Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-03-2009, 10:37   #31
torgi
ford::average

Model: GALAXY
Silnik: 1.9 TDI 85 KW
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: MK II , KOŁO DWUMASOWE

Witam , jak pisałem wczesniej -wymieniłem wszystko co trzeba cały komplet sprzęgła (dwumasa , sprzegło ,doscisk, lożysko oporowe) plus uszczelniacz walu tylni-wydatek bardzo duzy.Panowie po montarzu nie ustawili odpowiednio poduszek na silniku i skrzyni i dlatego na jalowym biegu były wibracje ale teraz to poprawili i jest ok.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

torgi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2009, 14:39   #32
danielp
ford::advanced

Model: Sharan MK2
Silnik: 1,9 TDI AUY
Rocznik: 2001

Dobrze, że się wyjaśniło. Czyli luzy na nowym kole były prawidłowe.
Czy u Ciebie mechanik używał wspomnianego wcześniej "spec narzędzia", czy w inny sposób montował koło? Ile wzieli za wymianę?
danielp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2009, 20:31   #33
torgi
ford::average

Model: GALAXY
Silnik: 1.9 TDI 85 KW
Rocznik: 2000

co do tego ,,spec narzedzia '' to nie wiem , bo nie było mnie przy wymianie -cięzko siedziec tam cały dzien i sie gapic, choc powiem ze często to stosuje -lubie patrzec im na łapkiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a za wymiane to popłynełem 300 zeta
a czy luzy były prawidlowe? tego to niewiem -ale takie luzy są w zgodzie z normą firmy LUK ! tak mi powiedział koles od spraw technicznych w firmie LUK POLSKA

Ostatnio edytowane przez torgi ; 12-03-2009 o 20:36
torgi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-04-2009, 16:10   #34
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

Jak poznać że pada dwumasa i czy VAG pokaże to że źle działa?
Stary 14-04-2009, 17:59   #35
janbra
ford::advanced

Imię: Janusz
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI - 163KM
Rocznik: 2013

VAG nic nie pokaże, objawów padania jest sporo i nie muszą występować wszystkie razem.
Ogólnie zatrzęsienie przy zapalaniu, gaszeniu silnika. Metaliczne stuki podczas zapalania, gaszenia, trzęsienie na zimnym silniku, nierówna praca silnika, stuki podczas dodawania ujmowania gazu, drgania w okolicach 1800-2200 obr. i jeszcze wiele innych. Wiele z tych objawów może być spowodowane innymi usterkami dlatego też trudno zdiagnozować padające koło. Chyba, że jest to już taka agonia że trzęsie mocno i gasi / zapala się silnik z potężnym stukiem/hukiem.

Ostatnio edytowane przez janbra ; 14-04-2009 o 18:01
janbra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2016, 16:07   #36
mirokez
ford::amateur

Model: galaxy mk2
Silnik: 1.9 tdi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Koło dwumasowe - szarpie przy przyśpieszaniu

Witam, podepnę się pod temat.

Posiadam Galaxy mk2 z 2002 1,9 tdi. Problem jaki trapi mój samochód to wibracje całego samochodu. Przy miejszych prędkościach są miejsze natomiast przy większych wzrastają. Po zakupie galaxy jakies 2 miesiące temu wibracje były dużo większe, ale powoli je eliminowałem. Wymienione zostały poduszka (łapa), poduszka pod skrzynia, łączniki stabilizatora, końcówka drążka, tuleja wachacza, nowe opony ( koła wyważone ). Może ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze może być. Czy jest możliwe, że to przez dwumas ?
mirokez jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2016, 23:54   #37
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001

Sprawdź przeguby na półosiach... pewnie masz już wytłuczone.
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2016, 06:35   #38
mirokez

Model: galaxy mk2
Silnik: 1.9 tdi

Nowa diagnoza.

Wibracje pojawiają się niezależnie czy samochód jedzie czy stoi w przedziale obrotów ok 2000-2800. Najlepiej to widać na lusterku wstecznym. Czy uważacie, że to może by od dwumasu czy może od czegoś innego ? Gdzieś chyba na forum Opla wyczytałem, że może to być spowodowane klapkami kolektora dolotowego. Przegóby, półosie, koła oraz zawieszenie można wykluczyć.
mirokez jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2016, 22:38   #39
softel

Model: Ford Galaxy
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2007,2013

Witam
mam pytanie, jestem na etapie wymiany auta byłem oglądać galaxy z 2013 ze skrzynią dsg power shift i słyszałem stuki przy wyłączaniu samochodu do tej pory mam skrzynię manual i nie wiem czy w automacie jest koło dwumasowe.Według waszych opisów może padać dwumas chociaż auto według książki ma dopiero 150k ale może być podrobiona.Jak jest ma dwumas czy nie?
softel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2017, 16:44   #40
charly

Imię: Karol
Model: Galaxy
Silnik: 1,9 tdi 115 km

U mnie pojawiały się wibrację, takie jakby lekkie przerywanie w różnych zakresach obrotów, czasami było po prostu ok, różnie, większość mechaników stawiała na dwumasę, po wymianie sprzęgła, nawiasem mówiąc wymieniłem ze sztywnym kołem a nie dwumasą, okazało się że dalej to samo, okazało się że nie łączył jeden wtrysk (gniazdo elektryczne), pomogło dociśnięcię wtyczki. Po jakimś czasie, pojawiły się czasem wibracje przy dłuższej jeździe, dla pewności wymieniłem poduszki silnika, ale w tym przypadku była to półoś do wymiany.
charly jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania