Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Opony letnie. CO POLECACIE ?

Strony : 1 2 3 [4]

Deryll
25-03-2014, 15:54
A gumka nie ciśnie?

rustin
25-03-2014, 17:08
Ciśnienie na takich ludzi jak ty i takich którzy kupili , dobrze czegoś nie użyli i już polecają , co bądź temat jest o oponach które polecamy a nie które kupiliśmy.

kardavi
25-03-2014, 18:02
Ja w zeszłym roku kupiłem jako następce po Continentalach...Dunlop sport bluresponse i szczerze powiem,że jedynie może co trochę przeszkadza to iż szybciej się zużywają na osi napędowej ale też nie mam lekkiej nogi :/ lecz
są zarąbiście ciche i super się prowadzą..nawet na mokrym...

w Mk3 który dalej śmiga u mojego taty założyłem dwa lata temu dunlop fastresponse i śmigają też po dziś z dobrą trakcją...dobrym hamowaniem..

dla uprzedzonych powiem,że nie jestem jakimś wielkim fanem dunlopa..po prostu lubię jeździć czasem szybciej na autostradzie a do tego trzeba niestety mieć komfort i zaufanie na tym na czym się jedzie... :wink:

Murani
25-03-2014, 18:08
rustin po latam z tydzień i dam znać, sam jestem ciekaw, bo jak wielu z nas kierowałem się marką a z jakością różnie bywa. Wiadomo że też nie ma co ryzykować zdrowia. Test przed wymiana hamowania zrobiłem , jutro zobaczę jak na tych wyjdzie.

zbiban1967
25-03-2014, 19:30
Popieram kolegę Kardavi. Właśnie stałem się posiadaczem Dunlop sport bluresponse. Faktycznie są rewelacyjnie ciche i komfortowe (przynajmniej w porównaniu z Toyo).Na zakrętach trzymają bezproblemowo ,a na mokrym przy hamowaniu z 80 nawet nie załączył się ABS ,co przy poprzednich było normą. Jedynie na temat trwałości nie wypowiem się bo zrobiłem dopiero ok. 1,5 tys. Ogólnie jestem zadowolony.

ethernal
25-03-2014, 19:44
Murani, coś Ty w końcu kupił? Opony czy spódnicę g;)... bo jestem lekko "confused". Chyba że tak wyglądają chińskie opony... ? :diabel2:

PS. chodzi o link z poprzedniej strony

zbiban1967
25-03-2014, 20:05
A tak na marginesie ,Infinity to nie chińszczyzna tylko z Emiratów Arabskich.

Murani
25-03-2014, 20:21
:-) poprawione.
Zibiban a sorry , gdzieś się natknąłem na to że to chiny a ty jednak masz rację pozdrawiam

Zaskoczony:-) ,jestem pod wrażeniem , Hamowanie na suchym rewelacja. Powiem tak mialem continental oponki już mialy 4 sezony zrobiłem na nich z 15tys. I porównując je do Infinity podczas hamowania na suchym to Infinity wypadają tak samo lub nawet lepiej.
Zobaczymy jak na deszczu. Narazie nie pada.

Przema
16-04-2014, 21:29
:-) poprawione.
Zibiban a sorry , gdzieś się natknąłem na to że to chiny a ty jednak masz rację pozdrawiam

Zaskoczony:-) ,jestem pod wrażeniem , Hamowanie na suchym rewelacja. Powiem tak mialem continental oponki już mialy 4 sezony zrobiłem na nich z 15tys. I porównując je do Infinity podczas hamowania na suchym to Infinity wypadają tak samo lub nawet lepiej.
Zobaczymy jak na deszczu. Narazie nie pada.

nowe to i chińskie na suchym będą dobrze hamować

ja kupiłem nowe GY f1 v1, ekstremalnych testów póki co nie robiłem, ale mając do porównania wcześniejsze conti csc tojest 100 razy lepiej

fakt że conti całkiem nowe to one nie były ale po 7 mm miały

p.

slick
17-04-2014, 09:22
Hejka,

Ja zrezygnowałbym z chińszczyzny wszyscy mówią o tym na stronkach o oponach, a przy okazji to mają u góry symulat etykiet fajny. Jak sobie zobaczyłem ile kasy można zaoszczędzić na lepszych oponach to się za głowe złapałem, myślałem że to groszowe sprawy, ale jednak jest różnica

szkolas
17-04-2014, 11:30
A co sadzicie o KORMORANACH

ethernal
17-04-2014, 11:38
A co sadzicie o KORMORANACH

W traktorze się sprawują bardzo dobrze. :D

A tak na poważnie to jak jeździsz niemal wyłącznie po mieście to będzie to dobry wybór. Jeśli na trasach też bywasz to lepiej kup coś przynajmniej ze średniej półki, np. Uniroyal, Fulda, Hankook, Falken itp.

szkolas
17-04-2014, 11:43
Głównie jeżdżę po mieście, raz do roku w dłuższą trasę(z nad morza na mazury:wink:), więc chyba będą dobre? jak sądzisz?

Bump: Kolega polecał mi również FIRESTONE.

ethernal
17-04-2014, 13:39
Głównie jeżdżę po mieście, raz do roku w dłuższą trasę(z nad morza na mazury:wink:), więc chyba będą dobre? jak sądzisz?

Bump: Kolega polecał mi również FIRESTONE.

Myślę że byłyby dobrze, ale warto poszukać bo za niewiele wyższą kwotę masz opony o klasę wyżej pozycjonowane. Kormorany chyba już nie są w PL produkowane tylko w Serbii. Ostatnio b. kiepsko wypadły w niektórych kryteriach w teście ADAC. FIRESTONE to japońska opona średniej klasy, tak samo jak Falken. Jeśli już będziesz je kupował to najnowszy z możliwych modeli ;). Jaki rozmiar opon potrzebujesz? 205/55 R16? I ile max. chcesz wydać? Coś znajdziemy ;)

szkolas
17-04-2014, 14:38
195/65 R15, myślę ze tak do około 700 zł

Bump: Z góry dzięki za pomoc

ethernal
17-04-2014, 16:11
Moje propozycje opon o rozm. 195/65 R15 kl. średniej, mieszczące się w 700 PLN (+koszty wysyłki max. 40 PLN):

1. Fulda EcoControl HP 91H
http://www.opomarket.pl/p1295,opona-195-65r15-fulda-ecocontrol-hp-91h.html

2. Falken ZIEX ZE914
http://www.bestopony.pl/opona/falken_ziex_ze914_35591.html
http://www.autokarman.pl/karta/16595/falken-ze914-195-65r15-91h/#.U0_splca7dU

3. KUMHO ECOWING ES01 KH27
http://www.motoabc.pl/opona/kumho-ecowing-es01-kh27-195_65r15-91-h/7099

szkolas
17-04-2014, 16:17
A co myślisz o kleberach?

everest744
17-04-2014, 19:32
ja kupiłem i zalozylem infinity i jestem zadowolony zaplacilem z dostawa 740zl 4x205/55R16 pozdrawiam

ethernal
17-04-2014, 20:38
A co myślisz o kleberach?

Nie przypominam sobie, żeby Kleber wypuścił w ostatnio jakiś nowy model opon. U nich chyba dalej występuje jedynie model DYNAXER HP3, który już parę dobrych lat na rynku jest. Poza tym to są jeszcze opony symetryczne, a nowoczesne opony to asymetryczne.
Moi rodzice mieli do niedawna w Megan`ce kombi Klebery i nie były złe, ale z tego co pamiętam dość szybko się zużyły... może 30 tyś km.
Z tego co widzę to Klebery są tylko minimalnie tańsze od tych które Ci podałem.
Najlepiej jakby się jeszcze wypowiedział ceniony na tym forum ekspert i znawca okrągłych, gumowych przedmiotów bieżnikowanych, JVC ;)

fazik3
17-04-2014, 20:50
2. Falken ZIEX ZE914

Posiadam w rozmiarze 235/45/17 i MEGA polecam... dotąd nie miałem lepszych opon.

L.mArk
17-04-2014, 22:25
drugi sezon będę jeździł na oponach continental conti premium contact 5, są super na mokrej nawierzchni, chyba nigdy nie kupię innej marki, jedyny mankament to dosyć szybko się ścierają. po jednym sezonie, po jakiś 20tys km bieżnika z przodu ubyło jakieś 30%, na tylnych trochę mniej, teraz założyłem odwrotnie

lesiux
18-04-2014, 07:27
Jak z glosnoscia tych conti?

Wysłane z taptalk.

kardavi
18-04-2014, 07:34
Jak z glosnoscia tych conti?

jak chcesz coś cichego to dunlop sport bluresponse ;)

porez
18-04-2014, 07:39
Nawet najlepsze opony będą do wyrzucenia jak się wyząbkują po 20 kkm. I te ciche na początku też zaczną hałasować. Ja bym opony dobierał także i pod tym kątem. A wiadomo, że gumy w mondkach lubią ząbkować.

1olek
18-04-2014, 07:54
wyzabkuja sie jak masz zuzyte amory, inaczej nic im nie bedzie

porez
18-04-2014, 08:27
G... prawda, na nowych też ząbkują! U mnie to się przydarzyło po 35 kkm. W mk3 było podobnie. Po zmianie opon na inne ząbkowanie się już nie pojawiło, więc to nie wina amorków! O powodach ząbkowania opon było na tym forum dyskutowane. Najczęściej powodem jest konstrukcja opony, która akurat nie chce prawidłowo współpracować z zawieszeniem mondków.

lesiux
18-04-2014, 22:15
jak chcesz coś cichego to dunlop sport bluresponse ;)

Niestety nie ma dostępnych w rozmiarze 17 cali. Planowałem Dunlop Sport Maxx RT ale nie do zdobycia na tą chwilę i raczej kupię Vredestein Ultrac Cento, która też powinna być cicha.

krismk3
12-05-2014, 09:27
co do ząbkowania to warto sprawdzić zawieszenie 20 zł na stacji obsługi dodatkowa raz na 1 może 2 lub po każdej zmianie elementów zawieszenia sprawdzić geometrię. w mondku mamy wielowachaczowe zawieszenie, które właśnie sprzyja wyząbkowaniu, węc warto sprawdzać co jakiś czas koszt nieporównywanilnie niższy od nowych opon. ja ostatnio zakupiłem nowe oponki o drazu pojechałem na zbieżność okazało się, że wcale nie jest tak idealnie jak myślałem. po ponownym ustawieniu o wiele lepiej się prowadzi

kosteg
12-05-2014, 12:08
Ząbkowanie czy inne nieprawidłowe zużywanie się opony nie musi (podobno) być winą samej opony czy auta - podobno jest tak, że np opony z grupy Goodyear nie lubią zawieszenia wielowahaczowego i źle na nim pracują. Są podobno grupy opon czy też poszczególne marki, które lepie czy gorzej radzą sobie z konkretnym typem pojazdu (zawieszenie, masa, etc).

Wracając do polecania opon polecam Bridgestone Turanza ER300 - miałem to w saabie, mam teraz w mondeo. Dość cicha opona, dobrze sprawdza się na trasie przy przelotowych prędkościach, na mokrym też pewnie się prowadzi.

W poprzednim mondeo miałem Kleber Dynaxer HP2 (14") i jak na oponę z niższej klasy sprawowała się bardzo przyzwoicie.

dżizas
12-05-2014, 16:49
napisał Kosteg
podobno jest tak, że np opony z grupy Goodyear nie lubią zawieszenia wielowahaczowego i źle na nim pracują.
Nie zgodzę się z tobą kolego.
Od półtora roku mam GoodYear EfficientGrip 225/40/R18 (pokonany dystans ok. 25-30 tys.)i nie mam żadnych problemów z tą oponką. Zużywa się równomiernie, nie ząbkuje i prowadzi się bardzo dobrze.

P. S. Zbyt niskie ciśnienie również wspomaga ząbkowanie, dlatego warto o tym pamiętać, gdyż niewłaściwe używanie przez nas samych może spowodować negatywne opinie o całkiem solidnych oponach.

kosteg
12-05-2014, 17:52
Napisałem podobno - to teoria powielana przez znanych mi "gumiarzy". Sam nie miałem z podobnymi przypadkami do czynienia.

slick
12-05-2014, 17:54
Tak to prawda, trzeba sprawdzać ciśnienie w oponach, bo to ma duży wpływ. Często trzeba dodawać ciśnienie jak jeździmy całą rodziną lub obładowani na wakacje. Ja zawsze dodaje do 0,2 bara. Co do Conti to podobne są z Dunlopem. Goodyear chyba głośniejszy jest

jvc
12-05-2014, 17:57
Oczywiście że są opony bardziej i mniej podatne na ząbkowanie.

dżizas
13-05-2014, 00:20
Generalnie z tego co widnieje na etykietach to Dunlop jest chyba najcichszy, ale ja osobiście nie mogę się przełamać w odbudowaniu zaufania do tej marki po wrażeniach jakich dostarczyła mi SP Sport 01 wiele lat temu.

Dla mnie najważniejszym parametrem opony jest jej przyczepność.
Na suchej nawierzchni większość opon nawet tych tańszych radzi sobie dość dobrze jednak to mokra nawierzchnia oddziela opony od wyrobów gumowych.

Zasadniczo jeżdżę na trzech markach opon: Michelin, GoodYear, Continental i powiem szczerze że nigdy się nie zawiodłem na różnych modelach tych producentów ( może poza Conti Sport 2, z której byłem niezbyt zadowolony).

A opinie "gumiarzy" należy brać z lekkim przymrużeniem oka, bo to de facto zbór opinii użytkowników, którzy ich odwiedzają.
Dla przykładu - jeżeli gumiarz założy 10 kpl. opon klasy "budget" 10 dziadkom, którzy raz na tydzień jadą autem 2 km do kościoła i będą zadowoleni z tych opon przez kolejne 3-4 lata użytkowania to czy takie opony są rzeczywiście dobre skoro chwali je owych 10 dziadków oraz wtórujący im gumiarz, który je zakładał?

kosteg
13-05-2014, 19:59
Opinie z etykiet kolego możesz między bajki wsadzić - nowe etykiety są tak samo miarodajne, jak wartości spalania podawane przez producentów aut. Emitowany hałas, wpływ na ekonomię mają się do prawdy tylko w warunkach laboratoryjnych i przy konkretnym ciśnieniu w oponie, przez pierwszych kilkaset km.

Moi "gumiarze" to pracownicy największych hurtowni opon w naszym kraju (jakoś tak się kiedyś trafiło poznać to grono). Daleki jestem od powielania opinii Mietka czy Zdzicha z lokalnych zakładów oponiarskich. Jako, że jednak nie są to moje informacje dodaję przed ich powielaniem słowo "podobno".

GoodYear 4seasons miałem i nie polecę opony nikomu.

slick
15-05-2014, 14:04
Hej,

To prawda etykiety nie są miarodajne, ale dają ogólne pojęcie, ciężko 3 parametrami zastąpić kilkadziesiąt jak nie więcej.

kosteg
15-05-2014, 20:43
Nie wiem czym dla Ciebie jest ogólne pojęcie. Masz tam 3 parametry: Efektywność energetyczna (dumnie brzmi ale ma piktogram tankowania), droga hamowania na mokrej, i poziom emitowanego hałasu.

Ten sam rodzaj badań i te same oznaczenia stosowane są dla opon letnich, zimowych i całorocznych. Nie ma info o drodze hamowania na suchym, w śniegu, trzymaniu na zakrętach czy choćby wytrzymałości (ścieralności) opony. Już sam fakt badania opon zimowych i letnich w tej samej temp i wyznaczania drogi hamowania na mokrym jest dla mnie odzwierciedleniem miarodajności takiego testu (wszyscy którzy jeździli na oponach letnich zimą czy zimowych latem wiedzą, że zależność "trzymania opony" od temperatury nie jest liniowa). 3 opony mające 3 identyczne wyniki na etykiecie, mogą jednocześnie być 3ma zupełnie innymi, inaczej jeżdżącymi gumami...

I to o czym już pisałem - tak jak producenci aut uzyskują swoje spalania w konkretnych wynikach badań laboratoryjnych przeprowadzanych tak a nie inaczej, tak tu jest podobnie. Dodatkowo zależnie od zużycia opony parametry te zmieniają się bardzo szybko w sposób nigdzie już nie określony...

RedFord
15-05-2014, 21:31
GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 205/55R16 91V

http://img.tapatalk.com/d/14/05/16/2y4y6aju.jpg

Rewelacja. Nic dodać nic ująć. Do tej pory jezdziłam na poprzedniej wersji tych opon.

wysłane gołębiem z Latającego Holendra ;)

Tomasz.d
17-05-2014, 13:17
Jeżeli chodzi o etykiety to są ciekawsze i bardziej wartościowe parametry du umieszczenia na nich niż te co zostały wybrane.

Jeżeli chodzi o głośność to jest to jeden z bardziej zbędnych parametrów gdyż jest uzależniony od wielu czynników ( asfalt po jakim jedziemy, wyciszenie auta , nasz słuch itp. )

Pozostałe dwa parametry są jeszcze do przyjęcia przy oponach letnich ale opony zimowe są testowane w nie odpowiednich warunkach co przekłada się na przekłamane wyniki.

Patrząc na parametr opory toczenia to wcześniejsze opony jamie miałem miały oznaczenie F a wiec słabo a po zmianie na Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/45 R17 spalanie spadło o ok 0,5l/100 a wiec dużo.

ŁukaszD
19-05-2014, 08:03
Jeżeli chodzi o głośność to jest to jeden z bardziej zbędnych parametrów gdyż jest uzależniony od wielu czynników ( asfalt po jakim jedziemy, wyciszenie auta , nasz słuch itp. )

Tu się mylisz Kolego. Rzeczywiście parametry o których piszesz mają znaczenie, ale... Pamiętaj, że na jednej nawierzchni, przy tym samym wyciszeniu nadwozia opony o różnych parametrach głośności będą na pewno się różniły. 3dB to dwukrotny wzrost hałasu, a taka jest różnica między oponami najcichszymi i jednymi z najgłośniejszych.

Tomasz.d
20-05-2014, 15:20
Czy ja napisałem że nie będzie między nimi różnicy ?? Ludzie zwracają na ten parametr zbyt wielka uwagę ( wiem bo zajmuje się handlem oponami ) a nie patrzą na inne właściwości. Ten parametr niema nic wspólnego z bezpieczeństwem a chyba na tym nam powinno zależeć najbardziej.

Zamiast tego sprawdzili by aquaplaning przy jakiej prędkości opona traci przyczepność jak jest nowa ( ok 8,5 mm ) i jak częściowo zużyta ( ok 5 mm )

slick
22-05-2014, 13:34
Dokładnie ten parametr jest zbędny choć wszystko zależy od wyciszenia samochodu też bo inne będzie w Jaguarze, a inne w Focusie.... Jak dla mnie na etykietach nie powinno być tego kryterium.

tomsi
29-01-2015, 23:03
Którą oponę wybrać do Mondeo MK III (205/55/16) letnie:
MICHELIN ENERGY SAVER PLUS
BRIDGESTONE TURANZA T001
Kleber DYNAXER HP3
Dębica Presto
Nexen NBLUE ECO

Może coś innego?

Mało jest tematów o oponach? Przenoszę.
jvc

Edi
30-01-2015, 06:09
Ja jeździłem na Michelin i byłem zadowolony ,ciche nic nie szumialo ok było. Wybór ograniczył bym do Michelin i Bridgestone.

dżizas
30-01-2015, 08:16
W tym rozmiarze polecam Continental ContiPremium 2 (nie mylić z ContiSport2).
W poprzednim Mondku zrobiłem na nich 60 tys. km są naprawde kapitalne.
Z twoich propozycji rozważyłbym tylko Michelin-a który ma b. duży współczynnik ścieralności i czytałem opinie, że kurierzy dobijają na tych oponkach nawet do 100 tys. km, niestety nie jeździłem na nim, ale za to w obecnym autku na 18-stce siedzi już drugi kpl. Michelina (PilotSport3, PilotSuperSport) i moim zdaniem są to chyba najlepsze oponki na jakich jeździłem.
Bridgestone nieco głośniejszy no i na mokrej trochę gorszy od Conti i Michelin.

Reszta Twoich propozycji to klasa "budget" i ja osobiście bym nie założył, ale to Twoja decyzcja w wyborze pomiędzy ceną a bezpieczeństwem.

tomsi
31-01-2015, 22:10
A jakie Micheliny polecacie jeszcze?

dżizas
02-02-2015, 20:29
Michelin Primacy HP.

tomsi
02-02-2015, 21:28
A jeszcze są MICHELIN ENERGY SAVER. Jak się mają do MICHELIN ENERGY SAVER+ czy do tych PRIMACY HP?

dżizas
04-02-2015, 21:07
Wejdź na opony. pl lub oponeo. pl tam masz opinie o niemal każdych oponach zarówno negatywne jak i pozytywne. Poczytaj jak oceniają interesujące Cię opony użytkownicy którzy na nich jeżdżą, jakie przebiegi robią oraz czy dana guma ma jakieś typowe usterki.
Jednak wyboru musisz dokonać sam.

ethernal
05-02-2015, 07:27
^^
Co najmniej połowa tych opinii to dzieło działów PR poszczególnych producentów ;)

herflik
05-02-2015, 11:53
niedługo czeka mnie wymiana 2 bucików stare mają jeszcze trochę podeszwy ale na mokrym tragedia, chyba kupię Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 V cena nie jest tragiczna a kilka osób z forum je chwali

Woytas
05-02-2015, 18:37
Z twoich propozycji rozważyłbym tylko Michelin-a który ma b. duży współczynnik ścieralności i czytałem opinie, że kurierzy dobijają na tych oponkach nawet do 100 tys. km, niestety nie jeździłem na nim, ale za to w obecnym autku na 18-stce siedzi już drugi kpl. Michelina (PilotSport3, PilotSuperSport) i moim zdaniem są to chyba najlepsze oponki na jakich jeździłem.

PilotSport3 ile Ci te opony wytrzymały jaki przebieg ( na jakimś forum znalazłem wypowiedź , że fabrycznie mają 7mm i są podatne na zużycie )

generalie wspomniane działy PR sieją nieźle dziwnymi wypowiedziami stąd tak ciężko wyłowić prawdziwe opinie

jvc
05-02-2015, 20:40
PS3 wytrzymują max 30 tyś. Na trasie może trochę więcej.
W granicach 3mm słabo trzymają już.

jarek.s
05-02-2015, 20:58
Panowie polecam Pirelli P Zero , rewelka wcześniej fabryczne miałem Brigedstony Potenza też rewelacja , ale na 17 dużo twardsze niż Pirelli , pozostałe właściwości bardzo zbliżone

Woytas
05-02-2015, 21:21
Panowie polecam Pirelli P Zero , rewelka wcześniej fabryczne miałem Brigedstony Potenza też rewelacja , ale na 17 dużo twardsze niż Pirelli , pozostałe właściwości bardzo zbliżone

no ja w tej chwili rozważam chyba tylko z tych 3 poniżej

Pirelli P Zero Nero GT 235/45 R18 98 Y 621PLN
Michelin PRIMACY 3 235/45 R18 98 W 631PLN
Uniroyal Rainsport 3 235/45 R18 98 Y 562PLN

ceny opon... wiadomo skąd

ktoś tu podawał tez polskihurtoopon ceny mają niższe ale firma widmo nie wiem kto tam kupował

pytanie czy ktoś jeździł na tych pirelli i wie jak z trwałością to samo rainsport3

opinie powoli nie czytam bo każdy pisze co innego , szukam opinii u fordziarzy :)

fred33
05-02-2015, 21:25
Goodyear Eagle F1 Asimetric 2

Woytas
05-02-2015, 21:35
Goodyear Eagle F1 Asimetric 2

tylko ponoć miekkie i je asfalt zjada a nie chcę po 1 sezonie kupować następnych a robię latem jakieś 15-20 tyś

... na marginesie bardzo rozwnięta wypowiedź o tym goodyear :)

dżizas
05-02-2015, 23:31
PilotSport3 ile Ci te opony wytrzymały jaki przebieg ( na jakimś forum znalazłem wypowiedź , że fabrycznie mają 7mm i są podatne na zużycie )

generalie wspomniane działy PR sieją nieźle dziwnymi wypowiedziami stąd tak ciężko wyłowić prawdziwe opinie

U mnie wytrzymały 22tys. mil ( ok. 35tys. km) z tym że należy wziąć pod uwagę że brytyjkie drogi są bardziej chropowate i opony zdecydowanie szybciej się zużywają i myślę że w PL powinny zrobić trochę większy przebieg.
Mają dość duży współczynnik ścieralności (320), nowa opona ma 7,5-8 mm bieżnika, zjeździłem je do zera i do samego końca niemal wżerały się w asfalt, dlatego nie zgadzam się z wypowiedzią kol. JVC że słabo trzymają poniżej 3 mm. W ub. roku pod koniec swojej żywotności zrobiły bez problemów trasę UK-PL-UK i w drodze powrotnej padało od W-wy do Antwerpii. W ogóle nie pamiętam żeby mi się kiedyś poślizgęły.
O P Zero Nero się nie wypowiem, ale miałem kiedyś Rosso i pamiętam że na mokrej niezbyt dobra więc chyba Nero nie będzie lepsza. Generalnie słyszałem wiele opinii że jak Pirelli to tylko zwykłe PZero.
Rainsporty kolega miał w mk4 i po 20 tys. km poszły na śmietnik ale trzymały się dobrze, za moją radą zmienił na Michelin ps3 i jest zachwycony.

Bardzo dobry i żywotny jest również GoodYear EfficientGrip ale z tego co się zdążyłem zorientować chyba nie ma go w tym rozmiarze.

Pozdrawiam

cuzyn7407
06-02-2015, 06:34
A panowie do przebiegu 7000- 8000 rocznie i patrząc na decybele z jakoscia co polecacie ?

jvc
06-02-2015, 08:09
zjeździłem je do zera i do samego końca niemal wżerały się w asfalt, dlatego nie zgadzam się z wypowiedzią kol. JVC że słabo trzymają poniżej 3 mm.
To może chcesz moje 3,8-4mm , po 100 zł za szt. sprzedam :P
A na poważnie to być może na Śląsku asfalt jest bardziej śliski bo na mokrym o ile na prostej drodze w miarę OK było to na zakrętach czułem się niepewnie. Ogólnie moje miśki jakoś strasznie stwardniały i może to jest przyczyną. DOT 2011 więc jakieś stare nie są. W sumie zrobiłem 24 tyś i mogę je z czystym sumieniem polecić na pierwsze 3 sezony.

fred33
06-02-2015, 08:35
tylko ponoć miekkie i je asfalt zjada a nie chcę po 1 sezonie kupować następnych a robię latem jakieś 15-20 tyś

... na marginesie bardzo rozwnięta wypowiedź o tym goodyear :)

a co mam ci rozwinąć ?? skład mieszanki ?? czy technologie zastosowane ??

1 rok na razie , 20 tys km , i nie widzę zbytniego zużycia bieżnika (ok 1,5 mm) , opony świetne , super na mokrym , i stosunkowo ciche

jvc
06-02-2015, 09:06
Nie wierze w zużycie GY 1,5mm po 20 tyś km. Chyba że na okrągło trasa. Żeby nie okazało się że 20 tyś to jest robione w roku łącznie z zimówkami.

fred33
06-02-2015, 09:14
no może nie 20 tys , tylko jakieś 16-17 tys , zmieniałem na początku grudnia i zrobiłem jakieś 3-4 na zimówkach

dżizas
06-02-2015, 18:24
To może chcesz moje 3,8-4mm , po 100 zł za szt. sprzedam :P
A na poważnie to być może na Śląsku asfalt jest bardziej śliski bo na mokrym o ile na prostej drodze w miarę OK było to na zakrętach czułem się niepewnie. Ogólnie moje miśki jakoś strasznie stwardniały i może to jest przyczyną. DOT 2011 więc jakieś stare nie są. W sumie zrobiłem 24 tyś i mogę je z czystym sumieniem polecić na pierwsze 3 sezony.

Dzięki kolego za ofertę ale jakieś 15 lat temu oduczyłem się kupować używek, jakoś mi z tym dobrze i nie zamierzam tego zmieniać. Poza tym na miejscu PS3 siedzą nówki Piloty Super Sporty.
A co do asfaltu masz całkowitą rację. W PL jest zdecydowanie bardziej śliski niż w Europie zachodniej i opony, które już nie mają racji bytu u Ciebie, u mnie będą się spisywać bdb.

10monti
13-02-2015, 10:13
Witam mobile może ktoś ma naciągniętą taką oponę 195/40/17 na felgę r17 7,5 cala. Chciałbym uzyskać delikatny naciąg i mam dylemat między wyżej wymienioną a 205/40/17. Mile widziane foto:P

kordyl
13-02-2015, 14:16
Do czego to ma być ?? Do mondeo mkIII ?

10monti
13-02-2015, 15:20
tak mk3 kombi

kordyl
14-02-2015, 07:47
To może lepiej kup sobie golfa mk3, taki "tuning" będzie bardziej pasował do tego auta.

Czytałeś instrukcje obsługi mondeo? Jakie powinno mieć ogumienie?

dżizas
14-02-2015, 20:45
Witam mobile może ktoś ma naciągniętą taką oponę 195/40/17 na felgę r17 7,5 cala. Chciałbym uzyskać delikatny naciąg i mam dylemat między wyżej wymienioną a 205/40/17. Mile widziane foto:P

Z naciągiem możez kombinować na zglebowanym aucie od fegi 18"+,
a nie 17", standardowym zawiasie i w dodatku w kombiaku.
Moim zdaniem będzie to wyglądać paskudnie i niewspółmiernie do gabarytów auta. Takie wielkie kombi na małych wąskich kółkach.
Ale oczywiście to twoje auto i możesz z nim robić co ci się żywnie podoba.

bodek1918
11-05-2015, 20:27
Mam do kupienia okazyjnie opony 215 r65 16. Można je włożyć do mk3?

ethernal
11-05-2015, 22:45
^^
Pewnie można, ale wyglądałoby to beznadziejnie... różnica w profilu z 205/55/16 wynosi 27mm... balon-kosmos. Średnica całego koła większa o 54mm...
Dlaczego nie chcesz kupić opon 205/55/16 skoro ten rozmiar jest dość tani? Nie wierzę,, że 215/65/16 jest tańszy.

jerzu
12-05-2015, 19:54
Ja kupiłem Uniroyal Rain Sport 3 w rozmiarze 205/55/r16 w cenie 900 zł. za komplet. Opony z bieżącej produkcji. Te 215/65 to słabo będą wyglądać na aucie.

udy
18-05-2015, 13:11
http://polskihurtopon.pl/p/8964-nexen-nblue-eco-21555-r16-97-v-c-c-3-74db

Witam
miał ktoś styczność z tymi oponami. Cena super jak za ten rozmiar. Czy można kupować śmiało ta markę czy też nie będę do końca zadowolony. Z tego co wiem nie jest z nimi najgorzej. Nawet idą na pierwszy montaż w Kia itp. Wysoki indeks nośności. W obecnych 3 letnich michelinach mam taka akcje ze po zmianie z zimowek wydałem juz 500 zł na wymianę tuleji bo nie wiedziałem co się dzieje jak wyjechałem na miasto. autem wozi od lewej do prawej. Zarzuca tyłem na nierownosciach ze szok. Robie ok 35 tysiecy rocznie. Nie chce wydać dużo na opony które i tak szlak trafi jak te micheliny.
Pozdr
Michał

tommobile
18-05-2015, 17:05
Przed zakupem w tym sklepie poczytaj opinie na jego temat.
Np. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2375452#post2375452

udy
18-05-2015, 17:55
Ok rozumiem dzięki za info. A na temat samych opon to można założyć czy nie jak sądzicie ??

Raschey
19-05-2015, 06:57
Szukam trwałej opony, ze wzmacnianą ścianką boczną, z rantem chroniącym bok felgi. Używałem na którymś wcześniejszym aucie takich Continentali ale nie pamiętam modelu.

wkg
21-05-2015, 06:39
Hankook K107
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-k107-205-55-r16-91-h/90606989

A ja polecam tą oponę.
Bardzo trwała, cicha, raczej twarda.
Jeżdząc głównie po trasach spokojnie wystarcza mi na okł 70 000 km.

Pozdrawiam
Witek

Qubus1
06-06-2015, 14:53
Cześć wam :) Mam pytanie odnośnie zakupu nowych opon, a w ogóle się w tym nie orientuje i chciałbym się was zapytać czy kupno takich opon jest dobrym wyborem czy polecacie coś innego - KORMORAN RUNPRO B3
205/55R16 91H ? A chciałbym sobie kupić na ten sezon jakieś nowe opony :)

Binke
06-06-2015, 16:22
Rozważ opony Uniroyal Rainsport 3. W takim rozmiarze i indeksach są około 20 zł droższe (znany portal z oponami) niż te co podałeś. Wydaje mi się że w innym wątku były polecane. Sam na takich jeżdżę tylko na szerszych i jestem zadowolony. Może jeszcze inni koledzy ci coś doradza.
Zajrzyj też do wątku o oponach to może jeszcze coś ci się spodoba (jest co czytać- dużo postów)

szneider
06-06-2015, 17:50
Potwierdzam, że Uniroyal Rainsport 3 to bardzo dobre opony. Miałem takie we wcześniejszym aucie i spisywały się bdb. Kormorany raczej bym sobie odpuścił. Nie wiem jak ten model ale mój kumpel kupił nowe i po miesiącu je sprzedał bo były bardzo głośne.

incognitus
07-02-2016, 21:02
Conti Premium Contact 5 - wytrzymaly dwa letnie sezony - 25 tysi - zebrane rowniotko na przedniej osi. tylna os wyglada nadal dobrze - 6mm. juz jako nowe mialy dziwnie maly bieznik.
opona super ale za te cene musze znalesc cos lepszego - poprzednie barum wytrzymaly 5 sezonow, choc na mokrym slabo wypadly

hamertbu
08-02-2016, 08:48
koledzy jeździł ktoś z was już na Michelin CrossClimate? zimy u nas słabe więc może kupić założyć i mieć spokój z przekładkami?

kordyl
08-02-2016, 09:37
Na MKP w dziale opony jest kilku użytkowników. Opinie zbiera dobre, tylko cena trochę wysoka i nie wiadomo jeszcze jak będzie się zachowywała w trakcie eksploatacji.

slawek-kali
08-02-2016, 09:39
Jest dostepna tylko jako 16 cali do Mondeo.. 215 55 16.

hamertbu
08-02-2016, 09:55
215 55 16.
taką właśnie potrzebuje. i chyba się skusze... policzyć drugi komplet na zime plus wymiana dwa razy w roku to już tak źle nie wygląda

weuek
08-02-2016, 09:58
Też mnie one bardzo interesują, ale nie wiem czy crossclimate czy 4seasons G2. Cena w moim rozmiarze taka sama, czyli około 350 zł. Chcę je używać tylko w sezonie zimowym, bo zimówki są głośne na suchym asfalcie, a już kolejną zimę śnieg był u mnie tylko przez ~tydzień.

milosz_o
13-02-2016, 19:11
Cześć

Zastanawiam się nad wyborem w 235/45/17
Falken 453 lub 914
Fulda SportControl
Cooper Zeon
a może Bridgestone Potenza?

A drugim autku, Focus mk2, mam na letnich Cooper Zeon i jestem z nich zadowolony.

ethernal
14-02-2016, 19:54
Jeżeli jeździsz normalnie-dynamicznie - Falken 914
Jeżeli agresywnie-sportowo - Falken 453 lub Fulda
Bridgestone Potenza S001 w rozm. 235/45 R17 nie występuje, a model R050a jest stary, głośny z dużymi oporami toczenia (miałem, nie polecam)
Cooper Zeon - jak masz do nich zaufanie, czemu nie - ja ich nie znam

Warto też przyjrzeć się oponom Hankook (cena/jakość!) ;)

djlukas88
23-03-2016, 15:00
Witam,czy opony o rozmiarze 225/55 r16 bedą pasowały do mojego mondeo? alufelgi 16 et43,zmieszczą się na tył bez obcierania?

ethernal
23-03-2016, 22:29
djlukas88
Opony 225/55 będą wg. mnie miały - założone na felgę - za duży obwód koła, poza tym będą wyglądać baloniasto. Popatrz:
- opona ori 205/55 R16 - wys. profilu = 112,75mm, średnica całego koła: 406,4mm +2*112,75mm = 631,9mm
- opona ori 215/45 R17 - wys. profilu = 96,75mm, średnica całego koła: 431,8mm +2*96,75mm = 625,3mm
- opona ori 205/50 R17 - wys. profili = 102,5mm, średnica całego koła: 431,8mm +2*102,5mm = 636,8mm
- opona 225/45 R16 - wys. profilu = 101,25mm, średnica całego koła: 406,4mm +2*101,25mm = 608,9mm (trochę mały obwód, może śmiesznie wyglądać)
- opona 225/55 R16 - wys. profilu = 123,75mm, średnica całego koła: 406,4mm +2*123,75mm = 653,9mm
- opona ori 225/40 R18 - wys. profilu = 101,25mm, średnica całego koła: 457,2mm +2*90mm =637,2mm

Ta ostatnia chowa się w błotnikach, a jest to największy pod względem średnicy rozmiar homologowany dla Mondeo Mk3. Więc twoja propozycja może się nie zmieści lub będzie ocierać. Dlatego nie kombinowałbym na twoim miejscu i kupił homologowany rozmiar 205/55 R16, który jest stosunkowo tani :one:

M-S POWER
24-03-2016, 09:50
Dla mnie zawsze i tylko Vredestein chyba jedne z lepszych opon w rozsądnej cenie

djlukas88
24-03-2016, 14:15
dzieki co konkretna odpowiedz

fred33
24-03-2016, 19:48
Dla mnie zawsze i tylko Vredestein chyba jedne z lepszych opon w rozsądnej cenie

jest sporo opon w rozsądnej cenie : Hankook , Falken, Fulda ,Yokohama ,

Radi73
25-03-2016, 13:30
Vredestein SPORTRAC 5 205/55R16 91V - jeździłem z powodzeniem na nich ponad 3 sezony w Mk3 kombi. Byłem mega zadowolony z przyczepności, po wspomnianych trzech sezonach bieżnik miał ok. 5-6 mm, więc ścieralność niewielka oczywiście przy moim umiarkowanym stylu jazdy. Po ,,rozwodzie" z Dunlop i GoodYear, jedyna marka którą biorę pod uwagę w kolejnych przyszłych autach :)

ethernal
25-03-2016, 20:29
^^
W swoim poprzednim Mondeo (mk3) miałem założone dokładnie takie same! Świetna opona, cicha, rewelacyjnie trzymająca sie drogi i spalanie na trasie spadło mi o ok. pół litra na "setkę" ;)
Szkoda że nie są dostępne w dużych rozmiarach (235/40 R18 ).

Btw, kiedy przechodzicie na letnie opony? Ja nauczony doświadczeniem, na letnie opony przechodzę w maju (do połowy najpóźniej) :one:

Edi
25-03-2016, 20:59
Ja już jeżdżę na letnich pomimo temperatury w granicach 4 stopni rano:-)

jerzu
25-03-2016, 21:02
Ja już jeżdżę na letnich pomimo temperatury w granicach 4 stopni rano:-)

Wczoraj było -4 ;)

Edi
25-03-2016, 21:31
U mnie nie :-)

piotrek305
25-03-2016, 21:33
ja dzisiaj zmieniłem :)

Edi
25-03-2016, 21:34
Wielu znajomych jeździ już na letnich, a co do niespodzianek faktycznie śnieg i w kwietniu może być i w maju :-) jakiś dziwny opad lub ujemna temperatura :-)

zbyl24
27-03-2016, 18:40
A Ja z czystym sumieniem polecam Uniroyal Rainsport 3 .Zakupione w 2015, rozmiar 205x55x16 przejechane na razie 10 000km. Ciche, doskonałe na mokrej nawierzchni, zużycia na razie nie widać. Polecam

jerzu
27-03-2016, 18:44
Mam też te opony (Uniroyal). Ale IMHO są bardzo miękkie, przy szybkiej jeździe auto nie do końca jedzie tak, jakbym tego oczekiwał. I nie są to tylko moje odczucia, jeden z kolegów z MKP ma je na Mondeo MK4 i też nie jest zadowolony.
Co do jazdy po mokrym - faktycznie, rewelacja.

jvc
27-03-2016, 19:05
Uniroyal jest fajny ale szybko leci, ciekawe że po 10 tys nie widać zużycia...

Wysłane za pomocą Tapatalk 2

golog
27-03-2016, 20:56
http://www.yokohama-online.pl/opis-produktu/items/56 polecam świetne oponki. Ogólnie Yokohama mocno poszła do przodu z konstruowaniem fajnych opon.

sernik2
27-03-2016, 21:14
Czy ktoś posiada MICHELIN Primacy 3 lub Good Year Efficient Grip Performance w rozmiarze 225/50/17. Szukam najbardziej cichych opon do SMAXA.
F.

bartek2504
30-03-2016, 19:46
Uniroyal jest fajny ale szybko leci, ciekawe że po 10 tys nie widać zużycia...

Wysłane za pomocą Tapatalk 2

moje letnie Unioryale Rainexpert (chyba 3 lub 2) z przedniej osi po 2 sezonach - przejechanych ok 40-50 tys km, nadają sie na śmietnik, bieznik wytarty od zewntarz i wewnatrz - tak jakbym mial za malo powietrza, na zimowych tez 16 nie ma tego problemu wiec albo za agresynie jezdze po Warszawskich rondach/zakretach albo obnizyli jakosc. te z tylniej osi sa "zdarte" równomiernie. Wczesiej na dwoch autach mialem tez rainexperty i nie bylo tego problemu co na mondku.

jerzu
30-03-2016, 19:48
Jak dla mnie to te opony są strasznie miękkie. I jak napompuję tyle, co podaje Ford dla tego rozmiaru (205/55/r16), to mam wrażenie, że tego powietrza jest za mało.

Golson
30-03-2016, 20:34
to mam wrażenie, że tego powietrza jest za mało

Jaką masz szerokość felgi?

jerzu
30-03-2016, 20:36
Jak dobrze pamiętam to 6 cali.

bartek2504
31-03-2016, 09:35
Jak dla mnie to te opony są strasznie miękkie. I jak napompuję tyle, co podaje Ford dla tego rozmiaru (205/55/r16), to mam wrażenie, że tego powietrza jest za mało.

Coś w tym jest, dokładnie mam takie samo wrazenie - z tym ze tylko tak to wyglada na przedniej osi...

Jezdze na stadardowych alu felchach 16" ford.

weuek
31-03-2016, 09:40
z tym ze tylko tak to wyglada na przedniej osi...
Różnica w nacisku na tę oś, szczególnie w dieslu.

Malenstwo8
31-03-2016, 10:00
Continental ContiSport 5 chyba najcichsze z dotychczasowych, lub coś z Verdsteina.

Focus 120PS
23-07-2016, 07:22
http://www.rezulteo-opony.pl/testy-badania-opon/klasyfikacja-koncowa-24252

ethernal
23-07-2016, 12:18
^^
Ciekawy test, szkoda że nie przeprowadzili go również w czasie deszcze.
Musieliby go powtórzyć, bo obecnie są już nowe modele opon, które testowali

jerzu
23-07-2016, 17:49
Różnica w nacisku na tę oś, szczególnie w dieslu.

Dlatego w dieslu ciśnienie na przodzie jest większe niż w benzynowym.
Na zimowych oponach (jakieś Klebery) tak to nie wygląda.

Rafał A.(antek)
08-06-2019, 10:29
...

pike
08-06-2019, 10:31
Ja od bardzo już dawna nokian. I letnie i zimowe

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Rafał A.(antek)
08-06-2019, 11:19
Nie myślałem, zimowe mam nokiany, letnich nie znam.

Bump: a od bardzo już dawna nokian. I letnie i zimowe
Ale na mondeo mk4?

weuek
08-06-2019, 11:36
Mechanika - Elektryka! Klimatyzacja-Opony! Montaz LPG!! - Warsztat, Ul. Niezapominajki 1
Mail: rafantek@ford-service.eu tel: 791 054 854 Gadu-Gadu: 765214 www.ford-service.eu

Strach do takiego mechanika jechać, skro takie pytanie zdaje. :570:

mario13
08-06-2019, 11:50
Mechanika - Elektryka! Klimatyzacja-Opony! Montaz LPG!! - Warsztat, Ul. Niezapominajki 1
Mail: rafantek@ford-service.eu tel: 791 054 854 Gadu-Gadu: 765214 www.ford-service.eu

Strach do takiego mechanika jechać, skro takie pytanie zdaje. :570:Ty nie musisz się obawiać,przecież mechaników znasz tylko z opowiadań.
Co zaś do opon. Ja kupiłem Fuldy Azenix 510 czy jakoś tak. Są o niebo lepsze niż Dunlop RT2 które miałem poprzednio.

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

mrhenio
08-06-2019, 11:53
Od 7 lat GoodYear efficientgrip Performance i lepszych opon nie widziałem. Fakt że drogie, bo za komplet ponad 2 tyś ale zdecydowanie warto

pike
08-06-2019, 14:31
Mk3 zimowe i letnie teraz mk5 zimowe

Wcześniej mk2 miałem fuldy zimowe i były to najlepsze zimowki na jakich jeździłem.
Nie myślałem, zimowe mam nokiany, letnich nie znam.

Bump: Ale na mondeo mk4?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

jacekm74
08-06-2019, 20:08
Witam ja jeżdżę na deskach uhp. Rewelacyjne ciche i dobrze trzymają

hans01
08-06-2019, 23:10
Uniroyal RAINSPORT 3 do najcichszych nie należy, ale dobry na mokrym.
Goodyeary też raczej nie będą ciche.

Bridgestone i Firestone znam tylko stare modele. Były to najgłośniejsze opony i od lat ich unikam.

weuek
08-06-2019, 23:38
Co zaś do opon. Ja kupiłem Fuldy Azenix 510 czy jakoś tak.

Nawet nie wiesz co kupiłeś (ani marki ani modelu). Taki "świadomy" konsument.

mario13
09-06-2019, 03:13
Nawet nie wiesz co kupiłeś (ani marki ani modelu). Taki "świadomy" konsument.Oczywiście masz rację.ze popieprzyłem markę. Dokładnie kupiłem Falken Azenis FK510. Pozostała część mojego postu się zgadza.

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

kosteg
09-06-2019, 12:09
Conti premium contact 6. Na swoich autach przetestowalem je w rozmiarze 17 a obecnie 18 cali przy szerokości zawsze 225. Kleją jak złe. Pogoda im nie straszna i w deszczu nawet na niemieckim authobanie jest pewnie i stabilnie. Dość ciche, nie znikają w oczach i nie dają po kręgosłupie. Poleciłem je koledze który niestety nie znalazł conti sport contact 6 w swoim rozmiarze i również jest zadowolony.

Rafał A.(antek)
09-06-2019, 23:18
Strach do takiego mechanika jechać, skro takie pytanie zdaje.
Rozwiń jak możesz/potrafisz.

Bump: Uniroyal RAINSPORT 3 do najcichszych nie należy, ale dobry na mokrym.
Tego się obawiam, dlatego szukam kogoś kto je ma np w tym rozmiarze na mondeo i może się podzielić doświadczeniem. Głupio wydać 2000 i nie być zadowolonym.

Bump: A dodatkowo kto przeniósł temat??

ethernal
10-06-2019, 08:23
Hankook Ventus Prime 3 K125 (235/40 R18 ) - cicha opona, nie za twarda (wcześniej Miśki PS3 były zbyt twarde), b. dobrze trzyma na zakrętach, wysokie pozycje w testach, rozsądna cena.

Fiesta Mk8 ST Line
10-06-2019, 11:41
Fulda Sportcontrol 2, super cicha (choć to UHP), w deszczu też sobie świetnie radzi, a cena baardzo dobra!
http://wulkanista.pl/fulda-sportcontrol-2/

Za 4 nowe 18" do Mondeo dałem 1700zł brutto, ale niestety w 17" do Mondeo ta opona chyba nie występuje.

Kolega je ma założone w innym aucie i mówi że to najlepsze opony jakie miał do tej pory, a trochę ich zjeździł. Kierując się jego doświadczeniem, testami i opiniami z netu też je zakupiłem.

Rafał A.(antek)
11-06-2019, 15:46
Witam ja jeżdżę na deskach uhp. Rewelacyjne ciche i dobrze trzymają
Możesz rozwinąć, bo faktycznie maja zaskakująco dobre recenzje.
Jak trzymanie na mokrym, jazda po autostradzie i głośność przy prędkościach powyżej 140? (na niemieckich autostradach...)

crouch196
12-06-2019, 14:34
Witam. Na ten sezon zakupiłem Dębicę UHP2 w rozmiarze 225/40/18 do mojego MK3. Po przeczytaniu wielu opinii i bardzo dobrej cenie (240zł szt) się skusiłem. Uczciwie przyznam, że w te nalepki mówiące o głośności i innych informacjach to ja nie wierzę bo jak to mój znajomy wulkanizator powiedział "chcesz to na chińczyka zrobię Ci nalepkę z danymi jakie tylko zechcesz". Zrobiłem na chwilę obecną jakieś 2tyś km w każdej możliwej pogodzie na każdym rodzaju podłoża i muszę powiedzieć, że jestem mega zadowolony! Wiem, że na pewno są lepsze opony, ale w tej cenie raczej szczerze w to wątpię.
Plusy:
- ciche
- dobrze trzymają się na suchej nawierzchni
- na mokrej rewelacja (nie mam odwagi sprawdzić ich granicy przyczepności)
- cena do jakości to największy plus! Widać, że mariaż z Goodyear wyszedł marce na dobre. Made in Germany ;)

BrunoJ
12-06-2019, 22:04
Tyle, że firmowe opony to nie Chińczyk, a dane są publikowane przez producenta na podstawie norm, naklejka to tylko formalność/reklama. To nie tak, że te liczby są nieomylne, ale jeśli jedna opona ma 67dB, a druga 71dB to jest to już jakiś punkt zaczepienia. U mnie się zawsze zgadzało i jak opona miała mniej dB to była cichsza. W szczególności np jak kupiłem zimówki 66dB to były cichsze od letnich 68dB.

A Chińczyk może sobie drukować co mu się podoba. Ale to nie jest chyba dobry odniesienia.

hans01
14-06-2019, 12:46
- ciche
Dębica cicha? A mierzyłeś to jakoś czy subiektywnie?
Po starych, zużytych i może wyząbkowanych każda nowa opona może wydawać się cicha.
Dodatkowo motor MK3 "wycisza" wszystko, z wyjątkiem wycia powietrza powyżej 120km/h :mad:

crouch196
14-06-2019, 15:20
Tak ciche. Wg danych mają 67db w co wierzyć mi się nie chciało, ale są ciche. Jak można chwalić Dębicę?! Szok! Przecież te opony się do niczego nie nadają...! Ale jak ktoś "ochy achy" wypisuje na temat opon 2x droższych wtedy wszystko jest ok... Napisałem moje odczucia w trakcie użytkowania. W pracy jeżdżę wieloma autami nowymi/cichymi na różnych markach opon i wg mnie Dębice nie odbiegają od nich. Zresztą czym więcej osób kupi tym szybciej będą droższe więc dalej chwalcie Dunlopy/Hankooki (zresztą całkiem spoko oponki)/Continental/Michelin itp. ;)

weuek
14-06-2019, 21:24
Tak ciche. Wg danych mają 67db w co wierzyć mi się nie chciało, ale są ciche.

To tylko do 80 km/h jeździsz? Bo takiej prędkości dotyczą te dane. :-)

hans01
14-06-2019, 23:41
Tak ciche. Wg danych mają 67db w co wierzyć mi się nie chciało, ale są ciche. Jak można chwalić Dębicę?! Szok! Przecież te opony się do niczego nie nadają...!
Nie miałem zamiaru powiedzieć, że Dębica jest zła. Bo ostatnio jest to opona na bardzo przyzwoitym poziomie. Ale najcichsza to akurat nie była. Twój model faktycznie ma etykietę z jedną z najniższych głośności.
Ciekawe jaki to ma wpływ na trwałość, bo zawsze coś jest kosztem czegoś.
I jak pisał weuek czy przy wyższych prędkościach trzyma decybele.

Rafał A.(antek)
14-06-2019, 23:43
Tylko kolega pisze o dość nowej oponie UHP2 wiec jak ktoś ma doświadczenia ze starymi modelami, to nie ma o czym dyskutować.

Nie dobrze ze temat trawil tu do mondeo mk3 bo to inny rozmiar auta i inne zawieszenie,.

wit1956
15-06-2019, 09:03
Osobiście polecam brand Hankooka ,oponę Laufen S-fit EQ ,bardzo pozytywne zaskoczenie ,drugi sezon , jak dla mnie rewelacja,cicha.

crouch196
15-06-2019, 10:50
Nie miałem zamiaru powiedzieć, że Dębica jest zła. Bo ostatnio jest to opona na bardzo przyzwoitym poziomie. Ale najcichsza to akurat nie była. Twój model faktycznie ma etykietę z jedną z najniższych głośności.
Ciekawe jaki to ma wpływ na trwałość, bo zawsze coś jest kosztem czegoś.
I jak pisał weuek czy przy wyższych prędkościach trzyma decybele.

Tak jak jeden z przedmówców napisał MK3 jest bardzo głośne więc przy dużych prędkościach to za bardzo opon nie słychać:D Dokładnie ciekawe jak z trwałością (coś kosztem czegoś) aczkolwiek wolę żeby dobrze "kleiła" i była pewna na każdej nawierzchni niż żeby miała super trwałość kosztem właściwości jezdnych.
Kupuję zawsze nowe opony i wiem mniej więcej ile powinny wytrzymać zobaczymy jak tutaj będzie. Na chwilę obecną jestem zadowolony ;) Na zimę zakupię też komplet Dębic tyle, że w standardowym rozmiarze ;)

hans01
16-06-2019, 22:10
Kupuję zawsze nowe opony i wiem mniej więcej ile powinny wytrzymać zobaczymy jak tutaj będzie. Na chwilę obecną jestem zadowolony ;)
Jeśli sprawdzą się w dłuższej perspektywie to będą kandydatem na moje następne letnie opony.
Gdzie były wyprodukowane te opony? Obstawiam Germany.

crouch196
18-06-2019, 22:48
Jeśli sprawdzą się w dłuższej perspektywie to będą kandydatem na moje następne letnie opony.
Gdzie były wyprodukowane te opony? Obstawiam Germany.

Dokładnie! Ku mojemu zaskoczeniu Made in Germany ;)

hans01
04-07-2019, 21:59
Tyle mają wspólnego z naszą Dębicą - nazwę.

kepas
08-08-2019, 10:25
Witam jakie opony polecacie do 1.6 benzyna 16' Firestone Dębica czy uniroyal?

Hansolo
08-08-2019, 10:36
Dębica czy uniroyal

Model ? Generalnie Uni są fajne na wodę.

jerzu
08-08-2019, 11:11
Uniroyal, ale trzeba się do pewnych rzeczy przyzwyczaić. Np. do tego, że są to bardzo miękkie opony i przy szybkiej, autostradowej jeździe ma się wrażenie pływania. Dodatkowo dość szybko się zużywają, co ma znaczenie dla kogoś, kto dużo jeździ.
Ja mam Uniroyale Rainsport 3, i szczerze to bym tych opon drugi raz nie kupił.

kepas
08-08-2019, 11:27
Ja jeżdżę B.dużo ale nie autostradowo i nie wiem wlasnie jakie wybrac

dlugi91
08-08-2019, 12:25
A patrzyłeś na Hankook k125? Opona w rozsądnej cenie, a całkiem dobra.

Wysłane z niewybuchającego Szajsunga

jerzu
08-08-2019, 12:39
W Mondeo miałem Hankook Ventus Prime 2 - IMHO była lepsza od Uniroyala. Tej K125 to nie znam.

Hansolo
08-08-2019, 12:52
No ja jeżdżę na Ventus Prime3 K125 235/50/17 w Mk5 i szczerze to jestem bardzo zadowolony. Poprzednie Michelin ENERGY SAVER to było dno. Trakcja na poziomie samej felgi.

kepas
08-08-2019, 13:15
Te ventusy 310zl/sztukę to dobra cena? Mi orientuje się za bardzo w Pl