Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Blaupunkt Travel Pilot FX - kompendium wiedzy

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10

mm32
15-09-2013, 21:42
Sprawa była niezwykle prosta,wpadłem na nią przeglądając holenderskie forum,gdzie pewien człowiek miał dokładnie taki sam soft jak ja.Należy TYLKO i WYŁĄCZNIE wsadzić płytę cd z nawigacją(nie może być karty sd z nawi w urządzeniu) i potwierdzić,że od tej pory CD to jest źródło nawigacji,a nie jak miałem zapisane(bez możliwości zmiany) karta SD.Następnie wyciągamy płytę z nawigacją i już możemy włożyć płytę z service packiem,która zostanie z wielką radością roapoznana przez FX'a.Płyta cd z nawi może być z obojętnie którego roku,chodzi o wskazanie napędu cd jako źródła nawi.

tedi_k
15-09-2013, 21:55
Fajnie, że się udało... Tego manewru ze wskazaniem CD jako źródła map navi chyba nikt tak dokładnie nie zwerbalizował jako warunku odpalenia aktualizacji starych softów FXa... Warto zapamiętać!

teqton
18-09-2013, 14:23
3 dni temu zgasło mi radio/nawigacja Blaupunkta FX, nie reaguje na nic, non stop jest ciemny ekran, a w convers znikły mi wszystkie opcje z tym związane jak radio, navi, telefon, cd itp. Sprawdziłem bezpieczniki F4 i F6 w centralnej skrzynce i wyglądają na dobre. Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać usterki ?

tedi_k
18-09-2013, 14:34
... Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać usterki ?

Dwie odpowiedzi:wink::
1) w radiu
2) w serwisie...:p

Co my tu możemy zgadywać? O takich przypadkach było wiele razy.

Bardziej konstruktywnie - podłączyć się ELMconfigiem i sczytać błędy z ACM. Może coś będzie podane... Jeśli nie będzie komunikacji, to wzięło i umarło...

teqton
18-09-2013, 14:55
Czasami lepiej zapytać, bo może problem jest znany i łatwo coś sprawdzić :) W serwisie jestem umówiony na jutro na 15:00, zobaczymy co powiedzą :)

tedi_k
18-09-2013, 14:59
W ASO? Bez sensu... Ford (nawet niemiecki) tego nie naprawia a skasują za wizytę standardowo "za podłączenie komputera"...
Za kilkadziesiąt złotych można mieć ELMa327 i samemu sobie odczytać to lepiej niż zrobi ASO.. Jeśli okaże się padnięte, to polecam dostarczenie tej navi do www.skanbis.pl albo kolegi 'holdenikus' z naszego forum. Oba serwisy robią to profesjonalnie. Alternatywnie robi te radia serwis w Portugalii Service.Iberia@pt.bosch.com - właśnie z nimi koresponduję o ewentualności zakupu kawałka plastiku (przedniego panelu navi NX) - zawołali 120€...:shock:

teqton
18-09-2013, 15:10
Za sprawdzenie nie skasują bo auto na gwarancji, zobaczymy co powiedzą zresztą jutro, jeśli odeślą mnie z kwitkiem to pewnie skorzystam z kontaktu jaki mi podałeś.

jaceks
21-09-2013, 20:34
czy komuś się zacina odtwarzanie mp3, po uruchomieniu silnika?
mam tak, że po rozruchu silnika, odtwarzany utwór się zacina i wraca do początku, 2-3 razy, zanim zacznie grać normalnie.
gdy z radia przechodze na mp3, wszystko gra normalnie.

droopsio
25-09-2013, 10:38
ja mam 2 krótkie pytania odnośnie tej nawigacji, ale nie związane z mapami :)

1) czy ktoś miał okazję porównać jakość dźwięku pomiędzy Blaupunktem a Sony? Mam obecnie to drugie (z MP3 i AUX w schowku) i zastanawiam się czy warto ew. wymieniać

2) gdzie kupujecie w PL takie radia? Na alledrogo brak, w ASO cena zabija całkowicie - w Poznaniu zaproponowali cenę .... 10 tys zł :shock: Spodziewałem się "dużo", ale ich propozycja mnie położyła. Widziałem aukcje na Ebay.de, ale tam ceny też od ok 750 Eur, gdzie za te pieniądze to można zrobić już całkiem fajny zestaw na wzmacniaczu

sama navi fabryczna fajna sprawa - natomiast jeśli jakość audio nie jest lepsza niż w Sony, to przy cenach tego sprzętu nie widzę sensu wydawania prawie 3000 zł na nawigację :p

tedi_k
25-09-2013, 11:23
Jakiś kłopot z szukaniem na allegro???
- za 990zł z owalną obudową http://allegro.pl/nawigacja-ford-mondeo-mk4-s-max-galaxy-nawigacja-i3558113745.html
- za 1200zł też z owalną http://allegro.pl/ford-mondeo-c-max-s-max-focus-nawigacja-naprawa-i3553836715.html
- znów za 1200zł z owalną http://allegro.pl/ford-mondeo-c-max-s-max-focus-nawigacja-naprawa-i3553836705.html
Prawie zawsze znajduje się parę sztuk... Trzeba szukać zarówno wśród RTV i AGD->GPS i akcesoria jak i w Motoryzacja->części samochodowe...

Szczególnie ta poniżej 1.000zł ma cenę "do wzięcia natychmiast"...

droopsio
25-09-2013, 11:29
dzięki - nie wiem dlaczego, ale "za Chiny" nie mogłem się ich doszukać :oops:

to w takim razie pozostaje pytanie o to, czy pod kątem samego dźwięku, warto zmieniać...

tedi_k
25-09-2013, 11:30
Dźwięk jest na takim samym poziomie albo lepszy jak w Sony.

lgtm
25-09-2013, 11:35
Mam FXa tylko dla tego, że był oryginalnie w aucie. Na pewno bym go nie dokupował.
Dwa główne powody to:
- cena
- jakość i forma wyświetlanych map

Oczywiście urządzenie ma swoje zalety, no ale nie za takie pieniądze.

Jakości dźwięku niestety, a może i stety nie miałem okazji porownywać z innymi urządzeniami.

tedi_k
25-09-2013, 11:40
Miałem Sony, miałem FX, mam NX z mapami na DVD i za chwilę będę przemontowywał na NX SD Plus. Nie narzekam... Dźwięk w największym stopniu zależy od głośników - ja mam fabryczne Premium i na moje ucho jest "wypas" na urządzeniach Blaupunkta...

BTW - 990zł to zły pieniądz za FXa? Moim zdaniem O.K....

lgtm
25-09-2013, 11:49
Zgadzam się w zupełności. Na dźwięk nie ma co narzekać.

Po numerze VIN udało mi sie wygrzebać, że mam w aucie:
- Ubogie wyp. z naw./CD/radiem AM/FM
- Z 8 głoœnikami serii z bog.wyp.

990 zł za FX jest OK. Trzeba tylko dokupić nowe mapy i można jeździć.
No ale nie 10 tyś jak powiedzieli w ASO, czy 750 eur za używany, nie wiadomo w jakim stanie.

Dlugi1
26-09-2013, 11:46
Witam
Da się jakoś w FX-ie usunąć niektóre stacje radiowe z listy zaprogramowanych? A jeżeli nie to jak tę listę zresetować?

Pzdr, Dlugi

Edit: Chyba się nie da - trzeba było zresetować ustawienia radia i zaprogramować ponownie.

nicolita
10-10-2013, 14:57
czy w blaupunkt fx da się zainstalować język polski? jeśli tak to w jaki sposób przez idsa?

Bump: już nieaktualne wszystko znalazłem

dromik
10-10-2013, 22:45
Czy po wgraniu aktualizacji radia do FX zawsze pyta o PIN? Niestety, PINu nie mam. We wcześniejszych postach czytałem, że można wygenerować po VIN. Czy ASO pobiera za to opłatę?

mm32
11-10-2013, 07:10
Tak,aso życzy sobie "tylko" 150zl.

bhu
12-10-2013, 09:35
Witam

czy ma ktoś namiary na uczciwego "naprawiacza" tego radia.

W tej chwili jestem po 2 naprawie - ten sam motyw - wchodzę rano do auta - radio nie żyje. Facet który to naprawia skasował 500 zł pierwszym razem, za drugim razem w ramach gwarancji chciał 450 zł, bo to coś innego się zepsuło, ale co nie powiedział.

Auto sprawdzone, napięcie trzyma, nawet nowy aku wsadziłem.

Czy w ogóle można to skutecznie naprawić. Jeśli nie to co zamiast - ważne, żeby z bt było.

dromik
12-10-2013, 14:03
Dzięki za odpowiedź. :) Zna ktoś może sposób na uzyskanie numeru seryjnego radia bez jego wyjmowania? Może to gdzieś w sofcie jest? :027:

mm32
13-10-2013, 12:04
Przecież wyciągnięcie radia to 3 minuty i 47 sekund trwa,więc co za problem ?

Matych
14-10-2013, 23:10
Witam

czy ma ktoś namiary na uczciwego "naprawiacza" tego radia.

W tej chwili jestem po 2 naprawie - ten sam motyw - wchodzę rano do auta - radio nie żyje. Facet który to naprawia skasował 500 zł pierwszym razem, za drugim razem w ramach gwarancji chciał 450 zł, bo to coś innego się zepsuło, ale co nie powiedział.

Auto sprawdzone, napięcie trzyma, nawet nowy aku wsadziłem.

Czy w ogóle można to skutecznie naprawić. Jeśli nie to co zamiast - ważne, żeby z bt było.

www.skanbis.pl

gavciok
30-10-2013, 20:26
Witajcie!

Jestem nowy na forum, posiadam FX z 2009 roku. Udalo mi sie dzieki Wam zaktualizowac soft na 4.1. Problem mam z mapami z 2012 roku, ale nie o tym chce pisac.Znalazlem ciekawy temat odnosnie map Travelpilot z 2013 roku. Z tego co zrozumialem, to koledzy w portugalii daja rade:

oto ichniejszy tutorial z ktorego po googlowskim tlumaczeniu nierozumiem nic:
Manual-Cópiar um CD Cartografia/mapeamento, para o cartäo SD.
"
Este Manual é aplicavel para quem use cartöes(SD) de Cartografia/Mapeamento nos Sistemas de navegaçäo Automovel, como por exemplo:

*Ford FX [(nav5)fabricados a partir de 2008]
*Ford NX=Possivelmente [(nav7)fabricados a partir de 2011]
*Qashqai=Possivelmente[aplicavel aos que contenham nav com SD]

Instruçöes:

(Os link's que se apresentam aqui neste Tutorial, säo de páginas autorizadas pelos autores do Software, que consistem no Download dos seus respectivos Sofwares. Estes 2 Softwares säo gratis e livres de liçensas).

1. Download do programa HxD
Quando esteja descarregado, instalar no PC.

2. Download do programa USB Image Tool

3. Com o CD de cartografia/mapeamento, fazer uma cópia do mesmo em um cartão SD (com isto, gera-se um ficheiro "SD_META.DAT" no cartäo SD, que vamos a usar posteriormente para fazer um duplicado da cartografia/mapeamento.

4. Copiar este fichero "SD_META.DAT" para qualquer lugar do disco rígido(ex.ambiente escritório).

5. Executar o programa HxD.

6. Em "Extras" – Abrir disco: "Disco físico" (usar o "disco SD" pode vir indicado como Disco extraido 1-): com isto, abrir o conteúdo da SD que acabamos de cópiar e do qual vamos a utilizar o fichero "SD_META.DAT" que nos á originado a cópia. (A este disco vamos a referirnos como SD1).

7. Em "Extras" – Abrir "imagen de disco": abrimos a cópia da SD com a cartografía que quer instalar no navegador, que se supöe que temos que gerar pelo USB Image Tool ou programa similar, sendo uma cópia fiel de uma SD que funcione, na que deve modificar "SD_META.DAT" metendo o que corresponde no cartäo SD na que vamos a cópiar esta cartografía. (A este disco vamos a referirnos como SD2).

8. Dentro da ferramienta HxD, procurar o "SD1" a corrente de texto "SD_META".

9. Ver qual é o valor do 3ºcampo desde a esquerda da seguinte linha e anotar (em este exemplo 07).

10.Procurar no "SD2" a corrente de texto "SD_META".

11. Selecionar no "SD1" a linha de "SD_META" e os 6 carácteres iniciais da linha seguinte, copiar e colar no "SD2" substituindo na mesma entrada na "SD2". Deve conservar estes dados para uso posterior.

12.Procurar na "SD2" a corrente de texto "MEDIUM CFG" (há 2 espaços em branco, entre ambos).

13. Cópiar o byte que anotou no etapa(9) no 3ºcampo desde a esquerda, da seguinte linha encontrada.

14. Procurar no "SD2" a corrente de texto "NAV_ROOTDAT".

15. Cópiar o byte que anotamos na etapa(9) no 3ºcampo desde a esquerda, da seguinte linha encontrada.

16. Na linha de estado, ao estar sobre "SD2", vemos que pöe *Modificado*, o qual significa que ainda näo guardamos as alteraçöes realizadas. Devemos fazê-lo (Arquivo - Guardar, ou clique no icon superior da disquete)

17. Só falta copiar o fichero "SD_META.DAT" da "SD1" para "SD2". Para isso, primero copiar o novo ficheiro modificado "SD2" com o programa USB Image Tool que descarregamos na etapa (2) num cartäo SD.

18. Eliminar/apagar o fichero "SD_META.DAT" do directório “misc” do cartäo.

19. Copiar o ficheiro "SD_META" que temos colocado no nosso disco rigido(ambiente escritório) na etapa(4) na pasta “misc” do cartäo "SD2". Para isso, pode cópiar como copiamos normalmente os ficheros de um lugar para outro no Windows.

20. Abrir novamente com o HxD eo disco físico "SD2".

21. Procurar no "SD2" a corrente de texto "SD_META". Encontra 2 linhas por cima da corrente hexadecimal: E5 44 5F 4D 45 54 41 20 44 41 54. Seleccionar a linha da corrente "SD_META" e os 6 caracteres iniciais da 2ª linha e copiar nas 2 linhas anteriores:

Neste exemplo, o conteúdo da linha F0840 e os 6 primeiros caracteres da linha F0850 copiar nas linhas F0820 e F0830. O resultado é o seguinte:

Em vermelho, vê-se as alteraçöes.

22. Os seguintes quatro caracteres da 2ª linha deve ser copiado dos originais que vimos na etapa(11):

23. O resultado é o seguinte:

24. As linhas originais devem ser preenchidas com "00" (neste caso, as linhas F0840 e F0850). O resultado é o seguinte.

25. Para terminar, finalmente guardar as alterações, com o que fica com o cartão com os mapas atualizados e o "SD_META.DAT" correcto.

Intruduzir o cartäo no navegador e a viajar.

"

Czy jest ktos tu wsrod kolegow kto ogarnia portugalski, albo temat odnosnie 2013? - wyczytalem juz milion razy ze sie nie da, ale skoro portugalczycy juz maja to my sprytny i zaradny narod nie???

przepraszam moderatorow jesli zasmiecilem.

*
dodam ze w pliku ktory sciagnalem z chomika jest kopia karty z 2013 plus ten tutorial, tak wiec full zestaw

tedi_k
31-10-2013, 00:03
...3. Com o CD de cartografia/mapeamento, fazer uma cópia do mesmo em um cartão SD (com isto, gera-se um ficheiro "SD_META.DAT" no cartäo SD, que vamos a usar posteriormente para fazer um duplicado da cartografia/mapeamento.

...dodam ze w pliku ktory sciagnalem z chomika jest kopia karty z 2013 plus ten tutorial, tak wiec full zestaw

Tylko jeden drobny problem:wink: - ostatnią mapą na CD (dającą możliwość "wytworzenia" zwykłej karty SD "przywiązanej" do danego urządzenia FX) była mapa 2008...

Takich "przepisów" zupełnie "od czapy" widziałem już chyba ze 3 albo 4...

gavciok
04-11-2013, 19:28
no wlaśnie, stąd moje dociekania. Że się nie da to każdy powtarza. Ciekawe jest to że na każdą nawi i system jest sposób, czy to przenośna czy wbudowana, a fx jak leży od 5 lat tak leży. chyba za mały popyt na to coby się jakiś zawodowiec tym zajął. Tymczasem będę grzebał dalej, jakby mi się udało, albo znalazł modlitwę na odblokowanie, może taniec słońca cy cóś to się podzielę.pozdro

Boreal
04-11-2013, 23:25
Witam,

Jak widać nie ja jeden spotkałem się z problemem uśmierconego radia Blaupunkta FX. Ni stąd ni zowąd, po wejściu rano do samochodu nawigacją nie daje się włączyć. Akumulator nie był odłączany. Po dokładnym przestudiowaniu wielu wątków kolega tedi_k nakierował mnie na ten biuletyn :
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191205

W tym tygodniu zamierzam się wybrać do jednego z warszawskich ASO, i przetestować akcję zwrotu wadliwych egzemplarzy na własnej skórze. Zdam relacje po.

ruster
12-11-2013, 15:49
A ja mam inny problem z FX. Mondeo rocznik 2009 wersja niemiecka. Na niektórych stacjach radiowych dźwięk jest "spłaszczony". Nie działa na nich korektor, można kręcić dowoli, nic się nie zmienia. A inne stacje działają ok. Żeby było śmieszniej, w momencie przełączenia radia na "felerną" stację, przez jakąś sekundę jest ok, po czym następuje efekt wyłączenia korektora. Zaktualizowałem soft radia i jest to samo co przed aktualizacją, czyli to raczej nie soft. Czy może ktoś spotkał się z takim dziwnym zachowaniem FX-a?

Panowe, przekopałem ten wątek i natrafiłem na identyczną przypadłość co ma kolega Johno. Czy ktoś z Was może nam pomóc? Dziwne jest, że na 2 stacjach mam audio takie jak powinno być, zaś na pozostałych jak kolega pisał 'spłaszczone' jakby mono itd... Wielka prośba o wskazówki.

DanteXXI
21-11-2013, 18:26
Witam,
Moje FX po wcisnieciu set+nav wypluło coś takiego
SW_Main 0318_080418
SW>Navi N0967VF_6.4C1P2
Czy mam w miare aktualna wersje oprogramowania?Mape mam z 2012 r auto 2008.Pytam gdyz od niedawna wyswietla mi się komunikat "Checkdisc necessary! Run Checkdisk now?"

mm32
21-11-2013, 18:30
Także tak uważam,że 54 strony w tym temacie to za dużo ( i nie chce się człowiekowi czytać wszystkiego) i większość to nic nie warte informacje,więc Ci odpowiem twój soft jest stary po aktualizacji nie będzie wyświetlany komunikat "check..." Napisałem tak dla tego ,że była już odpowiedź na twoje pytanie właśnie w tym wątku.

DanteXXI
21-11-2013, 19:06
Dzieki za szybka odpowiedz,Jezeli to legalne to proszę o pomoc w postaci linka skad mogę pobrać taka aktualizację.Z góry dzieki.

mm32
21-11-2013, 19:10
Na chomiku znajdziesz sp4.1 tylko musi być pewna wersja bo są takie co navi uśmiercaja. Jestem ciekaw czy dasz radę to zrobić bez płyty CD z mapą,ja miałem problem właśnie z tą wersją softu co Ty.

DanteXXI
21-11-2013, 19:17
Mam orginalna mape CD+karte SD.Jak sam wiesz wersja Niemiecka jest u nas nieprzydatna.Dlatego zakupiłem wersję mapy 2012 już na karcie SD.Użytkowałem ją jakieś 10 miesiecy i dobrze było.Dopiero od kilku dni jest ten komunikat "Checkdisc necessary! Run Checkdisk now?"To jak to z tym jest było dobrze i co soft się posypał czy jak?Dałeś radę u siebie czy się poddałes?

mm32
21-11-2013, 19:21
Dałem radę,ale potrzebna był płyta CD.Cofnij się kilka stron i tam opisałem co trzeba zrobić.

DanteXXI
21-11-2013, 19:50
Dzieki kolego,

Płyta na którą nagram aktualizację to ma być zwykła CD czy DVD.Czy do nagrania płyty mam użyć specjalnie jakiegoś programu czy moze byc to dowolny program?Jeszcze raz dzieki za pomoc!!Znalazłem Twój post wczesniejszy ktory chyba mi wszystko wyjasnił.Wystarczy włozyc orginalna plyte po wczesniejszym usunieciu karty SD i pozwolić uzywać napedu.Potem włozyc plyte z aktualizacja i poczekac az wgra sie nowy soft.Po wgraniu nowego softu wlozyc karte SD i ustawic urzadzenie do czytania nawigacji z karty SD.Dobrze to zrozumiałem?Dzieki z góry

mm32
21-11-2013, 19:54
Dobrze,pamiętaj o tym,że aktualizacja trwa kilkanaście minut,więc jak masz dobry akumulator to da radę , jeśli nie to trzeba silnik odpalić.

DanteXXI
21-11-2013, 19:57
Jeszcze jakbyś mogł powiedzieć czy zwykla plyta CD wystarczy i czy program do nagrywania tej płyty ma byc dedykowany czy moze być każdy jeden?I czy aktualizacja startuje sama czy trzeba ja wywołać?Bardzo dziekuje za pomoc kolego!

mm32
21-11-2013, 20:00
Zwykła płyta CD,dowolny program do zgrywania plików ISO,płyta po włożeniu do navi sama startuje.

rrafalek
24-11-2013, 16:42
..........Usunięto..................

mm32
24-11-2013, 18:58
Prawdopodobnie przy instalacji języka ojczystego navi została "odblokowana" to oznacza,że mapy kopiowane będą działały.Z ciekawości zapytam ile płaciłeś i gdzie to robiłeś ?

rrafalek
24-11-2013, 21:42
..............Usunięto.....................

mm32
24-11-2013, 21:57
Czy było to tak,że koleś wsadził płytę do FX i po kilku minutach było już wszystko zrobione ?

rrafalek
24-11-2013, 22:03
..................Usunięto...............

mm32
24-11-2013, 22:16
Mógłbyś przesłać mi na pw namiary na kolesia bo mam kilka pytań do niego ?

rafal1100
28-11-2013, 12:13
Witam ,jak widze pousówane zostały posty .Czy można na mailu porozmawiać na ich temat? r.stachnik@wp.pl

mchyla007
28-11-2013, 22:34
Witam,
mam problem z navi i prosiłbym Was drodzy forumowicze o pomoc, bo sprawa jest dość nietypowa...

To tak, mój samochód to Mondeo MK4 z 2008, 1.8 TDCi a nawigacja tak jak w temacie Travel Pilot FX.

Mam dwie mapy:
1) SD Navigation Western Europe + Turkey FX 2009
2) CD/SD Navigation Benelux + Important Roads of Europe FX 2008

Do tej pory używałem mapy pierwszej i byłem z niej zadowolony, dopóki przez przypadek nie wyjąłem karty SD (dziwny to przypadek ale tak, się stało..)

Od tamtej pory mi nie działa nawigacja, gdyż po włożeniu karty SD dzieją się dwie rzeczy: 1) dioda pod gniazdem SD gaśnie po paru sekundach od włożenia karty, 2) wyświetla mi się komunikat z prośbą o włożenie nośnika i zarejestrowanie go przez menu SET->Navigation...

Po przeczytaniu poprzednich kilkudziesięciu stron tego wątku doszedłem do wniosku, że spróbuję z drugą mapą gdzie jest dodatkowo płyta CD. Wyjąłem kartę, włożyłem płytę i niby się zarejestrowała nawigacja, ale karta dalej nie działała. Nawigacja znajduje satelity, ale mapy nie działają... żadne ani mapa 1 ani mapa 2. Zauważyłem, że po włożeniu karty z mapą 2 dioda przy gnieździe zaświeciła się i już nie gasła, nawet po wyjęciu karty... włożyłem z powrotem kartę z mapą 1 i znowu to samo, prośba o rejestrację i dioda przy gnieździe gaśnie.

Dodatkowo nie mogę bezpiecznie usunąć karty, w menu SD CARD wszystkie opcje są nieaktywne.

Mam pomysł żeby zaktualizować oprogramowanie tak jak było to opisane wcześniej, SP4.1 już mam, jutro będę wypalać płytkę. Mam nadzieje, że pomoże bo narazie wersja SW_NAVI jest unknown.

Jeśli to ważne to wersja SW_MAIN: 0091_071122.
Na karcie z mapą 1 znalazłem wersję: SW-Version: DI_SWNAVI6.4C1P19

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Czy wgranie nowego oprogramowania pomoże? Nie chciałbym się wpakować w większe kłopoty niż już mam...

Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję na jakiś odzew z Waszej strony!

mm32
29-11-2013, 04:03
Zainstalowanie sp 4.1 na pewno nie zaszkodzi, a sądzę,że może pomóc jeśli nawi nie jest uszkodzona,płyty CD z mapami nie masz,żeby wyeliminować uszkodzenie gniazda SD ?

tedi_k
29-11-2013, 10:36
...płyty CD z mapami nie masz,żeby wyeliminować uszkodzenie gniazda SD ?

W FX mapa na płytach była wydana ostatnia w 2008 lub 2009 roku... Później mapy przestały się mieścić na CD i wydawano je już tylko na SD (zabezpieczonych).
Jako ciekawostkę podam, iż te stare mapy na CD pozwalały "wyprodukować" dowolną liczbę działających kart SD - trzeba to było tylko robić za każdym razem w "docelowym" urządzeniu, do którego "przypisywała" się standardowa karta SD w trakcie kopiowania na nią mapy z CD.

Gniazdo karty SD sprawdzić jest najprościej wkładając kartę SD z nagranymi MP3. Z gniazda tego bez problemu FX odtwarza MP3 i pokazuje drzewo katalogów itp...

A tak na marginesie - mapa WE+T 2010 (pierwsza z sensownym pokryciem Polski na poziomie 70%) da się upolować na allegro albo Ebayu za rozsądne pieniądze.

mchyla007
02-12-2013, 12:10
Gniazdo karty SD sprawdzić jest najprościej wkładając kartę SD z nagranymi MP3. Z gniazda tego bez problemu FX odtwarza MP3 i pokazuje drzewo katalogów itp...
Sprawdziłem gniazdo według zaleceń, chwilę mi zajęło znalezienie zwykłej karty SD 4GB, ale wszystko jest OK. Radio widzi wszystkie pliki i odtwarza muzyke.

Czy to możliwe, że po prostu potrzebuję płyty CD do zakodowania karty z mapami?

DanteXXI
02-12-2013, 14:11
Dziekuje koledze mm32 za pomoc na tym forum.Bez problemu wgrałem nowy soft 4.1 do FX(chociaż trwa to rzeczywiscie ok.15 min).Wszystkie problemy z radyjkiem znikneły.Jest teraz O.K.Dzieki.

Bump: Czy ktoś z forumowiczów zamieniał w swoim Mondeo nawigację FX na NX?Posiadam nawigacje NX i nie wiem czy jest możliwe zastąpienie FX na NX.Zamieniał ktoś kiedyś?Dużo z tym problemów?

mm32
02-12-2013, 14:48
Nie ma większych problemów ze zamianą FX na NX tylko potrzeba nową ramkę , nowy kosz ,nowego pajaczka , bo gdzie indziej jest podłączony mikrofon.

DanteXXI
02-12-2013, 14:55
Dzieki Marcin za informację.Marcin napisz co masz na mysli pisząc "pajaczek"?Ramka,kosz to wiem.Dzieki z góry.

mm32
02-12-2013, 15:05
Warto prześledzić cały wątek tutaj namiastka:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2117286&postcount=1393.

bhu
09-12-2013, 11:34
Witam,

Jak widać nie ja jeden spotkałem się z problemem uśmierconego radia Blaupunkta FX. Ni stąd ni zowąd, po wejściu rano do samochodu nawigacją nie daje się włączyć. Akumulator nie był odłączany. Po dokładnym przestudiowaniu wielu wątków kolega tedi_k nakierował mnie na ten biuletyn :
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191205

W tym tygodniu zamierzam się wybrać do jednego z warszawskich ASO, i przetestować akcję zwrotu wadliwych egzemplarzy na własnej skórze. Zdam relacje po.

i jak z tym ASO

kr.bi
09-12-2013, 19:49
Warto prześledzić cały wątek tutaj namiastka:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2117286&postcount=1393.

... a tak rzuciłem okiem na temat :wink:
Co prawda w moim przypadku chodziło o przejscie Sony 1 CD-> NX, niemniej najciekawsze (z perspektywy czasu w moim przypadku) okazało się "zmuszenie" mojego NX do słuchania (mnie) - początkowo po włożeniu NX mikrofon "przestał" działać, ale na forum wyjaśnione i opisane jest szczegółowo dlaczego i co trzeba zrobić aby zaczął działać z powrotem. Jakby co będziemy (dla zainteresowanych) radzić.

Jak gdzieś to zostało już napisane, średnio ogarnięty fordziarz spokojnie da radę :D

pozdrófka

Bump: Czy ktoś z forumowiczów zamieniał w swoim Mondeo nawigację FX na NX?Posiadam nawigacje NX i nie wiem czy jest możliwe zastąpienie FX na NX.Zamieniał ktoś kiedyś?Dużo z tym problemów?

z perspektywy czasu mogę doradzić aby zaopatrzyć się w raczej solidny zestaw kluczy, takich z możliwością kątowego używania tor'ixa 20-ki z krótką rączką - przydaje się przy wykręcaniu i wkręcaniu 2 śrub znajdujących się w ściankach bocznych koszyka. Ja niestety "pół nocy" z nimi walczyłem ... :diabelek:

hark
13-12-2013, 15:56
witam,

WIdziałem poruszony już wątek sterowania głosem, niestety 3 posty nic mi nie wyjaśniły.. mam FX szprechen dojcz i nauka słabo mi idzie, jestem na etapie 1-10.. :)

czy aktualizacja 4,1 lub nowe mapy mogą coś tutaj pomóc, angielski byłby idealny.. czy tylko zmiana modułu wchodzi w grę ?

hilfe

Speedo
13-12-2013, 16:25
czy tylko zmiana modułu wchodzi w grę ?

jeżeli chodzi o sterowanie głosem to tak, tylko wymiana modułu na innogłosowy - angielski w Twoim przypadku bo polskiego nie ma

kr.bi
13-12-2013, 18:54
witam

jeżeli chodzi o sterowanie głosem to tak, tylko wymiana modułu na innogłosowy - angielski w Twoim przypadku bo polskiego nie ma

a czy aby na pewno ??
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2100217&postcount=5

czy aby nie jest to kwestia wymiany dotychczasowego modułu BT/VC szprechającego w języku naszych zachodnich sąsiadów na taki z oznaczeniem 212 i gadającego "po naszemu" ?
z FX-em nie ma najmniejszego problemu, co najwyżej ELMConfig i kabelek będzie potrzeby.

Nie jest może tani, ale jeśli ktoś się "uprze" to będzie i miał auto gadające i rozumiejące polski :)

pozdrófka

mchyla007
14-12-2013, 19:24
Witam,

Ostatnio zaktualizowałem oprogramowanie FX'a do 4.1 i wszystko szło dobrze do momentu kiedy urządzenie po aktualizacji i restarcie zapytało mnie o kod PIN. I tu się pojawia problem, gdyż go nie mam. Może ktoś coś poradzić?

Pozdrawiam serdecznie!

tedi_k
14-12-2013, 19:58
... Może ktoś coś poradzić?

Oczywiście!
Radzę udać się do ASO w celu odpłatnego uzyskania kodu PIN po podaniu numeru fabrycznego navi, kodu VIN auta oraz sprawdzeniu dowodu rejestracyjnego.
Powodzenia!

kr.bi
14-12-2013, 20:32
Witam,

Ostatnio zaktualizowałem oprogramowanie FX'a do 4.1 i wszystko szło dobrze do momentu kiedy urządzenie po aktualizacji i restarcie zapytało mnie o kod PIN. I tu się pojawia problem, gdyż go nie mam. Może ktoś coś poradzić?

Pozdrawiam serdecznie!

Oczywiście!
Radzę udać się do ASO w celu odpłatnego uzyskania kodu PIN po podaniu numeru fabrycznego navi, kodu VIN auta oraz sprawdzeniu dowodu rejestracyjnego.
Powodzenia!

a jeśli kolega ma wątpliwości co do legalności źródła pochodzenia posiadanej navi to zawsze można spróbować tu:
http://www.nawigacjakrakow.pl/travelpilot-fx-sd,190.html
gdyż już jak najbardziej legalnie kod faktycznie mogłeś zgubić a ASO nie było nijak w stanie go "pozyskać" ... :619:

tedi_k
14-12-2013, 21:22
...zawsze można spróbować tu:
http://www.nawigacjakrakow.pl/travelpilot-fx-sd,190.html

Jak sądzę koledzy z linku i wszyscy inni o podobnym zakresie usług (ja zawsze polecam kolegę holdenikusa z forum albo www.skanbis.pl) także tego kodu nie odczytują charytatywnie... Do tego odczyt kodu w serwisie robiony jest metodą odczytu z pamięci urządzenia - czyli poprzez ingerencję elektroniczną.
ASO jest w stanie kod PIN podać z baz produkcyjnych nie dotykając urządzenia. Jak się dobrze pogada to wezmą 50zł.

hark
17-12-2013, 08:54

speedo dzięki za odpowiedź,

kr.bi czy bazujesz na jakimś doświadczeniu czy raczej teoretycznie zgadujesz że można ustawić FXa na polski.. nie znam się, tylko pytam..

kr.bi
17-12-2013, 12:23
kr.bi czy bazujesz na jakimś doświadczeniu czy raczej teoretycznie zgadujesz że można ustawić FXa na polski..

do dnia wczorajszego jakiekolwiek polonizacje czy to FX czy NX były jedynie możliwe u "firm uczących polskiego" - koledzy na forum opisywali własne przypadki spolonizowania navi, czasami/często z skutkiem takim, że brakowało polskich ogonków. Od wczoraj jest SP, który wprowadza j. polski (legalnie/normalnie przez producenta) - menu, opisy, napisy są po polsku. Na nieszczęście, niestety i moje(NX DVD) i użytkowników FX-a tenże SP przeznaczony jest tylko dla NX SD Plus. Pozostaje mieć nadzieję, że producent i dla nas (FX, NX DVD) również opracuje SP z już dodatkowym naszym językiem

pozdrófka

dafior01
19-12-2013, 11:53
kolego kr.bi - a skąd ta wiedza?

artur1970
19-12-2013, 12:25
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658&page=105

wszystko opisane

mm32
19-12-2013, 14:05
Z forum kolego,a dokładniej z tego wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658&page=105

dafior01
19-12-2013, 14:07
Oki. Widzę. No to czekam z nadzieją że moja FX (nie plus) też to dostanie.

Dzięki

mchyla007
20-12-2013, 10:23
Oczywiście!
Powodzenia!

Radio działa :) wystarczyło wyjąć radio, spisać numer seryjny i wygenerować PIN, pomocni tutaj byli internetowi magicy ;) Suma sumarum, kod PIN jest i to za całkowitą darmoszkę :)

yorgi
27-12-2013, 20:04
Witam,

Zatem usuwam wpis, żeby nie dublować informacji.

mm32
27-12-2013, 20:07
Trochę kolega się spóźnił o jakieś 2 i pół miesiąca.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191205&highlight=uznaje+wad%EA

tjw
31-12-2013, 14:12
Witam serdecznie,

Czytam kompendium wiedzy od dłuższego czasu i trochę się wyedukowałem. Dzięki Wam zaktualizowałem oprogramowanie w moim mk4 z czerwca 2008 roku.

Oczywiście na początku nie działała funkcja download i na szczęście miałem jeszcze stary soft navi. Pomogło wyjęcie karty SD, restart systemu, uruchomienie navi z płyty 2008, wyjęcie jej i włożenie iso z softem SP 4.1. Elegancko wszystko się zaktualizowało. Dziękuję wszystkim za porady.

Teraz czeka mnie podmiana modułu BT/VC na BT/VC/USB i aktualizacja Convers+ żeby wyświetlał także mp3. Problemem jest to, że dzwoniąc do dwóch ASO w Lublinie, gdzie akurat jestem świątecznie u rodziny zapytano mnie co to jest Convers+ (dział serwisu) więc zrezygnowałem z aktualizacji a znowu we Wrocławiu gdzie mieszkam krzyknęli sobie za "aktualizację całego komputera pokładowego" 450zł. Czy ktoś wie jak mam rozmawiać z ASO żeby tak jak trzeba zaktualizowali mi Convers :D ?

Dodatkowo chciałbym standardowo zapytać o mapy na ebay.co.uk

Chciałbym mapy do FX'a na karcie SD z przedziału 2010-2013

i tak patrzę sobie

http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-SD-CARD-SAT-NAV-DISC-SATELLITE-NAVIGATION-WESTERN-EUROPE-TURKEY-V2-2012-/321269077637?pt=UK_CE_GPS_Accessories_Software_ET&hash=item4acd211685

lub

http://www.ebay.co.uk/itm/GENUINE-FORD-SAT-NAV-NAVIGATION-SD-CARD-UK-WESTERN-EUROPE-TURKEY-2010-/301055600348?pt=UK_CE_GPS_Accessories_Software_ET&hash=item46184fe6dc

lub

http://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-Ford-SD-card-UK-Western-Europe-Turkey-2010-/201000961896?pt=UK_CE_GPS_Accessories_Software_ET&hash=item2ecc974768

i zastanawiam się czy będą pasować.

Dodatkowo jeśli ktoś będzie we Wrocławiu potrzebował płyty z softem 2008 lub karty to downgradu to służę pomocą.

Teraz czeka mnie wyjęcie modułu bluetooth i zobaczenie jaki ma number żeby podłączyć taki sam tylko ze 112 w numerze żeby miał usb i taką samą wiązkę./ Dobrze rozumiem ? :)

Chciałbym także wyrazić szacun dla Tediego. Tyle postów na ten temat - niezła wiedza.

Pozdro
TJW

artur1970
31-12-2013, 14:30
A może poczekaj na 2014
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=86

tjw
31-12-2013, 14:51
Namówiłeś mnie :) skorzystam z hurtowego zakupu. Tak czy inaczej będę wdzięczny za odpowiedź na powyższego posta w tych właściwie dwóch tematach.

Pozdrawiam,
Tjw

tjw
03-01-2014, 22:42
Być może zostanę zlicznowany za ten post ale zanim kupię antenkę Fakra chciałbym się upewnić czy przyczyną "no gps" nie może być albo przynajmniej nie powinna być aktualizacja do sp 4.1 (pliczek od Tediego). Akurat problem mi się zszedł w czasie :( skorodowana stopka bądź jakikolwiek problem z anteną nie wiem czy skutkowałby permanentnym zanikiem sygnału gps. Cały czas 0 satelitów i 0m nad poziomem morza. I tak nie mam jeszcze mapy tylko niemcy 2008 ale jakikolwiek sygnał powinien być tym bardziej, że parę dni temu to działało. Wiem, że temat był wałkowany ale chciałbym to wykluczyć.

Pozdrawiam
Tjw

tedi_k
03-01-2014, 23:29
Aktualizacja nic tu nie wnosi. Była robiona z tego pliku przez kilku kolegów (w tym przeze mnie jak jeszcze miałem swojego FXa).
Wydanie 40zł za diagnozę (czyli zakup anteny GPS dla celów "diagnostycznych") raczej Cię nie powinien doprowadzić do ruiny... A my siedząc za swoimi kompami a nie w Twoim aucie jaką mamy szansę dać jakąkolwiek sensowną odpowiedź na Twoje pytanie???

mm32
04-01-2014, 07:51
Po aktualizacji fx do sp4.1 NIKT na tym forum nie zgłaszał problemów z brakiem sygnału GPS,więc na 99% wykluczyłbym to(myślę,że przynajmniej tylu właśnie użytkowników tego forum zrobiło aktualizację).Najlepiej byłoby pożyczyć od kogoś antenę na podmianę.Wtedy będziesz miał 100% pewności,z drugiej zaś strony anteny na allegro są śmiesznie tanie,więc warto się zastanowić ,czy zawracać komuś głowę.

tjw
04-01-2014, 09:26
Właściwie o to mi chodziło :) daliście mi jak najbardziej sensowną odpowiedź. Wykluczam aktualizację i kupuję antenkę.

Pozdrawiam serdecznie.
Tjw

----

Dodam że to na pewno nie soft. Dzis mialem 8 satelitow a juz mam znowu 0

Kubarally2
08-01-2014, 18:31
Ma ktoś może jakiś release note do tych nowszych wersji softu? Tzn. co nowego one wprowadzają? Bo zastanawiam się czy mi warto z tym walczyć.

mm32
08-01-2014, 18:53
Bo zastanawiam się czy mi warto z tym walczyć
Wystarczy zainstalować, z niczym nie trzeba walczyć.Myślę,że wystarczy chwila zastanowienia i dojdziesz do wniosku,że warto,bo jakby ten stary soft był super to po co wypuszczać sp ?

ppawel
08-01-2014, 22:32
Czy z tą nawigacją działa sterowanie głosowe tzn. wprowadzanie miasta i ulicy głosem.
Gdy w elmconfigu ustawiam na module voice control sterowanie nawigacją to przestaje działać radio jak i bluetooth.

Dlugi1
09-01-2014, 06:50
Wystarczy zainstalować, z niczym nie trzeba walczyć.Myślę,że wystarczy chwila zastanowienia i dojdziesz do wniosku,że warto,bo jakby ten stary soft był super to po co wypuszczać sp ?

Nie byłbym taki pewny - aktualizacja BT/VC spowodowała, że jeden z telefonów nie łączy sie prawidłowo przez BT.
Jeśli coś chodzi prawidłowo to nic bym nie grzebał...

mm32
09-01-2014, 14:33
Nie byłbym taki pewny - aktualizacja BT/VC spowodowała, że jeden z telefonów nie łączy sie prawidłowo przez BT.
Jeśli coś chodzi prawidłowo to nic bym nie grzebał...
Chciałbym przypomnieć ,że to jest wątek o nawigacji Blaupunkt Travelpilot FX i mówimy o aktualizacji tegoż urządzenia ,anie o aktualizacji modułu BT/VC.

xylon24
11-01-2014, 17:04
Panowie. Mam bardzo proste pytanie. Czytam 59 podstron i nie znajduję odpowiedzi. Szukam mapy polski na Travelpilota fx na SD. Pytanie jest bardzo proste, ale nie oczekuję odpowiedzi, odsyłających mnie do sklepu. Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam. ps. jeśli chodzi o polskie menu, to rozumiem, że bez pomocy magika się chyba nie da....

jaceks
11-01-2014, 17:41
Nie ma mapy samej Polski. Są wschodniej lub zachodniej Europy i na obu byla Polska.

Wysłane z mojego ORION7o przy użyciu Tapatalka

artur1970
11-01-2014, 18:27
Poczytaj, może Cię zainteresuje

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=93

Coneks
14-01-2014, 10:53
Mój FX cos ostatnio zastrajkował. Nie działa wybór miejsca docelowego w navi. Tzn. kiedy chce wybrać państwo,miasto bądź ulice pojawia się paseczek z kwadracikami (że wczytuje) ale potem już nic się więcej nie dzieje, ciągle ten paseczek wisi. Funkcja mapy działa, wybór ostatnich adresów też działą, Home też działą. Miał ktoś coś takiego? Jak to ugryść?

tjw
15-01-2014, 11:09
Widzę, ze NX doczekał się już polskiego softu. Ciekawe czy FX też się doczeka ;)

Coneks
20-01-2014, 11:58
Mój FX cos ostatnio zastrajkował. Nie działa wybór miejsca docelowego w navi. Tzn. kiedy chce wybrać państwo,miasto bądź ulice pojawia się paseczek z kwadracikami (że wczytuje) ale potem już nic się więcej nie dzieje, ciągle ten paseczek wisi. Funkcja mapy działa, wybór ostatnich adresów też działą, Home też działą. Miał ktoś coś takiego? Jak to ugryść?
No i sam się naprawił :shock:
Mam nadzieję że awaria już nie wróci.

Kubarally2
25-01-2014, 18:45
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=93

Mi nie zależy akurat na aż tak nowej mapie. Wystarczy mi 2-3 letnia, ale żeby była tam Polska. Aktualnie mam Beneluxy a w PL tylko główne drogi. Jeśli ktoś z kupujących mapę 2014 do FXa chciałby się pozbyć swojej starszej (karta SD) za rozsądną cenę - proszę o kontakt:)

rafal1100
06-02-2014, 06:12
Witam .mam do odsprzedania karte 2010 Western Europe + Turkey.Jakieś propozycje?

sawoj
06-02-2014, 14:46
Mi nie zależy akurat na aż tak nowej mapie. Wystarczy mi 2-3 letnia, ale żeby była tam Polska. Aktualnie mam Beneluxy a w PL tylko główne drogi. Jeśli ktoś z kupujących mapę 2014 do FXa chciałby się pozbyć swojej starszej (karta SD) za rozsądną cenę - proszę o kontakt:)

Poczekaj jak dostępne będą nowe mapy to mogę Ci zaproponować mapę 2013

xylon24
11-02-2014, 19:28
Jeśli ktoś ma na sprzedaż kartę SD do navi Blaupunkt Travelpilot FX z mapą Polski - 2013, to proszę o kontakt na prv, Pozdrawiam

grzegorzk1
12-02-2014, 14:05
Witam,jeśli ktoś ma na sprzedaż mapę zachodniej Europy 2013 do Travel pilot FX to proszę o informację na priv.

artur1970
12-02-2014, 15:41
A jest taki fajny dział: KUPIĘ

adam.plotnicki
04-03-2014, 20:46
Najnowsza dostepna wersja to 4.1 ?
Jezeli tak, to jaki nosi nr?
Pobralem z netu: ISO9660_DNL_CD.iso
SET+NAV pokazala mi cos takiego:

Component: Installed version: Data carrier version:
Nav software: 10.09.27.16 08.08.07.17
Sys software: 11.08.10.16 09.07.31.19

O ile dobrze rozumiem, nowsza wersje mam zainstalowana (a starsza wersje na nosniku CD).
Interesuje mnie aktualizacja w ktorej bede mial do wyboru jezyk PL

mm32
04-03-2014, 20:48
Interesuje mnie aktualizacja w ktorej bede mial do wyboru jezyk PL
Na razie nie ma takiej wersji aktualizacji z językiem PL ...

holdenikus
04-03-2014, 21:05
Oficjalnie nie będzię, FX nie jest już produkowany.

tedi_k
04-03-2014, 21:28
Ale kolega Holdenikus zapewne może poratować nieoficjalnie w swoim serwisie:wink:
Ja polecam!

holdenikus
05-03-2014, 07:53
Z naprawami jak najbardziej, PL nie robimy. Pozdr

glucosum
05-03-2014, 10:38
Z naprawami jak najbardziej, PL nie robimy. Pozdr

A jesteście w stanie do Fx-a dołożyć moduł kamery cofania ? :P

holdenikus
05-03-2014, 20:36
Tak jesteśmy, info na pw - to nie temat z ogłoszeniami. Pozdr.

rafal1100
06-03-2014, 05:51
To ja również na privat proszę info na temat modułu kamery cofania do FX

adam.plotnicki
06-03-2014, 10:07
Ja również poproszę na priv info na ten temat.

Jarek G.
09-03-2014, 20:13
Dołączam się do prośby.
Pozdrawiam.

glucosum
09-03-2014, 20:32
Tak jesteśmy, info na pw - to nie temat z ogłoszeniami. Pozdr.

TO bardzo poproszę o informacje ma PW.

:619::619:

Rommi
09-03-2014, 20:37
Witam. Ja również prosiłbym o info na temat kamerki na PW. Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

dafior01
09-03-2014, 20:37
Tak, tak. Ja też jeśli można.

mayak
10-03-2014, 11:07
ja też poproszę

gavciok
10-03-2014, 14:52
Ja tez poproszę info o kamerce.

Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka

Crazygus
10-03-2014, 22:26
Dołączam się do prośby.
Pozdrawiam.

glucosum
11-03-2014, 15:43
Czy tylko ja nic nie dostałem ?

gavciok
11-03-2014, 17:38
Nie
Czy tylko ja nic nie dostałem ?

Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka

holdenikus
11-03-2014, 20:31
Proszę pisać na pw, nie mam możliwości śledzić codziennie forum na tyle aby wyłuskiwać każde zapytanie. Pozdr

dafior01
14-03-2014, 10:56
Tak z innej beczki - czy da się na FX zrobić żeby słuchać muzyki z telefonu poprzez BT?

Jak wchodzę w guziczek AUX - to mam
nieaktywny IPod (bo go nie mam),
nieaktywne USB (bo nie wsadzone jest)
aktywne Line (tylko jack do wtyknięcia, chyba już niet tego nie używa).

Ale nie widzę nic z Bluetooth....

Dodam, że zanim to sprawdzałem, to chwilę wcześniej sparowałem i połączyłem się po BT - FX <-> tel android i dzwonienie, odbieranie jest ok.

Z tej strony (ford-mobile-connectivity.com) wynika że powinno działać, choć obrazki na oko pokazują NX ...

mayak
14-03-2014, 10:58
za BT Audio odpowiada moduł BT/USB a nie radio, radio dostaje sygnał audio (rozmowa telefoniczna, dźwięk z usb lub BT) z modułu po tym samym kablu

jaki masz model modułu?

dafior01
14-03-2014, 11:08
A jak mogę to sprawdzić bez pomocy ASO lu warsztatu? Mój elm który działa kiedyś pięknie w C-max, w S-max nie działa.

Da się to sprawdzić bez podłączenia do kompa? Inaczej nei wiem jaki mam moduł. Ps - Voice Control gada po english ;-)

tedi_k
14-03-2014, 20:19
:one:Tak ...nieaktywne USB (bo nie wsadzone jest)
...

Jak widać kolega ma moduł 112. Brak BT z powodu starego numeru - trzeba ustawić w konfiguracji (za pomocą ELMconfig), że jest to BT/VC/USB/Navi. Będzie w diagnostyce wychodził błąd podpięcia anteny navi do modułu BT/VC, ale jest to bez znaczenia. Za to streaming nareszcie zacznie chodzić normalnie:one:

mm32
14-03-2014, 20:27
Będzie w diagnostyce wychodził błąd podpięcia anteny navi do modułu BT/VC
U mnie tak właśnie jest,a można go jakoś zlikwidować ?

tedi_k
14-03-2014, 20:30
Nie. To jest specjalny moduł antenowy GPS podpięty interfejsem szeregowym do modułu BT/VC. Nie do zdobycia. A do tego - po co likwidować jak zna się przyczynę, błąd jest intencyjnie spodziewany i w niczym nie przeszkadza???

mm32
14-03-2014, 20:31
Wiem,że tak na prawdę to on nic nie znaczy,ale denerwuje mnie po prostu.

tedi_k
14-03-2014, 20:33
Nie ma zamiennika, tylko oryginał. Nawet nie mam part numberu - taka rzadkość... Więc życzę wytrwałości i sukcesów w szukaniu...:one:

mm32
14-03-2014, 20:35
Wszystko jest tylko kwestią czasu :)

tedi_k
14-03-2014, 20:42
Ta antena potrzebna jest tylko do działania Ford Mobile Navigation (nawigacja na telefonie zgodnym z wymaganiami - zdaje się tylko stare Symbiany). Dawała strzałki manewrów na zegarach a głosowe informacje nawigacyjne przez głośniki radia. Było to rozwiązanie dedykowane pod radio Sony aby dało się w samochodzie mieć jakąś protezę nawigacji.

Moim zdaniem ten błąd w diagnostyce BT/VC nie jest wart wysiłku szukania tej "wydumki"... Każdy pożytkuje swój czas wg własnych pomysłów...:wink:

kura2000
17-03-2014, 21:32
Hej
W moim S-maxie mam taką sytuację...

http://i57.tinypic.com/t7ireo.jpg

Ktoś kojarzy co to może być? Jakaś wtyczka poluzowana? Czy wyświetlacz pada?

ppawel
17-03-2014, 21:36
uszkodzony wyświetlacz

kura2000
17-03-2014, 22:04
Da się naprawić? Wymienić sam wyświetlacz? Czy tylko wymiana całego radia?

tedi_k
17-03-2014, 22:16
Pewnie pada wyświetlacz. Zapytaj kolegę Holdenikus (na PW).

sitkus
28-03-2014, 08:26
jak zresetować radio do ustawień fabrycznych? z poziomu menu factory reset nadal pamieta ustawienia:(
podczas słuchania mp3 z pendrive w schowku, radio zawiesiło sie na muzyce.
teraz kazdorazowe przełączenie na odtwarzacz usb powoduje że jest włączony ten uszkodzony plik i radioodtwarzacz wraca do źródła "radio"- stacje radiowe.
nawet przy wyjetym pendrivie, przełączenie na źródło usb powoduje wyświetlenie uszkodzonego utworu i powrót do "radio".
odpinałem akumulator na 3 minuty, po właczeniu zapytał o kod, i dalej w źródle usb szuka tego uszkodzonego pliku.

Witaj,

Pewnie juz dawno sie z tym uporales, ale odpisuje, bo ktos inny moze miec tego typu problem.

Mialem identyczna sytuacje, dotakowo oprocz zawieszonego utworu pod USB stracilem lacznosc z telefonem przez Bluetooth.

U mnie pomogla aktualizajca softu modulu BT/VC.
Wszystko smiga :P

Pzdr,
sitek

Fokus08
28-03-2014, 19:15
wiatm ,
mam focusa z 2008 i navi travelpilot fx - mapy w nim były na niemcy + główne drogi europy z 2008 roku. Kupiłem kartę sd z mapami polski i europy o numerze bm5t-19h449- dab c7e3a na 2013rok v3.
Mapy nie działają - czy są złe czy trzeba coś zrobić jeszcze z navi (jakiś update)? Jeśli złe jakie to mają być żeby działały?

mm32
28-03-2014, 19:48
No niestety,ale te mapy są do Focus, C-max i Grand C-max od 01.2011,czyli nie dla Ciebie ...

hp6420
30-03-2014, 17:52
Mam prośbę ponieważ nie mogę odszukać instrukcji jak zaktualizować soft do wersji 4.1 krok po kroku w nawigacji TravelPilot FX sd. Czy wystarczy tylko nagrać uaktualnienie na płytę Cd i zainstalować. Czy będzie potrzebna płytka z navigacją bo takiej nie mam. Mam tylko navigację na karcie SD. Dziękuję za informację.

mm32
30-03-2014, 19:49
Wszystko zależy od aktualnej wersji oprogramowania twojego FX'a.

hp6420
31-03-2014, 19:06
a jak sprawdzić jaką mam wersję oprogramowania FX-a?

tedi_k
31-03-2014, 19:16
Na początek to spróbuj (podobnie jak dla NX) nagrać katalog z aktualizacją zamiast na płytę CD - na pustą kartę SD. Włóż kartę SD (może być na włączonym urządzeniu) - jeśli to zadziała powinien natychmiast pojawić się komunikat o dostępnej aktualizacji.
Tego sposobu w FX nie próbowałem, bo dawno już nie miałem FXa pod ręką, ale zapewne powinien zadziałać podobnie jak w NX, choć tam także nie jest "udokumentowany".

Wersję softu sprawdza się w menu <Navi> + <Menu>

hp6420
31-03-2014, 21:14
dzięki jutro zobaczę

mm32
31-03-2014, 21:17
Na początek to spróbuj (podobnie jak dla NX) nagrać katalog z aktualizacją zamiast na płytę CD - na pustą kartę SD. Włóż kartę SD (może być na włączonym urządzeniu) - jeśli to zadziała powinien natychmiast pojawić się komunikat o dostępnej aktualizacji.
Ja tak próbowałem,jak miałem problem z przeprowadzeniem aktualizacji (miałem stary soft),niestety bez rezultatu(a navi jako źródło map miała właśnie kartę SD a nie napęd CD).Po zmianie źródła map na napęd aktualizacja powiodła się.

tedi_k
31-03-2014, 21:23
Podstawa przy wszystkich aktualizacjach, to odmontować i wyjąć nośnik z mapą.
Dotyczy zarówno FX jak i NX. Wtedy raczej nie jest potrzebne przełączanie urządzenia-nośnika map...

mm32
31-03-2014, 21:29
W moim przypadku chodziło o coś innego,opisywałem już w tym wątku jakie problemy mieliśmy (piszę mieliśmy bo nie byłem sam z tak starym softem i problemem aktualizacji)podczas próby aktualizacji,po prostu navi nie rozpoznawała płyty z aktualizacją,a stary soft nie pozwalał wymusić przeprowadzenia aktualizacji.Dopiero zmiana źródła map z SD na CD pozwoliła urządzeniu rozpoznać płytę i przeprowadzić aktualizację.
To wszystko pisałem dlatego,że moja navi jako źródło map miała kartę SD i po nagraniu na taką kartę aktualizacji nie widziała jej-nie podejmowała próby aktualizacji.

hp6420
01-04-2014, 15:31
Nie mogę w ustawieniach navi zmienić startu z karty na CD? Pomocy

mm32
01-04-2014, 15:35
Jaką masz wersję softu ?

hp6420
01-04-2014, 15:37
no właśnie nie wiem gdzie sprawdzić bo jestem świeży w temacie? Sprawdzam na karcie czy w panelu radia?

mm32
01-04-2014, 15:43
Musisz poczytać ten temat, inaczej będziesz zadawał pytania,które były zadawane już 100 razy.Wejście do menu set+nav.

hp6420
01-04-2014, 19:34
Dzięki mm32 za podpowiedz brakowało mi skrótu klawiszowego nav+set. Już wszystko zainstalowane. Jeszcze mam tylko jedno pytanie czy z wgraniem softu 4.1 powinienem mieć w navigacji polskie menu?

artur1970
01-04-2014, 19:42
Nie

dafior01
02-04-2014, 15:03
A swoją drogą jakie numerki ma ten najnowszy soft (firmware) w FX? Jak jest to prezentowane przez FX? Może ktoś pyknąć fotkę?

miko13ko
02-04-2014, 19:27
panowie czy jest możliwość aktualizacji fxa bez płyty cd z mapami 2008,mam tylko dostępne kartę sd 2008 i 2013 a nie stety nie posiadam żadnej płyty z mapą,nagrałem sp 4.1 na płyty ale nie stety nie rozpoznaje aktualizacji,próbowałem już wielu sposobów ale bez skutku,czy istnieje jakis magiczny sposób aktualizacji tego fxa ?

mój sw main 0091_071122
pomoże ktoś ?

mm32
02-04-2014, 19:33
Pisałem już o tym kilka razy,pomoże tylko płyta,trzeba zmienić źródło odczytu map z karty SD na CD.Po tej czynności navi zaakceptuje aktualizację na płycie CD.
Skąd jesteś ?

miko13ko
02-04-2014, 19:52
okolice Garwolina,50 km od wawy. może jest ktoś z okolicy co by płytki na chwile pożyczył ?
a z sd nie da sie zaktualizować,gdzieś wczoraj wyczytałem żeby na czyste sd wrzucić aktualizacje i że powinno pójść,próbował ktoś ?

mm32 a siedzisz trochę głębiej w tych radiach,możne miał byś zawartość procka po aktualizacji?

mm32
02-04-2014, 19:54
gdzieś wczoraj wyczytałem żeby na czyste sd wrzucić aktualizacje i że powinno pójść,próbował ktoś ?
Tak ja próbowałem i nie poszło.
mm32 a siedzisz trochę głębiej w tych radiach,możne miał byś zawartość procka po aktualizacji?
Nie posiadam ani radia FX,ani także wsadu procesora.

holdenikus
02-04-2014, 19:56
@miko13ko

pytanie zasadnicze - czy wchodzisz w menu serwisowe i wywołujesz aktualizacje? jaki masz part nr radia 76... ?

procesor radia nie trzyma firmware, jest zapisany we flashu s29gl256 w kości bga.
pozdr

mm32
02-04-2014, 19:59
czy wchodzisz w menu serwisowe i wywołujesz aktualizacje
W starszych wersjach softu nie da rady tak zrobić,można wejść w menu ale funkcja nie działa.

miko13ko
02-04-2014, 20:00
wchodząc w menu serwisowe brak nie ma zakładki od aktualizacji,czyli radio nigdy nie było aktualizowane ,

holdenikus masz zawartość flasha ?

holdenikus
02-04-2014, 20:05
Bajki opowiadasz, to że w menu serwisowym nie masz opcji aktualizacji nie znaczy ze radio nie było aktualizowane. Zapytałem o wersje Boscha 76.. ? Mam zawartość, udostępenie Ci na pw jak wystawisz swoją. Pozdr.

miko13ko
02-04-2014, 20:08
chodzi ci o sw navi ?

holdenikus
02-04-2014, 20:10
Nie, o part number boscha. Zawsze zaczyna się od 7 612 300 xxx .
masz to na naklejce z boku radia.

miko13ko
02-04-2014, 20:12
pewnie ten nr : 7612300520

holdenikus
02-04-2014, 20:17
no to tak jak napisal mm32 - w starszych wersjach - a 520 to pierwszy FX nie da się wywołać update z CD. Niestety. Najszybszy sposób to zmiana SW w bga - lutowanie etc.. żeby było jasne - mówie o zmiane fw systemu.

miko13ko
02-04-2014, 20:22
puki co popytam o płyte z mapą z 2008r, nie mam przystawki do tego flasha i wolał bym nie ingerować w płytę jeśli nie ma takiej konieczności, jesli znalazł by sie ktoś życzliwy z płytą i z okolic to proszę o pw.

1endzi
19-04-2014, 12:12
no to tak jak napisal mm32 - w starszych wersjach - a 520 to pierwszy FX nie da się wywołać update z CD. Niestety. Najszybszy sposób to zmiana SW w bga - lutowanie etc.. żeby było jasne - mówie o zmiane fw systemu.

sądząc po dacie produkcji samochodu początek 2008r. na moim FX bez problemu udało się zrobić aktualizację softu radia na 4.1 z płyty CD, co prawda nie wyjmowałem radia i nie sprawdzałem wersji Bosch (zmusiłem się wyjełem i sprawdziłem 7 612 300 540)
obecny soft - SW MAIN 0841_110810

Bump: puki co popytam o płyte z mapą z 2008r, nie mam przystawki do tego flasha i wolał bym nie ingerować w płytę jeśli nie ma takiej konieczności, jesli znalazł by sie ktoś życzliwy z płytą i z okolic to proszę o pw.

mam na płycie CD soft do FX 4.1

mm32
19-04-2014, 12:30
Moja navi była z maja 2008 roku i miała sw_main 0318_080418.I głównym problemem było to,że ktoś zaaplikował mapę na karcie SD.Po tej czynności nawi jako jedyne źródło map uważała karty SD,co za tym idzie nie można było zrobić updade softu z płyty CD.Dopiero po wsadzeniu płyty z mapą 2008 rok(myślę,że rok tu nie miał żadnego znaczenia),nawi zmieniła sobie source map na CD i aktualizacja poszła.

tedi_k
19-04-2014, 15:13
...Dopiero po wsadzeniu płyty z mapą 2008 rok(myślę,że rok tu nie miał żadnego znaczenia),....

O tyle miał, że na CD była chyba tylko mapa 2008. Nie pamiętam, ale 2009 była zdaje się już tylko na SD a następne to na pewno tylko na SD...

goodspeed4
20-04-2014, 20:12
Witam,
Posiadam radyjko Balupunkt TravelPilot FX SW_MAIN 0636_080814/SW_NAVI N0967VF_6.4C1P19, mam w planie dorobić wiązkę pod BT/VC http://allegro.pl/samontuj-wiazka-bt...129402357.html
Potrzebuje pomocy w doborze modułu BT a mianowicie które wersje będą współpracowały, zależy mi tylko na rozmowie przez telefon, język tez nie ma większego znaczenia.
Jeśli chce ktoś sprzedać za rozsądną cenę taki moduł to pisać na PW.
Pozdrawiam Michał

tedi_k
20-04-2014, 20:19
...Potrzebuje pomocy w doborze modułu BT a mianowicie które wersje będą współpracowały, zależy mi tylko na rozmowie przez telefon, język tez nie ma większego znaczenia.
...

No to nic tylko zajrzeć do właściwego wątku o dokładaniu modułu BT/VC...
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2195900&postcount=1779

goodspeed4
20-04-2014, 20:36
No to nic tylko zajrzeć do właściwego wątku o dokładaniu modułu BT/VC...
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2195900&postcount=1779

Wcześniej przeglądam ten wątek ale gdzieś to mi umknęło.
Wielkie dzięki
Pozdrawiam

Skrzypek00
26-04-2014, 14:39
Witam,

jestem dosc nowym uzytkownikiem FX'a SD (a raczej ogolnie Mondeo MK4)
Obecnie nie posiadam mapy do nawigacji ( w trakcie zakupu) i mam pare pytan,
system pokazuje mi:
sw_main 0636_080814
sw_nawi - unknown - tu domyslam sie ze brak nawi to powoduje (ale wolalbym sie z Wami upewnic)

Rozumiem ze aktualizacja na 4.1 - tedi_k - nadal posiadasz mozliwosc podeslania na prv, z chomikiem mam problem.
I to moje pytanie, ogolnie piszecie ze aktualizacja z SD, a jak bylem w menu serwisowym to mam opcje przez CD. Ktora droga isc?

jesli macie jeszcze jakies rady - bede wdzieczny.

pozdrawiam

tedi_k
26-04-2014, 19:54
Update FX do SP4.1 robi się przez CD z tego: https://www.dropbox.com/s/a4r44wldheytcn1/Ford_FX_SP4.1.rar

Skrzypek00
26-04-2014, 20:50
Dzieki za szybka odpowiedz!

Moge jeszcze prosic o jakis maly manual, tzn czy mam teraz zrobic update czy dopiero jak bede mial SD z mapami?

Potwierdz czy dobrze rozumiem ze brak wersji NAV jest spowodowany brakiem mapy jest to cos innego?

dzieki

mm32
26-04-2014, 20:53
Potwierdz czy dobrze rozumiem ze brak wersji NAV jest spowodowany brakiem mapy jest to cos innego?

Brak mapy.
Update możesz śmiało zrobić teraz,do update tak czy inaczej trzeba wyciągnąć kartę sd z mapami.

1endzi
27-04-2014, 13:20
Dzieki za szybka odpowiedz!

Moge jeszcze prosic o jakis maly manual, tzn czy mam teraz zrobic update czy dopiero jak bede mial SD z mapami?

dzieki

z jakiej dzielnicy jesteś ?? mam sp 4.1 na CD

dafior01
28-04-2014, 14:25
Update FX do SP4.1 robi się przez CD z tego: https://www.dropbox.com/s/a4r44wldheytcn1/Ford_FX_SP4.1.rar

Koledzy - nie krzyczcie na mnie - chciałem znaleźć w wątku, ale nie znalazłem:
jaki jest numer SW w radyjku jak się już tego patcha SP4.1 wgra do FXa?

Nie jestem pewien czy mam ostatnie czy mam załadować do z linku.
Nadmienię że mam teraz mapy w FX na 2014 rok, a poprzednia była mapa na 2009 rok. Ale nie widziałem komunikatu o upgrade samego softu .

Dziękuję

mm32
28-04-2014, 14:55
Sp 4.1 to SW_MAIN 0841_110810.
Ale nie widziałem komunikatu o upgrade samego softu .

Po włożeniu mapy nastąpi tylko upgrade softu navi nie sw_main

Skrzypek00
28-04-2014, 20:44
Mogę sie z Wami podzielic sukcesem - udalo sie zaktualizowac a SP4.1

Co prawda nie wiem co to daje ale aktualizacja dosc szybka - 30 min, przez pare chwil stres ( pasek postepu znika i pojawia sie bialy ekran) dopiero po 2 sek pojawil sie jakis tekst i szlo dalej.

pozdrawiam i dzieki za pomoc Wszystkim

kacza76
28-04-2014, 21:03
Witam wszystkich koledzy przejrzałem cale 68 stron i nie mogę się doszukać czy w Travelpilot zrobię samemu język pl nawi i nowe mapy mnie nie interesują obsługę głosowa i resztę potrzebuje w pl

1endzi
28-04-2014, 21:05

Co prawda nie wiem co to daje ale aktualizacja dosc szybka - 30 min, przez pare chwil stres ( pasek postepu znika i pojawia sie bialy ekran) dopiero po 2 sek pojawil sie jakis tekst i szlo dalej.

podobno po aktualizacji czyta większe karty pamięci

Bump: Witam wszystkich koledzy przejrzałem cale 68 stron i nie mogę się doszukać czy w Travelpilot zrobię samemu język pl nawi i nowe mapy mnie nie interesują obsługę głosowa i resztę potrzebuje w pl

nie ma oryginalnego polskiego języka do FX

Skrzypek00
29-04-2014, 07:00
podobno po aktualizacji czyta większe karty pamięci

musze sprawdzic jak bede w aucie, ale wydaje mi sie ze jeszcze przed aktualizacja radio czytalo SDHC 8GB
-
sprawdzilem - przy poprzedniej wersji dzialala mi karta 8GB

dafior01
29-04-2014, 22:06

30 min? Kluczyk ma być w pozycji do zapłonu? Bo nie wiem czy mój aku to wytrzyma

Wysłane z mojego Faea F1 przy użyciu Tapatalka

Skrzypek00
30-04-2014, 07:39
z tego co wyczytalem we wczesniejszych postach to na wlaczonym silniku.
Ja z uwagi na warszawskie korki zrobilem to wracajac z pracy :)

UWAGA: u mnie radio sie wylacza automatycznie przy wylaczeniu silnika, wiec jesli auto zgasnie podczas jazdy jest ryzyko przerwania aktualizacji -> czy radio potem zadziala... ? wolalbym nie sprawdzac

1endzi
30-04-2014, 08:34
30 min? Kluczyk ma być w pozycji do zapłonu? Bo nie wiem czy mój aku to wytrzyma

najlepiej aktualizować na uruchomionym silniku, nie może zabraknąć prądu
pamiętaj też o pin-ie do radia, będzie potrzebny

jacekn8
30-04-2014, 13:31
Witam,
Noszę się z zamiarem zakupu nawigacji Blaupunkt FX. Moje auto to wesja Titanium, więc mam Convers+, standardowe radio 6000CD oraz NIE mam oryginalnego BT/VC (zamiast tego jest zamontowany Parrot który działa w sumie OK). Mój plan jest taki aby doposażyć auto zarówno w Navi jak i BT/VC. Obydwu naraz nie zrobie, a wolę pierwsze dołożyć nawigację. Teraz pytanie: czy ktoś widział lub ma Mondeo z Convers+ w którym jest nawigacja, natomiast nie ma bt/vc ? Chodzi mi o to czy nawigacja bez modułu bluetooth będzie normalnie współpracować z Conversem tzn. będzie zakładka nawigacja i będą strzałki wyświetlane na conversie. Dysponuje ELMConfigiem więc która opcja przy ewentualnym konfigurowaniu CCC będzie odpowiednia dla FXa bez BT/VC ?

Pozdrawiam

dafior01
30-04-2014, 14:18
Ok dziś walczę. Ja mam obecnie 0828_090731. Czyli z końca 2009 co jest zgodne z produkcją auta. Ciekawe co się zmieni ;)

tedi_k
30-04-2014, 19:28
...czy nawigacja bez modułu bluetooth będzie normalnie współpracować z Conversem tzn. będzie zakładka nawigacja i będą strzałki wyświetlane na conversie. Dysponuje ELMConfigiem więc która opcja przy ewentualnym konfigurowaniu CCC będzie odpowiednia dla FXa bez BT/VC ?
...

Będzie bez problemu.
Opcja "Navi low level CD.." w liście wyboru "Incar entertainment" na str. 4.

dafior01
02-05-2014, 19:00
Ok dziś walczę. Ja mam obecnie 0828_090731. Czyli z końca 2009 co jest zgodne z produkcją auta. Ciekawe co się zmieni ;)

Udało się. I nawet trwało tylko 14 minut. Końcówka dość ciekawa zwłaszcza kiedy zmiana jest ekranu na ten szary

elo2012
07-05-2014, 13:45
u mnie niestety po odpaleniu płyty na sam koniec instalacji wyskakuje błąd oraz restart systemu.

Jak teraz sprawdzam nav+menu pokazuje systemy jak unknown

jak włożę ponownie płytę z 4.1 to system Navi jest już po upgradzie ale główny nie=unknown...

próbowałem już 3 razy i za każdym razem jest to samo

wcześniej był : 0828_090731

HELP

mm32
07-05-2014, 14:34
Spróbuj jeszcze raz wypalić płytę z upgradem (wypalaj ją z jak najmniejszą prędkością) i wtedy jeszcze raz aktualizację przeprowadź.

elo2012
07-05-2014, 21:48
Działa... trzeba nagrywać z prędkością x8 lub mniejszą - u mnie x8 i poszło

dla pewności sprawdzałem nagrywanie programem NERO 2014, alcohol i power2go

Dziękuje za pomoc.

kacza76
08-05-2014, 17:27
Koledzy czy zamiast travel pilot założę takie radyjko bez żadnych przeróbek

MichalTJE
15-05-2014, 22:40
Witam
Czy posiada ktos "sp 4.1 na CD" z Kielc lub okolice ???
Dzieki i pozdrawiam

elo2012
16-05-2014, 10:57
cofnij pare stron, "tedi" wrzucal linka do pliku z obrazem plyty, pobierz nagraj na plyte przy predkosci max 8 i bedzie ok

MichalTJE
18-05-2014, 09:51
Witam kupie mapy z 2013 roku na karcie... do navi radio Blaupunkt Travel Pilot Fx w watku "Kupie" rowniez umiescilem:-)
Pozdrawiam...

osa1975_30
18-05-2014, 12:59
Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem Forda Fokusa MK2. Jest tam radio Blaupunkt TravelPilot FX i czytając wcześniejsze wątki chciałem uaktualnić swoje radyjko i softa (jeśli piszę coś źle to przepraszam dopiero się uczę). Więc nie mogę uaktualnić do sp 4.1 ponieważ w menu navi nie da się zmienić żeby czytał z CD a nie z karty. Oryginalnej płyty nie posiadam aby się uaktywniła ta opcja (mam mapy na SD Benelux + Major Roads of Europe FX 2009). Chciałem również uaktualnić swoje radio przez stronę która była wcześniej podana przez port USB i znowu lipa wyskakuje mi taki komunikat
"Das USB-Gerät enthält keine Playlist oder Ordner <FordX>". Jeśli mógłby ktoś pomóc będę wdzięczny.

mm32
18-05-2014, 13:36
Czytamy,czytamy,czytamy,wszystko o aktualizacji radyjka jest napisane. Jako,podpowiedź dodam tylko,że trzeba wypalić plyte z sp 4.1 na zwykłym cd z jak najmniejszą prędkością,nastepnie udac sie do auta odpalić silnik usunąć kartę sd z radyjka i włożyć plyte cd do radyjka ze świeżo nagranym sp 4.1. Aktualizacja powinna sama zaskoczyć jeśli tak nie będzie,wtedy wroc tutaj do nas a powiemy co i jak.

osa1975_30
18-05-2014, 19:04
Jestem sorry że tak długo ale obowiązki
Więc zrobiłem wszystko jak pisałeś i niestety nic nie ruszyło tylko komunikat
" No audio CD or MP3 CD inserted!"

mm32
18-05-2014, 19:05
Podaj jaką masz wersję softu aktualnie w radyjku.

osa1975_30
18-05-2014, 19:22
Sw_main 0636_080814
sw_navi n0967v_6.4c1p19

mm32
18-05-2014, 19:28
Wejdź w menu serwisowe i spróbuj wymusić aktualizację,jest tam odpowiednia opcja.Jakimi mapami dysponujesz ?Tylko na sd czy także na CD ?

Bump: Sprawdziłem wyszukując szybko w tym wątku twoją wersję softu i aktualizacja powinna przebiegać bez jakichkolwiek problemów(bez menu serwisowego).

osa1975_30
18-05-2014, 20:42
Mam mapy na SD Benelux + Major Roads of Europe FX 2009. Muszę spróbować w menu serwisowym tylko będę musiał przestudiować jak to się robi. Przez USB również nie chce się nic aktualizować choć robię wszystko jak pokazują na filmie z youtuba

mm32
18-05-2014, 20:44
Widziałeś co dodałem po chwili do poprzedniego swojego postu ?

osa1975_30
18-05-2014, 20:50
chodzi Ci że z moim softem powinno być wszystko ok. Jeśli tak to widziałem lecz cóż z tego jak nie chce ruszyć tylko wywala komunikat jak wcześniej pisałem

mm32
18-05-2014, 20:53
Chodzi mi o to,że aktualizacja rusza zaraz po wsadzeniu jej do napędu CD,nie potrzeba menu serwisowego i innych historii.Płyta ma być nagrywana jako obraz płyty,najwolniej jak się da.

osa1975_30
18-05-2014, 20:56
I tak zrobiłem. Nagrałem obraz płyty na najwolniejszej prędkości różnymi programami i nic. Wkładam CD do napędu i lipa niestety. Mam teraz tyle płyt że mogę iść na rynek i sprzedawać oprogramowanie do navi

mm32
18-05-2014, 20:57
Ta najwolniejsza prędkość to jaka była ?

osa1975_30
18-05-2014, 21:00
wypalane X8

mm32
18-05-2014, 21:00
To powinno być OK.

osa1975_30
18-05-2014, 21:01
No właśnie powinno. A gdybym jednak spróbował z tą opcją serwisową

mm32
18-05-2014, 21:05
Na pewno nie zaszkodzi.

osa1975_30
18-05-2014, 21:08
Domyślam się że gdzieś jest napisane jak to zrobić tylko jest tego trochę. Czy mógłbyś mnie trochę poprowadzić

1endzi
18-05-2014, 21:08
Jestem sorry że tak długo ale obowiązki
Więc zrobiłem wszystko jak pisałeś i niestety nic nie ruszyło tylko komunikat
" No audio CD or MP3 CD inserted!"

a nie wypaliłeś czasem mp3 zamiast cd !!??

osa1975_30
18-05-2014, 21:09
nie wybrałem opcję dla obrazu płyt i ręcznie wybierałem prędkość jej zapisu.

mm32
18-05-2014, 21:10
Jak wypalał obraz płyty to jest OK.

osa1975_30
18-05-2014, 21:15
tak wyskakuje mi zę zapis zakończył się powodzeniem

mm32
18-05-2014, 21:17
Czas przejść do planu B.Znajdź post #506 w tym wątku :)

osa1975_30
18-05-2014, 21:17
no to szukamy

Bump: przeczytałem: ja niestety nie mam płyty CD z navi a jak wchodzę w menu i chcę wybrać źródło z którego ma czytać niestety nie chce się zmienić na CD

Bump: chyba że znacie kogoś z łodzi kto by chciał na sekund pięć pożyczyć taką płytę z navi aby tylko uaktywnić źródło odczytu

mm32
18-05-2014, 21:28
A zanim przejdziesz do planu B spróbuj wymusić aktualizacje z menu serwisowego NAVI+SET.

MichalTJE
18-05-2014, 21:30
... Dokładnie identyczny mam problem jak @osa1975_30...
takie sam komunikat po włożeniu płyty...

SET+NAVI = SW Version:
SW_MAIN - 0828_090731
SW_NAVI - NO967VF__6.4C1P21
karta SD w slocie Turkey z 2010 roku...

na szczecie @mm32 chce pomóc...
@osal powiedz gdzie bedziesz stał z płytami to ja pojadę na drugikoniec kraju ... podobnie jak Ty mam dziś w kolekcji już pokaźne ilości z softem 4.1 dla FX:619:
Pozdrawiam...

mm32
18-05-2014, 21:31
Ja swego czasu miałem ich 8 :(

osa1975_30
18-05-2014, 21:32
ok pamiętasz która to jest zakładka w menu serwisowym. Jeśli tak to proszę o podpowiedź. Na razie to na tyle jutro po próbie wymuszenia znowu się odezwę jakie rezultaty. Mam nadzieję że pójdzie.

mm32
18-05-2014, 21:35
pamiętasz która to jest zakładka w menu serwisowym
Niestety nie pamiętam,ale bez problemu znajdziesz.

osa1975_30
18-05-2014, 21:37
ok wielkie dzięki. To do jutra

Bump: a jeszcze jedno w zakładce DZIENNIK BŁĘDÓW wyskoczyło ich piętnaście. Czy tam może być jakaś podpowiedz

1endzi
19-05-2014, 19:36
1. naciśnij navi i set, zjedź prawym pokrętłem na sam dół

2. naciśnij set i w zakładce factory settings zrób reset ustawień, też chyba ostatnia zakładka (może pomoże jako druga opcja)

MichalTJE
19-05-2014, 23:23
Witam
u mnie temat wyglada tak... zastosowałem sie do rady @1endzi i znów kolejno SET+NAVI > Dealer/Service>System software installation from CD> OK > i poleciało....
wynik SW MAIN - 0841-110810...
Szczególne podziękowania wraz z duzym kuflem piany zmrozonej dla @mm32

mm32
20-05-2014, 02:06
No i super,kolejna osoba z sp 4.1.Gratuluję wytrwałości :).

osa1975_30
20-05-2014, 10:41
Witam udało się zaktualizować soft :surprise:
U mnie to trochę trwało z powodu braku czasu. Dzięki wielkie za pomoc teraz jeszcze będę walczył z aktualizacją przez port USB. (http://www.youtube.com/watch?v=v1QB39zr5Ck). Pytanko: czy owa aktualizacja to to samo co Sp4.1 czy może dotyczy czegoś innego. I priorytet zanim skapituluję i kupię oryginalne mapy do FX próbuję zrobić coś na własną rękę lecz z tego co udało mi się wyczytać to raczej marne szanse.

elo2012
20-05-2014, 12:06
kup oryginal, nadal obowiazuje cena w BEMO na zakup hurtowy z dopiskiem Forum, za pobraniem jakies 365pln brutto.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&highlight=zakup+hurtowy&page=174

osa1975_30
27-05-2014, 09:14
Jeszcze jedno pytanie w sprawie map na kartach SD.
Czym się różnią mapy na niebieskich kartach SD od żółtych

tedi_k
27-05-2014, 13:32
Przeznaczeniem. Żółte są do FF3. Niebieskie do FX albo NX (zależy od part numberu). Doszedł jeszcze szary kolor - takie są karty od TomToma i też w zależności od P/N są albo do FX albo do NX.

fire1982
29-05-2014, 18:39
witam mam problem z radyjkiem nie mogę wysunąć cd,wyswietla sie zebym jechal do serwisu

holdenikus
29-05-2014, 18:41
Zamieść zdjęcie.

fire1982
29-05-2014, 19:33
tak wyswietla jak chcę wyjąć płytę:

CD drive is locked!
Please contact FORD dealer for unlocking.

a jak poniżej wyswietla gdy chce odpalić nawi bo też od niedawna nie działa, wydaje mi się że nie widzi karty:

Please insert a data carrier containing navigation data then activate!
(in settings/navigation)

holdenikus
29-05-2014, 19:40
Wejdz w menu serwisowe - nav + set - chyba była tam funkcja lock cd drive..

mm32
29-05-2014, 19:41
Wejdz w menu serwisowe - nav + set - chyba była tam funkcja lock cd drive..
a pinu tam nie trzeba przez przypadek podawać?

holdenikus
29-05-2014, 19:42
Może i trzeba, ale to chyba nie problem.

fire1982
29-05-2014, 20:12
a co z navi

Bump: cd poszło dzieki panowie jeszcze nawi mi naprawcie i wysylam dobra wodke

DanteXXI
29-05-2014, 20:25
Witam,
Panowie mam pytanie czy pajaczek o nr 6G9T-19A391-AB będzie dobry do zmiany w moim Mondeo mk4 nawigacji FX na NX tak aby bluetooth działał poprawnie? A jak nie to jaki nr zakupić? Z góry dzięki.

pozdrawiam

DXXI

uki23
29-05-2014, 21:07
http://www.ebay.de/itm/FORD-EUROPA-SD-Karte-BLAUPUNKT-Travel-Pilot-Navigations-FX-ohne-TOUCHSCREEN-2013-/190782743506?pt=Navigations_CDs_software_1&hash=item2c6b89a3d2 co powiecie koledzy o tej mapie??Bedzie bez problemu działać w moim s-maxie??
Moje radyjko to Blaupunkt Travelpilot FX, auto 2008 rok..

mm32
29-05-2014, 21:20
http://www.ebay.de/itm/FORD-EUROPA-S...item2c6b89a3d2 co powiecie koledzy o tej mapie??Bedzie bez problemu działać w moim s-maxie??
Moje radyjko to Blaupunkt Travelpilot FX, auto 2008 rok..
Będzie działać z blaupunktem FX,czyli twoim radyjkiem,tylko cena zbyt duża jak na mapę z 2013 roku.

uki23
29-05-2014, 21:31
dzieki kolego, aktualnie mieszkam w de także co do ceny to jeszcze ujdzie :)

fire1982
30-05-2014, 16:04
to co z moja navi panowie

mm32
30-05-2014, 16:44
Wleź w ustawienia (settings) navi i zobacz czy nie ma tam opcji aktywacji mapy.

fire1982
30-05-2014, 18:16
nic takiego nie widze

wojtas7
04-06-2014, 14:25
czy ktoś spotkał się z sytuacją że radio TravelPilot FX zawiesiło się, radio gra jedną stację ale nie reaguje na żadne przyciski, nie można wyłączyć, zmienić głośności itd? Gaszenie i zapalenie auta nic nie daje. Spróbować odłączyć aku?

mm32
04-06-2014, 15:44
Spróbować odłączyć aku?
Zawsze...Pamiętaj tylko,że kod do radia jest potrzebny.

Dlugi1
06-06-2014, 07:07
Pytanie o funkcję TOUR LIST. Logicznym wydawało by się, że po ustaleniu tych punktów najeżdżam na ostatni, wybieram go i nawigacja bedzie do niego prowadzić poprzez wszystkie punkty, które wrzuciłem do TOUR LIST, bo z tego miejsca w menu startuję nawigowanie.
Niestety, pewnie moja logika jest poniżej przeciętnej, przyznaję, nie potrafię skorzystać z tej opcji, nie potrafie wykorzystać tego urządzenia tak, aby trasa wyznaczona była przez parę punktów pośrednich i tak mnie poprowadziło. Jedynie umiem wyznaczyć punkt docelowy i nawigować tylko do pojedyńczego punktu.
Ktoś mi podpowie, czy da się jednak TOUR LIST wykorzystać w praktyce i jak to zrobić?

Dlugi1
11-06-2014, 07:11
Nikt nie wie? Nie używacie planowania trasy, gdy czasami trzeba "zmusić "nawigację, aby wytyczyła ją tak, jak Wam odpowiada?
Gdzieś widziałem na forum informację, jak ktoś z tym walczył, niestety nie mogę tego znaleźć. Może chodziło o inną nawigację...

jaceks
11-06-2014, 13:01
http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi/Archiwum/Instrukcje_Obslugi-AudioNavi
instrukcja nawigacji, strona 22

Dlugi1
12-06-2014, 07:48
Z instrukcji: "Ta funkcja umożliwia wprowadzenie większej liczby celów i wybranie kolejności, w której chcesz je odwiedzić. System automatycznie obliczy i wyświetli wybraną przez Ciebie trasę podróży."
Robię tak - dodaję do listy parę punktów, najeżdżam na ostatni z nich i wciskam pokrętło "Select" (bo nie widzę żadnej innej opcji aby zacząć nawigowanie). Trasa jest wyznaczana, ale tylko z aktualnego miejsca do miejsca wybranego - z kompletnym pominięciem punktów, które są wcześniej na liście.
Nadal nie wiem jak to wykorzystać - to służy tylko do zrobienia takiej listy i później po kolei ich wybierania jako celu? Trochę bez sensu, bo i tak trzeba grzebać po menu, aby do tej pozycji dojść. Programiści chyba mieli jakiś inną koncepcję, tylko ja nie potrafię jej odkryć - nikt nie używa tego?

osa1975_30
15-06-2014, 11:17
Witam, orientujecie się Panowie w jakim formacie są nagrywane pliki map do FX na SD :027:

tedi_k
15-06-2014, 21:23
TomTom. Chronione systemem DRM, więc kopiowanie i inne kombinacje wykluczone.
Kolejny kolega chętny stracić trochę czasu na bicie głową w mur... Powodzenia!:027:

malisz182
16-06-2014, 13:36
A ja mam ogólne pytanie o te mapki FX 2014, sprawdzają się one? Jak z dokładnością? Czy mozna w ciągu roku ich obowiązywania pobierać na bieżąco jakieś aktualizcje? Jak w porównaniu do np. AutoMapy, Garmina, czy NaviExpert?

osa1975_30
16-06-2014, 21:52
Jestem trochę upartym osłem. Pomimo, że wiele osób pisało, że kopiowanie i rożne tego typu kombinacje nic nie dadzą mam cichą nadzieję na ksywę Einstein FX :lol: