Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2010, 10:28   #531
jwyszo
ford::beginner

Model: Fiesta Platinium X
Silnik: 1,25 82 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dobrze, że ostatecznie nie dowalili Ci "wyrównania" za 2010
Właśnie dowalili i dlatego jestem zadowolony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jwyszo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 14:43   #532
bikej
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008

Fiesta gold 1.25 60KM po pierwszym 1000km

Jestem zmuszony jezdzic tym wozidelkiem przez jeszcze ok. pol roku (do czasu pojawienia sie nowego c-maxaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., wiec bede recenzowal na biezaco.

A tymczasem:
Najwiekszy plus tego auta - zawieszenie
Najwiekszy minus - jak sie latwo domyslic - silnikGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zawieszenie - wiadomo - ford potrafi. Nic do zarzucenia.

Silnik - ze wzgledu na moc nadaje sie tylko do miasta. W miescie nie czuc w ogole, ze jest tak slaby. Nie ma kompleksow. Do ok. 80km/h jest wystarczajaco zwawy. Ale powyzej - bardzo kiepsko.
Bardzo maly zakres obrotow przy ktorych mozna w ogole myslec o wyprzedzaniu - tj. od ok 3250 do 4500. Ponizej i powyzej tego zakresu mocy zupelnie brak.

Mysle sobie - slaby silniczek, wiec pewnie malo paliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Otoz nie! Srednie zuzycie to na razie (dociera sie?) 8l/100.
Na autostradzie przy predkosci 120-130 (120 to jak sa wzniesienia i nie da sie utrzymac 130Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pali 9,7 wg komputera (czyli faktycznie >10).
W miescie ok 9,5 (czyli realnie dyszka, bo w tym egzemplarzu komputer zaniza o 5%).

Predkosci, o ktorych pisze powyzej to predkosci realne wg. gps. Swoja droga to fiesta nie przeklamuje wskazan tak bardzo, jak inne auta, ktorymi jezdzilem, bo przy predkosciach w okolicach 100km/h tylko o 5km/h zawyza.

Co do reszty:
Jakosc wykonania wnetrza uwazam za dosc niska. Tu i tam cos skrzypi, glosnik brzeczy, tam cos skuta. Materialy robia niestety nie najlepsze wrazenie. Plastik uzyty do budowy deski rozdzielczec wyglada tandetnie. Szczytem tandety sa klamki i wyswietlacz radia, ktory wyglada jak z "ruskiego targu". Ogolenie plastiki wygladaja wyjatkowo malo szlachetnie.
Z aut tego segmentu znam dobrze Suzuki Swift i musze poweidziec, ze wnetrze Suzuki (mimo kilku lat na rynku) wyglada o niebo lepiej. Materialy, w porownaniu do fiesty, to jak z klasy wyzszejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie mowiac o tym, ze te 92konne auto pali mi srednio 7l/100.

Inne drobne wady:
- Odtwarzacz CD przerywa co chwile podczas odtwarzania plyty z mp3. Zwykle CD chodza prawidlowo.
- Glosny nadmuch (od poziomu 2).
- waskie siedzenia (ok, male auto)
- brak podlokietnika (jw.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- brak smieciownika
- odleglosc gniazdka 12V od szyby (kabel do gps/telefonu trzeba ciagnac przez pol auta, zahaczaj po drodze o lewarek biegow).
- obsluga radia z kierownicy nie do konca dopracowana (dlaczego nie moge przelaczac miedzy katalogami na plycie mp3 z kierownicy??); brak przycisku "wyciszenie do zera".
- brak podwojnego licznika dziennych kilometrow
- nieczytelny wyswietlacz "komputera pokladowego" (ktory nie pokazuje nawet chwilowego spalania:/)

Ostatnio edytowane przez bikej ; 17-03-2010 o 15:26 Powód: EDIT
bikej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 18:50   #533
jwyszo

Cytat:
Napisał bikej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- nieczytelny wyswietlacz "komputera pokladowego" (ktory nie pokazuje nawet chwilowego spalania:/)
Nie wiem od czego to zależy , ale u mnie pokazuje:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-03-2010, 18:58   #534
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009

Tak jak pisałem, u mnie komputer również przekłamuje. Co ciekawe różnie w zależności od zużycia paliwa, tzn. im więcej spala tym większe przekłamanie. Na przykład: gdy komputer pokazuje 6,7 l/100km spalanie rzeczywiste wynosi 7,7 l/100km (co daje 13% przekłamanie), a gdy pokazuje 6,2 to rzeczywiste wychodzi 6,64 (przekłamanie ok 7%). Ciekawe, nie? ;-)

Co do materiałów to ja uważam, że wcale nie jest tandetne. Faktycznie swift jest solidnie poskładany, ale materiały są twarde i na pewno nigdzie wyższej jakości. Przełączniki i przyciski to taka sama bajka jak fiesta. I to chyba przesada oczekiwać szlachetności materiałów w aucie za około 45-50 tyś zł. Inna sytuacja gdyby to był nowy Mini za 80 tyś... Co mnie w fieście wkurza to wykończenie niektórych elementów, np. wnętrze kieszeni w drzwiach przednich i krawędzie niektórych elementów plastikowych.

Co ciekawe w moim egzemplarzu nic nie skrzypi i nie stuka, a codziennie jeżdżę po dziurach i przejechałem 13 000 km.

U mnie, gdy prędkościomierz wskazuje 140 km/h, gps biorący dane z 5 satelit wyświetla 133 km/h. Poprzednio miałem focusa i mniej przekłamywał, również we wskazaniach paliwa.

Faktycznie w radiu przydałoby się szybkie wyciszenie, nie wiem czemu nie ma tej funkcji...? We wspomnianym focusie z fordowskim radiem również jej nie było. Również brak chwilowego spalania mnie zaskoczył... głupie to.

Innych wad, które opisujesz nie zauważyłem lub dla mnie nie są wadami :-). Na przykład:
- dmuchawa wg. mnie musi hałasować bo to w końcu szybko przepływające powietrze, to nie może być ciche. W moim przekonaniu 1. i 2. bieg są w porządku.
- siedzenia jak dla mnie są mega wygodne, mam 183 cm wzrostu i normalną wagę. Mój Tata, który jakiś czas temu jechał fiestą jest raczej słusznej postury, szczególnie wszerz ;-), stwierdził, że siedzenia są świetne. Kwestia gustu.

Cytat:
Napisał jwyszo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem od czego to zależy , ale u mnie pokazuje:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo Ty masz wersję powyżej Trend... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I masz również trzyliniowy wyświetlacz. Czyli przebieg, licznik dzienny i wskazania komputera pokładowego. U mnie jest przebieg i wskazania komputera pokładowego, licznik dzienny to jedna z możliwych do wybrania pozycji.

Ostatnio edytowane przez mancat ; 17-03-2010 o 19:09
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 19:20   #535
jwyszo

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo Ty masz wersję powyżej Trend... I masz również trzyliniowy wyświetlacz. Czyli przebieg, licznik dzienny i wskazania komputera pokładowego. U mnie jest przebieg i wskazania komputera pokładowego, licznik dzienny to jedna z możliwych do wybrania pozycji.
Dzięki za wyjaśnienie - kupując Fiestę byłem przekonany że nie będę miał tej funkcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-03-2010, 19:26   #536
jwyszo

A co sądzicie o wspomaganiu układu kierowniczego , bo były opinie że niby za lekko chodzi, moje odczucie takie nie jest,przy kręceniu w miejscu bardzo lekko,to chyba dobrze,natomiast w trasie czuje się samochód i nie widzę różnicy z poprzednim modelem.
Stary 17-03-2010, 19:27   #537
Ford-fan

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na ekranie kompa to zobaczysz mniej nawet jak pokazuje doświadczenie kilku osób Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mojej długiej trasie nie liczyłem ręcznie ile wychodziło, a komp pokazywał ok 6,9l/100km. Czyli jakieś 7,5 było realnie. Ale były też górskie podjazdy co znacząco podnosi spalanie i... spowalnia auto do 120.

Zdziwiłbyś się, ale miałem już okazję wyprzedzać nową 911, ale gość tak się wlókł na prostej drodze, że nie mogłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kumple z pracy mi to później wypominali, że pirat jestem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Maserati też miałem okazję na Słoweńskiej autostradzie, aczkolwiek to się nie liczy, bo gość musiał stanąć i płacić za przejazd, a ja miałem winietę i jechałem dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Eeee, a już myślałem, że tego Porszaka wziąłeś na Vmaxie, np. przy 185 na liczniku, a on był załadowany ludźmi i bagażem na maxa i nie dał rady Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tak w ogóle, to do dupy z tymi wskaźnikami - prędkościomierze zawyżają realną prędkość, a teraz jeszcze piszesz, że komp zaniża spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I to ma być technika XXI wieku ???!!! Proste przyrządy, a takie odchyły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.

Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 17-03-2010 o 19:30
Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 19:28   #538
Ford-fan

Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanówcie się nad tymi chromami, bo wg mnie ( daltonisty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) to pasują tylko do ciemnych kolorów lakieru, ale to moja prywatna opinia.
No właśnie. Np. Hot Magenta jest tak ciemna, że pasują do niej idealnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pzdr.
Stary 17-03-2010, 19:33   #539
Ford-fan

Cytat:
Napisał jwyszo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy ja powiedziałem że zawsze będę jeździł 90 ,wydaje mi się że nowy samochód trzeba na początku dotrzeć,na wszystko przyjdzie czas.
Kilka lat jeździłem fiestą Xr2i z silnikiem 105 KM, także wiem jak się szybko jeździ
Pzdr.
Spoko, nie chciałem Kolegi urazić, natomiast słyszałem od kumpla, co ma nowego Mondeo, że teraz już silniki w nówkach są dotarte w fabryce i nie wymagają już docierania. Coś nie do końca mu wierzę, ale z drugiej strony on siedzi w autkach nie od dziś...
Potwierdzacie to, Koledzy ?
Pzdr.
Stary 17-03-2010, 19:44   #540
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009

Cytat:
Dzięki za wyjaśnienie - kupując Fiestę byłem przekonany że nie będę miał tej funkcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak sobie teraz myślę, że chyba też mam 3-liniowy wyświetlacz, ale na jednej z linii są wskazania temperatury zewnętrznej, a reszta jest tak jak opisałem... Problem w tym, że nie chce mi się iść do auta sprawdzić... ;-)

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)A tak w ogóle, to do dupy z tymi wskaźnikami - prędkościomierze zawyżają realną prędkość, a teraz jeszcze piszesz, że komp zaniża spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I to ma być technika XXI wieku ???!!! Proste przyrządy, a takie odchyły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.
No właśnie dlatego, że sposób pomiaru jest prosty powstają odchyły. Z tego co wiem to komputer liczy spalanie opierając się na czasie otwarcia zaworów podających paliwo. Pytanie na ile wskazania są dokładne.

Cytat:
(...) natomiast słyszałem od kumpla, co ma nowego Mondeo, że teraz już silniki w nówkach są dotarte w fabryce i nie wymagają już docierania(...)
Pzdr.
Silniki nie są "docierane" w fabryce. Chodzi o to, że w większości samochodów silniki są produkowane z taką dokładnością, że nie potrzeba typowego docierania. Czyli ograniczania obrotów, dolewania oleju itp. Aczkolwiek instrukcja obsługi wyjaśnia tę kwestię w następujący sposób: "Unikaj zbyt szybkiej jazdy przez pierwsze 1 500 km. Zmieniaj często prędkość i wcześnie włączaj wyższy bieg. Nie przeciążaj silnika." Ja po prostu na początku korzystałem z bardzo wysokich obrotów tylko gdy było to konieczne. Ale nie było też tak, że zmieniałem bieg na wyższy przy 2500 obr/min. Po prostu spokojna, zrównoważona jazda.

Ostatnio edytowane przez mancat ; 17-03-2010 o 19:50
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania