Cytat:
Fakt faktem tu masz pełną rację.
Tempomat jako taki oraz już w ogóle ergonomia sterowania nim jest kompletnie do bani.
2 mies. temu przesiadłem się do Mondka Mk 5 Titanium po wcześniejszych jazdach Superbem 3, Passatem, 508 i Insignią. Wcześniej Mondeo Mk 3 i Mk 4 - w sumie Mondeuszami jakieś 200 tkm.
W Fordzie jest to po prostu beznadziejne:
- by nastawić prędkość nie używając pedału gazu, muszę przytrzymać przycisk, aż mój Mondi "nadanży". W innych autach ustawiałem prędkość, rączka na kierę i auto samo nadanżało. Bezpieczniej po prostu.
- przyciski sterowania kazali jakiemuś gimbusowi wkleić, to porozrzucał losowo gdzie się da, byle by się wkomponowało. Skutek: nie możesz sterować tempomatem bez patrzenia. Trafienie w Res graniczy z cudem, a jest to jeden z najczęstszych przycisków na sterowaniu. Raz bez spoglądania chcialem trafić w Res. Trafiłem. W ogranicznik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To jest bezpieczeństwo? No wstyd.
Grupa VAG ma to niestety w punkt zrobione - intuicyjnie i prosto zarazem.
|
Możesz "wyprzedzać" tempomatem swoje Mondi, tylko musisz wtedy jak idiota naparzać + co 1 km/h z wysoką częstotliwością.
RES okrutna porażka, co prawda można go jakoś tam wymacać na podstawie szpary między RES a LIM, ale przecież nie o to chodzi. W Oplu wystarczyło machnąć niechlujnie lewym kciukiem w górę nie odrywając i nawet nie przesuwając ręki z pozycji 9:15 nawet o milimetr. W grupie VW jest albo joystick, który też machamy w górę lub w dół, albo przycisk na kierownicy, gdzie też tylko kciuk pykamy.
Po prostu kompletne bezmózgowie i olewanie wygody klienta ciepłym moczem w tym Fordzie.
UWAGA! DZIŚ COŚ ODKRYŁEM! NAWIEWY MOŻNA ZAMKNĄĆ MECHANICZNIE!
Wystarczy te suwaki przesunąć w stronę odpowiednio kierowcy i pasażera, czyli w kierunku osi samochodu, a środkowe w kierunku drzwi samochodu. Przyjrzyjcie się klapkom pod kratką - zamykają się!
Szkoda tylko, że nie jest to ani opisane żadnym symbolem na nawiewach, ani nawet w instrukcji obsługi.
Ulep, po prostu tandetny ulep to Mondeo i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Kompletna porażka użytkowa.