Cytat:
|
Tak się zastanawiam cały czas nad tym problemem i jest jedna cecha wspólna dla mnie ,dla Pafcia i Keisima , wszyscy mamy nieoryginalne felgi założone , może słabo odprowadzają ciepło...jest to jakiś wspólny mianownik , wszyscy też w lecie mamy 17 cali , no kurde jakaś przyczyna musi być...
|
Teoretycznie felga ma oczywiście wpływ na chłodzenie hamulców, ale zauważ, ze mk4 występowały także na stalowych 16-tkach (pod zimówki), a one raczej na pewno są pod tym względem od Twoich felg. Myślę, że problem z hamulcami mk4 leży w samej ich konstrukcji, po prostu Ford niewiele poprawił w stosunku do mk3 (chyba tylko tylne tarcze są nieco większe, 300 mm zamiast 280 mm ale cały czas niewentylowane). Na gwarancji niewiele z tym można zrobić, jedyna chyba opcja to wspomniany już zestaw EBC TB/Red (drogi) lub ew. ATE PowerDisc (tańszy). Ale na ile będzie to rozwiązanie trwałe trudno powiedzieć.
Cytat:
|
Z całą pewnością stwierdzam, że w standardowych warunkach zestaw , który założyłem nie jest głośniejszy od fabrycznego. Dopiero przy ostrym hamowaniu, rzeczywiście hamulce "słychać" choć nie jest to szczególnie dokuczliwe.
|
Myślę, że opinie o niesamowitej głośności tego typu tarcz pochodzą głównie od użytkowników którzy mieli takie tarcze w dużo gorzej wyciszonych autach. W przyzwoitym samochodzie, tak jak mówisz, różnica będzie słyszalna tylko przy dłuższym hamowaniu z dużej prędkości.