Cytat:
|
Czy ktoś wie jakie napięcie dostaje dioda w lusterku? 5V czy może 12V?
|
Długo się zabierałem za sprawdzenie jakie jest tam napięcie. Jest ok 10,5 V i związku z tym "prądem" muszę prosić o pomoc "tęgie głowy" od Focusowych "prądów".
Cytat:
|
(...)
"Napęd" / zasilanie do buzzer'a można wziąć z diody w lusterku, ale czym to sterować?
|
Wymyśliłem sobie, że zrobię to w ten sposób:
Do przewodów idących z modułu drzwiowego do diody w lusterku podłączyłem przekaźnik 9V (w załączniku jest 5V):
SRD-09V DC-SL-A
Przekaźnik SONGLE (pojedynczy styk zwierny)
SRD-5VDC-SL-A (styk zwierny)
wymiary: 18,7 X 15,2 X 15,7 mm
Obciążalność styków : max. 10A
Napięcie zasilania cewki: 9V
W czasie zapalania się diody w lusterku przekaźnik zwiera styki poprzez które podłączony jest buzzer zasilany z żarówki kierunku w lusterku. W takiej konfiguracji buzzer może pipczeć wyłącznie gdy świeci się dioda (napięcie na cewkę przekaźnika) i włączy się kierunkowskaz który zasili buzzer.
Wszystko działa "piknie" z małym 'ale'. Niestety robią się dwa buzzery. Ten właściwy który pipczy wtedy kiedy powinien i przekaźnik który działa jako przekaźnik i jako buzzer - strasznie brzęczy.
Gdy tylko dostanie napięcie (zapala się dioda) słychać "pstryk" (zwiera styk), i po chwili zaczyna brzęczeć.
Podłączałem go pod zasilacz i od 6V do 8,5V (co 0,5V) zachowuje się normalnie.
Podłączałem go pod prostownik (ponad 14V) też jest dobrze. Także jest dobrze gdy podłączę go po zasilanie zapalniczki w samochodzie.
Co może być z tym "prądem" z modułu drzwiowego do diody w lusterku?