Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-03-2015, 19:36   #1
rzepetto
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Falujące obroty po raz kolejny 1.8TDCI

Witam,

Przekopałem już wątki i nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Zauważyłem, że na zimnym silniku, na biegu jałowym jak przygazuję to obroty lekko falują(+-200obrotów), problem znika po rozgrzaniu się silnika(dodam jeszcze, że auto nie kopci). Auto przyspiesza równo, spadków mocy nie zauważyłem. Oddałem auto do mechanika, podpięto do komputera i poza paroma zimnymi lutami nie znaleziono nic. Martwi mnie też spalanie(nie wiem czy bezpośrednio związane z obrotami) - komputer pokazuje spalanie na poziomie 7.2l niezależnie czy auto cisnę czy jężdżę spokojnie. Pytanie teraz do Was: co może być przyczyną? przebieg to 153k. W wątkach sugerujecie wyczyszczenie EGR, znalazłem temat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pytanie - czy w 1.8 zawór znajduje się w tym samym miejscu? Czy świeżak bez większych doświadczeń z mechaniką sobie poradzi z czyszczeniem EGR? Ewentualnie jaki jest +- koszt wymiany tego zaworu?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez rzepetto ; 25-03-2015 o 09:31
rzepetto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2015, 09:30   #2
rzepetto

Domyślnie Odp: Falujące obroty po raz kolejny

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] załączam filmik z porannego odpalenia. Wczoraj wymieniłem rurę między turbo a intercoolerem(ciekła mocno) i temat nie zniknął
Stary 05-04-2015, 22:15   #3
rzepetto

Anyone?
Stary 06-04-2015, 16:47   #4
krzych_40
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2003

Ja bym sprawdził sondę lambda
krzych_40 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2015, 16:59   #5
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6

Witam

Ja bym podpiął WDS-a.On nas poprowadzi do przyczyny.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2015, 22:27   #6
romek07

Imię: Roman
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: 1.6 ZETEC SE BENZYNA

Cytat:
Napisał krzych_40 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym sprawdził sondę lambda
Mówimy tu o dieslu 1.8 TDCI

Cytat:
Napisał rzepetto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sobie poradzi z czyszczeniem EGR?
Cytat:
Napisał rzepetto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
auto nie kopci). Auto przyspiesza równo, spadków mocy nie zauważyłem
Więc trochę bez sensu.

Cytat:
Napisał Basra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym podpiął WDS-a.On nas poprowadzi do przyczyny.
A to ma sens. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. szczególnie że to TDCI i ma

Cytat:
przebieg to 153k.
romek07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2015, 12:12   #7
rzepetto

WDSa?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Za tydzień we czwartek zostawiam auto w Fordzie na noc. Mają go tam podpiąć do komputera na zimnym silniku i wykonać testową jazdę.

Ostatnio edytowane przez rzepetto ; 08-04-2015 o 15:17
Stary 17-04-2015, 20:51   #8
rzepetto

A zatem!

Zostawiłem auto na noc, zabrano się za nie około godziny 11, była przejażdżka, było podpięcie do kompa i...nie znaleziono nic O.o Pan powiedział, że komputer nie wykrył niczego, rano się autem przejechał i według niego auto jeździ bardzo dobrze "jak 2.0 tdci", do tego stopnia dobrze, że zaczęli szukać chipaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzisiaj niestety nie zdążyłem auta odebrać, poprosiłem Pana, żeby odpalił go jeszcze raz jutro rano(zaczynają od 8:00) i wtedy zobaczył co się dzieje.

Zostałem poinformowany o zaktualizowaniu oprogramowania jakiegoś modułu, tyle z rzeczy, które zostały zrobione.

Ostatnio edytowane przez rzepetto ; 17-04-2015 o 20:55
Stary 18-04-2015, 16:49   #9
romek07

Imię: Roman
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: 1.6 ZETEC SE BENZYNA

Cytat:
komputer pokazuje spalanie na poziomie 7.2l niezależnie czy auto cisnę czy jężdżę spokojnie
Jeśli nie zresetujesz to jest to średnie z ostatnich 1000 km.

Cytat:
że komputer nie wykrył niczego, rano się autem przejechał i według niego auto jeździ bardzo dobrze "jak 2.0 tdci", do tego stopnia dobrze, że zaczęli szukać chipa
Nic tylko jeździć i się cieszyć. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I nie szukać dziury w całym, zbierać kasę.

Popularna sprężynka wcześniej lub później i tak Cię dopadnie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
romek07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2015, 18:41   #10
rzepetto

Cytat:
Napisał romek07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli nie zresetujesz to jest to średnie z ostatnich 1000 km.
Resetuję przy każdym tankowaniu do pełna, właśnie zapalił mi się "księgowy" - przejechane około 540km z czego 200km na trasie.

Ostatnio edytowane przez rzepetto ; 18-04-2015 o 23:29
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania