![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-01-2009
Model: Mondeo IV
Silnik: 140KM TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Mam więc pytanie do całego grona - z jaką siłą mają być dokręcane te śrubki ? Mam możliwość pożyczenia klucza dynamometrycznego i chciałbym zrobić to tak, jak powinno być zrobione. Czekam na info. Pozdr. slazdu
|
|
|
|
#32 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-02-2008
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
u mnie problem rozwiazany prawdopodobnie dol silnika do roboty, wlasciciel przyznal sie po dlugim czasie ze w aucie byla zalana przez przypadek benzyna i to ona przypuszczam narobila jakis szkod, niestety tematu nie rozwiaze na 100 % poniewaz klient nie zdecydowal sie na targanie glowicy lub wymiane silnika :fcp8 ale jestem na 100 % pewien ze przyczyna lezy po stronie mechanicznej silnika
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
|
Cytat:
U mnie poszarpywanie b.z. :fcp3 Mam jedno pytanko. Co może się stać, jeżeli odłączę przepływomierz na dłuższą chwilę / jazdę ? Odpalałem silnik w garażu i miałem odłączoną wtyczkę, a silnik chodził normalnie. O ile się nie mylę, w niektórych wersjach diesel'a w ogóle ich nie stosowano. Jaka jest czułość tego "drucika", jak może reagować na to komp.? Pozdr. slazdu
|
|
|
|
#34 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-02-2008
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
Witaj. Tak jak napisalem wyzej ja do konca problemu nie rozwiaze bo klient sprzedaje auto i bedzie probowal tak sprzedac :573: co do przeplywomierza to nic sie nie stanie najwyzej tylko wyskoczy check silnika i auto bedzie mulowate, masz racje niektore wersje nie mialy przeplywki bo zamiast niej mialy inny zawor egr ktory pracowal na podobnej zasadzie, jak do czegos dojdziesz to daj znac bo bardzo jestem ciekawy powodzenia :fcp2
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
|
Witam
Wracając do tematu poszarpywania, kilka info. Byłem w ASO. Zrobili analizę, na podstawie której chcieli naciągnąć mnie na jeszcze większą kasę i zrobić analizę pompy + wtryskiwaczy. Nie słuchali opowieści, co zrobiłem, wymieniłem itd. Dziadoska f-ma cd. Sprawdziłem jeszcze przepływomierz (przy miłej postawie znajomego) - b.z. Wykęciłem czujnik spalania stukowego. Obejrzałem, powąchałem (bo niby co można zmierzyć w piezoelektryku ?) i wkręciłem na swoje miejsce. Wielka zaskoczka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Praca bez porównania spokojniejsza, bez warczenia i innych dziwnych objawów. Kupiłem na wszelki wypadek nowy czujnik. Wczoraj zamontowałem i jedno co widzę, równiejsza praca silnika, cichsza, ale ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. poszarpywanie zostało. Na tym chyba kończę na razie analizy i podmiany. Będę z tym jeździł. Pozdr. slazdu
|
|
|
#36 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-05-2009
Model: Mondeo N 3
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000
|
Witam jestem praktycznie nowy na tym forum i przelecialem wszystko od A do Z z zwiaskiem tego CHOLERNEGO POSZARPYWANIA!! Mam takie same objawy z tym ze nie dymi, niekiedy sie tam cos pokarze ale to jest przeciesz w koncu ropniakGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i co mnie jeszcze zadziwilo dwa wtryski od strony posazera sa mokre co to moze byc za dokladna przyczyna dla niekturych moze byc to smieszne ze niewiem ale naprawde nie czaje w tych sprawach i nie chce dac sie nabic w butelke pozniej u mechanika. Chcialem jeszcz zaznaczyc ze mam ten problem juz od roku czyli od samego kupna auta dopiro forum mi to uswiadomilo co jes grane bo myslalem ze tak ma byc. pozdrawiam wszystkich czytajacych i bede wdzieczny za kazda porade.
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
|
Cytat:
Jeżeli zaś chodzi o poszarpywanie to, co z pewnością widziałeś / czytałeś sprawdzając przy pomocy szukajki, że to problem najczęściej z nieszczelną którąś z rur powietrza, lub jak było w moim przypadku, intercoolera. Szukaj na początku dziur i luźnych opasek zaciskowych. Powodzenia. Pozdr. slazdu
|
|
|
|
#38 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-05-2009
Model: Mondeo N 3
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000
|
Wielkie DZIEKI slazdu! Jade na koniec czerwca do Polski na przeglad to bede rozmawial z mechanikiem to zobacze co wymysli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-06-2009
Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam. Czy doszedł już ktoś z Was do przyczyn nieszczęsnego poszarpywania? Mówię tu o opcji "szarpanie + dymienie"?
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-06-2009
Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
|
No i po sprawie. Dzisiaj odstawiłem do ASO, oskubali mnie z: 200 za diagnostykę, okazało sie ze walnięta rura intercoolera (policzyli 230 - dużo dość), wymiana rury (79), czyszczenie EGR-a(45). Wyszło sporo, ale poszarpywanie i kopcenie odeszło w zapomnienie. Jestem zadowolony. Pozdro
Acha. ważne, aby w przypadku jazdy na trzaśniętej rurze intercoolera przy wymianie wyczyścić EGR. Ostatnio edytowane przez kaszel_73 ; 02-07-2009 o 19:32 |
|
|
|