![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Arkadiusz
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2013
|
Dzień dobry,
Posiadam mondeo 1.6 ecoboost 2013r. Miałem problem z chłodnicą, ponieważ ubywało mi płynu i okazała się rozszczelniona i poszła do wymiany. Również wymieniłem wiatraki, ponieważ przy wyższych prędkościach buczały jakbym jechał po linii oddzielającej pobocze od pasa ruchu na autostradzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przy okazji zmieniony został termostat, bo wydaje mi się, że słabo trzymał temperaturę, skakała od 78 do 87. Teraz przy nowym termostacie temperatura stoi w okolicach 94-98 stopni. Czy taka temperatura nie jest zbyt wysoka jak na ecoboost? Była w moim modelu robiona akcja serwisowa układu chłodzenia(poprzedni właściciel). |
|
|
|
|
|
#22 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
Cytat:
Pozostaje kolejna wymiana na taki jaki powinien być po akcji serwisowej oryginalny (temperatura otwarcia 82 albo 84 stopnie powinna być a nie 90) |
||
|
|
|
|
|
#23 | |
|
|
Cytat:
mimo, że jest nowy, tylko go znów wymienić na taki który ma niższą wartość otwierania dużego obiegu? |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Okej, to w takim razie zostaje mi ponownie zmienić termostat, nie uśmiecha mi się robić remontu silnika jak głowica pęknieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Jak ten w zimie trzyma 97 stopni, to burger co będzie w lecie w korku przy 30 stopniach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dzięki za porady.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 1,6 Ecoboost 160 KM
Rocznik: 2010
|
Witam
Po 2 miesiącach muszę odświeżyć temat dotyczący pracy wentylatorów chłodnicy w aucie Ford Mondeo MK4 1,6 EcoBoost. Tak jak wcześniej pisałem, z końcem roku dokonałem wymiany padniętego sterownika, ale nie byłem do końca zadowolony z jego pracy. O ile załączanie wentylatorów następowało przy 101 st, o tyle ich wyłączenie (przy obecnych temperaturach zewn. >5 st) następuje dopiero około 1 min po zgaszeniu silnika. Dla mnie taka sytuacja była trochę dziwna, bo w sumie jaki jest sens pracy wentylatorów przy optymalnej temperaturze silnika około 85 stopni? W związku z powyższym zamówiłem nowy, inny, ponad dwa razy droższy sterownik. I tutaj pojawiła się kolejna wątpliwość, pytanie? Widać zamianę w stosunku do poprzedniego, bo wentylator załącza się przy 101 st (bez zmian, ok), pracuje krótką chwilę powiedzmy pół minuty i przy temperaturze 95-96 st wyłącza się. Pytanie do użytkowników aut z tym silnikiem, czy taki sposób sterowania jest właściwy? Czy trochę nie za krótko z kolei wiatraki pracują? Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 1,6 Ecoboost 160 KM
Rocznik: 2010
|
No niby tak, teoretycznie wszystko w porządku. Obawy moje wynikają przede wszystkim z faktu, że trochę chyba za dużo naczytałem się o przegrzanych silnikach 1,6 EB, o tym jak pękały bloki silników, jak znikał płyn chłodniczy itd. itp... Zwłaszcza, że jak przyjdą upały to mogę nawet nie zauważyć że silnik będzie miał zbyt wysoką temperaturę, bo te śmieszne wskaźniki temperatury w naszych autach to pokazują dopiero jak będzie 120 stopni. Dlatego tez tak bardzo drążę temat, żeby czasem stosunkowo błahą sprawą sobie nie nabroić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|