Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-05-2015, 21:59   #701
mkozzi
ford::beginner

Imię: Marek
Model: S-max
Silnik: 2,0 + LPG
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Program konfiguracji samochodu - ELMconfig

Nervolos by się przydał, ale piwko też daje rade. Już widziałem jak auto na części sprzedaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Auto było martwe - nic nie działało. Forscan się nie łączył - bo i nie miał z czym. Ostrzegam jak ktoś się nie zna, niech się nie bierze. Dostałem nauczkę. Kolego mm32 rządzisz. DZIĘKI WIELKIE. Potem jeszcze musiałem "write CCd to BCM" i już. Do tego sam doszedłem, bardziej już popsuć nie mogłem, więc próbowałem. Tempomatu mi się zachciało - doznania bezcenne. DZIĘKI!!!!!!!!!!

mkozzi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2015, 01:08   #702
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Wystarczy poczytac forum - bo to wszystko juz bylo.
Stary 27-05-2015, 06:35   #703
mkozzi

Czytałem, czytałem. Laikiem jestem, ale nie wariatem żeby na żywca grzebać w konfiguracji. Niestety po uruchomieniu i odpaleniu BCM nie miałem zakładki "Konfiguracja" jedynie "Informacje" i " Procedury" i oczywiście zamiast się wycofać to kliknąłem o jeden raz za dużo. Tak czy siak Panowie dzięki - jesteście wielcy!! A ja odrobię teraz pracę domową na forum zanim drugi raz siądę do aktywacji tempomatu.
Stary 27-05-2015, 07:45   #704
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Mogłeś próbować czytać konfigurację z zegarów jeśli twój elm obsługuje mscan.
Jak już zapisywałeś konfigurację z serwera to mogłeś aktywować tempomat za jednym razem.
A tak na przyszłość dla wszystkich - po READ ZAWSZE ROBIMY SAVE.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2015, 08:13   #705
mkozzi

Czyta HS i MSCAN. Chciałem aktywować, wtedy już mi wszystko jedno było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Tylko, że nie było u mnie zakładki "Konfiguracja". Przebijam się powoli przez forum może znajdę jakieś drogowskazy. Dzięki.
Stary 28-05-2015, 06:55   #706
mkozzi

Panowie. Podchodzę do aktywacji tempomatu po raz drugi. Mimo że pierwszym razem się sparzyłem nie odpuszczam i walczę. Przeczytałem od deski do deski temat. Faktycznie jest wiele informacji ale im więcej wiedzy tym więcej wątpliwości. Chcę to ułożyć – jak pomożecie będzie miło.

1.Czy lepsze jest ściągniecie z netu konfiguracji czy zaczytanie z zegarów? Ja ściągnąłem przez „Asbuilt”. Jeśli ta z zegarów jest w jakimś stopniu lepsza pod moje auto, to będę umiał to chyba zrobić (zassanie z IPC). Jednak bazując na moich doświadczeniach i niezbyt szerokiej wiedzy wolałbym zbędnych ruchów nie wykonywać. Jeżeli te wersje są jednakie – odpuszczę.

2.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co w poprzedniej operacji zrobiłem źle. Bo ja nie widzę mojego błędu. „read CCC to BCM” a potem „write BCM to CCC” i w tym momencie wywaliło mi błąd. Fakt nie zapisałem do pliku ściągniętej konfiguracji. Ale skąd ten błąd - trochę mam stracha, że znów to nastąpi. Czytałem, że jeden kolega się do każdej operacji rozłącza i podłącza na nowo – może tego spróbować?

3.Używam wersji 2.13b kabelek mam od Vakiena najnowszy. Czy jest sens przesiąść się na wersję najnowszą programu?

4.Czy jak zapisałem sobie konfigurację do pliku pod wersją 2.13b to wersja 2.16 może z tego pliku korzystać??
Stary 28-05-2015, 08:33   #707
wip
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał mkozzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt nie zapisałem do pliku ściągniętej konfiguracji
I to chyba jest powód. Zapisujesz na kompie konfigurację i dopiero wgrywasz.
wip jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2015, 22:46   #708
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

IMO to:
1. read CCD from BCM
2. write BCM to CCD

Zapis do pliku imo nie ma znaczenia. Po prostu zapisujesz aktualna konfiuguracje do pliku. Na dzialanie Write nie ma wplywu (nie powinno jesli autor ElmConfigu czegos celowo nie spieprzyl).

Zamiast tak zrobionego backupu mozesz wgrac as build. Ale jesli po wyjezdzie z fabryki ktos cos zmienial, to te ustawienia stracisz. Jesli ktos modowal auto, wymieniajac moduly - moga po uruchomieniu auta powstac bledy. Dlatego lepiej zapisac sobie kopie konfiguracji. No i nie kazdy ma pod reka dostep do internetu aby sciagnac asbuild w razie czego

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 30-05-2015 o 11:04
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2015, 23:52   #709
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał mkozzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.Czy lepsze jest ściągniecie z netu konfiguracji czy zaczytanie z zegarów? Ja ściągnąłem przez „Asbuilt”. Jeśli ta z zegarów jest w jakimś stopniu lepsza pod moje auto, to będę umiał to chyba zrobić (zassanie z IPC).
Ja osobiście wziął bym kopię z zegarów. Teoretycznie asbuild powinien być identyczny.
Jednak kiedyś zrobiłem taki eksperyment i porównałem binarnie asbuild oraz konfigurację odczytaną z BCM (samochód w konfiguracji fabrycznej). I okazało się, że binarnie były jakieś niewielkie różnice. Jednak nie miałem tyle samozaparcia aby w elmconfigu porównywać punkt po punkcie obie konfiguracje wiec nie wiem czy w zakładkach czymś się różniły. Binarnie na pewno nie były identyczne.

Cytat:
2.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co w poprzedniej operacji zrobiłem źle.
Według mnie nic nie zrobiłeś źle. Po prostu czasem na skutek różnych czynników (chwilowe przywieszenie windy, zakłócenia elektromagnetyczne) odczyt lub zapis konfiguracji się nie powiedzie. Należy spróbować kolejny raz.

Cytat:
3.Używam wersji 2.13b kabelek mam od Vakiena najnowszy. Czy jest sens przesiąść się na wersję najnowszą programu?
Nigdy nie miałem problemów z tą wersją. Kabelek viakena też raczej nie powinien być przyczyną problemów.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-05-2015, 15:16   #710
mkozzi

Tempomat aktywny! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pierwszy raz jak podszedłem do elmconfiga to było dla mnie za wcześnie. Jestem totalnym laikiem. Dokształciłem się na forum i co najważniejsze zacząłem myśleć, hehe. Z przygodami ale udało się. Dzięki waszej pomocy. Dużo fajnych opcji w tym Elmconfigu...aż mnie łapcia swędziała, jak to przeglądałem. Ale jak na razie wrażeń wystarczy. Dzięki za pomoc Panowie!!!!!
Odpowiedz

Tagi
światła dzienne , światła mijania

Zasady postowania