Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-05-2009, 08:30   #151
delta9
ford::beginner

Model: Mondeo automat ghia navi
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy

Cytat:
Napisał Cobretti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bo jak jeżdżę po mieście to wskazuje pierwszą kreskę... w trasie już stoi w pionie....
Przyjąłem podobnie - pierwsza kreska to lekko rozgrzany, co nie oznacza że jest "duszony".

Czy chłodzicie silnik bo zwykłej, spokojnej jeździe po mieście? Czy tylko po trasach dłuższych?

delta9 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2009, 12:12   #152
Prim0
ford::average

Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI TIPTRONIC

Co do oleju
To mam znajomego w kaliszu który ma warsztat ASB.
On jest bardzo szczęśliwy że ASO (nie tylko forda ale też bmw ... i wiele innych) podają informacje o braku konieczności wymiany oleju w skrzyniach.
Przez to ma więcej klientów z typowymi uszkodzeniami wywołanymi zużytym olejem.
Nie tylko mój znajomy ale każdy inny zakład twiedzi iż olej wymienia się systematycznie we wszystkich skrzyniach (ja widze jeden powód dla którego ASO nie zaleca wymiany oleju koszt nowej skrzni to pewnie z 20 tysiów + robota a wymina to marne grosze)
Pozdro I powodzenia tym co nie wymieniają
Prim0 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2009, 15:04   #153
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał delta9 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy chłodzicie silnik bo zwykłej, spokojnej jeździe po mieście? Czy tylko po trasach dłuższych?
silnik czy turbo ??
ja akurat mam tak ze pod dom podjeżdżam osiedlową dróżką... 30kmh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
więc nawet sprężarka nie chodzi bo mam jakieś 1500obr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-05-2009, 15:31   #154
delta9

Model: Mondeo automat ghia navi
Silnik: 2.0 Diesel

turbinę oczywiście miałem na myśli
delta9 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2009, 19:57   #155
Cobretti

Cytat:
Napisał Prim0 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie tylko mój znajomy ale każdy inny zakład twiedzi iż olej wymienia się systematycznie we wszystkich skrzyniach (ja widze jeden powód dla którego ASO nie zaleca wymiany oleju koszt nowej skrzni to pewnie z 20 tysiów + robota a wymina to marne grosze)
to nie aso decyduje tylko producent.... gdyby tak było, że producent dybie na kasę Klienta z powodu... wymiany skrzyni to by nie zalecali wymian w ogóle...
a poza tym.... to nie brak wymiany oleju niszczy skrzynie tylko.... nie umiejętna eksploatacja....
automat przeżyje nie jedną manualną..... dlaczego ?? bo sam decyduje jak ma pracować ...
a manualną skrzynię zarżniesz nie umiejętną jazdą i nadmiernym obciążaniem i to znacznie szybciej....
no ale podobno ja się nie znam ....
Stary 12-05-2009, 14:04   #156
Szczesliwy

Cytat:
Napisał stanisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koniecznie daj znać jak będziesz wiedział co z tym oprogramowaniem.
Czy jest taka opcja, jaki koszt i gdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
byłem w ASO. Zza biurka usłyszałem, że przez cztery lata pracy nie słyszał o aktualizacjach oprogramowaniania skrzyni biegów oraz automatycznych wycieraczek. Dla pewności zaproponował podpięcie do komputera, który stwierdzi, czy są jakieś aktualizacje, ale powiedział, że podpięcie to ponad 200pln.

Co do wycieraczek, to przyznał, że w takim mondeo działają beznadziejnie.
Szczesliwy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2009, 14:06   #157
Szczesliwy

co do skrzyni i wymiany oleju to moje zdanie jest takie: Skrzynia 5-cio biegowa nie jest "prawdziwą" skrzynią automatyczną. Jest to zautomatyzowana skrzynia manualna. Stąd też informacje o braku konieczności wymiany oleju, tak jak to jest w niektórych skrzyniach manualnych.
Stary 12-05-2009, 18:14   #158
Cobretti

Cytat:
Napisał Szczesliwy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do wycieraczek, to przyznał, że w takim mondeo działają beznadziejnie.
możesz rozwinąć temat ?? co "autor miał na myśli" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-05-2009, 09:57   #159
Szczesliwy

Cytat:
Napisał Cobretti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
możesz rozwinąć temat ?? co "autor miał na myśli" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wg mnie działają słabo. Czasami działają za późno, czasami scierają pracą ciągłą, gdy ledwo pare kropli pada na szybę. Dodatkowo bezsensem jest dla mnie to, że po uruchomieniu samochodu, gdy wybierak wycieraczek był na auto, to robią jeden cykl zcierania, pomimo że nie pada!. Dlatego pytałem również o aktualizację sterowania wycieraczek, na co usłyszałem, że w tym modelu wycieraczki właśnie tak działają...
Stary 13-05-2009, 15:29   #160
Cobretti

aha...

ja "autowycieraczki" miałem w 406 i nie uważam tego z cośbardzo potrzebnego ...
chocby dlatego ze przy drobnym deszczu wystarczy czasem "jedna kropla" na czujnik i wycieraczki jadą.. na sucho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
automat , mondeo mk3

Zasady postowania