jakich innych modeli radio ford wstawiał taką zmieniarkę, jak u mnie. Jeśli w ten sposób znajdę inny nr visteona, który jest na liście kompatybilności przystawek Apple, to będę wiedział, jakie akcesoria powinienem kupić do Denso.
W związku z tym mam pytanie:
czy ktoś wie, że taki sam model zmieniarki podłączany był do innych modeli radioodtwarzaczy - nie-Denso, tylko jakieś zwykłe Visteony?
O zmieniarce wiem tyle, że to Alpine i na ramce zmieniarki jest symbol 4S7T-8983-AB.
Jeśli ktoś ma dostęp do fiszek Forda i może sprawdzić w kompie po numerach części, to oczywiście chętnie wyślę nr VIN na priv.
Nie chcę już iść do salonu w Gdyni, bo wiem, że to i tak nic nie da, a jak gościu od części jeszcze raz mnie zobaczy to chyba wywiesi kartkę 'zaraz wracam' :)

Będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary, bo to może być w końcu kres moich kilkutygodniowych poszukiwań.

Krzysieq
14-10-2009, 11:24
Cześć

istnieje możliwość wgrania polskiego menu do Denso, sprawdziłem osobiście, wszystko działa bez zarzutu.
Byłem testerem :):):):):)

wiecej info :

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80764

Pozdrawiam
Krzysieq

and2000
16-10-2009, 20:11
Witam!
Panowie, czy zestaw głośnomówiący np. firmy Parrot 3200 da się podłączyć do DENSO tak, żeby wyciszało radio podczas rozmowy?
Moduł BT/VC jak wiemy to koszt około 700zł a dobrej jakości zestaw BT około 350-400zł.
Pozdrawiam!

mam parrota 3100 (kupiłem na allegro za 220zł)- śmiga wyśmienicie - wycisza radio nie tylko w czasie rozmowy, ale także w czasie przeszukiwania menu i wybierania numeru- w opisie urządzenia (lub na stronce parrota) jest sposób podłączenia do różnych modeli samochodów (w tym do naszego :-) ) i ewentualne spolszczenie urządzenia

Krzysieq
16-10-2009, 21:01
mam parrota 3100 (kupiłem na allegro za 220zł)- śmiga wyśmienicie - wycisza radio nie tylko w czasie rozmowy, ale także w czasie przeszukiwania menu i wybierania numeru- w opisie urządzenia (lub na stronce parrota) jest sposób podłączenia do różnych modeli samochodów (w tym do naszego :-) ) i ewentualne spolszczenie urządzenia

Mam też u siebie Parrota, ścisza radio i dziala bez problemu. Spokojnie montuj :)

fireman00
22-10-2009, 22:17
witam tez ma forda z 2001 i mam denso jak podłączyłes kostki bo ja sie gubie w tej platnainie kabli masz jakies chematy pomocy dzieki

fireman00
22-10-2009, 23:01
czy wogole da sie podłaczyc denso z c-maxa do forda mondeo z 2001 roku? jak to zrobic bo sie gubie co jesli denso nie zostało yłaczone z tej blokady serwisowej kod jakis mam choc nie wiem czy dobry bo nie uruchomiłem jeszcze i nie sprawdzałem mam radio jakąś puszke z gniazdami do nawiewów i navi denso nie mam oddzielnego czytnika dvd uruchomie bez tego czy nie pomóżcie koledzy

dave760902
22-10-2009, 23:39
Da się podłączyć.
Trochę pracy i jeszcze części i będzie działać.
Kod można zdobyć po odczycie z numerów radia które są na jego boku.
Bez czytnika Navi nie będzie działać - działa tylko radio, CD które jest z MP3, AUX.

pozd
Dave
czy wogole da sie podłaczyc denso z c-maxa do forda mondeo z 2001 roku? jak to zrobic bo sie gubie co jesli denso nie zostało yłaczone z tej blokady serwisowej kod jakis mam choc nie wiem czy dobry bo nie uruchomiłem jeszcze i nie sprawdzałem mam radio jakąś puszke z gniazdami do nawiewów i navi denso nie mam oddzielnego czytnika dvd uruchomie bez tego czy nie pomóżcie koledzy

fireman00
23-10-2009, 09:56
dave rozumiem ze nawiewy tez powinny chodzic bez problemów....
jeslichodzi o te dodatkowe czesci to mówiłes o ftyczkach przejsciówkach czy jeszce o czyms i czy wiesz jak to zrobic?

RECONDO
23-10-2009, 10:23
Konsola środkowa będzie pasować? Z tego co wiem klimy 2 strefowej nie da się uruchomić.

fireman00
23-10-2009, 19:51
z tego co sie zorientowałem konsola do wymiany ale to akurat nie jest problemem dwu strefowej klimy mi nie trzeba... wystarczy jak da sie uruchomic sterowanie nawiewami klima zwykła temperatura radiem noi monitor rzecz jasna

dave760902
25-10-2009, 23:06
z tego co sie zorientowałem konsola do wymiany ale to akurat nie jest problemem dwu strefowej klimy mi nie trzeba... wystarczy jak da sie uruchomic sterowanie nawiewami klima zwykła temperatura radiem noi monitor rzecz jasna
Jak Ci nie trzeba Klimy ? to po co Ty to robisz ?
Tylko dla samego monitora, czy Navi ?
Jak już coś robić to od początku do końca !
Jak naprawdę chcesz to zrobić to przydał by się schemat - pisz na priva coś poradzimy.
Ale jeśli nie będziesz miał czytnika, anteny, wszystkich wiązek - to nawet sobie głowy nie zawracaj.
szkoda rozbierać auta i Twojej pracy - Navi bez tego nie zadziała !
To nie jest tak że wsadzasz płytę z Navi do panela Denso w konsoli i już masz Navi, już nie jeden chciał wsadzić tak płytę i dziwił się że nie chodzi ; )
pozdro
Dave

marchl
26-10-2009, 09:48
Mam problem z PIN do Denso - nie da się wprowadzić.
Prawdopodobnie uszkodzony jest moduł radia.
Tu opisałem na czym to polega:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80608
Jezeli jest ktoś, kto naprawiał lub wymieniał moduł radia, albo ma namiary na kogos kto to robił, to proszę o informację.

rychuu
02-11-2009, 10:00
Witam, mam pytanie co do Denso, tzn do nie dawna nawi działała poprawnie. Teraz ikona satelit pokazuje, że łapie jest ok, natomiast po ustawieniu pozycji samochodu po przejechaniu parunastu metrów mapa w swoją stronę a ja jadę w inną nie wiem może problem jest z ustawieniem dystansu, może miał ktoś taki problem, proszę o jakąś radę bo do tej pory działało bez zarzutu.

jarekmoszk
02-11-2009, 10:49
Może przestawileś pozycjonowanie auta w nawigacji, jest opcja wg jazdy i wg kierunków geograficznych, czyli północ do góry

Mariusz
02-11-2009, 12:46
Ewentualnie należy zrobić kalibrację położenia względem północy samochodu. A robisz tak: na ekranie nawigacja, póżniej Menu-- Navigation Set UP-- Calibration-- Position-- OK.
W tym momencie po obu stronach Twojego położenia ukazują się dwie strzałki i tak nimi obracasz, by samochód zajął prawidłową orientację względem stron świata. Jeśli to co ja napisałem i jarekmoszk nie pomoże to możesz mieć uszkodzony/ zawieszony żyroskop, który jest w napędzie DVD w bagażniku, ale tylko może. Może ktoś ma inne sugestie, to proszę.

Mariusz
02-11-2009, 12:56
Mam problem z PIN do Denso - nie da się wprowadzić.
Prawdopodobnie uszkodzony jest moduł radia.
Tu opisałem na czym to polega:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80608
Jezeli jest ktoś, kto naprawiał lub wymieniał moduł radia, albo ma namiary na kogos kto to robił, to proszę o informację.

Na jutro postaram się dowiedzieć o adres szrotu pod Wieluniem, gdzie stoi/stało (nie wiem jak na dzień dzisiejszy) kilka Mondziów z Denso, są to angole i rozbitki. Mówił mi o tym szrocie kolega i obiecał, że poinformuje mnie o namiarach na firmę.

fireman00
02-11-2009, 16:02
dave wysąłłem ci 2 wiadomosci ale nie jestem pewny czy dotarły do ciebie mój email pruszkowski@o2.pl odezwij sie pozdro

fireman00
07-11-2009, 14:50
mam denso z cmaxa nie mam czytnika dvd ale z teog co zrozumiałem z niektórych wypowiedzi to jaguar mam ten sam system nawigacji wiec pytanie moje jest takie (poza tym ze szukam pomocy w podłączeniu tego sprzetu w moim mondku z 2001roku) czy do denso z cmaxa mozna podłaczyc i czy bedzie pasował czytnik z jaguara jesli tak to z ajkiego?

smook
09-11-2009, 12:55
"Czytnik" dvd to właśnie navi. Ekran jest tylko wyświetlaczem. Sam "czytnik" poza podłączeniem z wyświetlaczem, pobiera dodatkowe informacje o prędkości z kół, skręcie itp. z żyroskopu.
Zawet jak kupisz sam czytnik to dozbrojenie całości może CIę kosztować majątek.

wasylakos
11-11-2009, 14:39
Mam problem, po odłączeniu akumulatora i wpisaniu pin codu okazało się ze jest nie poprawny. Mam orginalna kartke z pincodem do Denso gdzie wpisany jest VIN mojego auta. Stąd wnioskuje, że navi jest fabryczna. Czy mozliwe, że ktos zmienił Pin?
Na kartce od pin codu znalazłem serial number M001283. Co ciekawe na naklejce napędu w bagażniku jest inny serial: 8250306110197, a w menu nawigacji dostępnym po wpisaniu codu "1310" w display manu jest serial number: 37800009. Nic z tego nie rozumiem

mariuszbox
11-11-2009, 14:52
Czy ta kartka jest zatytuowana FORD Keycode Security? Powinny na niej się znajdować następujące dane:
- UNIT TYPE (np. FD21 4N)
- SERIAL NUMBER (np. dokładnie taki jak Twój, wg schematu M000000 - 6 cyfr)
- KEY CODE (i tu czterocyfrowy numer - kod odblokowujący DENSO)

Zastanawiam się nad tym numerem VIN, na mojej kartce go nie ma.

wasylakos
11-11-2009, 15:39
dokladnie tak samo, tylko czemu ten numer seryjny nie odpowiada temu zapisanemu w pamieci nawigacji ani temu ktory jest naklejony na napedzie?
Moj VIN jest wpisany na stemplu dealera Forda

mariuszbox
11-11-2009, 15:55
Co ciekawe na naklejce napędu w bagażniku jest inny serial: 8250306110197, a w menu nawigacji dostępnym po wpisaniu codu "1310" w display manu jest serial number: 37800009. Nic z tego nie rozumiem

Na ekranie DISPLAY INFO podane są dane dotyczące panelu LCD, którego producentem jest Kenwood. Są to Part No. (np. 3M5T-10E889-AD) oraz właśnie Serial No. który podałeś (37800009). Oprócz tego jest tam podany nr VIN do którego przypisany jest wyświetlacz. Co do naklejki, to przypuszczam, że może to być np. nr katalogowy produktu (nie nr seryjny).

Co ciekawe na ekranie DISPLAY INFO często jest też wyświetlony błąd (fualts) $9342 - Replace Unit! Jak dotąd nie jest wyjaśnione co to oznacza.

wasylakos
11-11-2009, 17:13
Faktycznie moga byc 2 numery seryjne, bo sa 2 part number. Jeden od wyswietlacza i jeden od navi. Tylko czego dotyczy ten serial number z kartki M....... i czemu pin code ktory mam jest odrzucany? czy mogl być przez kogoś zmieniony?

RECONDO
11-11-2009, 17:22
Tak moduł mógł zostać wymieniony.

slammer78
12-11-2009, 20:59
Witajcie Koledzy! Proszę Was o pomoc w następującej sprawie: od kilku dni jestem posiadaczem Forda C-Maxa 2007 r. z nwigacją Denso. Niestety od samego początku kiedy kupiłem auto mam z nia problem. Prawdopodobnie mam uszkodzony czytnik nawigacji (tak to się chyba nazywa bo jest to schowane w schowku pasażera). Co mogę z tym dalej zrobić żeby w końcu działał mi cały panel? Problem polega na tym że kiedy odpalę auto wszystko na panelu miga przez okolo 5-8 min a po tym czasie wszystko wraca do normy i panel świeci normalnie (ale radio nie gra). Kiedy zgaszę auto sytuacja się powtarza. Cały panel przełożyłem do Focusa żeby sprawdzić i tam wszystko działa poprawnie. Byłem z tym problemem u "fachowca" i właśnie to on stwierdził że czytnik jest uszkodzony dlatego tak mi wszytko na wyświetlaczu wariuje. Pytanie mam do WAS: co mogę z tym zrobić? czy można kupić sam czytnik nawigacji dvd? Czy trzeba to potem jakoś zestroić z panelem żeby całość działała poprawnie? Proszę Was o pomoc bo autkiem jeździ mi się super tylko jest w nim głucho bo radio nie gra no i strasznie denerwuje to miganie. Z góry dziękuję za pomoc!

RECONDO
12-11-2009, 22:59
Wymienić DVD a następnie zgrać wszystko w ASO.

situ82
13-11-2009, 17:49
Potrzebuję pomocy w sprawie wgrania nowego update, a mianowicie ściągnąłem i zgrałem na CD-RW i po włożeniu do napędu w bagażniku na wyświetlaczu pojawia się komunikat, iż jest to płyta instalacyjna a nie płyta z mapami. W menu mam ustawione automatyczne aktualizowanie. Oprogramowanie w navi mam z 2003 roku. proszę o pomoc.