Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
Strony :
1
2
[ 3]
4
5
6
7
8
SrebnaStrzała 29-02-2012, 20:29 Tak chodzi o ostre krawędzie które się wycierają podczas jazdy. To one w głównej mierze odpowiadają za jakość jazdy na śniegu lodzie itd. Są kraje gdzie opony zmienia się na nowe po jednym sezonie gdyż te krawędzie są już wytarte. Ja osobiście wymieniam co 3 sezony bo mnie po prostu nie stać.
FrogsterPL 29-02-2012, 22:14 Nie powiedziałbym, że to głównie te krawędzie za to odpowiadają (choć zapewne jest to jeden z ważnych czynników, ale nie sądzę, żeby był najważniejszy)... Moje Bridgestony Blizzak LM-30 mam pierwszy sezon, mają ostre krawędzie klocków... I co? I guzik, nie jestem z nich zadowolony, trakcja jest do bani.
W sumie to non stop się zastanawiam, czy jakieś wadliwe nie są, no ale nie sądzę...
Poniżej zdjęcie bieżnika tych opon:
http://www.auto-motor-i-sport.pl/m/356/img_2388-530003cbbfad436fd2ef1a469726790e.jpg
Tak chodzi o ostre krawędzie które się wycierają podczas jazdy. po pierwszych 1000km sa juz mocno zdarte, wiec konkluzja jest taka, ze opony zimowe wymieniamy co 1000km.
Kurka wodna, to ja na narty w jedną stronę nie dam rady na nówexach ;)
nie no, w jedna strone dasz radę, ale z powrotem, to najpierw wymiana na nowe :D
SrebnaStrzała 01-03-2012, 14:18 To można prosto porównać do tępego noża. Uderz tępym nożem w chleb, a później ostrym i będziesz widział różnicę.
Ja sobie zdaje sprawę że on się szybko zużywa, no ale taka jest rzeczywistość. Są ludzie którzy jeżdżą na letnich i też dają radę.
Oczywiście technika jazdy skład gumy itd też jest bardzo ważna.
FrogsterPL 01-03-2012, 21:38 Z ciekawości... gdzie robiłeś ten kurs bezpiecznej jazdy? Zamierzam się kiedyś wybrać na coś podobnego, i fajnie by było kiedyś porównać metody i to, co mówią na kursie ;)
kopydleusz 01-03-2012, 21:54 FrogsterPL, po informacjach wątpliwej treści, przekazanych przez SrebnaStrzała, unikałbym takich kursów jak ognia. Nawet producent daje gwarancję na 5 lat, więc straszną bzdurą jest to, że co sezon wymiana.
Chyba, że tu kolega pomylił ostrą oponę z ostrym kołem, a to już bardzo możliwe. Teraz wypadałoby koledze uświadomić, że Mondeo ma wyłącznie ostre koło. A tego wymienić ni jak nie idzie - nawet co 2 sezony. :)
FrogsterPL 01-03-2012, 23:50 Tzn. mi nie zależy na takim kursie ze względu na teorię... chyba że dotyczącej bezpośrednio techniki jazdy :) Chciałbym iść na coś takiego ze względu na praktykę przede wszystkim.
Lukaszko 31-08-2012, 12:53 Witam.
Już chyba czas zacząć poszukiwania za oponami zimowymi.
Ja szukam w rozmiarze 215/55 R16 93 H.
Mam parę typów.
Z budżetówek to:
- Uniroyal MS Plus 66 - najtańsze i podobno zadowalająco w testach wypadają
- Semperit SPEED - GRIP 2 - dalej niezła cena i w tamtym roku dobrze w testach wypadła
Albo coś z topowych ale nie wiem czy warto dopłacać i czy kasy starczy:
- Dunlop SP Winter Sport 4D
- Michelin Alpin A4
- Goodyear UG 8 Performance
Mieszkam na zadupiu na którym nikt nie odśnieża więc muszą mocno ciągnąć w śniegu ale wiadomo u nas zimą wiele śniegu nie ma więc po suchym i mokrym też muszą dawać radę.
Proszę o opinie o tych oponkach.
ethernal 31-08-2012, 13:27 Witam.
Mam parę typów.
Z budżetówek to:
- Semperit SPEED - GRIP 2 - dalej niezła cena i w tamtym roku dobrze w testach wypadła
- Michelin Alpin A4
Mieszkam na zadupiu na którym nikt nie odśnieża więc muszą mocno ciągnąć w śniegu ale wiadomo u nas zimą wiele śniegu nie ma więc po suchym i mokrym też muszą dawać radę.
Po pierwsze Semperit i Uniroyal to nie budżetówki tylko co najmniej klasa średnia.
Zakładając, że 2 pierwsze są znacząco tańsze to moja hierarchia byłaby następujaca:
1. SEMPERIT
2. UNIROYAL
3. GY
Gdyby GY był w porównywalnej cenie z 2 oponami powyżej to wziąłbym GY.
Lukaszko 31-08-2012, 14:00 Ceny to odpowiednio:
1 - 488
2 - 432
3 - 575
ethernal 31-08-2012, 15:29 Ceny to odpowiednio:
1 - 488
2 - 432
3 - 575
Nie ma sensu przepłacać, wszystkie 3 opony mają bieżnik kierunkowy, który jest dobry na śnieg. Uniroyal mają b. dobre recenzje i opinie. Mogą być jedynie trochę głośne na suchym przy prędkościach autostradowych, ale nie koniecznie.
Znalazłem w jeszcze niższych cenach oponki Uniroyal:
http://www.motostrada.pl/uniroyal_ms_plus_66/opony_215_55r16_55339.html
http://www.gerex.pl/215-55-r-16-uniroyal-ms-plus-66-93h-184.html
http://www.oponix.pl/product/UNIROYAL_215%2F55R16+MS+PLUS+66+93H_6701303.html?c lickID=ceneo
A co myślicie o oponach conti TS850?
niby następca TS830 i producent podaje wiele zalet i poprawek w stosunku do poprzedniego modelu ale jest to nowy model opony i nie mogę nigdzie znaleźć testów. Dziś znalazłem takie w okolicach 420zl/szt i się waham.
energo30 10-09-2012, 19:14 A za jaki rozmiar , bo jak za 16 " to brać w ciemno za te pieniądze
Witam,
obecnie jeżdżę na oponach 235(245)/45/17. Mondeo mam od kwietnia więc od razu założyłem letnie opony. Niestety ten profil na krakowskie drogi jest tragiczny, 2-3 razy w tygodniu trafię w dziurę tak, że dobija do końca.
Na zimę muszę kupić nowe opony więc pomyślałem kupnie opon w rozmiarze 16'' i nowych felg w celu zwiększenia komfortu.
Czy ktoś z was ma przećwiczoną taką konfigurację? Czy przesiadka na 16'' ma jakieś wady oprócz mniejszej przyczepności?
pozdrawiam
Kuba
G0 Mułek 11-09-2012, 07:29 Wad nie ma. Węższe troszkę laczki powinny nieznacznie obniżyć spalanie auta. Na pewno komfort wróci taki jaki w Mondeo być powinien. opony też nie są wygórowane bo jak dobrze poszukasz to opony zimowe klasy premium dostaniesz za 300-400 zł /szt.
ja śmigam cały rok na 16 zimą i latem i Mondeo się tak dobrze trzyma drogi gdy masz dobre opony, że nie potrzeba zakładać szerokich laczków. Zaletą jest tylko to, że na 17-18 Mondeo wygląda bardzo atrakcyjnie. Reszta to wg mnie same wady.
Do kolegi wyżej, bez trudu Te Continentale można znaleźć w granicach 400 zł.
Najniższa cena jaką znalazłem to 410/szt. w indeksie prędkości H.
W indeksie prędkości T do 190 km/h kpl można mieć już za 1500 zł.
na Uniroyal MS Plus w MK3 przejechałem 4 sezony w dodatku nie jest to droga opona i sprawowała się dobrze
Lukaszko 11-09-2012, 08:25 Do kolegi wyżej, bez trudu Te Continentale można znaleźć w granicach 400 zł.
Najniższa cena jaką znalazłem to 410/szt. w indeksie prędkości H.
W indeksie prędkości T do 190 km/h kpl można mieć już za 1500 zł.
Sorry ale gdzie ty znalazłeś takie ceny??
Jakoś ja tego nie widzę http://www.ceneo.pl/17198840
Latem jeżdżę na 235R18 a na zimę zakładam 215R16. Odchorowuję 2 tygodnie moment zmiany opon. Fajnie, że komfort większy ale o przyjemności z jazdy można zapomnieć. Przyjemności rozumianej jako prowadzenie w zakrętach, wykorzystanie precyzji układu kierowniczego, a przede wszystkim zapas bezpieczeństwa biernego. Przy czym nie ukrywam, jeżdżę w stylu powiedzmy "średnio agresywnym". Do spokojnego kulania się z pewnością stawiałbym na komfort. Na 16" auto skacze, przechyla się na zakrętach, ma opóźnienie w reakcji na ruchy kierownicą, jest mniej precyzyjne w prowadzeniu... mniej pali, jest bardziej komfortowe, przelatuje nad niektórymi dziurami. O wyglądzie nie dyskutuje.
Dla przykładu powiem tylko, że w zeszłym roku w czasie zimy (!) moje auto poszło do serwisu na 3 dni. W zamian dostałem zastępczaka właśnie na 235R17. Podczas wieczornego powrotu do domu, na prawym zakręcie, promocyjnie przebiegły mi 3 dziki przez jezdnie. Do dziś nie nie wierzę, że udało między nimi wylawirować... W tym czasie z tyłu spały sobie spokojnie dzieciaki i... spały dalej, a żona widząc co się dzieje zaniemówiła na 20 minut. Lekko przerażający "ryk" zdzieranych opon przy zmianie przechyłu, minimalne opóźnienie w reakcji na ruchy kierownicą ale Mondek pojechał dokładnie tak jak chciałem... Pomimo, że jechał w lekkim poślizgu to był całkowicie do opanowania. Mam pełną świadomość, że jadąc wówczas swoim autem, właśnie na 16" albo bym któregoś dzika zabrał ze sobą albo odstawiłbym pięknego pirueta i wylądował w rowie.
Opinii o korzyściach niskiego profilu nie zmienię pomimo tego, że przez 4 sezony letnie musiałem 3 razy wymieniać przednią oponę po zaliczeniu "pięknej" dziury w jezdni (których jakże wiele na naszych drogach). Z perspektywy doświadczeń przyznaję, że optimum to chyba właśnie opona 17". Rozmiar większy to mniejszy komfort ale większy szpan... do indywidualnego wyboru.
FrogsterPL 11-09-2012, 09:34 (...)a przede wszystkim zapas bezpieczeństwa biernego.
Czynnego. :) Za bezpieczeństwo bierne odpowiedzialne są elementy chroniące w razie wypadku, jak na przykład poduszki powietrzne. Elementy bezpieczeństwa czynnego mają wypadkowi zapobiegać.
G0 Mułek 11-09-2012, 09:36 Jeżeli chodzi o continentale poszukaj nie tylko na ceneo, skąpcu, zobacz także na allegro. Tam masz komplet za 1550 chyba najtańszy.
Co do szerokich kapci. W mondeo mk3 powinny być jeżeli mówimy o 16 szerokości 205 a nie 215. Chciałbym zobaczyć moje mondeo na moich 205/55/16 Goodyerach a to zastępcze na 235. po za tym ile kosztuje Goodyear Ultragrip Performance 2 w rozmiarze tego zastępczego wozu? Chyba, że mówisz o mondeo mk IV tam chyba jest też możliwość 215/55.
Co do szerokich kapci latem ciekawe jak sprawnie i na jakim odcinku wyhamujesz z 160 km/h na mokrej nawierzchni, lub jak przelecisz przez niezłą kałużę. Owszem gdybym tylko jeździł po suchym i równym z pewnością skusiłbym się na 18tki bo są śliczne te oryginalne Forda. Ale mieszkam za miastem, latam w trasy i jeżdżę bardzo szybko i dynamicznie i każdy Ford jakiego miałem świetnie się prowadzi.
Dzięki za opinie. Prawdę mówiąc liczyłem na to, że napiszecie, abym brał 16'' cali na zimę bo to optymalne rozwiązanie. A tu się okazało, że nie do końca.
Teraz to już sam nie wiem, które opony wybrać.
A czy na śnieg 17 nie są zbyt szerokie? Wyższa opona ma lepsza przyczepność.
Kuba
A czy na śnieg 17 nie są zbyt szerokie?
17" to wysokość felgi, a nie szerokość opony.
G0 Mułek 11-09-2012, 12:14 Jak masz mondeo mkIII to weź opony 205/55 R16.
Bump: Dzięki za opinie. Prawdę mówiąc liczyłem na to, że napiszecie, abym brał 16'' cali na zimę bo to optymalne rozwiązanie. A tu się okazało, że nie do końca.
Kuba
To akurat na odwrót. Niższy profil (wysokość opony) tym opona jest sztywniejsza i mniej wychyla pojazd na boki.
Zależy jak i gdzie jeździsz. Jeżeli więcej w trasie po dobrych i odśnieżonych drogach (z tendencją do pociśnięcia) to ja bym brał 17" mimo wszystko. Jeżeli jednak głównie jazda miejska, czy też poza miastem ale jednak śnieg, dziury (miasto też pod to podchodzi :) ) to przy spokojnym stylu jazdy skusiłbym się na 16" ale wówczas w żadnym wypadku nie oszczędzałbym na jakości opony. Dobre Conti już spełnia ten warunek.
Dzięki za opinie. Prawdę mówiąc liczyłem na to, że napiszecie, abym brał 16'' cali na zimę bo to optymalne rozwiązanie. A tu się okazało, że nie do końca.
Kuba
G0 Mułek 11-09-2012, 16:53 Foni ale Twój mondek ma 200 koni, stąd już wiem, że u Ciebie tendencja do szerszych kapci. Jak ktoś jeździ normalnie i czasami lubi depnąć to po prostu 16tki wyniosą go ekonomiczniej.
Tak po za tym to jestdział do mondeo mkIII a kolega conci1 ma mk IV więc więcej informacji pod swoje auto znjadzie
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=73910&highlight=opony+zimowe
W mk IV jest więcej systemów dbających o bezpieczeństwo dlatego tam mogą być szersze laczki.
Witam.
Mam parę typów.
Z budżetówek to:
- Michelin Alpin A4
To wszystko zależy ile masz pieniążków na ten zimowy zakup :P Ale oczywiście modele Michelin, Dunlop, Goodyear są bardzo dobre. Możesz porównać sobie łatwo Michelinki i Uniyoral . Potem podliczyć budżet i decyzja gotowa ;)
Bump: A co myślicie o oponach conti TS850?
niby następca TS830 i producent podaje wiele zalet i poprawek w stosunku do poprzedniego modelu ale jest to nowy model opony i nie mogę nigdzie znaleźć testów. Dziś znalazłem takie w okolicach 420zl/szt i się waham.
Tutaj masz artykuł odnośnie modelu TS 850 http://www.rezulteo-opony.pl/na-pierwszej-stronie/na-pierwszej-stronie-contiwintercontact-ts-850-opona-zimowa-do-aut-kompaktowych-oraz-sedanow-ze-sredniej-polki-4341 , bo na testy to jeszcze za wcześnie opona dopiero wyszła. Jednak trzeba przyznać, że gama ContiWinterContact wypada zawsze bardzo dobrze w testach. Popatrz na test TS 830 http://www.rezulteo-opony.pl/opony-continental/opona-contiwintercontact-ts-830/testy-opon-2603
Pozdro
Lukaszko 13-09-2012, 09:16 Opinie i testy widziałem.
Bardziej mi zależy na opiniach użytkowników z forum. Może ktoś ma doświadczenie z tymi oponami.
Z kasą jak z kasą zależy mi żeby wydać jak najmniej ale jak będzie trzeba znajdzie się kilka stów więcej. Jak to mówią jak nie ma różnicy to po co przepłacać;)
W poprzednim aucie / VW Golf IV 120 km/280 Nm / jeździłem na Dunlop Winter Sport 3D 195/65 R15. Moim zdaniem opony rewelacyjne. Na mokrym asfalcie i na zasypanym śniegiem są bardzo przewidywalne, nie miałem nigdy niespodzianek, nie zużywają się szybko. Do obecnego samochodu planuję też te opony. Jeżeli Winter Sport 4D to rozwinięcie 3D to zakładam że będą jeszcze lepsze.
incognitus 13-09-2012, 21:31 w mondku mam Dunlopa Winter Sport 3D 205/55/16 i sa niezle. jezdze jeszcze drugim autkiem na UG7 na 15 i wydaje mi sie ze trzymaja sie lepiej drogi - moze to przez mniejszy rozmiar i wiekszy nacisk na cm2. opinia dotyczy ubitego sniegu i slizgawicy. na suchym zima obie opony sa rewelacyjne
G0 Mułek 18-09-2012, 23:25 Zależy jeszcze od masy tego drugiego autka. Mondeo do lekkich nie należy ale nie waży też tyle co Saab 9-5.
SrebnaStrzała 19-09-2012, 23:04 Czy ktoś się orientuje czy Conti ts830 posiadają rant? chodzi o 205/55 r16 do mk4.
G0 Mułek 20-09-2012, 06:47 Nie bardzo. Musisz zapytać kolegę JVC, on siedzi w tej branży może Ci pomoże znaleźć takie opony.
Jedyny model z conti jaki mi się udało znaleźć z Runflat to http://www.opony.com/parametry-opony/continental-contiwintercontact-ts830-p-205-55r16-91-h-run-on-flat-
Czy ktoś się orientuje czy Conti ts830 posiadają rant? chodzi o 205/55 r16 do mk4.
Nie mają z tego co pamiętam, jeśli by miały to powinno być oznaczenie FR, tylko że jest kilka oznaczeń tego rantu w zależności jaki producent, akurat conti ma FR
http://www.opony.com.pl/artykul/oznaczenia-na-oponie/?id=82#82-rant
Nie kupuj 830 bo już będzie wychodzić z produkcji
Nie kupuj 830 bo już będzie wychodzić z produkcji
JVC a możesz coś powiedzieć na temat opon Goodyear UG8? Jak na razie nie znalazłem żadnych opinii na ich temat a przymierzam się do zakupu zimowego.
slawekknepsi 20-09-2012, 09:49 Czy seryjne 215/55/16 zamieniać zamieniać na 205/55 zimówki czy pozostac przy seryjnym rozmiarze, silnik 1.6 ecoboost.Jeszcze jedno pytanko dla znających się na rzeczy inwestowac w conti,dunlopy,michelin itp. jeśli tak to które polecacie, czy dać sobie spokój i kupic kleber,unirojal,trasa mieszana.pozdrawiam
Lukaszko 20-09-2012, 10:22 JVC a możesz coś powiedzieć na temat opon Goodyear UG8?
O UG 8 są opinie tobie chyba chodzi o oponę nad którą ja też się zastanawiam czyli Goodyear UG 8 Performance 215/55 R16 93 H a to zupełnie inna opona.
W tym miesiącu mają być testy ADAC i mam nadzieję że tam ją przetestują.
Jak narazie jest jeden nowy test z auto-zeitung (http://www.reifentrends.de/winterreifentest-2012-auto-zeitung.html).
Wygrywa tam Continental ContiWinterContact TS 850 ale to jest w rozmiarze 205/55 R16 H.
Czy seryjne 215/55/16 zamieniać zamieniać na 205/55 zimówki czy pozostac przy seryjnym rozmiarze, silnik 1.6 ecoboost.Jeszcze jedno pytanko dla znających się na rzeczy inwestowac w conti,dunlopy,michelin itp. jeśli tak to które polecacie, czy dać sobie spokój i kupic kleber,unirojal,trasa mieszana.pozdrawiam
1. Nie zmieniać. Poza tym chyba homologacja samochodu nie przewiduje takowego rozmiaru opon.
2. Przy tej klasie i cenie samochodu ja bym wybrał opony z wyższej półki.
O UG 8 są opinie tobie chyba chodzi o oponę nad którą ja też się zastanawiam czyli Goodyear UG 8 Performance 215/55 R16 93 H a to zupełnie inna opona.
Dokładnie o tą oponę mi chodzi.:)
Sezon zimowy blisko i pewnie ceny pójdą w górę, szczególnie jak się testy nowych opon pokażą.
Lukaszko 20-09-2012, 12:04 Właśnie może JVC nam powie jak to jest z cenami, rosną przed sezonem czy nie?
Bo nie wiem czy kupować szybciej czy czekać powiedzmy do listopada?
slawekknepsi 20-09-2012, 12:40 1. Nie zmieniać. Poza tym chyba homologacja samochodu nie przewiduje takowego rozmiaru opon.
2. Przy tej klasie i cenie samochodu ja bym wybrał opony z wyższej półki.
Dokładnie o tą oponę mi chodzi.:)
Sezon zimowy blisko i pewnie ceny pójdą w górę, szczególnie jak się testy nowych opon pokażą.
No faktycznie jesli producent przewiduje dla danego modelu dany rozmiar opon to po co kombinowac,kupie 215/55/16 93H,byłem o oponiarza i mile mnie zaskoczył że ceny opon miał bardzo podobne jak na np.oponeo.ok 550 za opony premium,teraz decyzja która wybrać.
Slawekknepsi tylko przed zakupem luknij na datę produkcji.
JVC a możesz coś powiedzieć na temat opon Goodyear UG8?
Jeśli to ten nowy bieżnik to niestety nic jeszcze nie wiem
Czy seryjne 215/55/16 zamieniać zamieniać na 205/55 zimówki czy pozostac przy seryjnym rozmiarze
Jeżeli kasa nie jest aż tak ważna to zostań przy oryginale, choć ja np. zdzieram drugi komplet w rozmiarze 205/60R16
Właśnie może JVC nam powie jak to jest z cenami, rosną przed sezonem czy nie?
Ceny producenta w górę raczej nie pójdą bo zwykle idą do góry w lecie jak nikogo to nie interesuje :)
Ale może być tak, że jak już to dwa lata pod rząd było w niektórych rozmiarach może brakować, np do s-maxa 215/60R16 , generalnie wtedy cena producenta jest ta sama ,ale hurtownie zmniejszają rabaty dla serwisów a odbija się to jak wiadomo na ostatnim ogniwie czyli na kliencie.
Podobnie jest z nowościami , często pomimo że cena detaliczna jest ta sama co poprzedniego modelu to jednak opony są droższe ,wynika to z tego że po pierwsze jest duże zapotrzebowanie na takie opony (szczególnie gdy wyjdą dobrze w testach) a po drugie często na hurtowniach zalegają starsze modele ,które hurtownie zachęcają cenami żeby się ich pozbyć.
G0 Mułek 20-09-2012, 13:57 ja ostatnio zamówiłem opony Goodyear Ultragrip Performance 2 w rozmiarze 205/60 r16 ale do Scenica mamy. Niestety zamiast nich przyszły i ich nie odebrałem właśnie Goodyery Ultragrip 8 Performance. Wyglądały dość przyzwoicie, ale ja bym wtedy spojrzał czy Bridgestony z bardzo podobnym bieżnikiem nie są tańsze. radzę uważać na portal strefakierowcy.pl
Problem jest taki, że w ofercie na stronie mają to co mnie interesuje, a to co otrzymałem i nie odebrałem od kuriera było oznaczone jako Ultragrip Performance 2 tylko, że z bieżnikiem od Ultragrip 8 Performance. Napisałem im, że opony mają złe oznaczenia a oni odpisali, że w tym rozmiarze opona ma ten bieżnik. Coś tu nie tak.
SrebnaStrzała 20-09-2012, 18:32 JVC może polecisz coś tak do 1600zł za komplet 205/55/r16 ? W standardzie mam 215 ale na zime wole węższe i stąd chciałbym aby opona miała rant bo chce jeździć na alusach zimą.
slawekknepsi 21-09-2012, 10:49 Slawekknepsi tylko przed zakupem luknij na datę produkcji.
Tak wiem zawsze kupuje jak najświeższe mimo że zawsze słysze "przecież i tak mają pełny okres gwarancyjny choć są z zeszłego roku",niestety takich nie biorę.
Bump: [QUOTE=jvc;1879103]
Jeżeli kasa nie jest aż tak ważna to zostań przy oryginale, choć ja np. zdzieram drugi komplet w rozmiarze 205/60R16
Kasa jest ważna. I kłóci się to z moim rozumowaniem węższe opony lepsza trakcja w zimowych warunkach dlatego głeboko rozważam zakup 205/60,no i 400zł w kieszeni na felgi które też kupie
Lukaszko 21-09-2012, 11:06 Węższe są lepsze tylko na śniegu tak pozatym są zawsze gorsze. Szczególnie że masz dość mocny silnik ja bym brał rozmiar oryginalny.
Ten sam dylemat miałem po zakupie mondeo MK3. W Oplu Vectrze miałem opony 195... natomiast w mondeo letnie miałem w rozmiarze 205/55/16.
Przed zakupem opon zimowych dużo czytania opinii na temat wyboru rozmiaru opony do tego autka. Podobie jak teraz większość polecała opony węższe (właśnie ze względu na przyczepność na śniegu).
Ostatecznie zdecydowałem się jednak na zakup w miarę dobrych opon w tym samym rozmiarze co letnie czyli 205/55 i nie żałowałem swojej decyzji.
Przyczepność na śniegu taka sama a nawet lepsza do poprzedniego auta z oponami 195.
Dziś po zakupie MK4 dylemat powrócił :) jednak teraz już zdecydowanie wybieram opony 215.
Może gdybym miał 245/17 lub szersze zmienił bym na 215, ale mając najwęższe opony dla tego auta raczej nie ma już co zmieniać.
slawekknepsi 21-09-2012, 14:02 Ten sam dylemat miałem po zakupie mondeo MK3. W Oplu Vectrze miałem opony 195... natomiast w mondeo letnie miałem w rozmiarze 205/55/16.
Przed zakupem opon zimowych dużo czytania opinii na temat wyboru rozmiaru opony do tego autka. Podobie jak teraz większość polecała opony węższe (właśnie ze względu na przyczepność na śniegu).
Ostatecznie zdecydowałem się jednak na zakup w miarę dobrych opon w tym samym rozmiarze co letnie czyli 205/55 i nie żałowałem swojej decyzji.
Przyczepność na śniegu taka sama a nawet lepsza do poprzedniego auta z oponami 195.
Dziś po zakupie MK4 dylemat powrócił :) jednak teraz już zdecydowanie wybieram opony 215.
Może gdybym miał 245/17 lub szersze zmienił bym na 215, ale mając najwęższe opony dla tego auta raczej nie ma już co zmieniać.
Olek masz już wybrany jakiś konkretny model
u mnie faworytem narazie
Dunlop sp winter sport 4D
potem gryze się z myślami M Alpin A4,Good UG8,Conti TS850,
co o tym sadzicie którą wybrać,kurde znalazłem tez dobrą cenę na Nokian wr A3 xl cena za komplet z tego roku 1920zł
JVC może polecisz coś tak do 1600zł za komplet 205/55/r16
Mniej wiecej w tych granicach mieszczą się Dunlop 4D, Goodyear UG8, Continental TS850, i Michelin Alpin A4 ale to już trochę drożej.
Ja bym się skusił chyba na Continentala bo lubię nowości :D
szparag7 21-09-2012, 17:59 Witam. Zastanawiam się nad oponami Dębica frigo hp tylko mam dylemat te 205/55/16 (cena około1300pln) czy 215/55/16(cena 1600pln)zastanawia mnie czy te tańsze nie będą wyglądały na małe różnica to ponoć 0,6cm
G0 Mułek 21-09-2012, 21:56 Mniej wiecej w tych granicach mieszczą się Dunlop 4D, Goodyear UG8, Continental TS850, i Michelin Alpin A4 ale to już trochę drożej.
Ja bym się skusił chyba na Continentala bo lubię nowości :D
Ta dlatego sam wziąłeś nowość jak weszła Michelin Alpin A4.
Wszyscy tak szukają i wymieniają a nikt nie pisze o Goodyear Ultragrip Performance 2. Zdecydowanie najlepsze na czym zimą jeździłem. W rozmiarze 205/60R16 kosztują 1600-1700 za kpl do Mondeo MKIV tylko radzę kupować u naprawdę sprawdzonych sprzedawców bo mi ostatnio przysłali nie to co trzeba. Polecam opony.com lub kolegę z forum.
Bump: Witam. Zastanawiam się nad oponami Dębica frigo hp tylko mam dylemat te 205/55/16 (cena około1300pln) czy 215/55/16(cena 1600pln)zastanawia mnie czy te tańsze nie będą wyglądały na małe różnica to ponoć 0,6cm
Za 1300 i 1600 za dębicę to cena z kosmosu. jak dobrze poszukasz to za 1200 kupisz Pirelli Sottozero 205/55R16.
Olek masz już wybrany jakiś konkretny model
u mnie faworytem narazie
Dunlop sp winter sport 4D
Ja celuję w Goodyear UG 8 Performance w rozmiarze 215/55/16.
Dunlop SP Winter Sport 4D również brałem pod uwagę (jako oponę nr 2) ale raczej pozostanę przy Goodyear-ach.
Ceny mają podobne więc wg mnie wybór zależy w jakich warunkach drogowych częściej się poruszasz no i do której marki opon masz większe zaufanie ;).
Ja tam pozostanę przy Bridgestone ... na lato Turanza a na zimę Blizzak.
Rozsądne pieniądze i fajna przyczepność :)
Ja drugi sezon jeżdżę na Vredesteinach Snowtrac ,i mogę ją szczerze polecić.W trasie spisuje się dobrze,cały czas kontrola nad autem,dość cicha jak na zimówkę,cena przystępna(kupiłem za ok.1600),wygląd ekstra ,nie wiem jak trwałość bo dwa sezony to chyba za mało na stwierdzenie trwałości ale wizualnie nic jej nie ubyło.
G0 Mułek 23-09-2012, 19:00 Koledzy poszukajcie opinii w dziale o mkIV. Tu bardziej ludzie piszą o 205/55R16 do mkIII. Tu mało kto ma Dunlopy Winter Sport 4D. Goodyear to nowość więc opinii nie ma. Po za tym opony na waszych autach mogą się spisywać inaczej bo macie o niebo więcej systemów bezpieczeństwa itp.
Lukaszko 23-09-2012, 19:21 Temat dla MkIV jest zamknięty, a ten z założenia jest ogólny(nie ma dopisku mkIII), pozatym nie przesadzałbym z tymi różnicami auta są podobne.
G0 Mułek 24-09-2012, 00:20 No w sumie racja. Temat ogólny, a nie wiedziałem że tamten jest zamknięty. Przepraszam za niedopatrzenie. W prowadzeniu różnic nie ma żadnych bo miałem okazję podróżować jako kierowca Mondeo mk IV kombi. Ale ma te systemy których nie ma mk III. Tak więc auto mimo podobnej masy i rozmiaru opon może się inaczej zachowywać przy tych samych oponach.
PS. test późną jesienią na zimowych semperit. Auto nie mogło wyjechać na mokrej trawie....
koledzy prosze o porade
mam letnie 235/45/17
i co teraz?
brać w tym samym rozm zimówki czy szukać stali i ładować węższe opony??
tym razem ogranicza nie kasa ok 1800pln
poradźcie coś bo zima idzie
slawekknepsi 24-09-2012, 12:59 koledzy prosze o porade
mam letnie 235/45/17
i co teraz?
brać w tym samym rozm zimówki czy szukać stali i ładować węższe opony??
tym razem ogranicza nie kasa ok 1800pln
poradźcie coś bo zima idzie
Przy takiej szerokości kupiłbym zimówki w rozmiarze seryjnym (fabrycznym) dla twojego auta
Tez jestem przed zakupem tylko że 215/55R16 dzisiaj mnie podkusiło i zadzwoniłem do ASO co tez tam oni proponują i za ile,więc tak:
1)semperit speed grip2+4 felgi stalowe+nakretki+wyważanie=2932
2)goodyearUG8 performance2 + j/w=3500
-najtańsze alumy 500zł sztuka
Poszukaj nowych 215/55/ R 16 + używane felgi stalowe .
slawekknepsi 24-09-2012, 13:09 Jeżeli kasa nie jest aż tak ważna to zostań przy oryginale, choć ja np. zdzieram drugi komplet w rozmiarze 205/60R16
Opiszesz jak dany model się spisał,jedne to wiem że Alpin A4
Czy potwierdzisz że modele goodyear ma problem z gumą chodzi o wybrzuszanie dzisiaj uzyskałem taką opinie w serwisie oponiarskim. To pytanie do jvc
slawekknepsi: Dość dobrze wypadające w testach Uniroyal MS Plus 66 215/55/16 dostaniesz po 412 szt , felgi stalowe używki można dostać po około 100 zł, tak więc w 2000 tyś można się prawie wyrobić. Prawie 3 klocki z opony w serwisie to rozbój.
Lukaszko 24-09-2012, 13:22 1)semperit speed grip2+4 felgi stalowe+nakretki+wyważanie=2932
Dodaj kołpaki(te oryginalne ze 150zł), a najtańsze alusy dezent RE kosztują 319zł.
Ja biorę alusy.
Ale to nie temat felg tylko opon więc nie mieszajmy.
Ta druga opcja trochę namieszana bo są dwie opony UG8 performance i UG permormance 2. Ja się zastanawiam nad UG8 performance ale czekam na testy. Teraz miałem UG permormance ale mocno wyjechane więc ciężko oceniać, mogę tylko powiedzieć że bardzo dobrze na suchym trzymały.
ethernal 24-09-2012, 20:18 Czy potwierdzisz że modele goodyear ma problem z gumą chodzi o wybrzuszanie dzisiaj uzyskałem taką opinie w serwisie oponiarskim. To pytanie do jvc
Mam trzeci komplet GY intensywnie używanych (2 letnie i 1 zimowy) i nie było nigdy żadnych bąbli itp.
Medyk88, na twoim miejscu kupiłbym używane fordowskie alu 16 cali i opony 215/55R16 z netu. Przyjrzyj się zimówką Hankook bo mają ciekawe ceny, a dobrze wypadają w testach ADAC itp.
G0 Mułek 24-09-2012, 20:32 Za 2000 kupisz kpl felg stalowych i kpl naprawdę dobrych opon do auta.
Na dobre warunki zimowe to poszukaj czegoś lepszego.
Przy takiej szerokości kupiłbym zimówki w rozmiarze seryjnym (fabrycznym) dla twojego auta
Tez jestem przed zakupem tylko że 215/55R16 dzisiaj mnie podkusiło i zadzwoniłem do ASO co tez tam oni proponują i za ile,więc tak:
1)semperit speed grip2+4 felgi stalowe+nakretki+wyważanie=2932
Ja teraz jestem na etapie negocjowania ceny z dealerem. Wybór padł na goodyeary ug8 performance 215/55 r.16 i za komplet 2320-2400, felgi stalowe oryginał komplet -780,00 + nakrętki zabezpieczające i nakrętki zwykłe za jakieś grosze. Jak zapytałem w innych warsztatach to ceny podobne z ta różnicą, że felgi nie mają znaczka ford tylko innej firmy "made in germany"
W necie gumy zaczynają się od ok 530 zł. sztuka.
Uważam, że dla pewności koszt ok 200 zł. większy na komplecie opon jest do przełknięcia, bo w razie W szybciej załatwię problem
A oryginalne alufelgi r16 można znaleźć w ASO za ok 450,00 sztuka. I niedługo pewnie znowu będzie akcja zima w ASO
Na marginesie dodam, że składając prośbę o ofertę do kilku ASO Forda o powyższy zestaw to jeden odpisał, że na podstawie VIN producent nie przewidział felg stalowych do Pańskiego modelu, wiec mam zaszczyt zaoferować Panu felgi aluminiowe (bez rabatu i z dużą marżą)...... Jestem pełen podziwu
dobra to szukam stalówek - 205 czy 215/55/16
jakie oznaczenia maja miec felgi żebym lipy nie kupił ??
Mniej wiecej w tych granicach mieszczą się Dunlop 4D, Goodyear UG8, Continental TS850, i Michelin Alpin A4 ale to już trochę drożej.
Ja bym się skusił chyba na Continentala bo lubię nowości
JVC widzę, że Continentale wypadają lepiej w teście niż wybierane przeze mnie Goodyear UG8. Różnica w cenie też nie jest zbyt wielka więc trochę zbaraniałem w temacie co wybrać.
Wcześniej chodził mi po głowie Goodyear lub Dunlop a teraz jeszcze Conti.
PS. Chyba pomyliłem opony ;) w teście są UG8 a mi chodziło o UG8 Performance
slawekknepsi 25-09-2012, 12:26 dobra to szukam stalówek - 205 czy 215/55/16
Felgi stalowe do MKIV 6.50Jx16 ET50 otwór 63.3 rozstaw 5x108
G0 Mułek 25-09-2012, 13:34 Widziałem te opony na własne oczy, bo jak zamówiłem Ultragrip Performance 2 205/60R16 to przysłali mi coś co się tak nazywało ale bieżnik miały od UG8 Performance. Nie przyjąłem. Opony wyglądały dosyć dosyć, ale jednak wybrałem Dunlopa u naszego kolegi z forum.
dobra to szukam stalówek - 205 czy 215/55/16
felgi stalowe nr 1713583
np:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Felga-stalowa-6.5-J-x-16-Mondeo-Focus-C-max-Kuga-FORD/2574
na cenę nie ma co patrzeć, bo zawsze są rabaty
Panowie. Ile warte są takie oponki? [http://allegro.pl/215-55r16-opony-bieznikowane-zimowe-markgum-gratis-i2630427273.html] Odkąd pamiętam, nadlewki mają złą renomę, ale może coś się zmieniło.
PS. Chyba pomyliłem opony w teście są UG8 a mi chodziło o UG8 Performance
No właśnie nie wiadomo co są warte, bo testów jeszcze nie widziałem. Z tego co widać to większość producentów idzie coraz bardziej w uniwersalność , po części żeby wygrywać testy a po części żeby oponę jak najbardziej zrównoważyć na każde warunki.
Jakieś takie coraz bardziej delikatne te rzeźby bieżnika :D
G0 Mułek 25-09-2012, 22:47 Popieram zdanie JVC. Delikatne rzeźby tak ładnie ujęte :) Ciężko wybrać coś naprawdę szałowego za rozsądne pieniądze. Wszystko podobne, różnice nieznaczne. Jak jest coś szałowego to kosztuje nie mało....
Wolałbym chińskie opony od nalewek.
Poszukaj jakiejś najtańszej dębicy nowej, albo używek w dobrym stanie i nie za starych zamiast pchać się w nalewki.
Felgi stalowe do MKIV 6.50Jx16 ET50 otwór 63.3 rozstaw 5x108
felgi stalowe nr 1713583
np:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Felga-stalowa-6.5-J-x-16-Mondeo-Focus-C-max-Kuga-FORD/2574
na cenę nie ma co patrzeć, bo zawsze są rabaty
dzieki Panowie,
rozpoczynam poszukiwania
przy 6.50Jx16 to 205 czy 215 brać??
przy 6.50Jx16 to 205 czy 215 brać??
Obojętne :)
G0 Mułek 26-09-2012, 11:10 Przy silniku 1.8 szukałbym tych które tańsze. No chyba, że ktoś ma viruska pod maską to brałbym 215.
Obojętne :)
Przy silniku 1.8 szukałbym tych które tańsze. No chyba, że ktoś ma viruska pod maską to brałbym 215.
dzięki, szukam
virus dopiero w przyszałym roku bedzie niestety
SrebnaStrzała 26-09-2012, 12:48 JVC a która z tych polecanych przez Ceibie opon ma Rant ochronny ? Te Conti chyba nie mają nie? bo to był mój typ.
Opiszesz jak dany model się spisał,jedne to wiem że Alpin A4 Czy potwierdzisz że modele goodyear ma problem z gumą chodzi o wybrzuszanie dzisiaj uzyskałem taką opinie w serwisie oponiarskim. To pytanie do jvc
Nie potwierdzam, nie wiem o jakie wybrzuszenie Ci chodzi , czy na czole bieżnika czy z boku. Jeśli z boku to nie wina opony tylko w 99% wpadnięcia w dziurę.
Generalnie na 1000 opon zdarzają się może jedna ,dwie reklamację. Oczywiście mówię o produktach markowych.
dzięki, szukam
virus dopiero w przyszałym roku bedzie niestety
Tylko, że nowe opony starczą Ci na dłużej... ;)
JVC a która z tych polecanych przez Ceibie opon ma Rant ochronny ?
Z tego co pamiętam to żadna :(
Lukasz_F 26-09-2012, 13:17 Polecam NOKIAN'Y. Przejechałem już dwa sezony na 235/45/R17 z serii WR i uważam, że są rewelacyjne.
A ja nie polecam nokianów, mam 205 16" WR G2 i lipa straszna - szybko się ścierają a co najważniejsze słabo radzą sobie na śliskim. Może zależy to od kraju ich produkcji, moje są niestety made in russia.
Lukaszko 27-09-2012, 07:21 No i pojawiły się nowe testy ADAC (http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/default.aspx) a w nich nic nowego. Tzn mi najbardziej brakuje testu UG8 preformance. Czy ktoś widział ich test?
W testach najlepiej wypadają(z opon dostępnych w rozmiarze 215/55/16):
- Continental ContiWinterContact TS850
- Michelin Alpin A4
Ale te dwie pierwsze są kierowane bardziej do samochodów kompaktowych a Dunlop do klasy wyższej i o wyższej mocy, podobnie Goodyear UG 8 Performance.
Z listy definitywnie skreśliłem semperity i uniroyale bo wypadły dość słabo.
Bez testów i opinii chyba nie zaryzykuję zakupu Goodyear. Więc na teraz waham się miedzy Continental ContiWinterContact TS850 i Dunlop SP Winter Sport 4D albo Michelin Alpin A4(ale one są najdroższe).
Tylko, że nowe opony starczą Ci na dłużej... ;)
opony bedą nowe oczywiście (powiekszył sie zasób gotówki)
czips tylko w przyszłym roku
norbi333 27-09-2012, 07:41 Więc na teraz waham się miedzy Continental ContiWinterContact TS850 i Dunlop SP Winter Sport 4D albo Michelin Alpin A4(ale one są najdroższe).
Mam w ST Dunlopy SP Sport 3D.Byłem z nich na tyle zadowolony ,że do drugiego auta poszły Dunlopy 4D
Czy ktoś z Was zastanawiał się może nad żyletkami typu 195/60R16 jako zamiennik dla 205/55R16 ?
Węższa oponka - na zimę wg prawideł winno być OK. Co innego design... :)
mi najbardziej brakuje testu UG8 preformance
Mi również brakuje testu tych opon :(
Jednak prównując test GY UG8 i Continental TS830 to właśnie GY wypadły lepiej w testach i wierzyć mie się nie chce by nowsze modele tych opon tzn UG8 Performance nie były ciut lepsze a przynajmniej tak samo dobre jak Continental TS850.
Dalej się waham pomiędzy GY i Conti, zdecyduje chyba los ;)
Czy ktoś z Was zastanawiał się może nad żyletkami typu 195/60R16 jako zamiennik dla 205/55R16 ?
Do mkIV z silnikiem większym niż 1,6 powinno być 215/55, czyli zamiennik to 205/60 i dalej 195/65, ale tego to już chyba lekka przesada. Mondeo trochę waży...
G0 Mułek 27-09-2012, 18:46 Nie zgodzę się z tym, że dunlop wintersport 4d czy goodyear UG8Performance jest do aut większych a continental TS850 i michelin alpin A4 do kompaktów. Wszystkie te opony są do siebie podobne i zachowują się podobnie.
Rzeczywiście Goodyear jest do aut większych z naprawdę dużą mocą ale Ultragrip Performance 2 tyle, że odpowiednio kosztuje. Może Dunlop jakoś tak rzeczywiście odstaje od pozostałych opon, bo mam doświadczenie z modelem 3d.
Co do rozmiaru to 195 jest dobre do mondeo ale mk2.
Lukaszko 27-09-2012, 19:02 Zobacz na opis tych opon i rozmiarówkę, wyraźnie z niej wynika do jakich aut są przeznaczone. Zresztą i michelin i continental mają opony premium ale akurat nie w tym rozmiarze.
G0 Mułek 27-09-2012, 21:18 No właśnie więc wybieramy z tego co jest i znaczy to, że producent przewidział iż ma to wystarczyć do tego segmentu aut. 215/55R16 to zwykłe hatchbacki rzadko mają. A wiadomo, że nie każdy bieżnik premium będzie lepszy od tańszego modelu w gamie jednego producenta w normalnym aucie.
Dzisiaj przegladalem ostatni Auto Motor i Sport (wydanie niemieckie) z testem opon zimowych rozmiar 16", szerokość albo 205 albo 215.
Co ciekawe nie wygral ani Conti 850 ani UG8 a Nokian G3.
Cząstkowo na śniegu byla najlepsza, na siuchym dotrzymywala kroku Conti i UG, na mokrym troche slabiej. Slabiej czyli na poziomie Dunlopa 4D, Michelina A4.
Lukaszko 28-09-2012, 06:59 215/55R16 to zwykłe hatchbacki rzadko mają.
Tu się nie zgodzę, teraz to praktycznie standard w autach klasy kompakt, teściu w astrze IV 1.6 ma 215/50/17.
Mi nie chodzi że dana opona nie da rady ale jest projektowana pod inne wymagania, zobacz że rozmiarówka zaczyna się w tych oponach na 155-165 a kończy 215-225, a w oponach premium zaczyna się od 195 a kończy bardzo daleko.
Co ciekawe nie wygral ani Conti 850 ani UG8 a Nokian G3.
Tylko że w rozmiarze 215/55/16 nie ma Nokian G3 ani UG8(jest tylko wersja performance) więc ciężko z tych testów wyciągać daleko idące wnioski. Testy były też przeprowadzane na samochodzie kompaktowym a nie klasy średniej.
Ja uważam że do auta tej klasy i wagi rozmiar 215/55/16 to minimum, chyba że ktoś ma wersję 1.6 bez turbo to może się pokusić o 205.
Lukaszko 28-09-2012, 08:55 Mam jeszcze jednego kandydata Nokian WR A3 215/55 R16 97 H XL cena 445.
Co o tym sądzicie? Jest tylko w wersji XL, czy są tego jakieś minusy?
Warto brać?
Opinie ma dobre, akurat ta opona nie ma testów ale inne nokiany wypadają dobrze.
W homologacji mam wpisane 215/55/16 90 V.
JVC wypowiedz się jak to jest z tymi XLami, można to brać jak nie ma wyboru w danym modelu innego indeksu?
Jak z indeksem prędkości, z zimówek w zasadzie tylko H jest a w homologacji V, ma to jakieś przełożenie na ubezpieczenie?
ethernal 28-09-2012, 13:24 Mam jeszcze jednego kandydata Nokian WR A3 215/55 R16 97 H XL cena 445.
Warto brać?
XL oznacza że opona jest dodatkowo wzmocniona, sam mam taką ale innej marki. Opona z tym oznaczeniem jest bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne, odkształcenia itp, np.na dziurze, krawężniku itp. więc na zimę wydaje się jak najbardziej do zastosowania. Z drugiej strony zauważyłem że opony oznaczone symbolem XL są odczuwalnie twardsze od "zwykłych", przynajmniej tą którą ja posiadam w MK3 (Hankook e`cept W310).
SrebnaStrzała 28-09-2012, 15:13 Ten nokian WR słabo w testach wypadł w zeszłym roku z tego co pamiętam.
Odnośnie XL to miałem kiedyś nokiany h z tym symbolem. Owszem są twardsze ale i też barziej wytrzymałe.
chester164 28-09-2012, 20:20 Witajcie ;)
Mam mały problem odnośnie opon zimowych :D Obecnie jeżdżę na oponach letnich 185/65 R14 i tak się zastanawiam czy rozmiar większy 195/65 R15 dużo coś zmienią? Ogólnie mam jeszcze trochę miejsca nad nadkolami więc podejrzewam, że byłoby ok ale wolę się doradzić ;)
Dzięki bardzo za odpowiedź :D
Lukaszko 28-09-2012, 20:35 Ten nokian WR słabo w testach wypadł w zeszłym roku z tego co pamiętam.
Akurat ten model WR A3 nie był testowany, to dość nowa opona ale ma dużo pozytywnych opinii. Jedyny minus to produkcja w Rosji, jakoś nie mam przekonania do jakości tam.
JVC wypowiedz się jak to jest z tymi XLami, można to brać jak nie ma wyboru w danym modelu innego indeksu? Jak z indeksem prędkości, z zimówek w zasadzie tylko H jest a w homologacji V, ma to jakieś przełożenie na ubezpieczenie?
Spokojnie można brać xl, jest twardszy ,ale tylko bok, mieszanka jest ta sama, no i podstawowy plus, odporniejsza na uszkodzenia boczne.
Co do indeksu prędkości to w PL nie powinien on być mniejszy niż predkość max samochodu,katalogowa oczywiście. Jeśli jest mniejszy to należy w widocznym miejscu w środku dać napis np. v-max 190km/h .
Michelin daje takie małe naklejki gratis
Mam mały problem odnośnie opon zimowych Obecnie jeżdżę na oponach letnich 185/65 R14 i tak się zastanawiam czy rozmiar większy 195/65 R15 dużo coś zmienią?
Jak już to 195/60R15 i nie powinno mieć to większego wpływu
SrebnaStrzała 28-09-2012, 22:05 Rumunia dla ts850 też mnie nie przekonuje.
W zeszłym roku kupowałem Pirellki P7C to miały Italie ale tylko dlatego że były z indeksem W.
G0 Mułek 28-09-2012, 22:12 Kolega napisał, że ASTRA IV ma rozmiar 215 tak ale dla felg 17". Co do mondeo to nie kusiłbym się o nokiany made in russia. Rozmiar rzeczywiście jak ktoś lubi przycisnąć to 215 tak to bym nie przepłacał, a po za tym większy wybór w 205. Skoro jest do jakiegoś rozmiaru i wtbór jest ograniczony tzn, że wg producenta opona spełnia wymaganie pod samochód klasy średniej i średniej wyższej.
Lukaszko 29-09-2012, 11:08 Jvc a co ogólnie sądzisz o nokianie, szczególnie tym made in russia? Warto brać czy lepiej sprawdzone goodyear, continental itp?
I jak wygląda sprawa ciśnienia w oponach xl, trzeba je mocniej pompować czy standardowo?
Lepiej brać sprawdzone, ale nie zapominajmy że często gęsto:
Continental- produkcja Rumunia
GoodYear,Fulda- produkcja Słowenia, Polska
Michelin, Kleber - produkcja Polska i...Rosja (ale to rzadkość)
Bridgestone- produkcja Polska
Często jest tak że nasz krajowy rynek idą opony np. nokian tylko z Rosji. Można kupić produkowane w innym kraju ,ale jest to import śladowy czyli jakaś hurtownia np. dogada się z hurtownią w Niemczech lub są hurtownie które mają w Polsce przedstawicielstwo i w innym kraju i ściągnie parę tysięcy sztuk nokiana wyprodukowanego w innej fabryce. Oficjalnie raczej hurtownie nie mogą ściągać od przedstawiciela danej marki w innym kraju jeżeli jest też u nas.
Opony xl pompujemy tak samo, ale na zimę i tak proponuję 0,2 bara dać więcej czy to xl czy nie.
ethernal 29-09-2012, 14:06 Jeśli chodzi o Nokian "сделано в России" to warto pamiętać, że to jest najnowocześniejsza fabryka Nokiana, oddana parę lat temu do użytkowania i z tego względu Nokian tam produkuje najnowsze modele bo są w tej fabryce zainstalowane najnowocześniejsze maszyny produkcyjne. Podobnie jest z Bridgstone`m w polskiej fabryce pod Poznaniem. Także opinie o niższej jakości opon wyrpodukowanych w "Demoludach" często mijają się z prawdą.
Z ciekawostek to widziałem opony Debica "made in Slovenia" oraz Kormoran "made in Serbia" :D
Ja widziałem Fulde made in south Africa i fulde made in China :D
Miałem bridgestony made in poland z Poznania i były średnie... z resztą byłem w tej fabryce, w sumie fabryka jak fabryka :D
Ja do swojego mk3 zamówiłem 205/55r16 91H NOKIAN WR A3. Cena dobra bo 1300 PLN za komplet z dostawą, zależało mi na oponie asymetrycznej gdyż poprzedni zestaw Conti był super ale teraz cena jest dla mnie zaporowa.
Lukaszko 01-10-2012, 07:30 Ja chyba jednak zdecyduję się na nowość Goodyear UG 8 Performance, szkoda że nigdzie nie ma testów ale chyba nie może być gorsza od zwykłego UG8. Bieżnik wydaje się lepszy na suche i mokre warunki, a na śniegu powinna trzymać wystarczający poziom.
Ja chyba jednak zdecyduję się na nowość Goodyear UG 8 Performance, szkoda że nigdzie nie ma testów ale chyba nie może być gorsza od zwykłego UG8. Bieżnik wydaje się lepszy na suche i mokre warunki, a na śniegu powinna trzymać wystarczający poziom.
Na testach bym tak bardzo nie polegał. Chyba, że testy zostaną przeprowadzone na oponach w dokładnie takim samym rozmiarze jak chcesz kupić i na takim samym samochodzie jakim pomykasz.
Ja już zamówiłem GY UG 8 Performance i dalej już się nie zastanawiam nad wyborem.
A co do opinii to jak zawsze - tyle zwolenników co przeciwników i odwrotnie.
A co do ceny to trzeba trochę poszukać i się znajdzie dobrą cenę.
Dodatkowo wspomnę, że ja wybrałem opcje o ok 200,00 zł. droższą na całym komplecie (cały komplet: opony felgi nakrętki zw, nakrętki zabezp. i założenie) Ale mam poczucie jak coś będzie nie tak to firma nie zwinie mi się z dnia na dzień (ASO FORD). A 200,00 zł. przy kwocie rabatu jaki uzyskałem na zakup nowego samochodu to taki mały pikuś (choć pewnie znajdzie się ktoś i powie, że miał większe rabaty, albo że w ASO pracują partacze i złodzieje)
Hmmm a co sądzicie o KUMHO ?? Podobno całkiem przyzwoite a i cena przystępna. Używa ktoś ? Wiem tylko tyle, że południowokoreańskie.
ethernal 01-10-2012, 21:20 Hmmm a co sądzicie o KUMHO ?? Podobno całkiem przyzwoite a i cena przystępna. Używa ktoś ? Wiem tylko tyle, że południowokoreańskie.
Ja mam zimówki innego koreańskiego producenta - Hankook - i sobie chwale, nad Kumho też się zastanawiałem, ale ogólnie to ta sama średnia półka. Ja bym się na twoim miejscu nie bał ;)
G0 Mułek 02-10-2012, 06:46 Hmmm a co sądzicie o KUMHO ?? Podobno całkiem przyzwoite a i cena przystępna. Używa ktoś ? Wiem tylko tyle, że południowokoreańskie.
Tania wersja Michelin A4. Przynajmniej z wzoru bieżnika.
Zakładałem na dwóch takich samych samochodach , tyle że dostawczych. Na jednym Michelin , na drugim Kumho. Po sezonie zimowych ,wszystkie 4 kumho miały jakieś takie dziwne zużycie ,boki OK, a środek bardziej zdarty i bieżnik 4mm . Na michelinie równe zużycie z czego dwie po 4mm i dwie po 8mm czyli tylne prawie nówki.
Wniosek ? Klient dokupuje dwie miśki i ma komplet ładnych opon, a w drugim samochodzie kupuje 4 nowe. Czasami co tanie to drogie później...;)
A co sądzicie o: 215/55R16 93H DĘBICA FRIGO HP za 1450PLN ?
Całkiem możliwe, że ktoś już o nie pytał i ktoś oceniał, ale uważam iż najbardziej wartościowe są świeże opinie.
Pozdr.
slazdu
G0 Mułek 02-10-2012, 09:55 Czasami co tanie to drogie później...;)
Nie czasami, a prawie zawsze :)
Mam jeszcze jednego kandydata Nokian WR A3 215/55 R16 97 H XL cena 445.
Warto brać?
Opinie ma dobre, akurat ta opona nie ma testów ale inne nokiany wypadają dobrze.
W homologacji mam wpisane 215/55/16 90 V.
JVC wypowiedz się jak to jest z tymi XLami, można to brać jak nie ma wyboru w danym modelu innego indeksu?
Jak z indeksem prędkości, z zimówek w zasadzie tylko H jest a w homologacji V, ma to jakieś przełożenie na ubezpieczenie?
Hejka, Nie ma żadnego problemu w zamontowaniu opony XL. Model WR A3 jest bardzo obiecującym produktem z nowej generacji opon zimowych Nokiana, ale nie ma jeszcze żadnych szczegółowych info na jej temat. Oponka ma się zachowywać bardzo dobrze na śniegu i lodzie.:one:
Czy miał ktoś założone opony zimowe 195/60/16
Lukaszko 08-10-2012, 13:51 Ja zamówiłem w tamtym tygodniu Goodyear UG 8 Performance i to był chyba ostatni dzwonek. Dziś widzę że wszystkie opony +20zł na sztuce.
corneliusab 08-10-2012, 17:51 Ktos ma jakas wiedze nt. Toyo Snowprox S 953 lub Nokian WR D3 w rozmiarze 205/55/16, niby w testach obe wypadaja bardzo dobrze, cena jest bardzo zblizona i sa polecane np. przez ADAC ale chcialbym poznac opinie uzytkownika/ow :?:
Pozdrawiam
A co sądzicie o: 215/55R16 93H DĘBICA FRIGO HP za 1450PLN ?
Całkiem możliwe, że ktoś już o nie pytał i ktoś oceniał, ale uważam iż najbardziej wartościowe są świeże opinie.
Pozdr.
slazdu
Miałem Frigo II w MK3 ... nie polecam ... oddałem jako gratis przy sprzedaży autka.
Jak na śnieg i do grzebania w zaspach są super to na mokrym i błocie pośniegowym zachowują się fatalnie.
W naszych realiach to jednak większość tras w zimie.
Generalnie jedzie się jak na łyżwach ...
Ja zamówiłem w tamtym tygodniu Goodyear UG 8 Performance i to był chyba ostatni dzwonek. Dziś widzę że wszystkie opony +20zł na sztuce.
Też zdążyłem przed podwyżką ;), ale zamówiłem Conti TS850
corneliusab 12-10-2012, 21:08 Zero odzewu wiec zamowilem Toyo, sie okaze co w trawie piszczy :D
Pozdrawiam
Witam
Bardzo proszę o poradę co do opon zimowych dla Focusa kombii. Letnie opony mam rozmiaru 205/55/r16 czy mam szukać taki sam rozmiar? W tym roku nie mogę sobie pozwolić na zakup dodatkowych felg więc będę musiała przełożyć opony.
Z różnych testów widzę, że polecają Dunlop, Continental, Goodyear, Veredestein i Nokiany. A czy tańsze opony jak Sava czy Barum to już totalna porażka? Wolałabym wydać mniej, ale nie sprawić sobie problemu.
Auto do jazdy po Szczecinie, mało śniegu raczej i krótko leży, ale często jest mokro.
G0 Mułek 22-10-2012, 18:26 Barum czy Sava raczej na mokrym dobre nie będą. Z tańszych opon najkorzystniej wybierz Maxxis. Średnio cenowo a naprawdę dobrze sprawią się nokiany. Reszta to już wyższa półka cenowa ale i ich jakość i przyczepność warta jest ceny.
Witam
Bardzo proszę o poradę co do opon zimowych dla Focusa kombii. Letnie opony mam rozmiaru 205/55/r16 czy mam szukać taki sam rozmiar? W tym roku nie mogę sobie pozwolić na zakup dodatkowych felg więc będę musiała przełożyć opony.
Z różnych testów widzę, że polecają Dunlop, Continental, Goodyear, Veredestein i Nokiany. A czy tańsze opony jak Sava czy Barum to już totalna porażka? Wolałabym wydać mniej, ale nie sprawić sobie problemu.
Auto do jazdy po Szczecinie, mało śniegu raczej i krótko leży, ale często jest mokro.
Hej !
Możesz zostać na tym samym rozmiarze. Nie napisałaś jaki jest budżet na ten zakup ? Sava czy Barum nie jest aż tak źle, ale jak podasz ile możesz przeznaczyć na jedną oponę to może dobierzemy coś lepszego :D:one:
Lukaszko 23-10-2012, 10:08 Na mokre warunki z tańszych opon zimowych to tylko Uniroyal MS plus 66. Poniżej tego bym nie schodził. Tańsze często są dobre w kopnym śniegu ale na mokrym i suchym jest bardzo słabo.
Ewentualnie Nokian WR D3 on ogólnie jest lepszy ale na mokrym w testach gorzej on uniroyala wypada.
SrebnaStrzała 23-10-2012, 16:33 Czy ktoś słyszał o oponach CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 5 ? Podobno to coś podobnego do TS850 ?
corneliusab 23-10-2012, 17:10 Na mokre warunki z tańszych opon zimowych to tylko Uniroyal MS plus 66
Dokladnie, to sa calkiem dobre kapcie za dobra cene, kiedys mialem je na escorcie i bylem zadowolony, w sniegu jak i na mokrym spokojnie daja rade.
Pozdrawiam
Czy ktoś słyszał o oponach CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 5 ? Podobno to coś podobnego do TS850 ?
Hej! Podane opony raczej nie są podobne do siebie ContiVikingContact 5 jest tzw.oponą nordycką czyli przeznaczone głównie na rynki krajów skandynawskich, gdzie zimy są długie i pokrywa śnieżna zalega przez wiele miesięcy (t jest link o co chodzi: http://www.rezulteo-opony.pl/na-pierwszej-stronie/co-to-jest-opona-nordycka-1650) a ContiWinterContact TS850 jest oponą alpejską. :)
SrebnaStrzała 25-10-2012, 18:43 Już wszystko wiem o tych oponach
Tak są na skandynawie. Dwa, zastępują opony kolcowane!! - taka sama przyczepność według producenta na śniegu i lodzie!!
Mają wyższy bieżnik ale w naszym klimacie szybciej sie zużywają.
Są o 50zł tańsze od ts850
Są asymetryczne i w standardzie XL
Produkcja Made in Germany a nie Rumunia
Występują 205/55 i 205/60 co jest trochę dziwne -_-
Najprawdopodobniej będę je brał, a jak będzie powyżej zera to po prostu sobie zmienie na letnie i tyle, kwestia parunastu śrub i max 30minut :)
Mundek ma nowe obuwie DUNLOP Winter Sport 3D ! ... teraz czekam na pierwszy śnieg żeby je przetestować ;)
Pierwsze wrażenie po przejechaniu 7 km w temperaturze 7°C to zadziwiająco ciche.
Mundek ma nowe obuwie DUNLOP Winter Sport 3D ! ... teraz czekam na pierwszy śnieg żeby je przetestować ;)
Pierwsze wrażenie po przejechaniu 7 km w temperaturze 7°C to zadziwiająco ciche.
Nie zwiedziesz się, jeździłem na takich jeszcze VW Golf IV TDI 195/65/15
SrebnaStrzała 26-10-2012, 16:46 Ostatecznie padło na ts850 jako że są po prostu najlepsze:)
Nie zwiedziesz się, jeździłem na takich jeszcze VW Golf IV TDI 195/65/15
Mam nadzieję że na R17 też będą się poprawnie sprawować :D
Już wszystko wiem o tych oponach
Tak są na skandynawie. Dwa, zastępują opony kolcowane!! - taka sama przyczepność według producenta na śniegu i lodzie!!
Mają wyższy bieżnik ale w naszym klimacie szybciej sie zużywają.
Są o 50zł tańsze od ts850
Są asymetryczne i w standardzie XL
Produkcja Made in Germany a nie Rumunia
Występują 205/55 i 205/60 co jest trochę dziwne -_-
Najprawdopodobniej będę je brał, a jak będzie powyżej zera to po prostu sobie zmienie na letnie i tyle, kwestia parunastu śrub i max 30minut :)
Z tym zastępowaniem opon kolcowanych to nie do końca prawda ;)
Przykład? Hamowanie na lodzie z 50km/h: ContiVikingContact 5 60.6m, a Continentale z kolcami 41.7m ;) Na śniegu już takich różnic nie ma. Z doświadczenia oraz testów w norweskich gazetach wiem, że opony skandynawskie są nieporównywalnie lepsze na śniegu od opon typowo europejskich. Niestety w Polsce za bardzo się nie sprawdzają, bo pokazują pazur tylko na śniegu i lodzie. A że w Polsce zimy srogie nie są i używane jest mnóstwo soli to lepiej sprawdzą się opony przeznaczone na polski rynek. Opony skandynawskie wykonane są z bardzo miękkiej mieszanki gumy, przez co powyżej 0*C są po prostu do d*py ;) Przykład? Droga hamowania na mokrej nawieżchni: Nokian WR - 31m, ContiVikingContact 5 - 37.8m ;)
przemtol 26-10-2012, 22:55 Koledzy a co polecacie do ST220? rozglądam się ostatnio coraz częściej za oponami ale mętlik w głowie, a dziś pierwszy śnieg z deszczem, także trzeba by było coś zakupić już.
Czy rozmiar 205/55R16 91H się nada? gdyż w 215/55R16 słaby wybór, a nawet nie chce wspominać że w instrukcji zalecają na zimę takie jak na lato 225/40R18, bo tu to dopiero kaszanka ilość do wyboru/cena/jakość
Moje wszystkie doświadczenia jak narazie wiążą się tylko z oponami 175/65R14 i 185/65R15 i w tych rozmiarach mogę powiedzieć:
- bieżnikowane - szajs (rozwaliłem 3 opony w ciągu 1 tygodnia - odklejał się bieżnik/mieli chyba całą wadliwą serię bo co wymieniali to znów to samo było)
- lato: Kormoran vs. Kelly pod każdym względem Kelly
- zima: Uniroyal MS nic rewelacyjnego, Dębice również, najbardziej pozytywnie byłem zaskoczony KUMHO I'ZEN KW23 były wręcz doskonałe
Witam,
Podepnę się pod temat. Do dziś miałem MK3 (2001, 1.8 benzyna) i właśnie zmieniłem je na MK4 (2008, 2.0 benzyna). Mam tam oponki letnie 215/55/R16 a w garazu mam jeszcze dobre zimowki z MK3 w rozmiarze 205/15/R16 na stalówkach. Czy mogę użyc tych kol (rozstaw śrub OK)? Wolalbym jednak uzyc samych opon. Czy moge je przelozyc na oryginalne felgi na ktorych lezą teraz 215/55/R16?
Pozdrawiam!
SrebnaStrzała 27-10-2012, 14:54 Już jestem po zakupach za komplet felg stalowych opon ts850 205/55/16 i nakrętek zapłaciłem dokładnie: 2350zł
Wszystko nowe z sklepu.
Witam,
Podepnę się pod temat. Do dziś miałem MK3 (2001, 1.8 benzyna) i właśnie zmieniłem je na MK4 (2008, 2.0 benzyna). Mam tam oponki letnie 215/55/R16 a w garazu mam jeszcze dobre zimowki z MK3 w rozmiarze 205/15/R16 na stalówkach. Czy mogę użyc tych kol (rozstaw śrub OK)? Wolalbym jednak uzyc samych opon. Czy moge je przelozyc na oryginalne felgi na ktorych lezą teraz 215/55/R16?
Pozdrawiam!
Jeśli felgę oryginalną masz o szerokości 6,5" to bez problemu wchodzi 205/55/R16. Jeśli natomiast masz 7", to również będzie pasować, ale trzeba uważać na krawężniki. Nieco felga odstaje i opona ledwo chroni felgę na rancie.
Jeśli będziesz szukać felg to podjedź na Kildemosevej.
Juniorek81 27-10-2012, 20:04 Witam Panów i ew. Panie ;)
osobiście także stanołem przed dylematem zakupu opon zimowych;/
jako, że jestem lewy w te klocki to zwracam się do Was bardziej doświadczonych o pomoc
zastanawiam się nad Uniroyal MS Plus 66 ew. Nokian WR D3
które będą lepsze?
chodzi mi głównie o warunki woda/błoto pośniegowe/śnieg
Pozdrawiam
Ja bym brał Nokian WR D3.
tomski74 27-10-2012, 21:11 witam Wszystkich
ja wlasnie kupilem ContiWinterContact TS850 530PLN sztuka, myslalem tez o dunlopach 4D ale w koncu zdecydowalem sie na Conti, niewielka roznica w cenie i tak sobie mysle ze na zimowkach nie warto oszczedzac
corneliusab 27-10-2012, 21:36 Tu bym sie wcale nie zastanawial tylko bral nokiany :D Ja dzis swoje Toyo zalozylem, pierwsze wrazenia bardzo pozytywne. Dzis bylo mokro i temp. +2°, co mozna rzec po przejechaniu ok. 6km z warsztatu do domu:?: Sa ciche i ciezko zrobic uslizg np. na rondzie czy wyjezdzajac z ronda na 2 biegu z gazem mocno wcisnietym zeby sie ESP/ASR wlaczylo. Moje letnie przy takim wyjezdzie z ronda i tej temp. (testowane w trakcie jazdy do warsztatu) kontrolka ESP/ASR mrugala jak wsciekla :D Ciekawe jak sie beda sprawowac w sniegu, wiekszy test jak bedziemy w grudniu do PL jechac.
Pozdrawiam
Jeśli felgę oryginalną masz o szerokości 6,5" to bez problemu wchodzi 205/55/R16. Jeśli natomiast masz 7", to również będzie pasować, ale trzeba uważać na krawężniki. Nieco felga odstaje i opona ledwo chroni felgę na rancie.
Jeśli będziesz szukać felg to podjedź na Kildemosevej.
Dzięki wielkie za pomoc. Reszta na PW odnosnie adresu ;)
ethernal 28-10-2012, 13:33 witam Wszystkich
ja wlasnie kupilem ContiWinterContact TS850 530PLN sztuka, myslalem tez o dunlopach 4D ale w koncu zdecydowalem sie na Conti, niewielka roznica w cenie i tak sobie mysle ze na zimowkach nie warto oszczedzac
Zarówno Conti jak i Dunlop to są opony klasy premium, wiec cokolwiek byś wziął zrobiłbyś dobrze. Osobiście wolałbym Dunlopa ;)
G0 Mułek 28-10-2012, 20:52 A ja z kolei wziąłem Dunlopa od naszego kolegi z forum a teraz myślę, że może Conti też było by ciekawe....
zastanawiam się nad Uniroyal MS Plus 66 ew. Nokian WR D3
które będą lepsze?
chodzi mi głównie o warunki woda/błoto pośniegowe/śnieg
Pozdrawiam
Według testów ADAC w tych warunkach lepsze są Nokiany WR D3
- tez sie nad nimi zastanawialem, ale wolę cichsze Dunlopy 4D :razz:
jonatande78 29-10-2012, 14:20 Witam mam dylemat , aktualnie mam opony 225/40/18 ale na zime zmieniam na 16" koła i nie wiem jakich opon użyć czy 225/55/16 czy niższe czy węższe .
Dziekuje
przemo_1981 29-10-2012, 14:51 w mondeo mk3 standardowo są 205/55r16
corneliusab 29-10-2012, 18:53 Kup 205/55/16 jak kolega wyzej pisze.
Pozdrawiam
Według testów ADAC w tych warunkach lepsze są Nokiany WR D3
- tez sie nad nimi zastanawialem, ale wolę cichsze Dunlopy 4D :razz:
... też się zastanawiałem podaje Uniroyal/ Nokian w nawiasie najlepsza obecnie Conti TS 850 ( ... z uwagi na różnice w cenie ok 800 PLN komplet Conti 2400 Uniroyal 1600 kupiłem Uniroyal )
to co najbardziej interesowało kolegę
hamowanie mokre 43/45 (41,2 )m ze 100 km/h
hamowanie suche 43,2/42 (41,1)m ze 100km/h
hamowanie śnieg 34,4/34,3m (31) z 50km/h
śnieg siła ciągu 2701/2697 N (2762)
aquaplaning 77,8/ 73,9 (80,1) km/h
aquaplaning na łuku śr przysp 4,20/3,47 (4,04)m/s2
nokian jest minimalnie lepszy w suchym i ma mniejsze opory toczenia ale ma być minimalnie mniej trwały w poprzednim MK3 Uniroyal przelatały kolejne zimy od 2007 i kolejny właściciel na ten sezon ostatni raz je zakłada :)
Witam,
Ja polecam GoodYear ultragrip 7+. Jestem zadowolony.
Zakupiłem takie same i sprawują się świetnie :)
borowiczek 29-10-2012, 19:50 Witam.Muszę kupić zimowe opony ,ktoś mi poleca opony zimowe RIKEN.Co myślicie o tych oponach?
a do moich opon 215/55r16 beda pasować felgi 6,5x16 ?? czy zalecacie je bo podobno najlepsze sa 7,0x16? sama nie wiem co mam robic a musze pilnie kupic na przekładanie (myslalam o felgach forda)
Witam.Muszę kupić zimowe opony ,ktoś mi poleca opony zimowe RIKEN.Co myślicie o tych oponach?
Na śniegu dosyć dobre, na mokrym trochę słabe
do moich opon 215/55r16 beda pasować felgi 6,5x16 ?? czy zalecacie je bo podobno najlepsze sa 7,0x16? sama nie wiem co mam robic a musze pilnie kupic na przekładanie (myslalam o felgach forda)
Oryginalne stalówki to 6,5x16 to jak mogą nie pasować? ;)
jvc bo napokazywali tabelki ze 6,5x16 to one sa idealne doopon 205/55r16 a ja obecnie oponki zimowe 215/55r16 daltego sie zastanawialam czy pasuja
borowiczek 29-10-2012, 20:32 jvc dzięki za odphttp://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gif (http://emotikona.pl/emotikony/)
Chcę kupić w miarę dobre oponki ale oczywiście w miarę tanio http://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gif (http://emotikona.pl/emotikony/)
jvc bo napokazywali faceci mi tabelek ze 6,5x16 to one sa idealne doopon 205/55r16
No bo tak jest, ale skoro ford tak zaleca... poza tym stalówki ciężko by było dostać 7x16, co innego w alu.
Bump: Chcę kupić w miarę dobre oponki ale oczywiście w miarę tanio
Ojciec na nich jeździ w avensisie i sobie chwali, ale w teście z AŚ wyszły na mokrym słabo.
a te nakretki do tych felg to ktore pasuja? ile mam ich kupic? komplet to na kolo czy na wszystkie 4 kola hmm
(hmm męski swiat:) )
Kup te http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Nakretka-do-felg-stalowych-niezbedne-przy-zmianie-kol-FO-07487/76
dokładnie potrzeba Ci 20 sztuk ;)
dziekuje i ostanie pytanie:) juz chyba wykoncze zestaw pytań:
bo jest napisane ze:
Nakrętka do felgi stalowej FORD. Gwint M12 x 1,5 - na klucz do kół rozmiar 19"
i to 19" mnie zastanawia to znaczy ze beda pasowaly do kol 16":)?????
19" oznacza jakiego klucza będziesz musiała użyć żeby odkręcić koło.
Ubiegając Twoje kolejne pytanie, nie nie musisz kupować żadnego nowego klucza do kół, masz go na wyposażeniu ;)
jvc dziekuje za odpowiedz:) juz wszystko wiem zamawiam oczywiscie wezme zapas tych zakretek jeszce sie zgubi jakas:) o klucz nie chcialam pytac ...no to juz bedzie zmartwienie tego fachowca co zmieni oponki:)
G0 Mułek 29-10-2012, 21:48 Pierwszy śnieg spadł i już robi się ciekawie na forum :)
Jak założyłem zimówki to wieczorem spadł śnieg ok 4-5 cm, więc zadowolony, że znów sobie pośmigam na zestawie zimowym poszedłem spać. Rano wstaję a po śniegu tylko lód został.... i Trochę błota gdzie słońce przygrzało...
PS nie zdążyłem dziś zapytać mamuśki jak pierwsze wrażenia na Dunlopach 4D
majkeloss 30-10-2012, 12:18 a ja mam pytanie :)
mam do wybory dwie opcje
1. dwie opony zimowe bieżnikowane z bieżnikiem 7-8mm za 160zl/szt
2. dwie opony zimowe uzywane z bieznikiem 7-8mm z tym ze 8 letnie za 150zl/szt
ktora opcja bylaby najlepsza ? ...
ethernal 30-10-2012, 12:44 a ja mam pytanie :)
mam do wybory dwie opcje
1. dwie opony zimowe bieżnikowane z bieżnikiem 7-8mm za 160zl/szt
2. dwie opony zimowe uzywane z bieznikiem 7-8mm z tym ze 8 letnie za 150zl/szt
ktora opcja bylaby najlepsza ? ...
Żadna
majkeloss 30-10-2012, 13:11 Żadna
ykhm no spoko ale nie stać mnie na nowe ...
Lukaszko 30-10-2012, 13:22 To lepiej te używane 8 letnie pod warunkiem że guma nie jest zbyt popękana i sparciała.
Albo szukać w promocji jakiś debic, barum itp.
TomekM_1983 30-10-2012, 13:46 ykhm no spoko ale nie stać mnie na nowe ...
To sprzedaj samochód, jak Cię nie stać na eksploatację. Albo kup tańszy w eksploatacji. Popieram kolegę - żadne.
majkeloss 30-10-2012, 14:05 Powyższa odpowiedź kolegi - ekstra (ironia). Na jej podstawie ripostuje: sprzedaj mózg jeżeli twoje szare komórki nie nadążają za odpowiedzią na proste pytanie, albo zapytaj kogoś co napisać. Głupie komentarze zachowaj dla siebie i popatrz lepiej na odpowiedź kolegi Lukaszko - pytanie zadałem , na pytanie odpowiedział. Miejmy nadzieję, że to kwestia stażu (average < advanced) i kolega nabierze trochę "ogłady". Pozdrawiam :)
Te używane to chociaż firmowe są czy jakieś no name ?? A nie możesz poszukać używanych ale nowszych 4-5 lat. Za tą kasę powinno się udać bez problemu. Bo 8 lat, szczególnie na zimówkę to trochę sporo. Dodatkowo zanim je zjeździsz, to też trochę czasu minie i będą jeszcze starsze...
borowiczek 30-10-2012, 14:36 Zapytam inaczej :)Oponki RIKEN czy DĘBICA ?:)
majkeloss 30-10-2012, 15:02 GoodYear albo Fulda
ethernal 30-10-2012, 15:28 Popiera koleżankę Borowiczek! Dodam do tego Gislaved, Vikingi, Barumy, Matadory i Kormorany itp.. Nawet pierwsza lepsza chińska byłaby lepsza od 8 letniej używki czy bieżnikowanej. I dalej pozostaję przy swoi twierdzeniu, że żadne z tych które podałeś się nie nadają.
borowiczek 30-10-2012, 15:34 Popiera kolegę Borowiczka!
Koleżankę ;p
ethernal 30-10-2012, 16:40 Koleżankę ;p
Najmocniej przepraszam koleżankę! :oops:
Już poprawiam wpis... :oops:
borowiczek 30-10-2012, 16:47 Oj tam....oj tam... wcale się nie obraziłam ale....... zawsze przeprosiny mogę przyjąć :)
No dobra my tu gadu gadu a ja w dalszym ciągu nie wiem które z tych co wymieniłam sa lepsze :D
Zapytam inaczej Oponki RIKEN czy DĘBICA ?
Dębica ,ale ta nowa Frigo HP ;)
borowiczek 30-10-2012, 20:30 Mirku dzięki :)
corneliusab 30-10-2012, 21:03 majkeloss TU (http://www.oponyuzywane.com/index.php?search_producer=27&search_size1=195&search_size2=65&search_size3=15&search_season=2&search=ok&search=Szukaj) powinienes znalezc cos dobrego :D Tata kupowal dwa razy i zadowolony, oponki byly ok.
Pozdrawiam
G0 Mułek 31-10-2012, 11:04 Co do tych opon używanych (bo nie uznaję bieżnikowanych) to sa stare. I naprawdę jak się długo poszuka na allegro to się znajdzie nowsze opony.
Ja mam teraz na sprzedaż Fuldy 205/60R16 za 380 za kpl z 2007 roku albo nawet 2009 (muszę sprawdzić w garażu) i mają jeszcze z pół mięsa. Nie mam czasu ich na razie na allegro wystawić, po za tym to nie rozmiar do mondeo (chociaż kolega JVC ma na mkIV) tylko z Grand Scenica.
Więc wystarczy szukać a znajdziesz nowsze opony. Nawet niech mają półtora mm mniej bieżnika ale będą nowsze i lepiej się spiszą.
No na tej stronie co kolega corneliusab podał znajdziesz ciekawe opony np. continentala z 2007-8 roku 6 mm za 360 kpl.
SrebnaStrzała 31-10-2012, 18:51 witam Wszystkich
Za jaki rozmiar aż tyle zapłaciłeś? chyba nie zza 205/55/16 ?
No na tej stronie co kolega corneliusab podał znajdziesz ciekawe opony np. continentala z 2007-8 roku 6 mm za 360 kpl.
tylko nigdy nie wiesz z czego lub z jakiej pozostałości i po czym te opony zostały zdjęte
raz miałem przyjemność skorzystać z takowych opon ..... ( "mięcha było dużo , i wyglądały cacy ) tylko się skończyło wystrzałem jednej opony ... akurat jechałem wolno
więc za może tysiąc złotych ryzykować zdrowie czy życie .... ja się już z tego wyleczyłem :)
Bump: Powyższa odpowiedź kolegi - ekstra (ironia). Na jej podstawie ripostuje: sprzedaj mózg jeżeli twoje szare komórki nie nadążają za odpowiedzią na proste pytanie, albo zapytaj kogoś co napisać. Głupie komentarze zachowaj dla siebie i popatrz lepiej na odpowiedź kolegi Lukaszko - pytanie zadałem , na pytanie odpowiedział. Miejmy nadzieję, że to kwestia stażu (average < advanced) i kolega nabierze trochę "ogłady". Pozdrawiam :)
komentarz nie był głupi , zwyczajnie oszukujesz sam siebie ryzykując zdrowiem swoim , swoich bliskich i tych jadących z przeciwka
tomski74 31-10-2012, 22:04 Za jaki rozmiar aż tyle zapłaciłeś? chyba nie zza 205/55/16 ?
nie kombinuje i jezdze na takich jak podaje producent, 215/55/R16
letnie 235/45/R17
G0 Mułek 31-10-2012, 22:45 Kupując nową oponę nie wiesz kiedy i co się z nią stanie. Może to był czysty przypadek?
SrebnaStrzała 01-11-2012, 19:15 nie kombinuje i jezdze na takich jak podaje producent, 215/55/R16
letnie 235/45/R17
Hmm... to nie wiedziałem że producent zaleca 235/45/17 jako letnie. U mnie w takim razie było kombinowane bo wyjechałem na 215.
borowiczek 02-11-2012, 20:53 Czy do mojego MK2 oponki 185/65 r 15 bedą ok?
Jeszcze jedno pytanko czy opony kleber HP są dobre jak na nasze warunki ?
Czy do mojego MK2 oponki 185/65 r 15 bedą ok?
TakJeszcze jedno pytanko czy opony kleber HP są dobre jak na nasze warunki ?
Tak, tylko kleber HP2
Kuba18121987 03-11-2012, 11:58 Goodyear Ultragrip 8+, kupiłem nówki w zeszłym roku właśnie w rozmiarze 205/55/16, osobiście polecam, ja jestem zadowolony i kupiłbym je ponownie.
borowiczek 03-11-2012, 12:57 Mirku aleś Ty wymagający ;) No ale jesteś expertem więc Cię posłuchałam i są KLEBER HP 2 .Są nowe oponki na nowych stalówkach ,Teraz szukam kołpaków :)
Mam pytanie, czy ktoś na forum ma lub miał opony zimowe Yokohama W Drive?
Przeczytałem w sieci, że w niemieckich testach wypadły bardzo dobrze ale taka opinia jest subiektywna i zależy od tego ile zapłacił producent osobom, które oceniały. Tak naprawdę liczy się opinia użytkowników.
Więc ponawiam pytanie, czy ktoś na forum ma doświadczenie z tymi oponami i czy warto je kupić?
Będzie to 4 sezon na tych oponach (Yokohama W Drive) w rozmiarze 205/55R16. Przejechane około 20 tyś. km. Jak na razie nie mam większych zastrzeżeń. W mieście dają radę (luźny śnieg, błoto pośniegowe). Nieco gorzej było w kopnym śniegu na drogach polnych. Trochę traciły kontakt i szybko się "zrywały" - ESP trochę pracowało.
sseebbaa1 03-01-2013, 19:50 Goodyear Ultragrip 8+,
Nie ma jeszcze Utragripów 8+
Narazie są tylko takie bez plusa.
Wcześniej były Ultragripy 7, a potem z uwagi na modyfikację mieszanki gumy Goodtear nazwał je 7+.
Ale Ultragrip 8 nie przechodził jeszcze liftingu :570:
manola01 04-01-2013, 08:06 Witam
u mnie
zima pirelki 205/55/R16
lato continentale 205/55/R16
jest OK
pozdrawiam
slawekknepsi 04-01-2013, 15:47 U mnie
letnie michelin primancy 215/55/16-nie polecam
zimowe continental cwc ts850 215/55/16-polecam jak najbardziej
DrAndrzej 10-01-2013, 17:33 Poradźcie , bo już mnie pewne zwątpienie dopada
do galaxy potrzebuję zimówek - mieszkam poza miastem i ze 2 dni wstecz na letnich pod górkę do domu już myślałem że będe pchać drania - kontrola trakcji dość skutecznie działała
[jechać było trzeba do ustalenia roku produkcji i innych głupot]
możliwe opcje :
1) komplet nowych z magazynu w DE GoodYear Eagle ' koniec 2006 rok - za 1000 zł
2) 4 nówki 215/60 R16 Vredestein ARCTRAC 99T z 2008 roku za 1435 zł
3) 4 nówki współczesne - tu dylemat jakie - TS850 w rozmiarze 215/60R16 nie istnieje(/65 tez nie znalazłem )
zakładając że małżowina z 3 bąbli jeżdzi po wiejskich drogach i dość stromych górkach odśniezanych podle - czesto oblodzonych - 3km do krajówki przez las [czesto tu trzyma lód/ubity śnieg znacznie dłużej ]- a opony mają starczyć na kilka lat
co sadzicie ?
w pk 3 co zamiast TS 850 ?
stalowe felgi z letnimi oponami mam , na lato jakieś alu 16 szukam z brytyjczyka
co zamiast TS 850
W podobnej cenie i jakości będą Dunlop 4D - mają b.dobre opinie lub Michelin Alpin A4, ale te mogą być droższe.
Obie dostępne są w rozmiarze 215/60/16
PS. Jeszcze zapomniałem o Goodyear UG 8 Performance, nowe i nie znalazłem opinii na ich temat, choć sam byłem nimi mocno zaiteresowany
Lukaszko 11-01-2013, 11:19 Ja mam Goodyear UG 8 Performance i jestem z nich zadowolony. Przejechałem na nich do tej pory 1000km ale po każdym rodzaju nawierzchni i zachowują się bardzo dobrze.
Jeśli
zakładając że małżowina z 3 bąbli jeżdzi po wiejskich drogach i dość stromych górkach odśniezanych podle - czesto oblodzonych - 3km do krajówki przez las [czesto tu trzyma lód/ubity śnieg znacznie dłużej ]- a opony mają starczyć na kilka lat
to tylko opcja
3) 4 nówki współczesne
Jak kupisz już dość stare opony, to za chwilę w ogóle do niczego nie będą się nadawały, mimo znikomego przebiegu jaki na nich zrobisz.
czeslaw555 11-01-2013, 15:46 nastała zima i ja miałem dylemat czy kupować firmówki czy poszukać czegoś innego. Kupowałem najczęściej Goodyer,Klebery, Bridgestone, ceny nie małe ale nie byłem nigdy zadowolony za bardzo z nich. Przemyślałem sprawę, zimy u nas za wiele nie ma , pomyślałem że zaryzykuję i kupię coś taniego , poczytałem na forach oponiarskich wiele opinii i wybór padł na Goodride SW601 205/55 R16 za kpl. przed zimą zapłaciłem 980zł z dostawą. Obawy były bo produkt Made in China ale po pierwszych śniegach nie odczuwam w ekstremalnych przypadkach żadnej różnicy od w/w opon, za to portfel tak. Latam zimą jak jest sucho albo na plusie, prędkościami do ok 180km/h i powiem że te opony ani nie szumią za bardzo ani nie mają bicia, na prawdę mogę polecić .
FordFocusMKIII 11-01-2013, 20:18 Witajcie drogie użytkowniczki i użytkownicy forum
Mam dylemat, otóż zakupiłem w ostatnich dniach Forda Focusa MKIII 1,6 125km, teraz męczy mnie temat opon, jakie wybrać opony na zimę w rozmiarze 205/55/R16 moje typy są następujące;
Michelin alpin A4
Falken 449
Continental WinterContact
Kleber Krisalp HP2
opony będą eksploatowane w mieście, na obrzeżach miasta oraz, raz w tygodniu w trudnych warunkach poza miastem.
Proszę o rady i wasze odczucia, może wybrać inne opony ? proszę o wasze opinie.
Ja ci polecam Nokiany WR A3. U mnie na wschodzie warunki w grudniu były ostre a spisywały się wyśmienicie. Stare oponki miałem Conti i uważam że Nokiany są lepsze. Oczywiście cena dużo niższa.
FordFocusMKIII 11-01-2013, 20:38 powiem Ci, że cena nie jest istotna kiedy chodzi o bezpieczeństwo
powiem Ci, że cena nie jest istotna kiedy chodzi o bezpieczeństwo
Jasne ale nie kupisz poczucia bezpieczeństwa jak umiejętności byle jakie.
Pisałem ci że mam odczucie że są lepsze od Conti a cena swoją drogą. Te Nokiany to nowa opona ze asymetrycznym bieżnikiem. Sprawdź opinie użytkowników i kapciarzy. Jak masz gest to kupujesz droższe ale nie zawsze to przekłada się na osiągi. Np dobre i tanie opony to Uniroyal.
Witajcie drogie użytkowniczki i użytkownicy forum
Mam dylemat, otóż zakupiłem w ostatnich dniach Forda Focusa MKIII 1,6 125km, teraz męczy mnie temat opon, jakie wybrać opony na zimę w rozmiarze 205/55/R16 moje typy są następujące;
Michelin alpin A4
Falken 449
Kleber Krisalp HP2
opony będą eksploatowane w mieście, na obrzeżach miasta oraz, raz w tygodniu w trudnych warunkach poza miastem.
Z tych opon w/g testów najlepiej wypadają Michelin, cena tez za pewne najwyższa.Jak mówią niektórzy, tanie mięso psy jedzą więc bym wybrał Michelin.
Sam jeszcze Golfem IV / 120 km/280Nm / jeździłem na Dunlop Winter Sport 3D i byłem z nich baaardzo zadowolony. Teraz są w sprzedaży Dunlop Winter Sport 4D i są rozwinięciem 3D. Gdybym potrzebował opon brałbym Dunlop.
FordFocusMKIII 11-01-2013, 21:00 nie sugeruje się testami ponieważ:
- nie wiem jakie auta je testują
- połowa testów jest sponsorowana
- 3/4 opini w internecie to marketing szeptany.
Tutaj mam pewność, że są użytkownicy Fokusa MKIII
Kolego nie narzucam ci wyboru, piszę tak bo miałem porównanie różnych opon. Testy nie są do końca miarodajne. Markowe opony na starcie mają przewagę psychologiczną. Jak kupowałem oponki dla siebie też miałem dylemat i każdemu polecę z czystym sumieniem te Nokiany.
G0 Mułek 11-01-2013, 21:15 A ja mam na Scenicu Dunlopa 4D i szczerze chyba Continetal wygląda ciekawiej. Nie są złe ale oczekiwałem od nich czegoś więcej. Ja jednak zostaję przy swoim, że najlepsze opony 205/55R16 to Goodyear Ultragrip Performance 2. Nawet po roku biją we wszystkim nóki Dunlopy 4D. Szkoda, bo mam bardzo miłe wspomnienia z testowania Dunlopa 3D w naprawdę ekstremalnych warunkach. Takie też zamierzam zakupić do swojego nowego nabytku.
nie sugeruje się testami ponieważ:
- nie wiem jakie auta je testują
- połowa testów jest sponsorowana
- 3/4 opini w internecie to marketing szeptany.
Tutaj mam pewność, że są użytkownicy Fokusa MKIII
Proponuję Dunlop. Chyba nie znajdziesz opon dedykowanych do Fokusa MKIII
Tak jak napisał G0 Mułek Dunlop 3D były super.
FordFocusMKIII 11-01-2013, 21:27 Nokiany jak najbardziej biorę pod uwagę. czy Dunlop 3D to, to samo, co Dunlop SP WINTER SPORT 3D ?
Nokiany jak najbardziej biorę pod uwagę. czy Dunlop 3D to, to samo, co Dunlop SP WINTER SPORT 3D ?
Tak.
FordFocusMKIII 11-01-2013, 21:46 dzięki :)
czeslaw555 11-01-2013, 23:01 Mam dylemat, otóż zakupiłem w ostatnich dniach Forda Focusa MKIII 1,6 125km, teraz męczy mnie temat opon, jakie wybrać opony na zimę w rozmiarze 205/55/R16 moje typy są następujące;
napisałem jakie zakupiłem, kupiłem je w tym sezonie 2012/2013 przejechałem już albo dopiero ok 40 tys.km, uważam że szkoda wydawać kasę na w/w opony bo te które używam nie odbiegają od nich swoimi parametrami, sprawdziłem to na własnej d...
norbi333 12-01-2013, 08:53 Dunlop SP WINTER SPORT 3D ?
Używam ich w jednym aucie.Są na tyle świetne,ze do drugiego kupiłem Dunlop SP WINTER SPORT 4D .Bardzo dobre opony .
FordFocusMKIII 12-01-2013, 12:37 zakupiłem opony GoodYear UltraGrip 8
DrAndrzej 13-01-2013, 20:30 zamówiłem 4 szt michałków alpin A4
test dostawcy oponytanio.pl - różne o nich były opinie ,zwłaszcza gdy zaczynali ale opcja za pobraniem kosztuje tyle samo co przedpłata , więc poszło za pobraniem - i czekam
pozdrawiam
Andrzej
Bardzo sympatyczne sa A4, czego niestety nie moge powiedziec o PA4 ktore zalozylem w tym roku. Tam gdzie A4 szly jak przecinak "lepsze" siostry PA4 traca chwyt i zaczynaja mielic. Na pewno wplyw na to ma zmiana szerokosci opony, ale i tak zbyt slabo jak na cene tych opon. Na szczescie A4 na 16" zostaly w garazu na wszelki wypadek.
DrAndrzej 14-01-2013, 12:25 no niestety portal oponytanio.pl czyli pL klon www.delti.com napisał że przyjęli zamówienie ale go nie zrealizują bo opon nie mają , wygląda jakby tłumaczem google z niemieckiego pociągnęli
próba nr 2 autokarman , zobaczymy
Lukaszko 14-01-2013, 13:43 Wygląd na to że te opony w indeksie 95 są na wykończeniu bo na oponeo.pl (http://www.oponeo.pl/wybierz-opony#&&/wEXEAUOcGNrX1RyTFNTaXhJZHNlBQpwY2tfVHJMU1BGBQM1NTU FFXBja19UckxTU29ydERpcmVjdGlvbgUBMQUJcGNrX1RyTFNSB QPilKQFB3Bja19JUFAFAjUwBQpwY2tfVHJMU1BUBQM1OTIFDXB ja19UckxTVlRJZHMFATQFDnBja19UckxTU3NuSWRzBQEyBQtwY 2tfVHJMU1JPRgUD4pSkBQdwY2tfQ1BnBQExBQ5wY2tfVHJMU0x peElkc2UFC3Bja19UcklPbmx5BQPilKQFFXBja19UckxTU29yd FBhcmFtZXRlcgUDNTEyBQxwY2tfVHJMU1NJZHMFAzI5NgUKcGN rX1RyTFNTTAUCMzEFDHBja19UckxTUElkcwUCNDJ/NUeorKr8toGDVHbnL2wZVPJf/A==) są tylko dwie sztuki ale w indeksie 99 są w dobrej cenie.
FordFocusMKIII 16-01-2013, 15:29 Zakupione opony Goodyear UltraGrip 8 do Focusa MKIII, w obecnych warunkach (lekkie przymrozki do -5°C i dodatnie temperatury do 2°C) spisują się bardzo dobrze, błoto pośniegowe w centrach miast nie powoduje dla nich najmniejszego problemu, praca z systemami bezpieczeństwa bardzo dobra, na ubitym śniegu prowadzenie pewne. Głośność oceniam na średnią.
DrAndrzej 18-01-2013, 09:42 dotarły
Michelin Alpin A4 99H z AutoKarman \- a po 526 z przesyłką
kontakt przyzwoity , w trakcie realizacji 1 dzień mogłoby szybciej (gdyby uznali że potw przelewu jest równoznaczne z wykonanym przelewem to 2 dni) ale towar dostarczony
SrebnaStrzała 18-01-2013, 09:44 Ja muszę przyznać ze jestem bardzo zadowolony z Conti TS850. To faktycznie najlepsze opony jakie można dostać na rynku w tej półce cenowej. Podczas silnych opadów śniegu nie było możliwości aby ESP wraz z tymi oponami nie poradziło sobie z zakrętem czy nagłym hamowaniem. Po prostu rewelacja!
Testy nie kłamały ;)
jestem bardzo zadowolony z Conti TS850
Ja również ;)
Trzeba przyznać, że do cichych nie należą, ale trakcja jest b. dobra. Mam do domu wjazd pod górę i jak na razie radzą sobie wyśmienicie. Bardzo dużych opadów śniegu u mnie jeszcze nie było, ale te które były nie są straszne tym oponkom.
Witajcie drogie użytkowniczki i użytkownicy forum
Michelin alpin A4
Falken 449
Kleber Krisalp HP2
Siemka! a o jaki model Continentala chodzi ? TS 830 ? TS810 ? TS 800 ?? - wybór jest szeroki :D
SrebnaStrzała 18-01-2013, 17:16 pewnie o najnowszy :)
trochę odświeżę temat, co prawda jeszcze co niektórzy korzystają z urlopów i czują lato, ale ja już się powoli do zimy przygotowuję. Wolę kupić coś teraz nim się zacznie sezon, a co za tym idzie opony zdrożeją. Szukam czegoś do swojego mondeo mk3. Jak i latem ponownie zastanawiam się nad dębicą.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica-frigo-hp-205-55-r16-91-h
ale i firestone mi chodzą mi po głowie z uwagi, że firestone miałem w swojej fieście, tylko że letnie.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/firestone-winterhawk-2-evo-205-55-r16-91-t_832972
ogólnie to szukam czegoś tak do 300zł/szt. Barumy też patrzyłem, te polarisy, ale z uwagi, że letnie barumy lubią pływać przy lekkim deszczu to się zastanawiam czy ich zimowe też nie dostarczą pewnych atrakcji. Liczę na Waszą pomoc, co byście mogli doradzić mi :)
Każda nowa opona będzie lepszy rozwiązaniem niż jej brak :) jeżdziłem w poprzednim aucie na Dębicach i Barumie. Barum moim zdaniem lepszy. Dębica było gorsza niż Kormoran 2000 w tamtych czasach. Nie lepiej dołożyć 50zł do gumy i mieć coś już z klasy wyżej niż ekonomiczna?
Polecam:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-a3-205-55-r16-91-h
warto kilka PLN-ów dołożyć.
ace2, mam tego świadomość, dlatego opony tylko nowe kupuje. Lepiej zapłacić trochę więcej, niż zapłacić mniej i się głowić nad historią używanych opon. Deryll tak myślałem, że ktoś podrzuci nokiany, już przy letnich mi proponowano nokiany, ale wtedy też ograniczyłem wydatek. przy letnich tylko 25zł dodatkowo za oponę (nokian) bym dorzucił(trochę żałuję, bo to 100zł tylko było łącznie, ale kasy też nie miałem aż tak nadto). Tutaj z kolei to spory już wydatek jest 341zł/szt. Jeszcze będę nad tym rozmyślał, a jeśli miałbyś wybierać między firestone/dębica/barum to na co byś stawiał?
dziękuję i tak za pomoc.
Stawiał bym na Barumy. Choć sam mam Nokiany WGR2 czy jakoś tak od 4 sezonów.
grodek75 07-09-2013, 08:59 Proponowałbym wziąć pod uwagę Dunlopy WinterSport.
Ja jeździłem na starszej wersji 3D, która była wprost rewelacyjna.
Nowego modelu 4D nie testowałem ponieważ z nowym autem dostałem Bridgestony Blizzak LM30 (które każdemu szczerze odradzam), ale z opinii w sieci wynika, że Dunlop tylko poprawił i tak już doskonały produkt.
Oczywiście tanie te gumy nie są...
polecam OPONY ZIMOWE NOKIAN!
Nokian to dobra opona choć obecnie z jakością idzie w dół jak zresztą wszyscy. Polecane Dunlopy mają tak złą renomę w zakładzie do którego jeżdżę, że nawet na zamówienie ich nie ściągają z powodów reklamacji. Mam Nokiany letnie (te są jedynie fińskie) i ruskie zimowe. Na zimówkach 2 sezony są super, 3 już trzeba uważać a 4 to było już wspomnienie zimowych opon a 5 sezon będzie zapewnie ruletką. Nie kupiłem nowych opon bo sprzedaje mondeo i nie płaci się już. Polecam ogólnie Nokiana.
kuba1961 07-09-2013, 20:05 Właśnie kupiłem nowe opony zimowe. Też miałem kupić Nokiany ale zapytałem o kraj produkcji. Nie wiedział czyli Rosja a to tragedia jak mówią oponiarze, problemy z wywarzeniem i trochę inny cykl produkcji. Polecam kupić nawet z niższej półki ale z "solidnego kraju produkcji", zwracajcie też uwagę na rok produkcji. Ostatnio zauważyłem super cenę na markowe oponki ale z września 2009 roku - a to już "małe kartofelki". Opony zimowe szybko twardnieją i tracą tą najlepszą jakość.
Nokian to średnia półka,opony dobre ,ale nie popadałbym w jakiś wielki zachwyt.Polecam kupić nawet z niższej półki ale z "solidnego kraju produkcji"
Czyli jakie?
Michelin z Polski, Continental z Rumuni lub Czech, GoodYear z Polski lub Słowenii, Bridgestone z Polski.
Jak widać sama czołówka a obniża koszty i robi tam gdzie tania siła robocza...
gregor75 07-09-2013, 21:59 Mam zimowe Nokiany z Rosji i dają radę .
kuba1961 07-09-2013, 22:11 Continental z Francji
Goodyear z Niemiec
Nokian z Finlandii
Są rozmiary ,które na polski rynek idą z danego kraju i żadnego innego. A jeśli się zdarzają z innego to prywatny import czyli nie przechodzą przez polską centralę.
Czyli np duża hurtownia kupuje np 10 tyś opon w Niemczech z produkcją niemiecką i sprowadza na Polski rynek i sprzedaje.
gregor75 07-09-2013, 22:33 Continental z Francji
Goodyear z Niemiec
Nokian z Finlandii
I w czym one są lepsze od ich odpowiedników produkowanych w innych krajach ?
kuba1961 08-09-2013, 05:59 Chciałem kupić dobre trochę tańsze opony z klasy premium. Wybrałem Nokiany. Ale zauważyłem że cena waha się od 340 do 450 zł. Trochę poczytałem i okazuje się że te z Rosji maja czasami bąble , problemy w wyważeniem. Cykl produkcji tych z Rosji nie obejmuje "polerowania lameli" ( nie wiem dokładnie co to jest) a ma wpływ na głośność i ilość odprowadzanej wody. A właśnie to były największe atuty fińskiego producenta. Czyli zamiast Nokianów z klasy Premium mamy opony z niższej półki. I dlatego dlatego zamiast Conti nie wiadomo z jakiego kraju może lepiej Sava z solidnej fabryki, to też Conti.
W poprzednim Mundku miałem Conti - nowość przygotowane do współpracy z ESP, bardzo byłem zadowolony. Kolega podłapał typ i kupił takie same ale produkowane w innym kraju ( nie pamiętam w jakim). Tragedia, dudniły huczały, były twarde. A cena była rewelacyjna 30% niższa. Oddał sprzedawcy, pojechał do Niemiec i tam kupił komplet. Różnica niebotyczna. Po prostu normalne Conti. :) Nie namawiam do zakupu tych lub innych opon. Chcę tylko powiedzieć że zazwyczaj jaka cena taka jakość.
A z innej beczki. Czytając o oponach dowiedziałem się ze nasze Frogo2 są jednymi z lepszych opon ale na śnieg. Podobno własnościami jazdy na śniegu biją konkurencje. Szkoda tylko że pozostałe parametry nie są już tak rewelacyjne.
I dlatego dlatego zamiast Conti nie wiadomo z jakiego kraju może lepiej Sava z solidnej fabryki, to też Conti.
Conti to conti a sava to goodyear coś pomyliłeś;)
Poza tym np. W Rumuni gdzie produkują min continentala mają jedną z najnowocześniejszych i najnowszych fabryk w europie.
Co do różnicy cen to bzdura, jest wolny rynek i każdy może sprzedawać po ile zechce, stąd te różnice. Jest jeden cennik i od niego ustala się rabaty. Nie ma innego dla opon z Rosji a innego z Finlandii.
Nie czepiam się, każdy może mieć swoje zdanie, ale śmieszy mnie takie podejście do tematu.
Nie ma przepisu że montowane opony muszą pochodzić z jednego kraju, a to oznacza że muszą mieć te same parametry zarówno te z Polski i te z Francji. I zapewniam Was że renomowani producenci dbają o kontrolę jakości w swoich fabrykach. Nie moze być że na jednej wychodzą bąble a na drugiej nie. Poza tym jakie bąble? Jeśli mówimy o tych z boku to w 99% procentach to nie jest wina produkty tylko użytkownika.
Frigo 2 jest dobra na śnieg bo jej rzeźba bieżnika to stary GoodYear UG5 sprzed 15 lat. Wtedy najważniejszym kryterium było zachowanie na śniegu.
Widać też jak Goodyear (właściciel Dębicy) ma ją w głębokim poważaniu. GoodYear zdążył od tego czasu wprowadzić UG6 , UG7 , UG7+, UG8....
Nie wiem jak w przypadku Nokiana , nie mam z nią zbyt dużo do czynienia. W Rosji jest wszystko możliwe ,więc być może różnice są...:)
Nokian już od dawna nie robi zimówek u siebie. Całą produkcję przeniósł do Rosji. Nie ma w tym nic dziwnego, duże koncerny szukają oszczędności, jak napisał powyżej JVC nie ma specjalnie znaczenia gdzie jest fabryka i tak to robią automaty.
kuba1961 08-09-2013, 10:46 JVC - sorka pomyłka. Cały czas przed zakupem dużo czytałem o Conti lub Goodyear i dlatego szukają coś o nich pomyliłem.
Zgadzam się z tobą nie ma przepisu. A poszukaj takich samych opon produkowanych w innych miejscach a cena będzie różna. Oczywiście cena wynika z kosztów produkcji ale moim zdaniem to wpływa na jakość. Tak masz racje to wolny rynek, nie chcesz nie kupujesz :)
ace2 - szukając opon natknąłem się w sklepach na opony zimowe Nokian z Finlandii.
Radek-Mk3 09-09-2013, 12:05 Witam,
A co sądzicie o oponach zimowych nalewanych/bieżnikowanych ??? Polska produkcja.
Słychać że bardzo dużo się tego sprzedaje. Wysoki bieżnik odgapiony np. Michelin, Pirelli, itp. 2-lata gwarancji.
Witam,
A co sądzicie o oponach zimowych nalewanych/bieżnikowanych ??? Polska produkcja.
Słychać że bardzo dużo się tego sprzedaje. Wysoki bieżnik odgapiony np. Michelin, Pirelli, itp. 2-lata gwarancji.
Znajomy w Vectrze miał bieżnikowane zimówki. Przez pierwsze 3 sezony był zadowolony. Bieżnik miał taki klockowany więc na śniegu były super.
Później drastycznie straciły przyczepność, pomimo że bieżnik by jeszcze dość wysoki.
Radek-Mk3 09-09-2013, 13:29 Znajomy w Vectrze miał bieżnikowane zimówki. Przez pierwsze 3 sezony był zadowolony. Bieżnik miał taki klockowany więc na śniegu były super.
Później drastycznie straciły przyczepność, pomimo że bieżnik by jeszcze dość wysoki.
Paru znajomych jeździ właśnie na takich ale dopiero 1 sezon zimowy i są zadowoleni. Ciekawe właśnie co będzie po następnych. Z drugiej strony inny znajomy ma wulkanizacje i ze swojej oferty sprzedaży wycofał nalewki twierdząc że są niebezpieczne. Opowiadał mi, że rozmawiał z producentem takich opon i że nieprawdą jest że nalewają miękką gumę tzw. "zimową" tylko że to jest jakieś zwykłe ****o i oprócz tego to pod nalewką możesz mieć cztery różne opony z czterech różnych firm i to niekoniecznie zimowe.
I teraz pytanie czy wchodzić w coś takiego, Czy lepiej w dobre używki bo nie ulega wątpliwości że nalewki kuszą ceną.
Hejka,
Opony są takie same, a cenowy układ to czysty przypadek, że z Rosji tańsze. I tak mają technologie tą samą. Nokian w zimówkach przoduje w testach a wg. niektórych to jak już opony są z Rosji to powinny przejść do 3ciej ligii. Bridgestone też produkuje w Polsce i co mamy mówić, że tragedia bo z PL? Nie może być inaczej bo muszą robić testy na etykiety na opony i musi być glanc.
Bieżnikowane to syf, bo więcej wydasz na benzynę bo opory toczenia są dużo dużo większe a osiągi dużo gorsze. Niektórym odpadają bieżniki całe po drodze jak można wyczytać, zwłaszcza tym którzy mają opony z bieżnikowania na zimno. Bieżnikowane opony to bardzo ryzykowna sprawa na poziomie bezpieczeństwa i generalnie nie polecam. Lepiej już sobie kupić używane niż nie wiadomo co zaklejone.
Pozdro
|
|