View Single Post
Stary 28-07-2015, 04:09   #1
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Liczniki Converse (czerwone) a soft i spalanie chwilowe

W wątku tym będę zamieszczał różne ciekawostki związane z licznikami Converse (bez plus) oraz ich softem, które uda mi się odkryć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio kilka osób pytało się mnie o spalanie chwilowe w liczniku Converse z dużym czerwonym wyświetlaczem.
Niektórzy forumowicze chwalili się taką funkcjonalnością, przydatną zwłaszcza jeśli posiadamy filtr DPF.

Jednak w starszych modelach tych liczników jest to dość rzadko spotykana funkcja.
Ponieważ miałem taki jeden zapomniany licznik postanowiłem trochę z nim poeksperymentować.
Symbol tego licznika to 6M2T-10849-GJ. Jest to jeden z najstarszych liczników z początku 2006 roku.
Fabrycznie wgrany był nim software w wersji 0134.
Oczywiście wersja ta nie była wyposażona w funkcje spalania chwilowego.
Rozpocząłem więc poszukiwania i udało mi się znaleźć wersję 0142.
Po ograniu jednak okazało się, że i ta nie posiadała spalania chwilowego.
Dalsze poszukiwania zaowocowały znalezieniem wersji 0147. Jednak i ty razem nie znalazłem w niej spalania chwilowego.
Postanowiłem więc poszukać softu od nowszych liczników.
Znalazłem kilka takich softów z roczników 2008, 2010, 2011.
Okazało się jednak, że softu od najnowszych liczników nie daje się ograć na liczniki starsze.
Prawdopodobnie musiały nastąpić jakieś zmiany hardwarowe i zmieniono trochę adresy.
Spróbuję kiedyś rozgryźć co się zmieniło i w których rocznikach.
Po długich poszukiwaniach udało mi się w końcu znaleźć taki soft który dał się ograć na moim testowym egzemplarzu.
Była to wersja 0162 i okazała się ona strzałem w dziesiątkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W menu pojawiło się spalanie chwilowe.
Także jak widać nawet najstarsze egzemplarze można wzbogacić o dodatkowe funkcje.
Przechadzając się po menu tego licznika moją uwagę zwróciło bardzo niechlujnie zrobione tłumaczenie na język polski.
Pojawiały się w niektórych miejscach jakieś literki których nie ma u nas w alfabecie.
Aż prosi się aby poprawić niektóre opisy. Może powstała by rodzima modyfikacja, na wzór tej z Converse+, z poprawionymi opisami.

Co wy na to?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC06315.jpg (91.0 KB, 508 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC06309.jpg (88.0 KB, 498 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC06313.jpg (89.4 KB, 504 wyświetleń)

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |

Ostatnio edytowane przez orion512 ; 28-07-2015 o 04:13
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem