marwyk
28-10-2009, 17:49
A możesz to wkleic tu na forum, bo tam trzeba się logować, anie bede zakładał konta żeby coś poczytać
Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Diagnostyka VAG marwyk 28-10-2009, 17:49 A możesz to wkleic tu na forum, bo tam trzeba się logować, anie bede zakładał konta żeby coś poczytać kieras 28-10-2009, 18:16 I know this question is often asked with no-one having a definite answer. Well, after persistent pestering from a certain member (you know who you are Wink), I have researched and tested to see if this can be done. The answer is a definite..YES! However, this testing is in it's infancy and I can only tell you which Galaxys I can enable it on by actually doing it. It will definitely not work on the MK3 Galaxy! So far, I have enabled it on a 2002 & 2004 MK2 Ghia, 2002 & 2006 MK2 Zetec and a 1999 MK1 Ghia. So initial signs are good! Smiley Unfortunately, I don't think this will work on any pre-Sept 1997 models as they use a different Central Locking system. Until I try one, I won't know Interestingly, when researching this, I have found there are other options that can be enabled. These are: * Single door opening: One button press on the remote unlocks the driver's door only with a second press needed to unlock the other doors. * Anti-Hijack: Central Locking locks at speed (approx 15mph) * Remote Global Open/Close Windows: Holding unlock button on remote opens the electric windows and holding lock button closes them * Unlock when removing ignition key: This feature is useful if you have enabled Anti-Hijack. When you remove the ignition key, the doors unlock * Acknowledgement of locking with horn sound: When you lock, the indicators flash as standard. You can make the alarm horn beep aswell (if fitted) If you are still unsure what these functions are, you can witness them by viewing these videos. Listen closely when viewing the GlobalOpenClose video, you'll here the alarm horn beep when pressing the remote lock button. Remote Global Opening and Closing Anti-Hijack Auto Locking Unlock on Key Removal For a full list and how to carry out these additional functions, you will have to download my How To guide in the FAQ section. For this, you will need to be a Club Supporter and then you need to PM myself or another Mod or Admin for the password. How To Guide The procedure does require an amount of computer and diagnostic ability. If you are not confident about your ability to carry this out, then I suggest you don't attempt it. There is an alternative to carrying out yourself, the FGOC has various meets around the year and I try to attend most of them. I will always take my laptop and will gladly attempt this for you. All you have to do is attend the meet. Wink You will need a laptop that will boot into pure DOS and has a serial port. It will not work under Windows XP or with a USB lead. Laptops with Windows 98 will work as they are able to boot in to DOS after making a Startup Disk. You will need to boot your laptop from the Startup Disk not the Win98 GUI. If you have any questions, please post them here and I will try to help. Sa jeszcze filmiki ale nie wiem jak wkleic mekess 28-10-2009, 19:31 Przyznam, że bardzo interesujące, ale ten port szeregowy i DOS, tego nie bardzo rozumiem. Więc jakim programem on to robi? Zarejestrowałem się na tym forum i czekam na potwierdzenie przez admina. Zobaczymy co on tam napisał. Ja będę bardzo chętnie testował. kieras 28-10-2009, 19:52 no i oto mi chodzilo bo szczerze ja z kompow nie jestem najlepszy a i niemam kabelka i programu a wiec jak ty cos z tego wyniesiesz to bardzo cieszy :one: mekess 29-10-2009, 23:08 Zarejestrowałem się :) No i lipa. W moim laptoku niema szeregowego portu więc nic z tego. Może poszukam gdzieś jeszcze na googlach, ale chyba nici :/ Jednak polecam te forum. "Przeleciałem je na szybko i powiem, że naprawdę warto tam zajrzeć :) Łukasz 30-10-2009, 20:42 Co sądzicie o tym interfejsie? Czy będzie pasował do mojego Galaxy? http://moto.allegro.pl/item794066173_interfejs_elm_327_euroscan_2009_obd2 _can_1996_2009.html Stefano 01-11-2009, 10:40 Co sądzicie o tym interfejsie? Czy będzie pasował do mojego Galaxy? http://moto.allegro.pl/item794066173_interfejs_elm_327_euroscan_2009_obd2 _can_1996_2009.html Niby pisze, że auta 96-2009, ale najlepiej wypytaj sprzedającego czy kabel obsłuży twój model /rocznik auta / i jaką wersją programu VAG! W aukcji pokazuje jakiś swój program, który chyba nie będziesz kupował z kabelkiem, bo jest nie bardzo czytelny, czy przyswajalny i będzie kosztawał nie wiadomo ile. pOZDR. Łukasz 01-11-2009, 14:16 Dziękuję Stefano! Mam zatem pytanie do Ciebie- moze Ty mógłbyś mi coś polecić, czy też doradzić.Widzę,że jestes tu mózgiem duuuużej wiedzy. Pozdrawiam! P.S.Oczywiście zapytam sprzedającego! muflon137 04-11-2009, 08:20 pytanie trochę z innej beczki : jakim programem sprawdzić czasy wtrysków w silniku 2.0b DOHC i 2.3 b ? ps. dodam,że mam kabelek do forda nikt się nie zna na diagnostyce silników forda ? Stefano 09-11-2009, 20:49 Dziękuję Stefano! Mam zatem pytanie do Ciebie- moze Ty mógłbyś mi coś polecić, czy też doradzić.Widzę,że jestes tu mózgiem duuuużej wiedzy. Pozdrawiam! P.S.Oczywiście zapytam sprzedającego! Co tutaj radzić, jest tego cała masa, trza pytać sprzedajacego czy obsłuży twój pojazd, rocznik i jakim programem. Patrz na ceny, bo to samo jest po 150 zeta jak i po 70 zł. Nie chciałbym tu wymieniać firm, aby nie reklamować, ale Viaken jest dość porzadny, bo interesuje się klientem, wymienia niesprawne kabelki, doradza jak są jakieś kłopoty po zakupie. Daje trochę oprogramowania. Ale inni też sa dość przyjażni. Łukasz 11-11-2009, 22:13 Tak czy siak, dziękuję Ci bardzo!!!! POZDARWIAM! Synio 17-11-2009, 07:42 Witam,potrzebna mi informacja gdzie znajduję się czujnik G 110,po skanowaniu vagiem wyszedł mi bład w climatronic 00799-Coolant Temperature Sensor(G110) 30-00- open or Short to B+,autko Sharan 2002,przeszukałem forum i nic. Błąd po wykasowaniu wraca. Dziękuje i czekam na info,bo nie wiem co mam wymienić. Stefano 17-11-2009, 09:22 Jest obok kierownicy powietrza na nogi kierowcy, w stronę silnika. Wyjmuję się go poprzez przekręcenie, tak jak dawniej żarówki z podswietlenia licznika. Pozdr. Synio 17-11-2009, 09:35 Jest obok kierownicy powietrza na nogi kierowcy, w stronę silnika. Wyjmuję się go poprzez przekręcenie, tak jak dawniej żarówki z podswietlenia licznika. Pozdr. Dziękuję za szybką odpowiedz,zabiorę się dziś wieczorkiem do tego czujnika. marwyk 17-11-2009, 10:47 mogla się tyko wtyczka wypiąć, nie koniecznie to musi być czujnik Stefano 17-11-2009, 18:43 mogla się tyko wtyczka wypiąć, nie koniecznie to musi być czujnik Tam nie ma wtyczki... j_olkowski 18-11-2009, 14:30 Witam, mam kabelek od polskiego vaga 2,5 bodajże. Niestety nie łączy mi się z modułem komfortu (próbowałem VAG-COM'em 3.11 i 409). Czy to wina kabelka, czy coś jest nie halo z moim modułem komfortu ? Stefano 18-11-2009, 20:58 Witam,potrzebna mi informacja gdzie znajduję się czujnik G 110,po skanowaniu vagiem wyszedł mi bład w climatronic 00799-Coolant Temperature Sensor(G110) 30-00- open or Short to B+,autko Sharan 2002,przeszukałem forum i nic. Błąd po wykasowaniu wraca. Dziękuje i czekam na info,bo nie wiem co mam wymienić. Wiekie sorry, pomyliłem się, poleciałem błędnie po numerze czujnika G110, a ten błąd to; 00799 - czyli padniety Czujnik temperatury chłodziwa silnika – G110 Pozdrowienia. Witam, mam kabelek od polskiego vaga 2,5 bodajże. Niestety nie łączy mi się z modułem komfortu (próbowałem VAG-COM'em 3.11 i 409). Czy to wina kabelka, czy coś jest nie halo z moim modułem komfortu ? W naszych modelach SGA, nie można niestety się połaczyc z kanałem nr 46. Pozdr. j_olkowski 18-11-2009, 21:26 W naszych modelach SGA, nie można niestety się połaczyc z kanałem nr 46. Pozdr. Szkoda, to jak inaczej można aktywować funkcję antynapadu ? Synio 19-11-2009, 07:33 Wiekie sorry, pomyliłem się, poleciałem błędnie po numerze czujnika G110, a ten błąd to; 00799 - czyli padniety Czujnik temperatury chłodziwa silnika – G110 Pozdrowienia. W naszych modelach SGA, nie można niestety się połaczyc z kanałem nr 46. Pozdr. Oki Stefano nic się nie stało,bo jeszcze do tego się nie zabrałem bo złapała mnie grypa)))tylko dlaczego ten błąd jest w bloku climatronica i na nastawach 18 stopni dmucha mi gorącym powietrzem? Za bardzo nie wiem jak to rozwiązać,miałem poprzednie auta z climatronic i było ok. Może wiesz gdzie znajduje się ten Czujnik temperatury chłodziwa silnika – G110 ? Dzięki i pozdr. Tony_Chacha 22-11-2009, 20:10 Wutam mam pytanie. Powiedzcie mi panowie i panie jakie moduly mozna diagnozowac VAG-COM-em. W moim aucie moge polaczyc sie tylko z 6 modulami. Nie bylo wyboru Forda Galaxy. Moze to ja cos skopalem i nie umie sie obslugiwac tym programem. Jestem zadny wiedzy na temat mojego autka, bo mechanicy nawet nie powiedzieli o rozwiazaniu bledu 16502 i 01423. oczywiscie problemy juz sam rozwiazalem tzn. wiem jak rozwiazac biore sie za to w nastepnym tygodniu. Prosze naprowadzcie mnie na wlasciwy tor, podajcie jakies linki dotyczace mozliwosci VAG-COM-a na moim aucie. Wszystkie info bardzo beda bardzo cenne dla mnie. Pozdro Stefano 22-11-2009, 21:49 Po jakiego grzyba wkleiłeś tutaj ten śmietnik ze skanowania twojego auta??? Piszesz przeciez ze sie łączysz z tymi szescioma blokami, to ci wierzę. Usuń!!!! Kabelek i program masz chyba dobry, tylko czy 311.2 to full wersja z numerem seriala, czy jednak demo? Pozdr. Tony_Chacha 22-11-2009, 22:15 Oki poprawione. Program zarejestrowany widnieje zielony napis fully registered/activated no to mysle ze full :lol: Tak nawiasem mowiac myslalem, ze cos powiecie na temat bledow. Moze uslyszalbym cos czego jeszcze nie wiem. Rozumiem, ze powinien laczyc sie nie tylko z tymi blokami. Stefano 25-11-2009, 00:14 ............. Może wiesz gdzie znajduje się ten Czujnik temperatury chłodziwa silnika – G110 ? Dzięki i pozdr. Ten czujnik G110 będzie w okolicach pyłkowego filtra powietrza kabiny, jak stoisz przed silnikem to po prawej stronie w dół, gdzies ponizej silnika wycieraczek, przy scianie grodziowej. Mierzy on temperaturę chłodziwa silnika na nagrzewnicy przedniej, a potrzebne to jest do automatycznego systemu odmrażania parownika klimatyzacji. Jest czarny, srednicy okolo 3 cm i idą do niego trzy kabelki; niebieski, brązowy i czarny. Pozdr. Synio 25-11-2009, 12:12 Serdeczne dzięki postaram się go dziś odnaleźć. Pozdr. Stefano 26-11-2009, 23:24 Czy to nie jest ten na wężu od nagrzewicy oznaczony nr 41; Kris110977 28-11-2009, 12:37 W moim aucie moge polaczyc sie tylko z 6 modulami. Tony_Chacha z jakimi modułami łączy się Twój program? Tony_Chacha 28-11-2009, 20:14 Tony_Chacha z jakimi modułami łączy się Twój program? Address 01, 03, 08, 09, 17, 19 to wszystko a wydaje mi sie ze powinien wiecej zdiagnozowac. A jak jest z Toba? Kris110977 29-11-2009, 14:03 U mnie łączy się z takimi samymi modułami jak w Twoim przypadku. Wydaje mi się, że problemem może być używany kabel (w moim przypadku USB KKL ). Sądzę, że dostęp do innych modułów np. Immo 25 byłby możliwy za pomocą kabla HEX+CAN, być może na magistrali CAN program uzyskałby dostęp do pozostałych modułów. Tylko nie mam dostępu do tego typu interfejsu, a na ślepo nie chcę kupować bo jest drogi. Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie interfejsem HEX+CAN i podzieliłby się swoimi doświadczeniami? slavobos 30-11-2009, 02:25 witam Posiadam kabelek HEX-CAN 704 . Niestety nie mogę skorzystać z szyny CAN, bo autko za stare (chyba od 2005 powinno działać, ale nie jestem pewny). W każdym razie u mnie skanuje: 01,03,08,09,15,17,18,19,76. Przy czym, do skanowania kanału 18 powinien być włączony silnik, ponieważ jest to dogrzewacz. No chyba, że ktoś ma postojowe to inna sprawa. Ale też głowy nie dam. Najlepiej w głównym katalogu VAG-COM jest plik autoscan.txt. Otwieramy i dodajemy wiersz z nazwą naszego samochodu (w tym przypadku Ford galaxy, bo właściciele VW i Seat nie mają tego problemu), oraz numery modułów do skanowania po przecinkach. Jeżeli się gdzieś mylę, to proszę o poprawienie bardziej obeznanych forumowiczów, bo właścicielem Galaxy i kabelka jestem od miesiąca, więc dopiero się uczę. pozdrawiam Kris110977 01-12-2009, 09:46 Rzeczywiście magistrala CAN weszła od 2005 roku. Słyszałem, że interfejs KKL jest dosyć kiepski i przez to nie łączy się z wieloma modułami (ma dużo ograniczeń), a dobry jest HEX-CAN. Jednak widzę, iż HEX-CAN łączy się z takimi samymi modułami u "slavobos" jak u mnie i Tony_Chacha dochodzi tylko asystent parkowania, którego u mnie brak. Wychodzi na to, że wszystko jest w porządku tylko dlaczego nie może połączyć się z modułem immobilzera? turbus 05-12-2009, 23:37 witam. mam problem z moim galaxy. jest z 98 roku 1.9tdi. mechanik!!!!!!! oczywiscie pseudo mechanik ktory dobral sie do mojego samochodu przez to ze auto lapalo lewe powietrze przez nadpekniety wezyk rozebral mi rozrzad i ruszyl pompe wtryskowa. po zlozeniu rozrzadu przez kolejnego mechanika auto odpala doslownie po pol obrotu silnika . czego wczesnij nie bylo i jest to w pelni zadowalajace. lecz teraz poodpaleniu pracuje idealnie,ale jak rusze auto sie nie chce rozpedzic. jedzie bardzo wolno. nie ma wogole mocy. co robic? muflon137 06-12-2009, 00:26 lecz teraz poodpaleniu pracuje idealnie,ale jak rusze auto sie nie chce rozpedzic. jedzie bardzo wolno. nie ma wogole mocy. co robic? dla mnie jest to objaw nie pracującej turbiny.... jedz na komputer i najprawdopodobniej wszystko się wyjaśni turbus 06-12-2009, 13:01 turbina jest sprawdzona.jest ok muflon137 06-12-2009, 14:30 turbina jest sprawdzona.jest ok jak sprawdziłeś turbine skoro auto ledwo jedzie i co pokazuje vag ? endriu.kom 13-12-2009, 18:49 Jaka może być przyczyna braku komunikacji z dogrzewaczem (program vcds805.4). Nawet na zapalonym silniku gdy klikam na "ogrzewanie dodatkowe" to nie chce się połączyć, a dogrzewacz pracuje bez problemów. taxidriver 13-12-2009, 18:58 Jaka może być przyczyna braku komunikacji z dogrzewaczem (program vcds805.4). Nawet na zapalonym silniku gdy klikam na "ogrzewanie dodatkowe" to nie chce się połączyć, a dogrzewacz pracuje bez problemów. nie zdiagnozujesz vagiem masz d3w/s bez opcji diagnozy tylko diagnostyka zegarem eber webasto.Było niejednokrotnie poruszane. Pacific tdi 20-12-2009, 20:58 Kolego Turbus. Sprawdź wężyk podciśnienia koło filtra powietrza. Bo grzebali tam i pewnie go uszkodzili. Zrób to dokładnie bo jak lekko naderwany to może wykazywać szczelność podczas dmuchania, gdyż powietrze go po prostu zasysa. I turbinka dlatego nie pracuje. janbra 26-12-2009, 07:52 Koledzy, Czy ktoś orientuje się może, jak powinny wyglądać korekcje w grupie 13 na zimnym silniku? mirek158 27-12-2009, 12:24 czyli mówicie żeby przeprowadzić diagnostyke parkowanka!!! to lepiej wyposażyć się w kabelek HEX-CAN Stefano 27-12-2009, 17:46 Koledzy, Czy ktoś orientuje się może, jak powinny wyglądać korekcje w grupie 13 na zimnym silniku? Co chcesz korygować w bloku 013, tam masz tylko dawkowanie paliwa na pompki. Pozdr. janbra 27-12-2009, 19:20 Witaj Stefano, Wiem, że tam jest tylko dawkowanie, jedni piszą że korekcje pompek, zwał jak zwał. Chodzi o to, że na zimnym silniku na jednej pompce mam około +2,8 mg/H. Teoretycznie jest to granica poprawności ale w miarę gdy silnik uzyskuje temp. to spada do +0,5 mg/H. Gdzieś czytałem, że blok 13 powinno się sprawdzać jak silnik jest ciepły, u mnie na zimnym są drgania na silniku, jak się zagrzeje też zadrga ale nie jest to odczuwalne tak jak na zimnym. Byłem na diagnostyce i gościu powiedział, że ta pompka jest do wymiany. Ciekawi mnie, że po zagrzaniu silnika pompka dawkuje paliwo teoretycznie dobrze. BIP-y mam dobre max do 23 Dlatego moje pytanko czy ktoś sprawdzał jak wygląda blok 13 na zimnym silniku. Pozdrawiam. Stefano 27-12-2009, 23:54 Tak, taka różnica na jednym PD potrafi telepać trochę budą, ale jak sie zagrzeje to przechodzi. Jak będziesz gdzieś w warsztacie sam. to niech ci ktos podmieni na próbę tą jedną pomkę i zabaczysz w jeżdzie czy o to chodzi. Pozdr. sharonek 02-01-2010, 18:46 koledzy mam silnik 1Z w jakiej grupie sprawdzić czujnik ciśnienia-MAP co jest w ECU i jakie powinien mieć wartośći ? taxidriver 02-01-2010, 22:04 koledzy mam silnik 1Z w jakiej grupie sprawdzić czujnik ciśnienia-MAP co jest w ECU i jakie powinien mieć wartośći ? może to pomoże ;)...... Synio 04-01-2010, 12:23 Czy to nie jest ten na wężu od nagrzewicy oznaczony nr 41; Dziękuję Stefano za pomoc,tak to ten czujnik,nie był w ogóle podpięty,po podpięciu zero błędów,wszystko jest ok. Pozdrawiam sharonek 04-01-2010, 13:13 Na vagu na biegu jałowym pokazuje mi w gr.3 (MAF actual 240-340)- 485 czy tak ma być? Easy-rider 06-01-2010, 20:19 Witam wszystkich Jestem świeżym, bo od października ubiegłego roku, posiadaczem galaxy wersja style 1,9 TDI z 99 roku. Poprzedni właściciel wymienił rozrząd, świece żarowe w silniku i w dogrzewaczu (podobno jakiś warsztat mu to robił). Na temat świecy w dogrzewaczu nawet nie wiedziałem, o czym mówił, ale jak wymienione to dobrze :). Teraz nastała zima i spore przymrozki. W moim aucie też. Oj kolego takiej „plaży” w samochodzie tylko pozazdrościć. Wczoraj po 22 wracałem z pracy, na zewnątrz -19 stopni. Po przejechaniu 50 km nawet kurtki nie rozpiąłem, szyby nie odmarzły (oprócz przedniej). Wskazówka temperatury lekko drgnęła ku górze. Jestem świeżym posiadaczem Galaxy Style 1,9 TDI 90 KM 1999 rok i nie znalazłem jeszcze książki serwisowej do tego auta, więc nawet nie wiem gdzie ten dogrzewacz, czy go mam w ogóle. Jak koledzy w postach pisali zacznę od sprawdzenia termostatu i może jakąś dyktę przed chłodnicę postawię, a potem zobaczymy. Ciepełka życzę i pozdrawiam. Zgadzam się z tobą RafałB. Właśnie otrzepałem się ze śniegu. Na allegro znalazłem jak taki dogrzewacz wygląda i na tym forum gdzie go mam szukać. Opaliłem silnik, temperatura zewnętrzna -4 stopnie, więc powinien się załączyć. A tu cisza. Pompka paliwa nie "tyka" a z rurki wylotowej dogrzewacza żaden dymek. Więc muszę poszukać jakiś warsztat w obrębie Skierniewic, który mi to naprawi. Silnik chodził jakieś 10 minut, w komorze zrobiło się ciepło a chłodnica była nadal zimna, więc termostat chyba sprawny. Tak sądzę. Poczytam o dogrzewaczu. Pozdrawiam i ciepełka życzę. Pomału zaczynam ogarniać to forum, ale tematy o dogrzewaczach (już kończę czytać) i o tej diagnostyce są kolosalnej wielkości. Wcześniej miałem eskorta i nie było takich problemów :). Ale do tematu. Sam postaram się uporać z tym problemem i nie dam mechanikom zarobić :), chyba !!. Na 100 % już wiem że dogrzewacz u mnie nie chodzi :) i dlatego tak jest w aucie zimno. Postanowiłem więc, od zakupienia przewodu do diagnostyki. Praktycznie już wszystkie programy ściągnąłem typu vag o których była mowa na forum, ale nie wiem jaki kabel mam kupić. W tym temacie forumowicze pisali o różnych kabelkach ale jaki będzie odpowiedni do mojej galaktyki ??. Stefano pisał że ta wtyczka w przypadku MK1 jest gdzieś za popielniczką. Zdemontuję wszystko i znajdę. Ale czy pewne jest to że Vag połączy się z moim autem ??, gdyż na forum o dogrzewaczach ktoś pisał że MK1 się nie łączy i nie znajdę tam informacji o dogrzewaczu, tylko profesjonalny serwis pomoże. Jeśli to prawda to z diagnostyką dam sobie spokój i od razu biorę się za wykręcanie piecyka. Pozdrawiam i ciepełka życzę :) taxidriver 06-01-2010, 20:52 [QUOTE MK1 się nie łączy i nie znajdę tam informacji o dogrzewaczu Pozdrawiam i ciepełka życzę :)[/QUOTE] No to dobrze forum czytałeś masz d3ws/z i niestety nie połączysz się z eberem kabelkiem Vag. Zostaje ci diagnostyka zegarem eberka lub podpinanie sterownika pod pc ale niestety nie znam programu podejrzewam że org diagnoza eber webasto chodzi to pod dosem czy win 98 Easy-rider 07-01-2010, 16:29 Poczytałem trochę i dowiedziałem się że mk1 bez problemów łączy się, odczytuje i kasuje błędy za pomocą kabelka Elm 327. http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=Elm+327 Jeden allegrowicz proponuje nawet przez łącze Bluetooth wifi,a wszyscy mają w liście obsługiwanych aut GALAKTYKI. Czy któryś z was może ma i sprawnie używa ten typ kabelka do MK1 ?? kubampakiet 07-01-2010, 20:43 Postanowilem zainwestowac w kabel do diagnostyki i program,tylko nie wiem co kupic moze ktos podpowie.mam sharana 2001 1,9 tdi 115 ps.AUY sp4jkk 07-01-2010, 21:28 Viaken USB KKL - ja mam i działa ok. kubampakiet 08-01-2010, 16:06 Viaken USB KKL - ja mam i działa ok. Kolego a jakis program lub cos jeszcze jest potrzebne? sharonek 08-01-2010, 18:58 Koledzy wymieniłem strownik ECU auto normalnie odpala i jezdzi ale nie moge połączyć sie VAGiem, łączy sie z klimą,abs, ale z silnikem nie, czy coś jest jeszcze do zrobienia po wymianie ECU? sp4jkk 09-01-2010, 21:19 Kolego a jakis program lub cos jeszcze jest potrzebne? np. VagCom 3.11 program i kabel i wiedza. akwak 14-01-2010, 09:21 Stefano. Mam kabelek Viaken i program VAG 3.11, czy dam radę zwiększyć wolne obroty w mojej galaktyce, jeżeli tak to w jaki sposób to zrobic. FORD GALAXY GHIA 1995r SILNIK 2.8i V6 Z góry dziękuję za poradę. ravelkepno 14-01-2010, 10:56 Pytanie , gdzie w vagu mozna zrobic adaptacje przednich lamp w galaxym , albo moze ktos wie co zrobic zeby sie nie palily na desce kontrolki spalonych zarowek z przodu , od czasu jak mi ksenony zalozyli to swieci sie ta inspekcja.Jest na to jakis sposob programowy ? Stefano 14-01-2010, 19:41 Stefano. Mam kabelek Viaken i program VAG 3.11, czy dam radę zwiększyć wolne obroty w mojej galaktyce, jeżeli tak to w jaki sposób to zrobic. FORD GALAXY GHIA 1995r SILNIK 2.8i V6 Z góry dziękuję za poradę. Nie wiem jak w beznzynie to ustawić, na pewno trzeba sprawdzić sondę lambda i silnik krokowy, ew. przeczyscić przepustnicę... Pytanie , gdzie w vagu mozna zrobic adaptacje przednich lamp w galaxym , albo moze ktos wie co zrobic zeby sie nie palily na desce kontrolki spalonych zarowek z przodu , od czasu jak mi ksenony zalozyli to swieci sie ta inspekcja.Jest na to jakis sposob programowy ? Trzeba wejść w kanał 29 lampy i zobaczyć jakie masz kodowanie w pozycji 07. Powinno być; 00005 Pozdr. akwak 14-01-2010, 21:00 Nie wiem jak w beznzynie to ustawić, na pewno trzeba sprawdzić sondę lambda i silnik krokowy, ew. przeczyscić przepustnicę... Z tego co wiem to w tym silnku nie silniczka krokowego. akwak 14-01-2010, 21:04 [QUOTE=Stefano;1333147]Nie wiem jak w beznzynie to ustawić, na pewno trzeba sprawdzić sondę lambda i silnik krokowy, ew. przeczyscić przepustnicę... W tym silniku nie silniczka krokowego, to jest silnik VW. akwak 14-01-2010, 21:06 Myślałem, że może VAG-iem da się zwiększyć te wolne obroty. ravelkepno 15-01-2010, 17:18 Trzeba wejść w kanał 29 lampy i zobaczyć jakie masz kodowanie w pozycji 07. Powinno być; 00005 Pozdr. Gdzie w vag-com 704.1 jest kanal 29 ? Stefano 15-01-2010, 20:30 Nie mam az takich zdolnosci abym mógł pokierować twoja myszką; kanał 29 - lampa lewa kanał 39 - lampa prawa kieras 17-01-2010, 14:34 Panowie z kad idzie prad, na gniazdo obd, bo kabelek nie chce mi sie polaczyc. piokolo 18-01-2010, 17:48 Witam Czy może ktoś z Was spotkał się z usterką "17571 Czujnik temperatury paliwa - przerwa/zwarcie do plusa brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY"? Po skasowaniu i ponownym właczeniu silnika błąd sie powtarza. Czym może skutkować jazda z takim uszkodzeniem i gdzie go szukać? Pozdrawiam Tony_Chacha 19-01-2010, 22:12 Panowie mam maly problem mianowicie te 4 bledy w sterowniku silnika do 1 mam rozwiazanie : czujnik bedzie za 2 tyg wymieniony. Co do reszty potrzebowalbym waszej pomocy tlumaczenia polskie mam chodzi mi dokladnie o podanie prowdopodobnych przyczyn wystepowania tych bledow, ewentualnie mozliwe rozwiazania lub co moge sprwadzic by znalezc przyczyne. 16502 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Signal too High P0118 - 35-00 - - 17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer P1570 - 35-10 - - - Intermittent 16891 - Idle Control System RPM Higher than Expected. P0507 - 35-10 - - - Intermittent 17559 - Long Term Fuel Trim Additive Air Bank 1: Range 1: System too Lean P1151 - 35-00 - - Dziekuje z gory za wszelkie wypowiedzi. Pozdrawiam jedna_brew 26-01-2010, 14:27 zwracam się do znawców, ponieważ w temacie jestem zielony, a nie chce marnować pieniędzy. czy interfejs, który mogę kupić na poniższej aukcji będzie współpracował z galaxy mkI? http://allegro.pl/item855687881_napraw_vw_audi_seat_skoda_vag_kkl_co m_cd_instr_pl.html chciałbym odczytać kod błędu poduszki powietrznej oraz zczytać parametry pracy silnika - czasy wtrysków, oscylację sondy lambda itp byłbym zupełnie zadowolony, gdybym jeszcze mógł zakodować sobie radio. da radę tym interfejsem? pozdrawiam, jedna_brew muflon137 27-01-2010, 03:00 zwracam się do znawców, ponieważ w temacie jestem zielony, a nie chce marnować pieniędzy. czy interfejs, który mogę kupić na poniższej aukcji będzie współpracował z galaxy mkI? http://allegro.pl/item855687881_napraw_vw_audi_seat_skoda_vag_kkl_co m_cd_instr_pl.html chciałbym odczytać kod błędu poduszki powietrznej oraz zczytać parametry pracy silnika - czasy wtrysków, oscylację sondy lambda itp byłbym zupełnie zadowolony, gdybym jeszcze mógł zakodować sobie radio. da radę tym interfejsem? pozdrawiam, jedna_brew tym kabelkiem sprawdzisz tylko : poduszki i klimatronik. do silnika musi byc zupełnie inny kabel i inny program np: http://www.ediag.pl/obdii.html - tańszego nie widziałem klosek6 27-01-2010, 12:16 mam vag-com 3,11 i nie mogę się połączyć z tempomatem.wszystko inne diagnozuje bez problemu abs poduchy climatronic centralny itd a z tempomatem nie chce co może być? jblack 28-01-2010, 07:13 witam postanowilem zaopatrzyc sie w kabelki i program vag com znalazlem cos takiego czy ktorys z tych kabelkow bedzie pasowal do mojego galaxy podaje linki http://cgi.ebay.de/VAG-K-CAN-COMMANDER-1-4-2-5-VAG-COM-AUDI-VW-PORSCHE_W0QQitemZ120519660215QQcmdZViewItemQQptZEl ektroger%C3%A4te?hash=item1c0f8812b7 a tutaj programy http://cgi.ebay.de/VAS-5051-5052-Elsa-VAG-COM-VCDS-Original-Software_W0QQitemZ250568520700QQcmdZViewItemQQptZE lektroger%C3%A4te?hash=item3a570c33fc http://cgi.ebay.de/VAS-5051-5052-Elsa-VAG-COM-VCDS-VW-Version-6_W0QQitemZ250568522642QQcmdZViewItemQQptZElektrog er%C3%A4te?hash=item3a570c3b92 http://cgi.ebay.de/VAS-5051-5052-Elsa-VAG-COM-VCDS-VW-Version-7_W0QQitemZ250568524190QQcmdZViewItemQQptZElektrog er%C3%A4te?hash=item3a570c419e chcialem zasiegnac informacji ktory z tych programow bedzie dzialac tak bym mogl sie polaczyc z modulem komfortu i z silnikiem bym mogl skasowac bledy poprostu by mozna bylo wszystko sobie sprawdzic prosze o rade lub o konkretny typ kabla i programu vag com . sharonek 28-01-2010, 09:05 czy wiecie jak VAGiem sprawdzić poprawne działanie silniczków w climatroniku? fiedzio 28-01-2010, 23:21 Witam koledzy jestem nowy i mam problem z moim galaxy , po wymianie skrzyni z automatu na manual zawyża prędkość o 30km/h wiem że trzeba to przeprogramować i prosiłbym o pomoc jakim programem i jak to zrobić oraz jak zwiększyć obroty na jałowym ponoć też programowo się to robi. jblack 01-02-2010, 12:49 czy ktos tu zaglada pisalem i prosilem o porade w sprawie kabelkow do vg-com ale jak dotad niem odpowiedzi pare postow wyzej prosze o rade czy te kabelki beda pasowaly i ten program taxidriver 01-02-2010, 15:47 czy ktos tu zaglada pisalem i prosilem o porade w sprawie kabelkow do vg-com ale jak dotad niem odpowiedziZaglądamy ale to już wszystko było opisane ciężko by było każdemu z osobna odpisać że będzie pasował i że musi zadać pytanie sprzedającemu jaki soft obsługuje dany kabel nie jesteśmy " niestety " wyrocznią i duchem świętym. Najlepiej zadaj pytanie sprzedającemu i poczytaj ten wątek jest wszystko napisane jaki kabel i jakie programy u kogo kupowane. Niestety musisz sam podjąć decyzję ale dlaczego upierasz się na zakupy na zachodzie poprzeglądaj allegro u nas kupisz sporo taniej a i niewątpliwie szybciej się dogadasz nie masz problemów z językiem technicznym ;) jblack 01-02-2010, 15:58 problem jest wtym iz pytalem sie paru sprzedawcow ale nie wysylaja paczek za granice nie podaja konta na miedzynarodowe przelewy niewiem czego sie boja albo tez niektozy wogole nie odpowiadaja na e-maile tylko dzwonic na komorke zachowuja sie ja palanty i mam juz dosc dzwonienia na komorke a i tak nikt sie nie zglasza tylko jakiec durne sekretarki automatyczne dlatego musze kupic tu chociaz jest drozej ale niema problemu z kupnem przelewem nie tak jak w polsce ja jestem raz moze dwa razy do roku w polsce i to na krotko dlatego prosze o rade na forum bodzior 01-02-2010, 18:46 Witam koledzy jestem nowy i mam problem z moim galaxy , po wymianie skrzyni z automatu na manual zawyża prędkość o 30km/h wiem że trzeba to przeprogramować i prosiłbym o pomoc jakim programem i jak to zrobić oraz jak zwiększyć obroty na jałowym ponoć też programowo się to robi. Chyba przekodować, przejdź do pierwszej strony tego wątku. Stefano 01-02-2010, 22:36 czy wiecie jak VAGiem sprawdzić poprawne działanie silniczków w climatroniku? Idziesz w 08 i w bloki 001,002,003, nie pamietam teraz na którym są silniczkli, jezdżą zdaje sie od 0-100, naciskaj przyciski kierujace powietrze w klimatroniku i bedziesz widział jak zmieniają sie płozenia poszczególnych klap. Opisywałem to juz na tym forum. Pozdr. Krzyzak-2005 02-02-2010, 10:19 Witam, czy da się wyprogramować automatyczne załączanie ogrzewania przedniej szyby. U mnie załącza sie chyba na minutę przy każdym odpaleniu auta poniżej 4 st.C falcon226 02-02-2010, 19:49 Ciekawe co piszesz,szyba włącza sie sama jezeli masz ustawiony nawiew tylko na nią lub właczysz ją sam.Tak przynajmniej jest u mnie.Pozdrawiam. biker20 02-02-2010, 20:20 witam mam pytanie co to jest ten vag i chodzi mi czy w mk2 można zwiększyć moc chodzi mi o czipa mam 90 konny a przydało było się coś więcej.Czy to warto myśleć o tym. falcon226 02-02-2010, 20:40 Biker coś mi sie zdaje,że byś chciał swoje MKII na F-16 przerobić!!!::lol: niezłe ziółko z Ciebie!!:diabel2: to by trza było z Rosjanami gadać!a tak poważnie to nie wiem czy jest sens nasze Galaktyki to auta rodzinne nie ścigacze! malaki 03-02-2010, 16:11 Potrzebuję info jak i czy wogóle można aktywować sterownik silnika aby mógł obsługiwać dodatkowe ogrzewanie elektryczne.Są to 3 świece żarowe zastosowane w silnikach tdi (nie w SGA bo mamy dogrzewacz spalinowy)które dogrzewają płyn. Kanał 16 odpowiada za ten system ,u mnie niestety same zera więc wygląda na wyłączony. Nie wiem też które piny w ECU będą sterowały przekaźnikami ale z tym bym sobie poradził gdybym uruchomił tą funkcję. marwyk 03-02-2010, 20:19 Lepiej zobacz ile taki układ pobiera prądu, ja to bratu w skodzianie odpiłąem bo jeździ trasy 5-6 kilometrów do pracy i z powrotem i w te mrozy to miał problem zapalić auto (akumulator też nie był pierwszej nowości) hexe 03-02-2010, 20:52 Poratujta Pany bo normalnie o tego czytania o VAGu to juz oczopląsu dostaję :diabelek: Mam VAGa i programik Polski Vag 4,9. Łączy mi się z autkiem pięknie ale jak tym cudownym ustrojstwem odczytać wartości temp cieczy podawane na komputer i na wskaźnik?? Podejrzewam ze jeden z czujników padł i za diabła nie wiem jak dojść który :diabelek: Jezeli można to tak łopatologicznie poproszę dla prostego człowieka znad morza :mrgreen: taxidriver 03-02-2010, 21:03 mk2 można zwiększyć moc chodzi mi o czipa mam 90 konnyNo to masz czary mary i masz 115 koni w tym roczniku tyle właśnie jest . Stefano 03-02-2010, 22:50 Poratujta Pany bo normalnie o tego czytania o VAGu to juz oczopląsu dostaję :diabelek: Mam VAGa i programik Polski Vag 4,9. Łączy mi się z autkiem pięknie ale jak tym cudownym ustrojstwem odczytać wartości temp cieczy podawane na komputer i na wskaźnik?? Podejrzewam ze jeden z czujników padł i za diabła nie wiem jak dojść który :diabelek: Jezeli można to tak łopatologicznie poproszę dla prostego człowieka znad morza :mrgreen: Podawałem jak sprawdzic termostat w innym temacie za pomoca VAGa, jak sprawdzić rózne czujniki płynu. Wkleje to tutaj bo sie moze bardziej nadaje do diagnostyki, może i ty coś podłapiesz, chociaż to odnosiło sie do TDI, ale nie wiem jak to pójdzie w benzynie, ale jak się łączysz... Temperatura płynu chłodzacego dla potrzeb ECU jest zczytywana z czujnka G-62, wiec aby spawdzć termostat bez wyjmowania należy; 1. Na zimnym niezapalonym silniku np. rano, najpierw sprawdzić czy G-62 nie jest uszkodzony, czyli czy dokładnie mierzy; a. VAG -> 01 / silnik/ -> 08 -> dokonać analizę grupy 007. Będą tam cztery kolumny 1. temperatura paliwa, 2.temp. oleju. 3. temp. powietrz w kolekt. dolocie, 4. temperatura płynu chłodzącego z tego czujnika, czyli G-62. Temperatury te po nocy / długim postoju / powinny sie zgadzać. b. zapisać odczyty i mozna też przy okazji zobaczyc jak nam działa czujnik G-2 ten co daje info dla potrzeb wskaznika na desce / zegary /, czyli idziemy w 17 / instruments / -> 08 -> i grupa 003 kolumna 1-sza. / czujnik G-2 / c. porównujemy wszystkie odczyty, powinny sie mniej wiecej zgadzać, można jeszcze poczytać z termometrów w piecyku, ale... 2. Odczyt G-62 i G-2 powinny byc identyczne na zimnym silniku, jesli NIE, to mamy którys uszkodzony, a który to wnioskujemy z analizy odczytu pozostałych temperatur. 3. Jesli czujnik G-62 jest OK, to nagrzewamy silnik do max temperatury i obserwujemy kolumnę 4 z punktu 1a. / czujnimk G-62 / widać będzie jak temperatura bedzie dochodzic do pewnego pułapu, np 90 st i kiedsy sie termostat otworzy to spadnie o parę stopni np, 87* C i tak powinna sie trzymac, chyba ze właczymy nawiewy grzania, to wtedy wiadomo ze spadnie, ale możemy sobie pomóc dogrzewaczem, po to mamy nasz piecyk. 4. Temperatura na czujniku G-62 powinna wynosic np, dla silnika AUY - 87 * C, jesli jest o pare stopni mniejsza mozna to uznać TERMOSTAT, jako jeszcze w granicach normy. Przekroczenie w dól, ponizej 80 * C, to termostat jest niesprawny i ECU /komputer/ odczytuje to jako niedogrzany silnik i zwiększa nam dawke paliwa na wtryskiwaczach, czyli silnik chodzi nam jako na 'ssaniu'. Aby mieć 100% pewnosci, czy mamy na maxa nagrzany silnik trzaba może troszkę go przegonić , czy pojeździc i nastepnie wtedy nie wyłaczajac dokonać pomiaru. Tak oto badamy termostat bez jego wyjmowania. Chyba tez te moje 'wywody' to muszę wkleic do tematu " Diagnostyka VAG", bo sie moze innym przydac. Pozdrowienia.. Pacific tdi 04-02-2010, 00:15 No to masz czary mary i masz 115 koni w tym roczniku tyle właśnie jest . Twoje czary nie pomogły. Były też 90KM, oczywiście na pompkach. Ale nie AUY jak kolega napisał w swoich danych, tylko ANU. hexe 04-02-2010, 07:51 Dzięks Stefano w co tam tylko lubisz :mrgreen: Wydrukuję sobie rozpisku i polecę ze ściągą pogadać poważnie z autkiem :619: malaki 04-02-2010, 11:24 Kolego marwyk dzięki za odp .Układ ten pobiera max. w granicach 30-35A i nie powinien wyładowywać akumulatora dlatego ze jest na tyle inteligentny ze komp steruje dwoma przekaźnikami dużej i małej mocy .Czyli wie np. o obciążeniu alternatora (grupa 16 pierwsze okno) i odpowiednio dołącza lub odłącza 1 lub 2 świece. Więc gdybym potrafił zaktywować tą funkcję to napewno to założe a jak nie to albo osobny wyłącznik albo zmiana podgrzewacza na D5WZ FABIO 06-02-2010, 10:40 Witam koledzy i mam pytanko czy udostępnił by mi ktoś VAGa do mojego TDI z okolic Śląskich - Zabrza ? Nawet jeśli z dalszych okolic to tez nie ma problemu bo w końcu moja galaktyka jest na chodzie i lubi podróże :) Pozdrawiam radzioradzio 06-02-2010, 21:05 Jak sprawdzić rzeczywisty stan licznika. Ponoć można w logach silnika gdzieś odgrzebać. Kto pomoże. janbra 06-02-2010, 21:28 Samodzielnie nie wiem jak to zrobić ale np. tutaj http://www.chiptuning.katowice.pl/aktualnosci.html kosztuje to około 100zł hexe 07-02-2010, 15:43 Witam koledzy i mam pytanko czy udostępnił by mi ktoś VAGa do mojego TDI z okolic Śląskich - Zabrza ? Nawet jeśli z dalszych okolic to tez nie ma problemu bo w końcu moja galaktyka jest na chodzie i lubi podróże :) Pozdrawiam A nie lepiej zaiwestować we własnego VAGa? To co wydasz na podróże po kolegach z VAGiem spokojnie ci wystarczy. Koszt VAGa to jakieś 40 złociszy. I będziesz miał swoją własną zabawkę :mrgreen: sp4jkk 07-02-2010, 16:04 No i teraz powiedz kolego, w jaki sposób odczytać ten "rzeczywisty" przebieg. Bo mi udało się tylko odczytać stan licznika, który jest pokazywany właśnie na liczniku. Jeśli był cofany, to tego nie dojdziesz zwykłym vagiem. Chyba że już jest jakiś patent? Był już o tym temat i zwykłym kabelkiem nie odczytasz oryginalnego przebiegu. egonmonia 09-02-2010, 14:10 Witam mógłbys kolego poprowadzic laików na jakimś kanale (A nie lepiej zaiwestować we własnego VAGa? To co wydasz na podróże po kolegach z VAGiem spokojnie ci wystarczy. Koszt VAGa to jakieś 40 złociszy. I będziesz miał swoją własną zabawkę http://hobby-elektronika.eu/programator.html __________________) mam galaxy 2004r 1.9tdi 85kw jakie prog.kable itd itp? PISZ jak do dzieci :) radzioradzio 09-02-2010, 20:01 Wiem że się da, tylko czym i gdzie grzebać żeby odczytać przebieg. Bardzo ważne. Czekam na info. Stefano 09-02-2010, 21:47 Pisałem juz kiedys o tym, nie mozna odczytać własciwego przebiegu zapisanego w sterowniku silnika zwykłym kabelkiem, bo taki nie obsłuży versji VAGCOMa pow 7xx, Trzeba miec do tego Hex-Can, VAG Commandera lub VCDS marwyk 10-02-2010, 19:55 A to problem zmienić przebieg w sterowniku silnika w marce VW? Myślę że żaden Stefano 10-02-2010, 21:31 A no troche jest, trzeba mieć czym, wiedzieć gdzie i umiec to zrobić, bo jest troche przy tym liczenia, ale co do jasnosci sprawy; NIE POLECAM TAKICH CZYNNOSCI I ZACHOWAŃ !!! Temat korekty przebiegu samochodu, uwazam za zakończony, więc nie pytajcie wiecej... mekess 11-02-2010, 00:38 jestem za :) Krzyzak-2005 12-02-2010, 07:49 NIE POLECAM TAKICH CZYNNOSCI I ZACHOWAŃ !!! Temat korekty przebiegu samochodu, uwazam za zakończony, więc nie pytajcie wiecej... Myślę że większość z nas chciała by się dowiedzieć czy nie została oszukana przy kupnie auta i nie myśli o korekcie przebiegu... Ja chętnie kontynuowałbym temat aby w przyszłości nie dać wpuścić się w maliny. RafałB 12-02-2010, 08:50 Dokładnie,ja mam takie samo zdanie - kupiłem i chciałbym mieć pewność co do przebiegu,tyle że jak nie da rady zwykłym kabelkiem i VAGiem to odpuszczam... marwyk 12-02-2010, 10:49 Koledzy miałem nie pisać nic, ale .... Naiwność ludzka jest potężna, co da ci sprawdzanie przebiegu poza tym że będziesz wiedział. Przebieg to jeden z wielu czynników decydujących o aucie, ale nie jedyny. Powiedzcie czy wolałbyś jeździć autem które ma 20- 250 tys. ale jeżdżone z głową po dobrych równych drogach na dobrym paliwie i serwisowanych regularnie czy lepiej kupic auto które ma 100 tys. km ale serwis był u pana Heńka co zakładał byle co byle podróbkę aby dużo zarobić i sie nie narobić. Co Wam da że będziecie wiedzieć chyba tylko to że będziecie kupować złomy po wypadkach bo takie maja przeważnie mały przebieg bo dużo stały u blacharzy lakierników RafałB 12-02-2010, 11:03 Nic nie da poza zaspokojeniem ciekawości :P Krzyzak-2005 12-02-2010, 12:57 Chodzi o to żeby mi gość ciemnoty nie wciskał (np. auto ma 10 lat i 100 tyś przebiegu). Niestety u nas przebieg ma przełożenie na cenę więc można łatwo przekręt udowodnić. waldor4 12-02-2010, 14:45 hehe. Pod postami jest reklama "korekta liczników Poznań". Mało tego że nie zaspokoisz ciekawości to jeszcze możesz się nieco zdenerwować, delikatnie mówiąc. A jak chcesz kupić auto to i tak nikt przed sprzedażą nie pozwoli ci podłączyć VAG-a. Lepiej umówić się przed kupnem z jakimś zakładem diagnostyki i sprawdzić wtedy więcej, bo nawet gdy okaże się że nie był kręcony, może zauważą że ten egzemplarz przyjechał z trzech państw, na przykład. Osobiście kupiłem taxi z przebiegiem 233tys, bo obok stał starszy o dwa lata z przebiegiem 160tys, pognieciony cały prawy bok, rdzawe wykwity, połamaną deskę rozdzielczą, słabsze wyposażenie, a cena była taka sama. Zamknijcie temat kręcenia liczników bo to nic nie wnosi. RafałB 12-02-2010, 15:18 Wnosi wnosi ... czemu ma ktoś nie pozwolić podłączyć VAGa?Aaa no nie pozwoli ten który ma coś na sumieniu a normalny powie że nie ma sprawy. Stefano 12-02-2010, 17:29 Jestem ciekaw jednego, jakbym teraz podał jak w sterowniku silnika odczytać faktyczny przebieg, czy zaraz nie padnie pytanie; jak można to zmienić, bo se chciałem nastawic np. na 0.... lub zmieniłem licznik i se chciałem nastawić stary stan, a wszystkim wiadomo o co faktycznie chodzi. hexe 12-02-2010, 18:55 Ja osobiście chciałbym wiedzieć jak to można sprawdzić. Prosze nie mylić z pojęciem ZMIENIĆ. A gdyby ktoś mi zabronił podłączyć VAGa podczas sprawdzania przy zakupie to miałbym pewność że ma coś do ukrycia. Bo w jakim innym celu miałby coś przeciw rzetelnemu sprawdzeniu co i jak? dwoje19 13-02-2010, 17:48 Koszt VAGa to jakieś 40 złociszy. I będziesz miał swoją własną zabawkę No, "kabelek" z allegro można kupić za 40zł ale wiedza pozostaje bezcenna... Pozdrawiam. dwoje19 13-02-2010, 17:58 Myślę że większość z nas chciała by się dowiedzieć czy nie została oszukana przy kupnie auta Jeżeli auto chodzi i jesteście z niego zadowoleni to radzę tego nie robić!. Ostatnio sprawdzałem koledze w audi A4 2005rok i gdy się dowiedział, że w tak młodym aucie ma już cofnięte 150tys. (miał już nalatane 315tys.), to mało nie dostał zawału, niewiele brakowało i miałbym go na sumieniu... klosek6 13-02-2010, 18:46 a czy mógłbyś mi powiedzieć jak odczytać faktyczny przebieg w moim galaxy? chciał bym wiedzieć ile faktycznie ma przejechane. marwyk 13-02-2010, 22:40 Vag-iem nie sprawdzisz stanu licznika w silniku, a tym bardziej nie zmienisz. Potrzebny jest przynajmniej trochę lepszy i droższy sprzęt Ale jak juz pisałem jak ktoś zmieniał z głową to operacja jest nie do wykrycia Stefano 14-02-2010, 00:03 Vag-iem nie sprawdzisz stanu licznika w silniku, a tym bardziej nie zmienisz. Potrzebny jest przynajmniej trochę lepszy i droższy sprzęt ......... Programem VAG jak najbardziej odczytasz i zmienisz co chcesz w sterowniku silnika, tylko musi być lepsza jego wersja np. VAG-COM 704.2, no i lepszy kabelek który z tą wersją pójdzie np. HEXCAN, pisałem o tym ze dwie strony wczesniej. dwoje19 14-02-2010, 15:26 Ale jak juz pisałem jak ktoś zmieniał z głową to operacja jest nie do wykrycia Musieliby zmienić w każdym module ale sprzedawcy tego nie robią z różnych przyczyn najczęściej finansowych, a jeżeli robią to sami to z braku odpowiedniej wiedzy. Proponuję nie ciągnąć dalej tej dyskusji bo i tak do niczego ona was nie doprowadzi... RafałB 15-02-2010, 09:14 Może rzeczywiście nie ma sensu sprawdzać przebiegu po kupnie heh ;) Jak autkiem lata sie już np ze 2 lata i jest ok to co tam grzebać?Co innego - przed kupnem. radzioradzio 15-02-2010, 12:49 Ktoś wygrał sprawę i koleś z komisu musiał mu wymienić auto bo udowodnił mu, że stan licznika nie jest faktycznym stanem przejechanych kilometrów tego samochodu. A tu już sprzedawca odpowiada co sprzedał i co zataił i nie ma tłumaczenia, że nie wiedział. Jak mu udowodnisz to kasa do zwrotu. Dlatego też szukam kogoś, kto pomoże mi odczytać. subratri 16-02-2010, 08:13 Mam pytanie związane z tematem nie z oszukiwaniem ;) od jakiegoś czasu nie mam laptopa no i na razie nie chcę mieć. W związku z tym nie bardzo mam jak podłączyć autko pod VAG, a już by sie przydało. Ktoś kiedyś pisał, że istnieją kabelki na bluetooth. No i tu pytanie, jaki kupić kabelek żeby zadziałał z telefonem Sony Ericsson XPERIA, no sofcik na windows mobile. Bądź ewentualnie może ktoś wie gdzie zadać celnie takie pytanie. taxidriver 16-02-2010, 11:53 no sofcik na windows mobile soft mam ale kabelków niestety nigdy nigdzie nie spotkałem fizycznie do kupienia tylko w opisach w necie występują. Sofcik działa testowałem na acer n30 ma host usb (czyli widzi dopięte dyski pamięci i inne kabelki). Ewentualnie kup NEC 900c są na allegro za małą kase ok 200 zeta i ten sam sofcik i zwykły kabel na usb. Tony_Chacha 16-02-2010, 17:44 Witam Wszystkich Dzisiaj jadac z pracy poczulem szarpniecie i zaczol migac check. Auto zaczelo troche szarpac. Oto co pokazal VAG 16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected P0300 - 35-00 - - 16688 - Cylinder 4 Misfire Detected P0304 - 35-00 - - 16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold P0420 - 35-10 - - - Intermittent 16523 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2: Response too Slow P0139 - 35-10 - - - Intermittent 17511 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: B1 S1: Performance too Low P1103 - 35-10 - - - Intermittent 16795 - Secondary Air Injection System: Incorrect Flow Detected P0411 - 35-10 - - - Intermittent 16689 - Cylinder 5 Misfire Detected P0305 - 35-00 - - 16685 - Cylinder 1 Misfire Detected P0301 - 35-00 - - jakos wszystko na raz nie wiem co teraz z tym zrobic wymiana wszystkich czesci droga bedzie. Prosze pomozcie. Stefano 16-02-2010, 20:51 Kupa błedów, a co nie da sie tego szmelcu skasować, błędy powracają? Tony_Chacha 16-02-2010, 21:09 Da sie skasowac ale po paru minutach jak silnik chodzi to powracaja. Jest to moze jakas wskazowka ze cos konkretnego sie psuje. subratri 17-02-2010, 14:16 a bezpieczniki sprawdziłeś? popraw wtyczki przy sterowniku silnika - sprawdź czy woda nie naszła... baterię masz dobrą? Tony_Chacha 17-02-2010, 17:42 Bezpieczniki sprawdzone wtyczka siedzi wody nie naszlo nawet nie padalo wczoraj, akumulator ma 2 miesiace i jest sprawny swiece maja 2 tys km bylem u mechanika stwierdzil na ucho ze cewka na jednym cylindrze poszla zaraz jade sprawdzic. Troche mnie ta sonda boli i ze jakis blad w katalizatorze. KRISSGALAXY 17-02-2010, 19:28 Witam kolegow ,dzis tak z braku zajecia podpialem galusia pod kompa.Autko chodzi super ,ale vag wywalil bledy ,ktorych objasnien nie moge znalezc. 64764-nie znany kod bledu-nie autoryzowane-blad sporadyczny. 64771-nie znany kod bledu - brak sygnalu. jezeli to mozliwe to prosze o info na ich temat 1277-przekaznik pompy abs-j185 771 -czujnik poziomu paliwa-brak sygnalu. co zrobic przy tych 2 ostatnich jak sie powtorza. pozdrawiam. malaki 19-02-2010, 08:20 Jaki kod logowania do adaptacji w 1-engine trzeba podać właściwy kod silnika przy logowaniu. Do 1.9 jest to 12233. Nigdzie natomiast nie mogę znaleźć kodu do 2.0. Może ktoś posiada kod do silnika 2.0 TDI wojtek_gtx 21-02-2010, 14:59 Witam Mam takie błędy : Address 01 ------------------------------------------------------- Controller: 028 906 021 JK Component: 1,9l R4 EDC G000SG 2017 Coding: 00002 Shop #: WSC 01317 2 Faults Found: 17946 - Fuel Shutoff Solenoid (N109): Open or Short to Ground P1538 - 35-10 - - - Intermittent 17552 - Mass Air Flow Sensor (G70): Open or Short to Ground P1144 - 35-00 - - Readiness: N/A Po wykasowaniu, na postoju zostaje : 17552 - Mass Air Flow Sensor (G70): Open or Short to Ground P1144 - 35-00 - - A podczas jazdy wywala ten drugi . Proszę o pomoc Pozdrawiam cowboy 21-02-2010, 18:06 Przeskanowałem gala Vagiem 409. Znalazł błąd 16687 czyli przerwa w zapłonie na 3 cyl. Pojawiło się to po raz pierwszy. Mam problem z odpalaniem auta po dłuższym postoju-strasznie długo kręci. Zrobiłem logi na postoju przy ~1000,2000 i 3000obr/min. Dynamicznych nie robiłem, bo nie wiem dokładnie jak (zrobię jak się dowiem jak). Oto logi (widzi ktoś coś tu nie halo?-czy te logi musza być dynamiczne?) : Sunday,21,February,2010,17:48:04 038 906 019 LD,,1.9l R4 EDC 0000SG 1595, ,Group A:,'003,,,,Group B:,'002,,,,Group C:,'001 ,,Engine speed,MAF (specified),MAF (actual),EGR duty cycle,,Engine speed,Throttle pos,Operating Cond/AC,Coolant Temp,,Engine speed,Injected quantity,Spec. Inj. duration,Coolant temp ,TIME,rpm,mg/H,mg/H,%,TIME,rpm,0%,speed/throttle/AC,80-110°C,TIME,rpm,mg/H,°Ck.,80-110°C Marker,STAMP, /min, mg/str, mg/str, %,STAMP, /min,%,,°C,STAMP, /min, mg/str, CF,°C ,0.01,903,245.0,225.4,63.4,0.43,924,0.0, 0 1 0,83.7,0.86,903,4.7,6.6,83.7 ,1.30,882,245.0,225.4,64.1,1.75,903,0.0, 0 1 0,83.7,2.16,903,4.7,6.6,83.7 ,2.51,903,245.0,245.0,62.6,2.85,903,0.0, 0 1 0,83.7,3.19,903,4.4,6.6,83.7 ,3.53,903,245.0,225.4,63.0,3.89,903,0.0, 0 1 0,83.7,4.25,903,4.9,6.6,83.7 ,4.59,882,245.0,254.8,63.4,4.95,903,0.0, 0 1 0,83.7,5.31,924,3.8,6.1,83.7 ,5.65,903,245.0,245.0,62.6,5.99,903,0.0, 0 1 0,83.7,6.33,903,4.7,6.6,83.7 ,6.68,903,245.0,235.2,61.4,7.03,903,0.0, 0 1 0,83.7,7.38,903,4.7,6.6,83.7 ,7.73,903,245.0,220.5,62.2,8.07,924,0.0, 0 1 0,83.7,8.39,882,5.5,6.6,83.7 ,8.71,882,245.0,245.0,60.6,9.06,903,0.0, 0 1 0,83.7,9.41,882,5.2,6.6,83.7 ,9.82,903,245.0,259.7,60.6,10.26,1260,21.6, 0 0 0,83.7,10.71,2247,6.3,5.1,83.7 ,11.15,1911,250.0,313.6,66.5,11.58,1764,12.5, 0 0 0,83.7,12.03,1806,6.3,5.6,83.7 ,12.47,1848,255.0,294.0,80.1,12.90,1995,13.3, 0 0 0,83.7,13.34,2037,5.5,5.1,83.7 ,13.78,2037,250.0,274.4,84.5,14.21,2058,12.9, 0 0 0,83.7,14.64,2079,5.5,5.1,83.7 ,15.08,2079,255.0,259.7,84.5,15.52,2079,12.5, 0 0 0,83.7,15.94,2100,5.5,4.6,83.7 ,16.36,2142,255.0,254.8,84.5,16.78,2163,12.5, 0 0 0,83.7,17.22,2184,5.2,4.6,83.7 ,17.64,2226,260.0,269.5,84.5,18.06,2226,12.5, 0 0 0,83.7,18.51,2226,5.2,4.6,83.7 ,18.94,2205,255.0,274.4,84.5,19.38,2184,12.5, 0 0 0,83.7,19.71,2163,5.8,4.6,83.7 ,20.05,2184,255.0,269.5,84.5,20.41,2163,12.9, 0 0 0,83.7,20.77,2163,5.5,4.6,83.7 ,21.12,2163,255.0,264.6,84.5,21.45,2205,14.1, 0 0 0,83.7,21.79,2499,10.7,5.1,83.7 ,22.13,2772,370.0,264.6,52.2,22.47,3087,17.6, 0 0 0,83.7,22.84,3129,3.8,0.0,83.7 ,23.17,3003,355.0,352.8,62.2,23.53,2940,12.9, 0 0 0,83.7,23.87,2940,4.4,1.0,83.7 ,24.21,2940,340.0,338.1,63.8,24.55,2940,12.9, 0 0 0,83.7,24.89,2940,4.1,1.0,83.7 ,25.24,2940,340.0,333.2,64.9,25.57,2940,12.9, 0 0 0,83.7,25.91,2940,4.1,1.0,83.7 ,26.25,2940,340.0,323.4,64.5,26.57,2940,12.9, 0 0 0,83.7,26.90,2940,4.1,1.0,83.7 ,27.26,2940,340.0,328.3,64.5,27.62,2940,12.9, 0 0 0,83.7,27.98,2961,4.4,1.0,83.7 ,28.36,2961,345.0,323.4,62.6,28.77,2982,12.9, 0 0 0,83.7,29.21,2982,4.1,1.0,83.7 ,29.66,3003,350.0,328.3,60.2,30.10,3003,12.9, 0 0 0,83.7,30.54,2646,0.0,-1.5,83.7 ,30.98,1995,250.0,470.4,4.8,31.42,1449,0.0, 0 1 0,83.7,31.86,966,3.6,6.1,83.7 ,32.30,924,245.0,318.5,67.3,32.74,903,0.0, 0 1 0,83.7,33.18,903,5.2,7.1,83.7 ,33.62,882,245.0,254.8,74.9,34.06,903,0.0, 0 1 0,83.7,34.50,903,5.5,7.1,83.7 ,34.94,903,245.0,220.5,74.1,35.38,903,0.0, 0 1 0,83.7,35.82,903,5.2,6.6,83.7 janbra 21-02-2010, 19:50 Na postoju nie ma sensu gazować. Zrób na wolnych obrotach 001, 003, 004, 013, 023. Logowanie silnik powyżej 80 stopni. Każdy osobno i potem wrzuć np. tutaj http://rtnet.pl/vaglog/ 023 zrób na zimnym i potem na ciepłym taxidriver 21-02-2010, 19:54 http://hotfile.com/dl/29535023/45e300f/VAG_Check_with_patch.rar.html Wersja Vag na PPC widzę że można się podpiąć usb lub bluetooth. Jeśli oczywiście PPC posiada Hosta USB jest to wymagane, na temat co to jest Host USB w pda proponuję literaturę tego forum jest tam wszystko.http://pdaclub.pl/forum/index.php cowboy 21-02-2010, 20:24 Na postoju nie ma sensu gazować. Zrób na wolnych obrotach 001, 003, 004, 013, 023. Logowanie silnik powyżej 80 stopni. Każdy osobno i potem wrzuć np. tutaj http://rtnet.pl/vaglog/ 023 zrób na zimnym i potem na ciepłym Link: http://rtnet.pl/vaglog/wojdragan_7063.html pierwsze 10 logów i ostatnie 2-3 było na wolnych obrotach ale tylko w 001, 002 i 003. Jutro zrobię tak jak pisałeś: na wolnych obrotach 001, 003, 004, 013, 023 każdy osobno i potem wrzucę. 023 na zimnym też. Do jutra :one: Dodane logi: 023 na zimnym http://rtnet.pl/vaglog/wojdragan_7123.html Reszta na ciepłym 001 http://rtnet.pl/vaglog/wojdragan_7124.html 003 http://rtnet.pl/vaglog/wojdragan_7127.html 004 http://rtnet.pl/vaglog/wojdragan_7128.html 013 tutaj moja uwaga: po zapisaniu loga na 3cyl. 2.99mg-stało w miejscu bez znaczenia czy gazowałem czy nie-czy ten wtrysk leje stałą dawkę paliwa? http://rtnet.pl/vaglog/wojdragan_7129.html 023 http://rtnet.pl/vaglog/wojdragan_7130.html Oprócz tego miałem błąd: 16687 cylinder 3 misfire detected PO303-35-00-- Skasowałem, zaraz pojawił się ponownie, ale różnił się tylko końcówką: PO303-35-10 intermittent I jeszcze jeden błąd-chyba w dogrzewaczu go znalazłem: 00668-supply voltage terminal 30 07-00-signal too low Bardzo proszę o analizę logów :lol: janbra 22-02-2010, 22:54 Coś złego dzieje się z tą 3 pompką, leje za dużo paliwa i komputer ujmuje na pozostałych cylindrach. BIP-y też masz wyższe na niej, trzeba sprawdzić wtyczkę, zmienić pompki miejscami. Stałej dawki oczywiście nie może lać. Ten błąd też wskazuje na 3 cylinder. cowboy 23-02-2010, 17:52 Coś złego dzieje się z tą 3 pompką, leje za dużo paliwa i komputer ujmuje na pozostałych cylindrach. BIP-y też masz wyższe na niej, trzeba sprawdzić wtyczkę, zmienić pompki miejscami. Stałej dawki oczywiście nie może lać. Ten błąd też wskazuje na 3 cylinder. No właśnie ten błąd ciągle się pojawiający i stała dawka paliwa, wskazywałaby na uszkodzoną pompkę. Wtyczkę rozumiem przy samej pompce czy gdzieś przy bloku silnika?-chociaż bardzo wątpię, żeby to było to. Którą z którą pompkę ew. zamienić? Pompki sam bym zmienił, ale to chyba robota dla mechanika z dużą wiedzą... Oprócz położenia pompki prostopadle wobec gniazda,odstępu każdej z nich od ścianki głowicy i ustawienia luzu, później trzeba jeszcze coś na Vagu ustawiać? janbra 23-02-2010, 18:54 Chodziło o wtyczkę przy samej pompce. Z którą pompką zamienisz to raczej nie ma znaczenia, chodzi o sprawdzenie jak ta podejrzana będzie zachowywać się w innym miejscu. Odnośnie procedury montażu to http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=161 Musisz jeszcze poszukać z jaką siłą dokręcić / wyregulować pompki. Na VAG-u to tylko kontrola jak pracują. wojtek_gtx 24-02-2010, 07:25 Witam Mam takie błędy : Address 01 ------------------------------------------------------- Controller: 028 906 021 JK Component: 1,9l R4 EDC G000SG 2017 Coding: 00002 Shop #: WSC 01317 2 Faults Found: 17946 - Fuel Shutoff Solenoid (N109): Open or Short to Ground P1538 - 35-10 - - - Intermittent 17552 - Mass Air Flow Sensor (G70): Open or Short to Ground P1144 - 35-00 - - Readiness: N/A Po wykasowaniu, na postoju zostaje : 17552 - Mass Air Flow Sensor (G70): Open or Short to Ground P1144 - 35-00 - - A podczas jazdy wywala ten drugi . Proszę o pomoc Pozdrawiam Ponawiam prośbę . Auto nadal nie jedzie Stefano 24-02-2010, 21:30 Ponawiam prośbę . Auto nadal nie jedzie No to zamiast szukać, to siedzisz na 4 literach i ponawiasz prosby, aby ktoś za ciebie to zrobił i znalazł??????? A tylko wpisac w Google błąd i juz masz; 17946 Zawór odcinający paliwo - przerwa/zwarcie do masy brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY 17552 Przepływomierz padnięty, lub nie ma masy. Jak tem drugi sie kasuje to masz moze problem tylko z wtyczką na LMM. A pierwszy to sprawdz czy nie masz lodu w zbiorniku, albo zrzuć wężyk zasilania z filtra i przekręć stacyjkę, powinno tam niezle chlusnąć, jak nie to siedzi zaworek zwrotny / moze woda na dnie w zbiorniku i przymarznięty filterek /, Sprawdz też przekaźnik 109. wojtek_gtx 25-02-2010, 06:48 Dziękuję ;-) chodziło mi o wypowiedź (pomoc) specjalisty, jutro zaczynam szukać w tyg. troszkę ciężko z czasem dudi999 25-02-2010, 11:55 Witam. Po diagnostyce mojego auta występują takie błędy: :( AIR BAG 588 Zapłonnik poduszki powie.od kierowcy-N95 zbyt duża oporność KLIMA 1186 Siłownik rozdziału powietrza Tylny-V136 brak osprzętu / nie związany ze sprzętem 792 Włącznik ciśnieniowy klimatyzacji-F129 brak osprzętu / nie związany ze sprzętem proszę was o pomoc, jak usunąć przyczyny :pomysl: i gdzie szukać tego w aucie. hexe 25-02-2010, 12:00 Witam. Po diagnostyce mojego auta występują takie błędy: :( AIR BAG 588 Zapłonnik poduszki powie.od kierowcy-N95 zbyt duża oporność Kolega jak kiedyś zanabywał swojego Sharana miał podobny komunikat. Zignorował go a potem się okazało że zamiast sprawnej poduszki kupił autko z wsadzonym opornikiem żeby błędu poduszek na desce nie wywalało podczas testowania :( Na szczęście dla siebie nie przekonał się o tym podczas jakiegoś wypadku. dudi999 25-02-2010, 12:06 U mnie było wszystko OK, i któregoś dnia zapalila sie w trakcie jazdy, nie działa tez klakson - ja stawiam na tasme. Chciałbym jednak poznac wasza opinie, może się mylę. doktorek35 25-02-2010, 19:12 Witam,posiadam zwykły licznik bez MFA i wskażników otwartych dzrzwi itp.W wiązce mam opcjonalnie 2 wtyczki,więc zakupiłem tanio licznik od angola (tarcza oczywiście w milach) podłączyłem i wszystko działa ok.Ze swojego liczydła przełożyłem tylko tarczke prędkościomierza wraz z temperatura.Tu właśnie pojawia się problem-te dwa wskażniki przekłamują wskazywane wartości.Pytanko-czy Pan VAG może to poprawić?I jak to zrobić?Jeżeli jest to możliwe to proszę o dokładniejsze instrukcje w tym temacie gdyż słabo kumam te sprawy.Dziękuje !!! Stefano 25-02-2010, 23:28 Link: ........... Bardzo proszę o analizę logów :lol: Teraz spojzałem na te logi masz problem z wolnymi obrotami? Ma stać 903, a u ciebie to trochę pływa, W 003 w tym pierwszym logu masz miej wiecej dobrze chociaz w pozycji 02 i 03 powinno byc to samo, / masa powietrza żądana i rzeczywista /. W tym drugim logu grupie 003 to jakś kaszana, robiłeś to w Bas. Set. ale tam obroty powinny byc podniesione do 1407?? czy co to tam jest z twoim EGRem /zaslepiłeś / No i w 004 masz za wczesny zapłon, powinno być w poz, 4 na 0,0. Temperatura silnika tez za niska 83 powinno byc 87-90 / termostat / Zrób logi EGRa w BS grupa 003. cowboy 26-02-2010, 00:23 ... W tym drugim logu grupie 003 to jakś kaszana, robiłeś to w Bas. Set. ale tam obroty powinny byc podniesione do 1407?? czy co to tam jest z twoim EGRem /zaslepiłeś / No i w 004 masz za wczesny zapłon, powinno być w poz, 4 na 0,0. Temperatura silnika tez za niska 83 powinno byc 87-90 / termostat / Zrób logi EGRa w BS grupa 003. Dzieki Stefano. EGRa nie zaślepiałem. Ostatnio czyszczony był ponad rok temu-więc podejrzewam syf niesamowity. Dzisiejsze wysr...nie się turba może być spowodowane niedrożnym kanałem dolotowym-ssącym(to moje domysły)-looknij na mój poprzedni temat. Problem z wolnymi obrotami jest. Trzecia pompka się "przycina". Czy to wszystko zapłon-itd. da się ustawić? Logi o których pisałeś zrobię jak naprawię turbo-na razie muszę się z tym uporać... wojtek_gtx 26-02-2010, 18:46 Dziękuję ;-) chodziło mi o wypowiedź (pomoc) specjalisty, jutro zaczynam szukać w tyg. troszkę ciężko z czasem Zakupiłem nowego boscha (i jest super auto zaczęło znowu dmuchać ) tylko teraz nie wiem czy to zbieg okoliczności czy co auto gorzej odpalać - muszę parę sekund pokręcić żeby zaskoczył. wcześniej na padniętej było oki MisiekK 09-03-2010, 11:02 Sam sobie odpowiem na pytanie zadane na początku tego wątku. Może komus sie przyda: Po zakupie auta miałem za każdym odpaleniem komunikat MFA "sprawdź czujnik poziomu oleju" Czujnika auto nie posiada a nawet dziury w misce na ten czujnik, więc codzienne piszczenie zaczęło mnie denerwować. W różnych serwisach przy okazji operacji VAGiem (równiez takim za kilkanascie tys zł) prosiłem o usunięcie tego czujnika i nikt nie potrafił mi pomóc. Stwierdziłem, że problemy z gaśnięciem wyświetlacza mogły zmusic poprzedniego właściciela do zmiany licznika (auto było kupione w Polsce i serwisowane w ASO), lub był inny powód, może przeprogramowanie. Dziś zaprogramowałem licznik zmieniając opcję kontroli inspekcji ze stałą częstotliwością z czujnikiem oleju na stałą ale bez czujnika. Problem był trywialny jak jego usunięcie. I nareszcie dzięki wątkowi Stefano jest już po problemie. Moje Recoding zmieniłem z 13121 na 13101. FABIO 09-03-2010, 18:44 mam kabelek i polskiego vag 4.09 a pytanie moje takie: jak obniżyć obroty silnika bo mam je na 1000 obrotów jak odpalam to przez chwile jest ponad 1000obr. chwile pochodzi i normuje sie na 1000obr i ani grama mniej a z tego co wiem powinny obroty być niższe mój silniczek to 1.9 tdi 90 konny. Pozdrawiam piotrbaju3 09-03-2010, 19:10 czesc ciężko mi odpala na ciepłym silniku może coś kumasz.Ten sam model motoru.Pozatym silniczek gwizda oliwki nie bierze ,może mi coś pomożesz.Dzięki Wojtek gtx mekess 09-03-2010, 23:07 Z całą pewnością ktoś Ci kolego (piotrbaju3) pomoże, jednak najpierw szukajka. Temat ten był poruszany wielokrotnie. FABIO 12-03-2010, 19:28 mam kabelek i polskiego vag 4.09 a pytanie moje takie: jak obniżyć obroty silnika bo mam je na 1000 obrotów jak odpalam to przez chwile jest ponad 1000obr. chwile pochodzi i normuje sie na 1000obr i ani grama mniej a z tego co wiem powinny obroty być niższe mój silniczek to 1.9 tdi 90 konny. Pozdrawiam nikt nie wie ? :( taxidriver 12-03-2010, 21:26 Fabio użyj szukajki było, tylko nie pamiętam gdzie a nie mam teraz czasu szukać . Jak znajdę to wkleję, szukaj po moich wypowiedziach to znajdziesz szybciej ;) Stefano 12-03-2010, 22:40 nikt nie wie ? :( Wie, ale nie bardzo ci podam, abys nie popsuł sobie silnika jak pójdziesz bawić sie w VAGu w adaptację. Zresztą to co piszesz to wygłada na uszkodzony czujnik temperatury, ze podnoszą się obroty przy starcie, a pózniej obniżaja. Jak czytasz te swoje obroty z zegarów czy z VAGa? Pozdr. FABIO 13-03-2010, 08:18 Wie, ale nie bardzo ci podam, abys nie popsuł sobie silnika jak pójdziesz bawić sie w VAGu w adaptację. Zresztą to co piszesz to wygłada na uszkodzony czujnik temperatury, ze podnoszą się obroty przy starcie, a pózniej obniżaja. Jak czytasz te swoje obroty z zegarów czy z VAGa? Pozdr. obroty czytam z zegarów ale już obniżyłem w ten sposób: 01 Silnik Adaptacja Kanał 2 i zmieniłem wartość z 32768 na 32743 i troszke sie obniżyło poniżej 1000obr i zauważyłem że teraz jak schodzi z obrotów w czasie jazdy naprzykład jak dojeżdżam do świateł to schodzi czasem do o.k 800obrotów (tak na oko) i staje powoli troszke przed kreską 1000obrotów Oto znowu moje pytanie, czy zrobiłem dobrze i czy tak ma byc ? Pozdrawiam MisiekK 14-03-2010, 11:27 II. KIEROWNICA MULTIFUNCYJNA. Jesli chcemy sobie dołozyc taką kierownicę to trzeba to zakodować, aby działały z niej tempomat i audio; Chciałem przy okazji zmiany kiery na skórzaną (wszyscy znają problem obtartych kierownic) zamontować multimedialną, jednak okazało sie ze od Mondeo nie pasuje otwór montażowy, a Galaxy MKII nie ma sterowania tempomatu w kierownicy tylko w zespole przełączników. Mógłby ktoś zamieścić zdjęcia takiej wersji ze sterowaniem audio i tempomat, oraz opis co należy po kolei zaprogramować żeby taki komplet zadziałał? W ogóle przydałby się taki dział VAG- tutoriale (;-)). taxidriver 14-03-2010, 22:21 a Galaxy MKII nie ma sterowania tempomatu w kierownicy tylko w zespole przełączników. No co ty jak nie ma mam leży na półeczce i czeka na lepsze czasy nie doczekał się montarzu w zeszłe wakacje może teraz ;). Były takie wersje i to sporo . Grzenio 15-03-2010, 10:03 Mam dwa pytania: 1. W jaki sposób przeliczyć przebieg samochodu kożystając z ABS'u? Wiem, że jest to możliwe ale nigdy mi się to nie udało (czyt. nie umiem). Przeliczałem przebiegi z pompy wspomagania ale nie z ABS ale w moim Galaxy nie moge się połaczyć ze wspomaganiem. Są tam jakieć "count" ale nijak nie moge przeliczyć na km (podobno gdzieś są zapisane obroty kół, które przelicza się przez obwód koła). 2. Jak VAG'iem odczytać numer silnika - widzę kilka numerów ale nie wiem, który to numer silnika. marwyk 15-03-2010, 18:04 A możesz napisać jak przeliczyć przebieg z pompy wspomagania? doktorek35 15-03-2010, 20:02 Witam,posiadam zwykły licznik bez MFA i wskażników otwartych dzrzwi itp.W wiązce mam opcjonalnie 2 wtyczki,więc zakupiłem tanio licznik od angola (tarcza oczywiście w milach) podłączyłem i wszystko działa ok.Ze swojego liczydła przełożyłem tylko tarczke prędkościomierza wraz z temperatura.Tu właśnie pojawia się problem-te dwa wskażniki przekłamują wskazywane wartości.Pytanko-czy Pan VAG może to poprawić?I jak to zrobić?Jeżeli jest to możliwe to proszę o dokładniejsze instrukcje w tym temacie gdyż słabo kumam te sprawy.Dziękuje !!! Ponawiam swoje powyższe pytanie! Grzenio 15-03-2010, 22:10 A możesz napisać jak przeliczyć przebieg z pompy wspomagania? Pompa wspomagania zlicza motogodziny, które przeliczas odpowiednio (w zależności gdzie samochód jeździł: trasa czy miasto) przez średnią prędkość. Jeżeli wyjdzie Ci, że samochód jeździł ze średnią prędkością 20km/h to wiadomo, że licznik kręcony. Przebadałem wiele samochodów (Audi Skody i VW) i zazwyczaj średnia prędkość wychodzi ok 50-60 km/h - miałem borę, która miała przejechane na liczniku 170kkm a pompa pokazała 5600 motogodzin (w rzeczywistości samochód miał przejechane prawie 300tys.) Nie wiem jednak dlaczego w Galaxy nie moge połączyć się z pompą wspomagania (łączę się tylko z silnikiem, ABS i klimą). marwyk 16-03-2010, 06:31 A gdzie w VW jest czas pracy pompy, które to okienko? Mam takiego pod domem z udokumentowanym przebiegiem 160 tys. km ale ze sterownikiem silnika nie mogę się połączyć żeby w nim przebieg sprawdzić, za słaby mam sprzęt - nie mówię tu VAG-comie Grzenio 16-03-2010, 07:13 W tej chwili dokładnie nie przypomnę sobie a nie mam przy sobie sprzętu. Wchodzisz w grupę 16 i w bloki pomiarowe - na pewno zauważysz (choćby po jednostce) które to motogodziny (powinieneś mieć przy tym przebiegu ok 2600). Ja ostatnio sprawdzałem polówkę z 2008r a mam VAG'a z Viakena za 90zł i bez problemu odczytał motogodziny. marwyk 16-03-2010, 07:45 Sprawdzałem Galaxego i faktycznie nie łączy sie z pompa wspomagania RafałB 16-03-2010, 10:18 Też bym chętnie sprawdził te motogodziny pracy i zobaczył co i jak,tylko pytanie jak to zrobić VAG-iem krok po kroku..? Grzenio 16-03-2010, 10:36 Też bym chętnie sprawdził te motogodziny pracy i zobaczył co i jak,tylko pytanie jak to zrobić VAG-iem krok po kroku..? Odpalasz VAG'a (np 3.11-ja go używam i nigdy mnie nie zawiódł), dajesz SELECT potem 16-Steering Wheel (czekasz aż się połączy) i dalej nie pamiętam - measur blocks (czy jakoś tak) i odczytujesz kolejne bloki bo nie pamiętam na którym są motogodziny pracy (na pewno jeden z pierwszych) ale mogę to dopiero sprawdzić w weekend (zawsze to robię spontanicznie i nie pamiętam który to blok). RafałB 16-03-2010, 10:52 Tyle że mam VAG 4.9 PL... i co teraz? marwyk 16-03-2010, 10:57 no to napisz jak bedziesz w weekend Grzenio 16-03-2010, 12:21 Nie znam tego VAG'a ale myślę, że każdy program ma możliwość przeglądania bloków pomiarowych, z których jeden dotyczy właśnie przepracowanych motogodzin pompy wspomagania w grupie 16. Sprawdzę tego VAG'a 4,9PL - czy ma możliwość podglądu tych motogodzin. Aha jak dorwe jakieś autko z grupy VW - bo jak pisałem wcześniej w Galaktyce to nie działa (nie moge się połaczyć z grupą 16) AZMEDIA 18-03-2010, 16:03 WITAM Mam problem, zachciało mi się wyłączyć monitoring klocków więc zrobiłem wg.opisu ze strony pierwszej spisałem sobie soft był 13111 ale nie zapisałem shop#:WSC teraz mam na obu dane 12111 czy to dobrze czy mam problem (kontrola klocków zniknęła) wersja z silnikiem 2.8 4motion marwyk 19-03-2010, 05:44 shop nie ma znaczenia AZMEDIA 19-03-2010, 12:27 DZIĘKI za odpowiedź faktycznie musi nie mieć znaczenia bo zrobiłem około 300 km. i nic się nie dzieje. egonmonia 20-03-2010, 09:40 Witam ,potrzebuję fachowej pomocy przy odczycie z vag 311 przy autoscanie znalazło mi taki adress: addres19 KW1281 CONTROLER 6NO 909 901 COMPONENT GATEWAY K<-->CAN 001 CODING 0006 SHOP WSC 00020 INTERESUJĄ MNIE TE 2 LINIJECZKI "COMPONENT GATEWAY K<-->CAN 001 CODING 0006" czy ktoś moze to fachowo przetłumaczyc ? :) dziękuję CZY TO JEST GŁÓWNY STEROWNIK ? egonmonia 20-03-2010, 09:57 posiadam kabelek obd2 kkl czy do mojego autka tj.galaxy 2004 1.9 tdi podejdzie kabelek na CAN http://usterki.hobby-elektronika.eu/mitsubishi.html ? MisiekK 21-03-2010, 23:31 No co ty jak nie ma mam leży na półeczce i czeka na lepsze czasy nie doczekał się montarzu w zeszłe wakacje może teraz ;). Były takie wersje i to sporo . Jeśli w roczniku 2001-2006 masz sterowanie tempomatem w kierownicy a nie w zespole przełączników pod nią to gdzie jest sterownie audio? Bo w starym galu był joystick audio pod kierownicą a w nowym audio jest przy poduszce a tempomat na manetce kierunkowskazów. Jak masz inaczej daj fotkę, chyba że masz kierę z mondeo czy focusa to muszę Cię zmartwić - montaż nie pasuje (otwory i poducha). Stefano 22-03-2010, 06:35 posiadam kabelek obd2 kkl czy do mojego autka tj.galaxy 2004 1.9 tdi podejdzie kabelek na CAN ? Podejdzie, pozdr. fiodorek 22-03-2010, 08:05 Jak sprawdzić wartość kąta wtrysku w Mk1 19 tdi 1z za pomocą programu VAG. Nie wiem jaki kod trzeba wpisać jaka powinna być wartość i jak ją ewentualnie zmienić. Proszę o odpowiedź bo mam tylko do godz. 14.00 pożyczony komputerek. Witam i tak nici z tego podłączyłem się kabelkiem i nawet nie zaświeciły diody nie połączyłem się z vagiem tak jakby coś było z kostką tą pod popielniczką, dodam że koleś ma takiego samego Galaxy ten sam rocznik ten sam silnik i jak u niego się podłączamy to normalnie się łączy można dokonywać wszelkich testów a u mnie nic , może wiecie co może być przyczyną że się nie łączy z vagiem?? A tak wogóle jest ktoś z okolicy Szczecina kto by pomógł w podłączeniu vaga do mojego MK1 egonmonia 22-03-2010, 18:52 Podejdzie, pozdr. dziękuję :) krótko i na temat |:) Pozdrawiam sp4jkk 23-03-2010, 12:32 Witam, mój teść kupił niedawno Alhambre 2000r (przed liftem) 1,9 TDI 110 KM i po podłączeniu vag pokazał: VAG-COM Version: Release 311.2-N Control Module Part Number: 028 906 021 JJ Component and/or Version: 1,9l R4 EDC 0000SG 2018 Software Coding: 00002 Work Shop Code: WSC 00788 1 Fault Found: 16989 - Internal Control Module: ROM Error P0605 - 35-10 - - - Intermittent Co to może być? Trochę poszukałem w necie, ale niewiele wyjaśnień znalazłem. Proszę o pomoc w tej sprawie. Z góry dzięki. PS. Takie coś znalazłem. Czy postąpić wg tej instrukcji?: Sprawdzić złącze(a): Sprawdzić złącze(a), w razie potrzeby oczyścić je lub przymocować aby zapewnić dobre podłączenie. Jeśli podejrzewamy, że zespół sterowania jest uszkodzony, to powinniśmy upewnić się czy wszystkie czujniki i siłowniki działają poprawnie oraz czy poprawnie odbierane są sygnały z innego (innych) zespołów sterowania. Następnie należy sprawdzić podłączenia napięcia zasilania i uziemienia zespołu sterowania: Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze ECU. Zlokalizować podłączenia napięcia zasilania. Włączyć zapłon. Zmierzyć napięcie pomiędzy odpowiednią(imi) końcówką(ami) złącza i ujemną końcówką akumulatora. Powinny one być równe napięciu akumulatora. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie i bezpiecznik. Wyłączyć zapłon. Zlokalizować podłączenia uziemienia. Zmierzyć opór pomiędzy odpowiednią(imi) końcówką(ami) złącza i ujemną końcówką akumulatora. Powinny one być < 1 om. Grzenio 23-03-2010, 12:48 W pierwszej kolejności to skasuj ten błąd i sprawdź ponownie za jakiś czas. Ten błąd jest sporadyczny i mógł wystapić przy jakiejś naprawie. Jesli się powtórzy to wtedy możesz szukać powodu. sp4jkk 23-03-2010, 12:50 Dzięki za podpowiedź, tak zrobię i zobaczę co dalej. czarnygda 23-03-2010, 15:54 witam dostałem od znajomego kabelek OBD diagnostic interfacesuports all OBD II protocol usb version EOBD<OBD<CAN RoHs compilant .czy połacze się tym kablem? po podłaczeniu VAG-com 311-2 melduje interface not found ,ale programem scan master pokazuje obroty napięcie i jakies inne pierdy,czy coś robie żle z VAG czy kabelek do kitu? Stefano 23-03-2010, 23:03 witam dostałem od znajomego kabelek OBD diagnostic interfacesuports all OBD II protocol usb version EOBD<OBD<CAN RoHs compilant .czy połacze się tym kablem? po podłaczeniu VAG-com 311-2 melduje interface not found ,ale programem scan master pokazuje obroty napięcie i jakies inne pierdy,czy coś robie żle z VAG czy kabelek do kitu? Kabelek musisz wczesniej zaistalować w kompie, widzisz go w menadzerze urządzeń ? Grzenio 24-03-2010, 08:13 witam dostałem od znajomego kabelek OBD diagnostic interfacesuports all OBD II protocol usb version EOBD<OBD<CAN RoHs compilant .czy połacze się tym kablem? po podłaczeniu VAG-com 311-2 melduje interface not found ,ale programem scan master pokazuje obroty napięcie i jakies inne pierdy,czy coś robie żle z VAG czy kabelek do kitu? Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić to przypisać odpowiedni port COM z zakresu od 1 do 4 (jakiś z tego zakresu powinieneś mieć wolny). Potem w programiwe VAG ustawić ten sam port i to wszystko. hepa 24-03-2010, 08:29 Panowie, mam problem ze stabilnym połączeniem się ze sterownikiem ABS. Tzn. łączy się i odczytuje podstawowe informacje np. Numer vag, Komponent, Kodowanie, Kod serwisu oraz przyciski funkcji podstawowych i po chwili (ok 3 sek.) następuje rozłączenie i ponowna próba łączenie i znów odczytuje i po chwili rozłącza. Kilka takich prób i wywala komunikat: Zbyt wiele błędów w komunikacji. Dodam że używam klona Hex-USB-Can 812.4. Z pozostałymi sterownikami jest OK. Do komunikacji z ABS wykorzystywany jest protokół KWP-2000 a z pozostałymi sterownikami KWP-1281 ale chyba nie tu jest problem. Poczytałem troszkę i na forum Passata są informacje na temat tej usterki. Winne są (mogą być) zimne luty lub przerwy w połączeniach na płytce sterownika ABS. http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=27476 (post #14) PS Mnie nic się nie wyświetla na kontrolkach i ABS dział. Widzę tylko ten problem przy badaniu VAG-iem. hepa 24-03-2010, 12:05 Masz rację ale ja mam kabel USB. To nie jest adaptor com-usb. czarnygda 24-03-2010, 13:09 tak w menadzerze urządzeń jest widoczny a VAg go nie widzi gniazdo com jest ustawione na jeden w VAG i menadzer.interfejs not found? Grzenio 24-03-2010, 18:01 Do hepa - mimo, ze masz USB musisz przypisać mu odpowiedni port COM - chyba, że używasz nowszych wersji programu VAG-COM. Do czarnygda - jeżeli Com'y się zgadzają, interfejs podłączony do kompa i do autka (zakładam, że kluczyk przekręcony) to proponuję sprawdzić pod inną wersją programu. czarnygda 24-03-2010, 20:18 testowałem na VAG 311-2, VAG 409, VAG-COM tester ,VCDS,polski VAg i scantool tylko w scan master się połaczył .czy ktoś urzywa takiego kabla? hepa 25-03-2010, 11:10 [QUOTE=Grzenio;1395031]Do hepa - mimo, ze masz USB musisz przypisać mu odpowiedni port COM - chyba, że używasz nowszych wersji programu VAG-COM. Mam VCDS 812. Jak już wspomniałem z innymi sterownikami się łączę. bodzior 26-03-2010, 07:04 Panowie jakie macie kodowanie klimatronika w mk1? Mario16 26-03-2010, 11:36 Ponieważ do tej pory nie padła wyczerpująca temat odpowiedź zapytam, jakim interfejsem da się zdiagnozować silnik Forda 2,3 ? Dokładnie jak kolega Przemek_PC mam ten sam problem i proszę nie pisać szukaj bo szukałem a po przeczytaniu całego tematu [MK2] Diagnostyka VAG wiem mniej niż przed lekturą i aż mi "klekocze" w głowie :P. Posiadam już program VAG-com409 i dzwoniłem do firm podanych w wcześniejszych odpowiedziach i tylko Krakowska "firma" jest aktualna natomiast ediag.pl od ponad 9-ciu m-cy nie zajmuje się już Fordem. Moje pytanie i prośba jest taka : czy po zakupie kabla OBDII który będzie współpracował z VAG-com409 znajdę coś na laptopa z XP co po w/w kablu zdiagnozuje nasz silnik 2,3 16V lub czy ktoś z kolegów posiadający taką jednostkę mógłby pomóc nie szerząc piractwa na np. PRIV czy Chomika? Nie jest to lenistwo po prostu nie mam czasu na net oraz "kolekcjonowanie kabli i programów" Szlag mnie już trafia jak płacę za diagnozę i kasowanie błędu w Fordzie i słyszę na koniec "a z klimatronikiem to do VW bo to nie nasze :(" Z góry DZIĘKUJĘ ! bodzior 26-03-2010, 21:18 Jak by ktoś miał problem z kodowaniem polecam tą stronkę http://de.openobd.org/vw/sharan_7m.htm#17 hexe 26-03-2010, 21:32 Oj żeby tylko jeszcze w ludzkim języku była :mrgreen: Choćby w takim na przykład lengłydżu :mrgreen: A tu język odwiecznego wroga egonmonia 27-03-2010, 13:37 Jak by ktoś miał problem z kodowaniem polecam tą stronkę http://szablony.freeware.info.pl/kodowanie.html No gdyby to ktoś na normalny jezyk przełożył to zgrzeweczka browarka wedruje w jego stronę :) g:D marwyk 27-03-2010, 17:43 (Sharan / Alhambra / Galaxy (7M)) VW Sharan to wspólna produkcja z Seat i Ford, oznacza to, że te informacje także dla Ford Galaxy i Seat Alhambra zastosowania. Folgende Steuergeräte können verbaut sein: Następujące sterowniki mogą być instalowane: - Airbag - poduszka powietrzna - Autom. Getriebe - Automatyczna skrzynia biegów - Bremsenelektronik - Electronic Brake - Bordnetz (08/1997 >) - Okablowanie (08/1997>) - CAN-Gateway - CAN-Gateway - Einparkhilfe - PDC - Klima-/Heizungselektronik - Klima-/Heizungselektronik - Kombiinstrument - tablica przyrządów - Komfortsystem (> 07/1997) - System Comfort (> 07/1997) - Lenksäulenektronik - Lenksäulenektronik - Leuchtweitenregulierung - Headlight - Motorelektronik - Elektronika silnika { Airbag (Poduszki powietrzne } ) Steuergerät Anpassung dostosowanie sterowania STG 15 (Airbagsteuergerät) auswählen STG 15 (sterownika poduszki powietrznej), wybierz STG Anpassung -> Funktion 10 STG Dostosowanie -> funkcji 10 Über die Anpassung werden die Airbageinheiten aktiviert, bzw. deaktiviert, je nach Fahrzeugtyp bzw. Modell müssen nicht alle Kanäle verfügbar sein. Dostosowanie jednostek koła są aktywne lub nieaktywne, w zależności od typu pojazdu lub modelu, nie wszystkie kanały mają być dostępne. 0 - aktiviert 0 - aktywne 1 - deaktiviert 1 - niepełnosprawnych -> Kanal 01 (Beifahrer-Airbag) -> Kanał 01 (poduszki powietrznej pasażera) { Bremsenelektronik (Electronic Brake } ) Steuergerät Codierung Moduł sterowania Coding STG 03 (Bremsenelektronik) auswählen STG 03 (Electronic Brake) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 Hinweis : Die Codierung erfolgt anhand der Teilenummer, sie betrifft alle Motor-/Getriebevarianten. Uwaga: Ta metoda opiera się na numer części, to dotyczy wszystkich Motor-/Getriebevarianten. 1J0 907 379 D 1J0 907 379 D 12812 12812 1J0 907 379 E 1J0 907 379 E 12812 12812 1J0 907 379 P 1J0 907 379 P 12502 12502 7M0 907 379 7M0 907 379 02802 02802 7M0 907 379 A 7M0 907 379 02802 02802 7M3 907 379 7m3 907 379 12502 12502 7M3 907 379 B 7m3 907 379 B 18952 18952 7M3 907 379 C 7m3 907 379 C 18443 18443 Steuergerät Grundeinstellung stosunek kontroli STG 03 (Bremsenelektronik) auswählen STG 03 (Electronic Brake) wybierz STG Login -> Funktion 11 STG Login -> function 11 Logincode: 40168 Kod użytkownika: 40.168 STG Messwertblöcke -> Funktion 08 czytanie bloków STG -> funkcja 08 Messwertgruppe 060 (Geber für Lenkwinkel -G85-) Czytanie grupy 060 (czujnik kąta skrętu do G85) Lenkrad links und rechts mindestens 15° drehen, dann Lenkrad in Geradeausstellung bringen. Nun Grundeinstellung durchführen. Im Anschluss ist die Nullage des Gebers in Messwertblock 4 Wert 1 zu prüfen, der Sollwert liegt zwischen -1.5° und +1.5°. Kierownica w lewo i skręć w prawo co najmniej 15 stopni, a następnie uzyskać kierownicy prosto. Teraz, wykonać podstawowe ustawienia. Po 1 jest w pozycji zerowej z czujnika pomiaru wartości w polu nr 4 do zbadania wartości od -1,5 ° i +1.5 °. Nach der Grundeinstellung eine kurze Strecke mit 15-20 Km/h geradeaus fahren, dabei lernt der Geber für Lenkwinkel -G85- die Geradeausstellung. Domyślnie, w niewielkiej odległości 15-20 kilometrów na godzinę tuż po, w ten sposób dowiedzieć się czujnik kąta skrętu-G85 na wprost. { Bordnetz (Wiring } ) Steuergerät Codierung (08/1997 > 05/2000) Control Module Coding (08/1997> 05/2000) STG 09 (Bordnetz) auswählen STG 09 (elektryczna), wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 00004 - Zentralverriegelung 00004 - Central 00064 - Zentralverriegelung (DWA, Schweiz) 00064 - Central (DWA, Szwajcaria) 00256 - Zentralverriegelung (DWA) 00256 - Central (DWA) 01024 - Zentralverriegelung (DWA, FFB, Schweiz) 01024 - Central (DWA, FFB, Szwajcaria) 04096 - Zentralverriegelung (DWA, FFB) 04096 - Central (DWA, FFB) 16384 - Zentralverriegelung (FFB) 16384 - Central (FFB) +00001 - Gesamttüröffnung +00001 - Łączna otwierania drzwi +00002 - Synchronisationszyklen (immer) +00002 - Synchronizacji cykli (zawsze) +00008 - Anhängerkupplung +00008 - Hak Steuergerät Codierung (06/2000 >) Control Module Coding (06/2000>) STG 09 (Bordnetz) auswählen STG 09 (elektryczna), wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 00004 - Zentralverriegelung 00004 - Central 00256 - Zentralverriegelung (DWA) 00256 - Central (DWA) 04096 - Zentralverriegelung (DWA, FFB) 04096 - Central (DWA, FFB) 16384 - Zentralverriegelung (FFB) 16384 - Central (FFB) +00001 - Gesamttüröffnung +00001 - Łączna otwierania drzwi +00002 - Synchronisationszyklen (immer) +00002 - Synchronizacji cykli (zawsze) +00008 - Anhängerkupplung +00008 - Hak +00016 - Komfortblinken +00016 - Comfort migać Steuergerät Anpassung (06/2000 >) dostosowanie sterowania (06/2000>) STG 09 (Bordnetz) auswählen STG 09 (elektryczna), wybierz STG Anpassung -> Funktion 10 STG Dostosowanie -> funkcji 10 -> Kanal 10 (Alarmhorn) -> Kanał 10 (róg alarm) Länderabstimmung des Alarmhorns. głosowanie krajów Rogu alarm. Beeinflusst Art, Länge und Lautstärke des Alarmtones (Gesetzliche Richtlinien beachten). Pod wpływem typu, długość i objętość alarm (prawna wytyczne do wiadomości). 1 - Rest der Welt 1 - Reszta świata 2 - Deutschland 2 - Niemcy 3 - Großbritanien 3 - Wielka Brytania -> Kanal 011 (Fehlererkennung Frontscheibenheizung) -> Channel 011 (grzałka szyby przedniej błąd wykrywania) 0 - aktiviert 0 - aktywne 1 - deaktiviert 1 - niepełnosprawnych -> Kanal 013 (Timer Heckscheibenheizung) -> Channel 013 (tył timer odmrażacz oknie) 0 - Heckscheibenheizung mit Zündung (Klemme 15) aktiv 0 - podgrzewana tylna szyba z zapłonu (zacisk 15) aktywnych 1 - Heckscheibenheizung wird nach 20 Minuten deaktiviert 1 - Tylne okno ogrzewania jest wyłączona po 20 minutach -> Kanal 014 (Komfortfunktion via Heckschloss) -> Channel 014 (funkcja komfort przez Heckschloss) 0 - aktiviert 0 - aktywne 1 - deaktiviert 1 - niepełnosprawnych { CAN-Gateway (CAN-Gateway } ) Steuergerät Codierung Moduł sterowania Coding STG 19 (CAN-Gateway) auswählen STG 19 (CAN-Gateway) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 Basiscodierung: 00000 Na podstawie kodu: 00000 +00000 - keine Sonderausstattung +00000 - Brak specjalnych urządzeń +00002 - ABS +00002 - ABS +00004 - Airbag +00004 - Poduszki powietrzne { Einparkhilfe (PDC } ) Steuergerät Codierung Moduł sterowania Coding STG 76 (Einparkhilfe) auswählen STG 76 (PDC) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 ?xxxx : unbekannt (immer 0) ? Xxxx: nieznany (zawsze 0) x?xxx : 0 = Schaltgetriebe; 1 = Automatikgetriebe x? xxx: 0 = Manual, 1 = automatyczna skrzynia biegów xx?xx : Einschaltsignalton (0 = aus; 1 = ein) xx? xx: Einschaltsignalton (0 = wyłączone 1 = on) xxx?x : Fahrzeugtyp (1 = Sharan) xxx? x: typu pojazdu (1 = Sharan) xxxx? : Karosserievariante (7 = Sharan) xxxx?: Styl nadwozia (7 = Sharan) Steuergerät Anpassung dostosowanie sterowania STG 76 (Einparkhilfe) auswählen STG 76 (PDC) wybierz STG Anpassung -> Funktion 10 STG Dostosowanie -> funkcji 10 -> Kanal 01 (Lautstärke-Warnsummer hinten) -> Kanał 01 (tył brzęczyk objętości) Die Laustärke lässt sich von 2 bis 7 einstellen, der Wert kann direkt Während der Eingabe überprüft werden, indem dabei der Rückwärtsgang eingelegt wird. Poziom głośności można ustawić 2 do 7, wartości mogą być sprawdzone w trakcie wprowadzania bezpośrednio podczas gdy włączony jest bieg wsteczny. -> Kanal 02 (Frequenz-Warnsummer hinten) -> Kanał 02 (tył brzęczyk częstotliwości) Die Frequenz lässt sich von 0 bis 4 einstellen, der Wert kann direkt Während der Eingabe überprüft werden, indem dabei der Rückwärtsgang eingelegt wird (0 = 500 Hz; 1 = 666 Hz; 2 = 800 Hz; 3 = 1000 Hz; 4 = 2000 Hz) . Częstotliwość może być od 0 do 4 użycia, wartości mogą być sprawdzone w trakcie wprowadzania bezpośrednio podczas gdy włączony jest bieg wsteczny (0 = 500 Hz, 1 = 666 Hz, 2 = 800 Hz, 3 = 1000 Hz, 4 = 2000 Hz). -> Kanal 03 (Lautstärke-Warnsummer vorn) -> Kanał 03 (buzzer-dźwięk z przodu) Die Laustärke lässt sich von 2 bis 7 einstellen, der Wert kann direkt Während der Eingabe überprüft werden, indem dabei der Rückwärtsgang eingelegt wird. Poziom głośności można ustawić 2 do 7, wartości mogą być sprawdzone w trakcie wprowadzania bezpośrednio podczas gdy włączony jest bieg wsteczny. -> Kanal 04 (Frequenz-Warnsummer vorn) -> Kanał 04 (front brzęczyk częstotliwości) Die Frequenz lässt sich von 0 bis 4 einstellen, der Wert kann direkt Während der Eingabe überprüft werden, indem dabei der Rückwärtsgang eingelegt wird (0 = 500 Hz; 1 = 666 Hz; 2 = 800 Hz; 3 = 1000 Hz; 4 = 2000 Hz) . Częstotliwość może być od 0 do 4 użycia, wartości mogą być sprawdzone w trakcie wprowadzania bezpośrednio podczas gdy włączony jest bieg wsteczny (0 = 500 Hz, 1 = 666 Hz, 2 = 800 Hz, 3 = 1000 Hz, 4 = 2000 Hz). 0 { Klima-/Heizungselektronik (Klima-/Heizungselektronik } ) Steuergerät Codierung (< 05/2000) Moduł kontroli kodowania (<05/2000) STG 08 (Klima-/Heizungselektronik) auswählen STG 08 (Klima-/Heizungselektronik) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 000?x : Zuheizer/Verdampfer 000? X: ogrzewanie / parownika 0 - ohne Zuheizer bzw. 2. 0 - bez nagrzewnicy lub 2 Verdampfer Odparowalnik 1 - Zuheizer 1 - grzejnik 2 - 2. 2 - 2 Verdampfer Odparowalnik 000x? : Motorvariante 000x?: Wersja silnika 1 - Alle Benzinmotoren (außer VR6) 1 - wszystkie silniki benzynowe (nie VR6) 2 - VR6 2 - VR6 3 - Dieselmotoren 3 - silników wysokoprężnych Steuergerät Codierung (05/2000 >) Control Module Coding (05/2000>) STG 08 (Klima-/Heizungselektronik) auswählen STG 08 (Klima-/Heizungselektronik) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 00?xx : Land 00? Xx: Kraj 0 - Rest der Welt (RdW) 0 - reszta świata (RŚ) 1 - Japan (JP) 1 - Japan (JP) 00x?x : Klimaanlage 00x? X: klimatyzacja 1 - Klimaanlage vorn 1 - front klimatyzacji 2 - Klimaanlage vorn und hinten 2 - przednie i tylne klimatyzacji 3 - Klimaanlage vorn und hinten mit abgedunkelten Scheiben 3 - front klimatyzacja i przyciemniane szyby z tyłu 00xx? : Motor 00xx?: Motor 0 - alle Motorvarianten (außer TDI PD 96kW) 0 - wszystkie warianty silnika (z wyjątkiem TDI PD 96kW) 1 - TDI PD (96kW) 1 - TDI PD (96kW) 0 { Kombiinstrument (Instrument cluster } ) Steuergerät Codierung (< 05/2000) Moduł kontroli kodowania (<05/2000) STG 17 (Kombiinstrument) auswählen STG 17 (tablica przyrządów) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 00?xx : Anti-Blockier-System 00? Xx: Anti-lock system hamowania 0 - ohne Anti-Blockier-System 0 - bez przeciwblokujący układ hamulcowy 1 - mit Anti-Blockier-System 1 - z przeciwblokujący układ hamulcowy 00x?x : Wegstrecken-Kennzahl 00x? X: odległości-index 1 - 3440 für Automatikgetriebe 1-3440 do automatycznej skrzyni biegów 2 - 4815 für Schaltgetriebe 2-4815 dla ręczna skrzynia biegów 00xx? : Zylinder-Anzahl 00xx?: Liczba cylindrów 4 - 4 Zylinder-Motor 4-4-cylindrowy silnik 6 - 6 Zylinder-Motor 6-6-cylindrowy silnik Steuergerät Codierung (06/2000 >) Control Module Coding (06/2000>) STG 17 (Kombiinstrument) auswählen STG 17 (tablica przyrządów) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 ??xxx : Extra-Optionen und Mehraussattungen ? Xxx: Dodatkowe opcje i Mehraussattungen +00 - keine extra Optionen +00 - Bez dodatkowych opcji +01 - Bremsbelagverschleißanzeige aktiv +01 - Wskaźnik zużycia okładzin hamulcowych aktywnych +02 - Sicherheitsgurtwarnanzeige aktiv +02 - Sicherheitsgurtwarnanzeige aktywnych +04 - Wischwasserstandswarnanzeige aktiv +04 - Wischwasserstandswarnanzeige aktywnych +08 - Multifunktionsanzeige aktiv +08 - Wielofunkcyjny wyświetlacz aktywnych +16 - Navigation aktiv +16 - Nawigacja aktywnie xx?xx : Länderauswahl xx xx?: Wybór kraju 1 - Europa (EU) 1 - Europa (UE) 2 - USA (US) 2 - Stany Zjednoczone (USA) 3 - Kanada (CDN) 3 - Kanada (CDN) 4 - Grossbritannien (GB) 4 - Wielka Brytania (GB) 5 - Japan (JP) 5 - Japan (JP) 6 - Saudi Arabien (SA) 6 - Arabia Saudyjska (SA) 7 - Australien (AUS) 7 - Australia (AUS) xxx?x : Motorvariante (Serviceintervalle) xxx? x: typ silnika (Service odstępach) 0 - feste Wartungsinterv. 0 - stałe Wartungsinterv. ohne Geber für Ölstand/-temperatur (QG0) bez nadajnika do poziomu oleju / temperatura (QG0) 1 - flexible Wartungsinterv. 1 - elastyczne Wartungsinterv. mit Geber für Ölstand/-temperatur (QG1) z nadajnika do poziomu oleju / temperatura (QG1) 2 - feste Wartungsintervalle mit Geber für Ölstand/-temperatur (QG2) 2 - stałych odstępach konserwacji czujnik poziomu oleju / temperatura (QG2) xxxx? : Wegstrecken-Kennzahl xxxx?: Odległości-index 1 - 3627 für Schaltgetriebe und AG5 1-3627 do ręcznego i OS5 3 - 3454 für AG4 3-3454 do OS4 { Komfortsystem (System Komfort } ) Steuergerät Codierung (< 07/1997) Moduł kontroli kodowania (<07/1997) STG 35 (Komfortsystem) auswählen STG 35 (system Komfort) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 00004 - Zentralverriegelung (ohne DWA) 00004 - Central (bez DWA) 00016 - Zentralverriegelung mit Infrarot-FFB (ohne DWA) 00016 - centralny zamek z podczerwienią FFB (bez DWA) 00064 - Zentralverriegelung (Schweiz mit DWA) 00064 - Central (Szwajcaria z DWA) 00256 - Zentralverriegelung (Rest der Welt mit DWA) 00256 - Central (reszta świata z DWA) 01024 - Zentralverriegelung mit Infrarot-FFB (Schweiz mit DWA) 01024 - centralny zamek z podczerwienią FFB (Szwajcaria, DWA) 04096 - Zentralverriegelung mit Infrarot-FFB (Rest der Welt mit DWA) 04096 - centralny zamek z podczerwienią FFB (reszta świata z DWA) +00001 - Gesamttüröffnung +00001 - Łączna otwierania drzwi +00002 - Synchronisationszyklen "immer" +00002 - Synchronizacja cykli "zawsze" 0 { Lenksäulenelektronik } Electronic kolumny kierownicy () Steuergerät Codierung Moduł sterowania Coding STG 16 (Lenksäulenelektronik) auswählen STG 16 (elektroniczny kolumny kierownicy) wybierz STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 00008 - Audio und GRA 00008 - Audio & GRA 00009 - Audio, GRA und Telefon (nur 1J0907487 A) 00009 - audio, GRA i telefon (tylko 1J0907487) 0 { Leuchtweitenregulierng (Leuchtweitenregulierng } ) Steuergerät Codierung Moduł sterowania Coding STG 29 (Leuchtweitenregulierung links) auswählen STG 29 (światła) wybierz lewo bzw. lub STG 29 (Leuchtweitenregulierung rechts) auswählen STG 29 (światła) w wyborze STG Codierung -> Funktion 07 STG kodowanie -> funkcja 07 00005 - Standard 00.005 - Standard { Motorelektronik (Elektronika silnika } ) Steuergerät Login Login kontrolera STG 01 (Motorelektronik) auswählen STG 01 (Engine Electronics) wybierz STG Login -> Funktion 11 STG Login -> function 11 GRA-Aktivierungscode: 11463 GRA-aktywacja kod: 11463 GRA-Deaktivierungscode: 16167 GRA-dezaktywacji kodu: 16167 radekkacz 28-03-2010, 19:47 witam kolegow znajacych temat vag chce kupic intefejs i mam pytanie czy ten bedzie pasowal do mego galusia i czy warto to kupic http://moto.allegro.pl/item961686338_napraw_auto_vag_kkl_obd2_instrukcja_ i_programpl.html pozdawiam Grzenio 29-03-2010, 14:23 Oczywiście, że będzie działać ale wolałbym coś naszej produkcji np. http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=77 Mam obydwa i ten polski jest stabilniejszy. bodzior 29-03-2010, 20:17 000?x : Zuheizer/Verdampfer 000? X: ogrzewanie / parownika 0 -ohne Zuheizer bzw. 2.Verdampfer 0- bez nagrzewnicy lub 2 Verdampfer Odparowalnik 1 - Zuheizer 1 - grzejnik 2 - 2 Verdampfer 2 - 2 Odparowalnik Kto mi łopatologicznie wytłumaczy kod "0" Bez nagrzewnicy "czyli dogrzewacza" i bez drugiego parownika czy z drugim parownikiem? radekkacz 29-03-2010, 21:47 dzieki za info kolego grzenio skoro jest leprzy to ten zakupie.pozdrawiam MisiekK 07-04-2010, 21:06 A no troche jest, trzeba mieć czym, wiedzieć gdzie i umiec to zrobić, bo jest troche przy tym liczenia, ale co do jasnosci sprawy; NIE POLECAM TAKICH CZYNNOSCI I ZACHOWAŃ !!! Temat korekty przebiegu samochodu, uwazam za zakończony, więc nie pytajcie wiecej... A co zrobić w sytuacji - chcę wymienić licznik na pełen FIS (mam połówkę która do tego czasem gaśnie na 2 dni). Trzeba dopasować licznik do sterownika silnika (oczywiście znam aktualny stan z licznika). Możesz podać wpisać licznik w sam zegar (nie ruszają silnika). Bo głupio by było sprzedając auto pokazać na liczniku 100tys mniej mając oryginał w silniku. Pomijam fakt komunikatów o serwisie - chcę je mieć jak dotąd kiedy trzeba. Stefano 07-04-2010, 21:48 Jest bardzo prosty program do korekty wkazań liczników, ale z wiadomych względów nazwy nie mogę podać. RafałB 08-04-2010, 08:35 Jest bardzo prosty program do korekty wkazań liczników, ale z wiadomych względów nazwy nie mogę podać. Wiem jakie to względy,ale Kolega jak zechce wpisze w google i znajdzie odrazu...chyba że mu sie nie zechce ;) Mario16 09-04-2010, 12:01 Witam ! Niestety nie doczekałem się na pomoc we wcześniejszym zapytaniu i mam problem. Zakupiłem takie coś i nie komunikuje się z moim autem: http://moto.allegro.pl/item986457900_interfejs_diagnostyczny_vag_kkl_obd2 _obdii_usb_kb1.html . Mam pełną wersję vag com 409 i 311 . Na 409 zgłasza że auto jest niekompatybilne, natomiast na 311 wyskakuje coś komunikat że ma problem w połączeniu się z kablem choć na teście wszystko OK. Potrafi mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co jest nie tak ??!! Grzenio 09-04-2010, 14:08 A jak pisałem wielokrotnie, żeby darować sobie te niestabilne chińskie podróbki to mnie nie słuchacie. Lepiej dołożyć trochę grosza i kupić coś lepszego. Jesli konfigurację sprzętu zrobiłeć prawidłowo i dalej nie działa to oddaj ten interfejs sprzedającemu. Mario16 09-04-2010, 16:38 A jak pisałem wielokrotnie, żeby darować sobie te niestabilne chińskie podróbki to mnie nie słuchacie. Lepiej dołożyć trochę grosza i kupić coś lepszego. Jesli konfigurację sprzętu zrobiłeć prawidłowo i dalej nie działa to oddaj ten interfejs sprzedającemu. Parę stron wcześniej prosiłem o pomoc ale nikt się nie kwapił !! a ja nie mam wieczności ! stefano pisał że na "niebieskim" śmigają, po instalacji kabel jak i program działa nie łączy mi się z AUTEM mam 2 kable i to samo więc to nie wina samego kabla bo obydwa się nie łączą i na obydwu jest to samo !! Firma z "Krakowa" którą polecaliście też nie pomogła !! Auto tydzień temu było podłączone do VAG-com 311 na niebieskim kablu i wszedł w airbag i ABS a teraz nic więc O CO KAMAN ?!? Może wreszcie pomoże ktoś kto ma fest pojęcie lub taką samą jednostkę jak ja i coś konkretnego zapoda chętnie to kupię !! Czekam na pomoc ! endriu.kom 09-04-2010, 19:46 Jak powinien wyglądać prawidłowo wykres w TDI timing dla silnika AFN?. W necie jest tak namieszane, że już nic nie kumam. Jedni piszą, że jak najbliżej niebieskiej linii inni, że jak najbliżej zielonej (ale pod nią) a inni znowu, że równo w połowie między zieloną a niebieską linią. MisiekK 12-04-2010, 14:58 kilka konkretnych pytań: - czy instalacja tempomatu wymaga dodatkowych podłączeń oprócz taśmy w kierownicy i zaprogramowania VAGiem? - czy można gdzieś ustawić rozmiar koła (widziałem to gdzieś na forum chyba Audi), bo zmieniłem kapcie na 205/60/R16 zamaist na /55 i teraz licznik pokazuje dokładnie tyle ile jadę (a chciałbym mieć margines no i spalanie wzrosło). Tłumaczenie z niemieckiego przydatne ale zrobił je chyba translator online bo większość jest nie do zrozumienia. Możnaby rozbić ten wątek na VAG/ działy tematyczne bo rośnie i rośnie... manka77 12-04-2010, 16:35 Witam Bawiłem się ostatnio Vag-iem uaktywniając sobie kontrolkę zapięcia pasów w/g instrukcji STEFANO czyli kodowaniem licznika [17] Miałem 13101 zmieniłem na 15101 i kontrolka zaczęła działać, ale jadać samochodem bez zapiętych pasów komputer nic nie pokazywał o braku zapięcia. Pytanie czy w Galaxy oprócz kontrolki jest sygnalizacja niezapiętych pasów ??? Idąc dalej zabawą Vag-iem doczytałem na forum o WSKAZANIACH SERWISOWYCH a tam mam liczbę 0- Stały termin bez czujnika poziomu oleju (QG0) , więc spróbowałem zamiast O dać 2 - Stałe z czujnikiem poziomu oleju (QG2) i uruchomiłem ponownie stacyjkę po zapisie. Powstała mi liczba z 15101 na 15121. Po włączeniu stacyjki zaczęła migać kontrolka ciśnienia i poziomu oleju (pomarańczowa) sygnał dźwiękowy i napis OIL SENSOR WORKSHOP. Później odczytałem błędy i wyskoczył błąd Software Coding: 15121 Work Shop Code: WSC 05311 1 Fault Found: 00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266) 30-00 - Open or Short to B+ Co on oznacza ? Pytanie czy powinienem włączać ten czujnik czy nie, a jeśli tak to co powinienem zrobić aby usterka znikła? SORRY za chaos w moim poście. MisiekK 12-04-2010, 22:06 kolego jakbyś poczytał wcześniej opisałem problem i sam sobie po dłuzszym czasie odpowiedziałem - miałem ten komunikat bo brak u mnie czujnika oleju - u Ciebie też dlatego sie pojawił jak włączyłeś tryb z jego testowaniem (powiązane jest to jak zauważyłeś z rodzajem liczenia wizyt serwisowych). Nie wyobrażaj sobie że cokolwiek odpalisz VAgiem to zadziała - nawet tempomat żeby załączyć musi mieć fizycznie manetkę. Marcus171 12-04-2010, 22:48 Jesli chodzi o te kabelki obd to trzeba pamietac ze podlaczamy zawsze do tego samego gniazda usb na ktorym zostal podlaczony i zainstalowany za pierwszym razem bo inaczej nic nie bedzie dzialalo. Mario16 13-04-2010, 11:30 Jesli chodzi o te kabelki obd to trzeba pamietac ze podlaczamy zawsze do tego samego gniazda usb na ktorym zostal podlaczony i zainstalowany za pierwszym razem bo inaczej nic nie bedzie dzialalo. Jeśli to jest odpowiedź do mojego postu to nadmieniam że u mnie nie ma problemu z połączeniem kabla do laptopa tylko komunikacji programu VAG za pomocą kabla OBDII z SAMOCHODEM i jego podzespołami jak chociażby ABS czy AIRBAG !! Marcus171 13-04-2010, 12:44 No właśnie o to mi chodzi ponieważ jeśli podłączysz kabel do innego gniazda usb niż to na którym został on zainstalowany to nie będzie komunikacji z autem, ja właśnie tak miałem. A druga sprawa to ustawienie portu com musi być na com 2 i dobrze jest zmniejszyć czas dostępu. Grzenio 13-04-2010, 12:49 No właśnie o to mi chodzi ponieważ jeśli podłączysz kabel do innego gniazda usb niż to na którym został on zainstalowany to nie będzie komunikacji z autem, ja właśnie tak miałem. A druga sprawa to ustawienie portu com musi być na com 2 i dobrze jest zmniejszyć czas dostępu. A to dlaczego com2? Z całym szacunkiem ale piszesz bzdury - nie wążne jaki port byle zgodny z programem i kompem (od 1 do 4). Przecież problem polega na braku połaczenia z niektórymi modułami a nie w komunikacji z autem. A tak na marginesie to nie zapomniał kolega włączyć zapłonu? Aby koledze pomóc należałoby coś więcej napisać - jaki problem, w którym momencie, komunikat błędu, jaki kabel i jaki program, itp. przemo080 13-04-2010, 18:45 Podpowie mi ktoś co to za błedy : w "centralnej elektryce" 992 w "kierownicy" 1426, 1427, 1428, 1429, 1430 jak wchodzę w "tempomat to w ogóle nie chce mi się połączyć... Pzdr dwoje19 13-04-2010, 19:48 Jesli chodzi o te kabelki obd to trzeba pamietac ze podlaczamy zawsze do tego samego gniazda usb na ktorym zostal podlaczony i zainstalowany za pierwszym razem bo inaczej nic nie bedzie dzialalo. Bzdury, po prostu system znajdzie nowy sprzęt i będzie trzeba jedynie ponownie zainstalować sterowniki USB. To wszystko. Marcus171 13-04-2010, 19:50 A to dlaczego com2? Z całym szacunkiem ale piszesz bzdury - nie wążne jaki port byle zgodny z programem i kompem (od 1 do 4). Przecież problem polega na braku połaczenia z niektórymi modułami a nie w komunikacji z autem. A tak na marginesie to nie zapomniał kolega włączyć zapłonu? Aby koledze pomóc należałoby coś więcej napisać - jaki problem, w którym momencie, komunikat błędu, jaki kabel i jaki program, itp. Oczywiście ze z reguły nie ma to znaczenia ale jakbyś trochę poczytał to byś wiedział że producenci programów zalecają com 2 bo jest najbardziej kompatybilny, chociaż nikt nikomu nie broni używać od 1 do 4 PS: to nie są bzdury poczytaj trochę. :) dwoje19 - Co wy wszyscy z tymi bzdurami jeśli podłączysz interfejs pod inny niż wcześniej usb to po pierwsze musisz jeszcze raz zainstalować urządzenie ( ok zainstaluje się samo) ale musisz znów odpowiednio skonfigurować urządzenie ( oczywiście nie każde to zależy ja musiałem trochę rzeczy poprzestawiać inaczej nie komunikował się z autem) I proszę nie piszcie mi znów że bzdury skoro ja to tak musiałem zrobić żeby mój kabelek zadziałał i jeśli podepnę kabelek do innego gniazda to znów trzeba zrobić konfiga. Taki jest mój interfejs dlatego podpowiadam. Mario16 13-04-2010, 20:00 No właśnie o to mi chodzi ponieważ jeśli podłączysz kabel do innego gniazda usb niż to na którym został on zainstalowany to nie będzie komunikacji z autem, ja właśnie tak miałem. A druga sprawa to ustawienie portu com musi być na com 2 i dobrze jest zmniejszyć czas dostępu. Szkoda kolego Marcus171 że nie wiedziałem o tym wcześniej . Moje kable wróciły do sprzedawcy więc już nie sprawdzę a łączył mi się na COM3. Przyznam bez bicia że w tych sprawach jestem całkowitym laikiem liczę więc że jak uda mi się zakupić odpowiedni kabelek w Krakowie to poproszę o odpowiednią pomoc ! Dzięki. Marcus171 13-04-2010, 20:04 No niestety kurcze szkoda bo ja mam właśnie niebieski kabelek i napisałbym Ci co i jak ustawić i by zadział a kupiłem za chyba 60zł i działa łącze się z silnikiem, airbag, klima, abs, immo. PS: być może udało by się skonfigurować na com 3 ale u mnie i tak trzeba było kilka rzeczy zmienić odbiór, transmisję, czas opóźnienia itp. Ja jak kupiłem kabel to też tydzień walczyłem ale się udało. Mario16 13-04-2010, 20:17 Będę pamiętał o tym i jak pisałem najwyżej na twój priv poproszę o pomoc Pozdrawiam. Grzenio 13-04-2010, 21:15 Az sprawdziłem i zawsze używałem i używam COM3 i nigdy nie miałem problemów z komunikacją - nie rozumiem co to ma za znaczenie 2 czy 3 - przecież to są równoległe porty (problem jest tylko z portami powyżej 4 bo interfejs ich nie przewiduje). Oj panowie do szkoły. Nie będę się tu rozpisywał na temat portów. Kolejna sprawa to różne USB - a nie możecie (tak jak ja doradzam wszystkim) w momencie pierwszej instalacji zainstalować interfejs w każdym porcie USB (raz a dobrze) i znika problem różnych portów USB i czekania na zainstalowanie sterowników. Co do prędkości transmisji to oczywiście macie rację i należy się temu przyglądnąć i ew. zmniejszyć (chociaż raz zdarzyło mi się na jednym interfejsie, że działał tylko z prędkością 9600 - nie mniejszą i nie większą) egonmonia 14-04-2010, 17:21 No niestety kurcze szkoda bo ja mam właśnie niebieski kabelek i napisałbym Ci co i jak ustawić i by zadział a kupiłem za chyba 60zł i działa łącze się z silnikiem, airbag, klima, abs, immo. PS: być może udało by się skonfigurować na com 3 ale u mnie i tak trzeba było kilka rzeczy zmienić odbiór, transmisję (http://telewizor.eu/multipleks.html), czas opóźnienia itp. Ja jak kupiłem kabel to też tydzień walczyłem ale się udało. ja tez postaralem sie o niebieski po to tylko by sprawdzić i co ?! I łączy sie prawie ze wszystkim co posiadam w autku :) i taki to niebieski :0 a com 1-4 i nie zauwazyłem różnicy połączeń ( przerwy itd.itp ) testy na 1,2,3,4 wiec szkoda pier.... ze 2 czy 3 czy 1 jest naj Ł=)) oczywiscie pisze o USB! = malo tego testy robiem na portach od 4 wzwyz i takze zadnej roznicy ( pro lapek cz\y co ) Grzenio 14-04-2010, 20:32 malo tego testy robiem na portach od 4 wzwyz i takze zadnej roznicy ( pro lapek cz\y co ) A oświeć mnie egonmonia jak w VAG 3.11 ustawiasz porty wyższe niż 4? Może i w komputerze możesz zmienić ale w VAG'u NIE ustawisz portu wyższego jak 4 - więc jak już konfigurujecie interfejs to radzę ustawić sobie odrazu port od 1 do 4, żeby później nie było wpisów "dlaczego mi pod tym programem nie działa interfejs". Ot taka moja złośliwość :) egonmonia 16-04-2010, 13:01 A oświeć mnie egonmonia jak w VAG 3.11 ustawiasz porty wyższe niż 4? Może i w komputerze możesz zmienić ale w VAG'u NIE ustawisz portu wyższego jak 4 - więc jak już konfigurujecie interfejs to radzę ustawić sobie odrazu port od 1 do 4, żeby później nie było wpisów "dlaczego mi pod tym programem nie działa interfejs". http://serwis-tv.com/programowanie.html Ot taka moja złośliwość :) i tu kolego musze spuscić łebek :) testowałem vag can commander i coś mi w główce te port utkwiły :) sorki :) racją jest to ze w vagu 1-4 i ni ch.... więcej :) a CO do reszty txt to bez zmian!!!!! żadnych różnic miedzy 1 aż do 4 :) dudi999 18-04-2010, 21:10 Witam. Po diagnostyce mojego auta występuje taki błąd: AIR BAG 588 Zapłonnik poduszki powie.od kierowcy-N95 zbyt duża oporność co moze byc przyczyna prosze o pomoc? taxidriver 19-04-2010, 06:33 Sprawdź połączenie przewodów taśma w kier itp u kolegi był ostatnio taki błąd tylko że dotyczyło to jaśka bocznego przeczyszczenie styków pomogło ;) wojtek_gtx 02-05-2010, 20:23 Witam Mam problem z klimatyzacją u mnie w aucie . Po podpięciu VAG-a w kanale Klimatyzacji żadnych błędów nie ma . Zrobiłem Logi Vagiem do sprawdzenia wskazań z odczytów Grupy: 001,002,003 http://vw-passat.pl/vaglog/1016 Grupy 001,002, 004 - tu przez pierwsze dwa Time Stampy była włączona na sterowniku ale kompresor się nie załączył ;-(. http://vw-passat.pl/vaglog/1017 Wymieniłem kompresor na regenerowany i ... Po samej wymianie było ok pojechałem do domku i spoko (cały czas na załączonej klimie ) ale dzisiaj zaczął się ciąg dalszy ... Na zimnym silniku klima się załączyła chłodziła i było fajnie ale jak pod czas jazdy przełączyłem na ECON lub wyłączę całkiem to już się nie chce załączyć wcale aż do całkowitego wystudzenia auta . Po kilku dniach już wcale kompresor się nie załącza (Wentylatory załączają się ) . Klima jest po wymianie kompresora (wyczyszczony układ) + nowy osuszacz + nowy zawór rozprężny, zostało nalane przez układ 130 g oleju ( do klim) i 950g czynnika chłodzącego . Proszę o pomoc - już chyba wszystko wymieniłem, może za dużo tych płynów w układzie no naprawdę juz nie wiem co zrobić Stefano 04-05-2010, 11:09 Jesli załączają się wentylatory, to ewidentnie szukaj na prezostacie, czy masz podawane napiecie na cewkę sprzęgiełka. Jak on sie załacza to jest mostkowanie na stykach 1-2 sprzegiłeko kompresora, 2-4 wentylatory, jesli masz tam ok / na czujniku prezostat / to szukaj dalej po kabelku do kompresora, gdzie ginie sygnał plusa, a moze nie ma już przed... wojtek_gtx 04-05-2010, 12:42 Jesli załączają się wentylatory, to ewidentnie szukaj na prezostacie, czy masz podawane napiecie na cewkę sprzęgiełka. Jak on sie załacza to jest mostkowanie na stykach 1-2 sprzegiłeko kompresora, 2-4 wentylatory, jesli masz tam ok / na czujniku prezostat / to szukaj dalej po kabelku do kompresora, gdzie ginie sygnał plusa, a moze nie ma już przed... to czy jeżeli jest wszystko oki to przy załączeniu klimy na kostce od sprzęgiełka powinno pokazywać się napięcie ?? Stefano 04-05-2010, 20:38 Dokładnie tak! Oczywiscie w momencie właczenia klimy, wlaczają sie wentylatory i podawane jest napięcie na cewkę sprzegiełka mompresora. Jak pisałem wyzej, sparwdż napiecie na wtyczce kompresora, jesli tam nie ma to cofaj sie do tyłu, kostka presostatu i dalej zadsilanie. Pisz gdzie to napięcie ci zginęło, albo lepiej gdzie go odnalazłeś. wojtek_gtx 04-05-2010, 21:48 Dokładnie tak! Oczywiscie w momencie właczenia klimy, wlaczają sie wentylatory i podawane jest napięcie na cewkę sprzegiełka mompresora. Jak pisałem wyzej, sparwdż napiecie na wtyczce kompresora, jesli tam nie ma to cofaj sie do tyłu, kostka presostatu i dalej zadsilanie. Pisz gdzie to napięcie ci zginęło, albo lepiej gdzie go odnalazłeś. wpiołem lampkę w kostkę od kompresora załączyłem klime lampka się świeci wpiąłem w kompresor i nic ... nie załączyła sie Stefano 05-05-2010, 09:54 To juz chyba dla ciebie wszystko jasne... A zreszta chyba masz dobre elektrosprzegło ze starego kompresora, ale przed zamontowaniem tej sprężarki trza było jednak sprawdzić co się zakłada........ hopp 08-05-2010, 18:00 Witam Czy moze mi ktos podpowiedziec gdzie znajduje sie wtyczka do podlaczenia VAG-a w Galaxy 1,9 TDi 2005 r.? Mam okazje kupic przyrzad do wykrywania i kasowania bledow ale nie wiem czy koncowka ta bedzie pasowac do mojej Galaxy a szkoda by bylo wyrzucac pieniadze w bloto.z gory dziekuje za podpowiedzi. Grzenio 08-05-2010, 18:34 Może będę złośliwy, ale jak nie wiesz czy "wtyczka" będzie pasować i gdzie ona jest to nie bierz się za diagnostykę samochodu. Jest podpięty temat dotyczący diagnostyki VAG. A wtyczka jest pod kierownicą (OBD2). A na marginesie to jest wiele innych rzeczy, które trzeba sprawdzić a nie "wtyczkę". hopp 08-05-2010, 18:41 No moze i troche zlosliwa odpowiedz ale to nie wlasciciel konta zadal pytanie tylko jego zona ktora chcialaby kupic mezowi taki wlasnie przyrzad .masz racje ja nie mam na ten temat pojecia ale maz napewno ma ale i tak dzieki za podpowiedz bo wlasnie ten przarzad ma koncowke OBD II czyli jak dobrze rozumie to bedzie pasowac czyli smialo moge to kupic.A tak przy okazji to mozesz mi jeszcze podac co trzeba wiedziec zeby wszystko gralo? greg1971 08-05-2010, 21:52 Przyrząd najlepiej kupić pod konkretną marke, w przypadku tdi - Audi - Volkswagen. pozdrawiam dwoje19 12-05-2010, 17:36 ten przarzad ma koncowke OBD II czyli jak dobrze rozumie to bedzie pasowac czyli smialo moge to kupic.A tak przy okazji to mozesz mi jeszcze podac co trzeba wiedziec zeby wszystko gralo? Nie możesz kupić w ciemno. W twoim roczniku diagnostyka leci po canie więc "kabelki" z allegro za 100zł tu nic nie zdiagnozują. Prawdziwa piracka diagnostyka zakończyła się na KKL. Po canie piractwo jest nieopłacalne (jeżeli dużo korzystasz z interface). Ryzyko uwalenia kabelka jest ogromne. Ja kiedyś uwaliłem dwa i to kilka razy. Jeden kabelek dało mi się zreanimować i chodził drugi wstał ale po podłączeniu do auta eprom sypał się od razu (szkoda nerwów). Więc zacisnąłem pasa i kupiłem oryginał. Uwierzcie mi, że zdecydowanie więcej widzi w aucie niż pirat. endriu.kom 16-05-2010, 16:19 Dostałem od kolegi interface jak na zdjęciu. Powiedzcie czy nim powinno się dać połączyć z moim galusiem TDI?. Jeżeli tak to jaki program jest mi jeszcze potrzebny abym mógł się połączyć z autem tym kabelkiem?. Ja próbowałem jednym programem euroscanem i nim nie chce się łączyć. Proszę o nie przenoszenia do działu diagnostyka bo tam mało kto zagląda. Stefano 16-05-2010, 20:56 Ta jakiś troszkę leciwy sprzęt, ale powinienes połączyć się ze swoim autem VAG-COMem w najprostrzej wersji 209, 311. A tak nawiasem, to nie obrażaj działu Diagnostyka VAG, bo jak widzisz bedziesz sie tam musiał udać aby zaczerpnąć wiedzy wtym temacie, a jest tam sporo dla ciebie. A czy nikt nie zagląda???? hm,... jak widze jest ponad 82 tyś. wejść Wojos 20-05-2010, 12:05 Witam, Po ostatnich zawirowaniach pogodowych (czytaj ciągła ulewa) elektryka w autku trochę mi ześwirowała i zapaliła się kontrolka silnika. Stwierdziłem że twardy będę i sam sobie zdiagnozuję błędy więc załatwiłem kabelek OBDII na usb i VAG-COMa 3.11 i sporo rzeczy zdiagnozowałem (błąd znalazł tylko przy klapce klimatronika) ale nie udało mi się podłączyć do silnika (2.3 benzyna). Zacząłem więc czytać i okazuję się że faktycznie do tego silnika przez VAG_COMa się nie podłączę. Jedyny polecany w tym wątku kabel to: http://www.ediag.pl/obdii.html , pewnie fajny tylko trochę za drogi. Kabel ten oparty jest na mikroprocesorze ELM327 tak samo jak kabel: http://www.allegro.pl/item1033087834_elm_327_pl_v1_5_a_usb_euroscan_2009 _elm327_gw_24h.html I tutaj pytanie do osób bardziej doświadczonych czy taki kabelek nadaje się żeby połączyć się z moim silnikiem i czy musi być jeszcze do tego jakiś specjalistyczny program Fordowski czy wystarczy np: PCMScan lub freewarowy ScanTool??? Pozdrawiam klosek6 20-05-2010, 12:32 tym elm327 połączysz się tylko musisz ściągnąć program PCMSCAN lub SCANXL sprawdzone bo sam takim programem łączyłem też mam elm327 i z Galaxy w benzynie z silnikiem forda łączy się bez problemu Wojos 24-05-2010, 09:45 Witam ponownie, Podłączyłem się tym kabelkiem ELM327 pod silnik bez problemów, wykrył błąd P0500 czyli błąd czujnika prędkości VSS. Po skasowaniu błąd więcej się nie pojawił, ale za to pojawiła się opinia mojego znajomego, że jeżeli błąd był skasowany to się już więcej nie pojawi. Żeby mógł się pojawić należy odłączyć akumulator, w jakiś sposób zresetować kompa i podłączyć akumulator. Wtedy to właśnie komputer pokładowy sprawdza wszystkie czujniki i może pokazać znowu ten błąd jeżeli oczywiście coś jest dalej nie tak z tym czujnikiem. Jakoś średnio mi się to widzi, na chłopski rozum powinno być tak że po skasowaniu błędu jak błąd dalej występuje to powinien się znowu pojawić komunikat. Czy ktoś wie jak z tym jest i być powinno ???? Przemek_PC 24-05-2010, 15:49 Znajomy głupoty gada. Stefano 24-05-2010, 23:51 Witam ponownie, Podłączyłem się tym kabelkiem ELM327 pod silnik bez problemów, wykrył błąd P0500 czyli błąd czujnika prędkości VSS. Po skasowaniu błąd więcej się nie pojawił, ale za to pojawiła się opinia mojego znajomego, że jeżeli błąd był skasowany to się już więcej nie pojawi. Żeby mógł się pojawić należy odłączyć akumulator, w jakiś sposób zresetować kompa i podłączyć akumulator. Wtedy to właśnie komputer pokładowy sprawdza wszystkie czujniki i może pokazać znowu ten błąd jeżeli oczywiście coś jest dalej nie tak z tym czujnikiem. Jakoś średnio mi się to widzi, na chłopski rozum powinno być tak że po skasowaniu błędu jak błąd dalej występuje to powinien się znowu pojawić komunikat. Czy ktoś wie jak z tym jest i być powinno ???? Jeśli błąd jest sporadyczny to się da wykasować z pamięci komputera samochodu i już nie powraca. Krytyczny pozostaje, jest nie kasowalny do chwili usunięcia usterki. Pozdr. endriu.kom 03-06-2010, 16:49 Chciałem VAGiem wpisać rozmiar opon do nawigacji. Znalazłem w necie opis (nie po PL) i "zrozumiałem" z niego że aby to zrobić należy wpisać najpierw login 00002. Aby niczego nie popsuć wszedłem w: Nawigacja Recode-07 i odczytałem parametry które wyglądały jak niżej: "software coding" 08405 "workshop code" 00020 Następnie wszedłem w: Login wpisałem 00002 vag coś przez chwilę robił i po tym "zabiegu" "Recode" wygląda jak na zdjęciu niżej. W tabelce "software coding" jest teraz wartość 00002 zamiast 08405. Próbowałem to odwrócić wpisując w login 08405 ale wychodzi komunikat z czerwonym krzyżykiem jak na następnym foto. Powiedzcie mi jak zrobić by w "software coding" była znów wartość "08405" i co to jest to "software coding" czy jest to istotne, czy coś popsułem?. Stefano 03-06-2010, 21:49 Rozmiar opon wpisujesz w samej nawigacji MFD, po przycisnięciu 3+6, a pózniej horągiewki, mam to kodowanie tylko napisz jakie masz gumy, to ci podam co wpisać. A programach VAG, to tlumaczę wszystkim, aby bawili sie lewą satroną, a nie pchali sie w tabelkę z numerami po prawej stronie, bo niebezpicznie, a tak to sie ci narobił bajzel... endriu.kom 04-06-2010, 21:02 Te wartości dla rozmiarów opon już znalazłem w necie. Ale nie daje mi spokoju to co narobiłem, co oznacza komunikat z czerwonym krzyżykiem i co to jest to "reade coding", czy jest to ważne czy nie to co mi się zmieniło. taxidriver 05-06-2010, 10:00 Ale nie daje mi spokoju to co narobiłem, co oznacza komunikat z czerwonym krzyżykiem i co to jest to "reade coding", czy jest to ważne czy nie to co mi się zmieniło. Może włącz radio i popatrz na nie czy jest jakaś zmiana ;) po co sie czepiasz jak się nie znasz. kriss7509 05-06-2010, 23:02 Witam.Dziś po raz pierwszy wyskoczył mi ten błąd.17958 - Charge Pressure: Control Deviation P1550 - 35-00 - -.Proszę o przetłumaczenie jeśli ktoś może. Nadmienię, że przestała mi działać turbina. Nie ciągnie wcale.Co może być powodem? taxidriver 06-06-2010, 09:46 Witam.Dziś po raz pierwszy wyskoczył mi ten błąd.17958 - Charge Pressure: Control Deviation P1550 - 35-00 - -.Proszę o przetłumaczenie jeśli ktoś może. Nadmienię, że przestała mi działać turbina. Nie ciągnie wcale.Co może być powodem? Za co lenistwo nas dotyka poczytaj i użyj google to nie jest takie ciężkie : http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=64063&page=2 czytaj Forum a nie tylko pisz nowe posty. http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=2538 a tu jeszcze więcej zajęło to 1 minutkę. i jeszcze raz w necie jest wszystko tylko trzeba czytać: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic321339.html endriu.kom 07-06-2010, 15:19 Czasami podpinam vaga i sprawdzam sobie kąt wtrysku na wykresie. Kiedyś go ustawiłem w zakresie 50-54 i tak zawsze miałem. Dziś postanowiłem znów go skontrolować, włączyłem VAGa i TDItiming i obserwuję. Na początku przez jakieś 30sekund wszystko było OK, po chwili szarpnęło silnikiem, myślę sobie pewnie jakieś powietrze było w wężykach... a tu za kilka sekund silnik zaczął mocno szarpać, przerywać ja patrzę na wykres w TDItiming a kąt raz jest nad zieloną linią a raz poniżej czerwonej. Dokładnie w przedziale jak na foto (dorysowane linie). Dodatkowo kopcił w tym czasie bardzo mocno na niebiesko, szaro jakoś tak. Szybko zgasiłem samochód i czekałem ze strachu jakieś 10 minut nim zdecydowałem się go odpalić. Odpaliłem i wszystko ucichło, silnik normalnie pracuje i kąt znów jest normalny. Co to mogło być?. PS. zdjęcie jest z netu dorysowałem tylko linie (zakres w jakim kąt skakał). Zapomniałem dodać, że błędy oczywiście sprawdziłem i o dziwo nie było żadnego. Stefano 07-06-2010, 22:31 Kochany, poszedłeś w kanał 04 BS / nastawy podstawowe /, tam mogło ci rozpier....silnik, bo tam NIE WOLNO wchodzic w blok 04, masz to robić w funkcjach bezpiecznych, lewa strona tabeli, czyli w kanale 08 MB / bloki pomiarowe / i dopiero wchodzić w blok 04, najlepiej patrzyć na pozycję 4, ma być 0.0 Pamietaj!!!! Pozdr. endriu.kom 08-06-2010, 17:25 w kanale 08 MB / bloki pomiarowe / i dopiero wchodzić w blok 04, najlepiej patrzyć na pozycję 4, ma być 0.0 Ale to jest 110PS nie PD. Na pozycji jak piszesz mam to: |