Temat: [Mondeo 2007-2014] Modyfikacje Converse+ by Orion512
View Single Post
Stary 11-03-2019, 02:55   #1458
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Modyfikacje Converse+ by Orion512

Coś widzę, że moja kontrolka ala wifi została "chłodno" przyjęta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest bardzo dobrze przemyślana koncepcja. Dlaczego słupki a nie procenty?

Może na początek jeszcze wyjaśnię co dociera do licznika.
Otóż jest to liczba całkowita od 0 do 10 gdzie 0 odpowiada wyłączeniu nagrzewnicy a 10 praca z jakąś maksymalną mocą.

Jeśli jednak skonfrontujemy to z PIDami możliwymi do odczytania z BCM to tam możemy odczytać moc wyrażoną w procentach z dokładnością jednego miejsca po przecinku.

Jednakże wartość odczytywana z PID nigdy nie osiąga 100%.
Maksymalnie dochodzi dokładnie do wartości 89,8% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (przynajmniej na moim samochodzie)

Wartości które docierają do zegarów odpowiadają mniej więcej takim progom procentowym mocy nagrzewnicy czytanym z BCMa

0 - od 0 do 12%
1 - od 13 do 20%
2 - od 21 do 29%
3 - od 30 do 36%
4 - od 37 do 45%
5 - od 46 do 52%
6 - od 53 do 61%
7 - od 62 do 68%
8 - od 69 do 77%
9 - od 78 do 85%
10 od 86 do 90%

Więc chcąc wyświetlać te procenty rzetelnie to by trzeba było jakieś dziwne (nieokrągłe) wartości ze środka przedziału pokazywać.
Ewentualnie olać rzetelność i przyjąć te 0-10 jako 0 - 100% rozłożone równiutko co 10%.
Chociaż wyświetlanie 100% też mi nie bardzo odpowiada bo ten napis robi się dość długi (dłuższy od napięcia akumulatora) a tam i tak jest problem bliskości linii od line assista.

Dlatego więc właśnie chciałem uniknąć tych dylematów i pokazywać to graficznie na słupkach. Na mojej kontrolce słupków jest 5, ale każda z nich składa się z 2 pixeli. Więc razem jest 10 pionowych linii (po jednej na każda wartość otrzymywaną przez licznik).

Ale jeśli uważacie, że strzałki z procentami wyglądają lepiej, to może rozważę jeszcze ta opcję. Trochę nie jestem przekonany do tej kontrolki która narysowałem. Może ktoś ma zdolności artystyczne i ma jakiś lepszy pomysł na inna kontrolkę albo wykonanie tej samej. Mogła by być z jeden lub 2 pixele niższa to byłby większy odstęp od akumulatorka i bardziej elegancko by to wyglądało.

No i jeszcze pozostał by problem jakie procenty wyświetlać.

A z malowaniem różnej liczby strzałek to jak najbardziej jest do zrobienia, tylko obawiam się, że taka pojedyncza strzałka idiotycznie by wyglądała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc nie wiem, czy byłby sens z tym walczyć.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem