![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Tu nie ma wolę coś tam,bo układ działa jak działa i trudno będzie to zmienić, pilota oczywiście można dostawić,ale wpłynie on tylko i wyłącznie na sposób włączenia webasto. Telestart T100 htm ma dodatkowo czujnik temperatury i cały zestaw posiada także stopnie komfortu,coś w rodzaju programatora,tylko,ze podaje się godzinę odjazdu autem a nie godzinę o której ma się włączyć webasto. Dodatkowo zestaw ma funkcję wietrzenia pojazdu(przydatne latem),ale nie wiem czy ta funkcja będzie działać w mondeo.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2009
Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
|
Zrobiłem dzisiaj kolejną próbę z klimatronikiem ustawionym na 17C. Zrobiło się gorąco tak jak przy 22C. Wygląda na to, że się w ogóle nie załączył. Dmuchawy wyły przez niemal cały czas pracy nagrzewnicy, czyli ~30'.
Czy tak jest w fabrycznych zestawach "dodatkowa nagrzewnica/programowalna"? Czy jest jakaś możliwość zmiany tego? Dołożenie jakiegoś modułu? Wymiana czegoś? Jak rozumiem taki zestaw jak mam teraz, czyli pełne wycie dmuchaw, nie ma sensu podłączony do t100htm? Aha, wyświeltacz Conversa pokazuje temperature cieczy chłodzącej od 60C. Po grzaniu wskaźnik leżał na dnie ale po przejechaniu niecałych 2km było już 90C.Czyli tu lux. |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
FCP member
|
No ale jak rozumiem jeżeli przy pomocy Telestara T100 HTM mogę nastawić temperaturę wewnętrzną. Jeżeli sterownik webasto nie potrafi uruchomić klimatronika aby tak wysterować grzeniem i nawiewami żeby osiągnąć zadaną temperaturę we wnętrzu pojazdu no to użycie T100 HTM nie ma sensu i lepiej zainstalować system na T91. Czy mam rację?
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
T100htm ma tylko i wyłącznie pomiar temperatury dla wiedzy uzytkownika,nic nie potrafi zmienić w ustawieniach auta/ klimatronika. Pomiar temperatury wykorzystywany jest miedzy innymi do funkcji komfortu,gdzie to centralka decyduje na jaki czas załączyć ogrzewanie by byla odpowiednia temperatura gdy będziesz wsiadał do auta. Ściągnij sobie instrukcję obslugi t100htm a wszystko stanie sie jasne.Dodatkowo na t100htm widzisz na wyswietlaczu ile czasu jeszcze będzie załączone ogrzewanie,bardzo przydatna funkcja no i jeszcze masz wspomniany pomiar temperatury także na wyświetlaczu pilota.
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
FCP member
|
mm32 pisałem do Ciebie na priv ale cisza w eterze. Czy masz zestawy pilot/centralka/anetna/instalacja elektryczną na zbyciu?
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Przepraszam,byłem zajęty,już odpowiedziałem.
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kacper
Model: Ford S-Max GHIA (7 osób)
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
|
zaraz chwileczkę... czy ja dobrze rozumiem, że u mnie można to standardowe dogrzewanie (przycisk MAX) zamienić na sterowane z conversa harmonogramem czy czymś i żeby się uruchamiało co rano pon-pt? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kacpero http://www.motostat.pl/user_images/67485/icon1.png Ford S-Max'09 GHIA 1.8 TDCI Ford Focus'04 kombi 1.8 TDCI http://www.yanosik24.pl/widget/80146.pnghttp://opencaching.pl/statpics/72954.jpghttp://www.geocaching.pl/statbar/11068949.png |
|
|
|
|
|
#59 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 23-04-2013
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
|
Musiałbyś mieć zainstalowane dogrzewanie spalinowe aby można było próbować.
Masz u siebie zainstalowany piec webasto? Dodatkową rurę wydechową pod przednim prawym nadkolem? Widać jak się schylisz pod samochód.
|
|
|
#60 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Potrzeba nam testerów nowego pomysłu zamiany zwykłego dogrzewacza na pełne ogrzewanie postojowe tylko i wyłącznie po przez zmianę konfiguracji auta.Ja twierdzę,że tak można.
Oba ogrzewania występują w convers+(nie jednocześnie,albo jedno albo drugie) , z tą różnicą,że dogrzewacz można tylko zaznaczyć lub odznaczyć,a pełne ogrzewanie ma wiele pocji w convers+ tj. Aktywuj teraz,Jeden raz,czas 1 i czas 2. Przetestuj i daj znać. |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|