Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Blaupunkt Travel Pilot FX - kompendium wiedzy
Strony :
1
2
3
[ 4]
5
6
7
8
9
10
...mam cichą nadzieję na ksywę Einstein FX :lol:
Złóż CV i list motywacyjny do tych, co to "uczą auta polskiego"... Dali radę rozczesać soft (dość stary...) FXa i NXa w celu znalezienia procedur włączani/wyłączania DRM. Więc może Cię przyjmą jako pomocnika programisty...
Jestem trochę upartym osłem. Pomimo, że wiele osób pisało, że kopiowanie i rożne tego typu kombinacje nic nie dadzą mam cichą nadzieję na ksywę Einstein FX :lol:
jak byś rozczesał soft i np. zrobił polski język i ogólnie go udostępnił to podejrzewam że wiele osób by było szczęśliwych i oprócz ksywki mógłbyś liczyć również na coś więcej
MichalTJE 18-06-2014, 23:30 Witam
Radio FX... dzis zakupiona karta SD z aktualizacja mapy 2014 4.1 (kolor szary), po odinstalowaniu ze slotu karty SD 2010 rok (kolor blękitny) i probie zainstalowania aktualizacji FX nie widzi nowej karty... w radiu najnowszy soft 4.1... pytanie czy po włożeniu karty do slotu radio powinno samo odczytać kartę czy trzeba wykonac instalacje takiej karty ?
martinezzt 19-06-2014, 11:13 Moim zdaniem ta karta nie pasuje do fx raczej do nx sadzac po kolorze.Moge sie mylic
Witam Forumowiczów !!!!
ostatnio zakupiłem radyjko travelpilot FX i wsadziłem w miejsce swojego dawnego seryjnego 6000CD. Mam problem a mianowicie: jeśli radyjko odpalam po przez wciśnięcie klawisza to zaczyna działać i podświetla się i ekran i klawisze, jeśli zaś przekręce kluczyk w stacyjce zeby odpalić auto to podświetlanie klawiszy gaśnie a radio działa nadal i wyświetlacz świeci. Poza tym wszystko dziala idealnie. POMOCY. niewiem czy coś trzeba zmienić we wiążce przewodów z podtrzymaniem czy radio jest uwalone. Wszystkie pozostałe inne funkcje działają bez zarzutu. Ponadto jest lipa z softem 4.1 Mając poprzedni podczas nawigowania oprócz wyświetlanych info byly komunikaty głosowe a po wgraniu nowego softu 4.1 (z adresu zwierzaka - podanego na wcześniejszych stronach) podczas nawigowania nie ma komunikatów głosowych. Wszystkie parametry ustawione są tak jak przy starym sofcie. Poradźcie co robić. Może coś pominąłem. Jak generalnie ustawia się głośność komunikatów nawigowania - trzeba czekać na jakiś komunikat i wtedy gałką lub przy kierownicy podgłaśniać czy macie jakiś inny sposób na to żeby to sprawdzić. Może sie da wywołać jakiś testowy komunikat głosowy i tak ustawić odpowiednią głośność. Boję się że po wgraniu nowego softu komunikaty głosowe zniknęły na amen. Poraźcie coś. Pozdr ;-)
PS. niech ktoś napisze czy jesli winą softu 4.1 jest brak komunikatów głosowych to czy istnieje możliwość teraz wgrania starszego np. 2.0. czy tak sie da
maniek007 26-06-2014, 14:12 Witam.
Czy mapy na SD dla dotykowych ekranów będą działać na tych bezdotykowych ?
maniek007 27-06-2014, 14:27 czy ta mapa podejdzie do mnie Ford Travel pilot FX
http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-SD-CARD-SAT-NAV-DATA-CARD-WESTERN-EUROPE-TURKEY-FX-2009-2010-/321438809136?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4ad73efc30&nma=true&si=ZGS2B%252BfYT16Lmwvl240t%252FLG5Jpc%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557
Podejdzie do FX,ale cena 30 funtów za mapę z 2009 roku to przesada ;).
Witam, jestem nowy na forum, chciałbym prosić o pomoc, mianowicie do mojej Foki MK2 z 2007 roku która jest wyposażona w standardowe czarne prostokątne radio 6000CD chciałbym założyć radio z nawigacją Blaupunkt Travel Pilot FX. Pytanie jest następujące: co poza radiem potrzebuję dla działania nawigacji? Czy kostka będzie pasowała? Czy potrzebna jest antena gps? jaka? czy to radio ma czytnik kart sd? czy ma bluetooth? Czy czeka mnie wiele przeróbek? i wreszcie czy gra warta jest świeczki i czy są dobre mapy Polski? z góry dziękuję za kompleksową odpowiedź, pozdrawiam serdecznie!
No ale w tym wątku są odpowiedzi dokładnie na wszystkie powyższe pytania...:shock:
To o co chodzi z tymi pytaniami?
Przejrzałem już połowę i nic nie kumam, please help :P
Witam ponownie, radio już zakupiłem, spodziewam się, iż kostka od 6000CD będzie pasowała, bardzo proszę o prostą i zwięzłą odpowiedź na pytanie jak uruchomić nawigację(kupiłem antenę na allegro)jak zdobyć najnowszą mapę? jaki jest koszt? co muszę kupić aby działał bluetooth? czy wystarczy sam moduł BT forda z allegro?
Dodam, że mowa o Travel pilocie EX...
dafior01 29-06-2014, 17:52 Przejrzałem już połowę i nic nie kumam, please help :P
bez obrazy - W takim razie poświęć parę złotych i niech ktoś Ci to założy. zakładam że interfejsu też nie masz.
Wysłane z mojego Faea F1 przy użyciu Tapatalka
Bardzo dziękuje za cenną radę, "bez urazy", prosiłem o pomoc kogos kto sie zna na temacie
martinezzt 30-06-2014, 20:47 Witam mam pytanie czy ta mapka pasuje do navi fx http://www.ebay.de/itm/FORD-EUROPA-SD-Karte-BLAUPUNKT-Travel-Pilot-Navigations-FX-ohne-TOUCHSCREEN-2014-/201052270868?pt=Navigations_CDs_software_1&hash=item2ecfa63114
Przecież jest napisane w tytule aukcji, że pasuje...
MichalTJE 10-07-2014, 21:39 Z instrukcji: "Ta funkcja umożliwia wprowadzenie większej liczby celów i wybranie kolejności, w której chcesz je odwiedzić. System automatycznie obliczy i wyświetli wybraną przez Ciebie trasę podróży."
Robię tak - dodaję do listy parę punktów, najeżdżam na ostatni z nich i wciskam pokrętło "Select" (bo nie widzę żadnej innej opcji aby zacząć nawigowanie). Trasa jest wyznaczana, ale tylko z aktualnego miejsca do miejsca wybranego - z kompletnym pominięciem punktów, które są wcześniej na liście.
Nadal nie wiem jak to wykorzystać - to służy tylko do zrobienia takiej listy i później po kolei ich wybierania jako celu? Trochę bez sensu, bo i tak trzeba grzebać po menu, aby do tej pozycji dojść. Programiści chyba mieli jakiś inną koncepcję, tylko ja nie potrafię jej odkryć - nikt nie używa tego?
Blaupunkt TravelPilot FX... potwierdzam ten problem soft V 4.1... czy moglem cos przez przypadek wlaczyc ze brak mozliwosci wybrania celow przelotowych w nawigacji ? najnowsza aktualizacja karty SD 2014...
Pozdrawiam
artur1970 10-07-2014, 22:29 Witam mam pytanie czy ta mapka pasuje do navi fx http://www.ebay.de/itm/FORD-EUROPA-SD-Karte-BLAUPUNKT-Travel-Pilot-Navigations-FX-ohne-TOUCHSCREEN-2014-/201052270868?pt=Navigations_CDs_software_1&hash=item2ecfa63114
Daleko szukasz, a pod nosem.....
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=179
Blaupunkt TravelPilot FX... potwierdzam ten problem soft V 4.1... czy moglem cos przez przypadek wlaczyc ze brak mozliwosci wybrania celow przelotowych w nawigacji ?
Czy ktokolwiek używał takiej opcji w FX-ie i mu to działało?
Zaczepiłem centralę Forda tym pytaniem, ale skierowali mnie do serwisu - jakoś nie liczę na to, by mi tam pomogli...
dafior01 11-07-2014, 14:19 No właśnie. Mam podróż na Chorwację i potrzebowałbym tego. A tu zonkkkk.
Daj znać jak uda ci się to uruchomić.
przemik27 13-07-2014, 13:06 Witam Wszystkich
Jak mogę zmienić język niderlandzki na chociażby angielski w komunikatach z nawigacji travelPilot FX?
Nadmienię tylko, że po zakupie S-maxia zmieniłem język na angielski metryczny, całe radio, VC i menu navi jest po angielsku, jednak komendy głosowe z navi są po niderlandzku.
Macie jakieś pomysły?
przemik27 19-07-2014, 21:45 Witam,
Proszę o pomoc, bo już nie znajduje rozwiązania.
Travel Pilot FX zainstalowany najnowszy soft 4.1 i po wybraniu j.angielskiego kobiecy głos gada po niemiecku czy niderlandzku. Nadmienię, iż zmieniałem na wszystkie dostępne języki i w każdy działał poprawnie (czyli w takim na jaki został przełączony).
Wiecie o co może chodzić???
arkmyl12 19-07-2014, 23:46 Mam pytanie odnośnie zmiany radia Sony na FX. Będzie konieczna jakaś aktywacja ELM?
Czy wymontować Sony, zakładać Blaupunkta i cieszyć się nawigacja:)
Jeśli jest convers+, to trzeba skonfigurować navi kompem, aby działały wskazania navi na conversie. Analogicznie, jeśli jest duży czerwony wyświetlacz (choć jeśli fabrycznie nie było navi, to także zapewne nie ma dużego czerwonego wyświetlacza...).
arkmyl12 20-07-2014, 00:12 Tego się właśnie obawiałem. Czyli na radochę z posiadania nawigacji przyjdzie jeszcze poczekać :(
Odnoszę wrażenie że Sony grało zdecydowanie lepiej...
I pytanie do kolegów, Soniak rzeczywiście lepiej gra, czy tylko mi się wydaje..
FX gra dobrze. Nie gorzej niż Sony. Moim zdaniem...
arkmyl12 20-07-2014, 00:52 To dobrze, już balem się że będę miał navi kosztem dźwięku:(
MichalTJE 22-07-2014, 19:05 ... Witam, prośba ponowna kto gra pierwsze skrzypce na Forum odnośnie FX,,,
w kontekscie Navi - dziś przemierzyłem sluzbowo Bieszczady, a w piatek ruszam na Hel i sluchajcie testowalem dzis mocno opcje Tour List i wypowiedzcie sie czy faktycznie producent miał na mysli to aby posrednie punkty byly punktami docelowymi ???
dzis na parkingu siedzialem 60 minut i chcialem wpisac poprzez Tour List kilka punktow posrednich i nic nie ma zadnych opcji... chyba ze soft 4.1 i najnowsza Mapa 2014 TomTom nie przewiduja ze ktos bedzie chcial oprocz punktu docelowego wpisac punkty posrednie...
P.S. oczywiscie jest mozliwosc po dojechaniu do punktu posredniego pchnac dalej trase do... kolejnego punktu docelowego ale trzeba ingerowac recznie... szczerze ? nie wierze ze taki był zamysł producenta :)
Pozdrawiam!... dajcie znaka jesli ktos znalazł szyfry na to...
arkmyl12 23-07-2014, 22:47 Czy do FX pasuje antena GPS ze złączem Fakra?
arkmyl12 23-07-2014, 23:11 Dzięki za info. Naprawdę jesteś szybki:)
Ja już jestem po wymianie anteny na taką z wtyczką Fakra. Jako że mam podgrzewaną przednią szybę trochę słabo odbierała kiedy była w okolicach deski, dlatego umieściłem ją w bagażniku, pod boczna szybą (kombi), jest na magnesie i ładnie do blachy się przytuliła. Kupiłem taką z dłuższym kabelkiem, puściłem go bardzo łatwo bez rozkręcania pod bocznymi/progowymi plastikami (ani kabelka, ani anteny nie widać). W zależności od warunków (miasto, otwarty teren) pokazuje że jest w zasięgu 6-12 satelitów.
arkmyl12 25-07-2014, 23:15 Dobrze wiedzieć, właśnie czekam na swoją antenę. Miałem nadzieję iż dojdzie przed weekendem ale niestety z uruchomieniem nawi muszę poczekać. Zastanawiałem się nad miejscem montażu i jestem wdzięczny za wszelkie sugestie.
...Zastanawiałem się nad miejscem montażu
jak by miało się przydać - jakiś czas temu pisałem gdzie antenkę schowałem u siebie
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2123597&postcount=1291. Koledzy piszą, że druciki grzejne jednak nie mają wpływu na ilość widzianych satelitów, jednak u mnie już tak pozostała :D
pozdrófka
blazeyzem 26-07-2014, 09:17 To dobrze, już balem się że będę miał navi kosztem dźwięku:(
Moim zdaniem Fx gra dużo lepiej jeżeli chodzi o inne źródła dźwięku niż radio. Radio było lepsze w Sony, teraz w fx slabo odbiera stacje.
Bump: Ja już jestem po wymianie anteny na taką z wtyczką Fakra. Jako że mam podgrzewaną przednią szybę trochę słabo odbierała kiedy była w okolicach deski, dlatego umieściłem ją w bagażniku, pod boczna szybą (kombi), jest na magnesie i ładnie do blachy się przytuliła. Kupiłem taką z dłuższym kabelkiem, puściłem go bardzo łatwo bez rozkręcania pod bocznymi/progowymi plastikami (ani kabelka, ani anteny nie widać). W zależności od warunków (miasto, otwarty teren) pokazuje że jest w zasięgu 6-12 satelitów.
Powiesz mi co to za antena? Ja mam przy czujniku deszczu i mam tylko 2-5 i często gubi mi zasięg. Jakąś strasznie badziewna mam.
przemik27 26-07-2014, 23:06 Szybkie pytanie: czy można domontować do tego radia kamerkę cofania?
Można,na forum jest użytkownik Holdenikus on powie Ci więcej na ten temat,ale ogólnie to raczej nie opłacalne jest.
Bump:
Powiesz mi co to za antena? Ja mam przy czujniku deszczu i mam tylko 2-5 i często gubi mi zasięg. Jakąś strasznie badziewna mam.
Już nie pamiętam dokładnie ale była to zwykła antena jak w tej aukcji http://allegro.pl/antena-gps-fakra-90-20-515-radom-i4421359950.html pamietam tylko że szukałem z dłuższym kabelkiem.
blazeyzem 28-07-2014, 12:08 Już nie pamiętam dokładnie ale była to zwykła antena jak w tej aukcji http://allegro.pl/antena-gps-fakra-90-20-515-radom-i4421359950.html pamietam tylko że szukałem z dłuższym kabelkiem.
OK wielkie dzięki.
No właśnie. Mam podróż na Chorwację i potrzebowałbym tego. A tu zonkkkk.
Daj znać jak uda ci się to uruchomić.
... Witam, prośba ponowna kto gra pierwsze skrzypce na Forum odnośnie FX,,,
w kontekscie Navi - dziś przemierzyłem sluzbowo Bieszczady, a w piatek ruszam na Hel i sluchajcie testowalem dzis mocno opcje Tour List i wypowiedzcie sie czy faktycznie producent miał na mysli to aby posrednie punkty byly punktami docelowymi ???...
Miałem chwilę czasu, spróbowałem.
DZIAŁA!!!!
Ustawia się punkty pośrednie trasy w menu Tour List zgodnie z kolejnością przejeżdżania, później z tej listy wybiera się PIERWSZY punkt do nawigowania. I tu jest właśnie zmyłka, bo odległość podaje do tego punktu i zawsze uznawałem, że źle robię i kombinowałem dalej - nie widzę możliwości by podawało odległość całkowitą trasy tak zmontowanej.
Po osiągnięciu punktu pośredniego nawigowanie trwa dalej do następnego bądź końcowego - samo. Punkt pośredni na mapie nie jest oznaczony flagą finiszu tylko takim trójkątnym proporczykiem.
Spróbujcie sobie na krótkich trasach, tak, aby wszystkie punkty (start, pośredni, końcowy) były widoczne na mapie po pomniejszeniu - zobaczycie, że jest dobrze, choć jakoś logika inżynierów projektujących tę nawigację do mnie nie przemawia...
arkmyl12 29-07-2014, 19:45 A mojej anteny nadal nie ma :( FX czeka i czeka na zamontowanie. Co do dzwieku redia w Sonym to tez bez rewelacji, z CD jest dużo lepiej i pewnie podobnie będzie i tu. Nie mogę się juz doczekać :) Taki małe a cieszy..
MichalTJE 30-07-2014, 01:56 Miałem chwilę czasu, spróbowałem.
DZIAŁA!!!!
Ustawia się punkty pośrednie trasy w menu Tour List zgodnie z kolejnością przejeżdżania, później z tej listy wybiera się PIERWSZY punkt do nawigowania. I tu jest właśnie zmyłka, bo odległość podaje do tego punktu i zawsze uznawałem, że źle robię i kombinowałem dalej - nie widzę możliwości by podawało odległość całkowitą trasy tak zmontowanej.
Po osiągnięciu punktu pośr :-) edniego nawigowanie trwa dalej do następnego bądź końcowego - samo. Punkt pośredni na mapie nie jest oznaczony flagą finiszu tylko takim trójkątnym proporczykiem.
Spróbujcie sobie na krótkich trasach, tak, aby wszystkie punkty (start, pośredni, końcowy) były widoczne na mapie po pomniejszeniu - zobaczycie, że jest dobrze, choć jakoś logika inżynierów projektujących tę nawigację do mnie nie przemawia...
:-) zawsze kasowalem trase kiedy znikaly km calego touru... sprobuje Twej metody:568: dam znaka :-)
arkmyl12 03-08-2014, 02:36 Mam pytanie, czy FX do mondeo rózni się od innych jakimś kodem itp..
Pytam gdyż ostatnio kupiłem, podłączyłem (nie jest jeszcze aktywowana ELM) i niestety podczas jazdy nie pokazuje szybkości cału czas na wyświetlaczu navi po wciśnięciu "i" jest 0 km/h
Niczym się nie różni,aktywuj ELMConfigiem i wszystko powinno wrócić do normy.
arkmyl12 03-08-2014, 21:51 Miałem nadzieję że tak właśnie jest :)
Pytam gdyż ostatnio kupiłem, podłączyłem (nie jest jeszcze aktywowana ELM) i niestety podczas jazdy nie pokazuje szybkości cału czas na wyświetlaczu navi po wciśnięciu "i" jest 0 km/h
A tam w ogóle pokazywana jest prędkość? Navi u mnie działa a w tej pozycji mam "0".
arkmyl12 14-08-2014, 23:49 A tam w ogóle pokazywana jest prędkość? Navi u mnie działa a w tej pozycji mam "0".
Masz oryginalnie montowaną navi czy dokładałeś?
Moim zdaniem odczyt prędkości jest niezbędny do prawidłowego i realnego działanie np. w tunelach. ( navi przyklejane na szybę pokazują wskazanie oparte prędkości z którą wjechało się do tunelu albo obowiązującym ograniczeniu predkości)
Co innego odczyt prędkości przez urządzenie a co innego jej pokazywanie na ekranie. Na ekranie "Info" navi FX (a także NX) nie ma prędkości. Zresztą tak jest w większości fabrycznych nawigacji - chodzi o wyeliminowanie dyskusji z ASO typu "Panie, a czemu prędkościomierz na liczniku pokazuje mi inną prędkość niż fabryczna navi?" (bo pokazuje inną...). A do mierzenia pozycji w tunelu to niezbędny jest żyroskop (wbudowany w navi"...
Masz oryginalnie montowaną navi czy dokładałeś?
Navi oryginalna, a po naciśnięciu "i" pole o którym piszesz pokazuje odległość od celu (jeśli jest ustawiona trasa) lub "0" (jeśli trasy nie ma) - zwróć uwagę na jednostki.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy - przy nawigowaniu z użyciem TOUR LIST nigdzie nie widziałem całkowitej odległości do celu - może właśnie tu jest pokazywana?
dafior01 18-08-2014, 12:18 przy nawigowaniu z użyciem TOUR LIST
A kolega wie jak z tego korzystać? Bo mnie ta TOUR LIST nie działa albo nie wiem jak używać. Niby wpisuje kolejny punkty, ale dojeżdżam do pierwszego to następny nie startuje ... Jak włączam ostatni to navi nie używa wcześniejszych ...
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2247829&postcount=796
Mi działa dokładnie w ten sposób, ale z tego co Ty piszesz to tez tak próbowałeś. Może w Twoim przypadku problemem jest "niezaliczenie" danego punktu pośredniego bo przejeżdżasz gdzieś obok?
Ciągnie Cię nadal do tego punktu czy kończy nawigowanie?
MichalTJE 18-08-2014, 14:34 http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2247829&postcount=796
... to działa w 100% sprawdzone na kilku już trasach... podstawowa zależność przejechanie przez każdy nawigowany punkt...
Witam, może ktoś wie jak usunąć zakładki na ekranie (zasłaniają widok mapy) aby były niewidoczne jak na zdjęciu?
MichalTJE 22-08-2014, 15:12 ... gdy już wytyczysz trasę > przycisk MAP > potem dusisz przycisk bezpośrednio pod komendą "Details (szczegóły" na ekranie i ciszysz się mapą...
To nie tak jak piszesz bo nawet niema takiej opcji "Details'
Może ktoś ma większe doświadczenie w tej nawigacji?
MichalTJE 23-08-2014, 10:49 Witam, może ktoś wie jak usunąć zakładki na ekranie (zasłaniają widok mapy) aby były niewidoczne jak na zdjęciu?
... Zamiast deprecjonować czyjąś wiedzę w danym temacie zadaj pytanie w języku ojczystym...
pomimo zdjęć trudno wywróżyć ze szklanej kuli gdzie tkwi nurtujący Cię problem...
ja chciałem Ci tylko pomóc, domyslająć sie tak naprawdę*gdzie masz problem.
Powodzenia.
... Zamiast deprecjonować czyjąś wiedzę w danym temacie zadaj pytanie w języku ojczystym...
pomimo zdjęć trudno wywróżyć ze szklanej kuli gdzie tkwi nurtujący Cię problem...
ja chciałem Ci tylko pomóc, domyslająć sie tak naprawdę*gdzie masz problem.
Powodzenia.
Ponieważ kolega nie udzielił trafnej odpowiedzi z winy nieznajomości mojego języka ojczystego, proszę więc innych użytkowników forum o poradę.
Panowie poszukuje mapy Niemiec +MRE do FX moze byc nawet z 2009 ew europa zachodnia + turcja FX 2009. Pilna sprawa.
Mam zbędną mapę na karcie SD Blaupunkt Deutschland + IRE FX 2008, niebieska.
goodspeed4 25-08-2014, 21:22 Panowie poszukuje mapy Niemiec +MRE do FX moze byc nawet z 2009 ew europa zachodnia + turcja FX 2009. Pilna sprawa.
Mam taką mapę, pisz na PW
Witam,
Ostatnio wzbudziło mnie zainteresowanie nawigacją w samochodzie. Do tej pory korzystałem z nawigacji przenośnej Mio, natomiast ta w radiu była mi obca bo jest w języku niemieckim. Wczoraj po włożeniu karty SD z mapą i włączeniu nawigacji pokazał się taki komunikat.
Download
Component Installed Version Data Carrier version
Nav software 07.09.28.13 07.09.28.13
Sys software 08. 02. 07. 20 00.00.00.00
Data carrier version is incompatible!
Please install laters main software version
Abort
-------------------------------------------------------
Po wciśnięciu polecenia Abort wszystkie cyfry zmieniły się w zera.
Przeglądając wątki o nawigacji FX chciałbym też odświeżyć aktualizację oprogramowania do nowszej wersji i spróbować korzystania z tych zmian.
Jeśli by ktoś chciał opisać cały proces instalowania nowej wersji, krok po kroku to by było dobrze. Dodam jeszcze to, że mam tylko kartę SD Blaupunkt z mapą Niemiec+ IRE, bez płyty CD.
...Ostatnio wzbudziło mnie zainteresowanie ....
Szkoda, że nie wzbudziło Cię zainteresowanie co i jak poszukać na forum... Wystarczy przeszukać ten temat na okoliczność występowania słowa aktualizacja i już wszystko jasne...:027::568:
Nic nie znalazłem poczciwego Tadeuszu, prócz takich inforamcji:
- Mogę sie z Wami podzielic sukcesem - udalo sie zaktualizowac a SP4.1
-Pobralem z netu: ISO9660_DNL_CD.iso SET+NAV pokazala mi cos takiego:
-Czytam kompendium wiedzy od dłuższego czasu i trochę się wyedukowałem. Dzięki Wam zaktualizowałem oprogramowanie w moim mk4 z czerwca 2008 roku.
To tylko to można znaleźć a o instrukcji nic nie ma.
--------------------------------
Nikt nie ma instrukcji aktualizowania radia?
A tak na poważnie, co ta aktualizacja właściwie zmieni w opcjach?
Czy ktoś uzyskał przez tą aktualizację wyświetlacz koloru zielonego albo notatnik do zapisków?
Zielonego notatnika niestety nie da się uzyskać, ale kawę navi zacznie nareszcie parzyć porządną.
Cała instrukcja wynikała wprost z zacytowanych postów. Żadnej filozofii.
1) Pobrać aktualizację np. ode mnie https://www.dropbox.com/s/a4r44wldheytcn1/Ford_FX_SP4.1.rar?dl=0
2) wypalić na płycie CD (najlepiej z mniejszą prędkością)
3) wyjąc kartę SD z FX
4) włożyć płytę z aktualizacją do napędu FX
5) ma wystartować sama.
6) jak nie wystartowała, to sprawdzić w "menu inżynierskim" czy jest "wymuszenie aktualizacji"
7) jak nie ma - to czytać co zrobili ci, co mieli problem.
No i nici z tego wyszły Tadeuszu. Pobrane i wgrane na płytę dalej do napędu CD i klapa, nic się nie dzieje. Może źle rozpakowane pliki RAR albo co?
Może lepiej puścić z karty SD.
FX z karty SD nie aktualizuje się. Rozumiem, że umiesz nagrywać obrazy ISO na płytę?
Nie bardzo może "nic się nie dziać" bo musi być co najmniej komunikat, że płyta to nie CD-audio ani nie MP3... (to wtedy, jak jest problem z automatycznym wystartowaniem aktualizacji).
Witam, mam problem z fxem. Za cholere nie potrafię wpisać kodu do niego. Mam na wyświetlaczu "Please enter pin coś tam". Problem w tym że jak chce wpisać dwójkę na początku, wciskam 2x jedynkę i zamiast tego mam 1 w pierwszym i 1 w drugim polu. To samo się dzieje jak wcisnę np. 4x czwórkę to mam cztery jedynki. Do tego nawet jak mam cztery jedynki, wciskam OK i nie reaguje. Przycisk od OK działa bo jak mam puste pola od pinu i niepodświetlone OK to po wciśnięciu mam ";". Ma ktoś rade na to ?
Instrukcja obsługi navi http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22nAWIGA CJA%28CG3548pl%29+05-2009.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214373277761&blobkey=id
strona 6. Jak trzeba wprowadzić cyfrę "4", to wciskamy cyfrę "4" a nie 4 razy "1"...
Kodu PIN niezbędnego do wprowadzenia po odłączeniu/podłączeniu akumulatora nie należy mylić z kodem PIN parowania telefonu (urządzenie mówi "Enter PIN code ...", ale dotyczy to wpisywania podanego na ekranie kodu do TELEFONU a nie do navi)...
teraz już wiem. Jak zresetuje radio bezpiecznikiem to jest możliwość wpisania pinu. Jednak jest następny problem. Mój pin to 2704, po wpisaniu 2 i 7, wciskam 0 a radio mi wrzuca drugą 7 i się wiesza...
Wpisałem specjalnie zły pin 2222, na który radio zareagowało bez problemu, aby zablokować radio z myślą że się jakoś zresetuje, jednak dalej jak wpisuje 27 i następnie nie mogę wprowadzić 0 bo mi drugą 7 dorzuca i się wiesza. 0 mogę bez problemu wprowadzić ale na pierwszym lub drugim miejscu.
Da się to jakoś naprawić, albo zaktualizować soft bez podawania pinu ? Radio przymuje płyty bez problemu i coś tam czyta
Witam. Mam mondeo z blaupunktem fx tyle ze bez mapy. Juz zamowilem mape na allegro a miedzyczasie zrobilem upgrade do 4.1. Co zauwazylem w opcjach to zrodlo map z cd a nie z sd. Nie ma rady tego zmienic, caly czas jest cd. Czy jak zakupilem mapy do fxa na sd to bedzie to działac dobrze ? Mimo ze pisze zrodlo cd ?
Będzie działać jak należy,nie przejmuj się.
blazeyzem 18-10-2014, 20:16 Będzie OK
MarcinUj 23-10-2014, 22:57 Witam,
czy ktoś z użytkowników FX próbował wgrać takie oto coś:
FordFX_PL_Menu_copy_protection_off
??
no, jest na chomiku ten plik ;)
Jak po wgraniu tego softu naprawić radio???? Proszę o pomocpo prostu mmi zdechło....musiałem szukać fachowca i 1000zł poszłoi inne podobne, chyba trzeba uważać ;)
tu piszą, żeby tego nie wrzucać http://chomikuj.pl/dziakoni/polskie+menu+do+aut/UWAGA+NA+TE+PLIKI+NA+CHOMIKACH :)
MarcinUj 24-10-2014, 09:21 No tak piszą na tym portalu.
Ale jak się otworzy ten plik, to wygląda jak prawdziwy soft do radia FX.
Kolega "tedi_k" nie ma z tym doświadczenia (informatyk chyba) :) ?
A co do sprawy ma moje doświadczenie? Pliki "uwalające" są takimi niezależnie od wszystkiego. Jak napisane - "nie wgrywać", to nie wgrywać i już. Te pliki, które są na moim chomiku albo dropboxie nie oferują "cudów" (bo to standardowe softy fabryczne), ale na pewno nie "cegłują" urządzenia...
MarcinUj 24-10-2014, 10:45 A co do sprawy ma moje doświadczenie? Pliki "uwalające" są takimi niezależnie od wszystkiego. Jak napisane - "nie wgrywać", to nie wgrywać i już. Te pliki, które są na moim chomiku albo dropboxie nie oferują "cudów" (bo to standardowe softy fabryczne), ale na pewno nie "cegłują" urządzenia...
Sorry, myślałem, że kolega z tak ogromnym doświadczenie, popartym wiedzą informatyczną, już miał doczynienia z takimi "cudami".
Jednak skoro nie, to i ja też nie będzie się pchał w potencjalne "uceglenie" mojego sprzętu :)
Sorry, myślałem, że kolega z tak ogromnym doświadczenie, popartym wiedzą informatyczną, już miał doczynienia z takimi "cudami".
...
Bo miałem - uwalają radio... Na szczęście nie moje, tylko chętnych do takich eksperymentów. Wystarczy poszukać w wątku o NX - z ładnymi filmami jak śliczny czarny i martwy ekran robi się po skutecznym wgraniu "cuda"...
czy działa wam automatyczne przełączanie wyświetlacza na tryb dzienny/nocny?
u mnie tryb dzienny i nocny ma określoną jakąśtam jasność, przełączanie reczne działa, natomiast w trybie auto świeci max jasnością, niezależnie od włączenia świateł.
Wyświetlacz
Display mode
Podświetlenie ekranu można dostosować
do jazdy w dzień lub w nocy, możliwe jest
także automatyczne przełączanie między
tymi dwoma możliwościami w zależności
od włączenia reflektorów pojazdu
no i odkryłem. instrukcje pisał ktoś, kto na oczy nie widział radia ani samochodu :>
w trybie auto, nie przełącza się miedzy trybami dzień/noc w zależności od świateł czy też czujnika swiatła, a jasność ekranu jest regulowana potencjometrem jasności zegarów i konsoli, obok włącznika swiatła
...w trybie auto, nie przełącza się miedzy trybami dzień/noc w zależności od świateł czy też czujnika swiatła, a jasność ekranu jest regulowana potencjometrem jasności zegarów i konsoli, obok włącznika swiatła
U mnie działa tak, że po włączeniu świateł wyświetlacz się przygasza (tryb nocny). Do tego póxniej działa regulacja potencjometrem.
Piro1969 19-11-2014, 00:40 Witam, mam pytanie czy da się ściągną oprogramowanie pokładowe z fx na jakiś nośnik. A skąd moje pytanie, bo wgrane mam oprogramowanie z j. polskim, lektor wszelkie wpisy itp. i chciałbym sobie je zarchiwizować na wypadek awarii
Wiatam, dajcie mi linka do sciągnięcia softu do FXa
szukam szukam i nigdzie nie widze
Wiatam, dajcie mi linka do sciągnięcia softu do FXa
szukam szukam i nigdzie nie widze
post 820 str. 82
https://www.dropbox.com/s/a4r44wldheytcn1/Ford_FX_SP4.1.rar?dl=0
dzieki , a zeby bylo polskie menu??
Bump: i to jest najnowszy ???? da sie zrobil PL menu jakos?
dzieki , a zeby bylo polskie menu??
Bump: i to jest najnowszy ???? da sie zrobil PL menu jakos?
najnowszy, nie ma oficjalnego polskiego menu
nikt z forum nie stworzył menu po polsku, aby mieć polskie pozostaje Ci zakupienie takiego w którejś z firm np.z alleg....
rozkminiam teraz to gasniecie podswietlenia po zaplonie w tej nawi,
(fx z mondeo i can ponoc steruje a fokus nie ma tej pozycji i radio nie widzi podswietlenia)
mial ktos tak ?? ktos z tym sie uporal? moze przelaczenie kabli w kostce?
jakies propozycje
Powiedzcie mi drodzy forumowicze dlaczego po dołożeniu modułu bluetooth nie mam opcji odsłuchaj z BT (pokazała się USB i IPOD)? Kabelki wszystko dobrze polutowane, telefon słychać jak ktoś mówi...
Drugi problem to mnie nie słychać, czy jest możliwość że mikrofon się rozłączył gdzieś na wtyczce za radiem (błąd wyskakuje, że mikrofon nie podłączony -- sprawdziłem mikrofon jest na miejscu).
Trzecie pytanie czy ja mam najnowszy soft?
0632_080717
DI_SWNAVI6.4C1P19
N0967VF_6,4C1P19
Pozdrawiam
Rafał
dafior01 27-11-2014, 19:20 Jeśli chodzi o muzykę poprzez BT to jeśli masz taki moduł jak trzeba to trzeba to też aktywować w komputerze np przez ELMconfig. Sam to robiłem i działa. Tylko nie pamiętam na którym to było ekranie. Jak włączę kompa to sprawdzę.
U kolegi próbowałem włączyć który ma BT ale bez USB gniazda. I nie działa. Mimo że telefon rozmowy BT bez problemu chodzą. Dlatego napisałem że samo BT to może za mało
Aktywowałem u kolegi 0rafal0 odpowiednią opcję elmconfigiem, sam modul obsługuje by audio w moim aucie a w jego nie :(
Może to kwestia wersji softu nawigacji?
Wczoraj miałem identyczny przypadek - BT audio nie pojawiło się po aktywacji, ale pojawiło się po aktualizacji Converse!! Trochę dziwne
michael_777 11-12-2014, 15:55 Witam. Posiadam Forda Fokusa Mk II FL 2008. Mam radio tak jak w opisie. Jak mogę sprawdzić czy mam bluetooth? Chodzi mi o odbieranie rozmów telefonicznych. Przy nacisnieciu PHONE wyswietla się mute i ucisza sie radio. W podbitce obok włączników oświetlenia mam otwór zakratkowany srednica ok 3cm - mysle ze to mikrofon (napewno nie jest jest to pusty otwór) cos tam jest w kształcie mikrofonu. Jęsli nie mam to co muszę kupić żeby to działało? Dziekuje za porady i pozdrawiam wszystkich fordowców :) Pozdrawiam
Witam. Posiadam Forda Fokusa Mk II FL 2008. Mam radio tak jak w opisie. Jak mogę sprawdzić czy mam bluetooth? Chodzi mi o odbieranie rozmów telefonicznych. Przy nacisnieciu PHONE wyswietla się mute i ucisza sie radio. W podbitce obok włączników oświetlenia mam otwór zakratkowany srednica ok 3cm - mysle ze to mikrofon (napewno nie jest jest to pusty otwór) cos tam jest w kształcie mikrofonu. Jęsli nie mam to co muszę kupić żeby to działało? Dziekuje za porady i pozdrawiam wszystkich fordowców :) Pozdrawiam
mikrofon powinien być koło lampki w podsufitce
michael_777 11-12-2014, 19:25 no wlasnie pisałem ze jest tam cos podobnego do mikrofonu miedzy swiatłem kierowcy i swiatła pasażera w podsufitce ale czy jest bluetooth?
no wlasnie pisałem ze jest tam cos podobnego do mikrofonu miedzy swiatłem kierowcy i swiatła pasażera w podsufitce ale czy jest bluetooth?
źle przeczytałem,
u mnie po naciśnięciu "phone" podświetla się "setings" drugi po lewej na wyświetlaczu i po naciśnięciu przycisku pod nim, w opcjach pojawia się bluetooth
no wlasnie pisałem ze jest tam cos podobnego do mikrofonu ...
Czy był fabrycznie bluetooth to się sprawdza po VIN na etis.ford.com
Zakładam, że BT nie było fabrycznie i to "coś podobnego" to po prostu gąbka stanowiąca rodzaj "zaślepi". Wyjmij lampkę i sprawdź palcem, to się przekonasz.
michael_777 12-12-2014, 10:14 źle przeczytałem,
u mnie po naciśnięciu "phone" podświetla się "setings" drugi po lewej na wyświetlaczu i po naciśnięciu przycisku pod nim, w opcjach pojawia się bluetooth
ja jak nacisne phone to jest mute i radio jest wyciszone, a po nacisnieciu SET nie mam opcji bluetooth.
najwyraźniej nie masz BT, wejdź jeszcze jak tedi_k napisał na http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do wpisz VIN i zobacz co masz od fabryki jeśli masz BT to będzie coś typu - "Tylko interfejs telef. BT/VC"
michael_777 12-12-2014, 19:37 najwyraźniej nie masz BT, wejdź jeszcze jak tedi_k napisał na http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do wpisz VIN i zobacz co masz od fabryki jeśli masz BT to będzie coś typu - "Tylko interfejs telef. BT/VC"
takie cos miedzy innymi pisze po wpisaniu Vin
Tylko interfejs telef. BT/VC
Ubogie wyp. z naw./CD/radiem AM/FM
Pakiet wyposażenia systemu ICE 22
Z 6 glosnikami
Pakiet instal. telef. B - Angielski
Moduł aktywowany głosem - Brytyjski
Ze Sterow.Radiem Na Kolumn. Kierown
No to moduł BT/VC padł albo ktoś go wyjął przed sprzedażą auta. Schowek po stronie pasażera do demontażu. Moduł powinien być nad schowkiem mniej więcej w okolicy napisu "airbag" po stronie pasażera.
Panowie czy do mondeo mk4 2.0 tdci z 2008 (przed liftem) mozna podpiać jakies oryginalne ( zalezy mi na wspolpracy z converse+) radio forda ktore mialo by navi i wejscie AV na podlaczenie kamery cofania? jesli tak to ktore? to po lifcie?
dzieki i pozdrawiam
michael_777 13-12-2014, 11:34 No to moduł BT/VC padł albo ktoś go wyjął przed sprzedażą auta. Schowek po stronie pasażera do demontażu. Moduł powinien być nad schowkiem mniej więcej w okolicy napisu "airbag" po stronie pasażera.
Rozmawiał dzis z jednym z serwisów na mojej okolicy i mowi że jak pisze w vin ze jest bluetooth to wcalenie musi byc - w vin mówił ze pisze do czego jest przystosowany samochod ale nie musi tego miec. Czy to prawda?
Rozmawiał dzis z jednym z serwisów na mojej okolicy ...
Zmień serwis, gada bzdury. W ecat jest napisane z czym auto wyjechało z fabryki.
michael_777 14-12-2014, 13:49 zdemontowałem schowek, nad schowkiem jest moduł
http://allegro.pl/mondeo-mk4-modul-nokia-bluetooth-s-max-8m5t-19g488-i4803481508.html
w jaki sposób mam to uzdrowić, w jaki sposób to ma działać. Gdy telefonem szukam urządzeń bluetooth to nie znajduje mi auta. do modułu przychodzi tylko jedna wtyczka, drugi gniazdo jest wolne -chyba usb. Prosze o rade.
Witam,
michael_777, gdybyś miał radio i tego samego forda co ja, mógłbym opisać dokładnie jak ma się sprawa z połączeniem poprzez Bluetooth na przykładzie telefonu Samsung GT Plus. Wcześniej na Nokia i LG miałem problemy z ustawieniem. Jeden telefon łączyło a drugi nie i tak na zmianę. Zdarzało się, że ktoś wsiadł z włączonym Bluetooth na telefonie to już zaczynało mieszać.
Dodam, że ten telefon łączy z FX z odległości 7m.
michael_777 20-12-2014, 15:05 ale mi po nacisnieciu phone wyskakuje mute. Nie mogę wejsc do żadnych ustawień. Słyszałem że są jakieś procedury naciskań aby to bluetooth uruchomic.
Widocznie twoje radio nie obsługuje telefonów pomimo posiadania przycisku.
Kupiłeś auto z uszkodzonym radiem a teraz szukając wiatru w polu nic tu nie da.
Witam
Mam następujący problem po podłączeniu nawigacji w focus mk2 lift wszystko działa ale podświetlanie wszystkich przycisków działa do momentu włączenia zapłonu w czym może być problem uwalone radio czy co. Dodam że jest polskie menu.
Twój problem polega na tym,że radyjko pochodzi z platformy mondeo mk4/smax i stąd problem z podświetleniem.
Nie za bardzo. Napisz do kolegi holdenikus, ale bardziej opłacalne jest sprzedać tego FX i kupić takiego od Focusa/C-maxa/Kugi.
Masz menu po Polsku, więc radio jest doinwestowane, więc jesli masz znajomego elektronika to masz duże szanse powodzenia. W ostateczności można podświetlenie zrobić na " piechotę".
Ok ale jak rozpoznać który jest który
Jutro będę dzwonił do ludzi, a na razie dziękuje za pomoc
...W ostateczności można podświetlenie zrobić na " piechotę".
W wersji jaką ma kolega (czyli z Mondeo/S-maxa) raczej trudno jest zrobić podświetlenie "na piechotę"... To radio czeka na komunikaty na szynie CAN o włączeniu świateł, a takich komunikatów nikt na platformie FF2 nie generuje. Tak więc raczej no way.
To co ja pisałem to jest wymiana eepromu na taki z modelu dla FF2. Ze znanych mi kolegów jedynie holdenikus czasem podejmuje się tego wyzwania. Jest problem m.in.z numerem seryjnym, bo ten aktualny wg mojej wiedzy nie będzie pasował po zmianie modelu samochodu docelowego dla radia...
Na piechotę u mnie oznacza to,że wykorzystuje tylko diody z podświetlenia i resztę omijam. Realizuje załączenie podświetlenia bez CAN zwykłym sygnałem analogowym.
Kurcze dołożyłem tempomat dołożyłem usb bo przeczytałem wszystkie posty jak to zrobić a poległem na takiej głupocie bo myślalem że wszystkie radia takie same, ale wtopa
... Realizuje załączenie podświetlenia bez CAN zwykłym sygnałem analogowym.
Czyli zalecasz "rżnięcie" ścieżek w radiu? Każdy robi/radzi jak uważa... Ja tam bym się nie odważył...
Ludzie w kosmos latają,więc takie radio przy tym to pestka...
Nie wiem,czy zauważyłeś ,ale napisałem ostatecznie
goodspeed4 30-12-2014, 20:15 Witajcie,
dziś zaktualizowałem swojego FX-a i co mnie pozytywnie zaskoczyło to wyświetlanie na zegarach w focusie info RDS z radia, piszę o tym ponieważ takiej informacji wcześniej nie widziałem :)
pozdrawiam
Niestety klejenie nic nie dało,zabrali navi do serwisu coby ją zanitować.Jutro mam ją mieć z powrotem.Będzie przetłumaczona na język polski noi z najnowszą mapą zobaczymy g:D
I co po tym serwisie?
Witam,
mam esia z konca 2010, radio FX
Od paru dni podczas odpalania "coś" w desce zaczęło głośno pracować.
Radio normalnie się odpalało po chwili, animacja poleciała startowa i działa.
Dziś, animacja nie wystartowała , godziny nie pokazuje, ręcznie tylko mogłem włączyć i dostałem komunikat że radio będzie działać tylko 1h bez rozruchu silnika...no to zonk... no i tak parę razy.
dojechałem do pracy, po 2h schodzę odpalam, wszystko działa...
akumulator wymieniany pół roku temu, samochód garażowany, upgrade softu robilem w sierpniu - dzieki uprzejmości Forum...
radio daje znać że koniec bliski czy coś innego.g:P
Raczej wiązka daje znać, że coś się przeciera/zwiera... Standardowe zachowanie radia z problemami na wiązce (na magistrali CAN konkretnie).
Koledzy mam obecnie zamontowane fabrycznie travelpilot fx czy jak wymienię na sony cd mp3 wszystko będzie działo chodzi mi o telefon i gniazdo USB sony bardziej mi się podoba a navi nie używam i jeżeli chodzi o jakość to które jest lepsze pod względem audio
stingerA6 10-01-2015, 08:06 Koledzy mam obecnie zamontowane fabrycznie travelpilot fx czy jak wymienię na sony cd mp3 wszystko będzie działo chodzi mi o telefon i gniazdo USB sony bardziej mi się podoba a navi nie używam i jeżeli chodzi o jakość to które jest lepsze pod względem audio
Z cego co wiem to jakość dziwięku porównywalna, więc nie wiem czy jest sens takowej zmiany o ile masz FXa sprawnego.
malisz182 13-01-2015, 07:51 Panowie jak wygląda sprawa aktualizacji map w ciągu roku po zakupie? Występują one w ogóle? Jeżeli kupię mapy powiedzmy na rok 2015 to mam je na dzień x i jeżeli dwa dni później otworzą nową drogę to muszę czekać rok i kupić nowszą wersję?
I jeszcze jedno pytanie, podczas wyświetlania informacji pojawia się pasek ze strzaleczka do przesunięcia, Ale nie wiem jak go przewinąć.
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=58446&d=1421154624
wiesz na czym polega różnica w mapach online i offline?
pomarańczowy pasek się przesuwa, jak zmieniasz stacje od P1 do P9 i dalej. Nie przewijasz nim wiadomości.
maciek8791 13-01-2015, 21:03 Z cego co wiem to jakość dziwięku porównywalna, więc nie wiem czy jest sens takowej zmiany o ile masz FXa sprawnego.
Stinger miałem to radio (FX) w focusie służbowym kiedyś.
Nie polecam, a różnica w jakości w stronę sony moim zdaniem bardzo duża.
Wpakowałem nawet drogie głośniki do tego focusa i grało jeszcze gorzej.
stingerA6 13-01-2015, 21:22 Ja porównywałem w Galaxy i moje ucho różnicy nie wychwyciło
malisz182 14-01-2015, 16:54 wiesz na czym polega różnica w mapach online i offline?
pomarańczowy pasek się przesuwa, jak zmieniasz stacje od P1 do P9 i dalej. Nie przewijasz nim wiadomości.
Tak, jak dotychczas takie mapy np. W Automapie, pozwalały przez rok pobierać aktualizację i wgrać na kartę (w garminie pokazywały się chyba 4 razy do roku) . I o to pytam, nie czy mapy się pobierają online jak np. w naviexpert
aktualizacja mapy jest poprzez wydanie kolejnego jej modelu na nowy rok.
w 2012 były wydania v2 i v3, natomiast w 2013 i 14 były raz na rok.
Dla porządku:
mapa v2 = 2012;
mapa v3 = 2013;
natomiast w 2014 były 2 mapy - najpierw v4, ale szybko (po chyba 2 miesiącach) wyszła v4.1
Jeśli chodzi o muzykę poprzez BT to jeśli masz taki moduł jak trzeba to trzeba to też aktywować w komputerze np przez ELMconfig. Sam to robiłem i działa. Tylko nie pamiętam na którym to było ekranie. Jak włączę kompa to sprawdzę.
U kolegi próbowałem włączyć który ma BT ale bez USB gniazda. I nie działa. Mimo że telefon rozmowy BT bez problemu chodzą. Dlatego napisałem że samo BT to może za mało
Mam C-Maxa z 2008 roku i Travelpilot Fx, upgrade softu do 4.1.
Odnośnie powyższego, jaki konkretnie moduł Bluetooth będzie obsługiwał muzykę po BT? Telefon połączyłem - wszystko dział ale nie ma opcji słuchaj muzyki przez bluetooth. Mam wyjście jack w schowku, bez USB. Może trzeba tylko zmienić ustawienie w ELMconfig?
Będę wdzięczny za poradę.
Ten bez USB nie obsługuje BT audio. Przecież już to było napisane (przynajmniej kilkakrotnie). W ELMconfig możesz sobie najwyżej zmienić nazwę połączenia z "Ford bluetooth" na "Fura Adama".
Dzięki za info. Starałem skrupulatnie przekopać przez temat ale musiało mi gdzieś to umknąć. Czyli pozostaje zmiana modułu.
Abstra***ąc, znalazłem coś takiego.
http://allegro.pl/ford-nawi-fx-sd-mapy-europy-2014-pl-menu-i-lektor-i4990645538.html
Może któryś z kolegów się decydował? Jakieś doświadczenia?
Podpowiedzcie albo podprowadźcie, bo już się pogubiłem. Chciałem uruchomić bluetooth streaming. Auto z 22.09.2009, fabrycznie FX 8M5T-18K931-GD sw version 0636-080814, moduł BT/VC 8M5T-19C112-AM. Zmieniłem w ELMConfig na BT/VC/USB+BTaudio+Navi. Nic się nie zmieniło. Czy opcja BTaudio ma się ukazać w AUX? Czy to jest uzależnione od podniesienia softu do 4.1? Czy może update modułu pomoże? Telefon po BT działa poprawnie. Jeśli było to nie bijcie, naprawdę się naszukałem :)
Zmień w ELMConfig na "BT/VC/USB+BTaudio for NAV only". Nie zawadzi zaktualizować softu modułu BT/VC. BT audio pokazuje się w AUX (za USB).
Dzięki Tadeusz. Jutro spróbuję.
MarcinUj 23-01-2015, 09:23 Podpowiedzcie albo podprowadźcie, bo już się pogubiłem. Chciałem uruchomić bluetooth streaming. Auto z 22.09.2009, fabrycznie FX 8M5T-18K931-GD sw version 0636-080814, moduł BT/VC 8M5T-19C112-AM. Zmieniłem w ELMConfig na BT/VC/USB+BTaudio+Navi. Nic się nie zmieniło. Czy opcja BTaudio ma się ukazać w AUX? Czy to jest uzależnione od podniesienia softu do 4.1? Czy może update modułu pomoże? Telefon po BT działa poprawnie. Jeśli było to nie bijcie, naprawdę się naszukałem :)
U mnie sama zmiana w ELMconfig na "BT/VC/USB+BTaudio+Navi" nic nie dała.
Dopiero po update modułu bluetooth do wersji -AV pojawiło się w AUX, w menu Device, BT Device.
Jakby to nie działało, to pewnie trzeba będzie zrobić update radia - ja robiłem kilka miesięcy wcześniej niż update bluetooth.
malisz182 27-01-2015, 10:59 Panowie czytałem i czytałem ale się nie doczytałem ;)
Jakie wersje 8m5t-19C112- obsługują streaming BT Audio?
I Drugie pytanie czy jeżeli teraz mam Radio FX z BT/VC ale bez usb to wystarczy tylko przełożyć moduł za moduł i będzie USB i Streaming chodziło?
I jeszcze małe trzecie. Po zdekodowaniu vinu pokazuje mi: With A/V Jack. Ale ja tego Jack'a nie widzę nigdzie? O co biega?
Jakie wersje 8m5t-19C112- obsługują streaming BT Audio?
najstarsze nie obsługują - kiedyś taki miałem, ale wtedy nie było dostępnej możliwości samodzielnej aktualizacji softu modułów 112
I Drugie pytanie czy jeżeli teraz mam Radio FX z BT/VC ale bez usb to wystarczy tylko przełożyć moduł za moduł i będzie USB i Streaming chodziło?
jeśli masz BT bez USB to masz moduł typu 488 - są dwa rodzaje takich modułów: z wyjściem mono (numer modułu zaczynający się na 7) i z wyjściem stereo (numer na 8). A moduł 8m5t-19C112 też ma wyjście stereo, więc wymiana stereo na stereo jest p&p a mono na stereo już nie
I jeszcze małe trzecie. Po zdekodowaniu vinu pokazuje mi: With A/V Jack. Ale ja tego Jack'a nie widzę nigdzie? O co biega?
w schowku przed pasażerem masz gniazdo mini jack
malisz182 27-01-2015, 18:24 najstarsze nie obsługują - kiedyś taki miałem, ale wtedy nie było dostępnej możliwości samodzielnej aktualizacji softu modułów 112
Czyli że na chwilę obecną można każdy zaktualizować żeby obsługiwał?
jeśli masz BT bez USB to masz moduł typu 488 - są dwa rodzaje takich modułów: z wyjściem mono (numer modułu zaczynający się na 7) i z wyjściem stereo (numer na 8). A moduł 8m5t-19C112 też ma wyjście stereo, więc wymiana stereo na stereo jest p&p a mono na stereo już nie
To znaczy, że mój moduł 488 nie ma możliwości aktualizacji żeby obsługiwał streaming? Jak mogę sprawdzić jaki mam moduł? Muszę rozebrać schowek? Bo tam się chyba ona znajduje? Co w przypadku kiedy miałbym moduł mono?
w schowku przed pasażerem masz gniazdo mini jack
Fakt :P
Dokończenie postu #892 w sprawie bluetooth streaming. Przełączenie na "BT/VC/USB+BTaudio for NAV only" nic nia dało, bo po ponownym odczytaniu i tak było "BT/VC/USB+BTaudio+Navi". Update modułu BT/VC do AV, dał tylko to, że zapisywał się "BT/VC/USB+BTaudio for NAV only", ale dalej "BT Audio Device" nie ukazał się. Dopiero podniesienie softu FX do 4.1 uruchomiło w/w funkcję. Biorąc pod uwagę wcześniejszy wpis #895 MarcinUj, aby mieć streaming, musiałem podnieść navi i moduł BT/VC. Aktualny SW versins 0841_110810.
Bardzo liczę na Waszą pomoc.
Wprawdzie jeden z użytkowników miał podobny problem, ale u niego wystarczyło wgranie 4.1 - u mnie nie.
Po aktualizacji do 4.1:
SW_MAIN 0841_110810
SW_NAVI unknown
Do SD włożona oryginalna mapa Europa FX 2014. System ją widzi, zdaje pytanie, czy ją użyć - po potwierdzeniu samoczynnie się restartuje... i znowu odczytuje SD, zadaje pytanie, czy użyć, itd.
Czytnik SD wydaje się, że jest sprawny... mp3 grają.
Ma ktoś jakiś pomysł, czego się czepić?
Po naprawie w Skanbisie ze dwa lata spokoju,aż tu nagle przy wyznaczaniu trasy zawiecha (długo myśli) wyskakują różne bzdurne komunikaty.raż działe i prowadzi czasami te komunikaty czasami nie ma mapy,nie wiem już o co kaman czy to padła karta SD czy soft,Radio i cd bez zastrzeżeń
Bump: i taki kwiatek
2 ostatnie komunikaty to standard - zawsze były i zawsze będą...:027:
Inne mogą świadczyć o tym, że karta nie domaga albo i z urządzeniem coś się zaczyna dziać (czy komunikat "1 hour..." pojawił się przy wyłączonym zapłonie czy przy włączonym?).
Przy wyłaczonym, dzisiaj znowu pojawia sie jak ręcznie uruchamiam fx przy wyłączonym zapłonie i chcę odpalić navi.
No to przy wyłączonym zapłonie ten komunikat jest OK. Tak ma być.
Badziu68 26-02-2015, 18:00 Ludzie szukam i szukam i nie mogę zmienić języka nawigacji. Tylko nie mówcie, że nie można bo miałem angielski, a teraz sprecha po niemiecku. Wgrałem nowszy soft 4.1 czy on jest też do ściągnięcia z różnymi językami ?
No to może warto zajrzeć do instrukcji obsługi?
http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22nAWIGA CJA%28CG3548pl%29+05-2009.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214373277761&blobkey=id
Podpowiem - jest o tym na stronie 13...
BTW - lenistwo nie zna granic... Zamiast zajrzeć do instrukcji to buch - od razu na forum...:568::569:
Badziu68 26-02-2015, 21:59 Sorki tedi_k ale nie znalazłem odpowiedzi na moją bolączkę w załączonej instrukcji.
Po prostu jestem nie kumaty bo lenistwa zarzucić sobie nie dam szukałem informacji w tym wątku i przeleciałem te 90 str 2 razy jak i parę innych wątków.
Albo czegoś nie kumam, albo soft który wgrałem jest jakiś walnięty.
A może najciemniej pod latarnią :)
Popatrz jeszcze raz - poprzednio podlinkowała się zła instrukcja. A swoją drogą - lenistwa brak, a wszystkie instrukcje obsługi leżą sobie na serwerze Forda, było o tym ze 20 razy, tylko "nie ma czasu" sobie pobrać właściwej?
Badziu68 26-02-2015, 22:38 Myślę, że ten link http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22nAWIGA CJA%28CG3548pl%29+05-2009.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214373277761&blobkey=id jest właściwy i tak jak napisałeś i dobrze pamiętałeś str 13 mówi o ustawieniach między innymi języka. Tylko, że ja tam mam ustawiony język angielski metryczny a nawigacja i tak nawija po niemiecku. Jutro zrobię reset całego radyjka może je coś walnęło.
To dotyczy komunikatów ekranowych, str.17. Zrób Andrzej reset.
one są jakieś dziwne te radia fordowskie, ja zrobiłem coś takiego w NX-e na dniach, nudziłem się, miałem angielski i sobie przestawiłem na jakiś portugalski czy cuś, no pobawiłem się, śmiesznie to wygląda, wracam do menu żeby zrobić po angielsku i... wszystkie opcje językowe są ale wyszarzone i nie można nic wybrać, no to reset do ustawień fabrycznych i ufff jest po angielsku ale... menu języków pozostało wyszarzone i już sobie nie można zmienić na nic innego, tak mnie ukarała za zabawianie się :>
Pierwszy raz bawię się tą mapą.... wszystko rozumiem i wszystko sobie ustawiłem ale mam jeden problem... jak chcę wpisać w "NAV" destination.... to mam wszystko nieaktywne.... nie mogę wpisać żadnego adresu. Spotkał się ktoś z tym?
Badziu68 27-02-2015, 20:50 No i niestety dalej nie doszedłem do ładu a wspomnę że przed wgraniem nowego softu 4.1 było wszystko ok. O dziwo nie działa tylko język angielski wszystkie inne działają bez zarzutu. Po zmianie na angielski napisy są ok natomiast wszystkie komunikaty głosowe są po niemiecku. Zauważyłem również że nieraz jak wchodzę w opcje języka to samoczynnie jest przełączone na niemiecki ale nie zawsze. Próbowałem robić wszystkie dostępne opcje resetu ale i one nie pomogły ale mam wrażenie że czwarta opcja reset systemu przebiega jakoś dziwnie szybko.
I teraz mam 3 pytania
1 Czy w sofcie 4.1 są zawarte te komunikaty głosowe ( może ktoś zapisał niemiecki pod angielskim)?
2 Jak myślicie da radę wgrać jeszcze raz soft 4.1 z innego źródła ?
3 Czy radio ma jakieś podtrzymanie, czy jak odłączę akumulator się zresetuje ?
Chyba że ktoś ma inne pomysły :)
ad1. są komunikaty głosowe.... mam po angielsku
ad3. jak odłączysz to trzeba na pewno podać kod PIN ustawienia chyba zostają.
To głupie i wiem że nie ma związku. Masz BT/VC? Może coś się gryzie z wersjami i trzeba zrobić update modułu. Odłączyć na dłużej aku nie zaszkodzi. Co znaczy wgrać z innego źródła? Innego niż CD (bo chyba się nie da), czy soft 4.1 z innej lokalizacji internetowej?
Badziu68 27-02-2015, 21:25 To głupie i wiem że nie ma związku. Masz BT/VC? Może coś się gryzie z wersjami i trzeba zrobić update modułu. Odłączyć na dłużej aku nie zaszkodzi. Co znaczy wgrać z innego źródła? Innego niż CD (bo chyba się nie da), czy soft 4.1 z innej lokalizacji internetowej?
Mam BT/VC w języku angielskim.
Pisząc inne źródło miałem na myśli pobieranie z netu tylko czy się da ten sam soft na ten sam będzie trzeba spróbować.
Cofnij się do strony 90. Tam zauważysz, że aby działał u mnie bluetooth streaming, musiałem podnieść soft radia i modułu BT/VC. Dlatego zastanawiam się czy nie są ze sobą powiązane.
Odpaliłem rano nawigacje i wszystko działa.... można wprowadzać cel podróży.
Problem rozwiązał się sam. Pozdrawiam.
Badziu68 28-02-2015, 18:38 Wszelkie resety wykonane kilkukrotnie nic nie dały. Odłączony akumulator też nic nie pomógł a nawet pogorszył sprawę nie mogę ustawić poprawnej daty w zegarach bo wybrany rok kończy mi się na 2013.
Dzięki Radek za rocznik.
wybrany rok kończy mi się na 2013.
Zmiana na 2014 rok jest tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=202428
Badziu68 02-03-2015, 19:34 Wczoraj i dzisiaj wgrany został soft 4.1 pobrany z dwóch różnych źródeł internetowych. Co ciekawe nie było z tym żadnego problemu pomimo posiadania już takiego softu w samochodzie ( set+nav i opcja instalacji z CD).
Niestety nadal po wybraniu języka angielskiego nawijkę mam po niemiecku. Zdarza się że jak wrócę do opcji wyboru języka to samo się przestawiło na niemiecki.
Pytanie do posiadaczy interfejsu czy z poziomu programów np; ELMConfig, Forscan, itp jest jakiś dostęp do ustawień radia, nawigacji lub komend głosowych.
Język ustawia się zgodnie z defaultowym językiem ustawionym w zegarach. Ale nie tym z menu zegarów a tym ustawianym np. ELMconfigiem.
Badziu68 02-03-2015, 20:08 Język ustawia się zgodnie z defaultowym językiem ustawionym w zegarach. Ale nie tym z menu zegarów a tym ustawianym np. ELMconfigiem.
Tadeusz masz na myśli przestawianie się samoczynne na język niemiecki czyli defultowy na taki który ustawi się w zegarach po rozłączeniu akumulatora.
Język radia zaczytuje się z zegarów - na taki, jak po odpięciu aku.
T.
Badziu68 02-03-2015, 20:18 Język radia zaczytuje się z zegarów - na taki, jak po odpięciu aku.
T.
Dzięki za info.
Muszę kupić interfejs może coś wskóram, szkoda tylko że akurat angielski się przełącza a inne języki działają bez problemu.
Krzysztof03 03-03-2015, 15:46 Witam jestem nowym posiadaczem ffmk2 z tą nawigacją właśnie od 2 dni =) Obecna moja mapa jest z 2008 r i jest z lektorem angielskim.
Przeglądałem trochę już forum ale nie mogę nigdzie się doszukać jak krok po kroku zabrać się za tą nawigacje chodzi mi o to jak za aktualizować ją do wersji 4.1
- krok po kroku żeby było opisane mniej więcej. I skąd pobieracie te oprogramowanie
- i czy np mapę na rok 2014 da się jakoś ściągnąć z internetu lub czy jak kupie z allegro to będzie działać
stejsi997 05-03-2015, 02:29 Witam, nie zajmuje się radiami samochodowymi, ale kolega dał mi wczoraj to radio do sprawdzenia. Trochę poczytałem i wiem, że może to być układ BGA, albo RAM. Radio oczywiście muszę podłączyć w domu, z tego co widziałem na schemacie złącza mam podłączyć pin 11 i 12 pod mase, a 15 i 16 pod 12V? Prosiłbym jeszcze o zdjęcie płyty głównej (nie pytajcie po co :D).
Macie w waszych FX'ach symbol telefonu komórkowego w lewym górnym rogu jak na zdjęciu poniżej?
http://i60.tinypic.com/23trqlc.jpg
jeśli jest podłaczony po BT, to w lewym górnym rogu pokazuje orientacyjny zasięg GSM.
dafior01 06-03-2015, 12:41 Macie w waszych FX'ach symbol telefonu komórkowego w lewym górnym rogu jak na zdjęciu poniżej?
Tak, ale z jakiegoś powodu raz tam jest a raz nie. A telefon normalnie działa z BT. Nie wyczaiłem okoliczności. Wydawało mi się że tylko znika kiedy idą wiadomości i załącza sie funkcja INFO (czy NEWS nie pamiętam teraz), ale to nie to.
No właśnie u mnie BT działa cały czas elegancko z HTC One, ale tego symbolu nigdy jeszcze na oczy nie widziałem :)
ja też nie miałem tego symbolu ani na FX i teraz na NX też nie mam, telefony różne nokia, też mnie to ciekawi bo na zdjęciach widać, że niektórzy mają
Macie w waszych FX'ach symbol telefonu komórkowego w lewym górnym rogu jak na zdjęciu poniżej?
http://i60.tinypic.com/23trqlc.jpg
U mnie pojawiło się po podniesieniu do 4.1 .
Badziu68 06-03-2015, 23:25 U mnie pojawiło się po podniesieniu do 4.1 .
Po mimo wgrania 4.1 też jeszcze na oczy nie widziałem tego symbolu.
Każdy ma prawie ten soft i każde radio żyje innym życiem na tym sofcie.
Szprytny 08-03-2015, 12:29 U nie używając samsunga miałem ten symbol,
teraz przesiadłem się na sony xperie i nie mam.
W radiu nic nie grzebałem.
motorek26 09-03-2015, 01:24 ja przy starym fonie miałem zmieniłem na z1 i nie było po podniesieniu do 4.1 jest razem z z1
Ja również chciałbym się cieszyć upgradem softu do 4.1, ale mam problem. Temat przeczytany i wszystko co mogłem, zrobiłem jednak bez efektów. Niestety nie mam płytki do downgrade’u więc szukam kogoś z 3miasta kto użyczyłby mi swojej.
Jednocześnie mam pytanie do znawców tematu czy w moim przypadku upgrade w ogóle jest możliwy bez ingerencji w elektronikę. Mam FX’a z wczesnych lat produkcji o numerze 7 612 300 522 a ktoś wcześniej wspominał ze się nie da…
Obecny soft to: SW_MAIN 0318_080418
W temacie obecnie poruszanym, to na moim FX’sie z powyższym softem jest widoczna słuchawka i zasięg…
Mogę pomóc,tylko muszę znaleźć płytę cd z mapą :one:
Chętnie skorzystam z pomocy. Czekam więc na odnalezienie płytki :)
m.zdzislaw 13-03-2015, 12:00 Witam, mam pytanie czy zdarzyło się komuś żeby była wadliwa karta SD z mapą nawigacji. Kupiłem kartę SD do nawigacji Ford FX 2014 r., na starej mapie z 2009 r. wszystko działa prawidłowo natomiast ta nowa po prawidłowym włożeniu i zainstalowaniu co chwile resetuje radio. Tak jakby karta SD znikała i za chwilę się pojawiała. Ikonka na ekranie jak jest dobrze jest wyświetlana w kolorze tekstu, a jak źle to na czerwono.
/soft jest aktualny dla tego radia Sp 4.1/
Po przeczytaniu tematu - z uwagi na rozbieżności - proszę o potwierdzenie:
- brak jest oficjalnego spolszczenia "fx", jak to ma miejsce w przypadku "nx";
- moduł BT/VC bez USB nie obsługuje BT streaming, nawet po upgrade oprogramowania.
Z góry dzięki.
- brak jest oficjalnego spolszczenia "fx", jak to ma miejsce w przypadku "nx";
Spolszczenie jest dostępne tylko dla nawi NX SD.
- moduł BT/VC bez USB nie obsługuje BT streaming, nawet po upgrade oprogramowania.
Nie koniecznie bo w ELMConfigu jest opcja BT/VC Low+BT Audio co wskazuje na to ,że są moduły obsługujące BT Audio bez USB ;).
...Nie koniecznie bo w ELMConfigu jest opcja BT/VC Low+BT Audio co wskazuje na to ,że są moduły obsługujące BT Audio bez USB ;).
Tyl, że na razie nikt nie widział modułu BT/VC bez USB obsługującego streaming... Oczywiście nie jest to dowód tylko dodatkowa motywacja aby wzmóc poszukiwania... ;)
Spróbuję przedstawić u siebie za pomocą ELMConfig ;)
Ale wychodzi na to, że należy szukać nowego modułu BT/VC z USB, obsługującego streaming. Kolejne kilka godzin czytania, jako moduł dobrać ;) Może udałoby się coś obsługującego już język polski znaleźć ?
Mama Radio-Navigation Blaupunkt FORD TravelPilot w fordzie focusie nie włącza się w ogóle nie świeci nic po wymontowaniu prądy są procek działa w jednym miejscu barak prądów na panelu sterowania moze ktoś wie co w nim najczęściej pada i czy coś z tym można zrobić ,z góry dzięki
Pucek_TM 18-03-2015, 20:33 Witam. Mam pytanie, a w internetach nie znalazłem odpowiedzi. W swoim Focusie mk2 FL mam Blaupunkta FX i ostatnio wsiadłem do auta, odpalam (dzień jak codzień), ale po chwili zorientowałem się, że radio nie gra. Pierwsze co zauważyłem to to, że zawiesiło się podczas uruchamiania (wyświetlił się tylko niebieski ekran), po wyłączeniu go gałką wyświetliło się okno z datą, a po ponownym uruchomieniu normalnie się włączyło, ale nie można go było pogłośnić ani gałką ani pilotem, nie reagowało na niektóre klawisze. Początkowo się zdenerwowałem, bo słyszałem, że te radyjka lecą.
Jednak postawiłem auto pod sklepem. Zgasiłem auto i włączyłem radio- dalej nie działa.
Zgasiłem radio, włączyłem zapłon i zaczęło działać normalnie, aż do teraz.
Czy w związku z powyższym zdarzeniem, mogę się spodziewać awarii w najbliższym czasie?
Dodam, że czasami z auta wyciągam aku, odłączam klemy, itp, ale zawsze radyjko działało bez problemów.
m.zdzislaw 23-03-2015, 15:14 Witam.
Tak, to jest początek który kończy się naprawą. Wiem to z własnego doświadczenia jak również z postów innych kolegów.
Pucek_TM 24-03-2015, 17:33 I tak szukam już na chińskiego kombajna ;)
pawlikwendka 04-04-2015, 23:00 Witam panowie czy ktoś może testował te pliki ,czy istnieje możliwość spolszczenia tym fx-a?
http://chomikuj.pl/dziakoni/polskie+menu+do+aut/UWAGA+NA+TE+PLIKI+NA+CHOMIKACH/FORD
Tym plikiem to jest możliwość uwalenia FX a nie spolszczenia.Nie warto sobie zaprzątać głowy takimi wynalazkami bo to przeważnie kończy się źle ...
Ja przy okazji świątecznej trasy spolszczyłem FX'a u gościa z Wrocławia, który ogłasza się na allegro. Nie miałem okazji protestować jeszcze wszystkiego, ale wydaje się być OK - spolszczenie, jak i lektor nawigacji.
Jedyne zastrzeżenie - w ogłoszeniu napisane jest, że to mapa 2014, a tak na prawdę to mapa V3.
pawlikwendka 06-04-2015, 13:24 A ile kolego taka przyjemność kosztuje we Wrocławiu?I ile to trwa na miejscu?
350 PLN, czas ok. 30 minut. Soft wgrywany przy pomocy płytki, nie ma potrzeby wyciągać nawigacji.
Z tego powodu pewnie nie da się tego zrobić na odległość (pytałem), bo możnaby skopiować panom soft, na ktróym zarabiają. ;)
pawlikwendka 06-04-2015, 21:05 A możesz dać jakieś namiary telefon,lub adres?Przy okazji pobytu we Wrocławiu chciałbym skorzystać z usługi.
Chciałbym zaktualizować sterownik BT/VC ale nie mam ELMConfig. Czy ktoś z Milanówek, WWa/okolice mógłby wyświadczyć taką przysługę? Będę wdzięczny :)
Nie potrzeba ELMConfiga do aktualizacji modułu ,poczytaj proszę:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818
Niestety mam moduł bez USB. W wątku pojawił się wpis, że teoretycznie możliwym jest aby BT/VC bez USB obsługiwał streaming audio, bo na tym najbardziej mi zależy. Jeśli update nic nie da to zostaje tylko zmiana modułu. Ktoś podpowie na jaki najlepiej wymienić?
Witam. Mój problem z fx-em polega na za zawieszaniu odczytu z pendriva. Na ekranie wyświetla się tytuł ostatnio odtwarzanego utworu, czas utworu w punkcie, w którym odtwarzanie zostało przerwane. Naciśnięcie klawisza zmiany utworu powoduje wyzerowanie czasu i nic poza tym. Naciśnięcie gałki "select" - na ekranie pokazują się kwadraciki takie jak przy wczytywaniu lub wyszukiwaniu, ale żadnej reakcji odtwarzacza. Lampka na pendrivie również nie sygnalizuje jego pracy i tak się dzieje przy każdym kolejnym uruchomieniu zapłonu, silnika i samego fx-a. Wyjęcie go z gniazda i ponowne włożenie również nic nie zmienia, ale w menu wyboru źródeł AUX opcja USB przygasa, jako nie aktywna, po włożeniu na nowo podświetla się, ale objawy jak na początku. Problem ten pojawił się kilku krotnie, przy czym odwieszenie funkcji następowało niejako samoczynnie i z różnymi stickami, co raczej wyklucza błąd z tej strony. Dziś odwiesił się po dograniu dwóch nowych plików do listy. Dodam jeszcze że pozostałe funkcje fx-a działają normalnie (cd, navi itd.) . Kilka razy pojawiła się taka sama usterka jak opisał Pucek kilka postów wcześniej przy czym ja nie odpinałem akumulatora.
Jest to bardziej usterka/niedomaganie modułu BT obsługującego USB niż FX'a.By to potwierdzić musiałbyś pożyczyć od kogoś moduł BT.
Odpięcie aku na kilka minut na pewno nie zaszkodzi,a może pomóc.Potrzebny jest tylko kod do radia.
Badziu68 01-05-2015, 15:05 Odpięcie aku na kilka minut na pewno nie zaszkodzi Akurat kolega ohmark raczej nie ma tego problemu. Część z nas ma jednak wadliwe FX i nie był bym pewien że nie zaszkodzi. Ja osobiście puki nie wiedziałem o tym problemie odpinałem parę razy i faktycznie nic się nie stało. Jednak nie wszyscy mieli tyle szczęścia. Ja już też tak ochoczo nie rozłączam aku.
Część z nas ma jednak wadliwe FX i nie był bym pewien że nie zaszkodzi.
Jeśli radyjko jest z wadliwej serii to także nie ma problemu,wiem co piszę także miałem radyjko z wadliwej serii i jak tylko zamierało to je ożywiałem.pewnie zapytasz jak,to Ci odpowiem,suszarką do włosów,tak nie przejęzyczyłem się.Uwierz mi wiem co piszę ;).
Badziu68 01-05-2015, 16:09 suszarką do włosów Co podgrzewałeś całą płytę radia czy odpowiednie styki. Sam wypalałem kiedyś kartę grafiki w piekarniku przy 180 stopniach przez 10 minut.
Wystarczy podgrzać miejsce ,gdzie znajdują się na płycie głównej wadliwe pamięci (jedna jest zamontowana na górze PCB,druga od spodu).Po zagrzaniu trzeba szybko podłączyć radio do zasilania bo jak ostygnie to lipa,nie załączy się.
Badziu68 01-05-2015, 16:20 Nie rozbierałem jeszcze FX-a. Wiem że mam z wadliwej serii, ale na razie gra. W razie czego będę chyba raczej próbował przelutować te pamięci.
U mnie przelutowanie nic nie dawało,ani hotem,ani standardową lutownicą :(.
Badziu68 01-05-2015, 16:27 Hm... ciekawe.
Niestety nie mam możliwości przepięcia modułu BT, w czasie zawieszki USB wszystkie pozostałe funkcje BT działają poprawnie. Czy usterka modułu nie powodowała by innych kłopotów np. brak połączenia z telefonem? Zastanawiam się jeszcze czy jaśli auto mam z sierpnia 2010 to jes możliwość że FX-a miałbym z wadliwej serii z 2009.
Kilka słów o Blaupunkt FX.
Sprzęt dysponuje potężniejszym basem od Sony gdzie funkcja loudness nie istnieje a blaupunkt posiada płynną regulację podbicia basów przy niskiej głosności. Sam dźwięk jest bardziej nasycony niskimi tonami niż dźwięk w sony, i oferuje mniejsze natężenie tonów wysokich niż sony.
Przy podłączeniu modułu z językiem polskim (w moim przypadku CS7T-14D212-AB), VC porozumiewa się w języku polskim -bez wgrywania najnowszego oprogramowania.
Działa audio bluetooth.
green1000 16-06-2015, 21:18 Witam,
chciałbym podłączyć do nawigacji BLAUPUNKT TRAVEL PILOT FX w Ford Mondeo Combi 2008r kamerkę cofania w ramce tablicy rejestracyjnej. Czy ma ktoś już takie doświadczenie? Jest w ogóle taka możliwość?
Raczej (około 700zł dorobienie wejścia na kamerę w radiu) gra nie warta świeczki.
green1000 17-06-2015, 06:47 700 zł to rzeczywiście sporo. Chyba odpuszczę temat. Dzięki za info.
dafior01 17-06-2015, 09:10 Dorabiał kiedyś ktoś wyjście na wzmacniacz z FXa? Zastanawiam się nad tym (ale ciągle nie mam czasy), żeby wydłubać FX, zobaczyć płytę i poszukać kości wzmacniacza, wpiąć się przed nimi i wyprowadzić chincze.
W internecie nie zalazłem żadnych schematów. I widoku całej płyty tez nie ma.
kajetan872 19-06-2015, 10:48 Czy to nadaje się do Blaupunkt Travel Pilot EX ?
wwwpawel 25-06-2015, 12:12 Witam.
Zrobiłem aktualizację softu do SP 4.1 z gryzonia tediego. wszystko pięknie, tylko teraz nie grają mi tylne głośniki. Fader nie regulował podziału na tył i przód. Po ponownym wypaleniu płytki tylne głośniki się odezwały, ale nadal Fader nie regulował podziału na tył i przód. Ponowne wgranie nic nie dało. Po kolejnym wypaleniu płytki i wgrania softu Fader zaczął działać, ale z tyłu grał mi tylko jeden głośnik. Nie wiem ile już płyt wypaliłem z różnymi prędkościami z różnymi wersjami softu nadal mam niedziałający tył, albo działający jeden głośnik. Przed aktualizacją grały wszystkie. Poza tym nawigację mogę teraz uruchomić tylko z płyty, której nie mam. Z karty SD nie chce czytać. Może coś robię żle...
Obecnie - Wersja softu:
sw_main 0841_110810
sw_navi unknown
U mnie inny ciekawy problem Fx'a.
co jakiś czas resetuje połączenie z telefonem przez bluetootha i trzeba od nowa parować.
w czasie niższych temperatur, wogóle radio nie chciało odpalić :)
a od jakiegoś czasu mam dziwny dźwięk "chrupania" jakby coś jakby CD ale to nie to, bo CD jak jest inaczej "chrupie" płytę
Kolega Ted'i pisał mi o wiązce ale jako laik nie wiem jak to do końca sprawdzić
wwwpawel 26-06-2015, 00:03 Kolejne próby aktualizacji spełzły na niczym. Wgrałem SP 2 - nie działał tylny lewy głośnik, wgrałem Sp 4.0 - bez zmian. Wgrałem SP 4.1 - nie działał mi tył. Ponownie wgrałem SP 4.1 - nie działa mi lewy tylny głośnik. Oprogramowanie nawigacji - "unknown". Chyba muszę się przyzwyczaić do trzech głośników i braku navi...
Ktoś ma jeszcze pomysł, żeby wszystkie głośniki grały?
Dzisiaj po włączeniu radia tył już mi nie działał. Po kilkudziesięciu minutach po ponownym włączeniu odezwały się tylne głośniki, ale nie można było regulować między przodem a tyłem. Po odpaleniu samochodu po półgodzinnym postoju znów jest regulacja, ale z tyłu gra tylko prawy głośnik. Już zgłupiałem. Po prostu zajebista aktualizacja.
Może nie wiem do końca jak przeglądać to forum, ale od dwóch dni przeszukuje formum i googla i nie moge nic odnaleźć tak więc mam prośbę: czy ktoś ma fotorelacje jak wymontowac to radio - mam wersję z gps modułem bt w fokusie mk II lift 2009
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Chodzi Ci, jak zdjąć ramkę, odkręcić cztery śruby i wypiąć wtyczki?
chyba właśnie o to.... ne widze żadnego otworu gdzie można coś wyciągnąć żeby dostac się do śrub czy innych zatrzasków...
Proszę, pod tym linkiem jest, jak wymontować ramkę: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=224835 . Pod ramką są cztery śruby, wysuwasz radio, wypinasz wtyki.
wielkie dzięki kolego lece do garażu :-)
Kolejne próby aktualizacji spełzły na niczym. Wgrałem SP 2 - nie działał tylny lewy głośnik, wgrałem Sp 4.0 - bez zmian. Wgrałem SP 4.1 - nie działał mi tył. Ponownie wgrałem SP 4.1 - nie działa mi lewy tylny głośnik. Oprogramowanie nawigacji - "unknown". Chyba muszę się przyzwyczaić do trzech głośników i braku navi...
Ktoś ma jeszcze pomysł, żeby wszystkie głośniki grały?
Dzisiaj po włączeniu radia tył już mi nie działał. Po kilkudziesięciu minutach po ponownym włączeniu odezwały się tylne głośniki, ale nie można było regulować między przodem a tyłem. Po odpaleniu samochodu po półgodzinnym postoju znów jest regulacja, ale z tyłu gra tylko prawy głośnik. Już zgłupiałem. Po prostu zajebista aktualizacja.
skąd kolego jesteś, poszukaj kogoś w okolicy z pewnym softem na płytce
Witam,
Mam problem z Travel pilotem fx z 2008 roku.
Zainstalowałem softa 4.1 i nawigacja z napisów i gadki po angielsku, gada po niemiecku(napisy dalej po angielsku), mimo że ustawiony jest język angielski.
Dokupiłem z fordsklep.eu mapy 2014 do travel pilota fx i po włożeniu karty sd radio się restartuje a nawigacja ciągle się wgrywa i nie działa. Czy ktoś może poradzić w kwestii tych problemów?
Witam ponownie,
Widzę że sezon urlopowy w pełni ;)
Po kilkukrotnym wgraniu softa 4.1 navi zaskoczyła. Wszystko działa jak powinno.
Pozdrawiam
Koledzy po czym poznać czy navi jest od mondeo czy focusa? chce założyc do galaxy i nie wiem czy ta bedzie pasować a ponoć od focusa nie pasuja tylko od mondeo i s-maxa.
http://images69.fotosik.pl/1123/7a202c1b71cfe728med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/7a202c1b71cfe728)
http://images67.fotosik.pl/1125/b378cbae793c5987med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/b378cbae793c5987)
ta na zdjęciu jest dobra do galaxy, od fokusa jest "kwadratowa" u góry
Dziekuje za inormacje :) a masz moze gdzies link do takiej od focusa jak je rozpoznac???? ja nadal nie widze róznicy :(
ok, zmyliło mi się z nx-em, fx-y od focusa, mondeo, s-maxa i galaxa wyglądają na takie same :)
No to czemu niby od focusa i kuga nie pasuje do galaxy czym one sie roznia?
W focusie mam: 8M5T 18K931 GD
tu napisano, jakie numerki do czego, a czym się różnią i czy pasują zamiennie nie mam pojęcia :)
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1997307&postcount=429
NA tej co mam i tak jest inny model co wkleiłem wczesniej am5t-18b955-ae Zobaczmy jak przyjdzie czy bedzie działać. Z tego co wiem powinna mieć karte sd i na niej mape? jesli sd nie bedzie to mapy nie sprawdze? wskoczy chociaz zasieg gps? czy to jakas specjalna mapa mozna ja samemu dopasować i karte też dobrać?
No to czemu niby od focusa i kuga nie pasuje do galaxy czym one sie roznia?
Od Focusa pasuje do Galaxy ,ale od Galaxy nie pasuje do Focusa,dlaczego,ano dlatego,że nie będzie działać podświetlenie klawiszy ;).
Czyli od focusa pasuje do galaxy i beda sie podswietlac klawisze a w druga strone nie? a ja znowu slyszalem odwrotnie ze od focusa nie zadziala w galaxy hehe. Ciekawe czy ta wyzej co pisalem wczesniej podejdzie.
Ta navi ze zdjęcia to jakaś lepsza rzeźba jest bo z numeru ,który jest na naklejce wynika,że jest to wyświetlacz 2 rzędowy a nie nawigacja i to w dodatku z C-max'a/Grand C-maxa
AM5T-18B955-AE - Moduł interfejsu przedniego wyświetlacza (FDIM),
Od: 03-01-2011 Do: 28-03-2011 C-Max 2010-, Dwuliniowy wyświetlacz wielofunkc.
Od: 03-01-2011 Do: 29-03-2011 Focus 2011-, Dwuliniowy wyświetlacz wielofunkc.
O proszę, potwierdzenie i uzupełnienie :) .
CZyli co to oznacza??? a będzie działać w galaxy :-)????
Bump: Moze ktos inną naklejke dał od wyświetlacza hehe :-)
Zobaczymy radio ma kod i niby działa zresztą jakos w menu też mozna pewnie sprawdzić jaki to model?? Ile takie radio jest warte n używane???? Bo nie wiem czy kupiłem tanio czy drogo :-) Jeśli działa i nię bedę musiał odsyłać oczywiście :-)?
w ASO nowy moduł nie śmigany to 562 zł - AM5T-18B955-AE
moduł a ja chce całe radio hehe
rrafalek 24-08-2015, 00:02 Koledzy mam pytanie .Czy jest mi ktoś w stanie wrzucić obraz karty z najnowsza mapa do Travelpilot FX .Chce porównac pliki ze stara mapą i potestowac róznice zabezpieczen .
Czy jest ktos z posiadaczy tych map chetny udostepnic .Prosze info na priv . Po eksperymentach podziele sie swoimi spostrzezeniami i wnioskiam
Z góry dziekuje bardzo.
Chętnie zamienię FX na sony
A ja chętnie kupię fx-a.. oczywiście w dobrej cenie:)
Chętnie zamienię FX na sony
A ile chcesz za FX :-) nie mow ze wolisz sony od koloru :-)?
|