Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Blaupunkt Travel Pilot FX - kompendium wiedzy

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10

nimek6310
04-10-2012, 08:55
Mam zapytanie:
Czy posiadając fx,a z modułem bt/vc bez USB.
Mozna w jakiś sposób domontowac USB.
Np. Dolutowac do modułu bt/vc?
I wprogramować soft od modułu z USB.
Albo czy podejdzie jakaś pseudo zmieniarka z wejściem USB i slotem sd?

kenji
04-10-2012, 09:01
Nie odpowiem Ci na pytanie czy można dołożyć usb ale...jeżeli zależy Ci na odczycie mptrójek można wykorzystać do tego kartę sd:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=166700

nimek6310
04-10-2012, 10:32
Wiem o tym i tak robię do tej pory.
Ale chce korzystać z USB ponieważ slot sd miałby byc przeznaczony
Wyłącznie dla karty z mapkami.

tedi_k
04-10-2012, 11:53
Nie da się zmodyfikować modułu BT typu 488 (bez USB) aby obsługiwał USB. Moduł ten ma nawet fizycznie złącze USB, ale jest ono przeznaczone jedynie do serwisowego upgrade firmware (wymaga to dodatkowo podpięcia do IDSa). Nie ma możliwości podmiany firmware modułu na jakiś inny niż ściśe związany z typem i wersją modułu. Wielu już nad tym kombinowało - w tym rosyjscy koledzy, którzy umieją zrobić prawie wszystko. Na tym polegli i koniec.

Co do "zmieniarki" - przecież finansowo wyjdzie Cię praktycznie na to samo, co wymiana modułu na BT/USB - zacznij więc szukać na allegro modułu typu 112 w wersji językowej jaka Cię interesuje (...112-Ax - angielski, ...112-Bx - niemiecki, ...112-Cx - francuski itd.). Szukaj modułu z gniazdem miniUSB (powinno być na zdjęciu widać typ gniazda, albo trzeba poprosić sprzedającego o dosłanie takiego zdjęcia) - wówczas nie będziesz miał problemu z wiązką, bo kabel USB da się dorobić domowym sposobem za 5zł.

Podmiana będzie ewentualnie wymagała podłączenia do komputera serwisowego IDS i wykonania procedury "instalacji modułu programowalnego", ale można to zrobić przy okazji np. przeglądu bez generowania dodatkowych kosztów. Takie podłączenie nie jest potrzebne, jak trafisz moduł BT/USB z takiego samego samochodu jak Twój (mondeo...)

nimek6310
04-10-2012, 12:48
Rozumiem i dziękuję za wyjaśnienie.
Bo ten temat mnie nurtował.
Wlasnie kupiłem nowe mapy na sd.
I martwie sie ze kopiujac na ta kartę muzykę moge naruszyć
Strukturę plików i karta przestanie działać.
Wiec kombinuje tak zeby dołożyć jeszcze USB.
Język modułu jest mi obojętny.
Vc ogolnie nie używam.
To jeszcze jedno pytanie.
Pisales ze moj moduł posiada USB do zmiany firmware.
Czy w takim razie mógłbym zmienić samodzielnie w nim soft
Na taki ktory umożliwia odtwarzanie muzyki z telefonu.
Bo wiem ze w nowszych softach ta opcja jest możliwa.

tedi_k
04-10-2012, 19:11
Czy w takim razie mógłbym zmienić samodzielnie w nim soft

Jeśli masz interfejs VCM i fordowski program serwisowy IDS - a i wtedy nie jest to prosta sprawa... Napisałem to wyżej.:568:

Fokusik tdci
09-10-2012, 19:50
Skoro to jest kompendium wiedzy na temat tegoż sprzętu to nich ktoś mi podpowie jak to radio wyciągnąć? Jakieś śrubki? zatrzaski?

tedi_k
10-10-2012, 13:54
jak to radio wyciągnąć?

Są dwie wersje panelu zupełnie inaczej demontowane, więc najpierw trzeba podać którą wersję masz w samochodzie. Najprościej zrobić i zamieścić zdjęcie.

BTW - jak dobrze poszukasz, to wszystko już było...

pretorian2
11-10-2012, 20:20
Od 2 dni jestem posiadaczem (nareszczie :D) Fx'a, wszystko pięknie działa oprócz jednej MEGA dziwnej rzeczy. Ogarniam wiele tematów elektrycznych ale przy tym rozkładam ręcę. Do rzeczy, słucham radia, gdy przełączam na słuchanie muzyki z USB, następuje odblokowanie zaryglowanych drzwi, po jakimś czasie - chyba 45 sekund (tyle mam ustawione elm configiem autorelocking) drzwi sie ryglują. Wgrałem soft 4.1 łudząc się, że to coś zmieni, niestety. Jakieś sugestie ?? :D

tedi_k
11-10-2012, 20:57
Faktycznie - nieprawdopodobne :shock:
Masz jakiś dokładany alarm CAN dedykowany do Forda? Sprawa wygląda bardzo tajemniczo - na komendę wysłaną po CAN przez radio do modułu BT/VC ktoś się odzywa komendą po CAN 'odblokuj central' wysłaną do GEMa!!!
Na pewno nie umie tego FX. Coś jest nie tak z innymi modułami podłączonymi do szyny CAN.

pretorian2
11-10-2012, 21:04
Alarm fabryczny zintegrowany z GEM. Poprzednie radio, czarne SONY owalne nie robiło takich numerów. Przy wyłączonym silniku gdy wykonuje magiczną operację zmiany z RADIO na USB dodatkowo migają kierunki jakbym dosłownie kluczykiem otwierał centralny. W tym samym dniu też programowali mi w ASO zegary po LIFCIE ale wątpie aby to miało znaczenie.
Próbowałem w opcjach BCM(gem) elm configiem odznaczyłem wszystkie funkcje alarmu i centralnego ale efekt ten sam.

W HEC standardowo d900 - bład magistrali CAN, ale jego mam od "zawsze" i nic nigdy nie bruździł.
Moduł drzwi kierowcy - wywala błąd, nie pamiętam z głowy, ma problem z pamiętaniem funkcji zamykania szyby "kliknięciem" i coś jeszcze "winter button" - nie wiem o co chodzi.
PCM - sypie kilkoma błędami ale chyba bez związku ze sprawą.
NAVI - sypie błędem, obwód anteny navi nie zamknięty, kupiona na allegro nie fabryczna - btw bardzo dobrze łapie satelity w podszybiu.

PTC - w tym samym dniu też fizycznie wsadziłem grzałkę na swoje miejsce, powpinałem bezpieczniki, aktywowałem co trzeba, ale wywala błąd, że coś z linia, coś nie łączy.

cos jeszcze zapomniałem ??

ps. 2 sezony temu przekładałem z 2x el. na 4 el. szyby, wszystko jak z fabryki, do tej pory działało bez zarzutów.

tedi_k
12-10-2012, 09:32
Czy tego FXa ASO doprogramowało Ci do samochodu ('instalacja modułu programowalnego ACM')?
BTW - z tą ilością błedów, a szczególnie z tym błędem magistrali CAN (jeśli po zlikwidowaniu sam wraca) chyba bym sugerował coś zrobić...
"Normalne" i nic nie znaczące są tylko następujące "samopowracające" błędy:
- w modułach drzwiowych (ale tylko te związane z utratą łaczności po CAN i LIN)
- związane z czujnikiem skrętu kierownicy, jeśli jest to czujnik 6-pinowy pod AFS

pretorian2
12-10-2012, 09:45
Mnie się wydaje, że mój GEM jest teraz najstarszym elementem w samochodzie (stary soft ~2004) i sobie nie radzi z nowinkami :D
Kupie nowy poliftowy, przeprogramuje ELM'em i dam znać czy działa :)

tedi_k
12-10-2012, 10:08
Mnie się wydaje, że mój GEM jest teraz najstarszym elementem w samochodzie (stary soft ~2004) i sobie nie radzi z nowinkami :D
Kupie nowy poliftowy, przeprogramuje ELM'em i dam znać czy działa :)

Pretorian2 - na PW, bo mam coś na pożyczkę.

Fokusik tdci
12-10-2012, 19:37
Poniżej zdjęcie mojego radia, może ktoś podpowiedzieć jak je wyciągnąć aby dostać się do kabla anteny GPS

pretorian2
12-10-2012, 19:56
ściągnąć srebrną ramke najpierw, potem masz dostep do dystansów radia.
Ramkę ściągamy od dołu między delikatnie podważając.

tedi_k
12-10-2012, 20:03
Pretorian2 ma na myśli tę dużą ramkę, w której są pokrętła klimatyzacji. To pod nia są mocowania radia.

zamianaa
14-10-2012, 23:04
Witam wszystkich,
Pierwszy post na forum.
Potrzebuję kabel do podłączenia Blaupunkt Travel FX z radiem. Miałby ktoś jakiś pomysł skąd mogę wziąć oznaczenie kabla, by móc go kupić (niedawno kupiłem Focusa i fabrycznie nie ma tego kabla)?
Nie wiem czy coś to pomoże, ale załączam fotkę tego co udało mi się ustalić: http://imageshack.us/photo/my-images/42/fordti.jpg/ .
Z góry dzięki za pomoc.

tedi_k
15-10-2012, 09:24
Potrzebuję kabel do podłączenia Blaupunkt Travel FX z radiem.

W pytaniu coś jest nie tak - czy potrzebujesz kabel między modułem BT/VC a radiem? Bo Blaupunkt TravelPilot FX to navi/radio w jednym...

zamianaa
15-10-2012, 19:55
W pytaniu coś jest nie tak - czy potrzebujesz kabel między modułem BT/VC a radiem? Bo Blaupunkt TravelPilot FX to navi/radio w jednym...

Dzięki za sprostowanie. Faktycznie pomieszałem.

Tak jak napisałeś - potrzebuję kabel między modułem BT, a radiem.

tedi_k
16-10-2012, 00:06
Nie napisałeś o co Ci chodzi - zakładam więc, że zamierzasz dołożyć moduł BT/VC.
Podam FINISY jakie są z tym związane i występują w eCat

1. Wiązka rozgałęziająca (ta która Ciebie interesuje) – FINIS 1667645, numer części 6S6J-14C007-AB, cena w ASO ok. 590zł
Pamiętaj tylko, że nie jest to fabryczna wiązka pomiędzy modułem BT/VC a radiem a DODATKOWA WIĄZKA ROZGAŁĘZIAJĄCA - stosowana przy dodawaniu modułu BT/VC jak nie było fabrycznie do niego instalacji.

2. Mikrofon - FINIS 1252666, nr części 4M5T-19A391-AA, cena brutto w ASO ok. 190zł
3. Przewód USB do modułu BT/VC, ze złączem miniUSB (opisany w katalogach jako „tylko do aktualizacji oprogramowania” – ale działa normalnie), krótki - wystarczy do wyprowadzenia w schowku - FINIS 1692643, nr części AM5T-14D202-GA, cena w ASO ok. 38zł
4.Gniazdo USB do przewodu – FINIS 1679013, nr części AM5T-19A164-BA, cena w ASO ok. 24zł
5. Pilot na kolumnę kierownicy z funkcją VOICE – FINIS 1318965, numer części 3M5T-14K147-BE, cena w ASO ok. 425zł

Informacje masz w eCAT w ścieżce: >> CB3 C-MAX 2007-2010 (CB3) >> ZE Wyposazenie Dodatkowe (ZE) >> A System Infotainment >> 06 Akcesoria do telefonu komórkowego >> 085 Instalacja telefonu komórkowego

gregem
30-10-2012, 19:03
"madomat" dzieki serdeczne za pomoc w zakupie karty :)
Karta z 2010 faktycznie bardzo dobrze sprawuje sie w PL.
Pozdrawiam!

Bump: Karte kupiłem na ebay UK za £19 ( uzywana ) , mieszkam na stale w UK i tu pokrycie jest perfekt, jechałem kilka tygodni temu do Polski i bylem bardzo zadowolony, zabrałem sobie tak na wszelki wypadek tomtom-a ale okazal sie calkowicie zbyteczny, w Polsce mieszkam w małym miasteczku Boguszow-Gorce i fx zabral mnie spod mojego domu w UK do domu w PL bez żadnych problemow.

Jesli chodzi o BT to fachowcem nie jestem ale ktos tu na forum juz pisal ze modul BT jak i VC nie jest czescia fx-a tylko to osobne elementy wiec nie wydaje mi sie aby ich brak mial jakis wplyw, po prostu funkcje te nie beda funkcjonowac skoro twoje auto nie jest w te moduly wyposazone :D

Racja, cena bardzo wygorowana na ebay-u UK mozna ja kupic za okolo £30-£40 czyli okolo 150-200zl :D
Jak kto chce to moze sobie sprawdzic , link podany w poscie ponizej :)

Chocby ta karta :

http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-SAT-NAV-SD-Card-Navigation-Western-Europe-Turkey-2010-/250993683427?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item3a7063abe3#ht_500wt_1202

Gosciu nawet pisze ze ma ich 5 sztuk :)

"madomat" dzieki serdeczne za pomoc w zakupie karty :)
Karta z 2010 faktycznie bardzo dobrze sprawuje sie w PL.
Pozdrawiam!

rutek-wat
09-11-2012, 19:20
Mam pytanie czy do naszej navi podejdą też takie karty ??
http://www.ebay.co.uk/itm/2011-FORD-SAT-NAV-SD-CARD-BRAND-NEW-WESTERN-EUROPE-V2-EDITION-/330823613264?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item4d069fbb50
lub czy ma ktoś ewentualnie dostęp do aktualnego katalogu części do forda i jest w stanie podać konkretny numer katalogowy karty ??
Pozdrawiam

tedi_k
09-11-2012, 23:13
Ta co podałeś jest do FF3 po 2010. Do FX się nie nadaje.
Tu masz właściwą: http://www.ebay.co.uk/itm/Ford-SD-Maps-Card-/281014277312?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item416dc194c0

Part no karty: 8S7T 19H449 DAB - 2010r
końcówka DAC - 2011r

rutek-wat
10-11-2012, 06:45
http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-Sat-Nav-Satellite-Navigation-2011-SD-Card-Western-Europe-Brand-New-/221150970588?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item337da002dc
czyli taka to jest najnowsze co możemy znaleźć ??

tedi_k
10-11-2012, 15:48
Tu masz chyba bliżej...
http://allegro.pl/mapa-ford-2011-europa-zachodnia-i2750100399.html

Matych
11-11-2012, 20:03
Mój focus stał tydzień po powrocie odpalam FX nie żyje na nic nie reaguje -znajomy z warszawy spec od naprawy car audio mówi ze uwałiło się zasilanie ale nie robi tego bo trzeba mięć wiedzę a te kombajny to porażka nawet nie wiadomo gdzie graty szukać trafiłem na śląsk
http://allegro.pl/naprawa-nawigacji-ford-nx-i-fx-rybnik-serwis-f-v-i2735858097.html
zrobili testowali i działa mają co robić podobno dużo tego dostają i że coraz częściej nie jest to łatwa elektronika w naprawie.Koszt 400 zł ale na razie działa.Polecam

rutek-wat
13-11-2012, 20:06
Dodam jeszcze tylko - bo nigdzie się tutaj na to nie natknąłem - że nie musimy kupować kart nowych (często w opisie aukcji jest informacja że karta nigdy nie była rejestrowana ani używana w innej navi- sugerując w ten sposób że tylko nowe będą banglać). Nic bardziej mylnego - każda karta pasująca do naszej navi będzie chodziła.
Sprawdzone na sobie.

tedi_k
13-11-2012, 21:11
Dodam jeszcze tylko - bo nigdzie się tutaj na to nie natknąłem - że nie musimy kupować kart nowych

Parę razy już to pisałem. Ale każde potwierdzenie może być dla kogoś istotne...

dius
15-11-2012, 16:50
Witam!
Mam prośbę. Po kilku dniach postoju mojego Mondeo mk4 przestał zupełnie działać Travel Pilot FX. Bezpieczniki w centralnej tablicy oraz przy urządzeniu TP FX są OK. W serwisie stwierdzili, że instalacja jest jest dobra, a problem jest w samym Travel Pilot. Będę wdzięczny za podpowiedź, co dalej mam robić?
Pozdrawiam

marekpawel
15-11-2012, 17:08
Witam Kolegów.
Jestem od 2 miesięcy posiadaczem C-Max (produkcja:grudzień 2007) z nawigacja FX (z rynku niemieckiego, zestaw SD+płyta CD: Niemcy + glówne drogi Europy)i przymierzam się do zakupu i instalacji odpowiedniej karty (Ford FX 2010 lub 2011 Europa Zachodnia).
Po analizie całego wątku (mnóstwo cennych informacji) mam następujące wątpliwości:
1. Czy konieczna jest aktualizacja oprogramowania samego urządzenia jeśli aktualnie wgrany software jest : SW_MAIN 0091_071122? Jeśli tak czy ten SP4.1 polecany na niemieckiej stronie http://forum.s-max-club.de/ jest sprawdzony i bezpieczny? Ktoś wspominał o SP4 ale skąd go ściągnąć? Rozumiem,że jeśli do starego oprogramowania zainstaluje się względnie nowe mapy(karty SD) to mogą występować problemy. Z drugiej strony jeśli aktualny software jest świeży? To nie warto może ryzykować?
2. Na niemieckim forum jest opisana procedura instalacji (plik pdf), jednakże mój niemiecki strasznie zardzewiał i mam następujący dylemat: co zrobić podczas procesu aktualizacji z kartą SD umieszczoną aktualnie w nawigacji? Wyjąć przed? Zostawić w spokoju i nie dotykać. Domyślam się,że aktualnie jest na niej zainstalowana nawigacja z płyty CD. Szukałem bezskutecznie pliku pdf „jak zaktualizować software”z wersją angielską lub polską, niestety bezskutecznie.
3.Czy podczas procesu aktualizacji oprogramowania (lub później)jest potrzebny PIN radia? Czy jest to warunek przy którymkolwiek elemencie procesu? Znalazłem ten PIN w dokumentach serwisowych,ale nie jestem go pewien w 100% (cztery cyfry)
4.Nawigacja w chwili obecnej jest sprawna i działa w oparciu o kartę SD (płyta leży w szufladzie. SW_NAVI N0967VF_6.4C1P7
Z góry dziękuję za pomoc :-)
Pozdrawiam

nimek6310
15-11-2012, 19:57
Moim zdaniem ten soft 4,1 jest jak najbardziej bezpieczny, i w porównaniu do mojego starego softu z 2008r FX poprostu płynniej działa.
Wcześniej bywało że potrafił mi się dosyć często zawieszać, nieraz nawet no dosyć długo, teraz jeszcze się niezdażyła zawieszka.
Pozatym od strony graficznej trochę lepiej, czytelniej.
I inaczej graficzna wizualizacja ustawień dźwięku.
Jeśli się nie mylę to ten soft nie ma nic wspólnego z działaniem nawigacji.
Do nawigacji soft jest razem z mapą aktualizowany.
Ja mam dwie karty jedną nowszą od drugiej o rok.
I zawsze przy zmianie jednej karty na drugą FX chce zmieniać soft navi...
Jeśli chodzi o kartę sd to możesz ją śmiało wyjąć napewno nie zaszkodzi, ale w sumie równie dobrze może siedzieć w napędzie.
PIN natomiast po skonczonej aktualizacji będziesz musiał podać.
Przynajmniej ja musiałem.

tedi_k
15-11-2012, 20:09
SW_MAIN 0091_071122

Ten soft radia z 2007 roku to "wykopalisko"...Zamiana na 2010 (czyli SP4.1) jak najbardziej zalecana. Resztę prawidłowo opisał 'nimek6310'...

marekpawel
15-11-2012, 21:24
Dzięki piękne za szybką i wyczerpującą odpowiedź :-)
Ze swej strony mogę podać co znalazłem dziś w sieci (po niemiecku, ale mamy google tłumacz :-)
http://mondeo-mk4.de/index.php?page=Thread&threadID=1301&pageNo=3&94abae08
Bardzo szczegółowo napisane przez grzegorza914 jak zmieniać oprogramowanie.
Pozdrawiam i jeszcze raz
dziekuję

zid
23-11-2012, 06:07
Witam wszystkich, czy ma ktos wgrany polskie menu i polskiego lektora do FX, może z "uczymy auta polskiego", jezeli tak to prosze o komentarz czy faktycznie funkcjonuje to tak dobrze jak mówią? Z góry dziekuje za kazdą odpowiedź.

Matych
26-11-2012, 18:14
tu macie kontakt na jedyną firmę która naprawia ten szajs-WWW.SKANBIS.PL

damiangras1
02-12-2012, 18:58
widzę że nie jestem sam - po rozładowaniu aku fx padł i niepokojąco milczy ... mam tylko nadzieję że to nic poważnego - jutro uderzam na podany kontakt - ma ktoś już doświadczenie z tą firmą? jak wygląda bliżej ta wysyłka, jak długo to trwa itp?

marekpawel
08-12-2012, 22:08
Witam wszystkich,
na poprzedniej stronie temu poruszałem wątek o zmianie software. Temat tymczasowo odpuściłem.
teraz z kolei mam inną zagwozdkę. Pojawił się komunikat na wyświetlaczu:

checkdisk necessary!
run checkdisk now?
yes no

Ki diabeł? Co wcisnąć i o co chodzi? Radio odbiera stację i nie przełącza się na inne. Co wybrać?
Przy okazji: nic (jeszcze) przy software nie grzebałem. tak samo z siebie!
Pozdrawiam

zid
08-12-2012, 22:32
ok i bedzie dobrze i zrób aktualizację jak polecają koledzy najpierw płyta z 2008 a potem nowe oprogramowanie. Pozdrawiam

tedi_k
09-12-2012, 16:00
checkdisk necessary!
run checkdisk now?
yes no

Ki diabeł? Co wcisnąć i o co chodzi? Radio odbiera stację i nie przełącza się na inne. Co wybrać?

Karta pamięci z utworami MP3? Przy nagrywaniu utworów coś tam się nie do końca udało i navi chce przeprowadzić kontrolę karty pamięci. Spokojnie można dać 'Yes'.
To akurat nie ma nic wspólnego z upgrade softu FXa... A upgrade warto zrobić tak czy inaczej

marekpawel
13-12-2012, 20:13
no i udało się wybrać YES i hula dalej. Wszystko wróciło do normy. Ciekawe na jak długo? chyba jednak trzeba będzie przeprowadzić tę zmiane softu na nowszy i pokusić się o nową mapę.
do ZID: czy nie moge zrobić aktualizacji bezpośrednio do 4.1. Wydaje się ze mam oryginalny soft z 2007, więc o co chodzi z tą płytką z 2008 roku?
Pozdrawiam i dziękuję.

tedi_k
13-12-2012, 20:53
Wyjąć kartę można bez problemu i włączyć navi bez karty - nic się nie dzieje dziwnego. Można po wyjęciu sprawdzić kartę w komputerze (jak jest jakiś czytnik kart pod ręką) - najlepiej po uprzednim zabezpieczeniu przed zapisem tym przełaczniczkiem na karcie. Można zobaczyć czy komputer też się zabierze za sprawdzanie karty... Wówczas może to oznaczać jakieś uszkodzenie karty. Mapa-karta jest z którego roku?

zid
14-12-2012, 09:23
no i udało się wybrać YES i hula dalej. Wszystko wróciło do normy. Ciekawe na jak długo? chyba jednak trzeba będzie przeprowadzić tę zmiane softu na nowszy i pokusić się o nową mapę.
do ZID: czy nie moge zrobić aktualizacji bezpośrednio do 4.1. Wydaje się ze mam oryginalny soft z 2007, więc o co chodzi z tą płytką z 2008 roku?
Pozdrawiam i dziękuję.

Witam, ja miałem orginalną płyte i karte sd z 2008r, pózniej dokupiłem karte z 2010 i mapa chodziła ok. ale fx wolno, zbierał się długo, myslał no i dość często sie wieszał. Nie mogłem zaktualizować fx do 4,1 bo nie miałem opcji aktualizacji z cd, więc jak już było pisane na forum włożyłem tę płytę z 2008 roku i zrobiłem downgrade softu NAV + SYSTEM a póżniej dopiero płyta z nowym softem 4.1. Pojawia sie troche nowych funkcji i wydaje sie ze chodzi o wiele płynniej narazie same plusy. Nie zawiesił się ani razu, no i jest aktualizacja z CD. Jeżeli masz z 2007 r to spróbuj z 2007. Pozdrawiam

marekpawel
14-12-2012, 17:08
ZID: Dzieki piękne. Zrobię tak jak piszesz, jak tylko znajdę chwilę wolnego. Dziękuję i pozdrawiam.

johno
26-12-2012, 17:15
A ja mam inny problem z FX. Mondeo rocznik 2009 wersja niemiecka. Na niektórych stacjach radiowych dźwięk jest "spłaszczony". Nie działa na nich korektor, można kręcić dowoli, nic się nie zmienia. A inne stacje działają ok. Żeby było śmieszniej, w momencie przełączenia radia na "felerną" stację, przez jakąś sekundę jest ok, po czym następuje efekt wyłączenia korektora. Zaktualizowałem soft radia i jest to samo co przed aktualizacją, czyli to raczej nie soft. Czy może ktoś spotkał się z takim dziwnym zachowaniem FX-a?

koyotee
30-12-2012, 13:44
Są już mapy z aktualizacją na 2012 w cenie 350 PLN:
http://allegro.pl/ford-mapa-2012-v2-sd-karta-nawigacja-nowa-polskaeu-i2880658322.html

pytanie jak bardzo różnią się od wersji 2010/2011, które są sporo tańsze.

Czy ktoś zna różnice?

tedi_k
30-12-2012, 15:55
2011 jest nieco lepsza od 2010. Nie ma jakiegoś przełomu, ale parę różnic zauważyłem nawet przy lokalnych jazdach w Katowicach. Także czekam na wieści o 2012...

marekpawel
02-01-2013, 20:29
Ja również przeglądam oferty na allegro i zastanawiam się czy karty z poniższej aukcji są na pewno do FX? Większość użytkowników odnosi się do nawigacji 2011 lub 2010:

http://allegro.pl/ford-mapa-2012-v2-sd-karta-nawigacja-nowa-polskaeu-i2880658322.html
Te z poniższej zapewne są ok? choć zastanawia mnie źródło i brak etui:

http://allegro.pl/ford-mapa-europa-polska-karta-fx-nawigacja-orginal-i2880574723.html.
I ostatnie pytanie:
do jakiej nawigacji jest ta karta (kilka w takie "czerwone mazaje" jest na allegro):
http://allegro.pl/ford-karta-sd-nawigacja-mapa-2010-polska-europa-i2912311963.html

Pozdrawiam

tedi_k
03-01-2013, 08:28

Karta 2012 do FX. Bardzo dobra cena (w porównaniu do ASO), jeśli ktoś chce mieć mapę w miarę aktualną.

Te z poniższej zapewne są ok? choć zastanawia mnie źródło i brak etui:
http://allegro.pl/ford-mapa-europa-polska-karta-fx-nawigacja-orginal-i2880574723.html.

Karta do FX w wersji 2011 (nieco lepszej od WE+T 2010).
Nie jest możliwe technicznie skopiowanie kart, więc karty są oryginalne (no chyba, że ktoś będzie podrabiał nalepkę na kartę i oklejał cokolwiek tą nalepką i tak sprzedawał...).
Źródło nie ma znaczenia - licencja na używanie związana jest z kartą: "masz kartę = masz prawo ją używać". Nie ma znaczenia, czy karta była czy nie wcześniej używana. Nie ma pojęcia "aktywacji" karty, więc każda karta (nowa lub używana) działa i to działa legalnie.

I ostatnie pytanie:
do jakiej nawigacji jest ta karta (kilka w takie "czerwone mazaje" jest na allegro):
http://allegro.pl/ford-karta-sd-nawigacja-mapa-2010-polska-europa-i2912311963.html

To są karty do nawi NX w wersji SD.

Nano_PL
03-01-2013, 18:02
Witam serdecznie
Niedawno zakupiłem na allegro właśnie tą mapkę z 2012 co podesłał link koyotee. Z początku troszkę się wystraszyłem bo mi przestało czytać kartę po aktualizacji softu (oryginalna niemiecka karta tak umarła), ale po czasie wszystko wróciło do normy i śmiga fajnie :)
mam tylko małą zagwozdkę... jak zmusić nawi do przemawiania do mnie kiedy mam skręcić itp ?

Auto mam bardzo krótko, więc jeszcze wszystkiego nie poznałem :D

nowy32
03-01-2013, 18:36
Witam.Przeglądałem na allegro oferty map do nawigacji i mam pytanie odnośnie tych map http://allegro.pl/ford-sd-fx-2012-europe-i2915929324.html
a http://allegro.pl/ford-mapa-2012-v2-sd-karta-nawigacja-nowa-polskaeu-i2880658322.html obydwie sa do Travelpilot FX .Czy wie ktoś jaka jest rożnica miedzy tymi mapami a zaznaczam ze mam taką nawigacje w swoim samochodzie na karte ale nie dotykowa .Obecnie nie mam żadnej karty i chciałem coś kupic ,którą byście polecali.

kenji
03-01-2013, 19:32
Nano, możesz zrobić kilka fotek jak wygląda nawigowanie?

Nano_PL
03-01-2013, 20:25
Kenji, spróbuje coś tam cyknąć, nie jestem pewien czy jutro będę gdzieś jechał ale może

tedi_k
03-01-2013, 21:16
Witam.Przeglądałem na allegro oferty map do nawigacji i mam pytanie odnośnie tych map http://allegro.pl/ford-sd-fx-2012-europe-i2915929324.html
a http://allegro.pl/ford-mapa-2012-v2-sd-karta-nawigacja-nowa-polskaeu-i2880658322.html obydwie sa do Travelpilot FX .Czy wie ktoś jaka jest rożnica miedzy tymi mapami a zaznaczam ze mam taką nawigacje w swoim samochodzie na karte ale nie dotykowa .Obecnie nie mam żadnej karty i chciałem coś kupic ,którą byście polecali.

Pewnie są podobne (jedna dedykowana do dystrybucji i ASO Ford, druga zrobiona przez TomToma w wyniku jakiegoś zatargu z Fordem - dotychczas Ford miał wyłączność na dystrybucję map do swoich samochodów). Moim zdaniem (jeśli kupować 2012) - należy kupić tańszą.

Nano_PL
04-01-2013, 20:21
kenji, mam te kilka fotek dla Ciebie, choć tak prawdę mówiąc nie ma tam co fotografować :P - chyba że masz na myśli jakąś konkretną sytuację to spróbuję zrobić.
sorry za słabą jakość (rozmazania) ale w aparacie nie zauważyłem ze sie tak porobilo no a w czasie jazdy ciężko było ustabilizować aparat bez lampy.. eh.. - musi wystarczyć :)
http://imageshack.us/g/1/9948707/
dodatkowo zrobilem filmik z ustawiania adresu ;)
http://youtu.be/yYcRAZrjZLw - nic tu szczególnego, ale może się przyda ;)

Przy okazji ponowie mój problem- Czy u Was nawigacja przemawia ludzkim głosem ostrzegając o skręcie na skrzyżowaniu itp ? bo mi nie chce gadać..
włożyłem płytę ze stara mapą niemiec, żeby się oprogramowanie dezaktualizowało i ponownie moją kartę, żeby jeszcze raz przeprowadzić aktualizację - jutro przetestuję czy zaczęła mówić czy nie, wiem tylko ze jak bawię się w garażu gdzie nie ma zasięgu GPS to w czasie ustawienia celu podroży navi przemawia, że kalkuluje trasę, więc coś tam mówić potrafi... a w trasie gadać powinna bo niema navi to bieda trochę :P

EDIT:
no i przetestowałem navi - zaczeła mówić :D
czyli dezaktualizacja i ponowna aktualizacja przyniosła rozwiązanie problemu :) coś się musiało za pierwszym razem źle zrobić..

kenji
05-01-2013, 20:58
Dzięki za fotki, chciałem porównać do poprzednich wersji.

koyotee
06-01-2013, 12:14
Opis producenta mapy 2012

Najważniejsze cechy produktu:

Zachodnia Europa z około 100% pokryciem szczegółowych sieci dróg, w tym Republiki Czeskiej, Polski i Słowacji.
Wybór kodu pocztowego dla 21 krajów.
Wykazy TMC dotyczące: Austrii, Szwajcarii, Francji i we Włoszech i wielu innych krajach, takich jak Belgia i Niemiec. Więc będzie się kierować bezpiecznie do miejsca przeznaczenia w drogowych korkach.
Łącznie około 2,15 milionów POI takich jak restauracje, stacje benzynowe (w tym CNG i stacji LPG), apteki, bankomaty i wiele innych.
Co nowego:
Aktualizacje zawierają wiele nowych informacji, takich jak nowe ulice, nowe obszary mieszkalne, nowych sytuacji w ruchu i wiele innych.
Rozszerzenie szczegółowej sieci drogowej w Polsce do około 100% (+24%).
Rozszerzenie numerów domów w następujących krajach: Czechy do 44% (+18%), Francja na 92% (12%), w Grecji do 60% (+30%), Republika Irlandii do około 100% (+30%) i Polska do 55% (+8%).

koyotee
06-01-2013, 20:10
Jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem to została ostatnia sztka, (ja kupiłem 2 :) ):

http://allegro.pl/ford-mapa-2012-v2-sd-karta-nawigacja-nowa-polskaeu-i2928426006.html

Matych
07-01-2013, 23:26
nie ma juz kupiłem

kaczor99
08-01-2013, 15:26
Jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem to została ostatnia sztka, (ja kupiłem 2 :) ):

http://allegro.pl/ford-mapa-2012-v2-sd-karta-nawigacja-nowa-polskaeu-i2928426006.html

Zastanawia mnie jedno , po co 2 sztuki - szybciej jedzie , a może dokładniej .No sam nie wiem.

Darek Filipowic
10-01-2013, 11:37
Dzień dobry.
Mam pytanie, czy ktoś kiedyś opisywał - pokazywał na zdjęciach sposób demontażu nawigacji?
Od kilku tygodni moja navi nie żyje i jedynym roziwazaniem jest wysłanie do Rybnika w celu naprawy. Za pomoc z góry dziekuję.

tedi_k
10-01-2013, 11:56
Wpisujesz na allegro pytanie "klucze do radia ford" i dostajesz np. link http://allegro.pl/klucze-do-wyjecia-radia-skoda-seat-ford-vw-i2865019015.html - jest w nim nawet schemat jak wkładać klucze i wyciągać navi. Do wyciągania navi FX są ptrzebne 4 szt. (komplet to 2 szt., czy trzeba 2 komplety).

Darek Filipowic
10-01-2013, 13:05
Jezeli chodzi o model wymieniony w tym temacie - klucze na nic się nie zdadzą - tak powiedział mi elektryk. Podobno trzeba zdjąć Panel (taki srebrny) i odkręcić nawigację,
Nie chcąc niczego połamać chciałem się dowiedzieć w którym miejscu podważać ów panel i jakim narzędziem?

tedi_k
10-01-2013, 17:48
TravelPilot FX jest w 2 wykonaniach: na klucze i na śruby. Słabo widzę patrząc Twoimi oczami...8) Łatwiej by było po zamieszczeniu zdjęcia...
W fotorelacjach jest większość standardowych przypadków (a ten jest standardowy): http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=159238

Matych
14-01-2013, 19:25
Chyba jestem tępy:P mam soft SW_MAIN 0828_090731 jest to Osławiony SP4
tylko wytłumaczcie mi dlaczego to się nazywa SP4 bo ja wyświetlajac powyższy nr myślałem ze mam jakąś staroć -skąd ten symbol SP4.

tedi_k
14-01-2013, 20:27
... soft SW_MAIN 0828_090731 jest to Osławiony SP4...

Staroć - aktualna wersja to SP4.1 - SW_MAIN 0841_110810 (ta końcówka to data wydania - dwa lata różnicy między wersjami...)

...dlaczego to się nazywa SP4 ...

Od nazw plików ściąganych z netu. Może tak to nazwał producent...
- BP_FX_SP4.zip
- Ford_FX_SP4.1.rar

Matych
15-01-2013, 00:31
:wink:podziękował a czy zauważyłeś jakas zmianę miedzy 4.0 a 4.1 bo nie ukrywam ze sama 4 dobrze wpłyneła na ten kombajn a 4.1 warto

tedi_k
15-01-2013, 08:02
...a 4.1 warto

Moim zdaniem tak - moim zdaniem istotnie przebudowali cały soft, choć od strony funkcjonalnej może tego nie widać zanadto...

treworo
21-01-2013, 20:14
witam jak wyjac navi z c-maxa 2008 rok navi trawel pilot fx
sa fotki na poczatku tej navi nie chce wyjsc jakis sposob jest na to ??
ponaddto po odlaczeniu aku nie mam pinu co mam poczac ???

tedi_k
21-01-2013, 20:49
co mam poczac ???

Jechać po pin do ASO (odpłatnie) i do sensownego warszatatu car-audio na wyjęcie urządzenia (odpłatnie).

rutek-wat
22-01-2013, 20:39
Właśnie udało mi się wygrać aukcję karty do FX-a z mapami z 2012 roku. Jak tylko karta dotrze to dam znać jak duże zmiany zaszły jeśli chodzi o pokrycie dróg (przynajmniej jeśli chodzi o 3miasto- a troszkę dróg nam w ostatnim czasie wybudowano )
Pozdrawiam
Pokrycie wg holendrów zmieniło się na tej karcie jeśli chodzi o drogi o 24% jeśli chodzi o adresy o 8%
link: http://www.navigatie-webshop.nl/webshop/software/ford/detail/146/fx-europa-2012-sd.html

koyotee
22-01-2013, 23:01
Jeszcze niewiele jeździłem na mapce z 2012 ale np: nowego mostu północnego w Warszawie, otworzonego pod koniec marca 2012 na niej nie ma... wnioskuję, że zawiera ona stan dróg z 2011 roku.
Natomiast jeśli chodzi o POI to rewelacja, z numerami budynków też jest ok.

p_swiderski
27-01-2013, 15:46
Czyżby wyszła mapa na 2013?
http://www.navigatie-webshop.nl/webshop/software/ford/detail/313/tele-atlas-eu---travel-pilot-fx-sd-2013-voor-ford.html

tedi_k
27-01-2013, 15:58
Tak, TomTom we własnym zakresie (bez logo Forda) wydał mapy do FX i NX (np. tu: http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-2013-Ford-Nx-DVD-Navigation-Disc-2013-Touch-screen-Europe-Turkey-TOM-TOM-/281052291899?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item417005a33b) oznaczone jako "2013".
Ta cena u Holendrów wydaje się wygórowana... Anglicy za mapę do NX chcą mniej.

p_swiderski
27-01-2013, 18:41
Dobrze że wydali, miejmy nadzieje że pojawią się za jakiś czas w Polsce. Ale jak sam widzisz 2013 do FX'a na ebayu nie ma.

rutek-wat
27-01-2013, 18:43
Dobra to ja teraz napiszę coś o karcie na 2012 - jeśli chodzi o uszczegółowienie dróg wokół 3miasta. Istotnych zmian nie widać- może przez to że obwodnice 3miasta jeszcze nie są skończone - a przynajmniej jedna z nich. Z tego co pobieżnie patrzyłem to A1 kończy się na Toruniu - brak jest dalszej drogi od włocławka do strykowa. Informacyjnie - mam kartę bez loga Forda - tylko z TomTomem.
I jeszcze pytanko - mimo tego że zaczynałem z kartą z 2008 roku - wkładałem z 2010, 2011 i 2012 to sam soft FXa mam nadal z 2008 roku. Wypaliłem płytę z ver SP4.1 ale FX mówi że płyta jest epmty.
W jaki sposób zmusić ją do przyjęcia softu ??

sebala
28-01-2013, 07:12
Wydaje mi się, że jeśli masz radio ze slotem na karty to soft właśnie musisz wgrywać przez kartę a nie płytę, wejście na płyty masz tylko do odtwarzania muzyki.

tedi_k
28-01-2013, 08:56
Wydaje mi się, że jeśli masz radio ze slotem na karty to soft właśnie musisz wgrywać przez kartę a nie płytę, wejście na płyty masz tylko do odtwarzania muzyki.

A wystarczy poczytać wątek, aby nie pisać głupst...
Soft radia aktualizuje się tylko z płyty, soft navi aktualizuje się sam z karty z mapami.

W wątku jest napisane, że czasami aby zaktualizować soft radia należy wykonać "downgrade" softu navi do roku 2008 (wziąć mapę 2007-8 i "zaktualizować" soft navi z tej mapy). Dopiero potem próbować aktualizować soft radia z odpowiednio przygotowanej płyty.

Coneks
28-01-2013, 11:09
Wypaliłem płytę z ver SP4.1 ale FX mówi że płyta jest epmty.
W jaki sposób zmusić ją do przyjęcia softu ??
Mam auto z 09.2008 i tez postanowiłem uaktualnić do SP4.1.
Wypaliłem płytkę ale po włożeniu do napedu nic.
Należy wejść w dodatkowe menu poprzez naciśnięcie i przytrzymanie NAV+SET.
Na samym dole ostatnia opcja do "Download from CD".
Cała "akcja" trwa około 15min.

rutek-wat
28-01-2013, 17:35
Mam auto z 09.2008 i tez postanowiłem uaktualnić do SP4.1.
Wypaliłem płytkę ale po włożeniu do napedu nic.
Należy wejść w dodatkowe menu poprzez naciśnięcie i przytrzymanie NAV+SET.
Na samym dole ostatnia opcja do "Download from CD".
Cała "akcja" trwa około 15min.
Coneks tyle to ja wiedziałem po przeczytaniu forum. Jednak w moim przypadku to nie podziałało. Muszę zrobić tak jak pisze Tedi_k

tedi_k
28-01-2013, 19:49
Rozumiem, że płyta nagrana jest z tego image'u płyty a nie jest na niej nagrany ten *.rar?
Poza tym warto nagrywać na małej prędkości - z jakiegoś powodu płyta z firmware jest na to czuła...

rutek-wat
28-01-2013, 20:27
Rozumiem, że płyta nagrana jest z tego image'u płyty a nie jest na niej nagrany ten *.rar?
Poza tym warto nagrywać na małej prędkości - z jakiegoś powodu płyta z firmware jest na to czuła...

Tak jak napisałeś - nagrany obraz ISO, na małej prędkości- tego nauczyło mnie wypalanie nawigacji do RNS-E. Zastanawiałem sie czy jeszcze nie zmienić BookType na DVD Room ale spróbuję najpierw cofnąć się do starszej wersji karty.

tedi_k
28-01-2013, 20:34
BookType DVD room? nie rozumiem... Nagrywasz oczywiście na CD....

binczyk123
28-01-2013, 21:03
a można skądś ściagnać tą aktualizacje 4.1 czy trzeba kupowac ?

tedi_k
28-01-2013, 21:27
Co to google umarł czy co???8) Przecież w wątku nawet nazwy plików podałem... Wystarczy wpisać i zaraz znajdzie - choćby mojego chomika:one:

rutek-wat
29-01-2013, 15:09
BookType DVD room? nie rozumiem... Nagrywasz oczywiście na CD....
Tak na CD - zanim pomyślałem - napisałem :(

binczyk123
29-01-2013, 17:35
Co to google umarł czy co???8) Przecież w wątku nawet nazwy plików podałem... Wystarczy wpisać i zaraz znajdzie - choćby mojego chomika:one:

dzieki znalazlem chomika i aktualizacja zrobiona, jeszcze raz dzieki

arturek_warka
02-02-2013, 21:45
Witam mapki najnowsze tylko zakup czy mozna gdzies sciągnąć?

rutek-wat
03-02-2013, 20:08
Witam mapki najnowsze tylko zakup czy mozna gdzies sciągnąć?

Płyt do FX nie da się skopiować - pozostaje Ci tylko zakup ori kart

kamilsar
07-02-2013, 13:18
Witam,
reasumując nie ma możliwości w domowych warunkach wgrać sobie polskie menu do tej nawigacji ?
Pozdrawiam

tedi_k
08-02-2013, 00:06
...reasumując nie ma możliwości w domowych warunkach wgrać sobie polskie menu do tej nawigacji

Jeśli czytasz ten wątek ze zrozumieniem, to przecież zauważyłeś, że nie ma z tym żadnego problemu:
- bierzesz wypijasz pifko..
- następnie piszesz na ładnych, czystych karteczkach polskie menu według własnego upodobania i dotychczasowych przyzwyczajeń (trzeba uważać aby nie narobić błędów ortograficznych - ach to pifko... - bo będzie głupio przed pasażerką;
- następnie starannie wkładasz owe karteczki do napędu CD
- wypowiadasz GŁOŚNO I WYRAŹNIE - w miarę możliwości (ach to pifko...) - ABRA KADABRA...

i gotowe :one:

kamilsar
08-02-2013, 17:05
Jeśli czytasz ten wątek ze zrozumieniem, to przecież zauważyłeś, że nie ma z tym żadnego problemu:
- bierzesz wypijasz pifko..
- następnie piszesz na ładnych, czystych karteczkach polskie menu według własnego upodobania i dotychczasowych przyzwyczajeń (trzeba uważać aby nie narobić błędów ortograficznych - ach to pifko... - bo będzie głupio przed pasażerką;
- następnie starannie wkładasz owe karteczki do napędu CD
- wypowiadasz GŁOŚNO I WYRAŹNIE - w miarę możliwości (ach to pifko...) - ABRA KADABRA...

i gotowe :one:

Doceniam radę kolegi niestety u mnie nie działa... Przeczytałem ten wątek i poza www.uczymyautapolskiego.pl nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Może znajdzie się prawdziwy czarodziej i pomoże...
Pozdrawiam

tedi_k
08-02-2013, 19:34
...Może znajdzie się prawdziwy czarodziej i pomoże...

Jeśli chodzi o czarodziejów i magików, to Kolega pomylił forum - polecam np. to: http://www.magia.pun.pl/
Na naszym wystarczy logiczne myślenie i używanie szukajki.

kamilsar
08-02-2013, 20:11
Jeśli chodzi o czarodziejów i magików, to Kolega pomylił forum - polecam np. to: http://www.magia.pun.pl/
Na naszym wystarczy logiczne myślenie i używanie szukajki.

Kolego skończmy te osobiste wycieczki bo to forum chyba nie do tego służy. Faktycznie dzięki szukajce znalazłem dużo tekstu a mało treści także jeszcze raz dziekuję za dobre rady.

Jeśli komuś udało się zainstalować polski język bede wdzięczny za poradę.

tedi_k
10-02-2013, 00:18
Kolego skończmy te osobiste wycieczki bo to forum chyba nie do tego służy.

Osobiste wycieczki???:shock:
logiczne myślenie = jak by to było wykonalne, to by było opisane i wszyscy byśmy mieli to zainstalowane a nie odsyłali do "uczymy auta polskiego"... Trochę szacunku dla inteligencji pozostałych forumowiczów nigdy nie zawadzi...
użycie szukajki = wpisuje się np. "navi język polski", i dostaje ok. 25 wątków, w których (W KAŻDYM DOTYCZACYM TEMATU) jest napisane, że się nie da - ewentualnie przez "uczymy auta polskiego"...

Coś w tej sprawie jeszcze trzeba dodawać? Nadal Kolega zamierza czekać na "magika"? Powodzenia :one:

meteorolog
10-02-2013, 21:27
Witam. Jestem od kilku tygodni posiadaczem Mondeo MK4 z 2009 r. Na obecna chwilę przeprowadziłem aktualizacje modułu BT i faktem jest mój iPhone "śpiewa" bez podłączenia wyjścia słuchawkowego. Sprawdziłem jeszcze dokładna datę produkcji mojego MK4 i wyszło że maj 2009. Wobec tego wpadł mi do głowy pomysł uruchomienia kamerki cofania. Niestety jestem zmuszony zacząć od wyjęcia FX - a i sprawdzenia jaki to konkretnie model, czy ma wejście video ( zielone gniazdo) to wyczytałem z tutejszego forum. Problem z jakim muszę się zmierzyć to wyjęcie tego radyjka. Sposobu już tu nie znalazłem, ale znalazłem w innym miejscu. Tu podam link dla innych którzy maja zamiar wyjąć FX z swojego auta. Link odnosi się do mondeo MK4
http://www.fordwiki.co.uk/index.php/Centre_console_trim,_dashboard_controls_and_head_u nit_removal_-_Mk4
Pozdrawiam

tedi_k
10-02-2013, 22:15
..., czy ma wejście video ( zielone gniazdo) to wyczytałem z tutejszego forum. Problem z jakim muszę się zmierzyć to wyjęcie tego radyjka.

Jeśli navi jest fabryczna i fabrycznie nie było kamery, to masz szansę wynoszącą 0,0003%, że znajdziesz wejście wideo...
Miłego demontowania i powodzenia - trzymam kciuki! :one:

Coneks
11-02-2013, 13:02
przeprowadziłem aktualizacje modułu BT i faktem jest mój iPhone "śpiewa" bez podłączenia wyjścia słuchawkowego

Czy dobrze rozumiem że puszczasz muzykę w iPhonie i przez BT masz to w car audio?
Jak zrobiłeś aktualizacje BT?

tedi_k
11-02-2013, 14:11
Czy dobrze rozumiem że puszczasz muzykę w iPhonie i przez BT masz to w car audio?
Jak zrobiłeś aktualizacje BT?

Kolega napisał, że "śpiewa bez podłączenia wyjścia słuchawkowego" czyli po USB. Przed aktualizacją potrzebny był specjalny kabel USB/AUX.
O aktualizacji modułu BT/VC jest cały wątek - wystarczy użyć szukajki: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818&highlight=aktualizacja+modu%B3u
A tu jest o streamingu z iPhone po BT http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=141745&highlight=aktualizacja+modu%B3u - niestety u mnie np. nie działa mimo wszelakich aktualizacji...

Coneks
13-02-2013, 10:22
Czyli jeżeli mam u siebie BT/VC bez USB to nie mam szans na streaming audio?

kenji
13-02-2013, 10:24
Zostaje Ci Line in. U mnie było w schowku podłokietnika;

robiso
20-02-2013, 10:48
warto zaktualizować soft do najnowszej wersji? ja u siebie mam jakąś z 2008 roku pewnie taka była jak auto było wyprodukowane

MATNAP
08-03-2013, 09:01
Witam

Mam problem z FX'em
Mój problem polega na tym że radyjko kiedy nacisnę przycisk info pisze że "no gps" Czasami pojawia się na chwilkę ilość satelit 10 i po chwili te satelity się kurczą tzn. 9, 5 4 2 1 no i w końcu 0. Nie wiem w czym jest problem, prześledziłem kabelki od radia do anteny, pomierzyłem omomierzem i wygląda na to że przejścia są. Czy ktoś wie jak sprawdzić czy to wina anteny czy radia?

tedi_k
08-03-2013, 09:19
...Czy ktoś wie jak sprawdzić czy to wina anteny czy radia?...

Kup sobie taką antenę z allegro http://allegro.pl/antena-gps-fakra-vw-mdf-rns-audi-rns-e-passat-i3057703896.html (dokładnie z takim wtykiem jak na zdjęciu w tej aukcji - mini FAKRA), będzie Cię kosztowała i tak mniej niż jakakolwiek diagnoza u elektryka car-audio. Antena będzie pasowała wprost pod gniazdo w FX i sprawdzisz od ręki, czy to antena czy radio. Jak antena, to będziesz miał praktycznie gotowe rozwiązanie problemu.
O tym, że stopka fordowskiej anteny dachowej, w której jest antena GPS łapie wodę co powoduje korozję anteny GPS było już napisane ładnych kilka razy...

glucosum
08-03-2013, 12:03
Nie ma nić na pewno ale jeśli wcześniej wszystko chodziło dobrze to sprawdź antenę GPS którą masz w podstawie bata od anteny fm / radia /

Nie wolno podawać linków do aledrogo ale wpisz nr akucji np. 3009912629.

MATNAP
08-03-2013, 18:15
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Czekam na przesyłkę z aukcji 3057703896. Poczytałem na forum i faktycznie może to być problem z anteną ale zobaczymy jak podłączę nową. Dodam tylko że pod anteną jak ją rozkręciłem było sucho i nie było śladów korozji. Napiszę jak dostanę antenę czy pomogło. Pozdrawiam

mrq80
08-03-2013, 20:29
Witam
Od 2 dni cały panel mi wysiadł. Brak prądu. Sprawdziłem bezpieczniki. Prąd na bezpiecznikach. Wszystko OK. Czy żeby sprawdzić połączenie kabli prądowych z panelem nawigacji musze rozebrać cały panel od przodu wg wcześniejszych info jakie znalazłem http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=159238 czy można jakoś od tyłu prościej sie dostać?? Jakiś bezpiecznik przy tym panelu całym jest też do sprawdzenia?? z góry dzięki za jakieś pomocne info..

MATNAP
11-03-2013, 11:38
Witam ponownie

Tak jak napisał kolega Tedi_k zakupiłem zamontowałem i hula aż miło. Ponieważ przykleiłem tą antenkę do samego radyjka bo nie lubię patrzyć na jakieś cuda na przedniej półce to łapie mi tylko 5 satelit - ale działa !!!!

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie.

kserafin0
11-03-2013, 20:17
Niestety u mnie identyczny objaw, brak sygnału GPS, po podpięciu do kompa diagnoza uszkodzona antena, za nową liczą sobie prawie 300 zł.....

MATNAP
12-03-2013, 06:53
Niestety u mnie identyczny objaw, brak sygnału GPS, po podpięciu do kompa diagnoza uszkodzona antena, za nową liczą sobie prawie 300 zł.....

Witam

Wczoraj podkleiłem zakupioną antenkę na super glue pod półką przednią w takim miejscu gdzie dało się podkleić po stronie pasażera. Dzisiaj jadąc do pracy 9-10 satelit w śnieżycy - myślę że fabryczną antenkę można zostawić tak jak jest i zainstalować taką jak kolega wcześniej zaproponował. - szkoda kasy na fordowski bubel. Ja już wybiłem sobie z głowy kupno podstawki do anteny za 300pln

darecki30
12-03-2013, 20:07
Witam,
jestem świeżo upieczonym posiadaczem galaxy mk3 z Blaupunkt Travel Pilot FX.
Proszę o informację w jaki sposób wyświetlić mapę? Po naciśnięciu NAV i wprowadzeniu celu wciskam MAP ale ekran nie jest jak mapa tylko nadal jest tło niebieskie i strzałka nawigacyjna. Zależy mi na tym by była wyświetlona mapa w celu poznania pokrycia (mam kartę Europa/Turcja 2009).

tedi_k
12-03-2013, 20:43
...wciskam MAP ale ekran nie jest jak mapa tylko nadal jest tło niebieskie i strzałka nawigacyjna. Zależy mi na tym by była wyświetlona mapa w celu poznania pokrycia (mam kartę Europa/Turcja 2009).

Dziwne. Wygląda tak jak byś był poza mapą, a mapa WE+Turkey powinna zawierać Polskę... Rozumiem, że na początku wyboru adresu wskazałeś Polskę?
Pokrycie map 2009 jest dość beznadziejne dla Polski - pierwsza w miarę sensowna mapa (ok 85% pokrycia) to WE+T 2010.
Istnieje też opcja, że z kartą coś jest nie tak... (np. coś ktoś pokasował albo nadpisał...).

darecki30
12-03-2013, 21:30
Dziś będąc w Lublinie navi złapała trasę 19 (którą jechałem) ale nadal było niebieskie tło, dopiero gdy zboczyłem z wyznaczonej trasy pojawiła się na chwilę mapka! Sądziłem że mam coś odfajkowane i w wyniku tego nie pokazuje mapy przez cały czas.

tedi_k
12-03-2013, 22:20
... Sądziłem że mam coś odfajkowane i w wyniku tego nie pokazuje mapy przez cały czas.

Nie ma takiej "fajki". Obstawiam "trefną" kartę.

Miro10
15-03-2013, 22:19
Witam wszytkich,
chcę zapytać tych "doświadczonych" o losy naprawy navi fx do smaxa.
Niestety w moim radyjku świeczka zgasła. Zostawiłem w serwisie RTV AGD ale panocki mówią, ze chyba padł procesor i niewiele da sie zrobić.
Czy ktoś miał podobny przypadek i czy opłaca się inwestować w naprawę.
Może lepiej kupić jakiś zamiennik?
pozdrowienia
Miro

Matych
16-03-2013, 23:49
Poczytaj wątek masz tam kilka stron wcześniej namiary na serwis koszt takiej naprawy to 300-500 zł

UWAGA FX JEST WRAŻLIWY NA SPADEK NAPIĘCIA ,JEŚLI MAMY SŁABY AKUMULATOR POTRAFI SIĘ WYŁĄCZYĆ I NIE DZIAŁAĆ SAMOCHÓD ODPALIMY ALE RADIO MOŻE NIE DZIAŁAĆ U MNIE TAK BYŁO KOŃCZYŁ SIĘ AKUMULATOR I RADIO NIE DZIAŁAŁO WYGLĄDAŁO NA UWALONE JEDNAK PO PEWNYM CZESIE JAK AKU JEST NAŁADOWANY RADIO BUDZI SIĘ.WSZYSCY KTÓRYM NIE DZIAŁA SPRAWDZICIE NAPIĘCIE NA AKUMULATORZE .

holdenikus
17-03-2013, 14:08
@miro10

procesor głowny czyli omap sam z siebie nigdy nie pada w tych nawigacjach, malo tego jesli by sie nawet uszkodził to można go wymienić.. mogę pomóc - więcej info dałem na pw aby w tym temacie nie śmiecić. pozdrawiam

sawoj
17-03-2013, 16:21
Witam
Jako świeży posiadacz Forda Mondeo z systemem FX mam kilka pytań do szanownych kolegów
1. Mój soft w urządzeniu to:
SW_MAIN 0636_080814
SW_NAVI NO967VF_6.4C1P19
proszę o odpowiedź czy mam zainstalować sp2, sp4 i sp4.1 czy też wystarczy ten ostatni?
2.Kwestia map
Posiadam mapę WE+Turcja 2009 i jak większość z nas chciałbym mieć nowszą mapę.
Widzę że już są mapy :
http://allegro.pl/mapa-calej-europy-ford-fx-2012-karta-sd-najnowsza-i2993056758.html
nie wiem czy ktoś się już pokusił i kupił te mapy a jeśli tak to jak się na nich jeździ.
3.Kopiowanie map
Wyszukałem w internecie taki artykuł dotyczący kopiowania zabezpieczonych map
http://gpsunderground.com/forum/ford/1678-ford-western-europe-turkey-2010-a.html
oraz poradnik w języku hiszpańskim dotyczący tego tematu
Poradnik do pobrania na chomiku http://chomikuj.pl/sawoj ze względu na regulamin Forum nie mogę wstawić tego pliku tutaj
Może znajdzie się ktoś obeznany z tematem i wyrazi swoją opinię na ten temat
Pozdrawiam
Wojtek

tedi_k
17-03-2013, 17:32
1. Mój soft w urządzeniu to:
SW_MAIN 0636_080814
SW_NAVI NO967VF_6.4C1P19

Najpierw zdecyduj się na jakąś nowszą mapę a potem zainstaluj SP4.1 i będzie OK.

2.Kwestia map
Posiadam mapę WE+Turcja 2009 i jak większość z nas chciałbym mieć nowszą mapę.

Na razie moższesz kupić za dużo mniej mapę WE+T2011 (chyba dałem na ebayu brytyjskim poniżej 200zł) i też da się zupełnie przyzwoicie jeździć. Warto raczej poczekać na WE+T2013.
3.Kopiowanie map

Totalna ściema - nie zawracaj sobie tym głowy. Jak dobrze poszukasz, to dotrzesz do wypowiedzi tego Hiszpana (autora), że to nie działa.

sawoj
18-03-2013, 14:25
Najpierw zdecyduj się na jakąś nowszą mapę a potem zainstaluj SP4.1 i będzie OK.

Na razie moższesz kupić za dużo mniej mapę WE+T2011 (chyba dałem na ebayu brytyjskim poniżej 200zł) i też da się zupełnie przyzwoicie jeździć. Warto raczej poczekać na WE+T2013.

Totalna ściema - nie zawracaj sobie tym głowy. Jak dobrze poszukasz, to dotrzesz do wypowiedzi tego Hiszpana (autora), że to nie działa.

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź

jacekn8
19-03-2013, 10:08
Witam, zastanawiam się nad zakupem nawigacji Blaupunkt FX oraz map 2013. Aktualnie mam założonego chinczyka z Automapą i doszedłem do wniosku że lepsza jakość muzyki i pełna współpraca z Conversem sie bardziej przyda. A podobno Blaupunkt wypuszcza mapę na 2013 to będzie możliwość zastąpienia Automapy, która pewnie i jak będzie lepsza.
Mam kilka pytań:
1. Czy FX wyświetla komunikaty nawigacyjne na Convers tak jak NX ? Prawdę mówiąc na tym mi najbardziej zależy. Mając chinczyka po prostu ten piękny Convers można powiedzieć że jest bezużyteczny.
2. Czy przy instalacji potrzebny jest IDS czy tylko plug and play ? Czytałem info w tym temacie i prawdę mówiąc się pogubiłem i już sie sam nie wiem...
3. Czy nie mając w aucie żadnego orginalnego BT/VC (pomijając BT w chinczyku który i tak zniknie z radiem) będę miał BT/VC bez instalowania orginalnego modułu BT/VC ? I czy pojawi się telefon na Convers ?

Z góry dziękuję serdecznie

lgtm
19-03-2013, 19:48
Witam

W jaki sposob mozna sprawdzic wersje oprogramowania nawigacji ?
A jesli okaze sie bardzo stara to skad mozna pobrac i jak zainstalowac najnowsza wersje ?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Jesli ktos jest zainteresowany to tej stronce mozna znalezc aktualizacje oraz instrukcje instalacji oprogramowania systemu audio: http://ford-mobile-connectivity.com/downloadsUpdates

tedi_k
19-03-2013, 20:44
1. Czy FX wyświetla komunikaty nawigacyjne na Convers tak jak NX ?

Tak

2. Czy przy instalacji potrzebny jest IDS czy tylko plug and play ?

To zależy. Jeśli znajdziesz FX wymontowanego z S-maxa lub MND4 z Conversem to prawie na pewno będzie plug&play. Jeśli będzie z innego samochodu, to bardzo prawdopodobna będzie konieczność "instalacji modułu programowalnego" IDSem. Bardzo prawdopodobne będzie pojawienie się "uncofigured mode" i np. brak info na conversie.

3. Czy nie mając w aucie żadnego orginalnego BT/VC (pomijając BT w chinczyku który i tak zniknie z radiem) będę miał BT/VC bez instalowania orginalnego modułu BT/VC ? I czy pojawi się telefon na Convers ?

Żadne radio Ford nie ma BT bez zainstalowania modułu BT/VC. Tak więc nie pojawi się telefon, dopóki nie dodasz osobnego modułu BT/VC (wtedy najlepiej od razu z USB).

W jaki sposob mozna sprawdzic wersje oprogramowania nawigacji ?
A jesli okaze sie bardzo stara to skad mozna pobrac i jak zainstalowac najnowsza wersje ?

Jesli ktos jest zainteresowany to tej stronce mozna znalezc aktualizacje oraz instrukcje instalacji oprogramowania systemu audio: http://ford-mobile-connectivity.com/downloadsUpdates

Szukanie się kłania.... W tzw. menu dealerskim - po naciśnięciu klawiszy NAV+Set jednocześnie.
O aktualizacji softu FX jest kilkanaście postów. Wystarczy przeczytać a stosowne pliki same się u wujka googla znajdą... Zwykle zresztą na moim chomiku:D

Co do tej Twojej aktualizacji na stronie Forda - to jest znana wszystkim zainteresowanym aktualizacja do modułu BT/VC - trzeci raz kłania się szukajka...

jacekn8
20-03-2013, 09:22
Teraz jeszcze jakbyście koledzy poradzili czy warto ??? Oczywiście mam w chinczyku Automape więc pewnie fx jej nie przebije, do tego teraz mam większy dotykowy ekran i dvd. I na tym koniec zalet...
Radio nie ma zbyt dobrej czułości na fale. Często gubi, szumi, a funkcja AF nie dość że szuka lepszej częstotliwości przez długi czas, to w rezultacie znajduje, ale inną stacje radiową. Moje stare 6000CD działało perfect. Dvd użyłem raz w ciągu 2 miesięcy więc też nie jest konieczne.
Na początek interesowałaby mnie mapa z 2012 roku. Navi używam tylko w dużych miastach (Kraków, Katowice). Do tego piękny Convers wreszcie do czegoś by się przydał. Na polskim języku mi nie zależy, wystarczy angielski, do navi też. MP3 chyba też można grać z osobnej karty pamięci ?

I teraz pytanie czy warto na taką przesiadkę ? NX raczej odpada, bo kosztuje 2,5 ceny FX, a wolałbym na to miejsce zakupić mapy 2013 do FX. Poradźcie

tedi_k
20-03-2013, 10:03
Czy warto każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Tu co najwyżej można uszczegółowić info: MP3 można grać z karty pamięci tylko wtedy, gdy nie jest uruchomina nawigacja (slot na karty jest jeden, a mapa musi być włożona cały czas gdy nawigacja ma działać).
Tak więc, na co dzień można grać MP3, a jak się jedzie w nieznane strony to albo radyjko (na prawdę dobrze działające) albo CD.

jacekn8
20-03-2013, 10:47
dzięki, więc chyba się zdecyduje. Czyli jak znajde radio z auta które działało z Conversem to żadnego Ids/wds nie potrzebuję podpinać ? Mój convers też wykryje radio jako navigację ?

p_swiderski
20-03-2013, 11:13
Na 95% będziesz musiał aktywować navi w swoim komputerze. Nie ma znaczenia gdzie wcześniej jeździło. Sam właśnie zamontowałem NX i muszę go dodać do komputera. Tylko coś nie mogę się przez ELMconfig połączyć...

tedi_k
20-03-2013, 11:15
Na 95% będziesz musiał aktywować navi w swoim komputerze. Nie ma znaczenia gdzie wcześniej jeździło. Sam właśnie zamontowałem NX i muszę go dodać do komputera. Tylko coś nie mogę się przez ELMconfig połączyć...

Z NX jest inna sytuacja z powodu wbudowanej obsługi klimatyzacji. FX w większości przypadków po zamontowaniu "rusza", choć na to nie ma żelaznej reguły jak zawsze podkreślam!

p_swiderski
20-03-2013, 13:01
Ale wyświetla na convers "strzałki"? Bo NX też ruszył bez programowania, klima itp działa tylko w convers go nie widać. Ale nie widziałem nawet FXa na żywo, więc nie wypowiadam się. :)

sawoj
20-03-2013, 18:53
Ale wyświetla na convers "strzałki"? Bo NX też ruszył bez programowania, klima itp działa tylko w convers go nie widać. Ale nie widziałem nawet FXa na żywo, więc nie wypowiadam się. :)
Wyświetla strzałki :)

kris1978
23-03-2013, 09:35
witam
mam pytanie czy przy wyjęciu radia automatycznie kostka się wypina czy dopiero na wyjętym radiu się ją odpina
i czy ktoś wie co oznacza przekreślony głośnik w prawym górnym rogu dodam że głos działa
pozdrawiam

piotrek82
23-03-2013, 22:47
Witam wszystkich , panowie wie moze ktos czy da sie zmienić podswietlenie w fx z zielonego na czerwony ? no moze ktos ma takie uszkodzone to bym odkupił

pretorian2
24-03-2013, 08:31
Przeca FX nigdy nie miał podświetlenia zielonego, chyba pomyliłeś sobie modele z EX... zmiana koloru = lutowanie

piotrek82
24-03-2013, 09:33
no własnie mam fx i ma zielone podswietlenie i niebieski wyswietlacz. Do działania nawi wystarczy mi tylko do kupic antenke gps i mapy ? czy moze cos jeszcze jest potrzebne

Bump: i własnie chciał bym zmienic na czerwone

holdenikus
24-03-2013, 09:57
Musisz kupić 45 czerwonych diód SMD, zmierz rozmiar i dobierz coś np. w farnellu. Zazwyczaj taka dioda to ~1pln.

piotrek82
24-03-2013, 10:07
kupiłem diody smd tylko tak z pamięci , no i są ciut większe ale w miejsca lutu mieszczą się to magą być takie? no i jeszcze ich kierunek.

a co do działania samej navi to antenka i mapy wystarczą ? czy coś jeszcze trzeba?

pretorian2
24-03-2013, 10:13
nawet jeżeli masz taką navi, to IMHO wprowadzili ją, w rocznikach gdy było już czerwone podświetlenie.

http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/31/11/38/25/3111382512

piotrek82
24-03-2013, 10:21
dokładnie mam taką samą, i ma zielone diodki są w necie takie i widać ze mają zielone i czerwone , mały to szczegół musze jakoś zmienić na czerwone

Bump: http://www.google.pl/search?q=blaupunkt+ex&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FMxOUcvsBYHUtQblvIDgAw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1034&bih=629#hl=pl&tbm=isch&sa=1&q=blaupunkt+fx&oq=blaupunkt+fx&gs_l=img.3..0i24l10.46813.50608.0.51960.4.4.0.0.0. 0.363.1004.0j1j2j1.4.0...0.0...1c.1.7.img.o7ZJQ3jo wjk&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44158598,d.bGE&fp=2f637faa782a47f6&biw=1034&bih=629

Bump: zobacze ze troche nizej jest takie z zielonym

holdenikus
24-03-2013, 10:26
@piotrek82

jaki masz boczny nr radia zaczynający się od 76.. ?
co do diód - wlutuj kilka i sprawdź jasność świecenia, jak ok to lutuj reszte :)

piotrek82
24-03-2013, 11:11
nr z z bocznej naklejki 7 612 300 580 własnie bede próbował tylko musze dorobić dobry grot zeby grzać dwie strony na raz

Bump: a do działania samej nawi to wystarczy mi tylko antenka gps i mam ?

holdenikus
24-03-2013, 11:48
Aha, czyli masz wersje z Transita - tu były zielone diody montowane.
Co do działania gps - no antena, mapa i musisz się poruszać hehe :)
pozdr

kris1978
24-03-2013, 12:09
ponawiam pytanie
witam
mam pytanie czy przy wyjęciu radia automatycznie kostka się wypina czy dopiero na wyjętym radiu się ją odpina
i czy ktoś wie co oznacza przekreślony głośnik w prawym górnym rogu dodam że głos działa
pozdrawiam

merlot
24-03-2013, 14:46
Jestem właścicielem Focus 2 zakupionego w Niemczech. Czy istnieje możliwość zmiany języka komend głosowych z niemieckiego na angielski, a najlepiej na polski?

tedi_k
24-03-2013, 18:22
Jestem właścicielem Focus 2 zakupionego w Niemczech. Czy istnieje możliwość zmiany języka komend głosowych z niemieckiego na angielski, a najlepiej na polski?

Oczywiście robi się to przy pomocy "szukajki":one:

piotrek82
25-03-2013, 08:36
Jak wyciągniesz radio to kostke trzeba samemu odpiąć , od dołu odchyla się ramie i kostka się wysuwa , działa to podobnie tak jak byś bańke na mleko zamykał i otwierał :D

Bump: antenke to kupie na allegro ,widziałem na forum dwa nr aukcji , mam pytanie moze ktoś ma stare i nowe mapy i mugł by sprzedać stare kupił bym na próbe sprawdził bym czy by mi działało

msowi
25-03-2013, 10:51
ponawiam pytanie
witam
pozdrawiam

Też mam przekreślony głośnik tylko w lewym górnym rogu. Pojawił mi się po zawieszeniu radia. Radio odblokowało się po nocy. Zgodnie z odczytem błędów w menu serwisowym radia mam zwarcie wszystkiego co chyba możliwe do masy:D Pomimo błędów radio działa prawidłowo. Prawdopodobnie pojawienie się przekreślonego głośnika jest przyczyną zapamiętanych błędów. Może ktoś wie jak je skasować:pomysl:.

holdenikus
25-03-2013, 14:33
Wejdź w sound, settings - zmień balans lub fader i przekreślony głośnik powinien zniknąć.

sawoj
25-03-2013, 18:38
Wejdź w sound, settings - zmień balans lub fader i przekreślony głośnik powinien zniknąć.
Witam
Mam też na wyświetlaczu przekreślony głośnik, ale w ustawieniach nie ma opcji regulacji balans lub fader albo nie umiem tego znaleźć :)

holdenikus
25-03-2013, 19:14
@sawoj

wciśnij przycisk sound.

merlot
26-03-2013, 06:00
Oczywiście robi się to przy pomocy "szukajki":one:

Oświeć mnie, bo nie bardzo rozumiem.

kris1978
26-03-2013, 08:06
Zmieniam balans lub fader dalej bez zmian głośniczek dalej się świeci

tedi_k
26-03-2013, 09:45
Oświeć mnie, bo nie bardzo rozumiem.

A co tu jest do "oświecania"?
Chyba dość elementarnym zwyczajem na wszelakich forach jest użycie "szukaj" zanim zaśmieci się forum po raz 138 takim samym pytaniem jak wszyscy poprzedni nowicjusze...

sawoj
26-03-2013, 10:15
@sawoj

wciśnij przycisk sound.
Czeski błąd :) wciskaj set a potem szukałem sound.
Niestety jak pisze kolega wyżej nic to nie daje.

OMax
26-03-2013, 11:06
Witam,

Mam mały problem z tą nawigacją. Może ktoś pomoże:

1. Fader - opcja wyszarzona w nawigacji, nie mam regulacji, a w dodatku te głośniki z tyłu grają głośniej niż te z przodu i subwoofer nie gra - jest menu balans itd. (również świeci mi się przekreślony głośnik).

2. IPOD - mam w schowku USB, podłączam ipoda, na nawigacji i z kierownicy mogę wybierać utwory z ipoda, ale niestety nic nie słyszę - choć na ekranie widać, że muzyka jest odtwarzana - widzę zmieniający się czas utworu

tedi_k
26-03-2013, 11:24
....
2. IPOD - mam w schowku USB, podłączam ipoda, na nawigacji i z kierownicy mogę wybierać utwory z ipoda, ale niestety nic nie słyszę - choć na ekranie widać, że muzyka jest odtwarzana - widzę zmieniający się czas utworu

Było już parę razy o tym - wymaga aktualizacji softu modułu BT/VC. Jest o tym cały wątek.
Przed aktualizacją potrzebny był specjalny kabel do iPoda USB/AUX (czyli wychodzący z iPODa na dwa gniazda w samochodzie). Po aktualizacji wystarczy już zwykły kabel USB do iPODa.

OMax
26-03-2013, 14:43
Dzięki

Było już parę razy o tym - wymaga aktualizacji softu modułu BT/VC. Jest o tym cały wątek.
Przed aktualizacją potrzebny był specjalny kabel do iPoda USB/AUX (czyli wychodzący z iPODa na dwa gniazda w samochodzie). Po aktualizacji wystarczy już zwykły kabel USB do iPODa.

Znalazłem ten watek:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818&highlight=BT%2FVC+ipod

Nie ma tam nic o specjalnym kablu do iPoda podczas aktualizacji modułu BT/VC lub może po/przed

Ps. A orientuje się ktoś w sprawie nie aktywnej opcji Fader? Czy to może być związane z błędnym podłączeniem kostek? i dlatego również świecie się przekreślony głośnik?

Bump: Nie ma tam nic o specjalnym kablu do iPoda podczas aktualizacji modułu BT/VC lub może po/przed

Jakiś skołowany jestem, ok wszystko jasne ;-)

lgtm
31-03-2013, 21:47
Jakiś skołowany jestem, ok wszystko jasne ;-)

Udala Ci sie ta aktualizacja ?
Ja robilem ja dzisiaj i wszystko dziala jak powinno. Sprawdzalem z iPodem Shuffle i Touch.

kris1978
04-04-2013, 08:55
witam
proszę o poradę które "klucze" są do FX-a
pozdrawiam

Bump: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=wyjmaki+ford

tedi_k
04-04-2013, 09:50
...które "klucze" są do FX-a...

Wszystkie takie: http://allegro.pl/klucze-wyjmaki-haki-vw-audi-ford-skoda-seat-i3077291111.html

Potrzebne są 2 komplety (4 szt.).

MATNAP
05-04-2013, 09:03
Czy warto każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Tu co najwyżej można uszczegółowić info: MP3 można grać z karty pamięci tylko wtedy, gdy nie jest uruchomina nawigacja (slot na karty jest jeden, a mapa musi być włożona cały czas gdy nawigacja ma działać).
Tak więc, na co dzień można grać MP3, a jak się jedzie w nieznane strony to albo radyjko (na prawdę dobrze działające) albo CD.

MP3 można również nagrać na płytkę CD wejdzie na nią z 5 albumów!

piotrek82
06-04-2013, 21:38
Witam Panowie , potrzebuje przednią plytke FX-a bez wyś , moze ma ktoś uszkodzone . Dzieki

marpol80
09-04-2013, 21:15
Witam fachowców od fx-a. Zakupiłem mondeo z 2008 roku i nie wiem co mamzrobić z nawigacją - specem ie jestem wiec prosze o pomoc fachury (uprzedzam "uprzejme komentarze" - temat przeczytałem CAŁY): z mojej navi wyciągnąłem taką oto informacje na temat softa: jest tak - SW_MAIN 0091_071122.
Pytanie: Muszę robić jakąs aktualizację czy nie - jeśli tak to w jaki sposób sie to robi bo nie mam pojęcia.
I druga sprawa
karta sd z mapami jest z 2008 - wiem szału nie ma. Mojej miejscowości w której mieszkam również nie ma. Jaką mapę proponowalibyscie na dzień dzisiejszy kupić???
\z góry dzięki za życzliwość iwyrozumiałość.

tedi_k
09-04-2013, 21:55
...Jaką mapę proponowalibyscie na dzień dzisiejszy kupić???...

Na razie powinna Ci wystarczyć ta: http://allegro.pl/nawigacja-do-forda-karta-sd-z-mapami-i3150329758.html
Mapa WE+T 2010 - szału nie ma, ale pokrycie Polski na poziomie 85% jest. Jest to tak na prawdę pierwsza mapa na której daje się w Polsce sensownie jeździć na FXie.
Oczywiście jak chcesz wydać ok. 500zł, to możesz kupić mapę 2012...

... SW_MAIN 0091_071122...
Soft jest beznadziejnie stary... Trzeba zrobić upgrade, ale wtedy ta mapa 2008 przestanie działać.
Dopisz do profilu skąd jesteś, bo może prościej podjechać do kogoś, kto robił już upgrade FX - rzecz niby prosta i opisana, ale potrafią być z tym problemy...

marpol80
10-04-2013, 06:59
Mieszkam w Opalenicy - 40 km od Poznania, robił ktoś upgrade'a w okolicy??

OMax
10-04-2013, 13:06
Udala Ci sie ta aktualizacja ?
Ja robilem ja dzisiaj i wszystko dziala jak powinno. Sprawdzalem z iPodem Shuffle i Touch.

Tak, aktualizacja modułu BT/VC przez USB powiodła się, działa już z iPodem i IPhonem

Bump: Ja zrobiłem update softu radia (SW_MAIN) z 0636_080814 na 0828_090731 - wypaliłem jakiś obraz płyty z tą wersją, link znalazłem tu na forum, wsadziłem do nawigacji, trwało to chwilę i po sprawie.

Ale zaczęła mnie teraz zastanawiać inna sprawa, moja wersja nawigacji (SW_NAVI) to N0967VF_6.4C1P19, na karcie SD mam rok 2009 Germany i chyba słabe pokrycie polski, w Warszawie pokazuje tylko główne ciągi komunikacyjne, nie idzie tam wyszukać żadnej ulicy. Czy jak kupię tę kartę:
http://allegro.pl/nawigacja-do-forda-karta-sd-z-mapami-i3150329758.html
soft nawigacji się uaktualni z tej karty jakoś?

A jak z tym tłumaczeniem na polski i radia i komunikatów nawigacji, np.:
http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/ford.html#!prettyPhoto

I jeszcze jedno, w tagach z MP3 mam zjadane polskie litery i w nawigacji i w Conwersie, wie ktoś coś w temacie?

tedi_k
10-04-2013, 17:14
Tak, soft navi uaktualnia się z karty.
O 'uczymy auta polskiego' jest kilkanaście postów z opiniami - poszukaj sobie.
Polskie litery w tagach MP3 raczej będą zjadane... - ja nie używam.

marpol80
10-04-2013, 20:11
Tak, aktualizacja modułu BT/VC przez USB powiodła się, działa już z iPodem i IPhonem

Bump: Ja zrobiłem update softu radia (SW_MAIN) z 0636_080814 na 0828_090731 - wypaliłem jakiś obraz płyty z tą wersją, link znalazłem tu na forum, wsadziłem do nawigacji, trwało to chwilę i po sprawie.

Ale zaczęła mnie teraz zastanawiać inna sprawa, moja wersja nawigacji (SW_NAVI) to N0967VF_6.4C1P19, na karcie SD mam rok 2009 Germany i chyba słabe pokrycie polski, w Warszawie pokazuje tylko główne ciągi komunikacyjne, nie idzie tam wyszukać żadnej ulicy. Czy jak kupię tę kartę:
http://allegro.pl/nawigacja-do-forda-karta-sd-z-mapami-i3150329758.html
soft nawigacji się uaktualni z tej karty jakoś?

A jak z tym tłumaczeniem na polski i radia i komunikatów nawigacji, np.:
http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/ford.html#!prettyPhoto

I jeszcze jedno, w tagach z MP3 mam zjadane polskie litery i w nawigacji i w Conwersie, wie ktoś coś w temacie?

Omax - jak zrobiłeś tą aktualizację??? - pytam poważnie

Bump: Albo jeszcze inaczej. Czy ktoś z szanwonych forumowiczów może podać wprost stronę z której można zaktualiwować soft fo fx'a????

tedi_k
10-04-2013, 21:02
Czy ktoś z szanwonych forumowiczów może podać wprost stronę z której można zaktualiwować soft fo fx'a????

Ściągnij z mojego chomika http://chomikuj.pl/tadziu_tk/Ford+Travelpilot+FX/Ford_FX_SP4.1,1982988970.rar - ten plik jest ode mnie i jest pewny i sprawdzony.
Jeśli masz problem z chomikiem, to podaj swój mail do mnie na PW to Ci wyślę ten plik - tyle, że trzeba mieć konto pocztowe, które przyjmie ponad 14 megabajtów...

Jest też na dropboxie od holendrów ( w celu poćwiczenia języków - jest relacja po holendersku jak goście robią update:D: http://www.focusclub.nl/forum/showthread.php?t=31345) - link podany jest na początku opisu, ale ja go nie sprawdzałem.

OMax
11-04-2013, 08:15
Tak, soft navi uaktualnia się z karty.

A teraz pytanie o moją kartę, mam nadzieję, że nie retoryczne, moja wersja nawigacji (SW_NAVI) N0967VF_6.4C1P19, mam kartę SD z napisem "Deutschland + MRE FX 2009". Rozumiem, że jest na Niemcy, a to +MRE co to znaczyć?

Bump: Omax - jak zrobiłeś tą aktualizację???

tedi_k odesłał mnie na inny wątek odnośnie aktualizacji modułu BT/VC bo to co innego niż aktualizacja nawigacji czy radia (to są dwa rożne urządzenia - nawigacja/radio + moduł bt/vc), chyba ten watek:
http://forum.fordclubpolska.org/show...t=BT%2FVC+ipod

tedi tu testuje i daje trafne porady. Po lekturze poradziłam sobie bez problemu. BTW. dzięki tedi_k, kolejna trafna rada ;-)

holdenikus
11-04-2013, 08:24
@OMax

MRE = Major Roads of Europe
pozdr

OMax
11-04-2013, 15:21
W jakiej cenie teraz można kupić tę nawigację, ktoś się orientuje?

lgtm
12-04-2013, 16:19
W jakiej cenie teraz można kupić tę nawigację, ktoś się orientuje?

poszukaj na ebay.pl: "Blaupunkt FORD TravelPilot FX"
powinno pojawic sie kilka pozycji

lgtm
13-04-2013, 17:28
Czy ktoś może wie jaka jest różnica między mapami z 2012 roku w wersji V2 i V3 ?
Pytałem sprzedającego, ale oprócz odpowiedzi, że 'V3 jest nowsza' nic wiecej się nie dowiedziałem.
Ciekaw jestem, czy w tym przypadku 'nowsza' oznacza zaktualizowane mapy, nowsze oprogramowanie, czy tylko re-edycje wersji V2 i nie warto wydawać na nią pieniędzy.

OMax
16-04-2013, 15:38
Trochę o dostępnych modelach i kiedy były montowane:

1) 8S7T 18K931 AD (srebrna)
- MONDEO 4 (CD345) 12/2007 - 08/2010
- S-MAX (CD340) 2/2007 - 08/2010
- GALAXY 2 (CD340) 12/2007 - 08/2010
2) 8M5T 18K931 GD (srebrna)
- FOCUS 2 (C307) 11/2007 - 07/2011
- FOCUS Cabrio (S389) 11/2007 - 07/2011
3) 8V4T 18K931 AF (srebrna)
- FORD KUGA (C394) 02/2008 - 09/2010
4) 8M5T 18K931 HD (czarna, srebrne przyciski)
- C-MAX (C214) 11/2007 - 06/2010
5) 8C1T 18K931 AB (czarna, srebrne przyciski)
- TRANSIT 6 (V347/348) 06/2008 - 02/2010
- TRANSIT Connect (V227) 06/2008 - 02/2010

Pytanie uszczegóławiające jak ktoś chce coś dopisać. Cz nawigacje będzie działała w autach nowszych lub starszych - jak nie była montowana w tym okresie. Czy wymaga wizyty w serwisie forda w celu przekodowania itd.

Może ktoś wie i to, te ostatnie litery. Czy przedostatnia litera oznacza jakiś język, ja np w module BT/VC:
A - angielski, B - niemiecki, C - francuski, D - hiszpański, E - włoski, F - portugalski, J - turecki

Na allegro ktoś sprzedawał nawigację 8C1T 18K931 AD, pisał, że pasuje do: (ale czy na 100%)
KUGA OD 2008
C-MAX OD 2003 DO 2010
TRANSIT OD 2006
FOCUS OD 2004 DO 2007
FIESTA OD 2005 D0 2008
FUSION 0D 2005
S-MAX, GALAXY OD 2006 DO 2008

Kitt
16-04-2013, 17:57
Czy Fx potrafi czytać pliki MP3 z karty SD?

pretorian2
16-04-2013, 19:17
tak.

MarSz
22-04-2013, 18:56
A ja mam pytanie odnośnie takiego radia:
http://allegro.pl/radio-cd-navigacja-ford-kuga-focus-mk2-lift-navi-i3153458880.html
Mam identyczne ale nie wyciągałem go bo nie chcę tego robić jesli to nie ma sensu.
Może mi ktoś powiedzieć, czy na podstawie tego co widać z tyłu da się ocenić, czy do tego radia da się podłączyć kamerę cofania?
Jeśli tak/nie, to po czym to mogę stwierdzić (jakie wejście jest potrzebne i gdzie ono jest umieszczone - ewentualnie przydałoby się zdjęcie do wersji radia z tym wejściem żebym miał porównanie jak już wymontuję swoją).

holdenikus
22-04-2013, 18:58
Podaj nr Bosch/BP 76.. na naklejce bocznej i powierdzę Ci czy masz w radiu układ do RVC.

tedi_k
22-04-2013, 19:06
Było to już pisane z 10 razy - nie masz fabrycznej kamery = nie masz wejścia kamery na 99,99%. Jeśli natomiast radio dokładane, to dowiedzieć się można czy jest wejście praktycznie tylko poprzez wyjęcie (odcyfrowywanie z numeru seryjnego bardzo kłopotliwe). Fotka z zaznaczonym wejściem kamery także podawana po raz nie wiem który...

Miłosiernie pomijam już, że pytasz o navi TravelPilot NX w wątku dotyczącym TravelPilot FX...

adams1968
24-04-2013, 11:20
Witam,
mam pytanie techniczne dot. Ford Travelpilot FX na karte sd.
Kupiłem kugę z tą navi,coś tam chciałem zrobić przy panelu i został mi w rękach,a cały tył jest w kokpicie.Mam pytanie czy jest to normalne?,bo po tej operacji gdy panel wrócił na swoje miejsce radio gra,przyciski są podświetlone wyświetlacz też jest podświetlony tylko nie wyświetla żadnych liter.Proszę o pomoc!!!! :?:

holdenikus
24-04-2013, 11:24
Wyrwałeś panel, który normalnie przykręcony jest 4 śrubami. Wyjmij całe radio, zobacz jak wygladaja gniazda i styki, czy nie sa powyginane - zagięte.

adams1968
24-04-2013, 11:56
ja nic nie urwał ja tylko pociągną,a tak na serio to przy wyciąganiu navi nie użyłem prawie żadnej siły to chyba tamten właściciel musiał coś po urywać.
Dzięki za info,zaraz pójdę popatrzeć na te styki

Bump: byłem docisnąłem panel palcem i pojawiły się litery,więc coś tam nie łączy.
Te śruby do panela można gdzieś dokupić czy trzeba coś kombinować?,bo będę musiał to naprawić wcześniej czy później. :one:

holdenikus
24-04-2013, 15:09
śruba M2,5x8 , torx.

adams1968
24-04-2013, 17:12
Wyciągnąłem navi oglądałem ten sprzęt z bliska i nie bardzo widać gdzie te śrubki wkręcić.:?:

holdenikus
24-04-2013, 18:42
Zrób zdjęcie przodu oraz radia, zaznaczymy.

adams1968
24-04-2013, 19:08
http://i.imgur.com/JWkPkN2.jpg
http://i.imgur.com/rtnmez1.jpg
http://i.imgur.com/gEzF5nA.jpg
http://i.imgur.com/11cSzTG.jpg
http://i.imgur.com/5hPXHkX.jpg

holdenikus
24-04-2013, 19:42
Jak w załączniku..

adams1968
24-04-2013, 20:30
Zaczynam kumać,wygląda na to,że ktoś wyrwał panel na siłę,bo to było chyba zgrzane albo klejone.Odkręcę te blaszki i zobaczę co z tego wyjdzie.Na razie dzięki za pomoc dam ci znać co narobiłem :wink::shock:

Bump: jakiś baran wyrwał panel na siłę,chyba będę musiał kleić go poxipolem i mam nadzieję że wytrzyma, bo to było fabrycznie zgrzewane czy coś takiego.Jeszcze raz dzięki za podpowiedź :one:

adams1968
29-04-2013, 11:30
Niestety klejenie nic nie dało,zabrali navi do serwisu coby ją zanitować.Jutro mam ją mieć z powrotem.Będzie przetłumaczona na język polski noi z najnowszą mapą zobaczymy g:D

sawoj
01-05-2013, 05:13
Koledzy rozwiązałem problem przekreślonego głośnika :)
Włączyłem nawigację a tu mam aktywny przycisk "mute", wyłączyłem i wszystko ok.

darecki30
07-05-2013, 09:30
Witam,
Panowie małe pytanko. Niedawno kupiłem auto (Galaxy 2008 ) z w/w nawigacją. Posiadam płytę do navi z 2008 oraz kartę Turcja i reszta z 2009 roku. Problem polega na tym że system nie widzi (chyba) karty, ponieważ w menu radia dotyczącym karty SD wszystkie linki są nieaktywne:!!:. Podobnie w trasie gdy uruchomię navi nie pokazuje trasy tylko niebieską strzałkę. Trasa (oczywiście niektóre trasy, wiem o słabym pokryciu) pokazuję się dopiero po włożeniu płyty z 2008.
Czy to oznacza uszkodzoną kartę, czy może trzeba ją jakoś aktywować by była widoczna w menu?

tedi_k
07-05-2013, 13:20
Trzeba wyjąć płytę, włożyć kartę a następnie zaznaczyć, że mapa jest na karcie SD. Jak jest płyta włożona to nie można używać map z karty.

darecki30
08-05-2013, 16:33
Problem polega na tym że system nie widzi (chyba) karty, ponieważ w menu radia dotyczącym karty SD wszystkie linki są nieaktywne:!!:. Podobnie w trasie gdy uruchomię navi nie pokazuje trasy tylko niebieską strzałkę. Trasa (oczywiście niektóre trasy, wiem o słabym pokryciu) pokazuję się dopiero po włożeniu płyty z 2008.
Czy to oznacza uszkodzoną kartę, czy może trzeba ją jakoś aktywować by była widoczna w menu?

Dzięki z zainteresowanie.
Jak pisałem powyżej, bez płyty w radiu w menu dotyczącym karty SD linki są nieaktywne!?

jaceks
15-05-2013, 10:22
Czy komuś udało się usunąć problem "cd error" w FX?
Wyświetla się po włożeniu oryginalnej płyty audio, oraz zwykłej cdr z upgradem do 4.1.
Zakładam że z każdą inną płytą będzie ten sam problem :(

lgtm
16-05-2013, 00:25
Witam

Czy mozna w jakis sposob samodzielnie okreslic kompatybilnosc karty SD z zainstalowanym w aucie urzadzeniem FX ?

Mondeo z 2009 roku, wgrany najnowszy service pack.
Karta SD to WESTERN EUROPE V3 ze stycznia 2013.

Fizycznie nie posiadam jeszcze tej karty, ale mam jej numer seryjny.

Z gory dziekuje za pomoc.

tedi_k
16-05-2013, 07:50
Zadanie z tych prostych jeśli na oczy się widzi...
Jak karta taka jak na zdjęciu, to rysunek (urządzenia) mówi wszystko - PASUJE!
Masz także widoczny Part number (P/N 8S7T-19F449-DAE) takiej karty - więc możesz sobie porównać.

artur1970
16-05-2013, 09:16
Witam,
Kolega rutek-vat zadał pytanie o zakup mapy do FX - okazało się że przy odpowiedniej liczbie osób będzie możliwość połączenia z naszym promocyjnym zakupem map do NX (wątek: hurtowy zakup....) ale muszę wiedzieć ilu chętnych jest na taki zakup.

ps. Sorry za bałagan, proszę Admina o ewentualne poprawienie mnie jeżeli umieściłem post w złym miejscu

lgtm
16-05-2013, 10:06
Zadanie z tych prostych jeśli na oczy się widzi...
Jak karta taka jak na zdjęciu, to rysunek (urządzenia) mówi wszystko - PASUJE!
Masz także widoczny Part number (P/N 8S7T-19F449-DAE) takiej karty - więc możesz sobie porównać.

Weź pod uwagę że nie zawsze masz kartę zapakowaną w pudełko z widoczym urządzeniem. Szczególnie jeśli kupuje się używaną kartę na aukcji.

Pozatym bardzo często można spotkać następujący opis:
"Compatibility: Ford C-MAX, Ford Grand C-Max and Ford Focus, Ford Mondeo AFTER 01/2011"

Bump: Witam,
Kolega rutek-vat zadał pytanie o zakup mapy do FX - okazało się że przy odpowiedniej liczbie osób będzie możliwość połączenia z naszym promocyjnym zakupem map do NX (wątek: hurtowy zakup....) ale muszę wiedzieć ilu chętnych jest na taki zakup.

ps. Sorry za bałagan, proszę Admina o ewentualne poprawienie mnie jeżeli umieściłem post w złym miejscu

Jeśli pojawi sie lista chętnych na zakup map SD 2013 do FX to ja na pewno się do niej dopiszę.

tedi_k
16-05-2013, 11:35
Weź pod uwagę że nie zawsze masz kartę zapakowaną w pudełko z widoczym urządzeniem. Szczególnie jeśli kupuje się używaną kartę na aukcji.
....

No ale zdjęcie wziąłem z Allegro i na nim widać co trzeba - łącznie z P/N. Kolega twierdził, że zna P/N. Więc upieram się, że zadanie z tych prostych jak się widzi na oczy....

lgtm
16-05-2013, 11:59
Lista dla FXa jest tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182291

Bump: No ale zdjęcie wziąłem z Allegro i na nim widać co trzeba - łącznie z P/N. Kolega twierdził, że zna P/N. Więc upieram się, że zadanie z tych prostych jak się widzi na oczy....

Teraz juz wiem, ale jeszcze wczoraj nie wiedziałem, że da się to odczytać z numeru P/N. Dlatego zapytałem na forum jak to zrobić. Nie wszystko jest takie oczywiste na początku jakby sie mogło wydawać.

jastu
29-05-2013, 23:05
Pytanie z innej kategorii - jaką moc ma FX? zastanawiam się nad wprowadzeniem zmian (zmiana głośników, wygłuszenie) i nie wiem na co można sobie z tym radiem pozwolić. Ktoś może robił rozbudowę pod FX?
Pozdrawiam

bigmack
01-06-2013, 07:08
Witam, przekopalem ten wątek forum i z tego co się teraz orientuje to do FX trzeba kupic oryginalne mapy, ale nie mogę ich nigdzie znaleźć. Posiadam Mondeo 2008. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie je nabyć .
Dzięki

artur1970
01-06-2013, 07:14
Witam, przekopalem ten wątek forum i z tego co się teraz orientuje to do FX trzeba kupic oryginalne mapy, ale nie mogę ich nigdzie znaleźć. Posiadam Mondeo 2008. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie je nabyć .
Dzięki

Trafiłeś na promocję

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852

jurekbusse
09-06-2013, 12:46
Jestem zainteresowany kartą SD do FX.Jaką kwotą muszę dysponować?

lgtm
09-06-2013, 13:13
Jestem zainteresowany kartą SD do FX.Jaką kwotą muszę dysponować?

To zależy z którego roku chcesz mieć mapy.
2013 zamawiane były tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852

Starsze mapy można kupić na allegro albo ebay. Cena zależna od daty wydania i sprzedającego.

Dlugi1
09-06-2013, 13:47
Witam

Stałem się posiadaczem problemu pod nazwą "No GPS". Z tego co znalazłem na forum, problem powszechny, rozwiązań szczegółowych poza protezami brak. Będę próbował rozwiązać ten problem, ale potrzebuję wiedzieć po jakim czasie TravelPilot łapie fix-a. Siedział nad tym będę w garażu, jak poskładam do kupy to wyjadę i ile mam czekać, by się upewnić że nadal kicha?

hellix
09-06-2013, 16:56
A kartę wsadziłeś do radia?

tedi_k
09-06-2013, 18:13
...Stałem się posiadaczem problemu pod nazwą "No GPS". Z tego co znalazłem na forum, problem powszechny, rozwiązań szczegółowych poza protezami brak. ...

Co to znaczy rozwiązań brak? Powtarzana wielokrotnie informacja, że "No GPS" oznacza problem z anteną GPS (w FF2/C-maxie umieszczonej w stopce anteny radiowej) Ci nie wystarczy? Jakiej jeszcze informacji się spodziewasz?
Fix łapany jest w kilka/kilkanaście sekund.

Dlugi1
09-06-2013, 19:14
Kartę wsadziłem, mapy są wyświetlane. Rozwiązania problemu są obejściowe - najlepiej zakupić dodatkową antenę i gdzieś upchać (to "gdzieś" mnie najbardziej martwi - szyba grzana). Na kąciku Mondeo ktoś opisywał właśnie że problem jest z połączeniem zakończenia wiązki idącej od radia (tam jest ta słynna kostka) ze stopką anteny. Podobno właśnie ta kostka nie przepuszcza dalej sygnału. Póki co bodajże tylko 2 osoby kopią się z tym problemem po tej stronie a nie wkładając implanta - to dla mnie oznacza brak rozwiązań.
Problem ciekawy o tyle, że wygląda na pierdółkę, występuje masowo a rozwiązania tylko jedne :-(

tedi_k
09-06-2013, 21:44
...Problem ciekawy o tyle, że wygląda na pierdółkę, występuje masowo a rozwiązania tylko jedne :-(

Czy kolega w ogóle czytał na tema problemu "no GPS"? Przecież jest na ten temat kilkadziesiąt postów... Ta "pierdółka" to przeważnie łapanie wody przez stopkę z anteną GPS i korozja anteny. http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1971191&postcount=359
Warto przeczytać parę postów wcześniej i później i poszukać sobie trochę na forum.
Stopka wygląda w środku jak na załączonych (nie wiem już który raz...) fotkach. Ta akurat stopka nie ma anteny GPS (zamontowna jest ona w tym pustym prostokątnym miejscu przed wzmacniaczem), ale to dla wyobrażenia sobie o co chodzi nie ma większego znaczenia... Antena GPS jest tak umieszczona w stopce, że jeśli dostanie się tam woda, to łapie ją pierwsza. Dostanie się wody powoduje demolkę...

Dlugi1
10-06-2013, 07:16
Kolega czytał :-) I kolega wie że i kolega zdaje sobie sprawę z tego, że zalana antena to nie jedyny przypadek usterki okazującej się znanym już komunikatem - warto przeczytać - od postu 57 (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=137740&highlight=gps&page=6).
Stopka z anteną GPS nie wygląda tak jak pokazujesz na zdjęciach - jest nierozbieralna (przynajmniej niełatwo to zrobić).
W każdym bądź razie warto spróbować czy rzeczywiście płytka w antenie padła czy to problem z połączeniem do wiązki. IMHO owszem padło stwierdzenie, że zalewa antenę i teraz większość ludzi majaca kłopoty z GPS-em kupuje dodatkową antenę i wpina ja bezpośrednio do radia - mało kto sprawdza czy rzeczywiście tu jest problem a w sumie naprawa się powiodła.
Przy okazji (bo jeszcze nie rozbebeszałem - wiesz, czekam na wyjmaki) - przy grzanej szybie jest gdzieś miejsce by w niewidoczny sposób umieścić tę dodatkową antenę tak, aby odbiór był w miarę dobry?
Te kilka/kilkanaście sekund łapania fix-a to tzw. goracy start czy po paru dniach? Jeśli antena jest dobra to GPS nastraja się nawet wtedy gdy nie korzysta się z nawigacji czy dopiero gdy chcemy z niej skorzystac?
Chodzi mi o to, że u mnie już długo efemerydy są nieaktualne, oprócz tego (prawdopodobnie) auto od ostatniego fix-a przemieściło się znacznie więc i łapanie fix-a (teoretycznie) może długo trwać...

tedi_k
10-06-2013, 09:52
...przy grzanej szybie jest gdzieś miejsce by w niewidoczny sposób umieścić tę dodatkową antenę tak, aby odbiór był w miarę dobry?
Te kilka/kilkanaście sekund łapania fix-a to tzw. goracy start czy po paru dniach? Jeśli antena jest dobra to GPS nastraja się nawet wtedy gdy nie korzysta się z nawigacji czy dopiero gdy chcemy z niej skorzystac?
Chodzi mi o to, że u mnie już długo efemerydy są nieaktualne, oprócz tego (prawdopodobnie) auto od ostatniego fix-a przemieściło się znacznie więc i łapanie fix-a (teoretycznie) może długo trwać...

Przy grzanej szybie są co najmniej dwa miejsca dogodne na antenę dokładaną:
1) Na szybie koło lusterka, tam gdzie są czarne punky, a instrukcja obsługi mówi, że tam właśnie można umieszczać "czytnik opłaty drogowej".
2) pod kokpitem w samym rogu z z przodu i z boku po stronie pasażera - przewody grzejne są jakieś kilkanaście centymetrów od brzegu szyby.

Odbiornik GPS pracuje cały czas (jak naciśniesz "info" pokazuje aktualną pozycję niezależnie od stanu nawigowania).
Zimny start po przemieszczeniu nawet o kilkaset kilometrów nie będzie trwał dłużej niż minutę-dwie.

Co do uszkodzenia "no GPS" - jak ze wszystkimi uszkodzeniami można pisać tylko o najbardziej prawdopodobnej przyczynie. Nie ma patentu na to, że odgadnie się na odległość bez oglądania co się stało u Ciebie. Zawsze tylko piszę, że antena dokładana z odpowiednią wtyczką kosztuje ok. 40zł a diagnoza w sensownym warsztacie zacznie się pewnie od 50zł + ewentualne koszty naprawy. Twój wybór.
A jeśli znasz się na tym i umiesz diagnozę zrobić sam - to po co te "pretensje", że brak jest "podanego na tacy" rozwiązania dokładnie pasującego do Twojego przypadku?

Pokazana stopka - jak łatwo się domyślić patrząc na mój profil - jest z C-maxa. W FF2 jest podobna z podobnym odbiornikiem GPS. Nie wiem na czym polega "nierozbieralność" tej z FF2 bo się nią nie bawiłem. Widziałem natomiast fotki rozebranej tej "nierozbieralnej" stopki oraz info w którym miejscu trzeba lutować oderwany (zazwyczaj w wyniku korozji) kabel sygnałowy wychodzący z odbiornika GPS.

Dlugi1
10-06-2013, 12:21
Nie przyglądałem się jeszcze jak można rozbebeszyć deske rozdzielczą aby wyprowadzić kabel z dodatkowej anteny. Jak i którędy przejść kablem od radia do proponowanych przez Ciebie miejsc?
Swoją drogą spotkałem się z opiniami że druciki w grzanej szybie nie stanowią problemu dla GPS-a - jak będzie - się okaże. I tak musiałem kupić antene zewnętrzną aby po sprawdzeniu drożności wiązki wykluczyć awarię modułu GPS w radiu. Ciągle jednak liczę, że problemem bedzie połączenia antena-kostka mocowania nad podsufitką.
Nie mam pretensji do braku podania rozwiązania - ba, właśnie to podane, w gruncie rzeczy najprostrze mi nie odpowiada. A chodziło mi o to, że polecane jest właśnie takie, bez próby nakierowania kogokolwiek na sprawdzenie innych elementów.
A co w przypadku, gdy ktoś wymyśli, że zainwestuje pod 300PLN-ów w nową antenę, założy ją i nadal będzie miał "No GPS"?
Twoja podstawa anteny daje się rozdzielić na 2 części aby mieć dojście do płytki, moja IMHO nie, ale jeszcze się upewnię - ciemno było jak już doszedłem do tego, jak się dobrać do mocowania anteny.
Ty widziałeś fotki rozebranej "nierozbieralnej" anteny te, co sa w wątku, który cytowałem czy jeszcze jakieś inne? Zauważ, że nie ma tam korpusu...
A kabel nie był tam oderwany - z opisu wyglądało na mechaniczny brak kontaktu na połączeniu - antena (bolec) rozkiwała gniazdo?

tedi_k
10-06-2013, 14:16
...?

1) Po wyjęciu schowka pasażera widać dużo miejsca pod kokpitem. Co można powiedzieć więcej o prowadzeniu kabla do lusterka niż, że musi iść po słupku i za podsufitką? Bez jakichś dużych problemów się da go tam przeprowadzić bez żadnego demontażu - po zdjęciu uszczelki drzwi.
2) Słyszałeś o korozji przewodu sygnałowego wewnątrz nadwozia? No chyba, że auto brało kąpiel na Trasie Toruńskiej... Jeśli problem jest na kostce podłączeniowej, to raczej go widać "od ręki" i można jeszcze zwrócić niepotrzebnie kupioną antenę za 300zł ewentualnie...
3) Wg moich pomiarów grzana szyba tłumi powyżej 40% sygnału GPS. Każdy zawsze może wykonać własne pomiary. Wystarczy antenę, która masz położyć na dachu i zobaczyć liczbę widocznych satelitów a następnie na kokpicie pod grzaną szybą i ponownie odczytać. U mnie (powtarzalnie) było 10/11 do 5/6.

Reasumując - pewnie powyżej 90% przypadków "no GPS" to tak czy inaczej problem z anteną. Czy na gnieździe czy na samym odbiorniku znaczenie ma drugorzędne. Tak czy inaczej zwykle (przy standardowym podejściu) antena do wymiany - czyli ok. 300zł w plecy... Nie znam warsztatu, który by się dłubał w naprawę tej anteny.
Ciągle więc nie wiem na co to narzekanie, że z anteną z allegro to "proteza"... Jak ktoś jest ogarnięty technicznie, czyta ze zrozumieniem i ma stosowne chęci i narzędzia to tak czy inaczej jest sobie w stanie poradzić i dobrać rozwiązanie do własnego problemu.
Porada o zewnętrznej antenie z allegro jest dla tych 80%, co nie ma chęci, zacięcia i odpowiednich kluczy... W dodatku ta porada praktycznie zawsze działa (poza wyjątkiem, że sama navi została "trafiona").

Rover1986
14-06-2013, 18:18
Bump:

Jeśli pojawi sie lista chętnych na zakup map SD 2013 do FX to ja na pewno się do niej dopiszę.[/QUOTE]

Ja również dopisze się do listy na zakup mapy do FX
W salonie nowa mapa Europy 2013 z czerwca ok 600 zł.

Tylko co zawiera ta mapa ?
Czy sa aktualne polskie drogi ?

Może ktoś ma znajomego w serwisie Forda co widział ta mapę.
Serwisant z Forda tłumaczył mi że kupuje mapę Europa 2013 na płycie DVD/CD to już dokładnie nie wiem pewnie DVD jak ma być cala Europa i przegrywam mapę z płyty na kartę SD (którą sam kupuję) na komputerze.
Płyta DVD staje się bezużyteczna.

Zatem pytanie czy można przegrać mapę z DVD na kilka SD równocześnie ?
Może jest jakiś informatyk co rozgryzie zabezpieczenie.

michał71
14-06-2013, 18:25
Bump:

Jeśli pojawi sie lista chętnych na zakup map SD 2013 do FX to ja na pewno się do niej dopiszę.
....????
...kolego poczytaj trochę zanim zadasz pytania
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852

tedi_k
14-06-2013, 21:10
...Serwisant z Forda tłumaczył mi że kupuje mapę Europa 2013 na płycie DVD/CD to już dokładnie nie wiem pewnie DVD jak ma być cala Europa i przegrywam mapę z płyty na kartę SD (którą sam kupuję) na komputerze.
Płyta DVD staje się bezużyteczna...

Zmień mechanika. Jest ponad 5 lat do tyłu. Od 2008 roku już się nic nie przegrywa, a nawet się nie da przegrać.
Kupuje się od razu gotową kartę SD.
Aktualna cena mapy 2013 do FX w BemoMotors taka jak na naszej akcji forumowej - 400zł. http://www.sklep.bemo-motors.pl/ford/index.php?cPath=365

Dlugi1
15-06-2013, 13:56
Stałem się posiadaczem problemu pod nazwą "No GPS".
Dziś stałem się posiadaczem działającej navi (wprawdzie mapy 2009 ale jak na razie wystarczy).
Parę uwag z montażu. Wyjmaki nie były mi potrzebne - radio po ściągnięciu ramki siedziało tylko na 4 śrubach. Jako że antenę i tak już miałem (bo i tak chciałem "załatwić" temat jak już rozbebeszę dostęp do radia) więc nie chciało mi się bawić w naprawianie połączenia z oryginalną anteną (miał rację tedi_k ;) )tylko skupiłem się na zainstalowaniu zakupionej.

Przy grzanej szybie są co najmniej dwa miejsca dogodne na antenę dokładaną:
1) Na szybie koło lusterka, tam gdzie są czarne punky, a instrukcja obsługi mówi, że tam właśnie można umieszczać "czytnik opłaty drogowej".
2) pod kokpitem w samym rogu z z przodu i z boku po stronie pasażera - przewody grzejne są jakieś kilkanaście centymetrów od brzegu szyby.

Bałem się tej grzanej szyby i ograniczenia przez nią sygnału - niepotrzebnie. Antena w końcu zamontowana koło lusterka. Przewody grzejne tam są i tak do samej krawędzi ale nie sądzę aby one odcinały sygnał. Myślę, że w instrukcji podane to miejsce pod czytniki jest "uniwersalne" - może Ford miał przednie szyby metalizowane a nie będą przecież w instrukcji tłumaczyć po czym je poznać.
Fix łapany bardzo szybko, możliwe, że też dlatego iż już w garażu po wybebeszeniu radia korzystając z dość długiego kabla wyrzuciłem antenę przez okno i po chwili już 2 satelity miałem. Na zewnątrz - 8-9 (z budynkiem z przodu a więc niewidoczny pełny horyzont (max może być bodajże 11 przy pełnym horyzoncie).
Boli w tej nawigacji brak przesuwania mapy aby pooglądać przebieg wyznaczonej trasy (pomijam mało przydatne demo) a najbardziej to brak możliwości wklepania punktu ze wsp.

bigmack
19-06-2013, 08:58
Panowie ma ktos dostep do nowego softwearu 5.3? Szukalem na Google ale nie chce sciagac z niepewnego zrodla

tedi_k
19-06-2013, 11:54
Ale to wątek o FX! Soft 5.3 to do NX i tam jest jako żywo dostępny od razu na pierwszej stronie...

bigmack
19-06-2013, 20:23
tedi_k ale mi chodzi o FX :) jaki w takim razie jest najnowszy i skad go sciagnac? odwiedzilem popularnego internetowego gryzonia i sciagnalem 4.1 czy to najnowszy?

tedi_k
19-06-2013, 23:11
...odwiedzilem popularnego internetowego gryzonia i sciagnalem 4.1 czy to najnowszy?

Tak SP_4.1 to najnowszy - ściągaj z mojego chomika (tadziu_tk) - jest sporo wersji uziemiających urządzenie.

lgtm
19-06-2013, 23:13
Tak, 4.1 jest najnowszy

Robiłem update jakies 2 miesiące temu. W razie problemów pisz.

unrated
06-07-2013, 07:49
witam,
planuje zakup karty SD do FX, jest teraz w salonie za 370 zl. Soft w gps mam na pewno stary z 2008, czy bede musial go aktualizowac do nowszej karty?

I jeszcze jedno pytanie: jakie jest pokrycie i czy wyznaczanie tras wyglada w miare sensownie, czy jest to dokladnie to co samo co tomtom ?
pozdrawiam

lgtm
09-07-2013, 20:58
Właśnie przeglądałem zdjęcia które zrobiłem komórką podczaś aktualizacji oprogramowania do wersji 4.1 i zauważyłem, że zmienił się róznież soft nawigacji.

Przed aktualizacją:
SW_MAIN 0636_080814
SW_NAVI N0967VF_6.4C1P19

Po aktualizacji:
SW_MAIN 0841_110810
SW_NAVI N0967VF_6.4C1P22

Soft nawigacji na karcie SD z 2009 roku (dane z pliku info.txt) to:
SW-Version : DI_SWNAVI6.4C1P19

Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi (obserwowałem tylko SW_MAIN) bo wydawało mi się, że nowsze oprogramowanie nawigacji zainstaluje się razem z nowszymi mapami.

Na koniec 2 pytania:
1) czy N0967VF_6.4C1P22 to faktycznie nowsza wersja oprogramowania, czy raczej ta sama wersja mająca jakąś poprawkę/patch i stąd różnica między P19 i P22
2) jaki jest najnowszy soft nawigacji FX ?

unrated
12-07-2013, 18:26
Czy Fx potrafi czytać pliki MP3 z karty SD?

w jaki sposob to zrobic? po skopiowaniu plikow mp3 na SD, nie widze opcji w FX 'otworz pliki mp3 z SD"

Litwa
13-07-2013, 10:39
Witam troszkę zainteresowałem się tematem nawigacji Blaupunkt Travel Pilot FX dziś z rana rozpoczynam aktualizację radia do najnowszej wersji SP4 oraz wgrywam także mapę Western Europe - Turkey - Ford FX 2010 i uruchamiam opcję TMC czyli informację o korkach. Życzcie mi powodzenia :mrgreen: Ściągam też mapę Western Europe Ford FX 2011 i będę walczył z wgraniem jej na zabezpieczoną kartę forda.

Cześć, działa? Czy była oryginalna, aktualizowana w salonie?

jaceks
17-07-2013, 22:28
jak zresetować radio do ustawień fabrycznych? z poziomu menu factory reset nadal pamieta ustawienia:(
podczas słuchania mp3 z pendrive w schowku, radio zawiesiło sie na muzyce.
teraz kazdorazowe przełączenie na odtwarzacz usb powoduje że jest włączony ten uszkodzony plik i radioodtwarzacz wraca do źródła "radio"- stacje radiowe.
nawet przy wyjetym pendrivie, przełączenie na źródło usb powoduje wyświetlenie uszkodzonego utworu i powrót do "radio".
odpinałem akumulator na 3 minuty, po właczeniu zapytał o kod, i dalej w źródle usb szuka tego uszkodzonego pliku.

jastu
24-07-2013, 14:38
Witam,
Oddałem auto do mechanika, odpięli akumulator na czas pracy, odbieram samochód a FX cichy i ciemny (bezpieczniki ok). Nie ich wina.
Czekam na odpowiedź z serwisu car audio czy będą go robić.
W miedzy czasie przeglądam allegro - jest jeden FX uszkodzony, a w opisie że padł po wymianie akumulatora!
Nosz ku#wa mać! w jaki magiczny sposób odpinać/podpinać akumulator, żeby FX się nie zjebywał?

kserafin0
21-08-2013, 12:48
Widzę że nie tylko ja mam taki problem , u nie padł po prostu po wyłączeniu silnika i zrobił się martwy , bezpiecznki ok ( podpinałem inne radio fordowskie i gra) ma może ktoś z forumowiczów jakiś serwis z okolic Warszawy ( nawet trochę dalej od Wa-wy) kto naprawia to cudo ? Prośba o pomoc

tedi_k
21-08-2013, 21:03
... ma może ktoś z forumowiczów jakiś serwis z okolic Warszawy ( nawet trochę dalej od Wa-wy) kto naprawia to cudo...

Najsprawniej to się pomaga samemu sobie... Wystarczy wpisać parę słów w naszą wyszukiwarkę i wyskakuje np. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=165652

holdenikus
21-08-2013, 21:21
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=179502&highlight=komtel

więcej informacji można uzykać od 10 do 18 pod 603443100 lub tutaj mailem..
pozdrawiam

kserafin0
28-08-2013, 08:43
Ok, dzięki za info ( szukajka jest pomocna, już się poprawie)

Matych
30-08-2013, 20:34
panowie fx pada często jak napięcie aku jest niskie nie dajcie się nabrać na naprawy jak podepniecie nowy aku i pojeżdzicie to często wstaje tak było u mnie

mm32
02-09-2013, 20:44
Mam pytanie do szanownych kolegów,czy mogę zaktualizować soft mojego fx (teraz mam SW_MAIN 0318_080418 czyli dość leciwy) do najnowszego softu nie posiadając karty sd z nawigacją ?

tedi_k
02-09-2013, 20:57
...czy mogę zaktualizować soft mojego fx (teraz mam SW_MAIN 0318_080418 czyli dość leciwy) do najnowszego softu nie posiadając karty sd z nawigacją ?

Jak najbardziej. Soft radia jest niezależny ood softu navi. Soft navi aktualizuje się sam po włożeniu karty SD z tej karty.

mm32
02-09-2013, 21:05
Dziękuję za szybką odpowiedź.Aktualizować od razu do 4.1 czy po kolei 4.0 dalej 4.1,czy nie ma różnicy ?

tedi_k
02-09-2013, 23:58
Od razu do 4.1.

mm32
03-09-2013, 03:51
Oczywiście jak da radę,bo czytając cały ten wątek to czasem trzeba się uwstecznić,by pójść do przodu. :) .

mm32
03-09-2013, 06:32
No niestety nie udało mi się zaktualizować softu, przede wszystkim w moim fx aby wejść w aktualizacje muszę wybrać SET+* następnie engineering modę dalej system i tam mam main-SW download niestety opcja jest podświetlona lecz nie można jej wybrać. Jak dobrze wyczytałem muszę teraz zdobyć płytę nawigacji z 2008 roku zrobić aktualizacje i następnie zrobić aktualizacje do sp4.1. Innej metody nie ma ?

kserafin0
03-09-2013, 07:02
panowie fx pada często jak napięcie aku jest niskie nie dajcie się nabrać na naprawy jak podepniecie nowy aku i pojeżdzicie to często wstaje tak było u mnie

U mnie niestety nie zadziałało, próbowałem wielokrotnie ...............

mm32
05-09-2013, 20:47
Poszukuję do pożyczenia(oczywiście odpłatnie) płyty CD z navigacją 2008 rok do blaupunkta travelpilot fx,pomoże ktoś ?

mm32
08-09-2013, 21:05
Naprawdę tak trudno pomóc człowiekowi w potrzebie,przecież nie za darmo.

mm32
09-09-2013, 16:05
Mam pytanie którą opcję (In car entertainment) w ELMconfigu trzeba ustawić przy nawigacji FX ? Pytanie do ludzi,którzy sczytali swoją konfigurację auta i teraz mogą ją w trybie offline otworzyć,ewentualnie wiedzą bo zmienili radio tak jak ja.

blazeyzem
09-09-2013, 18:34
Możesz bez problemu próbować wszystkich, ja u siebie próbowałem, żeby uruchomić BT i w sumie nic złego się nie działo. Zaraz poszukam co mam dokładnie, ale wydaje mi się, że przedostatnia opcja.

mm32
09-09-2013, 18:53
Z tym próbowaniem to raczej już będę ostrożny bo jak wybrałem navi high to mi convers pokazywał opcje nawigacji ale za to panel od klimatronica wyłączył się i nie chciał się włączyć-był po prostu ciemny.

tedi_k
09-09-2013, 20:16
...przedostatnia opcja.

Nie. Generalnie brak jest opcji 'Navigation Low Level CD and AM/FM Radio'. W Incar entertainment jest 10 wartości a powinno być 11. Wartość kodowania brakującej opcji to 6. Incar... zakodowany jest na 111 bajcie CCC..

Z tym próbowaniem to raczej już będę ostrożny bo jak wybrałem navi high to mi convers pokazywał opcje nawigacji ale za to panel od klimatronica wyłączył się i nie chciał się włączyć-był po prostu ciemny.

To akurat normalne - panel klimatronika spodziewał się sterowania z navi NX i w związku z tym wyłączył swoje pokrętła i wyświetlacz. Jak się kupi navi NX bez sterownika klimy to wystarczy dotychczasowy panel pozostawić podłączony i gdzieś głębiej schować i wszytko działa...

mm32
09-09-2013, 20:44
Bardzo dziękuję za rzeczową i wyczerpującą odpowiedź,teraz wszystko wiadomo,no to pozostał mi jeszcze problem upgradu do sp4.1 z którym nie mogę sobie poradzić.Kupiłem kartę sd z 2008 roku i zrobiłem downgrade navi,ale i tak klops nic to nie zmieniło dalej mój fx wypisuje no audio cd or mp3 cd inserted !

mm32
15-09-2013, 20:19
Aktualizacja zrobiona.Przy starszych wersjach softu-tak jak u mnie-nie trzeba robić downgradu ;).

tedi_k
15-09-2013, 21:01
Aktualizacja zrobiona.Przy starszych wersjach softu-tak jak u mnie-nie trzeba robić downgradu ;).

No to niech Kolega dla potomnych doda dwa słowa wyjaśnienia co i jak...