Temat: [Mondeo 2007-2014] Modyfikacje Converse+ by Orion512
View Single Post
Stary 27-02-2015, 00:03   #738
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Schemat podłączenia Converse+ poszukuję

Witam.
Od pewnego czasu śledziłem wątek o komunikacie "akumulator rozładowany"
http://forum.fordclubpolska.org/show...adowany&page=6

Komunikat ten jest dość uciążliwy. Pojawiły się nawet pomysły aby spróbować jakoś temu zaradzić w kolejnej modyfikacji softu converse+.

Ponieważ sam mam ten problem postanowiłem przyjrzeć się bliżej tematowi.
Pierwszym pomysłem było to, iż skoro converse+ mierzy napięcie zasilania jest on w stanie na postawie jego analizy oszacować stan naładowania akumulatora.
Próbowałem wymusić pojawienie się komunikatu w liczniku na biurku. Niestety nawet zasilenie licznika napięciem około 8V nie powodowało oczekiwanego efektu.
Zacząłem więc podejrzewać że licznik może nie mieć z tym komunikatem nic wspólnego (poza tym, że go wyświetla).

Postanowiłem więc wywołać komunikat w swoim samochodzie. Żaden problem. 30 sekund grania radia po wyłączeniu zapłonu i voila Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Następnie trzeba było przyjrzeć się danym na magistrali CAN.
Po zasymulowaniu samochodu na biurku okazało się, że komunikat pojawił się.
Rozpoczęła się więc długa i żmudna analiza ramek. W efekcie poszukiwań okazało się iż informację o słabym stanie akumulatora licznik dostaje po magistrali MSCAN.
Byłem w stanie wyświetlić ten komunikat na testowym liczniku na życzenie. I nie miało zupełnie znaczenia jakim napięciem był on zasilony. Po prostu licznik w ramce dostaje flagę że ma wyświetlić komunikat i tyle. Nie ma więc możliwości za pomocą softu licznika wpłynąć na algorytm pojawiania się tego komunikatu. Oczywiście poza jego ewentualnym całkowitym wymaskowaniem.
Według mnie nie należy jednak tego robić. Choć jest on trochę upierdliwy i wyświetlany trochę nadgorliwie to jednak informuje i przyzwyczaja właściciela auta do tego iż z jego akumulatorem zaczyna się dziać cos złego.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC05566.jpg (91.6 KB, 303 wyświetleń)

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |

Ostatnio edytowane przez orion512 ; 27-02-2015 o 00:11
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem