Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jaki polecacie bagażnik dachowy

Strony : [1] 2 3

hawranek999
13-05-2009, 10:02
Witam,

Jaki polecacie bagaznik dachowy do S-max'a. Chodzi mi o belki z uchwytami. Moze znacie tez koszty oryginal vs akcesoryjne (np. Thule, Interpack itp.)

pzdr,
ML

Hit
13-05-2009, 14:14
Szukałem bagażnika na tylna klapę (rowery). Przedstawiciel Thule powiedział, że spojler z 3 lampa stopu jest plastikowy i nie ma takiej możliwości, by taki bagażnik zamontować. jedyne rozwiązanie to bagażnik oparty o hak holowniczy, który zasłania tablicę rejestracyjną a tego zabrania prawo.
Ostatnio trafiłem na sklep, którego fachowiec twierdzi, że spojler jest aluminiowy (nie odkształci się pod naciskiem bagażnika, i że jego montaż jest możliwy.
Dachowego bagażnika nie chcę, więc tematu nie badałem.

hawranek999
13-05-2009, 14:52
Ja własnie z tego wzgledu ze mam hak to uzywam bagaznika na hak i przekładam tablice. Na razie odpukac nie mialem problemow z policja, ale zawsze moze sie trafic jakis upierdliwiec.
A dachowego poszukuje akurat pod box. Tak patrzylem w necie to w Fordzie belki kosztuja ok. 550 pln, a najtanszy odpowiednik (podobny standard) Automaxi 379, wiec sie waham :)

tygrysex
13-05-2009, 16:09
Mialem kiedys Automaxi... sprawowal sie bardzo dobrze, a nawet dalej sprawuje, bo ma go teraz moj znajomy...
Pamietam, ze rodzice kupili go do Mercedesa w budzie 124 u Germancow... i co fajniejsze w wypisanych samochodach do ktorych pasuje byl... tada - FSO Polonez :D i faktycznie przez jakis czas jak mialem Caro, to wozilem na nim rowery :D Ogolnie fajny byl, praktyczny i wytrzymaly na warunki atmosferyczne... zanim kupilem Foczke kombi z relingami, smigal na kazdym moim aucie bez zdejmowania... narty, rowery, box...

makos
13-05-2009, 18:03
Kupiłem w Iterpacku bagażnik Automaxi (tj. stopy/uchwyty na dach i belki/poprzeczki alu). W sumie 329 PLN. Brałem ood uwagę sprzęt Forda, ale 550 PLN to za dużo. Poza tym, w sprzęcie Forda jest mniejsza szerokość użyteczna poprzeczki (o parę cm). Bagażnik przetestowany z 2 rowerami, przy 130 km/h - wszystko OK. Automaxi jest porządnie wykonany, (solidny), zamykany a aluminiowe belki są wystarczająco sztywne. Sprawdźcie ceny na Allegro (tam też sprzedaje Interpack), a w każdym sklepie dadzą Wam 5% rabaciku.

Pozdrawiam,

Makos

hawranek999
13-05-2009, 19:14
Dzieki za odpowiedzi. Wybor padł na Automaxi. Jutro zamawiam :)
Pzdr,
ML

bigi68
14-05-2009, 12:32
Ja kupiłem oryginał w poprzednim mondeo też miałem oryginał i jak będe kiedyś kupował to też kupie oryginał ( obecny jest robiony przez Thule dla Forda) nie ma problemu że coś nie pasuje . Zalożenie na początku zajmuje troche czasu ale później to kwestia kilku minut i później kontrola po przejechaniu kilkunastu kilometrów ( ale tak powinno się robić z każdym)
Wygląda bardzo ładnie nic nie wystaje ( końcówki belek) jest klucz dynamometryczny którym dokręca się na tyle ile potrzena ani mniej ani więcej. Testowałem na trasie ponad 2000 km z boxem Thule przy róznych prędkościach i jest Ok . Mozna zsunąć na tył dachu i wygląda ciekawie. Oglądałem zamienniki ale nie podobały mi się .Ja mam co prawda Galaxy ale to chyba nie ma znaczenia.

makos
14-05-2009, 14:15
Bigi,

Thule to dobra firma, nie wciskają kitu (to mój klient, biorą nasze produkty "z górnej półki").

FYI: komplet belek dealerzy Forda kupują za ok. 270 PLN od Forda, reszta to ich marża (dostaliśmy od dealera jako rekompensatę taki komplet, a że chciał sobie ułatwić życie, podał nasz adres jako docelowy, więc belki przyszły z fakturą z magazynu centralnego).

W Galaxy (przewaga nad Maxiem) są na dachu szyny i belki można zsunąć na tył, w Maxiu są tylko 2 pary stałych punktów mocowania.

Pozdrawiam,

Makos

witekga
14-05-2009, 18:08
Ja mam belki Thula. Pasują idealnie, ceny nie pamiętam, ale jakaś "księżycowa" nie była.

bigi68
14-05-2009, 20:03
Bigi,

Thule to dobra firma, nie wciskają kitu (to mój klient, biorą nasze produkty "z górnej półki").

FYI: komplet belek dealerzy Forda kupują za ok. 270 PLN od Forda, reszta to ich marża (dostaliśmy od dealera jako rekompensatę taki komplet, a że chciał sobie ułatwić życie, podał nasz adres jako docelowy, więc belki przyszły z fakturą z magazynu centralnego).

W Galaxy (przewaga nad Maxiem) są na dachu szyny i belki można zsunąć na tył, w Maxiu są tylko 2 pary stałych punktów mocowania.

Pozdrawiam,

Makos

Zgadza się że thule to dobra firma- tak też wynika z mojej wypowiedzi -wszystko pasuje
Nie wiedziałem że w s-maxie nie ma belek do mocowania myślałem że różnią sie tylko wielkością .Jest co prawda szyna ale są wyznaczone miejsca w których powinno się mocować bagażnik

max tdci
15-05-2009, 21:27
oryginalny fordowski tydzień temu kupowałem za 470

Hit
16-05-2009, 19:54
Żona głowę mi suszy, że w Mondeo były relingi dachowe a w S-mie takich brak. Dziś pierwszy raz zobaczyłem egzemplarz z relingami (na zdjęciach). Jak rozumiem, do nich montuje się bagażnik, boks :) ale można też montować bez relingów, czy się mylę?

loop_77
16-05-2009, 20:01
Gdzie ty tego maxa z relingami widziałeś :?:
Też bym sobie takie strzelił z przyjemnością :wink:

Hit
16-05-2009, 20:48
W Gdańsku :)

ładny kolor, dwie rury wydechowe. Dawał radę :)

hawranek999
16-05-2009, 21:20
Szkoda, ze wszystkie wersje fabrycznie nie maja takich relingow... Wtedy praktycznie kazdy bagaznik do relingow bylby uniwersalny.

andree74
20-05-2009, 07:27
czy witekga moglby zrobic w wolnym czasie jakies fotki swojego bagaznika jak jest zamocnowany na dachu i podpiac te zdjecia na forum ? Zwlaszcza miejsc gdzie bagaznik "przylega" do karoserii.Przynajmniej jeden z forumowiczow bedzie wdzieczny :) .....oczywiscie tym jednym bede ja ....a i mysle ze takich byloby wiecej

hawranek999
21-05-2009, 14:18
oryginalny fordowski tydzień temu kupowałem za 470

Teraz jest promocja w Fordzie: -10% na bagazniki stad ta cena. Oryginal wyglada calkiem przyzwoicie. Zobacze dzisiaj za ile bede mial Automaxi po upustach i wtedy zapadnie decyzja.
Pzdr,
ML

wit007
22-05-2009, 15:21
A propos relingow - moj tesc jezdzil Passatem B5 3,5 roku. I w tym czasie uzyl relingow ile razy? ZERO!! I gdy zmienial na B6 jaki byl podstawowy warunek? Auto musi miec relingi - ROTFL. A ten S-Max z Gdanska faktycznie ciekawy - sa w ogole relingi w ofercie Forda (chocby jako akcesoria?)

loop_77
22-05-2009, 18:09
... sa w ogole relingi w ofercie Forda (chocby jako akcesoria?)

Do S-Maxa nie ma.

foxtrot
17-06-2009, 14:10
Bagażnik przetestowany z 2 rowerami, przy 130 km/h - wszystko OK.Makos

a jakie/za ile kupiłeś uchwyty na rowery - jeśli można spytać?
i drugie pytanko - ile max rowerów wejdzie na dach w maksiu?

Hit
18-06-2009, 07:07
Jak już tak rozmawiamy o bagażnikach dachowych i relingach, to zobaczcie jaki wynalazek można zamontować na dachu :)

makos
18-06-2009, 08:12
a jakie/za ile kupiłeś uchwyty na rowery - jeśli można spytać?
i drugie pytanko - ile max rowerów wejdzie na dach w maksiu?

Foxtrot,

Wchodzą trzy rynienki z uchwytami do rowerów... Problematyczne jest mocowanie/wkładanie środkowego roweru - zasięg moich ramion nie wystarcza... Można próbować stanąć na progu samochodu, przy otwartych drzwiach - ale te otwarte drzwi przeszkadzają we wrzuceniu roweru na dach. Przydatny jest stołeczek, podstawka, pieniek (cokolwiek stabilnego) o wysokości min 30 cm. Uwaga ogólna: pomocne jest przekręcenie kierownic o 90 stopni - wtedy efektywna szerokość roweru jest mniejsza i zmniejsza się opór "żagla" na dachu.

Pozdrawiam,

Makos

foxtrot
18-06-2009, 09:18
Makos,
dziś gadałem z kolegą od C-maxa - mówił, ze był teraz w górach i widział u gościa na C-max'sie 5 rowerów - ale aż mi się nie chce w to wierzyć...
dzieki za info - a jakie (firma/typ) uchwyty zakupiłeś?
pozdro

arczi_75
18-06-2009, 10:52
Ja w Octavce i wcześniej w Oplu Astrze woziłem przez całą Polskę na urlopik po 4 rowery: 2 duże i 2 mniejsze. Upchane było na maksa ale dało radę je zmieścić. Co prawda Maksiu jest nieco szerszy od wspomnianej dwójki ale 5 rowerków to prawie niemożliwe. Dodatkowo przecież oprócz miejsca w grę wchodzi obciążenie dachu. Szczerze mówiąc ponad 4 nie ryzykowałbym.

makos
19-06-2009, 08:19
Makos,
dziś gadałem z kolegą od C-maxa - mówił, ze był teraz w górach i widział u gościa na C-max'sie 5 rowerów - ale aż mi się nie chce w to wierzyć...
dzieki za info - a jakie (firma/typ) uchwyty zakupiłeś?
pozdro

Belki (alu) wraz ze stopami firmy AUTOMAXI kupiłem w Interpacku (sklepy w całej Polsce) zaś rynienki są "historyczne" - obsługują juz 5-ty samochód (też kupione w Interpacku, lata świetlne temu). Belki ze stopami to cena ok. 340 - 380 PLN.

Co do max. obciążenia bagażnika (liczba rowerów) - nie należy przesadzać, 4 to max.

Pozdrawiam,

Makos

foxtrot
19-06-2009, 13:16
Makos,

OK, mnie się trafiły firmowe belki więc teraz szukam samych uchwytów (z rynienkami rzecz jasna) - korci mnie Thule 591, ale są drogie - może ktoś je ma i podzieli się wrażeniami? :-)

pozdro

makos
19-06-2009, 13:42
Makos,

OK, mnie się trafiły firmowe belki więc teraz szukam samych uchwytów (z rynienkami rzecz jasna) - korci mnie Thule 591, ale są drogie - może ktoś je ma i podzieli się wrażeniami? :-)

pozdro

Od "zawsze" używam rynienek z oferty Interpack - model ROSA (z szeroko rozstawionymi punktami mocowania), o regulowanej długości, stalowych (trwałe pokrycie malarskie). Są sztywne, lekkie i nie bujają się z rowerami.
Mam ich poprzedni model, z pokrętłami, ale reszta konstrukcji taka sama.

http://www.interpack.com.pl/popup.php?img=upfiles/produkty_41.jpg

Uwaga: przy zakładaniu szczęk uchwytu na ramę roweru, warto podłożyć ściereczkę/ kawałek materiału lub zmywak z włókniny - uniknie się otarcia lakieru na ramie roweru.

Pozdrawiam,

Makos

loop_77
19-06-2009, 14:08
Ja kupiłem w zeszłym tygodniu belki poprzeczne w ASO (około 400 zł)
Dziś jadę kupić bagażniki na rowery,chyba firmy Thule ( 3 sztuki po rabacie około 750 zł).
Mam nadzieje,że będą się sprawowały solidnie :)

krzys3
20-06-2009, 00:13
Niestety zamki dostaja niezle zima od sypania drog. Chyba, ze rowerkiem jezdzisz tylko latem.

makos
20-06-2009, 14:11
Niestety zamki dostaja niezle zima od sypania drog. Chyba, ze rowerkiem jezdzisz tylko latem.

I tu zadziałamy naszom yntelygencjom... W zameczek zapuszczamy troszkę oleju silikonowego - trochę brudzi kłuczyki, ale starczy na co najmniej 2 sezony. Wudeczterdzieści też działa, ale krócej.

foxtrot
20-06-2009, 18:05
loop_77,

ja wczoraj robiłem 1-sze podejście do mocowania belek - niestety okazało się, że brakuje mi jednej zatyczki z otworem do mocowania belki - dziś ją zamówiłem i czekam aż przyjdzie - btw drogie te zaślepki ... :/
a który model Thule wybrałeś i gdzie dają taki rabat ;-) ?
pzdr

loop_77
22-06-2009, 06:44
Auto Plaza Popularna.
Dają Thule 591 w cenie 746 zł za trzy sztuki ( w tym rabat 10 % na akcesoria rowerowe).
Cena według mnie nie przerażająca, w sklepie z bagażnikami chcieli około 400 zł więcej za komplet :(
A zatyczki sprawdzałem i mam na szczęście wszystkie :)
Dziś,albo jutro montuje.

foxtrot
22-06-2009, 07:33
loop_77;

cena - rewelka, aż zazdroszczę :-)
napisz jakie wrażenia po montażu
a z zazdrości ... kupiłem i ja :D - jutro kurier przywiezie :-)
pzdr

foxtrot
22-06-2009, 11:05
loop_77;

uff - to sie wkułem :\\ - okazuje się , że zaślepki dachowe przednie (nad kierowcą i pasażerem) są uwaga... - zgadujcie ;-) kto trafi ma u mnie browar
a na dodatek trzeba je ściągać na zamówienie z Niemiec...

loop_77 - mógłbyś zapytać tam gdzie kupowałeś belki fordowskie czy nie mogą sprzedać samych zaślepek z otworkami? - bo bez tego jestem w d...

pzdr

loop_77
22-06-2009, 16:19
Jasne,w środe tam będe to spytam :)
A jakby nie wkładać wcale tych zaślepek,to by sie nie dało założyć ?
A browaru chyba nie wygram ,poddaje sie :056:

foxtrot
22-06-2009, 16:22
loop;

już nie trzeba - wszystko wiem; dobra rada - pilnujcie tych zaślepek Panowie jak oka w głowie - bo są bezcenne ;-)

loop_77
22-06-2009, 16:32
Ile Cię kosztowały ?

tygrysex
22-06-2009, 17:54
i co bylo warte browarka?

foxtrot
22-06-2009, 20:05
loop_77;

no dobra - game over... ;-) - powiem Wam...
zaślepki tylne - ok. 17zł/szt
przednie... - 70zł/szt!!!

cU

loop_77
22-06-2009, 20:25
W morde jeża :557: ,cena powalająca.
A ja byłem przekonany,że wszystkie te cztery plastiki są takie same.
Z tyłu jest narysowane,który gdzie ma być.
Dobrze,że o tym napisałeś,jeszcze przy montażu bym coś połamał :-D

foxtrot
23-06-2009, 10:30
loop_77;

thule 591 zameldowały się u mnie :-)

pzdr

foxtrot
17-07-2009, 13:55
po przejechaniu ok. 800 km z rowerami na dachu mogę śmiało zarekomendować model Thule 591 do naszych esiów - chociaż już przy 3ch rowerach "letko nie jest" - z racji wysokości auta i problemów z sięgnięciem do mocowań uchwytów

loop_77
17-07-2009, 20:09
po przejechaniu ok. 800 km z rowerami na dachu mogę śmiało zarekomendować model Thule 591 do naszych esiów - chociaż już przy 3ch rowerach "letko nie jest" - z racji wysokości auta i problemów z sięgnięciem do mocowań uchwytów

Również polecam w 100 % !!!
Bardzo przyjemny bagażniczek :)

maciekr7
13-01-2010, 19:55
trochę odświeżę, ponieważ dziś się zaopatrzylem w belki i box dachowy. Zafundowałem sobie belki Whispbar, podobno najcichsze na świecie.
http://interpack.com.pl/pl/p/whispbar.html
Nie miałem okazji sprawdzić samych belek (box na dachu), ale faktycznie hałasu niewiele z boxem.

roger
14-01-2010, 11:05
U mnie zestaw Thule 753 + box THULE Sprirt sprawdza się świetnie. Polecam bagażnik THULE 753 - jest niższy od 751 i oryginalnego fordowskiego, co w połączeniu z obniżanym boxem Sprit daje świetnie spasowaną, zwartą i sztywną konstrukcję.

foxtrot
14-01-2010, 11:38
roger;
o ile niższy jest 753 od 751?

roger
14-01-2010, 12:22
roger;
o ile niższy jest 753 od 751?

około 3 cm (załączam zdjęcie)

maciekr7
14-01-2010, 18:36
ja się zaopatrzyłem w największy box na rynku, całe 620 l. Zobaczymy po wypełnieniu, jak będzie się sprawował.

Kristoforos
15-01-2010, 10:09
U mnie zestaw Thule 753 + box THULE Sprirt sprawdza się świetnie. Polecam bagażnik THULE 753 - jest niższy od 751 i oryginalnego fordowskiego, co w połączeniu z obniżanym boxem Sprit daje świetnie spasowaną, zwartą i sztywną konstrukcję.

O to, to, właśnie taki zestaw miałem zamiar zakupić, gdy już odbiorę swego eśka. U mnie każdy centymetr się liczy, bo muszę z boxem zmieścić się w garażu podziemnym. Jeszcze nie wiem, czy Spirit 780, czy 820. Trzy centymetry wysokości różnicy, a w pojemności 100 litrów różnicy! Ale ten drugi na styk będzie wchodził. Jak już będę się przymierzał, to będę musiał dokładnie pomierzyć...

Czy jesteś w stanie jakoś pomierzyć, ile dokładnie mierzy cała Twoja konstrukcja od szczytu dachu do szczytu boxa? Albo po prostu od gleby do szczytu boxa?

BTW. "Oryginalny fordowski", to właśnie Thule 751 :)

arczi_75
15-01-2010, 10:28
O to, to, właśnie taki zestaw miałem zamiar zakupić, gdy już odbiorę swego eśka. U mnie każdy centymetr się liczy, bo muszę z boxem zmieścić się w garażu podziemnym. Jeszcze nie wiem, czy Spirit 780, czy 820. Trzy centymetry wysokości różnicy, a w pojemności 100 litrów różnicy! Ale ten drugi na styk będzie wchodził. Jak już będę się przymierzał, to będę musiał dokładnie pomierzyć...

Czy jesteś w stanie jakoś pomierzyć, ile dokładnie mierzy cała Twoja konstrukcja od szczytu dachu do szczytu boxa? Albo po prostu od gleby do szczytu boxa?

No to i tak będziesz miał olbrzymi problem ze zmieszczeniem się w garażu podziemnym z boxem na dachu. No chyba, ze garaż nieco wyższy od standardu czyli ok. 2,05 max 2,10 cm.

Kristoforos
15-01-2010, 11:08
Na wjeździe jest tabliczka 2m.
Ale moje miejsce garażowe jest blisko wjazdu i przeszedłem z miernikiem całą ścieżkę, jaką przebywam i w najniższym miejscu jest 2,09. S-Max katalogowo ma 165cm. Do tego dochodzi bagażnik (753 ma zdaje się 7 cm) i box (Spirit 680 - 33cm). Razem daje 205 cm. Dochodzi jeszcze kwestia styku bagażnika i boxa, więc musiałbym tak naprawdę zmierzyć komplet. No i rozmiaru kół aktualnie założonych (na zimę będę miał 16", na lato 17", różnica centymetra, czy dwóch może się pojawić).

Jak mówię - na styk. Na szczęście to najniższe miejsce w garażu mogę objechać nieco (tylko muszę wtedy o tym pamiętać, by innym łukiem jechać).

To wszystko dokładnie pomierzę, gdy będę już kompletował osprzęt. Ale nie wyobrażam sobie, że z boxem nie wjadę.

roger
15-01-2010, 13:52

Niedługo będę zakładał box to postaram się zmierzyć. U mnie wjazd w klasyczną bramę garażową w domu (dwuskrzydłowa brama drewniana jakich wiele) jest na styk, bo jeszcze mi auto przy wjeździe podskakuje na progu bramy. No ale jakoś idzie. W lecie na 18" kołach z tym boxem nie wjechałem na piętrowy parking w centrum handlowym :-(
Wydaje mi się, że bagażnik oryginalny FORD a THULE 751 to nie to samo (załaczam zdjęcia). Jak kupowałem to pamietam, że ten fordowski miał inne łapy, wyższe i takie jakieś tandetne plastiki. Może sama konstrukcja w środku to to samo, ale na zewnątrz wygląda inaczej: w THULE belka wystaje za łapy a w fordowskim nie.

Kristoforos
15-01-2010, 14:22
Niedługo będę zakładał box to postaram się zmierzyć.

Byłbym wdzięczny :)

Wydaje mi się, że bagażnik oryginalny FORD a THULE 751 to nie to samo (załaczam zdjęcia).

Ooo! A ja miałem info od dealera, że to zwykłe THULE. Tak czy inaczej zrezygnowałem, bo chciałem właśnie ten 753, żeby był niższy.

Hmm, to ja wybrałem takie duże auto, żeby box nie był już potrzebny a wy kombinujecie, który jest największy???!

Niestety znam możliwości mojej rodziny i nasz styl wybierania się na wakacje :). Każdy centymetr przestrzeni potrzebny jak powietrze :) Ja nawet poważnie myślę o przyczepce! :-D

arczi_75
15-01-2010, 17:54
Byłbym wdzięczny :)

Ooo! A ja miałem info od dealera, że to zwykłe THULE. Tak czy inaczej zrezygnowałem, bo chciałem właśnie ten 753, żeby był niższy.

Niestety znam możliwości mojej rodziny i nasz styl wybierania się na wakacje :). Każdy centymetr przestrzeni potrzebny jak powietrze :) Ja nawet poważnie myślę o przyczepce! :-D

Te wszystkie bagażniki dachowe sprzedawane przez Forda to oczywiście Thule ale robione dla Forda właśnie. Niestety nie w 100 % jakości jaką prezentuje normalnie firma Thule.

Herbie77
26-02-2010, 10:49
Witam.
Jestem świeżo po powrocie z dłuższej trasy z nowym bagażnikiem. Producent zapewniał, że jest to najcichszy bagażnik na rynku i miał rację. Jeżdziłem już z innymi bagażnikami ale ten bije na głowę wszystkie. W załączniku fotki.

arczi_75
26-02-2010, 12:51
Witam.
Jestem świeżo po powrocie z dłuższej trasy z nowym bagażnikiem. Producent zapewniał, że jest to najcichszy bagażnik na rynku i miał rację. Jeżdziłem już z innymi bagażnikami ale ten bije na głowę wszystkie. W załączniku fotki.

Ale to są tylko belki. Załóż boxa albo np uchwyt na narty i wtedy zobaczysz jak wszystko jest ciche :-)

tygrysex
26-02-2010, 17:13
Dokladnie, ale swoja droga nie kupil chyba samych belek i zrobil z nimi dluzsza trase?!

maciekr7
28-02-2010, 13:51
Witam.

Też mogę polecić te belki, jest cicho. Oczywiście box psuje caly efekt, ale to jest nie do przeskoczenia.

Herbie77
03-03-2010, 19:42
Oczywiście chodzi mi o jazdę bez boxu. Fajnie, że nie trzeba ściągać belek razem z boxem. Jazda z samymi belkami jest taka sama jak bez .

pozdrawiam

loop_77
04-03-2010, 07:22
Oczywiście chodzi mi o jazdę bez boxu. Fajnie, że nie trzeba ściągać belek razem z boxem. Jazda z samymi belkami jest taka sama jak bez .

pozdrawiam

U mnie jazda z samymi belkami na dachu (fabryczne fordowskie) jest niestety głośniejsza niż bez nich.
Do 120 -130 km/h jest tak samo,powyżej tej prędkości niestety opływający wiatr daje się we znaki :(

adi2003
06-01-2011, 15:16
Witam. Chciałbym ponowić ten temat. Napiszcie jakie kompleciki (bagażnik + box) aplikujecie na swoje maxiki.
pzdr

Kristoforos
06-01-2011, 17:25
Poprzeczki bagażnikowe Thule Rapid FixPoint 753 + box dachowy Thule Spirit 820.

Tu wklejałem zdjęcia, jak to wygląda mniej więcej:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1457084#post1457084

be_rcik
06-01-2011, 17:29
Ja mam od roku Automaxi w kolorze srebrnym, coś koło 450 zł.
Jest ok, korzystam z niego dwa razy w roku i nic więcej nie jest mi potrzebne. Raz ustawiony rozstaw uchwytów i późniejszy montaż zajmuje 10 min.

Boxa mam wykorzystywanego przechodnio w rodzinie, jakiś Passat, dosyć spory. Taż mi wystaracza, jest fajny bo długi i nie za szeroki, ale pojemny.

Z boxem jeżdzę razem z rodziną, więc wtedy jakoś zapędy sportowe mam mniejsze, a i ta piękniejsza połowa hamuje fantazje rajdowe ...g:) Więc 160 jest nieosiąglane.

IMHO jeśli korzystasz okazjonalnie z takiego sprzętu, nie ma co się ładować w super szwajcarsko-niemiecko-szwedzo-... wynalazki.
Jedyne co kupiłem w miarę wypasione, to hak holowniczy :619:
I jak zarobię :diabelek: to dokupię wypasiony (do max 2 tys PLN:P) bagażnik rowerowy na hak. Ale jeszcze nie znalazłem takiego który do smaxa pasuje, czyli odchyla się i umożliwia otwarcie klapy bagażnika, więc korzystam z pożyczanego również przechodnio w rodzinie.

pbobek
06-01-2011, 17:45
Poprzeczki dachowe fordowskie - (gratis przy zakupie auta)
box - Inter Pack Carver 6.5 Hapro (dostałem w spadku wiec nie narzekam :P)
2 x w roku na 7 dni daje rade.

Marzy mi się na szerokość dachu, dwustronnie otwierany z "dyfuzorem" :D THULE Excellence

arczi_75
06-01-2011, 19:24
Belki dachowe Fordowskie + Thule Atlantis 780. Możliwości pakowania całej rodzinki też mam naprawdę duże i przy 2 osobach dorosłych i 3 dzieciaków dało radę przy wyjeździe na Chorwację wziąć sporo rzeczy potrzebnych i tych mniej też :-D Przy wyborze boxa kierowałem się wyglądem, firmą, pojemnością no i co ważne obustronnym otwieraniem. A tak jak wspomniał be_rcik z boxem nie poleci się szybciej niż 150-160 km/h ze względu na bezpieczeństwo i komfort jazdy. Przy 150 km/h Maksiu z boxem nie prowadzi się zbyt stabilnie i buja jak nie wiem co.

adamskyb
06-01-2011, 22:21
A ja w swoim s-maxie zaaplikowałem belki WHISPBAR i Mount Blanc Triton 450 i jest przedewszystkim CICHO I BEZPIECZNIE!!!!

adamskyb
06-01-2011, 22:23
trochę odświeżę, ponieważ dziś się zaopatrzylem w belki i box dachowy. Zafundowałem sobie belki Whispbar, podobno najcichsze na świecie.
http://interpack.com.pl/pl/p/whispbar.html
Nie miałem okazji sprawdzić samych belek (box na dachu), ale faktycznie hałasu niewiele z boxem.

Miałem rózne i potwierdzam ze niemal bezszelestne!!!!

daabbeer
06-01-2011, 23:25
Thule 753 na krótszych belkach- 861 (teraz w katalogu rekomendują 863, ale nie bardzo wiem dlaczego- w ubiegłym roku było jeszcze 861).
Na to box Norauto (czyli Hapro) 480, o ile pamiętam nazwę. Bardzo zgrabny zestaw, sprawdzony w różnych konfiguracjach (Thule-Norauto) od lat - polecam. Całkiem cichy i dość niski - na styk wjeżdżam do garażu. A na autostradzie powyżej 140 km/h głośniejszy jest silnik niż pudło na dachu.

A tak na marginesie - Ford nieco mnie denerwuje swoją "polityką bagażnikową". W FF1 kombi było nieźle - relingi, choć wygięte w pałąk. W htb - porażka. W FF2 - pełna porażka - wydłubywanie tych plastikowych zaślepek z punktów mocowania - żenada. Niby-reling w kombi też nie napawał optymizmem. Wreszcie po liftingu wróciły prawdziwe relingi i to poprawione.
W S-Maxie byłem baaardzo zdziwiony, że relingów nie ma nawet w opcji (ach ta krzywizna dachu...)- w Galaxy jest. Dobrze, że w esiu przynajmniej nie trzeba już plastików z punktów mocowania wydłubywać, tylko jakoś tak bardziej cywilizowanie to wygląda.

antoine
07-01-2011, 07:00
Witam,
w tym roku kupiłem nowego S-maxa ze szklanym dachem, ale do tego są punkty do mocowania belek dachowych.
W poprzednim S-maxie było to proste, bo zakupiłem zestaw Thule 751 z kitem do mocowania w punkty fabryczne i było po problemie.
Ale czy ktoś z was się orientuje jaki zestaw dobrać do S-maxa ze szklanym dachem, gdzie są punkty do mocowania belek? W konfiguratorze thule wyskakuje Thule Rapid System 754, który mocuje się do nadwozia, natomiast w Fordzie powiedziano mi, że mają w sprzedaży belki ze stopami do montowania w punktach fabrycznych, ale że są to specjalnie zestawy przystosowane do szklanego dachu i fabrycznych punktów mocowań. Ale przecież Thule robi dla Forda akcesoria. Czy to prawda, czy ktoś zna prawidłowe rozwiązanie?

pozdrawiam

basil
07-01-2011, 08:58
No właśnie. Przy konfiguratorze Whispbar przy smaxie 2010 jest informacja "excluding glassroof"...

Slartibartfast
07-01-2011, 15:04
Choć nie jestem na razie zainteresowany zakupem boxa, to fakt, że trzeba coś specjalnego kupować by założyć boxa na panoramę uważam za co najmniej śmieszny :evil:... choć jak piszecie prawdziwy :(
Albo FoMoCo znowu dało ciała i nie ma pełnej standaryzacji - albo producencji za np. kawałek dodatkowej gumki żądają dodatkowej kasy czy ograniczają właścielom okna w dachu wachlarz asortymentu. Żadna z tych rzeczy fajna nie jest :(

Dinar
07-01-2011, 15:28
Dzisiaj dzwoniłem do firmy która ma do różnych aut ale do S-Maxa nie ma, może dopasować relingi dachowe tylko podać rozstaw i długość jaką chcemy.Rozstaw jest 74cm,prawdopodobnie może pasować od C-maxa.

Zoltyy
07-01-2011, 17:58
Thule:

- dla S-maxa ze szklanym dachem: belki 762 lub 862, mocowanie - Kit 3030 Fixpoint XT
- bez szklanego dachu: belki 763 lub 863, mocowanie Kit 1472

antoine
08-01-2011, 09:04
Zoltyy,

jesteś pewien, że ten komplet, a chodzi mi o kit 3030 i Fixpoint XT 751 lub 753 będzie pasował?
byłem wczoraj w Fordzie i człowiek mi powiedział, że belki z kitem, który oni sprzedają mają jakieś dystanse, aby odciążyć szklany dach i przenieść ciężar na karoserię...powiedział mi także, że nie wie co Thule ma w ofercie i co pasuje do S-maxa, bo on handluje tylko "oryginalnymi częściami fordowskimi"...trochę to śmieszne, bo przecież to Thule robi dla Forda :)

z kolei w konfiguratorze Thule jest rozgraniczenie na szklany dach i na punkty fabryczne? a co jak ja mam i szklany dach i punkty fabryczne?

z drugiej strony, po co w takim razie Ford w przypadku szklanego dachu montuje punkty do mocowania belek? czy to następna ściema, po to aby wysępić pieniądze od klientów?

adi2003
08-01-2011, 16:40
Poprzeczki bagażnikowe Thule Rapid FixPoint 753 + box dachowy Thule Spirit 820.

Tu wklejałem zdjęcia, jak to wygląda mniej więcej:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1457084#post1457084

Dzięki, mam taką koncepcję belki thula 753 + i właśnie myślałem o atlantisie 780 (jak arczi_75) lub spirit 780, ale sprzedający namawia mnie na większe atlantisa 900 lub spirita 820 i sam nie wiem.... Przy mnie facet kupił spirita 780 i zamontowali mu na bmwX6, o ile w sklepie wyglądał ok , na samochodzie jakoś śmiesznie malutki... atlantis wyższy, troszke funkcjonalniejszy, oprócz nart wejdą buty, ale czasem może być problem z wjazdem do garaży....spirit płaski, mniejszy opór.... coś kosztem czegość

Kristoforos powiedz jakieś masz wrażenia przy szybszej jeździe i ile goniłeś z boxem na maxa
pzdr

pbobek
08-01-2011, 17:42
ile goniłeś z boxem na maxa
pzdr

mazda 6 - 202 km/h na navi a nie licznikowo
S-maxem - 190 również na navi

i nie pofrunął ;)

Zoltyy
08-01-2011, 18:09
Zoltyy,

jesteś pewien, że ten komplet, a chodzi mi o kit 3030 i Fixpoint XT 751 lub 753 będzie pasował?
byłem wczoraj w Fordzie i człowiek mi powiedział, że belki z kitem, który oni sprzedają mają jakieś dystanse, aby odciążyć szklany dach i przenieść ciężar na karoserię...powiedział mi także, że nie wie co Thule ma w ofercie i co pasuje do S-maxa, bo on handluje tylko "oryginalnymi częściami fordowskimi"...trochę to śmieszne, bo przecież to Thule robi dla Forda :)

z kolei w konfiguratorze Thule jest rozgraniczenie na szklany dach i na punkty fabryczne? a co jak ja mam i szklany dach i punkty fabryczne?

z drugiej strony, po co w takim razie Ford w przypadku szklanego dachu montuje punkty do mocowania belek? czy to następna ściema, po to aby wysępić pieniądze od klientów?

Podalem to co znalazlem na stronie Thule - w ich konfiguratorze. Nie jestem w stanie zagwarantowac czy to pasuje, co ciekawe dla rocznika 2010 i 2007 podawane sa rozne zestawy. Podstawy do wersji 2010 z szyberdachem maja takie lapki jakby mialy otwor drzwiowy "lapac" i to jest wlasnie zestaw 1472 a nie Fixpoint.
Mam wrazenie ze cos Thule pomieszalo w konfiguratorze bo dla rocznika 2007 podaje wlasnie fixpoint dla wersji z otwieranym dachem.
A co do tego dlaczego Ford nadal montuje punkty do mocowania belek - pewnie opracowanie wersji bez mocowania byloby zbyt drogie i wsadzaja to samo wszedzie. Teraz jak wiadomo ksiegowi projektuja samochody - co widac po jakosci :(

antoine
08-01-2011, 19:58
po Twoim wczorajszym poście dziś po południu poszedłem z moim zestawem (Thule 751 z kitem 3030 + belki 862), który miałem przy poprzednim S-maxie (2007) i postanowiłem przymierzyć do fabrycznych punktów mocowań, czy będzie się opierało na szklanym dachu...

...i co się okazało? jak w poprzednim S-maxie guma dociskała mocno zarówno do dachu jak i krawędzi zewnętrznej, to teraz guma nawet nie dotyka do dachu, bo całe obciążenie przenosi kit, na którym się wszystko opiera, a guma dociska tylko od strony zewnętrznej...

więc pytanie, czy to Thule nie odrobiło pracy domowej i w konfiguratorze podają stare dane, czy może w Fordzie nic o tym nie wiedzą albo nieźle ściemniają, oferując "Fordowskie akcesoria" jako jedyną opcję...

zostaje mi jeszcze obciążyć belki boksem i włożyć do niego sprzęt, wtedy zobaczymy jaki będzie rozkład sił i nacisk...

pawel2m
10-01-2011, 19:53
Daj znać co i jak bo kurczę mam panoramę + kratkę i nart nie ma jak wozić.
Więc albo kratka do rzeźnika (ale wtedy i tak 1 osoba out) albo box na dach.

antoine
11-01-2011, 06:01
oki, dziś prawdopodobnie dojadą do mnie obniżone stopy Thule 753, więc zobaczę jak one się układają do punktów mocowań i jak guma się układa...

jak będzie po wszystkim to puszczę parę zdjątek

Kristoforos
11-01-2011, 08:45
Ja mam eSia bez szklanego dachu i Thule 753 i faktycznie te gumy zbytnio nie przylegają. Ot, są po prostu, ani nie wiszą w powietrzu, ani specjalnie nie przejmują na siebie ciężaru boxa.

MAG
12-01-2011, 11:07
Ja mam od roku Automaxi w kolorze srebrnym, coś koło 450 zł.
Jest ok, korzystam z niego dwa razy w roku i nic więcej nie jest mi potrzebne. Raz ustawiony rozstaw uchwytów i późniejszy montaż zajmuje 10 min.

Boxa mam wykorzystywanego przechodnio w rodzinie, jakiś Passat, dosyć spory. Taż mi wystaracza, jest fajny bo długi i nie za szeroki, ale pojemny.

.....
Ja też kupiłem belki Automaxi, ale najzwyklejsze czarne stalowe (339zł za zestaw), bo używam ich tylko gdy pakuje boxa na dach (InterPack Carver 460 - paroletni box uzywany w moim 4-tym już aucie).
Minus tego zestawu, to niestety jego wysokość - wjazd do hali garazowej niemozliwy - brakuje jakichś 10cm przynajmniej ... :(

be_rcik
15-01-2011, 15:10
Dodam jeszcze że jazda z samymi belkami Automaxi powoduje niezły huk.:569:
Z boxem jest ciszej. :diabel2:

jarecki46
15-01-2011, 20:59
Wie może ktoś gdzie można,i czy w ogóle, dostać zaślepki które sie demontuje żeby zainstalować stopki pod bagażnik ? Poprzedni właściciel dał mi auto z bagażnikiem i po jego zdemontowaniu mam 4 dziury w dachu,zdaje się,że one są jakieś na kluczyk zamykane czy jakoś tak ?. Pozdrawiam

be_rcik
15-01-2011, 22:00
Wie może ktoś gdzie można,i czy w ogóle, dostać zaślepki które sie demontuje żeby zainstalować stopki pod bagażnik ? Poprzedni właściciel dał mi auto z bagażnikiem i po jego zdemontowaniu mam 4 dziury w dachu,zdaje się,że one są jakieś na kluczyk zamykane czy jakoś tak ?. Pozdrawiam

Zamykane są na śrubokręt.
Ktoś kiedyś pisał że dostępne są w ASO i trzeba ich pilnować, bo coś koło 100 zł za sztukę sobie życzą, czy jakoś tak. Przednie chyba droższe ....

Może gdzieś na szrocie ?

antoine
16-01-2011, 09:19
jeśli chodzi o te zaślepki to fabrycznych punktów mocowań, to kupisz je w każdym ASO, przednie są droższe, bo kosztują ok 70 PLN, a tylne o wiele tańsze...
...najlepiej otwierać je monetą 2 PLN :), kiedy otwierałem śrubokrętem lub kluczykiem to mi się niszczyły te rowki, a moneta idealnie pasuje...więc polecam...

jeśli chodzi o mocowanie bagażnika dachowego do fabrycznych punktów mocowań przy szklanym dachu, to poniżej zamieszczam parę fotek jakie zrobiłem na moim dachu...thule 753 + kit 3030 + belki 861
...wszystko opiera się na dystansach (thule kit 3030) i to one przenoszą cały ciężar, natomiast guma okala tylko wszystko, a od strony szklanego dachu delikatnie do niego przylega lub w ogóle (w poprzednim S-maxie bez szklanego dachu miałem tak, że guma mocno przylegała do dachu, może dlatego, że dach był ciutkę wyżej poprowadzony, bo panorama jest nieco niżej osadzona)

Kristoforos
16-01-2011, 21:52
czyli jedno licho czy dach ze szkłem, czy bez... bo ja mam bez szkła i ten sam zestaw...

MikiJ
17-01-2011, 07:25
Mam pytanie (przedewszystkim do kolegi Antonie) w temacie długości belek. Na forum pojawiają się różne informacje o zastosowaniu belek Thule 861 (120cm), 862 (135cm) i 869 (127cm). Które z tych długości są właściwe przy użyciu obniżonych podstaw Thule 753 ?
Ja chciałbym, aby belki nie wystawały dużo za podstawy. Czy belki 861 (120 cm) nie są za krótkie (tj. pasują na styk), czy można je spokojnie zakładać do S-max’a ?

antoine
17-01-2011, 08:50
MikiJ, przepraszam, w poprzednim poście źle napisałem, belki nie są 861 lecz 869
bagażnik (cały komplet 751 + kit + belki) kupowałem ponad 3 lata temu do starego S-maxa i teraz dokupiłem obniżony zestaw 753, jak widzisz na zdjątkach wszystko pasuje...

a odpowiadając na Twoje pytanie czy będzie krótsza belka pasować? nie wiem, ale czy jest sens? w zasadzie 869 niewiele wystają poza stopy, a jak będziesz miał dodatkowo coś obok boxu przewieźć bądź w lato szerszą rzecz, to może się okazać, że belki 861 są zbyt krótkie...to musisz sam ocenić i dopasować do swoich potrzeb

MikiJ
17-01-2011, 18:03
Chciałbym jeszcze zapytać osób które miały okazję przewozić 4 rowery na dachu S-max’a. Czy nie ma problemu ze zmieszeniem ich na samochodzie?
Poradźcie proszę, czy krótsze belki 869 (127 cm) pozwolą zamontować na dachu 4 rowery, czy lepiej jest kupić dłuższe belki 862 (135 cm)?
Ja osobiście wolałbym belki krótsze (lepiej wyglądają jak nie wystają dużo poza łapy), ale czy nie będzie problemu z załadowaniem 4 rowerów – uchwyty Thule Proride 591?
Proszę bardzo o informacje, bo w środę chciałbym zrobić zakupy.

be_rcik
17-01-2011, 20:47
czy nie będzie problemu z załadowaniem 4 rowerów – uchwyty Thule Proride 591?

W Mondeo cztery rowery dało radę zmieścić, ale potrzebne były wystające poza uchyty belki. Same cztery bagażniki nie mieściły się między uchwytami. Nie wiem jak w twoim wypadku, ale konstrukcja tego Thule Proride jest chyba inna, nie ma tak szerokiego mocowania bagążnika do belek, więc pewnie się zmieści.
Z doświdzczenia wiem też, że większym problemem jest nie zamontowanie bagażników, ale samych rowerów na nich. Jeśli zamontujesz bagażniki klasycznie i wszystkie rowery są dla dorosłych, to raczej jest niemożliwe umieszczenie ich na dachu. Przeszkadzają sobie kierownice i pedały.
ja akurat woziłem dwa duże i dwa małe rowery, więc od biedy dało się upchnąć, ale też nie było prosto.
Może inni forumowicze mają lepsze pomysły i doświadczenia, moje bagażniki były dosyć toporne i tanie. Może da się zamontować dwa rowery przodem dwa tyłem.
Dlatego doszło do mnie, że zamiast takich 4x"Thule Proride" (300 zł sztukę = 1200 zł za 4 sztuki) kupię bagażnik na hak (od 600 zł d0 1800 zł), a wtedy:
- zmieszczę 4 rowery z palcem w zębie
- mam do nich dostęp
- nie latają mi na dachu
- na drugi raz przy montowaniu nie utnę sobie palców (niestety przy wkładaniu rowerów jestem zdany na siebie, a smax jest wyższy niż Mondeo ....)
- zdejmę i założe rowery w 10 min a nie 40-60 min.

To jaki bagażnik (hak, czy na dach) to temat wyszość świąt ...., ale bagażnik na hak ma dwie wady dla mnie istotne:
- potrzebny hak a to koszt ponad 1200 zł (ja wydałem 1800 zł)
- nie widziałem bagażnika na hak, który byłby odchylany i pozwoliłby na otwarcie tylnej klapy bagażnika w smaxie (testowałem).
Więc korzystam tymczasowo z nieodchylanego pożyczanego w rodzinie i nadal szukam.

Natomiast zwykle ludzie którzy potrzebuję przewozić 4 rowery .... szli inną drogą, więc MikiJ nie idz tą drogą. ... :619:

foxtrot
18-01-2011, 06:57
MikiJ;

a propos 4-ch rowerów na dachu - jest jeszcze jeden aspekt sprawy, o którym należy pamiętać - a mianowicie "obliczenia" dotyczące nośności dachu vs. waga...
sam mam ProRide 591 i sobie go chwalę ale:
- system belek nośnych (Ford) - ok. 4 kg
- 3 x Thule 591 (u mnie) - ok. 12 kg
- nośność dachu esia ok. 75 kg
z obliczeń wynika, że na 3 rowery pozostaje ok. 59 kg i jest git;
ale przy 4-ch zaczyna się lekki zgryz - bo na 4 rowery zostaje nam ok. 55kg...
co na sztukę daje mniej niż 14 kg - wiem, że można się w tym limicie zmieścić, ale przy lekkich (aluminium, kompozyt) rowerach, a na pewno nie przy każdych komunijnych wynalazkach...
przeciętnie przyjmuje się wagę roweru na ok. 15 kg - więc 5 brakuje i zaczyna się jazda po lekkiej bandzie...
warto o tym pamiętać

zaś co do możliwości fizycznych - to wg. mnie 4 rowery z ProRide 591 wejdą; trzeba je tylko ustawiać naprzemiennie i ew. poluzować kierownice celem "przekoszenia" do transportu

antoine
18-01-2011, 09:01
MikiJ,

ja osobiście polecam bagażnik rowerowy montowany na hak...
kupiłem Atera Strada Sport 3 (ok. 1400 PLN), sam bagażnik ma możliwość zamontowania 3 rowerów, ale do tego jest jeszcze do dokupienia adapter na 4 rower, więc sprawa rozwiązana...
...konstrukcja jest lekka, po zamontowaniu jej na hak, można swobodnie ją odsunąć (z rowerami tym bardziej) i otworzyć klapę bagażnika, poza tym, ma miejsce na tablicę rejestracyjną, ma dodatkowe oświetlenie, więc nie musisz się martwić, że rowery przysłonią światła, a co najważniejsze masz ułatwiony montaż rowerów...i co ważne, nawet najszersze rowery zamontowane na tym bagażniku nie przysłaniają Ci widoczności w lusterkach zewnętrznych, bo S-max jest na tyle szeroki, że kryje rowery

...ja mam 186 cm wzrostu, spokojnie podnoszę rower do góry, ale jakoś nie wyobrażam sobie zakładania rowerów na dach S-maxa, bo dźwignąć rower powyżej linii barków to trzeba mieć troszkę siły, a poza tym szkoda porysować samochodu, a ze stołkiem i armią pomocników nie będziesz jeździł...

...w sumie opór powietrza też jest ważny, bo nic Ci nie świszczy, ani też nie będziesz się martwił, czy cały zestaw nie jest zbyt wysoki i czy się zmieścisz przejeżdżając pod różnego rodzajami przeszkodami czy nisko zawieszonymi gałęziami drzew...

jagd
18-01-2011, 12:50
MikiJ;

ale przy 4-ch zaczyna się lekki zgryz - bo na 4 rowery zostaje nam ok. 55kg...
co na sztukę daje mniej niż 14 kg - wiem, że można się w tym limicie zmieścić, ale przy lekkich (aluminium, kompozyt) rowerach, a na pewno nie przy każdych komunijnych wynalazkach...
przeciętnie przyjmuje się wagę roweru na ok. 15 kg - więc 5 brakuje i zaczyna się jazda po lekkiej bandzie...
warto o tym pamiętać
transportu

Zgada się że jest to kłopot tanich rowerów - ale przeciętny rower MTB - w klasie 700-1500 pln waży ok. 14kg. Można Tą masę (i opór aerodynamiczny) zmniejszyć wyraźnie przez wymontowanie siedzeń ze sztycą - co daje spokojnie po ok. 500g na każdym rowerze + pedały - kolejne 400-500g...

Mam teraz podobny problem. Brak relingów nie daje mi spać po nocach - a mam bagażniki i belki z mondeo (oraz brak haka w Esku...)
Na pewno jednak nie kupię innych belek i łap - niż Thule... (pewnie model z dopasowanymi belkami, żeby nic nie wystawało). Do innych firm nie mam zaufania.

MikiJ
18-01-2011, 14:55
Wielkie dzięki wszystkim za porady.
Jeśli chodzi o bagażnik dachowy to już wiem, że na belkach 869 (127 cm) wejdą 4 uchwyty rowerowe Thule 591 i fizycznie rowery na dachu S-max’a się zmieszczą.
Niestety, jak słusznie zauważył kolega foxtrot może być problem z wagą całości (tj. belki+uchwyty+rowery <= 75 kg). Równie ważna jest możliwość włożenia tych rowerów na dach auta (o czym pisze Antonie).
Zastanawiam się więc teraz nad założeniem haka + np. Atera Strada Sport 3 ale cena nie jest mała (ok. 2 tys. za hak + 1700 za uchwyt). A uchwyty Thule (na 4 rowery) jeszcze droższe. :(

pbobek
18-01-2011, 15:02
Zastanawiam się więc teraz nad założeniem haka + np. Atera Strada Sport 3 ale cena nie jest mała (ok. 2 tys. za hak + 1700 za uchwyt). A uchwyty Thule (na 4 rowery) jeszcze droższe.

Na temat bagażników na rowery nie mogę się wypowiedzieć gdyż jeszcze nie miałem okazji, przyjemności tego praktykować ale taki bagażnik to tylko na rowery.

Hak faktycznie trochę kosztuje ale może się kiedyś przydać do czegoś innego.. :)
Mi uratował raz tył przy uderzeniu w tył przy V = ok 40 km/h.

P.S. Orientuje się ktoś co mówi prawo na temat jazdy z założonym hakiem który jest demontowany??

Zoltyy
18-01-2011, 17:34
Prawo mowi ze nalezy zdemontowac/zlozyc taki hak. Praktyka chyba zalezy od widzimisie policjanta - akurat jechalismy po przyczepke kiedy nas zatrzymal.... .
Niestety prawo mowi rowniez ze tablica rejestracyjna musi byc umieszczona z tylu samochodu i musi byc widoczna - co oznacza ze nie mozna jej przelozyc na bagaznik rowerowy "hakowy" - a w przypadku gdy rowery zaslaniaja tylna klape naraza to kierowce na "pouczenie ustne" podpartem mandatem :(
W ramach walki z naduzyciami/przestepczoscia i kto wie czym jeszcze nie ma w Polsce mozliwosci dorobienia trzeciej tablicy rejestracyjnej coby ja sobie do bagaznika przyczepic - w kazdym razie oficjalnie.
Z praktycznego punktu widzenia "hakowy' bagaznik jest chyba najwygodniejszy w uzyciu - zeby zalozyc 3 rowery na dach S-Max'a musialbym wynajmowac rusztowanie ;(

basil
18-01-2011, 20:03
Na ten temat była już dyskusja. policja dopuszcza "dorobioną" tablicę rejestracyjną bez naklejki homologacyjnej na bagażnik rowerowy montowany na hak. poszukaj na forum.

foxtrot
18-01-2011, 20:40
jagd;

jasne - można (i trzeba) w takiej sytuacji kombinować - mnie właśnie chodziło o to, żeby zasygnalizować problem

Kristoforos
18-01-2011, 21:16
tu jest nieco o prawnym statusie bagażników na hak:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1416631

be_rcik
18-01-2011, 22:40
MikiJ,

ja osobiście polecam bagażnik rowerowy montowany na hak...
kupiłem Atera Strada Sport 3 (ok. 1400 PLN), sam bagażnik ma możliwość zamontowania 3 rowerów, ale do tego jest jeszcze do dokupienia adapter na 4 rower, więc sprawa rozwiązana...
...konstrukcja jest lekka, po zamontowaniu jej na hak, można swobodnie ją odsunąć (z rowerami tym bardziej) i otworzyć klapę bagażnika, poza tym,

<<antoine>>, prtzymierzałem na sucho ten bagażnik przed sklepem, i pamiętam że po zamontowaniu sama klapa się otwierała, ale była moim zdanim zbyt mała rezewa na wystającą kierownicę. Jeszcze gorzej było z drożym
"Atera Starda 3", nie odchylanym ale wysuwanym.
Czy bez problemu po odchylaniu mieszczą się rowery, czy musisz coś kombinować? Masz jakś fotkę jak to wyglada?

johop
18-01-2011, 22:49
Chciałbym jeszcze zapytać osób które miały okazję przewozić 4 rowery na dachu S-max’a...

Cztery rowery mieszczą się z zapasem. Ja ustawiałem je naprzemian i miałem wrażenie, że nawet pięć bym wcisnął. Belki mam jakieś... kupione w ASO z pierwszym S-Maxem i zwykłe bagażniki rowerowe (z tych za 5 dych).

Zoltyy
19-01-2011, 00:11
Na ten temat była już dyskusja. policja dopuszcza "dorobioną" tablicę rejestracyjną bez naklejki homologacyjnej na bagażnik rowerowy montowany na hak. poszukaj na forum.

Czy "policja dopuszcza" oznacza ze nie moze za taka tablice ukarac, czy ze moze nie ukarac...???

be_rcik
19-01-2011, 07:22
Czy "policja dopuszcza" oznacza ze nie moze za taka tablice ukarac, czy ze moze nie ukarac...???

Tzn jak by chciała to może ukrać.
Ale raczej nie chce. Mam z tym już doświadczenia i w mojej rodzinie nie tylko ja.
Sama praktyka jest tak powszechna i niejednoznacznie uregulowana, że musisz mocno podpaść "władzy" żeby się na tobie "wyżywał".

antoine
19-01-2011, 07:34
be_rcik,

ja na razie jeżdżę z dwoma dużymi rowerami (moim na ramie 21' i żonki), pierwszy rower jest zamontowany na pierwszym "polu" do zamontowania roweru, drugi tuż za nim... powiem Ci, że przy wysunięciu rowerów i otwarciu klapy bagażnika nie ma mowy o tym, aby kierownice w jaki kolwiek sposób utrudniły jej otwierania...jest zbyt duża odległość po odsunięciu bagażnika od samochodu...

...z początku sądziłem, że cała konstrukcja może nie wytrzymać wysunięcia, kiedy będą zamontowane 3 rowery, ale bagażnik jest stalowy, a tylko te zewnętrzne elementy są aluminiowe... poza tym, sama nazwa może mylić, bo Atera strada DL 3 jest bodaj że lżejsza niż Atera Strada Sport 3, a ma takie same możliwości załadunkowe (kg)...

...jeśli chodzi o zdjątka, to musiałbym specjalnie zakładać bagażnik i rowery, a teraz to sezon na wożenie boxa :)))
...ale nie ma problemu, jak się zrobi cieplej, abym zrobił parę fotek i je umieścił na forum...

,,,moim zdaniem nie ma co się bać tego bagażnika, a teraz jak widziałem ceny to chyba jest taniej i to o jakieś 200 PLN, jedyny problem to brak haka, ale on się przyda także do przyczepy, poza tym to wygoda mieć rowery z tyłu i nie dźwigać ich na dach

be_rcik
19-01-2011, 10:00
,,,moim zdaniem nie ma co się bać tego bagażnika, a teraz jak widziałem ceny to chyba jest taniej i to o jakieś 200 PLN, jedyny problem to brak haka, ale on się przyda także do przyczepy, poza tym to wygoda mieć rowery z tyłu i nie dźwigać ich na dach

Dzięki za info, ceny w sklepach około 1400 zł.
Jestem zdecydowanym zwolennikim bagażników rowerowych na hak.
Na razie mam hak, ale hak niestey będzie sprzedany razem z samochodem (pewnie za jakieś 3 lata), a sam bagaznik jest inwestycją długofalową.

Co do montażu rowerów na dachu, to jest horror.
Założenie bagażnika - 15 min
załozenie uchwytów na rowery - 30 min
założenie rowerów 3 sztuki - min 30 min.
Po takiej operacji miełem zawsze tak pocharatane palce, że się dziwię że któregoś nie straciłem. Montowałem niestety zawsze sam, muszę poczekać jeszcze z 10 lat żeby mi syn pomógł ;-)
a moja piękna takimi sprawami się nie zajmuje, może się najwyżej wkurzyć "że to tak długo trwa ..." :P

Jeszcze jedno, da radę samemu montować na hak taki bagażnik samemu?
Ten którym dysponuję daje się, ale jest ciężko - dosyć dużo waży, to jest Strada która ma jakieś 6-7 lat, jest nieuchylna.

pbobek
19-01-2011, 10:08
Waga 15,5 kg

http://www.youtube.com/watch?v=Xl5da_oAY44
wygląda na wykonalne w pojedynkę. Byłem w szoku jak zobaczyłem że odchyla się prawie o 90 stopni.

http://www.youtube.com/watch?v=aQcl-jGDOoc&feature=related Atera Strada DL3 odsuwana a nie uchylana i kosztuje już 1700

Slartibartfast
19-01-2011, 10:18
Panowie a jak wygląda sprawa zabezpieczenia tego bagażnika na hak przed kradzieżą?
Tzn jedziesz na rowekru a eSio zostaje z zamontowanym bagażnikiem na parkingu?
P.S. W tym temacie jestem zieloniutki. Nie wiem nawet jak takie wielkie ustrojstwo stabilnie trzyma się na kuli od haka...

antoine
19-01-2011, 13:05
be_rcik, Slartibartfast,

odpowiadając na wasze pytania...
sam bagażnik wydaje mi się, że jest lekką konstrukcją, ja ją sam dźwigam bez niczyjej pomocy (dane producenta to 15,5 kg)...sam montaż jest dość prosty, bo obsługuje się głównie jedną ręką za pomocą dźwigni (to jest kwestia wprawy, za pierwszym razem musiałem poczytać instrukcję obsługi, ale potem szło jak po maśle :) ), w której znajduje się zamek, na uchwytach, do których mocuje się rowery także znajduję się zamki na ten sam kluczyk...

...jeśli chodzi o zabezpieczenie bagażnika po zdjęciu z niego rowerów, to sam bagażnik jest zabezpieczany poprzez zamknięcie go kluczykiem, ale ja nigdy nie byłem tak odważny aby zostawić go na haku i pojechać sobie na rowerkach...a to dlatego, że bagażnik Atera Strada DL 3 idealnie wchodzi do bagażnika S-maxa, po szerokości, nie trzeba nic kombinować (skos, wzdłuż)...więc zawsze zostawiałem bagażnik w samochodzie

be_rcik
19-01-2011, 17:48
Dzięki, przekonaliście mnie,
jak ja przekonam moja piękniejszą połówkę to kupię :619:

eclipse
19-01-2011, 22:25
Dzisiaj dzwoniłem do firmy która ma do różnych aut ale do S-Maxa nie ma, może dopasować relingi dachowe tylko podać rozstaw i długość jaką chcemy.Rozstaw jest 74cm,prawdopodobnie może pasować od C-maxa.

Też jestem zainteresowany przedewszystkim relingami na ,,S maksiu'' DINAR podaj może ten nr .tel. wcześniej myślałem o relingach z galaxy żeby jakoś spasować .ale jeśli C-max ma coś takiego to trzeba popróbować .czasami przewoże duże pianki i relingi jak najdłuższe najlepiej by mi pasowały .

eclipse
20-01-2011, 21:33
http://www.inter-chrom.pl/
to z netu producent .

jagd
27-01-2011, 12:08
A ktoś ma takie może? Mnie by to bardzo urządzało...

Mógłbym wykorzystać posiadane belki... Pytanie czy to jest solidnie wykonane.. .jakoś nie chciałbym zgubić roweru... :D

pawel2m
17-01-2012, 11:16
Hmm, mam szklany dach, otworzyłem zaślepki, pod nimi nie ma gwintu mocującego stopy. Wszystko jest jakby zaślepione . Uroki roku modelowego 2011...

zrebak
17-01-2012, 17:16
również przymierzam się do zakupu belek nad szklany dach.

konfigurator THULE doradza
Thule Rapid System 754
WingBar 963 / SlideBar 893 / Square Bar 763 / Aero Bar 863
Kit 1472

Czy ktoś może potwierdzić*taką konfigurację?

Pozdr!!

bartekd
18-01-2012, 00:05
Hmm, mam szklany dach, otworzyłem zaślepki, pod nimi nie ma gwintu mocującego stopy. Wszystko jest jakby zaślepione . Uroki roku modelowego 2011...

To znaczy - nie ma w ogóle gwintów? Ja mam bagażnik oryginalny Forda (oznaczenia na pudełku i w instrukcji) - dostałem go razem z autem w ramach gratisu. Jakoś tak wyszło że jeszcze go nie montowałem, ale w instrukcji stoi, żeby usunąć zaślepki gwintów, wkręcić za pierwszym razem próbnie śruby no i montować stopy. Instrukcja jest drukowana w 2010 roku, zatem ... że niby nie będzie pasować do mojego egzemplarza? W sumie to już mnie chyba nic nie zadziwi... :evil:

domadm
18-01-2012, 09:21

No to jaki byłby sens istnienia zaślepek jeśli nic pod nimi nie ma? Może są zapaćkane jakąś masą konserwującą, albo cuś?

Slartibartfast
18-01-2012, 11:26
Sens taki sam, jak istnienia schowków w podłodze wypełnionych fabrycznie steropianowymi wkładkami i innym ustrojstwem :)

pawel2m
18-01-2012, 12:22
Problem w tym że gdyby były te gwinty pod stopy to stopa stałaby częściowo na dachu szklanym, a tak być nie może. Dlatego każdy konfigurator rozróżnia z dachem szklanym (czyli bez punktów montażowych) i bez dachu - punkty montażowe.

Kupiłem 754 Thule Wingbar 963 z kitem 1472 za 730 zł i tyle, tańsze to niż bagażnik Forda ....

NIUTEK74
18-01-2012, 16:57
Problem w tym że gdyby były te gwinty pod stopy to stopa stałaby częściowo na dachu szklanym, a tak być nie może. Dlatego każdy konfigurator rozróżnia z dachem szklanym (czyli bez punktów montażowych) i bez dachu - punkty montażowe.

Tu jesteś w błędzie ja mam szklany dach i mam oryginalne otwory z gwintem i oczywiście mam bagażnik dachowy do szklanego dachu jego łapy mają wycięcie w części dotykającej szyby, aby prawie cały nacisk szedł na blachę. Sąsiad ma focusa i też miał zakryte mocowania jakąś masą, którą po prostu wygrzebał a pod spodem były mocowania

bartekd
18-01-2012, 17:21
Sprawdziłem u siebie, ale bez przymierzania żeby nie rozerwać worków foliowych (gdyby jednak zaistniała konieczność wymiany). Jest plastikowa zaślepka w miejscu gdzie powinien być gwint. Po jej wyjęciu jest wprawdzie dziura, zgodnie z rysunkiem w instrukcji, chociaż jej solidność nie wzbudza mojego zaufania. Stopę montuje się na plastiku, który wchodzi w otwór montażowy dla bagażnika, na to gume i dopiero przykręca się stopę. Ciężar przechodzi tym plastikiem na karoserię w otworze montażowym (czyli w miejscu przed i za gwintem). Guma może to stabilizuje, ale w miejscu gdzie styka się z szybą jest bardzo mocno perforowana. W instrukcji nie ma wskazania, czy dotyczy to wersji dachu z szybą czy bez.

pawel2m: musi być gwint tylko jest zatyczka plastikowa. Wg instrukcji kołek gwintowany (nie nazywają tego śrubą) musi być wkręcony siłą palców (max. moment 2,5Nm) na co najmniej 6 obrotów.

pawel2m
19-01-2012, 09:55
Racja, zmyliło mnie to iż zatyczka jest malowana lakierem nadwozia, przez co wyglądała jak zaślepka stała.

Po jej wyjęciu jest gwint.

Ale na konfiguracji Thule 753 dla S-Max z dachem szklanym jest wyraźnie zaznaczone iż nie wolno tego stosować.

Hmm to już nie wiem. Oryginalny bagażnik Forda jest mocowany do tych uchwytów na dachu tak?

bartekd
19-01-2012, 11:47
Przesyłam dwa obrazki z instrukcji. Moim zdaniem ciężar przenoszony jest na karoserię za pomocą plastikowych klocków "P". To jest taki bardzo twardy plastik. Guma jest pomocniczo i od strony szyby dachowej to jest tylko cienki kawałek gumy z pustką w środku. Do tego wskazanie aby w sumie raczej słabo dokręcić śrubę mocującą, co ma chyba zapobiec zbyt mocnemu dociskowi gumy.

pawel2m
19-01-2012, 11:59
Czyli z tego wynika że Ford nie ma innych bagażników do panoramy, tylko uniwersalny po prostu.

A ja kupiłem Thule Wingbar głównie dlatego że jest sporo cichszy.

bartekd
19-01-2012, 12:08
W dwóch poprzednich miałem Thule i na pusto gwizdały ile wlezie (belki alu aerodynamiczne, ale nazwy nie wspomnę - baza szła razem z autem). Ford ma dosyć wosoko poprzeczki, ale same belki wydają się bardzo podobne do tych co miałem, a nawet jeszcze bardziej mają spłaszczoną elipsę niż Thule. Ja używam bagażnika w sezonie letnim. Ale pewnie po montażu, jak się sezon rowerowy zacznie, to się podzielę wrażeniami.

andree74
19-01-2012, 15:57
Ja polecam : http://www.whispbar.pl/baga%C5%BCniki/whispbar
mam zamontowany u siebie taki i "prawie go nie słychać" ....tylko ta cena. Mam też dach panoramiczny, jeśli ktoś chciałby widzieć jak to wygląda na aucie to w wolnym czasie mogę wkleić jakieś fotki.

drtz
19-01-2012, 16:29
s-max 2011 z panorama - mam baze forda - czyli naturalnie thule. dostalem w aso zaraz po zakupie auta. nawet mi za friko zrobili pierwszy montaz. sruby wkreca sie w otwory fabryczne, stopy opieraja sie na karoseryjnej czesci dachu - do szkla nie dotykaja. w konfiguracji na stronie thule przy dachu szklanym faktycznie wyrzuca lapy zaczepiajace sie o otwory drzwiowe. nigdy sie nad tym nie zastanawialem i wozilem na dachu rowery - bywalo ze i na trasie ponad 1500km w jedna strone z przelotami szybkosciami autostradowymi a i po wertepach. z dachem nic sie nie stalo. jakby sie stalo to mam papiery ze taki bagaznik nie tylko sprzedali mi w aso ale i osobiscie zamontowali :)

Slartibartfast
19-01-2012, 17:13
Mam też dach panoramiczny, jeśli ktoś chciałby widzieć jak to wygląda na aucie to w wolnym czasie mogę wkleić jakieś fotki.
Wrzucaj chętnie obejrzę, pewnie nie tylko ja :)
Masz K602 mount czy K420 mount?

andree74
21-01-2012, 11:15
Fotki zamontowanego bagażnika.Ja zastosowałem niższe podkładki pod stopy (są dwa komplety) co widać na zdjęciach. Mój model to K420 Mount.

MAG
22-01-2012, 20:13
Nie będę zakładał nowego tematu, bo pytanko tez o belki jest.

Czy moglibyście podać mi wysokość od górnej płaszczyzny belki do dachu w przypadku swoich bagażników (i jaki model/typ bagażnika to jest)?

Będę chciał zmienić box'a, bo ten co mam jest dosyć wysoki (46cm) i jak mam go na dachu, to nie mogę wjechać do garażu (brakuje ok.10cm).

Belki mam chyba jedne z tańszych i też biorę pod uwagę ich wymianę (bo wydaje mi się, ze są bardzo wysokie - stąd moje pytanie, bo może inne są niższe), tylko że chciałbym wtedy wybrać takie, które są w miarę blisko dachu, tak abym mógł wybrać idealny dla siebie nowy boks, który z jednej strony będzie wystarczająco duży, a z drugiej wystarczająco niski abym nie musiał auta najpierw wyprowadzać z garażu aby zapakować ... :roll:

ekolog69
26-01-2012, 13:50
szukałem bagażnika na tylna klapę (rowery). Przedstawiciel thule powiedział, że spojler z 3 lampa stopu jest plastikowy i nie ma takiej możliwości, by taki bagażnik zamontować. Jedyne rozwiązanie to bagażnik oparty o hak holowniczy, który zasłania tablicę rejestracyjną a tego zabrania prawo.
Ostatnio trafiłem na sklep, którego fachowiec twierdzi, że spojler jest aluminiowy (nie odkształci się pod naciskiem bagażnika, i że jego montaż jest możliwy.
Dachowego bagażnika nie chcę, więc tematu nie badałem.

gdzie ty tego maxa z relingami widziałeś :?:
Też bym sobie takie strzelił z przyjemnością :wink:

a kupic takie relingy można

Laser-RUS
28-01-2012, 10:33
Fotki zamontowanego bagażnika.Ja zastosowałem niższe podkładki pod stopy (są dwa komplety) co widać na zdjęciach. Mój model to K420 Mount.

Witam,

czemu nie wybrales K602 mount?

andree74
28-01-2012, 15:19
Witam,

czemu nie wybrales K602 mount?

Przyznam się szczerze że nie wiem jaka jest różnica pomiędzy jednym a drugim....po prostu w momencie zakupu był dostępny u sprzedawcy tylko taki.

MAG
Oto wymiary mojego bagażnika :7,5 cm. Przy czym ja użyłem niższych gum z zestawu.

MAG
28-01-2012, 19:22
Dzięki andree - u mnie jest cosik ok.9cm chyba - w poniedziałek sprawdzę w piwnicy łapy bagaznika zeby sie upewnić g:D

Laser-RUS
30-01-2012, 07:35
Przyznam się szczerze że nie wiem jaka jest różnica pomiędzy jednym a drugim....po prostu w momencie zakupu był dostępny u sprzedawcy tylko taki.

Dzieki za info, u nas sprzedawca tez nie moze wytlumaczyc roznicy))))

pawel2m
01-02-2012, 10:47
a mróz trzyma.....-20 dzisiaj....

Pietiagoras
15-02-2012, 00:46
Czyli z tego wynika że Ford nie ma innych bagażników do panoramy, tylko uniwersalny po prostu.

A ja kupiłem Thule Wingbar głównie dlatego że jest sporo cichszy.

Piszesz ze Wingbar jest sporo cichszy, możesz napisać coś wiecej? Słychać mocno same belki? Masz możliwość porównania z aero czy kanciakiem?

Co prawda Forda już nie mam, ale znalazłem Wasze wypowiedzi jako nieliczne nt. nowych bagaznikow dachowych. Nowych czyli thule wingbar (w us pod nazwa aeroblade) i whispbar.

Mam dziś belki aero firmy thule i stopy do dachu. Mam tez możliwość pozbycia się belek ze starymi stopami do relingow z poprzedniego auta, i dokupienia samych nowych belek Thule wingbar. Pytanie tylko czy gra jest warta swieczki? Czy te nowe belki są rzeczywiście ciche? "Zwykle" aero świszczą już od ok. 80km/h mimo uszczelnienie dziur od spodu, najgłośniej jak jeżdżę bez dodatkowych uchwytów.

Widzę w tym wątku kolejny post potwierdzający ze Whispbar jest cichy. Jest też wygodny za sprawą gumowej uszczelki której nie trzeba docinać jak w thule. Ma tez wady: cena (mam stopy), mniejsza uniwersalność niż thule (są auta do których whispbar nie ma kitow, duża szerokość), mniejsza nośność czy może mniejsza solidność konstrukcji. Więc najchętniej Wingbar pod warunkiem ze będzie tak cichy jak whispbar ;)

kolonez
14-03-2012, 16:47
Posłuchaj

http://www.youtube.com/watch?v=m9FMHPNCsZE&feature=player_embedded

eclipse
15-03-2012, 08:05
:wink: ten filmik wyjaśnia wszystkie wątpliwosci .

Torusek
15-03-2012, 21:05
powyżej pewnych prędkości nic nie będzie ciche:) obojętnie jaki bagażnik zawsze będzie prześwit pomiędzy dachem a bagażnikiem, zawsze będą jakieś belki czyli zawsze będzie nienaturalny opór wywołujący hałas.

MikiJ
07-06-2013, 07:45
Koledzy, chciałbym zapytać czy używa ktoś belek whispbar i boxa Thule?
Dokładnie chodzi mi o problem szerokości belek. Teoretycznie belki whispbar mają szerokość 85 mm, a w dokumentacji boxa Thule Dynamic napisane jest o maksymalnej szerokości belek 80mm.
Czy taki zestaw będzie pasował, czy jednak musze kupić do boxa Thule również belki Thule (np. wingbar o szerokości 80mm)?

Używa ktoś boxa Volvo? Ponoć dla Volvo boxy produkuje Thule (box thule dynamic = box Volvo Space)?
Pytam, bo teraz w Volvo można kupić box’a na promocji cenowej i jest tańszy ok. 25% od ceny boxa thule.

kolonez
07-06-2013, 09:13
Używam belek whispbar oraz box thule ocean 6000.
Montuję go na t-wsuwki (zakręcane od środka boksu na motylki)
Dno boksu jest wzmocnione listwami aluminiowymi i właśnie przez te listwy przechodzą śruby.

Pozdrawiam

Slartibartfast
23-07-2013, 22:26
Moje pytanie zaczepiam "w okolicy" :) :
Zamierzam pojechać na wakacje solidnie obciążonym eśkiem (6-7 osób) 1500km w jedną stronę - bagażnik będzie więc malutki a bagaży sporo. Ceny belek, stopek, boxów są... niezłe (belki 800, boxy od 1200). Dlatego zamierzam wypożyczyć to ustrojstwo (ok 300zł za 2 tygodnie). Czy ktoś z Was korzystał z takich wypożyczalni i może jakąś polecić? Znalazłem w Wawie kilka, ceny mają podobne.

_sobol_
24-07-2013, 07:54
Elit: myślałem, że pożyczę Ci swoich ori belek, ale zobaczyłem, że masz maxa po FL - niestety, są inne :/ mamy drugiego maxa w rodzinie (po FL) i musiał zostać zaopatrzony w inne belki, bo moje sprzed FL nie pasują

Palek_PL
24-07-2013, 21:24
Witam.Ja uzywam zestawu Montblanc.box, belki i stopki.zestaw kupilem do poprzedniego auta.podpasowal do smaxa tylko kwestia wymiany stopek.osprzet jest naprawde cichy.boxa prawie ni slychac.niestety wracałem kiedyś z samymi belkam to szum byl nie do zniesienia.jedyny minus i zastrzezenia mam do samych stopek bo mi sie po prostu nie podobają. Kawalek blachy mocowane na srube plus maskownica plastikowa z zamkiem.thule ma ladniejsze stopki ale cena +200..box bodajze triton 350 mocowany na wsuwki w belce skrecane od srodka boxa.mocowanie solidne i latwe w obsludze.jedyny minus to ze trzeba miec pod reka stolek lub drabinke bo ciezko siegnac w głąb boxa aby dokrecic mocowanie.smax jest wysoki +stopki i naprawde ciezko dosiegnac mocowania.ogolnie zestaw oceniam 5/5.spelnia swoje zadanie.inwestowanie grubszej kasy w nowy zestaw mija sie /w moim przypadku/z celem. Boxa używam sporadycznie i wiecej czasu lezy w garażu niz na dachu samochodu. Pzdr!

Kayu
25-07-2013, 06:47
Znajomy kiedys wypożyczał w interpacku gdzieś na Salomei. Nie narzekał.

Slartibartfast
01-08-2013, 16:42
Witam,
czemu nie wybrales K602 mount
Na stronie http://www.whispbar.pl/ do eŚka z panoramą polecają właśnie K420, bez panoramy K602

kajlo
27-08-2013, 21:42
Jakby ktoś chciał to mam bagażnik automaxi na zbyciu

snafu
02-09-2013, 19:29
http://www.whispbar.pl/

Nabyłem i polecam. Jedyne porównanie to belki do relingów Atera w mondzie.

Jest róznica i to jaka.

Tubit
22-09-2013, 11:43
Witam
Ja używam Thule 753 z belkami alu + box thule ocean 600. Belki dopadlem używane na allegro za 400zł bodajże :D za box'a dalem 700zł, również był używany ale widocznie mało, bo stan idealny :D Do boxa laduje spokojnie 7 par nart+ kijki. Jestem bardzo zadowolony :) Polecam

lysyG
15-11-2013, 11:06
Witam

Mam zamiar zakupić poprzeczki do bagażnika na dach. Planuję zakupić Thule. Byłem w sklepie i gościu polecał mi te: http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/roof-racks/complete-all-in-one-racks/thule-wingbar-edge-9593-_-959300

gdy próbowałem dopasować poprzeczki przez program na stronie Thule.com,do S-maxa polecane były m.innymi te:http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/roof-racks/load-carrier-feet/thule-rapid-fixpoint-xt-753-_-753000

z belką Aerobar 862. Belka ta ma długość 135 cm,ale wystaje po obu stronach. Może ktoś z was ma taką belkę i jest w stanie zmierzyć po ile cm ona wystaje. Chodzi o to, czy belka z pierwszego linka wystarczy na długości. Belka ta ma 97,6 cm.

Dzięki

MAG
15-11-2013, 19:15
Lysy - nie chce mi sie wierzyć ze wystarczy belka 97cm.
S-max ma bardzo szeroki dach i pamietam ze moje belki z Mondeo Mk3 były za krótkie, a nawet one miały ponad metr długości.

lysyG
16-11-2013, 17:00
tak myślałem że gościu w sklepie nawija kit. Bagażnik muszę mieć do wakacji, to może tę belkę puszczą w rozmiarze XL, bo szczerze powiedziawszy dużo lepiej to wygląda niż te dedykowane.

roger
16-11-2013, 20:21
tak myślałem że gościu w sklepie nawija kit. Bagażnik muszę mieć do wakacji, to może tę belkę puszczą w rozmiarze XL, bo szczerze powiedziawszy dużo lepiej to wygląda niż te dedykowane.

Mam komplet Thule z belkami aero i niskimi uchwytami (jak na zdjeciu w avatarze). Moge Ci pokazac gdzies we Wroclawiu.

MAG
17-11-2013, 12:07
Tak z ciekawości zszedłem do piwnicy i sprawdziłem swoje belki (mam zwykłe AutoMaxi) - okazało się, ze ich długość razem z zaślepkami to niecałe 130cm, przy czym przednia belka praktycznie nie wystaje poza plastikową osłonę mocowania (max 1cm), natomiast z tyłu jest po około 5cm na stronę.

Z przodu szerokośc dachu powmiędzy punktami mocowaniami bagaznika to ok.122cm, a z tyłu ok.118-119cm.

W moim bagażniku, w tylnej belce, odległość pomiędzy wewnętrznymi krawędziami plastikowych osłon łap to 100cm, czyli pomiędzy miejscami przykrecenia belki do łap jest jeszcze zapewne po ok. 3-4cm na stronę.

Nie wiem jak w przypadku Thule, ale jakoś wątpię, żeby tam łapa była dużo większa - aby pzowolić belce 97cm z przodu na montaż, łapy musiałyby mieć pomiędzy punktem mocowania do dachu a do belki, odległość ok 12,5-13cm minimum - w łapach AutoMaxi jest to mniej więcej połowa ...

el_guapo
26-12-2013, 13:35
Ktoś tam n-postów wcześniej pisał o dokładanych relingach - właśnie na allegro pojawiła się oferta na coś takiego i zastanawiam się nad tym rozwiązaniem.
Montowane na 3stopach, z tym że S-max ma 2 punkty montażu - facet napisał, że 3cia stopa tylko opiera się o dach i to mnie trochę martwi.

http://allegro.pl/relingi-dachowe-alu-ford-s-max-2006-wroclaw-i3775564229.html

Barjavel
11-01-2014, 18:32
Witam, odkopię trochę temat. Wybieram się w ferie z córką na narty i przyszedł czas na kolejny zakup do "nowego" nabytku (S-maxio zakupiony w listopadzie)
Szukam boxa dachowego. Jest ich bardzo wiele i ciężko się zdecydować.
Założenia budżetowe na poziomie 600zł szybko okazały się za małe, podniesione do 800zł.
Zakup używki? - trochę się obawiam że może trafić się coś nie do końca sprawne, czy rozklekotane. Sam nie wiem.
Wybór padł na firmę Cubik (//http://sklep.cubik.pl/)
Dużo pozytywnych opinii w necie na temat samego działania sklepu jak i wyrobów które sprzedają.
Wybrałem dwa modele.
1. Xstream 400 czarny (http://sklep.cubik.pl/sklep/p-2964-BOX_DACHOWY_-_Xstream_400_czarny)
2. Junior Sportac 460 tytan (http://sklep.cubik.pl/sklep/p-2959-BOX_DACHOWY_-_Junior_Sportac_460_tytan)

Różnica w cenie żadna - 1zł
Porównanie produktów (http://sklep.cubik.pl/porownaj_produkty)

Różnice jak widać są w wielkości ale nie potrzeba mi znowu aż tak wielkiego boxa, z drugiej zaś strony głupio by było jak by kiedyś miało tego miejsca zabraknąć. Ten pierwszy znowu wizualnie mi się bardziej podoba ;)

Może ma ktoś któryś z tych modeli i mógłby coś napisać. A może poszukać zupełnie czegoś innego. Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat

MAG
11-01-2014, 21:16
Ktoś tam n-postów wcześniej pisał o dokładanych relingach - właśnie na allegro pojawiła się oferta na coś takiego i zastanawiam się nad tym rozwiązaniem.
Montowane na 3stopach, z tym że S-max ma 2 punkty montażu - facet napisał, że 3cia stopa tylko opiera się o dach i to mnie trochę martwi.

http://allegro.pl/relingi-dachowe-alu-ford-s-max-2006-wroclaw-i3775564229.html
Szkoda, ze nie ma zdjecia tych relingów zamontowanych na aucie, bo bez tego troszkę cięzko okreslić jak to sie będzie prezentowało.

Co do tej trzeciej łapy nieprzykręcanej - sądzę, że to ta co będzie z tyłu auta, bo punkty mocowania do belek są tak ustawione, że zapewne to właśnie ona będzie "luźna"

Osobiście podoba mi sie sylwetka S-Max'a bez relingów i nie wiem czy spodobała by mi się taka z relingami - ale dopóki nie ma foty to trudno coś orzec ...

PrzemekWCH
12-01-2014, 08:16
Witam,

Zastanawiam sie nad zakupem bagaznika bazowego whispbara ( belka ma szerokosc 85mm ). W przyszlosci chcialbym na nich powiesic box Thule. Czy ze wzgledu na szerokosc tych belek whispbara nie bedzie z tym problemu? Co ogladam box thule to widze informacje ze max 80mm belka.

Z gory dziekuje wszystkim za pomocna informacje,

Przemek

paprykro
12-01-2014, 08:37
Z tego co się orientuję boxy Thule można montować z powodzeniem na wsuwkach.

Kayu
12-01-2014, 13:15
Przepraszam z góry za laickie pytanie, ale czy wszystkie boxy dachowe mają standardowy rozmiar mocowań (odległość między belkami bazowymi) ?

MikiJ
12-01-2014, 17:40
Kayu - odnośnie rozstawu – to oczywiście w zależności od producenta boxa rozstaw punktów montażowych jest różny, a dodatkowo boxy mają jeszcze możliwość jego regulacji.
Dla przykładu dla boxa Thule Dynamic minimalny rozstaw belek bazowych 54,5 cm a maksymalny 93,5 cm. (patrz ostatnie zdjęcie)

Papryko i PrzemekWCH – montaż boxa na wsuwkach jest możliwy ale to trochę profanacja systemu montażowego i cofnięcie się z techniką kilka lat wstecz.
85mm i 80mm to różnica niewielka i fizycznie da się box Thule osadzić na belkach whispbar’a.
Siła mocowania nie będzie jednak tak duża i stabilna.
Ja osobiście polecam zestaw belki Thule wingbar i box Thule produkowanego dla Volvo (box thule dynamic = box Volvo Space). Ja kupiłem w czasie wakacji na promocji w salonie Volvo box Space 520 (odpowiednik Thule Dynamic 900) w cenie 1790 zł.
Poniżej zdjęcia jak wygląda s-max z takim zestawem.

Kayu
26-01-2014, 19:35
@MikiJ: Czy z zamontowanym tym boksem wysokość samochodu mieści się w 2 metrach ?

MAG
27-01-2014, 11:29
Obawiam sie że nie ma na rynku boxa o tak małej wysokości, żeby po zamontowaniu na S-Maxie zmiescił sie w 200cm.
No chyba, że jakiś taki o malutkiej pojemności, aale takie akurat mnie nie ointeresowały gdyż jakiś czas temu mocno szukałem takowego, ale nawet te najniższe Thule, po zamontowaniu na dachu lądowały kilka cm powyzej granicy 2-metrów ...

MikiJ
27-01-2014, 15:17
@MikiJ: Czy z zamontowanym tym boksem wysokość samochodu mieści się w 2 metrach ?

Niestety, nie. Wysokość w najwyższym punkcie to 201 cm.

el_guapo
14-02-2014, 16:59
Panowie (i Panie),
Czy oryginalne bagażniki (stopa+belka) sygnowane logo FORD'a były rozróżnianie ze względu na dach stalowi i szklany?

Czy bagażnik o kodzie: 4M5J-46002-AA będzie pasował do dachu panoramicznego.

lysyG
14-02-2014, 17:39
inne są belki,chodzi o mocowanie bo nawet jak sprawdzisz na Thule.com, to jest rozróżnienie na dach szklany i zwykły

_sobol_
14-02-2014, 17:48
Jak napisał kolega powyżej. Mam do maxa sprzed liftu z panoramicznym dachem i do poliftowego bez szklanego dachu nie pasuje... Konieczna była inwestycja w nowy

el_guapo
15-02-2014, 10:11
Jak napisał kolega powyżej. Mam do maxa sprzed liftu z panoramicznym dachem i do poliftowego bez szklanego dachu nie pasuje... Konieczna była inwestycja w nowy

To niedobrze.
Jest na allegro bagażnik do S-max i facet zarzeka się, że pasuje do panoramy z lat 2006 - 2010 i jednocześnie podaje ten kod bagażnika.
Kurcze, nie wiem czy brać czy nie

aasci
22-02-2014, 10:32
Cześć. Mam esia z dachem panoramicznym i chciałbym wyruszyć na narty ale muszę jakiś bagażnik dachowy dokupić. Byłem w serwisie i powiedzielimi, że są różne bagażniki w zależności od rodzaju dachu (ponoć łapami się różnią) ale oczywiście nie mieli na stanie aby pokazać... Na Allegro wszystkie (no prawe) sprzedawane bagażniki są do obu wersji (tak piszą i potwierdzają w rozmowie telefonicznej) a nie chciałbym ryzykować. Czy ktoś z Was taki problem już przerabiał, albo taki bagażnik ma do sprzedaży??
Pozdrawiam i czekam na info... :wink:

lysyG
22-02-2014, 16:20
Cześć. Mam esia z dachem panoramicznym i chciałbym wyruszyć na narty ale muszę jakiś bagażnik dachowy dokupić. Byłem w serwisie i powiedzielimi, że są różne bagażniki w zależności od rodzaju dachu (ponoć łapami się różnią) ale oczywiście nie mieli na stanie aby pokazać... Na Allegro wszystkie (no prawe) sprzedawane bagażniki są do obu wersji (tak piszą i potwierdzają w rozmowie telefonicznej) a nie chciałbym ryzykować. Czy ktoś z Was taki problem już przerabiał, albo taki bagażnik ma do sprzedaży??
Pozdrawiam i czekam na info... :wink:

bagażnik sam w sobie jest taki sam, ale masz inne łapy (mocowanie).Wystarczy wejść do sklepu thule i będziesz miał wyszczególnione inne łapy (mocowania).

el_guapo
23-02-2014, 12:17
bagażnik sam w sobie jest taki sam, ale masz inne łapy (mocowanie).Wystarczy wejść do sklepu thule i będziesz miał wyszczególnione inne łapy (mocowania).

No dobrze, ale tu jest mowa o bagażnikach FORD'a a nie Thule - ja wiem, że Thule robił dla FORD'a, ale w sklepie Thule kompletujesz sobie bagażnik z elementów (stopy+fixy i inne pierdulety), a bagażnik FORD'a to pełen zestaw.

Tak wyglądają te belki - da się po tym zdjęciu stwierdzić czy pasują do panoramy przed liftem?

http://forum.autokacik.pl/files/287548760-1.jpg

Slartibartfast
23-02-2014, 17:39
Wystarczy wejść do sklepu thule i będziesz miał wyszczególnione inne łapy (mocowania)
Thule ma mocowanie do punktów fabrycznych przy panoramie (przynajmniej po lifcie), czego nie uwzględnia konfigurator w sklepie Thule i podaje łapy obejmujące otwór drzwiowy.
Wypożyczałem box i facet specjalnie kupił dla mnie mocowanie w punkty, dziwił się że takie jest. Niestety nie pamiętam numeru kitu

lysyG
23-02-2014, 17:47
Thule ma mocowanie do punktów fabrycznych przy panoramie (przynajmniej po lifcie), czego nie uwzględnia konfigurator w sklepie Thule i podaje łapy obejmujące otwór drzwiowy.
Wypożyczałem box i facet specjalnie kupił dla mnie mocowanie w punkty, dziwił się że takie jest. Niestety nie pamiętam numeru kitu

Jak najbardziej Thule uwzględnia rodzaj dachu w konfiguratorze. Poniżej "kopiuj-wklej" z konfiguratora ze sklepu Thule.pl

Dach szklany:
Najbezpieczniejsze i najbardziej efektowne stopy bagażnika bazowego.
Wymagane komponenty

Thule Rapid System 754
Thule WingBar 963
Zestaw dopasowujący 1472

Bezpieczne i ekskluzywne stopy bagażnika bazowego do aut bez relingów i bez punktów montażowych.

Dach zwykły - blaszak
Uniwersalne, niskie stopy bagażnika do aut z fabrycznymi punktami montażowymi
Wymagane komponenty

Thule Rapid Fixpoint Xt 753
Thule WingBar 962
Zestaw dopasowujący 3030 Fixpoint XT

Eleganckie, obniżone stopy bagażnika bazowego do aut z fabrycznymi punktami montażowymi.

Slartibartfast
23-02-2014, 17:51
Zestaw dopasowujący 1472 to obejma a nie mocowanie w punkty montażowe

smx
23-02-2014, 20:24
Czy ktoś próbował belki od mondeo III zamontować do do S max (montaż i długość belek)????????

jerry73
03-03-2014, 13:12
No dobrze, ale tu jest mowa o bagażnikach FORD'a a nie Thule - ja wiem, że Thule robił dla FORD'a, ale w sklepie Thule kompletujesz sobie bagażnik z elementów (stopy+fixy i inne pierdulety), a bagażnik FORD'a to pełen zestaw.

Tak wyglądają te belki - da się po tym zdjęciu stwierdzić czy pasują do panoramy przed liftem?

el_guapo czy kupiłeś ten bagażnik z allegro? Pasuje? Sam myślałem o jego kupnie ale niepewność przeważyła. Generalnie to chodzi o te gumowe stopy i plastiki wkładane do punktów mocowań w dachu - z tego co wiem tylko te elementy się różnią. Niestety nie można ich oddzielnie kupić tylko z całym zestawem.

_sobol_
03-03-2014, 13:32
A ja mam pytanie do osób posiadających oryginalne bagażniki forda - kojarzycie jaka jest szerokość rynienki w belkach?
Zastanawiam się nad bagażnikiem rowerowym thule proRide 591 i nie wiem, czy da się go zamontować za pomocą mocowań T-track (wsuwanych w rynienki aluminiowych belek) dostarczonych w zestawie z Thule ProRide (na pewno pasuje do części aluminiowych belek thule), czy trzeba kupować adaptery o innej szerokości (wiem, że na pewno trzeba to zrobić przy belkach BMW)?
Swój bagażnik mam "zakopany" u rodzinki posiadającej garaż (używam go okazyjnie) i nie bardzo mam teraz do niego dostęp

pbobek
03-03-2014, 13:51
A ja mam pytanie do osób posiadających oryginalne bagażniki forda - kojarzycie jaka jest szerokość rynienki w belkach?
Zastanawiam się nad bagażnikiem rowerowym thule proRide 591 i nie wiem, czy da się go zamontować za pomocą mocowań T-track (wsuwanych w rynienki aluminiowych belek) dostarczonych w zestawie z Thule ProRide (na pewno pasuje do części aluminiowych belek thule), czy trzeba kupować adaptery o innej szerokości (wiem, że na pewno trzeba to zrobić przy belkach BMW)?
Swój bagażnik mam "zakopany" u rodzinki posiadającej garaż (używam go okazyjnie) i nie bardzo mam teraz do niego dostęp

Rzucę okiem i dam znać wieczorkiem.
Udało się wcześniej :027:
O to chodziło?

tombalt
03-03-2014, 14:20
mam proride 591 i mocuję je za pomocą mocować typu T

-------------------
nie doczytałem, nie mam oryginalnego fordowskiego, ale jak ma t-rowek to musi pasować

_sobol_
03-03-2014, 14:41
@pbobek - bardzo dziękuję za fotki, udało mi się z nich dojrzeć (prawie na 100% ), że rynienka jest 20mm.

@tombalt - tak, musi pasować, tyle, że są różne "t-rowki". Ze strony thule'a:

Adapter for t-track 20x20mm
Adapter for T-track 24x30mm

Pierwszy jest dawany "w komplecie", drugi trzeba dokupić.

pbobek
03-03-2014, 14:45
Cała przyjemność po mojej stronie ;)
Jak trzeba to zrobię ostrzejsze bo coś mi nie chciał ostrości łapać...

krzyspvfr
27-03-2014, 08:52
Koledzy, czy bagażnik dachowy od przedlifta pasuje do polifta? Czy mocowania są takie same? Oba bez panoramy.

czader
27-03-2014, 10:49
powinien pasowac bo kupilem FORDowski bagaznik od polifta i uzywam w przedlifcie ...( tez bez panoramy)

el_guapo
12-04-2014, 13:26
A takie coś?

Chyba lepsza alternatywa dla zwykłych belek:

chrom
http://www.knsltd.pl//Relingi%20S-MAX%20V%20(3325)/01.jpg

czarny mat
http://www.knsltd.pl//Relingi%20S-MAX%20V%20czarne%20(3326)/01.jpg

MAG
12-04-2014, 21:55
Mam mieszane uczucia co do tych relingów - jak dla mnie wyglądają deko nieproporcjonalnie i jakos tak "nienaturalnie" na S-Maxie ...

lysyG
15-04-2014, 20:40
A ja dzisiaj se zakupiłem oryginalny fordowski za 699 pln - czekam na dostawę

bobanr
28-04-2014, 21:04
Może już padło to pytanie, ale... czy oryginalny bagażnik od mondeo mkIV będzie pasował do S-Maxa po lifcie ?

lysyG
05-05-2014, 20:14
Dzisiaj przyszedł oryginalny, nowiutki bagażnik Fordowski. W sumie zapłaciłem za niego 629 zł. Z taką ceną to nie wiem czy warto kupować jakieś zamienniki.

Misieksmig
07-05-2014, 08:23
Dzisiaj przyszedł oryginalny, nowiutki bagażnik Fordowski. W sumie zapłaciłem za niego 629 zł. Z taką ceną to nie wiem czy warto kupować jakieś zamienniki.
Faktycznie cena atrakcyjna, a gdzie kupowałeś?

Slartibartfast
07-05-2014, 09:43
LysyG,
Rzeczywiście dobra cena. Oficjalnie kosztuje 893zł. (http://www.akcesoria-ford.pl/productgrouplisting.htm?marketId=PL&languageId=pl&modelId=29&categoryId=13&articleNameId=581&partNo=1724850) Thule (753+belki 969+kit 3030) najtaniej znalazłem za 750zł
Jakie tam są belki, aerodynamiczne? Wklej jakieś zdjęcia

lysyG
07-05-2014, 17:58
kupowałem w ford.sklep.pl: http://ford.sklep.pl/product-pol-17165-bagaznik-dachowy-Ford-S-Max-belki-poprzeczne-Ford-1724850.html
Miał kosztować 699, ale ja wybrałem płatność przy odbiorze i jak przysłali go to okazało się że zapłacić mam tylko 629,10 zł. Super. W zestawie są 4 klucze i nowe zaślepki do rynienki (takie z otworem montażowym). Oglądałem kilka bagażników wystawianych na Allegro i tablicy i żaden nie miał w zestawie już tych zaślepek. Zresztą przy cenie nowego nawet 699 zł, to według mnie nie ma sensu ścierać się przy zakupie za 500 zł plus dostawa. Co do belek to macie zdjęcia z aukcji na Alledrogo:http://allegro.pl/bagaznik-ford-s-max-oryginal-relingi-belki-smax-i4218465116.html

BARNEY
13-05-2014, 22:28
Thule Pacific 500 - 830PLN - nowy czy warto ????

zasiu
19-05-2014, 14:30
Mam mały problem z moim S-MAXem w kontekście bagażnika dachowego. Jeden z otworów montażowych jest przekrzywiony lub źle nagwintowany i nie przyjmuje śruby (w pozostałych jest OK, śrubę podmieniałem).
Auto jest na gwarancji, to jest w ogóle naprawialne? Czy lepiej dać sobie siana i nie przejmować się 0,5 cm luzem (mniej więcej o tyle nie wkręca się śruba), ew. zastosować jakąś podkładkę?

_sobol_
19-05-2014, 16:05
Po 1 primo - w jakim sensie "luzem"? Przy montażu belek (przynajmniej oryginalnych) wkręcasz śrubę i "dociskasz" dokręcając motylkiem od góry - w które miejsce chciałbyś dać podkładkę?
Po 2 primo - jak głęboko (ile pełnych obrotów) wkręca się śruba w felerne gniazdo?
Po 3 primo - ja próbowałbym mimo wszystko w ramach gwarancji coś ugrać (jeśli uda się wykazać, że "tak już było od nowości", można coś ugrać - przynajmniej bym spróbował
Po 4 primo - uzupełnij profil...

zasiu
20-05-2014, 15:10
Ad 1 Pomiędzy główkę śruby/motylka, a oryginalną podkładkę dostarczoną ze śrubą (Thule Wingbar 962 + Fixpoint 753 + KIT 3030)
Ad 2 Nie wkręca się ostatnie 4-5 mm, tym samym belkę można o tyle "podnieść"

pbobek
21-05-2014, 08:46
Mam mały problem z moim S-MAXem w kontekście bagażnika dachowego. Jeden z otworów montażowych jest przekrzywiony lub źle nagwintowany i nie przyjmuje śruby (w pozostałych jest OK, śrubę podmieniałem).
Auto jest na gwarancji, to jest w ogóle naprawialne? Czy lepiej dać sobie siana i nie przejmować się 0,5 cm luzem (mniej więcej o tyle nie wkręca się śruba), ew. zastosować jakąś podkładkę?

Też tam mam od nowości.... O ile dobrze pamiętam to dotyczy to lewego przodu.
Olałem to i już parę wypadów z boxem mam za sobą i nic się nie dzieję. Trzeba tylko uważnie wkręcić.

zasiu
26-05-2014, 10:50
Wygląda na to, że otwór był źle nagwintowany. Użycie ręcznej gwintownicy pomogło, 2 minuty roboty i śruba wkręca się do końca.

bjeszke
23-07-2014, 10:08
czy mając s-maxa z dachem szklanym jestem zmuszony zamontować bagażnik bazowy Thule Rapid System 754?
przecież tam są jakieś uchwyty montażowe w dachu.
czy nie mogę zamontować: Thule Rapid Fixpoint Xt 753?
proszę o pomoc kto jaki zamontował przy dachu szklanym

bartekd
23-07-2014, 10:26
Był jakiś czas temu wątek na ten temat. Fordowski bagażnik ma dwie wersje - z panoramą i bez. Ja mam z panoramą i te gumowe stopy są tak wyprofilowane, że całe obciążenie idzie na śrubę oraz nawet chyba większość obciążenia idzie na powierzchnię wokół śruby i karoserię w części blaszanej wokół otworu montażowego. Natomiast ta część gdzie jest już szyba jest tą gumą w jakiś sposób chroniona, ale jednocześnie ta guma ma minimalny (1mm) dystans od szyby.

bjeszke
23-07-2014, 10:33
czyli co, można zamontować ten bagażnik do uchwytów montażowych?

domin1979
23-07-2014, 18:50
Ja niedawno zakładałem wingbara przy dachu panoramicznym Bez problemu.
Tu masz katalog
http://www.thule.com/fitguide/default.aspx?language=pl-pl&market=pl
Thule Rapid System 754
Thule WingBar 963
Zestaw dopasowujący 1472

_sobol_
24-07-2014, 08:17
Przy szklanym dachu montujesz bagażnik do uchwytów montażowych - a jakże!
Jednak gumowe "bazy" są zupełnie inne niż przy blaszanym dachu i nie możesz ich stosować wymiennie.
Ja do dwóch S-maxów (jeden ze szklanym dachem, drugi bez) mam dwa różne bagażniki bazowe.

MAG
26-07-2014, 22:15
Przed przyjazdem do Polski zmuszony byłem kupic bagażnik u siebie w Szwecji i postawiłem na Thule Wingbar i pomimo tego ze mam Panorame, to wybrałem zestaw do zwykłego dachu - zero problemów, a podstawy gumowe nawet nie dotykają szkła.

Btw - te belki to rewelacja - jechałem ponad 160 i bardziej słyszałem tyylne opony, a nie szum z belek ...

_sobol_
27-07-2014, 13:00
MAG - cenna uwaga (odnośnie szumu). Mnie fordowskie oryginalne powyżej 130kmph przeszkadzają/są dość mocno zauważalne akustycznie

AlexEm
14-08-2014, 23:09
Ja korzystałem z bagażnika CRUZ. Potrzebny mi był tylko na dwa wyjazdy więc nie chciałem inwestować... Sprawdził się :) Odziwo pasował do Maxia z dachem szklanym oraz z blaszanym. Minus był taki, że przy 120km/h buczało w kabinie jak w tramwaju... Ale za to cena była ekstremalnie niska... Coś za coś :)

mayek
15-08-2014, 08:13
Przy szklanym dachu montujesz bagażnik do uchwytów montażowych - a jakże!
Jednak gumowe "bazy" są zupełnie inne niż przy blaszanym dachu i nie możesz ich stosować wymiennie.
Ja do dwóch S-maxów (jeden ze szklanym dachem, drugi bez) mam dwa różne bagażniki bazowe.

Dziwne bo ja bagaznik pozyczam od kuzyna on ma ze szklanym dachem ja nie i nic sie nie dzialo a bagaznik jezdzi u mnie i u niego. On dostal bagaznik ori forda jak kupowal auto.
Wlasnie zamontowalem i jutro wyjezdzam z boxem

_sobol_
16-08-2014, 06:09
Mayek, Być może znaczenie ma też fakt, że mój ze szklanym dachem to przedlift (2008 ), a ze zwykłym to polift (2012).

wlmgbs1980
09-12-2014, 14:15
Thule twierdzi, że (dot. S-Max z dachem panoramicznym):
"Maksymalna ładowność bagażnika na tym aucie wynosi 40 kg."
To trochę mało :( bo np: duży box waży 22kg
albo 4 rowery (ok 15kg każdy) i mamy już 60 kg

Jakie są wasze doświadczenia z obciążeniem S-Maxa po lifcie z panoramicznym dachem z otworami montażowymi?

wlmgbs1980
19-12-2014, 19:26
Odświeżam ;)
Witajcie.
Niedługo w rodzinie "pojawi się" się nowy S-MAX ze szklanym dachem i otworami montażowymi.

Potrzebuje do niego bagażnik bazowy (belki)
Analizując wątek, wiem że FORD sprzedaje "oryginalne fordowskie" by Thule
i tutaj rozróżnia dwa modele:
Do wersji z dachem panoramicznym i uchwytami montażowymi - model 1724857
oraz
Wersja bez dachy panoramicznego i uchwyty montażowe - model 1724850

Thule natomiast w oficjalnym konfiguratorze daje możliwość wyboru tylko z szklanym dachem bez uchwytów i zwykły dach z uchwytami.

W wątku piszecie, że macie zamontowane u siebie Thule Stopa 753 - to ta obniżona (ew. 751) + KIT 3030 + belki ( w tej chwili są to np: aluminiowe WingBar 962)

Jak to jest z tymi zestawami?
Jakie obciążenia woziliście na swoich belkach? S-Maxy ze szklanym dachem i otworami montażowymi.
Czy FORD trochę ściemnia z tym specjalnym bagażnikiem i rozróżnianiem tych wersji? Wiadomo coś?

Na zachodnim forum znalazłem jakiś wątek o pękających okanach panoramicznych z bagażnikami THULE do S-MAX i trochę mnie to dziwi i niepokoi.

Mam ofertę na oryginalny forda (model 1724857) 640 zł
oraz ofertę na Thule za 710 ale z WingBar`em

No i niestety nie wiem co kupić :( a nie chodzi o tą różnicę cenową ale o bezpieczeństwo dachu ;)

Proszę Was o pomoc :)

NIUTEK74
19-12-2014, 21:28
Ja od niedawna mam WingBar 962 gdy w sklepie powiedziałem, że mam szklany dach to dali łapy montażowe łapiące o krawędzie dachu a nie w oryginalne punkty montażowe, bo nie mają łap, aby nie opierały się o szybę, co może grozić pęknięciem szyby

Slartibartfast
22-12-2014, 15:47
Pożyczałem box Thule od trudniącego się tym gościa. Wspominałem, że wolałbym montaż w punkty i choć w konfiguratorze Thule były tylko obejmy to kupił zestaw do s-maxa i już dwa razy montowałem od niego box i bagażnik, używając w trasie do Włoch i Chorwacji bez żadnych problemów. Ani łapy ani gumy nie dotykały okna dachowego.

macjut
27-01-2015, 17:47
a jaka jest długosc belki w fordowskim? 4 rowery wejdą?
wolałbym wingbara ale nie wiem co zrobic ze stopami.
czy ktos ze stopami 753 może coś więcej napisac o swoich doświadczeniach?

MAG
27-01-2015, 20:28
Podobnie jak paru innych chłopaków mam Wingbara 753 (zalezało mi na obnizonym) i jeździłem z mocno zapakowanym boxem i potwierdzam, że ani stopka ani guma nie dotyka szyby dachu - wszystkie punkty oparcia są w punktach montazowych.

macjut
28-01-2015, 19:14
DZięki
a ktoś napisze jaka długość fordowskich belek?

Hipos
28-01-2015, 19:54
a jaka jest długosc belki w fordowskim? 4 rowery wejdą?...

Na oryginalny bazowy fordowski wchodzą bez problemu.
Mam uchwyty thule x4 (x2 proride i x2 tour), ustawiam naprzemian rowery przodem i tyłem.

_sobol_
29-01-2015, 00:03
A nie boisz się o dach, auta za Tobą (w trakcie jazdy), itp? Nie wiem jaka jest nośność belek, ale ja bym więcej niż dwóch swoich nie pakował. Poza tym, zakładam, że aby wpakować cztery, trzeba mieć wzrost kwalifikujący do NBA lub drabinkę :)

MAG
29-01-2015, 06:35
Nie przesadzajmy - 4 standardowe rowery plus bagażnik raczej nie powinny przekroczyć 75kg, a nie jestem pewien czy przypadkiem w Maxiu nośność dachu to nie nawet 100kg...

lysyG
29-01-2015, 08:51
oryginalne fordowskie belki mają nośność 75 kg

macjut
29-01-2015, 15:51
Dzięki
Ja na Mondeo pakowalem 5, w tym jeden dziecięcy.
Przyzwoity rower to 12-15 kg.

_sobol_
30-01-2015, 07:54
Tak właśnie liczę. Moje mają po 15kg, do tego thule proride po kilka kg każdy. Fakt, przy czterech jak nic wychodzi w okolicy 75kg, czyli że można :)

arturro54
08-02-2015, 12:25
witam
ja mam pytanie odnośnie Wingbara 753 ponieważ przymierzam sie do jego zakupu, mianowicie szerokość jego belki wynosi 8cm a moje obejmy mocujące do boxa maja tylko 6 cm szerokosci wiec nie obejma go w całości. czy ktos juz ten temat przerabiał, ew zakupić zwykłe głosniejsze belki o szerokości 6cm i sie nie martwć.

Hipos
08-02-2015, 12:57
Do moich belek dokupiłem do belek inne mocowanie tzw. rowki T, bo też obejmy miałem za wąskie i jest spoko.
Teraz rowek T stosuję zarówno do uchwytów rowerowych i boksu.

Dodatkowo mam wrażenie, że rowki T to solidniejsze mocowanie niż "klamry/obejmy" systemów szybkiego montażu.
Widziałem test (program K2 Kierowców dwóch K2: sezon 1 odcinek 3, 15 min http://player.pl/programy-online/k2-kierowcow-dwoch-odcinki,2476/odcinek-3,S00E03,32578.html) jak box z takim szybkim montażem odfrunął przy 160.
W rodzinie jest 25cioletni interpack, który w tym czasie 2 razy się otworzył i wszystko dobrze się skończyło.

marecki.marekk
08-02-2015, 17:44
witam
ja mam pytanie odnośnie Wingbara 753 ponieważ przymierzam sie do jego zakupu, mianowicie szerokość jego belki wynosi 8cm a moje obejmy mocujące do boxa maja tylko 6 cm szerokosci wiec nie obejma go w całości. czy ktos juz ten temat przerabiał, ew zakupić zwykłe głosniejsze belki o szerokości 6cm i sie nie martwć.

Tematu Wingbarów nie przerabiałem. Mam zwykłe kwadratowe, stalowe Thule i jakoś szum belek specjalnie mi nie przeszkadzał. Zakładając, że nie korzystasz z bagażnika często to nie jest to problem.

arturro54
08-02-2015, 20:57
Tematu Wingbarów nie przerabiałem. Mam zwykłe kwadratowe, stalowe Thule i jakoś szum belek specjalnie mi nie przeszkadzał. Zakładając, że nie korzystasz z bagażnika często to nie jest to problem.

dzięki też tak wlaśnie zrobie

marecki.marekk
09-02-2015, 10:12
dzięki też tak wlaśnie zrobie

Niektóre boxy dachowe są tak wyprofilowane, że miejsce na obejmy jest w takim wcięciu.. wtedy belki chowają się w trumnie.. Na zdjęciu to widać..

wlmgbs1980
10-02-2015, 08:58
Ja wczoraj kupiłem zestaw THULE:
belki: Wingbar 962 (135 cm)
stopy 753
kit: 3030

Zastanawiałem się jeszcze nad WingBar 969 (127 cm), też można je zamontować.

Jak dla mnie wyglądają zacnie ;)

Slartibartfast
10-02-2015, 16:15
choć w konfiguratorze Thule były tylko obejmy to kupił zestaw do s-maxa i już dwa razy montowałem od niego box i bagażnik, używając w trasie do Włoch i Chorwacji bez żadnych problemów. Ani łapy ani gumy nie dotykały okna dachowego
To był właśnie kit 3030 - więc można go stosować też do panoramy

wlmgbs1980
12-02-2015, 12:57
Dokładnie tak jaki pisze Slartibartfast (ponownie dzięki) :)

Teraz nawet nowa strona Thule jest zaktualizowana (zorientowali się, że po FL były otwory montażowe z panoramą ) ;) Już nie wprowadzają w błąd.

WingBar`y na Maksymilianie ;)

http://www.zdrowyusmiech.com/pic/car/20150211_135836411_iOS (Small).jpg
http://www.zdrowyusmiech.com/pic/car/20150211_135854175_iOS (Small).jpg
http://www.zdrowyusmiech.com/pic/car/20150211_135903695_iOS (Small).jpg
http://www.zdrowyusmiech.com/pic/car/20150211_135946335_iOS (Small).jpg

Slartibartfast
12-02-2015, 14:31
wlmgbs1980
Jedynie słuszny kolor eŚka :)

wlmgbs1980
13-02-2015, 09:08
wlmgbs1980
Jedynie słuszny kolor eŚka :)

Zaczynam się z nim powoli zaprzyjaźniać... ;)
bo na początku... myślałem inaczej chociaż rodzina twierdziła właśnie odwrotnie ;)

zibi967
21-02-2015, 11:36
Witajcie może to będzie dziwny tandem ale zastanawiam się nad czyms takim montaż 2xThule ProRide 591 i Boxa , czy ktoś z was montawal taki zestaw i powie cos więcej np. czy zmieści się box pomiędzy rowerki , jaki typ - rozmiar zamontowal . Proszę o wszelkie sugestie :) , wszelkie wypowiedzi w tym temacie beda cenne . sory za polskie znaki ale cos komp mi szwankuje .
Ps. Telefon do firmy Cubik i wszystko jasne :) zaproponowali :
1. Thule Motion 600
2. Thule Touring 600
czyli 1 opcja do zakupu , max szerokość boxa to 69-70 cm aby wszystko gralo .

1 box -- http://sklep.cubik.pl/sklep/p-3019-BOX_DACHOWY_-_THULE_Motion_600_black
2 -------http://sklep.cubik.pl/sklep/p-3512-BOX_DACHOWY_-_THULE_Touring_600_czarny_blyszczacy

bartekd
21-02-2015, 14:29
Ja polecam Touring 700 - wąski i długi, na długim aucie jakim jest S-Max moim zdaniem prezentuje się najbardziej "proporcjonalnie".

MAG
24-02-2015, 17:13
Chopy, a co proponujecie jeśli potrzeba box'a max długiego, max szerokiego i max niskiego?
Do tego musi wejść na belki WingBar ...

wlmgbs1980
25-02-2015, 08:58
No to ja mam taką propozycję:
Thule Dynamic 900

Poprzedni jaki miałem to był Ocean 600 (obecnie Motion 600) on był własnie węższy a wyższy - obok na mondeo mieściłem dwa duże rowery.
Ten jest płaski, opływowy, szeroki... używam go już 3 lata.

A tak to wygląda u mnie:
http://zdrowyusmiech.com/pic/car/20150225_073633987_iOS (Small).jpg
http://zdrowyusmiech.com/pic/car/20150225_073603310_iOS (Small).jpg
http://zdrowyusmiech.com/pic/car/20150225_073612588_iOS (Small).jpg
http://zdrowyusmiech.com/pic/car/20150225_073556960_iOS (Small).jpg
http://zdrowyusmiech.com/pic/car/20150225_073617778_iOS (Small).jpg

bobanr
25-02-2015, 13:48
Ładny boks. Huczy podczas jazdy >100 km/h ?

lysyG
25-02-2015, 15:28
Ja osobiście mam Thule Spirit 820. Niestety już nieprodukowany. Mega duży, choć tego nie widać (dł. 2,30 m i szer. 82 cm). Innego sobie nie wyobrażam.

latar
25-02-2015, 16:07
To będzie pytanie totalnego laika. Są jakieś limity prędkości jak się jedzie z trumną na dachu? Czy ten towar ma jakiś Vmax o którym mówi producent?

MAG
25-02-2015, 20:48
No to ja mam taką propozycję:
Thule Dynamic 900
...
Super box - niestety nówka jest poza moim zasięgiem finansowym na obecną chwile, a używek nigdzie się nie uświadczy ...

Widziałem też inny box o podobnych wymiarach - Mont Blanc Chamoneaux (nie pamietam jak to sie dokładnie pisało), ale niestety nie ma go w obecnej ofercie ...

Mam tutaj na miejscu w Szwecji box robiony dla sieci sklepów/warsztatów Mekonomen i jest generalnie podobny do Thule Dynamic, ale oczywiście widać, że kosztuje połowę jego ceny, ale mój poprzedni box wcale nie był jakoś super lepiej wykończony, a dzielnie i bezproblemowo przetrwał 6 czy 7 latek dosyć cięzkiej służby :619:...

http://www.mekonomen.se/bil/tillbehor/takboxar/alla-takboxar/takbox-580-liter-pa187131sv

W sumie ma odpowiednie wymiaty i system mocowania pasujący do moich belek, wiec powaznie się nad nim zastanawiam - jak będzie nastepna promocja -20% na wszystko (robią 2 razy do roku cos takiego dla stałych klientów - zakupy w okreslonym dniu w okreslonych godzinach :roll:), to chyba sie zdecyduję...

No chyba że trafi sie cos innego podobnego w dobrej cenie ...

Bump: ... Są jakieś limity prędkości jak się jedzie z trumną na dachu? Czy ten towar ma jakiś Vmax o którym mówi producent?
Zdaje się, że producenci sugerują nieprzekraczanie 160km/h ...

Ale ograniczenia jako takiego bezwzględnego chyba nie spotkałem :roll:

lysyG
25-02-2015, 21:23
Słuchaj MAG ten box z tej twojej strony to jest odlany żywcem Thule Spirit 780. Jest on taki jak mój tylko jest krótszy i węższy (198 cm długości). W Polsce można go kupić pod nazwą Tornado 460 i sprzedawany jest pod logiem Interpack: http://www.interpack.eu/product-pol-3099-Box-Tornado-460-czarny-metalik.html
gadałem o tym boksie ze sprzedawcą i powiedział, że boi się go sprzedawać wysyłkowo, bo jest szansa że przy dostawie pęknie. Generalnie wizualnie ładny ale strasznie delikatny - wygina się jak papier.

MAG
25-02-2015, 22:26
Toś mnie zmartwił ...

Będę musiał sie przejechać i sprawdzić czy mają jakiś egzemplarz ekspozycyjny i go dokładnie oblukać ...

Hipos
26-02-2015, 07:06
To będzie pytanie totalnego laika. Są jakieś limity prędkości jak się jedzie z trumną na dachu? Czy ten towar ma jakiś Vmax o którym mówi producent?

Odpowiedź pośrednio w linku, który tu umieściłem. http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2348331&postcount=223

Moim zdaniem problem wziął się z otworzenia boxa, co znacząco zwiększyło opór i dalej wyrwało wszystko bo pewnie nie wytrzymał system szybkiego montażu.
Wydaje mi się, że dla osób szybko jeżdżących z boksami rozwiązaniem jest:
1. zewnętrzne spięcie go pasami (brzydkie, ale skuteczne)
2. montaż tradycyjny (objemy, rowki T a nie szybki montaż).

W rodzinie mamy 25letniego interpacka zrobionego w technologi budowy łódek. czego on nie przeżył...
Z tego powodu jest z nami choć raczej głośny i 2 osoby muszą się ciut natrudzić, aby go zamontować.

lysyG
26-02-2015, 10:17
Akurat ten box z filmiku to żaden topowy produkt i w dodatku zamontowany właśnie objemkami:http://www.e-bagazniki.pl/sportac/sportac-420-su,3239.html
Thule od wielu lat używa szybkiego montażu a teraz coraz więcej firm kopiuje ich pomysł.

xerox82
26-02-2015, 10:37
Mam co prawda jeszcze inne auto, ale jakieś doświadczenie z bagażnikami jest.
Używam Wingar 969 + Thule Motion 800.
Motion jest troszkę wyższy od Dynamic, ale mi zależało właśnie na pakowności - i tutaj bardziej się sprawdza ten model.
W instrukcji jest napisane zdaje się max 130km/h, ale jeżdżę te 150km/h bez problemów. Problemem staje się bardziej hałas, który rośnie bardzo mocno właśnie powyżej tych 120-130km/h (pomimo, że auto jest bardzo dobrze wyciszone) Same belki nie hałasują zbytnio nawet przy 180km/h, ale już z założonym bagażnikiem tak.

Przydatne jest dwustronne otwieranie, szybki montaż bagażnika (dosłownie kilkanaście sekund), czy to iż nie wyjmiesz kluczyka dopóki prawidłowo nie zamkniesz bagażnika. Nie mając wcześniej bagażnika nie myślałem o takich błahostkach, jednak dopiero z czasem docenia się te szczegóły. Warto pamiętać o tym przy wyborze.

Z racji że zmieniam na dniach na S-Maxa sprzedawał będę i obecne auto i prawdopodobnie bagażnik też (mam nadzieję, że teraz zapakuje się w całości do auta ;) . Jakby ktoś był zainteresowany tym zestawem to proszę PW.

wlmgbs1980
26-02-2015, 11:36
Pomiędzy Motion 800 a w Dynamic 900 jest tylko/aż 30 l różnicy.
Motion 800:
Pojemność (l) 460 l
Długość (cm) 205 cm
Szerokość (cm) 84 cm
Wysokość (cm) 45 cm
Ładowność (kg) 75 kg
Masa (kg) 19 kg

Dynamic 900:
Pojemność (l) 430 l
Długość (cm) 235 cm
Szerokość (cm) 94 cm
Wysokość (cm) 35 cm
Ładowność (kg) 75 kg
Masa (kg) 22 kg

Dynamic jest bardziej, nazwijmy to opływowy.
Ja śmigam z BOXami 12 lat na autostradach spokojnie śmigać można w przedziale 140-160 i nic się nie stanie - mocowanie do relingów/pn-kty montażowe. Z łapami jeździłem 100- 130 ( ale to ze względu na moc silnika w stary samochodzie)

Co do odczuć podczas jazdy - na pewno jest większy szum niż bez BOXa ( ale to oczywiste) Nigdy mi to nie przeszkadzało w żadnym zestawieniu (inny samochód, poprzedni box). Muszę jednak przyznać jak zmieniłem na Dynamica napewno jest ciszej, teraz z belkami aero też mi się wydaje ciszej, ale możliwe, że to "efekt" nowego auta ;)

Na pewno jak woziłem rowery na dachu w uchwytach Thule ProRide 591 to mnie denerwowały mocno słyszalne świsty i gwizdy.

W Boxsie tylko szum.

Co do Thula ma on moim zdaniem rewelacyjną cenę odsprzedaży, bardzo małą utratę wartośći. Dotychczas nigdy nie zawiodłem się na ich produktach...

Niestety nie są tanie :(

Otwieranie z obu stron - baaaaaardzo ułatwia pakowanie :)
Centralny zamek ( blokada kluczyka) - ma się tą pewność, że zamknięte ok
System montażu Power Click - bajka
W poprzedni boxie miałem system montażu Easy-Snap i wydawał mi się rewelacyjny (konkurencja miała wtedy śruby) ale teraz Power Click wymiata.

MAG
26-02-2015, 11:37
Thule Motion 900 jest jak dla mnie za wysoki (a 800-tka za wąska) - on ma chyba 46cm albo i nawet wiecej.

Max które jest dla mnie akceptowalne to 39-40cm wysokosci (ideałem okolice 35cm), ponad 200cm długosci i minimum 90cm szerokości.

Miałem wczesniej box InterPack'a i gdyby nie to, że na belki WingBar nie dało sie go zamontować, to zapewne nadal bym go uzytkował.

W przypadku S-Max'a i boxa o wysokosci max 40cm, spokojnie wjeżdżam na prom tam gdzie jest ograniczenie do 2m wysokosci i nikt się mnie nie czepia, co przy starym boxie parę razy sie zdażyło, że wysyłali mnie na pokład z ciężarówkami ...

wlmgbs1980
26-02-2015, 11:44
Max które jest dla mnie akceptowalne to 39-40cm wysokosci (ideałem okolice 35cm),

Dynamic 900:
Pojemność (l) 430 l
Długość (cm) 235 cm
Szerokość (cm) 94 cm
Wysokość (cm) 35 cm
Ładowność (kg) 75 kg
Masa (kg) 22 kg

:D

MAG
26-02-2015, 11:46
Ja wiem o Dynamic'u - problemem jest "tylko" kasa, której na te chwilę nie mam na taki zakup, bo inne rzeczy mi "wyskoczyły" ...

xerox82
26-02-2015, 12:14
W przypadku S-Max'a i boxa o wysokosci max 40cm, spokojnie wjeżdżam na prom tam gdzie jest ograniczenie do 2m wysokosci i nikt się mnie nie czepia, co przy starym boxie parę razy sie zdażyło, że wysyłali mnie na pokład z ciężarówkami ...
W sumie nie pomyśłałem o tym. Do tej pory w zwykłej osobówce spokojnie się mieściłem w 2m. Racja, S-Max jest dużo wyższy :)

bartekd
26-02-2015, 21:21
Proponowany przeze mnie Thule Touring 700 jest sporo tańszy - w Norauto za 1600 zł brutto, za 1800 w wersji czarnej. Ma także 430 litrów, wysokość 42 cm co pewnie jeszcze da się przeżyć no i długość 232 cm. Dla mnie jednak największym jego atutem jest cena oraz wygląd w niczym nie ustępujący np. Motion.