Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-05-2009, 08:57   #41
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: klimatyzacja-szwankuje

To jest wyłącznik termiczny zapobiegający oszronieniu parownika (evaporator). Deski nie musisz pruć. Prawdopodobnie chodzi o [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] czujnik.

Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2009, 09:33   #42
muflon137
ford::advanced

Imię: marcin
Model: galaxy mk2
Silnik: 1.9/116
Rocznik: 2005

dzięki kolego, zaraz się biorę za wyciągnięcie go. gdzie mogę dostać taki czujnik ?
muflon137 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2009, 07:09   #43
muflon137

przyczyna znaleziona-
s51 wyłącznik termiczny zapobiegający oszronieniu parownika (evaporator)
chyba kupie używkę ponieważ nowy kosztuje 350 pln i jest dostepny tylko w serwisie forda :-(
to ustrojstwo było montowane najprawdopodobniej tylko w galaxy z silnikami 2.0 i 2.3.
ps. może ma ktoś taki załącznik na zbyciu lub zna kogoś kto może mieć ? nr.części : 95NW19618AE
Stary 20-05-2009, 08:53   #44
Przemek_PC

Rozumiem, że VAG wykazał ci wcześniej błąd tego czujnika? A może zanim go zakupisz to wyczyść styki, sprawdź zachowanie czujnika omomierzem. Miałem problem z czujnikiem temp. zewnętrznej, ciągle pokazywał 10st. później spadł na -40st. Rozpiąłem kostkę wyczyściłem styki i czujnik działa jak działać powinien.
Stary 20-05-2009, 10:39   #45
muflon137

niestety vag nie pokazuje błędu. błąd wychodzi dopiero wtedy jak wypnę wtyczkę.
z tym czujnikiem nie jest taka prosta sprawa ponieważ jest w nim też przekaźniki a zasada działania to ;
panel wysyła sygnał z zapytaniem o temperaturę i jeżeli jest ok to dopiero wtedy puszcza prąd na przekaźnik - sam do końca jeszcze tego nie rozumien. niestety ne da się go rozebrać ponieważ jest cały zalany

Ostatnio edytowane przez muflon137 ; 20-05-2009 o 10:47
Stary 20-05-2009, 13:21   #46
Przemek_PC

A ile ma wyprowadzeń? Może to coś na kształt bimetalu który przy temp. poniżej progu zwiera lub rozwiera styki? Masz omomierz?
Stary 21-05-2009, 07:07   #47
muflon137

Cytat:
Napisał Przemek_PC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ile ma wyprowadzeń? Może to coś na kształt bimetalu który przy temp. poniżej progu zwiera lub rozwiera styki? Masz omomierz?
do załącznika idą trzy przewody i wychodzą z niego dwa przewody do (termometru ) . niestety nie mam omomierza
Stary 21-05-2009, 18:03   #48
muflon137

Cytat:
Napisał bodzior Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na auto na tych pinach powinno być napięcie ale jak nie ma to nie koniecznie winny jest klimatronik bo musi być spełnionych kilka warunków żeby panel włączył klime.
to mnie bardzo zastanawia. mianowicie : z panela klimatyzacji idzie przewód do wyłącznika termicznego zapobiegającego oszronieniu parownika (evaporator s51 ) gdy na tym przewodzie jest prąd to klima działa ale najczęściej jest tak , że nie ma na nim napięcia i klima ni odpala .
moje pytane : jakie warunki muszą być spełnione aby był na nim prąd
Stary 24-05-2009, 11:55   #49
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

Ktoś kiedyś napisał że:czujnik oszronienia, funkcjonuje w szeregu z włącznikiem dmuchawy
Tak mi się jeszcze przypomniało, filtr przeciwpyłkowy wymieniłeś? Jak będzie zapchany to nie będzie odbioru ciepła z parownika i przeciw szronowy będzie wywalał. Jeżeli przeciwszronowy wywala to wentylator na skraplaczu nie będzie pracował.

Ostatnio edytowane przez Ryba77 ; 25-05-2009 o 11:57
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-05-2009, 12:14   #50
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał adamus 73 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.Chciałbym zasięgnąć porady w sprawie mojej klimy.Więc tak...Po nabiciu klimy sprawdzeniu szczelności klima jest mało wydajna tzn.leci chłodne ale nie zimne.Sprawdziłem ciśnienie na wysokim ok 10atm na niskim ok 2atm,czyli chyba w normie sprężarka chodzi a efektu brak.Dodam iż w zeszłym roku nabijałem klime a w tym roku na przeglądzie okazało się że brak czynnika.Więc musi być mała nieszczelność,lampka ultrafioletowa nie pokazuje wycieku sprawdzałem dokładnie wszystkie przewody chłodnice zawór ciśnieniowy i brak śladów wycieku.Ale ogólnie chodzi mi o to co może być przyczyną słabej wydajności?Za wszystkie sugestie z góry dziękuje.
Masz za małe parametry cisnienia, gdzieś to pisałem na tym forum, jak pamietam to po stronie niskiej około 3- 5, a po stronie wysokiej do 15 Atm, czyli za mało czynnika, lub spręzarka kaput. Sprawdź ręką rurki od komporesora, czy zimna jest naprawdę bardzo zimna. Czy masz klimatronik dwustrefowy, podwójny parownik i nawiewy w suficie?
Jeszcze możesz miec problem z jakąś klapą nawiewu, co wykazuje VAG?
Pozdr.
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania