![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#181 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-06-2017
Model: S-max
Silnik: 2.0 CDTI
Rocznik: 2012
|
asas190 u mnie też była wymiana w S-maxie z 2012 aku na większy - z 60h na 75h - naprawdę da się to gdzieś zmienić w komputerze że jest większy aku? Bo mam wrażenie że to jest powód że mi go ciągle niedoładowuje, nawet po trasie. Prośba o potwierdzenie, ktoś jeszcze zmieniał w komputerze wielkość aku, komuś jeszcze się to udało? Bo sam reset BMS w takiej sytuacji nie wystarczy.
|
|
|
|
|
|
#182 |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
A na jakiej podstawie twierdzisz, że masz niedoładowany akumulator? Po długiej trasie nie możesz odpalić auta? Już w trasie masz jakieś objawy rozładowanego akumulatora?
A na twoje pytanie odpowiedź brzmi: Tak, można ustawić w centralnej konfiguracji pojazdu inną "pojemność" akumulatora, ale na liście rozwijanej są tylko te "pojemności" akumulatorów, które zaleca Ford. |
|
|
|
|
|
#183 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
dziękuję Ci za odpowiedź. Twierdzę na takiej podstawie, że nawet zaraz po trasie aku schodzi w 5 minut do poziomu 12,2V (mam miernik do zapalniczki), i nawet następnego dnia po trasie już mam info o rozładowanym aku. Aku był rok temu w ASO zmieniany z 60h na 75h. A możesz podać więcej szczegółów gdzie się to zmienia, czy zwyczajnie w Forscanie albo w czymś innym? Bo w ASO udają że nic nie wiedzą. Gdzie mam się z tym wybrać w Warszawie?
|
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#185 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tyle, że ta zmiana parametrów raczej Twojego "problemu" nie rozwiąże. Cytat:
|
||||
|
|
|
|
|
#186 |
|
|
Jeszcze raz dziękuję za chęć pomocy.
Na klemach sprawdzałem wcześniej innym czujnikiem, było podobnie, ale jeszcze posprawdzam. Reset BMS zrobiłem wczoraj, więc za wcześnie na rezultaty, ale na pewno dobrze - po trzy razy zamrugała lampka aku. Potem na próbę zrobiłem reset z błędem (nacisnąłem przeciwmgłowe 4 a nie 5 razy) i wówczas lampka aku nie mrugała. Ale nie sądzę by to pomogło, skoro mam inną wielkość aku niż w kompie. Poszukam kogoś w takim razie z tym Elmconfig. Pisałem już do kolegów których polecasz. Ale powiedz czemu twoim zdaniem to nie rozwiąże mojego problemu? Czego w takim razie powinienem szukać? |
|
|
|
|
|
#187 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#188 |
|
|
już sprawdzano mi pobory, wykazało że wszystko ok., ale dla pewności jeszcze się przy okazji wybiorę do elektryka na powtórne sprawdzenie. Ale nie sądzę by to to, skoro nic nie pokazało a nic nie dokładałem.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wydaje mi się że większość ludzi jednak nie zmieniała na większy? Ja miałem oryginalnie nie wiedzieć czemu bardzo mały aku - 60A przy zalecanym 75A. Wiem że przyczyn może być wiele, ale jeśli w systemie mam zapisany stary, mniejszy aku, to ten cały inteligentny BMS może głupieć, czyż nie? A czego jeszcze mogę szukać? Aku wymienić prosto, ale oryginalny roczny aku z ASO, sprawdzany w ASO i Boschu że jest ok? Spróbuję na początek z tym CCC w Elmconfigu |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 23-04-2013
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
|
Cytat:
Odpowiadałem Ci tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jeśli nie masz sprzętu to mogę Ci to przestawić. A czy pomoże o ciężko powiedzieć. Podeślij vin na pw to zerknę jaki masz aktualnie ustawiany (jaki był jak wyjeżdżał z fabryki)
|
|
|
|
#190 |
|
|