Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-09-2013, 16:23   #11
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Słaby po uruchomieniu w niższych temperaturach

Witam. Ja miałem podobnie. Zaraz po odpaleniu, na zimnym silniku, łatwo było go zdusić. Zwłaszcza w niskich temperaturach. Zaślepiłem zawór EGR i jest duża poprawa. Z tym, że nadal nie wiem co jest przyczyną złego działania zaworu. Pozdrawiam.

lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2013, 18:10   #12
gopiotrek
ford::average

Imię: Piotr
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI 130 km automat
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał dikileiden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
o widzę ze każdy dopisze coś innego , rozwala mnie jak ktoś pisze że tak miał w innym aucie (inna marka)
najlepiej zrobisz jak wymienisz wtryski , turbo , hamulce , amory
a na poważnie to skończ ten temat bo pójdziesz inną drogą według wskazań niektórych użytkowników tego forum a później będzie żal że tyle kasy poszło w błoto , jedź na komputer lub do dobrego mechanika . Wiem że forum jest od tego żeby pytać i pomagać , ale jeżeli nie padają pewne podpowiedzi , to lepiej skończyć temat bo można źle skończyć finansowo.
Mistrzu ciętej riposty, po to właśnie jest forum żeby dzielić się doświadczeniami.

Pozdrawiam,
gopiotrek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2013, 20:46   #13
dikileiden
ford::professional

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał gopiotrek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mistrzu ciętej riposty, po to właśnie jest forum żeby dzielić się doświadczeniami.

Pozdrawiam,
może byś coś na temat napisał
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2013, 21:40   #14
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

zbędne posty edytuj .
Stary 16-09-2013, 11:52   #15
wojtas2221

Model: S-Max
Silnik: 2.0 140 KM
Rocznik: 2007

Dziękuję wszystkim za opinie mimo, że trochę mój post poróżnił forumowiczów.

Dla mnie przedewszystkim istotą problemu jest znalezieniu miejsca w którym warto szukać rozwiązania mojego problemu.
Przyznam szczerze, że bardziej wierzę w doświadczenia użytkowników niż w umiejętności i wiedzę mechaników.

Pozdrawiam

Wojtek
wojtas2221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2014, 08:15   #16
kameleon7

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi 163 PS
Rocznik: 2011

Ma to dokladnie samo u siebie. Juz zachodze w glowe co to moze byc. Jedni ze swiece zarowe a inny nie. Jedni pisza ze nie ma bledow jak sa swiece uwalone inni tak. Sprawdzilem na omomierz i jest po 0,5 oma. Jedni pisza ze tak sie sprawdza inni ze nie.
kameleon7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2014, 11:52   #17
salom

Silniki spalinowe (cieplne), mają taką przypadłość, zę osiągają pełną moc jak osiągną odpowiednią temperaturę. Nawet silnik samolotu musi sie nagrzać, nawet 5 minut i dłużej aby samolot rozpoczął start. Tylko silnik elektryczny od razu po włączeniu ma pełną moc.
I nad czym tu się zastanawiać, że jeden od razu silny, a drugi po paru minutach.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2014, 12:06   #18
kameleon7

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Silniki spalinowe (cieplne), mają taką przypadłość, zę osiągają pełną moc jak osiągną odpowiednią temperaturę. Nawet silnik samolotu musi sie nagrzać, nawet 5 minut i dłużej aby samolot rozpoczął start. Tylko silnik elektryczny od razu po włączeniu ma pełną moc.
I nad czym tu się zastanawiać, że jeden od razu silny, a drugi po paru minutach.
Nie chodzi ze slaby czy silny tylko zapala na 3 clindrach jakby. Jak mu dodam lekko gazu to dziwnie chodzi tak jak by tylko 3 cylindry dzialaly. Jak puszcze noge z gazu (szczegolnie teraz jak jest juz zimno) to zgasnie. Przy nastepnym uruchomieniu juz jest lepiej aby po 1 minucie zaczac chodzic normalnie.
Stary 27-11-2014, 12:22   #19
salom

No właśnie nie rozumiesz zasady pracy silnika z zapłonem samoczynnym, w nim wtrysnietego paliwa nie zapala iskra świecy zapłonowej, ani żarzący się element świecy żarowej, tylko powietrze sprężone do odpowiedniego ciśnienia, i pod wpływem ciśnienia powietrze nabiera temperatury, od której nastepuje zapłon mgły paliwowej wtryśniętej przez wtryskiwacz w odpowiednim momencie do cylindra.
I wtedy, kiedy w cylindrach jest nierówna kompresja, to silniki pracują w pierwszym momencie po uruchomieniu nie na wszystkich cylindrach, a jak nie na wszystkich, to znaczy że te trzy co pracują to muszą jeszcze dodatkowo ciągnąć ten czwarty tłok pokonywać opór sprężania, i dlatego na wolnych obrotach gasną.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2014, 14:29   #20
kameleon7

Czy ktos z pozostalych osob ma jakies bardziej sensowne porady?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania