Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wygłuszenie/wyciszenie auta wewnątrz

Strony : [1] 2 3

trend
23-01-2010, 18:11
wiadomo, dźwięk silnika jest fajny i trzeba go słyszeć. niemniej w mojej ocenie moje mondi jest za głośne (jeżdżę na wysokich obrotach). chciałbym wygłuszyć nieco autko w środku. czy ktoś się orientuje w takiej możliwości (ASO, warsztat pana Józka, w garażu u teścia?) oraz kosztach?

Alecki
23-01-2010, 18:16
Na Bródnie są fachowcy od wyciszania:
http://www.sztukawyciszania.pl/
ale nie jest to najtańsza zabawa.....

Pozdrawiajka,
Alek

adam131
23-01-2010, 22:49
Za głośny? Ja wczoraj czekałem pod szkołą na synka na zapalonym silniku. Trzy młode laski stanęły za autem i sobie gadu gadu. Dosłownie na bagażniku siedziały. Synek wsiadł a ja żeby odjechać musiałem trochę cofnąć i bez trąbienia nie dało rady bo dziewczyny nie słyszały motoru. Ale może w ghia jest ciszej.

donpedro60
23-01-2010, 23:28
Tez nie rozumiem co wygluszac.A moze mamy sluch przytepiony:mrgreen:

Pastoo
24-01-2010, 09:20
w mojej ocenie moje mondi jest za głośne (jeżdżę na wysokich obrotach)
Silnik: 2.0 benzyna 145 KM

więc jeśli nie piłujecie diesli do czerwonego pola, to problem Was raczej nie dotyczy.
trend, na pewno nie oddawaj samochodu do wygłuszenia w ASO, ponieważ na 80% się tego nie podejmą, a w pozostałych 20% zedrą kasę za przeciętną (albo nawet bezsensowną) robotę

kristof70
25-01-2010, 21:07
Gdyby była pewność, że aso zrobi to dobrze i nic nie zepsuje przy okazji, to jak ktoś chce może się w to bawić. Ale jak wiemy nie ma takich serwisów.

donpedro60
26-01-2010, 20:15
więc jeśli nie piłujecie diesli do czerwonego pola, to problem Was raczej nie dotyczy.

Bo nie ma takiej potrzeby i to jest wyzszosc ON nad PB:619:

donpedro60
26-01-2010, 20:17
Gdyby była pewność, że aso zrobi to dobrze i nic nie zepsuje przy okazji, to jak ktoś chce może się w to bawić. Ale jak wiemy nie ma takich serwisów.

I tu sie z toba zgodze.Masz racje.

I moja rada Pastoo:moze nie katoj tak swego mondka.

Pastoo
26-01-2010, 21:13
donpedro60, spokojnie, nie katuję :one: czerwonego pola na obrotomierzu to on jeszcze nigdy nie widział, byłoby to bezsensowne ekonomicznie i technicznie - Ford to nie Honda
... i raczej nie zaczynajmy kolejnego tematu benzyna vs. ON bo się zrobi (c)armageddon

donpedro60
26-01-2010, 22:23
ON vc PB nic z tych rzeczy.
A propo:co Honda lubi czerwone pole?Bo pierwsze slysze.

Alecki
26-01-2010, 23:10
A propo:co Honda lubi czerwone pole?Bo pierwsze slysze.
Kiedyś miałem okazję pojeździć starym Civicem 1,6 VTEC 160 KM. Tak do 5,5 tys obr/min ciągnęła ostro a potem przełączały się fazy i dostawała takiego ognia, jak diabli, aż do prawie 9 tys.
Niezła frajda, tylko twarda była jak taczka....

Pozdrawiajka,
Alek

konik_80
26-01-2010, 23:32
Ja wyciszałem sobie swojego starego Mondziaka MK2.
Samemu to najlepiej zaopatrzyć się w maty bitumiczne APP którymi wykleja się całą podłogę oraz drzwi. Ja dodatkowo zaopatrzyłem się w maty filcowe - ale wytargałem je ze szrotu - Citroeny Xantia mają pod dywanem w bagażniku wielki płat takiej maty filcowej.
Tą matę nawtykałem tam gdzie się dało ;) Nie można tylko przesadzić bo jak się dywan podniesie za wysoko to zrobi się niewygodnie.

Leonzaw
01-02-2010, 19:56
trend, na pewno nie oddawaj samochodu do wygłuszenia w ASO, ponieważ na 80% się tego nie podejmą, a w pozostałych 20% zedrą kasę za przeciętną (albo nawet bezsensowną) robotę

to nawet nie kwestia piłowania do czerwonego pola ale jak jedziesz 180 to nie ma znaczenia czy ON czy Pb głośno będzie ... przy 60 cichutko na maxa ... ale też mam wrażenie ze mógłby być troszeczkę cichszy ...

antyrama
01-02-2010, 20:13
Leon, ale to też raczej opory powietrza, koła. Nie silnik. Jest głośnawo. Jest nad czym pracować. Obojętnie czy ON czy PB.
Acz ostatnio zrobiłem tysiąc kilometrów MK III i myślałem, że jadę kabrioletem :)
Szumi, gwiżdże z każdego zakamarka, czyli jakiś tam postęp jest.

Sprecyzowałbym więc głośność benzyny. Tak- silnik ten jest głośny jak się stoi na światłach i żyłuje 6 tys obr :) Nie widzę większego sensu takiego zachowania bo maks moment jest dużo niżej, a wystarczający jeszcze niżej ( więc ciszej), ale co kto lubi.
W normalnej eksploatacji jest moim zdaniem gut, szwankuje za to wygłuszenie auta pod kątem oporów powietrza i toczenia.

ernestpierwszy
01-02-2010, 20:52
Powyżej 120 to szumi głównie powietrze, ale też i opony.
Myślę, że warto kupić jakieś megaciche opony. Poczytać na sieci i kupić te z najniższym odgłosem toczenia.
Różnica może być ogromna. Mam zimówki, które na gładkim asfalcie gwiżdżą, taki lekki gwizd. Od razu wiem czy asfalt jest śliski czy szorstki.
W starej astrze za głośność przy ok 100 km/h odpowiadały głównie opony a potem powietrze.
Mam dizla i silnik raczej nie pracuje głośniej od szumu powietrza powyżej 120 km/h.

jvc
02-02-2010, 08:43
A ja się przejechałem ostatnio mk4 2,0 benzyną kolegi i powiem szczerze że jestem nie miło zaskoczony, o ile na postoju jest cisza to podczas jazdy i dodawania gazu (bez żyłowania) wcale nie jest ciszej niż w moim dieslu ,powiedział bym że nawet głośniej,ale to moje takie subiektywne odczucie tylko ;)

trend
02-02-2010, 09:10
A ja się przejechałem ostatnio mk4 2,0 benzyną kolegi i powiem szczerze że jestem nie miło zaskoczony, o ile na postoju jest cisza to podczas jazdy i dodawania gazu (bez żyłowania) wcale nie jest ciszej niż w moim dieslu ,powiedział bym że nawet głośniej,ale to moje takie subiektywne odczucie tylko ;)

no właśnie o tym mówię :) na postoju to auto się zachowuje, jakby nie włączone nawet. ale zarówno przyspieszanie (co ma szczególne znaczenie w mieście), jak i przekraczanie 100 km/h, daje już naprawdę mało przyjemne i rozczarowujące odczucia. stąd mój pomysł z wygłuszeniem.

podejrzewam, że diesle mondki, z założenia głośniejsze, są po prostu wygłuszane lepiej niż benzyna. czy tak jest?

kristof70
02-02-2010, 09:13
W benzynach nie ma fabrycznie zakładanych mat wyciszających silnik, a w klekotach są.

Strzeszku
07-02-2010, 00:53
podejrzewam, że diesle mondki, z założenia głośniejsze, są po prostu wygłuszane lepiej niż benzyna. czy tak jest?
Diesle muszą być lepiej wygłuszone bo jeździć by się nie dało.

adam131
07-02-2010, 22:10
W 2.3 oprucz opon i wiatru nic nie słyczać.

Strzeszku
07-02-2010, 22:12
W 2.3 oprucz opon i wiatru nic nie słyczać.

Nad morzem mocniej wiatr wieje i zagłusza dźwięk silnika.

Mouera
08-02-2010, 07:55
Moja opinia jest na temat głośności Mondka w wersji 2.0 benzyna jest taka, że auto jest głośniejsze niż Passat poprzedniej generacji. Już kiedyś o tym pisałem. Miałem okazję pojeździć przez tydzień tym Passatem w wersji benzynowej w Szkocji. W Mondeo bardziej słychać silnik podczas jazdy, a przy wyższych prędkościach (powyżej 100km/h) Passat jest cichszy.

KierRat
20-04-2010, 19:04
Fajnie ze ktos poruszyl temat. Mam benzyne 125 KM kombi (a wiec najglosniejsza opcja :) jezeli chodzi o nadwozie)i szczerze mowiac powyzej 3K obr/min zaczyna byc glosno oj glosno, z pewnoscia zbyt glosno jak na te klase. Ostatnio porownywalem z kolega 1.8 MKIII i szczerze mowiac dzwiek jw starszym mondku jest zdecydowanie przyjemniejszy. To co od razu rzuca sie w oczy to ze w MK IV Ford idac z duchem czasu (a wiec oszczedzaniem kazdego $ gdzie sie da) wyrzucil spod maski benzyny czesc wygluszen. Signum temporis jest rowniez fakt iz w dieslu sa dodatkowe elementy wygluszajace wewnatrz, o ktorych w benzynach mozna pomarzyc :) Slawetna oslona elektroniki pod konsola od strony pasazera ktorej wbenzynie brak i sa jedynie uchwyty montazowe. Ja sobie taka oslone dokupilem sam Wystarczy w ASO wklepac VIN dowolnego diesla z wystawy bo TIS po VIN benzyny nie pokazuje takiej opcji.
W benzynie kolegi MKIII widzialem takie wypelnienie komory silnika, ktore podejrzewam rozprasza czesc dzwiekow. W MKIV brak sa tylko zwykle cieniutkie maty. Ciekaw jestem jak jest w dieslach MKIV

kolonez
21-04-2010, 07:37
Widzę, że nie tylko ja mam "zbyt wyostrzony" słuch.
Kupując wersję benzynową 125 KM oczywiście brałem pod uwagę cenę i dlatego niema jakiś wygórowanych oczekiwań. Bardzo lubię ten samochód i naprawdę nie ma się do czego przyczepić poza jednym, właśnie głośnością. Podczas jazdy w mieście jest OK silnik pracuje ładnie i jest cicho, niestety podczas jazdy na autostradzie przy większych prędkościach jest niestety głośno i jak napisał już ktoś - zbyt głośno.
Mam porównanie do vectry, którą jeździłem parę lat i niestety w kategorii głośność-wygłuszenie mondeo przegrywa i to z modelem poprzeniej generacji.

Pozdrawiam

Alecki
21-04-2010, 11:17
Slawetna oslona elektroniki pod konsola od strony pasazera ktorej wbenzynie brak i sa jedynie uchwyty montazowe.

A w mojej beznynie ta osłona wygłuszająca jest.
BTW 2,5T jest naprawdę bardzo cichy (także na zewnątrz), mimo, że też mam kombi.

Pozdrawiajka,
Alek

leszcz
21-04-2010, 11:42
A w mojej beznynie ta osłona wygłuszająca jest.
BTW 2,5T jest naprawdę bardzo cichy (także na zewnątrz), mimo, że też mam kombi.

Pozdrawiajka,
Alek

no u mnie osłona na bezpieczniki tez jest

KierRat
26-04-2010, 06:52
no u mnie osłona na bezpieczniki tez jest

Stad chyba wniosek ze Ford jak zwykle pooszczedzal na slabszych benzynach wychodzac z zalozenia ze jak ktos placi mniej to ma za co zaplacil SIC :) Swoja droga rozumowanie logiczne, ale nie fair gdyz danych o glosnosci nie publikuja w kazdym folderze a jazdy probne sa tylko na mocnych benzynach/dieslach wiec ktos kto kupuje slabsza wersje silnikowa moze czuc sie z lekka nabity w butelke. Problem rozwiazaloby publikowanie glosnosci roznych wersji silnikowych w folderach..
Swoja droga wersje 2,5T wygladaja nawet w instrukcji na bardziej solidne :) na przyklad maja oslone silnika :) A u mnie wszystkie kolektory na wierzchu
Tak sobie mysle ze kazdy kij ma dwa konce. Kazda dodatkowa rzecz wazy a gdy sie podsumuje wage i 125 KM to zapasu mocy raczej brak wiec moze rozumowanie jest takie: klient i tak patrzy na osiagi i spalanie, cena jest jaka jest wiec jak wyrzucimy zbedne oslony to zyskamy podwojnie - klient kupi a do tego my wiecej zarobimy :)
To taka dygresja ale autko bardzo fajne i na moj przebieg to na trasie moge sobie glosniej podkrecic radyjko takze nie ma sie co przyczepiac co najwyzej informowac osoby ktore chca kupic te wersje silnikowa ze powinny sobie sprawdzic ja dodatkowo "w jezdzie" :)

zdzislaw22
26-04-2010, 10:05
Panowie,

Funkcją osłony pod silnikiem, oraz osłony pod bezpiecznikami nie jest wyciszenie samochodu.

Alecki
26-04-2010, 10:39
danych o glosnosci nie publikuja w kazdym folderze a jazdy probne sa tylko na mocnych benzynach/dieslach wiec ktos kto kupuje slabsza wersje silnikowa moze czuc sie z lekka nabity w butelke. :)

To może przy okazji zlotu zorganizujemy sprzęt pomiarowy (sponsor?) i pomierzymy nasze auta we wszystkich dostępnych wersjach silnikowych i wyposażenia?

Pozdrawiajka,
Alek

kolonez
26-04-2010, 11:22
Do tego co wcześniej napisałem dodam tylko, że do wszystkiego można się przyzwyczaić i faktycznie można ustawić głośniej radio.

Dziwi mnie natomiast polityka forda w tej sprawie, bo jeżdżąc po Warszawie ale również po kraju, bardzo dużo daje się zauważyć tych słabszych wersji mondeo - w uproszczeniu z czarnymi klamkami.
W Polsce - kraju na dorobku to może nie dziwi. Ludzie kupując samochody kierują się opiniami np. znajomych, a ci mogą powielać opinie, że MONDEO JEST GŁOŚNE (nikt nie będzie dociekał o jaką wersję silnikową chodzi - jak to w radi Erewań).
Wówczas Ford może stacić więcej niż to co zyskał oszczędzając na paru matach.

To takie moje lużne spostrzeżenia.
Mimo wszystko bardzo lubię moje mondeo, choć nie jestem neofitą i zauważam drobne niedostatki mojej bryczki.

Pozdrawiam

trend
26-04-2010, 16:23
Kontynuując rozpoczęty wątek:

W ASO zaproponowano mi, iż mogę zamówić za (około) 230 zł brutto z montażem matę pod maskę silnika. Dodatkowo mogę zamówić osłonę silnika od spodu.

Czy Waszym zdaniem to coś da? Czy ktoś orientuje się, czy są jakieś elementy wygłuszające pomiędzy komorą silnika a kabiną (chodzi mi oczywiście o różnicę między benzyną, a dieslem, który wydaje się cichszy)?

kolonez
26-04-2010, 17:25
Miałem dzisiaj okazję pooglądąć komorę silnikową 1,8 diesla i 2,5 l benzyny i oczywiście porównać je z moją benzyną 1,6
Na pierwszy rzut oka maty wyglądają tak samo jak w moim - tzn są i na masce i na grodzi pomiędzy silnikiem a kabiną. Być może te w 1,6 są jakieś cieńsze albo w bogatszych wersjach pod nimi jest jeszcze dodatkowa warstwa albo silniki 1,6 są poprostu głośne w górnym zakresie obrotów głośne.
Dodam, że niestety nie miałem okazji przejechać się ani dieslem ani 2,5 l benzyną więc mogłem tylko porównać wzrokowo.
Pozdrawiam

mark54
26-04-2010, 20:34
Kontynuując rozpoczęty wątek:

W ASO zaproponowano mi, iż mogę zamówić za (około) 230 zł brutto z montażem matę pod maskę silnika. Dodatkowo mogę zamówić osłonę silnika od spodu.

Czy Waszym zdaniem to coś da? Czy ktoś orientuje się, czy są jakieś elementy wygłuszające pomiędzy komorą silnika a kabiną (chodzi mi oczywiście o różnicę między benzyną, a dieslem, który wydaje się cichszy)?

U siebie mate na masce mialem zalozona fabrycznie, ale mam wersje Ghia wiec to moze tylko dlatego.

Wczesniej jak mialem Focusa II 1.6 Ti-VCT to zakladalem taka mate samodzielnie.
Mate kupilem w ASO a jej montaz razem z otwarciem i zamknieciem maski trwal 30 sek.
Efekt montazu maty odczuwalny byl przedewszystkim w gornym zakresie obrotow silnika tak od 3000 w gore,
nie byla to bardzo znaczaca roznica ale jak dla mnie warta byla zachodu.

Do Mondeo kupowalem natomiast dolna oslone silnika, ale to nie w celu wyciszenia bo tu efekt nie jest zauwazalny,
lecz w celu ochrony komory silnika i jego osprzetu od calego syfu z drogi.

A tak na marginesie to silnik Mondeo 2.0 jest zdecydowanie cichszy od tego 1.6 w Focusie.
Nie wiem jaki glosny jest 1.6 w Mondeo, ale w Focusie podobno specjalnie nadano mu taki niby sportowy odglos.

kolonez
26-04-2010, 21:52
W moim 1,6 maty na masce i na ścianie grodziowej są i były zamontowane fabrycznie.
Moje wątpliwości dotyczą ich skuteczności a nie wogóle obecności.
Czy mam rozumieć, że są jakieś wersje mondeo bez maty wygłuszeniowej na masce????
Czy też mowa jest o dodatkowej macie?
Pozdrawiam

trend
26-04-2010, 22:47
W moim 1,6 maty na masce i na ścianie grodziowej są i były zamontowane fabrycznie.
Moje wątpliwości dotyczą ich skuteczności a nie wogóle obecności.
Czy mam rozumieć, że są jakieś wersje mondeo bez maty wygłuszeniowej na masce????
Czy też mowa jest o dodatkowej macie?
Pozdrawiam

cały czas podejrzewam, że maty do diesla są inne -> lepsze. w końcu diesel musi być silniej wygłuszony.

Alecki
26-04-2010, 23:28
[...]1,6 są poprostu głośne w górnym zakresie obrotów głośne.
Dodam, że niestety nie miałem okazji przejechać się ani dieslem ani 2,5 l benzyną więc mogłem tylko porównać wzrokowo.
Pozdrawiam

W tym wątku:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=98749

są testy ADAC'a różnych wersji Mondeo.

Przeprowadzone pomiary pokazują, że 1,6 Trend jest o 2 dB głośniejszy od 2,5T Titanium X (3dB to dwukrotnie większy hałas)

Pozdrawiajka,
Alek

kolonez
27-04-2010, 10:04
cały czas podejrzewam, że maty do diesla są inne -> lepsze. w końcu diesel musi być silniej wygłuszony
wygląda na to, że tak jest
Przeprowadzone pomiary pokazują, że 1,6 Trend jest o 2 dB głośniejszy od 2,5T Titanium X
tu jest chyba pies pogrzebany

Wczesniej jak mialem Focusa II 1.6 Ti-VCT to zakladalem taka mate samodzielnie.
Efekt montazu maty odczuwalny byl przedewszystkim w gornym zakresie obrotow silnika tak od 3000 w gore,
A tak na marginesie to silnik Mondeo 2.0 jest zdecydowanie cichszy od tego 1.6 w Focusie.
Nie wiem jaki glosny jest 1.6 w Mondeo, ale w Focusie podobno specjalnie nadano mu taki niby sportowy odglos.
Przy Focusie (sporo lżejszy) to może i zrozumiałe ale przy dużym i coby nie mówić dość ciężkim mondeo mogli sobie darować to rzekomo sportowe brzmienie silnika 125 KM (jeżeli faktyczne tak jest).
W moim przypadku samochód służy mi do dojazdów do pracy i wyjazdów rodzinnych a więc trochę do takiego "dziadkowego" jeżdżenia i żadne extra efekty nie są mi potrzebne.

Pozdrawiam

Wind
27-04-2010, 10:19
Ja posiadam diesla 2.2 i pamiętam pierwsze jazdy po zakupie byłem miło zaskoczony wygłuszeniem mondeo szczególnie przy większych prędkościach, teraz juz się przyzwyczaiłem i trudno jest porównywać. Wcześniej jeździłem VW i Toyotą.

zdzislaw22
27-04-2010, 12:07
W tym wątku:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=98749

są testy ADAC'a różnych wersji Mondeo.

Przeprowadzone pomiary pokazują, że 1,6 Trend jest o 2 dB głośniejszy od 2,5T Titanium X (3dB to dwukrotnie większy hałas)

Pozdrawiajka,
Alek

Tylko, że te pomiary zostały przeprowadzone przy prędkości 130km/h. Porównujemy więc jabłka do gruszek bo przy tej prędkości oba silniki mają inną prędkość obrotową.
Aby porównać głośnośc silników, nalezałoby zrobić pomiary przy postoju i przy tej samej prędkości obrotowej.

Tak przy okazji, kiedyś bawiłem się w pomiary głośności silnika przy różnych wyciszeniach przy prędkościach 1000 2000 3000 obrotów. (Gdzieś nawet są wykresy wpływu osłony pod silnik na głośność)

Z testów wyszło, że najbardziej hałasujący jest tłumik.

Alecki
27-04-2010, 20:39
Tylko, że te pomiary zostały przeprowadzone przy prędkości 130km/h. Porównujemy więc jabłka do gruszek bo przy tej prędkości oba silniki mają inną prędkość obrotową.
Aby porównać głośnośc silników, nalezałoby zrobić pomiary przy postoju i przy tej samej prędkości obrotowej.

Jeśli porównamy tylko wysprzęglone silniki to też dostaniemy wyniki niezgodne z rzeczywistą głośnością, bo oprócz silnika są inne źródła hałasu związane z przeniesiem napędu, oponami i opływem powietrza.
2,5T jest na szerokich oponach, które pewnie bardziej hałasują od 205/215 w 1,6.

Poza tym zakładana mniejsza ilośc wytłumień wersji Trend przyczyni się do większego hałasu przy 130 km/h...

Ciekawe jakie byłyby wyniki pomiwrów obu wersji przy jeździe 130 km/h na luzie, przy obrotach jałowych...

Pozdrawiajka,
Alek

Marcinj2
21-05-2010, 07:31
Witam
Mam benzynę 2,0 i według mnie jest stosunkowo głośno.
Silnik mogło by było słychać mniej, na tylnej kanapie słychać szum opon.
Czy ktoś już robił jakieś wyciszenia?
Rozmawiałem z kilkoma osobami i różnie ludzie to robią.
Jeden, ściągną plastikowe nadkola i od spodu na metalowe nadkola poprzyklejał maty bitumiczne.
Drugi załatwił maty filcowe, ściągną tylne boczki i nałożył na nadkola.
Czy ktoś z was robił takie wyciszenie? jakie są wasze opinie?

sebapl01
21-05-2010, 07:50
Mnie też wkurza szum opon i oporu powietrza, dlatego w niedługim czasie będę się przymierzał do kompleksowego wyciszenia mojego mondziaka.
Będę robił zarówno podłogę jak i nadkola oraz dach i drzwi oraz generalnie wszystko do czego będę miał dostęp a co może powodować hałas.
Zastanawiam się jeszcze nad materiałami, bo swojego focusa wyciszałem 1 warstwą maty bitumicznej miękkiej i warstwą filcu. Efekt był bardzo dobry,ale zapach filcu jest zbyt intensywny i dlatego myślę nad nieco innym rozwiązaniem.
Na pewno zastosuję 2 warstwy maty bitumicznej lub butylowej a miejscami nawet 3 warstwy(np.na nadkola z tyłu) i pokryję to bardziej przyjazną bezzapachową odmianą filcu i chyba cienkiej gąbki do podkładów pod panele podłogowe. Miejsca trudniej dostępnej psiknę wyciszaczem w sprayu albo pomaluję farbą z masą bitumiczną.
Oczywiście będę musiał też popracować trochę nad uszczelkami w drzwiach (szczególnie tylnych). Ale nad tym jeszcze się na razie nie zastanawiałem tak dogłębnie choć bez sprayu silikonowego się nie obejdzie.

trend
02-11-2010, 16:31
Informuję, że za ok. 315 zł brutto z montażem założyłem w ASO osłonę pod silnik. Auto jest nieco cichsze, ale to jeszcze nie jest to :)
Ta osłona nie służy po prostu wyciszeniu, a bardziej ochronie mechanicznej.

Matę pod maską mam. Taką cienką gąbkę. To chyba to, o czym było wspominane.

Czy są jeszcze jakieś pomysły? Czy można założyć jakąś osłonę od góry na silnik (pomiędzy silnik a maskę)? Taką plastikową kopułę, czy coś? Czy jakieś elementy wygłuszające "pod deskę rozdzielczą", tam gdzie schowek, pedały itp., gdzieś w ściankach oddzielających kabinę od komory silnika? Szczególnie takie, które ponoć istnieją i są montowane w dieslu. Wg mechanika (jego rozeznania, bądź tegoż braku) diesel jest z założenia głośniejszy, więc podobno coś więcej się tam montuje, niż w benzynie.

help!

kristof70
03-11-2010, 07:39
a możesz zdradzić gdzie zakładałeś osłonę? U mnie w aso sobie życzą coś koło 700 pln.

eddek
03-11-2010, 09:28
Największy wpływ na hałas ma komora grodziowa, która oddziela nogi od silnika i wyciszenie tego miejsca daje 90% zadowolenia.
Jeśli chodzi o wiatr, to ja zawsze wkładam cienkie uszczelki do okien pod fabryczne uszczelki w drzwiach. W ten sposób uszczelka się podnosi i lepiej się dociska.
W samochodach kombi dobrze jest też wyłożyć czymś podłogę bagażnika. Ja chwilowo mam grubą narzutę na kanapę, która chroni także przed zabrudzeniem samochodu. :-)

trend
03-11-2010, 16:22
Największy wpływ na hałas ma komora grodziowa, która oddziela nogi od silnika i wyciszenie tego miejsca daje 90% zadowolenia.
Jeśli chodzi o wiatr, to ja zawsze wkładam cienkie uszczelki do okien pod fabryczne uszczelki w drzwiach. W ten sposób uszczelka się podnosi i lepiej się dociska.
W samochodach kombi dobrze jest też wyłożyć czymś podłogę bagażnika. Ja chwilowo mam grubą narzutę na kanapę, która chroni także przed zabrudzeniem samochodu. :-)

zatem rodzi się pytanie: da to się wyciszyć środkami dostępnymi w ASO? myślę, że zmieściłbym się w tych 90% :)

Kipa
03-11-2010, 19:31
Ja przy benzynie 2.0 i załączonym radiu zastanawiam się czy silnik już pracuje, czy jeszcze nie. Nic ekstra nie montowałem.
Owszem w czasie jazdy, gdy obroty przkraczają zakres dostępny dla diesla, to robi się głośno, ale też i szum wiatru się wzmaga, więc nie za bardzo wiadomo co by tu wyciszać.

sebapl01
05-11-2010, 07:27
Owszem w czasie jazdy, gdy obroty przkraczają zakres dostępny dla diesla, to robi się głośno, ale też i szum wiatru się wzmaga, więc nie za bardzo wiadomo co by tu wyciszać.

Zdziwiłbyś się co można poprawić w Mondeo gdybyś się przejechał dobrze wyciszonym modelem diesla. U mnie koszt całego przedsięwzięcia zamknie się gdzieś w kwocie 1500zl- 2000zl,ale wygłuszone mam już niemal wszystko co można było wygłuszyć poza podłogą i grodzią, ale tu muszę poczekać do lata jak będzie cieplej.
Rożnica jest mniej więcej taka jakbyś przesiadł się ze starego zaporożca do powiedzmy nowego Mondeo czyli wieki postępu technicznego.
Efekt jest taki,że spokojnie pokonałem tego lata trasę Turcja-Anglia(ponad 4.5k km) w 2.5dnia i nie byłem jakoś szczególnie zmęczony i głowa mi nie odpadła :). A 1600km z jednym postojem na tankowanie to Pikuś (pan Pikuś :) ).
Auto już w tej chwili przewyższa komfortem podróżowania audi A6 ,ale jeszcze nie jest skończone.

Kacmar
07-11-2010, 12:25
Zdziwiłbyś się co można poprawić w Mondeo gdybyś się przejechał dobrze wyciszonym modelem diesla. ...............
Auto już w tej chwili przewyższa komfortem podróżowania audi A6 ,ale jeszcze nie jest skończone.

To opisz co konkretnie zrobiłeś, moze jakas fotorelacja z prac 8)

sebapl01
08-11-2010, 19:02
Nie, nie robiłem żadnych zdjęć.
Ale generalnie cała robota polegała na tym, żeby okleić wszystko co mogłoby przenosić jakiś hałas taśmą bitumiczną i dodaniu jakiegoś miękkiego materiału tłumiącego (np. filcu albo gąbki).
Obecnie zrobione są nadkola tylne wewnątrz auta,wszystkie drzwi,bagażnik i dach.
Zamierzam jeszcze wyciszyć klapę bagażnika, klapę silnika, podłogę ze ścianą grodziową oraz nadkola na zewnątrz pojazdu.
Mnóstwo roboty,ale naprawdę warto.

adam131
08-11-2010, 23:34
Efekt jest taki,że spokojnie pokonałem tego lata trasę Turcja-Anglia(ponad 4.5k km) w 2.5dnia i nie byłem jakoś szczególnie zmęczony i głowa mi nie odpadła . A 1600km z jednym postojem na tankowanie to Pikuś (pan Pikuś ).
Czyli co? Sugerujesz, że w Fordach ropniakach głowa odpada? Ja na benzynie jeżdżę ale staję w obronie dislli.

sebapl01
09-11-2010, 07:25
Czyli co? Sugerujesz, że w Fordach ropniakach głowa odpada? Ja na benzynie jeżdżę ale staję w obronie dizlli.

:) To było tylko napisane dla uzmysłowienia,że diesle mogą być (i nowoczesne są) bardzo ciche. Sam mam diesla stąd nie wypowiadam się o benzynowcach choć ponoć są standardowo przez forda gorzej wyciszane.

gerwek
13-02-2011, 12:14
Witam. Czy ktoś może wygłuszam drzwi w aucie? jak to sie ma do gwarancji jesli cos w ogóle ma:D?

Pulse
13-02-2011, 18:25
Ja wygłuszałem gąbką grubości 1,5cm. Trudno mi mówić o rezultacie. Generalnie to auto nawet przed tą operacją było ciche. Teraz pewnie jest jeszcze cichsze.

Alecki
13-02-2011, 18:46
Witam. Czy ktoś może wygłuszam drzwi w aucie? jak to sie ma do gwarancji jesli cos w ogóle ma:D?

Ja wygłuszałem, panowie z ASO podziwiali, ale na gwarancji reperowali. Oczywiście naprawy nie miały nic wspólnego z drzwiami.

gerwek
13-02-2011, 20:06
Na ale pewnie jak coś było nie tak ze sterowaniem szyb załóżmy to by sie już doczepili;D A wkładał ktoś jakieś nie wiem lepsze głośniki do tego czy jakiś wzmacniacz jakiś efekt lepszy?

Pulse
13-02-2011, 21:19
Ze sterowaniem szyb to nie za wiele ma wspólnego, bo zdejmując tapicerkę odłączasz przycisk sterowania szybami, który połączony jest z przewodem na klik. Także nie można raczej tego uszkodzić. Natomiast sama szyba i podnośnik są za fabrycznym wygłuszeniem/pianką, która jest na drzwiach. Oklejając tapicerkę od wewnątrz niczym nie ryzykujesz.

mayak
08-03-2011, 11:38
fotorelacja z wygłuszania: http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=4521
trochę o drzwiach: http://www.stdrivers.pl/index.php/topic,432.0.html
i fotostory nt. S-MAXa:
maska - http://www.dop.ru/install.php?id=show_inst&i_type=all&i_marka=21&name_page=inst_ford-s-max_bonnet
bagażnik - http://www.dop.ru/install.php?id=show_inst&i_type=all&i_marka=21&name_page=inst_ford-s-max_boot
podłoga - http://www.dop.ru/install.php?id=show_inst&i_type=all&i_marka=21&name_page=inst_ford-s-max_floor
dach - http://www.dop.ru/install.php?id=show_inst&i_type=all&i_marka=21&name_page=inst_ford-s-max_roof

Na stronie sztukawyciszania.pl oferują wyciszanie uszczelek drzwi - cena jest spora (350-450zł/drzwi) więc zastanawiam się co oni robią i jak to zrobić samemu?

sebapl01
19-06-2011, 11:37
Wczoraj wreszcie udało mi się dokończyć wygłuszanie podłogi w Mondeo.
Zajęło mi to 2 tyg. pracy po 1-2h dziennie (w soboty trochę więcej).
Ponaklejałem na cała podłogę po 2-3 warstwy mat bitumicznych i dodatkowo warstwa filcu ok. 1cm.
Efekt jest taki,że teraz już praktycznie nie słychać wcale silnika jak jest rozgrzany.
Gdyby nie to ,że diesle wytwarzają troszkę wibracji nie wiedziałbym że silnik chodzi.
Jedyne co mi jeszcze trochę przeszkadza podczas jazdy to szum spod uszczelek w drzwiach,ale tu chyba sam już nic nie zrobię (ten typ tak ma), chyba że ktoś ma jakiś pomysł. Dodam,że uszczelki są nowiutkie.
Może jeszcze zrobię wygłuszenie nadkoli z zewnątrz,ale to nie jest aż takie konieczne.
Generalnie można powiedzieć,że merc E klasa się teraz umywa.

ice222
19-06-2011, 12:58
Wczoraj wreszcie udało mi się dokończyć wygłuszanie podłogi w Mondeo.
Zajęło mi to 2 tyg. pracy po 1-2h dziennie (w soboty trochę więcej).
Ponaklejałem na cała podłogę po 2-3 warstwy mat bitumicznych i dodatkowo warstwa filcu ok. 1cm.
Efekt jest taki,że teraz już praktycznie nie słychać wcale silnika jak jest rozgrzany.
Gdyby nie to ,że diesle wytwarzają troszkę wibracji nie wiedziałbym że silnik chodzi.
Jedyne co mi jeszcze trochę przeszkadza podczas jazdy to szum spod uszczelek w drzwiach,ale tu chyba sam już nic nie zrobię (ten typ tak ma), chyba że ktoś ma jakiś pomysł. Dodam,że uszczelki są nowiutkie.
Może jeszcze zrobię wygłuszenie nadkoli z zewnątrz,ale to nie jest aż takie konieczne.
Generalnie można powiedzieć,że merc E klasa się teraz umywa.

A na czym polega wygłuszenie nadkoli z zewnątrz ??
Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać ?? I jakie są efekty tego/.

sebapl01
19-06-2011, 15:18
A na czym polega wygłuszenie nadkoli z zewnątrz ??
Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać ?? I jakie są efekty tego/.

Ja zamierzam to zrobić w ten sposób,że zdjąć plastiki osłaniające nadkola,dokładnie je oczyścić i podkleić od spodu mata bitumiczna (od strony styku z nadkolem).
Dodatkowo metalową cześć nadkola prysnę sprayem bitumicznym.
Jaki efekt nie wiem,bo jeszcze nie sprawdziłem,ale spodziewam się ze nie będzie tak głośno podczas jazdy po kałużach i chropowatym asfalcie.

mayak
20-06-2011, 14:04
tu jest przykładowo: http://ffclub.ru/topic/9468/10214997/

nowe fotostory mondeo:
http://www.dop.ru/install.php?id=show_inst&i_type=all&i_marka=all&name_page=inst_ford-mondeo_floor

ice222
20-06-2011, 14:49
tu jest przykładowo: http://ffclub.ru/topic/9468/10214997/

nowe fotostory mondeo:
http://www.dop.ru/install.php?id=show_inst&i_type=all&i_marka=all&name_page=inst_ford-mondeo_floor

A jak to nadkole plastikowe przymocować bo z tego co pamiętam Mondeo nie ma w standardzie plastikowych nadkoli .

sebapl01
20-06-2011, 18:11
Moje bynajmniej ma nadkola plastikowe i są przymocowane na wkręty.
Dzięki za linka,to mi też trochę rozjaśnia jak to zrobić.

Alecki
18-04-2012, 20:20
Mam nowe oponki i odkryłem oczywistą oczywistość, że łyse są ciche, a niełyse są głośniejsze od łysych.
W każdym razie różnica jest na tyle odczuwalna i drażniąca, że chciałbym znów łyse.

Niestety sprzedałem je sympatycznemu posiadaczowi Alfy i jedyne co mogę teraz zrobić to wyciszyć tylne nadkola, bo to z tych okolic słychać najdonośniej.

Czy ktokolwiek z nas dokonał już tego ulepszenia?
Jak grube maty tam wejdą od wewnątrz, (jak robić to na maxa)?

dario6273
18-04-2012, 21:08
Dobry temat poruszyłeś u mnie po zmianie 17 na 18 (z dobrym bieżnikiem ) hałas na tyle jest dużo większy więc trzeba będzie trochę:D wygłuszyć -na początek matą bitumiczna bezzapachową a potem pinką jak wejdzie to 10mm .Wygłuszałem tak podszybie i maskę silnika .Najgorzej jest rozebrać tylne plastiki które trzymają tylną półkę (są tam zatrzaski jednorazowe) wiem bo już raz sie dobierałem do nadkoli przy wygłuszaniu podłogi bagaznika:one:

Alecki
11-05-2012, 14:51
No to tylne koła zostały skutecznie wyciszone.

Fotorelacja w dziale z fotorelacjami:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=157639

Polecam - inwestycja symboliczna, a efekt wymierny.

motoacoustic
23-08-2012, 14:32
Alecki dobra robota.Jeżeli mogę coś dodać to można na matę bitumiczną (która ma za zadanie usztywnić blachę) zastosować laminaty - pianki samoprzylepne .Sa to materiały w miarę tanie nie chłoną wody i dodatkowo stosując takie pianki eliminujemy dźwięki powietrzne .Polecam również wypełnić wszystkie puste przestrzenie przy nadkolach od strony wewnętrznej.Efekt po zrobieniu całości jest zabójczy.Jeżeli macie dostęp do miernika hałasu to zróbcie pomiar przed wyciszeniem i po wyciszeniu przy 2 prędkościach 50 i 100 lub 130 km/h.Wynik was zdziwi.Pozdrawiam.

nokitel
23-08-2012, 15:02
ja jestem po wygłuszeniu nadkoli przód tył, bagażnika (kombi) ale tylko tu gdzie jest koło zapasowe pod styropianem nie robiłem, maski, podszybia, drzwi przednich ale tylko blacha. Chce jeszcze tylne drzwi i zastanawiam się nad założeniem pianki 10mm na nadkola ale tak jak na linku http://ffclub.ru/topic/9468/jump_5160/#entry10214997

motoacoustic
24-08-2012, 07:36
Zastosowanie Takiej pianki daje bardzo dużo. Możesz zastosować taki materiał jak LSPE- 10 lub 5 .Kupno takiej pianki to 34 zł za 1m2 . Podeśle link żebyś mógł zobaczyć jak to wygląda. Informacja z dnia 19.08.2012 http://www.facebook.com/MotoAcoustic .W razie pytań zadzwoń na poradę pomogę dobrać odpowiedni materiał.

Strzeszku
24-08-2012, 08:05
Panowie jakie są Wasze wrażenia po wyciszaniu drzwi? Ja założyłem matę bitumiczną na zewnętrzną blachę drzwi i 2 warstwy na tą od wewnątrz. Dodatkowo trochę maty na boczki drzwi, żeby nie skrzypiały. Po tym zabiegu nie zauważyłem różnicy w głośności auta, a jedynie w trzasku przy zamykaniu drzwi.
Super efekt daje wyciszenie maski, a jeszcze lepszy podłogi. Po naklejeniu jednej warstwy maty bitumicznej na podłogę przed kierowcą i pasażerem, efekt jest taki jakbym zmienił silnik na cichszy. Szczególnie przy wysokich obrotach jest dużo ciszej.

berater
24-08-2012, 08:21
Nic dziwnego, że nie czujesz różnicyJa założyłem matę bitumiczną na zewnętrzną blachę drzwiPrzynajmniej dobrałeś kolor maty do koloru lakieru ? :)

Strzeszku
24-08-2012, 08:23
Nic dziwnego, że nie czujesz różnicyPrzynajmniej dobrałeś kolor maty do koloru lakieru ? :)

Oczywiście, że tak.

motoacoustic
24-08-2012, 14:35
Panowie jakie są Wasze wrażenia po wyciszaniu drzwi? Ja założyłem matę bitumiczną na zewnętrzną blachę drzwi i 2 warstwy na tą od wewnątrz. Dodatkowo trochę maty na boczki drzwi, żeby nie skrzypiały. Po tym zabiegu nie zauważyłem różnicy w głośności auta, a jedynie w trzasku przy zamykaniu drzwi.
Super efekt daje wyciszenie maski, a jeszcze lepszy podłogi. Po naklejeniu jednej warstwy maty bitumicznej na podłogę przed kierowcą i pasażerem, efekt jest taki jakbym zmienił silnik na cichszy. Szczególnie przy wysokich obrotach jest dużo ciszej.

Jeżeli nie wieje uszczelkami to po wyciszeniu drzwi efekt odczuwalny jest gołym uchem.Jeżeli zastosowałeś tylko mate bitumiczną to efekt będzie ,tylko że mały.Wycisz drzwi w połączeniu :maty bitumiczne ,pianki lub kompozyty wodoodporne,na koniec wzmocnij samą tapicerkę ,albo matami albo pianką 1 lub 2 cm.Sa różne szkoły wyciszenia i różne osoby różnie podchodzą do sprawy.Nie neguje żadnego sposobu.Ważne są efekty jakie otrzymujemy po wyciszaniu danego elementu.

hała
11-10-2012, 21:17
Po pierwsze chcialem sie przywitac.
Jest to moj pierwszy post tutaj, a zalogowalem sie poniewaz denerwuje mnie dzwiek silnika oraz halas "od dolu".

Po przeczytaniu watku doszedlem do wniosku, ze najlepiej byloby wyciszyc plyte grodziowa, oraz podloge.
Sam tego nie zrobie ze wzgledu na brak czasu miejsca i umiejetnosci. Znalazlem taka firme centrum car hifi zajmuja sie podobno glownie muzyka w samochodach ale na ich stronie znalazlem zakladke z wyciszeniem np:
http://www.centrumcarhifi.pl/index.php?go=produkt&id=373
jak widac w linku robili juz mondeo,

I moje pytanie czy ktos zna ta firme? Czy jest godna zaufania?

Pozdrawiam Hubert.

michalkoczur
12-10-2012, 08:38
kawal roboty...

Alecki
12-10-2012, 08:44
Ciekawe ile sobie życzą za auto tej wielkości?

cysior
21-10-2012, 08:44

Koledzy Wy to naklejacie na ten gruby fabryczny filc?
A co jak spotka Was usterka typu cieknąca klima itp - jak wysuszycie potem ten filc pod matą bitumiczną?

Strzeszku
21-10-2012, 10:02
Koledzy Wy to naklejacie na ten gruby fabryczny filc?
A co jak spotka Was usterka typu cieknąca klima itp - jak wysuszycie potem ten filc pod matą bitumiczną?

Pomyśl przez chwilę i sam sobie odpowiedz na pytanie.

cysior
21-10-2012, 17:29
No tak po co forum, sam sobie zadam pytania i odpowiem. A przepraszam skąd ja mam wiedzieć co kto sobie wymyślił? Tym bardziej, że naklejanie na filc nie jest zbyt mądrzejsze od zrywania i wyrzucenia fabrycznego wyciszenia, całkiem dobrze trzymającego i grubego ..

dario6273
21-10-2012, 20:23
Po pierwsze naklejasz matę np;bitumiczną na gołą blachę potem dajesz piankę grubości 5-10mm i dopiero na to dajesz wykładzinę:lol:

garmar
02-11-2012, 19:58
I to jest takie proste? A efekt jaki?:) Może być? Bo kiedyś miałem jazdę testową wygłuszonym autkiem przez profesjonalny serwis od takich spraw SztukaWyciszania.pl i wrażenia były nieziemskie;) Zastanawiam się czy samodzielne wygłuszanie też da takie efekty;)

dario6273
02-11-2012, 20:10
Oczywiście że da efekt tylko trzeba użyć dobrej jakości materiałów do wygłuszenia i zrobić to bardzo dokładnie :)

Marcinj2
12-09-2013, 11:38
Witam.
Chociaż temat już był dawno pisany, ja też chcę się zabrać za wyciszenie Mondeo.
Prośba do osób które to robiły, znają się na tym itd:
1. Jakie maty najlepiej kupić? Na allegro jest ich pełno. Które polecacie a które omijać?
2. Co w pierwszej kolejności wyciszyć ?
3. Czy ktoś wyciszał ścianę grodziową ? Robić to od środka czy zewnątrz ?
4. Czy nadkola wyciszać też od środka, zdjąć koło i plastikowe nadkole i wykleić mata bitumiczną?

Tomciooo
12-09-2013, 18:35
Witam serdecznie,

ja również myślę nad lekkim wyciszeniem mojego diesla, choć jak wszyscy piszą wcześniej diesel jest lepiej wyciszony od benzynowca :-) to docierają odgłosy szumu opon z tylnej osi które mnie drażnią :-(
Celowo użyłem słowa "lekkim" ponieważ maty całkiem sporo ważą (najmniej 3kg/m2) i jak piszą wyciszenie to kilkadziesiąt kilogramów, dla słabej wersji benzyny to nie bez znaczenia i chyba stąd gorsze wyciszenia w słabszych wersjach, nie tylko z oszczędności $$ Forda

Rozglądam się w temacie i na pewno należy unikać mat bitumicznych bo to zwykły asfalt, teraz stosuje się maty butylowe pianki zamiast filcu

proszę o pomoc w punktach z postu powyżej (Marcinj2) oraz

5. czy maty muszą być szczelnie obok siebie ? czy mogą być tylko dwie oddalone od siebie?
6. Czy na maty butylowe dawać jeszcze gąbkę i gdzie tak robić?
7.Gdzie wystarczy sama gąbka? (wyczytałem że na wewnątrz boczków drzwi daje się tylko gąbkę)
8.Czy izolacja natryskowa podwozia poprawia zauważalnie wyciszenie??

pozdrawiam

foni
13-09-2013, 12:02
Witam serdecznie,

ja również myślę nad lekkim wyciszeniem mojego diesla, choć jak wszyscy piszą wcześniej diesel jest lepiej wyciszony od benzynowca :-) to docierają odgłosy szumu opon z tylnej osi które mnie drażnią :-(
Celowo użyłem słowa "lekkim" ponieważ maty całkiem sporo ważą (najmniej 3kg/m2) i jak piszą wyciszenie to kilkadziesiąt kilogramów, dla słabej wersji benzyny to nie bez znaczenia i chyba stąd gorsze wyciszenia w słabszych wersjach, nie tylko z oszczędności $$ Forda

Rozglądam się w temacie i na pewno należy unikać mat bitumicznych bo to zwykły asfalt, teraz stosuje się maty butylowe pianki zamiast filcu

proszę o pomoc w punktach z postu powyżej (Marcinj2) oraz

5. czy maty muszą być szczelnie obok siebie ? czy mogą być tylko dwie oddalone od siebie?
6. Czy na maty butylowe dawać jeszcze gąbkę i gdzie tak robić?
7.Gdzie wystarczy sama gąbka? (wyczytałem że na wewnątrz boczków drzwi daje się tylko gąbkę)
8.Czy izolacja natryskowa podwozia poprawia zauważalnie wyciszenie??

pozdrawiam

Skoro masz już zauważalny szum opon z tyłu, to bądź czujny w temacie ich ewentualnego wyząbkowania. To po pierwsze.
Ja wytłumione mam wszystkie drzwi matami APP, tzw. polimerowymi gładkimi. Na przednie drzwi (gdzie robiłem też mod audio) wyszło mi po 3,5 maty o rozmiarach 50x50. Na tył po dwie maty. Łącznie 12 mat plus troszkę taśmy dekarskiej (przy uszczelnianiu przodu).
Efekt jest zaskakujący. Eliminacja hałasów z zewnątrz - pomimo i tak już nieźle wygłuszonego auta - jest zauważalna bezdyskusyjnie. Opony, choć mniej, to nadal słychać - a hałas w dużej mierze zależy od rodzaju nawierzchni. W poprzednim Mondeo miałem Pirelli i te były dużo cichsze niż obecne Bridgestony.

Instrukcja (uprzedzam: nie mam zdjęć) w skrócie:
- demontaż trójkąta przy lusterku
- zdjęcie tapicerki
- odkręcenie woofera (przydaje się otwór pod nim)
- odklejenie pianki (ja odcinałem nożem od tapet)
- odtłuszczenie benzyną ekstrakcyjną
- naklejenie mat
- i spowrotem głośnik, pianka, tapicerka.

Maty wyklejasz możliwie dużymi elementami, przyciętymi pod wymiar miejsca w które chcesz je umieścić. Wyklejałem możliwie szczelnie jedna obok drugiej, a potem przy drugiej warstwie robiłem na zakładkę.

Zabawy jest na ok. 1h z każdymi drzwiami. Ręce nie dość że upierniczone, to wyglądają jak po zabawie ze stadem młodych kociaków :)

Nie mniej jednak... polecam!

Brzoz3k
13-09-2013, 15:46
Witajcie ;p

jeżeli chcecie mieć ciche auto to: żadnych luźnych elementów, wyeliminować wszelkie potencjalne miejsca, gdzie może coś kiedyś zatrzeszczeć.
A teraz wygłuszanie. Opowiem wam swoje doświadczenia z Probe i Eclipse. Drzwi były robione, ba, nawet dach. Z wyciszeniem nie ma to nic wspólnego, ale jeżeli robi się car audio ma to ogromne znaczenie przy duuuuużym, niskim, miękkim i mięsistym basie. Właściwie jest to wytłumienie. Jaka różnica? Kolosalna. Przykładowo- zapukać w drzwi wytłumione i nie wytłumione. Po wytłumieniu blacha wydaje się sztywniejsza i hmmm nie wpada w wibracje.
Teraz wyciszanie właściwe. Dobre, możliwie grube maty bitumiczne. Przy montażu przydaje się suszarka (lub opalarka dla niecierpliwych). Na to możliwie gruba, gęsta (!!!) i w miarę sztywna gąbka (aby jak najmniej dźwięku się przez nią przecisnęło. Ale to podłoga i bagażnik. Odcinamy się od dźwięku toczonych kół.
Ściana grodziowa. Tu trzeba kombinować najwięcej. Upchnąć jak najwięcej, najlepiej pianki, ale trzeba też to oddzielić od elementów, które się grzeją. Najważniejsze jest wyeliminowanie wszelkich nieszczelności przy wszystkich przewodach- bardzo dużo dźwięku przez nie wpada.

Podsumowując: chcesz mieć ciszej bież się za podłogę i ściankę grodziową, drzwi można odpuścić, a za zaoszczędzone pieniądze kupić lepsze materiały do wyciszenia. To chyba, że ktoś chce modzić przy car audio ;p.

A co do Eclipse i Probe, powiem tak: ciszej, dużo ciszej. Jako ciekawostkę dodam, że cała karoseria była oklejona bitumem ;p. Ważyło to trochę, bo ok 25 kg, ale samochody były modzone troszkę mechanicznie, więc nie odczuwało się tego balastu ;p.

MaXyM
13-09-2013, 16:41
Jako ze tez jestem potencjalnie zainteresowany tematem, przeczytalem wiele opisow/sprawozdan z wycieszania.
NIkt jednak nie podaje konkretnie materialow jakich uzyl do wyciszenia. Podanie producenta to malo, bo kazdy z nich produkuje wiele typow (i pewnie do roznych zastosowan). Czy ktos z doswiadczeniem moglby polecic konkretny typ/model mat w jakie nalezy zainwestowac?
Fajnie by bylo tez znac parametry mat jakimi sie kierowac przy ew porownywaniu materialow roznych firm.

Marcinj2
16-09-2013, 10:08
Jakie dawaliście grubości mat ?
Np na drzwi ? Jaka grubość by nie haczyła np o podnośnik szyby.
Jaka grubość na tylne nadkola by nie przeszkadzała w zamontowaniu plastików itp.

Tomciooo
26-10-2013, 13:03
Witam,
ja wyciszyłem tył (na razie..)
efekt fajny, jest ciszej, jednak bez szału..
Myślę że zdecydował bym się ponownie na taki zabieg bo zależy mi na komforcie w samochodzie.

Takie rady otrzymałem od bitmat.pl

1 warstwa - mata butylowa, usztywniająca, przyklejamy ją bezpośrednio na gołe, odtłuszczone blachy w celu redukcji niskich tonów. Wszystkich uderzeń kamieni, dudnienia czy buczenia.

http://bitmat.pl/pl/p/StP-i-Silver-mata-wygluszajaca-wyciszenie-drzwi-podlogi-samochodu/208

2 warstwa - gęsta, gumowa, samoprzylepna pianka kauczukowa o grubości 6mm.
Odpowiada ona za izolowanie wyższych częstotliwości, najbardziej średnich tonów. Grubość 6mm jest na tyle odpowiednia aby nigdzie nie przesadzić i żeby spokojnie się zmieściło. Posiadamy oczywiście różne grubości pianek i możemy dostosować do wymagań.

http://bitmat.pl/pl/p/Pianka-wygluszajaca-kauczukowa-6mm-izolacyjna/176

3 warstwa - pianka z pienionego butylu połączonego z neoprenem, jest ona dosyć cienka 3-4mm ale dzięki temu połączeniu wykorzystujemy kolejne surowce. Posiada półotwarte komórki, część hałasu jest pochłaniana, część izolowana. W miejscach gdzie nie można byłoby jej zastosować jako 3 warstwę można jej resztki wykorzystać pod wszystkie trzeszczące elementy czy tam gdzie np. mieści się tylko butyl i pianka czyli łącznie około tych 5mm.

http://bitmat.pl/pl/p/GMS-012-pianka-do-wyciszenia-drzwi-tapicerki-3mm-samoprzylepna/146

Połączenie tych warstw jest jednym ze skuteczniejszych zestawów, po którym
efekt jest bardzo dobry i gwarantowany.
Zasada stosowania co najmniej 2 warstw dotyczy każdego elementu samochodu,
czy to drzwi, czy to podłogi itd.

----------
Koszty po lekkiej negocjacji:
1. Maty butylowe 4m2 - 380zł
2. 4m2 pianki kauczukowej - 192zł
3. 2m GMS-02 - 116zł
4. 2m GMS-012 - 112zł.

Pierwsza warstwa koniecznie butylowa, nie bitumiczna !!! StP jest najlepsza jeśli chodzi o jakość/cena.
Wybrałem dwie grubości trzeciej warstwy, tam gdzie było więcej miejsca dałem grubszą.
4m2 wystarczyły na podłogę bagażnik, z wnęką koła, podłogę pod tylną kanapą i pod nagami tylnych pasażerów. Boczki bagażnika oraz nadkola.

Maty samoprzylepne, praca z nimi łatwa, bez podgrzewania. Oczywiście blachy trzeba odtłuścić. Koniecznie mieć nożyczki do zajechania ;-)

http://imageshack.us/a/img837/1782/0iyx.jpg

http://imageshack.us/a/img855/4612/3plk.jpg

http://imageshack.us/a/img513/5457/y2tr.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/1425/mt9q.jpg

michalkoczur
26-10-2013, 21:33
dales czadu kolego :)

dario6273
27-10-2013, 20:41
I tak wszystkie ford powinne wychodzić z fabryki :P Zaczyna mnie wkurzać badziewne wykonanie forda ( czemu trzeba wykonywać takie zabiegi w aucie Które stoi prawie na pierwszym miejscu marki ) u ww jest dużo lepiej z wygłuszeniem nie ma co się oszukiwać:P jeszcze parę lat i będzię po fordzie jak nic nie zmienią:p a ja itak zakończę przygodę z FORDEM :wink: Brak mi już słów :oops:

Tomciooo
28-10-2013, 08:15
Nie chodzi tu o "badziewne wykonanie". Tak wygłoszone nie wychodzą z fabryki nawet BMW czy Mercedesy w wysokich modelach.

Chcesz miec ciszej to robisz dodatkowe wygłuszenie i tyle.
Ja chcę ciszej kosztem kilku dni pracy, kilku banknotów, oraz kilku dodatkowych kilogramów na pokładzie.

dario6273
28-10-2013, 09:51
Ja robiłem dodatkowe wyciszenie nadkoli i bagażnika bo przy kołach osiemnastkach szum był denerwujący :wink: a co do jakości forda to mk3 był lepiej zrobiona niż mk4 bo mam dwa modele i tyle:p

tnaglak
16-11-2013, 15:37
Jaką matę bitumiczą kupić na drzwi? Z aluminium czy bez? Jaka grugość, no i jaka pianka do tego żeby dobrze to wyszło?

Tomciooo
16-11-2013, 17:05
'Tnaglak' przeczytaj mój powyższy post. Butylowa z aluminium, nie bitumiczna.

tnaglak
17-11-2013, 12:03
Generalnie chodzi mi o to rzeby nic nie trzeszczało przy basie. Wystarczy tylko jedna warstwa maty butylowej i nic więcej?

Tomciooo
17-11-2013, 19:53
To teoretycznie pierwsza warstwa czyli butyl z alamumium za to odpowiada by blacha nie drżała. Jednak gdy juz robić to dobrze i minimum warstwy 1 + 3. Napisz do twj firmy w której ja kupiłem, znają się i pomogą chętnie.

tnaglak
17-11-2013, 20:45
A gdzie dokładnie okleić drzwi i ile bym potrzebowałał maty na jedne drzwi przednie?

slick
18-11-2013, 17:31
Generalnie to dużo zależy od opona. Hałas toczenia jest ogromny jak masz słabe oponki z najniższej półki jak np. Dębica, załóż sobie Michelin, Nokian bądź Pirelli i różnica jest sporo

Pozdro

Tomciooo
18-11-2013, 20:16
Slick, masz rację, sam miałem słabe z tyłu i szumiały jak padnięte łożyska nawet po wygłuszeniu. Teraz na zimowych nokianach cisza absolutna :-) rewelacja.

Jednak tnaglak pyta o bas. Tu tylko dobre wyciszenia drzwi pomogą by grał glosnik nie blacha, przy okazji ciszej będzie

tnaglak
19-11-2013, 19:56
To ile i jaką kupić na te drzwi żeby wyszło w miarę tanio?

tnaglak
29-11-2013, 11:27
Co o tym sądzicie? Warto? :

http://allegro.pl/mata-wytlumiaca-gms-04-butylowa-100x50-cm-mlawa-i3710916944.html

Bump: Czt tam gdzie porobiłem kółka, czyli w środku też powklejać matę? Czy poprostu te dziury pozaślepiać tą matą?

dario6273
29-11-2013, 14:05
Żeby głośnik fajnie grał w pierwszej kolejności wyklejamy płat zewnętrzny drzwi przez te dziury a potem wewnętrzny w całości na całe drzwi tam gdzie przychodzi tapicerka:wink:

tnaglak
29-11-2013, 14:37
To ten płat zewnętrzny oklejamy też raz przy razie czy tylko nieduży kawałek tam dać? A potem tu gdzie tapicerka to całość tak? Czyli na jede drzwi 100x50cm wystarczy?

dario6273
29-11-2013, 19:41
Płat zewnętrzny oklejasz tyle ile się da przez te małe dziury:p myślę że jedna mata powinna starczyć:wink:

hawry
13-02-2014, 22:11
Ktoś wyklejał drzwi Mondeo matami? Ile ich wyszło?

kr.bi
19-02-2014, 00:53
a ja chciałbym zapytać znawców tematu czy warto bawić się w coś co jest poniżej ?
http://gms.pl/media_library/2014/2/15/139246942436.pdf
może najtaniej nie wychodzi, ale najdrożej też nie jest a dodatkowo "oszczędza" czas potrzebny na kolejne warstwy.

Zastanawiałem się nad taką konfiguracją (może nie wszystko od razu ale jakimiś etapami):

na drzwi jeśli już wskazany byłby zestaw mata butylowa na blachę zewnetrzną i mata butylowa + GMS 09L od strony tapicerki
nadkola + "wnęka" koła zapasowego to GMS DP1,
podłoga to mata butylowa + GMS DP2
klapa komory silnika GMS 010 z matą butylową
podszybie jw

Czy może jest to niepotrzebne wyrzucenie pieniążków w błoto, gdyż do zrobienia jest to zdecydowanie tańszym kosztem ?

Pozdrófka

bruneros
07-04-2014, 22:14
Witam !
mam mały problem - w moim Mondeo MK4, niestety na skutek działania jakiś gryzoni rozwarstwiło się i odłazi wygłuszenie ściany grodziowej / podszybia. Nie wygląda to estetycznie, a co gorsze obawiam się że może np. zapalić od rozgrzanego silnika.

pytanie: czy to wygłuszenie funkcjonuje u forda jako cześć zamienna ? jakie może być oznaczenie i koszt ? (w VW kosztuje 70 zł i wymiana jest łatwa)
- czy wymiana jest bezproblemowe ? (nie trzeba rozłączaczać jakisprzewodów przechodzących przez ścianę grodziową ?

Dodoatkowo na masce nad akumulatorem wygłuszenie też jest rozdarte. Czy jest moze jakis patent jak to naprawić ? bo i ile na scianie grodziowej podszybiu to raczej wymiana to tu niekoniecznie...

http://www.business-press.pl/bp/20140407_181419_resize.jpg
http://www.business-press.pl/bp/20140407_181308_resize.jpg
http://www.business-press.pl/bp/20140407_181257_resize.jpg
http://www.business-press.pl/bp/20140407_181252_resize.jpg
http://www.business-press.pl/bp/20140407_181245_resize.jpg

porez
08-04-2014, 06:40
Wyjątkowo wredny był ten kotek, czy inny "źwierz". Może nie zdążył zeskoczyć zanim ruszyłeś i za to Ci się odgryzł? U mnie też nocuje czasami jakiś mruczek pod maską, ale ma więcej miejsca (motor 1,6) i jeszcze żadnych zauważalnych szkód nie wyrządził. Współczuję koledze, niestety nie znam się i nie wiem jak tę matę wymienić.
PS. Matę pod maską też Ci trochę ponadgryzał!

dario6273
08-04-2014, 07:44
Matę tą nie jest tak prosto wymienić oni ją montują jak nie ma silnika :(chyba że ją zerwiesz i dasz coś innego w zamian, czego nie zjedzą kuny:wink:jest pełno materiałów wygłuszeniowych do ścianek grodziowych które lepiej zdadzą egzami:p niż ta oryginalna mata która napewno trochę kosztuje:surprise:

foni
08-04-2014, 08:24
Żarty, żartami... ale na kunę należy bardzo uważać. O ile przegryzione przewody elektryczne co najwyżej spowodują "kuku" przy odpalaniu, paliwowe uziemnią Ciebie w najmniej oczekiwanym momencie, to uszkodzone przewody hamulcowe sprzyjają nieoczekiwanym odwiedzinom u Abrahama...

matrog19
08-04-2014, 08:30
http://www.youtube.com/watch?v=Gq4vuPK066o&list=TL5BBGvBuNUEj-N_KOyjNVhlEJpsLazyS6 Kolegi reakcja też tak wyglądała? Ja bym się nieźle wkur.... Będzie ciężko na pewno to wymienić. Najlepiej musiałbyś gdzieś dać samochód na podnośnik i od dołu zobaczyć co będzie przeszkadzać. Widziałem ostatnio na allegro firmy robiące wygłuszenia które są odporne na takie zwierzątka. Robią wg wzoru z oryginału ale z lepszego, grubszego materiału

bruneros
08-04-2014, 08:59
nic innego raczej nie ucierpiało. coś był w środku bo widać bloto i odcisnięte łapki na pokrywie silnika - a myłem ją dopiero co po zimie.... pytanie teraz jak to teraz "zreperować"

czy to wygłuszenie sciany grodziowej to nie jest przypadkiem to:
http://allegro.pl/mondeo-mk4-wygluszenie-sciany-grodziowej-zew-i4071332014.html ?

Dawdes
08-04-2014, 18:16
U mnie tez jakies badziewie wlazło pod maske slady blota i jeden wielki chlew,wygluszenie podkleiłem klejem w sprayu do motoryzacji i nie ma sladu.Paradoks tego jest taki ze dwa dni wcześniej jak wyjezdzalem z aso forda gość proponowal mi ultradzwiekowy odstraszacz kun itp. na co oczywiście usmiechnalem się i podziekowalem :) usluga 230pln a tu takie kwiatki.Po tym co zobaczyłem zrobiłem siusiu kolo auta i na razie spokoj:D

petrus1
08-04-2014, 18:29
nic innego raczej nie ucierpiało
Sprawdź czy ta osłona nie jest dzielona. Wg mnie są to dwi osłony. Jedna (taka jak na linku z allegro) a druga to "załamana" na podszybie, wykonana raczej z "papieru".

janas14
08-04-2014, 19:49
przykręć listwę na wkręty wymiana gra nie warta świeczki a kuna zapewne powróci jak silnik będzie ciepły

dario6273
08-04-2014, 20:05
Albo wymień kawałek bo jak sie dobierała raz to i tak dokończy :wink: miałem to u siebie w poprzednim mondku pare razy drapała wygłuszenie maski a pewnej nocy rozwaliła prawie do połowy az musiałem je wywalić całkowicie:619:

bruneros
09-04-2014, 22:22
Sprawdź czy ta osłona nie jest dzielona. Wg mnie są to dwi osłony. Jedna (taka jak na linku z allegro) a druga to "załamana" na podszybie, wykonana raczej z "papieru".

a czy ford nie ma czegos takiego jak w volkswagenie jest ETKA ? gdzie auto jest rozpisane co do srubki i na tej podstawie sa numery kazdej czesci co do srubeczki ?

petrus1
10-04-2014, 06:22
a czy ford nie ma czegos takiego jak w volkswagenie jest ETKA ?
Posiada np. FordETIS. Jeśli masz do niego dostęp to możesz sprawdzić. Jak masz blisko do serwisu, to u nich też można sprawdzić. Oczywiście na forum są koledzy, którzy mają dostęp do podobnych katalogów. Tylko jak ich znaleźć :P

artur1970
10-04-2014, 10:29
Poproś naszego Moda

http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=74642

grodek75
10-04-2014, 11:06
Przede wszystkim proponuje zabezpieczyć sie przed kolejnymi odwiedzinami zwierzęcia.
Najbardziej chamska kostka toaletowa zawieszona gdzieś pod maską dobrze odstrasza wszelkiej maści gryzonie.
Pozdrawiam.

porez
10-04-2014, 12:10
Co Ty powiesz? A na koty też to działa?

dario6273
10-04-2014, 12:16
A wcale że nie :p ja powiesiłem kostkę wc i kuna mi wpierdzieliła podbitkę maski:619:To chyba przyciąga:wink:

grodek75
10-04-2014, 15:15
To widocznie różnie to działa. U mnie sierściuch przestał sie pojawiać po powieszeniu kostki.

simpson
10-04-2014, 16:33
To widocznie różnie to działa. U mnie sierściuch przestał sie pojawiać po powieszeniu kostki.

Widocznie ten akurat nie lubił tego zapachu :D

janas14
10-04-2014, 17:00
He he he he a najbardziej diesla sobie upodobały jak miałem kiedyś toledo III 1,9 tdi to zjadła mi wygłuszenie zniszczyła przewód turbiny , wężyki podciśnienia , i kilka przewodów łącznie zjadła 1800 zł ot mściwe bestie.

grodek75
10-04-2014, 17:29
He he he he a najbardziej diesla sobie upodobały jak miałem kiedyś toledo III 1,9 tdi to zjadła mi wygłuszenie zniszczyła przewód turbiny , wężyki podciśnienia , i kilka przewodów łącznie zjadła 1800 zł ot mściwe bestie.

To faktycznie niezła była.
Ty musiałbyś sie nieźle postarać żeby w pojedynkę zeżreć za prawie 2koła ;)
A ta ot tak sobie...

radekrogo
10-04-2014, 17:52
Natura się mści za smród i dym :P ;)

deynio
10-04-2014, 19:02
Miałem podobne "podgryzienie" w poprzednim aucie Vectra C ,szczurek skasował mnie w sumie na 1600 zł. w trzech podejściach, bydlak na raty mnie rozłożył żebym się nie załamał. Sprawę załatwiło zainstalowanie pod maską elektronicznego urządzenia emitującego dżwięki które są wku...... dla gryzoni.

agassii
25-07-2014, 20:38
Kurna i u mnie to samo. 3/4 wygłuszenia ściany grodzi silnika zżarte...całą reklamówkę resztek zebrałem :569:

Marcinj2
22-09-2014, 15:28
Witam
Chcę kupić maty i zastanawiam się czy
http://www.bitmat.pl/pl/p/StP-i-Silver-mata-wygluszajaca-butylowa-alubutyl/208

czy tą?
http://www.bitmat.pl/pl/p/Alubutyl-mata-butylowa-wygluszajaca-z-rolki-3%2C5m2-/266

ma ktoś doświadczenie?

ccLot
22-09-2014, 19:09
Witam
Chcę kupić maty i zastanawiam się czy
http://www.bitmat.pl/pl/p/StP-i-Silver-mata-wygluszajaca-butylowa-alubutyl/208

czy tą?
http://www.bitmat.pl/pl/p/Alubutyl-mata-butylowa-wygluszajaca-z-rolki-3%2C5m2-/266

ma ktoś doświadczenie?

Zależy co chcesz osiągnąć.
Czy chcesz wygłuszyć czy wyciszyć?
To co podałeś tylko wygłuszy...

vanderdrwal
07-11-2014, 23:08
Witam,
Panowie, prześledziłem cały wątek i wiele innych ale nie znalazłem jednoznacznej i dokładnej odpowiedzi na moja wątpliwość.

Mam komplet nowych głośników do całego auta, a z racji tego, że mam wieksza satysfakcje gdy zrobie cos samodzielnie - nurtuje mnie temat wygłuszenia drzwi.

Mondeo ma zamontowane coś na kształt fabrycznego wyciszenia drzwi i dla uzyskania porzadnego efektu nalezy zastapic to wygluszenie odpowiednimi matami czy tez wklejamy maty pod to wyciszenie (i na blache wew. oczywyscie)? ile potrzeba mat 25x50 do wyciszenia jednych drzwi?

Jak (czym) zamontowane jest owe oryginalne wyciszenie do drzwi?

Chciałbym przed rozbieraniem drzwi maksymalnie przygotowac sie do tematu.

z gory dziekuje za imformacje

piti000
08-11-2014, 11:42
Może ten filmik pomoże https://www.youtube.com/watch?v=wGicc5dPqOM
A tu na początku widać 9-ty głośnik https://www.youtube.com/watch?v=33El-3gaono

zielony_pomidorek
08-11-2014, 13:43
Ja zastosowałem maty GMS-03 czyli połączenie maty z pianką,
do wygłuszenia 4 drzwi i tylnych nadkoli zużyłem 5m2 tej maty, teraz zabieram się
za przegrodę grodziową i maskę silnika, ale dostęp tam cholernie trudny..
zastanawiam sie tez jaka mata/pianka bylaby najlepsza na te sprawy

grzechalm
08-11-2014, 19:52
to moze ja wrzuce kilka zdjec podgladowych, w zeszlym roku bawilem sie z drzwiami w mondku

vanderdrwal
08-11-2014, 21:34
Dziekuję Panowie za linki i zdjecia.
Teraz temat mi sie zdecydowanie rozjaśnił.

Pozdrawiam

195kuker
23-01-2015, 12:01
Ja posiadam diesla 2.2 i pamiętam pierwsze jazdy po zakupie byłem miło zaskoczony wygłuszeniem mondeo szczególnie przy większych prędkościach, teraz juz się przyzwyczaiłem i trudno jest porównywać. Wcześniej jeździłem VW i Toyotą.

Moja żona wsiadając do 2.2tdci powiedziała cyt. " i tak czuć wibracje, i warczy jak zwykle" wolę benzynę g:galy

Jarek_Lodz
23-01-2015, 13:01
czy mata GMS-03, jako jedyna warstwa to dobry pomysł do MDO k4 turnier ? Na początek chce zrobić bagażnik, nadkole, podloge.

jarojaw
11-03-2015, 10:24
Czy ktoś wyciszał/wygłuszał dach na MK4??
Pytam, bo zastanawiam się jaką matą to się robi biorąc pod uwagę , że w czasie upałów dach się nagrzewa. Czy te/ta mata się nie odklei,roztopi i nie narobi problemów?

dario6273
11-03-2015, 12:13
Mata butylowa na dach potem pianka 8mm i git malina:one:

Markoo
11-03-2015, 18:16
Mata butylowa na dach potem pianka 8mm i git malina I dużo precyzji, odtłuścić, dokładnie docisnąć, nie za mocno, by dachu nie pogiąć...
Czy ktoś wyciszał/wygłuszał dach na MK4??
Pytam, bo zastanawiam się jaką matą to się robi To już resztę masz zrobioną? że tak zapytam, jeśli nie to dlaczego dach w pierwszej kolejności...?

jarojaw
11-03-2015, 19:01
Mam zrobioną. W samochodzie ciszej niż w Audi A6 sąsiada :-) i nareszcie ciszej niż w mojej poprzedniej Vectrze C. Został tylko dach za który spróbuję się zabrać w maju. Muszę jeszcze znaleźć jak się ściąga podsufitkę fachowo aby nie pognieść i pobrudzić.:razz:

MaXyM
18-04-2015, 21:38
Cze.
Jaki jest obecnie trend jesli chodzi o materialy do wygluszania auta?
Wiem o matach butylowych. Kiedys czytalem tez o czyms systentycznym co jest w prawdzie drozsze ale i lzejsze niz butyl.

dario6273
22-04-2015, 21:32
Ja przymierzam się do wygłuszenia mondka w całosci łącznie z dachem :razz: Zastosuję maty lekkie butylowe na drzwi a na całość dam taką matę http://allegro.pl/gms-03-mata-butyl-gms-07-gms-01-500x50-cm-2-5m2-i5275071231.html:one:

dario6273
23-04-2015, 19:50
Dzisiaj z nudów wygłuszyłem maskę silnika :one: bardzo prosty zabieg .Ściagamy podbitkę robimy szablon na szesciokąty z papieru (z tym trochę zabawy)przykładamy do pianki 10mm z klejem od spodu żeby odrysować ,Po odrysowaniu wygląda jak plaster miodu i kleimy po odtłuszczeniu benzyna ekstrakcyjną blachy:razz: zrobiłem parę zdjęć na szybkiego:one:Powiem szczerze że chociaż silnik jest i tak cichy w porównaniu np,do 1,8 to warto było godzina roboty i jest jeszcze ciszej :)

mayak
23-04-2015, 21:01
Wszystko pięknie, ale podstawowe pytanie: czy słychać jakąś różnice?

leszcz
23-04-2015, 21:12

chyba kolega zasugerował/ dał odpowiedź

warto było godzina roboty i jest jeszcze ciszej

dario6273
23-04-2015, 21:22

Słychać to dopiero bedzie jak skończę projekt a troche to potrwa :one:wyciszyło sie cykanie wtrysków :one:A cha i koszt niski za piankę dalem 60zł za metr a zużyłem gdzieś około 0,5m2.

Markoo
23-04-2015, 21:46
Słychać to dopiero bedzie jak skończę projekt a troche to potrwa Wyciszenie maski dużo daje...wiem coś o tym :) a i śnieg się nie topi przy okazji.
Jednak tu polecam koledze przyklejenie na to jeszcze takiej z folią aluminiową... będzie tak bardziej odporne na temperaturę (bezpieczniejsze) i całą resztę warunków pod maską. Wiem te dedykowane pod na maskę są dużo droższe.

dario6273
24-04-2015, 08:14
W poprzednim mondeo 1.8 tdci miałem podwójna warstwę a efekt taki sam tylko waga maski znacznie wzrosła :) pewnie że należałoby jeszcze dołożyć na całość mate butylowa z warstwą aluminium o niskiej wadze ale zobaczymy jak zrobię drzwi i mi zostanie to polecę od spodu całość.

mayak
24-04-2015, 09:58
zamiast kolejne warstwy na maskę, to lepiej wymontować mechanizm wycieraczek i zająć się podszybiem - tam nie ma wykładziny, która jest grodzi od strony silnika i jest blisko do kabiny

dario6273
24-04-2015, 14:58
W poprzednim tez robiłem bo 1,8 mnie wykańczał :razz: powiem szczerze że efekt lepszy niż wygłuszenie maski ale trzeba jeszcze zrobic ściankę grodziową i nadkola ale to póżniej:P

dario6273
24-04-2015, 21:54
Dzisiaj pośmigałem mondkiem z wygłuszona maską i powiem szczerze że teraz silnik prawie jak benzynka ale za to tłumik bardziej wyje :027:

PTK86
25-04-2015, 19:50
Wyciszałem kiedyś starą toyotę (2002 rav4) profesjonalnymi matami do car audio - cała podłoga, drzwi, ściana grodziowa, podszybie, maska plus gąbki w deskę i wszelkie dziury gdzie się nie dało wykleić matami... 2 tys zł zainwestowane i powiem szczerze że w zasadzie nic to nie dało. Najwięcej dała wymiana na Mondeo, w porównaniu do toyoty jest mega cicho.

dario6273
25-04-2015, 22:22
Dobre mondeo po lifcie jest i tak ciche ale jak denerwuje Cie szum opon i wiatru to trzeba coś z tym zrobić:one:

MaXyM
05-10-2015, 19:58
Postanowilem sie podzielic moimi doswiadczeniami z wyciszania.
Mimo ze nie jestem zbyt zdolnym mechanikiem lubie to tu to tam cos dodac o czym fabryka zapomniala lub specjalnie nie dala. Cos jak OC komputerow.

Mimo przestudiowania wielu materialow, artykulow i postow nadal mam teoretyczne braki, w stylu nie wiem ktory material gdzie lepiej wykorzystac. Jakies otwarte, zamkniete, pol otwarte komorki... Powiedzmy ze kierowalem sie doswiadczeniami innych.

Ciekawe jest, ze akcji sie podjelismy z kolega, ktory ma bardzo podobne mondeo do mojego. Zalozenia to wyciszyc drzwi oraz bagaznik z nadkolami.
W wakacje dokonalem zakupu: padlo na GMS w z takim podzialem:

GMS07XL proliner:

blachy drzwi (zewn i wewn)
bagaznik

GMS02

boczki drzwi

GMS022R

za glosnikami

GMS03 multilayer

tylne nadkola

Prawie 1.5 mies czekalem na termin zebysmy sie zeszli a pare dni przed terminem okazalo sie ze nie mam 2 dni, ale tylko jeden. Postanowilismy zrobic tylko drzwi - mialo sie udac :)

Ok godz 10 rano zabralismy sie do bracy. Ze zdejmowaniem boczkow mialem juz doswiadzenie. Nastepnie zrywanie oryginalnej pianki oraz mycie benzyna techniczna. Tu nadmienie ze pianke warto zrywac/odcinac tak aby jej nie zniszczyc. Robilismy to przy temp ok 20* a oryginalny klej byl dosc ciagnacy sie. Pytanie czemu? Ja te pianke nalozylem spowrotem po oklejeniu blach. Nie wiem czy ma to jakis sens. Ale przynajmniej wiazki kabli jak uderzaja to w cos miekkiego

Po 12 moglismy isc na obiad. Tam na szybko policzylismy czas: spoko mielismy zdazyc. Jakiez bylo nasze zdziwienie gdy ok godz 19 ledwo co skonczylismy oklejac zewnetrzne blachy drzwi. Nim sie calkiem sciemnilo zdazylismy zrobic wewnetrzna blache jednych drzwi (tylnych).

Czasy pisze aby kazdemu kto tego nie robil uzmyslowic ogrom pracy. niby lepienie wydaje sie latwe (i jest) jednak wymaga troche wiecej czasu niz czlowiek by oczekiwal. Tu nalezy wspomniec o wybranej technice lepienia. Ja bylem/jestem zwolenniekiem wyklejania jak najwiekszymi platami. Kolega mniejszymi. Mimo ze moj sposob wydaje sie szybszy w rezultacie duzo czasu sie traci na walce z tymi duzymi kawalkami. Szczegolnie dotyczy zewnetrznego poszycia drzwi, gdzie te platy wklada sie przez otwory, maty sie przyklejaja do wszystkie w kolo etc. Trzeba wybrac jakis rozsadny kompromis. Oczywiscie sa miejsca gdzie duzy plat wydaje sie rozsadniejszy - sa to miejsca gdzie zakrywamy duze otwory w wewnetrznym poszyciu.

Ok.. ok godz 21 wzielismy boczki do domu, wrzucilismy cos do zoladka bo bylismy zglodniali jak psy i jazda z wyklejaniem boczkow. Znowu, zdalo sie ze latwa sprawa ale wyklejenie 4 zajelo 4 godziny (przy czym przygotowanie materialu, wymiarowanie wspolny mierzylismy, dzielilismy a potem kazdy lepil swoje)

Teraz bedzie ciekawostka. Odjechalem z czesciowo zrobionym autem: zewnetrzne poszycie drzwi wylepione "siodemka", boczki wylepione "dwojka". Dodatkowo na zewn. poszycie za glosnikami przyklejone duze kawalki GMS022. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy sie okazalo ze auto zgubilo gdzies basy. Myslalem ze to moze ze zmeczenia ale pare dni pozniej porownywalismy brzmienie audio z tym kolega (on w drugi dzien dokonczyl drzwi). No i niestety u mnie bas slabszy, a przy niektorych tonach i zanikajacy. WFT?

Liczylem na to ze jak dokoncze to audio wroci do porzadku.
Drugie rzecz jaka zauwazylem podczas powrotu autostrada to szum pochadzacy z tylu, z okolic bagaznika. Roznica minimalna ale przeniesienie balansu na tyl oznaczalo jakies tam wyciszenie przodu

Na dokonczenie wybralem ostatni weekend - bo potem juz bedzie zimno. I robilem to juz pod blokiem. Tez myslalem ze bedzie szybko i tez sie przeliczylem. Jedne drzwi (z demontazem, montazem) to 3 godziny. Musialem to rozlozyc na 2 dni, a i tak konczylem juz po zmroku.

Rezultat: sa basy. Wreszcie mrowia po plecach jak trzeba oraz dmuchaja na lytki. Audio gra jak przed przerobka. Moze lepiej. Ale trudno wyczuc. Jadac mam wrazenie jakbym byl bardziej otulony dzwiekiem. Jakby mniej pustej przestrzeni. Mozliwe ze to tylko autosugestia. Jednak WOW-efektu brakuje. Liczylem na bardziej slyszalna zmiane.

ha.. w wielu opisach sie spotkalem ze po oklejeniu drzwi zamykaja sie jak w Mercu klasy S. Guzik. Moze dzwiek jest bardziej stlumiony, drzwi bardziej szczelne, blachy mniej drgaja ale... zamek jak zamykal sie na 2 "odstajace od siebie" kliki jak w maluchu tak sie zamyka. Mam wrazenie ze moze i szyba sie odzywa. Jest lepiej ale oczekiwalem wiecej

Na koniec link do galerii (https://goo.gl/photos/9NXuH8ihUfVpkzvL7)
Na fotach to nie ja - widac kolege.

Jeszcze za niedlugo dodam podliczenie materialu. Na razie walcze z obliczeniami. na pewno wiem ze kupilismy duzo za duzo. Np. na boczki drzwi starczy polowa tego co kupilismy - zostalo nam 3m kw. Zostalo tez sporo7XL

mayak
05-10-2015, 21:17
link nie działa :(

MaXyM
05-10-2015, 21:31
Poprawilem. Chyba wczesniej nie byl to link publiczny

jarojaw
06-10-2015, 08:09
Przyklej jeszcze uszczelki na rant tylnych drzwi. Będziesz miał wtedy jak w mercu :D i ciszej.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/06/c40a439d9cf3abde9a6353a121baf33d.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/06/7dd281e0f108ad883e07d1a8c2fbd0d9.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

mayak
06-10-2015, 08:22
dawno temu przykleiłem uszczelki na tych rantach

MaXyM
06-10-2015, 10:24
Co to za guma/uszczelka? To poprawi dzwiek zamykania przednich drzwi. A co z tylnymi? ;)

Alecki
06-10-2015, 10:25
Kupuję!
Jaki profil uszczelki najlepiej zastosować?

bruneros
06-10-2015, 10:35
no właśnie, jakie i gdzie kupić ?

jarojaw
06-10-2015, 12:03
Na all...o szukaj użytkownika polgum , ale nie jestem teraz pewny. Uszczelka o kształcie D, czarna, grubość 12mm. Są 3 rodzaje grubości. To podobnie tylko grubsza uszczelka i Klejona na na drzwi.

jarojaw
06-10-2015, 12:05
Tył podobnie......
http://allegro.pl/uszczelki-uszczelka-gumowa-do-okien-drzwi-12x10mm-i5706856945.html

dopawcia
06-10-2015, 18:26
ma ktoś foty jak to wygląda na samochodzie ?
Trochę wiochą zajeżdża jak się na to spojrzy trzeźwym okiem... no ale może efekt jest lepszy jak ładnie dopasowane :)

jarojaw
06-10-2015, 20:16
ma ktoś foty jak to wygląda na samochodzie ?
Trochę wiochą zajeżdża jak się na to spojrzy trzeźwym okiem... no ale może efekt jest lepszy jak ładnie dopasowane :)
To zobacz w mk5, w skodach, VW passatach , wszystkie mają w podobny sposób założoną uszczelke.
Zastanawia mnie ta "wiocha" hmmm trzeźwym okiem.
;)

klajgus
06-10-2015, 20:17
Kolego jarojaw czy poza montażem tych uszczelek wygłuszałeś w jakiś inny sposób swojego mondka?? bo sposób fajny i tani, tylko czy efekt zastosowania tylko tej uszczelki coś da ? . U mnie ta uszczelka była by mega widoczna bo auto srebrne:roll:

jarojaw
06-10-2015, 20:19
Nie widać uszczelki na zewnątrz. Zdjęcia przekłamują.
Wygłuszałem całe auto po za dachem.
Są 3 rodzaje tych uszczelek - 12mm, 15mm i 30mm. 15 mm na ten rant co na zdjęciu , 12 mm pomiędzy uszczelkę welurową , ta co idzie na szczycie drzwi(nad szybą) pomiędzy trzeba ją wkleić ( wszystkie drzwi), i 30 mm na tylne drzwi wzdłuż linii nadkola.
Na pewno zrobi się ciszej od przejeżdżających samochodów i szumu wiatru.

Bump: Na razie walcze z obliczeniami. na pewno wiem ze kupilismy duzo za duzo. Np. na boczki drzwi starczy polowa tego co kupilismy - zostalo nam 3m kw. Zostalo tez sporo7XL
To przy wymianie gumek na zimowe możesz wygłuszyć przednie nadkola, sciągając plasiki i je obklejając oraz część wnęki nad nadkolami(blacha).
A jak jeszcze ci zostanie to pozostaje klapa bagażnika niewyciszona. Nie wiem jak w kombi wygląda pod plastikiem maskującym, ale ja u siebie wyklejałem matą butylową na blachę a na dywanik(maska klapy) od środka nakleiłem poroso.

savo
06-10-2015, 21:16
Wygłuszałem całe auto po za dachem.
Są 3 rodzaje tych uszczelek - 12mm, 15mm i 30mm. 15 mm na ten rant co na zdjęciu , 12 mm pomiędzy uszczelkę welurową , ta co idzie na szczycie drzwi(nad szybą) pomiędzy trzeba ją wkleić ( wszystkie drzwi), i 30 mm na tylne drzwi wzdłuż linii nadkola.
Jarojaw wygłuszałeś wszystkimi trzema rodzajami uszczelek:?:

jarojaw
06-10-2015, 21:22
Tak, daje to najlepszy efekt przy jeździe autostradowej - nie słychać szumu wiatru, a i w mieście przy niskich prędkościach jest ciszej niż w Audi A6. To akurat opinia sąsiada, ma A6 z 2010 r.

jarojaw
06-10-2015, 21:57
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/06/27a5c9af2267239d33585e4636ba8deb.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/06/69d9ba45eea3fb997292f6177216b9f1.jpg
To są zdjęcia MK5.

MaXyM
06-10-2015, 23:14
a co to tak dziwnie wyglada na pierwszej fotce, to zakonczenie uszczelki na gorze? chyba ze to tylko zludzenie

exterminator007
07-10-2015, 07:44
Mam pytanie o te 3 rodzaje uszczelek. Jakie mają one konkretnie wymiary. Mam na myśli wyskość i szrokość. Pierwszy rodzaj to 10x12 mm a pozostałe?

jarojaw
07-10-2015, 08:11
http://allegro.pl/uszczelka-gumowa-z-klejem-do-okien-drzwi-typ-d-i5696674967.html
http://allegro.pl/uszczelki-uszczelka-gumowa-do-okien-drzwi-21x15-mm-i5696985306.html
http://allegro.pl/uszczelki-uszczelka-gumowa-do-okien-drzwi-12x10mm-i5706856945.html
Tu są 3 rodzaje tych uszczelek, w poście wyżej trochę pomyliłem wymiary , ale pisałem z pamięci i telefonu, więc nie mogłem tak na szybko poszukać na all...o.
Tak na szybko: 10/12 - uszczelka pomiędzy welur na szczycie drzwi,
14/12 - rant tylnych drzwi przy zamykaniu przednich(środkowy słupek)
21/15 - tylne drzwi wzdłuż linii nadkola lub spróbować jak na 2 zdjęciu w MK5

Czy ktoś z właścicieli MK5 mógłby zrobić zdjęcia i tutaj wkleić?

MaXyM
07-10-2015, 09:29
Te uszczelki sa samoprzylepne. Czy ten klej jest wystarczajaco silny aby je utrzymac na miejscu? czy kleic czyms innym. Szczegolnie na tym rancie tylnych drzwi - tam jest dosc mala powierzchnia przylegania

jarojaw
07-10-2015, 10:25
Przy dobrym odtłuszczeniu wytrzymują, ale z tyłu można ,zwłaszcza u góry przy "ostrym zakręcie" :-) podkleić klejem do tapicerki lub taśmą dwustronną "Tesa" - bardzo cienką.
U mnie jeżdżą rok i tylko tył na tym rancie troszkę popuścił.

MaXyM
07-10-2015, 10:57
Sprawdzalem na stronach pol-gumu, to robia tez uszczelki nakladane na rant. Ale katalog mizernie przygotowany. Nie wiadomo jakie rozmiary tych uszczelek

jarojaw
07-10-2015, 11:04
Ale nakładana na rant będzie widoczna po zamknięciu drzwi.
Wystarczą Ci te, które są na all...o. Co ważne,są czarne :-)

savo
07-10-2015, 13:48
Ale nakładana na rant będzie widoczna po zamknięciu drzwi.
Wystarczą Ci te, które są na all...o. Co ważne,są czarne :-)
Do srebrnego koloru czarny słabo będzie pasować:p

MaXyM
07-10-2015, 14:33
No wlasnie ciekawe jak to w przypadku MK5 innych niz czarne robia w fabryce.
Moze po prostu czlowiek sie przyzwyczai ;)

jarojaw
07-10-2015, 14:38
Wszędzie są czarne.Mnie akurat chodziło o kolor biały i brązowy - bo takowe są tylko w sprzedaży w marketach. A takich kolorów nie wykorzystam w samochodzie :-)
Wracając do czarnych to wszystkie samochody wyposażone w uszczelki tego typu na połączeniach drzwi taki kolor mają i są niewidoczne, tzn jak się przyjrzeć to bez względu czy jest uszczelka czy nie to jest czarno-szara szpara.
Więc warto założyć bez względu na kolor samochodu.
Przejedźcie się pod jakiś supersklep i polukajcie na samochody, od najtańszych po ten najdroższe.

MaXyM
07-10-2015, 15:04
ok. dzieki ogolnie za rade. tak prosta rzecz a nigdzie wczesniej sie z tym nie spotkalem. Tylko oklejanie matami.

p.saw
07-10-2015, 15:34
Oglądałem dzisiaj przy okazji przeglądu w salonie te oryginalne uszczelki w mk5. Myślałem, że będzie można zaadaptować do mk4. Niestety są one w miejscach mocowania na całej długości usztywniane tworzywem i dopasowane do kształtu drzwi. Ponadto są mocowane na miniaturowe zatrzaski i raczej nie da się ich zastosować w mk4.
W mk5 uszczelnili w ten sposób również na dole drzwi. Ogólnie uszczelek w porównaniu do czwórki jest zdecydowanie więcej.
Na ten rant (w mk4) lepsza byłaby jednak uszczelka obejmująca go w całości tak na wzór tej z mk5. I jeżeli nie jak w piątce- mocowana na klipy to może wklejana.

jarojaw
07-10-2015, 15:41
http://pol-gum.com/portal/thumb_97bb6be2d71b.jpeg

Na rant można tej spróbować

MaXyM
07-10-2015, 15:46
O tej wlasnie myslalem. Ale mimo ze maja 3 podobne w ofercie to tylko przy jednej byly czytelne rozmiary

jarojaw
07-10-2015, 15:56
Spokojnie na rant możesz zastosować tą przeze mnie opisaną - 14mm podstawa i 12mm wysokość. Ona jest dogniatana przez drzwi do ranu i nie ma prawa się odkleić.
http://pol-gum.com/portal/thumb_3951cbc8b313.jpeg

p.saw
07-10-2015, 16:04
O tej wlasnie myslalem. Ale mimo ze maja 3 podobne w ofercie to tylko przy jednej byly czytelne rozmiary

Mi się ta też wydaje ciekawa.:razz:

MaXyM
07-10-2015, 16:17
Spokojnie na rant możesz zastosować tą przeze mnie opisaną - 14mm podstawa i 12mm wysokość. Ona jest dogniatana przez drzwi do ranu i nie ma prawa się odkleić.

Dopoki przy wsiadaniu nie zahaczysz o nia kurtka ;)

jarojaw
07-10-2015, 16:41
Nie na takiej opcji :-). Klej mocno trzyma.

klajgus
07-10-2015, 19:23
kolego jarojaw wiem, ze mogę sam pomierzyć , ale auto daleko.... a wiec spytam ile metrów trzeba kupić tych uszczelek żeby starczyło na autko.

jarowo
07-10-2015, 19:23
Panowie, może ktoś już zrobił pomiary i wie ile mb trzeba kupić każdej uszczelki?

jarojaw
07-10-2015, 21:07
kolego jarojaw wiem, ze mogę sam pomierzyć , ale auto daleko.... a wiec spytam ile metrów trzeba kupić tych uszczelek żeby starczyło na autko.
Hm,
3 metry 14/12 , 6 metrów 12/10 , 3 metry 21/15. To wszystko z lekkim zapasem.

MaXyM
07-10-2015, 21:15
Patrzylem na miejsce w ktore ma sie pewnie wkleic te najwezsza uszczelke, czyli miedzy filc a uszczelke gumowa. IMO powierzchni metalowej tam jest tak ok 6-7mm. Jak tam wpasowac 12mm?

jarojaw
07-10-2015, 21:21
10mm, 12mm to wysokość.Zmieści się :) , ale zawsze jest jeszcze mniejsza w sprzedaży.
Kup w markecie tą okienną ,brązową, pomierz,spróbuj chwilowo wkleić(można na stałe -też nie widać) i będziesz wiedział czy ta 10/12 się zmieści.
Koszt okiennej jest dużo niższy i chyba tam jest 2 x 5 m.

Byłem teraz jeszcze raz sprawdzić, mieści się idealnie.

p.saw
07-10-2015, 21:37
Z tym wklejaniem na uszczelkę filcową nie mogę sobie jakoś tego wyobrazić. Czy mógłbyś przy okazji wstawić jakieś foto. Oraz zdjęcie uszczelki w tylnych drzwiach przy słupku C.
W ogóle przydałoby się trochę zdjęć z Twojej modyfikacji. Sprawa jest dość ciekawa i widać, że Ford aby wyciszyć wnętrze w mk5 zaczął stosować dodatkowe uszczelki, czego w mk4 brakuje. Być może uda się dodatkowo wyciszyć samochód.

MaXyM
07-10-2015, 21:40
10mm, 12mm to wysokość.Zmieści się :) , ale zawsze jest jeszcze mniejsza w sprzedaży.

Wg obrazka przy aukcji, 12 to podstawa a 10 - wysokosc (zawsze podajac wymiary najpierw sie podaje podstawe)

Zastanawia mnie pobec tego jaka musi byc jej wysokosc. Ma tylko wypelnic wolna przestrzen czy ma wystawac etc

jarojaw
07-10-2015, 21:46
Tak , masz racje - i to ta.Mam jeszcze kawałek ,który właśnie pomierzyłem.
Spokojnie to ta :-)

Edit:
Nie pomiedzy filc a uszczelkę gumową. Pomiędzy filcem masz wolną przestrzeń i tam ją trza wkleić.
Zaraz zrobie zdjęcie
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/07/0cf3a63052c837b471683826026c1ec2.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/07/bd9a5966ae97c6851d99bfb4ac9d2953.jpg

MaXyM
07-10-2015, 21:57
To zmienia postac rzeczy. Dzieki
Tak w ogole to skad u Ciebie ten pomysl? eksperymentowales, podpatrywales inne auta czy gdzies na necie juz bylo takie rozwiazanie podane?

p.saw
07-10-2015, 21:57
A w tym miejscu to po co dodatkowa uszczelka? Myślałem, że wklejasz tam gdzie ich brak.
A zdjęcia dołu drzwi?

jarojaw
07-10-2015, 22:02
Z tym wklejaniem na uszczelkę filcową nie mogę sobie jakoś tego wyobrazić. Czy mógłbyś przy okazji wstawić jakieś foto. Oraz zdjęcie uszczelki w tylnych drzwiach przy słupku C.
W ogóle przydałoby się trochę zdjęć z Twojej modyfikacji. Sprawa jest dość ciekawa i widać, że Ford aby wyciszyć wnętrze w mk5 zaczął stosować dodatkowe uszczelki, czego w mk4 brakuje. Być może uda się dodatkowo wyciszyć samochód.
Zdjęcia uszczelek na tylnych drzwiach nie pokażę, to moja wariacja i nie chcę aby się całe forum śmiało :lol: . Natomiast wszelkie inne są już w temacie.
Wyciszenie MK4 to kawał ciężkiej roboty, tym bardziej,że wszystkiego się uczyłem sam, czasami posiłkując się forum jak co rozebrać.
I....jest cicho, bardzo cicho tylko do pewnych szykości/obr.silnika.
Mam starą jednostkę, skrzynie 5 i po autostradzie nie słyszę nic oprócz silnika. Wygłuszyć się już bardzie nie da, chyba ,że wyciągne cały kokpit na zewnątrz.
Hałas dobiega prawdopodobnie poprzez nagrzewnice. Albo mam zrąbany silnik :-)

Bump: A w tym miejscu to po co dodatkowa uszczelka? Myślałem, że wklejasz tam gdzie ich brak.

To powoduje ,że dobrze zostaje dociśnięta do karoserii i mniej hałasu włazi do środka.

p.saw
07-10-2015, 22:11
Zdjęcia uszczelek na tylnych drzwiach nie pokażę, to moja wariacja i nie chcę aby się całe forum śmiało :lol: .

A ja jestem ciekaw i myślę, że jeszcze paru chętnych się znajdzie.:027:
Czy przez zwiększoną ilość uszczelek drzwi nadal się dobrze zamykają. I jaki jest odgłos?

MaXyM
07-10-2015, 22:12
mysle ze mozna sie posilkowac tym co jest w MK5

jarojaw
07-10-2015, 22:18
To zmienia postac rzeczy. Dzieki
Tak w ogole to skad u Ciebie ten pomysl? eksperymentowales, podpatrywales inne auta czy gdzies na necie juz bylo takie rozwiazanie podane?
Nie, nigdzie nie widziałem.Wcześniej miałem Megane II Classic (sedan), tam było bardzo cicho(benzyna), później Vectre C, czym szybciej tym ciszej i kupiłem MK4 bo od zawsze się podobał ale miałem budowę domu,więc kasy na wszystko nie starczyło. Jakie było moje zdziwienie jak mondkiem wyjechałem z salonu???Ale, myśle, nowe ,trzeba trochę pojeździć i wszystko się ułoży, będzie ciszej.
Niestety nie było. I zacząłem go wyciszać, na raty ale wszystko gdzie tylko się dało.Doczytałem ,że MK3 miał problem z hałasem przy drzwiach,słabymi uszczelkami a MK4 podobnie. Zacząłem szukać odpowiednich uszczelek.Były - tylko nie czarne. Aż w końcu się udało.
A potem reszta, drzwi,podłoga,bagażnik,nadkola zewnątrz,wewnątrz,słupki B i C, klapa bagażnika no i podszybie bagażnika (sedan).Również komora silnika.

Bump:
Czy przez zwiększoną ilość uszczelek drzwi nadal się dobrze zamykają. I jaki jest odgłos?
Tak, nie mam problemu z zamykaniem, a odgłos jest bardzo przyjemny.

maar
08-10-2015, 15:05
Robiłes jakieś pomiary przed i po uszczelce ? Masz benzynę wiec i tak masz cicho w stosunku do mojego klekota :).

M

MaXyM
08-10-2015, 15:09
Zalezy przy jakich obrotach ;)
Mnie np. najbardziej meczy szum opon/powietrza. Silnik to najmniejszy problem

jarojaw
08-10-2015, 17:24
Robiłes jakieś pomiary przed i po uszczelce ? Masz benzynę wiec i tak masz cicho w stosunku do mojego klekota :).

M
Mam Focusa 1,8 TDCi i wiem jaka jest różnica w głośności ;-)
Pomiary robiłem tylko aplikacją w telefonie - ale już nie pamiętam wartości. Teraz przy okazji zrobie. Ale zaznaczam mam prawie full wygłuszony samochód.
A jak założe zimówki to jest jeszcze ciszej :-) mają 68dB

KrisW
16-10-2015, 10:50
Zdjęcia uszczelek na tylnych drzwiach nie pokażę, to moja wariacja i nie chcę aby się całe forum śmiało :lol: .

Może jednak się skusisz i pokażesz. U mnie ostatnio coś właśnie w tylnych drzwiach słychać szumy. Oglądałem uszczelki i dobrze wyglądają.

jarojaw
16-10-2015, 16:05
Może ..... Ale oprócz uszczelek trzeba wygłuszyć słupek B i C.

MaXyM
16-10-2015, 17:09
nie no panowie, trzeba bylo od razu mowic ze trzeba wykleic cale auto, to bym sie za to nie zabieral ;)

jarojaw
17-10-2015, 08:36
:one: dasz rade

KrisW
21-10-2015, 07:56
Może ..... Ale oprócz uszczelek trzeba wygłuszyć słupek B i C.

A w słupku B jest jakieś miejsce z którego wieje? Pytam bo właśnie stamtąd dochodzi szum.

jarojaw
21-10-2015, 08:07
Wiać nie wieje, ale jest tak samo pusty w środku jak drzwi,więc można matą butylową wykleić otwory w słupku, a matą wygłuszającą (pianka) plastiki. Będzie ciszej :-)

mayak
21-10-2015, 09:24
tak to już jest, że jak się usunie jedno źródło hałasu, to zaczyna słychać drugie - jak wyłączysz telewizor, to słychać lodówkę, a jak lodówka wyłączy się, to sekundnik zegara ściennego ;)

rozwiązanie: total "szumoizolacja"
http://carcoversrus.ru/index/shumoizoljacija_ford_mondeo_4_v_ekaterinburge/0-168

jarojaw
21-10-2015, 09:28
Zgadzam się. Dlatego kompleksowe wygłuszenie całego samochodu da idealny efekt. Można robić na "raty" jak są problemy finansowe. Ale polecam zacząć od przodu.

kris_one
30-10-2015, 21:07
Panowie jestem po przesiadce z obecnego modelu Citroena C5 z 2011 roku na mondeo z 2011 roku. Powiem szczerze, że jeśli chodzi o wyciszenie to jest słabo w porównaniu do C5. Na szybko zastosowałem się do porad Kolegi jarojaw - zamówiłem komplet uszczelek i powiem szczerze, że niespodziewałem się aż tak dużej poprawy - dziękuję :).
Powiedzmy, że odgłosy z zewnątrz są na akceptowalnym poziomie, słychać teraz silnik i koła. Wygłuszenie nadkoli i podłogi zaplanowane już na wiosnę, natomiast teraz chciałbym jeszcze wygłuszyć maskę - czy ktoś pamiętam może ile materiału jest potrzebne na plastry miodu?

Pozdrawiam

jarojaw
31-10-2015, 10:30
Ja wygłuszyłem taką http://allegro.pl/mata-bitumiczna-wysokoelastyczna-antywibracyjna-i5716482357.html i na to poszła http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-z-aluminium-maska-nadwozie-5mm-i5716700219.html
Mata bitumiczna na całość, bez robienia plastrów miodu. Dlaczego? - połączenie blachy maski z wzmocnieniami usztywnia całą maskę.

A przy wymianie kół na zimowe możesz ściągnąć nadkola(przód) i tą matą bitumiczną wykleić te plastiki i blachę wewnątrz.Oczywiście przy użyciu suszarki lub opalarki.

kris_one
31-10-2015, 10:55
Dzięki za odpowiedź - muszę dzisiaj przemierzyć wymiar maski i zamówić.
Na zimowe nie będę zmieniał gdyż po zakupie auta kupiłem Michelin CrossClimate - więc teoretycznie zmianę opon mam z głowy :)

marcinerka
31-10-2015, 12:13
witam
ja też należę do sekty (słyszących inaczej )
drzwi wyciszałem wiosną ,teraz uszczelki (dzięki Jarojaw za gotowca)
wszystko super z wyjątkiem rantu tylnych drzwi po lini nadkola .w jednym kawałku nie dało rady nakleić ,klej w tych dużych słaby ,może za długo w kotłowni trzymałem i żółta taśma częściowo odlazła
Podkleiłem dragonem metal guma

jarojaw
31-10-2015, 14:41
Ok. Tylko bez śmiechu. :cool:
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/31/c496903655eb8200cbc5b23943b608c3.jpg

marcinerka
31-10-2015, 15:06
dałeś czadu ,w życiu nie pomyślałbym że od tylnych drzwi idzie hałas możliwy do zmniejszenia przez uszczelki
Ja pierwsze kroki w wyciszaniu robiłem na foresterze (SG) szyby bez ramek,blacha cieniutka
tamdopiero były różnice
Mk4 na początku był dla mnie niebiańsko cichy ,ale apetyt rosnie w miarę jedzenia
Znajomy ma audi a4 kombi 2009 2tdi ,mundek (po zestawie podstawowym drzwi i uszczel)
bije go na głowe w wyciszeniu

ilb
31-10-2015, 19:27
Dzięki Jarojaw za zdjęcia i informacje.
Jakiś czas temu jeździłem RR Phantomem i z ciekawości przyjrzałem się uszczelkom i były one dość delikatne i małe. Były z tego co pamiętam dwie.
Największą robotę robiły jednak drzwi same w sobie - bardzo grube i w odczuciu bardzo ciężkie (co może sugerować 100 kg wygłuszeń). Do tego podwójna podłoga i dobre spasowanie blach. Do 80 km/h głucha cisza.
O, mam i fotkę:
https://lh3.googleusercontent.com/-UJ7qoB7WGKw/VeyQLa1W3EI/AAAAAAAAD6A/AGGTrdi_6Zo/s512-Ic42/20150812_094626.jpg

jarojaw
31-10-2015, 20:26
Mówiłem/pisałem "nie śmiać się "!!!
Dałem czadu, ale się opłacało. Zaraz pod tym w nadwoziu masz nadkole, które się za bardzo wygłuszyć nie da, w porównaniu do przodu. Każda możliwość wyciszenia/wygłuszenia dochodzącego hałasu z drogi prowadzi do komfortowej jazdy takim samochodem.
A mam naprawdę porównanie, gdzie nie mam wygłuszonego focusa z tyłu, brak uszczelek w tylnych drzwiach. I tu napiszę. Ostatnio dość często zasuwałem A4 do Krakowa z psinką do zwierzęcego okulisty. Ze względu na chorobę lokomocyjną mojego psa, żonka razem z nim podróżowała na tylnym siedzeniu. I co.....jakakolwiek chęć porozmawiania z żonką kończyła się krzykiem, bo nie wiedziała co mówię, a mówiełem akurat do psa :D.
Sama stwierdziła,że jak jedziemy Mondkiem, to jakość i komfort jazdy pod względem kultury rozmowy czy słuchania radia jest o 200% gorszy w Foce. Mondek przy prędkości 160km/h i wyjącym silniku, możemy naprawdę spokojnie rozmawiać między sobą i między osobami siedzącymi z tyłu samochodu. A ja ze względu na wiek lubie cisze w samochodzie, dlatego .........będę tłumił każdy hałas jaki mi będzie przeszkadzał.
Tą foke też wycisze, ale na wiosne :D

Polecam każdemu kto lubi komfort jazdy i idealną cisze w samochodzie - delektując się muzyką.
Kto wozi teściową radzę się wstrzymać z wygłuszaniem :D :D

wrzoch
31-10-2015, 20:47
Polecam zdecydowanie wciągnięcie wężyka silikonowego (czysty silikon, nie żaden igieloto-silikon, ani igielit) do wnętrza uszczelek drzwiowych. Największy plus - zero widoczności zmian, ale za to efekt akustyczny jak najbardziej zauważalny.

jarojaw
31-10-2015, 21:00
Tak. Mam to w Focusie. Pomogło i nawet więcej, usztywniło całe nadwozie. Drzwi sztywno dolegają do karoserii. Ale w nowych samochodach niestety się nie nadaje, bo drzwi się nie będą dobrze domykać.

cienki77
01-11-2015, 07:24
Witam. A mozecie napisac jakie wymiary tego wezyka silikonowego . Chcialbym pogrubic uszczelki w Mondeo Mk3..

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

jarojaw
01-11-2015, 17:36
Od 6-8 mm średnica.

pazder
01-11-2015, 20:47
a do mk4 można taki wężyk zastosować??
ma ktoś jakiś link do strony gdzie można coś takiego kupić???

wip
01-11-2015, 21:01
tu masz link do stron ze sznurami gumowymi http://sklep-guma.pl/sznury-z-gumy-porowatej-c-13_46.html
wcisnąłem taki (nie pamiętam średnicy :() do uszczelek drzwiowych w s-maxie. Czy jest ciszej? nie wiem, słyszę wciąż hałasy z tylnych nadkoli i bagażnika, o silniku nie wspominając.
Aby taki wężyk wciągnąć musiałem najpierw wprowadzić cienki drut który służył za pilota i użyłem mnóstwo sprayu silikonowego aby mieć lepszy poślizg.

miller69
02-11-2015, 22:08
czytam cały wątek ,jest dużo ciekawych pomysłów ,jednak trochę chaotycznie poopisywanych.
zgłaszam prośbę aby pogrupować poszczególne pomysły i porządnie opisać co jest i jak do zdrobnienia ,podać fotki i opisać wrażenia z jazdy w odniesieniu do konkretnych zamian to sumie niewiele roboty a ułatwi wszystkim życie.
mam nadzieję że pomysł się spodoba i łatwiej będzię odszukać interesujące nas części beż przechodzenia przesz cały artykuł.:one:

1 wyciszanie uszczelek
2 wyciszanie drzwi pod hi fi
3 wyciszanie nadkoli i komory silnika
4 wyciszanie podłogi i bagarznika
5 itd

jarojaw
03-11-2015, 07:10
tu masz link do stron ze sznurami gumowymi http://sklep-guma.pl/sznury-z-gumy-porowatej-c-13_46.html
wcisnąłem taki (nie pamiętam średnicy :() do uszczelek drzwiowych w s-maxie. Czy jest ciszej? nie wiem, słyszę wciąż hałasy z tylnych nadkoli i bagażnika, o silniku nie wspominając.
.
Przecież dodatkowe uszczelki w drzwi hałasu nadkoli,bagażnika i silnika ci nie wyciszą. To poprawia skuteczność przenikania hałasu od szumu wiatru czy przejeżdżających obok samochodów. Nadkola, bagażnik czy silnik to inny rodzaj wygłuszenia i w innym miejscu.

MaXyM
10-11-2015, 10:06
Uszczelki zalozone (oprocz tych najgrubszych na tylne drzwi).
Zmierzylem dB, niestety poprzedni pomar robilem jeszcze przed wyciszeniem drzwi.
Calkowita roznica siega 3-4dB. A to jeszcze nie koniec, bo zostaly nadkola, bagaznik no i grube uszczelki w tylnych drzwiach.

Ciekawe jednak jest to, ze czlowiek sie przystosowuje do glosnosci i wcale nie slychac zeby bylo 2x ciszej. Do tego celu trzeba by sie przesiadac z auta niewyciszonego do wyciszonego. Slychac jednak ze radio "gra glosniej" niz wczesniej.
No i niestety uwypuklily sie szumy: powietrza w okolicy slupka B (tam nie ma dodatkowych uszczelek - trzeba pomyslec) oraz podmuchy wiatru (te sa chyba najbardziej slyszalne)

jarojaw
10-11-2015, 12:30
Uszczelki zalozone

Ciekawe jednak jest to, ze czlowiek sie przystosowuje do glosnosci i wcale nie slychac zeby bylo 2x ciszej.
To prawda, dlatego aby efekt był jak najbardziej słyszalny tylko ludzkim uchem/szami :razz: trzeba wygłuszać wszystko za jednym zamachem :-)

No i niestety uwypuklily sie szumy: powietrza w okolicy slupka B (tam nie ma dodatkowych uszczelek - trzeba pomyslec) oraz podmuchy wiatru (te sa chyba najbardziej slyszalne)
Zdejmij plastiki słupka, czarny i biały - matą butylową zaklei otwory a na plastiki wklej matę tłumiącą 10mm wchodzi bez problemu. 20 min na słupek. Tyle potrzeba czasu.

MaXyM
10-11-2015, 12:55
Dzieki. sprobuje poki cieplo :)
tylko co z tymi podmuchami wiatru. Lepic GMS07XL na szyby? ;)

jarojaw
10-11-2015, 12:59
U mnie nic nie słychać. Poszukaj dokładnie źródła.
Tylny słupek i wewnętrzne tylne nadkole również generuje taki szum.

Bump: Lepic GMS07XL na szyby? ;)

Spróbuj :P , jak będzie ciszej to i ja to zrobie hahahaha

banan01000
15-11-2015, 17:06
zrobiłem wyciszenie bagaznika ale stwierdzam ze duzo halasu wpada przez klape bo jest na ramie metalowej ale jest plastikowa
http://imageshack.com/a/img905/5488/blOHHJ.jpg
http://imageshack.com/a/img911/7374/nYUlt3.jpg
http://imageshack.com/a/img911/3884/lQNfYD.jpg
http://imageshack.com/a/img911/8499/jttzPk.jpg

Mediana
09-12-2015, 17:18
Fajnie, tylko jakbym miał kupić takie auto, to podejrzewałbym, że auto jest po dzwonie i sprytnie pod pozorem wyciszenia jest wygłuszone.
M...

michalj1983
09-12-2015, 19:53
Fajnie, tylko jakbym miał kupić takie auto, to podejrzewałbym, że auto jest po dzwonie i sprytnie pod pozorem wyciszenia jest wygłuszone.
M...
Kolego to się jedzie do pierwszego lepszego warsztatu na podnośnik i weryfikuje podwozie z opisem sprzedającego

Bump: Uszczelki zalozone (oprocz tych najgrubszych na tylne drzwi).
Zmierzylem dB, niestety poprzedni pomar robilem jeszcze przed wyciszeniem drzwi.
Calkowita roznica siega 3-4dB. A to jeszcze nie koniec, bo zostaly nadkola, bagaznik no i grube uszczelki w tylnych drzwiach.

Ciekawe jednak jest to, ze czlowiek sie przystosowuje do glosnosci i wcale nie slychac zeby bylo 2x ciszej. Do tego celu trzeba by sie przesiadac z auta niewyciszonego do wyciszonego. Slychac jednak ze radio "gra glosniej" niz wczesniej.
Jakie uszczelki użyłeś, bo u mnie od 110km/h ewidentnie "gwiżdże" uszczelkami? Same drzwi już wygłuszone przy zmianie głośników.

MaXyM
09-12-2015, 20:36
Uzylem tych proponowanych pare postow wstecz.
U mnie nic nie piszczy.

Mediana
10-12-2015, 10:49
michalj1983 Nie zmienia to faktu, że taki samochód na wstępie bym odrzucił, bo stwierdziłbym, że sprzedający coś to zamaskował (np. wspawanie ćwiartki).
M...

szaqall111
10-12-2015, 14:08
michalj1983 Nie zmienia to faktu, że taki samochód na wstępie bym odrzucił, bo stwierdziłbym, że sprzedający coś to zamaskował (np. wspawanie ćwiartki).
M...

a ja bym kupił bo pomyślałbym że jakiś maniak doinwestował auto
wszystko zależy od punktu widzenia

Markoo
10-12-2015, 16:16
Tak kleicie te bagażniki, a czy zwróciliście uwagę na odpowietrzenie kabiny tam znajdujące się ?

OT
Nie zmienia to faktu, że taki samochód na wstępie bym odrzucił, bo stwierdziłbym, że sprzedający coś to zamaskował (np. wspawanie ćwiartki).
Zobaczyłbyś dopiero moje :) oprócz oklejenia, fabryczne zabezpieczenie podwozia "uodpornione" na piaskowanie dodatkowo "inne" czynności serwisowe przeprowadzone częściej niż fabryka zaleca... nie jeden miałby dylemat czy nic nie grzebane i pod opieką tylko Aso, czy w taki sposób urozmaicone :P

daniel2505
07-01-2016, 08:00
Odgrzeję temat. Kiedy kupiłem Mondeo wydawało mi sie cichym samochodem, jednak z upływem czasu pewne dźwięki zaczęły mnie denerwować. Postanowiłem zacząć od dołożenie dodatkowych uszczelek tak jak zrobił to kolega jarojaw. Założyłem uszczelki w weekend, w poniedziałek wyjechałem autem, większej różnicy nie było. Przed świetami jadąc w trasę pomyślałem, po co wozić te dodatkowe uszczelki? Stanąłem na stacji i zdemontowałem uszczelki włożone pomiędzy te filcowe na górze drzwi. Rozpędziłem auto do 120km/h i szybciutko pojechałem na następną stacje zamontowac ponownie uszczelki :-) Różnica jest na prawdę bardzo duża i dopiero w takim bezpośrednim teście da się ją zauważyć. Na prawdę warto wydać te kilka złotych na uszczelki bo zdecydowanie poprawiają komfort jazdy. Na wiosnę zabiorę się za wygłuszenie bagażnika bo jednak hałas generowany przez tylne koła jest dla mnie najbardziej irytujący, szczególnie na "zimówkach". Jeszcze jedno słowo odnośnie szumu powietrza przy przednich słupkach przy szybie. U mnie również po założeniu uszczelek zaczął być słyszalny, nie pojawił się jednak nagle. Zawsze tam był tylko ginął przy innych dźwiękach teraz po prostu zaczął być słyszalny bardziej. Musze pokombinowac jak się pozbyć tego szumu

Alecki
15-01-2016, 08:04
Hm,
3 metry 14/12 , 6 metrów 12/10 , 3 metry 21/15. To wszystko z lekkim zapasem.

Jarku, bardzo,bardzo dziękuję!
Jest to chyba najlepszy mod pod względem cena / efekt.

Kiedy wyjechałem na test to od razu banan na twarzy: o kurde, jak pięknie mruczy silnik. Teraz wreszcie nic nie maskuje jego dźwięku na niskich obrotach :)

jarojaw
15-01-2016, 08:26
Cieszę się , że się udało tak dobrze to zrobić. Wygłusz bagażnik , a jak lubisz "mruczenie" silnika to satysfakcja będzie jeszcze większa. Tylko tu już jest dużo większy koszt.

Alecki
15-01-2016, 08:49
Bagażnik i tylne nadkola już dawno wyciszyłem :) Pewnie dlatego dołożenie uszczelek było tak dobrze słyszalne.
(A tylne drzwi też zrobiłem "na śmieszno")

Jeszcze raz dziękuję!

jarojaw
15-01-2016, 09:06
(A tylne drzwi też zrobiłem "na śmieszno")

:569: a pisałem,żeby się nie śmiać :P
No to super jak już wszystkie wygłuszenia masz za sobą. Tylko przyjemności z jazdy.
8)

Do pełnej satysfakcji z wygłuszenia mondka został mi tylko dach ;). Czy ktokolwiek zabierał się za tę część samochodu??? Boję się rozbierania podsufitki, aby niczego nie pogiąć. I tu przydała by się fotorelacja.

Wtedy mogę napisać,że jeżdżę Mondeo MK4 Hybrid.

daniel2505
26-01-2016, 08:32
W niedzielę wróciłem z trasy nad morze. 900 km po autostradzie mocno zmotywowało mnie do dalszych prac nad wyciszeniem. Opony zimowe które nie nie są jakoś strasznie uciążliwe podczas codziennej jazdy przy prędkościach ok 140km/h zaczynają już okropnie szumieć. Trzeba będzie wygłuszyć nadkola i bagażnik. Najbardziej jednak drażni mnie szum powietrza przy przednich słupkach lub generalnie z okolic przedniej szyby. Do 120,130km/h jest cicho później szum zaczyna być mocno irytujący. Muszę przyjrzeć się szybie, była wymieniana ale na pierwszy rzut oka jest wklejona dobrze, wszystkie uszczelki przylegają jak fabrycznie. Najdziwniejsze jest to że właśnie przy ok 140 szym jest najbardziej irytujący. Przy 160-180 robi się trochę głośniej ale szum jest już jednostajny i n ie przeszkadza. Przy tych 140km/h słychac własnie nieprzyjemne przedmuchy do wnętrza