Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-04-2010, 01:20   #681
Ford-fan
ford::average

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Cytat:
Napisał caligator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na pewno troche przekłamuje mi komp bo dzisiaj tankowałem... najpierw jazda oszczędna (te 4,4 litra)... potem troche po wrocławiu... potem na A4 osiągnięte 200 km/h... potem wyjazd w góry i dzisiaj jazda z pełnym obciążeniem (5 osób) w górach na niskich biegach i średnie spalanie po 469km na kompie wyszło 6,1 a realne 6,8... ale i tak nie jestem zawiedziony...

moim największym osiągnięciem do tej pory był wyjazd na jednym baku wrocław-warszawa i warszawa-wrocław...

i jeśli się nie mylę to 1.6 benzyna ma zbiornik 42 litry...
Ma 45 litrów, ale istotne są podane przez Ciebie wartości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta średnia z 469 km, gdzie sporo jazdy było w mocno nieekonomicznych warunkach, wynosząca zaledwie 6,8, to i tak superwynik dla benzyny !!!
No i do tego jeszcze ta traska do Wawy i z powrotem na 1 baku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cholera, Caligator, przez Ciebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jestem jednak w kropce - brać takie 1,6 benz.,jak Twoje czy 1,5-roczny 1,6 diesel z prawie 30 tys.km na liczniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Diesle jednak mniej łupią portfel...
Przy czym nie wiem, jak był traktowany ten używany, a zwłaszcza w jakim stanie ma turbinę i zawieszenie, bo na oko tego nie sprawdzę, a w dodatku to jest zaparkowany dość daleko od mego city Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale cenkę ma za to ponad 25 % niższą od takiego samego nowego diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.

Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2010, 01:24   #682
bejo
ford::beginner

Model: Fiesta Mk7
Silnik: 1.4 A4 Pb
Rocznik: 2009

Reakcja byla jaka byla bo nadal nie bardzo w ten wynik moge uwierzyc. Moze trasa wypadkowo troche z gorki?

Mam wrazenie ze wszyscy swiezo upieczeni posiadacze nowych fiest chca myslec ze spalanie im spadnie niedlugo bo "silnik sie dotrze". Ja mam dla Was zimny prysznic - nie spadnie, a przynajmniej nie jakos znaczaco.
bejo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2010, 01:26   #683
Ford-fan

Bejo, ale Ty nie porównuj ze swoim, bo masz automat, a to wyraźnie podbija spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A Caligator nie jest świeżo upieczony, bo testuje już swą Fiestę od roku lub blisko roku, więc widzi naocznie, że mu spada spalanie od momentu zakupu auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.

Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 04-04-2010 o 01:30
Stary 04-04-2010, 01:47   #684
bejo
ford::beginner

Model: Fiesta Mk7
Silnik: 1.4 A4 Pb

Na autostradzie to akurat nie ma chyba specjalnego znaczenia czy manual czy automat, bo biegow nie zmienia sie za wiele, zeby nie powiedziec ze w ogole. Choc przyznam sie ze 100kmph to jeszcze nie zdarzylo mi sie dluzej jechac, bo... zwykle mi sie spieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Osobiscie spalam jakies 6.6 jadac 130kmph autostrada. Musze kiedys sprobowac oszczedniej, ale 4.4 to nadal brzmi jak mit dla mnie. Mozliwe ze to kwestia tego, ze ekonomicznie optymalna predkosc dla 1.6 jest na pewno nieco wieksza niz dla 1.4.

Z tego co pisze caligator to wychodzi ze 1.6 benzyna to jest superoszczedny silnik, a to troche wbrew logice bo generalnie powinien palic nieco wiecej niz 1.4. Chyba ze te dwa silniki to jakas zupelnie rozna generacja/technologia :|

PS. Ja juz ponad rok testuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bejo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2010, 09:23   #685
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB

Ja myślę, że te "komputerowe" 4.4 to w rzeczywistości było 5.5-6 l/100. Co i tak nie jest złym wynikiem dla 1.6.

Muszę przyznać, że mój komp też jakoś mało ostatnio pokazuje, bo 5.6, zazwyczaj było 6.2-6.4. Zobaczę przy tankowaniu czy coś mu się jeszcze bardziej nie rozregulowało. Choć z drugiej strony pogoda się polepszyła i wcześniej jeżdżę do pracy, więc mniejsze korki.

Co to docierania to mi spalanie spadło i jakoś tak bardziej skłaniam się ku tezie, że to z powodu "nauczenia" się samochodu.

Jeśli chodzi o porównanie 1.4 i 1.6 to na pewno dużo te silniki dzieli, choćby system zmiennych faz rozrządu. 1.6 na pewno jest nowocześniejszy i bardziej oszczędny, oczywiście proporcjonalnie do pojemności.

Ostatnio edytowane przez mancat ; 04-04-2010 o 09:27
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2010, 20:55   #686
Ford-fan

Cytat:
Napisał bejo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na autostradzie to akurat nie ma chyba specjalnego znaczenia czy manual czy automat, bo biegow nie zmienia sie za wiele, zeby nie powiedziec ze w ogole. Choc przyznam sie ze 100kmph to jeszcze nie zdarzylo mi sie dluzej jechac, bo... zwykle mi sie spieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Osobiscie spalam jakies 6.6 jadac 130kmph autostrada. Musze kiedys sprobowac oszczedniej, ale 4.4 to nadal brzmi jak mit dla mnie. Mozliwe ze to kwestia tego, ze ekonomicznie optymalna predkosc dla 1.6 jest na pewno nieco wieksza niz dla 1.4.

Z tego co pisze caligator to wychodzi ze 1.6 benzyna to jest superoszczedny silnik, a to troche wbrew logice bo generalnie powinien palic nieco wiecej niz 1.4. Chyba ze te dwa silniki to jakas zupelnie rozna generacja/technologia :|

PS. Ja juz ponad rok testuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak napisał powyżej Mancat, Ti-VCT 1.6, to dużo nowocześniejszy silnik od "tradycyjnych" 1.4 czy 1.2 , więc duże prawdopodobieństwo, że nawet oszczędniejszy od tych mniejszych. Zresztą potwierdzają to raporty spalania dla naszej Fiesty na autocentrum.pl - te 1.2 i 1.4 na pewno nie spalają mniej od 1.6, a niektórzy piszą tam, że nawet więcej.
Do tego dochodzi "zabawa" Caligatora w bicie rekordów oszczędności i stąd te superwyniki. Superwyniki, tym bardziej, że komputerowe wskazania właścicieli diesli też zaniżają zużycie, więc nie są to aż takie niskie wartość dla TDCi.
Mnie najbardziej interesuje jednak zużycie nie przy najekonomiczniejszej prędkości 90-100 km/h, ale przy podróżnej-autostradowej rzędu 150-160 km/h.
Drugą istotną sprawą jest zużycie przy codziennej jeździe w mieście porównując diesla i benz.
Oczywiście miasto miastu nie równe, tudzież pora roku i korki lub ich brak...
Pzdr.
Stary 04-04-2010, 21:00   #687
Ford-fan

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja myślę, że te "komputerowe" 4.4 to w rzeczywistości było 5.5-6 l/100. Co i tak nie jest złym wynikiem dla 1.6.

Muszę przyznać, że mój komp też jakoś mało ostatnio pokazuje, bo 5.6, zazwyczaj było 6.2-6.4. Zobaczę przy tankowaniu czy coś mu się jeszcze bardziej nie rozregulowało. Choć z drugiej strony pogoda się polepszyła i wcześniej jeżdżę do pracy, więc mniejsze korki.

Co to docierania to mi spalanie spadło i jakoś tak bardziej skłaniam się ku tezie, że to z powodu "nauczenia" się samochodu.

Jeśli chodzi o porównanie 1.4 i 1.6 to na pewno dużo te silniki dzieli, choćby system zmiennych faz rozrządu. 1.6 na pewno jest nowocześniejszy i bardziej oszczędny, oczywiście proporcjonalnie do pojemności.
Nie no, 4,4 Caligator określił, jako rzeczywiste 5,1, bo "pozakomputerowo" wyszło mu o 0,7 litra więcej, zatem o 5,5-6 l/100 bym jego 1,6-tki nie posądzał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cieszy, że potwierdzasz spadek spalania z czasem i zgadzam się, że 1.6 Ti-VCT jest nowocześniejszy i przez to też oszczędniejszy od 1.2-1.4.
Tzn. już sam fakt, że nie spala więcej od nich przy większej pojemości, jest bardzo na jego plus.
Pzdr.
Stary 04-04-2010, 22:32   #688
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ma 45 litrów
Pzdr.
Muszę Cię zmartwić, ale ma tylko 42 litry - każda wersja. 45l miała poprzednia wersja i bez problemu dawało się przejechać 600km na baku, a tutaj mam problemy osiągnąć taki dystans przy dynamicznej jeździe.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2010, 23:52   #689
Ford-fan

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Muszę Cię zmartwić, ale ma tylko 42 litry - każda wersja. 45l miała poprzednia wersja i bez problemu dawało się przejechać 600km na baku, a tutaj mam problemy osiągnąć taki dystans przy dynamicznej jeździe.
Aaaa w sumie mniejsza o bak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ważna wielkość spalania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak czytam te raporty na autocentrum.pl, a jest ich tam z 50, większość dla benzynowych i rozrzut jest spory, zarówno w jeździe miejskiej, jak i na trasie, ale generalnie sporo jest narzekań na wysokie spalanie, dużo wyższe niż deklarowane w specyfikacji.
Fabryka, co prawda, podaje że wielkości ze specyfikacji są osiągnięte w konkretnych "laboratoryjnych" warunkach, a więc można się spodziewać wyższych wyników w rzeczywistym użytkowaniu.
Ciekawy jest czyjś wpis o 7 l/ 100 km przy prędkości 160 osiagnięty dieslem 1.6. Podejrzewam, że to może o pół litra lepiej niż benzyna zakładając, że obydwa typy silników mają tak samo przekłamujący komputer.
Mam zatem prośbę do wszystkich tu piszących o krótką wzmiankę, jakie mają zużycie paliwa w trasie i w mieście oraz o ile z czasem spadają te wartości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziękuję !

Mancat, a ja myślę, że jesteś świadkiem właśnie spadku spalania wraz z "docieraniem" się silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I z tego, co piszesz, to jazda miejska, więc wynik "przekłamany" 5,6 l, a powiedzmy realny - powiększony max. o 1 litr, to i tak superwynik w jeździe miejskiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pzdr.

Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 05-04-2010 o 00:10
Stary 05-04-2010, 10:59   #690
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) Mancat, a ja myślę, że jesteś świadkiem właśnie spadku spalania wraz z "docieraniem" się silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I z tego, co piszesz, to jazda miejska, więc wynik "przekłamany" 5,6 l, a powiedzmy realny - powiększony max. o 1 litr, to i tak superwynik w jeździe miejskiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pzdr.
Pewnie jakoś się tam dotarł, cokolwiek przez to rozumieć - pisaliśmy już zresztą o tym, ale największe spadki spalania zauważyłem, gdy zacząłem kontrolować jazdę, każdy jej aspekt w zasadzie. Przy tym silniku trzeba się pilnować. Co do przekłamania to też się okaże, bo komp różnie kłamie, inaczej przy wyższym spalaniu, inaczej przy niższym. Też już o tym wspominałem :-).

Moja jazda jest miejsko-podmiejska, czasem dłuższa trasa drogami krajowymi. Więc wynik raczej standardowy. W samym mieście byłby litr więcej - lekko.

Ile kierowców tyle wyników spalania:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tu masz wynik wyszukiwania fiest (2009-2010) 1.4 o przebiegu min. 10000. Wyniki: od 6 do prawie 8l/100km.

Ostatnio edytowane przez mancat ; 05-04-2010 o 11:06
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania