Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-01-2015, 12:14   #161
Fooji
ford::average

Imię: Piotr
Model: Nissan X-trail
Silnik: 1.6
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Podjazd pod górkę: Hill Assist

Jakkby ktoś chciał to jest pompa za nieco niższą, niż "standadrową" cenę:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Fooji jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2015, 20:11   #162
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Mam pompe ABS o nr BG91-2C405-AB
mm32 juz mi odpowiedzial ze musze szukac nowej z takim samym poczatkiem numeru czyli BG91. Probuje to potwierdzic przez dalekiego znajomego z ASO.

Ale brakuje mi informacji o YAW. Jakiego numeru mam szukac, bo ofert jest wiele, kazda z innym numerem.
Czy kazde auto z ESP ma YAW sensor a ja musze wymienic na "lepszy" aby obsluzyl HLA?
Stary 10-01-2015, 21:15   #163
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...musze szukac nowej z takim samym poczatkiem numeru czyli BG91.
...wymienic na "lepszy" aby obsluzyl HLA?
w przedlifcie do uruchomienia HLA potrzebna jest pompa ABS z końcówką -FA lub -FB, oraz YAW z końcówką -EF lub -EG
Marcin wstawiał (pompa ABS) -FB + (yaw sensor) -EF, zaś u siebie tu opisałem:
wstawiłem
-FB + -EG
i w moim i Marcina przypadku HLA to tak naprawdę dodatek w drodze do ACC ale o tym w oddzielnym wątku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrófka

P.S. oczywiście potrzebny jest też IDS oraz "ludź" ogarniający immobiliser po wymianie pompy ABS oraz kalibrację YAW, ale domniemam że Marcin o tym wspominał

tutaj też szukałem info o YAW sensorach:

Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 10-01-2015 o 21:22 Powód: dod info
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2015, 21:21   #164
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Jedna rzecz jest niewiadoma jeśli chodzi o poliftowe auta,mianowicie YAW sensor.W ECAT (bynajmniej moim) wszelkie wzmianki na jego temat kończą się z datą 06-09-2010.Gdzieś dawno temu czytałem na jakimś zagranicznym forum,że w poliftach YAW jest montowany w pompie/na pompie-jest to wiadomość nie sprawdzona i niczym nie poparta.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2015, 21:55   #165
MaXyM

Dzieki Krzysztof za kompleksowa odpowiedz. Mym celem jest ACC stad tez potrzeba HLA. Watki o dokladce obu tych wynalazkow przeczytalem po 3 razy.

Wg tej rosyjskiej stronyi google translatora, to EG zawiera cos do HL (With sist.podderzhki starting on a slopeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., za to EF - nie. Co jednak ciekawe Marcin HLA uruchomil.

Teraz pytanie, na ktore ciagle nie mam odpowiedzi. Kazde auto ma YAW sensor czy nie kazde. Innymi slowy trzeba dolozyc czy wymienic. jesli wymienic, to rozumiem ze mam sie kierowac pierwszym czlonem numeru modelu.

A z mym autem to moze byc o tyle ciezej, ze niby to polifl ale koniec 2010, wiec pewnie miedzylift. np. reflektory xenonowe mialem od przedlifta.

Edit:
Na ebayu znalazlem oferte YAW, ktora w opisie zawiera spis modeli dla ktorych jest on przeznaczony. I sa tam modele mondeo i smaxa do 2014r. wiec chyba YAW potrzebny w FL

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 10-01-2015 o 22:01
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2015, 21:58   #166
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

YAW sensor czujnik przyspieszeniw bocznego musi być w każdym aucie z ESP.Co do przedliftowego YAW to EF i EG są zamienne,oba obsługują HLA i ACC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a conversa masz międzyliftowego,czy poliftowego ?
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2015, 22:06   #167
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... to EG zawiera cos do HL (With sist.podderzhki starting on a slopeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., za to EF - nie. Co jednak ciekawe Marcin HLA uruchomil.
przypadek zdecydował, że po doczytaniu (na podanej stronce) zdecydowałem się na -EG powód prosty: ekonomia, "hadlażyna" na SamiWiecieJakimPortalu nie wiedział dokładnie co sprzedaje (coś koło 70zeta dałem za YAW). Te z koncówką -EF "chodziły" po 150, wiec rachunek był prosty

pozdrofka
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2015, 22:19   #168
MaXyM

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a conversa masz międzyliftowego,czy poliftowego ?
Nie bardzo wiem jak poznac.
Na pewno mam bez wskazowkowych wskaznikow paliwa/temp. Ale max wersja softu byla 12xx. teraz mam 14xx - ale podniesienie wymagalo paru fikolkow.
Stary 12-01-2015, 10:54   #169
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
...teraz mam 14xx - ale podniesienie wymagalo paru fikolkow.
Convers poliftowy. A kto te "fikołki" robił, bo normalnie to wgrywa się 1412 UCDSem (trzeba tylko grać oba flashe...) i jest "krótka piłka"????
Stary 12-01-2015, 11:00   #170
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

No ewentualnie IDSem, ale też bez fikołków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania