Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-11-2009, 15:08   #601
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: 2,5T i 2,2TDCI-testy,opinie,chipowanie

Cytat:
Napisał PoleApart Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy w 2.5T da się jeszcze bardziej podnieść moment od 2 do 3 tys. obr. niż na tym wykresie? Auto ma dzień i jest żony więc dużo się jeszcze nie najeździłem ale brakuje charakterystyki, którą mam w 530d, które moc ma ciut mniejszą (katalogowo, czyli w życiu pewnie ma o 20 KM więcej niż 2.5T...) za to moment to płaskie 500 Nm od 2 tys obr. Podniesienia mocy na wysokich obrotach nie potrzebuję. Z trójką dzieci na pokładzie kręcenie ostre silnika prowokuje pytająco/groźne spojrzenia z prawego fotela.
Chcesz z benzyny zrobić diesla? Dlaczego po prostu nie kupiłeś diesla?

Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2009, 02:04   #602
keisim

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy 6500 rpm starty mocy aż ok. 90 KM? Czy na pewno ten wykres jest OK?
Słuszna uwaga... co prawda u mnie dieselek ale też w V-techu, przy obrotach ~4500/min i V ~200km/h straty były na poziomie 40KM.

Może tu kryją się brakujące kuce z katalogu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Heko, jak będziesz dokładnie wiedział jak to jest "komputerowo" przeliczane/uwzględniane to chętnie się dowiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-11-2009, 12:54   #603
Rijndael

Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...komputerowoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....według DIN.....
DIN 70020 mówi coś o przeliczaniu strat mocy podczas pomiaru auta 2WD na hamowni 4WD? Hm... nie sądze... Poza tym skoro zostało to przeliczone, to dlaczego wykres strat mocy jest błędny? Pytam nie bez przyczyny, bo przecież właściwe obliczenie strat mocy jest kluczowe dla wyliczenia mocy na silniku w przypadku hamowni podwoziowej, która przecież mierzy moc na kołach...
Stary 22-11-2009, 13:10   #604
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

...obojetne czy hamujemy na 2wd czy 4wd...moc(wykres) na silniku beddzie taka sama..... straty na 4x4 sa zawsze wieksze...bardziej przypominaja warunki drogowe....ale sa nieistotne dla wyikowGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

...ta niemiecka klawiaturaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2009, 22:13   #605
Tadek11111
ford::beginner

Imię: Tadeusz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał PoleApart Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy w 2.5T da się jeszcze bardziej podnieść moment od 2 do 3 tys. obr. niż na tym wykresie? Auto ma dzień i jest żony więc dużo się jeszcze nie najeździłem ale brakuje charakterystyki, którą mam w 530d, które moc ma ciut mniejszą (katalogowo, czyli w życiu pewnie ma o 20 KM więcej niż 2.5T...) za to moment to płaskie 500 Nm od 2 tys obr. Podniesienia mocy na wysokich obrotach nie potrzebuję. Z trójką dzieci na pokładzie kręcenie ostre silnika prowokuje pytająco/groźne spojrzenia z prawego fotela.
To żona nie lubi sportowej jazdy? :-) Ale tak poważnie, to znam to spojrzenie, więc wiem jak to jest :-)...

Też się właśnie ze względu na ten moment 400-420 zastanawiałem nad dieslem 2.2... Mam nadzieję, że nie będziemy obaj żałować :-)
Tadek11111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2009, 01:49   #606
Rijndael

Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...obojetne czy hamujemy na 2wd czy 4wd...moc(wykres) na silniku beddzie taka sama..... straty na 4x4 sa zawsze wieksze...
Ale tu mamy auto 2wd, a na wykresie straty mocy tak na oko dwukrotnie większe niż powinny być dla auta 2wd o takiej mocy.

Cytat:
bardziej przypominaja warunki drogowe....
???

Cytat:
ale sa nieistotne dla wyikowGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak straty mocy mogą być nieistotne dla podanej mocy na silniku, skoro hamownia podwoziowa mierzy moc na kołach, a moc na silniku wylicza właśnie na podstawie strat mocy?
Stary 28-11-2009, 18:21   #607
kolmi
ford::amateur

Model: Mondeo (MK IV)
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Witam Wszystkich,

Cytat:
Czy w 2.5T da się jeszcze bardziej podnieść moment od 2 do 3 tys. obr. niż na tym wykresie?
Parę dni temu byłem na przeglądzie po pierwszym roku i zdecydowanie lepiej się teraz zbiera - zwłaszcza na niskich, pewnie wgrali mi najnowszy soft (Mam tylko nadzieję, że nie pomylili z softem diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
kolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2009, 23:34   #608
robert.j
ford::average

Model: S-max
Silnik: 2.5 T
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał kolmi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam Wszystkich,

Parę dni temu byłem na przeglądzie po pierwszym roku i zdecydowanie lepiej się teraz zbiera - zwłaszcza na niskich, pewnie wgrali mi najnowszy soft (Mam tylko nadzieję, że nie pomylili z softem diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Oj to chyba tylko wrażenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ... Ja skorzystałem pierwszy raz z update oprogramowania około 2 miesięcy temu ( pierwszy raz od nowości czyli do kwietnia 2007) i moc silnika spadła z 217 do 205 kM. Nie zauważyłem na wykresie nic co mogłoby potwierdzać Twoja teorię .
robert.j jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2009, 03:15   #609
Rijndael

Cytat:
Napisał kolmi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może Ci włożyli czysty filtr powietrza?
Stary 30-11-2009, 12:26   #610
kolmi
ford::amateur

Model: Mondeo (MK IV)
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może Ci włożyli czysty filtr powietrza?
To raczej nie to, nie jest wyszczególniony na fakturze, no i od początku na niskich nie był zbyt żwawy. Wcześniej miałem wolnossącego Focusa 1.6, więc uznałem, że w turbobenzynie tak musi być.

A po przeglądzie jest znacząco odczuwalna różnica. Nabrał wigoru. Bardziej też słychać turbinę, więc może coś zmieniło się też mechanicznie.
Spróbuję przy okazji następnej wizyty w ASO dopytać się o szczegóły.

Niestety nie wpadłem wcześniej na pomysł wizyty na hamowni, więc nie mam teraz możliwości obiektywnego porównania.
kolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2.2tdci , 2.5t , chip , chiptuning , hamownia , mondeo mk4

Zasady postowania