Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-08-2014, 10:19   #51
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Jak przerobić fabryczne Webasto na uruchamianie z pilota w kluczyku

Tu nie ma wolę coś tam,bo układ działa jak działa i trudno będzie to zmienić, pilota oczywiście można dostawić,ale wpłynie on tylko i wyłącznie na sposób włączenia webasto. Telestart T100 htm ma dodatkowo czujnik temperatury i cały zestaw posiada także stopnie komfortu,coś w rodzaju programatora,tylko,ze podaje się godzinę odjazdu autem a nie godzinę o której ma się włączyć webasto. Dodatkowo zestaw ma funkcję wietrzenia pojazdu(przydatne latem),ale nie wiem czy ta funkcja będzie działać w mondeo.

mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2014, 22:30   #52
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jak przerobić fabryczne Webasto na uruchamianie z pilota w kluczyku

Zrobiłem dzisiaj kolejną próbę z klimatronikiem ustawionym na 17C. Zrobiło się gorąco tak jak przy 22C. Wygląda na to, że się w ogóle nie załączył. Dmuchawy wyły przez niemal cały czas pracy nagrzewnicy, czyli ~30'.
Czy tak jest w fabrycznych zestawach "dodatkowa nagrzewnica/programowalna"?

Czy jest jakaś możliwość zmiany tego? Dołożenie jakiegoś modułu? Wymiana czegoś?
Jak rozumiem taki zestaw jak mam teraz, czyli pełne wycie dmuchaw, nie ma sensu podłączony do t100htm?

Aha, wyświeltacz Conversa pokazuje temperature cieczy chłodzącej od 60C. Po grzaniu wskaźnik leżał na dnie ale po przejechaniu niecałych 2km było już 90C.Czyli tu lux.
latar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2014, 04:36   #53
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy jest jakaś możliwość zmiany tego? Dołożenie jakiegoś modułu? Wymiana czegoś?
Zaufaj mi w zimę niczego bardziej nie będziesz pragnął niż tej twojej 'wyjącej dmuchawy' wtłaczającej ciepełko do środka auta.Webasto jest po to by je odpalać zimą,nie zaś latem jak to robisz teraz.Odgoń od siebie złe emocje-wszystko jest w jak najlepszym porządku.Pilot nie zmieni nic poza tym,że będziesz miał kontrolę nad swoim ogrzewaniem z domu.
Stary 01-09-2014, 09:17   #54
latar
FCP member

No ale jak rozumiem jeżeli przy pomocy Telestara T100 HTM mogę nastawić temperaturę wewnętrzną. Jeżeli sterownik webasto nie potrafi uruchomić klimatronika aby tak wysterować grzeniem i nawiewami żeby osiągnąć zadaną temperaturę we wnętrzu pojazdu no to użycie T100 HTM nie ma sensu i lepiej zainstalować system na T91. Czy mam rację?
Stary 01-09-2014, 10:05   #55
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

T100htm ma tylko i wyłącznie pomiar temperatury dla wiedzy uzytkownika,nic nie potrafi zmienić w ustawieniach auta/ klimatronika. Pomiar temperatury wykorzystywany jest miedzy innymi do funkcji komfortu,gdzie to centralka decyduje na jaki czas załączyć ogrzewanie by byla odpowiednia temperatura gdy będziesz wsiadał do auta. Ściągnij sobie instrukcję obslugi t100htm a wszystko stanie sie jasne.Dodatkowo na t100htm widzisz na wyswietlaczu ile czasu jeszcze będzie załączone ogrzewanie,bardzo przydatna funkcja no i jeszcze masz wspomniany pomiar temperatury także na wyświetlaczu pilota.
Stary 02-09-2014, 14:26   #56
latar
FCP member

mm32 pisałem do Ciebie na priv ale cisza w eterze. Czy masz zestawy pilot/centralka/anetna/instalacja elektryczną na zbyciu?
Stary 02-09-2014, 19:12   #57
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Przepraszam,byłem zajęty,już odpowiedziałem.
Stary 15-09-2014, 16:24   #58
kacpero
ford::beginner

Imię: Kacper
Model: Ford S-Max GHIA (7 osób)
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

zaraz chwileczkę... czy ja dobrze rozumiem, że u mnie można to standardowe dogrzewanie (przycisk MAX) zamienić na sterowane z conversa harmonogramem czy czymś i żeby się uruchamiało co rano pon-pt? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kacpero jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2014, 16:31   #59
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Musiałbyś mieć zainstalowane dogrzewanie spalinowe aby można było próbować.
Masz u siebie zainstalowany piec webasto? Dodatkową rurę wydechową pod przednim prawym nadkolem? Widać jak się schylisz pod samochód.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2014, 16:36   #60
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Potrzeba nam testerów nowego pomysłu zamiany zwykłego dogrzewacza na pełne ogrzewanie postojowe tylko i wyłącznie po przez zmianę konfiguracji auta.Ja twierdzę,że tak można.
Oba ogrzewania występują w convers+(nie jednocześnie,albo jedno albo drugie) , z tą różnicą,że dogrzewacz można tylko zaznaczyć lub odznaczyć,a pełne ogrzewanie ma wiele pocji w convers+ tj. Aktywuj teraz,Jeden raz,czas 1 i czas 2.
Przetestuj i daj znać.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania