View Single Post
Stary 30-07-2015, 00:23   #10
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Liczniki Converse (czerwone) a soft i spalanie chwilowe

Dzisiaj postaram się zebrać do kupy różne modele liczników Converse z dużym czerwonym wyświetlaczem.
Znane mi są następujące typy liczników Converse:

6M2T-10849-XX
8M2T-10849-XX
AM2T-10849-XX
BS7T-10849-XX
CS7T-10849-XX

Pierwsze dwa to przedlifty, kolejne 3 to polifty.
Z zewnątrz wszystkie wyglądają identycznie, co dobrze widać na zdjęciu. Różnice kryją się wewnątrz.
Wystepują tu dwie zupełnie różne platformy hardwarowe w odróżnieniu do Converse+ gdzie występują 3 (międzylift tam jest osobnym tworem)
W przypadku liczników Convers nie udało mi się zaobserwować różnic hardwarowych w liczniku międzyliftowym AM2T oraz poliftowymi.
W związku z tym jak można się domyślić udało mi się zmusić licznik miedzyliftowy do przyjęcia najnowszego softu poliftowego.

Ponieważ liczniki przedliftowe i poliftowe różnią się znacznie hardwarem (inny procek, znacznie różna wielkość wsadu) nie da się zamienić licznika przedliftowego na poliftoweg i odwrotnie za pomocą wymiany fabrycznego softu.

Podsumowując istnieją dwie linie softu. Pierwsza dla przeliftów oznaczona numerem 0162 którą opisywałem trochę w poprzednim poście.
Druga poliftowa której najnowsza znana mi wersja oznaczona jest numerem 0604

Każdy licznik poliftowy da się zupdatować do wersji 0604
Testowałem ją dzisiaj przez chwilę.

Ponieważ nie mam porównania ze starszymi wersjami (na co dzień używam Converse+) opiszę tylko to co zaobserwowałem.

* No wiec wersja ta posiada spalanie chwilowe.
* Widzi USB
* Obsługa tempomatu oraz ogranicznika prędkości
* Obsługuje telefon. Kiedy ktoś dzwoni na wyświetlaczu pokazuje się nazwa osby z książki telefonicznej
* Radio wyłącza się dopiero po otwarciu drzwi kierowcy a nie po od razu po zgaszeniu silnika
* Obsługa programów ECO. W trybie testowym jest kilka paneli z tym związanych

Na razie to tyle. Jeśli zauważę jeszcze coś ciekawego to z pewnością napiszę.
Jeśli ktoś zaobserwował jakieś inne ciekawe funkcje a ja je pominąłem lub zauważy łjakieś nieścisłości to niech się nie krępuje i napisze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC06393.jpg (90.4 KB, 300 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC06403.jpg (92.8 KB, 297 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC06405.jpg (89.3 KB, 300 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC06406.jpg (89.5 KB, 299 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC06408.jpg (84.5 KB, 295 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC06410.jpg (91.7 KB, 295 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC00006.jpg (72.9 KB, 295 wyświetleń)

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem