Temat: [Mondeo 2007-2014] Modyfikacje Converse+ by Orion512
View Single Post
Stary 16-10-2017, 00:06   #1276
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Modyfikacje Converse+ by Orion512

Dzisiaj tak się złożyło, że czekałem w samochodzie około dwóch godzin.
Aby czas ten się nie zmarnował wyciągnąłem sprzęt i rozpocząłem analizę komunikacji licznika z NXem.
Po przełożeniu kilku liczników (przedlift/polift) ustaliłem jak wygląda protokół, a konkretnie jego fragment wyłączający radio po zgaszeniu zapłonu/otwarciu drzwi kierowcy.
Chłpoaki z forda trochę zmienili go w przedlifcie i polifcie.
Wiem już dokładnie na jakiej zasadzie odbywa się gaszenie radia po otwarciu drzwi.
Co ciekawe radio te można też spowrotem włączyć w dowolnym momencie nawet bez włączania zapłonu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po zdobyciu tej wiedzy realnym staje się dołożenie tego modu do softu przeliftowego 1007 oraz międzyliftowego 1122.
Zastanawiam się tylko czy byłby to atrakcyjny mod. Mój fabryczny międzyliftowy licznik na pewno trochę by zyskał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pisząc tego patcha wydaje mi się, że można nawet poprawić oryginalne podejście forda jakie zaimplementowali w polifcie.
Tam bowiem radio gasi się po otwarciu obu przednich drzwi. Całe szczęście, że nie gaśnie jak się pasażerów z tyłu wypuszcza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślę, że Ford chciał sobie uprościć i nie robił kombinacji na EU/GB. Po prostu reagują na oboje drzwi i dział tak samo u nas jak i na wyspach.

Mi się wydaje (z punktu widzenia kierowcy), że gaszenie po otwarciu pasażera jest trochę bez sensu.
Chociaż pewnie można sobie wyobrazić też i sytuację kiedy kierowca wysiada zostawiając pasażera słuchjącego radia.
W takim razie można by nie gasić w ogóle po otwarciu drzwi tylko po zamknięciu centralnego zamka.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |

Ostatnio edytowane przez orion512 ; 16-10-2017 o 00:10
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem