Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-06-2009, 22:15   #61
muflon137
ford::advanced

Imię: marcin
Model: galaxy mk2
Silnik: 1.9/116
Rocznik: 2005
Domyślnie

Cytat:
Napisał muflon137 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przyczyna znaleziona-
s51 wyłącznik termiczny zapobiegający oszronieniu parownika (evaporator)
chyba kupie używkę ponieważ nowy kosztuje 350 pln i jest dostepny tylko w serwisie forda :-(
to ustrojstwo było montowane najprawdopodobniej tylko w galaxy z silnikami 2.0 i 2.3.
ps. może ma ktoś taki załącznik na zbyciu lub zna kogoś kto może mieć ? nr.części : 95NW19618AE
tutaj masz nr

Cytat:
Napisał Ryba77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko że ja mierzyłem przy parowniku, tam gdzie wchodzi sonda od czujnika. A możesz mi napisać jak wygląda u Ciebie cykl pracy sprężarki. Po jakim czasie ją wyłącza i po jakim ponownie załącza?
termometr w kratkę i gdy zeszło do 7 stopni to rozłącza a w okolicy 12 znów włącza , temperatura była ustawiona na minimum a siła nawiewu dwie kreski ( klimatronik )

Ostatnio edytowane przez subratri ; 21-06-2009 o 10:30
muflon137 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2009, 09:50   #62
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: klimatyzacja-szwankuje

Chodzi mi o symbol tego wymienionego elementu elektronicznego za 60gr a nie o symbol części wg. Forda.
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2009, 14:46   #63
muflon137

Cytat:
Napisał Przemek_PC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chodzi mi o symbol tego wymienionego elementu elektronicznego za 60gr a nie o symbol części wg. Forda.
ok,sprawdzę i napiszę
Stary 21-06-2009, 15:31   #64
galo

Imię: Darek
Model: S Max
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2007

Witam wszystkich.
Od miesiąca jestem posiadaczem MK1 i też miałem problem z klimą.
Rano klima zazwyczaj działała przez jakieś 20min. w tym czasie mogłem przełączać na auto i econ i wszystko było ok. powiedziałbym, że sytuacja identyczna jak u kolegi muflon137. Pojechałem do elektryka i znalazł właśnie ten przeciwszronowy (evaporator), że to jego wina połączył na stałe dwa z trzech kabelków czarno-zielony z niebieskim i od tamtej pory Klima hula temperatura na wylocie schodzi, do 1st. Powiedział, że na razie mogę tak jeździć i nic się nie stanie i spokojnie mogę szukać sobie nowy, ale po przeczytaniu postu kolegi muflon137, że można zajechać w ten sposób sprężarkę zmartwiłem się, bo elektryk mówił, że jest jeszcze jakieś zabezpieczenie, które wrazie czego odłączy klime i nic złego się stać nie może, jedyna wada tego rozwiązania to, że sprężarka ma ciężko wystartować i nic Więcej.
Mam, więc pytanie do kolegi muflon137, które kabelki zwarłeś przekaźnikiem te dwa czarne od czujnika czy któreś z tych trzech tak jak ja.
Przydałby mi się jakiś schemat elektryczny klimatyzacji dotyczący tego problemu tylko niebardzo wiem gdzie go szukać może ktoś podpowie albo ma taki.
galo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2009, 17:47   #65
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

Cytat:
Napisał muflon137 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tutaj masz nr

termometr w kratkę i gdy zeszło do 7 stopni to rozłącza a w okolicy 12 znów włącza , temperatura była ustawiona na minimum a siła nawiewu dwie kreski ( klimatronik )
Tak tylko mi chodzi o orientacyjny czas pracy, czyli ile czasu pracuje po ustabilizowaniu parametrów a na jaki czas się zatrzymuje.
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2009, 17:55   #66
bumcia
ford::amateur

Witaj-mialem dokladnie ten sam problem-umnie okazalo sie ze padl przekaznik-do konca nie wiem jak sie nazywa-natomiast mam ten uszkodzony-wiem ze znajduje sie za schowkiem-jesli chcesz odnajde ten uszkodzony i podam numer czesci-pozdrawiam
bumcia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2009, 19:21   #67
muflon137

Cytat:
Napisał Ryba77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak tylko mi chodzi o orientacyjny czas pracy, czyli ile czasu pracuje po ustabilizowaniu parametrów a na jaki czas się zatrzymuje.
na pewno duzy wpływ ma na to temperatura na zewnątrz i jak ustawisz chłodzenie i jaką prędkość wentylatora. ja ustawiłem na minimum i wentylator na trzy kreski. . teraz jest 16*c i zbiło temperature ( na kratce ) do 7*c trwało to 5 min - rozłączyła sprężarkę temperatura wzrosła do 12 *c 70 sekund przerwy i sprężarka znów się załączył. chodziła ok 3 min i znów ok 1 min przerwy. czasy pracy są bardzo różne
Stary 21-06-2009, 19:31   #68
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

oto mi właśnie chodziło u mnie włącza się i rozłącza pracuje bardzo krótko i przez to nie mogę schłodzić wnętrza, (wszystkie parametry w normie: ciśnienia itd.). Jak wyjmę sondę z obudowy parownika to jest super, to właśnie ten czujnik mi tak bruździ. Spróbuję go rozebrać może zobaczę co w trawie piszczy bo 350 pln to trochę dużo.
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2009, 19:49   #69
muflon137

Cytat:
Napisał galo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich.
Od miesiąca jestem posiadaczem MK1 i też miałem problem z klimą.
Rano klima zazwyczaj działała przez jakieś 20min. w tym czasie mogłem przełączać na auto i econ i wszystko było ok. powiedziałbym, że sytuacja identyczna jak u kolegi muflon137. Pojechałem do elektryka i znalazł właśnie ten przeciwszronowy (evaporator), że to jego wina połączył na stałe dwa z trzech kabelków czarno-zielony z niebieskim i od tamtej pory Klima hula temperatura na wylocie schodzi, do 1st. Powiedział, że na razie mogę tak jeździć i nic się nie stanie i spokojnie mogę szukać sobie nowy, ale po przeczytaniu postu kolegi muflon137, że można zajechać w ten sposób sprężarkę zmartwiłem się, bo elektryk mówił, że jest jeszcze jakieś zabezpieczenie, które wrazie czego odłączy klime i nic złego się stać nie może, jedyna wada tego rozwiązania to, że sprężarka ma ciężko wystartować i nic Więcej.
Mam, więc pytanie do kolegi muflon137, które kabelki zwarłeś przekaźnikiem te dwa czarne od czujnika czy któreś z tych trzech tak jak ja.
Przydałby mi się jakiś schemat elektryczny klimatyzacji dotyczący tego problemu tylko niebardzo wiem gdzie go szukać może ktoś podpowie albo ma taki.
gdy ja zwarłem te dwa przewody od czujnika oszronienia to działała przez jakieś 30 min, po tym czasie sterownik nie sczytywał temperatury czujnika i nie dawał prądu na układ. prąd dałem z akumulatora przez bezpiecznik na zasilanie całego układu przekaźnik nr 94
Stary 21-06-2009, 23:38   #70
galo

Imię: Darek
Model: S Max
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2007

Cytat:
gdy ja zwarłem te dwa przewody od czujnika oszronienia to działała przez jakieś 30 min, po tym czasie sterownik nie sczytywał temperatury czujnika i nie dawał prądu na układ.
U mnie to trwało chyba trochę krócej przynajmniej tak mi się wydaje
Cytat:
prąd dałem z akumulatora przez bezpiecznik na zasilanie całego układu przekaźnik nr 94
Domyślam się, że to ten wąski przekaźnik, bo nie pamiętam numeru w moim przypadku za skrzynką bezpieczników, jeśli na niego dałeś prąd z akumulatora to może stąd ta obawa o sprężarkę, bo mój elektryk rozwiązał to chyba winny sposób i dlatego może to być podłączone na stałe.
Nie mam schematu elektrycznego, ale jutro jak czas pozwoli to porobię trochę pomiarów i zamiast tego, (evaporatora) wystawie jakiś termostat (od bojlera) zamiast niego, bo wydaje mi się, że zasada działania jest podobna a różnica w cenie ogromna.
galo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania