Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-02-2018, 22:34   #4571
pitekantrop
ford::average

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał Pistepirkko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt faktem tu masz pełną rację.
Tempomat jako taki oraz już w ogóle ergonomia sterowania nim jest kompletnie do bani.
2 mies. temu przesiadłem się do Mondka Mk 5 Titanium po wcześniejszych jazdach Superbem 3, Passatem, 508 i Insignią. Wcześniej Mondeo Mk 3 i Mk 4 - w sumie Mondeuszami jakieś 200 tkm.

W Fordzie jest to po prostu beznadziejne:
- by nastawić prędkość nie używając pedału gazu, muszę przytrzymać przycisk, aż mój Mondi "nadanży". W innych autach ustawiałem prędkość, rączka na kierę i auto samo nadanżało. Bezpieczniej po prostu.
- przyciski sterowania kazali jakiemuś gimbusowi wkleić, to porozrzucał losowo gdzie się da, byle by się wkomponowało. Skutek: nie możesz sterować tempomatem bez patrzenia. Trafienie w Res graniczy z cudem, a jest to jeden z najczęstszych przycisków na sterowaniu. Raz bez spoglądania chcialem trafić w Res. Trafiłem. W ogranicznik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To jest bezpieczeństwo? No wstyd.

Grupa VAG ma to niestety w punkt zrobione - intuicyjnie i prosto zarazem.
Możesz "wyprzedzać" tempomatem swoje Mondi, tylko musisz wtedy jak idiota naparzać + co 1 km/h z wysoką częstotliwością.

RES okrutna porażka, co prawda można go jakoś tam wymacać na podstawie szpary między RES a LIM, ale przecież nie o to chodzi. W Oplu wystarczyło machnąć niechlujnie lewym kciukiem w górę nie odrywając i nawet nie przesuwając ręki z pozycji 9:15 nawet o milimetr. W grupie VW jest albo joystick, który też machamy w górę lub w dół, albo przycisk na kierownicy, gdzie też tylko kciuk pykamy.

Po prostu kompletne bezmózgowie i olewanie wygody klienta ciepłym moczem w tym Fordzie.

UWAGA! DZIŚ COŚ ODKRYŁEM! NAWIEWY MOŻNA ZAMKNĄĆ MECHANICZNIE!

Wystarczy te suwaki przesunąć w stronę odpowiednio kierowcy i pasażera, czyli w kierunku osi samochodu, a środkowe w kierunku drzwi samochodu. Przyjrzyjcie się klapkom pod kratką - zamykają się!

Szkoda tylko, że nie jest to ani opisane żadnym symbolem na nawiewach, ani nawet w instrukcji obsługi.

Ulep, po prostu tandetny ulep to Mondeo i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Kompletna porażka użytkowa.

pitekantrop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2018, 22:36   #4572
tomsiw

Model: Ford Mondeo MK5 (LB)
Silnik: 1.5L EB 160KM A6
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Pistepirkko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Fordzie jest to po prostu beznadziejne:
- by nastawić prędkość nie używając pedału gazu, muszę przytrzymać przycisk, aż mój Mondi "nadanży". W innych autach ustawiałem prędkość, rączka na kierę i auto samo nadanżało. Bezpieczniej po prostu.
- przyciski sterowania kazali jakiemuś gimbusowi wkleić, to porozrzucał losowo gdzie się da, byle by się wkomponowało. Skutek: nie możesz sterować tempomatem bez patrzenia. Trafienie w Res graniczy z cudem, a jest to jeden z najczęstszych przycisków na sterowaniu. Raz bez spoglądania chcialem trafić w Res. Trafiłem. W ogranicznik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To jest bezpieczeństwo? No wstyd.
Ja tam u siebie nie muszę przytrzymywać przycisków. Po porostu je krótko naciskam i ustawiam co trzeba.
Zastanawia mnie też narzekanie na wyprofilowanie przycisków na kierownicy. Ja u siebie mam wyprofilowane i bez problemów trafiam w to co chcę.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
tomsiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2018, 22:41   #4573
tomsiw

Cytat:
Napisał pitekantrop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możesz "wyprzedzać" tempomatem swoje Mondi, tylko musisz wtedy jak idiota naparzać + co 1 km/h z wysoką częstotliwością.

RES okrutna porażka, co prawda można go jakoś tam wymacać na podstawie szpary między RES a LIM, ale przecież nie o to chodzi. W Oplu wystarczyło machnąć niechlujnie lewym kciukiem w górę nie odrywając i nawet nie przesuwając ręki z pozycji 9:15 nawet o milimetr. W grupie VW jest albo joystick, który też machamy w górę lub w dół, albo przycisk na kierownicy, gdzie też tylko kciuk pykamy.

Po prostu kompletne bezmózgowie i olewanie wygody klienta ciepłym moczem w tym Fordzie.

UWAGA! DZIŚ COŚ ODKRYŁEM! NAWIEWY MOŻNA ZAMKNĄĆ MECHANICZNIE!

Wystarczy te suwaki przesunąć w stronę odpowiednio kierowcy i pasażera, czyli w kierunku osi samochodu, a środkowe w kierunku drzwi samochodu. Przyjrzyjcie się klapkom pod kratką - zamykają się!

Szkoda tylko, że nie jest to ani opisane żadnym symbolem na nawiewach, ani nawet w instrukcji obsługi.

Ulep, po prostu tandetny ulep to Mondeo i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Kompletna porażka użytkowa.
Przecież wszyscy wiedzą że można zamknąć nawiewy. Byłeś chyba jedynym który tego nie potrafił.
A co do wyprzedzania z tempomatem, to chyba nie do tego on służy? Poza tym wydaje się oczywistym nacisnąć padał gazu i po osiągnięciu oczekiwanej prędkości zaakceptować ją klawiszem set+.

Stary 06-02-2018, 22:42   #4574
pitekantrop

Cytat:
Napisał tomsiw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tam u siebie nie muszę przytrzymywać przycisków. Po porostu je krótko naciskam i ustawiam co trzeba.
Zastanawia mnie też narzekanie na wyprofilowanie przycisków na kierownicy. Ja u siebie mam wyprofilowane i bez problemów trafiam w to co chcę.
Nie wciskasz krótko, tylko tyle ile potrzebuje czasu twój samochód na rozpędzenie, albo musisz naparzać co 1 km/h jak karabinem.

Widać, że nie poznałeś jak działają normalne tempomaty (VAG, Opel). Oświecę cię, tam możesz pykać co 5 albo 10 km/h, więc możesz w sekundę przestawić z 50 na 90, wrócić ręką na kierownicę i fura przyspiesza sobie do 90.

Co masz wyprofilowane? Bo na pewno nie przyciski. Jak na ślepo wymacasz RES. Po pół-milimetrowej szczelinie między RES a LIM?

Ale może masz jakiś inny magiczny sposób, wszak w Fordzie bohatersko pokonuje się trudności nieznane w innych markach...
Stary 06-02-2018, 22:53   #4575
tomsiw

Cytat:
Napisał pitekantrop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wciskasz krótko, tylko tyle ile potrzebuje czasu twój samochód na rozpędzenie, albo musisz naparzać co 1 km/h jak karabinem.

Widać, że nie poznałeś jak działają normalne tempomaty (VAG, Opel). Oświecę cię, tam możesz pykać co 5 albo 10 km/h, więc możesz w sekundę przestawić z 50 na 90, wrócić ręką na kierownicę i fura przyspiesza sobie do 90.

Co masz wyprofilowane? Bo na pewno nie przyciski. Jak na ślepo wymacasz RES. Po pół-milimetrowej szczelinie między RES a LIM?

Ale może masz jakiś inny magiczny sposób, wszak w Fordzie bohatersko pokonuje się trudności nieznane w innych markach...
Ja tylko piszę że mam wyprofilowane klawisze i nie mam problemów z ich wciskaniem i nie muszę ich przytrzymać.
A jak chce szybko przyspieszyć to wciskam padał gazu.
No chyba że ja coś źle robię to mnie oświeć wszystkowiedzący i znający się na wszystkim geniuszu.

Stary 06-02-2018, 23:08   #4576
pitekantrop

Cytat:
Napisał tomsiw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tylko piszę że mam wyprofilowane klawisze i nie mam problemów z ich wciskaniem i nie muszę ich przytrzymać.
A jak chce szybko przyspieszyć to wciskam padał gazu.
No chyba że ja coś źle robię to mnie oświeć wszystkowiedzący i znający się na wszystkim geniuszu.

Ale gdzie są wyprofilowane te przyciski tempomatu? Jak jest wyprofilowany przycisk RES. To ty mnie oświeć, bo ja tam nie widzę żadnego wyprofilowania.
Stary 06-02-2018, 23:11   #4577
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

W 2015 przyciski mogły być inaczej rozmieszczone.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2018, 23:17   #4578
pitekantrop

Cytat:
W 2015 przyciski mogły być inaczej rozmieszczone.
Faktycznie, było inaczej. Nawet w aktualnej instrukcji obsługi jest jeszcze stara wersja:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dlaczego, do WULGARYZM jasnej, Ford zmienił rozmieszczenie z mądrego na skrajnie głupie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W takim razie przepraszam, tomsiw. Nie spodziewałem się, że Ford mógł dokonać aż tak skrajnie idiotycznej modyfikacji...

Boże, ja tej marki nigdy nie zrozumiem...

Ostatnio edytowane przez SRS ; 07-02-2018 o 00:54 Powód: wulgaryzm - następnym razem poleci kolorowa kartka
Stary 07-02-2018, 00:27   #4579
WoojO
ford::advanced

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 1.5 eb

Cytat:

Ale o ile pamiętam wystarczy trzymać przycisk i przyspieszasz płynnie bez naparzania... przynajmniej tak jest u mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
WoojO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2018, 01:39   #4580
pitekantrop

Cytat:
Napisał WoojO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale o ile pamiętam wystarczy trzymać przycisk i przyspieszasz płynnie bez naparzania... przynajmniej tak jest u mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście, że tak, jak w każdym tempomacie od zarania dziejów. Ale we wszystkich innych prócz Forda nie musisz trzymać aż się dopędzi, tylko nastawiasz ze 100 do 200 dziesięcioma pyknięciami w 2 sekundy i samochód sam przyspiesza do 200.
Odpowiedz

Zasady postowania