Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-02-2009, 08:18   #31
slazdu
ford::average

Model: Mondeo IV
Silnik: 140KM TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [MK3] TDCI i poszarpywanie.

Cytat:
Napisał okomar
jestem po wymianie całego kolektora z turbina i jest jeszcze gorzej :fcp3
Zauważyłem u siebie nieszczelność pod kolektorem ssącym. Po wymianie uszczelek nie dokręciłem za mocno i kolektor był cały w tłustawych sadzach, brudach. Po dokładnym wyczyszczeniu, a w szczególności powierzchni w silniku, zadałem sobie pytanko - z jaką siłą mam dokręcić? Tak jak ostatnio, znów może będzie nieszczelność. Za mocno, w alu łatwo przekręcić śrubę, albo plastik pęknie i będzie... :612:
Mam więc pytanie do całego grona - z jaką siłą mają być dokręcane te śrubki ? Mam możliwość pożyczenia klucza dynamometrycznego i chciałbym zrobić to tak, jak powinno być zrobione.
Czekam na info.
Pozdr.
slazdu

Stary 08-02-2009, 12:33   #32
okomar

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

u mnie problem rozwiazany prawdopodobnie dol silnika do roboty, wlasciciel przyznal sie po dlugim czasie ze w aucie byla zalana przez przypadek benzyna i to ona przypuszczam narobila jakis szkod, niestety tematu nie rozwiaze na 100 % poniewaz klient nie zdecydowal sie na targanie glowicy lub wymiane silnika :fcp8 ale jestem na 100 % pewien ze przyczyna lezy po stronie mechanicznej silnika
okomar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2009, 09:36   #33
slazdu

Cytat:
Napisał okomar
u mnie problem rozwiazany prawdopodobnie
Witaj okomar ! Jak Twoje prace ? Napisz co zrobiłeś i jaki to dało efekt końcowy.
U mnie poszarpywanie b.z. :fcp3
Mam jedno pytanko. Co może się stać, jeżeli odłączę przepływomierz na dłuższą chwilę / jazdę ?
Odpalałem silnik w garażu i miałem odłączoną wtyczkę, a silnik chodził normalnie. O ile się nie mylę, w niektórych wersjach diesel'a w ogóle ich nie stosowano. Jaka jest czułość tego "drucika", jak może reagować na to komp.?
Pozdr.
slazdu
Stary 13-02-2009, 23:49   #34
okomar

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

Witaj. Tak jak napisalem wyzej ja do konca problemu nie rozwiaze bo klient sprzedaje auto i bedzie probowal tak sprzedac :573: co do przeplywomierza to nic sie nie stanie najwyzej tylko wyskoczy check silnika i auto bedzie mulowate, masz racje niektore wersje nie mialy przeplywki bo zamiast niej mialy inny zawor egr ktory pracowal na podobnej zasadzie, jak do czegos dojdziesz to daj znac bo bardzo jestem ciekawy powodzenia :fcp2
okomar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2009, 14:32   #35
slazdu

Talking Odp: [MK3] TDCI i poszarpywanie.

Witam
Wracając do tematu poszarpywania, kilka info.
Byłem w ASO. Zrobili analizę, na podstawie której chcieli naciągnąć mnie na jeszcze większą kasę i zrobić analizę pompy + wtryskiwaczy. Nie słuchali opowieści, co zrobiłem, wymieniłem itd. Dziadoska f-ma cd.
Sprawdziłem jeszcze przepływomierz (przy miłej postawie znajomego) - b.z.
Wykęciłem czujnik spalania stukowego. Obejrzałem, powąchałem (bo niby co można zmierzyć w piezoelektryku ?) i wkręciłem na swoje miejsce. Wielka zaskoczka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Praca bez porównania spokojniejsza, bez warczenia i innych dziwnych objawów.
Kupiłem na wszelki wypadek nowy czujnik. Wczoraj zamontowałem i jedno co widzę, równiejsza praca silnika, cichsza, ale ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. poszarpywanie zostało.
Na tym chyba kończę na razie analizy i podmiany. Będę z tym jeździł.
Pozdr.
slazdu
Stary 29-05-2009, 09:36   #36
mateo hh 84
ford::amateur

Model: Mondeo N 3
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: [MK3] TDCI i poszarpywanie.

Witam jestem praktycznie nowy na tym forum i przelecialem wszystko od A do Z z zwiaskiem tego CHOLERNEGO POSZARPYWANIA!! Mam takie same objawy z tym ze nie dymi, niekiedy sie tam cos pokarze ale to jest przeciesz w koncu ropniakGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i co mnie jeszcze zadziwilo dwa wtryski od strony posazera sa mokre co to moze byc za dokladna przyczyna dla niekturych moze byc to smieszne ze niewiem ale naprawde nie czaje w tych sprawach i nie chce dac sie nabic w butelke pozniej u mechanika. Chcialem jeszcz zaznaczyc ze mam ten problem juz od roku czyli od samego kupna auta dopiro forum mi to uswiadomilo co jes grane bo myslalem ze tak ma byc. pozdrawiam wszystkich czytajacych i bede wdzieczny za kazda porade.
mateo hh 84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2009, 12:36   #37
slazdu

Cytat:
Napisał mateo hh 84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam jestem praktycznie nowy na tym forum i przelecialem wszystko od A do Z z zwiaskiem tego CHOLERNEGO POSZARPYWANIA!! Mam takie same objawy z tym ze nie dymi, niekiedy sie tam cos pokarze ale to jest przeciesz w koncu ropniakGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i co mnie jeszcze zadziwilo dwa wtryski od strony posazera sa mokre co to moze byc za dokladna przyczyna dla niekturych moze byc to smieszne ze niewiem ale naprawde nie czaje w tych sprawach i nie chce dac sie nabic w butelke pozniej u mechanika. Chcialem jeszcz zaznaczyc ze mam ten problem juz od roku czyli od samego kupna auta dopiro forum mi to uswiadomilo co jes grane bo myslalem ze tak ma byc. pozdrawiam wszystkich czytajacych i bede wdzieczny za kazda porade.
Zgadza się. Jak już człowiek uświadomi sobie, że coś nie gra, to coś trafia przez to poszarpywanie. Wilgotne wtryski, nie mają tu raczej wpływu, no chyba że są tam kałuże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Spróbuj, ty lub mech., dokręcić je. Powinno przestać.
Jeżeli zaś chodzi o poszarpywanie to, co z pewnością widziałeś / czytałeś sprawdzając przy pomocy szukajki, że to problem najczęściej z nieszczelną którąś z rur powietrza, lub jak było w moim przypadku, intercoolera. Szukaj na początku dziur i luźnych opasek zaciskowych.
Powodzenia.
Pozdr.
slazdu
Stary 29-05-2009, 16:58   #38
mateo hh 84
ford::amateur

Model: Mondeo N 3
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000

Wielkie DZIEKI slazdu! Jade na koniec czerwca do Polski na przeglad to bede rozmawial z mechanikiem to zobacze co wymysli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam.
mateo hh 84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2009, 14:22   #39
kaszel_73
ford::beginner

Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003

Witam. Czy doszedł już ktoś z Was do przyczyn nieszczęsnego poszarpywania? Mówię tu o opcji "szarpanie + dymienie"?
kaszel_73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-07-2009, 19:29   #40
kaszel_73
ford::beginner

Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003

No i po sprawie. Dzisiaj odstawiłem do ASO, oskubali mnie z: 200 za diagnostykę, okazało sie ze walnięta rura intercoolera (policzyli 230 - dużo dość), wymiana rury (79), czyszczenie EGR-a(45). Wyszło sporo, ale poszarpywanie i kopcenie odeszło w zapomnienie. Jestem zadowolony. Pozdro
Acha. ważne, aby w przypadku jazdy na trzaśniętej rurze intercoolera przy wymianie wyczyścić EGR.

Ostatnio edytowane przez kaszel_73 ; 02-07-2009 o 19:32
kaszel_73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania