View Single Post
Stary 29-05-2015, 23:52   #709
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Program konfiguracji samochodu - ELMconfig

Cytat:
Napisał mkozzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.Czy lepsze jest ściągniecie z netu konfiguracji czy zaczytanie z zegarów? Ja ściągnąłem przez „Asbuilt”. Jeśli ta z zegarów jest w jakimś stopniu lepsza pod moje auto, to będę umiał to chyba zrobić (zassanie z IPC).
Ja osobiście wziął bym kopię z zegarów. Teoretycznie asbuild powinien być identyczny.
Jednak kiedyś zrobiłem taki eksperyment i porównałem binarnie asbuild oraz konfigurację odczytaną z BCM (samochód w konfiguracji fabrycznej). I okazało się, że binarnie były jakieś niewielkie różnice. Jednak nie miałem tyle samozaparcia aby w elmconfigu porównywać punkt po punkcie obie konfiguracje wiec nie wiem czy w zakładkach czymś się różniły. Binarnie na pewno nie były identyczne.

Cytat:
Napisał mkozzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co w poprzedniej operacji zrobiłem źle.
Według mnie nic nie zrobiłeś źle. Po prostu czasem na skutek różnych czynników (chwilowe przywieszenie windy, zakłócenia elektromagnetyczne) odczyt lub zapis konfiguracji się nie powiedzie. Należy spróbować kolejny raz.

Cytat:
3.Używam wersji 2.13b kabelek mam od Vakiena najnowszy. Czy jest sens przesiąść się na wersję najnowszą programu?
Nigdy nie miałem problemów z tą wersją. Kabelek viakena też raczej nie powinien być przyczyną problemów.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem