Cytat:
1.Czy lepsze jest ściągniecie z netu konfiguracji czy zaczytanie z zegarów? Ja ściągnąłem przez „Asbuilt”. Jeśli ta z zegarów jest w jakimś stopniu lepsza pod moje auto, to będę umiał to chyba zrobić (zassanie z IPC).
|
Ja osobiście wziął bym kopię z zegarów. Teoretycznie asbuild powinien być identyczny.
Jednak kiedyś zrobiłem taki eksperyment i porównałem binarnie asbuild oraz konfigurację odczytaną z BCM (samochód w konfiguracji fabrycznej). I okazało się, że binarnie były jakieś niewielkie różnice. Jednak nie miałem tyle samozaparcia aby w elmconfigu porównywać punkt po punkcie obie konfiguracje wiec nie wiem czy w zakładkach czymś się różniły. Binarnie na pewno nie były identyczne.
Cytat:
2.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co w poprzedniej operacji zrobiłem źle.
|
Według mnie nic nie zrobiłeś źle. Po prostu czasem na skutek różnych czynników (chwilowe przywieszenie windy, zakłócenia elektromagnetyczne) odczyt lub zapis konfiguracji się nie powiedzie. Należy spróbować kolejny raz.
Cytat:
3.Używam wersji 2.13b kabelek mam od Vakiena najnowszy. Czy jest sens przesiąść się na wersję najnowszą programu?
|
Nigdy nie miałem problemów z tą wersją. Kabelek viakena też raczej nie powinien być przyczyną problemów.