Cytat:
|
Może odkryłeś BUGa który na 100% zostanie wyeliminowany przez kolegę ..
|
Tomku ale ja nie pisałem softu do modułu PAM
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega Metmusic przecież wyrażnie napisał, że wizualizacja pokazuje prawidłowo.
A głośnikiem steruje moduł PAM.
Cytat:
|
1. Wrzucam wsteczny, włączają się czujniki, zaczynają piszczeć i wizualizacja pokazuje który działa (do tej pory wszystko Ok),
2. wrzucam jedynkę i nie ruszam się, tył przestaje piszczeć, wizualizacja jednak nadal pokazuje ze jestem blisko przeszkody (i rzeczywiście jestem)
3. wrzucam znów wsteczny i nadal cisza, dopiero jak zaczynam się ruszać to zaczyna znowu piszczeć tył... tyle ze ten ruch może być już o centymetr za daleko
Czy to normalne zachowanie?
|
Jak najbardziej to normalne zachowanie. Jeśl moduł PAM zauważy, że zaczynamy oddalać się od przeszkody (i przejedziemy pewien minimalny dystans) to wycisza głośnik bo piszczenie wtedy nie ma sensu. Jeśli natomiast ponownie zaczniemy się do niej zbliżać piszczenie powraca.
Działanie jest identyczne dla przodu i tyłu. Czyli przednie przestaną piszczeć przy jeżdzie do tyłu, a tylnie przy jeżdzie do przodu.
Nie ma obawy, że uderzymy w przeszkodę nie słysząc dźwięku poniewać piszczenie ustaje dopiero po przejechaniu małego dystansu (oddaleniu się). Kiedy ponownie zbliżymy się do przeszkody o mniej więcej ten sam dystans (czyli wrócimy do punktu wyjściowego) piszczenie powraca.
Według mnie taki schemat działania jest bardzo rozsądny.
Być może schemat działania piszczenia jest różny dla różnych wersji softu modułu PAM jednak dokładnie tego nie analizowałem. Ale może faktycznie warto by było ograć kilka różnych softów modułów (przedliftowych i poliftowych) i porównać spodób działania brzęczyków